Yhteyshenkilö: Kari Hiltunen, puhelin , sähköposti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhteyshenkilö: Kari Hiltunen, puhelin 044 585 2747, sähköposti kari.hiltunen@luja.fi"

Transkriptio

1 Viranomaisltk liite sivu 1 1 Hakemus 1.1 Luvan hakija Lujabetoni Oy, Y-tunnus Harjamäentie Siilinjärvi Yhteyshenkilö: Kari Hiltunen, puhelin , sähköposti kari.hiltunen@luja.fi 1.2 Laitoksen sijaintipaikka ja sen ympäristö (koordinaatit , , ETRS89-GK28 -tasokoordinaatisto) Lujabetoni Oy hakee ympäristölupaa soran murskaukseen Koivusaaressa, yhtiön omistamien tilojen Lujamurto ja Lujakaha (jatkossa Parkkilanharju) alueella olemassa olevalla, maa-aineslain mukaisessa menettelyssä hyväksytyllä ottamisalueella. Maa-ainesluvan mukaan maaaineksia otetaan alimmillaan tasoon +111,0 (N60) kuitenkin siten, että pohjaveden ylimpään pintaan on vähintään 4 metriä. Parkkilanharju on vedenhankinnan kannalta tärkeällä Harjamäki-Käärmelahti - pohjavesialueella (084765). Hakemuksen mukaisen ottamisalueen kaakkoispuolella on suo, missä maa- ja vesipinta ovat tasolla Suon pohjoispuolella on mäkiharjanne, joka on korkeimmillaan tasolla +147,0. Mäkiharjanteen pohjoispuolella on suppakuoppa, missä maanpinta on tasolla Alueella on voimassa Siilinjärvi-Maaninka -harjualueen yleiskaava. Hakemuksen mukainen alue on maa-ainesten ottoalueeksi merkityllä alueella (EO- 1/MU). Parkkilanharjun ympäristö on pääosin maa- ja metsätalousvaltaista aluetta. Lähimmät häiriintyvät kohteet ovat metrin etäisyydellä murskaustoiminnasta. Lujabetoni Oy hakee toistaiseksi voimassa olevaa ympäristölupaa ja lupaa aloittaa toiminta ennen lupapäätöksen lainvoimaiseksi tuloa euron vakuutta vastaan. 1.3 Laitoksen toiminta Yleiskuvaus toiminnasta Soraa murskataan tarpeen mukaan, mikäli alueella on murskattavaa kiviainesta. Murskausta on vuodessa 1-5 kuukauden ajan arkipäivisin maanantaista perjantaihin klo Tuotteita kuljetetaan pääosin arkipäivisin klo Raaka-aineet, polttoaineet ja tuotteet Parkkilanharjusta otetaan voimassa olevaan maa-aineslupaan perustuen maa-ainesta (sora ja hiekka) noin m 3 vuodessa. Maa-aineksen karkea osa murskataan siirrettävässä murskaamossa ja seulotaan eri lajitteiksi.

2 sivu 2 Murskaamon sähkö tuotetaan kevyttä polttoöljyä polttoaineena käyttävällä aggregaatilla. Myös työkoneet käyttävät kevyttä polttoöljyä. Polttoaine tuodaan säiliössä lava-autolla tai kuorma-autolla. Murskauksen aikana alueella varastoidaan kevyttä polttoöljyä noin litraa ja öljyjä noin 500 litraa Prosessit ja järjestelyt Kiviaineksen murskauksessa käytetään siirrettävää murskauslaitosta. Murskaamossa on esi- ja välimurskaimet, yksi tai useampia jälkimurskaimia sekä seulasto. Toinen jälkimurskain saatetaan korvata iskumurskaimella. Materiaalin siirrossa käytetään pyöräkuormaajaa. Murskausasema ja muut koneet tuodaan murskauksen ajaksi alueelle ja viedään pois murskauksen jälkeen. Murskauksen ja seulonnan lopputuotteena saatavasta murskelajitteesta noin 20 % kuormataan rekka-autoihin ja kuljetetaan suoraan tuotantoon, noin 80 % läjitetään varastokasoihin ottamisalueella. 1.4 Ympäristökuormitus, sen rajoittaminen ja vaikutukset ympäristöön Päästöt maaperään, pohjaveteen ja vesistöön Alueelle ei rakenneta erillistä tankkauspaikkaa, koneet tankataan työalueilla huoltoautojen säiliöstä. Alueella ei säilytetä öljyjä, polttoaineita, muita kemikaaleja tai jätteitä, joista alueen pohjavedelle tai maaperälle voisi aiheutua vaaraa tai haittaa. Alueella ei huolleta eikä pestä työkoneita tai kuljetuskalustoa. Työalueilla ei ole erityisiä maaperän suojarakenteita. Normaalitoiminnasta ei aiheudu haitallisia päästöjä tai vaikutuksia maaperän tai pohjaveteen. Lievän riskin maaperälle voivat aiheuttaa poltto- ja voiteluainepäästöt työkoneista tai kuljetuskalustosta. Riskejä voidaan ehkäistä asianmukaisella työkoneiden ja kuljetuskaluston kunnossapidolla sekä huolellisella polttoaineiden käsittelyllä tankkaustilanteessa. Alueelle tulevat sadevedet ja pintavalumavedet imeytyvät maaperään. Valumavesistä ei aiheudu erityisiä maaperä- tai pohjavesivaikutuksia tai pilaantumisen vaaraa. Murskauslaitokselta ei aiheudu jätevesipäästöjä eikä toiminnasta aiheudu vaikutuksia vesistöön tai sen käyttöön Melu ja tärinä Meluvaikutuksia aiheuttavat murskaamo, työkoneet ja kuljetusliikenne. Merkittävimmät melupäästöt aiheuttaa murskaamo. Melupäästön suuruuteen ja ominaisuuksiin vaikuttaa muun muassa murskattava materiaali, sen karkeus ja laitostyyppi. Melua aiheuttaa myös sähköenergian tuotannossa käytettävä aggregaatti. Murskaamo on ottamisalueella maastopainanteessa, mahdollisimman lähellä ottamisalueen kaivurintausta. Murskevarastokasat voidaan pyrkiä sijoittamaan lähelle murskainta meluvalleiksi. Liikennemäärät vaihtelevat toimitettavien maa-ainesmäärien mukaan. Työpaikkaliikennettä ja huoltoliikennettä (polttoaineiden kuljetukset) on joitakin ajoneuvoja vuorokaudessa.

3 sivu 3 Parkkilanharjun soran murskauksesta on laadittu melumallinnus, johon melulähteinä murskainyksikön lisäksi on sisällytetty aggregaatti, pyöräkuormaaja ja täysperävaunurekka. Mallinnuksessa on oletettu, että murskaamolla on käytössä valtioneuvoston asetuksessa 800/2010 alle 500 metrin päässä lähimmästä asuinrakennuksesta sijaitsevalla murskaamolla säädetyt meluntorjuntatoimet (kotelointi, kumitus tai muu vastaava ääniteknisesti paras meluntorjuntatoimi) ja että toiminta rajoittuu kuopan matalimmalle alueelle. Mallinnuksella lasketut melutasot (keskiäänitaso L Aeq ) ja impulssikorjatut melutasot lähimpien asuinrakennusten piha-alueella ovat seuraavat: Osoite Melutaso (dba) Impulssikorjattu melutaso (dba) Parkkilantie Parkkilantie Pikkuparkkilantie Toiminnasta ei arvioida aiheutuvan ottamisalueen ulkopuolelle merkittävää meluhaittaa. Korkeimpien, yli 55 db melutasojen arvioidaan rajoittuvan toiminta-alueille ja niiden välittömään läheisyyteen. Kiviainesten murskaus ja käsittely sekä kuljetukset eivät aiheuta merkittävää ottamisalueiden ympäristöön leviävää tärinää Päästöt ilmaan Pölypäästöjä aiheuttavat murskain, työkoneet, kuljetusliikenne ja kiviainesten varastokasat. Merkittävimmät ovat murskaamon pölypäästöt, joita voidaan ehkäistä murskaamolla olevalla kastelujärjestelmällä sekä laitteistojen koteloinneilla tai tuulensuojilla. Kiviaineksen putoamiskorkeutta säätämällä voidaan vaikuttaa varastokasaan putoavan kiviaineksen pölyämiseen. Pölypäästöjen arvioidaan rajoittuvan pääosin toiminta-alueelle ja sen välittömään läheisyyteen. Maa-ainesten ottorintaus ja ympäröivän maaston muodot ja puusto/kasvillisuus sekä tarvittaessa tehtävät pölyntorjuntatoimenpiteet estävät pölyn leviämistä ympäristöön ottamisalueen ulkopuolelle. Pölypitoisuuksien ei arvioida aiheuttavan valtioneuvoston asetuksen 711/2001 ilmanlaadun ohje- ja raja-arvojen ylityksiä ottamisalueen ympäristössä olevilla asuinkiinteistöillä. Työkoneiden ja liikenteen kaasumaisilla ja hiukkaspäästöillä ei ole merkittäviä vaikutuksia ilmanlaatuun Vesihuolto Juomavesi ja tarvittaessa pölyämiseen ehkäisemisessä käytettävä vesi tuodaan alueen ulkopuolelta säiliössä tai säiliöautolla. Toiminnassa ei muodostu käsiteltäviä jätevesiä. Sosiaalijätevedet kerätään umpisäiliöön ja toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Toiminnassa syntyy pieniä määriä sekajätettä ja vaarallisia jätteitä kuten kiinteitä öljyisiä jätteitä ja paristoja. Jätteet kerätään ja käsitellään kunnallisia jäte-

4 sivu 4 huoltomääräyksiä noudattaen. Jätteet toimitetaan hyötykäyttöön tai käsiteltäväksi tavanomaisen jätteen tai vaarallisen jätteen käsittelypaikoissa. 1.5 Laitoksen toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailu Käyttöhenkilökunta tarkkailee ja ohjaa toimintaa, tarkkailulla pyritään huolehtimaan laitoksen ja muiden toimintojen normaalista käynnistä. Tällöin minimoidaan myös häiriötilanteita ja toiminnassa syntyviä päästöjä. Käyttötarkkailussa kirjataan muun muassa tuotantomäärät sekä prosessin käyntiajat ja häiriötilanteet. Päästöjä ja niiden vaikutuksia tarkkaillaan aistinvaraisesti. Laitoksen ympäristönsuojelusta laaditaan vuosittain yhteenvetoraportti, joka toimitetaan Siilinjärven kunnan ympäristöviranomaiselle. Raportissa esitetään edellisen vuoden toimintatiedot (murskaamon käyntiajat, tuotantotiedot, mahdollisten tarkkailujen tulokset, mahdolliset häiriö- ja poikkeustilanteet (ajankohta, syyt, vaikutukset, päästöt, korjaavat toimenpiteet, valitukset)). Pohjavettä tarkkaillaan maa-ainesluvan mukaisesti ottamisalueelle asennettavista, vähintään 3 havaintoputkesta. Lujabetoni Oy tekee murskaamotoiminnan lopettamisesta ilmoituksen Siilinjärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja esittää selvityksen alueen ympäristön tilasta ja toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista (alueen siistiminen, mahdolliset puhdistamistarpeet ym.). 1.6 Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) ja ympäristön kannalta paras käytäntö (BEP) Toiminnassa käytetään vähärikkistä polttoöljyä, toiminnassa käytetään ja sovelletaan nykyaikaista tekniikkaa ja osaamista. Laitoksen käyttöä valvotaan. Maa-aineksien murskauksessa saadaan hyödyntämiskelpoisia kivituotteita, kun maa-aineksiin sisältyvät suuremmat kiviainekset murskataan. Toiminnassa pyritään päästöjen ja ympäristövaikutusten minimoimiseen. Tuotannossa ei käytetä vaarallisia aineita. Toimintojen riskit ovat hyvin tunnetut ja ennaltaehkäistävissä. 1.7 Toiminnan vaikutukset ympäristöön Toiminnan merkittävimmät ympäristövaikutukset ovat melu ja pöly. Murskaamon toiminnasta ei arvioida aiheutuvan vaikutuksia ihmisten terveyteen eikä merkittävää vaikutusta yleiseen viihtyisyyteen. Murskaamon toiminnasta aiheutuvien melu- ja ilmapäästöjen vaikutukset ovat havaittavissa lähinnä toiminta-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä. 1.8 Poikkeukselliset tilanteet ja niihin varautuminen Toiminnan merkittävimmät ympäristöriskit liittyvät mahdollisiin häiriö- ja onnettomuustilanteisiin, jotka liittyvät työkoneiden polttoaine- tai öljyvuotoihin, liikenneonnettomuuksiin tai ottamisalueen sortumat. Työkoneet tarkistetaan ja huolletaan säännöllisesti. Alueelle varataan imeytysainetta mahdollisten työ-

5 sivu 5 koneiden öljy- ja polttoainevuotojen varalta. Alueelle tulevalle ja sieltä lähtevälle liikenteelle on osoitettu kulkureitit. Käytön aikana tarkkaillaan ottamisalueen kaivurintauksia mahdollisiin sortumavaaroihin reagoimiseksi. Mahdollisista onnettomuus- ja häiriötilanteista ilmoitetaan valvontaviranomaiselle ja tarvittaessa pelastuslaitokselle. Onnettomuus- ja häiriötilanteista aiheutuvat ympäristö- ja muut vahingot pyritään estämään tai rajaamaan mahdollisimman tehokkaasti. 1.9 Hakemusasiakirjat Lujabetoni Oy:n soran murskausta koskeva ympäristölupahakemus on tehty lomakkeelle 6036/ Hakemuksen liitteenä on Pöyry Finland Oy:n laatima, päivätty ympäristölupahakemus, jonka liitteenä on - Ympäristökarttapalvelu Karpalosta tulostettu kartta hankealueen sijainnista Siilinjärvellä, - Luettelo ja kartta vaikutusalueen maanomistajista osoitteineen, - Ympäristökarttapalvelu Karpalosta tulostettu kartta Siilinjärvi- Maaninka -harjujakson pohjavesialueista, - Pöyry Finland Oy:n päivätty kartta murskausaseman sijainnista ja etäisyyksistä lähimpiin asuinrakennuksiin sekä - Pöyry Finland Oy:n päivätty piirustus tilapäisen muoviverkkoaidan sijainnista murskauksen aikana. Hakemusta on täydennetty melumallinnuksella (Pöyry Finland Oy:n päivätty raportti) sekä poltto- ja voiteluainemäärillä ja toiminnanaloittamislupaan liittyvällä vakuudella. Tässä hakemus-osassa (kohta 1) esitettyyn sisältyy ympäristölupahakemuksessa, täydennyksissä ja hakijan hakemuksesta annetuista lausunnoista antamassa vastineessa esitetty. 2 Lupahakemuksen käsittely 2.1 Asian vireille tulo Lujabetoni Oy:n ympäristölupahakemus saapui (asianumero 856/2014). Hakemusta on täydennetty kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lähettämään täydennyspyyntöön perustuen ja lähettämään selvityspyyntöön (kuuleminen) perustuen Lupahakemuksesta tiedottaminen Hakemusasiakirjat olivat nähtävillä Siilinjärven kunnantalolla kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen toimitiloissa. Hakemuksen nähtävillä pitoa koskeva kuulutus oli Siilinjärven kunnan ilmoitustaululla Ilmoitus kuulutuksen julkaisemisesta oli Uutis-Jousessa

6 sivu Erikseen tieto hakemuksen vireillä olosta annettiin lähettämällä edellä mainittu kuulutus kirjeellä 22 kiinteistön omistajalle tai haltijalle. 2.3 Muistutukset ja mielipiteet Lujabetoni Oy:n ympäristölupahakemuksesta ei jätetty muistutuksia eikä esitetty mielipiteitä. 2.4 Lausunnot Viranomaislautakunta pyysi Lujabetoni Oy:n Parkkilanharjun soran murskausta koskevasta ympäristölupahakemuksesta lausunnon Pohjois- Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (myöhemmin ELY-keskus) ja kunnan terveydensuojeluviranomaiselta. ELY-keskuksen saapuneessa lausunnossa todetaan muun muassa seuraavaa: --- energian ottamisen mahdollisuus sähköverkosta tulisi selvittää. Mikäli energian tuottaminen sähköllä tulee taloudellisesti tai muulla tavoin kohtuuttomaksi, voidaan energia tuottaa aggregaatilla, jos lupapäätöksessä annetaan riittävät pohjaveden tarkkailua ja suojaustoimenpiteitä koskevat määräykset. Hakemuksen mukainen toiminta pohjavesialueella edellyttää, että alueelle laaditaan pohjaveden pinnankorkeuden ja laadun tarkkailuohjelma. Pohjaveden pinnankorkeutta tulee seurata 4 kertaa vuodessa. Pohjaveden laatunäyte tulee ottaa alueelle asennettavista kolmesta muovisesta pohjaveden havaintoputkesta ennen toiminnan aloittamista, säännöllisesti toiminnan aikana (kerran vuodessa, mikäli toimintaa on vuoden aikana ollut) sekä toiminnan loputtua. --- Vesinäytteistä on määritettävä väri, sameus, happi, ph, sähkönjohtavuus, hiilidioksidi, kovuus, CODMn tai TOC, nitraatti, kloridi, sulfaatti, rauta, mangaani, polttoainehiilivedyt ja mineraaliöljyt. Nestemäisten polttoaineiden, voiteluaineiden ja muiden pohjavedelle vaaraa aiheuttavien aineiden varastointialueet sekä kuljetus- ja maansiirtokaluston paikoitus, aggregaatti ja polttonesteiden jakelupaikka on sijoitettava tukitoiminta-alueelle, jossa toteutuu vähintään 4 metrin suojakerros pohjaveden pintaan. Tukitoiminta-alue tulee varustaa vettä heikosti läpäisevällä pinnoitteella tai suojakalvolla. Mikäli alueella säilytetään öljytuotteita, on säiliöiden oltava kaksoisvaipallisia tai ne on sijoitettava niiden tilavuutta vastaavaan katoksella varustettuun suoja-altaaseen. Polttonesteiden jakelulaitteistossa on oltava järjestelmä ylitäytön estämiseksi. --- Alueella ei tule murskata muualta tuotua ainesta. Ympäristöluvan voimassaolon tulisi päättyä viimeistään samanaikaisesti maa-ainesluvan kanssa, jotta maa-ainesluvan mukainen jälkihoito ei alueella vaikeudu. Toiminta-alueelle on tehtävä valmiussuunnitelma vahinkotapausten varalle.

7 sivu 7 Pohjois-Savon ELY-keskus katsoo, että louhinta- ja murskaustoiminta voidaan toteuttaa alueella hakemuksen mukaisesti, mikäli edellä lausunnossa mainitut asiat ja liitteenä oleva ohjeistus otetaan ympäristöluvan lupamääräyksissä huomioon Pohjois-Savon ELY-keskuksen lausunnon liitteenä on Ohjeita pohjavedensuojeluun pohjavesialueella maa-ainestenotto- ja murskaustoiminnassa. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen saapuneessa lausunnossa todetaan muun muassa seuraavaa: --- Terveydensuojeluviranomainen esittää, että ELY-keskuksen esittämä ohjeistus pohjaveden suojeluun liittyvistä toimista huomioidaan lupaharkinnassa. Murskaustoiminnan aloitustarkastuksessa (ympäristönsuojelutarkastajan tarkastuspöytäkirja ) on todettu, että maaperän suojaustoimet eivät ole olleet riittävät. Alueella oli tapahtunut samoihin aikoihin aggregaatin öljyvuoto, jonka korjaustoimet oli hoidettu nopeasti ja ympäristövahingolta oli vältytty. Vahinkoihin tulee varautua ja pohjaveden turvaamisen kannalta tärkeät suojaustoimet on tehtävä huolellisesti ja määräyksiä noudattaen. Suunniteltu toiminta tulee muuttamaan lähialueen äänimaailmaa. Toiminta tulee järjestää siten, että syntyvä melu ja melun leviäminen on mahdollisimman vähäistä. Asumisterveysohjeen (STM oppaita 2003:1) mukaiset melutasojen ohjearvot asunnoissa sisällä ovat päiväaikaan dba. Jotta näihin arvoihin päästään, toiminnan aiheuttama ulkomelu vastaavien kiinteistöjen pihalla ei saa ylittää valtioneuvoston asetuksen (993/1992) mukaista ympäristömelun ohjearvoa, joka ympärivuotisesti asutuille kiinteistöille on päiväaikaan 55 dba. Melutasojen ohjearvojen tulee täyttyä toiminnan kokonaismelun osalta. Melumallinnuksen mukaan melun ohjearvot eivät ylity lähimmissä häiriintyvissä kohteissa. Melumallinnuksessa on huomioitu myös melun impulssimaisuus. Toiminnanharjoittaja tulee velvoittaa toiminnan aikaisiin melumittauksiin lähimmillä asutuilla kiinteistöillä. Kiviainesten käsittely ja kuljetustoiminta aiheuttavat pölyämistä. Pölyntorjuntatoimenpiteiden tulee olla asianmukaisia ja riittäviä, jotta viihtyvyys- ja terveyshaitoilta vältytään. Kuivana aikana pölyntorjuntatoimenpiteiden tulee olla suunnitelmallisia, rutiininomaisia ja säännöllisiä Hakijan kuuleminen ja vastine Viranomaislautakunta varasi lähetetyllä sähköpostilla Lujabetoni Oy:lle hallintolain 34 :n mukaisesti mahdollisuuden antaa selitys Pohjois- Savon ELY-keskuksen ja kunnan terveydensuojeluviranomaisen antamista lausunnoista. Lujabetoni Oy:n saapuneessa vastineessa esitetään Pohjois-Savon ELY-keskuksen lausunnon johdosta muun muassa seuraavaa:

8 sivu murskauslaitoksen käyttöenergiana on sähkö, joka tuotetaan kevyttä polttoöljyä polttoaineena käyttävällä aggregaatilla, koska energian ottaminen sähköverkosta on taloudellisesti kannattamatonta. --- Pohjaveden pinnankorkeuden ja laadun tarkkailuohjelma tullaan laatimaan ja hakija esittää tarkkailuohjelman hyväksyttäväksi Siilinjärven ympäristösuojelulautakunnalle. --- Alueella ei suoriteta työkoneille huoltoja tai öljynvaihtoja, joista syntyisi jäteöljyjä. Toiminnan jätehuolto sekä öljytuotteiden ja polttoaineiden käyttö ja varastointi tehdään siten, ettei niistä aiheudu alueen pohjavesille tai maaperälle vaaraa tai haittaa. Työkoneiden tankkauksessa ja polttonesteiden käsittelyssä noudatetaan huolellisuutta. Murskaustoimintaan liittyvät koneet tuodaan murskauksen ajaksi alueelle ja viedään pois murskauksen jälkeen. Murskaamo sijoitetaan murskauksen ajaksi ottoalueen pohjalle kulloinkin käytössä olevalle työalueelle. Koneiden osalta pyritään kunnossapidolla ja tarkkailulla huolehtimaan, ettei niistä pääse vuotamaan maahan poltto- tai voiteluaineita. Mahdolliset öljy- tai polttoainevuodot murskaamosta, työkoneista tai kuljetuskalustosta voidaan kerätä talteen imeytysaineella, jolla rajoitetaan öljyn tai polttoaineen kulkeutumista maaperään. --- polttoaineiden ja öljytuotteiden käyttö murskauslaitoksessa ja muussa kalustossa on järjestettävissä turvallisesti lupahakemuksessa ja edellä kuvatulla tavalla toimittaessa. Hakija hyväksyy, että luvassa määrätään ympäristölupakäytännössä tavanomainen yleinen huolellisuusvelvoite polttoaineiden ja öljytuotteiden käsittelyyn. Lisäksi hakija hyväksyy, että luvassa määrätään maaperän suojarakenteista toiminta-alueilla, mikäli suojausrakenteet katsotaan tarpeellisiksi. --- Valmiussuunnitelma vahinkotapausten varalle tullaan laatimaan ja hakija esittää suunnitelman hyväksyttäväksi Siilinjärven ympäristösuojelulautakunnalle.. Hakija esittää vastineenaan kunnan terveydensuojeluviranomaisen lausunnosta muun muassa seuraavaa: --- Toiminnan melupäästöjä ja niiden leviämistä pyritään minimoimaan teknisin ja toiminnallisin järjestelyin lupahakemuksessa kuvatulla tavalla. --- Hakija on valmis --- tarkkailemaan melua toiminnan aikaisilla mittauksilla. Hakija esittää, että toiminnan aikana tehtävistä tarkkailuista sovitaan tarvittaessa Siilinjärven kunnan ympäristöviranomaisen kanssa, jolle esitetään ennen mittausten suorittamista mittaussuunnitelma hyväksyttäväksi.

9 sivu Toiminnan pölypäästöjä ja niiden leviämistä pyritään minimoimaan teknisin ja toiminnallisin järjestelyin lupahakemuksessa kuvatulla tavalla. --- Työkoneiden ja liikenteen päästöjä estetään lähinnä tyhjäkäyntiä ja turhaa liikennöintiä rajoittamalla Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Lujabetoni Oy murskasi soraa syys-lokakuussa 2014 ympäristölupahakemuksen vireillä olon aikana kunnan ympäristönsuojelupäällikön tekemään ympäristönsuojelulain 60 :n mukaista ilmoitusta koskevaan päätökseen perustuen. Tätä murskausta koskeva aloitustarkastus oli (ympäristönsuojelutarkastajan päivätty tarkastuspöytäkirja). Alueelle on tehty tarkastus myös tapahtuneeseen öljyvahinkoon liittyen (ympäristönsuojelutarkastajan päivätty sähköposti). Murskauksen lopetustarkastus oli (ympäristönsuojelutarkastajan päivätty tarkastuspöytäkirja). Viranomaislautakunta ei ole ympäristölupahakemuksen käsittelyyn liittyen tehnyt tarkastuksia tahi katselmuksia eikä järjestänyt neuvotteluja. 2.7 Luvan hakemisen peruste Ympäristönsuojelulain 28.1 :n mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan on oltava ympäristölupa. Luvanvaraisuus on määritelty edellä mainitussa lainkohdassa ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :ssä. Ympäristölupa on oltava asetuksen 1.1,7e :n mukaan kiinteällä tai sellaiselle tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävällä murskaamolla, jonka toiminta-aika on yhteensä vähintään 50 päivää. Asetuksen 1.2 :n mukaan edellä tarkoitettuun, mutta sitä vähäisempään toimintaan, on haettava ympäristölupaa, jos toiminta sijoitetaan tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle ja toiminnasta voi aiheutua pohjaveden pilaantumisen vaaraa. 2.8 Lupaviranomaisen toimivalta Lupaviranomaisten toimivallasta säädetään ympäristönsuojelulain 5 luvussa ja ympäristönsuojeluasetuksen 2 luvussa. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ratkaisee asetuksen 7.1 :n kohdan 7b) mukaan kiinteää murskaamoa tai sellaista tietylle alueelle sijoitettavaa siirrettävää murskaamoa, jonka toimintaaika on yhteensä vähintään 50 päivää, lupa-asian. Siilinjärven kunnanvaltuuston hyväksymän toimivaltasäännön mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävät hoitaa viranomaislautakunta. 3 Selvityksiä 3.1 Ympäristön tila ja laatu Parkkilanharju on osa Siilinjärvi-Maaninka -harjujaksoa. Parkkilanharju on vedenhankintaa varten tärkeällä Harjamäki-Käärmelahti -pohjavesialueella ( ), pohjavesialueen varsinaisella muodostumisalueella. Pohjavesialueella, yli 7 kilometrin päässä hakemuksen mukaisesta alueesta on Kuopion

10 sivu 10 Veden (Maaningan) Varpaniemen vedenottamo. Varpaniemen vedenottamolla on Itä-Suomen vesioikeuden vuonna 1980 antama lupa ottaa vettä m 3 vuorokaudessa kuukausikeskiarvona laskettuna. on tehnyt koepumppauksia ottamon vieressä. Pohjavesialueen määrällinen ja kemiallinen tila on hyvä. Vuoksen vesienhoitoalueen kauden vesienhoitosuunnitelmaa varten tehdyn riskinarvioinnin mukaan pohjavesialue on riskialue. Harjamäki-Käärmelahti -pohjavesialueen olosuhteita on selvitetty Siilinjärvi- Maaninka -harjualueen yleiskaavatyössä (Geologian tutkimuskeskuksen Itä- Suomen yksikön päivätty raportti Pohjavesitutkimuksia Siilinjärvi- Maaninka harjujaksolla Parkkilantien alueella ja päivätty raportti Hamula - Käärmelahti pohjavesialueen geologiset tutkimukset keväällä 2012 ). Tutkimusten mukaan kalliopinta ja pohjaveden pinta vaihtelevat pohjavesialueella. Pohjavettä patoavat kallioperän lisäksi vettä huonosti johtavat maakerrokset. Itäosassa, Outokin alueella pohjavesi on tasolla noin , länsiosassa Käärmelahdessa noin Lujabetoni Oy:n voimassa olevaa maa-aineslupaa koskevan hakemuksen mukaan pohjaveden keskimääräinen korkeus on +106,50, pohjaveden ylin korkeus on ollut +109,72. Harjamäki-Käärmelahti -pohjavesialueelle on asennettu maa-ainesoton ja muun toiminnan pohjavesitarkkailua varten 4 pohjavesiputkea (ns. yhteistarkkailu). Nyt käsiteltävänä olevan ympäristölupahakemuksen mukainen soran murskausasema on Kuopion kaupungin (Maaningan) puolella, Kangalampinimisen lammen lounaisrannalla sijaitsevan pohjavesiputken C ja Siilinjärven kunnan puolella, Pehkonen-nimisen lammen luoteispuolella sijaitsevan pohjavesiputken D välissä. Lujabetoni Oy:n Parkkilanharjun ottamisalueelle on asennettu uusi, pohjaveden laadun tarkkailuun soveltuva havaintoputki syyskuussa Edellä mainituista yhteistarkkailuputkista tammi- ja syyskuussa 2013 otettujen vesinäytteiden sekä Rudus Oy:n Halolan ottamisalueen tarkkailuputkesta heinäkuussa 2013 otetun näytteen ja Lujabetoni Oy:n Parkkilanharjun ottamisalueen tarkkailuputkesta syyskuussa 2014 otetun näytteet analyysitulokset olivat seuraavat:

11 sivu 11 Siilinjärven kunnanvaltuusto hyväksyi Siilinjärven pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat. Harjamäki-Käärmelahti -pohjavesialueen suojelusuunnitelman toimenpidesuosituksen mukaan vedenottamoiden tai tutkittujen vedenottoalueiden (ohjeellisilla) lähisuojavyöhykkeillä ei tulisi sallia ottotoimintaa eikä murskaustoimintaa. Murskaamojen energia tulee ensisijaisesti hankkia sähköverkosta. Poikkeustapauksissa sähkö voidaan tuottaa kevyttä polttoöljyä polttoaineena käyttävällä aggregaatilla tai murskaamon yhteydessä toimivalla kiinteällä, kevyellä polttoöljyllä toimivalla polttomoottorilla. Harjualueen yleiskaavatyössä on selvitetty myös Parkkilanharjun luonnonolosuhteita (Geologian tutkimuskeskuksen päivätty raportti Siilinjärven harjualueen itäosan kasvillisuuskartoitus ja Pöyry Finland Oy:n päivätty raportti Harjualueen täydentävä luontoselvitys ). Hakemuksen mukaisesta murskauspaikasta koilliseen, noin 260 metrin päässä on suppa, joka vuoden 2013 raportin mukaan on yksi koko harjujakson komeimmista supista. Supan pohjalla on laajalla alueella niittykasvillisuutta, paisterinne on kuiva ja siinä esiintyy runsaasti katajaa. Paisterinne muuttuu jyrkästi karuksi harjumänniköksi. Varjorinteen alaosa on kuusikkoinen. Hakemuksen mukaisesta

12 sivu 12 murskauspaikasta kaakkoon, noin 300 metrin päässä on pieni avosuo. Vuoden 2013 raportin mukaan suota reunustaa kapealti rämemännikkö. Avosuon kasvillisuus on lyhytkortista nevaa, jossa kasvaa muun muassa rahkasaraa, tupasvillaa ja suokukkaa. Minerotrofiset lyhytkorsinevat on arvioitu Etelä- Suomessa vaarantuneeksi (VU) luontotyypiksi. Alueella voimassa olevassa yleiskaavassa (kts. kohta 3.4) suppa ja suo ovat merkitty luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeiksi alueiksi (suppa luo-2, suo luo-1). Näitä alueita ympäröivä alue on yleiskaavassa merkitty maa- ja metsätalousalueeksi, jolla on erityisiä ympäristöarvoja ja ulkoilun ohjaustarvetta (MY). Hakemuksen mukaista murskauspaikkaa lähinnä Siilinjärven kunnan alueella sijaitseva luonnonsuojelualue, Kuivasteenmäen lehto on noin 1,8 kilometrin päässä pohjoiskoilliseen. Parkkilanharju on Lyhyenjärven ( ) valuma-alueella, joka kuuluu Räimäjärven valuma-alueeseen (04.289). Parkkilanharjun välittömässä läheisyydessä ei ole vesistöjä. 3.2 Alueet ja kohteet, joihin toiminnalla on vaikutuksia Parkkilanharju on haja-asutusalueella Koivusaaressa. Lujabetoni Oy:n Parkkilanharjun ottamisaluetta lähinnä olevat asuinrakennukset ovat länsipuolella, Parkkilantien varressa. Lähin asuinrakennus on noin 350 metrin päässä suunnitellusta murskauslaitoksesta. 3.3 Melu, liikenne ja muu kuormitus Parkkilanharjun pohjoispuolella, harjun suuntaisesti kulkee kantatie 77 (Maaningantie), mistä on liittymä Parkkilantielle. Kyseessä olevalla kohdalla kantatien vuoden keskimääräinen ajoneuvoliikenne on lähes ajoneuvoa vuorokaudessa, Parkkilantien noin 300 ajoneuvoa vuorokaudessa (Pohjois-Savon ELY-keskus, 2011). Parkkilanharjun ottamisalue on noin 220 metrin päässä Parkkilantien kaakkoispuolella. Hakemuksen mukaisen alueen eteläpuolella on Parkkilan Puu Ky:n saha. 3.4 Toimintaa koskevat luvat ja alueen kaavoitustilanne Lujabetoni Oy murskasi soraa syys-lokakuussa 2014 kunnan ympäristönsuojelupäällikön tekemään ympäristönsuojelulain 60 :n mukaista ilmoitusta koskevaan päätökseen perustuen. Päätös sisälsi muun muassa määräyksiä pohjaveden suojelemiseksi ja pohjaveden tarkkailun aloittamiseksi (kts. kohta 3.1). Parkkilanharjun soran murskaukselle ei ole ollut ympäristölupamenettelylain (735/1991) eikä ympäristönsuojelulain (86/2000, 527/2014) mukaista lupaa. Soran murskauslaitokselle on ollut Siilinjärven ja Maaningan kansanterveystyön kuntainliiton liittohallituksen antama, voimassa ollut terveydenhoitolain mukainen sijoituspaikkalupa. Yhtiön antamien tietojen mukaan alueella on viimeksi murskattu soraa vuonna 1988.

13 sivu 13 Lujabetoni Oy:llä on ollut Parkkilanharjulle maa-aineslain mukainen lupa luvulta alkaen. Nyt yhtiöllä on annettu maa-aineslupa (2013-5), joka on voimassa saakka. Luvan mukaan Lujamurron ja Lujakahan tiloilta, noin m 2 :n alueelta otetaan soraa ja hiekkaa yhteensä m³. Alin sallittu ottamistaso on +111,0 (N60) kuitenkin vähintään 4 metriä ylemmäs pohjaveden korkeinta pintaa. Maa-ainesluvan mukaan ottamisalueelle on rakennettava vähintään 3 öljyisten näytteiden ottoon soveltuvaa pohjaveden havaintoputkea. Vesinäytteet tulee ottaa vuosittain toukokuussa sekä ennen ottamisen jatkamista ja ottamistoiminnan loputtua. Näytteistä tulee määrittää väri, sameus, happi, ph, sähkönjohtavuus, hiilidioksidi, kovuus, COD Mn /TOC, nitraatti, kloridi, sulfaatti, rauta, mangaani, polttoainehiilivedyt ja mineraaliöljyt. Luvan mukaan tulevassa pohjaveden yhteistarkkailussa voidaan sopia näytteenotosta ja analyysivalikoimasta kokonaisuutena tarkemmin. Lisäksi maaainesluvassa on annettu määräyksiä muun muassa poltto- ja voiteluaineiden varastoinnista ja maaperän suojauksesta tankkauspaikalla. Maa-aineslain mukaiselta valvontaviranomaiselta, toimistoinsinööri Oiva Ollikaiselta saadun tiedon mukaan Lujabetoni Oy:n Parkkilanharjun ottamisalueelle ei ole asennettu maa-ainesluvan mukaisia pohjaveden laadun tarkkailuun soveltuvia havaintoputkia eikä pohjavesien yhteistarkkailua ole käynnistetty. Ottamisalueella on 3 pohjaveden havaintoputkea, joista toiminnanharjoittaja on tarkkaillut pohjaveden korkeutta. Tarkkailutulosten mukaan vuosina ottamisalueen alimmassa kohdassa, suunniteltua murskauslaitosta lähinnä olevassa havaintoputkessa (putki 2) pohjavesi on ollut tasolla +106,24 ( ja ) ,83 ( ). Parkkilanharju on merkitty kunnanvaltuuston hyväksymässä Siilinjärvi-Maaninka -harjujakson yleiskaavassa maa-ainesten ottoalueeksi (EO- 1/MU) ja maa-ainesten ottoon soveltuvaksi alueeksi (EO-2/MU). EO-1/MUalueet ovat kaavan hyväksymisen aikaan olleet olemassa olevia maa-ainesten ottoalueita. Nyt käsiteltävänä olevan ympäristölupahakemuksen mukaan soraa murskataan yleiskaavassa maa-ainesten ottoalueeksi merkityllä alueella. Alueen suunnittelumääräykset ovat seuraavat: Ottotoiminnan lakattua alueen jälkihoidossa tulee erityisesti ottaa huomioon aluekokonaisuuden maisemallisten arvojen ja luonnon monimuotoisuuden palauttaminen sekä pohjavesien suojelu. Oton päätyttyä alueella noudatetaan MU-alueen [maa- ja metsätalousvaltainen alue, jolla on erityistä ulkoilun ohjaustarvetta] kaavamääräyksiä. Alueelle kohdistuvissa uusissa maa-ainesluvissa määrätään pohjavesien yhteistarkkailuohjelmaan liittymisestä. Parkkilanharjulle on yleiskaavassa osoitettu ohjeellinen ulkoilureitti. Ympäristöministeriön vahvistamassa Kuopion seudun maakuntakaavassa Parkkilanharju kuuluu maaainestenottoalueeksi merkittyihin alueisiin (EO Repomäki).

14 sivu 14 4 Asian ratkaisu 4.1 Ratkaisu Siilinjärven viranomaislautakunta myöntää Lujabetoni Oy:lle ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan soran murskaukseen, tiloilla Lujamurto ja Lujakaha Vastaus yksilöityihin vaatimuksiin Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja kunnan terveydensuojeluviranomaisen antamat lausunnot Lujabetoni Oy:n soran murskausta koskevasta ympäristölupahakemuksesta ovat otettu huomioon lupamääräyksissä ja päätöksen perusteluissa ilmenevällä tavalla. Lujabetoni Oy:n lausunnoista antaman vastineen mukaan laitoksen tarvitseman energian ottaminen verkosta on taloudellisesti kannattamatonta. Vaikkakaan vastineessa ei ole tarkemmin esitetty sähköliittymän kustannusta, on energian ottaminen toiminta-alueelle sijoitettavasta aggregaatista katsottu olevan mahdollista, kun aggregaatille ja sen polttoainesäiliöille rakennetaan erityiset suojarakenteet ja kun pohjaveden tarkkailu toteutetaan. 4.3 Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Luvan saajan on toiminnassaan noudatettava hakemuksessa ja vastineessa esitetyn lisäksi seuraavia määräyksiä pilaantumisen ehkäisemiseksi: Murskauslaitoksen sijainti 1. Murskauslaitos on sijoitettava siten, että a) melua tai pölyä aiheuttavan toiminnon etäisyys asumiseen käytettävään rakennukseen tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan oleskeluun tarkoitettuun piha-alueeseen tai muuhun häiriölle alttiiseen kohteeseen on vähintään 300 metriä. b) murskaamoalueen maanpinnan ja pohjaveden pinnan välinen suojakerros on kaikissa olosuhteissa vähintään 4 metriä. c) murskauslaitoksen kohdat, joissa on maaperälle tai pohjavedelle haitallisia aineita, sekä aggregaatit ja niiden polttoainesäiliöt ovat riittävän laajan, vähintään 0,5 metrin paksun silttikerroksen tai muun vastaavan rakenteen päällä, jonka päällä on lisäksi nesteitä läpäisemätön, kestävä ja yhtenäinen materiaali. Suojattujen alueiden reunat on oltava korotetut. Maaperän ja pohjaveden suojelu 2. Toiminta mukaan lukien liikennöinti alueelle on järjestettävä siten, että siitä ei aiheudu maaperän eikä pohjaveden pilaantumista tai terveyshaittaa. Paikalle ei saa tuoda alueen ulkopuolelta kiviainesta murskattavaksi tai seulottavaksi. 3. Alueelle on rakennettava tukitoiminta-alue, missä varastoidaan polttonesteet, öljyt ja muut ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat aineet, missä säilytetään ja tankataan kuljetus- ja maansiirtokalustoa sekä missä

15 sivu 15 harjoitetaan jätehuoltotoimintoja. Tukitoiminta-alue on sijoitettava siten, että alueen maanpinnan ja pohjaveden pinnan välinen suojakerros on kaikissa olosuhteissa vähintään 4 metriä. Tukitoiminta-alueella on oltava lupamääräyksen 1c) mukainen silttikerros tai muu vastaava rakenne. Polttoainesäiliöiden on oltava kaksoisvaippasäiliöitä tai kiinteästi valumaaltaallisia säiliöitä ja niiden on kestettävä mekaanista ja kemiallista rasitusta. Säiliöt on varustettava ylitäytön estimillä ja tankkauslaitteistot lukittavilla sulkuventtiileillä. Säiliöiden täyttöputket ja jakelulaitteet on oltava lukittuna. Polttoainesäiliöitä täytettäessä ja kalustoa tankattaessa on huolehdittava siitä, että polttoaineita ei pääse maaperään tai pohjaveteen. Toimintajaksojen ulkopuolella tukitoiminta-alueella ei saa säilyttää polttoainesäiliöitä tai muuta toimintaan liittyvää kalustoa, joista voi aiheutua vaaraa maaperän tai pohjaveden laadulle. Voiteluöljyt ymv. öljy-tuotteet tulee varastoida tukitoiminta-alueella lukitussa, katetussa sekä vettä läpäisemättömällä pinnoitteella maaperästä eristetyssä ja reunakorokkeilla varustetussa tilassa. 4. Murskaamo- ja tukitoiminta-alueiden maaperän suojaukset on purettava jokaisen toimintajakson jälkeen tai suojaukset on peitettävä toimintajaksojen väliseksi ajaksi. Maaperän ja pohjaveden suojarakenteiden eheys on tarkastettava aina ennen toimintajakson aloittamista. 5. Murskaamo, tukitoiminta-alue ja varastokasat on sijoitettava siten, että ne eivät estä maa-ainesten ottamisalueen jälkihoitoa. Toiminnan päätyttyä rakennetut suojaukset on purettava, tiivistyneet tienpohjat, varastokasojen pohjat ja murskausaseman pohjat möyhittävä ja pehmennettävä. 6. Murskaamon ja työkoneiden huolto tulee tehdä pohjavesialueen ulkopuolella. Erityisen painavista syistä kuten ympäristövahinkojen ehkäisemiseksi edellä mainitusta huoltoa koskevasta kiellosta voidaan poiketa. Tällöin on käytettävä imeytysmattoja tai vastaavia alustoja, jotka estävät polttoaineiden, öljyjen ja muiden maaperän tai pohjaveden pilaantumisen vaaraa aiheuttavien aineiden pääsyn maaperään ja pohjaveteen. 7. Pölynsidonnassa ei saa käyttää pohjavedelle haitallisia aineita kuten suolaa (natrium-/kaliumkloridi). Kastelussa on käytettävä puhdasta vettä. Meluntorjunta 8. Soran murskaus on sallittua vuosittain 1-5 kuukauden ajan arkipäivin maanantaista perjantaihin klo kuitenkin siten, että soran murskaus ei ole sallittua juhannuksen ja heinäkuun lopun välisenä aikana. Kuormaus ja kuljetus ovat sallittuja maanantaista perjantaihin klo

16 sivu Murskaamon aiheuttamaa melua on torjuttava koteloimalla tai muulla tavoin melua aiheuttavia laitteita ja koneita vaimentamalla taikka käyttämällä muutoin meluntorjunnan kannalta parasta käyttökelpoista tekniikkaa. 10. Soran murskauksesta ja muusta siihen liittyvästä toiminnasta Parkkilanharjun maa-ainesten ottamisalueella aiheutuva tuntikohtainen (integrointiaika 1 tunti) keskiäänitaso (L eq ) saa asuinkiinteistöjen pihalla klo olla enintään 55 dba. Tuntikohtainen keskiäänitaso saa ylittyä 10 % ajasta ilman, että raja-arvojen katsotaan ylittyneen. Yli 10 dba:n ylityksiä ei sallita lainkaan. Pölyhaittojen ehkäiseminen 11. Pölyn joutumista murskauslaitokselta ottamisalueen ulkopuolelle on estettävä kastelemalla tai koteloimalla päästölähteet kattavasti ja tiiviisti taikka käyttämällä muuta pölyn torjumisen kannalta parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Varastokasat ja ajoneuvojen kuormat sekä alueet, joilla työkoneet ja ajoneuvot liikkuvat, on tarvittaessa kasteltava siten, että pölyäminen ottamisalueen ulkopuolelle on mahdollisimman vähäistä. Jätteet ja niiden käsittely sekä hyödyntäminen 12. Toiminnan jätehuolto on järjestettävä siten, että toiminnasta ei aiheudu ympäristön roskaantumista, maaperän pilaantumista eikä haittaa terveydelle tai ympäristölle. 13. Toiminnassa syntyvät jätteet on lajiteltava, kerättävä ja varastoitava asianmukaisesti. Jätteet on ensisijaisesti hyödynnettävä. Jätteet tulee käsitellä tai hyödyntää sellaisessa paikassa tai toiminnassa, jolla on toiminnan edellyttämät luvat tai jätelain vaatimukset täyttävä hyväksyntä. 14. Vaaralliset jätteet on ominaisuuksien mukaan pidettävä toisistaan erillään ja ne on pakattava tiiviisiin ja kestäviin pakkauksiin, jotka on merkittävä. Vaaralliset jätteet on varastoitava varikkoalueella lukitussa, katetussa sekä vettä läpäisemättömällä pinnoitteella maaperästä eristetyssä ja reunakorokkeilla varustetussa tilassa niin, etteivät ne pääse sekoittumaan keskenään tai muihin jätteisiin ja niin, että mahdollisissa vuototapauksissa ne saadaan talteen. Pakkaukseen on merkittävä jätteen ja jätteen haltijan nimi sekä turvallisuuden kannalta tarpeelliset tiedot ja varoitukset. Vaarallisiksi jätteiksi luokiteltujen jätteiden kuljetusta varten on laadittava siirtoasiakirja, joka on oltava mukana jätteen siirron aikana. 15. Yhdyskuntajätteet ja vaaralliset jätteet on toimitettava asianmukaiseen käsittelypaikkaan jokaisen toimintajakson jälkeen. Käymäläjätteet tulee kerätä tiiviiseen säiliöön ja toimittaa jätevedenpuhdistamolle jokaisen toimintajakson jälkeen.

17 sivu 17 Tarkkailu ja raportointi 16. Toiminnan vaikutuksia pohjavesiolosuhteisiin on tarkkailtava säännöllisesti. Tarkkailusta on tehtävä ohjelmaesitys kunnan ympäristönsuojelupäällikön hyväksyttäväksi viimeistään 2 kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Ohjelmaesityksessä tulee ottaa huomioon Pohjois- Savon ELY-keskuksen päivätty, nyt käsiteltävänä olevaa Lujabetoni Oy:n ympäristölupahakemusta koskeva lausunto, ja Harjamäki- Käärmelahti -pohjavesialuetta koskeva pohjaveden yhteistarkkailu. 17. Toiminnan aiheuttama melutaso on mitattava seuraavan murskausjakson aikana asuinkiinteistön Männikkö (osoite Parkkilantie 90) piha-alueelta ympäristöministeriön ohjeen 1/1995 mukaisesti. Mittausten on oltava edustavia ja luotettavia sekä määräyksessä 10 annettuihin rajaarvoihin vertailukelpoisia. Melunmittaajalla on oltava riittävä asiantuntemus. Suunnitelma mittausjärjestelyistä on esitettävä ympäristönsuojelupäällikön hyväksyttäväksi vähintään 2 kuukautta ennen seuraavaa murskausjaksoa. Mittaustulokset tulee toimittaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja mittauskohteeseen heti niiden valmistuttua. Onnettomuuksiin varautuminen 18. Toiminnalle on nimettävä vastuuhenkilö, jonka yhteystiedot on ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ennen toiminnan aloittamista. Yhteystiedot on tarvittaessa päivitettävä. 19. Parkkilanharjun soran murskaustoiminnalle on tehtävä vahinkotapausten varalle valmiussuunnitelma. Valmiussuunnitelma on esitettävä ympäristönsuojelupäällikön hyväksyttäväksi vähintään 1 kuukausi ennen seuraava murskausjaksoa. 20. Alueella olevat tiet on suunniteltava ja rakennettava pelastusajoneuvoille soveltuviksi. Ulkopuolisten pääsy toiminta-alueelle on estettävä. 21. Onnettomuuksien ja niistä aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi toiminnassa käytettävät rakenteet ja laitteistot on huollettava ja kunnossapidettävä siten, että ne eivät käytön aikana vioitu tai muutu siten, että toiminnasta aiheutuvien ympäristö- tai terveysvahinkojen riski lisääntyy. Murskaamo- ja tukitoiminta-alueilla on oltava riittävästi imeytysaineita ja torjuntakalustoa sekä riittävän tiivispohjainen paikka, johon pilaantunut maa voidaan väliaikaisesti kerätä. 22. Pienenkin öljy- tai muun vastaavan vahingon sattuessa on ryhdyttävä viipymättä onnettomuuden tai häiriötilanteen edellyttämiin torjunta- tai korjaustoimiin ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Aiheutuneiden ympäristövaikutusten selvittäminen on aloitettava tilanteen edellyttämässä laajuudessa kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa sovittavalla tavalla. Lisäksi on tehtävä korjaavat toimenpiteet vastaavan tapauksen toistumisen estämiseksi.

18 sivu 18 Poikkeuksellisesta tilanteesta kuten tulipalosta, jonka seurauksena voi olla päästöjä ympäristöön tai terveyshaittoja, on ilmoitettava välittömästi Siilinjärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, Pohjois-Savon pelastuslaitokselle ja Pohjois-Savon ELY-keskukselle. Valvonnan kannalta tarpeelliset määräykset 23. Soran murskausta koskevan toimintajakson aloittamisesta on ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle vähintään yhtä viikkoa ennen murskauksen aloittamista murskaamon järjestelyjen tarkastamista varten (ns. aloitustarkastus). Vastaavasti kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle on ilmoitettava murskausjakson päättymisestä (ns. lopetustarkastus). 24. Laitoksella tulee pitää käyttöpäiväkirjaa, johon kirjataan muun muassa a) murskaamon päivittäiset toiminta-ajat ja tuotantomäärät, b) murskaamon ja työkoneiden kuntoa koskevat havainnot, c) murskaamon pölynpoistojärjestelyt ja niiden kunnon tarkastukset, d) poikkeuksellisia päästöjä aiheuttaneet tilanteet, niiden kesto, syy sekä toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi jatkossa sekä e) tiedot muodostuneista ja pois kuljetetuista jätteistä. 25. Toiminnanharjoittajan vaihtumisesta on viipymättä ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. 26. Toiminnan valvonnan ja päästöjen lisääntymisen kannalta olennaisista muutoksista kuten muuttuneista tuotantomääristä ja tuotantojärjestelyistä tulee tehdä ilmoitus hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Luvan saajan on viipymättä ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle toiminnan pysyvästä tai pitkäaikaisesta lopettamisesta. Asetuksen noudattaminen 27. Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on ympäristönsuojelulain 56 :n nojalla asetusta luvan estämättä noudatettava. Jos ympäristönsuojelulain ja jätelain nojalla annetulla muulla asetuksella annetaan myönnetyssä luvassa annettuja määräyksiä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta tämän luvan estämättä noudatettava.

19 sivu 19 5 Ratkaisun perustelut Ympäristönsuojelulain 41 :n mukaan ympäristölupa myönnetään, jos toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Ympäristönsuojelulain 42.1 :n mukaan luvan myöntäminen edellyttää, ettei toiminnasta, asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen, aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa: - terveyshaittaa, - merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, - maaperän tai pohjaveden pilaantumista, - erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella, - eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Ympäristönsuojelulain 42.2 :n mukaan toimintaa ei saa sijoittaa asemakaavan vastaisesti. Ympäristönsuojelulain 6 :n mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttava toiminta on mahdollisuuksien mukaan sijoitettava siten, ettei toiminnasta aiheudu pilaantumista tai sen vaaraa ja että pilaantumista voidaan ehkäistä. Toiminnan sijoituspaikan soveltuvuutta arvioitaessa on otettava huomioon: 1. toiminnan luonne ja pilaantumisen todennäköisyys sekä onnettomuusriski, 2. alueen ja sen ympäristön nykyinen ja tuleva, oikeusvaikutteisessa kaavassa osoitettu käyttötarkoitus ja aluetta koskevat kaavamääräykset, 3. muut mahdolliset sijoituspaikat alueella. 5.1 Luvan myöntämisen edellytykset Valtioneuvosto on antanut asetuksen 800/2010 kivenlouhimon, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamon ympäristönsuojelusta. Asetuksessa annettuja ympäristönsuojeluvaatimuksia sovelletaan vähimmäisvaatimuksina ympäristölupakäsittelyssä. Asetuksen 3.1 :n mukaan toimintaa ei saa sijoittaa alle 400 metrin päähän melulle tai pölylle erityisen alttiista kohteista, kuten sairaalasta, päiväkodista, hoito- tai oppilaitoksesta. Asetuksen 3.2 :n mukaan kivenlouhinta ja kivenmurskaamo on sijoitettava siten, että melua tai pölyä aiheuttavan toiminnon etäisyys asumiseen tai loma-asumiseen käytettävään rakennukseen tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan oleskeluun tarkoitettuun piha-alueeseen tai muuhun häiriölle alttiiseen kohteeseen on vähintään 300 metriä. Asetuksessa on annettu melua aiheuttaville työvaiheille aikarajat, jos toiminnan etäisyys melulle alttiista kohteista on alle 500 metriä (8 ). Lujabetoni Oy:n Parkkilanharjun soran murskauspaikkaa lähinnä olevat asuinrakennukset ovat yli 300 metrin päässä, mutta alle 500 metrin päässä. Hake-

20 sivu 20 muksen mukaisten toimintojen suojaetäisyydet ja toiminta-ajat täyttävät asetuksen 800/2010 vaatimukset. Yleisen viihtyisyyden turvaamiseksi murskausta rajoitetaan kesällä, juhannuksen ja heinäkuun lopun välisenä aikana. Lujabetoni Oy:n ympäristölupahakemuksen mukainen soran murskaus ja seulonta sijoittuvat vedenhankinnan kannalta tärkeälle Harjamäki-Käärmelahti - pohjavesialueelle. Laitoksen energian ottaminen aggregaatista on katsottu olevan mahdollista, kun luvassa on annettu maaperän ja pohjaveden suojelua sekä pohjaveden tarkkailua koskevia määräyksiä. Soran murskaus alueella edellyttää erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta, mitä koskien on annettu lupamääräyksiä. Lujabetoni Oy:n Parkkilanharjun alueella maa-ainesten ottaminen on aloitettu 1980-luvulla, mistä alkaen nyt tarkastelevana olevalla alueella ei ole ollut pintamaakerroksia. Alueelle kasvanut puusto yms. on poistettu kesällä 2014 maa-aineslupaan perustuen. Näin ollen nyt luvitettavana olevassa toiminnassa ei synny maaperässä luonnollisesti esiintyvän aineksen jalostamisessa jätettä. Alueella ei ole asemakaavaa. Voimassa olevassa oikeusvaikutteisessa Siilinjärvi-Maaninka -harjualueen yleiskaavassa alue on varattu maa-ainesten ottoalueeksi (EO-1/MU). Hakemuksen mukaisella alueella ja sen lähialueella ei ole luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja suojelualueita eikä luonnonmuistomerkkejä. Murskaustoiminnan ei arvioida vaikuttavan haitallisesti murskauspaikan koillispuolella sijaitsevan supan eikä kaakkoispuolella sijaitsevan suon erityisiin luonnonolosuhteisiin. Kun otetaan huomioon toiminnalle asetetut päästöjä ehkäisevät ja rajoittavat määräykset, Lujabetoni Oy:n toiminta ei aiheuta luvan myöntämisen esteenä olevaa terveyshaittaa, merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huononemista, vedenhankinnan vaarantumista, yleiseltä kannalta tärkeän virkistys- tai muun käyttömahdollisuuden vaarantumista ympäristössä tai eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Toiminta täyttää myös jätelaissa jätehuollon järjestämiselle asetetut vaatimukset. Edellä esitettyyn perustuen Lujabetoni Oy:lle voidaan myöntää ympäristölupa soran murskaukseen. Luvan voimassa olo on sidottu maa-ainesluvan voimassaoloon, sillä toiminta sijoittuu vedenhankinnan kannalta tärkeälle pohjavesialueelle. 5.2 Lupamääräysten perustelut Lupamääräyksellä 1 ehkäistään sekä murskauslaitoksen haitallisia maaperäja pohjavesivaikutuksia että melun aiheuttamaa terveys- ja viihtyisyyshaittaa lähialueen asukkaille. Haitallisten maaperä- ja pohjavesivaikutusten ehkäisemiseksi on myös annettu määräykset 2-7, melun aiheuttamien terveys- ja viihtyisyyshaittojen ehkäisemiseksi määräykset Kesäaikaista toimintaa

21 sivu 21 on rajoitettu viihtyisyyshaitan vähentämiseksi. Melun raja-arvot perustuvat valtioneuvoston päätöksessä 993/1992 annettuihin melutason ohjearvoihin. Määräyksellä 11 vähennetään toimintojen aiheuttamaa pölyhaittaa. Jätteiden ja vaarallisten jätteiden asianmukainen keräily ja käsittely sekä toimittaminen asianmukaiseen käsittelyyn vähentää niiden aiheuttamia terveyteen sekä ympäristöön kohdistuvia riskejä. Jätteiden hyötykäyttö on ensisijainen käsittelyvaihtoehto. (määräykset 12-15) Toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä toimintansa riskeistä, niiden ympäristövaikutuksista ja haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista. Ilmoitus poikkeuksellisesta tilanteesta on tehtävä aiheutuneiden ympäristövaikutusten ja korjaavien toimenpiteiden riittävyyden arvioimiseksi. Toimintajaksojen aloittamista ja lopettamista koskeva ilmoitusvelvoite sekä kirjanpitoja raportointivelvoite ovat annettu viranomaisen tiedonsaannin turvaamiseksi ja valvonnan järjestämiseksi. Toiminnasta saamiensa tietojen perusteella viranomainen voi seurata toiminnan lainmukaisuutta ja luvassa annettujen määräysten noudattamista. Toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävä tai muu toiminnan olennainen muuttaminen edellyttää uuden luvan hakemista. Toiminnan lopettaminen alueella edellyttää muun muassa sitä, että toimintaan liittyneet ympäristöriskit ja varastoidut jätteet on poistettu. (määräykset 16-26) Ympäristönsuojelulain 56 :n mukaan, jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava (määräys 27). 6 Luvan voimassaolo Lupa on voimassa saakka. 7 Päätöksen täytäntöönpano Lujabetoni Oy voi aloittaa tämän luvan mukaisen toiminnan lupapäätöstä noudattaen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tuloa. Luvan saajan on asetettava hakemuksessa esitetty euron pankkitakaus, pankkitalletus tai muu vastaava vakuus ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle. Vakuus on toimitettava viranomaislautakunnalle ennen toiminnan aloittamista. Ympäristönsuojelulain 101a :n nojalla muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen toimeenpanon.

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Silja Suominen, ympäristötarkastaja Pohjavedensuojelu maa-ainesten ottamisessa ja jalostamisessa

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen Tekninen lautakunta 33 17.06.2015 Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen 1. ASIA Ympäristölupa

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä.

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä. 1/YMPLA 28.5.2014 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO HAKIJA: Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä 32610 Vampula OTTOALUE: MAANOMISTUS:

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU VAASAN HALLINTO-OIKEUS Valitus ympäristöluvasta/ Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoittelurata/liedon Rakennus- ja ympäristölautakunta 101/25.6.2008 (Ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus asfalttiasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista Annettu Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2010 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty ympäristöministeriön esittelystä,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.01.2016 Sivu 1 / 1 4343/2014 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, maa-ainesten varastointi ja käsittely, Espoon kaupungin tekninen keskus, Hannus Valmistelijat

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

1.ASIA Ympäristölupa kivenmurskaamolle, Kuljetus Taattola Oy

1.ASIA Ympäristölupa kivenmurskaamolle, Kuljetus Taattola Oy Ympäristölautakunta/valvontajaosto 51 16.10.2012 Ympäristölupa, Kuljetus Taattola Oy, Mäntylä 18:52 168/11.01.00/2012 Ympvalv 51 1.ASIA Ympäristölupa kivenmurskaamolle, Kuljetus Taattola Oy 2. HAKIJA Kuljetus

Lisätiedot

38 22.05.2014. Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy

38 22.05.2014. Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy Oulunkaaren ympäristölautakunta 38 22.05.2014 Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy OULYMP 38 ASIA LUVAN HAKIJA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 118 :N MUKAISEN MELUA JA TÄRINÄÄ AIHEUTTAVAA TOIMINTAA KOSKEVAN ILMOITUKSEN JOHDOSTA, MURSKAUS SEITAKURUN SORA-ALUEELLA

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 118 :N MUKAISEN MELUA JA TÄRINÄÄ AIHEUTTAVAA TOIMINTAA KOSKEVAN ILMOITUKSEN JOHDOSTA, MURSKAUS SEITAKURUN SORA-ALUEELLA Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymä PÄÄTÖS Ympäristöterveyslautakunta Kauppakuja 2 A 1 19.3.2019 98800 Savukoski Dnro: Y/14/2019 PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 118 :N MUKAISEN MELUA JA

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet Määräykset

Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet Määräykset sivu 1 Ymp.ltk 9.9.2010 42 liite 3 Siilinjärvi-Maaninka harjualueen yleiskaava Alue- ja kohdevaraukset, niiden perusteet sekä niitä koskevat määräykset Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet

Lisätiedot

Repovaara KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. Maanrakennus Vääräniemi Oy. Taivalkoski. (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä

Repovaara KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. Maanrakennus Vääräniemi Oy. Taivalkoski. (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Repovaara Maanrakennus Vääräniemi Oy Taivalkoski 1 Sisällys Yleistä...

Lisätiedot

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen Oulunkaaren ympäristölautakunta 57 14.08.2014 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen OULYMP 57 ASIA HAKIJA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Liperin kunnan Taipaleen kylän tilalle Hiekkasärkkä RN:o 80:9 sijoitettavaa murskausasemaa koskeva ympäristölupapäätös.

Liperin kunnan Taipaleen kylän tilalle Hiekkasärkkä RN:o 80:9 sijoitettavaa murskausasemaa koskeva ympäristölupapäätös. LIPERIN KUNTA Ympäristölupapäätös 2 / 2015 Tekninen lautakunta / lupajaos Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2015 ASIA HAKIJA Liperin kunnan Taipaleen kylän tilalle Hiekkasärkkä RN:o 80:9 sijoitettavaa murskausasemaa

Lisätiedot

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi Oulunkaaren ympäristölautakunta 13 20.03.2014 Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi OULYMP 13 ASIA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Utajärven

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuuden ympäristöasiat Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuudesta mahdollisesti vaadittavia ilmoituksia ja lupia Meluilmoitus Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Jätehuoltosuunnitelma Jätelaki 646/2011

Lisätiedot

Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 398/11.01.00.00/2017 28 Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta Ympäristösihteeri Katja Holttinen 12.4.2017:

Lisätiedot

MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄYHTYMÄ KYLLÖNEN HANNU, JARI JA TIMO. Hakemus on saapunut lupaviranomaiselle

MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄYHTYMÄ KYLLÖNEN HANNU, JARI JA TIMO. Hakemus on saapunut lupaviranomaiselle Teknisen lautakunnan valvontajaosto 16 26.02.2014 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄYHTYMÄ KYLLÖNEN HANNU, JARI JA TIMO 218/8.86/2013 VALVJAOS 16 Ympäristönsuojelusihteeri 11.2.2014 ASIA Päätös maa-aineslain 4

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI VIRANHALTIJANPÄÄTÖS Ympäristötoimi Päivämäärä Dnro /15 Ympäristösihteeri

HAMINAN KAUPUNKI VIRANHALTIJANPÄÄTÖS Ympäristötoimi Päivämäärä Dnro /15 Ympäristösihteeri Asia, jota päätös koskee Asianosaiset PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 118 :N MUKAISESTA MELUA AIHEUTTAVASTA TILAPÄISTÄ TOIMINTAA KOSKEVASTA ILMOITUKSESTA KFS Finland Oy Kellokukantie 4 01300 Vantaa Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp Hallituksen esitys laeiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta, maa-aineslain muuttamisesta ja pelastuslain 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI VIRANHALTIJANPÄÄTÖS Ympäristötoimi Päivämäärä Dnro 27.5.2015 7 340/15 Ympäristösihteeri. Yhteyshenkilö: Asko Putto. p.

HAMINAN KAUPUNKI VIRANHALTIJANPÄÄTÖS Ympäristötoimi Päivämäärä Dnro 27.5.2015 7 340/15 Ympäristösihteeri. Yhteyshenkilö: Asko Putto. p. Asia, jota päätös koskee Asianosaiset PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 118 :N MUKAISESTA MELUA AIHEUTTAVASTA TILAPÄISTÄ TOIMINTAA KOSKEVASTA ILMOITUKSESTA Destia Oy Korjaamotie 5 49400 Hamina Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Taluskylä, määräala tilasta Huhtervu 13:12

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Taluskylä, määräala tilasta Huhtervu 13:12 Tekninen lautakunta 6 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Kuljetuspolar Oy:lle Teknltk 6 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija Kuljetuspolar

Lisätiedot

Diaarinumero: 302/1/12 Antopäivä: 27.6.2013 Taltio: 2165

Diaarinumero: 302/1/12 Antopäivä: 27.6.2013 Taltio: 2165 27.6.2013/2165 KHO:2013:116 Ympäristölupa - Louhinta - Murskaus - Lupamääräys - Lupaedellytykset - I luokan pohjavesialue - Pohjaveden pilaamiskielto - Sähköverkko - Aggregaatti Diaarinumero: 302/1/12

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/KONEURAKOINTI JA KULJETUS J. ISOMÖTTÖNEN OY

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/KONEURAKOINTI JA KULJETUS J. ISOMÖTTÖNEN OY Ympäristölautakunta 26 26.08.2014 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/KONEURAKOINTI JA KULJETUS J. ISOMÖTTÖNEN OY Ymp 26 Valmistelija vs.rakennustarkastaja Jyri Harju, puh 040 848 8243 HAKEMUS Koneurakointi ja Kuljetus

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 39 22.05.2014. Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen

Ympäristölautakunta 39 22.05.2014. Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen Ympäristölautakunta 39 22.05.2014 Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen YMP 39 Autoilija Juha Heikkinen, Kaivotie 8, 89400 Hyrynsalmi, hakee maa-ainesten ottolupaa Hyrynsalmen kunnan Hyrynsalmen kylässä,

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy

Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy Rakennus- ja ympäristölautakunta 76 22.04.2015 Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy 46/58/585/2015

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely. INFRA ry Tiina Olin

Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely. INFRA ry Tiina Olin Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan tarve Maa-aineslupa tarvitaan kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen pois kuljetettavaksi taikka paikalla varastoitavaksi

Lisätiedot

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty vuonna maa-ainesten ottolupa viideksi vuodeksi. Suunnitellun alueen pinta-ala on n. 3 ha.

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty vuonna maa-ainesten ottolupa viideksi vuodeksi. Suunnitellun alueen pinta-ala on n. 3 ha. 2/YMPLA 28.9.2016 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M6/2016 Ympla 28.9.2016 85 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon jälkeen 30.9.2016 HAKIJA: Raikkonen Oy Vanha-Alastarontie

Lisätiedot

Heinolan kaupunki Viranhaltijapäätös 1/6. Ympäristöpäällikkö Destia Oy Päätös ympäristönsuojelulain 118 :n mukaisesta meluilmoituksesta

Heinolan kaupunki Viranhaltijapäätös 1/6. Ympäristöpäällikkö Destia Oy Päätös ympäristönsuojelulain 118 :n mukaisesta meluilmoituksesta Viranhaltijapäätös 1/6 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2018 Dnro 2356/11.01.00/2018 Asia Ilmoituksen tekijä Destia Oy Päätös ympäristönsuojelulain 118 :n mukaisesta meluilmoituksesta Destia Oy Vanhatie

Lisätiedot

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella.

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella. FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus lupamääräysten PL 62 muuttamiseksi (maa-aineslaki 555/81) 30100 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. 03-41411 Antopäivä Kokouspäivä ja

Lisätiedot

MAA-AINESTEN KOTITARVEKÄYTTÖ

MAA-AINESTEN KOTITARVEKÄYTTÖ MAA-AINESTEN KOTITARVEKÄYTTÖ Satakunnan maa-ainesseminaari 9.2.2010 Ulvila Varsinais-Suomen ELY-keskus, Ympäristö ja luonnonvarat, Sanna-Liisa Suojasto 9.2.2010 1 MAA-AINESTEN KOTITARVEKÄYTTÖ Kotitarvekäyttö

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen Ympäristölautakunta 36 19.08.2015 Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen 1701/77.772/2015 YMPLA 36 Dnro 1701/77.772/2015 Antopäivä 25.8.2015 Asia Päätös maa-aineslain 4 mukaisesta

Lisätiedot

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Miltä osin valvoja voi päättää laitoksen tarkkailusta? 2 YSL 62 Seuranta- ja tarkkailumääräykset

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Alueen myönnetty maa-aineslupa on päättynyt

Alueen myönnetty maa-aineslupa on päättynyt Lausunto POSELY/145/07.01/2012 Pohjois-Savo 26.7.2012 Nilsiän kaupunki Ympäristöosasto PL 32 73301 Nilsiä Viite Lausuntopyyntö 7.5.2012 Asia Lausunto Pohjois-Savon Ely-keskuksen/Maanhankinta lupahakemuksesta

Lisätiedot

Ympltk 36 Valmistelija ympäristönsuojelusihteeri Eeva-Maija Savola

Ympltk 36 Valmistelija ympäristönsuojelusihteeri Eeva-Maija Savola Ympäristölautakunta 36 27.11.2014 Kauhavanseudun Autoilijat / ympäristölupa Ympltk 36 Valmistelija ympäristönsuojelusihteeri Eeva-Maija Savola Ympäristönsuojelulain 27 :n mukaista ympäristölupaa haetaan

Lisätiedot

Jakeluasemat pohjavesialueella. Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari,

Jakeluasemat pohjavesialueella. Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari, Jakeluasemat pohjavesialueella Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari, 21.11.2017 Taustaa Ympäristönsuojelulaki (527/2014) Maaperän ja pohjaveden pilaamiskiellot

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Pohjaveden suojelun edellyttämät toimenpidesuositukset Yhteiset toimenpidesuositukset

Pohjaveden suojelun edellyttämät toimenpidesuositukset Yhteiset toimenpidesuositukset sivu 1 Pohjaveden suojelun edellyttämät toimenpidesuositukset Yhteiset toimenpidesuositukset Osa-alue Toimenpidesuositus Vastuutaho Pohjaveden ja raakaveden laatua tarkkaillaan, tarkkailutulokset toimitetaan

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT Teollisuuden toimintaa ohjaavat tekijät: TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT prof. O. Dahl Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmä Dia n:o 1, CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit (5 op) Nykyinen ympäristölainsäädäntö

Lisätiedot

Ympäristölautakunta M2/2015 Ympla Loimijoentie ALASTARO Annetaan julkipanon jälkeen

Ympäristölautakunta M2/2015 Ympla Loimijoentie ALASTARO Annetaan julkipanon jälkeen 2/YMPLA 24.06.2015 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M2/2015 Ympla 24.6.2015 Loimijoentie 74 65 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon jälkeen 29.6.2015 HAKIJA: Reijo Kuosa 32560 Virttaa

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA

KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA KÄYTÄNNÖN OHJEITA YMPÄRISTÖLUVAN HAKIJOILLE KUUSAMON, POSION JA TAIVALKOSKEN ALUEELLA Ympäristölupaa edellyttävät toiminnot Ympäristöluvan tarpeesta ja yleisestä (ympäristö)luvanvaraisuudesta säädetään

Lisätiedot

MAA-AINESLUPA METSÄHALLITUS / METSÄTALOUS, METSIEN KÄYTTÖ, KAINUU, KATAJAVAARAN SORA-ALUE

MAA-AINESLUPA METSÄHALLITUS / METSÄTALOUS, METSIEN KÄYTTÖ, KAINUU, KATAJAVAARAN SORA-ALUE Teknisen lautakunnan valvontajaosto 19 30.03.2011 Kaupunginhallitus 141 12.04.2011 MAA-AINESLUPA METSÄHALLITUS / METSÄTALOUS, METSIEN KÄYTTÖ, KAINUU, KATAJAVAARAN SORA-ALUE 202/8/86/2010 VALVJAOS 19 Vt.

Lisätiedot

Pohjaveden tarkkailuohjelma 17.8.2012 (ehdotus)

Pohjaveden tarkkailuohjelma 17.8.2012 (ehdotus) Pohjaveden tarkkailuohjelma 17.8.2012 (ehdotus) Myrskylä, Hyövinkylä Kiinteistöt:Tyskas, Sportplanen, Sorala Omistaja: SISÄLLYS 1 Hankkeen taustatiedot... 3 2 Pohjaveden tarkkailupaikka... 3 3 Tarkkailuohjelma...

Lisätiedot

Hakemuksen käsittelystä ja suunnitelman tarkastamisesta luvan hakijan on suoritettava seuraavat

Hakemuksen käsittelystä ja suunnitelman tarkastamisesta luvan hakijan on suoritettava seuraavat KUOPION KAUPUNKI, Alueelliset ympäristönsuojelupalvelut MAA-AINESLUPIA JA MAISEMATYÖLUPIA KOSKEVA TAKSA Maa-aineslain mukaista maa-aineslupaa, yhdistettyä maa-aineslupaa ja ympäristölupaa sekä maankäyttö-

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta MAA-AINESLUVAN. 53100 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 20.3.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta MAA-AINESLUVAN. 53100 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 20.3.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta MAA-AINESLUVAN Pohjolankatu 14 MUUTTAMISESTA 53100 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 20.3.2013 jälkeen 1/5 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMAOSA

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE Teknisen lautakunnan valvontajaosto 37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE 54/8.86/2013 VALVJAOS 37 Ympäristönsuojelusihteeri 13.6.2013 ASIA Päätös maa-aineslain

Lisätiedot

South West Karting FIN ry Detmarinkuja 3 D 21 20610 Turku. Kartingradan toiminta ja sijainti

South West Karting FIN ry Detmarinkuja 3 D 21 20610 Turku. Kartingradan toiminta ja sijainti YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS: SOUTH WEST KARTING FIN RY. YMPLTK 44 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 39 :n mukaisesta South West Karting FIN ry:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee moottoriurheiluradalle myönnetyn

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Tekninen lautakunta 24 29.08.2013 Ympäristöluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 24 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Hakija

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee soran murskausta. Kyseessä on uusi ympäristölupa.

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee soran murskausta. Kyseessä on uusi ympäristölupa. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Diaarinro Karp 17/2012 Antopäivä 24.1.2012 ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta,

Lisätiedot

Ympäristöluvat dataa. huomaa aluehallintouudistus

Ympäristöluvat dataa. huomaa aluehallintouudistus Ympäristölupa Tärkein ympäristönsuojelulainsäädännön ennakkovalvontainstrumentti kuuluu hallinnollisiin ohjauskeinoihin on yksilöllinen hallintopäätös korostaa mm. ennalta varautumisen periaatetta Ympäristöluvat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 11 Lujatalo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutustyö osoitteessa Risupadontie 1-5 HEL 2017-000392 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA Ympäristömelu Suunnitelma PR3698 TY01 Sivu 1 (6) Rudus Oy Liisa Suhonen Turku 10.2.2016 YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA Soran murskaus Kunnioittavasti Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Viikinportti

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Hartolan kunta YMPÄRISTÖNSUOJELUN TAKSA ALKAEN

Hartolan kunta YMPÄRISTÖNSUOJELUN TAKSA ALKAEN Hartolan kunta YMPÄRISTÖNSUOJELUN TAKSA 1.7.2016 ALKAEN Hartolan ympäristölautakunta 14.4.2016 Hartolan kunnanhallitus 25.4.2016 Hartolan kunnanvaltuusto 16.6.2016 1 Soveltamisala Tätä taksaa noudatetaan

Lisätiedot

TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh tai

TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh tai Tekninen lautakunta 61 27.06.2019 Maa-aines ja ympäristölupahakemus Metsähallitus Metsätalous Oy TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh. 044 7255256 tai risto.saarinen@kuhmo.fi

Lisätiedot

VALVJAOS 48 Ympäristönsuojelusihteeri

VALVJAOS 48 Ympäristönsuojelusihteeri Teknisen lautakunnan valvontajaosto 48 23.11.2011 MORENIA OY YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS HUOTARINVAARA 137/8/86/2011 VALVJAOS 48 Ympäristönsuojelusihteeri 16.11.201 Ympäristölupa soran murskaukseen ja varastointiin,

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa?

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa? Huom: Esityksen pitämisen jälkeen on 13.12.2018 korjattu esityksessä ja lannan polttoa koskevassa ohjeessa ollut virhe typen oksidien päästörajaarvossa. Oikea typen oksidien päästöraja-arvo on 300 mg/m

Lisätiedot

MAA-AINESLUPAHAKEMUS KIINTEISTÖLLE KARIJOKI 3:113 (SORAPALSTAT 878:3) KIRKKOLAN KYLÄSSÄ / REIJA SCHNITZER

MAA-AINESLUPAHAKEMUS KIINTEISTÖLLE KARIJOKI 3:113 (SORAPALSTAT 878:3) KIRKKOLAN KYLÄSSÄ / REIJA SCHNITZER Rakennuslautakunta 26 16.10.2006 Rakennuslautakunta 31 24.10.2006 Kunnanhallitus 240 13.11.2006 Rakennuslautakunta 36 05.12.2006 MAA-AINESLUPAHAKEMUS KIINTEISTÖLLE KARIJOKI 3:113 (SORAPALSTAT 878:3) KIRKKOLAN

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

Ympäristölupa, Nilsiän Sora Oy, Soraloukku 17:92 ja Sorasampo 17:114, Nilsiä

Ympäristölupa, Nilsiän Sora Oy, Soraloukku 17:92 ja Sorasampo 17:114, Nilsiä Ympäristölautakunta/valvontajaosto 24 16.06.2011 Ympäristölupa, Nilsiän Sora Oy, Soraloukku 17:92 ja Sorasampo 17:114, Nilsiä 138/10.03.00/2011 Ympvalv 24 1.ASIA Ympäristölupa asfaltti- ja murskausasemalle,

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELU- VIRANOMAISEN TAKSA ALKAEN

YMPÄRISTÖNSUOJELU- VIRANOMAISEN TAKSA ALKAEN YMPÄRISTÖNSUOJELU- VIRANOMAISEN TAKSA 1.1.2015 ALKAEN Sysmän kunnanvaltuusto 17.11.2014 36 2 (7) YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA 1 Soveltamisala Tätä taksaa noudatetaan ja sen mukainen maksu peritään

Lisätiedot