Kehitysympäristö LUKU. Developer Studio kehitysympäristön alkeet. Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kehitysympäristö LUKU. Developer Studio kehitysympäristön alkeet. Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä"

Transkriptio

1 OSA I LUKU LUKU Developer Studio kehitysympäristön alkeet Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä Projektien hallinnan vaatimat asetukset

2 24 Developer Studio - ympäristön räätälöinti Voit muokata usealla tavalla Developer Studio -ympäristöä työskentelyysi sopivammaksi. Useimmat asetukset ja työkalurivit voidaan valita Toolsvalikon Customize-komennolla. Voit muuttaa myös editoriikkunan fonttia, värejä ja muita asetuksia Tools-valikon Optionskomennolla. Edellisen projektin avaaminen käynnistyksen yhteydessä Viimeksi työstetty projekti saadaan aukeamaan automaattisesti Developer Studioon valitsemalla Tools-valikon Options-komennolla saadusta ikkunasta Workspace-välilehti ja valitsemalla siltä asetus Reload Last Workspace on Startup. Visual C++ -sovellusten luominen Työskentely Developer Studiossa Visual C++:n käyttämä Developer Studio ympäristö saattaa aluksi näyttää monimutkaiselta. Nopeasti laskemalla siitä löytyy yli 1000 valikon komentoa ja miltei saman verran työkalurivin painikkeita valittavaksi. Useimmat näistä ovat vaikean näköisiä valintaikkunoita lukuisine välilehtineen ja valintoineen. Kaikki tämä monimuotoisuus on välttämätöntä, koska Developer Studiota käytetään ympäri maailman luomaan ammattimaisia ja monimutkaisiakin sovelluksia. Älä kuitenkaan säikähdä: tulet tarvitsemaan näistä vain murto-osaa tehdäksesi ohjelmia tehokkaasti. Vanhan projektin avaaminen Ellet ole vielä käynnistänyt Visual C++:aa, tee se työpöytäsi Käynnistä-valikon kautta. Luvussa 1 loit Minute-projektin. Tulet seuraavaksi avaamaan tuon projektin ja tutustumaan sen avulla Developer Studion ominaisuuksiin. Nopein tapa avata olemassa oleva projekti on käyttää Recent Workspaces luetteloa. Luettelo löytyy File-valikosta. Huomaa, että luetteloon sopii vain rajallinen määrä tuoreimpia projekteja. Jos haluat avata projektin, jota ei ole tuoreimpien projektien luettelossa, käytä File-valikon Open Workspace komentoa. Saat tällöin esiin kuvan 2.1 esittämän Open Workspace ikkunan. Selaa hakemistoja, kunnes löydät Minute-projektin (oletushakemisto tälle on C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\MyProjects\Minute). Valitse luettelosta Minute.dsw tiedosto ja napauta Open-painiketta. Käytitpä kumpaa menetelmää tahansa, pitäisi projektisi olla nyt esillä Developer Studio ikkunassa ja projektin nimen näkyä ikkunan otsikkopalkissa. Developer Studio muistaa, mihin viimeksi jäit tässä projektissa ja avaa viimeksi muokatun lähdekooditiedoston (kuva 2.2). Jos haluat piilottaa ikkunan alaosan tulosteikkunan, napauta tuon ikkunan vasemmassa yläkulmassa olevaa sulkemiskuvaketta (kuvan 2.2 hiiriosoitin osoittaa paikan).

3 OSA I LUKU 2 25 KUVA 2.1 Vanha projekti avataan valitsemalla.dsw-tiedosto. KUVA 2.2 Developer Studio avaa projektin siitä tilasta, josta se suljettiin.

4 26 Aliprojektien käyttö Voit luoda projektillesi myös aliprojekteja ja luoda riippuvuudet näiden välille. Tällöin yhteen projektiin tehdyt muutokset saavat aikaan myös muiden kääntämisen uudelleen. Visual C++ -sovellusten luominen Mitä eroa sitten mahtaa olla työtilalla (workspace) ja projektilla? Työtilaan voi kuulua useita projekteja. Kaikissa tämän kirjan esimerkeissä työtilassa on vain yksi projekti, mutta laajoja projekteja työstettäessä saattaa olla mukavampaa hallita useita projekteja samasta työtilasta. Työtilaikkuna Työtilaikkuna (Project Workspace) on tyypiltään telakoitava ikkuna. Tällaisia ikkunoita on muitakin, kuten tulosteikkuna (Output) sekä debuggauksen aikana esiin ilmestyvät ikkunat. Voit muuttaa ikkunan Kiinnittyvästä tavalliseksi kelluvaksi ikkunaksi (ja päinvastoin) kaksoisnapautuksella otsikkopalkkiin. Ikkunoiden käyttö lienee kuitenkin mukavampaa kiinnittyvässä tilassa. Voit sulkea työtilaikkunan oikean yläkulman kuvakkeesta ja avata sen uudelleen Viewvalikon Workspace-komennolla. Myös muut kiinnittyvät ikkunat toimivat näin. Työtilaikkunassa voit tutkia projektiasi eri näkymistä käsin. Projektin ollessa avoinna ikkunan alaosassa on yleensä näkyvissä kolme välilehteä: ClassView, ResourceView ja FileView. Tietokantasovelluksia kehitettäessä mukana saattaa olla myös DataView-välilehti. Ikkunan alareunassa näkyvät välilehdet jakavat projektin loogisesti erilaisiin osiin. Välilehteä napauttamalla saat esiin vastaavan näkymän. Kussakin näkymässä projektin rakenne on esitetty puumaisesti ja puun osat vastaavat projektin eri osia. Voit avata tai sulkea haaran napauttamalla sen vasemmalla puolen olevaa plus- tai miinusmerkkiä. ClassViewin käyttö Napauta nyt ClassView-välilehteä. Saat esiin kuvan 2.3 esittämän ClassView-ruudun. Tässä näkymässä esitetään projektin kaikki luokat. AppWizard teki nämä luokat, kun loit projektin. Puun toisella tasolla olevat osat edustavat kaikki luokkia (paitsi Globals-kansio) ja niiden nimet ovat esillä. Kun avaat jonkun luokan nimen, sen alla olevat osat vastaavat luokan jäsenfunktioita tai muuttujia. Näet esimerkiksi CMinuteDlg - luokan alla luvussa 1 lisäämäsi OnPressMe() jäsenfunktion. Kunkin osan vasemmalla puolen esiintyvä kuvake antaa vielä lisätietoa luokan jäsenestä (taulukko 2.1).

5 OSA I LUKU 2 27 KUVA 2.3 Valitsemalla ClassViewnäkymän voit muokata projektin luokkia.. Taulukko 2.1 ClassView-näkymässä esitetyt kuvakkeet antavat luokan jäsenistä lisätietoa. Kuvake Tarkoittaa Luokka public-tyyppinen funktio protected-tyyppinen funktio private-tyyppinen funktio public-tyyppinen muuttuja protected-tyyppinen muuttuja private-tyyppinen muuttuja Visual C++ -projekteissa suuri osa ohjelmoinnista liittyy luokkiin. Usein ClassView onkin näkymistä kaikkein käytetyin. Siitä pääset käsiksi kaikkiin luokkiin, jäsenfunktioihin ja projektissa käytettyihin muuttujiin. Kun kaksoisnapautat jotain jäsentä, pääset käsiksi suoraan vastaavaan osaan lähdekoodia. Jos kaksoisnapautat luokan nimeä, pääset käsiksi luokan määrittelyyn. Developer Studion otsikkopalkki Aktiivisessa editori-ikkunassa avoinna olevan tiedoston nimi näkyy Developer Studion otsikkopalkissa.

6 28 Visual C++ -sovellusten luominen Jäsenmuuttujan kaksoisnapautus tuo esiin tuon muuttujan määrittelyn. Jäsenfunktion tapauksessa kohdistin siirtyy kyseisen jäsenfunktion määrittelyn ensimmäiselle riville sen toteuttavassa koodissa. Projektin luokkien käsittelemisen lisäksi ClassView-näkymässä voit tehdä paljon tilannekohtaisten pikavalikoiden kautta. Pikavalikko tulee esiin napautettaessa hiiren oikeanpuoleista painiketta jossain kohden ruutua. Jos haluat nähdä ClassView-hierarkiassa jonkun osan valikon, valitse kyseinen osa hiiren oikealla painikkeella. Osa tulee valituksi ja sen viereen tulee siihen liittyvä pikavalikko. Näytetty pikavalikko riippuu siitä, millainen ikkunan osa hiirellä valittiin. Napauta CMinuteDlg-luokan nimeä ja saat esiin luokkaa vastaavan pikavalikon (kuva 2.4). KUVA 2.4 ClassView-näkymän osasta saatu pikavalikko. Pikavalikosta voit suorittaa kyseiseen luokkaan liittyviä komentoja. Go to Definition -komennon valitseminen vastaa luokan nimen kaksoisnapautusta, mikä siirtää kohdistimen luokan määrittävään kooditiedostoon. Neljällä pikavalikon komennolla voit lisätä luokkaan muuttujia tai funktioita. Paria näistä käytämmekin hetken päästä, mutta selitän vielä muut pikavalikon komennot. Napauta valikon References-komentoa ja saat esiin kuvan 2.5 esittämän sanoman.

7 OSA I LUKU 2 29 KUVA 2.5 Osa pikavalikon komennoista vaatii selaustiedoston olemassaolon. Valitse Yes ja selaustiedosto tehdään koostamalla projekti uudelleen. Kun projekti on koostettu, piilota tulosteikkuna napauttamalla sen sulkemiskuvaketta. Selaustietojen avulla ClassView-näkymän pikavalikkoon tulee lisää muutama projektin tutkimiskomento. References-komento luettelee projektin kaikki kohteet, joissa kyseiseen osaan viitataan. Kustakin viittauksesta ilmenee lähdekooditiedoston nimi ja viittauksen sisältävän rivin numero, joten voit siirtyä niihin helposti. Derived Classes komennolla saat puolestaan yksityiskohtia kyseisestä luokasta ja siitä periytetyistä luokista. Vastaavasti Base Classes komento antaa tietoa luokasta ja sen kantaluokista, mukaanlukien MFC-kirjaston luokat (kuva 2.6). Kun napautat pikavalikon esiin jäsenfunktiossa tai muuttujassa, saat Calls-komennolla luettelon kaikista kyseisen funktion kutsumista funktioista ja Called By komennolla luettelon paikoista, joissa muut funktiot kutsuvat tätä jäsenfunktiota. Pikavalikon Group by Access komennolla voit järjestää luokan jäseniä. Oletuksena, kun Group by Access ei ole valittuna, luokat esitetään aakkosjärjestyksessä, muutoin käyttöoikeuksien mukaan järjestettynä ensin yksityiset, sitten suojatut ja julkiset jäsenmuuttujat ja -funktiot.

8 30 Visual C++ -sovellusten luominen KUVA 2.6 Base Classes valinnalla näet luokan kantaluokat. Luokan jäsenten lisääminen lähdekoodia muokkaamatta ClassView-sivun pikavalikosta löytyvillä Add Member Variable ja Add Member Function - komennoilla saadaan koodirivit lisättyä automaattisesti sekä luokan määrittely- (.h) että toteutustiedostoon (.cpp). Seuraavaksi muokkaamme CMinuteDlg luokkaa. Varmista ensin, että CMinuteDlg on valittuna ja oikealla näppäimellä avautuva pikavalikko on esillä. Valitse tästä Add Member Variable. Saat esiin samannimisen valintaikkunan (kuva 2.7). Tässä ikkunassa voit lisätä luokkaan uuden jäsenmuuttujan määrittämällä sille tyypin, nimen ja käyttöoikeudet. Kirjoita muuttujan tyypiksi (Variable Type) int. Muuttujan nimeksi (Variable Declaration) annamme m_nclickcount ja käyttöoikeudet jätämme oletusarvoon Public. Lisäät siis luokkaan CMinuteDlg kokonaislukumuuttujan m_nclickcount. Tätä tullaan käyttämään Press Me painikkeen napautuskertojen tallettamiseen. Kun olet valmis, napauta OK. KUVA 2.7 ClassView-näkymän kautta lisätään luokkaan uusi muuttuja. Jäsenmuuttujien nimeämiskäytäntö Yleensä (muttei aina) luokan jäsenmuuttujat erotellaan muista käyttämällä muuttujan nimessä m_-etuliitettä (member). Näin lähdekoodin lukeminen helpottuu. On myös yleinen käytäntö merkitä muuttujan nimeen sen tyyppi. Tässä esimerkissä etuliite n viittaa kokonaislukuun (number). Nyt uuden muuttujan pitäisi olla esillä ClassView-ruudussa CMinuteDlg luokan alla. Kaksoisnapauta m_nclickcount jäsenmuuttujaa. Editorin ikkuna avautuu näyttäen lähdekoodista rivin, johon lisättiin tämän uuden muuttujan määrittely. Koska tässä muuttujassa lasketaan, kuinka monta kertaa Press Mepainiketta on painettu, tulee muuttujan alkuarvon olla nolla. Oikea paikka alustaa muuttuja on CMinuteDlg luokan muodostinfunktiossa. Voit lisätä alustuskoodin kaksoisnapauttamalla CMinuteDlg luokan

9 muodostinfunktiota (tämä on luokan alla olevista funktioista ensimmäinen ja saman niminen kuin itse luokka). Editorin ikkunaan tulee jälleen sopiva kohta lähdekoodista. Voit alustaa laskurimuuttujan lisäämällä listauksesta 2.1 rivin 10 omaan koodiisi. Listaus 2.1 LST02_1.CPP Luokan muodostinfunktiossa alustetaan jäsenmuuttuja OSA I LUKU CMinuteDlg::CMinuteDlg(CWnd* pparent /*=NULL*/) 2 : CDialog(CMinuteDlg::IDD, pparent) 3 { 4 //{{AFX_DATA_INIT(CMinuteDlg) 5 // NOTE: the ClassWizard will add member initialization here 6 //}}AFX_DATA_INIT 7 // Note that LoadIcon does not require a subsequent DestroyIcon in Win32 8 m_hicon = AfxGetApp()->LoadIcon(IDR_MAINFRAME); 9 10 m_nclickcount = 0; 1 11 } 1 Muuttuja m_nclickcount alustetaan nollaksi valintaikkunaluokan muodostimessa. Nyt laskeminen alkaa nollasta ja muuttujaa on muistettava kasvattaa yhdellä joka kerta, kun Press Me -painiketta napautetaan. Kaksoisnapauta nyt CMinuteDlg luokan OnPressMe() funktiota. Saat esiin editorin ikkunaan aiemmin luvussa 1 lisäämäsi funktion. Muistathan, että tämä funktio suoritetaan aina, kun IDC_PRESS_ME painike lähettää valintaikkunalle BN_CLICKED sanoman. Saat kasvatettua muuttujaa lisäämällä funktioon listauksen 2.2 rivin 5. Listaus 2.2 LST02_2.CPP Koodi, joka laskee, kuinka monta kertaa Press Me painiketta painetaan 1 void CMinuteDlg::OnPressMe() 1 2 { 3 MessageBox("Thanks, I needed that!"); 4 5 m_nclickcount++; 2 6 } 1 OnPressMe()-funktio on sanomankäsittelijä, jota kutsutaan aina IDC_PRESS_ME-painiketta napautettaessa. 2 Funktio näyttää ilmoituksen käyttäjälle sekä kasvattaa muuttujaa, joka kertoo painikkeen napautuskertojen määrän. Laskurimuuttuja pitää nyt yllä tietoa napautuksista. Seuraava vaihe on jäsenfunktion lisääminen. Napauta CMinuteDlg luokan yllä hiiren oikeaa painiketta, jotta saisit esille pikavalikon. Valitse siitä Add Member Function, ja saman niminen ikkuna avautuu (kuva 2.8).

10 32 Visual C++ -sovellusten luominen Tässä ikkunassa voit lisätä luokkaan jäsenfunktion. KUVA 2.8 Luokkaan lisätään uusi jäsenfunktio ClassViewnäkymän pikavalikon kautta. Varoitus: jäseniä lisättäessä ei tietotyyppejä tarkisteta Lisätessäsi luokkaan jäsen Add Member -valintaikkunalla ei sen tietotyyppejä tarkisteta. On esimerkiksi mahdollista luoda funktio, joka palauttaa BOOtyyppistä tietoa, mikä aiheuttaa käännösvirheen. Varmista, että määriteltävä jäsen on oikein muotoiltu ennen OK:n napauttamista. 1 MessageBox()-funktiolle voidaan määritellä useita eri tyylejä. Tässä sille välitetään MB_ICONSTOP-lippu, jolloin sanomaruudussa näytetään tekstin vierellä STOP-merkki. 2 Paluuarvo on FALSE, kun laskurimuuttujan arvo on nolla. 3 Merkkijono muotoillaan MessageBox()-funktiolle välittämistä varten CStringluokan Format()-funktiolla. Anna funktion tyyppi (siis funktion palauttaman arvon tyyppi). Kirjoita siis Function Type ruutuun arvoksi BOOL. Tämä tarkoittaa, että funktio voi palauttaa vain kaksi erilaista arvoa, jotka ovat TRUE tai FALSE. Funktio joudutaan myös nimeämään. Kirjoita tätä varten Function Declaration ruutuu nimeksi ClickCountMessage. Funktion vaatimat mahdolliset parametrit voidaan myös syöttää tähän samaan ruutuun. Ennen ikkunan sulkemista varmista, että Public-saantityyppi on valittuna eikä Static- tai Virtual-määreitä ole valittu. Napauta lopuksi OK. Nyt uuden funktion tulisi näkyä ClassView-ruudussa CMinuteDlg luokan alla ja funktion rungon tulisi olla esillä editorin ikkunassa. Lisää tähän listauksen 2.3 rivit Listaus 2.3 LST02_3.CPP Napautuksien määrästä riippuen näytetään eri viesti 1 BOOL CMinuteDlg::ClickCountMessage() 2 { 3 if (m_nclickcount == 0) 4 { 5 MessageBox("You haven't clicked Press Me", "Don t Leave", MB_ICONSTOP); 1 6 return FALSE; 2 7 } 8 if (m_nclickcount > 1) 9 { 10 CString str; 11 str.format("press Me was clicked %d times", m_nclickcount); 3 12 MessageBox(str); 13 }

11 OSA I LUKU else 15 { 16 MessageBox("Press Me was clicked once"); 17 } 18 return TRUE; 4 19 } 4 Paluuarvona annetaan TRUE, jos laskurimuuttujan arvo on vähintään yksi. Tässä tutkitaan muuttujan m_nclickcount arvoa ja tulostetaan sen perusteella sopiva teksti käyttäjälle. Ensimmäisessä MessageBox()-funktion kutsussa rivillä 5 sille annetaan kaksi ylimääräistä parametriä. Näistä ensimmäinen, Don t Leave, on ilmoitusikkunan otsikko. MB_ICONSTOP lippu puolestaan näyttää ikkunassa stoppikuvakkeen. Rivillä 10 määritellään luokan CString ilmentymä, muuttuja str. CString luokka on eräs MFC-kirjaston tarjoamista eduista ja se sopiikin käytettäväksi monissa tavallisen tekstimuotoisen tiedon käsittelyyn tarvittavissa tehtävissä. Mikäli C-ohjelmointi on sinulle tuttua, voisi CString luokan Format() funktiota verrata C-kielessä usein käytettyyn printf() funktioon. Huomaa vielä lopuksi, että ClickCountMessage-funktio palauttaa FALSE (rivi 6), mikäli laskurin arvo on nolla ja muutoin TRUE (rivi 18). Uusi funktiomme on nyt valmis, mutta sitä ei vielä käytetä ohjelmassa. Tämä asia korjataan seuraavassa kappaleessa. ResourceView Napauta nyt projektin työtilaikkunassa (ruutu ikkunan vasemmassa osassa) ResourceView-välilehteä. Saat esiin luettelon projektin resursseista (kuva 2.9).

12 34 Visual C++ -sovellusten luominen KUVA 2.9 ResourceView-sivulta pääset käsiksi projektin resursseihin. Resurssien erottaminen koodista Resurssit, kuten valikot, valintaikkunat ja merkkijonotaulukot, on erotettu lähdekoodista, jotta niitä voitaisiin itsenäisesti muokata. Näin sovelluksen erikielisten versioiden tekeminen helpottuu. Esimerkiksi merkkijonotaulukon tekstit voidaan lähdekoodiin koskematta kääntää toiselle kielelle. Käytit jo aiemmin ResourceView-näkymää lisätessäsi projektiin uuden painikkeen. Seuraavaksi esittelemme erilaiset käytettävissä olevat resurssit. Tässä näkymässä ovat esillä kaikki projektin käyttämät resurssit. Käsite resurssi tarkoittaa Windows-ohjelmoinnin yhteydessä projektin näkyviä osia. Näitä ovat esimerkiksi valintaikkunat, valikot ja kuvakkeet. ClassView-näkymän tavoin myös ResourceView-ikkunassa saadaan tilannekohtainen pikavalikko esiin hiiren oikealla painikkeella. Valitse Minute Resources tekstin päällä hiiren oikeaa painiketta napauttamalla saamastasi valikosta Insert ja saat esiin vastaavan valintaikkunan (kuva 2.10). Tästä näet, mitä erilaisia resursseja voit käyttää Visual C++ -projekteissasi. Pikanäppäimet (Accelerator) ovat nopea tapa antaa tietyllä näppäinyhdistelmällä ohjelmalle komentoja. Tällöin määrittelet pikanäppäintaulukkoon haluamaasi (valikon) komentoa vastaavan näppäinyhdistelmän. Näiden pikanäppäimien merkitys on nopeuttaa ohjelman käyttöä, sillä onhan minunkin usein käyttämäni Ctrl+X selvästi nopeampi tapa siirtää tekstiä kuin Muokkaa-valikon Leikkaakomento.

13 OSA I LUKU 2 35 KUVA 2.10 ResourceView-sivun pikavalikon Insert-komennolla nähdään käytettävissä olevat resurssityypit. Bittikartta (Bitmap) on pisteistä koostuva vapaamittainen kuva. Kukin kuvan pisteistä voi olla eri värinen. Bittikarttoja käytetään esimerkiksi työkalurivillä ja näet sellaisen myös joka kerta, kun Visual C++ käynnistyy. Kohdistin (Cursor) on kuvamuotoinen resurssi. Sitä käytetään yleensä hiiriosoittimena (se tuttu Windowsissa näkyvä nuoli). Kuvan lisäksi kohdistimeen liittyy aktiivinen piste eli sen sijainti näyttöruudulla. Myös kuvake (Icon) on kuvaresurssi. Minute-projektiin liittyy kuvake nimeltään IDR_MAINFRAME. Kun kaksoisnapautat sitä, MFC:n vakiokuvake avautuu muokattavaksi kuvaketyökaluun. Valintaikkuna (Dialog) on ikkuna, johon voidaan liittää muita resursseja. Valintaikkunoiden muokkaamista käsitellään luvussa. Valikkoresurssi (Menu) käsittää yleensä pääikkunan yläreunassa esitetyn valikon, mutta projektilla voi olla muitakin valikoita. Voit esimerkiksi määritellä projektille valikon, jota sovellus voi hyödyntää tilannekohtaisena pikavalikkoa. Merkkijonoresurssiin (String Table) tulisi kerätä kaikki sovelluksen käyttämät merkkijonot. Kukin näistä saa oman tunnisteen, johon merkkijonoa ohjelmassa käytettäessä viitataan (kuva 2.11). Merkkijonoresurssien käytöllä pyritään helpottamaan ohjelman kieliversioiden tekemistä. Ohjelman kääntäminen toiselle kielelle käy yksinkertaisesti tekemällä uusi merkkijonoresurssi, mikäli kaikki sovelluksen merkkijonot on sellaiseen kerätty. Sovelluksen käynnistyessä se voi sitten ladata valitsemansa merkkijonoresurssin.

14 36 Visual C++ -sovellusten luominen KUVA 2.11 Esimerkki merkkijonoresurssista. Työkalurivi (Toolbar) koostuu useista painikkeista. Miltei poikkeuksetta kukin painike vastaa jotain valikon komentoa. Painikkeet voidaan varustaa kuvilla bittikarttoja käyttäen ja kuhunkin painikkeeseen saadaan lisäksi liitettyä kohdeohje (ToolTip), joka näkyy, kun hiiriosoitin tulee painikkeen päälle. Versioresurssissa on tietoja sovelluksesta, esimerkiksi valmistaja, tuotenimi, sen versionumero jne. Tämä tieto on vakiomuotoista, joten sitä voivat käyttää muutkin sovellukset. Uusia resursseja voidaan vapaasti lisätä. Näin tehtäessä ne saavat automaattisesti yksilöllisen nimen. Esimerkiksi uusi valintaikkuna saattaisi olla nimeltään IDD_DIALOG1. Yleensä nämä valmiit nimet kuitenkin korvataan kuvaavammilla nimillä, kuten aiemmin muuttamamme IDC_BUTTON1 sai nimen IDC_PRESS_ME. Näet kaikki projektissa käytetyt resurssien nimet valitsemalla View-valikosta Resource Symbols. Tällöin saat esiin saman nimisen ikkunan (kuva 2.12). Resource Symbols ikkunasta voit etsiä resurssia nimen mukaan valitsemalla sen luettelosta ja napauttamalla View Use painiketta.

15 OSA I LUKU 2 37 KUVA 2.12 Resource Symbols valinnalla näet kaikki projektin resurssit. Pääset muokkaamaan jokaista resurssia kaksoisnapauttamalla sen nimeä ResourceView-ruudussa. Editorissa käytössä olevat työkalut ja komennot vaihtelevat muokattavan resurssin mukaan. Tulevissa luvuissa käsitellään erilaisten resurssien muokkaamista. Seuraavaksi viimeistelemme aiemmin käsitellyn esimerkkimme. Suorita seuraavat vaiheet ResourceView-ruutua käyttäen. Valintaikkunan painikkeiden toiminnan muuttaminen 1. Kaksoisnapauta IDD_MINUTE_DIALOG alkiota avataksesi valintaikkunan. 2. Kaksoisnapauta OK-painiketta. 3. Saat esiin Add Member Function ikkunan. Hyväksy jäsenfunktion oletusnimeksi OnOK (ruutuun Member Function Name). Uusi funktiorunko tehdään ja esitetään editori-ikkunassa. 4. Muokkaa OnOK()-funktiota listauksen 2.4 mukaiseksi. 5. Kaksoisnapauta IDD_MINUTE_DIALOG alkiota, jotta saat valintaikkunan uudelleen esiin. 6. Kaksoisnapauta Cancel-painiketta. 7. Hyväksy funktion oletusnimeksi OnCancel napauttamalla OKpainiketta. 8. Muokkaa OnCancel()-funktio listauksen 2.5 mukaiseksi.

16 38 Visual C++ -sovellusten luominen 1 Tämä funktio korvaa CDialog::OnOK()-funktion oletustoteutuksen, joka on OKpainikkeen käsittelijäfunktio. 2 Kantaluokan OnOK()- käsittelijää kutsumalla valintaikkuna suljetaan. Listaus 2.4 LST02_4.CPP OnOK-oletusfunktion uudelleenmäärittely void CMinuteDlg::OnOK() 1 { if ( ClickCountMessage() == TRUE ) { CDialog::OnOK(); 2 } } 1 Tämä funktio korvaa CDialog::OnCancel()-funktion oletustoteutuksen, joka on Cancel-painikkeen käsittelijäfunktio. 2 Kantaluokan OnCancel()- käsittelijää kutsumalla valintaikkuna suljetaan. Listaus 2.5 LST02_5.CPP OnCancel-oletusfunktion uudelleenmäärittely void CMinuteDlg::OnCancel() 1 { if ( ClickCountMessage() == TRUE ) { CDialog::OnCancel(); 2 } } Olet nyt lisännyt kaksi funktiota. Ensimmäinen niistä määrittelee uudelleen CDialog::OnOK funktion ja toinen CDialog::OnCancel funktion. Molemmilla painikkeilla saadaan suljettua valintaikkuna, mutta tässä tapauksessa korvattuja funktioita kutsutaan vain, kun ClickCountMessage() palauttaa arvon TRUE. Ellei koodiin tekemiesi muutosten toiminta vielä selvinnyt, koosta ja suorita projektisi nyt joka tapauksessa. Kokeile ohjelmaa ajaessasi napauttaa Cancel- tai OK-painiketta koskematta ensin Press Me painikkeeseen. Ohjelman pitäisi palauttaa sinulle kuvan 2.13 mukainen ilmoitus ja ohjelman tulisi jäädä käyntiin eikä sulkeutua. KUVA 2.13 Ilmoitus näytetään käyttäjälle, kun OK tai Cancel painiketta painetaan. Paina seuraavaksi Press me painiketta muutama kerta ja sen jälkeen OK- tai Cancel-painiketta. Nyt ilmoituksessa tulisi näkyä Press me painikkeen napautuskertojen määrä (kuva 2.14). Valitsemalla OK ohjelma suljetaan.

17 OSA I LUKU 2 39 KUVA 2.14 Napautuskertojen esittäminen. FileView Napauta projektin työtilaikkunassa FileView-välilehteä. Saat esiin luettelon projektiin kuuluvista tiedostoista (kuva 2.15). KUVA 2.15 FileView-valinnalla voit liikkua projektin tiedostoissa. Tiedostot on järjestetty tyypin mukaan kansioihin (kansioilla ei ole mitään tekemistä tiedoston hakemiston kanssa). Voit avata tiedoston editori-ikkunaan kaksoisnapauttamalla tiedoston nimeä. Jos yrität avata Minute.rc tiedostoa, ResourceView-ruutu tulee esiin, koska.rctiedostoissa on tietoja resursseista Yleiset Visual C++:n käyttämät tiedostotyypit on lueteltu taulukossa 2.2. TAULUKKO 2.2 tiedostotyypit Developer Studion käyttämät yleiset Tarkenne Tyyppi Kuvaus.dsw työtila Yhdistää projektin yksityiskohdat yhteen tiedostoon..dsp projekti Projektin yksityiskohdat, korvaa.mak-tiedoston..clw Class Wizard ClassWizardin käyttämät luokkatiedot..ncb Selaustietoja ClassViewin ja ClassWizardin komentojen hyödyntämiä tietoja luokista. Ei liity kääntämiseen.

18 40 Visual C++ -sovellusten luominen Tarkenne Tyyppi Kuvaus.opt Asetukset Käyttäjän asetukset työtilan ulkoasusta..cpp C++ lähdekoodi Sovelluskoodi..h C++ otsikkotiedosto Luokkamäärittelyt ja muut määrittelyt..rc Resurssikomennot Sisältää kaikki tiedot resursseista..rc2 Resurssikomennot Käytetään liitettäessä resursseja toisiin projekteihin..bmp Bittikarttakuva Tallettaa bittikarttakuvia..ico Kuvake Käytetään tallettamaan käytettäviä kuvakkeita. Luettelo ei ole täydellinen. Jos avaat projektihakemiston Resurssienhallinnalla, näet myös muun tyyppisiä tiedostoja. Osa näistä on Developer Studion käyttämiä tilapäistiedostoja, osa riippuu valitun projektin tyypistä ja sen sisällöstä. FileViewin pikavalikosta voit muun muassa kääntää projektiin kuuluvia yksittäisiä ohjelmia. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun projekti on laaja etkä halua koostaa koko projektia. Voit lisätä valikosta myös tiedostoja projektiin muista projekteista. Projektien hallinta Aikoinaan eräs pikkutarkimmista tehtävistä C- tai C++-sovelluksia kirjoitettaessa oli Makefile-käännöstiedoston ylläpitäminen. Makefiletiedostossa on ohjeet kääntäjälle siitä, kuinka ohjelma käännetään ja missä järjestyksessä se linkitetään. Nyt Developer Studio pitää huolen tästä mutkikkaasta tehtävästä melkein huomaamattomasti. Itse asiassa Visual C projekteissa ei ole koko Makefile-tiedostoa, mutta voit sellaisen toki luoda Project-valikon Export Makefile komennolla. Projektin asetukset Kääntäjän asetukset ja muut projektin käyttöön liittyvät valinnat voit suorittaa valitsemalla Project-valikosta Settings. Saat tällöin esiin kuvan 2.16 valintaikkunan välilehtineen.

19 OSA I LUKU 2 41 KUVA 2.16 Kääntämis- ja linkitysasetukset sekä muut projektin hallinnan valinnat löytyvät Project Settings ikkunasta. Hyödyllisiä asetuksia ovat muun muassa: Debug-välilehdellä asetettavat komentoriviparametrit ajettavalle ohjelmalle. C++-välilehdellä asetettavat kääntäjän esiprosessorin asetukset sekä kääntäjän optimointiasetukset. Link- välilehdellä valittava suoritettavan ohjelmatiedoston hakemisto. Muita käännöskonfiguraatioita Minute-projektillamme oli valmiiksi asetettu kehitysaikainen Debugkonfiguraatio ja valmiille ohjelmalle tarkoitettu Releasekonfiguraatio. Voit tehdä näiden lisäksi omiakin konfiguraatioita asetuksista esimerkiksi ohjelman suorituskykymittausta varten. Oma konfiguraatio tehdään Build-valikon Configurations-komennolla. Useimmissa tapauksissa kuitenkin Debug- ja Release asetusvaihtoehdot ovat aivan riittävät.

20 42 Visual C++ -sovellusten luominen

Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu

Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu OSA I LUKU 1 5 1 LUKU Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Windows sovellusten tekeminen AppWizardilla Sovelluksen muokkaaminen resurssieditorilla

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Hiirisanomiin vastaaminen

Hiirisanomiin vastaaminen OSA II LUKU 8 163 8 LUKU Reagointi käyttäjän painaessa tai vapauttaessa hiiren painikkeen Omien funktioiden käyttö, kun hiiri liikkuu Hiirikoordinaattien käsittely ja valitun alueen tutkiminen 164 Näppäinpainallusten

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

ActiveX-kontrollien käyttö

ActiveX-kontrollien käyttö OSA II LUKU 9 181 9 LUKU Kehittyneiden ActiveX-kontrollien lisääminen projektiisi Kontrollin ominaisuuksien ja tyylien muokkaaminen Kontrollista saadun tiedon hyödyntäminen ohjelmassa 182 ActiveX-kontrollit

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Anne Benson. Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen:

Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Anne Benson. Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen: Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Microsoft SQL käyttö Yleistä VisualStudiosta Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen: - sovellushallintaan -

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassi-digikokeiden julkaisua varten sinun tulee luoda Sanoma Pron oppimisympäristöön oma työtila kurssiryhmän nimellä. Opiskelijat liittyvät samaan

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pedacode Pikaopas Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pikaoppaan sisältö Pikaoppaassa kuvataan, miten Windowstyöasemalle asennetaan Java-ohjelmoinnissa tarvittavat työkalut, minkälaisia konfigurointeja

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa.

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa. NetMeeting NetMeeting on ilmainen pienimuotoinen videoneuvottelu- ja ryhmätyöohjelmisto, joka mahdollistaa virtuaalikokousten pitämisen Internetissä tai Intranetissä. NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Collector for ArcGIS. Ohje /

Collector for ArcGIS. Ohje / Collector for ArcGIS Ohje / 10.5.2019 2 (11) Sisältö 1. Collector for ArcGIS... 3 2. Kartan luominen ArcGIS Onlinessa... 3 2.1 Karttatason luominen... 3 2.2 Ominaisuustietotaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen eportfolio Kyvyt.fi - palvelussa on Salpauksen ryhmä nimeltä AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI. Ryhmän jäsenenä saat käyttöösi suorittamiseen tarvittavat valmiit sivupohjat. Salpauksessa eportoliota käytetään

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Webforum. Version 14.2 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-06-12

Webforum. Version 14.2 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-06-12 Viimeisin päivitys: 2014-06-12 Sisällys Tietoa tästä dokumentista... 3 Yleistä... 3 Dokumentit... 4 Online-muokkaustila Macin Firefox-selaimella... 4 Pääsy mobiilikäyttöliittymälle kansio- ja dokumenttilinkkien

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0. Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä

Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0. Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä Anne Benson/Tanja Bergius Opintojakson ict1td002 käyttöön Sivu 1 / 13 Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0 Ohjeen sisältö: Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

TTY TKT-1110 Mikroprosessorit TKT. HEW-ohjeet ver 1.0

TTY TKT-1110 Mikroprosessorit TKT. HEW-ohjeet ver 1.0 Johdanto Nämä ohjeet opastavat sinut tekemään kurssiin TKT-1110 Mikroprosessorit liittyvät harjoitustyöt. Ohjeet sisältävät kolme osiota. Ensimmäisenä esitellään projektin luonti, mikä tehdään ainoastaan

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl 1MRS751368-RUM Käyttäjän käsikirja 8.1. Releyksikön valitseminen Releyksiköt esitetään asemakuvassa painikkeina. 8 $VHPDNXYDMRVVDQlN\\UHOH\NVLNN Jos kohteita tarvitsee päivittää, avataan ikkuna (Kuva 8.1.-2)

Lisätiedot

Käyttöliittymän luominen

Käyttöliittymän luominen 119 L U K U 4 Käyttöliittymän luominen Oppitunti 1: Windows-sovelluksen käyttöliittymät 120 Oppitunti 2: Dialogien luominen 139 Laboratorio 4: STUploadin käyttöliittymän luominen 150 Kertaus 159 Tässä

Lisätiedot

Monikielinen verkkokauppa

Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielisen verkkokaupan luomisessa pitää Multiple Languages lisämoduuli olla aktivoituna. Klikkaa valikosta Features -> Apps Management -> näkyviin

Lisätiedot

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö Tässä ohjeessa käsitellään: 1. Ohjelmiston asennuksen jälkeen. 1.1 Käyttöasetusten ja toiminnan tarkistus --> 2. Käyttäjäkohtaisten asetuksien muokkaaminen

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä.

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä. Pikaopas Microsoft Access 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Näyttökoon muuttaminen tai tietokannan sulkeminen

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

Usean näkymän luominen

Usean näkymän luominen OSA V 471 LUKU 20 20 LUKU Dynaamisten ja staattisten jakajaikkunoiden käyttö Resurssienhallinnan kaltaisen käyttöliittymän tekeminen sovelluksiin ja hallinta ilman ikkunan jakamista 472 Kehittyneet dokumentti/näkymä

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

C# Windows ohjelmointi perusopas

C# Windows ohjelmointi perusopas Paavo Räisänen C# Windows ohjelmointi perusopas www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa. Kuitenkaan omille nettisivuille opasta ei saa

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Kompassi-digikokeen julkaisu opettaja

Kompassi-digikokeen julkaisu opettaja Kompassi-digikokeen julkaisu opettaja Ennen kuin voit julkaista kokeen oppilaillesi, heidän pitää liittyä tekemääsi työtilaan avaimella ja avata Kompassi napauttamalla Kompassi-digikokeet -linkkiä. Tällöin

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

CADS Planner Electric perusteet

CADS Planner Electric perusteet CADS Planner Electric perusteet Aloitus Ohjelman avaaminen, alkuasetukset Tasokuvat piirretään aina Suunnitteluu tilaan oikeilla mitoilla. Kuvalle annetaan myös mittakaavatiedot tulostusta varten, sekä

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

MDI-sovellusten kehittäminen

MDI-sovellusten kehittäminen OSA V 491 LUKU 21 21 LUKU MDI-sovelluksen luominen Siirtyminen dokumentti, näkymä- ja kehysluokan välillä Sovelluksen kehittäminen MFC;n monidokumentti/näkymä-arkkitehtuurilla 492 Kehittyneet dokumentti/näkymä-tekniikat

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

OPISKELIJAN OPINNOT -NÄYTTÖ. Opiskelijan opintosuoritustietoja katsellaan Opiskelijan opinnot -näytöltä. Näyttö löytyy päävalikosta Opinnot.

OPISKELIJAN OPINNOT -NÄYTTÖ. Opiskelijan opintosuoritustietoja katsellaan Opiskelijan opinnot -näytöltä. Näyttö löytyy päävalikosta Opinnot. Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/5 OPISKELIJAN OPINNOT -NÄYTTÖ Opiskelijan opintosuoritustietoja katsellaan Opiskelijan opinnot -näytöltä. Näyttö löytyy päävalikosta Opinnot. Opiskelijan opinnot -näytölle

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Windows 8 -kurssi. Kurssista

Windows 8 -kurssi. Kurssista Windows 8 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Kurssista Maanantaisin ja keskiviikkoisin 9. 16.9.2013 Kolme kertaa 3 x 4 h = 12 h Klo 12:15 15:30 Puolessa välissä pidetään vartin kahvitauko Kännykät

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Asiakastukiryhmä Kesä- ja talviaika

Asiakastukiryhmä Kesä- ja talviaika Asiakastukiryhmä Kesä- ja talviaika Seppo Takkula Ohjelmistoversio Päiväys Hlö 1.0 04/04/2002 Seppo Takkula Sisältö 1. TARKOITUS...3 2. OHJEET...3 2.1. CLS....3 2.2. NT Tallennin...5 2.3. Näyttötapahtumien

Lisätiedot

IDL - proseduurit. ATK tähtitieteessä. IDL - proseduurit

IDL - proseduurit. ATK tähtitieteessä. IDL - proseduurit IDL - proseduurit 25. huhtikuuta 2017 Viimeksi käsiteltiin IDL:n interaktiivista käyttöä, mutta tämä on hyvin kömpelöä monimutkaisempia asioita tehtäessä. IDL:llä on mahdollista tehdä ns. proseduuri-tiedostoja,

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi

Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi esuomi.fi/palveluntarjoajille/palveluvayla/tekninen-aineisto/konfigurointiohjeita/uuden-palvelun-lisaaminen-liityntapalvelimelle/ Suomi.fi-palveluväylä

Lisätiedot

ATK tähtitieteessä. Osa 3 - IDL proseduurit ja rakenteet. 18. syyskuuta 2014

ATK tähtitieteessä. Osa 3 - IDL proseduurit ja rakenteet. 18. syyskuuta 2014 18. syyskuuta 2014 IDL - proseduurit Viimeksi käsiteltiin IDL:n interaktiivista käyttöä, mutta tämä on hyvin kömpelöä monimutkaisempia asioita tehtäessä. IDL:llä on mahdollista tehdä ns. proseduuri-tiedostoja,

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot