Paljain jaloin liikkumisen hyödyt jalkaterveydelle. Pekka Anttila Jalkaterapian koulutusohjelma Metropolia Ammattikorkeakoulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Paljain jaloin liikkumisen hyödyt jalkaterveydelle. Pekka Anttila Jalkaterapian koulutusohjelma Metropolia Ammattikorkeakoulu"

Transkriptio

1 Paljain jaloin liikkumisen hyödyt jalkaterveydelle Pekka Anttila Jalkaterapian koulutusohjelma Metropolia Ammattikorkeakoulu

2 The human foot is a work of art and a masterpiece of engineering - Leonardo Da Vinci

3 Ihminen on kävellyt kahdella jalalla n. 2 miljoonaa vuotta (Mayr 2003) Noin 99% tästä ajasta ihminen on kävellyt ilman jalkineita Jalkaterien ainutlaatuinen rakenne ja toiminta ovatkin seurausta paljain jaloin liikkumisesta (Lieberman, Venkadesan ym. 2010)

4 Jalkaterän tehtävät Jalkaterän keskeiset tehtävät liikkumisen aikana Iskunvaimentaja Jalkaterän törmätessä alustaan jalkaterän ja nilkan nivelet joustavat tehokkaasti ja vähentävät polvi- ja lonkka-niveliin sekä lannerankaan kohdistuvia iskuja Joustava mukautuja Normaalisti toimiva jalkaterä mukautuu erilaisille alustoille niin, etteivät alaraajojen muut toiminnot häiriinny Jalkaterän rakenteet alustan muotoihin samalla kun ne kantavat kehon kuorman Jäykkä vipuvarsi Kävelyn/juoksun ponnistusvaiheen aikana jalkaterä jäykistyy tukevaksi vipuvarreksi mahdollistaen tehokkaan ponnistuksen eteenpäin (Ahonen ym. 1998)

5 Jalkaterän tehtävät Jalkaterä on suunniteltu toimimaan monipuolisesti ja toteuttamaan erilaisia monimutkaisia toimintoja Tämän vuoksi jalkaterä myös vaatii monipuolista kuormitusta, jotta se pysyy vahvana ja tehokkaana Nykyinen kaupunkiympäristö kuormittaa jalkaterää yksipuolisesti Liikkuminen tapahtuu pääosin tasaisilla pinnoilla ja tukevilla jalkineilla Tämä johtaa helposti jalkaterän toimintojen passivoitumiseen ja mahdollisesti erilaisiin kiputiloihin

6 Vuoteen 1972 asti juostiin erittäin ohut- ja kumipohjaisilla kengillä Jalkaterät toimivat iskunvaimentajina, eikä juoksijoilla esiintynyt jalkaterän vaivoja ja kiputiloja samassa mittakaavassa kuin nykyään (Lieberman) Urheilujalkineiden ominaisuuksien kehittelystä huolimatta rasitusvammojen määrät ovat olleet nousussa 70-luvulta lähtien Joka vuosi % juoksijoista kärsii jostakin vammasta riippumatta juoksualustasta ja juoksumäärästä Urheilukengissä käytettävät iskunvaimennusmateriaalit/mekanismit ja pronaatiotuet eivät ole johtaneet vammojen vähenemiseen juoksijoilla (Walther 2004)

7 Paljain jaloin liikkumisen hyötyjä Paljain jaloin liikkuminen tukee jalkaterien ja alaraajojen toimintaa: Aktivoimalla ja vahvistamalla Jalkapohjan ihotuntoa Nilkan asentotuntoa Jalkaterän, varpaiden ja alaraajojen lihastoimintoja Varpaiden toimintaa ja tarttumista alustaan tasapainoisesti Tukemalla luonnollista pystyasentoa Parantamalla tasapainoa Ohjaamalla luonnollista askellusta ja kävelyä

8 Paljasjaloin liikkumisen hyötyjä Jalkapohjan tuntoaistilla on tärkeä merkitys pystyasennon ylläpitämiselle ja sen säätelylle On huomioitavaa, että jalkapohja on ainoa alustaa fyysisesti koskettava kehonosa (Nurse ym. 2001) Jalkapohjan ihotunto- ja jalkaterän asentotuntoreseptorit välittävät paljasjaloin liikuttaessa koko ajan tietoja alustasta Jalkapohjan tuntohermoilla yhteys selkäytimeen ja sieltä lähteviin liikehermoihin, jotka vaikuttavat jalkaterän lihastoimintaan (Fallon ym. 2005) Pystyasennon ja liikkumisen kontrolli Tämä informaatioketju tukee ja aktivoi jalkaterän nivelten ja lihasten toimintoja ja suojaa vammoilta

9 Paljasjaloin liikkumisen hyötyjä Esimerkki informaatioketjun (sensomotorinen palautejärjestelmä) toiminnasta: Kävelyn alkukontaktivaiheen aikana jalkapohjasta tuleva sensorinen palaute lisää jalkaterän joustavuutta Suurempi joustavuus parantaa jalkaterän kykyä mukautua alustan muotoihin Tämä puolestaan parantaa jalkaterän iskunvaimennuskykyä

10 Paljain jaloin liikkumisen hyötyjä Avojaloin liikkuminen vahvistaa ja paksuntaa jalkapohjan ihoa Paljain jaloin liikkuvien kansojen keskuudessa tehtyjen tutkimusten mukaan Paljain jaloin liikkuvien ihmisten on jalkapohjien iho on vahvempaa ja paksumpaa kuin ihmisillä, jotka liikkuvat kengät jalassa Iho kestää erittäin suuria kuormituksia ilman että ihossa näkyy merkkejä vaurioista (Robbins ym. 1991)

11 Paljasjaloin liikkumisen hyötyjä Avojaloin käveltäessä epätasainen alusta stimuloi jalkapohjaa Jalkaterän intrinsic-lihasten aktiviteetti lisääntyy Tällä on jalkaterän kaarirakenteita tukeva vaikutus Mekanismin on ajateltu parantavan myös tasapainon hallintaa liikkeen aikana (Robbins ym. 1989)

12 Intrinsic-lihakset Intrinsic-lihasten tehtäviä kävelyssä tutkimusten mukaan Ylläpitävät jalkaterän rakennetta kävelyn aikana Stabiloivat jalkaterää keskitukivaiheen aikana Mahdollistavat luonnollisen iskunvaimennuksen Varmistavat jalkaterän jäykkyyden ja tukevuuden päätöstukivaiheessa (Travell ym. 1992) Toimivat elastisen jousen tavoin tukiessaan sisäkaaren toimintaa (Moore 1985) Näihin havaintoihin perustuen on oletettu seuraavaa Tehokas intrinsic-lihasten neuromuskulaarinen säätely vaikuttaa alemman nilkkanivelen pronaation suuruuden määrään ja on täten tärkeä tekijä jalkaterän vakauttamiselle (Moore 1985, Travell ym. 1992)

13 Intrinsic-lihakset Intrinsic-lihakset ja jalkaterän verenkierto Jalkapohjan syvät laskimot sijaitsevat intrinsiclihasten suuntaisesti, lihasten välissä Lihakset toimivat supistuessaan pumpun lailla, jolloin laskimoiden verenvirtaus lisääntyy Jalkaterän lihaspumpun käynnistävät varpaiden liikkeet ja nilkkojen liikkeet pohjelihaspumpun Pumppujen toiminta tehostaa jalkaterän ja alaraajan verenkiertoa Heikko verenkierto altistaa esim. turvotukselle, suonikohjuille, haavaumille (Binns ym 1988., White ym. 1996)

14 Paljain jaloin liikkumisen hyötyjä Avojaloin käveltäessä koko kantapään plantaarinen pinta on kosketuksissa alustaan alkukontaktin aikana Askeleen rullaus tapahtuu kevyesti kantapään keskikohdan yli (Rossi 2001) Kantapään rasvapatja paksuuntuu Parantaa iskunvaimennusta (De Clercq ym. 1994) Kengät jalassa käveltäessä alkukontakti tapahtuu yleensä kantapään takaulkoreunaan (Rossi 2001)

15 Paljain jaloin liikkumisen hyötyjä Kävelyn/juoksun keskitukivaiheen aikana jalkaterään kohdistuvat suurimmat alustasta tulevat voimat Voimien on todettu olevan 14% alhaisempia avojaloin juostaessa kuin kengillä juostaessa Avojaloin juostaessa kuormitusta kompensoidaan asettamalla nilkka enemmän ojennukseen Tämä vähentää kantapään kuormitushuippua (De Wit ym.2000, Nurse ym.2005)

16 Paljain jaloin liikkumisen hyötyjä Paljain jaloin juoksulle ominaista on nilkan pienempi jarrutusmatka Askelpituus on myös avojaloin juostaessa lyhyempi Mitä suurempi askelpituus sitä suuremmat ovat voimat, jotka jalkaterään kohdistuvat (Divert 2005) Paljain jaloin juoksu pienentää ylikuormitusvammojen riskiä Etummaisen säärilihaksen kannalta avojaloin juokseminen näyttäisi olevan vähemmän väsyttävää kuin kengät jalassa juokseminen EMG-tutkimuksissa on todettu lihaksen toiminnan olevan selvästi suurempaa kengät jalassa Liiallinen etummaisen säärilihaksen kuormittuminen altistaa säären etuosan lihasaitiopainesyndroomalle ( penikkatauti ) (Von Tscharner ym. 2003)

17 Kenkien ominaisuuksista ja niiden vaikutuksista Kenkien iskunvaimennus ja pohjan paksuus Kengät, jotka on suunniteltu vähentämään kehoon kohdistuvia iskuja voivat heikentää alustasta tulevaa sensorista palautetta Kengät heikentävät jalkaterän proprioseptiikkaa Jalkaterän asennon hahmottaminen vaikeutuu Jalkaterien stabiliteetti heikkenee, kehon huojunta lisääntyy Riski nilkan inversiosuuntaisille nyrjähdyksille kasvaa» Tutkimuksessa (Robbins ym. 1995), jossa verrattiin avojaloin juoksua kengät jalassa tapahtuvaan juoksuun todettiin, että jalkaterän tiedostettu asento kenkiä käytettäessä oli selkeästi huonompi kuin avojaloin

18 Kenkien ominaisuuksista ja niiden vaikutuksista Kengän korko Miksi? Iskunvaimennuksen lisääminen Mitä haittaa? Akillesjänne ja pohjelihakset kiristyvät Alemman nilkkanivelen pronaatio pitkittyy Kireä akillesjänne ja pohjelihakset estävät myös nilkan riittävän koukistumisen 2-4. päkiäniveliin kohdistuva paine kasvaa liialliseksi ja tämä häiritsee varpaisiin kiinnittyvien lihasten toimintaa (Gross ym. 1989, Rossi 2001)

19 Kenkien ominaisuuksista ja niiden vaikutuksista Juoksun kannalta merkittävimpiä koron aiheuttamia haittoja on akillesjänteen ja pohjelihasten venytysrefleksin voiman aleneminen Venytysrefleksiä tarvitaan jalkaterän etuosan avuksi varvastyöntövaiheessa Refleksi voi olla aktiivinen vain kantapään tullessa lähelle alustaa Useimmissa kengissä korko estää venytysrefleksin syntymisen Kengän pohja lisää myös jalkapohjan ja alustan välimatkaa sekä vipuvartta, joka kiihdyttää jalkaterän pronaatiota (Stacoff ym. 1996, Rossi 2001)

20 Kenkien ominaisuuksista ja niiden vaikutuksista Kengän käynti Miksi? Jäykkäpohjaiseen kenkään täytyy rakentaa käyntiä, jotta askel rullaa eteenpäin Mitä haittaa? Kengän sisällä olevat varpaat ojentuvat Kengistä riippuen 5-20 astetta Kävelyn päätöstukivaiheessa varpaiden askelta ohjaava vaikutus ja kevyt varpaiden tarrautuminen alustaan eivät pääse tapahtumaan luonnollisella tavalla Huom! Päätöstukivaiheessa isovarpaan tyvinivelen tulee ojentua riittävästi, jotta jalkaterä pystyy toimimaan luonnollisella tavalla Kengät kuitenkin taipuvat päkiänivelien kohdalta keskimäärin prosenttia vähemmän kuin normaali jalkaterä (Rossi 1999)

21 Kenkien ominaisuuksista ja niiden vaikutuksista Lestin käyrä/kovera muoto Miksi? Jalkaterä saadaan näyttämään pienemmältä Koveruutta saadaan korostettua entisestään kengän välipohjan täytemateriaalilla Ajan myötä täytemateriaali painuu kasaan Mitä haittaa? Lestin muoto ei vastaa jalkaterän luonnollista muotoa Kengän käyrä lesti aiheuttaa helposti painetta esim. 5.varpaan alueelle Lestin kovera muoto ja täytemateriaalin kasaan painuminen muodostavat kuopan 2-4 päkiänivelten alle Tämä altistaa vasaravarvas-virheasennon syntymiselle (Rossi 1999)

22 Lähteet Ahonen J Alaraajojen rakenne, toiminta ja kävelykoulu. VK-kustannus Oy, Lahti Binns M, Pho RW. Anatomy of the venous foot pump. Injury 1988; 19 De Clercq, Aerts P, Kunnen M. The mechanical characteristics of the human heel pad during foot strike in running: an in vivo cineradiographic study. Journal of biomechanics 1994; 27 De Wit B, De Clerzq D, Aerts P. Biomechanical analysis of the stance phase during barefoot and shod runninf. Journal of biomechanics 2000; 33 Divert C, Mornieux G, Baur H, Mayer F, Belli A. Mechanical comparison of barefoot and shod running. International journal of sport medicine 2005; 26 Fallon JB, Bent LR, MCNulty PA, Macfield VG. Evidence for strong synaptic coupling between single tactile afferents from sole of the foot and motoneurons supplying leg muscles, Journal of Neurophysiology 2005; 94: Gross TS, Bunch RP. Discrete normal plantar stress variations with running speed. Journal of biomechanics 1989; 22 Lieberman DE, Venkadensan M, Werbel WA, Daoud AI, D Andrea S, Davis IS, Ojiambo Pitsiladis M, Pitsiladis Y. Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners. Nature Vol Mayr E Evoluutio. WSOY, Vantaa Moore KL. Clinically Oriented Anatomy. Baltimore. Williams & Wilkins 1985 Nurse MA, Nigg BM. The effect of changes in foot sensation on plantar pressure and muscle activity. Clinical Biomechanics (Bristol, Avon) 2001; 16 Nurse MA, Hulliger M, Wakwling JM, Nigg BM, Stefanyshyn DJ. Changing the texture of footwear can alter gait patterns. Journal of electromyography and kinesiology 2005; 15 Robbins SE, Hanna AM. Running-related injury preventation throught innate impact-moderating behavior. Medicine & Science in Sports and Exercise 1989; 21 Robbins SE, Gouw GJ. Athletic footwear: unsafe due perceptual illusions. Medicine and Science in Sports and Exercise. 1991; 23 Robbins S, Wicked E, McClaran J. Proprioception and stability: Foot position awaraness as a function of age and footwear. Age Ageing 1995; 24 Rossi WA. Why normal shoes make normal gait impossible. Podiatry Management March 1999; Rossi WA. Footwear: The Primary cause of the foot disorders. Podiatry Management. Feb 2001; Stacoff A, Steger J, Stussi E, Reinschmidt C. Lateral stability in sideward cutting movements. Medicine and Science in sports and exercise 1996; 28 Travel JG, Simons DG. The trigger point manual for the lower extremities. Teoksessa myofascial pain and dysfunction. Baltimore. Williams & Wilkins 1992 Von Tscharner V, Goepfert B, Nigg B. Changes in EMG signals for the muscle tibialis anterior while running barefoot or with shoes resolved by non-linearly scaled wavelets. Journal Of biomechanics 2003; 36 White JV, Katz ML, Cisek P, Kreithen J. Venous outflow of the leg: anatomy and physiologic mechanism of the plantar venous plexus. Journal of Vascular surgery 1996; 24

ASKELLUSTYYPIN JA ISKUVOIMAN VERTAILU PALJASJALKAISTEN JA KENKIÄ KÄYTTÄVIEN JOUKSIJOIDEN VÄLILLÄ Referaatti tutkimusartikkelista

ASKELLUSTYYPIN JA ISKUVOIMAN VERTAILU PALJASJALKAISTEN JA KENKIÄ KÄYTTÄVIEN JOUKSIJOIDEN VÄLILLÄ Referaatti tutkimusartikkelista ASKELLUSTYYPIN JA ISKUVOIMAN VERTAILU PALJASJALKAISTEN JA KENKIÄ KÄYTTÄVIEN JOUKSIJOIDEN VÄLILLÄ Referaatti tutkimusartikkelista xxxxx xxxxx Kesäkuu 2010 2 Tämä on suomenkielinen lyhennelmä Liebermanin

Lisätiedot

Kevein jaloin kohti kesää

Kevein jaloin kohti kesää Kevein jaloin kohti kesää The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art - Leonardo da Vinci Ihminen sitkeä kestävyysjuoksija Ihminen on evoluution myötä kehittynyt liikkumaan kahdella

Lisätiedot

Jalka-, polvi-, lonkka-, selkäkipuja? Miten seisot ja kävelet?

Jalka-, polvi-, lonkka-, selkäkipuja? Miten seisot ja kävelet? Jalka-, polvi-, lonkka-, selkäkipuja? Miten seisot ja kävelet? Veera Keltanen, jalkaterapeutti (AMK) Vuosaaren Jalkaterapiakeskus Tehyn yrittäjäjaoston opintopäivä la 19.11.2016 Järjestötalo 1 Asemamiehenkatu

Lisätiedot

LAPSEN JALAT JA HYVÄT JALKINEET. Useat jalkojen virheasennot alkavat syntyä jo lapsuudessa. Kuinka lapsen jalat saavat kehittyä terveiksi?

LAPSEN JALAT JA HYVÄT JALKINEET. Useat jalkojen virheasennot alkavat syntyä jo lapsuudessa. Kuinka lapsen jalat saavat kehittyä terveiksi? LAPSEN JALAT JA HYVÄT JALKINEET Useat jalkojen virheasennot alkavat syntyä jo lapsuudessa. Kuinka lapsen jalat saavat kehittyä terveiksi? - Täyden palvelun apuvälinetalo - Respecta Oy/2009 Lasten jalat

Lisätiedot

Polven liikkeissä esiintyy pienessä määrin kaikkia liikesuuntia. Ojennus-koukistussuunta on kuitenkin selkein ja suurin liikelaajuuksiltaan.

Polven liikkeissä esiintyy pienessä määrin kaikkia liikesuuntia. Ojennus-koukistussuunta on kuitenkin selkein ja suurin liikelaajuuksiltaan. 1 2 Lantio toimii liikkeiden lähtöpaikkana, etenkin kun toiminta tapahtuu alaraajojen varassa. Kävely, kyykkyliike, juoksu, heittäminen ja erilaiset hypyt tuotetaan ensisijaisesti lantiosta/lonkasta alkaen.

Lisätiedot

Minna Stolt, TtM, jalkaterapeutti (AMK), Yliopisto-opettaja, Hoitotieteen laitos, Turun yliopisto Riitta Saarikoski, THM, jalkaterapeutti (AMK), ELV

Minna Stolt, TtM, jalkaterapeutti (AMK), Yliopisto-opettaja, Hoitotieteen laitos, Turun yliopisto Riitta Saarikoski, THM, jalkaterapeutti (AMK), ELV 2013 / Neuvola ja kouluterveys Lyhennelmä artikkelista Minna Stolt, TtM, jalkaterapeutti (AMK), Yliopisto-opettaja, Hoitotieteen laitos, Turun yliopisto Riitta Saarikoski, THM, jalkaterapeutti (AMK), ELV

Lisätiedot

EJENDALS SUOJAA KÄDET JA JALAT

EJENDALS SUOJAA KÄDET JA JALAT EJENDALS SUOJAA KÄDET JA JALAT » EJENDALS » EJENDALS EJENDALS» Ejendals valmistaa ja markkinoi tuotteita, jotka suojaavat sekä käsiä että jalkoja.» Pitkäaikaiset asiakassuhteet kehitetyt tuotteet ja ratkaisut,

Lisätiedot

Pohjallisopas Bauerfeindin suosituimmat

Pohjallisopas Bauerfeindin suosituimmat Pohjalliset Pohjallisopas Bauerfeindin suosituimmat pohjalliset Sisällys Sport GloboTec comfort, jalkapallopohjallinen 3 GloboTec comfort sports (run, play, walk, golf) 4 Komfort GloboTec comfort, Lange

Lisätiedot

Rehband Arch Indicator Art nr. 646M49

Rehband Arch Indicator Art nr. 646M49 TECH INSOLES Rehbandin pohjalliskonsepti Tech Insole sisältää 6 erilaista pohjallista, jotka täydentävät nykyistä valikoimaamme. Tech Insole antaa erinomaisen tuen ja iskunvaimennuksen riippumatta jalkaan

Lisätiedot

KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN. 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS

KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN. 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS s83.6 distorsio genu S83.0 luxatio patellae? S83.2 ruptura menisci? S83.3 nivelruston repeämä?

Lisätiedot

Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana

Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana - pystyasennon hahmottaminen ja hallinta - kävely juoksu - kyykky - hyppääminen, heittäminen Juha Koskela Pystyasennon hahmottaminen ja hallinta Motorinen homunculus

Lisätiedot

Liikkuvuus ja stabiliteetti. 2.1. Koripalloharjoittelun tukitoimet

Liikkuvuus ja stabiliteetti. 2.1. Koripalloharjoittelun tukitoimet Liikkuvuus ja stabiliteetti 2.1. Koripalloharjoittelun tukitoimet Liikkuvuus Liikkuvuuden määrittelyä Kykyä tehdä mahdollisimman laajoja liikkeitä joko omin voimin tai jonkin ulkoisen voiman avustamana

Lisätiedot

Tieteellinen katsaus nykyajan epa onnistuneista kengista.

Tieteellinen katsaus nykyajan epa onnistuneista kengista. http://www.feelmax.com TIETOPANKKI KENGISTÄ Tieteellinen katsaus nykyajan epa onnistuneista kengista. Jalkaterä ei saa olla erillinen, objektiivinen tarkastelukohde. Hyvässä ja pahassa se on naimissa kengän

Lisätiedot

Aikuisten jalkavaivat alkavat kehittyä jo lapsuudessa Osa 4

Aikuisten jalkavaivat alkavat kehittyä jo lapsuudessa Osa 4 1 Aikuisten jalkavaivat alkavat kehittyä jo lapsuudessa Osa 4 Rossi: The foot steps and the shoe steps are two alien motions and opposing forces. On aika puolustaa lasten kengättömyyttä. Hämmästyttävät

Lisätiedot

GloboTec Comfort on laaja pohjallisvalikoima. Se käsittää yli 300 tuotetta tyytyväisten. Tässä pohjallisoppaassa esitellään mm.

GloboTec Comfort on laaja pohjallisvalikoima. Se käsittää yli 300 tuotetta tyytyväisten. Tässä pohjallisoppaassa esitellään mm. POHAJALLISOPAS SISÄLLYS Globotec Comfort, johdanto Sivu 2 Globotec Comfort, jalkapallopohjallinen Sivu 3 Globotec Comfort, Lange Sivu 4 Globotec Comfort, Trötta Fötter Sivu 5 Globotec Comfort, avokaspohjallinen

Lisätiedot

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 MITEN VENYTELLÄ? MIKSI VENYTELLÄ? Ennen liikuntasuoritusta/ alkulämmittelyn jälkeen Lyhytkestoiset

Lisätiedot

Ortoosijärjestelmä meningomyeloseeless ä. Orthonova Oy PL 107 00390 Helsinki 09-29 664 50 www.orthonova.fi

Ortoosijärjestelmä meningomyeloseeless ä. Orthonova Oy PL 107 00390 Helsinki 09-29 664 50 www.orthonova.fi Ortoosijärjestelmä meningomyeloseeless ä Orthonova Oy PL 107 00390 Helsinki 09-29 664 50 www.orthonova.fi Funktionaalinen jako leesiotason mukaan S3 Lihasten toimintavajaus: -Jalkaterän sisemmät lihakset

Lisätiedot

JALKATERÄN VOIMISTELUOHJEET

JALKATERÄN VOIMISTELUOHJEET POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- POTILASOHJE 1 (5) JALKATERÄN VOIMISTELUOHJEET Jalkavoimistelulla voidaan tukea jalkaterän ja varpaiden nivelten ja lihasten toimintoja, sekä ehkäistä että korjata varpaiden

Lisätiedot

> Push ortho AFO PUSH FOR FREEDOM. > push.eu

> Push ortho AFO PUSH FOR FREEDOM. > push.eu > Push ortho AFO PUSH FOR FREEDOM > push.eu > Push ortho AFO PUSH AFO tarjoaa erinomaisen tuen silloin, kun kyky nostaa jalkaterää on heikentynyt tai kun jalkaterän hallitseminen kävellessä on ongelmallista.

Lisätiedot

Ikääntyneiden turvallinen liikkuminen jalkaterveyden näkökulma

Ikääntyneiden turvallinen liikkuminen jalkaterveyden näkökulma Ikääntyneiden turvallinen liikkuminen jalkaterveyden näkökulma Minna Stolt, Dosentti, TtT, yliopistonlehtori, Hoitotieteen laitos, Turun yliopisto Parasta aikaa -tapahtuma, 25.10.2018, Finlandia talo (13.20-13.50)

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Vauvan kävelyn kehitys:

Vauvan kävelyn kehitys: Vauvan kävelyn kehitys: Alla on listattu kävelyn kehityksen vaiheita, jotka tulisi oppia viimeistään ilmoitettuun ikään mennessä. 0-1 kk: Automaattinen kävely. 4 kk: Automaattinen kävely päättynyt. 5 kk:

Lisätiedot

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Lonkan nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Polven nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Välineet ja Varusteet. -> Eivät yhdentekeviä

Välineet ja Varusteet. -> Eivät yhdentekeviä Välineet ja Varusteet -> Eivät yhdentekeviä Juoksukengät - Riittävästi tilaa, vähintään 1cm kärjessä - Tukevat ja riittävästi iskuja vaimentavat - Sisään ajetut juoksutapahtumassa - Vaihto 1000-1500 km

Lisätiedot

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE LIHASVOIMA Lihaksen suurin mahdollinen kyky tuottaa voimaa laskee 50 ikävuoden jälkeen noin 1,5 % vuosittain. Edistettäessä aktiivista ja energistä ikääntymistä lihasvoiman

Lisätiedot

KEPPIJUMPAN PERUSLIIKKEITÄ "Keppijumpan isän" Juhani Salakan ohjeita oikeisiin liikesuorituksiin. Perusohje: Aluksi suurin huomio oikeaan suoritustekniikkaan (opetellaan ensin "uimaan" ja mennään vasta

Lisätiedot

Laadukkaisiin verryttelyihin kannattaa satsata!

Laadukkaisiin verryttelyihin kannattaa satsata! Liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden terveyshyödyt tunnetaan hyvin. Liikunnalla voi olla myös terveydelle haitallisia puolia ja usein nämä ilmenevät tuki- ja liikuntaelimistön vammoina. Kolme yleisimmin

Lisätiedot

Vahva lihas on myös joustava lihas

Vahva lihas on myös joustava lihas Terve Urheilija iltaseminaari Vahva lihas on myös joustava lihas koulutuksen käytännön osuus Kouluttajana fysioterapeutti Jarmo Ahonen 10.5.2011 Varalan Urheiluopisto Tekstit Reetta Korkki ja Hannele Hiilloskorpi,

Lisätiedot

REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA

REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA LIIKU PYSYT PYSTYSSÄ; Kotiharjoittelulla on helppo aloittaa; paranna lihasvoimaa ja tasapainoa Terveysliikuntaa voi harrastaa yksin tai yhdessä HUOMIOI JALKINEET JA

Lisätiedot

YLEISIMPIEN NILKKAVAMMOJEN ENNALTAEHKÄISY LENTOPALLOSSA

YLEISIMPIEN NILKKAVAMMOJEN ENNALTAEHKÄISY LENTOPALLOSSA YLEISIMPIEN NILKKAVAMMOJEN ENNALTAEHKÄISY LENTOPALLOSSA Lukijalle Tässä oppaassa tuodaan esille erilaisia nilkkavammojen ennaltaehkäisykeinoja lentopallossa. Oppaassa on keskitytty osa-alueisiin, joissa

Lisätiedot

TUTKIMUSTIIVISTELMIÄ

TUTKIMUSTIIVISTELMIÄ TUTKIMUSTIIVISTELMIÄ LAATINUT PETRI VÄYRYNEN FYSIOTERAPEUTTI, ERIKOISTUNUT PODIATRIAAN TERVEYSTIETEIDEN MAISTERI PÄIVITETTY 30.11.2009 Vapaamuotoiset käännökset englanninkielisistä alkuperäistutkimuksista

Lisätiedot

Produktguide Mabs LIIKKUVAMPAAN ELÄMÄÄN.

Produktguide Mabs LIIKKUVAMPAAN ELÄMÄÄN. Produktguide Mabs LIIKKUVAMPAAN ELÄMÄÄN. Tukisukat eli kompressiosukat ovat tutkittu ja dokumentoitu menetelmä jalkojen verenkierron parantamiseen. Useimmat yhdistävät tukisukat ikääntyneiden ihmisten

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

Selvitys SeAMK:n opiskelijoiden alaraajavaivojen yleisyydestä ja mahdollisten jalkaterän toiminnallisten ongelmien yhteydestä alaraajavaivoihin

Selvitys SeAMK:n opiskelijoiden alaraajavaivojen yleisyydestä ja mahdollisten jalkaterän toiminnallisten ongelmien yhteydestä alaraajavaivoihin Riikka Tuovinen ja Jenna Valasalmi Selvitys SeAMK:n opiskelijoiden alaraajavaivojen yleisyydestä ja mahdollisten jalkaterän toiminnallisten ongelmien yhteydestä alaraajavaivoihin Opinnäytetyö Syksy 2018

Lisätiedot

Kehonhuoltoa FoamRollerilla

Kehonhuoltoa FoamRollerilla Kehonhuoltoa FoamRollerilla Foam rollerin käyttö on yksinkertaista. Rulla asetetaan lattialle ja lihasryhmiä hierotaan sen päällä omaa kehonpainoa apuna käyttäen. Rullauksen tarkoituksena on hieroa Faskioita

Lisätiedot

NÄIN JUOSTAAN OIKEIN. Virheitä korjaamalla kohti parempaa juoksutekniikkaa

NÄIN JUOSTAAN OIKEIN. Virheitä korjaamalla kohti parempaa juoksutekniikkaa NÄIN JUOSTAAN OIKEIN Virheitä korjaamalla kohti parempaa juoksutekniikkaa NÄIN JUOSTAAN OIKEIN Virheitä korjaamalla kohti parempaa juoksutekniikkaa Juoksutekniikan suhteen urheilija toimii kuin kone: vahvasta

Lisätiedot

Harjoitteita nilkan ja jalkaterän vammojen ennaltaehkäisyyn

Harjoitteita nilkan ja jalkaterän vammojen ennaltaehkäisyyn Harjoitteita nilkan ja jalkaterän vammojen ennaltaehkäisyyn MITEN ENNALTAEHKÄISTÄ VAMMOJA? V ammo ja ennaltaehkäi sevien harjoitteiden suorittamis en on todettu v ä- hentävän taitoluistelijoiden nilkan

Lisätiedot

1 2 3 4 Selän, lantion ja alaraajan linjauksen hallinta liikkuessa vaikuttaa liikkeen taloudellisuuteen, tehokkuuteen ja turvallisuuteen. Oikeat suoritustekniikat ja hyvä liikehallinta tekevät liikkumisesta

Lisätiedot

URHEILIJAN ILTA Jarkko Räsänen TtM, ft, Palveluvastaava

URHEILIJAN ILTA Jarkko Räsänen TtM, ft, Palveluvastaava URHEILIJAN ILTA 3.10.2017 Jarkko Räsänen TtM, ft, Palveluvastaava PÄÄTEEMAT Polvi ei ole syyllinen Suoralla tiellä ei voi oikaista Maltti on valttia Lopussa kiitos seisoo 2 VAMMOISTA KARKEASTI Akuutit

Lisätiedot

Hyvä liikehallinta suojaa vammoilta

Hyvä liikehallinta suojaa vammoilta Hyvä liikehallinta suojaa vammoilta Kuva: Mika Hilska Irja Lahtinen Tutkimuskoordinaattori Fysioterapeutti Tampereen Urheilulääkäriasema 350 000 liikuntavammaa / vuosi Parkkari et. al. 1 Miksi liikuntavammojen

Lisätiedot

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Lihaskireys ja alentunut nivelliikkuvuus syntyvät usein kehon yksipuolisesta kuormituksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa lihaksiin tasapainohäiriön.

Lisätiedot

Kuntoutus. Asiakaskäyttö (Running injury clinic, Salming run lab)

Kuntoutus. Asiakaskäyttö (Running injury clinic, Salming run lab) Elokuvat, pelit Tutkimus Kuntoutus Asiakaskäyttö (Running injury clinic, Salming run lab) Markkerit Kamerat : -Resoluutio 4 MP -Keräystaajuus 315Hz täydellä resoluutiolla -Max kuvausetäisyys 20-30m Hipposhalli

Lisätiedot

PALJAIN JALOIN. Feelmax -paljasjalkakenkien vaikutus lapsen toiminnallisen lattajalan. Martta Lahtinen

PALJAIN JALOIN. Feelmax -paljasjalkakenkien vaikutus lapsen toiminnallisen lattajalan. Martta Lahtinen PALJAIN JALOIN Feelmax -paljasjalkakenkien vaikutus lapsen toiminnallisen lattajalan toimintaan Martta Lahtinen Opinnäytetyö Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Fysioterapeutti (AMK) 2014 LAPIN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Polven tekonivelleikkauksessa korvataan kuluneet nivelpinnat tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Leikkauksen tarkoituksena

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA SENIOR SPORT LAITTEISTOLLE IKÄÄNTYNEIDEN KAATUMISTEN EHKÄISEMISEKSI

HARJOITUSOHJELMA SENIOR SPORT LAITTEISTOLLE IKÄÄNTYNEIDEN KAATUMISTEN EHKÄISEMISEKSI HARJOITUSOHJELMA SENIOR SPORT LAITTEISTOLLE IKÄÄNTYNEIDEN KAATUMISTEN EHKÄISEMISEKSI Eeva-Maija Puominen Jonna Sarajärvi Fysioterapeuttiopiskelijat 2014 JOHDANTO Lappset Group Oy:n ikääntyneille suunnattu

Lisätiedot

Liikehallintakykytestaus

Liikehallintakykytestaus Liikehallintakykytestaus ketteryys, tasapaino ja liikkuvuus Marjo Rinne TtT, tutkija, ft Liikehallintakyky Liikkeen hallintaan vaikuttavia tekijöitä osa selittyy perintötekijöillä, mutta harjoittelulla

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖN HYVINVOINTI RASKAUDEN AIKANA

TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖN HYVINVOINTI RASKAUDEN AIKANA TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖN HYVINVOINTI RASKAUDEN AIKANA Haitallisen fyysisen kuormituksen ennaltaehkäisy Tekijät: Henna Lindberg, Eveliina Niemi-Langinen & Nelli Parviainen Fysioterapian opinnäytetyö,

Lisätiedot

Tämä materiaali on osa opinnäytetyötä, liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma, Haaga-Helia, Johanna Salmela. Terveyttä tukeva harjoittelu

Tämä materiaali on osa opinnäytetyötä, liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma, Haaga-Helia, Johanna Salmela. Terveyttä tukeva harjoittelu Tämä materiaali on osa opinnäytetyötä, liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma, Haaga-Helia, Johanna Salmela Terveyttä tukeva harjoittelu Sisällys 1 Harjoittelun suunnittelu... 1 2 Nuoren kasvupyrähdyksen

Lisätiedot

Timo Rauhala ja Joni Vuorenmaa KEVYTJALKINEIDEN KÄYTÖN VAIKUTUS EPÄMÄÄRÄISIIN KANTASEUDUN KIPUTILOIHIN

Timo Rauhala ja Joni Vuorenmaa KEVYTJALKINEIDEN KÄYTÖN VAIKUTUS EPÄMÄÄRÄISIIN KANTASEUDUN KIPUTILOIHIN Timo Rauhala ja Joni Vuorenmaa KEVYTJALKINEIDEN KÄYTÖN VAIKUTUS EPÄMÄÄRÄISIIN KANTASEUDUN KIPUTILOIHIN Opinnäytetyö Syksy 2014 SeAMK Sosiaali- ja terveysala Fysioterapeutti (AMK)- tutkinto-ohjelma 2 SEINÄJOEN

Lisätiedot

Sauvakävelyn tekniikkakurssi

Sauvakävelyn tekniikkakurssi Sauvakävelyn tekniikkakurssi SUOMEN LATU Ulkoilun keskusjärjestö Valtakunnallinen ja paikallinen toimija 220 jäsenyhdistystä 78 000 jäsentä Suomalaisten liikuttaja Ulkoilijoiden edunvalvoja Visio Suomen

Lisätiedot

Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat. Panu Hirvinen, Ortopedi

Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat. Panu Hirvinen, Ortopedi Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat Panu Hirvinen, Ortopedi Varhaisen kasvuiän apofysiitit Apo = kärki Fyysi = liitos; kasvupiste Iitti = höpölöpö LUUN KASVUPISTE, JOHON JÄNNE KIINNITTYY Ainoastaan

Lisätiedot

Kuntouttava työote heräämöhoidossa. OYS Kesle, Aneva/Heräämö Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen

Kuntouttava työote heräämöhoidossa. OYS Kesle, Aneva/Heräämö Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen Kuntouttava työote heräämöhoidossa Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen Vuodelevon vaikutukset potilaalle Vuodelepo ja liikkumattomuus ovat epäfysiologista ja vaikuttavat merkittävästi ihmisen psyykkiseen ja

Lisätiedot

PIKKULEIJONAT 2004 IKÄLUOKKA 1988

PIKKULEIJONAT 2004 IKÄLUOKKA 1988 PIKKULEIJONAT 2004 IKÄLUOKKA 1988 SUOMEN URHEILUOPISTO VIERUMÄKI 1.-3.10.2004 Sean Bergenheim U 20, MM pronssia, Pidä hauskaa, tee pikkujutut huolellisesti. Osaaminen syntyy yrittämisestä. TERVEHDYS PELIMIES!

Lisätiedot

JUOKSUN HARRASTAJA! NÄIN VÄLTÄT RASITUSVAMMAT JALKATERAPIAN KEINOIN

JUOKSUN HARRASTAJA! NÄIN VÄLTÄT RASITUSVAMMAT JALKATERAPIAN KEINOIN Sinikka Pakarinen & Anne Räsänen JUOKSUN HARRASTAJA! NÄIN VÄLTÄT RASITUSVAMMAT JALKATERAPIAN KEINOIN Opinnäytetyö Jalkaterapian koulutusohjelma Huhtikuu 2009 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 16.4.2009

Lisätiedot

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1 Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1. Lantion rullaus Asetu selällesi ja vie polvet koukkuun. Jalkaterät ovat lantion leveydellä ja suoraan eteenpäin, kädet vartalon vierellä. Oikaise itsesi

Lisätiedot

Jalkaterän ja nilkan ylipronaatio ja toiminnallinen harjoittelu

Jalkaterän ja nilkan ylipronaatio ja toiminnallinen harjoittelu Hanne Markkanen, Ville Määttänen, Anni Pitkänen Jalkaterän ja nilkan ylipronaatio ja toiminnallinen harjoittelu o Metropolia Ammattikorkeakoulu Fysioterapeutti AMK Fysioterapian koulutusohjelma Opinnäytetyö

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta.

Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta. Tämä on rinnakkaistallenne. Rinnakkaistallenteen sivuasettelut ja typografiset yksityiskohdat saattavat poiketa alkuperäisestä julkaisusta. Julkaisun tekijä(t): Julkaisun nimi: Färm, Jennina; Kirkonpelto,

Lisätiedot

SVINGIN KIINNITYSKOHDAT

SVINGIN KIINNITYSKOHDAT Antti Mäihäniemi opettaa kesäisin Master Golfissa ja talvisin Golfin Vermon House Prona. Hän on tutkinut golfsvingiä omatoimisesti yli kymmenen vuoden ajan. Hän on oppinut, että vain kyseenalaistamalla

Lisätiedot

HETKESSÄ NOTKEEKS? Opas tanssijan itsenäiseen fasciaharjoitteluun

HETKESSÄ NOTKEEKS? Opas tanssijan itsenäiseen fasciaharjoitteluun HETKESSÄ NOTKEEKS? Opas tanssijan itsenäiseen fasciaharjoitteluun Ida Fredriksson Tuukka Kari Joonas Ryhänen Petri Sirviö Savonia AMK, fysioterapian koulutusohjelma Mitä fasciat ovat? Sidekudosrakenteista/tiukasti/tiheästi

Lisätiedot

Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet

Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet Tampereen Urheilulääkäriaseman iltaseminaari 6.5.2008 Tavoitteena menestyvä urheilija Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet Juha Koskela Lasketaanpa arvio: Alkuverryttelyyn 20 min (on aika vähän nopeus-,

Lisätiedot

Opas Feelmax -kevytjalkineiden käytön aloitukseen

Opas Feelmax -kevytjalkineiden käytön aloitukseen Sanni Kankaanpää, Elina Peltola, Liisa Silvennoinen Opas Feelmax -kevytjalkineiden käytön aloitukseen Metropolia Ammattikorkeakoulu Jalkaterapeutti (AMK) Jalkaterapian koulutusohjelma Opinnäytetyö 22.11.2013

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Women s W1260 LS2. Width: D 338 g. Men s M1260 RB2. Width: B 264 g

Women s W1260 LS2. Width: D 338 g. Men s M1260 RB2. Width: B 264 g www.newbalance.fi Men s M1260 RB2 338 g Women s W1260 LS2 Width: B 264 g Hyvää tukevuutta ja kiertojäykkyyttä hakevalle juoksijalle (ylipronaatio). Kannan hiilikumipala (Ndurance) lisää kestoa ja ohjaa

Lisätiedot

16.10.2011 HISTORIAA KINESIOTEIPPAUS TEIPIN OMINAISUUKSIA TEIPIN RAJOITUKSET FYSIOLOGISET VAIKUTUKSET

16.10.2011 HISTORIAA KINESIOTEIPPAUS TEIPIN OMINAISUUKSIA TEIPIN RAJOITUKSET FYSIOLOGISET VAIKUTUKSET KINESIOTEIPPAUS HISTORIAA Kinesioteippaus sai alkunsa Japanista 1970 luvulla josta se levisi urheilijoiden kautta Periaate on fiksaation sijasta aktivoida ja näin tukea kudosten paranemisprosessia ja liikemallien

Lisätiedot

DNF. Liuku. DNF on lajina erityisen herkkä sille että painotus ja liukuasento ovat kunnossa. Painotuksessa yleisimmät ongelmat liittyvät jalkoihin.

DNF. Liuku. DNF on lajina erityisen herkkä sille että painotus ja liukuasento ovat kunnossa. Painotuksessa yleisimmät ongelmat liittyvät jalkoihin. DNF Dynamic No Fins eli vapaasukellus ilman räpylöitä on yleensä kaikista vaikein laji aloittelijoille. Käsi ja jalkapotkun tekniikka vaatii hyvää koordinaatiota ja liikkuvuutta ja lajissa korostuu myös

Lisätiedot

ASENTOTUNTO Making Sense Of Barefoot Running. by Lee Saxby

ASENTOTUNTO Making Sense Of Barefoot Running. by Lee Saxby ASENTOTUNTO Making Sense Of Barefoot Running by Lee Saxby 2 Kävele Juokse Pyrähdä ASENTOTUNTO Making Sense Of Barefoot Running Esipuhe By Professor Dan Lieberman By Chris McDougall (Harvard University)

Lisätiedot

TANSSIN KINESIOLOGIA. Pirjo Orell Fysioterapian lehtori, OAMK Copyright Pirjo Orell Pirjo Orell

TANSSIN KINESIOLOGIA. Pirjo Orell Fysioterapian lehtori, OAMK Copyright Pirjo Orell Pirjo Orell TANSSIN KINESIOLOGIA Pirjo Orell Fysioterapian lehtori, OAMK 2010 Copyright Pirjo Orell LIHASTOIMINTA Koordinoitu lihastoiminta = lihasten koordinoitu yhteistyö siten, että oikeat lihakset toimivat oikeissa

Lisätiedot

Keskivartalon tukilihasten aktivointi

Keskivartalon tukilihasten aktivointi Aktivoiva lämmittely, Keskivartalon tukilihasten aktivointi Keskivartalon tukilihasten aktivointi Kolmannen osan tavoitteena on saada keskivartalolihasten toiminta, tuki ja osallistuminen liikesuoritukseen

Lisätiedot

Mira Kalaja ja Jutta Poikkimäki. Tapaustutkimus kuuden viikon harjoitusohjelman vaikutuksesta toiminnallisiin jalkaterän liikehäiriöihin

Mira Kalaja ja Jutta Poikkimäki. Tapaustutkimus kuuden viikon harjoitusohjelman vaikutuksesta toiminnallisiin jalkaterän liikehäiriöihin Mira Kalaja ja Jutta Poikkimäki Tapaustutkimus kuuden viikon harjoitusohjelman vaikutuksesta toiminnallisiin jalkaterän liikehäiriöihin Opinnäytetyö Syksy 2012 Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Fysioterapian

Lisätiedot

TAUON PAIKKA Liikkeitä selän parhaaksi

TAUON PAIKKA Liikkeitä selän parhaaksi TAUON PAIKKA Liikkeitä selän parhaaksi Tekijä ja malli: Vilma Nieminen Kuvaaja: Milja Boström Tilaaja: HOK-Elanto SP-Paino Oy 2017 TAUKOJUMPPAA TYÖN OHESSA Samantyyppisiä työvaiheita sisältävässä työssä

Lisätiedot

SISÄLLYS ALARAAJOJEN KASVU JA KEHITYS OHJAAVAT LAPSEN JA NUOREN KENKIEN VALINTAA 1

SISÄLLYS ALARAAJOJEN KASVU JA KEHITYS OHJAAVAT LAPSEN JA NUOREN KENKIEN VALINTAA 1 0 SISÄLLYS ALARAAJOJEN KASVU JA KEHITYS OHJAAVAT LAPSEN JA NUOREN KENKIEN VALINTAA 1 Jalkaterän kehitys 1 Lattajalkojen kautta normaalikaariin 2 Jalkaterän pituuden, leveyden ja laajuuden kasvu 4 Pihtipolvet

Lisätiedot

Koostuu ryhtitekijöistä, kehon hallinnasta, lihasten kalvorakenteiden joustavuudesta, nivelrakenteiden joustosta suhteessa nivelten tukevuuteen eli

Koostuu ryhtitekijöistä, kehon hallinnasta, lihasten kalvorakenteiden joustavuudesta, nivelrakenteiden joustosta suhteessa nivelten tukevuuteen eli Koostuu ryhtitekijöistä, kehon hallinnasta, lihasten kalvorakenteiden joustavuudesta, nivelrakenteiden joustosta suhteessa nivelten tukevuuteen eli stabiliteettiin, nivelten virheettömästä toiminnasta

Lisätiedot

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti.

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti. Putkirullaus 1. Selän päivittäinen rankahuolto Asetu makuulle putken päälle, pidä kädet pään alla tukena ja lantio maassa. Päästä pää maahan ja anna selän venyä hetki. Nosta sitten yläkroppa ilmaan, ihan

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

Liiketaitotestit ja tuloskortti

Liiketaitotestit ja tuloskortti Liiketaitotestit ja tuloskortti 1 taso Perus liiketaidot Syväkyykky 1 - integroitu liikkuvuus käsivarret vaakatasossa edessä - suorita kyykkyliike niin alas kuin sujuvasti liike on mahdollista - lantiotason

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kenkien valinta

Lasten ja nuorten kenkien valinta Anne Ferm-Nielsen, Tytti Lievonen ja Katja Viljanen Lasten ja nuorten kenkien valinta Verkko-ohjausmateriaali lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon henkilökunnalle Metropolia Ammattikorkeakoulu Jalkaterapeutti

Lisätiedot

LUISTELUN PERUSTEET 2013 LTV 1. 4.12.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1

LUISTELUN PERUSTEET 2013 LTV 1. 4.12.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1 LUISTELUN PERUSTEET 2013 LTV 1 4.12.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KEHITTÄMISKOHTEET JA LUISTELUN VAATIMUKSET 4.12.2013 Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho 2 KEHITTÄMISKOHTEET Liikkuvuus Lonkan liikkuvuus

Lisätiedot

PARAS PITO KAIKILLA ALUSTOILLA MAKES A DIFFERENCE

PARAS PITO KAIKILLA ALUSTOILLA MAKES A DIFFERENCE PARAS PITO KAIKILLA ALUSTOILLA MAKES A DIFFERENCE Epäsäännölliset kuviot ja erilaiset pintarakenteet mukauttavat kengänpohjan eri alustoihin. Korkea pohjan reunus suojaa kenkää. Epäsymmetrisen kannan

Lisätiedot

Tukipohjalliset ratkaisu kaikkiin jalkaongelmiin?

Tukipohjalliset ratkaisu kaikkiin jalkaongelmiin? Tukipohjalliset ratkaisu kaikkiin jalkaongelmiin? Seppo Anttila Ortopediaklinikka Ortis, Kuopio Johdanto Tukipohjallisten kritiikitön käyttö on maassamme viime vuosina huolestuttavasti lisääntynyt ja niiden

Lisätiedot

NILKKAVAMMOJEN ENNALTAEHKÄISYN HARJOITUSOPAS

NILKKAVAMMOJEN ENNALTAEHKÄISYN HARJOITUSOPAS K E T T E R Y Y S O P A S S U U N N I S T A J I L L E NILKKAVAMMOJEN ENNALTAEHKÄISYN HARJOITUSOPAS Lahden Suunnistajat -37 Leena Kuusipohja Tiia Kurko 2012 SISÄLLYSLUETTELO Harjoitusoppaan toteutusohjeet

Lisätiedot

Nostamisen perusteet

Nostamisen perusteet - painopiste ja tasapainoalue Jokaisella kappaleella on painopiste. Niin kauan kuin painopiste sijaitsee tukipisteen päällä tai tukipisteiden välisellä alueella sanotaan kappaleen olevan tasapainossa Säännöllisillä

Lisätiedot

Future Olympic Lions

Future Olympic Lions Future Olympic Lions Luistelun tehostaminen Tuomo Kärki Laji- ja pelitaidot Lajitaidot = Lajikohtainen taitavuus sisältää lajin tekniikan tarkoituksenmukaisen hyödyntämisen eri tilanteiden mukaan, tekniikassa

Lisätiedot

Vaaranmerkit Diabeetikon jalkaongelmien ennaltaehkäisy ja hoito. Jalkaterapeutti Anne Räsänen 2016

Vaaranmerkit Diabeetikon jalkaongelmien ennaltaehkäisy ja hoito. Jalkaterapeutti Anne Räsänen 2016 Vaaranmerkit Diabeetikon jalkaongelmien ennaltaehkäisy ja hoito Jalkaterapeutti Anne Räsänen 2016 Vaaranmerkit Omahoito - Ongelmia aiheuttavat Huono hygienia, hoitamattomat kynnet ja iho Virheelliset hoitotottumukset

Lisätiedot

Rasitusvammat nuorilla urheilijoilla. 13.5.2015 Lotta-Sofia Kosonen

Rasitusvammat nuorilla urheilijoilla. 13.5.2015 Lotta-Sofia Kosonen Rasitusvammat nuorilla urheilijoilla 13.5.2015 Lotta-Sofia Kosonen Nuori urheilija kasvulinjat eivät vielä luutuneet kasvuiässä levon tarve suuri voi toipua rasituksesta ja vammoista jopa hitaammin kuin

Lisätiedot

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille AKTIVOI KESKIVARTALO Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille VALMENTAJALLE Lentopallo vaatii pelaajalta monipuolista kehonhallintaa ja vakautta.

Lisätiedot

Bledsoen PFS-plantaarifaskiittituki

Bledsoen PFS-plantaarifaskiittituki Bledsoen PFS-plantaarifaskiittituki Käyttöohje Indikaatiot: Bledsoen PFS -plantaarifaskiittituki auttaa vähentämään lievän tai keskivaikean plantaarifaskiitin aiheuttamaa kipua ylläpitämällä painetta ja

Lisätiedot

Hopeamerkki Yleistä merkkiliikkeistä

Hopeamerkki Yleistä merkkiliikkeistä Yleistä merkkiliikkeistä Merkkiliikkeiden suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. Merkkiliikesuoritukset voi tehdä kotisalilla oman seuran valmentajan suorittaessa arvioinnin. Arvioiva valmentaja

Lisätiedot

"A. tulee vastaanotolleni Hän kokee, että oikea puoli rasittuu jalkatreeneissä. Lonkissa ja nilkoissa on jäykkyyden tunnetta.

A. tulee vastaanotolleni Hän kokee, että oikea puoli rasittuu jalkatreeneissä. Lonkissa ja nilkoissa on jäykkyyden tunnetta. Jalat hallintaan Liike lähtee asennosta, muistuttaa fysioterapeutti Satu Viirun Facebook-sivu. Olen mainoksen uhri ja jatkan lukemista. Viirun mukaan alaraajojen, selän ja niska-hartiaseudun oireet voivat

Lisätiedot

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää nilkan luudutuksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Jalan. opas. terveyden. Yksi viidestä tarvitsee jalkaspesialistin

Jalan. opas. terveyden. Yksi viidestä tarvitsee jalkaspesialistin Jalan terveyden opas Yksi viidestä tarvitsee jalkaspesialistin apua Lyhyt historian tunti Alussa Alussa ihminen käveli paljain jaloin epätasaisella alustalla. Sivilisaation kynnyksellä ihminen sulki jalkansa

Lisätiedot

ALKULÄMMITTELYLLÄ EROON POLVIVAMMOISTA

ALKULÄMMITTELYLLÄ EROON POLVIVAMMOISTA 1 ALKULÄMMITTELYLLÄ EROON POLVIVAMMOISTA Lehtonen Elina & Juola Anni Elokuu 2015 2 SISÄLLYS OPPAAN LUKIJALLE... 3 ALKULÄMMITTELYN TÄRKEYS... 5 HARJOITTEITA... 6 LOPUKSI... 21 3 OPPAAN LUKIJALLE Tämä opas

Lisätiedot

YKSILÖLLISESTI MUOTOILTUJEN POHJALLISTEN VAI- KUTUS KÄVELYN JA JUOKSUN KINEMATIIKKAAN SEKÄ KINETIIKKAAN YLIPRONATOIVILLA MIEHILLÄ

YKSILÖLLISESTI MUOTOILTUJEN POHJALLISTEN VAI- KUTUS KÄVELYN JA JUOKSUN KINEMATIIKKAAN SEKÄ KINETIIKKAAN YLIPRONATOIVILLA MIEHILLÄ YKSILÖLLISESTI MUOTOILTUJEN POHJALLISTEN VAI- KUTUS KÄVELYN JA JUOKSUN KINEMATIIKKAAN SEKÄ KINETIIKKAAN YLIPRONATOIVILLA MIEHILLÄ Jukka Kosonen Biomekaniikan Pro gradu -tutkielma Kevät 2015 Liikuntabiologian

Lisätiedot

Löydä itsellesi sopiva tukisukka.

Löydä itsellesi sopiva tukisukka. Mitä ovat tukisukat?...1 Löydä itsellesi sopiva sukka...3 Kuinka se toimii?...5 Viisi hyvää harjoitusliikettä...7 Tukisukan pukeminen...9 Näin löydät oikean koon... 10 Pesuohje... 10 Tukisukat 2 Tukisukat

Lisätiedot

Asentohoitotyynyt nyt -15 % Tarjous on voimassa KAMPANJAKOODI: HOPEKU0218 NUKKUMINEN ASENTOHOITOTYYNYT

Asentohoitotyynyt nyt -15 % Tarjous on voimassa KAMPANJAKOODI: HOPEKU0218 NUKKUMINEN ASENTOHOITOTYYNYT NUKKUMINEN Suorakaidetyyny Voidaan käyttää istuvassa, puoli-istuvassa tai makaavassa asennossa Tyyny tukee potilaan asentoa ja vähentää kehon eri osiin kohdistuvaa painetta päästä varpaisiin NEG0881 XS

Lisätiedot

TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET. www.tempurmed.fi

TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET. www.tempurmed.fi TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET TEMPUR -MATERIAALI MITEN TEMPUR ON ERILAINEN? TEMPUR-MED-PATJALLA MAKAAVAN 70-KILOISEN POTILAAN PAINERASITUSPISTEET PU-PÄÄLLINEN Kaikki TEMPUR-MED

Lisätiedot

Sivu 1/5 Keskivartalon ja syvien lihasten harjoitus Tee harjoitukset rauhallisella tempolla. Toista liikkeitä 15 kertaa peräkkäin Oikea seisoma-asento asento ja hyvä ryhti - Sivussa katsottuna oikeassa

Lisätiedot