TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI"

Transkriptio

1 Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI HSY:n hallitus Lisätietoja toimialajohtaja Tommi Fred osastonjohtaja Tuomo Heinonen projektinjohtaja Jukka Yli-Kuivila

2 1(8) 1 Yhteenveto Hanke on edennyt budjetoidusti. Hankkeen toteutuneet kustannukset mennessä ovat yhteensä noin 121 milj. euroa ja sidotut kustannukset noin 362 milj. euroa. Sidottujen kustannusten määrä perustuu vielä osittain ennakkoarvioihin. Hanke on edennyt lähes hankesuunnitelman aikataulussa. Projektinjohtourakka on kuitenkin noin 8 viikkoa jäljessä omasta aikataulustaan, mikä saattaa vaikuttaa kokonaisaikatauluun. Blominmäen projektinjohtourakan töiden tehokas käynnistyminen on vienyt arvioitua kauemmin. Mikkelän viemäritunneliosuuden louhinta on edennyt metsäalueelle Kaupunginkallion pohjoispuolella. Malminmäellä on ajotunnelin avolouhinta alkanut ja Eestinkalliossa louhintaa valmistellaan. Puhdistamon ja viemäritunnelien toteutussuunnittelut ovat edenneet hankesuunnitelmassa arvioidusta jäljessä. Keskeiset tapahtumat raportointijaksolla : YIT Infra Oy:n projektinjohtourakan työt ovat käynnistyneet ennakoitua hitaammin. Poikkeamaa länsimetron maanalaiseen asemakaavaan ja Suomenojan puhdistamoalueen rakennuskieltoon haettiin huhtikuussa. Putkitunnelin pikaista louhimista Länsimetron Finnoon aseman ali suunniteltiin ja valmisteltiin, mutta lisätyöstä luovuttiin korkean hinnan ja epävarman kokonaistuloksen vuoksi. Osuus liitetään syksyllä kilpailutettavaan viemäritunnelien kalliorakennusurakan viimeiseen kokonaisuuteen. Maanmittauslaitoksen lunastusmenettely viemäritunnelien rasitteesta kiinteistöille Länsiväylän ja Lugnetin välillä saatiin 4.7. vietyä niin pitkälle, että viemäritunnelin louhiminen alueen kiinteistöjen alle mahdollistui. Keskeiset muutokset riskeissä: Hankkeen hitaasta käynnistymisestä ja markkinatilanteesta johtuen aliurakoiden hinnat saattavat nousta ennakoitua korkeammalle. Projektinjohtamisen ja suunnittelun haasteet hidastavat projektin etenemisestä. Tällä on vaikutusta työmaan aikasidonnaisiin kustannuksiin. HSY:n tunnelin louhinnat Länsimetron Finnoon aseman lähellä on sovitettava aseman rakentamiseen, mikä vaatii varovaista ja ajallisesti tiukasti rajoitettua louhintaa. Aikataulu- ja kustannusriskin minimoimiseksi louhitaan ylimääräinen työyhteys varapurkutunnelin kautta putkitunneliin.

3 2(8) 2 Hankkeen edistymistä kuvaavat tunnusluvut Tilanne Muutos % edelliseen raporttiin Projektiaikaa käytetty (2010->) 69,4 % 2,1 % Suunnittelukustannusten toteutuma-aste 110,5 % 9,0 % Kustannusten sitoutumisaste 95,0 % 0,5 % Toteutumisaste 31,7 % 7,0 % Tunnuslukujen määritelmät: - Projektiaikaa käytetty; kulunut osuus projektiajasta (päättymisaika korjattu) - Suunnittelukustannusten toteutuma-aste; suunnittelukustannusten toteutuma / hankesuunnitelman 6/2014 arvio - Kustannusten sitoutumisaste; tehtyjen tilausten ja urakkasopimusten osuus hankesuunnitelman indeksikorjatusta arviosta - Toteutumisaste: maksetun työn osuus hankesuunnitelman indeksikorjatusta arviosta Hankesuunnitelman suunnittelukustannuksiin on sisällytetty myös tutkimus- ja rakennuttamiskustannukset ja summa arvioitu alkujaan selvästi liian pieneksi. 3 Suunnittelutilanne 3.1 Puhdistamo Puhdistamon toteutussuunnittelu on edennyt kolmeen toimeksiantoon jaettuna. Suunnittelutyömäärä on kasvanut ennalta arvioidusta. Puhdistamoiden rakenteita on kehitetty kustannustehokkaammiksi, mikä on lisännyt suunnittelun työmäärää. Suunnittelun tehokkuus on kuitenkin kokonaisuutena selvästi ennakoitua alhaisempi. Vaikka suunnitteluun ja sen ohjaukseen on voimakkaasti panostettu, jatkunee tilanne haastavana. Koneisto-, LVIja SIA-suunnitelmissa on edelleen runsaasti yhteensovitus- ja kehitystarpeita. Kaikilla suunnittelualoilla työnaikaista suunnittelua tarvitaan edelleen. 3.2 Viemäritunnelit Viimeisen urakka-alueen (Finnoo II) toteutussuunnittelua vietiin tehokkaasti eteenpäin. Putkitunnelin pikaista louhimista Länsimetron Finnoon aseman ali suunniteltiin ja valmisteltiin, mutta sen liittämisestä lisätyönä nykyisiin urakoihin luovuttiin korkean hinnan ja epävarman kokonaistuloksen vuoksi. Vaativin osuus louhinnasta olisi jäänyt kesken, jolloin metrourakan haittojen pienentämisestä olisi jouduttu maksamaan kohtuuton hinta. Aikataulu- ja kustannusriskin minimoimiseksi louhitaan tuon lisätyön sijaan Finnoo II urakan yhteydessä ylimääräinen työyhteys varapurkutunnelin kautta putkitunneliin. 3.3 Järjestelyt Finnoossa Nykyisistä Espoon jätevedenpumppaamoista kaksi suurinta voidaan jättää pois käytöstä. Liitosjärjestelyjen suunnitelmat ovat kehittyneet niin, että vain Suomenojan puhdistamon nykeiseltä tontilta käännettävä jätevesi sukeltaa putkissa painovoimaisesti viettotunneliosuuden alkuun noin 700 metriä. Friisilän pumppaamon luota jätevesi johdetaan viettoviemärillä viettotunneliosuuden alkuun.

4 3(8) 3.4 Suunnittelu- ja toteutusriskien hallinta LVI ja SIA siirrettiin alkuvaiheessa budjettihintaisina PJU:n urakkaan. Hankinta pyritään tekemään yhtenä kokonaisuutena projektijohtourakka-mallisena. Kilpailutus on käynnissä ja sen ratkettua myös nuo työt siirtyvät tavoitehintaisiksi töiksi. Suunnittelualat ovat täsmentäneet toteutussuunnitelmiaan PJU:n ja HSY:n ohjauksessa. Tämä työ ja ratkaisujen yhteensovittaminen ovat vielä kesken. PJU:n, HSY:n ja suunnittelijoiden yhteistyönä on monia rakenneratkaisuja saatu kustannustehokkaammiksi. Tämä on lisännyt suunnittelutyötä, mutta tuo rakentamiskustannuksiin säästöä. Muutokset ovat osaltaan vaikeuttaneet suunnittelutarveaikataulussa pysymistä ja sen myötä hidastaneet projektin käynnistymistä. Koneisto- ja putkistohankinnat ovat jo suurelta osin käynnissä, vaikka asennukset toteutetaan pääsääntöisesti huomattavasti myöhemmin. Näin suunnittelun tarvitsemat lähtötiedot saadaan projektin käyttöön. Laitehankinnat ovat vieneet ennakoitua enemmän aikaa, mikä osaltaan hidastaa suunnittelun lähtötietojen saantia ja lisää vaiheittaisen suunnittelun tarvetta. Työnaikaisen suunnittelun viivästymisriski etenkin rakennesuunnittelun osalta on ilmeinen. Siksi suunnittelijaresurssien ja suunnittelun johtamisen riittävyyttä on pyritty varmistamaan. Kaikilta suunnittelualoilta sekä hankinnoista tarvitaan rakennesuunnittelijoille lähtötietojen täsmennyksiä ja ratkaisujen yhteensovitus vaatii muutoksia. Näiden tehostamiseksi on suunnitelmamalleja yhteensovitettu viikottain. Yhteistyötä ja vuorovaikutusta tehostamaan sekä suunnittelijoita ohjaamaan on valjastettu kaksi uutta koordinaattoria. Projektin tehokas johtaminen edellyttää toimivia projektikäytäntöjä, erityisesti hyvää aikatuluhallintaa. Projektin aiktauluohjaus ei ole kaikilta osin ole ollut tyydyttävällä tasolla. Toimenpiteitä aikatauluhallinnan parantamiseksi on käynnistetty. Blominmäen puhdistamotilojen kalliorakennusurakoitsija vahingonkorvausvaadetta louhinta-urakan aikasidonnaisiin kustannuksiin liittyen on käsitelty, mutta näkemykset eivät vielä ole lähentyneet. Rakentamisessa on korkeasuhdanne, mikä vaikeuttaa aliurakoitsijoiden saantia ja voi nostaa hankintojen kustannuksia. 4 Toteutus 4.1 Hankkeen johtaminen ja rahoitus Hankkeen johtoryhmä on kokoontunut seurantajakson aikana kolme kertaa. Projektinjohtourakan ohjausryhmä (HSY:n ja PJU:n johdon edustajat) piti ensimmäisen kokouksensa kesäkuussa. 4.2 Työnaikainen suunnittelu ja valvonta PJU:n ja viemäritunneliurakoiden valvonta jatkuivat. PJU:n toiminnan valvontavastuu siirtyi kesäkuun puolivälissä Ramboll CM Oy:lle Sito Rakennuttajat Oy:ltä. Sito Rakennuttajat Oy jatkaa viemäritunneliurakoiden valvonnassa. Työnaikaista suunnittelua tehdään tiiviisti. Jakson lopulla yksi rakennesuunnittelija siirtyi työskentelemään työmaalta käsin kahtena päivänä viikossa.

5 4(8) 4.3 Rakentaminen Puhdistamon louhinnan ja kalliorakentamisen urakan taloudellinen loppuselvitys pidettiin huhtikuussa. Urakkaan liittyvän vahingonkorvausvaateen käsittely on kesken. Finnoo I urakan taloudellinen loppuselvitys pidettiin huhtikuussa. Kuva 1. Ilmakuva Blominmäen maanpäällisestä työmaa-alueesta kesäkuulta Työturvallisuus Kaikkien urakoiden MVR-mittausten keskiarvo on ollut yli 96 %, mikä on erittäin hyvä. Vuosineljänneksellä ei urakoissa sattunut tapaturmia. 4.5 HSY:n hallituksen päätökset ja päättäväksi tulevat asiat Projektinjohtourakan aikaiseksi valvontakonsultiksi valittiin Ramboll CM Oy (päävalvoja, rakennustöiden valvoja, turvallisuuskoordinaattori ja projektisihteeri / projekti-insinööri)

6 5(8) 5 Aikataulu Hankkeen päivitetty yleisaikataulu on liitteenä Aikatauluun liittyvien riskien hallinta Puhdistamon valmistumistavoitteeseen tuli noin noin kahden kuukauden pidennys PJU:n kilpailutuksen ja sopimusneuvottelujen johdosta. Rakentamisaikataulu on muuttunut entistä haastavammaksi, kun työt ovat käynnistyneet ennakoitua pienemmällä intensiteetillä ja rakentaminenon noin 8 viikkoa jäljessä aikataulusta. Viemäritunnelien Finnoon urakoiden aikataulu muodostuu melko haastavaksi. Toistaiseksi Blominmäen puhdistamon valmistuminen vaikuttaa kuitenkin aikataulullisesti vielä kriittisemmältä. Maanalaisen asemakaavan ja rakennuskiellon poikkeamahakemuksen käsittely on vielä kesken ja kalliorakennuksen toteutussuunnitelmien valmistunevat syyskuussa. Urakka on tarpeen saada kilpailutettua ja urakoitsija valittua 2018 aikana, jotta länsimetron alituslouhinnat saadaan tehtyä ennen länsimetron jatkeen tärinälle herkkien muuntajien asentamista k.o. tunnelin tuntumaan. Kalliorakennusurakan jälkeen on toteutettava vielä erillisiä rakennusurakoita ennen, kuin rakenteet ja rakennukset saadaan valmiiksi ja jätevedet on käännettävissä Suomenojalta Blominmäkeen. Henkilöresurssien riittävyys hankkeen tilaaja- ja hallintaorganisaatiossa sekä tilaajan vastuulla olevissa ostopalveluissa (suunnittelu ja työmaavalvonta) on varmistettava projektinjohtourakan sujuvuuden varmistamiseksi. Rakennussuunnitelussa on paljon resursseja, mutta suunnitelmien tuottaminen on silti takkuillut. Myös muiden suunnittelualojen suunnitelmien viimeistelyssä ja suunnitelmien ristiriidattomuuden varmistamisessa on ollut ongelmia. Tähän HSY on pyrkinyt vaikuttamaan ohjausta lisäämällä, hyvin suoriutuneita suunnittelijoita palkitsemalla ja suunnittelun tehon ja laadun varmistamista vaatimalla. 6 Kaavoitus ja lupamenettelyt 6.1 Ympäristöluvat ja muut valtionhallinnon luvat Ympäristöluvan määräyksen mukainen hakemus, jossa selvitetään yksityiskohtaisesti puhdistamon ja Suomenojan välisen viemäritunnelin sekä vara- ja hätäpurkupaikkojen sijainnit sekä tarvittavat rakenteet, toimitettiin Etelä- Suomen aluehallintovirastolle Sen käsittely ei ole vielä edennyt kuulemiseen. Maanmittauslaitoksen lunastusmenettely viemäritunnelien rasitteesta kiinteistöille Länsiväylän ja Lugnetin välillä saatiin 4.7. vietyä niin pitkälle, että viemäritunnelin louhiminen alueen kaikkien kiinteistöjen alle mahdollistui. Vastaavaa menettelyä lopuille osuuksille on valmisteltu ja se etenee elokuusta alkaen. 6.2 Rakennusluvat ja maisematyöluvat Kaikki Malminmäen, Eestinkallion ja Mikkelä II urakka-alueilla tarvittavat luvat on saatu. Kun Suomenojan puhdistamotontin rakennuskieltoon saadaan poikkeama, voidaan sinne tarvittavat rakennus- ja toimenpideluvat käsitellä. Finnoon alueella ei vielä ole kaikkia muitakaan tarvittavia lupia.

7 6(8) Asemakaavat 7 Ympäristöasiat Maa- ja kallioperässä liikkuvan veden pintaa on seurattu lähellä puhdistamoa ja viemäritunnelien ympäristössä kuukausittain. Pinta- ja pohjaveden laadun seurannassa, ympäristön painumien seurannassa, Blominmäen täyttömäen vakauden seurannassa tai kallion liikkeiden seurannassa ei ole ilmennyt mitään erityistä. 8 Hankkeen kustannukset Hankesuunnitelma ja hankkeen toteutuneet kustannukset ja sidottujen kustannusten pohjalta tarkennettu ennuste. Urakoitsijoita ei ole vielä valittu Finnoo II kalliorakennusurakkaan, sen jälkeisiin rakentamisvaiheisiin eikä Suomenojan jätevesien kääntöjärjestelyihin. Blominmäen puhdistamon projektinjohtourakkaan liittyvät kustannukset ovat ylittämässä hankesuunnitteluvaiheessa arvioidut. Taulukossa on huomioitu k.o. urakkaan sisältyvät kustannukset arviopohjalta taulukon riveille jaoteltuina. LVI ja SIA täsmentyvät tavoitehintaisiksi, kun PJU saa ne kilpailutettua (arvio 2018 loppuun mennessä). Louhintakustannukset todennäköisesti alittavat hankesuunnitteluvaiheessa arvioidut. Suunnittelu- ja tutkimuskustannukset tulevat ylittämään hankesuunnitteluvaiheessa arvioidut.

8 7(8) Hankesuunnitelman kokonaiskustannusarvio on vaarassa ylittyä, mutta arvion täsmentäminen on mahdollista vasta vuoden 2019 alussa. Blominmäen hankkeen lisä- ja muutostyöt ja hankintapäätökset jaksolla 2/2018 on koottu liitteeseen 2. 9 Tiedottaminen ja asiakaspalaute Blominmäen uutiskirje asukkaille 2/2018 julkaistiin HSY:n nettisivuilla ja toimitettiin hankkeen sähköpostituslistalla oleville. Malminmäen ja Eestinkallion urakoiden vaikutusalueen asukkaille järjestettiin asukastilaisuudet 2. ja Mikkelä II urakan osalta vastaava tilaisuus järjestetään ennen louhinnan etenemistä lähelle uusia asuinalueita (Kaupunginkallio ja Lugnetinniitty). 10 Liitteet Liite 1: Blominmäen hankkeen tapahtumahistoria Liite 2 Blominmäen hankkeen lisä- ja muutostyöt ja hankintapäätökset II/2018 Liite 3 Blominmäen hankkeen yleisaikataulu

9 Liite 1: Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen keskeiset tapahtumat /2005 Espoon veden ja Espoon geoteknisen yksikön tekemä Suomenojan ympäristön (2,5 km säteellä) kallioresurssikartoitus jätevedenpuhdistamon sijoitusmahdollisuuksien selvittämiseksi Espoon Vesi teetti jätevedenpuhdistusta koskevan pitkän tähtäimen kehittämissuunnitelman, jossa suositeltiin jätevesien käsittelyn siirtämistä Suomanojalta kalliopuhdistamoon, alustavat ympäristöselvitykset kolmesta Länsiväylän pohjoispuolen <4 km kalliosta YVA-prosessi ja sen rinnalla laaja vuorovaikutusprojekti, jossa selvitettiin yli 20 ehdotetun sijoituspaikan mahdollisuudet ja lisättiin YVA-prosessiin 2 lisävaihtoehtoa Uuudenmaan ympäristökeskus antoi yhteysviranomaisena lausunnon jätevedenpuhdistamon sijoitusvaihtehtojen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA) Espoon kaupunginvaltuusto päätti uuden puhdistamon sijoituspaikaksi Blominmäen Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Blominmäkeä koskevan vaihemaakuntakaavan Pääsuunnittelijaksi valittiin yhteenliittymä FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy, Ramboll Finland Oy ja Kalliosuunnittelu Oy Geo- ja kalliotekniseksi suunnittelijaksi valittiin Pöyry Finland Oy Espoon kapunginvaltuusto hyväksyi Blominmäen osayleiskaavan Blominmäen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus jätettiin Etelä-Suomen aluehallintovirastolle HSY:n hallitus hyväksyi hankesuunnitelman tarkennuksen siten, että hankkeen kokonaiskustannukset ovat 371 milj. euroa (rakennuskustannusindeksiin 6/2014 sidottuna) Mikkelänkallion avolouhinnalle ja ajotunnelilouhinnalle saatiin rakennuslupa Blominmäen asemakaava sai lainvoiman Blominmäen luolaston rakennuslupahakemus jätettiin Mikkelänkallion louhintatöiden urakoitsijaksi valittiin Skanska Infra Oy (urakka-aika ) Finnoon ajotunnelin yhteiskäytöstä tehtiin Länsimetron kanssa sopimus Viemäritunnelien toteutussuunnittelijaksi valittiin Kalliosuunnittelu Oy Rockplan Ltd Blominmäen luolastolle saatiin rakennuslupa Luolaston louhintaurakoitsijaksi valittiin Lemminkäinen Infra Oy (urakka-aika ) Louhintojen rakennuttajakonsultiksi valittiin SITO Rakennuttajat Oy Puhdistamon rahoitukseen liittyvä Euroopan Investointipankin (EIB) lainan ensimmäinen 100 milj. euron lainasopimus allekirjoitettiin Puhdistamon rahoitukseen liittyvä Pohjoismaiden Investointipankin (NIB) 115 milj. euron lainasopimus allekirjoitettiin Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) myönsi puhdistamolle ympäristöluvan (yksi valitus Vaasan hallinto-oikeuteen) Finnoo 1 viemäritunneliosuuden louhintaurakoitsijaksi valittiin Lemminkäinen Infra Oy (urakka-aika ) Puhdistamon laitossuunnittelijaksi valittiin yhteenliittymä FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy ja Ramboll Finland Oy Puhdistamon rakennus- ja SIA-suunnittelijaksi valittiin Pöyry Finland Oy

10 Biologisten typenpoistosuodattimien toimittajaksi valittiin Veolia Water Technologies Aquaflow Oy Kiekkosuodattimien ja niitä edeltävän kemiallisen saostuksen toimittajaksi valittiin Veolia Water Technologies Aquaflow Oy Viemäritunnelien Mikkelä 1 osuuden louhinnat ja lujitukset päätettiin tilata lisätyönä Lemminkäinen Infra Oy:n puhdistamon kalliorakennusurakassa Vesihuollon toimialajohtaja sai valtuudet tilata Blominmäen (turvallisuutta parantavia) rakennustöitä Lemminkäinen Infra Oy:ltä enintään eurolla (alv 0%) Puhdistamon maanpäällisille rakennuksille saatiin rakennuslupa Blominmäen jätevedenpuhdistamon projektinjohtourakan neuvottelumenettelyyn valittiin YIT Rakennus Oy, Lemminkäinen Infra Oy sekä Skanska Infra Oy ja Skanska Talonrakennus Oy Blominmäen puhdistamon ympäristölupa sai lainvoiman Blominmäen jätevedenpuhdistamon projektinjohtourakoitsijaksi valittiin Lemminkäinen Infra Oy (urakka-aika 48 kk sopimuksen allekirjoituksesta) Mikkelä 2, Malminmäki ja Eestinkallio viemäritunneliosuuksien urakoitsijaksi valittiin Kalliorakennus-Yhtiöt Oy (urakka-aika ) Blominmäen ympäristölupaan liittyvä hakemus veden purun rakenteista AVI:lle HSY:n hallitus päätti korottaa suunnittelutoimeksiantojen kattohintoja Blominmäen jätevedenpuhdistamon projektinjohtourakkasopimus allekirjoitettiin YIT Infra Oy:n kanssa (johon Lemminkäinen Infra Oy sulautui ) (urakka-aika ) Maanmittauslaitos myönsi viemäritunneleiden rasitteen lunastus- ja töiden aloitusoikeuden

11 Liite 2: raportointijaksolla hyväksytyt tavoitehintamuutokset, lisä- ja muutostyöt sekä tehdyt hankintapäätökset II/2018 (sisältyvät kohdan 8 kokonaisennusteen kustannuksiin) Työ/tilaus hyväksyjä euroa (alv 0%) Blominmäki PJU tavoitehintamuutokset: Työmaan lisääntyneet käyttö- ja yhteiskustannukset helmi-maaliskuu 2018 toimialajohtaja ,35 Blominmäki muut lisä- ja muutostyöt sekä hankintapäätökset: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy: Pääsuunnittelu, vaihe III rakentamisen toimialajohtaja ,00 aikaiset tehtävät ( ) A-Insinöörit Suunnittelu Oy: Blominmäen työnaikainen LVI-suunnittelu toimialajohtaja ,00 ( ) Ramboll CM Oy: Blominmäen työmaavalvonta ( ) toimialajohtaja ,00 Elisa Oyj: Blominmäki teleliittymä ( ) toimialajohtaja 500,00 Digisähkö Oy: Blominmäen auditorion AV-suunnittelu ( ) toimialajohtaja 2 000,00 BloVi lisä- ja muutostyöt sekä hankintapäätökset: Mikkelä II /LT 1: Urakkarajan ulkopuoliset louhinnat osastonjohtaja ,55 Mikkelä II /LT 2: Lähtöpisteiden mittaus osastonjohtaja vs ,00 Ramboll Finland Oy: Purkujärjestelmien vaiheen 3 suunnitelmat osastonjohtaja vs ,00 ( ) Ramboll Finland Oy: Sukellusviemärien toiminnallinen tarkastelu osastonjohtaja vs ,00 ( ) Liikennevirasto: Radanalituslupa ( ) osastonjohtaja vs ,00 Taratest Oy: Rusthollarinkadun poraus ( ) osastonjohtaja vs ,00 Sito Rakennuttajat Oy: Finnoo II Rakennuttaminen ja valvonta toimialajohtaja ,00 ( ) Espoon kaupunki: Maavuokrat ( ) toimialajohtaja ,00 Yhteensä ,90

12 Liite 3: Blominmäen hankkeen yleisaikataulu (hankesuunnitelman tarkennus ja rakentamisajan pidennys ) Liite 3: Blominmäen hankkeen yleisaikataulu (hankesuunnitelman tarkennus ja rakentamisajan pidennys ) tilanne TOIMENPIDE Yleissuunnittelu valmis ja hankesuunnitelman tarkennus Täydentävät kalliotekniset tutkimukset Ympäristölupahakemuksen valmistelu ja lupapäätös AVI:lta 3. vaihemaakuntakaavan hyväksyminen, vahvistus ja lainvoima Osayleiskaavan valmistelu, hyväksyminen ja lainvoima Asemakaavan valmistelu, hyväksyminen ja lainvoima Yleisssuunnitelman tarkistus ja luonnossuunnittelu Tila- ja layout-suunnittelu, luolasto Rakennuslupahakemukset ja päätökset Puhdistamon louhinnan toteutussuunnittelu Viemäritunnelien louhinnan toteutussuunnittelu Puhdistamon ajotunneleiden ja luolaston louhintaurakoiden kyselyt Puhdistamon ajotunneleiden louhinta Luolaston louhinta Rakennusten toteutussuunnittelu + luolaston muu tot.suunnittelu Muut urakkakyselyt Rakennustekniset työt Laiteasennukset Tulo- ja purkutunnelien louhinta Suomenojan jätevesien kääntöjärjestelyjen toteutus Koekäyttö sekä vesien ja lietteen siirto Suomenojalta Käyttöönotto I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV viranomaisprosessin käynnistys hyväksymispäätös viranomaisprosessin käynnistys (hankesuunnitelmassa ennustettu) hyväksymispäätös (hankesuunnitelmassa ennustettu / rakentamisajan pidennys) hankesuunnitelmassa esitetty aika hankesuunnitelman jälkeen pidennetty arvio hankesuunnitelman jälkeen lyhennetty arvio

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 30.9.2018 HSY:n hallitus 12.10.2018 Lisätietoja toimialajohtaja Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi osastonjohtaja

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.3.2018 HSY:n hallitus 13.4.2018 Lisätietoja toimialajohtaja Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi osastonjohtaja

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 30.9.2017 HSY:n hallitus 20.10.2017 Lisätietoja toimialajohtaja Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi osastonjohtaja

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.3.2019 HSY:n hallitus 12.3.2019 Lisätietoja toimialajohtaja Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi hankejohtaja

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.12.2017 HSY:n hallitus 19.1.2018 Lisätietoja toimialajohtajan sijainen Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.7.2017 HSY:n hallitus 25.8.2017 Lisätietoja toimialajohtajan sijainen Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.3.2016 HSY:n hallitus 22.4.2016 Lisätietoja toimialajohtajan sijainen Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 13.1.2017 HSY:n hallitus 20.1.2017 Lisätietoja toimialajohtajan sijainen Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.12.2015

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.12.2015 Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.12.2015 HSY:n hallitus 22.1.2016 Lisätietoja toimialajohtaja Jukka Piekkari 09 1561 3002 jukka.piekkari@hsy.fi

Lisätiedot

Megaluokan vesihuoltohanke etenee

Megaluokan vesihuoltohanke etenee Megaluokan vesihuoltohanke etenee kohti Espoon Blominmäen jätevedenpuhdistamoa Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja HSY Maarakennuspäivä 24.9.2015 Blominmäki huhtikuussa 2015 27.8.2014 2 1 24.9.2015 Mikkelänkallio

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.3.2017 HSY:n hallitus 21.4.2017 Lisätietoja toimialajohtajan sijainen Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 31.7.2016 HSY:n hallitus 26.8.2016 Lisätietoja toimialajohtajan sijainen Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi

Lisätiedot

Kysymyksiä ja palautetta? Voit täyttää palautelomakkeen ja palauttaa sen järjestäjille Käsittelemme kysymykset ja palautteet esitysten jälkeen

Kysymyksiä ja palautetta? Voit täyttää palautelomakkeen ja palauttaa sen järjestäjille Käsittelemme kysymykset ja palautteet esitysten jälkeen Kysymyksiä ja palautetta? Voit täyttää palautelomakkeen ja palauttaa sen järjestäjille Käsittelemme kysymykset ja palautteet esitysten jälkeen Blominmäen jätevedenpuhdistamo ja viemäritunnelit 19.1.2016

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 1.6.2015

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 1.6.2015 Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 1.6.2015 HSY:n hallitus 12.6.2015 Lisätietoja toimialajohtaja Jukka Piekkari 09 1561 3002 jukka.piekkari@hsy.fi

Lisätiedot

HSY:n uusi Blominmäen jätevedenpuhdistamo

HSY:n uusi Blominmäen jätevedenpuhdistamo HSY:n uusi Blominmäen jätevedenpuhdistamo Maanalainen rakentaminen seminaari 11.5.2015 RIL Pohja-, maa- ja kalliorakentamisen tekniikkaryhmä Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja HSY 11.5.2015 Blominmäen

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 16.3.2015

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 16.3.2015 Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 16.3.2015 HSY:n hallitus 20.3.2015 Lisätietoja toimialajohtaja Jukka Piekkari 09 1561 3002 jukka.piekkari@hsy.fi

Lisätiedot

Blominmäen jätevedenpuhdistamo hankekatsaus. 16.4.2015 Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja

Blominmäen jätevedenpuhdistamo hankekatsaus. 16.4.2015 Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja Blominmäen jätevedenpuhdistamo hankekatsaus 16.4.2015 Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja Blominmäen jätevedenpuhdistamo 150 000 m 3 /d 400 000 asukasta v. 2020 => 550 000 asukasta v. 2040 Blominmäki havainnekuva

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 1.10.2015

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 1.10.2015 Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 1.10.2015 HSY:n hallitus 16.10.2015 Lisätietoja toimialajohtaja Jukka Piekkari 09 1561 3002 jukka.piekkari@hsy.fi

Lisätiedot

Lisätietoja toimialajohtaja Jukka Piekkari 09 1561 3002 jukka.piekkari@hsy.fi. osastonjohtaja vs. Mari Heinonen 09 1561 3187 mari.heinonen@hsy.

Lisätietoja toimialajohtaja Jukka Piekkari 09 1561 3002 jukka.piekkari@hsy.fi. osastonjohtaja vs. Mari Heinonen 09 1561 3187 mari.heinonen@hsy. äristöpalvelut DENPUHDISTAMO RAPORTTI 1.6.2015 2.6.2015 Lisätietoja toimialajohtaja Jukka Piekkari 09 1561 3002 jukka.piekkari@hsy.fi osastonjohtaja vs. Mari Heinonen 09 1561 3187 mari.heinonen@hsy.fi

Lisätiedot

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI

TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI Helsingin seudun ympäristöpalvelut BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO TOTEUTUKSEN TILANNERAPORTTI 12.10.2016 HSY:n hallitus 21.10.2016 Lisätietoja toimialajohtajan sijainen Tommi Fred 09 1561 3451 tommi.fred@hsy.fi

Lisätiedot

Pirkanmaan keskuspuhdistamon asukastilaisuus 20.4.2015

Pirkanmaan keskuspuhdistamon asukastilaisuus 20.4.2015 Pirkanmaan keskuspuhdistamon asukastilaisuus 20.4.2015 17.30-18.00 18.05 18.20 19.00 20.00 Kahvitarjoilu Tilaisuuden avaus (Tampereen Vesi) Historiakatsaus (Tampereen Vesi) Suunnittelutilanne ja lisätutkimukset

Lisätiedot

Blominmäen jätevedenpuhdistamo. HSY:n historian suurin panostus Itämeren suojeluun ja Espoon kaupunkikehitykseen

Blominmäen jätevedenpuhdistamo. HSY:n historian suurin panostus Itämeren suojeluun ja Espoon kaupunkikehitykseen Blominmäen jätevedenpuhdistamo HSY:n historian suurin panostus Itämeren suojeluun ja Espoon kaupunkikehitykseen 31.8./6.9./13.9.2016 Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja 1 Ajoreitti Mikkelästä Blominmäkeen

Lisätiedot

Osastonjohtaja Tuomo Heinonen puh. (09) Projektinjohtaja Jukka Yli-Kuivila puh. (09)

Osastonjohtaja Tuomo Heinonen puh. (09) Projektinjohtaja Jukka Yli-Kuivila puh. (09) Hallitus 5 19.01.2018 BLOMINMÄEN JÄTEVEDENPUHDISTAMOHANKKEESEEN LIITTYVÄT SUUNNITTELUTOIMEKSIANNOT 604/05.050.501.5012/2017 Hallitus 5 Esittelijä Valmistelijat Yleistä Toimitusjohtaja Raimo Inkinen Toimialajohtaja

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN JÄTEVESIRATKAISU. Hyväristönmäen uuden jätevedenpuhdistamon ja siirtolinjan toteutus. HYVÄ-hanke

LAPPEENRANNAN JÄTEVESIRATKAISU. Hyväristönmäen uuden jätevedenpuhdistamon ja siirtolinjan toteutus. HYVÄ-hanke LAPPEENRANNAN JÄTEVESIRATKAISU Hyväristönmäen uuden jätevedenpuhdistamon ja siirtolinjan toteutus HYVÄ-hanke yleisötilaisuus Myllymäen koulu 26.5.2016 Riitta Moisio/LAVO Toikansuo jäteveden puhdistusta

Lisätiedot

Yhteinen Kunnallistekninen Työmaa. Eva-Lisa Karlsson YKT-koordinaattori Projektinjohtaja MAKA/LIKE/Toiminnanohjaus

Yhteinen Kunnallistekninen Työmaa. Eva-Lisa Karlsson YKT-koordinaattori Projektinjohtaja MAKA/LIKE/Toiminnanohjaus Yhteinen Kunnallistekninen Työmaa Eva-Lisa Karlsson YKT-koordinaattori Projektinjohtaja MAKA/LIKE/Toiminnanohjaus Helsinki, maailman toimivin kaupunki Toimiva kaupunki tarkoittaa sitä, että tietyöt hoidetaan

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Uusi jätevedenpuhdistamo. Blominmäkeen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Uusi jätevedenpuhdistamo. Blominmäkeen Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster Uusi jätevedenpuhdistamo Blominmäkeen 2 Espoon Blominmäen uusi jätevedenpuhdistamo rakennetaan maan alle louhittavaan luolastoon, jonne

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 58

Espoon kaupunki Pöytäkirja 58 01.06.2015 Sivu 1 / 1 5502/02.07.00/2014 58 Tontin ja maanalaisen alueen vuokraaminen Gumbölestä sekä tontin laajennuksen vuokraaminen Muuralasta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymälle (HSY),

Lisätiedot

Blominmäen jätevedenpuhdistamon Mikkelän ajotunnelin louhintaurakan asukastilaisuus

Blominmäen jätevedenpuhdistamon Mikkelän ajotunnelin louhintaurakan asukastilaisuus Blominmäen jätevedenpuhdistamon Mikkelän ajotunnelin louhintaurakan asukastilaisuus 25.11.2014 Avaussanat Jukka Piekkari, vesihuollon toimialajohtaja Blominmäen puhdistamohankkeen tausta ja eteneminen

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA

ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA Vastaanottaja Asikkalan kunta Asiakirjatyyppi Vesihuollon yleissuunnitelma Päivämäärä [Month, year] Viite LUONNOS 10.1.2012 ASIKKALAN KUNTA URAJÄRVEN VESIHUOLLON YLEIS- SUUNNITELMA LUONNOS ASIKKALAN KUNTA

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Raportti 1 Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Kuukausiraportti nro 5/2018 Tarkastelujakso: 1.5.2018-31.5.2018 Laatinut: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy Hyväksynyt: Liikennevirasto Liikennevirasto PL 33, 00521

Lisätiedot

Yhteisrakentamista Helsingin mallilla

Yhteisrakentamista Helsingin mallilla Yhteisrakentamista Helsingin mallilla Yhteinen kunnallistekninen työmaa on yhteistoimintaa jatkuvana prosessina Usean toimijan yhteinen hankeohjelmointi, suunnittelu ja toteutus Yhteisrakentamisesta sopimusohjaukselliseen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (5) 216 Keskustakirjaston projektinjohtourakka; urakoitsijan valinta HEL 2015-001242 T 02 08 03 00 Kiinteistökartta 63/673 496, Töölönlahdenkatu 4-10 Päätös A päätti

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Uusi jätevedenpuhdistamo. Blominmäkeen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Uusi jätevedenpuhdistamo. Blominmäkeen Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster Uusi jätevedenpuhdistamo Blominmäkeen Espoon Blominmäen uusi jätevedenpuhdistamo rakennetaan maan alle louhittavaan luolastoon, jonne

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Vt 12 Lahden eteläinen kehätie 17.5.2017 Illan ohjelma Kahvit ja tilaisuuden avaus, esittäytyminen Mt167 esittelyvideo, n. 2-3 min Tilannekatsaus Suomen Maastorakentaja Oy:n puheenvuoro Keskustelua ja

Lisätiedot

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä Suunnitteluttaminen 17.9.2014 RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari 17.9.2014 Indepro Oy/ Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Matti Kruus Matti Kruus Miksi suunnitteluttaminen on niin haastavaa? (nykyisin?)

Lisätiedot

Keskuspuhdistamo Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi!

Keskuspuhdistamo Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Keskuspuhdistamo Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! 100 vuoden ratkaisu! Kuuden kunnan yhteinen seudullinen kalliojätevedenpuhdistamo Tampereen Sulkavuoreen siirto ja purkutunneleineen.

Lisätiedot

Pirkanmaan keskuspuhdistamohankkeen

Pirkanmaan keskuspuhdistamohankkeen Pirkanmaan keskuspuhdistamohankkeen tilanne Keskuspuhdistamoseminaari 17.11.2011 Tj Pekka Pesonen Tampereen Vesi HANKKEEN KEHITYSVAIHEET 2005: Pirkanmaan vesihuollon alueellinen yleissuunnitelma: Idea

Lisätiedot

Uusiomateriaalien mahdollisuudet

Uusiomateriaalien mahdollisuudet Uusiomateriaalien mahdollisuudet Vt 12 Lahden eteläinen kehätie, Kiertotalous kuntien maarakentamisessa -seminaari 7.6.2017 Kehätie & Uudenmaankatu 7.6.2017 Juha-Pekka Hämäläinen 2 Yhteinen hanke Liikennevirasto

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HANKESUUNNITELMA Mikkelänkallion tukikohta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HANKESUUNNITELMA Mikkelänkallion tukikohta Helsingin seudun ympäristöpalvelut HANKESUUNNITELMA Mikkelänkallion tukikohta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Opastinsilta 6 A 00520 Helsinki puhelin 09 156 11 faksi 09 1561 2011 www.hsy.fi

Lisätiedot

Vesihuolto-osuuskunnan rakentaminen ja arkipäivä ja mitä tapahtuu kun kaikki ei mene ihan putkeen

Vesihuolto-osuuskunnan rakentaminen ja arkipäivä ja mitä tapahtuu kun kaikki ei mene ihan putkeen Vesihuolto-osuuskunnan rakentaminen ja arkipäivä ja mitä tapahtuu kun kaikki ei mene ihan putkeen Länsi-Uudenmaan Vesi- ja ympäristö ry:n jätevesiseminaari 23.3.2015 Vesa Arvonen Rakentaminen 1/4 Alustava

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (5) 151 Tripla-rakennushankkeen HKL:n kustannusosuuksien hyväksyminen HEL 2016-008432 T 02 08 03 01 Päätös Käsittely päättää hyväksyä Keski-Pasilan keskuksen toteutussopimuksen

Lisätiedot

POHJOIS-KUOREVEDEN VESIOSUUSKUNTA 8.3.2006 TOIMINTAKERTOMUS 2005. 1. Yleistä

POHJOIS-KUOREVEDEN VESIOSUUSKUNTA 8.3.2006 TOIMINTAKERTOMUS 2005. 1. Yleistä POHJOIS-KUOREVEDEN VESIOSUUSKUNTA 8.3.2006 TOIMINTAKERTOMUS 2005 1. Yleistä Pohjois-Kuoreveden vesiosuuskunnalle vuosi 2005 oli vilkkaan rakentamisen aikaa. Toisaaalta osuuskunnan jo valmistuneilla alueilla

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (6) 68 HKL:n kulunvalvonnan uusimisen kokonaisurakan lisä- ja muutostyövarauksen korottaminen HEL 2013-000688 T 10 06 00 Päätös päätti hyväksyä HKL:n kulunvalvonnan

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Raportti 1 Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Kuukausiraportti nro 4/2018 Tarkastelujakso: 1.4.2018-30.4.2018 Laatinut: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy Hyväksynyt: Liikennevirasto Liikennevirasto PL 33, 00521

Lisätiedot

Dnro:592/14.05.01.00/2013 Kunnanhallituksen päätös 22.9.2014 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan Ely-keskukselle Vihdin jätevesihuollon vaihtoehdot hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA-selostus)

Lisätiedot

Kysymyksiä ja palautetta? Voit täyttää palautelomakkeen ja palauttaa sen järjestäjille Käsittelemme kysymykset ja palautteet esitysten jälkeen

Kysymyksiä ja palautetta? Voit täyttää palautelomakkeen ja palauttaa sen järjestäjille Käsittelemme kysymykset ja palautteet esitysten jälkeen Kysymyksiä ja palautetta? Voit täyttää palautelomakkeen ja palauttaa sen järjestäjille Käsittelemme kysymykset ja palautteet esitysten jälkeen Blominmäen jätevedenpuhdistamo hankekatsaus 6.10.2015 Jukka

Lisätiedot

Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuoren varikon louhinta

Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuoren varikon louhinta Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuoren varikon louhinta Länsimetro Oy Ohjelma Hankkeen esittely toimitusjohtaja Matti Kokkinen Länsimetro Oy Sammalvuoren varikon louhinta; työmaa-alue, työajat ja -vaiheet

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Raportti 1 Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Kuukausiraportti nro 8/2018 Tarkastelujakso: 1.8.2018-31.8.2018 Laatinut: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy Hyväksynyt: Liikennevirasto Liikennevirasto PL 33, 00521

Lisätiedot

Metro länteen asukastilaisuus Iivisniemen koulu

Metro länteen asukastilaisuus Iivisniemen koulu Metro länteen asukastilaisuus Iivisniemen koulu 10.3.2016 Ohjelma Hankkeen esittely, projektipäällikkö Tero Palmu, Länsimetro Oy Finnoon ratatunnelin ja aseman louhinta: työmaaalueet, työajat ja vaiheet,

Lisätiedot

Missä mennään? Rakentamisjohtaja Tero Palmu

Missä mennään? Rakentamisjohtaja Tero Palmu Missä mennään? Rakentamisjohtaja Tero Palmu 17.1.2019 Aineiston käyttö ja kopiointi ilman Länsimetron lupaa on kiellettyä. Itäjatke Länsimetro 21 km 13 asemaa Varikko Sammalvuoressa Kantametro (avattu

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Raportti 1 Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Kuukausiraportti nro 12/2017 Tarkastelujakso: 1.12.2017-31.12.2017 Laatinut: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy Hyväksynyt: Liikennevirasto Liikennevirasto PL 33, 00521

Lisätiedot

Keskuspuhdistamo. Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi!

Keskuspuhdistamo. Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Keskuspuhdistamo Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! 100 vuoden ratkaisu! Pirkanmaan historian merkittävin ympäristöhanke, toteuttajana Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy Yhtiön

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Raportti 1 Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Kuukausiraportti nro 3/2019 Tarkastelujakso: 1.3.2019-31.3.2019 Laatinut: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy Hyväksynyt: Väylävirasto Väylävirasto PL 33, 00521 Helsinki

Lisätiedot

Länsimetron kalliohaasteet varautuminen ja selviytyminen. Suomen kuntatekniikan päivät 17.05.2013 Juha Salmelainen, Rockplan

Länsimetron kalliohaasteet varautuminen ja selviytyminen. Suomen kuntatekniikan päivät 17.05.2013 Juha Salmelainen, Rockplan Länsimetron kalliohaasteet varautuminen ja selviytyminen Suomen kuntatekniikan päivät 17.05.2013 Juha Salmelainen, Rockplan LÄNSIMETRO LYHYESTI 13,7 km kaksoistunnelia, 7+1 asemaa, 9 rv-hallia, kääntöraide

Lisätiedot

Maankäyttösopimus ja maanluovutuksen esisopimus

Maankäyttösopimus ja maanluovutuksen esisopimus Maankäyttösopimus ja maanluovutuksen esisopimus Sopimus osapuolet: Joensuun kaupunki Y-tunnus 0- PL 8 80101 Joensuu ( Myöhemmin tässä sopimuksessa kaupunki) Perustettavan yhtiön tai perustettavien yhtiöiden

Lisätiedot

HYVÄ-HANKE TILANNEKATSAUS

HYVÄ-HANKE TILANNEKATSAUS Hyväristönmäen uuden jätevedenpuhdistamon ja siirtolinjan toteutus HYVÄ-HANKE TILANNEKATSAUS 29.8.2016 Lappeenrannan Lämpövoima Oy Riitta Moisio Toikansuo jäteveden puhdistusta 1954 alkaen Hyväristönmäki

Lisätiedot

ASEMANTIEN PÄIVÄKODIN LOPPURAPORTTI

ASEMANTIEN PÄIVÄKODIN LOPPURAPORTTI ASEMANTIEN PÄIVÄKODIN LOPPURAPORTTI 28.1.2014 RAKENNUSHANKKEEN LOPPURAPORTTI Kohde: Asemantien päiväkoti 740-4-33-1 Asemantie 16 57100 SAVONLINNA Hankkeen laajuustiedot ja tilatehokkuudet: Päiväkotirakennus:

Lisätiedot

TASKILAN PUHDISTAMON SANEERAUS - jätevesien käsittely keskittyy Ouluun

TASKILAN PUHDISTAMON SANEERAUS - jätevesien käsittely keskittyy Ouluun TASKILAN PUHDISTAMON SANEERAUS - jätevesien käsittely keskittyy Ouluun Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19. 20.11.2014 Oulu Jarmo Lahtinen käyttöpäällikkö Oulun Vesi TASKILAN PUHDISTAMO Puhdistamo on aloittanut

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2011 1 (5) Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta (HKL) Raj/5 1.12.2011

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2011 1 (5) Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta (HKL) Raj/5 1.12.2011 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2011 1 (5) 190 Metrovarikon kehittäminen, vaihe 3, urakoista päättäminen HEL 2011-008528 T 02 08 03 00 Päätös Liikennelaitos -liikelaitoksen päätti oikeuttaa liikennelaitoksen

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Vt 12 Lahden eteläinen kehätie 18.5.2017 Illan ohjelma Kahvit ja tilaisuuden avaus Tilannekatsaus ja tulevat työt Mt167 esittelyvideo, n. 2-3 min Hollolan kunnan kuulumiset Suomen Maastorakentajat Oy:n

Lisätiedot

Aineiston käyttö ja kopiointi ilman Länsimetron lupaa on kiellettyä.

Aineiston käyttö ja kopiointi ilman Länsimetron lupaa on kiellettyä. Aineiston käyttö ja kopiointi ilman Länsimetron lupaa on kiellettyä. Länsimetro Oy rakentaa ja omistaa 2 Metro pääkaupunkiseudulla 3 Aineiston käyttö ja kopiointi ilman Länsimetron lupaa on kiellettyä.

Lisätiedot

URAKKAMUODOT JA VALVONTA

URAKKAMUODOT JA VALVONTA URAKKAMUODOT JA VALVONTA Valvojakurssi Hannu Äystö Hankkeen toteutusmuoto 2 Toteutusmuodolla tarkoitetaan hankkeen toteutustapaa Rakennuttamis-, suunnittelu- ja rakentamispalveluiden hankintatapa Tilaaja

Lisätiedot

Työmaavesien käsittelyratkaisuja Länsimetron louhintatyömailla. Paula Kajava Kalliosuunnittelu Oy Rockplan Ltd

Työmaavesien käsittelyratkaisuja Länsimetron louhintatyömailla. Paula Kajava Kalliosuunnittelu Oy Rockplan Ltd Työmaavesien käsittelyratkaisuja Länsimetron louhintatyömailla Paula Kajava Kalliosuunnittelu Oy Rockplan Ltd Suunnittelutoimisto, painopisteenä kalliotilojen suunnittelu Pääsuunnittelu Arkkitehtisuunnittelu

Lisätiedot

Kiimingin Jokirannan uusi koulu

Kiimingin Jokirannan uusi koulu Kiimingin Jokirannan uusi koulu Kuukausitiedote syyskuu 2019 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan rakennuskohteen työmaatilannetta sekä informoimaan kuntalaisia työmaalla tapahtuvista työvaiheista, laatu-

Lisätiedot

Keskustakirjasto. Puujulkisivut, vuoropuhelu 30.9.2014

Keskustakirjasto. Puujulkisivut, vuoropuhelu 30.9.2014 Keskustakirjasto Puujulkisivut, vuoropuhelu 30.9.2014 Keskustakirjasto Puujulkisivut, vuoropuhelu Tilaisuuden tarkoitus: esitellä Keskustakirjasto hanketta esitellä puumateriaalin käyttöä julkisivussa

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Raportti 1 Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Kuukausiraportti nro 3/2018 Tarkastelujakso: 1.3.2018-31.3.2018 Laatinut: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy Hyväksynyt: Liikennevirasto Liikennevirasto PL 33, 00521

Lisätiedot

Rauman meriväylän ja sataman syventäminen

Rauman meriväylän ja sataman syventäminen Rauman meriväylän ja sataman syventäminen Mediatilaisuus 1.9.2016 1.9.2016 Hanke-esittelyn sisältö 1. Väylähankkeen yleisesittely, projektipäällikkö Seppo Paukkeri/ Liikennevirasto 2. Ruoppausurakan ajankohtainen

Lisätiedot

MENETTELYTAPAOHJE RAKENNUTTAMINEN HSY JA ESPOON KAUPUNKI 17.6.2015 Liite 3

MENETTELYTAPAOHJE RAKENNUTTAMINEN HSY JA ESPOON KAUPUNKI 17.6.2015 Liite 3 VESIHUOLLON RAKENNUTTAMISEN ERITYISPIIRTEET Sisällysluettelo 1 Menettelytapaohje ja sen käyttö... 2 2 Hankinta... 2 3 Valvonta... 3 4 Vastaanotto... 4 5 Suoriteseuranta... 4 6 Laskutus ja kokouskäytännöt...

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Raportti 1 Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Kuukausiraportti nro 4/2019 Tarkastelujakso: 1.4.2019-30.4.2019 Laatinut: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy Hyväksynyt: Väylävirasto Väylävirasto PL 33, 00521 Helsinki

Lisätiedot

Rautatienkadun kiertoliittymän rakentaminen. Tekninen ja ympäristötoimi

Rautatienkadun kiertoliittymän rakentaminen. Tekninen ja ympäristötoimi Rautatienkadun kiertoliittymän rakentaminen Tekninen ja ympäristötoimi 23.11.2017 Asialista Kiertoliittymän rakentaminen Tiedotus Tarvittavat tiedot ennen urakan alkamista Kiertoliittymän kilpailutus-

Lisätiedot

Kolmen suuren jätevedenpuhdistamon rakentaminen käynnistymässä

Kolmen suuren jätevedenpuhdistamon rakentaminen käynnistymässä Kolmen suuren jätevedenpuhdistamon rakentaminen käynnistymässä Vesihuolto 2015 Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja HSY Pekka Pesonen, toimitusjohtaja Tampereen Vesi Petri Tuominen, toimitusjohtaja JS-Puhdistamo

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HANKESUUNNITELMA Peltoniemen paineenkorotusaseman rakentaminen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HANKESUUNNITELMA Peltoniemen paineenkorotusaseman rakentaminen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HANKESUUNNITELMA Peltoniemen paineenkorotusaseman rakentaminen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Ilmalantori 1 00240 Helsinki puhelin 09 156

Lisätiedot

Metro länteen asukastilaisuus

Metro länteen asukastilaisuus Metro länteen asukastilaisuus 25.4.2016 Ohjelma Hankkeen esittely, projektipäällikkö Tero Palmu, Länsimetro Oy Espoonlahden aseman ja ratatunnelin louhinta: työmaa-alueet, työajat ja -vaiheet, projektijohtaja

Lisätiedot

Vesikolmio Oy. Yleisesittely 27.10.2014. www.vesikolmio.fi. Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11.

Vesikolmio Oy. Yleisesittely 27.10.2014. www.vesikolmio.fi. Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11. Vesikolmio Oy Toimitusjohtaja Risto Bergbacka POHJOIS SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. 20.11.2014 OULU Yleisesittely Vesikolmio Oy on Kalajokilaaksossa toimiva tukkuvesilaitos. Osakkaina ovat Kalajoen, Ylivieskan,

Lisätiedot

Pirkanmaan keskuspuhdistamo - Suunnittelutilanne, Nokian mukaantulo, toiminnallinen yhteistyö ja sopimukset Info kuntien johdolle 30.1.

Pirkanmaan keskuspuhdistamo - Suunnittelutilanne, Nokian mukaantulo, toiminnallinen yhteistyö ja sopimukset Info kuntien johdolle 30.1. Pirkanmaan keskuspuhdistamo - Suunnittelutilanne, Nokian mukaantulo, toiminnallinen yhteistyö ja sopimukset Info kuntien johdolle 30.1.2015 Tj Pekka Pesonen Tampereen Vesi PIRKANMAAN KESKUSPUHDISTAMO 6

Lisätiedot

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie

Vt 12 Lahden eteläinen kehätie Vt 12 Lahden eteläinen kehätie 14.9.2017 Illan ohjelma Kahvit ja tilaisuuden avaus, esittäytyminen Viestinnän kevään palautekyselyn tulokset Hankkeen tilannekatsaus Vt12 Nikulan eritasoliittymän esittelyvideo,

Lisätiedot

PYSÄKÖINTITALON HANKESUUNNITELMA

PYSÄKÖINTITALON HANKESUUNNITELMA ETELÄ-SAVON HANKESUUNNITELMA SAIRAANHOITOPIIRI 15.5.2014 Sivu 1/7 Tilaaja: Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Porrassalmenkatu 35-37 50100 Mikkeli Hanke: ESPER 2014 PYSÄKÖINTITALON HANKESUUNNITELMA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 200 Aluehallintoviraston päätös Länsisataman edustan väylän muuttamisesta ESAVI/197/04.09/2013 Päätös Asia tulisi käsitellä 10.6.2014 kokouksessa. päätti merkitä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (5) 99 Lasten päiväkoti Fallpakan uudisrakennuksen (pääurakan työt) pääurakoitsijan valinta HEL 2014-004764 T 02 08 03 00 Kiinteistökartta 107/679 507, Fallpakankuja

Lisätiedot

Metro länteen Asukastilaisuus Soukka Soukan koulu

Metro länteen Asukastilaisuus Soukka Soukan koulu Metro länteen Asukastilaisuus Soukka 6.10. Soukan koulu Länsimetro Oy Ohjelma Hankkeen esittely toimitusjohtaja Matti Kokkinen, Länsimetro Oy Kiinteistökatselmukset projektipäällikkö Eero Hurmalainen,

Lisätiedot

AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU

AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU Laajasalo 21.5.2013 21.5.2013 Ins.tsto Conditio Oy / Juha Räisänen 1 Hankkeen suunnittelijat Putkisuunnittelu, pääsuunnittelija Insinööritoimisto

Lisätiedot

Metro länteen asukastilaisuus Kaitaan koulu

Metro länteen asukastilaisuus Kaitaan koulu Metro länteen asukastilaisuus Kaitaan koulu 5.4.2016 Ohjelma Hankkeen esittely, projektipäällikkö Tero Palmu, Länsimetro Oy Kaitaan ratatunnelin ja aseman louhinta: työmaa-alueet, työajat ja vaiheet, projektipäällikkö

Lisätiedot

s u u n n i t t e l i j a

s u u n n i t t e l i j a s u u n n i t t e l i j a Pientalotyömaan ammattilaiset SUUNNITTELUVAIHE Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Rakennesuunnittelija Pohjarakennesuunnittelija Talotekninen suunnittelijat (Pohjatutkija)

Lisätiedot

Kehä I välillä Keilaniemessä, 1. rakennusvaihe

Kehä I välillä Keilaniemessä, 1. rakennusvaihe Kehä I välillä Keilaniemessä, 1. rakennusvaihe 19.1.2016 1 Tilaisuuden ohjelma Tilaisuuden avaus Espoon kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska Hankekokonaisuuden esittely Espoon kaupunkitekniikka rakennuspäällikkö

Lisätiedot

Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Keskuspuhdistamo. Suunnitteluprosessi ja päätöksenteko suuressa siirtoviemärihankkeessa

Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Keskuspuhdistamo. Suunnitteluprosessi ja päätöksenteko suuressa siirtoviemärihankkeessa Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Keskuspuhdistamo Suunnitteluprosessi ja päätöksenteko suuressa siirtoviemärihankkeessa Keskuspuhdistamohanke kuuden kunnan yhteinen seudullinen

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8 / 2017 Vakka-Suomen Veden johtokunta

Osavuosikatsaus 1-8 / 2017 Vakka-Suomen Veden johtokunta Osavuosikatsaus 1-8 / 2017 Vakka-Suomen Veden johtokunta 21.09.2017 Puhtaan veden tekijät Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1-8 / 2017... 1 Rahoituslaskelma 1-8 / 2017... 2 Tavoitteet 2017... 3 Toiminta-ajatus...

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI HEIKKILÄNMUTKAN VIEMÄRÖINNIN YLEISSUUNNITELMA

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI HEIKKILÄNMUTKAN VIEMÄRÖINNIN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Saarijärven kaupunki Asiakirjatyyppi Viemäröinnin yleissuunnitelma Päivämäärä 13.07.2015 Viite 1510020093 SAARIJÄRVEN KAUPUNKI HEIKKILÄNMUTKAN VIEMÄRÖINNIN YLEISSUUNNITELMA SAARIJÄRVEN KAUPUNKI

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2016 1 (5) 1 Siltojen ja taitorakenteiden asiantuntijapalveluiden puitesopimus 2016 2017, konsulttien valinta HEL 2015-011101 T 02 08 02 00 Päätösehdotus päättää hylätä

Lisätiedot

Kalliorakennussuunnittelun tehtäväluettelo KAT18

Kalliorakennussuunnittelun tehtäväluettelo KAT18 Kalliorakennussuunnittelun tehtäväluettelo KAT18 Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 17.-18.1.2019 / Sitowise Oy 2 KAT-tehtäväluettelon uudistusprosessi Edellisen voimassa olleen tehtäväluettelo KAT95

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA?

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? JulkisivuROADSHOW Lappeenrannassa: JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? Etelä-Karjalan Osuuspankin auditorio, 1.10.2014 Mikko Tarri, hallituksen puheenjohtaja Julkisivuyhdistys r.y. Julkisivusaneeraus.

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN SEPÄNKANNAS III ASEMAKAAVA-ALUE KIRKKONUMMEN KUNTA YHDYSKUNTATEKNIIKKA PROJEKTISUUNNITELMA

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN SEPÄNKANNAS III ASEMAKAAVA-ALUE KIRKKONUMMEN KUNTA YHDYSKUNTATEKNIIKKA PROJEKTISUUNNITELMA (6) KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN SEPÄNKANNAS III ASEMAKAAVA-ALUE KIRKKONUMMEN KUNTA YHDYSKUNTATEKNIIKKA PROJEKTISUUNNITELMA Tekijä(t) Ari Luomala Päiväys: v..0 pvm. 9.5.20 2 SISÄLLYSLUETTELO Määrittelyt...3.

Lisätiedot

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus HJR12, Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen & valvonta 12.2.2014 Tu o m m e t i l a l l e r a t k a i s u t Tilaajan eli rakennushankkeeseen ryhtyvän lakisääteisiä

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTO KAUNIAISTEN KAUPUNKI VR YHTYMÄ OY

LIIKENNEVIRASTO KAUNIAISTEN KAUPUNKI VR YHTYMÄ OY LIIKENNEVIRASTO KAUNIAISTEN KAUPUNKI VR YHTYMÄ OY LIIKENNEVIRASTON (LIV), KAUNIAISTEN KAUPUNGIN (KK) ja VR YHTYMÄ Oy:n (VR) VÄLINEN SOPIMUS KAUNIAISTEN RAUTATIEASEMAN LIITYNTÄ-PYSÄKÖINTIALUEEN SUUNNITTELUSTA,

Lisätiedot

PJU osuuden projektisuunnitelma -malli

PJU osuuden projektisuunnitelma -malli Projektinjohtourakkaosuus PJU osuuden projektisuunnitelma - 12.8.2015 2 (7) Sisällysluettelo 1 PROJEKTISUUNNITELMAN TARKOITUS... 4 2 URAKAN YLEISTIEDOT... 4 3 URAKANORGANISAATIO... 4 4 PROJEKTIN TAVOITTEET

Lisätiedot

1. päivä 10.9.2014. 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi, materiaalin jako

1. päivä 10.9.2014. 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi, materiaalin jako 1. päivä 10.9.2014 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi, materiaalin jako 9.00 Koulutusohjelman avaus Tavoitteet Osallistujat Johtaja Anu Karvonen Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL 9.15 Projektipäällikön

Lisätiedot

Kalliorakentamisen kilpailukyky ohjelman esittely ja saavutettuja tuloksia. Prof. Pekka Särkkä johtoryhmän puheenjohtaja

Kalliorakentamisen kilpailukyky ohjelman esittely ja saavutettuja tuloksia. Prof. Pekka Särkkä johtoryhmän puheenjohtaja Kalliorakentamisen kilpailukyky ohjelman esittely ja saavutettuja tuloksia Prof. Pekka Särkkä johtoryhmän puheenjohtaja 1 STRATEGIA JA VISIO Laadulliset ja toiminnalliset tavoitteet KALLIORAKENTAMISEN

Lisätiedot

JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN

JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN JUUAN POIKOLAN KOULUN JÄÄKIEKKOKAUKALON KATTAMINEN Hankintasuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. RAKENNUTTAMINEN 3. SUUNNITTELU 4. TOTEUTUS 5. VIRANOMAISET 6. TOTEUTUSMUODON VALINTA 7. SUUNNITTELUMUODOT

Lisätiedot

Vatulan alueen jätevesiosuuskunta

Vatulan alueen jätevesiosuuskunta Vatulan alueen jätevesiosuuskunta Projektin päättäjäiset 25.9.2010 Vatulan Nykäyksellä Hankkeen käynnistäminen 24.5.2005 pidettiin ensimmäinen yleinen viemäröintihankkeen keskustelutilaisuus Vatulan Nykäyksellä.

Lisätiedot

TOTEUTUSSOPIMUS, LUONNOS

TOTEUTUSSOPIMUS, LUONNOS SOPIMUS 22.2.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Tampereen kaupunki Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä Frenckellinaukio 2 33100 Tampere Toteuttaja: Tampereen Tilapalvelut Oy Frenckellinaukio 2K 33100

Lisätiedot