Lausunnoilla oleva lain muutos tulisi voimaan vasta vuonna 2019.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunnoilla oleva lain muutos tulisi voimaan vasta vuonna 2019."

Transkriptio

1 KOMMENTTIKOOSTE Määräys katsastustoimipaikan tilat ja laiteet 16(5) Perustelumuistion liite TRAFI/18930/ /2018 TRAFI/191268/ /2018 Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Yleistä Onko ylipäätään tässä vaiheessa tarpeen päivittää laitteiden osalta, koska lausunnolla oleva katsastuslakimuutos tuo joka tapauksessa uusia muutoksia ja vaikuttaa myös tähän määräykseen. Lausunnoilla oleva lain muutos tulisi voimaan vasta vuonna Yleistä Trafin aloitustarkastuslomakkeella lisäsäädetään tällä hetkellä määräyksen lisäksi. Jatkossa olisi suotavaa, että kaikki sääntely olisi ainoastaan määräyksessä. Määräyksen nimi Olisiko mielekästä muuttaa otsikko kuvaavammaksi, esim. Määräys katsastustoimipaikan tiloista ja laitteista 2 Olisiko mielekästä siirtää tarkastuskuilu tilavaatimusten alle (tällä hetkellä laitevaatimuksien joukossa)? Kuilu on kuitenkin täysin sidoksissa tilaan, eikä sitä voi erillisenä laitteena käydä ostamassa ja 3.2 Ehdotamme, että laiteluetteloon lisätään jarrunesteen vesipitoisuuden mittari. Tulemme ehdottamaan myös, että arvosteluperustemääräyksessä jarrunesteen vesipitoisuuden mittaaminen olisi yksi jarrunesteen kunnon arviointitapa. Lausunnon liitteenä on eräs esimerkki ko. mittarista Jarrulevyjen paksuuden mittauslaite vaaditaan, mutta Trafi ei ole julkaissut paksuuden minimiarvoja. Trafin tulisi toimittaa katsastajille ajoneuvokohtaiset mittarajat kuten päästöjen kohdalla. Nyt rajaarvot voi vaihdella toimipaikkojen kesken, kun eri tietolähteistä voi saada eri arvoja Kaasuvuodonilmaisin olisi hyvä vapauttaa kalibrointivaatimuksista. Kommentista ei ilmene, mitä lisävaatimuksia aloitustarkastuksessa olisi käytännössä vaadittu. Lomake ei joka tapauksessa ole sitova kuten määräys. Muutettu katsastustoimipaikan tiloista sekä katsastuslaitteista ja -varusteista Tilavaatimuksiin lisätty viittaukset kohtaan, jossa määrätään ajoneuvonostimesta ja tarkastuskuilusta. Direktiivi ei vaadi laitetta ja tarkastus tulee direktiivin mukaan tarkastaa silmämääräisesti, joten ei vaadita laitetta tässä vaiheessa myöskään kansallisesti. Jarrulevyjen vaadittu paksuus vaihtelee ajoneuvon merkin ja mallin mukaan ja valmistaja määrittelee ne, ei Trafi. Tällä hetkellä Trafilla ei ole julkisesti luotettavaa järjestelmää, jossa olisi valmistajien määrittelemät arvot ajantasaisina ja luotettavasti. Käytettävien mittauslaitteiden on Trafin näkemyksen mukaan oltava luotettavia ja kalibrointivaatimus on siten perusteltua Kevyen kaluston jarrudynamometrille olisi tarpeen määritellä minimi akselimassa, joka pitää pystyä tarkastamaan. Tällä on suora vaikutus siihen, paljonko käytännön mittauksessa pitää saavuttaa jar- Jarrudynamometrillä saavutettavien jarrutussuhteiden vaatimukseen ei olla esittämässä muutoksia.

2 2(5) ruvoimia minimihidastuvuuden saavuttamiseksi. Suurimmillaan kevyen kaluston akselimassat (kuormitettuna) ovat luokkaa 2000 kg. Tämä tarkoittaisi, että mittauksessa jarruvoimia pitäisi saada 5,7 kn per pyörä, jotta teoreettisesti saavutettaisiin arvosteluperusteissa mainittu 58 %:n hidastuvuus ((2000kg*9,81m/s2*0,58)/2). Tällä 2000 kg:n minimimassa määrittelyllä valtaosa nykyisistä dynamometreistä olisi jatkossakin kelvollisia (mittarin maksiminäyttämä on valtaosalla dynamometreistä 6 kn). Tässä on tietysti huomioitava, että kyse on teoreettisesta mahdollisuudesta saavuttaa mainitut jarruvoimat. Talvi- ja sadekelillä 5,7 kn voimia on käytännössä mahdotonta saavuttaa. Lisäksi käytännön mittauksiin vaikuttaa myös telojen kunto (kuluneisuus). Tätä varten olisi tärkeää sallia telojen uudelleenpinnoitus alkuperäistä vastaavalla tavalla (pinnoitus hitsaamalla) Jarrutussuhteiden tarkastus tulisi kuvata selkeämmin esim. arvosteluperustemääräykseen. Miten testataan ajoneuvo, jonka jarrut lukkiutuvat ennen kuin vaadittava hidastuvuus on saavutettu, vaikka testattaisiin pyöröhitsatuilla teloilla? Tulisiko ajoneuvot kenties kuormittaa? Pitäisikö määritellä telojen kitkakerroin tarkemmin? Tällä hetkellä on mahdoton valita mittaukseen soveltuvaa dynamometriä, jos mittaustapaa ei ole kuvattu. Millaisia jarruvoimia dynamometrilla olisi saavutettava? Nykyiset kevyen kaluston jarrudynamometrit on tietyissä tapauksissa mahdollista varustaa esim. pyöröhitsatuilla teloilla, jolloin kuivalla kelillä on mahdollista saavuttaa hidastuvuudet, mutta mittausasteikko saattaa loppua kesken erityisen painavaa akselia testattaessa. Märällä tai talvisella kelillä Määräyksen mukaan ei saa tehdä muita kuin valmistajan hyväksymiä muutoksia. Jos valmistaja sallii hitsaamisen, sen saa tehdä.

3 3(5) vaadittujen hidastuvuuksien saavuttaminen on haasteellista telojen materiaalista riippumatta. Ehdotamme myös, että kuluneiden telojen pinnoitus hitsaamalla alkuperäistä vastaavaksi olisi sallittua Laitteeseen ei saa tehdä muutoksia. Onko tarkoitus, ettei teloja saa enää hitsaamalla pinnoittaa uudelleen? Ehdotuksemme on, että jälkikäteen tehtyjä alkuperäisen kaltaisia pinnoituksia saisi edelleen käyttää. Keskeisempää olisi miettiä millaisia jarrutussuhteita halutaan tavoitella, koska alkuperäisetkin rullat kuluvat nastarenkailla erittäin nopeasti, eikä alkuperäisosia käyttämällä aiheutuvaa kustannusten nousua vastaavaa mittausten luotettavuuden parantumista saavuteta. Kuka määrittelee sen, milloin tela pitää vaihtaa, ja millä perusteella tämä päätös tehdään? Mitä tarkoittaa tässä kohtaa sähköinen tallenne Määräyksen mukaan ei saa tehdä muita kuin valmistajan hyväksymiä muutoksia. Jos valmistaja sallii hitsaamisen, sen saa tehdä. Kyseessä voidaan katsoa olevan katsastukseen liittyvä asiakirja. Asiakirjoista säädetään ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain 27 :ssä, jonka 1 momentin mukaan katsastustoimipaikan on lähetettävä rekisteröinti-, muutos- ja kytkentäkatsastusta koskevat todistukset ja muut asiakirjat lle säilytettäviksi mahdollisimman pian sen jälkeen, kun katsastus on suoritettu loppuun. Muut kuin 1 momentissa tarkoitetut katsastusta koskevat todistukset ja muut asiakirjat on säilytettävä katsastustoimipaikalla. Määräaikaiskatsastusta koskevat asiakirjat ja tarkastustodistukset säilytetään vähintään kaksi vuotta ja muut asiakirjat vähintään 15 vuotta Selvennettävä mitä jatkopaloilla tarkoitetaan. Ovatko esim. keventimen ja ajoneuvon väliin tulevat kumiset/metalliset/puiset korokepalat myös jatkopaloja? VNa 1432/2016 soveltamisalassa viitataan direktiiviin 2014/32. Direktiivissä todetaan, että se ei koske mittalaitteita, jotka on saatettu markkinoille ennen Määräys mahdollistaa hidastuvuusmittarilla tehtävästä mittauksesta laadittavan asiakirjan joko sähköisenä tai tulosteena. Määräyksen mukaan jatkopalojen pitää olla valmistajan hyväksymää mallia. Näin ollen katsotaan, että kommentissa tarkoitetuilla esineillä ei lienee tarkoiteta määräyksen mukaisia jatkopaloja. Lisätty siirtymä, että voimaan tullessa käytössä olleita laitteita saa käyttää edelleen.

4 4(5) Nähdäksemme näin ollen ennen markkinoille saatettujen mittalaitteiden ei tarvitse täyttää mainittua vaatimusta Kevyen toimipaikalla vaaditaan vaaka jonka mittauskyky on 4000kg/akseli, joka on aika ylimitoitettu. Ehdotuksena 2000 kg Heilahduksenvaimentimien tarkastusmassa olisi hyvä rajata max 2000 kg. Valtaosa laitteista (bosch/att/ahs/beissbarth/nussbaum) kykenee tehtaan speksien mukaan vain 2t testausmassaan, jonkin verran painavammankin akselin testaaminen onnistuu kyllä käytännössä mutta spekseissä tätä ei tueta. 3.2 Vaatimus raskaan kaluston OBDmittausjärjestelmästä puuttuu. Vaatimus vastaa voimassa olevan määräyksen vaatimusta. Määräystä on muutettu lausunnossa esitetyn mukaisesti. Testimassa on eri kuin määräyksessä tarkoitettu kokonaismassa. Vaatimus vastaa voimassa olevan määräyksen mukaista vaatimusta. Lisätty OBD laitevaatimus. Sallitaan myös sähköinen tallenne. 3.2 Ehdotetaan lisättäväksi vaatimuksena vetosilmukka, jolla kytkin voidaan sulkea ja mahdollisesti myös vetotappi jolla pöytä suljetaan 3.2 Metrimitat: olisiko syytä muotoilla mitan pituusvaatimukseksi vähintään 30m. Nyt yli 30 metrin mitasta on sanktioitu Raskaan keventimen jatkopalojen (joilla tehdään kevennys tukivarsista) maksiminosto kyky voisi olla selkeästi määritelty. Tämä olisi tiukennus nykytilaan ja vaatisi myös testausmenetelmän lisäämistä arvosteluperusteisiin. Ei muuteta määräystä tässä vaiheessa, mutta arvioidaan mahdollisuutta kokeilla vetosilmukan käyttöä katsastuksessa. Lisätty vähintään 30 metrin mitta. Määräyksen mukaan keventimen nostokyvyn on oltava vähintään kg, mikä koskee myös keventimissä käytettäviä jatkopaloja Välyksentarkastuslaite: vaatimuksessa lienee virhe mittayksikössä, nopeusvaatimuksen yksikkö lienee mm/s, ei cm/s. 3.3 Ehdotamme, että kalibrointiin olisi sama teksti kuin paineilmajarrumääräyksessä: Laitteisto tulee kalibroida vähintään vuoden (+/- 1kk) välein tai valmistajan ohjeiden mukaan. Direktiivissä käytetään senttimetriä. Tämä tarkoittaisi, että muutettaisiin määräajaksi vähintään 13 kk. Ei ole esitetty perusteluja muutokselle, joten ei muuteta. 3.3 Olisiko mahdollista kirjoittaa vaatimus samalla ta- Yksityisten - Määräyksen mukaan voi olla myös tasan vuosi.

5 5(5) 6. Siirtymämääräys 6. siirtymämääräys voin, kuin paineilmajarrumääräyksessä. Tällöin tosiasiallinen kalibrointiväli olisi 1 vuosi eikä alle 1 vuosi. Tila- ja laitevaatimuksia koskien keskeistä on se, että vaatimuksia asetettaessa otetaan huomioon voimaantulevaksi kaavaillut paketti 2:ta koskevan HE:ssä esitellyt asiat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sellaisten toimilupien, jotka on myönnetty ennen tilavaatimuksien siirtymäaika päättyy , mutta laitevaatimusten osalta jo Kuitenkin HE:ssä lähtökohtana on, että jälkeen katsastustoimipaikka itse määrittelee, mitä ajoneuvoja se tarkastaa, ja millä laitteilla se onnistuu. Näin oltaisiin taas tilanteessa, jossa mahdollisesti aiemmin vaihdettavaksi määrätyt laitteet kelpaisivatkin. Olisi järjetöntä edellyttää laitteiden vaihtamista 4 kuukauden ylimenokauden vuoksi. Nykyinen muotoilu johtaa siihen, että siirtymäajan päättymisen ( ) ja ehdotetun katsastuslakimuutoksen voimaantulon ( ) väliseksi ajaksi on hankittava laitteita, joiden tarve päättyy 4 kuukauden jälkeen. Ehdotuksena siirtää siirtymäsäännöksen ajankohta > Puolustushallinto pitää esitettyjä muutoksia hyvinä ja kannattaa niitä. Muilta osin puolustusministeriöllä ei ole puolustushallinnon osalta lausuttavaa. toimipaikkojen Liitto ry (YKL ry) Liitto ry (YKL ry) Puolustusministeriö Otettu huomioon. Siirtymä muutettu 2019 loppuun saakka. Otettu huomioon, kuitenkin siten, että siirtymä on vuoden 2019 loppuun. ei lausuttavaa ei lausuttavaa Logistiikkayritysten Liitto Ry Suomen Kuntaliitto ry

Katsastustoimintaa koskevista tarkemmista määräyksistä

Katsastustoimintaa koskevista tarkemmista määräyksistä 1 (8) Antopäivä: 26.6.2014 Voimaantulopäivä: 1.7.2014 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki ajoneuvojen katsastustoiminnasta (957/2013) 12 ja 25 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Moottoriajoneuvojen

Lisätiedot

KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014

KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014 KATSASTUSALA MURROKSESSA 2014 - Uhka vai uusia mahdollisuuksia? Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät Hämeenlinna 3.-4.4.2014 Projekti-insinööri Reijo Asp Katsastuksen toimilupalakimuutos (voimaan 1.7.2014)

Lisätiedot

Katsastustoimipaikan tilat ja laitteet

Katsastustoimipaikan tilat ja laitteet 1 (9) Antopäivä: 18.5.2018 Voimaantulopäivä: 20.5.2018 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki ajoneuvojen katsastustoiminnasta (957/2013) 12 ja 25 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa:

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen katsastusluvista annetun lain 5 ja 10 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen katsastusluvista annettua lakia siten, että henkilö

Lisätiedot

Katsastusasematesti 2010

Katsastusasematesti 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 TARKASTUSKOHTEET... 3 2.1 OBD järjestelmän ilmoittama vikakoodi... 3 2.2 Alatukivarren ulompi laakerointi välyksellinen taka-akselilla... 5 2.3 Nastaero liian suuri... 6 2.4

Lisätiedot

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen Ohje 1 (5) Antopäivä: 27.5.2011 Voimaantulopäivä: 27.5.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 759/208/2009, 26.6.2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(5) 27.2.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (7) Antopäivä: 17.06.2015 Voimaantulopäivä: 01.07.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Muutostiedot: Soveltamisala: O-luokan ajoneuvot Sisällysluettelo

Lisätiedot

Tutkimus kevyen kaluston jarrudynamometreistä sekä jarrujen testauksesta katsastuksessa

Tutkimus kevyen kaluston jarrudynamometreistä sekä jarrujen testauksesta katsastuksessa Joonas Peltonen Tutkimus kevyen kaluston jarrudynamometreistä sekä jarrujen testauksesta katsastuksessa Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Auto- ja kuljetustekniikka Insinöörityö 1.3.2015 Tiivistelmä

Lisätiedot

4 Kaikki ne kohdat, joissa on vain numero, on selviä. A-Katsastus Oy

4 Kaikki ne kohdat, joissa on vain numero, on selviä. A-Katsastus Oy KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/664120/03.04.03.00/2018 1(6) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 4 Kaikki ne kohdat, joissa on vain numero, on selviä. Jos kohtaan liittyy alakohtana

Lisätiedot

Hallituksen esitys katsastuslupalaista. Tiedotustilaisuus 9.12.2010

Hallituksen esitys katsastuslupalaista. Tiedotustilaisuus 9.12.2010 Hallituksen esitys katsastuslupalaista Tiedotustilaisuus 9.12.2010 Taustaa Katsastusala vapautettiin asteittain kilpailulle vuodesta 1994. Kohonneet katsastushinnat sekä keskittynyt toimialarakenne edelleen

Lisätiedot

Katsastustoimipaikan laitevaatimukset

Katsastustoimipaikan laitevaatimukset Ohje 1 (5) TRAFI/ Antpäivä: 28.12.2011 Vimaantulpäivä: 2.1.2012 Vimassa: tistaiseksi Säädösperusta: LiikMp ajneuvjen katsastusluvista (1099/1998) 2 Muutstiedt: Kumaa hjeen 237/121/2001 Sveltamisala: Katsastustimipaikat

Lisätiedot

Vaurioituneen ajoneuvon katsastukseen liittyvät säädökset ja ohjeet

Vaurioituneen ajoneuvon katsastukseen liittyvät säädökset ja ohjeet Ajoneuvolaki 1090/2002 7 Ajoneuvon rakenteen muuttaminen, ajoneuvon rakentaminen ja vaurioituneen ajoneuvon katsastaminen Jos ajoneuvon alkuperäisistä osista vaihdetaan 50 prosenttia tai enemmän, ajoneuvolle

Lisätiedot

LIITE 1 TESTAUSTULOSTEEN TIEDOT

LIITE 1 TESTAUSTULOSTEEN TIEDOT LIITE 1 TESTAUSTULOSTEEN TIEDOT Mittauksen lähtöarvoista ja tuloksista tulee olla tulostettavissa ulkoasultaan ja tietojen ryhmittelyltään selkeä, enintään kolmesivuinen mittauspöytäkirja, jonka fonttikoko

Lisätiedot

Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Tarkastettavat tiedot (diat 3-12) KATSA-merkinnät (diat

Lisätiedot

Mäntsälän Ilmailukerho. Ks. yllä.

Mäntsälän Ilmailukerho. Ks. yllä. Kohta Kommentti Lausuja Trafin vastaus Koko määräys Ei lausuttavaa. Sisäministeriö - Suomen Ilmailuliiton Experimental- ja ultrakevyttoimikunta (SIL EUT) LAUSUNTOKOOSTETAULUKKO AIR M5-10 - TRAFI/25028/03.04.00.00/2014

Lisätiedot

HE 100/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi

HE 100/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi 1 päivänä joulukuuta 2015 voimaan tulevan ampumaaselain

Lisätiedot

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ajoneuvon nastarenkaiden vaatimukset

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen 3 Määräaikaiskatsastusvelvollisuus 1. Ajoneuvolain 51 :ssä tarkoitettu määräaikaiskatsastusvelvollisuus koskee autoja (M- ja N-luokan ajoneuvot),

Lisätiedot

/ Timo Ojala KATSASTUS LAINSÄÄDÄNNÖNMUUTOKSET

/ Timo Ojala KATSASTUS LAINSÄÄDÄNNÖNMUUTOKSET 21.3.2017 / Timo Ojala KATSASTUS LAINSÄÄDÄNNÖNMUUTOKSET Katsastus tiheyden muuttaminen 1. Kun katsastus tiheyttä muutetaan tulee huomioida ajoneuvojen iän lisäksi myös niiden käyttö. 2. Vähän käytetty

Lisätiedot

Katsastustoimipaikan tilat ja laitteet

Katsastustoimipaikan tilat ja laitteet LUONNOS 1 (10) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 1.11.2019 Voimassa: toistaiseksi Laki ajoneuvojen katsastustoiminnasta (957/2013) 22 ja 25 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot:

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 3 päivänä helmikuuta /2015 Puolustusministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 3 päivänä helmikuuta /2015 Puolustusministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 3 päivänä helmikuuta 2015 65/2015 Puolustusministeriön asetus sotilasajoneuvojen katsastustoiminnasta ja liikennekelpoisuuden valvonnasta puolustusvoimissa Annettu

Lisätiedot

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta Keskustelutilaisuus 7.5.2015 Aikataulua Lausuntovaihe päättyy 8.5.2015 Lausuntoyhteenveto ja mahdolliset tarkistukset säädöksiin toukokuu Käännättäminen

Lisätiedot

Alusten radiolaitteet

Alusten radiolaitteet Perustelumuistion liite 1(5) 13.2.2018 Alusten radiolaitteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Alusten radiolaitteet -määräys, jäljempänä radiolaitemääräys, annetaan aluksen teknisestä turvallisuudesta

Lisätiedot

Ei lausuttavaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Ei lausuttavaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto 1 1 (7) I. Yleistä palautetta Lausunnon antaja Lausunto Finanssivalvonnan kommentti 1. Ei ole Valtiovarainministeriö Ei lausuttavaa Ei lausuttavaa 2. Määräyksiä ja ohjeita pidetään perusteltuina ja kannatettavina

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(6) 24.4.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

Katsastustoiminnan aloittaminen raskaan kaluston korjaamolla

Katsastustoiminnan aloittaminen raskaan kaluston korjaamolla Ville-Antti Virtanen Katsastustoiminnan aloittaminen raskaan kaluston korjaamolla Opinnäytetyö Kevät 2015 SeAMK Tekniikka Konetekniikan tutkinto-ohjelma Auto- ja työkonetekniikka 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle 1993 vp - HE 74 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet Tatu Siivonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Yleistä määräyksestä Määräys liittyy EU:n liikennekelpoisuuspakettiin kuuluvien katsastusdirektiivin

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS AJONEUVOJEN KÄYTÖSTÄ TIELLÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA / KIITOSIMEON OY:N LAUSUNTO

VALTIONEUVOSTON ASETUS AJONEUVOJEN KÄYTÖSTÄ TIELLÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA / KIITOSIMEON OY:N LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON ASETUS AJONEUVOJEN KÄYTÖSTÄ TIELLÄ ANNETUN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA / KIITOSIMEON OY:N LAUSUNTO 1 Taustaa Trafi / Otto Lahti on pyytänyt palautetta 11.23.2013 annetusta asetusluonnoksesta

Lisätiedot

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä HE 23/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Norminsiirto II ja automääräys

Norminsiirto II ja automääräys Norminsiirto II ja automääräys Tieliikenteen säädösinfo 8.11.2016 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Aluksi historiaa: Norminsiirto I -hanke 1.1.2015 voimaan

Lisätiedot

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia.

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia. PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Alusten vakavuus TRAFICOM/193813/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009;

Lisätiedot

Katsastustoimipaikan tilat ja laitteet

Katsastustoimipaikan tilat ja laitteet 1 (11) Antopäivä: 14.10.2019 Voimaantulopäivä: 1.11.2019 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki ajoneuvojen katsastustoiminnasta (957/2013) 22 ja 25 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot:

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan liikenteessä

Lisätiedot

Kohdennetut kysymykset (Pääesikunta ja Puolustushallinnon rakennuslaitos)

Kohdennetut kysymykset (Pääesikunta ja Puolustushallinnon rakennuslaitos) Puolustushallinnon rakennuslaitos Lausunto 14.03.2017 182/3500/2017 Asia: 1952/40.02.00/2008 Lausuntopyyntö puolustusministeriön kemikaaliasetuksista Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne

Lisätiedot

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Perustelumuistio 1(7) 21.06.2016 Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Määräyksen tausta ja säädösperusta Komissio päivitti aiemmin päätöksenä annettua ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmää

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti 1 (7) Antopäivä: 28.12.2015 Voimaantulopäivä: 4.1.2016 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/49966/03.04.03.02/2015 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (6) Antopäivä: 16.9.2015 Voimaantulopäivä: 21.9.2015 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/23887/03.04.03.02/2013 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

Yksittäishyväksynnän voimassaolo 21 :n 2 mom korotuksille

Yksittäishyväksynnän voimassaolo 21 :n 2 mom korotuksille Tiedote katsastajille 4/2013 17.9.2013 (päivitetty 20. ja 27.9.2013) Asetuksen 407/2013 mahdollistamat massamuutokset Tässä tiedotteessa käsitellään asetuksen 407/2013 voimaantulon mahdollistamia muutoskatsastuksia,

Lisätiedot

Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen

Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen Ohjeita Volvo -kuorma-autojen jarrutarkastuksen suorittamiseen Mittauspisteiden sijainti ALB-kilven sijainti Laskentapaineet Yleisesti jarruhidastuvuusmittauksissa käytettävät laskentapaineet ovat VOLVO

Lisätiedot

Alusten radiolaitteet

Alusten radiolaitteet Perustelumuistio 1(5) 20.11.2014 Alusten radiolaitteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys alusten radiolaitteista ja niihin liittyvistä järjestelyistä Vuoden 2010 alusta voimaan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ajoneuvolain (1090/2002) ja ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain (957/2013) 5

Lisätiedot

Dieselkäyttöisten autojen pakokaasupäästöjen tarkastus katsastuksessa

Dieselkäyttöisten autojen pakokaasupäästöjen tarkastus katsastuksessa 11 OHJE 1 (6) Antopäivä: 17.2.2017 Voimaantulopäivä: 21.2.2017 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Dieselkäyttöisten autojen pakokaasupäästöjen tarkastus katsastuksessa

Dieselkäyttöisten autojen pakokaasupäästöjen tarkastus katsastuksessa 11 OHJE 1 (6) Antopäivä: 30.11.2016 Voimaantulopäivä: 1.12.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa

Lisätiedot

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Tieliikenteen säädösinfo Susanna Metsälampi 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lainsäädäntökokonaisuus on palapeli EU-säädökset (asetukset

Lisätiedot

KEVYEN KALUSTON KATSASTUSTOIMIPAIKKOJEN LAITTEET JA NIIDEN HUOLTO

KEVYEN KALUSTON KATSASTUSTOIMIPAIKKOJEN LAITTEET JA NIIDEN HUOLTO Opinnäytetyö (Turun AMK) Auto- ja kuljetustekniikka Autotekniikka 2018 Suvi Silvennoinen KEVYEN KALUSTON KATSASTUSTOIMIPAIKKOJEN LAITTEET JA NIIDEN HUOLTO OPINNÄYTETYÖ (AMK ) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

HE 89/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta

HE 89/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusedustuksesta annetun lain 28 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta annettua lakia. Euroopan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ajoneuvolain (1090/2002) ja ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain (957/2013) 5

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Keskustelua Trafin erikoiskuljetusmääräyksestä

Keskustelua Trafin erikoiskuljetusmääräyksestä Keskustelua Trafin erikoiskuljetusmääräyksestä SKALS-erikoiskuljetusseminaari 15.11.2018 Juhani Puurunen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältöä Säädösperustaa Perussäännöksistä Trafin erikoiskuljetusmääräyksen

Lisätiedot

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info 24.11.2015 Esa Aaltonen Reijo Jälkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksen tavoitteet VAkuuttaminen ja REkisteröinti Sähköiseksi Asiointi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi jalometallituotteista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi jalometallituotteista annettua lakia siten,

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 111/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön yleisen tutkintojen tunnustamisjärjestelmän voimaanpanosta annetun lain 6 ja 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 59/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvojen yksittäishyväksynnän järjestämisestä annetun lain 19 :n ja ajoneuvojen yksittäishyväksynnän väliaikaisesta järjestämisestä annetun lain

Lisätiedot

Autokaupan ajankohtaiskatsaus Lehdistötilaisuus 8.30 9.30

Autokaupan ajankohtaiskatsaus Lehdistötilaisuus 8.30 9.30 AKL:n 43. Autokauppiaspäivät 15.3.2013 Hilton Helsinki Kalastajatorppa AKL 80 juhlavuosi Autokaupan ajankohtaiskatsaus Lehdistötilaisuus 8.30 9.30 Toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitto ry Esityksen

Lisätiedot

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 18.6.2009 793/208/2009 Sisältöalue Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan Toimivallan säädösperusta Ajoneuvolaki 1090/2002 99, LVMa 1248/2002 Kohderyhmät

Lisätiedot

Matkustaja-alusinfopäivä Juuso Halin

Matkustaja-alusinfopäivä Juuso Halin Matkustaja-alusinfopäivä 18.1.2019 Juuso Halin Alusturvallisuuslain muutos, taustaa Muutokset alusturvallisuuslakiin ja lakiin matkustaja-aluksen henkilöluetteloista Löytyvät HE:stä 198/2018 Hallituksen

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos SM066:00/2011. Asetusehdotus on valmisteltu sisäministeriössä virkatyönä.

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos SM066:00/2011. Asetusehdotus on valmisteltu sisäministeriössä virkatyönä. SISÄMINISTERIÖN ASETUS VOIMANKÄYTTÖ- ASE-, JA JÄRJESTYKSENVALVOJAKOULUTTAJIEN KOULUTUKSESTA 1. Yleistä Asetusehdotus liittyy hallituksen esitykseen (HE 22/2014 vp) eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

KATSASTUSASIAKIRJOJEN ARKISTOINTI JA LÄHETTÄMINEN DIGITOI- TAVAKSI

KATSASTUSASIAKIRJOJEN ARKISTOINTI JA LÄHETTÄMINEN DIGITOI- TAVAKSI 1 (6) Antopäivä: 05.05.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 05.05.2013 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa/muuttaa määräyksen/ohjeen AKEn ohje 618/208/2008;

Lisätiedot

Nykyaikainen kolarikorjaus. Ajoneuvojen korjaus ja lunastus Vakuutusyhtiön näkökulma

Nykyaikainen kolarikorjaus. Ajoneuvojen korjaus ja lunastus Vakuutusyhtiön näkökulma Nykyaikainen kolarikorjaus Ajoneuvojen korjaus ja lunastus Vakuutusyhtiön näkökulma SVT Tunnuslukuja yrityksestä: - toiminta aloitettu v.1992-100 henkilöä - toimeksiantajana 4 vakuutusyhtiötä - 17 toimipaikkaa

Lisätiedot

Lausuntopyyntö julkisen hallinnon tiedonhallinnan sääntelyn kehittämistä selvittäneen työryhmän raportista

Lausuntopyyntö julkisen hallinnon tiedonhallinnan sääntelyn kehittämistä selvittäneen työryhmän raportista Lausunto 01.11.2017 2860/00 04 05/2017 Asia: VM/1709/00.01.00.01/2016 VM098:00/2016 Lausuntopyyntö julkisen hallinnon tiedonhallinnan sääntelyn kehittämistä selvittäneen työryhmän raportista Yleiset kommentit

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet Aino Still 23.8.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Viranomaisen valtuudesta antaa määräyksiä Perustuslain

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu T. Mattila Koulutuspäivä Siirtymäajat ja tietojen käyttölupa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu T. Mattila Koulutuspäivä Siirtymäajat ja tietojen käyttölupa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu T. Mattila Koulutuspäivä 10.4.2013 Siirtymäajat ja tietojen käyttölupa Sisältö Siirtymäajat Unionin lupa Biosidivalmisteet Käsitellyt esineet Tehoaineen

Lisätiedot

KEVYTPERÄVAUNUJEN NOPEUSRAJOITUS. Teemu S. Lindfors

KEVYTPERÄVAUNUJEN NOPEUSRAJOITUS. Teemu S. Lindfors KEVYTPERÄVAUNUJEN NOPEUSRAJOITUS Teemu S. Lindfors SISÄLLYS Testmill tutkimuslaitoksena 3 Lakiehdotuksen taustatietoja 4 Jarruttoman perävaunun riskitekijät 5 7 Jarrullisen perävaunun riskitekijät 8 9

Lisätiedot

Aluksen lastiviiva ja varalaita

Aluksen lastiviiva ja varalaita PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Aluksen lastiviiva ja varalaita TRAFICOM/84663/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä

Lisätiedot

Muutokset asetukseen ajoneuvon käytöstä tiellä, ajoneuvon tai yhdistelmän käyttöä koskevat säännöt

Muutokset asetukseen ajoneuvon käytöstä tiellä, ajoneuvon tai yhdistelmän käyttöä koskevat säännöt Tiedte 1(5) 24.2.2017 Muutkset asetukseen ajneuvn käytöstä tiellä, ajneuvn tai yhdistelmän käyttöä kskevat säännöt Asetusta ajneuvn käytöstä tiellä 1257/1992 (käyttöasetus) n muutettu asetuksella 47/2017

Lisätiedot

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L-LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L-LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE 5158 Liite 1 DIREKTIIVIEN J SÄÄNTÖJEN MUKISET VTIMUKSET L-LUOKN JONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE J ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE 1. Tätä taulukkoa sovelletaan vuonna tai sen jälkeen otettuun

Lisätiedot

Alusten radiolaitteet

Alusten radiolaitteet Alusten radiolaitteet TRAFI/5379/03.04.01.00/2014 Erityisasiantuntija Jami Metsärinne Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutos ja voimaantulo Vuonna 2011 annetun määräyksen toimivuudesta on kerätty

Lisätiedot

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM Lakiehdotuksen EU-tausta Mopojen, moottoripyörien, nelipyörien

Lisätiedot

LÄÄKINTÄLAITTEEN VASTAANOTTOTARKASTUS

LÄÄKINTÄLAITTEEN VASTAANOTTOTARKASTUS LÄÄKINTÄLAITTEEN VASTAANOTTOTARKASTUS SGS Fimko Oy Ilpo Pöyhönen Ilpo.Poyhonen@sgs.com Hermiankatu 12 B 33720 Tampere, Finland Puh. 043 8251326 MISTÄ PUHUTAAN Tarkoitus Vastaako hankinnassa sovitut asiat

Lisätiedot

Soveltamisala. Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi. A-Katsastus Group Oy. Yksityisten Katsastustoimipaikkojen. Liitto ry (YKL ry)

Soveltamisala. Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi. A-Katsastus Group Oy. Yksityisten Katsastustoimipaikkojen. Liitto ry (YKL ry) Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Soveltamisala Yleistä Voisiko traktorin pitää kokonaan erillään kyseisestä arvosteluperusteesta. Se voitaisiin hoitaa erillisellä määräyksellä. Traktori sopii kovin

Lisätiedot

Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymä-ajan säännöksiä aletaan poistaa.

Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymä-ajan säännöksiä aletaan poistaa. LAUSUNTOPYYNTÖTAULUKKO Määräys OPS M6-1 1(6) TRAFI/35830/03.04.00.00/2017 Määräysluonnoksen kohta Uusi kohta: 2.3.8 Mahdollinen muutosehdotus perusteluineen tai muu huomio Laskuvarjon huoltaja saa korjata,

Lisätiedot

PIENHIUKKASTEN JA HENGITETTÄVIEN HIUKKASTEN MITTAUSRAPORTTI

PIENHIUKKASTEN JA HENGITETTÄVIEN HIUKKASTEN MITTAUSRAPORTTI 16 Raportti PR-P1026-1 Sivu 1 / 6 Naantalin kaupunki Turku 25.9.2012 Kirsti Junttila PIENHIUKKASTEN JA HENGITETTÄVIEN HIUKKASTEN MITTAUSRAPORTTI Tonester Oy, Rymättylä Mittaus 5. 17.9.2012 Raportin vakuudeksi

Lisätiedot

Mitä päästökaupan tarkkailuvelvollisten tulee mitata?

Mitä päästökaupan tarkkailuvelvollisten tulee mitata? Mitä päästökaupan tarkkailuvelvollisten tulee mitata? Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin MIKES 21.9.2006 Ryhmäpäällikkö, Jarno Ilme Energiamarkkinavirasto Tarkkailun lähtötilanne pk-sektorilla

Lisätiedot

Ajoneuvojen mitat ja massat Suomessa 1.10.2013 alkaen. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Asiantuntijapalveluiden päällikkö Petri Murto

Ajoneuvojen mitat ja massat Suomessa 1.10.2013 alkaen. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Asiantuntijapalveluiden päällikkö Petri Murto Ajoneuvojen mitat ja massat Suomessa 1.10.2013 alkaen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Asiantuntijapalveluiden päällikkö Petri Murto Aineiston käyttöehdot Tämän opintomateriaalin on kehittänyt Suomen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi pelastuslain 91 :n ja Pelastusopistosta annetun lain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi pelastuslakia ja Pelastusopistosta

Lisätiedot

Alusten sähköasennukset

Alusten sähköasennukset Perustelumuistio 1(5) 22.12.2014 Alusten sähköasennukset Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys alusten sähköasennuksista Vuoden 2010 alusta voimaan tulleeseen alusturvallisuuslainsäädännön

Lisätiedot

Laki puutavaran mittauksesta uudistui: vaikutukset lämpöyrittäjyyteen

Laki puutavaran mittauksesta uudistui: vaikutukset lämpöyrittäjyyteen Laki puutavaran mittauksesta uudistui: vaikutukset lämpöyrittäjyyteen Jukka Korri TTS Työtehoseura ry Motivan lämpöyrittäjäpäivät Tampere 24.10.2013 Kuva: Kari Vuorio Uusi puutavaranmittauslainsäädäntö

Lisätiedot

TIEMERKINTÖJEN LAATUVAATIMUKSET MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT TURKU

TIEMERKINTÖJEN LAATUVAATIMUKSET MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT TURKU TIEMERKINTÖJEN LAATUVAATIMUKSET MITTALAITTEIDEN VALIDOINTI JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT TURKU 22.1.2016 TIEMERKINTÖJEN LAATUVAATIMUKSET Edellinen julkaisu vuodelta 2008 Uudet laatuvaatimukset voimassa

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 24 päivänä helmikuuta 1999 N:o Laki. N:o 195. asumistukilain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 24 päivänä helmikuuta 1999 N:o Laki. N:o 195. asumistukilain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 24 päivänä helmikuuta 1999 N:o 195 202 SISÄLLYS N:o Sivu 195 Laki asumistukilain muuttamisesta... 633 196 Asetus matkustusoikeuden osoittamisesta eräissä

Lisätiedot

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksia ajokortteihin 1.7.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. LT-luokan poistuminen LT-luokka (liikennetraktori) poistuu uuden ajokorttilain voimaantulohetkellä Nykyiseen LT-luokkaan kuuluvien

Lisätiedot

Ilmailumääräyskokoelma Liite 1. Vantaa

Ilmailumääräyskokoelma Liite 1. Vantaa Ilmailumääräyskokoelma Liite 1 Vantaa 9-10.2.2019 Liite 1 ilma-aluksia koskevia kansallisia ilmailumääräyksiä AIR M1-5,ILMAILUVÄLINEIDEN HUOLTOTOIMINTA-, LENTOKELPOISUUDEN HALLINTA- JA MUUTOSTYÖVAATIMUKSET

Lisätiedot

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Kirkon alat ry. Lausunto Asia: TEM/1225/00.04.

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Kirkon alat ry. Lausunto Asia: TEM/1225/00.04. Kirkon alat ry Lausunto 29.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä, mutta

Lisätiedot

CE-merkintä tiemerkintätöissä - tilannekatsaus

CE-merkintä tiemerkintätöissä - tilannekatsaus CE-merkintä tiemerkintätöissä - tilannekatsaus Markku Oila Tiemerkintäpäivät, Tampere 12.2.2015 Yleistä CE-merkinnästä CE-merkinnän (Conformité Européenne) perimmäinen tarkoitus poistaa kaupallisia esteitä

Lisätiedot

Lisäohje katsastusalan työtehtävistä

Lisäohje katsastusalan työtehtävistä Lisäohje katsastusalan työtehtävistä Ohje ATJ-oikeuksien hallintaan 16.11.2009 1.3 TALLENNUSPAIKKA: ATJ:/Järjestelmäkirjat/Muut yhteiset järjestelmät/sopimuskumppanihallinta/7 Käyttäjän ja käytön ohjeet

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 37/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 5 a ja 9 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että sairausvakuutuslakia alemmanasteisten lääkekorvauksia

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanoasetus

LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanoasetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.7.2018 C(2018) 4352 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Komission täytäntöönpanoasetus täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/1153 muuttamisesta korrelaatiomenettelyn selventämiseksi

Lisätiedot

Laki. ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain muuttamisesta

Laki. ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain muuttamisesta Laki ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain (957/2013) 3, 5, 8, 10, 12 14, 16, 18, 19, 21 a,

Lisätiedot

Määräyksen 56 perustelut ja soveltaminen. Kustannuslaskentajärjestelmän tarkastuksesta teleyrityksessä

Määräyksen 56 perustelut ja soveltaminen. Kustannuslaskentajärjestelmän tarkastuksesta teleyrityksessä x.x.2014 Määräyksen 56 perustelut ja soveltaminen Kustannuslaskentajärjestelmän tarkastuksesta teleyrityksessä MPS 56 MPS 56 1 (8) SISÄLLYS A-OSA KESKEISET MUUTOKSET JA MUUTOSHISTORIA... 2 1 Muutokset...

Lisätiedot

Mittausten jäljitettävyysketju

Mittausten jäljitettävyysketju Mittausten jäljitettävyysketju FINAS-päivä 22.1.2013 Sari Saxholm, MIKES @mikes.fi p. 029 5054 432 Mittatekniikan keskus varmistaa kansainvälisesti hyväksytyt mittayksiköt ja pätevyyden arviointipalvelut

Lisätiedot

Ryhmä 1 yleisesti. HRT sarjassa eri ikäkaudet on yhdistetty Kuutiotilavuusjako >1300, >1600 ja yli 1600

Ryhmä 1 yleisesti. HRT sarjassa eri ikäkaudet on yhdistetty Kuutiotilavuusjako >1300, >1600 ja yli 1600 Ryhmä 1 Ryhmä 1 yleisesti Aikoinaan ykkösryhmä oli määrällisesti suurin Käytännössä Historicissa ryhmä 1 (T) auto voi olla ikäkausiin (G1) G2, H1, (H2), ja I. Ryhmä 3 on kaksipaikkaisten ( harvinaisten

Lisätiedot

Määräaikaiskatsastussuoritteen avaaminen ikkunalle (KATSA010) on lisätty

Määräaikaiskatsastussuoritteen avaaminen ikkunalle (KATSA010) on lisätty Tiedote katsastajille 1/2011 13.1.2011 ATJ:ssä käyttökatko 16.1.2011 kello 08.00 16.00 Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmään (ATJ) tehdään uuden version käyttöönotto 16.1.2011. ATJ ei ole tuotantokäytössä

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 26.2.2013 2012/0184(COD) LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta liikenne- ja matkailuvaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula

perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Alusturvallisuuslain perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) ns. Alusturvallisuuslaki lli l tuli

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto 2. Vastauksen kirjanneen

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (3) Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lausuntopyyntö

LAUSUNTO 1 (3) Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lausuntopyyntö LAUSUNTO 1 (3) Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntopyyntö 05.12.2018 Lausunto luonnoksesta opetus- ja kulttuuriministeriön asetukseksi opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa

Lisätiedot