Samapalkkaisuus, tasa-arvo ja uudet palkkausjärjestelmät (SATU)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Samapalkkaisuus, tasa-arvo ja uudet palkkausjärjestelmät (SATU)"

Transkriptio

1 TUTKIMUSSUUNNITELMA Samapalkkaisuus, tasa-arvo ja uudet palkkausjärjestelmät (SATU) Palkansaajien tutkimuslaitos Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos Tilastokeskus Hankkeemme keskeisenä tavoitteena on tuottaa uutta tietoa siitä, miten uusien palkkausjärjestelmien käyttöön otto on vaikuttanut miesten ja naisten palkkaeroihin. Analysoimme kattavien tilastollisten analyysien avulla, miten uusien palkkausjärjestelmien käyttöön otto on heijastunut sukupuolten palkkaeroihin eri ura- ja elämänvaiheissa ja erilaisissa toimintaympäristöissä yksityisellä ja julkisella sektorilla. Tämän tiedon pohjalta pohdimme samapalkkaisuuden mahdollisuuksia ja esteitä. Pyrimme lisäksi arvioimaan, miten mahdolliset esiin tulevat kipupisteet tulisi huomioida tasa-arvosuunnittelussa ja palkkakartoituksissa. 1 Perustelut Palkkausjärjestelmien kehittämistyöhön liittyvän tasa-arvopolitiikan keskeisenä tavoitteena on, että uudet palkkausjärjestelmät entistä paremmin edistäisivät samapalkkaisuutta, palkkauksen oikeudenmukaisuutta ja kannustavuutta. Tutkimukseen pohjautuvaa tietoa siitä, kuinka käyttöön otetut uudet palkkausjärjestelmät edistävät samapalkkaisuutta ja vähentävät sukupuolten palkkaeroja on kuitenkin aivan liian vähän saatavilla. Nykytiedon pohjalta onkin riskialtista tehdä pitkälle vietyjä johtopäätöksiä palkkausjärjestelmien tasaarvovaikutuksista, mikä myös vaikeuttaa työpaikkatason tasa-arvosuunnitteluun ja palkkakartoituksiin liittyvää kehittämistyötä. Olemassa oleva tieto antaa lisäksi varsin synkän kuvan palkan muodostukseen liittyvistä uusista yksilöllistämisprosesseista, jotka toistaiseksi näyttävät toimineen enemmän miesten kuin naisten eduksi (Sutela ja Lehto, 2007). Suomessa on panostettu kiitettävän paljon miesten ja naisten palkkaerojen tutkimiseen ja erityisesti sen selvittämiseen, missä määrin suomalaisten työmarkkinoiden edelleen voimakas sukupuolen mukainen eriytyminen on esteenä samapalkkaisuuden toteutumiselle. Toistaiseksi niin akateeminen kuin poliittinen kiinnostus on kuitenkin pääosin keskittynyt työmarkkinoilla vallitseviin palkkaeroihin vaikuttavien taustatekijöiden tunnistamiseen sekä näiden niin työntekijöihin kuin työnantajaiin liittyvien ominaisuuksien suhteellisen merkityksen mittaamiseen. Tutkimuksissa ovat keskeisiksi palkkaerojen selittäjiksi nousseet koulutusvalinnat ja niistä seuranneet ammatin valinnat. Työnantajien rekrytointikäytännöt ovat niin ikään osoittautuneet varsin merkittäviksi selittäviksi

2 2 tekijöiksi. (Asplund et al., 1996; Vartiainen, 2001; Korkeamäki ja Kyyrä, 2002; Asplund ja Lilja, 2003; Napari, 2007; Nykänen, 2007) Sen sijaan on harvoin kiinnitetty huomiota itse tarkasteltavaan ilmiöön eli siihen, mistä kaikista osasista sukupuolten palkkaerot koostuvat. Voidaankin sanoa, että sukupuolten välisten palkkaerojen mittaus ei ole kaikilta osin pysynyt uusien palkitsemismuotojen ja lisääntyneiden työaikajoustojen perässä. Kuitenkin sukupuolten välisten palkkaerojen mahdollisimman oikea mittaaminen on luotettavien ja käyttökelpoisten tuloksien perusehto. Sukupuolten välisiä palkkaeroja voidaan mitata eri tavoin (Sutela ja Lehto, 2007). Palkkatilastojen ansiotasoindeksi on eniten käytetty mittari kuvattaessa sukupuolten palkkaeroja. Ansiotasoindeksissä keskimääräiset kuukausiansiot kuvaavat kokoaikaisen ja täyttä palkkaa saaneen palkansaajan säännöllisen tehdyn työajan ansiota. Säännöllisen työajan ansiokäsitteen käyttöön sukupuolten välisten palkkaerojen tarkastelussa liittyy kuitenkin kaksi potentiaalista ongelmaa. Ensinnäkin säännöllinen työaika jättää huomioimatta kaikki siitä poikkeavat työaikajärjestelyt, mikä saattaa merkittävällä tavalla vaikuttaa lasketun kuukausiansion suuruuteen ja sitä kautta myös naisten ja miesten välisiin keskimääräisiin palkkaeroihin. Tämän ongelman tärkeyden voidaan lisäksi olettaa kasvaneen, koska työaika on vuosien saatossa muodostunut Suomen työmarkkinoiden tärkeimmäksi joustomuodoksi (vrt. Asplund, 2003). Suomalaisista palkansaajista enää alle 45 prosentilla on säännöllinen työaika (Piekkola ja Ruuskanen, 2006, Kuvio A.1, s. 81). Toiseksi säännöllisen työajan kuukausiansion käyttö jättää huomioimatta kaikki peruspalkan lisäksi maksettavat lisät kuten erilaiset tulos- ja voittopalkkiot, joiden käyttö on kasvanut nopeaa vauhtia 1990-luvun puolivälin jälkeen ja erityisesti luvun alkuvuosina niin yksityisellä sektorilla (Asplund ja Böckerman, 2008) kuin myös julkisella sektorilla. Palkkausjärjestelmät niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla ovat kehittyneet vahvasti siten, että kokonaisansioista yhä suurempi osuus määräytyy erilaisista tulos- ja voittopalkkioista sekä eristä, jotka perustuvat työn vaativuuden ja henkilökohtaisen työsuorituksen arviointiin. Säännöllisen työajan ansioiden tarkastelu näyttääkin antavan liian myönteisen kuvan sukupuolten välisistä palkkaeroista verrattuna tarkasteluun, jossa kokonaisansiokäsite sisältää niin työaikalisät, luontoisedut kuin tulospalkkiot (taulukko 1).

3 3 Taulukko 1. Sukupuolten palkkaero säännöllisen työajan ja kokonaisansioiden mukaan laskettuna, kokoaikaiset palkansaajat vuonna 2005 Naiset/miehet kuukausiansio, säännöllisen työajan ansion mukaan, % (1) Naiset/miehet kuukausiansio, kokonaisansion mukaan, % Prosenttiyksikköero (1)-(2) Sektori (2) Kaikki 81,95 80,87 1,08 Yksityinen 82,59 81,24 1,34 Kunta 83,74 80,45 3,29 Valtio 81,88 80,86 1,02 Lähde: Tilastokeskus, Palkat ja työvoimakustannukset 2007, Palkkarakenne 2005 Naiset ja miehet ovat siirtyneet uusien palkkausjärjestelmien piiriin eri tahtiin, mikä omalta osaltaan vaikuttaa siihen, miten sukupuolten palkkaerot näyttävät yleisesti ottaen kehittyneen. Esimerkiksi vuoden 2003 työolotutkimuksen mukaan 42 prosentissa miesten työpaikoista sovellettiin tulospalkkiojärjestelmää, kun naisilla vastaava luku oli ainoastaan 23 prosenttia. Palkkaus perustui työn vaativuuden arviointiin 40 prosentilla miehistä mutta 35 prosentilla naisista. Henkilökohtaisen työsuorituksen arviointi oli myös huomattavasti yleisempää miesten töissä (35%) kuin naisten töissä (23%). Korkeasti koulutetut miehet olivat selvästi muita useammin näiden uusien palkkausjärjestelmien piirissä (Sutela ja Lehto, 2007). Sukupuolten palkkaerojen kaventamisen näkökulmasta yhä tärkeämmäksi haasteeksi voikin jatkossa tulla se, kuinka tasaisesti tai epätasaisesti uudet palkitsemistavat kohdentuvat miehille ja naisille yleensä ja erityisesti eri ura- ja elämänvaiheissa. Sukupuolten samapalkkaisuuden näkökulmasta uusien palkkausjärjestelmien nopea leviäminen Suomen työmarkkinoilla ei siis välttämättä edusta pelkästään myönteistä kehityssuuntaa. Tukea tälle epäilylle antavat yksityiselle sektorille saadut uudet joskin edelleen alustavat tulokset, joiden mukaan palkkausjärjestelmien muutokset ovat ylläpitäneet ja ovat voineet jopa kasvattaa sukupuolten välisiä palkkaeroja (Asplund, 2008; Lilja ja Asplund, 2008). Kattavaa kokonaisanalyysiä palkkausjärjestelmien muutosten vaikutuksesta sukupuolten palkkaeroihin ja sitä kautta samapalkkaisuustavoitteen edistämisen ehtoihin ei Suomessa ole toistaiseksi tehty.

4 4 2 Tavoitteet Tässä hankkeessa tuotetaan laajapohjaista, uutta tietoa siitä, kuinka palkkausjärjestelmien ja toimintaympäristön muutokset ja joustavat työaikajärjestelyt vaikuttavat sukupuolten välisten palkkaerojen suuruuteen ja kehitykseen Suomen työmarkkinoilla. Vertailemalla perinteisellä mutta suppealla tavalla mitattuja sukupuolten välisiä palkkaeroja vastaaviin palkkausjärjestelmien ja työaikojen muutoksia huomioon ottaviin palkkaeroihin saadaan käsitys yhtäältä peruspalkan lisäksi maksettavien lisien ja toisaalta säännöllisestä työajasta poikkeavien työaikojen merkityksestä miesten ja naisten palkkaerojen määrääjänä. Yleiskuvan lisäksi tarkastelu tuottaa tarkempaa tietoa myös erityyppisten palkanlisien ja työaikojen suhteellisesta merkityksestä tässä yhteydessä. Hankkeemme viitekehys on taloustieteellinen, vaikka muiden tieteenalojen tuottamia tutkimustuloksia hankkeessa myös eri tavoin hyödynnetään. Tehtävät kokonaisvaltaiset, empiiriset analyysit tuovat uutta tietoa aiempaan kotimaiseen ja kansainväliseen sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään tutkimuskenttään. Analyyseissä käytetään niin yksityisen sektorin kuin julkisen sektorin osalta edustavia yhdistettyjä yksilö- ja työpaikkatason tilastoaineistoja 1990-luvulta niin pitkälle nykypäivään kuin mahdollista. Edustavien tilastoaineistojen käyttö merkitsee sitä, että saadut tulokset palkkajärjestelmien ja työaikojen muutosten vaikutuksista sukupuolten palkkaeroihin ovat koko talouden tasolle yleistettäviä. Hankkeemme tulokset antavat siten hyvän viitekehyksen myös työpaikkatason kehittämishankkeille, joiden tuottamia suppeampaa joukkoa koskevia tuloksia voidaan peilata tätä yleisempää perustarkastelua vasten. Hankkeemme tuottamat tulokset pystyvät osoittamaan: minkä tyyppisiä ja miten merkittäviä ongelmia palkkausjärjestelmien ja työaikojen muutokset aiheuttavat sukupuolten välisten palkkaerojen seuraamiselle ja mittaamiselle ja mitä haasteita nämä muutokset mahdollisesti aiheuttavat samapalkkaisuuden edistämistyössä; mistä ongelmat ensisijaisesti johtuvat; miten niitä pitäisi pyrkiä ottamaan huomioon yritysten tasaarvosuunnittelussa ja erityisesti niiden palkkakartoituksissa.

5 5 3 Rakenne Yllä esitettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi hanke jakautuu kolmeen, toisiinsa kiinteästi liittyvään osaan. Hankkeen rakennetta on hahmoteltu seuraavassa kuvassa. UUDET PALKKAUSJÄRJESTELMÄT Palkkausjärjestelmien kytkentä uravaiheeseen Palkkausjärjestelmien kytkentä joustaviin työaikajärjestelyihin Yksityinen sektori Teknologiateollisuus Yksityinen sektori Julkinen sektori Palkkausjärjestelmien muutokset ja vaikutukset Yksityinen sektori Julkinen sektori Valtio Kunnat VAIKUTTAVUUS SAMAPALKKAISUUTEEN tasa-arvosuunnittelun ja palkkakartoituksen tueksi Seuraavaksi kuvataan yksityiskohtaisemmin hankkeen kolmen pääosan sisältöä sekä osoitetaan esimerkinomaisesti minkä tyyppisiin keskeisiin samapalkkaisuuden edistämistä koskeviin kysymyksiin tarkastelu antaa vastauksia. 3.1 Palkkausjärjestelmien muutosten vaikutus sukupuolten palkkaerojen suuruuteen ja kehitykseen Yksityinen sektori: Mari Kangasniemi (PT) Antti Kauhanen (ETLA) Julkinen sektori: Reija Lilja (PT) Pekka Laine (TK) Kaisa Weckström-Eno (TK) Tässä osassa haetan vastauksia seuraaviin pääkysymyksiin: Miten palkkausjärjestelmät ovat muuttuneet? Miten tämä heijastuu naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin ja sitä kautta samapalkkaisuuden edistämisen edellytyksiin?

6 6 Miten tätä uutta tietoa voidaan hyödyntää tasa-arvosuunnittelun ja palkkakartoitusten kehittämistyössä? Yksityisellä sektorilla keskeinen ja 2000-luvuilla tapahtunut muutos palkkausjärjestelmissä on erilaisia tulospalkkoja saavien osuuden voimakas kasvu. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) palkkausjärjestelmätiedustelun mukaan tulospalkkajärjestelmien piirissä oli vuonna 2004 jo 500,000 palkansaajaa. Teollisuudessa tulospalkkauksen piirissä olleiden osuus kasvoi 65 prosenttia vuodesta 1998 vuoteen Palkkausjärjestelmien muutos liittyy työn luonteen muutokseen. Yhä suurempi osa työtehtävistä on sellaisia, joissa yksittäisen työntekijän työpanoksen mittaaminen on vaikeaa ja oleellista on työntekijöiden yhteistyön tarpeen kasvu. Samalla palkitsemisjärjestelmät liittävät kompensaation entistä useammin tiimin, osaston tai koko yrityksen tuotokseen. Valtion palkkausjärjestelmien uudistus lähti käyntiin 1990-luvulla ja kiihtyi luvun puolivälissä. Uudistus on toteutettu hyvin kattavasti. Palkkausjärjestelmät on uudistettu tehtävien vaativuuteen ja henkilökohtaiseen työsuoritukseen ja pätevyyteen perustuviksi (Karppinen ym., 2005). Valtiosektorilla työskennellään saman sopimuksen piirissä, mikä helpottaa sukupuolten tehtävien samanarvoisuuden arviointia eri palkkausjärjestelmien piirissä. Kuntasektorilla palkkausjärjestelmiä on kehitetty asteittain ja pääpaino kehittämistyössä on ajoittunut 2000-luvulle, jolloin kunnat ovat ottaneet aktiivisesti käyttöön uusia palkitsemisjärjestelmiä (Hakonen ym., 2005). Kuntasektorin palkkausuudistuksessa tavoitteena on oikeudenmukainen palkka, joka perustuu tehtävien vaativuuteen, henkilökohtaisiin työtuloksiin ja työyksikön tuloksellisuuteen (Kuntatyönantajan palkkausopas 2004). Kunta-alalla erityisenä tavoitteena on ollut lisätä tulospalkkiojärjestelmien käyttöä, mutta Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työllisyystiedustelun 2007 mukaan vain noin 11 prosenttia kyselyyn vastanneiden kuntien palkansaajista oli tulospalkkioiden piirissä vuonna Hankkeen tässä osassa on tarkoitus selvittää niin yksityisellä sektorilla, kuntasektorilla kuin valtiolla palkkausjärjestelmien muutosten vaikutuksia miesten ja naisten välisiin palkkaeroihin. Palkkausjärjestelmän muutoksen tavoitteena on tyypillisesti luoda järjestelmä, joka kannustaa työntekijöitä toimimaan asetettujen tavoitteitten mukaisesti. Mutta kannustava palkkausjärjestelmä voi vaikuttaa eritavalla naisiin ja miehiin. Naisten tiedetään aiempien tutkimusten mukaan esimerkiksi karttavan riskiä miehiä enemmän. He myös useimmiten reagoivat kannustimiin eri tavalla kuin miehet. Lisäksi työnantajat saattavat käyttää kannustavaa palkkausta useammin miehille kuin naisille (Chauvin ja Ash, 1994). Tarkastelun tavoitteena on antaa yleistettävissä oleva, luotettava arvio palkkausjärjestelmien muutosten vaikutuksista miesten ja naisten palkkaeroihin suomalaisilla työmarkkinoilla. Yksityisen sektorin osalta tarkastelu perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton aineistojen pohjalta muodostettuun

7 7 pitkittäisaineistoon, joka tällä hetkellä ulottuu aina vuoteen Valtion ja kuntasektorin osalta käytetään Tilastokeskuksessa olevia kokonaisaineistoja, joiden tuorein tieto koskee tällä hetkellä vuotta Tilastollisten analyysien pohjana olevat aineistot ovat kattavia ja ne antavat laajapohjaisen kuvan yksityisen sektorin, valtion ja kuntasektorin käyttöön ottamista uusista palkkaustavoista ja niiden suhteellisen merkityksen muutoksista tarkasteluajanjaksolla. Tilastollisten analyysien avulla pystytään siksi vastaamaan luotettavalla tavalla kysymykseen, kuinka 2000-luvulla yleistyneet uudet palkkausmuodot ovat heijastuneet sukupuolten palkkaeroihin. Käytettävien aineistojen avulla uusien palkkausmuotojen yleistymistä ja vaikutuksia sukupuolten palkkaeroihin ja sitä kautta samapalkkaisuuteen voidaan kuvata monipuolisesti ja yhdenmukaisella tavalla. Käytettävien tilastojen pitkittäisluonne mahdollistaa niin yli ajan tarkastelun kuin myös tietyllä hetkellä eri palkkausjärjestelmiä soveltavien työpaikkojen vertailun. Samapalkkaisuustavoitteen toteutumista voidaan arvioida vertailemalla esimerkiksi muutoin samankaltaisten mutta eri palkkausjärjestelmien piirissä olevien palkansaajien kohdalla sukupuolten välisiä palkkaeroja. 3.2 Palkkausjärjestelmien vaikutus sukupuolten palkkaeroihin eri uravaiheissa Tässä osassa haetan vastauksia seuraaviin pääkysymyksiin: Miten palkkausjärjestelmien muutokset näkyvät miesten ja naisten palkkojen kehityksessä eri uravaiheissa? Miten tämä heijastuu naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin ja sitä kautta samapalkkaisuuden edistämisen edellytyksiin? Miten tätä uutta tietoa voidaan hyödyntää tasa-arvosuunnittelun ja palkkakartoitusten kehittämistyössä? Tarkastelun kohteena yksityinen sektori Antti Kauhanen (ETLA) Sami Napari (ETLA) Tutkimusten mukaan sukupuolten väliset palkkaerot kasvavat voimakkaasti työuran ensimmäisten kymmenen vuoden aikana, jonka jälkeen palkkaeroissa tapahtuu vain vähän muutoksia (Manning ja Swaffield, 2005). Työuran alussa ylennyksillä ja muilla yritysten sisäisillä tehtävän vaihdoilla on merkittävä rooli palkan kehityksessä. Tulosperusteisen palkitsemisen yleistymisen voidaan uskoa korostaneen tätä roolia. Sukupuolten väliset erot liikkuvuudessa yritysten sisällä sekä erot näihin tehtävän vaihtoihin liittyvissä palkankorotuksissa saattavat siis olla työuran alun eriytyvän palkkakehityksen taustalla. Samapalkkaisuuden edistämisen kannalta olisi olennaista tuntea ne tekijät, jotka johtavat naisten miehiä hitaampaan palkkakasvuun työuran alussa, ja erityisesti missä määrin tähän ilmiöön on vaikuttanut erilaisten palkkausjärjestelmien yleistyminen.

8 8 Hankkeen tässä osassa selvitetään missä määrin ja miksi naiset yleensä hyötyvät ainakin palkassa mitattuna vähemmän ylennyksistä ja muista tehtävän vaihdoksista kuin miehet. Tällöin pääpaino on sen selvittämisessä, mikä merkitys tehtävän vaihdosta aiheutuvan kokonaispalkan muutoksen kannalta on peruspalkan muutoksella ja toisaalta, kuinka tärkeä rooli on erilaisilla tulosperusteisilla erillä. Tarkastelussa keskitytään yksityiseen sektoriin hyödyntäen Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) keräämää ja ylläpitämää palkkatilastoa teollisuuden, rakennusalan ja liikenteen sekä joidenkin palvelualojen toimihenkilöistä. Tämä pitkittäisaineisto, joka tällä hetkellä ulottuu aina vuoteen 2006, sisältää kansainvälisestikin tarkasteltuna ainutlaatuista tietoa työtehtävistä ja niiden vaativuudesta sekä kokonaispalkkojen osista. Koska aineisto mahdollistaa samojen henkilöiden seuraamisen yli ajan, se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tarkastella palkkausjärjestelmien ja niiden muutosten vaikutusta sukupuolten välisiin palkkaeroihin eri uravaiheissa. Tulokset kertovat mitä haasteita samapalkkaisuudelle aiheutuu urakehityksestä ja mikä rooli tässä on tulosperusteisella palkitsemisella. Näin ollen tulokset antavat yritysten tasa-arvosuunnittelulle tärkeitä eväitä. Tutkimus vastaa esimerkiksi kysymykseen onko tulosperusteisen palkitsemisen yleistyminen kasvattanut sukupuolten välisiä eroja vaativuus- ja tehtävänvaihtoihin liittyvissä palkankorotuksissa Erikoistarkastelun kohteena teknologiateollisuus Reija Lilja (PT) Rita Asplund (ETLA) Teknologiateollisuuden yritykset toimivat kovan kansainvälisen kilpailun paineissa. Yritysten tuottavuuserot vaikuttavat niiden kilpailukykyyn ja palkanmaksuvaraan. Yritykset voivat pyrkiä nostamaan työntekijöidensä tuottavuutta kehittämällä palkkausjärjestelmiään muun muassa tulos- ja voittopalkkioiden suuntaan. Vaikka palkkausjärjestelmien piirissä ovat melko tasaisesti kaikilla koulutusastetasoilla olevat, suuret palkkiot erityisesti miehillä keskittyvät korkeaan koulutukseen, ylempiin toimihenkilöihin ja ulkomaalaisomistuksessa oleviin yrityksiin. Teknologiateollisuuden toimihenkilöt on valittu erikoistarkastelun kohderyhmäksi, koska on haluttu arvioida, miten kansainvälisen kilpailun paineissa toimivissa yrityksissä uudet palkkausjärjestelmät on otettu käyttöön ja miten ne ovat heijastuneet sukupuolten palkkaeroihin ja siten samapalkkaisuuden edistämisen ehtoihin. Tämä kohderyhmä antaa myös viitteitä siitä, mihin suuntaan palkkausjärjestelmät tulevat jatkossa kehittymään, jos muut toimialat seuraavat nyt kansainvälisen kehityksen eturintamassa toimivaa teknologiateollisuutta. Liljan ja Asplundin (2008) alustavien, vuotta 2005 koskevien, tarkastelujen mukaan teknologiateollisuuden toimihenkilöiden keskuudessa peruspalkan lisäksi maksettavien lisien huomioiminen kuukausiansioissa näyttäisi kasvattavan lievästi

9 9 sukupuolten välisiä palkkaeroja. Toinen keskeinen tulos on se, että mitä korkeammalle vaativuustasolle siirrytään sitä heikommin mitattavat ominaisuudet pystyvät selittämään tälle tasolle valikoitumista ja tällä tasolla maksettuja miesten ja naisten palkkoja. Nämä tulokset herättävät samapalkkaisuuden tavoitteen ja tasaarvosuunnittelun näkökulmasta tärkeitä kysymyksiä, joihin tässä tutkimusosiossa pyritään antamaan vastauksia. Tarkastelemalla teknologiateollisuuteen rekrytoituja uusia toimihenkilöitä ja seuraamalla heidän tehtäviensä vaativuuden arviointia ja palkkakehitystään useamman vuoden ajan, voimme selvittää, missä uravaiheessa sukupuolten välinen eriytyminen eri tehtävien vaativuustasoille tapahtuu ja kuinka tämä heijastuu sukupuolten palkkaeroihin ja samapalkkaisuuteen. Näissä tarkasteluissa teknologiateollisuuden aineisto on erityisen hyödyllinen, sillä kaikissa teknologiateollisuuden toimipaikoissa on samoilla kriteereillä tehtävänimikkeestä riippumatta arvioitu kunkin toimihenkilön tehtävien vaativuutta. Tämä mahdollistaa muun muassa toimialatasolla yleistettävien johtopäätösten teon siitä, kuinka hyvin havaittavien tekijöiden avulla voidaan määrittää sukupuolten valikoitumista eri tehtävien vaativuustasoille ja kuinka merkittävää muiden ei-mitattavissa olevien laadullisten tekijöiden vaikutus tässä prosessissa on. Tasa-arvosuunnittelun kannalta on tärkeää, mutta haastavaa, pyrkiä seuraamaan myös tästä näkökulmasta tehtävien vaativuuden määräytymistä ja tästä syntyviä sukupuolten palkkaeroja. Uusien palkkausjärjestelmien roolia selvitämme arvioimalla, onko mitattavilta ominaisuuksiltaan samankaltaisilla naisilla ja miehillä eroja siinä, missä vaiheessa he pääsevät erityyppisten tulos- ja voittopalkkioiden piiriin ja kuinka tämä heijastuu sukupuolten palkkaerojen kehittymiseen. Vertailemalla näitä tuloksia tässä hankkeessa tuotettuihin yleisempiin tuloksiin yksityisellä sektorilla, saamme viitteitä siitä, kuinka teknologiateollisuuden haastava kansainvälinen toimintaympäristö vaikuttaa yritysten valitsemiin palkitsemismuotoihin ja sitä kautta sukupuolten palkkaeroihin. Tasa-arvosuunnittelu ja palkkakartoitukset ovat tehokas työkalu samapalkkaisuuden edistämisessä silloin, kun niissä kiinnitetään oleellisiin asioihin huomiota oikealla hetkellä. Oikean hetken valitseminen edellyttää tietoa siitä, milloin työuralla miehet ja naiset valikoituvat eri tehtäviin ja eri vaativuustasoille ja miten tämä valikoituminen vaikuttaa sukupuolten palkkaeroihin. Sukupuolten erilaisesta urakehityksestä johtuviin samapalkkaisuuden esteisiin täytyy voida puuttua ajoissa, sillä muuten vaarana on, että sukupuolten väliset erot kumuloituvat vuosien varrella (Lilja, 2000).

10 Johtaako perheen ja uran yhteensovittamisen tarve kannustavan palkkauksen ulkopuolelle jäämiseen? Edvard Johansson (ETLA) Tässä osassa haetan vastauksia seuraaviin pääkysymyksiin: - Miten työaikajärjestelyihin liittyvät joustot ja niissä tapahtuneet muutokset näkyvät erityisesti naisvaltaisilla aloilla ja naisvaltaisissa ammateissa? - Miten tämä heijastuu uusien palkkausjärjestelmien leviämiseen naisten ja miesten keskuudessa ja sitä kautta naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin ja viime kädessä samapalkkaisuuden edistämisen edellytyksiin? - Miten voidaan tätä uutta tietoa hyödyttää tasa-arvosuunnittelun ja palkkakartoitusten kehittämistyössä? Työajat ovat perinteisesti olleet tärkein Suomen työmarkkinoiden joustomuoto (ks. esim. Asplund, 2003). Lisäksi joustavien työaikajärjestelyjen tarve niin työnantajien kuin työntekijöiden piirissä on kasvanut siitä huolimatta, että työmarkkinoiden muu joustovälineistö on vuosien varrella monipuolistunut. Työnantajien ja työntekijöiden joustotarpeet eivät markkinoilla kuitenkaan aina kohtaa. Esimerkiksi pienten lasten vanhemmilla (ja erityisesti äideillä, jotka edelleen kantavat lasten hoitovastuusta suuren osan) voi tilanne olla vaikea; työpaikka saattaa edellyttää joustavuutta työtuntien suhteen yrityksen tuotantopiikkien mukaan, lasten päivähoito edellyttää usein säännöllisiä työaikoja ja oma halu viettää aikaa perheen kanssa aiheuttaa paineita työtuntien vähentämiseen. Säännöllisessä kokoaikaisessa työssä olevien pienten lasten vanhempien (yleensä äitien) mahdollisuudet joustaa työajoissa ovat rajallisempia kuin niillä, joilla lasten hoitoon liittyviä perhevelvoitteita ei ole. Pienten lasten äidit saattavatkin hakeutua sellaisille toimialoille ja tehtäviin, joissa työaikoja voidaan oman tilanteen mukaan joustavasti järjestellä. On mahdollista, että joissakin tilanteissa vuorotyö saattaa antaa toivottua joustoa työajan päivittäisen ajoittumisen suhteen. Yhtenä hypoteesina tässä osiossa onkin, että ne toimialat ja ammatit (esim. terveydenhoito), joille on tyypillistä ei-säännöllinen (joustava) työaika maksavat tästä joustovarasta palkkausjärjestelmien ulkopuolelle jäämisellä. Työaikojen joustoihin liittyvien sukupuolten välisten erojen voidaan siis ajatella vaihtelevan perhe- ja uratilanteen mukaan. On mahdollista, että nämä erot ovat joustavien työaikajärjestelyjen kasvaneen tarpeen seurauksena - lisääntyneet entisestään. Toisin sanoen on todennäköistä, että naisten toimialojen ja ammattien mukaiseen segregoitumiseen yhdistyy työaikajärjestelyjen sukupuolen mukainen eriytyminen. Tällöin keskeinen jatkokysymys on se, missä määrin miesten ja naisten erilaiset mahdollisuudet työaikajoustoihin heijastuvat naisten palkkojen tasoon ja kehitykseen ja edelleen naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin. Uusien palkkausjärjestelmien nopeasti laajenevan käytön takia erityisen tärkeäksi kysymykseksi nousee se, kasvaako joustavien työaikajärjestelyjen eriytymisen vaikutus, jos palkkakäsitteenä käytetään säännöllisen palkan sijasta

11 11 kokonaisansioita? Tarkemmin sanottuna, näyttääkö siltä, että perheen ja uran yhteensovittamisen vaatimukset huomioon ottavat naisvaltaiset alat ja ammatit ovat tyypillisesti uusien palkkausjärjestelmien ulkopuolella? Onko tilanne samankaltainen vai pikemminkin erilainen yksityisellä kuin julkisella sektorilla? Näihin kysymyksiin vastaaminen syventää tärkeällä tavalla tietämystämme uusien palkkausjärjestelmien leviämisestä miesten ja naisten keskuudessa niin eri aloilla kuin myös eri ammateissa. Tämä taustatieto antaa sekä tasa-arvosuunnittelun että palkkakartoitusten kehittämiselle tärkeää evästystä. Tilastokeskuksen työvoimatutkimukset tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tuottaa tämän tyyppistä perustietoa samapalkkaisuuspolitiikan tueksi. Tämä on ainoa Suomen työmarkkinoita koskeva perusaineisto, joka sisältää yksityiskohtaista tietoa työaikajärjestelyistä ja niiden käytön kehityksestä. Aineisto kattaa sekä yksityisen että julkisen sektorin. Lisäksi tuorein vuosi on 2005 eli aineisto ulottuu niihin vuosiin, jolloin uusien palkkausjärjestelmien käyttöönotossa on tapahtunut erityisen suuria muutoksia (ks. Asplund ja Böckerman, 2008; Asplund, 2008). 4 Tuotos ja hyödynnettävyys Hanke tuottaa kattavan kokonaisanalyysin uusien palkkausjärjestelmien käyttöön oton vaikutuksista sukupuolten palkkaeroihin ja sitä kautta samapalkkaisuuden edistämisen ehtoihin. Palkkausjärjestelmiä on niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla uudistettu kiivaaseen tahtiin 2000-luvulla, mutta näiden järjestelmien käyttöön oton vaikutuksia tasa-arvonäkökulmasta ei ole Suomessa analysoitu kattavien tilastoaineistojen pohjalta. Näin ollen puuttuu myös yleistettävissä oleva kokonaiskuva siitä, kuinka Suomessa toteutetut uudet palkkausjärjestelmät ovat vaikuttaneet sukupuolten palkkaeroihin. Laajoihin, edustaviin tilastoaineistoihin pohjautuvat analyysit ovat tärkeä keino nostaa uusien palkkausjärjestelmien mahdolliset sukupuolivaikutukset yleiseen tietouteen. Hankekokonaisuus on suunniteltu tehtävän niin, että kukin osahanke tuottaa omasta kokonaisuudestaan erilliset taustaselvitykset, joiden tuloksia esitellään suurelle yleisölle, työmarkkinaosapuolille, poliittisille päätöksentekijöille ja myös (tieteellisen arvioinnin saamiseksi) tiedeyhteisölle seminaareissa. Hankkeesta kirjoitetaan myös yleistajuisia lehtiartikkeleita. Hankkeen yleistajuinen, suomeksi kirjoitettu loppuraportti kokoaa osahankkeiden keskeiset tulokset ja pohtii niistä saatavien tulosten merkitystä yleisten politiikkatoimenpiteiden mutta erityisesti tasaarvosuunnittelun ja palkkakartoitusten kehittämisen kannalta.

12 12 Kirjallisuusviitteitä Asplund, R. (2003), Flexibility and competitiveness: labour market flexibility, innovation and organisational change Finnish national report. Helsinki: The Research Institute of the Finnish Economy ETLA, Discussion Paper No Asplund, R. (2008), Sukupuolten palkkaerot Suomessa - Yksityisen sektorin miesten ja naisten palkkojen ja palkkaerojen tarkastelu. ETLA B 233. Asplund, R. ja P. Böckerman (2008), Palkkaerot Suomessa. Yksityisen sektorin palkkojen rakenteen ja kehityksen tarkastelu. Helsinki: Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA, Sarja B. (tulossa) Asplund, R., E. Barth, N. Smith ja E. Wadensjö (1996), The Male Female Wage Gap in the Nordic Countries, teoksessa Westergård-Nielsen, N. (toim.), Wage Differentials in the Nordic Countries. Amsterdam: North-Holland. Asplund, R. ja R. Lilja (2003), IT Sector and Retail Trade Careers Does Gender Matter? A gender-specific analysis of gates-of-entry, wage gaps, careers and earnings growth for Finland, teoksessa Developing Sectoral Strategies to Address Gender Pay Gaps. Helsinki: Ministry of Social Affairs and Health, Publication 2003:1. Connolly, S. ja M. Gregory (2008), Moving Down: Women s Part-Time Work and Occupational Change in Britain , The Economic Journal, 118, F52 F76. Chauvin, K.W. ja R.A. Ash (1994), Gender Earnings Differentials in Total Pay, Base Pay, and Contingent Pay, Industrial & Labor Relations Review, 47(4),????. Hakonen, A., A. Salimäki ja K. Hulkko (2005), Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa Yhteistoiminnallinen kehittäminen, yhteensopivuus ja toimivuus. Helsinki: Työministeriö, Työpoliittinen tutkimus 280. Karppinen, V., M. Huuhtanen, S. Juvonen, S. Jämsén, C. Lahti, J. Maaniemi ja S. Tarumo (2005), Opas uuden palkkausjärjestelmän soveltajille ja kehittäjille. Helsinki: Valtionvarainministeriö. Korkeamäki, O. ja T. Kyyrä (2002), The Gender Wage Gap and Sex Segregation in Finland. Helsinki: Government Institute for Economic Research, VATT Discussion Papers No Kuntatyönantajan palkkausopas (2004), Henkilökohtainen palkitseminen käyttöön, Kuntatyönantaja 2/2004. Lilja, R. ja R. Asplund (2008), More than meets the eye Gender differences in hierarchical positions and in earnings. Lesson from the Finnish metal industry. Käsikirjoitus.

13 13 Lilja, R. (2000), Similar Education, Different Career and Wages? Comparison of the Gender Wage Differentials over Careers in Finland, teoksessa Gustafsson, S. ja D.E. Meulders (toim.), Gender and the Labour Market. Econometric Evidence of Obstacles to Achieving Gender Equality. MacMillan Press Ltd, Applied Econometrics Association Series. Manning, A. ja J. Swaffield (2005), The Gender Gap in Early-Career Wage Growth. CEP Discussion Paper No. 700 Napari, S. (2007), Gender Differences in Early-Career Wage Growth. Helsinki: The Research Institute of the Finnish Economy ETLA, Discussion Papers No Nykänen, P. (2007), Sukupuolen vaikutus nuorten toimihenkilöiden urakehitykseen. Helsinki: Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos, Keskusteluaiheita nro Sutela, H. ja A-M. Lehto (2007), Tasa-arvo työn takana. Helsinki: Tilastokeskus, Työmarkkinat Piekkola, H. ja O-P. Ruuskanen (2006), Työtä eri elämänvaiheissa ja ajankäyttö. Äidit ja ikääntyvät. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:73. Vartiainen, J. (2001), Sukupuolten palkkaeron tilastointi ja analyysi. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö, Tasa-arvojulkaisuja 2001:7.

Samapalkkaisuus, tasa-arvo ja uudet palkkausjärjestelmät (SATU) 1.9.2008-31.12.2010

Samapalkkaisuus, tasa-arvo ja uudet palkkausjärjestelmät (SATU) 1.9.2008-31.12.2010 Samapalkkaisuus, tasa-arvo ja uudet palkkausjärjestelmät (SATU) 1.9.2008-31.12.2010 Ohjausryhmän ensimmäinen kokous 12.12.2008 klo 9.30 Palkansaajien tutkimuslaitos Ohjausryhmän järjestäytyminen Esitys

Lisätiedot

Segregaation eri ilmenemismuodot ja sukupuolten palkkaerot

Segregaation eri ilmenemismuodot ja sukupuolten palkkaerot Segregaation eri ilmenemismuodot ja sukupuolten palkkaerot Segregaatio ja sukupuolten väliset palkkaerot tutkimushankkeen päätösseminaari Valkoinen Sali, 25.04.2008 Reija Lilja (yhteistyössä Rita Asplundin,

Lisätiedot

Segregaatio ja (2/2007 4/2008) TKn, ETLAn ja PTn yhteishanke Rahoittaja: ESR / STM (S 02239)

Segregaatio ja (2/2007 4/2008) TKn, ETLAn ja PTn yhteishanke Rahoittaja: ESR / STM (S 02239) Segregaatio ja sukupuolten väliset v palkkaerot (2/2007 4/2008) TKn, ETLAn ja PTn yhteishanke Rahoittaja: ESR / STM (S 02239) www.tilastokeskus.fi/segregaatio SUKUPUOLTEN PALKKAEROT SUOMESSA Yksityisen

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 15.4.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa oloissa tuntuvia eroja Työelämässä rakenteita, jotka ylläpitävät sukupuolten

Lisätiedot

suomalainen palkkarakenne

suomalainen palkkarakenne suomalainen palkkarakenne Muutokset syyt seuraukset Rita Asplund & Merja Kauhanen (toim.) Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA Palkansaajien tutkimuslaitos Taloustieto Oy ETLA B245 ISSN 0356-7443 Palkansaajien

Lisätiedot

Samapalkkaisuusohjelma Pelastustoimen naisverkosto Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö

Samapalkkaisuusohjelma Pelastustoimen naisverkosto Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö Pelastustoimen naisverkosto 4.5.2016 Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö Sukupuolten palkkatasa-arvo sitkeä ja keskeinen tasa-arvokysymys Naisten ja miesten syrjimätön ja tasa-arvoinen

Lisätiedot

Työurat Suomen teollisuuden toimihenkilöillä Onko sukupuolella merkitystä?

Työurat Suomen teollisuuden toimihenkilöillä Onko sukupuolella merkitystä? Työurat Suomen teollisuuden toimihenkilöillä Onko sukupuolella merkitystä? Naiset sijoittuvat vähemmän vaativiin tehtäviin kuin miehet jo heti työuran alussa. Myöhempi urakehitys voimistaa eroja. Antti

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 5.5.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa oloissa tuntuvia eroja Työelämässä rakenteita, jotka ylläpitävät sukupuolten

Lisätiedot

11. Jäsenistön ansiotaso

11. Jäsenistön ansiotaso 24 Kuvio 19. 11. Jäsenistön ansiotaso Tutkimuksessa selvitettiin jäsenistön palkkaukseen liittyviä asioita. Vastaajilta kysyttiin heidän kokonaiskuukausiansioitaan (kuukausibruttotulot). Vastaajia pyydettiin

Lisätiedot

Sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä

Sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä Palkkatasa-arvon edistäminen samapalkkaisuusohjelmassa Outi Viitamaa-Tervonen, sosiaali- ja terveysministeriö Ansaitset enemmän! UNI Naiset Finland 1.9.2012 Naisten ja miesten välinen palkkaero on Suomessa

Lisätiedot

Kannustava palkkaus ja palkitsemiseen 26.2.2014, V-S Teknologiateollisuus ry

Kannustava palkkaus ja palkitsemiseen 26.2.2014, V-S Teknologiateollisuus ry Kannustava palkkaus ja palkitsemiseen 26.2.2014, V-S Teknologiateollisuus ry Teppo Virta asiantuntija Teknologiateollisuus ry Tuottavuuden kasvusta hyötyvät kaikki TOIMINNAN JA PROSESSIEN SUUNNITTELU OSAAMINEN

Lisätiedot

Lasku lapsensaannista

Lasku lapsensaannista Lasku lapsensaannista Sami Napari (ETLA) Perhe ja ura tasa-arvosuunnittelun haasteena hankkeen päätösseminaari 31.1.2008 Säätytalo, Helsinki Esityksen rakenne Perhevapaiden kustannukset yritystasolla Maliranta

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 17.4.2015 2 17.4.2015 Outi Viitamaa- Tervonen Eurobarometri 82.4 Sukupuolten välinen tasa-arvo aineisto kerätty 11-12/2014 3 17.4.2015 Palkkatasa-arvo Naisten

Lisätiedot

Kohti samapalkkaisuutta

Kohti samapalkkaisuutta Kohti samapalkkaisuutta palkkausjärjestelmiä kehittämällä Uusien kannustavampien palkkausjärjestelmien ottaminen käyttöön on tähän mennessä hyödyttänyt eniten osaavimpia ja kilpailukykyisimpiä naisia miksi?

Lisätiedot

Palkkamontun umpeenluonti kohti 1800 alinta palkkaa. SAK:n tasa-arvoviikonloppu 8.-9.6.2013/Jarkko Eloranta

Palkkamontun umpeenluonti kohti 1800 alinta palkkaa. SAK:n tasa-arvoviikonloppu 8.-9.6.2013/Jarkko Eloranta Palkkamontun umpeenluonti kohti 1800 alinta palkkaa SAK:n tasa-arvoviikonloppu 8.-9.6.2013/Jarkko Eloranta Toimintaympäristön haasteet Väestön ikääntyminen Palvelujen kysyntä (eläkejärjestelmä, hoito-

Lisätiedot

Pitkän linjan tasa-arvotutkimusta

Pitkän linjan tasa-arvotutkimusta Pitkän linjan tasa-arvotutkimusta Sukupuolten välinen tasa-arvo on ollut Palkansaajien tutkimuslaitoksen työmarkkinatutkimuksen keskeisiä tutkimusaiheita. Reija Lilja Tutkimusjohtaja Palkansaajien tutkimuslaitos

Lisätiedot

Tasa-arvon tilastoseuranta keskustasolla. Tilastokoulutus Tilastokeskus 8.10.2008 Mika Happonen, VTML

Tasa-arvon tilastoseuranta keskustasolla. Tilastokoulutus Tilastokeskus 8.10.2008 Mika Happonen, VTML Tasa-arvon tilastoseuranta keskustasolla Tilastokoulutus Tilastokeskus 8.10.2008 Mika Happonen, VTML Lähtökohdat Uudistettu tasa-arvolaki (2005) Taustalla EU:n samapalkkaisuus ja tasa-arvodirektiivit naisten

Lisätiedot

Lakisääteisen palkkakartoituksen toteuttaminen

Lakisääteisen palkkakartoituksen toteuttaminen Lakisääteisen palkkakartoituksen toteuttaminen Lapin letka hanke Hotel Santa Claus, Rovaniemi 30.5.2012 Anja Nummijärvi Palkkakartoitus lakisääteisenä velvoitteena täsmentää/toteuttaa perustuslaissa säädettyä

Lisätiedot

SAMAPALKKAISUUTEEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄUUDISTUKSIN Markku Palokangas, Toimihenkilöunioni Minna Etu-Seppälä, Suomen Varustamoyhdistys

SAMAPALKKAISUUTEEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄUUDISTUKSIN Markku Palokangas, Toimihenkilöunioni Minna Etu-Seppälä, Suomen Varustamoyhdistys SAMAPALKKAISUUTEEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄUUDISTUKSIN Markku Palokangas, Toimihenkilöunioni Minna Etu-Seppälä, Suomen Varustamoyhdistys Toimihenkilöiden työsuhdepäivä, 1.- 3.2.2007, Silja Symphony 1 SUKUPUOLTEN

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI AJALTA 1.9. 31.12.2008 (kohteena ei henkilöitä) RAKENNERAHASTOKAUSI 2007-2013

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI AJALTA 1.9. 31.12.2008 (kohteena ei henkilöitä) RAKENNERAHASTOKAUSI 2007-2013 EUROOPAN UNIONI Euroopan sosiaalirahasto ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI AJALTA 1.9. 31.12.2008 (kohteena ei henkilöitä) RAKENNERAHASTOKAUSI 2007-2013 1. Taustatiedot 1.1 Projektin nimi Samapalkkaisuus, tasa-arvo

Lisätiedot

20-30-vuotiaat työelämästä

20-30-vuotiaat työelämästä Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 20-30-vuotiasta lapsetonta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn

Lisätiedot

Työllisyysaste Pohjoismaissa

Työllisyysaste Pohjoismaissa BoF Online 2008 No. 8 Työllisyysaste Pohjoismaissa Seija Parviainen Tässä julkaisussa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen Pankin kantaa. Suomen Pankki Rahapolitiikka-

Lisätiedot

Tasa-arvolain edellyttämä sukupuolten palkkakartoitus kuntatyönantajalla

Tasa-arvolain edellyttämä sukupuolten palkkakartoitus kuntatyönantajalla Tasa-arvolain edellyttämä sukupuolten palkkakartoitus kuntatyönantajalla Hankkeen päätösseminaari 25.4.2008 Tilastokeskus/Kaisa Weckström www.stat.fi/segregaatio Eri tehtävissä toimivien palkkojen vertailujen

Lisätiedot

Yleiskuva. Palkkatutkimus 2008. Tutkimuksen tausta. Tutkimuksen tavoite. Tutkimusasetelma

Yleiskuva. Palkkatutkimus 2008. Tutkimuksen tausta. Tutkimuksen tavoite. Tutkimusasetelma Palkkatutkimus 2008 Yleiskuva Tutkimuksen tausta Tutkimuksen tavoite Tutkimusasetelma Tietotekniikan liitto (TTL) ja Tietoviikko suorittivat kesäkuussa 2008 perinteisen palkkatutkimuksen. Tutkimus on perinteisesti

Lisätiedot

Aikuiskoulutuksestako hyötyä työelämässä?

Aikuiskoulutuksestako hyötyä työelämässä? Aikuiskoulutuksestako hyötyä työelämässä? Rita Asplund Aikuiskoulutus taantumassa? Kalevi Sorsa -säätiön Perjantaiyliopisto 28.8.2009 ETLA 1 Aikuiskoulutus eli erityisesti aikuisia varten järjestetty koulutus

Lisätiedot

Työtä eri elämänvaiheissa ja ajankäyttö Äidit ja ikääntyvät

Työtä eri elämänvaiheissa ja ajankäyttö Äidit ja ikääntyvät Lehdistötiedote Julkaistavissa 8.1.07 klo.00 Työtä eri elämänvaiheissa ja ajankäyttö Äidit ja ikääntyvät Eurooppalaisten ajankäyttö on samankaltaistumassa, mutta Suomessa pienten lasten vanhemmilla ja

Lisätiedot

Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille. Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset seminaari, Helsinki 7.5.

Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille. Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset seminaari, Helsinki 7.5. Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset seminaari, Helsinki 7..27 Taustaa Tutkimustieto perhevapaiden käytöstä ja kustannuksista yrityksille

Lisätiedot

Tasaarvosuunnittelu. kehittämisen työkaluna. Mari Kupiainen, Julia Evans, Kaisa Kauppinen

Tasaarvosuunnittelu. kehittämisen työkaluna. Mari Kupiainen, Julia Evans, Kaisa Kauppinen Tasaarvosuunnittelu kehittämisen työkaluna Mari Kupiainen, Julia Evans, Kaisa Kauppinen Tutkimuksen tavoite tutkia työpaikkatasolla minkälaisia suoria ja epäsuoria kustannuksia perhevapaista aiheutuu työnantajalle

Lisätiedot

Työtehtävän ja -paikan vaihdot lihottavat usein palkkapussia. Kaikki eivät kuitenkaan hyödy tällaisesta liikkuvuudesta yhtä paljon.

Työtehtävän ja -paikan vaihdot lihottavat usein palkkapussia. Kaikki eivät kuitenkaan hyödy tällaisesta liikkuvuudesta yhtä paljon. Teollisuuden toimihenkilöiden liikkuvuus ja sen palkkavaikutukset Työtehtävän ja -paikan vaihdot lihottavat usein palkkapussia. Kaikki eivät kuitenkaan hyödy tällaisesta liikkuvuudesta yhtä paljon. Merja

Lisätiedot

Tasa-arvolaki työelämässä

Tasa-arvolaki työelämässä Tasa-arvolaki työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 23.4.2015 TASA-ARVOLAKI 2 23.4.2015 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) Tarkoitus: estää sukupuoleen

Lisätiedot

Metalliteollisuuden palkkakehitys

Metalliteollisuuden palkkakehitys Tutkimusyksikkö Metalliteollisuuden palkkakehitys Vuoden. neljännes Tässä palkkakatsauksessa esitettävät palkkatiedot perustuvat Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) jäsenyrityksistään keräämiin palkkatilastoihin

Lisätiedot

Yleiskuva. Palkkatutkimus 2005, osa I. Tutkimuksen tausta. Tutkimusasetelma. Tulosten edustavuus

Yleiskuva. Palkkatutkimus 2005, osa I. Tutkimuksen tausta. Tutkimusasetelma. Tulosten edustavuus Palkkatutkimus 2005, osa I Yleiskuva Tutkimuksen tausta Tutkimusasetelma Tietotekniikan liitto (TTL) ja ITviikko suorittivat maalis-huhtikuussa 2005 perinteisen palkkatutkimuksen. Tutkimus on perinteisesti

Lisätiedot

Metalliteollisuuden palkkakehitys

Metalliteollisuuden palkkakehitys 1 Metalliteollisuuden palkkakehitys Tässä palkkakatsauksessa esitettävät palkkatiedot perustuvat Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) jäsenyrityksistään keräämiin palkkatilastoihin sekä Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Perhevapaiden palkkavaikutukset

Perhevapaiden palkkavaikutukset Perhevapaiden palkkavaikutukset Perhe ja ura tasa-arvon haasteena seminaari, Helsinki 20.11.2007 Jenni Kellokumpu Esityksen runko 1. Tutkimuksen tavoite 2. Teoria 3. Aineisto, tutkimusasetelma ja otos

Lisätiedot

Tutkimuksia sukupuolten välisistä palkkaeroista suomalaisilla työmarkkinoilla*

Tutkimuksia sukupuolten välisistä palkkaeroista suomalaisilla työmarkkinoilla* Kansantaloudellinen aikakauskirja 104. vsk. 4/2008 Tutkimuksia sukupuolten välisistä palkkaeroista suomalaisilla työmarkkinoilla* Sami Napari KTT, tutkija elinkeinoelämän tutkimuslaitos huolimatta monista

Lisätiedot

Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus

Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus Aineistokuvaus Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus Palkkarakennetilaston aineistosta on poimittu tutkimuskäyttöön otos vuosilta 1995-2013. Palkkarakenneaineisto-otos sisältää yksityiskohtaisia tietoja

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN TASA-ARVOSUUNNITELMA

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN TASA-ARVOSUUNNITELMA HYVINKÄÄN KAUPUNGIN TASA-ARVOSUUNNITELMA 2008 2 1. TASA-ARVON EDISTÄMISVELVOITE Tasa-arvolaki tuli voimaan 1.1.1987 (Laki naisten ja miesten välisestä tasaarvosta 8.8.1986/609). Lain tavoitteena on estää

Lisätiedot

Työaika, palkat ja työvoimakustannukset

Työaika, palkat ja työvoimakustannukset Työaika, palkat ja työvoimakustannukset Konsultit 2HPO 1 Osa-aikaista ja määräaikaista työtä tekevien osuus palkansaajista Lähde: Tilastokeskus ja Findikaattori 2 Työsuhteiden muodot 2000-2012 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2004 Yhteistoiminnallinen kehittäminen, yhteensopivuus ja toimivuus.

Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2004 Yhteistoiminnallinen kehittäminen, yhteensopivuus ja toimivuus. Palkitsemisen tutkimusohjelma Työpsykologian ja johtamisen laboratorio Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2004 Yhteistoiminnallinen kehittäminen, yhteensopivuus ja toimivuus. Kooste hankkeesta. Anu

Lisätiedot

Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa

Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa TIEDOTE 1 (5) Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa Työpaikoilla naiset valikoituvat harvemmin esimiestehtäviin ja sellaisiin työnkuviin, jotka mahdollistavat etenemisen

Lisätiedot

SUKUPUOLTEN PALKKAEROT SUOMESSA

SUKUPUOLTEN PALKKAEROT SUOMESSA SUKUPUOLTEN PALKKAEROT SUOMESSA Yksityisen sektorin miesten ja naisten palkkojen ja palkkaerojen tarkastelu Rita Asplund Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA Taloustieto Oy ETLA B233 ISSN 0356-7443 ESR-hanke

Lisätiedot

TYÖURAT SUOMESSA ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ? Tutkimus teollisuustoimihenkilöistä 1981 2006. Antti Kauhanen & Sami Napari

TYÖURAT SUOMESSA ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ? Tutkimus teollisuustoimihenkilöistä 1981 2006. Antti Kauhanen & Sami Napari TYÖURAT SUOMESSA ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ? Tutkimus teollisuustoimihenkilöistä 1981 2006 Antti Kauhanen & Sami Napari Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA Taloustieto Oy Kansi: Virpi Haavisto, Avantage

Lisätiedot

Sukupuolten ammatillisen eriytymisen mittarit, kehitys ja rakenne

Sukupuolten ammatillisen eriytymisen mittarit, kehitys ja rakenne Sukupuolten ammatillisen eriytymisen mittarit, kehitys ja rakenne Segregaatio ja sukupuolten väliset palkkaerot -hankkeen päätösseminaari 25.4.2008 Helsinki Sami Napari (ETLA) Esityksen rakenne! Johdanto

Lisätiedot

Lisää matalapalkkatyötä

Lisää matalapalkkatyötä Liite 1 Lisää matalapalkkatyötä Talousneuvosto 27.2.2013 Osmo Soininvaara Juhana Vartiainen Tausta Vlti Valtioneuvoston t kanslian tilaus kirjoittajilta, itt jilt sopimus 22.1.2013, 2013 määräaika 20.2.2013

Lisätiedot

KOHTI SAMAPALKKAISUUTTA PALKKAUSJÄRJESTELMIÄ KEHITTÄMÄLLÄ

KOHTI SAMAPALKKAISUUTTA PALKKAUSJÄRJESTELMIÄ KEHITTÄMÄLLÄ Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2010:25 Rita Asplund ja Reija Lilja (toim.) KOHTI SAMAPALKKAISUUTTA PALKKAUSJÄRJESTELMIÄ KEHITTÄMÄLLÄ Helsinki 2010 Rita Asplund ja Reija Lilja (toim.) Kohti

Lisätiedot

Tervetuloa Pokaalin jäseneksi. Mallikysely. Testi Testi Testi

Tervetuloa Pokaalin jäseneksi. Mallikysely. Testi Testi Testi Tervetuloa Pokaalin jäseneksi. Mallikysely. Survey input field Yrityksen nimi: Toimiala : Toimipaikka: Vastaajan sähköpostiosoite : Vastaajan tehtävänimike: Yrityksen henkilölukumäärä: Yrityksen henkilöstöryhmät

Lisätiedot

Millaisia maksuvaikeudet ovat eri-ikäisillä suomalaisilla?

Millaisia maksuvaikeudet ovat eri-ikäisillä suomalaisilla? PERINTÄASIAKKAAT IKÄRYHMITTÄIN Millaisia maksuvaikeudet ovat eri-ikäisillä suomalaisilla? 1. TILASTOSELVITYS Tilastotarkastelun tarkoituksena on selvittää, miten perintään päätyneet laskut jakautuvat eri-ikäisille

Lisätiedot

Sairauspoissaolojen kehitys yksityisen ja julkisen sektorin SOTE-alalla Suomessa

Sairauspoissaolojen kehitys yksityisen ja julkisen sektorin SOTE-alalla Suomessa Sairauspoissaolojen kehitys yksityisen ja julkisen sektorin SOTE-alalla Suomessa Taina Leinonen, erikoistutkija Sairauspoissaolot ja uusi työelämä - seminaari, 25.10.2018 Tausta Sairauspoissaolot ovat

Lisätiedot

Palkansaajien mediaaniansio 2 928 euroa kuukaudessa vuonna 2013

Palkansaajien mediaaniansio 2 928 euroa kuukaudessa vuonna 2013 Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Palkkarakenne 2013 Palkansaajien mediaaniansio 2 928 euroa kuukaudessa vuonna 2013 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden

Lisätiedot

7 SAK:n edustajakokouksen sopimuspoliittiset päätökset 7.1 Sopimuspolitiikan tavoitetila vuosikymmenen jälkipuoliskolla Onnistuneen sopimuspolitiikan ansiosta, jossa on yhteen sovitettu talousja työmarkkinapolitiikka,

Lisätiedot

Keskiansiot kasvaneet valtiolla työnantajasektoreista eniten vuosina 2003-2012

Keskiansiot kasvaneet valtiolla työnantajasektoreista eniten vuosina 2003-2012 Palkat ja työvoimakustannukset 2013 Palkkarakenne 2012 Keskiansiot kasvaneet valtiolla työnantajasektoreista eniten vuosina 2003-2012 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikaisten palkansaajien

Lisätiedot

01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ. Juha Rantala ja Marja Riihelä. Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013

01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ. Juha Rantala ja Marja Riihelä. Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013 01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ Juha Rantala ja Marja Riihelä Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013 Sukupuolten välinen tasa-arvo on keskeinen arvo suomalaisessa

Lisätiedot

Sukupuolten palkkaerot ja segregaatio

Sukupuolten palkkaerot ja segregaatio Sukupuolten palkkaerot ja segregaatio 1 Antti Kauhanen, Sami Napari 22.8.2011 Ajankohtaista taloudessa ja tutkimuksessa 2/2011 Suomalaista yhteiskunnallista keskustelua miesten ja naisten välisestä palkkatasa-arvosta

Lisätiedot

Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla

Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla Suvi Heikkinen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu NaisUrat-hanke Työn ja yksityiselämän tasapaino 6.5.2014 Väitöskirjatutkimus Pyrkimyksenä on selvittää

Lisätiedot

ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS

ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Lönnrotinkatu 4 B 12 Helsinki Finland Tel. 358-9-69 9 Telefax 358-9-61 753 World Wide Web: http://www.etla.fi/ Keskusteluaiheita

Lisätiedot

Esityksen rakenne. Työn tuottavuudesta tukea kasvuun. Tuottavuuden mennyt kehitys. Tuottavuuskasvun mikrodynamiikka. Tuottavuuden tekijät

Esityksen rakenne. Työn tuottavuudesta tukea kasvuun. Tuottavuuden mennyt kehitys. Tuottavuuskasvun mikrodynamiikka. Tuottavuuden tekijät Työn tuottavuudesta tukea kasvuun Mika Maliranta (ETLA) Yrittäminen ja työelämä -seminaari, Helsinki, 21.8.2008 Esityksen rakenne Tuottavuuden mennyt kehitys Tuottavuuskasvun mikrodynamiikka Tuottavuuden

Lisätiedot

Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero. http://ec.europa.eu/equalpay

Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero. http://ec.europa.eu/equalpay Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero Sisällys Mitä sukupuolten palkkaero tarkoittaa? Miksi sukupuolten palkkaerot säilyvät? Mitä EU tekee? Miksi asia on tärkeä? Sukupuolten palkkaero vaikuttaa

Lisätiedot

VAKUUTUSALAN TASA- ARVORAPORTTI 2011

VAKUUTUSALAN TASA- ARVORAPORTTI 2011 VAKUUTUSALAN TASA- ARVORAPORTTI 2011 Vuoden 2010 tilastojen valossa VAKUUTUSVÄEN LIITTO VvL ry n 17.2.2012 n Vakuutusalan tasa-arvoraportti 2011 n 2 Vakuutusalan työvoima Alalla työskenteli vuonna 2010

Lisätiedot

Altian tulospalkkio 2014

Altian tulospalkkio 2014 Altian tulospalkkio 2014 palkkio on osa Altian palkitsemiskokonaisuutta. palkkio-ohjelmista päätetään vuosittain. palkkio maksetaan joko kerran vuodessa tai useammin tuotantopalkkiona tai myyntipalkkiona.

Lisätiedot

TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E. Selvitys. Käynnistys. Seuranta. Suunnittelu. Toteutus

TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E. Selvitys. Käynnistys. Seuranta. Suunnittelu. Toteutus TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E S S I Seuranta Käynnistys Selvitys Suunnittelu Toteutus ao/amää/kalvot2004/tasa-arvolaki 2005 uusi 1 1. Tasa-arvosuunnitelman laatiminen

Lisätiedot

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12. Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017 Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.2015 / 18 1 Tasa-arvosuunnitelma vuosille 2016-2017 Tasa-arvotilanteen selvitys

Lisätiedot

Metalliteollisuuden palkkakehitys 2. nelj. 2013

Metalliteollisuuden palkkakehitys 2. nelj. 2013 TUTKIMUSYKSIKÖN JULKISUJ / Metalliteollisuuden palkkakehitys. nelj. METLLIN RELINSIOT NOUSIVT, PROSENTTI VUODESS Tässä palkkakatsauksessa esitettävät palkkatiedot perustuvat Elinkeinoelämän Keskusliiton

Lisätiedot

Tuloksellisuuserä 1.9.2010. Akavan Erityisalojen linjauksia

Tuloksellisuuserä 1.9.2010. Akavan Erityisalojen linjauksia Tuloksellisuuserä 1.9.2010 Akavan Erityisalojen linjauksia Linjauksia Järjestelyerän käytöstä sovitaan paikallisesti järjestöjen edustajien ja työnantajan kesken Työnantajan tarjottava tuloksellisuushankkeita

Lisätiedot

Palkkatilasto. Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2010

Palkkatilasto. Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2010 Palkkatilasto Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2010 Palkkatilasto Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2010 2 TUNTIPALKKATILASTO 4. neljännekseltä 2010 EK 2011 Sisältö 5 Tiivistelmä 6 Palkat nousivat

Lisätiedot

Palkkakartoitus. Tarja Arkio, asiantuntija, Akava. Toimenpiteet tasa arvon edistämiseksi työelämässä (Tasa arvol 6 a )

Palkkakartoitus. Tarja Arkio, asiantuntija, Akava. Toimenpiteet tasa arvon edistämiseksi työelämässä (Tasa arvol 6 a ) Palkkakartoitus Tarja Arkio, asiantuntija, Akava Toimenpiteet tasa arvon edistämiseksi työelämässä (Tasa arvol 6 a ) Jos työnantajan palvelussuhteessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään

Lisätiedot

Palkkatilasto. Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2014

Palkkatilasto. Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2014 Palkkatilasto Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2014 Palkkatilasto Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2014 Sisältö 3 Tiivistelmä 4 Palkat nousivat teollisuuden työntekijöillä vajaan prosentin 7 Keskimääräinen

Lisätiedot

Metalliteollisuuden palkkakehitys 4. nelj. 2014

Metalliteollisuuden palkkakehitys 4. nelj. 2014 TUTKIMUSYKSIKÖN JULKAISUJA /15 Metalliteollisuuden palkkakehitys. nelj. YLEISTÄ PALKKARYHMITTÄISIÄ TIETOJA NIMELLISANSIOKEHITYS REAALIANSIOKEHITYS 3 MUUT ALAT 3 IDENTTISTEN HENKILÖT AUTOKAUPAN TOIMIHENKILÖT

Lisätiedot

DI - KATSAUS 2009. Toukokuu 2009. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL

DI - KATSAUS 2009. Toukokuu 2009. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL DI - KATSAUS 2009 Toukokuu 2009 Sivu 2 (15) YHTEENVETO Rakennus- ja kiinteistöala työllisti vuonna 2008 Tilastokeskuksen mukaan noin 250 000 henkilöä. Heistä rakennusalan diplomi-insinööri -tasoisen koulutuksen

Lisätiedot

Osatyökykyiset ja työssäkäynti

Osatyökykyiset ja työssäkäynti Osatyökykyiset ja työssäkäynti Mikko Kautto, johtaja Tutkimus, tilastot ja suunnittelu 8.3.2016 Mikko_Kautto@etk.fi Esityksen aiheita Näkökulma osatyökyvyttömyyseläkkeiden suunnasta Työurien pidentämisen

Lisätiedot

Reija Lilja ja Eija Savaja

Reija Lilja ja Eija Savaja SUKUPUOLTEN VÄLINEN PALKKAUKSELLINEN TASA-ARVO YKSITYISILLÄ PALVELUALOILLA Reija Lilja ja Eija Savaja Sukupuolten välinen palkkauksellinen tasa-arvo yksityisillä palvelualoilla Selvitys miesten ja naisten

Lisätiedot

Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä

Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä Naisten syrjintä miesenemmistöisissä työyhteisöissä Tuija Koivunen & Satu Ojala Tampereen yliopisto Työsuojelurahaston projekti Työssä koettu syrjintä ja myöhempi työura (2015 2017) 1. Tutkimuksessa analysoidaan

Lisätiedot

Ajankohtaista edunvalvonnasta

Ajankohtaista edunvalvonnasta Ajankohtaista edunvalvonnasta 24.05.2019 Johtamisen ja esimiestyön päivät Edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi 1 Neuvottelukierros 2020 Pöydälle nostetaan: Kiky-työajanpidennys (poisto/kompensoiminen)

Lisätiedot

AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN. Heli Koski, ETLA 15.1.2015

AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN. Heli Koski, ETLA 15.1.2015 1 AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN Heli Koski, ETLA 15.1.2015 2 Taustaa esitutkimuksesta Julkisen datan avaamisen potentiaaliset hyödyt on arvioitu ennakollisissa arvioinneissa

Lisätiedot

Keskeiset tulokset paikallisesta sopimisesta kunta- ja valtiosektoreilla sekä sektorien vertailuja

Keskeiset tulokset paikallisesta sopimisesta kunta- ja valtiosektoreilla sekä sektorien vertailuja Keskeiset tulokset paikallisesta sopimisesta kunta- ja valtiosektoreilla sekä sektorien vertailuja Tuloksia Turun yliopiston työoikeuden tutkimushankkeesta Heikki Uhmavaara 27.2.2008 Kuntasektorin kysely

Lisätiedot

Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta: Tutkimus paikallisesta sopimisesta

Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta: Tutkimus paikallisesta sopimisesta 1.2.28 Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta: Tutkimus paikallisesta sopimisesta Tutkimus Turun yliopiston työoikeuden tutkijaryhmä on professori Martti Kairisen johdolla selvittänyt vuosien 25

Lisätiedot

Reija Lilja - Atro Mäkilä (toim.) KOULUTUKSEN TALOUS NYKY-SUOMESSA. Julkaistui opetusministeriön rahoituksella,

Reija Lilja - Atro Mäkilä (toim.) KOULUTUKSEN TALOUS NYKY-SUOMESSA. Julkaistui opetusministeriön rahoituksella, 2008 AGI-Information Management Consultants May be used for personal purporses only or by libraries associated to dandelon.com network. ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS The Research Institute of the

Lisätiedot

Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008

Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008 Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008 Toteuttajat: Tutkijat Aino Salimäki & Tina Sweins Tutkimusassistentit Jouko Heiskanen & Antti Salimäki Ohjaajat: Professorit Matti Vartiainen & Tomi Laamanen

Lisätiedot

Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet

Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet Maistraatinportti 2 puh. 020 7489 400 00240 Helsinki www.akava.fi/opiskelijat Sisällys 1. Sosiaaliturvajärjestelmän on oltava yhtenäinen

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnittelua koskevan työmarkkinakeskusjärjestöjen kuntasektoria koskevan tiedustelun tulokset

Tasa-arvosuunnittelua koskevan työmarkkinakeskusjärjestöjen kuntasektoria koskevan tiedustelun tulokset Tasa-arvosuunnittelua koskevan työmarkkinakeskusjärjestöjen kuntasektoria koskevan tiedustelun tulokset KT:n selvityksiä 2017 www.kuntatyonantajat.fi Tutkimuksen tarkoitus KT Kuntatyönantajat selvitti

Lisätiedot

Palkkatasa-arvo ja työolot Edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi

Palkkatasa-arvo ja työolot Edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi Palkkatasa-arvo ja työolot 2.3.2019 Edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi Sote- ja vaka-alojen keskeisimmät ongelmat henkilöstön näkökulmasta: Työolot ja Palkkaus Työolot Työ edellyttää äärimmäistä

Lisätiedot

Henkilöstörakenteet Palkkatilasto

Henkilöstörakenteet Palkkatilasto Henkilöstörakenteet 217 Palkkatilasto LOKAKUU 218 Henkilöstörakenteet 217 H enkilöstörakenteet 217 antaa yleiskuvan EK:n edustamilla aloilla työskentelevistä palkansaajista eri taustamuuttujien kuten toimialan,

Lisätiedot

Työmarkkinat murroksessa: Mitkä ovat tulevaisuuden työtehtäviä Suomessa?

Työmarkkinat murroksessa: Mitkä ovat tulevaisuuden työtehtäviä Suomessa? Työmarkkinat murroksessa: Mitkä ovat tulevaisuuden työtehtäviä Suomessa? Katariina Nilsson Hakkala Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT päivä 2.10.2013 Mikä on uutta nykyisessä rakennemuutoksessa?

Lisätiedot

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA 1 YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA Työmarkkinat ovat murroksessa. Suomea varjostanut taantuma on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Pk-yritysten merkitystä ei tule aliarvioida taantumasta

Lisätiedot

PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JA SEN TAVOITE- JA TOIMINTAOHJELMA KAUDELLE 2014-2017

PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JA SEN TAVOITE- JA TOIMINTAOHJELMA KAUDELLE 2014-2017 HALLITUS 40 03.03.2014 PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JA SEN TAVOITE- JA TOIMINTAOHJELMA KAUDELLE 2014-2017 105/01/01/01/2014 HALL 40 Taustaa Vuoden 2013 tilinpäätöksen mukaan HUS:n henkilöstömäärä oli 31.12.2013

Lisätiedot

KUNNAT SOSIAALISEN YHTEISKUNTAVASTUUN TOTEUTTAJINA SUOMESSA. - Case-tutkimus henkilöstövastuullisuuden toteutumisesta kolmessa kaupungissa

KUNNAT SOSIAALISEN YHTEISKUNTAVASTUUN TOTEUTTAJINA SUOMESSA. - Case-tutkimus henkilöstövastuullisuuden toteutumisesta kolmessa kaupungissa KUNNAT SOSIAALISEN YHTEISKUNTAVASTUUN TOTEUTTAJINA SUOMESSA - Case-tutkimus henkilöstövastuullisuuden toteutumisesta kolmessa kaupungissa Kuntajohtamisen työryhmä TUTKIMUKSEN TAUSTAA Kuntien tehtävät lisääntyneet

Lisätiedot

Kauppa vetovoimaisena työnantajana

Kauppa vetovoimaisena työnantajana Kauppa vetovoimaisena työnantajana Puheenjohtaja Ann Selin Vähittäiskaupan ennakointiseminaari 10.3.2015 PAM lukuina Jäseniä 232 381 (31.12.2014) Naisia n. 80 % jäsenistä Nuoria, alle 31-vuotiaita 30 %

Lisätiedot

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Suomi palkkatyön yhteiskuntana Harri Melin Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Nopea muutos Tekninen muutos Globalisaatio Työmarkkinoiden joustot Globalisaatio ja demografinen muutos Jälkiteollisesta

Lisätiedot

Tutkimuksen: Työelämän muutosten vaikutukset naisten ja miesten työmarkkina-asemaan ja samapalkkaisuuteen. - menetelmäarvostelua

Tutkimuksen: Työelämän muutosten vaikutukset naisten ja miesten työmarkkina-asemaan ja samapalkkaisuuteen. - menetelmäarvostelua 7.2.2016 Pauli Sumanen Tutkimuksen: Työelämän muutosten vaikutukset naisten ja miesten työmarkkina-asemaan ja samapalkkaisuuteen. - menetelmäarvostelua STM julkaisi tutkimuksen Raportteja ja muistioita

Lisätiedot

TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2013

TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2013 TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2013 Oheiset tilastot sisältävät tiedot teknologiateollisuuden (ilman tietotekniikka-alaa) toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden

Lisätiedot

SAMAPALKKAISUUSOHJELMA Johdanto

SAMAPALKKAISUUSOHJELMA Johdanto 18.3.2016 1(6) SAMAPALKKAISUUSOHJELMA 2016-2019 Johdanto Sukupuolten palkkatasa-arvo on työelämän keskeinen tasa-arvokysymys. Naisten ja miesten syrjimätön ja tasa-arvoinen palkkaus kuuluu oikeudenmukaisen,

Lisätiedot

Tasa-arvolaki työelämässä

Tasa-arvolaki työelämässä Tasa-arvolaki työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 19.3.2015 Outi Viitamaa-Tervonen 20.3.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa

Lisätiedot

Työtehtävien ja palkkojen dynamiikka

Työtehtävien ja palkkojen dynamiikka Työtehtävien ja palkkojen dynamiikka Rita Asplund ä Antti Kauhanen ä Mika Maliranta Julkaisija: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA) Kustantaja: Taloustieto Oy Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA Sarja

Lisätiedot

KVTESn II luvun 17 :n mukaiset työnantajan edustajat Uudenmaan liitossa ja ylimmän johdon palkkausohjeen hyväksyminen

KVTESn II luvun 17 :n mukaiset työnantajan edustajat Uudenmaan liitossa ja ylimmän johdon palkkausohjeen hyväksyminen Maakuntahallitus 75 16.03.2015 KVTESn II luvun 17 :n mukaiset työnantajan edustajat Uudenmaan liitossa ja ylimmän johdon palkkausohjeen hyväksyminen 90/01.00.03/2015 MHS 16.03.2015 75 Hallintosäännön 41

Lisätiedot

Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta

Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta STTK:n luottamusmies 2015 -seminaarin työpaja to 7.5.2015 klo 13.15-13.55 Anja Lahermaa, lakimies, STTK Tasa-arvolain muutokset

Lisätiedot

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Liite 1. Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Kouvolan kaupunki Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta 1 1. Miehet ja naiset Kouvolan kaupungin henkilöstöstä naisia on 83,9 % ja

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK:STA

PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK:STA TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 6/2014 Bulevardi 28 00120 Helsinki 1(5) Puh. 0404 504 244 Faksi 0404 504 246 Teemu Kastula 17.9.2014 PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN

Lisätiedot

Palkitseminen, osaaminen ja innovatiivisuus TES-eristä kannustavaan palkitsemiseen

Palkitseminen, osaaminen ja innovatiivisuus TES-eristä kannustavaan palkitsemiseen Palkitseminen, osaaminen ja innovatiivisuus TES-eristä kannustavaan palkitsemiseen VKL Toimituksellisen johdon seminaari 3.2.2011 Arja Immonen Henkilöstöpäällikkö: Suorituksen johtaminen, palkitseminen

Lisätiedot

ZA5776. Flash Eurobarometer 341 (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5776. Flash Eurobarometer 341 (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA77 Flash Eurobarometer (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Women in the European Union - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI,

Lisätiedot

TURVATEKNIIKAN KESKUS 11.12.2000 TUKES - PALKKAUSJÄRJESTELMÄ

TURVATEKNIIKAN KESKUS 11.12.2000 TUKES - PALKKAUSJÄRJESTELMÄ 1 TURVATEKNIIKAN KESKUS 11.12.2000 TUKES - PALKKAUSJÄRJESTELMÄ 2 1. PALKKAUSJÄRJESTELMÄ OSA JOHTAMISTA Palkkaus ja palkitseminen ovat keskeinen osa turvatekniikan keskuksen johtamisjärjestelmää. Organisaation

Lisätiedot