Hei, tallenne löytyy YouTubesta osoitteesta:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hei, tallenne löytyy YouTubesta osoitteesta:"

Transkriptio

1 Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille Chat-kysymykset ja vastaukset Onko lähetys katsottavana tallenteena vero-infon päätyttyä? Hei, tallenne löytyy YouTubesta osoitteesta: Voiko silmälasikuluja/piilolinssikuluja vähentää verotuksessa? Ovat työhön ja esiintymiseen välttämättömiä. Terveydenhoitoon liittyvät kulut ovat elantokuluja, joita ei vähennetä verotuksessa. Jos olen töissä, mutta sain apurahan, onko sen käyttö miten tilitettävä ja merkittävä verotuksessa? Onko sen MYEL osuus maksettava jokatapauksessa suhteessa saatuun rahaan? Apuraha ilmoitetaan veroilmoituksella kohdassa muut ansiotulot. MYEL-vakuuttamisesta saat lisätietoa vakuutusyhtiöltä. On myös työsuhteisia freelancereita kuten muusikot. Näille voidaan maksaa mm km-korvauksia. Tämä on mahdollista. Missä määrin puhelin ja laajakaistakuluja voi laittaa verovähennyksiin? Puhelinta käytän myös apurahatyöskentelyyn ja kodin työhuonetta (ja laajakaistaa) osa-aikaisesti. Tulonhankkimisesta johtuvat kulut ovat vähennyskelpoisia. Sinun täytyy selvittää, mikä osuus kuluista kohdistuu työhön. Tarkemmin aiheesta: Olen kirjailija ja saan silloin tällöin apurahoja, mutta työskentelen toiminimellä mm. toimittajana. Miten apurahat ilmoitetaan verottajalle, henkilökohtaisessa veroilmoituksessa vai toiminimen verotuksessa? Olen saanut apurahat siis yksityishenkilönä, toiminimeni ei liity niihin. Ilmoita saamasi apurahat henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi. Mitä kaikkia selvityksiä pitää toimittaa esim studion vuokraa vähennyksiin ilmoittaessa? Selvitä, miten studion käyttö liittyy tulonhankintaan. Kysymme tarvittaessa lisää. Säilytä muistiinpanosi. Voitteko tarkentaa mitä tarkoittaa poisto? Olen toki tämän nähnyt vero-ohjeissa, mutta käsite on aina jäänyt vähän hämäräksi. Kalliimmat hankinnat vähennetään erissä poistoina useampana vuonna. Eikö oman kodin työhuoneen osalta tehdä poistoja? Jos erillinen työtila sijaitsee kiinteistössä, siitä voidaan tehdä poisto. Katso esityksen dia 8.

2 Ovatko myös asuntolainan kulut vähennyskelpoisia työhuoneen osalta? Lue lisää asuntovelan korkojen vähentämisestä: Miten kauan tositteet pitää säilyttää ja riittävätkö sähköiset tositteet kuten tiliote? Tositteet pitää säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisen jälkeen. Tositteiden on oltava tarvittaessa tulostettavia. Katsotaanko satunnaiset toimittajan työt sivutoimeksi tai harrasteeksi? Jos harrastusta niin kuluja voitaneen vähentää max tulojen verran? Jos toiminta on harrastuksen luonteista toimintaa, niin kuluja voidaan vähentää vain tulojen verran. Teen töitä freelance-toimittajana. Työni on alv0. Eikö siis menoni ole vähennyskelpoisia? Menot ovat vähennyskelpoisia, vaikka laskutetun työn alv on 0. Voit kysyä asiasta tarkemmin: Henkilöasiakkaan tuloverotus Tuleeko muistiinpanot toimittaa veroilmoituksen mukana verottajalle? Ei tarvitse. Kysymme selvityksiä tarvittaessa. Säilytä dokumentit. Jos työnantaja osallistuu koulutuksen tai kurssin kustannuksiin, voiko menoja silloin vähentää? Voi itse vähentää sen osuuden, jota työnantaja ei ole maksanut. Edellyttäen että koulutus on tarpeellinen nykyisissä työtehtävissä. Voiko poisto% olla pienempi kuin 25 %? Voiko jonain vuonna jättää poiston tekemättä? Työvälineen poiston enimmäismäärä on 25 %, eli poisto voi olla pienempi. Ja sen voi myös jättää tekemättä. Onko tänä vuona hankkimani ansainta välineeni sellaisia jotka laitan nyt tähän veroilmoitukseen? Vuonna 2018 hankkimasi työvälineiden kulut laitetaan veroilmoitukseen vasta keväällä Millä tavalla freelancer-verokortin poistuessa 11/2018 toimivat freelancerit, joilla on useita toimeksiantajia ja työnantajia? Millä freelancer-kortti korvataan? Jos sinulla on freelanceverokortti vuodelle 2018 etkä tarvitse siihen muutosta, voit käyttää verokorttiasi vuoden 2018 loppuun saakka. Jos tarvitset muutosverokortin loppuvuodelle 2018, niin 11/18 alkaen freelancerit käyttävät palkan verokorttia, joka on kopioitavissa usealle työnantajalle. Eihän poistovähennystä kannata kuitenkaan jättää tekemättä, siinähän vain häviää?

3 Poistamaton menojäännös vaikuttaa luovutusvoiton laskentaan. Eli jokaisen on itse mietittävä, kannattaako poisto tehdä. Voinko järjestää tanssikursseja oppilaille itsenäisesti ilman toiminimeä ja miten ilmoitan nämä palkkatulot? Ilmoita saamasi tulot veroilmoituksella. Tulo on veronalaista ansiotuloa. Voit toimia ilman toiminimeä. Entä jos tietokone ostetaan osamaksulla kolmen vuoden ajan, niin miten se ilmoitetaan verotuksessa? Maksetut osamaksut vähennetään vuosittain. Hetkinen, meneekö tieteen apuraha freelancer/taiteellisen toiminnan sisään? Apurahatulo ja kulut ilmoitetaan erillään freelance-tuloista. Olen ostanut tietokoneen, joka maksoi vähemmän kuin 1000 euroa, miten teen siitä poiston veroilmoitukseen? Voit vähentää maksuvuonna kertakuluna. Jos esimerkkinä olleen Sannan valokuvatyöt ovat tuottaneet , hän on velvollinen maksamaan arvonlisäveroa? Lasketaanko näin ollen myös palkkatulot alv-tuloihin? Palkkatuloja ei lasketa alv-tuloihin. Miten palkka ja palkkio eroavat verotuksellisesti toisistaan? Eroavat toisistaan, jos toinen on saatu työsuhteesta ja toinen toimeksiantosuhteesta. Ero näkyy lähinnä ennakkoperinnässä. Onko valokuvaaja Sannalla toiminimi vai miten hän on saanut freelancer tulonsa jos ne eivät ole palkkana maksettu hänelle? Sannalla on ollut toimeksiantosuhteita, mutta ei toiminimeä. Saako Sanasto ry:n tilittämistä kirjailijan lainauskorvauksista max 750 tulonhankintavähennyksen. jos muuta palkkatuloa ei ole? Ei saa. Tulonhankkimisvähennyksen saa vain palkkatuloista. Toimin freelancer-oopperalaulajana, pääasiassa EU-maissa. Mutta asun ja olen kirjoilla Suomessa. Työpäiviä kertyy vuodessa n Työtehtäviä minulle järjestää Agentuuri. Agentuurin provisio on 10% bruttotuloista. Ovatko agentuurikulut täysin vähennettävissä ja lasketaanko työpäiville ulkomaanpäiväraha? Agentuurin provisio on vähennyskelpoinen, jos tulosi ovat Suomessa veronalaisia.

4 Jos oma taitetoiminta on "harrastusmaista" - kulut ylittävät tulot selvästi - niin kuuluuko silti tulot (verovapaita apurahoja, pieni teosmyynti) ja menot (paljon paljon materiaalikuluja ja muita kuluja) ilmoittaa veroittajalle? Kyllä. - Onko taidejärjestön jäsenyys, joka lähettää tärkeän infomailin kuukausittain/viikottain, vähennettävä kulu? - Entä jos on hankkinut käytettyjä laitteita - joiden käyttöikä on pidempi kuin 3v? - Oletan että Kulttuuriministeriön alaisuudessa olevan Taiteen edistämiskeskuksen apurahat ovat verovapaita? - Jos olet taiteilija ja infomeilistä on hyötyä työssäsi, niin voit vähentää jäsenyyden. - Jos hankintahinta on enintään 1000 euroa, voit vähentää kerralla. Jos hankintahinta on yli 1000 euroa, laite vähennetään poistona. - Kyllä, julkisyhteisön maksamat apurahat ovat verovapaita. Kun erillasia vähennyksiä on tuhansien eurojen edestä, haluatte verotuksessa aina automaattisesti tietää jokaisen kulun (esim. matkojen) kohdalta, miten se liittyy verolliseen tulonhankintaan? Vai riittääkö se, että verotettava tietää nämä ja kykenee pyydettäessä ne esittämään? Tarkempi selvitys vähennettävistä kuluista pyydetään tarvittaessa erikseen. Säilytä muistiinpanosi. Miten kannattaa taidemyyntinäyttelyn (jossa myös oheismyyntiä muistaa kuin taideteoksista) tulot ja menot ilmoittaa? Meneekö taideteoksista alv? Entä oheistuotteista, esim. postikorteista? Toiminta on siis sivutoimista. Tulot ja menot pitää ilmoittaa veroilmoituksella. Kysy lisää arvonlisäverotuksesta: Arvonlisäverotus Jos tulot ovat suuret, hae ennakkovero. Edellisessä esityksessä mainittiin, että freelancer-verokortti poistuu kokonaan jo marraskuussa. Miten sitten toimitaan? Jos sinulla on freelanceverokortti vuodelle 2018 etkä tarvitse siihen muutosta, voit käyttää verokorttiasi vuoden 2018 loppuun saakka. Jos tarvitset muutosverokortin loppuvuodelle 2018, niin 11/18 alkaen freelancerit käyttävät palkan verokorttia, joka on kopioitavissa usealle työnantajalle. Infomeilista yllä: Aiemmin mainittiin että järjestön jäsenmaksu olisi vähennyskelpoista vain lehden osalta. Onko tässä kyse samasta asiasta? Kyllä. Kun saamani verottomat apurahat ovat kattaneet taiteellisen työskentelyni kulut, niin pitääkö minun silti eritellä nämä kulut? Vastausta tarkennettu. Jos olet saanut vain verovapaita apurahatuloja, sinun ei tarvitse eritellä siihen kohdistuneita kuluja, jos et vaadi näitä kuluja tulonhankkimiskuluina. Jos vaadit kuluja vähennettäväksi

5 tulonhankkimiskuluna, tee selvitys apurahasta ja siitä vähentämistäsi kuluista veroilmoituksen lisätietoja -kohtaan. Työnantajan maksamista verovapaista matkakorvauksista: jos ohjelmatoimisto voi maksaa muusikolle vain osan matkoista verovapaana, esim. menomatkan. VOiko palkansaaja vaatia vähennystä paluumatkan osalta? Voit vähentää paluumatkasta johtuneet kulut tulonhankkimiskuluina. Jos yksityishenkilö tai työryhmä on saanut verovapaan apurahan, niin voiko apurahasta maksaa itselleen/työryhmälleen päivärahoja verovapaasti? Ei voi maksaa, mutta voi vähentää lisääntyneet elantokulut verotuksessa. Freelance-toimittajan työstä vähennettävät matkakulut tulevat palkkatulosta, mutta laitetaanko siis työmatkakulut kuitenkin tuonne kohtaan "freelancer-toimintaan" kohdistuvat kulut kohtaan työmatkakulut? Palkkatuloon kohdistuvat työmatkakulut ilmoitetaan veroilmoituksen kohdassa "tulonhankkimiskulut ansiotuloista - muut kulut". Ilmoita kulut vain kertaalleen. Minulla on erillinen työhuone. Voiko työhuoneen sähkölaskun laittaa vähennyksiin? Jos hankkii ammatin harjoittamiseen euron flyygelin, miten siitä kannattaa tehdä vähennykset - koko ostohinta kerralla vai voiko sitä jakaa usealle vuodelle ja miten se tapahtuu? Jos erillinen työhuone on yksinomaan työkäytössä, voit vähentää työhuoneesta johtuneet kulut muun muassa sähkökulut. Vain työhuoneesta johtuneet kulut ovat vähennyskelpoisia, joten laske vähennyskelpoinen määrä. Flyygelin hankintameno vähennetään poistoina. Vuosittaisen poiston määrä on enintään 25 %. Ensimmäisenä vuonna poisto lasketaan hankintahinnasta ja seuraavina vuosina poistamattomasta hankintamenosta. Kun apurahaa verotetaan niin miten veroprosentti määräytyy? Katsotaanko siis verorajan yli menevää summaa vai koko apurahan määrää kun veroprosenttia määritellään? Ja määrittyykö prosentti samalla tavalla kuin palkkatulon veroprosentti? Vain veronalainen osa apurahasta lasketaan mukaan tuloihin. Tulojesi yhteismäärä vaikuttaa veroprosenttiin. Joskus minulla on toimeksianto toisella paikkakunnalla, mutta toimeksiantaja suostuu maksamaan vain km-kulut. Jos päätän pitkän ajomatkan vuoksi yöpyä paikkakunnalla, voinko kirjoittaa jälkikäteen omaan verotukseeni matkalaskun, johon laitan majoituskulut ja päivärahan? Jos kyse on tilapäisestä työmatkasta, voit vähentää majoituskulut todellisten kulujen mukaan. Lisääntyneet elantokulut voit vähentää joko todellisten kulujen tai yhtenäistämisohjeen mukaisten määrien mukaan. Matkalaskua ei tarvita, tee merkinnät muistiinpanoihisi. Valtion myöntämät taiteen apurahat ovat verottomia. Jos nämä apurahat ylittävät verovapauden määrän, pitääkö se ilmoittaa veroilmoituksessa, vai onko se jo veroviraston tiedossa?

6 Vastausta tarkennettu. Jos olet saanut pelkästään julkisyhteisöjen myöntämiä verovapaita apurahoja, sinun ei tarvitse ilmoittaa näitä erikseen veroilmoituksellasi. Jos osa apurahatulostasi on veronalaista tuloa, ilmoita muut ansiotulot -kohdassa vain apurahojen veronalainen osuus. Selvitä lisätietoja -kohdassa kaikki saamasi apurahat ja minkälaisia kuluja olet näihin kohdistanut. Jos olet epävarma apurahatulojesi veronalaisuudesta, ilmoita kaikki apurahatulosi veroilmoituksen lisätietoja -kohdassa. Olenko ymmärtänyt oikein, että laskutusyritysten palvelumaksut tulevat vähennettäviksi vasta vuoden 2018 verotuksessa? Palvelumaksut ovat vähennyskelpoisia maksuvuonna. Miten selvittää HSL-kortilla maksetut matkat? Tee merkinnät muistiinpanoihisi matkoista ja niiden tarkoituksista. Säilytä kuitti kortin latauksesta. Residenssimatkasta. Eikö residenssi ole kuitenkin erityinen työntekopaikka? Eli matkat sinne ja pois kai ovat vähennettäviä? Matkat ovat vähennettävissä, jos matka liittyy työhösi ja pystyt osoittamaan liitynnän tulonhankintaan. Eikö lomaketta 15 täytetä lainkaan, kun kaikki freelancerin ansiotulot ja käyttökorvaukset tulevat yhdeltä työnantajalta? Vain käyttökorvauksiin kohdistuvat kulut pitää ilmoittaa lomakkeella 15. Jos kaikki tulot näkyvät esitäytetyllä veroilmoituksella, niitä ei tarvitse ilmoittaa. Miten voin hakea päivärahaa takautuvasti? Voit hakea muutosta aikaisempien vuosien verotukseesi tekemällä oikaisuvaatimuksen. Ilmoitetaanko kohdeapuraha, jolla on maksettu esim. konferenssimatkan osa, veroilmoituksessa ja missä kohden silloin selvitetään kulut, joita sillä on maksettu? Vastausta tarkennettu. Kohdeapurahaa, joka on käytetty kokonaan sitä varten tarkoitettuja kuluja varten ei tarvitse ilmoittaa veroilmoituksen muut ansiotulot -kohdassa. Ilmoita muut ansiotulot -kohdassa pelkästään apurahojen veronalainen osuus. Selvitä kuitenkin lisätietoja -kentässä apurahan määrä ja käyttötarkoitus sekä se, minkälaisia kuluja olet siihen kohdistanut. Jos työnantaja on maksanut päivärahaa matkalta, voika vähentää lisääntyneitä elantokuluja?

7 Voit vähentää, jos todelliset lisääntyneet elantokustannukset ovat suuremmat kuin työnantajan maksama päiväraha. Ylipäätään voiko HSL:n työmatkasetelillä korvata kodin ja varsinaisen työpaikan välisiä matkoja verovapaasti 300 euroon? Työnantajan työntekijälleen antama joukkoliikenteen matkalippu asunnon ja työpaikan välisiä matkoja varten on verovapaa enintään 300 euroon asti. Saan apurahan könttänä, miten pitkälle ajalle voin sen jakaa, jotte se ei kuukautta kohti ylitä verovapauden rajaa? Apurahoissa on vuosikohtainen verovapausraja. -Olen tehnyt alle 1000 euron tietokoneoston. Teenkö siitä myös 25prosentin poiston? Vai jätänkö kaavakkeesta ko. kohdan täyttämättä? -Työryhmämme on saanut apurahan, voinko vähentää veroilmoituksessa kodin ja työryhmän työskentelytilan välisiä matkoja? -Tulkitsen osan palkkatöistäni tilapäisiksi työpaikoiksi. Vaikuttaako tämä muuhunkin kuin matkakulujen maksukäytänteisiin? - Tietokoneen voi vähentää kerralla. Et siis tee ollenkaan poistoa. - Muiden kysymysten osalta ole yhteydessä: Henkilöasiakkaan tuloverotus Jos siis toimeksiantaja maksaa päivärahan 41 euroa (verollista tuloa), siitä vain 27 euroa on vähennyskelpoista ja erotus on verotettavaa tuloa? Juuri näin. Työantaja on maksanut minulle matkakuluja ennakkopidätyksen alaisena, vaikka itse arvioin työn tilapäisenä (ei ennakkopidätyksen alainen). Voinko hakea erotusta verottajalta? Voit hakea verotuksessa vähennystä matkakuluvähennyspäätöksen ja yhtenäistämisohjeen mukaisesti. Asuntoni on yksiö. Teen siellä etätyöpäiviä kerran viikkoon. Voinko vähentää silloin työhuonevähennystä? Voit. Täytyykö ulkomainen apuraha ilmoittaa veroilmoituksessa? Kyllä. Ilmoitetaanko kohdeapurahatkin verotuksessa? Ymmärsin vuosia sitten että Taike ilmoittaa myönnetyt apurahat verottajalle? Onko vielä näin? Vastausta tarkennettu.

8 Apurahan maksaja on velvollinen ilmoittamaan maksamansa apurahat Verohallintoon. Jos saamasi apurahat ovat osin veronalaista tuloa, ilmoita veronalainen osuus veroilmoituksen muut ansiotulot - kohdassa. Selvitä lisätietoja -kentässä apurahan määrä ja käyttötarkoitus sekä se, minkälaisia kuluja olet siihen kohdistanut. Jos olet saanut pelkästään verovapaan apurahan, eikä sinulla ole siihen kohdistuvia kuluja, ei sitä tarvitse veroilmoituksella ilmoittaa. Sain Taiken vuosiapurahan ja lisäksi taideprojektiin kohdeapurahoja. Projektin kulut ylittivät kohdapurahan, miten voin vähentää ylittävät kulut? Voit vähentää kulut tulonhankkimiskuluina. Jos työryhmä saanut kohdeapurahan ryhmän yhteisiin kuluihin ja yksi ryhmän jäsen on työryhmän vetäjä, jonka nimissä apuraha on maksettu, ilmoittaako ja vähentääkö työryhmän vetäjä kaikki ryhmän yhteiset kulut omassa veroilmoituksessaan vai miten kulut ja apuraha ilmoitetaan? Kukin ilmoittaa saamansa henkilökohtaisen osuuden apurahasta ja vähentää siitä omat kulunsa. Olen menossa vapaaehtoistyöntekijäksi/talkoolaiseksi festivaaleille toiseen kaupunkiin...voinko laittaa matkakustannukseni verotukseen? Et voi, jos et saa tuloa. Pitääkö MYEL maksaa silloinkin, kun apurahan saaja on jo vanhuuseläkkeellä? Kysy asiasta vakuutusyhtiöstä. Mikäli kaikki saadut apurahat pitää ilmoittaa verottajalle, miten ilmoitan työryhmälle myönnetyn kohdeapurahan omassa verotuksessani? Myönnetty summa jaettuna työryhmän jäsenten määrällä? Ilmoita sen mukaan, miten apuraha on jaettu henkilöille. En ole vieläkään saanut veroilmoitusta, olenko vain hätäinen vai pitäisikö ilmoittaa asiasta verovirastoon? Veroilmoitukset tulevat asiakkaille mennessä. Näet ilmoituksesi ja voit tehdä muutokset verkossa jo nyt: Merkitäänkö 2300,00 koulutusapurahaa ollenkaan veroilmoitukseen? Vastausta tarkennettu. Ilmoita saamasi veronalaiset apurahatulot veroilmoituksen muut ansiotulot -kohdassa. Jos olet epävarma apurahatulojesi veronalaisuudesta, ilmoita kaikki apurahatulosi veroilmoituksen lisätietoja -kohdassa. Jos ei ole freelance-verokorttia, mihin kohtaan saatu apuraha ilmoitetaan? Muut ansiotulot.

9 Olen päätoiminen opiskelija, mutta olen pitänyt näyttelyitä gallerioissa ja myynyt teoksiani sitä kautta alle 5000 /vuosi. Kuuluuko minun tehdä veroilmoitus saadusta tulosta samalla tavalla, kuin esityksen alun esimerkissä näytettiin? Kyllä. Tulot pitää ilmoittaa veroilmoituksella. Teen väitöstyötä palkallisena, ja työnantajani tarjoaa tietokoneen ja netin työpaikalla yms. - voinko silti vähentää internetin ja mahd tietokone yms. kulut? Jos teet väitöskirjaasi myös kotona ja käytät siihen omia välineitä, voit vähentää kulut siltä osin, kun ne liittyvät väitöskirjan tekoon. Jos Myel-vakuutusmaksu vähennetään vain ansiotulon verotuksesta, mutta on koko vuoden apurahalla eli ansiotuloja ei ole, eikö vakuutusmaksuja vähennetä lainkaan? Jos sinulla ei ole veronalaisia ansiotuloja, niin vakuutusmaksu ei vaikuta veron määrääsi. Sinun pakollisen eläkevakuutusmaksusi voi vähentää myös puolison verotuksessa. Jos freelancer -kortti poistuu marraskuussa, niin mitä tulee tilalle? Jos sinulla on freelanceverokortti vuodelle 2018 etkä tarvitse siihen muutosta, voit käyttää verokorttiasi vuoden 2018 loppuun saakka. Jos tarvitset muutosverokortin loppuvuodelle 2018, niin 11/18 alkaen freelancerit käyttävät palkan verokorttia, joka on kopioitavissa usealle työnantajalle. Jos osa saamastani apurahasta on kulurahaa, joka maksetaan yliopiston kautta (ei omalle tililleni), pitääkö tämä osa ilmoittaa verotuksessa? Vastausta tarkennettu. Ilmoita veroilmoituksen "muut ansiotulot" -kohdassa apurahan veronalainen osuus. Jos kohdistat kuluja saamaasi kuluapurahaan, merkitse mitä kuluja olet kuluapurahasta vähentänyt "lisätiedot" - kohdassa. Apurahalla ostettu laite liittyy myös jatkossa työskentelyyni. Voinko vähentää sen tulonhankintaverotuksessa? Apuraha on myönnetty laitteen hankkimiseen, eli et voi vähentää sitä myöhemminkään. Voiko verkkosivuston ylläpidosta aiheutuneet kulut vähentää verotuksessa? Entä käydyt maksulliset online-kurssit, voiko ne vähentää? Saako apurahoja mediataiteeseen ja nettijulkaisuun? Jos verkkosivusto liittyy tulonhankintaan, saat vähentää kulut. Samoin online-kurssit. Ymmärsinkö oikein, että verotonta apurahaa ei tarvitse ilmoittaa veroilmoituksessa? Vastausta tarkennettu. Ilmoita muut ansiotulot -kohdassa vain apurahojen veronalainen osuus. Pitääkö veroilmoitukseen ilmoittaa apuraha jos se on verovapaata?

10 Vastausta tarkennettu. Ilmoita muut ansiotulot -kohdassa vain apurahojen veronalainen osuus. Pitääkö verottomatkin apurahat ilmoittaa? Jos niin, mihin ne merkitään etteivät sotkeennu verollisten kanssa? Vastausta tarkennettu. Ilmoita muut ansiotulot -kohdassa vain apurahojen veronalainen osuus. Voiko freelancer vähentää esim. etaskun tapaisten palvelujen kulut verotuksessaan? Kyllä, siltä osin, kun palvelu liittyy tulonhankintaan. Jos apuraha on maksettu vuonna 2017, mutta se on kohdennettu menoihin, jotka toteutuvat vasta 2018 syksyllä, minkälainen selvitys näistä menoista tulee antaa tämän vuoden veroilmoituksessa? Apuraha on maksettu siis yhden työryhmän jäsenen tilille, mutta se tullaan käyttämään koko työryhmän menoihin. Anna apurahasta vapaamuotoinen selvitys. Jos hankin uuden tietokoneen ja käytän sitä sekä työskentelyyn että yksityiskäyttöön, voiko sen vähentää verotuksessa? Entä tietokoneohjelmat, joita käytän sekä työskentelyyn, opiskeluun ja harrastustoimintaan? (esim. muusikko hankkii nuotinnusohjelman) En tiedä onko tätä ylipäätään aina mahdollista tarkkaan edes eritellä, että mistä käytöstä on kyse. Arvioi tietokoneen käyttöprosentit eri käyttötarkoituksiin. Tee vähennykset näiden prosenttien mukaan. Minulla on yrittäjätuloa avoimesta yhtiöstä, ja olen saanut Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahan euroa. Verotetaanko apurahani veronalainen osuus pää- vai sivutuloprosentin mukaan? Apurahalle ei lasketa erillistä veroprosenttia. Veronalainen osuus apurahasta lasketaan yhteen yrittäjän ansiotulo-osuuden kanssa ja vero määräytyy näiden yhteismäärän perusteella. Työskentelen freelance-toimittajana. Kaikki tuloni on aivan oikein merkitty veroilmoituksessa palkat ja luontoisedut -kohtaan. Riittääkö, että ilmoitan tulonhankkimiskulut veroilmoituksen kohdassa 3.4 (tai verkossa vastaavassa kohdassa) vai pitääkö minun käyttää lisäksi lomaketta 15? Entä mihin kohtaan merkitsen matkakuluni, jotka koskevat työmatkoja kodistani erityiseen työntekemispaikkaan? Ilmoitetaanko ne asunnon ja työpaikan välisinä kuluina vai muina kuluina (paperilla kohta 3.4) tai verkossa vastaavassa kohdassa - vai lomakkeessa 15 työmatkat-kohdassa? Jos kaikki tulot näkyvät palkkana, riittää että ilmoitat kaikki kulut tulonhankkimiskuluina kohdassa 3.4. Jos osa tuloista on työkorvauksena, ilmoita kulut, jotka kohdistuvat sekä työkorvauksiin että palkkoihin lomakkeella 15. Tulonhankkimiskuluina käsiteltävät matkat (työmatkat) ilmoitetaan muina kuluina.

11 Veistos on valmistunut Siihen on käytetty materiaaleja noin 2000 arvosta. Veistos saadaan myydyksi vasta 2018 kokonaishintaan Onko materiaalikustannus (2000 ) edelleen vähennyskelpoinen myyntivuotena 2018? Jos et ole vähentänyt kuluja aikaisemmin, saat vähentää ne vuoden 2018 myynnistä saamistasi tuloista. Mitä materiaalikuluilla tarkoitetaan? Kuuluko esim. teoksen kehystäminen materiaalikuluihin? Teoksen kehystäminen kuuluu materiaalikuluihin. En saa näkyviin seminaarin esitysmateriaaleja, missähän muodossa ne ovat? Pdf: Kiitos webinaarista! Tämä oli erittäin informaatiivinen tilaisuus. Kuinkakohan kauan tämä on nähtävissä YouTubessa tuon 19.4 jälkeen? Ja onkohan teillä ensi keväänä 2019 tulossa vastaavanlainen veroinfo taiteilijoille, freelansereille ja apurahansaajille? Tilaisuuden tallenne on katsottavissa YouTube:ssa lokakuun 2018 loppuun saakka. Kiitos ehdotuksesta, viemme toiveen eteenpäin. Äsken esitelmässä sanottiin, että jos kohdeapuraha on käytetty kokonaisuudessaan siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty (esim. matka), sitä ei tarvitse kirjata veroilmoitukseen. Joku kuitenkin kysyi samaa asiaa täällä ja sai vastauksen, että kaikki apurahat pitää ilmoittaa ja selvittää käyttö. Kumpi pitää paikkansa? Jos kohdeapuraha on käytetty kokonaan sitä varten myönnettyä tarkoitusta varten, sitä ei tarvitse ilmoittaa "muut ansiotulot" -kohdassa. Merkitse kuitenkin veroilmoituksen lisätietoihin selvitys saadusta apurahasta ja sen käytöstä kuluihin. Kysymys slidestä 4: Olen ammatiltani kirjailija ja olen vähentänyt verotuksessani mm. teatterikäyntejä. Kun vähennysmuistiinpanoni kerran tarkistettiin, sain ohjeen vähentää tästä ns. harrastustoiminnasta vain 50 %. Mihin tällainen ohjeistus perustuu? Onko ajatus, että olen siellä ammatillisesti vain vasemmalla puolella ja oikea puoli on yksityiselämää? Perusteluni koko vähennykselle ovat tietysti ammatitaidon kehittäminen ja alan yleinen seuraaminen kirjoittajan näkökulmasta. Olen työskennellyt myös työsuhteisena käsikirjoittajana ja suunnittelen saavani joskus kirjoittaa myös näyttämölle. Kohdallasi on arvioitu, että vain osa (50 %) teatterin pääsylippumenoista kohdistuu tulon hankkimiseen ja loppu on vähennyskelvotonta elantomenoa. Teatterissa, elokuvissa tai konserteissa käynnit ja niihin liittyvät menot ovat perusluonteeltaan elantomenoja. Alan yleinen seuraaminen voi kuitenkin olla joissakin tilanteissa osittain tulonhankkimiseen liittyvää. Tiettyyn projektiin kohdistuvat vastaavanlaiset menot on selkeämmin perusteltavissa yksinomaan tulon hankkimiseen liittyvinä. Palkkani maksama yhdistys kerää jäsenmaksunsa ns. tilinkäyttömaksuina jonka suuruus riippuu palkan suuruudesta. Onko tämä kulu vähennyskelpoinen?

12 Valitettavasti emme voi vastata kysymykseesi, koska tarvitsemme tarkentavia lisätietoja. Ota yhteyttä: Henkilöasiakkaan tuloverotus Olen muusikko. Ostin haitarin pari vuotta sitten (hinta reilu 1000 ). Ilmoitin sen koko summan silloin vähennyksissä, sillä en tiennyt näistä "poistosysteemeistä". Voiko tätä "poistokuviota" hyödyntää enää millään tavalla? Kun olet vähentänyt haitarin hankintamenon kerralla jo kokonaan, jäljellä ei ole enää hankintamenoa, josta poistoja voisi tehdä. Aikaisemmilta verovuosilta tehtyä ja vähennettyä poiston määrää ei voi enää takautuvasti muuttaa. Olen saanut takautuvasti kuvastokorvausta performanssista, joka on tehty jo vuonna Voiko tästä tulosta (tai kuvastokorvauksesta ylipäätään) tehdä tulonhankkimisvähennystä ja jos niin miten? Korvaus on sen vuoden veronalaista tuloa, jolloin se on maksettu. Menot vähennetään sinä vuonna, jona ne on maksettu. Menot ovat vähennyskelpoisia, jos ne liittyvät kuvastokorvaukseen. Jos et ole vähentänyt kuluja niiden maksuvuonna 2015, voit hakea muutosta tuon vuoden verotukseesi tekemällä oikaisuvaatimuksen. Kaikki freelance-toimittajana tienaamani tulot on merkattu veroilmoituksessa Ansiotulot-kohdassa palkaksi ja luontoiseduiksi. Veroilmoituksen erittelyosassa ilmoitetaan toimeksiantajat, jotka ovat minulle palkkaa maksaneet - ja tässä kohdassa jokaisen toimeksiantajan nimen alle on merkattu TYÖKORVAUS, jonka perässä hänen maksettu summa. Ilmoitanko siis kuluni palkkaan vai työkorvaukseen kohdistuen? Ilmoita kulusi työkorvaukseen kohdistuvina. Tuloja sinun ei pidä ilmoittaa enää 15-lomakkeella tai verkossa fr-tuloina, koska ne kaikki näkyvät esitäytetyllä veroilmoituksellasi palkat ja luontoisedut -kohdassa. Olen myönyt nyt alkuvuonna teoksia noin 5000e ja uskoisin vuositulojeni ylittävän e tänä vuonna. Hankkiudunko nyt alv velvolliseksi vai sitten kun tuloni ovat ylittäneet tuon e rajan? ( meni vähän ohi aiheen mutta..) Arvonlisäverotukseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä palvelunumeroomme: Arvonlisäverotus Kysyin aiemmin yliopiston kautta menneestä apurahaosuudesta (kuluraha) ja vastauksena oli, että ilmoita kuluna yliopiston "pidättämä" osa, tarkoittaako se siis yliopiston kyseisestä kulurahasta ottamaa n. 15% yleiskustannusosuutta vai koko kulurahaa? Entä voiko tuon yleiskustannusosuuden vähentää verotuksessa? Ilmoita veroilmoituksen muut ansiotulot -kohdassa vain apurahojen veronalainen osuus. Tässä ilmoitettavassa tulossa on jo vähennetty kuluapurahaan kohdistuvat kulut. Jos yleiskustannusosuus on osa saamaasi apurahaa, selvitä veroilmoituksen lisätietoja -kohdassa, että olet maksanut tämän osuuden yliopistolle. Voit vähentää kulun, jos kulu kohdistuu sinulle maksettavaan apurahaan.

13 Teen post doc -tutkimusta 3 kk Ruotsissa verovapaalla elatusapurahalla. Perheeni ja vakituinen asuntoni on Suomessa eli matkustan säännöllisesti Ruotsin ja Suomen välillä. 1) Voinko vähentää tulonhankkimiskuluina toistuvat Suomi-Ruotsi -matkat, vuokra-asunnon sekä kohonneet elantokulut? 2) Riittääkö työni kuvaukseksi sen toteaminen että olen post doc-vaiheen tutkija vai pitäisikö tarkemmin selittää apurahatyöskentelyn liittymistä työtehtäviini verotusvuonna? Kiitos hyvästä tilaisuudesta :) Kysymykseesi vastaamiseen tarvitsisimme yksityiskohtaisemman kuvauksen tilanteestasi. Autamme sinua mielellään asiassa henkilöasiakkaiden tuloverotuksen palvelunumerossa Mervi Hakkaraisen esimerkki, joka koski valokuvaajaa. Esimerkin mukaan valokuvaaja oli myös saanut tuloja julisteista Missä nämä tulot ilmoitetaan? Pitäisikö ne lisätä taiteellisen toiminnan :n tuloon, jolloin tulo olisi eli ylittäisi arvonlisäveon :n alarajan. Miten tulisi menetellä? Esityksessä ei missään vaiheessa otettu kantaa arvonlisäveron vaikutukseen, mitä olisin toivonut esim apurahojen kohdalla. Hyvä havainto, esimerkin tulotiedoissa on virhe. Julisteiden myyntitulot lisätään tässä esimerkin tapauksessa valokuvauksesta saatuihin tuloihin ja niiden yhteenlaskettu summa ilmoitetaan taiteilijan tai freelancerin tulona. Korjataan vero.fi:ssä olevaa esitysmateriaalia niin, että esimerkin luvut vastaavat dioilla olevia lukuja. Arvonlisäverotus ei ollut tämän esityksen aiheena, mutta tietoa siitä selkeästikin kaivataan. Katsotaan, mitä asialle voidaan tehdä. Ymmärränkö sliden 42 kohdan Työmatka oikein: Jos matkustan Kolariin kirjailijavierailulle ja palkkioni maksetaan työkorvauksena, matkakulut ovat veronalaista tuloa, koska en ole työsuhteessa Kolarin kirjastoon? Eli minun pitäisi ilmoittaa ne verotuksessa tulona ja tehdä erikseen samankokoinen vähennys? Matkakulut ovat tässä tapauksessa veronalaisia, mutta ne voidaan maksaa sinulle ennakonpidätystä toimittamatta. Maksajan pitää ilmoittaa maksamansa veronalaiset matkakustannukset vuosiilmoituksella, jolloin niiden pitäisi näkyä veroilmoituksellasi. Sinun tulee tarkastaa, että maksetut veronalaiset matkakustannusten korvaukset näkyvät veroilmoituksellasi ja tarvittaessa täydentää veroilmoitusta. Vähennyksen määrä on eri kuin mitä sinulle on voitu maksaa. Toimeksiantaja on voinut esimerkiksi maksaa kilometrikorvausta 0,41 /km kustannuspäätöksen mukaisesti (vuonna 2017). Vähennyksen voi kuitenkin tehdä matkakuluvähennyspäätöksen mukaisena, jolloin vähennys on 0,24 /km (vuonna 2017). Teen haastattelut usein kahvilassa ja tarjoan haastateltavalle kahvit. Joskus saatamme syödä lounaan. Ovatko ne kokonaan vähennyskelpoisia kuluja, ja mihin veroilmoituksen kohtaan voin ne kohdistaa? Haastateltavalle tarjottavat kahvit ja lounas ovat sinulla tulonhankkimiseen liittyviä kuluja, jotka voit ilmoittaa veroilmoituksella vähennyksenä. Kulut ilmoitetaan tulonhankkimiskulut kohdassa muina kuluina. Kun ottaa vakuutuksen pitkän sairasloman varalle, eli siis vakuuttaa itse yrittäjää ja näin yrityksen toimintaa, onko vakuutus verovähennyskelpoinen?

14 Elinkeinotoimintaan liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä palvelunumeroomme: Yrittäjän tuloverotus Olen väitöskirjatutkija ja tekemässä sivutoimisellle palkkatyölle verokorttia: miten verokorttiin merkitään verovapaan osuuden ylittävät apurahatulot? Valitettavasti Verokortti verkossa -palvelussa ei ole mahdollista lisätä apurahatuloja verokortille. Ole yhteydessä verokortti-linjaamme (p ), josta saat verokortin tilattua. Miten verkkokurssit ja kk-maksulliset videokurssipalvelut? Valitettavasti emme voi vastata kysymykseesi, koska tarvitsemme tarkentavia lisätietoja. Ota yhteyttä: Henkilöasiakkaan tuloverotus Hei! Olen tanssija-tanssinopettaja. Haluaisin järjestää tanssikursseja itsenäisesti oppilaille. Miten ilmoitan verottajalle kursseista saadut tulot? Ilmoita nettotulot (tulot - menot) kohdassa muut ansiotulot ja liitä veroilmoitukseesi laskelma, josta näkyy eriteltynä kokonaistulot ja menot. Muista hakea ennakkovero. Työskentelen kuukausipalkalla 75% työsuhteessa, ilman työnantajan osoittamaa työhuonetta ja itse hankkimallani tietokoneella. Muutkin tuloni vuonna 2017 olivat palkkatuloja. Ilmoitanko kaikki nuo kulut yläosan laatikoihin "tulonhankkimiskustannukset ansiotuloista"? Kyllä, koska kyse on palkkatulon tulonhankkimiskuluista. Onko ansiotulon kuluissa ja taiteellisen toiminnan kuluissa erilliset omavastuut? Tarkoitan kynnystä, jonka yli menevät kulut todellisuudessa vähennetään verotuksessa. Vai vain yksi yhteinen omavastuu/kynnys kaikille kuluille? Tarkoittanet ansiotulojen kulujen ns. omavastuulla 750 euron tulonhankkimisvähennystä, joka vähennetään vain palkkatuloista ja joka tehdään viran puolesta. Tarkoittamasi omavastuu koskee siten vain palkkatulojen tulonhankkimiskuluja. Jos saat muuta tuloa kuin palkkaa, niin muihin tuloihin kohdistuvissa kuluissa ei ole ns. omavastuuta. Voit lukea lisää tulonhankkimisvähennyksestä täältä. Olin 8 kk taiteilija-apurahalla ja 4 kk erilaisissa työsuhteisissa keikkahommissa. Kohdistanko kaikki vähennykseni vain apurahakohtaan ja palkkatulokohtaan enkä mitään taiteilija- ja freelancerkohtaan? Kulut tulisi kohdistaa lomakkeella 15 niihin tuloihin, joiden hankkimisesta ne ovat aiheutuneet. Jos olen ollut vuoden aikana päätoimisesti työssäkäyvä 6 kk ja työtön 6kk + koko vuoden sivutoiminen jatko-opiskelija (ilman apurahaa), niin voiko jatko-opiskeluun liittyviä kuluja (matkakuluja, materiaalikuluja) vähentää a) siltä ajalta kun olen ollut työssäkäyvä? b) siltä ajalta kun olen ollut työtön? Valitettavasti emme voi vastata kysymykseesi, koska tarvitsemme tarkentavia lisätietoja. Ota yhteyttä: Henkilöasiakkaan tuloverotus

15 Esimerkissä 4, jos kyse yhdistetystä loma ja kurssimatkasta siten, että taiteilija on matkasta 2 pv maksetulla kurssilla ja loput lomalla. Onko vähennyskelpoista tuo kurssipäivien osuus ja kurssimaksu? Todennäköisesti kyllä, jos kurssi liittyy työtehtäviin. Saan matkakorvauksia usein myös muilta kuin omalta työnantajaltani (erilaiset järjestöt ym). Ilmoitanko nämä erikseen (ja minne?), vaikka maksut maksetaan aina toteutuneiden kulujen (ja kuittien) mukaan. Vain työnantaja voi maksaa todellisia matkakustannuksia verovapaasti (huom, yleishyödyllistä yhteisöä koskeva poikkeus TVL 71 3 momentti). Maksaja voi kuitenkin maksaa luonnolliselle henkilölle ennakonpidätystä toimittamatta liikenteenharjoittajan antaman tositteen tai muun luotettavan selvityksen mukaisen määrän, jonka korvauksen saaja osoittaa matkustamiskustannuksista suorittaneensa. Saaja voi vaatia hänelle aiheutuneita kuluja vähennettäväksi omassa verotuksessa. Maksajan pitää ilmoittaa maksamansa kustannukset vuosiilmoituksella. Saajan pitää tarkastaa, että maksut näkyvät veroilmoituksella ja tarvittaessa täydentää veroilmoitusta. Haluaisin aloittaa nettikaupan pitämisen jossa myyn käsitöitä ja taideprinttejä, mutten ole uskaltanut ruveta hommiin koska verotus on ollut epäselvää. Voinko aloittaa toimintani esimerkiksi kesällä 2018 ilman ennakkoilmoitusta verottajalle (minulla ei ole mahdollisuutta arvioida tulojeni ja kulujeni määrää tarkasti ilman ennakkotietoja kaupan menestyksestä) ja ilmoittaa varsinaiset tuloni ja kuluni veroilmoituksessa vuonna 2019? Valitettavasti emme voi vastata kysymykseesi, koska tarvitsemme tarkentavia lisätietoja. Ota yhteyttä: Yrittäjän tuloverotus Jos apurahatutkija saa tohtorikoulultaan (ei työnantaja) matka-apurahan, tarvitseeko siitä ilmoittaa vai hoitaako yliopisto ilmoituksen? Jos apurahan saaja ilmoittaa, miten se pitää tehdä? Apurahan maksajan on annettava vuosi-ilmoitus maksetuista apurahoista. Ilmoita veroilmoituksen muut ansiotulot -kohdassa vain apurahojen veronalainen osuus. Jos et ole varma apurahojen veronalaisuudesta, ilmoita ne veroilmoituksen lisätietoja -kohdassa. Jos perheen lomamatkaa yhdistyy taiteilijan osalta parin päivän maksettu taidekurssi, jossa hän on siis opiskelijana, niin voiko taidekurssimaksun ja osan matkakuluista vähentää tällä periaatteella? Taidekurssinmaksun voi todennäköisesti ainakin vähentää, jos se liittyy tulonhankintaan. Matkojen osalta ratkaisu tehdään selvityksen perusteella. Jos lomamatkaan on yhdistetty vain pieni määrä työhön liittyvää asiaa, matka ei ole osaksikaan vähennyskelpoinen. Jos palkkaan taiteilijan pitämään kuvataidekoulussa kurssia 5 opetuskertaa. Se on työsuhde. Voinko korvata taiteilijalle matkoja HSL työmatkasetelillä 5 x 10? Työnantajan työntekijälleen antama enintään 300 euron arvoinen joukkoliikenteen henkilökohtainen matkalippu asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten on verovapaata tuloa eli kyllä.

16 Voisitteko vielä täsmentää sitä, että jos teen freelancer verokortilla useampaan työpaikkaan palkansaajana näyttelijäntöitä niin olenko silloin palkansaaja en freelancer? Ymmärränkö oikein? Ja "freelancer" olen silloin kun myyn esim. itse tuotteita joita ei näy veroilmoituksessani. Miten apurahat suhtautuu tähän? Lähtökohtaisesti freelancerilla tarkoitetaan henkilöä, jolla on verovuoden aikana, jopa samanaikaisesti, useita toimeksi- tai työnantajia. Freelancer voi siten esim. saada samaan aikaan palkkatuloa eli olla palkansaajana työsuhteessa tai muita korvauksia eli olla toimeksiantosuhteessa. Merkityksellisempää on, onko työstä korvauksena saatu tulo palkkatuloa tai työ- tai käyttökorvausta. Tällä on vaikutusta verotuksessa mm. matkakustannusten korvaamiseen tai kulujen ilmoittamiseen ja kohdentamiseen. Apurahatulon verotuksessa ei ole merkitystä sillä, maksetaanko apuraha työsuhteessa tai toimeksiantosuhteessa olevalle henkilölle, kunhan se on vain saatu opintoja tai tieteellistä tutkimusta tai taiteellista toimintaa varten. Yhdistelmä työttömyyskorvaus ja satunnaiset tulot verotuksessa olisi hyvä saada selväksi. Meneekö esim kansalaisopiston palkka aina sen kalliimman veroprosentin mukaan, kun työttömyyskorvaus on se ensisijainen "tulo"? Veroprosenttiisi vaikuttaa arvioidun tulon määrä koko vuodelta, kertyneet tulot ja niistä maksetut verot sekä mahdolliset vähennykset. Voit arvioida veroprosenttilaskurilla, tarvitsetko muutosta palkkatulon verokorttiisi. Olen ollut vierailevana näyttelijänä toisella paikkakunnalla kun missä asun virallisesti. Matkakulut ovat olleet minulle verollista ansioita. Minulle ei kuitenkaan ole maksettu päivärahaa. kevään 2017 asuin teatterin asunnossa jossa on keittiö mutta olen hankkinut itse ruokani. Syksyn majoituin hotellissa eli olin täysin ravintoloiden varassa. Ilmoitanko kuittien mukaan syntyneet elantokustannukset? Voinko hakea takautuvasti päivärahaa? Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia? Jos teatteri on sinun varsinainen työpaikkasi, et voi vähentää muuta kuin mahdollisesti työasuntovähennyksen (TVL 95 a ), jos asut toisella paikkakunnalla perheesi kanssa. Jos teatteri on sinun erityinen työntekemispaikkasi eli olet työmatkalla, voit vaatia vähennystä lisääntyneistä elantokustannuksista (esim. kohtuulliset ylimääräiset ruokailukustannukset) todellisten kulujen mukaan tai muun selvityksen puuttuessa yhtenäistämisohjeen mukaan 27 /vrk. Et siis voi vähentää päivärahan määrää tai hakea sitä takautuvasti. Jos olet oikeutettu vähentämään lisääntyneitä elantokustannuksia, voit hakea aiempien verovuosien verotukseen muutosta. Olen ollut vierailevana näyttelijänä teatterissa. Matkakuluni olivat minulle veronalaista tuloa mutta päivärahaa ei maksettu? Majoituin puolet ajasta teatterinasunnossa ( jossa mm. ruuanlaitto mahdollisuus mutta itse hankittavat tarvikkeet) puolet ajasta majoituin hotellissa ja jouduin syömään ravintolassa päivittäin. Miten toimin? Voinko hakea päivärahaa takautuvasti? Ilmoitanko kuittien mukaan syntyneet kulut miten? Ks. edellinen kohta

17 Jäi epäselväksi, tuleeko lomaketta 15 täyttää lainkaan jos on ansiotuloja ja käyttökorvauksia yhdeltä työnantajalta eikä esim. tee poistoja hankituista laitteista? Mikäli kaikki saamasi tulot (mukaan lukien työ- ja käyttökorvaukset) on merkitty esitäytetyn veroilmoituksen kohtaan Palkat ja luontoisedut, et tarvitse 15-lomaketta tulojesi ilmoittamiseen. Mervin esityksen osalta dioissa ei ole eritelty, miten esimerkin Sannan 3000e julisteiden myyntitulot tulisi ilmoittaa. Miten asia menikään? (Kannattaa varmaan lisätä asiasta maininta myös dioihin.) Julisteiden myyntitulot ilmoitetaan taiteilijan/freelancerin tuloina. Esityksessä olleessa diassa 17 oli virhe, siinä Sannan yksityistilaisuuksien kuvauksista saamat tulot olisi pitänyt olla 5000 euroa. Tällöin noiden tulojen ja julisteiden myyntitulojen yhteissumma on 8000 euroa, joka ilmoitetaan lomakkeella 15 tai verkossa taitelijan tulona. Esitysmateriaalia on jo korjattu tuolta osin. Työmatkoista ja työhuonevähennyksistä: - Jos kausiluonteisesti on työskennellyt lasistudiolla (maksanut siitä vuokran joka kattaa tilan käytön ja kuluneen sähkön/kaasun). Arvioisin, että olen matkustanut lasipajalle 2kk ajan 1-3 kertaa viikossa (junakuitit ja ajopäiväkirja tallessa) - niin onko kyseessä vähennettävä työhuonekulu? - ja onko kyseessä asunnon ja työpaikan välinen matka vai työmatka? Toisaalta projekti liittyi lähinnä verovapaan apurahan työhön - joten se menee varmaan apurahasta vähennettäviin kuluihin... - Entä työmatka ulkomaille 2vko : kaksi näyttelyä, uusien teoksien valmistaminen (sellaisia teoksia, mitä en olisi voinut tehdä Suomessa). Tuloa ei matkan aikana, eikä vuonna 2017, mutta olen varma, että sain näyttelyiden avulla markkinoitua taidettani ja että valmistuneet teokset tullaan todennäköisesti 1-2v sisällä myymään. Täyttääkö työmatkan / osittaisen työmatkan ehdot? Matkakulujen vähennyskelpoisuus arvioidaan verotuksessa annetun selvityksen perusteella. Emme valitettavasti voi tässä ottaa sitovasti kantaa yksityiskohtiin. Onko koko ei-julkisyhteisöltä tuleva apuraha 'nostettavissa' olevan vuoden tuloa, vai osa siitä? Maksuaikataulut esim. 12kk:n tieteen työskentelyapurahoissa usein 3kk välein, eli 4. erää vuoden aikana; onko koko apuraha saman vuoden tuloa milloin eka erä nostettavissa vaikka maksuaikataulu jakautuu maksajan määrittämän aikataulun mukaan esim. kahdelle eri vuodelle (2017 ja 2018)? Tämän hetkisen lainsäädännön mukaan apuraha on aina sen verovuoden tuloa, jona se on nostettavissa. Sillä ei ole merkitystä, milloin apuraha todellisuudessa nostetaan. Apuraha on lakimuutoksen myötä maksuvuoden tuloa verovuodesta 2019 alkaen. Verotuskäytännössä on kuitenkin apuraha usein katsottu maksuvuoden tuloksi, koska apurahan maksajat ilmoittavat tulon vuosi-ilmoituksella maksuvuoden mukaisesti. Jos esimerkki Sannan valokuvatyöt ovat tuottaneet euroa (eli velvollinen maksamaan arvonlisäveroa), mutta hän on edelleen toiminut ilman toiminimeä eikä ole hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi (ei olisi ilmeisesti voinutkaan), miten alv/verot valokuvatöistä saaduista tuotoista peritään jälkikäteen? Arvonlisäverotukseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä palvelunumeroomme: Arvonlisäverotus

18 Olen aina ilmoittanut apurahan sille verovuodelle, kun olen ottanut sen käyttööni. Näin minua on myös ohjeistettu tekemään. Lakimuutos on onneksi tulossa, mutta eihän ole ongelma, että näin olen toiminut jo ennen lakimuutosta? Tämän hetkisen lainsäädännön mukaan apuraha on aina sen verovuoden tuloa, jona se on nostettavissa. Sillä ei ole merkitystä, milloin apuraha todellisuudessa nostetaan. Apuraha on lakimuutoksen myötä maksuvuoden tuloa verovuodesta 2019 alkaen. Verotuskäytännössä on kuitenkin apuraha usein katsottu maksuvuoden tuloksi, koska apurahan maksajat ilmoittavat tulon vuosi-ilmoituksella maksuvuoden mukaisesti. Olen työskennellyt vierailevana näyttelijänä teatterissa joka on toisella paikkakunnalla kuin kotini. Matkat ovat olleet minulle verollista ansioita. Majoittuminen on tapahtunut joko teatterin asunnossa tai hotellissa päivärahaa ei ole kummassakaan tilanteessa maksettu. Voinko hakea päivärahaa takautuvasti? Ilmoitanko kaikki yhteenlasketut kustannukset (syöminen tai ruuan hankkiminen) Jos teatteri on sinun varsinainen työpaikkasi, et voi vähentää muuta kuin mahdollisesti työasuntovähennyksen (TVL 95 a ), jos asut toisella paikkakunnalla perheesi kanssa. Jos teatteri on sinun erityinen työntekemispaikkasi eli olet työmatkalla, voit vaatia vähennystä lisääntyneistä elantokustannuksista (esim. kohtuulliset ylimääräiset ruokailukustannukset, ei kuitenkaan kauppalaskua) todellisten kulujen mukaan tai muun selvityksen puuttuessa yhtenäistämisohjeen mukaan 27 /vrk. Et siis voi vähentää päivärahan määrää tai hakea sitä takautuvasti. Jos olet oikeutettu vähentämään lisääntyneitä elantokustannuksia, voit hakea aiempien verovuosien verotukseen muutosta. Miten toimia, jos apurahan maksaminen jakautuu eri verovuosille? Esim. 90% apuarahasta maksetaan 2017 ja 10% Tämän hetkisen lainsäädännön mukaan apuraha on aina sen verovuoden tuloa, jona se on nostettavissa. Sillä ei ole merkitystä, milloin apuraha todellisuudessa nostetaan. Apuraha on lakimuutoksen myötä maksuvuoden tuloa verovuodesta 2019 alkaen. Verotuskäytännössä on kuitenkin apuraha usein katsottu maksuvuoden tuloksi, koska apurahan maksajat ilmoittavat tulon vuosi-ilmoituksella maksuvuoden mukaisesti. Ilmoitetaanko pieni koulutusapuraha kohtaan verovapaat apurahat? Jos apuraha on kattanut kaikki kulut mihin se on saatu, niin pitääkö tuosta tehdä myös selvitys niistä kuluista? Jos tarkoitat lomaketta 15 - taiteilijan ja freelancerin tulot, merkitse saamasi taiteellisen toiminnan verovapaa apuraha kohtaan 3.3 Verovapaat stipendit, apurahat ja palkinnot. Jos et ole saanut muuta kuin verovapaan kuluapurahan, sinun ei tarvitse selvittää siitä vähennettyjä kuluja veroilmoituksella. Jos olet epävarma apurahatulon veronalaisuudesta, ilmoita se ja siihen kohdistuneet kulut lisätietoja-kohdassa. Olen saanut matka-apurahan osana erillisen perheellisyysapurahan (lähdin ulkomaille perheellisenä). Voinko kirjata siihen kuluiksi mm. lasten päivähoitokustannuksia yksityisen päivähoidon osalta? Entäs ulkomailla vuokratun toisen asunnon?

19 Kysymykseesi vastaamiseen tarvitsisimme yksityiskohtaisemman kuvauksen tilanteestasi. Autamme sinua mielellään asiassa henkilöasiakkaiden tuloverotuksen palvelunumerossa Olen saanut kohdeapurahan taideopettajana opetustöihin liittyviiin materiaaleihin. Apuraha ei siis kohdistu taiteelliseen työskentelyyni vaan palkkatyöhöni. Ilmoitanko kohdeapurahan lomakkeella 15 kuitenkin? Ilmoita veroilmoituksen muut ansiotulot -kohdassa apurahojen veronalainen osuus. Jos saamasi apuraha on veronalaista tuloa, tee lisäksi selvitys apurahasta ja siihen kohdistuneista kuluista lisätiedot -kohdassa. Jos olet epävarma apurahatulon verovapaudesta, ilmoita se ja siihen kohdistuneet kulut lisätietojakohdassa. Mihin kohdistan taiteellisesta työstä aiheutuneet kustannukset (esim. työhuoneen vuokra), jos pääasiallinen tulonlähteeni on pienen apurahan lisäksi työeläke? Jos kyse on edelleen tulonhankkimistoiminnastasi, voit vähentää taiteellisesta toiminnastasi johtuneet kulut tulonhankkimiskuluina. Kulut tulee kuitenkin ensisijaisesti kattaa apurahalla, jos tämä on kuluja varten saatu. Olenko arvonlisäverovelvollinen taiteilijana, vaikka taiteellisen toiminnan tulot jäävät alle alv-rajan, kun metsänomistajana olen ilmoittautunut arvonlisäverovelvolliseksi? Arvonlisäverotukseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä palvelunumeroomme: Arvonlisäverotus Minulla on veroilmoituksessa kohta Käyttämättä olevat ulkomaisen veron hyvitykset. ja summia vuosilta -02, -04 ja -05. Liittyvätkö nämä jotenkin tulonhankkimiskuluissa hyvitettäviksi ja miten saan hyvitykset? Vuodelta 2011 meni jo ohi kun en ymmärtänyt että minun itse pitää asia jotenkin hoitaa? Käyttämättä olevat ulkomaisen veron hyvitykset eivät ole tulonhankkimiskuluja. Sinulla on ollut noina vuosina tuloja ulkomailta, ja kaikkea ulkomaille maksettua veroa ei ole voitu hyvittää täällä Suomen verotuksessa. Käyttämättä olevat hyvitykset hyvitetään viran puolesta - eli sinun ei tarvitse itse hoitaa asiaa - jos sinulle tulee tuloja ulkomailta. Entä jos on vain menoja, muttei tuloja - Pitääkö ja kannattaako menot silti ilmoittaa verottajalle - Voiko siitä olla mitään taloudellista hyötyä myöhempinä vuosina. Jos voi, niin kuinka monelta tappiolliselta vuodelta asiaa katsotaan takautuvasti? Valitettavasti emme voi vastata kysymykseesi, koska tarvitsemme tarkentavia lisätietoja. Ota yhteyttä: Henkilöasiakkaan tuloverotus Nykyään maksetaan monia laskuja pankin verkkopalvelussa vain hyväksymällä lasku esim puhelinkuluja. Täytyykö nuo laskut tulostaa kuiteiksi ja säilyttää jos haluaa vähentää tulonhankkimiskuluissa?

20 Tositteet ja muut tiedot voi säilyttää myös sähköisessä muodossa, kunhan ne voi tarvittaessa tulostaa paperille. Olen tutkija ja työskentelen työskentelyapurahalla paikkakunnalla A, jossa minulla on asunto. Mieheni asuu paikkakunnalla B, jossa on minulla asunto hänen kanssa. Paikkakuntien välimatka on yli 400 km. Viikonloppuisin menen paikkakunnalle B. Joskus on sellaisia kuukausia, jolloin olen työpaikkakunnalla A 1-3 kertaa/kk. Voinko vähentää työpaikkakunnalla olevan asunnon vuokran ja työmatkakulut paikkakunnalta A paikkakuntaan B tulonhankkimiskuluina? Kysymykseesi vastaamiseen tarvitsisimme yksityiskohtaisemman kuvauksen tilanteestasi. Autamme sinua mielellään asiassa henkilöasiakkaiden tuloverotuksen palvelunumerossa Olen apurahatutkijana yliopistolla ja yliopisto tarjoaa työhuoneen ja tietokoneen kuluitta, tällöin kai työhuonevähennys ei ole mahdollinen, paitsi siltä osin jos teen osin töitä kotona? Jos teet etätöitä kotona yli 50 % työpäivien kokonaismäärästä, voi vähentää 840 euron suuruisen työhuonevähennyksen. Jos teet etätöitä kotona enintään 50 % työpäivien kokonaismäärästä, vähennyksen suuruus on 420 euroa. Jos teet töitä ainoastaan yliopistolla, et voi tehdä työhuonevähennystä. Olen saanut kohdeapurahaa (500 ) Kuvittajat ry:lta näyttelyn tekemisestä. Pitääkö tämä ilmoittaa ja mihin kohtaan? Ilmoita veroilmoituksen muut ansiotulot -kohdassa vain apurahojen veronalainen osuus. Jos olet epävarma apurahatulon veronalaisuudesta, ilmoita apuraha ja siihen kohdistuneet kulut lisätietoja-kohdassa. Kodin ja työpaikana väliset matkat: Onko taiteilijana perusteltua määritellä erillinen työhuone vakinaiseksi työpaikaksi, jos taiteilijana tuloja on vain kohdeapurahan muodossa sekä kahden parin viikon työkeikan ja työpajan muodossa? Verotettavaa tuloa taiteilijana on siis kertynyt vuoden 2017 aikana noin 3000 euroa ja verotonta henkilökohtaista apurahaa noin 1000 euroa. Käytän työtilaa myös opetustyödeni suunnitteluun. Itse opetukset tapahtuvat muualla. Voinko siis hakea matkakuluja kodin ja työhuoneen väliltä? Erillinen työhuoneesi on varsinainen työpaikkasi. Matkakulut kodin ja työhuoneen välillä saat vähentää halvimman kulkuneuvon kustannusten mukaisesti niiltä päiviltä, jolloin olet käynyt työhuoneellasi. Voiko esiintymispaikkoihin, joihin ei pääse julkisilla tai on liikaa keikkatavaroita kuljetettavana ilmoittaa überin tai muun yksityisen taksifirman? Jos esiintymispaikat ovat erityisiä työntekemispaikkojasi, voit vähentää matkakuluina todelliset kulut eli käyttämäsi kulkuneuvon mukaan. Myös taksikulut ovat vähennyskelpoisia tositteiden mukaisesti. Minulle on myönnetty yhden vuoden työskentelyapuraha ja kohdeapurahaa konferenssimatkoihin vuonna Ilmoitetaanko näiden apurahojen kokonaissumma vai verotettavaksi jäävä osuus veroilmoituksessa 1.4 'muut tulot' -kohdassa?

Opettajien tulonhankkimiskulut

Opettajien tulonhankkimiskulut Opettajien tulonhankkimiskulut Mitä tulonhankkimiskulut ovat? Tulonhankkimiskulut ovat kuluja, jotka liittyvät välittömästi tulon hankkimiseen tai säilyttämiseen. Samasta kulusta osa voi liittyä tulonhankintaan

Lisätiedot

Opettajien tulonhankkimiskulut

Opettajien tulonhankkimiskulut Opettajien tulonhankkimiskulut Mitä tulonhankkimiskulut ovat? Kuluja, jotka välittömästi liittyvät tulon hankintaan tai säilyttämiseen Samasta kulusta osa voi liittyä tulonhankintaan ja osa ei vähennyskelpoista

Lisätiedot

Lomakkeen 15 täyttäminen

Lomakkeen 15 täyttäminen Tässä esityksessä lomakkeen kohdat käydään läpi käytännöllisessä täyttöjärjestyksessä, joka poikkeaa osittain lomakkeen numerojärjestyksestä. 1. Nimi, henkilötunnus 2. Taiteen ala tai ammatti, esim. kuvataide

Lisätiedot

Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa

Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa 17.3.2014 Raija Isotupa Verohallinto, Pääkaupunkiseudun verotoimisto Apurahat verotuksessa Apurahat voivat vaikuttaa verotukseen kahta eri kautta: 1. Voidaanko

Lisätiedot

Freelancer verottajan silmin

Freelancer verottajan silmin Sopimus olennainen: Työsopimus -> työsuhde -> palkka ja työlainsäädäntö Ei työsuhdetta -> työkorvaus (poikkeuksena tietyt henkilökohtaiset palkkiot) Työsuhteessa lait ja TES määrittelevät tarkkaan useita

Lisätiedot

Fulbright Finland Q&A on Grantee Taxation. Hannu Lignell Fondia Tax / Fiscales Oy

Fulbright Finland Q&A on Grantee Taxation. Hannu Lignell Fondia Tax / Fiscales Oy Fulbright Finland Q&A on Grantee Taxation Hannu Lignell Fondia Tax / Fiscales Oy 17.5.2017 Q&A on Grantee Taxation 1. Määräaikainen työsopimus (FIN yo) työskentely USA:ssa - missä tulo verotetaan? - mitä

Lisätiedot

Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa

Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa 1 (8) EVO/Minna Tanska 4.6.2014 SAK:n ja Temen ohje: Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa Tämä ohje perustuu Verohallinnon vuosittain antamaan päätökseen verovapaista

Lisätiedot

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN 4.12.2018 CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Miten ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? Jos joulukuun palkat maksetaan tammikuun alussa, ilmoitetaanko

Lisätiedot

TUKIPAKETIN VEROTUS JA

TUKIPAKETIN VEROTUS JA TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS Verohallinto Sisällys Tukipaketin verotus Tukipaketin verotus Tulontasaus ansiotulojen verotuksessa (Verohallinnon ohje 7.9.2015) Verokortin hakeminen Vero.fi-sivuston

Lisätiedot

Ohje freelancer-jäsenille veroilmoitusta 2017 varten Lomake 15

Ohje freelancer-jäsenille veroilmoitusta 2017 varten Lomake 15 Ohje freelancer-jäsenille veroilmoitusta 2017 varten Lomake 15 Ole huolellinen esitäytetyn veroilmoituksen tarkistamisessa, täydennä ja korjaa puutteelliset ja virheelliset tiedot. Esitäytetyssä veroilmoituksessa

Lisätiedot

Taiteilija ja verotus. Taneli Lallukka 27.11.2009

Taiteilija ja verotus. Taneli Lallukka 27.11.2009 Taiteilija ja verotus Taneli Lallukka 27.11.2009 Taiteen harjoittamisen toimintamuodot Taiteilija voi harjoittaa toimintaansa erilaisissa muodoissa Työsuhteessa Freelancerina Yrittäjänä Taiteilijalla voi

Lisätiedot

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Ylitarkastaja Sari Wulff / Verohallinto Sari Wulff 1 Palkan ja työkorvauksen eroja Työstä maksettu korvaus voi olla palkkaa muuta työstä maksettua korvausta

Lisätiedot

Apurahojen verotuksesta

Apurahojen verotuksesta Apurahojen verotuksesta Jukka Puolakanaho Veroasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan verotoimisto Esityksen sisältö apurahoja koskeva verolainsäädäntö verovapaat ja veronalaiset apurahat / suoritukset vähennykset

Lisätiedot

Taiteilijan ja freelancerin verotus. Webinaari

Taiteilijan ja freelancerin verotus. Webinaari Taiteilijan ja freelancerin verotus Webinaari 28.3.2019 Tilaisuuden sisältö 1 Kuka on freelancer? 6 Ennakkoperintä 2 Toiminnan luonne 7 Veroilmoitus 3 Tulot 8 Taiteilijoiden ja freelancereiden matkakulut

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoitajan verotus

Yksityisen perhepäivähoitajan verotus Yksityisen perhepäivähoitajan verotus Yksityinen päivähoidon tuottaja Päivähoidon tuottajalla tarkoitetaan henkilöä tai yhteisöä, joka tarjoaa päivähoitotoimintaa korvausta vastaan. Päivähoidon tuottaja

Lisätiedot

Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja

Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille Verkkoseminaari 18.4. Mervi Hakkarainen, Minna Palomäki, Olli Tanner Tilaisuuden ohjelma 1 2 3 4 5 Kuka on freelancer? Toiminnan luonne Tulot

Lisätiedot

Personal trainerin verotus

Personal trainerin verotus Personal trainerin verotus Personal Trainerin verotus Tässä esityksessä: Tärkeitä asioita palkansaajan verotuksesta Hyödyllistä tietoa yrittäjille Käytännönneuvoja vähennyksistä Tutustumisen arvoisia linkkejä

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy KOTITALOUS- VÄHENNYS Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa? Kun hankit palveluita kotiin, esimerkiksi siivouspalvelua yritykseltä, saat vähentää yritykselle maksetusta summasta osan verotuksessa. Kotitalousvähennystä

Lisätiedot

ennakkoveroa/muutosta ennakkoveroon

ennakkoveroa/muutosta ennakkoveroon VEROKORTTIHAKEMUS JA ENNAKKOVEROHAKEMUS 2016 Henkilöasiakas, liikkeen- tai ammatinharjoittaja, maatalouden harjoittaja ja yhtymän osakas hakee verokorttia ja/tai ennakkoveroa tällä lomakkeella. Rajoitetusti

Lisätiedot

Vuokratulojen verotus

Vuokratulojen verotus Vuokratulojen verotus Tutustu asunnon vuokratulojen verotukseen Suunnitteletko asunnon vuokraamista? Vuokraatko asuntoa jo nyt? Aiotko lopettaa vuokraamisen? Tästä aineistosta saat selville, kuinka maksat

Lisätiedot

SaiPa ry:n Matkalaskuohjeet

SaiPa ry:n Matkalaskuohjeet Matkalasku täytyy tehdä aina ja siitä on käytävä ilmi vähintään koko nimi, sotu, pankkitilinnumero, matkan tarkoitus ja kesto. Päivärahojen ja kilometrikorvausten maksamisessa noudatetaan verottajan ohjeita.

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2019 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2019! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Myyntitulo -28 % -Vero nettotulosta -Metsätalouden alijäämä -Vähennys muista pääomatuloista -Alijäämähyvitys ansiotulosta Arvonlisävero -Puunostaja

Myyntitulo -28 % -Vero nettotulosta -Metsätalouden alijäämä -Vähennys muista pääomatuloista -Alijäämähyvitys ansiotulosta Arvonlisävero -Puunostaja 1 Myyntitulo -28 % -Vero nettotulosta -Metsätalouden alijäämä -Vähennys muista pääomatuloista -Alijäämähyvitys ansiotulosta Arvonlisävero -Puunostaja maksaa, metsänomistaja tilittää -Itse maksetut alv:t

Lisätiedot

Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille ( )

Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille ( ) Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille (28.3.2019) Chat-kysymykset ja vastaukset Kysymys: Jos on saanut pelkkiä verovapaita apurahoja, niin hyötyykö niihin kohdistuvien menojen ilmoittamisesta

Lisätiedot

Apurahojen verotus. Fulbright Center 12.5.2015

Apurahojen verotus. Fulbright Center 12.5.2015 Apurahojen verotus Fulbright Center 12.5.2015 Apurahojen verotus - yleistä Seuraavat apurahat ovat tuloverolain mukaan verovapaita: Valtiolta, kunnalta muulta julkisyhteisöltä tai Pohjoismaiden neuvostolta

Lisätiedot

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta.

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta. Ulkomaisen vuokratyövoiman verotusta koskeva uudistus 2007: tyypillisiä kysymyksiä vastauksineen Sisällysluettelo 1. Yleiset kysymykset 2. Enintään kuusi kuukautta Suomessa olevat 3. Yli kuusi kuukautta

Lisätiedot

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke Päivi Ylitalo: Poromiehen verotus -maatalouden veroilmoitus- Toukokuu 2010 Lapin ammattiopisto www.poroverkko.wikispaces.com Paliskuntain yhdistys

Lisätiedot

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Skatteverket SKV 442, 5.painos Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Finska Ulkomailla asuvia

Lisätiedot

Työttömyysturvakysely ammattikuvataiteilijoille

Työttömyysturvakysely ammattikuvataiteilijoille Työttömyysturvakysely ammattikuvataiteilijoille Työttömyysturvakysely Kysely tehtiin verkkokyselynä (Webropol) ajalla 28.3.-15.4.2018 Tietoa kyselystä välitettiin STS:n ja sen jäsenjärjestöjen uutiskirjeissä

Lisätiedot

VEROKORTTIHAKEMUS JA/TAI ENNAKKOVEROHAKEMUS

VEROKORTTIHAKEMUS JA/TAI ENNAKKOVEROHAKEMUS HAE VERKOSSA vero.fi/omavero Verohallinto PL 700 00052 VERO Hae tällä lomakkeella verokorttia ja/tai ennakkoveroa, jos olet yleisesti verovelvollinen henkilöasiakas, liikkeen- tai ammatinharjoittaja, maa-

Lisätiedot

Suomen verotus selkokielellä

Suomen verotus selkokielellä Suomen verotus selkokielellä Mitä sanat tarkoittavat? Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle

Lisätiedot

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomarin palkkioprosessin vaiheet 1. Erotuomari saa verohallinnolta sivutuloverokortin

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus Apulaisprofessori Tomi Viitala Eriytetty tuloverojärjestelmä - Tulolajit Luonnollisilla henkilöillä kaksi tulolajia: ansiotulo ja pääomatulo

Lisätiedot

Veroinfoa opettajille

Veroinfoa opettajille Veroinfoa opettajille Verkkoseminaari 9.4.2018 klo 14-15.30 Maria Jokipii Tilaisuuden ohjelma Esitäytetty veroilmoitus Tulonhankkimisvähennys Yleisesti tulonhankkimiskuluista Tarkempi katsaus tulonhankkimiskuluihin

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus. 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus. 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto Ulkomaille muuttava eläkkeensaaja 1. Ulkomaille muutosta huolimatta Suomesta saatu eläke verotetaan

Lisätiedot

TYÖMATKAT JA VEROTUS. Seija Karttunen Virpi Pasanen Eija Tannila

TYÖMATKAT JA VEROTUS. Seija Karttunen Virpi Pasanen Eija Tannila TYÖMATKAT JA VEROTUS Seija Karttunen Virpi Pasanen Eija Tannila TALENTUM Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja tekijät ISBN 978-952-14-2129-7 ISBN 978-952-14-2130-3 (sähkökirja) Taitto: NotePad

Lisätiedot

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle.

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle. Kela Hakemus Lasten kotihoidon tuki Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja www.kela.fi/lapsiperheet Voit

Lisätiedot

Kuvataiteilijan tuloverotus. Suomen Taiteilijaseura

Kuvataiteilijan tuloverotus. Suomen Taiteilijaseura Kuvataiteilijan tuloverotus Suomen Taiteilijaseura 27.3.2017 Ammattitaiteilijan vero-ohjeet http://artists.fi/taiteilijalle/verotus/ Mitä on vero? Verolla tarkoitetaan yksityisen julkiselle vallalle maksamaa,

Lisätiedot

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Verolait - keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2014 - muutokset verokorteissa ja työnantajamenettelyssä

Lisätiedot

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto Yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloverotus Verohallinto Sisältö Verotettava tulo lasketaan tulolähteittäin Tulolähteen merkitys verotuksessa Verotus perustuu kirjanpitoon Elinkeinotoiminnan tuloksen

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2015 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Huom! VML:ään tullut ja tulossa merkittäviä muutoksia v. 2017-2019 Verovuosi

Lisätiedot

Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut

Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut 1 (5) Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut 1. Mikä on tulorekisteri? Tulorekisteri on sähköinen kansallinen tietokanta, jota ylläpitää Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö.

Lisätiedot

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Kotitalousvähennys remonttityöstä Vakituisen ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöiden

Lisätiedot

Uusien ohjeiden vaikutus ja vinkit veroilmoitusten 2, 5 ja 6A:n täyttämiseen. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015

Uusien ohjeiden vaikutus ja vinkit veroilmoitusten 2, 5 ja 6A:n täyttämiseen. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015 Uusien ohjeiden vaikutus ja vinkit veroilmoitusten 2, 5 ja 6A:n täyttämiseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015 Sisältö Yhtenäistämisohje vs. Vero.fi > Syventävät ohjeet Tulossa uusia ohjeita,

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2016 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2016! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 18.11.2008 PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 Työntekijän kielivalinta Työntekijän sekä työ- ja tekijänoikeuskorvauksen saajan tietoihin on lisätty kielitieto. Palkkalaskelma ja korvauksensaajan

Lisätiedot

Porotalouden verotus. Paliskunta laskentayksikkönä (poikkeus Kiiminki-Kollaja) Porotalouden verovuosi on poronhoitovuosi

Porotalouden verotus. Paliskunta laskentayksikkönä (poikkeus Kiiminki-Kollaja) Porotalouden verovuosi on poronhoitovuosi Poromiehen verotus Porotalouden verotus Paliskunta laskentayksikkönä (poikkeus Kiiminki-Kollaja) Porotalouden verovuosi on poronhoitovuosi poronhoitovuosi 2015-2016 2016 verovuoteen Verotuksen perustietona

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 17.01.2017 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2017! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Kevytyrittäjyys rekrytoinnin muotona. Tervetuloa. Toukokuu Turvallinen polku yrittäjyyteen Omapajan laskutuspalvelu

Kevytyrittäjyys rekrytoinnin muotona. Tervetuloa. Toukokuu Turvallinen polku yrittäjyyteen Omapajan laskutuspalvelu Kevytyrittäjyys rekrytoinnin muotona Tervetuloa Toukokuu 2019 Turvallinen polku yrittäjyyteen Omapajan laskutuspalvelu Merja Koistinen merja.koistinen@omapaja.fi 044 719 8111 #yrityskeventäjä Valmentaja,

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Verovuosi Tuloverotuksessa kalenterivuosi, jolta veroilmoitus on annettava

Lisätiedot

Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2016

Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2016 Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2016 Palkkatulot, jotka on saatu työsuhteessa, ovat jo valmiiksi erikseen esitäytetyllä veroilmoituslomakkeella. Lomakkeella 15 ilmoitetaan

Lisätiedot

Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet

Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet Hanna Silander Lakimies Veronmaksajain Keskusliitto ry 15.3.2017 Oman asunnon ostaminen ja verotus Rahoitus Säästöt Laina Lahja Asunnon ostaminen Varainsiirtovero / ensiasunnon

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus Apulaisprofessori Tomi Viitala Eriytetty tuloverojärjestelmä - Tulolajit Luonnollisilla henkilöillä kaksi tulolajia: ansiotulo ja pääomatulo

Lisätiedot

Maatalousyhtymän verotus Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen

Maatalousyhtymän verotus Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen Maatalousyhtymän verotus 7.12.2016 Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen Maatalousyhtymällä voi olla - Maatalouden tulolähde: maatalous, rakennusten vuokrat, maa-alueen vuokra, metsätalouden sivutulot - Muun

Lisätiedot

Varusmies ja verot. Verohallinto vero.fi

Varusmies ja verot. Verohallinto vero.fi Varusmies ja verot Verohallinto vero.fi 2018 Verovaroilla kustannetaan Esimerkkejä käyttökohteista: terveydenhoito eli sairaalat, terveysasemat ja palvelutalot koulutus, opettajien palkat, kouluruoka ja

Lisätiedot

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Lapsiperheet-sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

Tulorekisteri. Hanna-Kaisa Kalmukoski

Tulorekisteri. Hanna-Kaisa Kalmukoski Tulorekisteri Hanna-Kaisa Kalmukoski 11.2.2019 Tulorekisteri on Kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Ilmoitettavat tiedot: 2019 : palkat ja ansiotulot

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2018

VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2018 VEROHALLINTO 2.1.2018 A104/200/2017 1.0 VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN

Lisätiedot

Siviilipalvelusvelvollinen ja verot. Verohallinto vero.fi

Siviilipalvelusvelvollinen ja verot. Verohallinto vero.fi Siviilipalvelusvelvollinen ja verot Verohallinto vero.fi 2017 Verovaroilla kustannetaan Esimerkkejä käyttökohteista: terveydenhoito eli sairaalat, terveysasemat ja palvelutalot koulutus, opettajien palkat,

Lisätiedot

Vero-opas. apurahansaajille LAL 2012

Vero-opas. apurahansaajille LAL 2012 Vero-opas apurahansaajille LAL 2012 Johdanto Käyttötarkoitus ja maksaja ratkaisevat verotuksen 2 3 Apurahan veronalaisuuden selvittäminen Tutkimusryhmä Ulkomaiset apurahat Apuraha apurahansaajan verotuksessa

Lisätiedot

1984 vp. - HE n:o 132

1984 vp. - HE n:o 132 1984 vp. - HE n:o 132 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi velkojen korkojen vähennysoikeuden rajoittamisesta verotuksessa annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan,

Lisätiedot

Marjanpoimijoiden verotus. Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö 3.3.2015 Mariia Suominen Verohallinto

Marjanpoimijoiden verotus. Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö 3.3.2015 Mariia Suominen Verohallinto Marjanpoimijoiden verotus Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö 3.3.2015 Mariia Suominen Verohallinto Luonnon marjojen poimimisen verotus Tuloverolain (TVL) 89 :n mukaan luonnonvaraisten

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 16.01.2018 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2018! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Mikä on kotitalousvähennys?

Mikä on kotitalousvähennys? Kotitalousvähennys Mikä on kotitalousvähennys? Verosta tehtävä vähennys pienentää maksettavan veron määrää on henkilökohtainen poikkeuksena puolisoiden välinen vähennysoikeus Saat vähentää osan kuluista,

Lisätiedot

YHDISTYKSEN JA SÄÄTIÖN VEROILMOITUS (6C)

YHDISTYKSEN JA SÄÄTIÖN VEROILMOITUS (6C) VEROHALLINTO 23.1.2019 1.0 YHDISTYKSEN JA SÄÄTIÖN VEROILMOITUS (6C) TIETUEKUVAUS 2019 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN... 2 4 VOIMASSAOLO...

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Apulaisprofessori Tomi Viitala Osakeyhtiön verotus Osakeyhtiö on yhteisö eli osakkeenomistajistaan erillinen verovelvollinen Osakeyhtiölle lasketaan

Lisätiedot

Verokortti ja veroilmoitus uudistuvat Henkilöasiakkaat. Webinaari tilitoimistoille

Verokortti ja veroilmoitus uudistuvat Henkilöasiakkaat. Webinaari tilitoimistoille Verokortti ja veroilmoitus uudistuvat Henkilöasiakkaat Webinaari tilitoimistoille 4.9.2018 Rajoitettua palvelua loka-marraskuussa Asiakaspalvelu on rajoitettua 2.-7.11. Palvelukanavissa saa vain yleisneuvontaa.

Lisätiedot

Ammattitaiteiljan verotusohjeet

Ammattitaiteiljan verotusohjeet Ammattitaiteiljan verotusohjeet Sisällysluettelo Aluksi... 2 Taiteilijan verotus TVL:n nojalla... 2 Esitäytetty veroilmoitus... 3 Esitäytetyn veroilmoituksen palautuspäivä... 3 Taiteellisen toiminnan tulot...

Lisätiedot

Henkilöasiakkaat voivat hoitaa suurimman osan veroasioistaan OmaVeropalvelussa. VEROTUKSEN MUUTOKSIA

Henkilöasiakkaat voivat hoitaa suurimman osan veroasioistaan OmaVeropalvelussa. VEROTUKSEN MUUTOKSIA Henkilöasiakkaat voivat hoitaa suurimman osan veroasioistaan OmaVeropalvelussa. VEROTUKSEN MUUTOKSIA OmaVeroon on kirjauduttu marraskuun 2018 jälkeen yli viisi miljoonaa kertaa. OmaVerossa voit esimerkiksi

Lisätiedot

HENKILÖASIAKKAAT. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas ILMOITA VERKOSSA. vero.fi/veroilmoitus. verovuosi

HENKILÖASIAKKAAT. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas ILMOITA VERKOSSA. vero.fi/veroilmoitus. verovuosi ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2012 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Yhteisöjen laki- ja veroilmoitusmuutoksia Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla, Verohallinto

Yhteisöjen laki- ja veroilmoitusmuutoksia Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla, Verohallinto Yhteisöjen laki- ja veroilmoitusmuutoksia 2020 Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 23.5.2019 Lauri Tuomarla, Verohallinto Tulolähdejaon poistaminen tietyiltä yhteisöiltä Tulolähdejaon poistaminen

Lisätiedot

Ohje apurahan myöntäjälle (Luonnos) Miten myönnetyt apurahat ilmoitetaan Melaan

Ohje apurahan myöntäjälle (Luonnos) Miten myönnetyt apurahat ilmoitetaan Melaan Ohje apurahan myöntäjälle (Luonnos) Miten myönnetyt apurahat ilmoitetaan Melaan Tämä ohjeluonnos perustuu eduskunnassa vielä käsiteltävänä olevaan lakiesitykseen (HE 92/2008), jonka on esitetty tulevan

Lisätiedot

Vuosi-ilmoitukset 2016. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto

Vuosi-ilmoitukset 2016. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto Vuosi-ilmoitukset 2016 Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto Sisältö Vuosi-ilmoitusten palautuspäivät Tietovälineellä ilmoittaminen Lain muutoksista aiheutuvat muutokset 2016 tietuekuvauksissa Uudet

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE)

VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE) VEROHALLINTO 1.1.2016 A127/200/2015 1.1. VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE) TIETUEKUVAUS 2016 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Kun sairastat -sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

Ammattitaiteilijan verotusohjeet / verovuosi 2013

Ammattitaiteilijan verotusohjeet / verovuosi 2013 Ammattitaiteilijan verotusohjeet / verovuosi 2013 Aluksi Ammattitaitelijaa verotetaan joko tuloverolain (TVL) tai elinkeinoverolain (EVL) mukaan. Nämä taiteilijan vero-ohjeet on ensisijaisesti suunnattu

Lisätiedot

Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2015

Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2015 Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2015 Palkkatulot, jotka on saatu työsuhteessa, ovat jo valmiiksi erikseen esitäytetyllä veroilmoituslomakkeella. Lomakkeella 15 ilmoitetaan

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys

TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys 28.1.2010 1 TES, tuloverolaki ja Verohallinnon kustannuspäätös TES määrittää, mitä työnantajan pitää maksaa TES ei määrittele maksettavien korvausten verokohtelua

Lisätiedot

Mikä on kotitalousvähennys?

Mikä on kotitalousvähennys? Kotitalousvähennys Mikä on kotitalousvähennys? Verosta tehtävä vähennys pienentää maksettavan veron määrää on henkilökohtainen poikkeuksena puolisovähennys Saat vähentää kuluja, jotka ovat aiheutuneet

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi 1.1.1995,

Lisätiedot

Maatilan verotus 2015

Maatilan verotus 2015 Maatilan verotus 2015 04.02.2015 Elina Heliander Otsikko tähän Muistiinpanot Muistiinpanovelvollisuus, joka perustuu tositteisiin ja muihin muistiinpanoihin. Muistiinpanot ja tositteet on säilytettävä

Lisätiedot

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6

Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6 Veroilmoituksen täyttöopas 6 YHTEISETUUS verovuosi 2013 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/6 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUKSEN ANTAMINEN 3 MUUTOKSET YHTEISÖN TIEDOISSA

Lisätiedot

Ulkomaantyön verotus Kuuden kuukauden sääntö. Marja Nummela veroasiantuntija Verohallinto 27.8.2014

Ulkomaantyön verotus Kuuden kuukauden sääntö. Marja Nummela veroasiantuntija Verohallinto 27.8.2014 Ulkomaantyön verotus Kuuden kuukauden sääntö Marja Nummela veroasiantuntija Verohallinto Käsiteltävät asiat Yleistä ulkomaantyön verotuksesta Kuuden kuukauden sääntö (TVL 77 ) Soveltumisen edellytykset

Lisätiedot

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Tarkennettu ja koottu ohjeistus erotuomareille sarjamääräyksiin sisältyvistä palkkioista ja matkakustannusten korvauksista. Esityksessä

Lisätiedot

SEURA TYÖNANTAJANA VAASA 18.10.2014. www.hlu.fi 1

SEURA TYÖNANTAJANA VAASA 18.10.2014. www.hlu.fi 1 SEURA TYÖNANTAJANA VAASA 18.10.2014 1 Yhdistyksen maksamat korvaukset Palkka ja luontoisedut tehtävä ennakonpidätys ja vähennettävä sivukulut Työkorvaus => yrittäjälle maksettava ei sivukuluja ennakonpidätys,

Lisätiedot

Apurahatutkija ja vakuu-aminen. APURAHALLA APUA! Tieteiden talo, Helsinki 17.3.2014 Henri Virtanen

Apurahatutkija ja vakuu-aminen. APURAHALLA APUA! Tieteiden talo, Helsinki 17.3.2014 Henri Virtanen Apurahatutkija ja vakuu-aminen APURAHALLA APUA! Tieteiden talo, Helsinki Henri Virtanen Apurahansaajan Mela turva Apurahansaajan lakisääteinen Mela- turva koostuu kolmesta osasta: Eläkevakuutus (MYEL)

Lisätiedot

Esimerkki 3. Sivu 1. Sivu 2

Esimerkki 3. Sivu 1. Sivu 2 Esimerkki 3 Esimerkissä on kuvattu, kuinka muu kuin tuloverolain 22 :n mukainen yleishyödyllinen yhteisö täyttää veroilmoituslomakkeen 6C. Yhdistys on kaveriporukan perustama Harrastus ry, joka on sääntöjen

Lisätiedot

Pidätyksen alaisen palkan määrä (sis. luontoisedut) Perusprosentti Lisäprosentti Palkkakauden tuloraja perusprosentille

Pidätyksen alaisen palkan määrä (sis. luontoisedut) Perusprosentti Lisäprosentti Palkkakauden tuloraja perusprosentille TULOVEROTUS 1 Ongelma Ennakonpidätys Kesällä 2012 Satu on kesätöissä. Hän on työnantajansa kanssa sopinut kuukausipalkakseen 1600 euroa. Palkanmaksupäivänä hänen tililleen on maksettu 1159,00 euroa. Satu

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A149/200/2016 1.2 VUOSI-ILMOITUS APURAHAT (Apurahan maksajat) (VSAPURAE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN

Lisätiedot

MAATILAN. ProAgria Länsi-Suomi Esko Aalto 050 55 44 191

MAATILAN. ProAgria Länsi-Suomi Esko Aalto 050 55 44 191 MAATILAN VEROTUS ProAgria Länsi-Suomi Esko Aalto 050 55 44 191 Aihealueet verotuksen perusteet muutokset 2013 ja 2014 yhtenäistämisohjeet 2013 metsäverotus 2013 arvonlisäverotus kotitalousvähennys verotuksen

Lisätiedot

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Vero.fi/tilitoimistot 2 Palvelunumero tilitoimistoille 020 697 072 / suomeksi 020 697 073 / ruotsiksi Yksi

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYT Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi

Lisätiedot

Auto yrityksessä. Yhtiön vai osakkaan auto?

Auto yrityksessä. Yhtiön vai osakkaan auto? Auto yrityksessä. Yhtiön vai osakkaan auto? Auto yrityksessä Auton käyttö voidaan toteuttaa kahdella tavalla: 1. Oman auton käyttö yrityksen ajoihin, mahdollisuus verovapaaseen kilometrikorvaukseen henkilöyhtiöt

Lisätiedot

LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT

LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/5 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUS JA LIITELOMAKKEET

Lisätiedot