Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu"

Transkriptio

1 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu OSA I LUKU LUKU Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Windows sovellusten tekeminen AppWizardilla Sovelluksen muokkaaminen resurssieditorilla Koodin lisääminen sovelluksen toiminnan muokkaamiseksi

2 6 Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Ne, jotka eivät ole koskaan tehneet Windows-ohjelmia, pitävät Windowsohjelmointia helposti miltei mahdottomana tehtävänä. Oikea työkalu tekee kuitenkin työn kuin työn helpommaksi ja käyttöliittymäohjelmointiin tuskin löydät parempaa työkalua kuin Visual C++ 6. Itse asiassa Visual C++ 6:lla voit tehdä Windows-sovelluksen alle minuutissa, mutta näin aluksi etenemme hieman hitaammin. Visual Studion toiset nimet Visual Studio oli aiemmalta nimeltään Developer Studio. Joskus tähän työkaluun viitataan myös nimellä IDE /Integrated Development environment, integroitu kehitysympäristö). Visual C++:n käynnistäminen Käynnistät Visual C++ valitsemalla tehtäväpalkin Käynnistä-valikosta (Start) Microsoft Visual C Ohjelman käynnistyttyä näet Microsoft Developer Studio ikkunan. Developer Studio ikkuna tulee esiin käynnistäessäsi Visual C++:n. Tämä on nimi Visual C++:n käyttöliittymälle, joka näkyy kuvassa 1.1. Developer Studio on nyt työtilasi. Älä huolestu, ellei omasi näytä aivan samalta kuin kirjan kuvassa, opit kyllä tämän kirjan kuluessa löytämään tarvitsemasi valinnat. KUVA 1.1 Developer Studio ikkuna

3 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Uuden projektin luominen Aloittaessasi uuden sovelluksen tekemisen tarvitset sille projektin. Projektia käytetään paketoimaan kaikki Visual C++ -ohjelman osat ja tuottamaan Windows-sovellus. Valitse siis File-valikosta New tehdäksesi uuden projektin. New-valintaikkuna näkyy kuvan 1.2 mukaisena. OSA I LUKU 1 7 KUVA 1.2 New-valintaikkuna. Projektin tyypin valitseminen Joudut aluksi määrittämään, millaisen projektin aiot luoda. Napauta siis New-ikkunan Projects-välilehteä, ellei se ole jo valittu. Saat esiin kaikki tehtävissä olevat projektityypit. Valitse tätä esimerkkiä varten MFC AppWizard (exe) projektityyppien luettelosta. Tämä valinta tuottaa tavallisen Windows-sovellusohjelman. Projektien nimeäminen ja hakemiston valitseminen Jokaisella projektilla tulee olla nimi. Tämän voit antaa New-ikkunan Project Name ruudussa. Tässä esimerkissä kirjoita Project Name ruutuun nimeksi Minute. Mitä MFC tarkoittaa? Visual C++:n mukana toimitetaan Microsoft Foundation Class -kirjasto, joka on joukko valmiiksi määriteltyjä C++-luokkia. AppWizard tuottaa MFC-kirjaston luokista johdetun valmiin ohjelmarungon. Tässä kirjassa käsitellään juuri noiden MFCluokkien käyttöä.

4 8 Projektiesi nimeäminen Voit vapaasti nimetä projektisi eri nimellä kuin kirjan esimerkeissä suositellaan. Sekaannuksien välttämiseksi esimerkkiprojektien nimiä kannattaa kuitenkin käyttää. Omissa sovelluksissasi projektin nimi kertoo ohjelman toiminnasta. Ensimmäisen sovelluksen nimi, Minute, on valittu, koska tuo sovellus saadaan tehtyä valmiiksi alle minuutissa. Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Location-ruudussa määrität hakemiston, johon projektisi tiedostot talletetaan. Tässä esimerkissä sinun ei tarvitse muuttaa tätä hakemistoa toiseksi. Location-ruudussa näkyvä oletushakemisto riippuu Visual C++ :n asennuksessa tehdyistä valinnoista. Voit muuttaa tätä hakemistopolkua muokkaamalla sitä suoraan ruudussa tai painamalla ruudun oikealla puolen olevaa nappia ja hakemalla uuden hakemiston. Oletushakemisto muodostetaan projektin nimen mukaan, esimerkiksi C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\MyProjects\Minute. AppWizardin käyttäminen Tarkistettuasi New-valintaikkunan asetukset napauta OK ja käynnistä projektisi luominen. Tässä vaiheessa annat AppWizardin tehdä sovelluksen alustavan koodin puolestasi. AppWizardin tehtävä onkin projektin alussa luoda ohjelmarunko, jota voit sitten itse koodaamalla laajentaa. AppWizard antaa sinun määrittää, millaisen ohjelman haluat, ja sitten se tekee MFCkirjaston avulla sovelluksen tarvitsemat tiedostot. KATSO MYÖS Saat lisätietoja valintaikkunapohjaisten sovellusten luomisesta luvussa 3. AppWizardin perusvalinnat AppWizard-valintaikkunassa (kuva 1.3) voit valita yhden kolmesta käyttöliittymä-vaihtoehdosta. Minute-projektissa käytämme valintaikkunapohjaista käyttöliittymää. Valitse siis AppWizardin aloitusikkunassa Dialog based. Kielen valintaruudussa (Language) voit pitää oletusvalinnan. Nyt olemme valinneet kaiken tarpeellisen ja AppWizard on valmis luomaan projektin tiedostot. Napauta siis Finish-painiketta. Saat esiin New Project Information ikkunan, jossa on vielä yhteenveto luotavan projektin ominaisuuksista (kuva 1.4).

5 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu OSA I LUKU 1 9 KUVA 1.3 MFC AppWizard Step 1 valintaikkunassa valitset projektin tyypin. KUVA 1.4 New Project Information -valintaikkuna. AppWizard näyttää tämän valintaikkunan, jotta voit vahvistaa luotavan projektin tiedot. Näet projektiin luotavien C++ -luokkien ja tiedostojen nimet. Features-luettelosta näet myös sovellukseen valmiiksi tulevat AppWizardin luomat ominaisuudet. Napauta tässä New Project Information ikkunassa OK. AppWizard on tehtävänsä tehnyt ja nyt sinulla on uunituore Minuteprojekti avoinna Developer Studio ikkunassa. Jo tässä vaiheessa, vaikket ole nähnyt vielä yhtään riviä C++ -lähdekoodia, sinulla on valmis ja täysin käyttökuntoinen Windows-sovellus.

6 10 Uudelleen aloittaminen AppWizardilla AppWizardia käytetään ainoastaan projektien luomiseen. Et voi käyttää AppWizardia jo valmiille projektille. Jos haluat muuttaa projektin asetuksia, joudut poistamaan edellisen projektin ja aloittamaan alusta. Projektin saat tuhottua poistamalla sen hakemiston. Esimerkiksi Minute-projekti poistetaan poistamalla hakemisto C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\My Projects\Minute. Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Developer Studio ikkunan vasen osa on työtilaruutu (workspace). Projektin luomisen jälkeen tässä ruudussa on kolme välilehteä: ClassView, Resource View ja FileView. Näiden sivujen avulla voit liikkua projektisi kaikissa osissa. Voit halutessasi muuttaa työtilaruudun ja Developer Studio ikkunan muidenkin osien kokoa tarttumalla hiiren vasemmalla näppäimellä ruudun reunaan ja siirtämällä sitä pitäen hiiren näppäimen alhaalla. Sovelluksen koostaminen ja suorittaminen Koostamisen tarkoituksena on tehdä projektistasi suoritettava Windowstiedosto. Minute-projektissa tuon tiedoston nimeksi tulee Minute.exe. Kun olet saanut tehtyä tämän tiedoston, voit suorittaa sen Developer Studiosta käsin. Visual C++:n suoritettavat tiedostot ovat tavallisia Windowsin EXE-tiedostoja Minute.exe on aivan samanlainen suoritettava tiedosto kuin muutkin suoritettavat Windowstiedostot. Voit käynnistää sen Resurssienhallinnasta tai luoda sille pikakuvakkeen työpöydälle. Koostamisasetusten valinta Developer Studiolla voit tehdä ohjelmastasi joko kehitysversion (debug version) tai valmiin sovelluksen (release version). Tämä valinta on nimeltään koostamiskonfiguraatio (build configuration). Oletusvalinta on tehdä ohjelmasta kehitysversio ja saatkin käyttää näitä oletusasetuksia, kunnes toisin kerrotaan. Minute-ohjelmaa varten asetuksiin ei tarvitse puuttua. Oletuksena Developer Studio koostaa ohjelmasta version, jossa on mukana tiedot ohjelman debuggausta varten. Näiden tietojen avulla voit tutkia ohjelmakoodia rivi riviltä ja tarkkailla samalla muuttujien arvoja. Debuggaustiedot suurentavat kuitenkin koodin kokoa ja heikentävät sen suorituskykyä. Valmiin sovelluksen asetukset valitaankin usein vasta, kun ohjelma on valmis ja se koostetaan asiakkaille lähetettävään muotoonsa. KATSO MYÖS Opit lisää projektin debuggaamisesta luvussa 27. Kääntäminen ja linkittäminen Ohjelmaa koostettaessa projektin C++-lähdekooditiedostot käännetään ja sitten linkitetään yhteen suoritettavaksi tiedostoksi. Saat koostettua Minuteprojektin joko Build-painikkeella tai Build-valikosta komennolla Build Minute.exe tai F7-pikavalintanäppäimellä.

7 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Minute.exe sijaitsee nyt \Minute-projektihakemiston \Debug-alihakemistossa. Tässä alihakemistossa ovat projektin ohjelmien käännöksissä syntyneet objektitiedostot. Projektihakemistoon luotiin \Debug alihakemisto, koska valitsit kehitysversion koostamisen. Jos olisit valinnut koostettavaksi valmiin sovelluksen, nämä tiedostot olisi sijoitettu \Release alihakemistoon. Developer Studion alaosassa olevan tulosteruudun Buildsivulla näkyvät koostamisprosessin yksityiskohdat. Jos lähdekoodissa olisi virheitä, ne näkyisivät juuri tällä tulosteruudun sivulla (kuva 1.5). Koska tässä vaiheessa kaikki lähdekoodi on AppWizardin tekemää, ei virheitä pitäisi olla. OSA I LUKU 1 11 KUVA 1.5 Minute-projektin koostaminen. Sovelluksen suorittaminen Voit suorittaa sovelluksen napauttamalla työkalurivin Execute-painiketta tai valitsemalla Build-valikosta Execute Minute.exe tai Ctrl+F5 pikavalinnalla. Sovelluksesi pääikkuna tulee esiin tällöin kuvan 1.6 mukaisena.

8 12 Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu KUVA 1.6 Minute-sovellus. Windows-käyttöliittymä Onnittelut! Olet nyt tehnyt C++ -kielellä toteutetun Windowssovelluksen. Tulet huomaamaan, että siinä on jo mukana muutamia kaikista Windows-ohjelmista tuttuja ominaisuuksia. Sovellusikkunassa on kaksi painiketta, OK ja Cancel ja lisäksi siinä näkyy kirjoitusta. Ikkunassa on myös otsikkopalkki, joka näyttää sovellukseen liitetyn kuvakkeen, sovelluksen nimen ja sulkemispainikkeen. Otsikkopalkista toimii järjestelmävalikko ja siitä ikkunaa voidaan siirtää ruudulla pitämällä hiiren vasenta näppäintä painettuna. Napauta nyt Minute-sovellusikkunan vasemmassa yläkulmassa olevaa MFC-kuvaketta. Valitse avautuvasta järjestelmävalikosta About Minute. Huomaat, että sovellukseesi kuuluu toinenkin ikkuna, nimeltään About Minute, jossa on tietoja tästä sovelluksesta (kuva 1.7). Valitse About Minute ikkunassa OK sulkeaksesi sen. Sulje Minute-sovellus napauttamalla OK-painiketta. KUVA 1.7 Minute-sovelluksen Aboutikkuna. Sovelluksen ulkoasun muuttaminen Projektin ulospäin näkyvät osat ovat nimeltään resursseja. Tällaisia ovat esimerkiksi valintaikkunat, valikot ja kuvakkeet. Resurssien suunnittelua ja sovelluksen ulkoasun muokkaamista varten Developer Studiossa on työkalu nimeltään resurssieditori.

9 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Painikekontrollin lisääminen Ennen kuin voit lisätä sovellukseen uuden painikkeen sinun on avattava muokattavaksi valintaikkunan mallipohja. OSA I LUKU 1 13 Minute-valintaikkunan mallin avaaminen 1. Valitse työtilaruudusta ResourceView-sivu. Saat esiin luettelon projektin resursseista. 2. Avaa resurssiluettelo napauttamalla Minute Resources tekstin vasemmalla puolen olevaa plusmerkkiä. Avaa myös Dialog-kansio. Esiin tulee kaksi valintaikkunatunnusta, IDD_ABOUTBOX ja IDD_MINUTE_DIALOG (kuva 1.8). KUVA 1.8 Valintaikkunatunnukset ResourceView-ruudussa. 3. Kaksoisnapauta IDD_MINUTE_DIALOG tunnusta. Näytölle tulisi ilmestyä Minute-sovelluksen pääikkuna kuvan 1.9 mukaisena. Valintaikkuna näkyy resurssieditorissa juuri saman näköisenä kuin sovelluksessakin. Nyt voit muokata valintaikkunan mallia resurssieditorin avulla.

10 14 Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu KUVA 1.9 IDD_MINUTE_DIALOG -valintaikkunaresurssi. Seuraavaksi lisäät uuden painikkeen Minute-sovelluksen ikkunaan. Painikkeen lisääminen Minute-sovelluksen ikkunaan 1. Ennen painikkeen lisäämistä poista TODO-tekstikontrolli Minutevalintaikkunan keskeltä. Napauta tekstiä TODO: place dialog controls here; tällöin tekstin ympärille tulee suorakulmion muotoinen kehys (kuva 1.10). Paina nyt näppäimistön Deletenäppäintä ja tekstikontrolli katoaa sovelluksen ikkunasta. 2. Valitse kuvan 1.11 mukaisesti Controls-työkaluista painikekontrolli (Button).

11 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu OSA I LUKU 1 15 KUVA 1.10 Oletustekstin poistaminen sovelluksen ikkunasta. KUVA 1.11 Painikekontrolli valitaan työkaluista.

12 16 Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu 3. Vie hiiri nyt ikkunan päälle: kohdistin muuttuu tällöin ristin muotoiseksi ja osoittaa paikkaa, johon uusi painike asetetaan. Vie risti kauas OK- ja Cancel-painikkeista ja napauta hiiren vasenta näppäintä. Uusi painike, nimeltään Button1, jää ikkunaan (kuva 1.12). KUVA 1.12 Uuden painikkeen lisääminen valintaikkunaan. 4. Kun haluat muuttaa painikkeen tekstiä, varmista ensin, että se on valittuna ja sen ympärillä näkyy valintakehys (kuva 1.12). Ellei painike ole valittu, napauta sitä ja kirjoita tekstiksi Press Me. Kirjoittaessasi Push Button Properties ikkuna tulee esiin kuvan 1.13 mukaisesti. 5. Kirjoita ID-yhdistelmäruutuun painikken tunnukseksi IDC_PRESS_ME, mikä korvaa oletustunnuksen IDC_BUTTON1. Näin painikkeen tunnus tulee ymmärrettävämmäksi. 6. Varmista vielä, että Push Button Properties ikkunassa olevat tiedot täsmäävät kuvan 1.13 kanssa. 7. Sulje Push Button Properties ikkuna. Nyt IDD_MINUTE_DIALOG ikkunan uudessa painikkeessa pitäisi olla teksti Press Me.

13 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu OSA I LUKU Uuden painikkeen tekstin (Caption) ja tunnuksen (ID) muuttaminen. KATSO MYÖS Saat lisätietoja valintaikkunoiden suunnittelusta luvussa 3. Painikkeeseen liittyvää käsittelijäfunktiota käsitellään luvussa 4. Ohjelmakoodin liittäminen käyttöliittymään Sinulla on vihdoin sovelluksessasi uusi painike käytettäväksi ja tahdot luonnollisesti sen tekevän jotain. Tätä varten joudut kirjoittamaan hieman koodia, mutta älä hätäänny: sitä tulee vain yksi rivi. Ohjelmakoodin liittäminen painikkeeseen 1. Avaa Minute-sovellusikkuna resurssieditorissa. Ohjeet tähän löydät edellisestä kappaleesta. 2. Napauta Press Me painikkeen päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitse esiin saamastasi valikosta Events-komento. New Windows Message and Event Handlers ikkuna avautuu (kuva 1.14).

14 18 Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu KUVA 1.14 Lisää koodia vastaamaan hiiren painikkeen napautukseen. Jos (ohjelmaa suoritettaessa) Press Me painiketta napautetaan, Windows lähettää Minute-valintaikkunalle sanoman. New Windows Message and Event handlers ikkunassa nappaat kiinni tämän tapahtuman ja ohjaat ohjelmansuorituksen valitsemaasi koodilohkoon, joka käsittelee tämän tapahtuman. 3. Valitse New Windows Messages/Events luettelosta BN_CLICKED. Huomaa, että luettelon ensimmäinen jäsen on valittu oletukseksi. 4. Napauta Add and Edit painiketta. Saat esiin kuvan 1.15 mukaisen Add Member Function ikkunan. Tässä annat sen aliohjelman nimen, joka suoritetaan, kun valintaikkuna saa BN_CLICKED sanoman Press Me painikkeelta. 5. Hyväksy nimeksi oletusnimi OnPressMe OK-painikkeella. Uuden funktion runko tulee näkyviin muokkausikkunaan (kuva 1.16). Uusi funktio on lisätty CMinuteDlg luokkaan. Tämä luokka luotiin ja nimettiin automaattisesti, kun AppWizard loi projektin. Toistaiseksi funktiosi ei tee vielä mitään, joten joudut lisäämän siihen hieman koodia.

15 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu OSA I LUKU 1 19 KUVA 1.15 Tapahtuman käsittelevän funktion nimeäminen. KUVA 1.16 OnPressMe() jäsenfunktion runko. 6. Muokkaa OnPressMe funktio listauksen 1.1 mukaiseksi.

16 20 Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu LISTAUS 1.1 LSTO1_1.CPP Hiiren painikkeen napautuksen käsittelevän funktion toteutus 1 void CMinuteDlg::OnPressMe() 2 { 3 // TODO: Add your control notification handler code here 4 MessageBox("Thanks, I needed that!"); 5 } Tässä käytät valmista MessageBox()-funktiota näyttämään tekstin Thanks, I needed that! pienessä ikkunassa aina, kun Press Me - painiketta napautetaan. Muutokset tallennetaan automaattisesti projektia koostettaessa Visual Studio tallentaa automaattisesti tiedostoihin tehdyt muutokset ennen koostamisen aloittamista, joten et joudu erikseen tallentamaan muokkaamiasi tiedostoja. Muuttuneen ohjelman kokeileminen Kun teet muutoksia projektiisi ja haluat nähdä niiden vaikutuksen, joudut kääntämään ja suorittamaan ohjelmasi. Napauta siis Build-painiketta työkaluriviltä, valitse Build-valikosta Build Minute.exe tai paina F7- näppäintä. Tämä toiminto koostaa uudelleen suoritettavan Windowstiedoston ottaen huomioon kaikki resursseissa ja lähdekoodissa tehdyt muutokset. Jos käännöksen aikana löytyy virheitä, ne tulevat näkyviin Developer Studion ruudun alaosan tulosteikkunan Build-välilehdelle, kuten kuvassa 1.17 näkyy. Mikäli virheitä ilmenee, tarkista, että olet varmasti kopioinut listauksen 1.1 mukaisen OnPressMe-funktion koodin ohjelmaasi täysin samanlaisena. Korjaa koodia tarvittaessa ja napauta Build-painiketta niin kauan, ettei virheitä enää tule. Napauta tämän jälkeen Execute-painiketta, valitse Build-valikosta Execute Minute.exe tai näppäile Ctrl+F5. Nyt pitäisi Minute-valintaikkunan tulla esiin kuvan 1.18 mukaisesti. Napauta Press Me painiketta. Kuvan 1.19 mukaisen teksti-ikkunan pitäisi ilmestyä ruudulle näyttäen tekstin Thanks, I needed that! Kuittaa teksti-ikkuna OK-painikkeella. Jos napautat Press me painiketta uudelleen, näet tekstin toistamiseen. Syy tähän on se, että joka kerta painiketta napauttaessasi ohjelma suorittaa OnPressMe() funktion.

17 Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu OSA I LUKU 1 21 KUVA 1.17 Build-välilehdellä näkyviä virheitä. KUVA 1.18 Minute-sovellus käynnissä käyttöliittymän muokkaamisen jälkeen. KUVA 1.19 Lisätyn ohjelmakoodin toimintaa kokeillaan. Projektin tallentaminen ja sulkeminen Developer Studiota käyttäessäsi totut pian muokkaamaan välillä lähdekoodia, välillä resursseja ja tekemään monia muitakin toimia. Siksi onkin hienoa, että ohjelman koostamistoiminta (build) tallettaa tekemäsi muutokset aina ennen varsinaisen koostamisen suorittamista. Voit toki

18 22 *-merkki ilmoittaa tiedostoa muokatun Visual Studion otsikkopalkissa oleva tiedostonimi saa seurakseen *-merkin, kun tiedostoa on muokattu eikä muutoksia ole vielä tallennettu. Sama merkki näkyy myös ResourceView-sivulla Resource-kansion vieressä, jos projektissa on tallentamattomia resursseja. Visual C++ -sovellusten luominen Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu tallettaa itsekin tiedostosi milloin vain napauttamalla Save-painiketta, tai halutessasi tallettaa kaikki avoinna olevat tiedostot napauttamalla Save All painiketta. Projektin tallentamiseksi et joudu tekemään mitään. Kun lopetat tietyn projektin kanssa työskentelemisen, riittää, että suljet sen. Tämä käy Filevalikon Close Workspace komennolla tai yksinkertaisesti sulkemalla koko Developer Studion.

Kehitysympäristö LUKU. Developer Studio kehitysympäristön alkeet. Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä

Kehitysympäristö LUKU. Developer Studio kehitysympäristön alkeet. Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä OSA I LUKU 2 23 2 LUKU Developer Studio kehitysympäristön alkeet Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä Projektien hallinnan vaatimat asetukset 24 Developer Studio - ympäristön räätälöinti

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tuotetarrat. Käsikirja

Visma Business AddOn Tuotetarrat. Käsikirja Visma Business AddOn Tuotetarrat Käsikirja Oppaan päiväys: 30.8.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB sivujen suunnittelu

VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB sivujen suunnittelu HAAGA HELIA/IltaTiko ICT2TD005: Ohjelmisto suunnittelutaito 1 VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB sivujen suunnittelu Tämä pikaopas opastaa käyttämään VisualStudion web sivujen suunnittelu ja toteutusominaisuuksia.

Lisätiedot

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa.

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa. NetMeeting NetMeeting on ilmainen pienimuotoinen videoneuvottelu- ja ryhmätyöohjelmisto, joka mahdollistaa virtuaalikokousten pitämisen Internetissä tai Intranetissä. NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi

Lisätiedot

TTY TKT-1110 Mikroprosessorit TKT. HEW-ohjeet ver 1.0

TTY TKT-1110 Mikroprosessorit TKT. HEW-ohjeet ver 1.0 Johdanto Nämä ohjeet opastavat sinut tekemään kurssiin TKT-1110 Mikroprosessorit liittyvät harjoitustyöt. Ohjeet sisältävät kolme osiota. Ensimmäisenä esitellään projektin luonti, mikä tehdään ainoastaan

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pedacode Pikaopas Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pikaoppaan sisältö Pikaoppaassa kuvataan, miten Windowstyöasemalle asennetaan Java-ohjelmoinnissa tarvittavat työkalut, minkälaisia konfigurointeja

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Tällä harjoituskerralla on tarkoituksena harjoitella käyttötapaus-, luokka- ja tapahtumasekvenssikaavioiden luontia.

Tällä harjoituskerralla on tarkoituksena harjoitella käyttötapaus-, luokka- ja tapahtumasekvenssikaavioiden luontia. MagicDraw-pikaohje Tällä harjoituskerralla on tarkoituksena harjoitella käyttötapaus-, luokka- ja tapahtumasekvenssikaavioiden luontia. Alkuvalmistelut Windows (sali TC205) 1) Kirjaudu sisään TTY:n intra-tunnuksella.

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Valintaikkunoiden luonti ja suunnittelu

Valintaikkunoiden luonti ja suunnittelu OSA II LUKU 3 43 3 LUKU Valintaikkunoiden luonti ja suunnittelu Valmiin valintaikkunan muokkaaminen ja uuden valintaikkunapohjan luominen Valintaikkunoiden ja kontrollien ominaisuuksien asettaminen Kontrollien

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0. Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä

Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0. Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä Anne Benson/Tanja Bergius Opintojakson ict1td002 käyttöön Sivu 1 / 13 Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0 Ohjeen sisältö: Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö Tässä ohjeessa käsitellään: 1. Ohjelmiston asennuksen jälkeen. 1.1 Käyttöasetusten ja toiminnan tarkistus --> 2. Käyttäjäkohtaisten asetuksien muokkaaminen

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Uudessa Excel-2007 on muutettuja / uusia ominaisuuksia jotka tulee huomioida kun Excel-2003 tehtyjä sovelluksia otetaan käyttöön Excel-2007:ssä.

Uudessa Excel-2007 on muutettuja / uusia ominaisuuksia jotka tulee huomioida kun Excel-2003 tehtyjä sovelluksia otetaan käyttöön Excel-2007:ssä. Ohjelmien käyttö Excel-2007 (Päivitetty 17.11.2010) Sisältö: 1. Johdanto 2. Ohjelmien käyttö ilman konvertointia Excel-2007:ssä. 3. Excel-2003 tiedoston konvertointi Excel-2007 tiedostoksi. 1. Johdanto

Lisätiedot

Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon. Ohje

Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon. Ohje Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon Ohje 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ OHJELMASTA... 3 2 PÄÄ-IKKUNA...4 3 YLÄVALIKKO... 4 3.1 TIEDOSTO... 4 3.2 TOIMINTO... 4 3.3 ASETUKSET... 5 3.4 OHJE... 5 4 VÄLILEHDET...5

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset

Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset s. 1/5 Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset Asennettaessa Windows 8.1 oletusasetuksin, sen tietosuoja-asetukset sallivat vapaasti käyttäjän yksilöivän tiedon lähettämisen Microsoftille. Samoin sovelluksilla

Lisätiedot

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 Support Center @ Lenovo support.lenovo.com/windows8.1 Hyvä lukija! Lenovo on laatinut tämän ohjeen helpottamaan Microsoft Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje 3.12.2013 Kuva: Sanna Waris SoleMOVE lähtevän ERASMUS- harjoittelijan ohje 1 SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje... 1 1. Kirjautuminen... 3 2. Uuden lähtevän Erasmus-harjoittelijan

Lisätiedot

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö Matopeli C#:lla Aram Abdulla Hassan Ammattiopisto Tavastia Opinnäytetyö Syksy 2014 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Projektin aihe: Matopeli C#:lla... 3 3. Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut

Lisätiedot

Omien lomakkeiden käyttöönotto

Omien lomakkeiden käyttöönotto Omien lomakkeiden käyttöönotto Visma Avendossa voit ohjelman järjestelmämallien lisäksi luoda myös omia lomakkeita mm. laskujen, tarjousten ja tilausvahvistusten pohjiksi. Tässä ohjeessa käymme läpi, mitä

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas

Ulkoiset laitteet. Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä:

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Pedacode Pikaopas. Web-sovelluksen luominen

Pedacode Pikaopas. Web-sovelluksen luominen Pedacode Pikaopas Web-sovelluksen luominen Pikaoppaan sisältö Pikaoppaassa kuvataan, miten Netbeans-työkalulla luodaan uusi yksinkertainen web-sovellus ja testataan sen toiminta. Opas kattaa kaiken aiheeseen

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu )

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu ) Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu 28.11.2017) OBS 1 (12) Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset... 2 Tarvittavat

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Release Notes 5.4 CABAS Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Olemme päivittäneet ja nykyaikaistaneet CABASin kuvien ja dokumenttien käsittelyn. Nyt kuvia voi vetää hiiren osoittimella ja pudottaa ne kuvaluetteloon.

Lisätiedot

Windows 8 -kurssi. Kurssista

Windows 8 -kurssi. Kurssista Windows 8 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Kurssista Maanantaisin ja keskiviikkoisin 9. 16.9.2013 Kolme kertaa 3 x 4 h = 12 h Klo 12:15 15:30 Puolessa välissä pidetään vartin kahvitauko Kännykät

Lisätiedot

VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB-sivujen suunnittelu

VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB-sivujen suunnittelu HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu ict2td005 Ohjelmiston suunnittelutaito Sivu 1 / 5 VisualStudio Pikaopas, osa 1: WEB-sivujen suunnittelu Tämä pikaopas opastaa käyttämään VisualStudion web-sivujen suunnitteluominaisuuksia.

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot