Tiedolla johtaminen Kerava kuntatieto-ohjelman pilottina

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiedolla johtaminen Kerava kuntatieto-ohjelman pilottina"

Transkriptio

1 Tiedolla johtaminen Kerava kuntatieto-ohjelman pilottina Tiina Larsson, johtaja, FCG Konsultointi Oy Minnamaria Korhonen, erityisasiantuntija, Kuntaliitto ry.

2 Tiina Larsson KM, emba Johtaja, strategiat, palvelut ja rakenteet, FCG Konsultointi Oy Koulutus Kasvatustieteiden maisteri, Helsingin yliopisto emba, Aalto-yliopisto Kauppatieteiden yo, Tietojohtaminen ja johtajuus, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Aiempia tehtäviä Toimialajohtaja, kasvatus ja opetus, sekä tiedolla johtamisen projektinjohtaja, Keravan kaupunki Sivistysjohtaja, Someron kaupunki Rehtori, Helsingin kaupunki Luokanopettaja, Helsinki, Lahti

3 Minnamaria Korhonen KTM, CIA Erityisasiantuntija, Kuntatalous, Kuntaliitto ry. Aiempia tehtäviä Tiedolla johtamisen projektipäällikkö, Keravan kaupunki Sisäinen tarkastaja, Keravan ja Järvenpään kaupungit Sisäinen tarkastaja, Tilastokeskus Suunnittelija, Tilastokeskus Erikoistutkija, Länsi-Suomen Muotoilukeskus Muova A successful Finland means local action

4 Agenda 1. Tietojohtaminen strateginen valinta 2. Kuntatieto-ohjelman Keravan pilotti 3. Keravan pilotin tuotokset Kommentoitu jalkautusopas (tiivistelmä) Keravan tuoteluokituksen kohdistus palveluluokitukselle Kustannuslaskennan kuvaus Käsitemalli ja sanastot XBRL-muotoisen raportoinnin kuvaus ja testaus. Koodisto, tietomalli ja sen kuvaus. Käyttökokemukset 4. Lisätietoja

5 1. Tietojohtaminen strateginen valinta

6 Kuntatieto-ohjelma - talousraportointi uudistuu KUTI on kuntien taloustietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma. Siirtyminen tehtäväluokituksen mukaisesta käyttötalousraportoinnista palveluluokituksen mukaiseen talousraportointiin sekä yhtenäiseen kustannuslaskentaan. Tilastokeskuksen tiedonkeruu loppuu ja tiedot toimitetaan XBRL-muodossa Valtiokonttorin palveluun.

7 Talousraportointi muuttuu Talousraportoinnin muutos vaatii kunnilta muutoksia laskentatunnisterakenteisiin kustannuslaskentaan tietojärjestelmiin. Muutokset astuvat voimaan vuoden 2020 alusta.

8 Tuotteista palveluluokkiin Kunta voi toteuttaa palveluluokituksen mukaisen talousraportoinnin tuotteistamisen sijaan myös muita laskentatunnisteita yhdistelemällä.

9 Tuotteista palveluluokkiin Tuotteistaminen on palvelutoiminnan järjestämistä suoritteiksi ja suoritteiden yhdistämistä asiakkaille luovutettaviksi palvelukokonaisuuksiksi eli tuotteiksi.

10 Tuotteista palveluluokkiin Tuotteistamalla palvelut, kunta paketoi palvelut asiakkaalle annettaviksi kokonaisuuksiksi, vakioi palvelun laadun, kustannusrakenteen ja toistettavuuden, tekee palveluiden kustannusrakenteesta läpinäkyvää, tuottaa palveluita, joilla on asiakaskysyntää ja vaikuttavuutta, tuottaa palveluita tehokkaammin ja taloudellisemmin ja resursoi oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan.

11 Muutos on mahdollisuus Tuotteistaminen avaa mahdollisuuden valmistautua tulevaisuuteen, kehittää johtamista, kehittää sisäistä raportointia, parantaa palveluita kuntalaisille, vertailla järjestämistapoja, tehdä tietoisia valintoja ja saada aikaa säästöjä.

12 Johdon tietoinen valinta Tietojohtaminen on tietoinen strateginen valinta tavoiteltaessa menestyvää organisaatiota ja laatua. Kerätään, organisoidaan, jalostetaan, jaetaan, ylläpidetään ja analysoidaan tietoa päätöksenteon tueksi (= tiedolla johtaminen). Luodaan toimintaympäristö, jossa uuden tiedon luonti ja hiljaisen tiedon jakaminen mahdollistuvat (= tietojohtaminen).

13 Päätöksenteon tuki Tavoitteena kustannustehokkaat ja vaikuttavat palvelut kuntalaisille. Ajantasaisen, luotettavan ja relevantin tiedon perusteella voidaan tehdä päätöksiä mm. palveluiden järjestämistavasta (oma/osto/vuokraus/leasing jne.), palvelun järjestämistavan kustannustasosta ja vaikutuksista (kustannusrakenne on läpinäkyvä), mitä vapaaehtoisia palveluita järjestetään, oman toiminnan kehittämiskohteista ja niiden prioriteeteista, resurssien kohdentamisesta ja virkojen täytöstä, talousarvion laadinnasta (volyymi x tuotehinta) Tiedolla johtaminen perustuu eri johtamistasojen talous- ja toimintaraporttien tuottamiseen.

14 Kunnan valinnat Johtamisen strategiset valinnat Tiedolla johtaminen Palveluiden järjestämisen johtaminen Talouspalveluiden järjestämisen valinnat Itse, ostettuna, yhteistyönä Tiedon omistajuus Tietojärjestelmien valinnat Tietojärjestelmien rooli Tiedon säilyttämistavat Budjetoinnin toteuttamistavat Raportoinnin toteuttamistavat Järjestelmien XBRL-standardin tuki Nykyisten järjestelmien kehittäminen, uusien hankkiminen

15 Raportointi Sisäinen raportointi kuntakohtainen Tuotekohtainen raportointi Talous- ja toimintatietoja yhdistävä raportointi Eri johtamisen tasojen mukainen raportointi Ulkoinen raportointi määrämuotoinen, pakollinen Talousarviotietojen raportointi Osavuositietojen raportointi Tilinpäätöstietojen ja palvelutietojen raportointi

16 2. Kuntatieto-ohjelman Keravan pilotti

17 Pilotin kohde ja tarkoitus Kohteena Kasvatuksen ja opetuksen toimialan tuotteistus, kustannuslaskenta ja raportointi. Pilotin tarkoituksena oli kuvata ja testata Keravan kaupungin johtamiseen tarvittava raportointi ja johtaa siitä ulkoinen raportointi konekielisessä muodossa.

18 Pilotin tavoitteet Taloustiedon laadun parantaminen Tuotteistus, kustannuslaskenta Raportoinnin relevanssi, täsmällisyys ja oikea-aikaisuus Taloustiedon tuotantoprosessin, raportoinnin ja jalostamisen tehostaminen Samasta raakadatasta tuotetaan raportteja useisiin käyttötarkoituksiin. Automaattinen, konekielinen raportointi Taloustiedon avoimuuden ja käytettävyyden parantaminen Yhtenäinen palveluluokitus Jalkautusopas Vertailukelpoisuuden parantuminen Vaikuttavuuden lisääminen Julkiset tuotokset ovat muiden kuntien hyödynnettävissä

19 Keravan ja VM:n KUTI-pilotti Tuotteistettiin Keravan kasvatuksen ja opetuksen palvelut. Kohdistettiin Keravan kasvatuksen ja opetuksen tuotteet palveluluokituksen luokkiin. Testattiin palveluluokituksen jalkautusopasta ja laadittiin tiivistelmä. Kuvattiin kasvatuksen ja opetuksen toimialan tuotteiden kustannuslaskenta. Laadittiin sanasto ja käsitemallit palveluluokituksesta sekä opetustiedotlomakkeesta (lomake 41) Tuotettiin sisäinen johdon raportointi. Kuvattiin ja testattiin sisäisestä raportoinnista johdettua palveluluokituksen mukaista ulkoista talousraportointia. Analysoitiin lomake 41 automatisoinnin näkökulmasta.

20 Pilotin rajaukset Keravan tuoteluokituksen ja JHS palveluluokituksen yhteensovittamisen ja kustannuslaskennan kuvauksen osalta pilotti rajattiin Kasvatuksen ja opetuksen toimialan tuotteisiin (43 kpl). Palveluluokituksen mukaisen talousraportoinnin kuvauksen ja testauksen osalta pilotti rajattiin otokseen edellä mainituista tuotteista (12 kpl). Datan toimittamisen osalta pilotti rajattiin tapahtuma-aineistoon 1 kk:n ajalta.

21 3. Tuotokset

22 Palveluluokituksen jalkautusopas (tiivistelmä)

23 Jalkautusoppaan tiivistelmä Perustuu Tampereen kaupungin pilotissa laadittuun palveluluokituksen jalkautusoppaaseen sekä Keravan kaupungin omiin kokemuksiin. Lähtökohtana on tuotteistetut palvelut tai palveluiden tuotteistaminen sekä se, että samasta raakadatasta jalostetaan sekä kunnan omien raportointitarpeiden mukaiset että ulkoisen raportoinnin vaatimat tiedot. Tampereen kaupunki on kommentoinut työstettyä tiivistelmää.

24 JHS palveluluokituksen perusperiaatteet Palveluluokitus on organisaatioriippumaton sisältää vain yhden hierarkiatason sisältää koko kunnan toiminnan. Kunnat voivat luoda tarpeisiinsa tarkempia luokituksia. Kerava on luonut tarpeisiin tarkempia luokituksia, tuotteet.

25 Palveluluokituksen looginen rakenne JHS 200 = Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

26 Miten muutos kannattaa toteuttaa? 1. Mieti, miten haluaisit kehittää ja johtaa omaa toimialaasi tiedolla johtamisen avulla. 2. Tunnista, miten paikalliset kehittämistarpeet voisi yhdistää Kuntatietoohjelman tavoitteisiin. 3. Sitouta ylin johto kehittämiseen. 4. Organisoi kehittämishanke, jonka avulla valittujen muutosten läpivienti ja suunnittelu toteutetaan. 5. Luo tiedolla johtamisen toimintakulttuuri yhdessä työntekijöiden kanssa. 6. Vie tarvittavat muutokset päätöksentekoon.

27 A. Kunnan palvelutoiminta on tuotteistettu 1. Kartoita kunnan käytössä oleva tuotteistus, tuotenumerointi ja tuotekustannuslaskenta. Yhteensovita tuotekustannuslaskenta JHSXXX Kuntien kustannuslaskenta -suositukseen. 2. Selvitä, kuinka kunnan omat tuotteet saadaan kohdennettua JHS 200 palveluluokkiin. Tarvittaessa luo tuotteille tuotenumerot ja käytä niitä kohdistamisessa. 3. Selvitä, onko tuotetieto (tuotenumero) tarkoituksenmukaista viedä operatiivisiin-, ja/tai talousja henkilöstöhallinnon järjestelmiin vai rikastetaanko data tuotenumerolla/palveluluokalla myöhemmin esimerkiksi tietovarastossa. Luo säännöt rikastamiselle tuotekustannuslaskennan periaatteiden mukaisesti. 4. Jos kunnan oma tuoteluokittelu on soveltuva ja riittävän kattava, voidaan kustannusten kohdistuksessa käyttää tuotetietoa. Tällöin tuotteiden kustannukset summataan JHS 200 palveluluokkiin kohdassa 2. määritellyn kohdennuksen mukaisesti. 5. Tuota kunkin käyttötilanteen mukainen raportointi: Kunnan johtamisessa ja päätöksenteossa tarvittava raportointi (vapaaehtoinen, sisäinen, muoto vapaa) Kuntien raportointikokonaisuus (pakollinen, ulkoinen, muoto XBRL)

28 B. Kunnan palvelutoimintaa ei ole tuotteistettu 1. Selvitä, riittääkö JHS 200 palveluluokittelun taso myös kunnan omiin johtamistarpeisiin vai onko tarpeen tehdä luokittelua tarkempi kuntakohtainen tuotteistus. 2. Ota pohjaksi JHS 200 palveluluokittelu, jonka alle määritetään kunnan omien tarpeiden pohjalta tarvittaessa tarkemman tason tuotteita tai otetaan käyttöön JHS-tason luokitus. Luo tuotteille tuotenumerot tai palveluluokille palveluluokkanumerot, jos JHS 200 palveluluokituksen taso on kunnan omiin tarpeisiin riittävä. 3. Selvitä, onko tuotetieto (tuotenumero) tai JHS 200 palveluluokkatieto (palveluluokkanumero) tarkoituksenmukaista viedä operatiivisiin- ja/tai talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmiin vai rikastetaanko data tuotenumerolla/palveluluokalla myöhemmin esimerkiksi tietovarastossa. 4. Määritä kustannusten kohdistaminen tuotteille tai JHS 200 palveluluokille. Luo tarvittaessa säännöt datan rikastamiselle tuotenumerolla tuotekustannuslaskennan periaatteiden mukaisesti. Jos päädytään luomaan palveluluokitusta tarkempia tuotteita, kohdistetaan kustannukset ensin näille tuotteille. Tuotteista summataan palveluluokan kustannukset. Tarkempi tuotteistus kannattaa luoda siten, että yksi kuntatason tuote kuuluu aina vain yhteen JHS 200 palveluluokkaan. Kustannusten kohdistamismallin tulee pohjautua JHSXXX Kuntien kustannuslaskenta - suositukseen. 5. Tuota kunkin käyttötilanteen mukainen raportointi: Kunnan johtamisessa ja päätöksenteossa tarvittava raportointi (vapaaehtoinen, sisäinen, muoto vapaa) Kuntien raportointikokonaisuus (pakollinen, ulkoinen, XBRL)

29 Muuta huomioitavaa Varaudu myös mahdolliseen myöhemmin tulevaan velvollisuuteen raportoida toimintatietoja (esim. suoritemäärät, taloudellisuus, tuottavuus, tehokkuus, vaikuttavuus) sekä toimipaikkatietoa palveluluokittain. Suunnittele, miten tuotteiden elinkaarta hallitaan: Miten uusi tuote perustetaan, ylläpidetään (esim. nimenmuutos) tai lakkautetaan? Miten uusi tuote kytketään JHS 200 palveluluokkaan? Miten varaudutaan mahdollisiin JHS-palveluluokituksen päivityksiin?

30 Tuotteiden kohdistus JHS palveluluokitukseen

31 Kuntatason tuoterekisteri LsP = Lakisääteinen pakollinen LpV = Lakiin perustuva vapaaehtoinen Hv = Harkinnanvarainen

32 Kuntien palveluluokitus - JHS 200

33 Keravan kuntatason tuotehierarkia Kasvatus ja opetus Palveluryhmä Perusopetuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelut Lukiokoulutuspalvelut Kasvun ja oppimisen tukipalvelut Tuoteryhmä Yleisopetus Ruotsinkielinen yleisopetus Erityisopetus Tuote Yleisopetus 1-6 lk Ruotsinkielinen perusopetus 1-6 lk Luokkamuotoinen erityisopetus Yleisopetus 7-9 lk Ruotsinkielinen perusopetus 7-9 lk Erityisopettajapalvelu

34 Keravan tuotteiden kohdentaminen palveluluokkiin JHS Palveluluokka Keravan tuote Esiopetus 4h (oma) Esiopetus Esiopetus 4h (yksityinen) Esiopetus vuorohoito 4h Esiopetuksen ryhmämuotoinen erityisopetus (4h)

35 Kustannuslaskennan kuvaus

36 Kustannuslaskennan kuvaus Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitukselle (JHS 200) tulee kohdistaa kaikki kunnan menot ja tulot. Kunnan perustehtäviä tukevien palveluiden kustannukset tulee sisällyttää suosituksessa kuvattujen palveluiden kustannuksiin. Yksityiskohtaiset menojen ja tulojen sekä sisäisten erien, kuten tukipalveluiden, kohdistussäännöt annetaan erikseen ulkoista raportointia koskien kustannuslaskentaan liittyvissä suosituksissa ja raportointiohjeissa.

37 Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta, (luonnos ) Kustannuslaskennan tehokas toteuttaminen vaatii, että toiminta on luokiteltu toiminnallisesti ja taloudellisesti järkeviin kokonaisuuksiin, esimerkiksi palveluihin, tuotteisiin tai toimintoihin. Myös keskitetyt tukipalvelut tulisi tuotteistaa mahdollisimman pitkälle, jotta myös sisäinen kaupankäynti perustuisi tuotteistukseen. Tuotteistaminen edistää hinnoittelun läpinäkyvyyttä ja lisää yleistä kustannustietoisuutta, kun tietoisuus toiminnasta ja sen kustannuksista lisääntyy. Tämä helpottaa myös yksiköiden välistä vertailua. Tuote- tai toimintokohtainen laskenta helpottaa myös päätöksentekoa, esimerkiksi budjetointia, kun eri tuotteiden vaatimat resurssit voidaan laskea tuotekustannusten ja määrien mukaan. Tuotteistuksen nähdään parantavan tehokkuutta koska se parantaa kustannustietoisuutta ja läpinäkyvyyttä.

38 Tuotekustannuslaskennan vaiheet 1. Luodaan tuotenumerot. 2. Henkilöstökustannukset kohdistetaan tuotteille: henkilön tietoihin viedään tuotenumero(t) ja %-jako eri tuotteiden välillä. 3. Tuotenumero kirjataan suoraan tositteelle ostolaskujen sähköisessä kiertojärjestelmässä. Myös myyntilaskuista osa saa jo nyt automaattisesti tuotenumeron. 4. Tositetapahtumat, joilla ei ole tuotenumeroa rikastetaan kauden päättyessä kerran kuukaudessa tuotenumerolla annettujen kustannuspaikka + toiminto tai kustannuspaikka + tili -sääntöjen avulla. 5. Yleiskustannukset vyörytetään tuotteille annettujen sääntöjen perusteella kerran kuukaudessa.

39 K o h d e n t a m i n e n Suoriteperusteinen laskutus Varhaiskasvatus Päiväkodin hallinto Keskushallinnon tukipalvelut Henkilöstömäärän suhde Tasajako Kasvatuksen ja opetuksen toimialan hallinto Toteutuneiden kustannusten suhde Perusopetus Koulun hallinto Lukiokoulutus Toteutuneiden kustannusten suhde Tuote a Tuote b Tuote c Talousarvion suhde Kasvun ja oppimisen tuki JHS palveluluokka

40 Käsitemalli ja sanastot

41 Käsitemalli

42 Sanastotyö tehty: - tuotteista, - opetustiedoista (lomake 41), - käsitemallista Jotta raportointi voidaan automatisoida käsitteet tulee olla määritelty yksiselitteisesti. Sanastotyön vakiosarakkeet: Suositeltava termi Synonyymi Ehdotettu määritelmä Huomautus Vaihtoehtoiset määritelmät Olennaiset käsitepiirteet Yläkäsite Lähde

43 Sanastotyö: esimerkki

44 Huomioita Opetustiedot 41 -lomakkeesta Opetustiedot -lomakkeen tiedot eivät ole kaikilta osin helposti automatisoitavissa. Esimerkiksi Keravan kaupungilla automatisointi vaatisi tuotteiden pilkkomista sekä erillisten, rinnakkaisten vyörytysten ajoa. Kipupisteitä vaikeavammaisten ja vammaisten taloustietojen ilmoittaminen, sisäinen hallinto, erilaiset sisällöt lomakkeella kysyttävissä kululajeissa. Havainnot olivat niin merkittäviä, että lomake uudistetaan, minkä vuoksi sen testaaminen pilotissa tuli tarpeettomaksi.

45 Raportoinnin testaus

46 Tuotekohtaisesta tapahtuma-aineistosta palveluluokituksen mukainen raportointi Täsmättiin lähtödata Tehtiin tapahtuma-aineiston rikastukset tietovarastossa (tuotenumerot ja vastapuolitiedot) Tarkistettiin ja täsmättiin tapahtuma-aineisto Muodostettiin palveluluokituksen mukainen aineisto Tarkistettiin ja täsmättiin palveluluokituksen mukainen aineisto Muodostettiin JHS 200 palveluluokituksen mukainen aineisto JHS 194 päivitysluonnosmuotoon Tuotettiin myös tehtäväluokituksen mukainen raportointi, sillä vastaanottopäässä ei ollut valmiutta palveluluokituksen mukaisen aineiston vastaanottoon. Tarkistettiin ja täsmättiin aineisto

47 Käyttötalous palveluluokittain

48 Käyttötalous tehtäväluokittain

49 Käyttökokemukset

50 Hyödyt Keravan tuoteluokituksen hierarkia testattiin sisäisen ja ulkoisen raportoinnin näkökulmasta. Tuotekustannuslaskenta ja tuotteiden kohdentaminen palveluluokille dokumentoitiin. Tunnistettiin haasteita, joita tullaan kohtaamaan, kun valmistaudutaan ulkoisten raportointivelvoitteiden täyttämiseen koko kaupungin tasolla. Tuotteistaminen palveluluokituksen tasolle palvelee kuntatieto-ohjelman raportointitavoitteita. Pilotin julkiset tuotokset ovat vapaasti muiden kuntien hyödynnettävissä. Tiedonannon, jalostamisen ja käytön kustannukset alenevat ja ajantasaisuus paranee. Laadukkaampi tietosisältö, keveämpi tiedonantotaakka.

51 Pilotin aikana esille tulleet haasteet Vyörytykset tukipalveluilta palveluluokille ovat raportoinnin perustamisvaiheessa työläitä. Palveluluokkien sisällön määrittelyn tulisi olla tarkempaa (esim. yleishallinto). Tositeriveiltä puuttuu Y-tunnisteita, jotka täydennetään manuaalisesti. Myöhemmin ohjelmistotoimittaja tukenee raportoinnin muutosta niin, että tätä vaihetta ei tarvita. Lomakkeen 41 muodostaminen automaattisesti ei kaikilta osin ole mahdollista (kysytty tieto on liian hienojakoista). Sisäiset erät (sääntöjen ja rivien määrä ja validointi, vastapuolitunnisteet)

52 Käyttökokemukset Sekä palautteen että Keravan oman arvion mukaan tuotokset soveltuvat sellaisille kunnille, jotka ovat tuotteistaneet toimintansa tai harkitsevat sen tuotteistamista. Tuotteistaminen palveluluokituksen tasolle palvelee kuntatieto-ohjelman raportointitavoitteita. Tarkemman tason tuotteistaminen riippuu kunnan omista tarpeista. Pilotin tuotoksia voi hyödyntää myös kunnissa, jotka eivät ole tuotteistaneet, vaan toteuttavat talousraportoinnin muista laskentakohteista yhdistelemällä (kustannuspaikka, toiminto, tili jne.).

53 4. Lisätietoja

54 Lisätietoja Keravan pilotin tuotokset Kuntatietoluotsi Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu Tietojohtaminen kunnissa -verkostoprojekti

55 Kerava Askeleen edellä muutosta.

Kuntapalveluiden tuotteistaminen ja talousraportoinnin automatisointi

Kuntapalveluiden tuotteistaminen ja talousraportoinnin automatisointi Kuntapalveluiden tuotteistaminen ja talousraportoinnin automatisointi Minnamaria Korhonen, Kuntaliitto Tiina Larsson, FCG Konsultointi Muutos on mahdollisuus Kuntatieto-ohjelman toimeenpano edellyttää

Lisätiedot

Keravan kaupungin pilottiprojektin hallinnollinen loppuraportti

Keravan kaupungin pilottiprojektin hallinnollinen loppuraportti Keravan kaupungin pilottiprojektin hallinnollinen loppuraportti Tiedolla johtaminen Päivämäärä: 4.1.2018 Versio/vaihe: Valmis Laatijat: Tiina Larsson, Teppo Verronen, Minnamaria Korhonen, Katja Immonen,

Lisätiedot

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus 1. palautekierros

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus 1. palautekierros JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus 1. palautekierros 7.10.-18.11.2018 Minnamaria Korhonen Palveluluokituksen JHS-prosessi I palautekierros 7.10.- 18.11. Palautevastine ja uusi versio II palautekierros

Lisätiedot

Kunta ja maakuntatalouden tietopalvelu Kuntamarkkinat

Kunta ja maakuntatalouden tietopalvelu Kuntamarkkinat Kunta ja maakuntatalouden tietopalvelu Kuntamarkkinat Projektipäällikkö, Valtiokonttori Sisältö Kunta- ja maakuntatalouden tietopalveluprojekti toteuttaa Projektista tuotantoon Taloustietojen keruu uudistuu

Lisätiedot

Miten meillä menee, entä naapurilla?

Miten meillä menee, entä naapurilla? Miten meillä menee, entä naapurilla? Kuntien taloustiedot tehokäyttöön 2021 Kuntaliitto, valtiovarainministeriö, Valtiokonttori, Tieke ry, Tilastokeskus 11.9.2019 Kuntatieto-ohjelma - talousraportointi

Lisätiedot

Kuntien taloudellisuus- ja tuottavuusvertailun kehittäminen. Kuntien tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari Tommi Oikarinen

Kuntien taloudellisuus- ja tuottavuusvertailun kehittäminen. Kuntien tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari Tommi Oikarinen Kuntien taloudellisuus- ja tuottavuusvertailun kehittäminen Kuntien tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari 12.6.2014 Tommi Oikarinen Kuntatalouden ohjaustietojen ja laskentamallien kehittäminen Kuntatalouden

Lisätiedot

JHS XXX: Maakuntien palveluluokitus

JHS XXX: Maakuntien palveluluokitus JHS XXX: Maakuntien palveluluokitus Versio: 30.10.2017 Julkaistu: XX.XX.20XX Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Viittaukset... 3 4 Termit ja lyhenteet... 4 5

Lisätiedot

Sote-tietopakettien pilotointikokemukset Pohjois-Savosta

Sote-tietopakettien pilotointikokemukset Pohjois-Savosta Sote-tietopakettien pilotointikokemukset Pohjois-Savosta Eija Peltonen, tiedolla johtamisen vastuuvalmistelija Pohjois-Savon maakunta Jyrki Vatanen, johtava konsultti Istekki Oy 25.1.2019 Miten edettiin

Lisätiedot

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma)

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma) Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma) JHS- xxx Tililuettelo hankeryhmän kokous 09.09.2013 Jani Heikkinen, valtiovarainministeriö Ohjelmalla

Lisätiedot

Kunta ja maakuntatalouden tietopalveluprojekti osana Kuntatieto-ohjelman toimeenpanoa. Anne Melanen / Olli Ahonen

Kunta ja maakuntatalouden tietopalveluprojekti osana Kuntatieto-ohjelman toimeenpanoa. Anne Melanen / Olli Ahonen Kunta ja maakuntatalouden tietopalveluprojekti osana Kuntatieto-ohjelman toimeenpanoa / Olli Ahonen Sisältö Valtiokonttori palveluntarjoajana Mikä on kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu? Keneltä tietoja

Lisätiedot

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus Versio: 1.0 Julkaistu: 9.6.2017 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1Johdanto...1 2Soveltamisala...1 3Viittaukset...2 4Termit ja lyhenteet...4 5Suositukset...4

Lisätiedot

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus Versio: 1.2 / 3.10.2018 Julkaistu: versio 1.0 / 9.6.2017 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Termit ja lyhenteet...

Lisätiedot

Kuntien taloustietojen tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma

Kuntien taloustietojen tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma 2: Hyödynnetään avointa, omaa ja yhteistä tietoa Kuntien taloustietojen tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma JulkICT-osasto Tietojen hyödyntämisen ja tietojohtamisen yleinen tavoite 2: Hyödynnetään

Lisätiedot

Sähköinen talousraportointi - JHS 194 Kuntien ja kuntayhtymien XBRLtaksonomia. JHS XXX Maakuntien XBRL-taksonomia.

Sähköinen talousraportointi - JHS 194 Kuntien ja kuntayhtymien XBRLtaksonomia. JHS XXX Maakuntien XBRL-taksonomia. Sähköinen talousraportointi - JHS 194 Kuntien ja kuntayhtymien XBRLtaksonomia JHS XXX Maakuntien XBRL-taksonomia Elina Koskentalo Agenda Standardoitu talousraportointi & XBRL Kuntien ja maakuntien XBRL

Lisätiedot

Valtion taloushallintopäivä Anne Melanen Valtiokonttori. Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu

Valtion taloushallintopäivä Anne Melanen Valtiokonttori. Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu Valtion taloushallintopäivä 22.11.2018 Anne Melanen Valtiokonttori Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu 2 Mistä Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelussa on kyse? Tietopalveluprojekti toteuttaa kuntien

Lisätiedot

JHS-suositukset. Kuntatieto-ohjelma ja raportointi. Kuntamarkkinat, Mikko Mehtonen, Marja-Liisa Ylitalo

JHS-suositukset. Kuntatieto-ohjelma ja raportointi. Kuntamarkkinat, Mikko Mehtonen, Marja-Liisa Ylitalo JHS-suositukset Kuntatieto-ohjelma ja raportointi Kuntamarkkinat, 12.9.2018 Mikko Mehtonen, Marja-Liisa Ylitalo Taloustietojen raportointi: aikataulu Taloustiedot raportoidaan Valtiokonttorille vuodesta

Lisätiedot

Tuotteistaminen yhteistoiminta-alueella

Tuotteistaminen yhteistoiminta-alueella Tuotteistaminen yhteistoiminta-alueella Alustus kuntatalossa KUNTALIITOSVERKOSTON JA YHTEISTOIMINTA- ALUEVERKOSTON TAPAAMINEN Tero Tyni, tero.tyni@kuntaliitto.fi Erityisasiantuntija, Kuntatalous Puhelin

Lisätiedot

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma)

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma) Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma) Toteutussuunnitelma 11.9.2013 Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö Ohjelman tavoitteet Laadukkaamman

Lisätiedot

Kuntatalouden ohjauspalvelu tietovarannon avulla reaaliaikaista ja yhdenmukaista tietoa johtamisen tueksi

Kuntatalouden ohjauspalvelu tietovarannon avulla reaaliaikaista ja yhdenmukaista tietoa johtamisen tueksi Kuntatalouden ohjauspalvelu tietovarannon avulla reaaliaikaista ja yhdenmukaista tietoa johtamisen tueksi 29.9.2015 Jani Heikkinen JulkICTLab seminaari Kuntatalouden ohjauspalvelu osana Kuntatieto-ohjelmaa

Lisätiedot

JHS-Kustannuslaskenta JHS-Palveluluokitus ja niihin liittyvä laskenta

JHS-Kustannuslaskenta JHS-Palveluluokitus ja niihin liittyvä laskenta JHS-Kustannuslaskenta JHS-Palveluluokitus ja niihin liittyvä laskenta Mikko Mehtonen Miksi tilastointia kehitetään? Viive» tilastovuoden 2016 lopulliset taloustilastot julkaistiin marraskuussa 2017 Tietotarpeet»

Lisätiedot

Kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien taloustiedot. Pasi Leppänen

Kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien taloustiedot. Pasi Leppänen Kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien taloustiedot Pasi Leppänen Ajankohtaista kuntien taloustiedoissa Ns. taloustietolakityöryhmä määritellyt lainsäädännön muutosja täydennystarpeet automatisoidun taloustiedon

Lisätiedot

Palveluluokittelu osana master dataa

Palveluluokittelu osana master dataa Palveluluokittelu osana master dataa Riikka Vilminko-Heikkinen Gofore Oy Gofore Oy 2017 Yli 220 Asiantuntijaa 27,5 M Tavoiteltava liikevaihto 2017 >10 % Liikevoitto (viimeiset 13 vuotta) Helsinki + Jyväskylä

Lisätiedot

Miten XBRL huomioidaan FPM:ssä?

Miten XBRL huomioidaan FPM:ssä? Miten XBRL huomioidaan FPM:ssä? 1 XBRL- aikajana tiedon toimittamisvaatimukset Kunnat, Kuntayhtymät, Tulevat maakunnat -konsernitason tiedot Osakeyhtiöt (listatut yhtiöt) -erillisyhtiöt -konserni Talousarviotietojen

Lisätiedot

JHS-suositukset hissipuheina

JHS-suositukset hissipuheina JHS-suositukset hissipuheina Mitä Kuntatieto-ohjelmassa laaditut JHS-suositukset sisältävät. Marja-Liisa Ylitalo, erityisasiantuntija, Kuntaliitto Niina Huotari, erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö

Lisätiedot

JHS XXX Maakuntien palveluluokitus

JHS XXX Maakuntien palveluluokitus JHS XXX Maakuntien palveluluokitus Versio: Luonnos / 14.05.2018 Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Viittaukset... 3 4 Termit ja lyhenteet... 4 5 Suositukset...

Lisätiedot

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus Versio: 1.4 / 9.5.2019 Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Termit ja lyhenteet... 3 4 Suositukset...

Lisätiedot

Taloushallinnon XBRL raportointi pilotista käytännön toimiin? Tuula Hämäläinen Erityisasiantuntija Kunnan Taitoa Oy

Taloushallinnon XBRL raportointi pilotista käytännön toimiin? Tuula Hämäläinen Erityisasiantuntija Kunnan Taitoa Oy Taloushallinnon XBRL raportointi pilotista käytännön toimiin? Tuula Hämäläinen Erityisasiantuntija Kunnan Taitoa Oy on valtakunnallinen kuntayhteisöjen omistama taloushallinnon kehittäjä ja palveluntuottaja

Lisätiedot

Ajankohtaista JHS maakuntien palveluluokitustyöstä

Ajankohtaista JHS maakuntien palveluluokitustyöstä Ajankohtaista JHS maakuntien palveluluokitustyöstä LAPE-päivien Lapsibudjetoinnin työpaja, Helsinki 22.9.2017 Nina Knape Johtava asiantuntija 20.9.2017 Nina Knape / Tilastot ja rekisterit 1 JHS maakuntien

Lisätiedot

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma (Kuntatieto ohjelma) Jani Heikkinen valtiovarainministeriö

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma (Kuntatieto ohjelma) Jani Heikkinen valtiovarainministeriö Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma (Kuntatieto ohjelma) valtiovarainministeriö Kuntatieto-ohjelman kehittämistyön kohde Kansalaiset Yritykset Johtaminen

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen, Kuntatieto-ohjelman pilotti. Osatuotoksen otsikko. Projektiryhmän kokoonpano 1 (24)

Tiedolla johtaminen, Kuntatieto-ohjelman pilotti. Osatuotoksen otsikko. Projektiryhmän kokoonpano 1 (24) 1 (24) Tiedolla johtaminen, Kuntatieto-ohjelman pilotti Keravan kaupungin kuntatieto-ohjelman pilottikohde on kasvatuksen ja opetuksen toimialan tuotteistus, kustannuslaskenta ja raportointi. Pilotin tarkoituksena

Lisätiedot

JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus Versio: 30.11.2016 Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Viittaukset... 2 4 Termit ja lyhenteet... 4

Lisätiedot

Kuinka edetään kuntien ja maakuntien taloushallinnon automatisoinnin käyttöönottotoimet

Kuinka edetään kuntien ja maakuntien taloushallinnon automatisoinnin käyttöönottotoimet Kuinka edetään ja kuinka seurata julkisen hallinnon talousraportoinnin kehitystä? - Kuntatiedon valmennuspaketti. 25.4.2017 Jani Heikkinen Kuntien talousraportointi muuttuu 2018 alkaen - tietojärjestelmätoimittajainfo

Lisätiedot

Kuntatieto-ohjelma. Nykytilan analyysin tiivistelmä Versio: 1.0. Laatija: Pentti Kurki

Kuntatieto-ohjelma. Nykytilan analyysin tiivistelmä Versio: 1.0. Laatija: Pentti Kurki Kuntatieto-ohjelma Nykytilan analyysin tiivistelmä 25.6.2014 Versio: 1.0 Laatija: Pentti Kurki Kuntatieto-ohjelma nykytila tiivistelmä 25.6.2014 2 (7) Sisällys 1. Dokumentin tarkoitus... 3 2. Kuntien ulkoisen

Lisätiedot

Sote-tietopaketit osana kansallista sote-uudistusta

Sote-tietopaketit osana kansallista sote-uudistusta Sote-tietopaketit osana kansallista sote-uudistusta 24.1. 2018 Pasi Pohjola, johtaja 1 24.1.2018 Kiitos hyvästä työstä! Sote-tietopakettien valmistelu käynnistyi vuonna 2015 Sitran ja :n välisenä yhteystyönä

Lisätiedot

Kuntien digitalisaation kannustin

Kuntien digitalisaation kannustin Kuntien digitalisaation kannustin Taloustorstai 22.8.2019 Finanssineuvos Anne-Marie Välikangas Kunta- ja aluehallinto-osasto Digitalisaation kannustimen tavoitteet Kuntien toimintatapojen ja palveluprosessien

Lisätiedot

KUNTIEN TILILUETTELO

KUNTIEN TILILUETTELO KUNTIEN TILILUETTELO Kuntien toimintaympäristön muutokset: Kehittämistarpeet kuntatilastoinnille ja yleensä kuntien tietohuollolle. Kuntien johtamisen lisäksi kuntien taloutta ja toimintaa kuvaavia tietoja

Lisätiedot

Kuntien digitalisaation kannustinjärjestelmä

Kuntien digitalisaation kannustinjärjestelmä Kuntien digitalisaation kannustinjärjestelmä Kuntamarkkinat, 12.9.2019 Neuvotteleva virkamies Suvi Savolainen Kunta- ja aluehallinto-osasto Digitalisaation kannustimen tavoitteet Kuntien toimintatapojen

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta KUSTANNUSLASKENTAKOULUTUS YRITTÄJILLE. Järvenpää-talo 10.11.2009

Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta KUSTANNUSLASKENTAKOULUTUS YRITTÄJILLE. Järvenpää-talo 10.11.2009 Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta KUSTANNUSLASKENTAKOULUTUS YRITTÄJILLE Järvenpää-talo 10.11.2009 Tero Tyni, erityisasiantuntija, kuntatalous Puh 09 771 2246 Kunnan talouden ohjaus Kirjanpitopainotteisuus

Lisätiedot

Palvelupakettien käyttöönoton opit, oivallukset ja avoimet kysymykset Jutta Nieminen controller, projektipäällikkö

Palvelupakettien käyttöönoton opit, oivallukset ja avoimet kysymykset Jutta Nieminen controller, projektipäällikkö Palvelupakettien käyttöönoton opit, oivallukset ja avoimet kysymykset Jutta Nieminen controller, projektipäällikkö Varsinais-Suomen nykytilan kuvaus 27 kuntaa, väestöpohja 470 000 asukasta Sosiaali- ja

Lisätiedot

Projektiehdotus Valtiovarainministeriön kuntatalouden ohjaus -palvelu. Jani Heikkinen JulkICT-toiminto

Projektiehdotus Valtiovarainministeriön kuntatalouden ohjaus -palvelu. Jani Heikkinen JulkICT-toiminto Projektiehdotus Valtiovarainministeriön kuntatalouden ohjaus -palvelu Jani Heikkinen JulkICT-toiminto Pilotin päävastuullinen hakijataho ja yhteyshenkilö organisaatio- ja yhteystietoineen Valtiovarainministeriö/JulkICT-toiminto,

Lisätiedot

Rahoitusperiaate erityisasiantuntija Hanna Talka Etunimi Sukunimi

Rahoitusperiaate erityisasiantuntija Hanna Talka Etunimi Sukunimi Rahoitusperiaate 16.11.2017 erityisasiantuntija Hanna Talka 1 Etunimi Sukunimi Sisältö Taloustieto siirtymisen yhteydessä Maakuntien taloustietojen ryhmittely Talous rahoitusperiaatteen toteutumisen osana

Lisätiedot

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus Versio: x.x / 19.6.2019 LUONNOS Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Viittaukset... 3 4 Termit ja lyhenteet...

Lisätiedot

Kuntatalouden ohjaus ja Kuntatieto-ohjelma

Kuntatalouden ohjaus ja Kuntatieto-ohjelma Kuntatalouden ohjaus ja Kuntatieto-ohjelma Katsaus kuntatalouden ohjaukseen valtiovarainministeriössä ja Kuntatieto-ohjelman toimenpiteisiin tietotarpeiden täyttämisessä Jani Pitkäniemi VM/KAO Jani Heikkinen

Lisätiedot

Tietoa päätöksenteon tueksi

Tietoa päätöksenteon tueksi Tietoa päätöksenteon tueksi Julkishallinnon analysointi- ja raportointipalvelut #datakiri Valtion taloushallintopäivä 16.11.2017 Olli Ahonen Valtiokonttori Sisällys Julkishallinnon yhteiset analysointi-

Lisätiedot

Projektiehdotus Valtiovarainministeriön kuntatalouden ohjaus -palvelu. Jani Heikkinen JulkICT-toiminto

Projektiehdotus Valtiovarainministeriön kuntatalouden ohjaus -palvelu. Jani Heikkinen JulkICT-toiminto Projektiehdotus Valtiovarainministeriön kuntatalouden ohjaus -palvelu Jani Heikkinen JulkICT-toiminto Pilotin päävastuullinen hakijataho ja yhteyshenkilö organisaatio- ja yhteystietoineen Valtiovarainministeriö/JulkICT-toiminto,

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys

JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokituksen päivitys 17.01.2017 1(8) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

Tietokiri ja Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu

Tietokiri ja Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu Kuntien yhteentoimivuusseminaari Kuntatalo 6.3.2019 Olli Ahonen Valtiokonttori Yhteentoimivuus käytännössä: Tietokiri ja Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu Mistä Tietokirissä on kyse? #Tietokiri eli

Lisätiedot

Talouden kovat reunaehdot Miten maakuntien sote-kustannuksia mitataan kansallisesti?

Talouden kovat reunaehdot Miten maakuntien sote-kustannuksia mitataan kansallisesti? Talouden kovat reunaehdot Miten maakuntien sote-kustannuksia mitataan kansallisesti? Sote tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Joensuu 16.-17.11.2017 Nina Knape Johtava asiantuntija, FT, dosentti 21.11.2017

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op)

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön

Lisätiedot

JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus Versio: 17.08.2016 Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Soveltamisala... 1 3 Viittaukset... 2 4 Termit ja lyhenteet... 3

Lisätiedot

Kuntatilastotietopankki - Tilastokeskuksen kuntatilastopalvelu uudistuu

Kuntatilastotietopankki - Tilastokeskuksen kuntatilastopalvelu uudistuu Kuntatilastotietopankki - Tilastokeskuksen kuntatilastopalvelu uudistuu Kuntamarkkinat 11.-12.9.2013 Esko Syrjäkari esko.syrjakari@tilastokeskus.fi Kuntatilastopalvelun uudistaminen on osa Valtionvarainministeriön

Lisätiedot

Kuntien talousraportoinnin uudistus ja automatisointi/ylä-savon Kymppi-kuntatietoprojekti

Kuntien talousraportoinnin uudistus ja automatisointi/ylä-savon Kymppi-kuntatietoprojekti Kunnanhallitus 36 18.02.2019 Kuntien talousraportoinnin uudistus ja automatisointi/ylä-savon Kymppi-kuntatietoprojekti 47/00.04.01/2019 Kunnanhallitus 18.02.2019 36 Valmistelija: kunnansihteeri Ylä-Savon

Lisätiedot

XDW-projektissa rakennetut palvelut

XDW-projektissa rakennetut palvelut XDW-projektissa rakennetut palvelut Korkeakoulujen KOTA-AMKOTA seminaari 23. 24.9.2010 Manne Miettinen CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC IT Center for Science Ltd. RAKETTI-hankkeen tavoite korkeakouluja

Lisätiedot

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet. OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) Opintojakso Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi

Lisätiedot

Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden kehittäminen. Tuottavuusseminaari, Kuntamarkkinat Anne-Marie Välikangas

Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden kehittäminen. Tuottavuusseminaari, Kuntamarkkinat Anne-Marie Välikangas Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden kehittäminen Tuottavuusseminaari, Kuntamarkkinat 11.9.2014 Anne-Marie Välikangas Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden koordinaatioryhmä Valtiovarainministeriön asettama

Lisätiedot

Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta

Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta Anssi Vartiainen, erityisasiantuntija 1 Maakunnan on seurattava alueensa väestön hyvinvointia ja terveyttä, järjestämänsä sosiaali-ja

Lisätiedot

Korkeakoulujen KOTA-AMKOTA seminaari 23.-24.9.2010

Korkeakoulujen KOTA-AMKOTA seminaari 23.-24.9.2010 Korkeakoulujen KOTA-AMKOTA seminaari 23.-24.9.2010 Pilotin esittely tietovarasto ja raportointi Aalto-yliopisto Aalto-yliopisto Aalto tietovarasto rooli Aalto-tietovarasto on osa kokonaisarkkitehtuuria,

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Maakuntien kustannuslaskenta

Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Maakuntien kustannuslaskenta Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Maakuntien kustannuslaskenta 7.5.2018 1. Organisaatio - Kainuun sosiaali-ja terveydenhuollon kuntayhtymä/maakuntauudistus - Tilastokeskus - Turun

Lisätiedot

JUHTA / VAHTI työpaja Valtiovarainministeriö, Kimmo Järvinen Valtiokonttori. Tietojohtaminen ja HR

JUHTA / VAHTI työpaja Valtiovarainministeriö, Kimmo Järvinen Valtiokonttori. Tietojohtaminen ja HR JUHTA / VAHTI työpaja Valtiovarainministeriö, 19.11.2018 Kimmo Järvinen Valtiokonttori Tietojohtaminen ja HR Tietojohtaminen, enemmän kuin johtamisen filosofia? Tiedolla johtaminen Tiedon johtaminen Tietokiri

Lisätiedot

Palautekooste (2. vaihe) ja työryhmän vastine: JHS XXX Kuntien palveluluokitus muutosehdotusten hyväksyminen

Palautekooste (2. vaihe) ja työryhmän vastine: JHS XXX Kuntien palveluluokitus muutosehdotusten hyväksyminen Palautekooste (2. vaihe) ja työryhmän vastine: JHS XXX Kuntien palveluluokitus muutosehdotusten hyväksyminen 19.4.2017 1. Organisaatio Vastaajien määrä: 9 - Kuntaliitto - Espoon kaupunki - Keravan kaupunki

Lisätiedot

XBRL-aineiston tuottaminen tietovarastosta KUTI pilotti

XBRL-aineiston tuottaminen tietovarastosta KUTI pilotti XBRL-aineiston tuottaminen tietovarastosta KUTI pilotti Copyright Fujitsu Finland Oy Page 1 (9) Luottamuksellinen Dokumentin tiedot Asiakas Projekti Kunnan Taitoa Oy KUTI pilotti Versio 0.2 Versiohistoria

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA 14.4.2015 Tommi Oikarinen Suunnittelun lähtökohdat Sote-uudistuksessa tapahtuneet muutokset vaatineet muutoksia uudelleen suunnitteluun Uudelleen suunnitellut toimenpiteet

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta. 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015

Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta. 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015 Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015 Tuottavuustyön historiaa valtio kunta -yhteistyössä Peruspalveluohjelmassa

Lisätiedot

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma)

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma) Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma) JUHTA 11.12.2014 Jani Heikkinen valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen

Lisätiedot

Tietojohtamisen tietopohjan toteuttaminen ( ja sitä kautta tiedon hyödyntämisedellytykset) Timo Hakala ICT-projektijohtaja 6.11.

Tietojohtamisen tietopohjan toteuttaminen ( ja sitä kautta tiedon hyödyntämisedellytykset) Timo Hakala ICT-projektijohtaja 6.11. Tietojohtamisen tietopohjan toteuttaminen ( ja sitä kautta tiedon hyödyntämisedellytykset) Timo Hakala ICT-projektijohtaja 6.11.2018 Tausta Vaikuttavan tietojohtamisen edellytys on hyvä tietopohjaa (vrt.

Lisätiedot

1 (2) VM078:00/2012. Nimeämispyyntö. Julkisen hallinnon ICT-osasto Jakelussa mainituille

1 (2) VM078:00/2012. Nimeämispyyntö. Julkisen hallinnon ICT-osasto Jakelussa mainituille Nimeämispyyntö VM078:00/2012 1 (2) Julkisen hallinnon ICT-osasto 31.3.2016 Jakelussa mainituille NIMEÄMISPYYNTÖ KUNTIEN TALOUSTIETOJEN, TILASTOINNIN JA TIETOHUOLLON KEHITTÄMISOHJELMAN PROJEKTIRYHMÄÄN Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Kuntasektorin yhteinen KA Talous- ja henkilöstöhallinnon viitearkkitehtuuri

Kuntasektorin yhteinen KA Talous- ja henkilöstöhallinnon viitearkkitehtuuri Kuntasektorin yhteinen KA Talous- ja henkilöstöhallinnon Kurttu-seminaari 30.10.2013 Helsinki Jaana Siitari Kuntasektorin yhteiset t Henkilöstö- ja taloushallinto 2 Projektin tavoitteet, tuotokset ja hyödyt

Lisätiedot

Kuntatieto-ohjelma valmistuu ovatko kunnat valmiita? Jani Heikkinen, projektipäällikkö, valtiovarainministeriö Kuntamarkkinat 2017

Kuntatieto-ohjelma valmistuu ovatko kunnat valmiita? Jani Heikkinen, projektipäällikkö, valtiovarainministeriö Kuntamarkkinat 2017 Kuntatieto-ohjelma valmistuu ovatko kunnat valmiita? 14.9.2017 Jani Heikkinen, projektipäällikkö, valtiovarainministeriö Kuntamarkkinat 2017 Kuntatieto-ohjelman tavoitteet (n. vuonna 2020 25) Kantavana

Lisätiedot

Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri

Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri Paikkatietoverkoston seminaari 12.12.2018 Paikkatiedot tulevaisuutta rakentamassa Rina Tammisto, Tilastokeskus Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri

Lisätiedot

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Tilannekatsaus JHKA-jaosto 13.11.2013 Kuntasektorin KA-työn tavoitteet KA-osaamisen kehittäminen kuntasektorilla Kuntasektorin yhteisien linjauksien tuottaminen Kuntasektorin

Lisätiedot

Maakuntien yhteisten taloustietojen määrittelyryhmä

Maakuntien yhteisten taloustietojen määrittelyryhmä 1 (6) Asettamispäätös VM037:12/2016 VM/1384/00.01.00.01/2016 21.9.2016 Maakuntien yhteisten taloustietojen määrittelyryhmä Valtiovarainminiseriö on asettanut maakuntien yhteisten taloustietojen määrittelyryhmän

Lisätiedot

Toiminta ja taloustilasto 2015 Uudet tietosisällöt ja taloushallinnon järjestelmät. Tuula Hämäläinen Projektipäällikkö Taitoa

Toiminta ja taloustilasto 2015 Uudet tietosisällöt ja taloushallinnon järjestelmät. Tuula Hämäläinen Projektipäällikkö Taitoa Toiminta ja taloustilasto 2015 Uudet tietosisällöt ja taloushallinnon järjestelmät Tuula Hämäläinen Projektipäällikkö Taitoa KUTI Valtiovarainministeriön kuntatietoohjelma Valtiovarainministeriö on käynnistänyt

Lisätiedot

Taloushallinnon palvelukeskuksen toiminta: Case Tampereen kaupunki

Taloushallinnon palvelukeskuksen toiminta: Case Tampereen kaupunki Taloushallinnon palvelukeskuksen toiminta: Case Tampereen kaupunki Heli Hirvelä palvelukeskuksen johtaja Tampereen kaupunki Tampereen kaupunki työntekijöitä 16 000 kokonaismenot (tp 2005) 1 306 milj. euroa

Lisätiedot

Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta

Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta 6.5.2018 1. Organisaatio Vastaajien määrä: 8 - Lappeenrannan kaupunki - Turun kaupunki - Puumalan kunta

Lisätiedot

JHS-suositukset. Taloustietojen kirjaaminen ja raportointi muuttuu. Kuntamarkkinat, Marja-Liisa Ylitalo

JHS-suositukset. Taloustietojen kirjaaminen ja raportointi muuttuu. Kuntamarkkinat, Marja-Liisa Ylitalo JHS-suositukset Taloustietojen kirjaaminen ja raportointi muuttuu Kuntamarkkinat, 13. 14.9.2017 Marja-Liisa Ylitalo Mitä, miksi ja milloin? JHS-suositus = julkishallinnon suositus Kuntatieto-ohjelma Tavoitteena

Lisätiedot

Miten Kieku tukee tiedolla johtamista? Affecton julkishallinnon foorum. 14.2.2013 Seija Friman Hanketoimiston päällikkö, Kieku-hanke

Miten Kieku tukee tiedolla johtamista? Affecton julkishallinnon foorum. 14.2.2013 Seija Friman Hanketoimiston päällikkö, Kieku-hanke Miten Kieku tukee tiedolla johtamista? Affecton julkishallinnon foorum 14.2.2013 Seija Friman Hanketoimiston päällikkö, Kieku-hanke Esityksen sisältö Mikä Kieku on ja miksi se tulee käyttöön? Tavoiteltavat

Lisätiedot

Tampereen kaupungin palvelutiedon käsitemalli Versio

Tampereen kaupungin palvelutiedon käsitemalli Versio Tampereen kaupunki i Tampereen kaupungin palvelutiedon käsitemalli Versio.7 4.3.206 Tampereen kaupunki ii Sisällysluettelo. Tiivistelmä... 3 2. Johdanto... 4 2.. Taustatiedot... 4 2.2. Käsitemallityön

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen ja yhteentoimivuus

Tiedolla johtaminen ja yhteentoimivuus Yhteinen tiedon hallinta - digikärkihankkeen päätösseminaari Finlandia-talo 13.12.2018 Olli Ahonen Valtiokonttori Tiedolla johtaminen ja yhteentoimivuus Mistä Tietokirissä on kyse? #Tietokiri eli julkishallinnon

Lisätiedot

TUOTTEISTUKSELLA JA TULOKSELLISUUDEN MITTAAMISELLA LISÄÄ VAIKUTTAVUUTTA PALVELUTUOTANTOON

TUOTTEISTUKSELLA JA TULOKSELLISUUDEN MITTAAMISELLA LISÄÄ VAIKUTTAVUUTTA PALVELUTUOTANTOON TUOTTEISTUKSELLA JA TULOKSELLISUUDEN MITTAAMISELLA LISÄÄ VAIKUTTAVUUTTA PALVELUTUOTANTOON Kuntapalvelut puntarissa laadulla vaikuttavuutta? Porin yliopistokeskus 21.10.2010 Tero Erityisasiantuntija (kuntatalous)

Lisätiedot

Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma

Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma, Valtiokonttori Juulia Nora, Valtiokonttori Sisältö Kuntatieto-ohjelma Valtiokonttori palveluntarjoajana Mikä on

Lisätiedot

Kustannukset per potilas laskenta ohjaamaan asiakaskeskeistä johtamista

Kustannukset per potilas laskenta ohjaamaan asiakaskeskeistä johtamista Kustannukset per potilas laskenta ohjaamaan asiakaskeskeistä johtamista Petra Kokko, toimialajohtaja 16.2.2017 16.2.2017 Page 1 Petra Kokko Kokonaiskustannuslaskenta Sisältö Välisuoritelaskenta ja potilaskohtainen

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuus ja tuloksellisuustyön eteneminen. Tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari 12.6.

Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuus ja tuloksellisuustyön eteneminen. Tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari 12.6. Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuus ja tuloksellisuustyön eteneminen Tuottavuus- ja tuloksellisuusseminaari 12.6.2014 Päivi Laajala Kuntatuottavuus ja tuloksellisuus, organisaatiokaavio Peruspalveluohjelman

Lisätiedot

Tilannekuva sote-alueen tiedolla johtamiseen case Siun sote

Tilannekuva sote-alueen tiedolla johtamiseen case Siun sote Tilannekuva sote-alueen tiedolla johtamiseen case Siun sote Anu Niemi kehittämisjohtaja /Siun sote sote-asiantuntija/ Pohjois-Karjalan maakunnan valmistelutiimi Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

SPB-mallin käyttäjiä. Opetustoimi Jyväskylä Tampere Kauniainen Porvoo Seinäjoki Raahe Nurmijärvi Salo Mäntsälä Akaa Tuusula Laukaa Kirkkonummi Lohja

SPB-mallin käyttäjiä. Opetustoimi Jyväskylä Tampere Kauniainen Porvoo Seinäjoki Raahe Nurmijärvi Salo Mäntsälä Akaa Tuusula Laukaa Kirkkonummi Lohja 1 SPB-mallin käyttäjiä Varhaiskasvatus Jyväskylä Kouvola Porvoo Vihti Lohja Sipoo Savonlinna Ylöjärvi Raahe Pori Nurmijärvi Kotka Kangasala Asikkala Kuopio Seinäjoki Salo Hämeenkyrö Opetustoimi Jyväskylä

Lisätiedot

Yliopistouudistus ja kirjastojen talous

Yliopistouudistus ja kirjastojen talous 1 Yliopistouudistus ja kirjastojen talous 25.11.2010 Päivi Mäntysaari 2 Yliopistouudistuksen vaikutuksia Yliopistojen strategian muutos Ympäristön muutos, epävarmuus, kilpailu Todennäköiset muutokset rahoitukseen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalveluiden analysointi ja kehittäminen talouden ja toiminnan tunnuslukujen avulla

Varhaiskasvatuspalveluiden analysointi ja kehittäminen talouden ja toiminnan tunnuslukujen avulla Varhaiskasvatuspalveluiden analysointi ja kehittäminen talouden ja toiminnan tunnuslukujen avulla Simo Pokki Vertikal Oy VERTIKAL OY 1 Varhaiskasvatuspalveluiden analysointi ja kehittäminen talouden ja

Lisätiedot

Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta

Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta Palautekooste ja työryhmän vastine (2. vaihe): JHS XXX Kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskenta 25.4.2018 1. Organisaatio Vastaajien määrä: 8 - Lappeenrannan kaupunki - Turun kaupunki - Puumalan kunta

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Korkeakoulujen laskentatoimen tila -tutkimuksen välituloksia. Jukka Pellinen Jyväskylän yliopisto

Korkeakoulujen laskentatoimen tila -tutkimuksen välituloksia. Jukka Pellinen Jyväskylän yliopisto Korkeakoulujen laskentatoimen tila -tutkimuksen välituloksia Jukka Pellinen Jyväskylän yliopisto 25.11.2016 Tavoite Kuvailla korkeakoulujen johdon laskentatoimen käytäntöjä kattavasti Tutkimusaineisto

Lisätiedot

Kuntatilastot valtiovarainministeriön hallinnonalalla

Kuntatilastot valtiovarainministeriön hallinnonalalla Kuntatilastot valtiovarainministeriön hallinnonalalla Kuntatieto-ohjelman käynnistystilaisuus Tieteiden talo 8.5.2013 Ylijohtaja Päivi Laajala Kuntatilastoilla keskeinen rooli 1) Kuntapolitiikan valmistelu

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

Talous- ja toimintatilaston kokonaisuus. Alkeet Oulu Tampere

Talous- ja toimintatilaston kokonaisuus. Alkeet Oulu Tampere Talous- ja toimintatilaston kokonaisuus Alkeet 9.4.2013 Oulu 16.4.2013 Tampere Kouluttajat Lea Vuorinen Yliaktuaari / Tilastokeskus puh. 09-1734 3358 lea.vuorinen@tilastokeskus.fi Kuntien ja kuntayhtymien

Lisätiedot

Sote-järjestäminen. - Asiakaspäivät. Antti Larsio / Sitra Tampere-talo. Kuvakaappaukset esimerkkeihin: D365. Antti Larsio 1/2018

Sote-järjestäminen. - Asiakaspäivät. Antti Larsio / Sitra Tampere-talo. Kuvakaappaukset esimerkkeihin: D365. Antti Larsio 1/2018 Sote-järjestäminen - Asiakaspäivät Antti Larsio / Sitra 17.1.2018 Tampere-talo Kuvakaappaukset esimerkkeihin: D365 Keskeiset asiat esityksen sisältö 1) Järjestämisen ja tuottamisen erottaminen toisistaan

Lisätiedot

Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma Olli Ahonen Valtiokonttori. Tietokiri on alkanut tule mukaan!

Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma Olli Ahonen Valtiokonttori. Tietokiri on alkanut tule mukaan! Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma Olli Ahonen Valtiokonttori Tietokiri on alkanut tule mukaan! 2 MISTÄ TIETOKIRISSÄ ON KYSE? #Tietokiri eli julkishallinnon analysointi- ja raportointipalveluiden

Lisätiedot

Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten

Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten Kevään 2018 aikana toteutetaan maakuntien yhteiset järjestämistehtävän digipalveluiden ja sote-tiedolla johtamisen suunnitteluhankkeet Ne perustuvat

Lisätiedot

POTILASKOHTAINEN KUSTANNUSLASKENTA PSHP:SSÄ

POTILASKOHTAINEN KUSTANNUSLASKENTA PSHP:SSÄ POTILASKOHTAINEN KUSTANNUSLASKENTA PSHP:SSÄ DRG -käyttäjäpäivät 18.11.2010 Controller Petra Kokko Organisoituminen Kustannuslaskentaa tuotteistusta on toteutettu Jaakko Herralan johdolla vuosien 2004-2006

Lisätiedot