Taksinkuljettajan ammattipätevyys - peruskoulutus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taksinkuljettajan ammattipätevyys - peruskoulutus"

Transkriptio

1

2 Taksinkuljettajan ammattipätevyys - peruskoulutus Koulutuksen sisältö ja opetusmenetelmät Taksinkuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutus on kestoltaan 30 oppituntia ja pääasiallisena opetusmenetelmänä on teoriaopetus joka toteutetaan lähiopetuksena. Yhden oppitunnin kesto on 45 minuuttia. Koulutusohjelman sisältö on valtioneuvoston asetuksen 825/ :n oppiaineluettelon mukainen. Tavoitteena on saada oppilaille riittävä ammattitaito toimia taksinkuljettajana, huomioiden lainsäädännön, liikennekäyttäytymisen ja taksipalveluiden laadun merkitys. Opiskelumateriaali sisältää opetuksessa läpikäytävää aineistoa, harjoitustehtäviä, kotitehtäviä sekä opintoja tukevaa audiovisuaalista materiaalia. Luentojen lisäksi opetusmuotoina käytetään ryhmäkeskusteluja sekä tehdään käytännön harjoituksia mm. mittarisalkulla, pyörätuolilla ym. taksinkuljettajan työhön liittyvällä kalustolla.

3 1) Taksiliikenteen harjoittamiseen liittyvät säännökset (5h) Tavoitteena on ymmärtää taksinkuljettajaa koskeva lainsäädäntö ja osata toimia kuljettajana sen mukaisesti. Ymmärtää taksinkuljettajan vastuut, velvoitteet ja toimintasäännöt. Auttaa näkemään nämä myönteisinä tekijöinä palvelutason ja asiakasturvallisuuden varmistamisessa. 1.1 Taksiliikennelaki (217/2007) ja kuljettajan ammattipätevyys; 2h Perehdytään taksinkuljettajaa ja kuljettajan ammattipätevyyttä koskeviin lakeihin ja asetuksiin. Tarkastellaan tieliikennelakia taksinkuljettajan ammattiin soveltuvin osin. 1.2 Ympäristö- ja terveysvaatimukset, työaikalaki; 1h Tarkastellaan työaikalakia, työ- ja lepoaikaa koskevia säädöksiä, kuljettajan terveysvaatimuksia, ympäristön huomioimista kuljettajan näkökannalta. 1.3 Ajoneuvoon ja sen käyttöön liittyvät ajoneuvolainsäädännön vaatimukset; 2h Perehdytään ajoneuvon soveltuvuuteen taksikäytössä, taksiauton varusteisiin sekä ajossa mukana pidettäviin asiapapereihin. 2) Liikenneturvallisuus ja taksiliikenteen turvallisuus (6h) Tavoitteena on tunnistaa taksiliikenteen riskit. Ymmärtää ennakoivan ja ympäristöystävällisen ajotavan merkitys turvallisessa kuljetuksessa. Toimia oikein onnettomuustilanteissa. Käyttää oikein ja turvallisesti teknisiä laitteita. Teoriaosuuden jälkeen seuraa tutustuminen taksiajoneuvon varusteisiin ja turvalaitteisiin, sekä harjoitusta niiden käytössä. 2.1 Yleinen liikenneturvallisuus ja taksiliikenteen turvallisuus; 1h Perehdytään liikenneturvallisuuteen yleensä sekä ajamiseen muuttuvissa liikenne- ja keliolosuhteissa. Opiskellaan mm. vahinkoilmoituksen tekeminen. 2.1 Turvallinen, ennakoiva ja ympäristöystävällinen ajotapa; 1h Opetuksessa kiinnitetään huomio ennakoivaan ajotapaan, joka lisää turvallisuutta ja vähentää ympäristöhaittoja. Lisäksi käydään läpi kuljettajan henkilökohtaiseen turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten turvavyön käyttö. Pohditaan oman asenteen merkitystä turvallisessa ajosuoritteessa. 2.3 Ensiapu ja toiminta onnettomuustilanteessa; 2h Käydään läpi ensiavun antaminen sairaskohtaustilanteessa. Perehdytään oikeisiin ensiapu/toimintatapoihin onnettomuustilanteessa, kuten lisäonnettomuuksien estäminen, avun hälyttäminen ja hätäensiapu. 2.4 Teknisten apuvälineiden, turvalaitteiden ja viestimien oikea käyttö ja kiinnitys kuljetuksissa; 2h Opetuksessa perehdytään erilaisiin teknisiin apuvälineisiin, turvalaitteisiin ja viestimiin, joita takseissa yleisesti käytetään. Teoriaopetusta seuraa käytännön harjoitus.

4 KÄYTÄNNÖN HARJOITUS: Oppilaat tutustuvat paikalla olevan taksiauton varusteisiin ja turvalaitteisiin. Samalla harjoitellaan mm. koulukyytikuvun asennus/poisto, navigaattorin kiinnitys/käyttö, turvaistuimen oikea kiinnitys/airbagin pois kytkentä. Kiinnitetään huomiota puhelimen käyttöön. Harjoitusten jälkeen tehdään yhteenveto havainnoista. 3) Taksinkuljettajan vastuut ja velvollisuudet (2h) Tavoitteena on perehdyttää oppilaat huomioimaan vastuut ja velvoitteet erityisesti kuljetusasiakasta kohtaan taksiliikenteessä. 3.1 Yleisvastuu kuljetuksen suorittamisesta; 1h Perehdytään kuljettajan vastuisiin ja velvollisuuksiin kuljetuksen näkökulmasta; ajolupa, ajovelvoite, auton liikennekelpoisuus ym. 3.2 Yleisvastuu kuljetettavista; 1h Tarkastellaan kuljettajan vastuita ja velvoitteita taksiasiakasta kohtaan; auttamisvelvollisuus, salassapitovelvollisuus, löytötavarat ym. 4) Asiakaspalvelu ja taksipalvelujen laatu erilaiset kuljetustarpeet ja matkustajaryhmät huomioon ottaen (8h) Tavoite on kouluttaa tulevasta taksinkuljettajasta asiakaspalvelun moniosaaja. Oppilaat perehdytetään ensivaikutelman ja vuorovaikutuksen merkitykseen, matkustusmukavuuden varmistamiseen ja paikallistuntemuksen merkitykseen sujuvassa matkanteossa. Osuuden 4.3 jälkeen oppilaat suorittavat käytännön harjoituksen invavarusteiden kanssa. 4.1 Taksiliikennelain laatuvaatimukset; 1h Oppilaiden kanssa käydään läpi lainsäädännössä esitetyt laatuvaatimukset. Pohditaan laatuvaatimusten merkitystä asiakastyytyväisyyden näkökulmasta. 4.2 Kuljettajan käyttäytyminen ja vuorovaikutus kuljetettavan kanssa; 1h Pohditaan eri esimerkkien valossa tilanteita, joita kuljettaja kohtaa työssään esim. vihaiset asiakkaat, päihtyneet ym. Perehdytään seikkoihin, jotka muodostavat laatumielikuvan asiakkaalle. 4.3 Erilaisten matkustajien ja matkustajaryhmien avun tarpeen tunnistaminen ja avustaminen; 3h Perehdytään erilaisiin matkustajaryhmiin ja niiden avuntarpeisiin ja avustamiseen; yksityishenkilöt, yritysasiakkaat, ikääntyneet, sairaat, sokeat, vammaiset, paljon matkatavaraa kuljettavat ym. Teorian jälkeen seuraa harjoituksia käytännössä.

5 KÄYTÄNNÖN HARJOITUS: Harjoitellaan pyörätuolin sekä paarien käyttöä myös hankalat olosuhteet huomioiden, esim. portaikossa, ajoluiskassa tms. Paikalla olevaan invataksiin tutustutaan ja opetellaan invarampin ja/tai invahissin käyttöä. Harjoitellaan huolellisesti potilaan/pyörätuolin kiinnittämistä taksiin. Harjoitusten jälkeen tehdään yhteenveto havainnoista. 4.4 Matkustusmukavuuteen vaikuttaminen; 1h Käydään läpi rauhallinen ajotapa, kuljettajan ja auton siisteys, radion ja muiden viestinten käyttö sekä kuljettajan käytös. 4.5 Paikallistuntemuksen merkitys, etäisyyksien ja matka-aikojen arvioiminen; 2h Tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät paikallistuntemuksen olevan merkittävä osa ammattitaitoa ja osaamista, kuten myös etäisyyksien ja matka-aikojen arviointi. 5) Taksiliikenteen käytännöt ja käyttöjärjestelmät (6h) Tavoitteena on oikeaoppinen taksoitus, tunnistaa perusmaksun soveltamisalue, sekä erilaiset maksujärjestelmät ja maksuvälineet. Perehdytään taksamittarin ja maksupäätteen käyttöön. Lisäksi opetuksessa perehdytään yhteiskunnan järjestämiin erityisryhmien kuljetuksiin ja niiden käytäntöihin. Osuuden 5.2 jälkeen oppilaat suorittavat harjoituksen, jossa apuvälineenä käytetään mittarisalkkua. 5.1 Taksat ja taksamittarin käyttö; 2h Tavoitteena on, että oppilaat tuntevat taksojen perusteet ja osaavat soveltaa ja käyttää niitä oikein. Perehdytään perusmaksun soveltamisalueen käyttöön ja merkitykseen. Perehdytään taksamittarin käyttöön. 5.2 Erilaiset maksujärjestelmät ja maksuvälineet; 2h Tavoite on oppia käyttämään maksupäätettä ja tutustuttaa oppilaat erilaisin maksuvälineisiin. KÄYTÄNNÖN HARJOITUS Opiskellaan mittarisalkun avulla laitteen käynnistäminen ja muut eri toiminnot. Harjoitusten jälkeen yhteenveto havainnoista. 5.3 Yhteiskunnan järjestämät vammais-, päivähoito- ja koululaiskuljetukset sekä vanhusten kuljetukset ja niihin liittyvät käytännöt; 2h Perehdytään kelan käyttämiin taksin palvelumuotoihin. Oppilaille kerrotaan myös muista yhteiskunnan järjestämistä kuljetuksista ja niihin liittyvistä käytännöistä, esim. oppilaskuljetuksista. 6) Taksinkuljettajan työkyky ja työturvallisuus (3h) Tavoitteena on perehdyttää oppilaat taksinkuljettajan työsuhteeseen liittyviin vastuisiin, velvoitteisiin ja oikeuksiin. Lisäksi opetetaan kiinnittämään huomiota oman työkyvyn ja jaksamisen ylläpitämiseen sekä terveydestä huolehtimiseen.

6 6.1 Kuljettaja työntekijänä ja palvelussuhteeseen liittyvät seikat; 1h Tavoite on tuntea ja tunnistaa työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet työsopimuslain sekä työaikalain pohjalta. 6.2 Taksinkuljettajan henkilökohtainen turvallisuus; 1h Käydään läpi ongelma- ja uhkatilanteita, joita kuljettaja saattaa työssään kohdata. Perehdytään lainsäädäntöön hätävarjelun/voimankäytön suhteen sekä teknisiin puolustautumisvälineisiin. 6.3 Kuljettajan terveydentilan, fyysisen ja henkisen suorituskyvyn, väsymyksen, ruokavalion ja lääkeaineiden käytön vaikutus ajokykyyn; 1h Tavoite on auttaa oppilaita ymmärtämään terveydentilan merkitys taksinkuljettajan tehtävän hoitamisessa. Käydään läpi fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen liittyviä tekijöitä sekä lääkeaineiden ja päihteiden käytön vaikutusta ajokykyyn.

PYÖKÄRI OY. TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYDEN PERUSKOULUTUS KOULUTUSOHJELMA 30 h

PYÖKÄRI OY. TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYDEN PERUSKOULUTUS KOULUTUSOHJELMA 30 h PYÖKÄRI OY TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYDEN PERUSKOULUTUS KOULUTUSOHJELMA 30 h 2 SISÄLTÖ 1. KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN 2. PERUSTASON AMMATTIPÄTEVYYSKOULUTUKSEN SISÄLTÖ 3. OPINTOJAKSOT JA OPPIMISTAVOITTEET

Lisätiedot

Suomen Taksiliitto ry. Taksinkuljettajakoulutus Opetussuunnitelma

Suomen Taksiliitto ry. Taksinkuljettajakoulutus Opetussuunnitelma Suomen Taksiliitto ry Taksinkuljettajakoulutus SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 2 1. TAKSILIIKENTEEN LAIT JA SÄÄNNÖKSET... 3 1.1 Taksinkuljettajan ajolupa ja ajokortti... 3 1.2 Taksiliikennelaki kuljettajaa

Lisätiedot

TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYSKOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA (30 h) ÅLIUTTU LOGISTIIKKA OY

TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYSKOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA (30 h) ÅLIUTTU LOGISTIIKKA OY TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYSKOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA (30 h) ÅLIUTTU LOGISTIIKKA OY JOHDANTO Taksiliikennelaki (217/2007), laki taksinkuljettajien ammattipçtevyydestç ja valtioneuvoston asetus taksinkuljettajan

Lisätiedot

Ammattipätevyyskoulutus 30 h taksiliikenteeseen

Ammattipätevyyskoulutus 30 h taksiliikenteeseen Ammattipätevyyskoulutus 30 h taksiliikenteeseen 1. Taksiliikenteen harjoittamiseen liittyvät säännökset Tavoite on osata taksinkuljettajaa koskevat lait ja säädökset, tietää vastuunsa ja velvoitteensa

Lisätiedot

Määräys taksinkuljettajan kokeen vaatimukset

Määräys taksinkuljettajan kokeen vaatimukset Perustelumuistioluonnos 1(5) Määräys taksinkuljettajan kokeen vaatimukset TRAFI/196242/03.04.03.00/2017 Määräyksen tausta ja säädösperusta Laki liikenteen palveluista (320/2017) tulee pääosin voimaan 1

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus N:o 825 Valtioneuvoston asetus taksinkuljettajien ammattipätevyydestä Annettu Helsingissä 5 päivänä marraskuuta 2009 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Koulutusohjelmat vuodelle 2015 1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Sisältää henkilöliikenteen kuljettajan lainsäädännölliset oikeudet ja velvollisuudet häiriö-, vaara ja onnettomuustilanteissa.

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyshankkeet. Lakimies Aino Still/ Liikenneoikeusyksikkö

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyshankkeet. Lakimies Aino Still/ Liikenneoikeusyksikkö Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyshankkeet Lakimies Aino Still/ Liikenneoikeusyksikkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräyksenantovaltuudet liikenteen

Lisätiedot

Toplaaja, logistiikka ja terveystieto syksyllä 2013

Toplaaja, logistiikka ja terveystieto syksyllä 2013 Toplaaja, logistiikka ja terveystieto syksyllä 2013 Terveystietoa ja fysiikkaa 3h/vko Terveystiedon osaamiskokonaisuus ja ammattipätevyystunnit. Taulukon jälkeisessä osiossa on tummennettu ne ammattipätevyysosat,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen

Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen Sisältö JOHDANTO Kuljettajaopetuksen tavoitteet Opetukselliset periaatteet Opetuksen järjestäminen käytännössä TEORIAOPETUS AJO-OPETUS OPETUSLUPA

Lisätiedot

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta/ Eduskunta /

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta/ Eduskunta / ASIANTUNTIJALAUSUNTO 1 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta/ 00102 Eduskunta / LiV@eduskunta.fi ASIA: VIITE: HE 157/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikenteen palveluista annetun

Lisätiedot

Mielestämme kokeen suorittajan tulisi osoittaa kielitaito yleisesti hyväksytyllä todistuksella esimerkiksi YKI 3.

Mielestämme kokeen suorittajan tulisi osoittaa kielitaito yleisesti hyväksytyllä todistuksella esimerkiksi YKI 3. KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/196242/03.04.03.00/2017 1(16) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 2 Kokeen yleiset vaatimukset Mielestämme kokeen suorittajan tulisi osoittaa kielitaito

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 6843/302/2005 PL 120 9.3.2005 00101 Helsinki

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 6843/302/2005 PL 120 9.3.2005 00101 Helsinki Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 6843/302/2005 PL 120 9.3.2005 00101 Helsinki Viite Ajoneuvohallintokeskukseen 8.3.2005 saapunut hakemuksenne. Asia Säädösperusta Hakija, jota päätös koskee Päätös Kuljettajaopetuksen

Lisätiedot

Puolustusvoimien kalusto tienpäällä turvallisesti

Puolustusvoimien kalusto tienpäällä turvallisesti Puolustusvoimien kalusto tienpäällä turvallisesti Lapin liikenneturvallisuusfoorumi 2018 15.11.2018 Rovaniemi Nimi Työ Osasto 14.11.2018 1 Aiheet 1. Liikenneturvallisuus puolustusvoimissa 2. Puolustusvoimien

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Asia Säädösperusta Päätös Ehdot ja rajoitukset Kuljettajaopetuksen opetussuunnitelman hyväksyminen Ajokorttiasetus 19 2.

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Ammattikuljettajan työhyvinvointi turvallinen ja ergonominen työpäivä Materiaalin käyttö- ja tekijänoikeudet turvallinen ja ergonominen työpäivä koulutusmateriaali Tekijänoikeus on

Lisätiedot

Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka

Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka Ajoneuvohallintokeskus Tehty 29.12.1997 Muutettu 21.9.1999 Sisällys Johdanto... 2 Koulutuksen periaatteet... 2 Koulutuksen tavoitteet... 2 Koulutuksen rakenne ja

Lisätiedot

Henkilökuljetukset. Maakunnallistuvat vammaispalvelut Erityisasiantuntija Jaana Viemerö Suomen Kuntaliitto

Henkilökuljetukset. Maakunnallistuvat vammaispalvelut Erityisasiantuntija Jaana Viemerö Suomen Kuntaliitto Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Henkilökuljetukset Maakunnallistuvat vammaispalvelut 20.8.2018 Erityisasiantuntija Jaana Viemerö Suomen Kuntaliitto Kuntaliiton tiedotteet

Lisätiedot

ESIMERKKEJÄ LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMISTA HALLINTOKUNTA/SEKTORI: TERVEYSTOIMI /terveyskeskus ja vastaanotto

ESIMERKKEJÄ LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMISTA HALLINTOKUNTA/SEKTORI: TERVEYSTOIMI /terveyskeskus ja vastaanotto HALLINTO/SEKTORI: TERVEYSTOIMI /terveyskeskus ja vastaanotto Terveydenhoitajat Lääkärit llisuustietämyksen Henkilökunnan koulutus (terveydentilan vaikutus liikenneturvallisuuteen, lääkkeiden vaikutus toimintakykyyn),

Lisätiedot

ANTIN AUTOKOULU OY. Asemakatu 12. 92100 Raahe. info@antinautokoulu.fi. puh. 08-221130, fax. 08-221132

ANTIN AUTOKOULU OY. Asemakatu 12. 92100 Raahe. info@antinautokoulu.fi. puh. 08-221130, fax. 08-221132 ANTIN AUTOKOULU OY Asemakatu 12 92100 Raahe info@antinautokoulu.fi puh. 08-221130, fax. 08-221132 KULJETUSALAN PERUSTASON AMMATTIPÄTEVYYS KOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA Kuljetusalan perustason ammattipätevyys

Lisätiedot

EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5

EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5 EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 30.3.2009 1.1 26.11.2009 Koulutuksen kokemusten

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki Taksi-, henkilö- ja tavaraliikenne alkaen

Liikennepalvelulaki Taksi-, henkilö- ja tavaraliikenne alkaen Liikennepalvelulaki Taksi-, henkilö- ja tavaraliikenne 1.7.2018 alkaen Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 31.5.2018 Toini Puustinen, Pohjois-Savon ELY-keskus 1. Yleistä liikennepalvelulaista 2. Keskeiset

Lisätiedot

Materiaalia voi käyttää hyvin osana logistiikan perustutkinnon koulutuksessa autonkuljettajan sekä yhdistelmäajoneuvonkuljettajan

Materiaalia voi käyttää hyvin osana logistiikan perustutkinnon koulutuksessa autonkuljettajan sekä yhdistelmäajoneuvonkuljettajan Saatteeksi opetusmateriaalin käyttäjälle ja tutustujalle. Sisällön soveltuvuus koulutukseen: Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, tavaraliikenne kouluttajan materiaali on suunnattu nimensä mukaisesti

Lisätiedot

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS 2 PALVELUKUVAUS TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 LIIKENNÖINTIKOHTEIDEN YLEISKUVAUS... 2 2 KALUSTOLLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Yhdenvertaisuuslain 20 :n 3 momentti

Yhdenvertaisuuslain 20 :n 3 momentti 1 INVALIDILIITTO RY LAUSUNTOPYYNTÖ Mannerheimintie 107 00280 Helsinki 9.3.2016 Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta Vuorikatu 24 00100 Helsinki VIITE ASIA Yhdenvertaisuuslain 20 :n 3 momentti Lausunto

Lisätiedot

Koulumatka mitataan kotipihalta koulun tai päiväkodin pihalle lyhintä mahdollista kulkukelpoista reittiä (pyörä- ja kävelytiet mukaan lukien) pitkin.

Koulumatka mitataan kotipihalta koulun tai päiväkodin pihalle lyhintä mahdollista kulkukelpoista reittiä (pyörä- ja kävelytiet mukaan lukien) pitkin. 1 ESI- JA PERUSOPETUKSEN KOULUKULJETUSPERIAATTEET (KULJETUSSÄÄNTÖ) 1.8.2011 ALKAEN YLEISET PERIAATTEET Perusopetuslain 32 :n mukaan koulumatkoilla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen, mikäli - perusopetusta

Lisätiedot

Ajankohtaista koulukuljetuksista

Ajankohtaista koulukuljetuksista Ajankohtaista koulukuljetuksista Karhukuntien liikenneturvallisuusja koulukuljetusseminaari 4. 5.10.2012 Kai Leppimäki, Porin kaupungin koulutusvirasto Porin koulutoimen kuljetusoppilaat Tilastopäivän

Lisätiedot

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 7.9.2009

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 7.9.2009 KULJETUSALAN PERUSTASON AMMATTIPÄTEVYYS, 10 ov Arvioinnin kohde Ammattiosaamisen näyttö Muu osaamisen arviointi 1. Turvallisuussääntöihin perustuva järkevän ajokäyttäytymisen parantaminen Tavoitteet ja

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) Vastaanottaja: Liikenne- ja viestintäministeriö. Viite: LVM148/03/2013, LVM022:00/2013

Lausunto 1 (5) Vastaanottaja: Liikenne- ja viestintäministeriö. Viite: LVM148/03/2013, LVM022:00/2013 Lausunto 1 (5) Vastaanottaja: Liikenne- ja viestintäministeriö Viite: LVM148/03/2013, LVM022:00/2013 Lausuntopyyntö koskien luonnosta hallituksen esitykseksi laiksi taksinkuljettajan ammattipätevyydestä

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA KUORMA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU

AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA KUORMA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA KUORMA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU Suomen Punainen Risti (SPR) on suunnitellut ensiapukurssin ammattikuljettajille. Kurssien sisällöissä on otettu huomioon liikenteeseen

Lisätiedot

Jos tarvitset lisää ajoharjoitusta, kustannus 70 / tunti sis. alv:n 24 %.

Jos tarvitset lisää ajoharjoitusta, kustannus 70 / tunti sis. alv:n 24 %. Kurssimaksumme koulutuksesta. MOPOKOULUTUS (AM 120 AJOKORTTILUOKKA) 380 + viranomaismaksut 40 ajokorttilupa, 31 teoriakoe, 28 käsittelykoe. MOPOAUTOKOULUTUS (AM 121) 425 + viranomaismaksut 40 ajokorttilupa,

Lisätiedot

LIITE 1 Hankinnan kohteen/palvelun kuvaus. Kuljetuspalvelut 1. Hankinnan kohde

LIITE 1 Hankinnan kohteen/palvelun kuvaus. Kuljetuspalvelut 1. Hankinnan kohde LIITE 1 Hankinnan kohteen/palvelun kuvaus Kuljetuspalvelut 1. Hankinnan kohde Hankinnan kohteena ovat Pyhärannan kunnan vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaiset henkilökuljetukset.

Lisätiedot

Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus:

Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus: Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus: Miten viranomainen näkee raskaan kaluston simulaatioopetuksen lähitulevaisuudessa. Sampsa Lindberg 14.2.2012 Vantaa Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

Teema 1 Kouluun ja sairaalaan myös s huomenna

Teema 1 Kouluun ja sairaalaan myös s huomenna Teema 1 Kouluun ja sairaalaan myös s huomenna Taksiliikennelain muutostarpeita selvittävä asiantuntijaryhmä 8.10.2010 Kouluun ja sairaalaan myös huomenna Esitetyt ongelmat: Koulukuljetusten kilpailuttaminen

Lisätiedot

PERTUNMAAN KUNNAN KOULUKULJETUSTEN KILPAILUTUS 2015

PERTUNMAAN KUNNAN KOULUKULJETUSTEN KILPAILUTUS 2015 PERTUNMAAN KUNNAN KOULUKULJETUSTEN KILPAILUTUS 2015 Sivu 1/6 TARJOUSKILPAILUN KOHTEET LIITE 1 Kilpailutuksen tarjouskohteet kuuluvat sivistystoimen hallinnonalaan. Sivistyslautakunta tekee hankintapäätöksen

Lisätiedot

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin:

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: AV-koe (TOT4) 1. Saan ajaa suoraan tätä kaistaa. 2. Saan kääntyä oikealle tältä kaistalta. 3. Saan kääntyä vasemmalle tältä kaistalta. 4. Ajan suoraan.

Lisätiedot

JOUKKOLIIKENNE <PVM>

JOUKKOLIIKENNE <PVM> JOUKKOLIIKENNE Joukkoliikenne 1. Miten joukkoliikenne palvelee liikenneturvallisuutta 2. Palveluliikenne 3. Joukkoliikenteen esteettömyys 4. Pysäkkijärjestelyt 5. Maankäyttö 6. Mikä on joukkoliikenteen

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 4.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Päiväys/Datum/Date Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref

PÄÄTÖS. Päiväys/Datum/Date Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref PÄÄTÖS Päiväys/Datum/Date 27.6.2011 Suomen Kelpo Kuski Oy Haapaniemenkatu 18 70110 Kuopio Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref TRAFI/11208/03.04.03.06/2011 Hakemus 13.6.2011 Kuljettajaopetuksen B -luokan

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet Aino Still 23.8.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Viranomaisen valtuudesta antaa määräyksiä Perustuslain

Lisätiedot

Näyttöympäristö: Esimerkiksi kodinomaiset laitokset (kuten Ruusakoti), päiväkodit tai asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot).

Näyttöympäristö: Esimerkiksi kodinomaiset laitokset (kuten Ruusakoti), päiväkodit tai asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot). Asiointipalvelut ja erityisryhmien avustaminen 20 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: suunnittelee työtään asiakaskohteen toiminnan, palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen

Lisätiedot

ILOMANTSIN KUNNAN KOULULAISKULJETUSTEN ASIAKASKYSELY toukokuu 2017 Raportti

ILOMANTSIN KUNNAN KOULULAISKULJETUSTEN ASIAKASKYSELY toukokuu 2017 Raportti ILOMANTSIN KUNNAN KOULULAISKULJETUSTEN ASIAKASKYSELY toukokuu 2017 Raportti Vastausprosentti oli 39,9 % 1. Oppilaan/opiskelijan ikä 2. Oppilas/opiskelija käyttää koululaiskuljetusta (taksia) Vastaajien

Lisätiedot

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 26.11.2009 1.1 31.5.2010 Lisätty kokeeseen

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 10645/302/2005 PL 120 27.04.2005 00101 Helsinki. Piikatu 1 55120 IMATRA

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 10645/302/2005 PL 120 27.04.2005 00101 Helsinki. Piikatu 1 55120 IMATRA Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 10645/302/2005 PL 120 27.04.2005 00101 Helsinki Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä / aikuisopisto Piikatu 1 55120 IMATRA Viite Asia Säädösperusta Hakija, jota päätös koskee

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Eija Terävä eija.terava@lohja.fi 050 466 0646 www.hiidenopisto.fi SISÄLLYS 2 Tilauskoulutus

Lisätiedot

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuus ja työsuojelu Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuuslaki Työturvallisuuslaki (738/2002) koskee kirkkoa ja seurakuntia. Lain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita

Lisätiedot

Sosterin ja Etelä-Savon Taksin sopimus ja siihen liittyvä koulutus sekä sopimukset.

Sosterin ja Etelä-Savon Taksin sopimus ja siihen liittyvä koulutus sekä sopimukset. Sosterin ja Etelä-Savon Taksin sopimus ja siihen liittyvä koulutus sekä sopimukset. KULJETUSTEN LAATU JA KULJETUSKALUSTO Palveluntuottaja vastaa siitä, että jokainen tilattu matka on korkeatasoisten laatuvaatimusten

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010-2012

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010-2012 LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010-2012 KUNTA: HALLINTOKUNTA/SEKTORI: VESILAHTI SIVISTYSTOIMI / luokka-asteet 1.-6. KOHDE- Opettajat Liikennekasvatuksen merkityksen sisäistäminen,

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Mirja Vehovuori mirja.vehovuori@lohja.fi 09 22422786, 050 5230711 www.hiidenopisto.fi

Lisätiedot

Simulaatio-opetuksen laajaalaisuus: Lähitulevaisuuden haasteet raskaan kaluston simulaatioopetuksessa.

Simulaatio-opetuksen laajaalaisuus: Lähitulevaisuuden haasteet raskaan kaluston simulaatioopetuksessa. Simulaatio-opetuksen laajaalaisuus: Lähitulevaisuuden haasteet raskaan kaluston simulaatioopetuksessa. Haasteet Simulaattori laitteena ei ratkaise koulutushaasteita itse asiassa se voi tuoda niitä lisää.

Lisätiedot

Simulaattorit ja sääntely

Simulaattorit ja sääntely Simulaattorit ja sääntely Raskaan kaluston simulaatioseminaari 9.5.2014 Technopolis, Vantaa Sampsa Lindberg Erityisasiantuntija Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Aiheita Tunteista Suuntaviivoja Vaikuttavuus

Lisätiedot

Ajokorttilaki. Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ajokorttilaki. Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajokorttilaki Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajokorttilaki ja sen sisältö Uusitaan ajokorttiasioita koskeva lainsäädäntö avoitteena kehittää

Lisätiedot

HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS

HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 7.3.2012 HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS PL-HYPPYMESTARIKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Pakkolaukaisuhyppymestarikurssin

Lisätiedot

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 2 luku Työnantajan yleiset velvollisuudet 8 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden

Lisätiedot

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta Trafin kuljettajantutkinto-työpaja 1.12.2017 1 HE ajokorttilain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan Ajokorttimenettelyjä kehitettäväksi Muutoksia kuljettajakoulutukseen

Lisätiedot

KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2

KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2 Sivu 1/5 KOULUKULJETUKSET Tarjouspyynnön LIITE 2 TARJOUSKILPAILUN EHDOT KOULUKULJETUKSET 1. Liikenneluvan voimassaolo 2. Liikenneluvan automäärä 3. Yhteenliittymä 4. Alihankinta 5. Tiedot liikennöitsijästä

Lisätiedot

Autokoulujen opetussuunnitelma henkilöauton ajokorttiluokkaan B

Autokoulujen opetussuunnitelma henkilöauton ajokorttiluokkaan B Autokoulujen opetussuunnitelma henkilöauton ajokorttiluokkaan B Liikenteen turvallisuuskouluttajat ry LIITU 23.10.2015 Autokoulujen opetussuunnitelma henkilöauton ajokorttiluokkaan B 1 JOHDANTO Tämä opetussuunnitelma

Lisätiedot

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi HE 41/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

KALLO-JAU HOJARVI-MOYKKYN EN-VAHALAKI- KAUKONEN KOULUKULJETUS TARJOUSPYYNTO

KALLO-JAU HOJARVI-MOYKKYN EN-VAHALAKI- KAUKONEN KOULUKULJETUS TARJOUSPYYNTO KALLO-JAU HOJARVI-MOYKKYN EN-VAHALAKI- KAUKONEN KOULUKULJETUS TARJOUSPYYNTO 2 TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 1 TARJOUSPYYNTO SISALLYSLUETTELO 1 OSTAJA 3 2 HANKINTAMENETTELY 3 3 TARJOUSPYYNNON KOHDE 3 4 KALUSTOLLE

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 7861/302/2004/kul.2 PL 120 00101 Helsinki 22.11.2004

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 7861/302/2004/kul.2 PL 120 00101 Helsinki 22.11.2004 Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 7861/302/2004/kul.2 PL 120 00101 Helsinki 22.11.2004 Viite Ajoneuvohallintokeskukseen 18.11.2004 saapunut hakemuksenne. Asia Säädösperusta Hakija, jota päätös koskee Päätös

Lisätiedot

/ f-- Trafi. päärös. Ajokorttilaki 375, 1 momentti

/ f-- Trafi. päärös. Ajokorttilaki 375, 1 momentti Trafi Liikenteen tu rvallisuusvirasto Traf iksä ke rhetsve rket päärös Suomen Autokoululiitto ry Ratamestarinkatu 11 00520 Helsinki Päiväys/ S.4.2016 Datum Dnro/Dnr TRAFI/ I0B7 49 / 03.O4.03.06/ 20t6 Viite/

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUOHJEET TAVALLISEN TAKSIN KÄYTTÄJILLE sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu

KULJETUSPALVELUOHJEET TAVALLISEN TAKSIN KÄYTTÄJILLE sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu KULJETUSPALVELUOHJEET TAVALLISEN TAKSIN KÄYTTÄJILLE sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Hyvä kuljetuspalvelun asiakas! Tässä on avuksenne kuljetuspalveluiden käyttöohje. Kuljetuspalvelumatkat on

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki, mitä ihmettä?

Liikennepalvelulaki, mitä ihmettä? Liikennepalvelulaki, mitä ihmettä? Hankinta-asiantuntija Olli Jylhä Uudistuksen tavoitteet Mahdollistaa matkaketjut Lisää kilpailua Joustavuutta kuljetuksiin Edistää digitalisointia Kolme vaihetta:» Vaihe

Lisätiedot

KAMPAUKSET JA EHOSTUS

KAMPAUKSET JA EHOSTUS 4.1.2. KAMPAUKSET JA EHOSTUS Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Kampauksen ja ehostuksen suunnitteleminen tekee toteuttamiskelpoisia kampausja ehostussuunnitelmia ja noudattaa

Lisätiedot

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu. Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu. Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014 Perustason ensihoidon koulutuskokeilu Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014 Perustason ensihoidon osaamisen painopistealueita kokeilun suunnittelussa Ensihoitotyön osaaminen Itsearviointi,

Lisätiedot

Kuljetuspalvelujen mahdollinen yhteinen järjestäminen kuntien välisenä yhteistyönä

Kuljetuspalvelujen mahdollinen yhteinen järjestäminen kuntien välisenä yhteistyönä Kuljetuspalvelujen mahdollinen yhteinen järjestäminen kuntien välisenä yhteistyönä 14.11.2017 Tuomas Päivinen, kuljetuspalvelupäällikkö, Helsingin kaupunki 1 Kuljetuspalvelujen kokonaisuus Osa sosiaalihuoltoa.

Lisätiedot

RASKAAN KALUSTON ENERGIANKÄYTÖN TEHOSTAMINEN AJONEUVO- JA KÄYTTÖTEKNISIN RATKAISUIN

RASKAAN KALUSTON ENERGIANKÄYTÖN TEHOSTAMINEN AJONEUVO- JA KÄYTTÖTEKNISIN RATKAISUIN 1 (8) VTT Prosessit Johtava tutkija Nils-Olof Nylund 8.12.2003 RASKAAN KALUSTON ENERGIANKÄYTÖN TEHOSTAMINEN AJONEUVO- JA KÄYTTÖTEKNISIN RATKAISUIN Väliraportti Raskaankaluston energiankäyttö -projekti

Lisätiedot

LINJA-AUTON KULJETTAJAN KÄSIKIRJA

LINJA-AUTON KULJETTAJAN KÄSIKIRJA LINJA-AUTON KULJETTAJAN KÄSIKIRJA MIIA AHONEN, 2019 Toimittanut Simo Hokkanen ARVOISA LUKIJA! Tämä kirjan 12.painos on päivitetty vastaamaan tämän hetken lainsäädäntöä. Valitettavasti kirjaan jäi joitakin

Lisätiedot

INVALIDILIITTO RY ASIANTUNTIJALAUSUNTO Asia: HE 161/2016 vp Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

INVALIDILIITTO RY ASIANTUNTIJALAUSUNTO Asia: HE 161/2016 vp Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1 INVALIDILIITTO RY ASIANTUNTIJALAUSUNTO 9.11.2016 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta Asia: HE 161/2016 vp Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Viite: Eduskunnan

Lisätiedot

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Henkilökunnan työturvallisuus Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Työsuojeluvastuualue, Paula Moilanen 1 Lainsäädännön tavoite Työturvallisuuslain(

Lisätiedot

Liikennekaari. Markkinat-alatyöryhmä

Liikennekaari. Markkinat-alatyöryhmä Liikennekaari Markkinat-alatyöryhmä 10.5.2016 1 Seuraa verkossa: https://www.youtube.com/watch?v=c9razyevu hq Kysymykset / kommentit: http://screen.io/lvm Tilaisuuden tavoitteet Avata lausuttavana olevan

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUOHJEET TAVALLISEN TAKSIN KÄYTTÄJILLE SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU

KULJETUSPALVELUOHJEET TAVALLISEN TAKSIN KÄYTTÄJILLE SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU KULJETUSPALVELUOHJEET TAVALLISEN TAKSIN KÄYTTÄJILLE SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU Hyvä kuljetuspalvelun asiakas! Tässä on avuksenne kuljetuspalvelujen käyttöohje. Kuljetuspalvelumatkat on

Lisätiedot

Ammattipätevyyskoulutusvelvoite koskee lähes kaikkia!

Ammattipätevyyskoulutusvelvoite koskee lähes kaikkia! Ammattipätevyyskoulutusvelvoite koskee lähes kaikkia! Liian harva yrittäjä ja yrityksen työntekijä tietää tarvitsevansa kuljettajien pakollista viiden päivän ammattipätevyyskoulutusta. KAIKKI jotka ajavat

Lisätiedot

AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA LINJA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU

AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA LINJA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU AMMATTIKULJETTAJAN JATKOKOULUTUSOHJELMA LINJA-AUTONKULJETTAJA: ENSIAPU Suomen Punainen Risti (SPR) on suunnitellut ensiapukurssin ammattikuljettajille. Kurssien sisällöissä on otettu huomioon liikenteeseen

Lisätiedot

Koulukuljetusten kilpailutus, turvallisuusnäkökulmia

Koulukuljetusten kilpailutus, turvallisuusnäkökulmia Koulukuljetusten kilpailutus, turvallisuusnäkökulmia Tapio Heiskanen yhteyspäällikkö, Lounais-Suomen alue liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan jäsen Muutamia otsikoita koulukuljetuksista 2016-2017

Lisätiedot

( ).

(  ). Koulutushankkeeseen kuuluvat Koulujen turvallisuus ja lainsäädäntö asiantuntijaluento sekä Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Opetus ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikön ja Lapin urheiluopiston

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100 VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta direktiiviksi maanteiden tiettyjen ajoneuvojen kuljettajien perustason ammattipätevyydestä ja jatkokoulutuksesta annetun

Lisätiedot

Palveluntoimittajan rooli puolustusvoimien liikenneturvallisuuskoulutuksessa

Palveluntoimittajan rooli puolustusvoimien liikenneturvallisuuskoulutuksessa Palveluntoimittajan rooli puolustusvoimien liikenneturvallisuuskoulutuksessa 22. - 23.5.2013 Hämeenlinna Pekka Kari / www.cap.fi 1 CAP-YHTIÖT CAP-Yhtiöt Oy Hallinto CAP-Koulutus Oy Ammattipätevyyden jatkokoulutukset

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUOHJEET VAMMAISPALVELULAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN KÄYTTÄJILLE

KULJETUSPALVELUOHJEET VAMMAISPALVELULAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN KÄYTTÄJILLE KULJETUSPALVELUOHJEET VAMMAISPALVELULAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN KÄYTTÄJILLE Hyvä kuljetuspalvelun asiakas! Tässä on avuksenne kuljetuspalvelujen käyttöohje. Kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle

Lisätiedot

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset 1.7.2018 alkaen Liikenteen palveluista annettuun lakiin liittyvien määräyshankkeiden sidosryhmätilaisuus 23.8.2017 Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

Perustason Ammattipätevyys, 10 osp

Perustason Ammattipätevyys, 10 osp LOGISTIIKKA JA KULJETUSALA OSAAMISTARJOTIN 1.1.2019 31.7.2019 30.1.2019 1 Sisällys Perustason Ammattipätevyys, 10 osp... 2 Perustason ammattipätevyys, 10 osp... 2 Kuorma-auton tavarankuljetusten hallinta,

Lisätiedot

opiskelijakunnat ympäri Suomen, yhteensä meitä on mukana 30.

opiskelijakunnat ympäri Suomen, yhteensä meitä on mukana 30. Onneksi olkoon opiskelupaikan saamisesta ammattikorkeakoulussamme. Koulun muodostamme me, opiskelijat, yhdessä koulun henkilökunnan kanssa. Olemme yhteisö, jossa kaikkien on toimittava yhteisen hyvän eteen

Lisätiedot

9.12 Terveystieto. Espoon kaupungin opetussuunnitelmalinjaukset VUOSILUOKAT 7-9. 7. lk

9.12 Terveystieto. Espoon kaupungin opetussuunnitelmalinjaukset VUOSILUOKAT 7-9. 7. lk 9.12 Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 = Kulttuuri-identiteetti

Lisätiedot

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN (METSÄKONEENKULJETTAJA) 7.1.2019 31.7.2019 15.1.2018 1 Sisällys Metsän hoito ja hyödyntäminen, 20 osp... 3 Manuaalinen puutavaran valmistus, 5 osp... 3 metsänviljely,

Lisätiedot

Kaupunkisuunnitteluvirasto ja ikääntyneet

Kaupunkisuunnitteluvirasto ja ikääntyneet Kaupunkisuunnitteluvirasto ja ikääntyneet Kari Tenkanen KSV/Liikennesuunnitteluosasto 23.9.2015 Kaupunkisuunnitteluviraston toiminta Kaupunkisuunnitteluvirasto vastaa Helsingin kaavoituksesta ja liikenteen

Lisätiedot

TERVEYSTIEDON OPETUS VUOSILUOKILLA 1-6 OSANA YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETOA, BIOLOGIAA JA KEMIAA

TERVEYSTIEDON OPETUS VUOSILUOKILLA 1-6 OSANA YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETOA, BIOLOGIAA JA KEMIAA Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Terveystieto 1 VUOSILUOKAT 1 9 Terveystiedon opetus perustuu monitieteiseen tietoperustaan. Terveystiedon opetuksen tarkoitus on edistää oppilaiden terveyttä, hyvinvointia

Lisätiedot

MOPOKOULUTUS (AM 120 AJOKORTTILUOKKA) 380. B-OPETUS 1 370 + 100 pimeän ajon opetus + 40 Nokian ajoharjoitteluradan ratamaksu.

MOPOKOULUTUS (AM 120 AJOKORTTILUOKKA) 380. B-OPETUS 1 370 + 100 pimeän ajon opetus + 40 Nokian ajoharjoitteluradan ratamaksu. Kurssimaksumme koulutuksesta. 1.6.2016 ALKAEN MOPOKOULUTUS (AM 120 AJOKORTTILUOKKA) 380 MOPOAUTOKOULUTUS (AM 121) 425 B-OPETUS 1 370 + 100 pimeän ajon opetus + 40 Nokian ajoharjoitteluradan ratamaksu.

Lisätiedot

1. Asetusehdotuksen perustelut. 1 Soveltamisala.

1. Asetusehdotuksen perustelut. 1 Soveltamisala. 1. Asetusehdotuksen perustelut 1 Soveltamisala. 2 Taksarakenne. Pykälässä säädettäisiin asetuksen soveltamisalasta. Taksiliikenteellä on tarkoitettu tässä asetuksessa ammattimaista henkilöiden kuljettamista

Lisätiedot

Työkykypassi 3.0. Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät Lauri Sundell, EDUPOLI Maria Käkelä, SAKU ry

Työkykypassi 3.0. Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät Lauri Sundell, EDUPOLI Maria Käkelä, SAKU ry Työkykypassi 3.0 Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät 21.11.2018 Lauri Sundell, EDUPOLI Maria Käkelä, SAKU ry Työpaja 9:00-11:45 9:00-9:30 orientaatio Pajan ja meidän esittely Aloituskierros esittely

Lisätiedot

Trafin julkaisuja 9/2014. Opetussuunnitelma C1-luokan ajo-oikeuden saamiseksi Dnro: TRAFI/15005/ /2014. Mika Hotti

Trafin julkaisuja 9/2014. Opetussuunnitelma C1-luokan ajo-oikeuden saamiseksi Dnro: TRAFI/15005/ /2014. Mika Hotti Opetussuunnitelma C1-luokan ajo-oikeuden saamiseksi Dnro: TRAFI/15005/05.03.05/2014 Mika Hotti Trafin julkaisuja Trafis publikationer Trafi Publications 9/2014 Sisällysluettelo 1. C1 luokan opetussuunnitelma...

Lisätiedot

Trafin julkaisuja 11/2014. Opetussuunnitelma CE-luokan ajo-oikeuden saamiseksi Dnro: TRAFI/15009/05.03.05/2014. Mika Hotti

Trafin julkaisuja 11/2014. Opetussuunnitelma CE-luokan ajo-oikeuden saamiseksi Dnro: TRAFI/15009/05.03.05/2014. Mika Hotti Opetussuunnitelma CE-luokan ajo-oikeuden saamiseksi Dnro: TRAFI/15009/05.03.05/2014 Mika Hotti Trafin julkaisuja Trafis publikationer Trafi Publications 11/2014 Sisällysluettelo 1. CE luokan opetussuunnitelma...

Lisätiedot

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS 2 PALVELUKUVAUS TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 LIIKENNÖINTIKOHTEIDEN YLEISKUVAUS... 2 2 KALUSTOLLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Koulutusorganisaatiolla / kouluttajalla tulee olla voimassaoleva sopimus, jonka on myöntänyt ko. tuotteen hallinnoijaorganisaatio.

Koulutusorganisaatiolla / kouluttajalla tulee olla voimassaoleva sopimus, jonka on myöntänyt ko. tuotteen hallinnoijaorganisaatio. MOTIVAN HYVÄKSYMÄ LAATULUOKITUS TALOUDELLISEN AJOTAVAN KOULUTUKSELLE Motiva on laatinut kriteerit taloudellisen ajamisen koulutukselle Suomessa. Ohjeistus sisältää vähimmäisvaatimukset koulutukselle liikenteen

Lisätiedot

TALOUSHALLINNON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

TALOUSHALLINNON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) TALOUSHALLINNON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu 2015 joulukuu 2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Ketunpolku 3, PL 52, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi TALOUSHALLINNON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o Valtioneuvoston päätös. televisiolupamaksuista annetun valtioneuvoston päätöksen 2 :n muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o Valtioneuvoston päätös. televisiolupamaksuista annetun valtioneuvoston päätöksen 2 :n muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1997 N:o 1331 1335 SISÄLLYS N:o Sivu 1331 Valtioneuvoston päätös televisiolupamaksuista annetun valtioneuvoston päätöksen 2 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LIIKENNEKAAREKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 161/2016 VP)

HALLITUKSEN ESITYS LIIKENNEKAAREKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 161/2016 VP) 1(5) Valtakunnallinen vammaisneuvosto 25.10.2016 Liikenne- ja viestintävaliokunta Eduskunta Viite Kuulemistilaisuus 9.11.2016 HALLITUKSEN ESITYS LIIKENNEKAAREKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE

Lisätiedot