ANTIN AUTOKOULU OY. Asemakatu Raahe. puh , fax

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ANTIN AUTOKOULU OY. Asemakatu 12. 92100 Raahe. info@antinautokoulu.fi. puh. 08-221130, fax. 08-221132"

Transkriptio

1 ANTIN AUTOKOULU OY Asemakatu Raahe puh , fax KULJETUSALAN PERUSTASON AMMATTIPÄTEVYYS KOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA Kuljetusalan perustason ammattipätevyys koulutus on suunniteltu kuorma- ja linja-autonkuljettajia koskevan lain 273/2007 ja asetuksen 640/2007 vaatimusten mukaisesti. 1(8)

2 KOULUTUKSEN SISÄLLÖT 1. TURVALLISUUSSÄÄNTÖIHIN PERUSTUVA JÄRKEVÄN AJOKÄYTTÄYTYMISEN PARANTAMINEN. 1.1 Voimansiirron käyttöön liittyvät auton moottorin ominaisuuksien tuntemus voimansiirron käytön optimoimiseksi. 1.2 Hallintalaitteiden teknisten ominaisuuksien tuntemus ja toiminta ajoneuvon hallitsemiseksi, kulumisen minimoimiseksi ja toimintahäiriöiden ehkäisemiseksi. 1.3 Polttoaineen käytön optimointi. 1.4 Ajoneuvo kuormittaminen turvallisuussääntöjen ja ajoneuvon tarkoituksenmukaisen käytön mukaisesti. 1.5 Matkustajien turvallisuudesta ja mukavuudesta huolehtiminen 1.6 Ajoneuvonkuormittaminen turvallisuussääntöjen ja ajoneuvon tarkoituksenmukaisen käyttö. 2. SÄÄNNÖSTÖN SOVELTAMINEN 2.1 Tieliikenteen sosiaalinen ympäristön ja siihen liittyvän säännöstön tuntemus 2.2 Tavarankuljetusta koskeva säännöstö. 2.3 Matkustajien kuljetusta koskeva säännöstö. 3. TERVEYS, TIE- JA YMPÄRISTÖTURVALLISUUS, PALVELU, LOGISTIIKKA 3.1 Liikenteeseen ja työtapaturmiin liittyvien riskien tiedostaminen. 3.2 Rikollisuuden ja salamatkustajien kuljetuksen ennalta ehkäiseminen. 3.3 Fyysinen jaksaminen ja riskien ennakointi. 3.4 Fyysinen ja henkinen suorituskyky. 3.5 Hätätilanteiden arviointi. 3.6 Yrityksen imagoa tukeva käyttäytyminen. 3.7 Tavarankuljetusten taloudellinen ympäristö ja markkinajärjestelmä. 3.8 Matkustajakuljetusten taloudellinen ympäristö ja markkinajärjestelmä. 4. ENNAKOIVAN AJAMISEN OPETUS 2(8)

3 KULJETUSALAN PERUSTASON AMMATTIPÄTEVYYS KOULUTUKSEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Tavoitteet, keskeiset sisällöt, laajuudet ja opetusmenetelmät Tuntimäärät on esitetty pitkä/nopeutettu koulutus 1. TURVALLISUUSSÄÄNTÖIHIN PERUSTUVA JÄRKEVÄN AJOKÄYTTÄYTYMISEN PARANTAMINEN 1.1. Tavoite on tuntea voimansiirron käyttöön liittyvät auton moottorin ominaisuudet voimansiirron käytön optimoimiseksi. Vääntömomenttiin, tehoon ja moottorin ominaiskulutukseen liittyvät kaaviot, käyntinopeusmittarin optimaalinen käyttö, vaihteiston välityssuhteeseen liittyvät kaaviot Tavoite on tuntea hallintalaitteiden tekniset ominaisuudet ja toiminta ajoneuvon hallitsemiseksi, kulumisen minimoimiseksi ja toimintahäiriöiden ehkäisemiseksi. Hydraulisten jarrupiirien erityisominaisuudet, jarrujen ja hidastinten käyttörajoitukset, jarrujen ja hidastimen yhteiskäyttö, nopeuden ja vaihteiston välityssuhteen yhteyden parantaminen, ajoneuvon inertian hyödyntäminen, hidastus- ja jarrutuskeinojen käyttö alamäessä, toimenpiteet toimintahäiriön varalle. ja perehtyminen käytännössä yllä olevien sisältöjen puitteissa raskaan kaluston rakenteeseen ja toimintaan opettajan ja korjaamoalan ammattilaisen kanssa Tavoite on osata optimoida polttoaineen käyttö. Polttoaineen käytön optimointi soveltamalla kohtien 1.1 ja 1.2 tietotaitoa. taloudellinen ajo ajoharjoittelu ennakoivan ajon teoriaa 3(8)

4 1.4. Tavoite on osata kuormittaa ajoneuvo turvallisuussääntöjen ja ajo-neuvon tarkoituksenmukaisen käytön mukaisesti. Ajoneuvon liikkeessä vaikuttavat voimat, vaihteiston välityssuhteiden käyttö ajoneuvon kuorman ja tieprofiilin mukaan, ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän hyötykuorman määrittäminen, hyötytilavuuden määrittäminen, kuormituksen jakautuminen, akselin ylikuormituksen seuraukset, ajoneuvon vakaus ja painopiste, pakkausten ja kuormalavojen tyypit, tärkeimmät lukitusta edellyttävät tavaraluokat, kiilaus- ja lukitusmenetelmät, lukitushihnojen käyttö, lukitus-laitteiden tarkistus, käsittelylaitteiden käyttö, suojapeitteiden asettaminen ja poistaminen. luentoa ja harjoituksia ennakoivan ajon käytännön harjoituksia ajoharjoittelu 1.5. Tavoite on pystyä huolehtimaan matkustajien turvallisuudesta ja mukavuudesta. Pitkittäisten ja poikittaisten liikkeiden hallinta, tienkäytön jakaminen, sijainti ajoradalla, pehmeä jarrutus, akselinylityksen hallinta, erityisinfrastruktuurien käyttö (julkiset alueet, erikoiskaistat), turvallisen ajamisen ja kuljettajan muiden tehtävien välisten ristiriitojen ratkaiseminen, vuorovaikutus matkustajien kanssa, tiettyjen matkustajaryhmien kuljettamiseen liittyvät erityispiirteet (vammaiset, lapset). ryhmäohjaus ja harjoitukset ajoharjoittelu 1.6. Tavoite on osata kuormittaa ajoneuvo turvallisuussääntöjen ja ajoneuvon tarkoituksenmukaisen käytön mukaisesti. Ajoneuvon liikkeessä vaikuttavat voimat, vaihteiston välityssuhteiden käyttö ajoneuvon kuorman ja tieprofiilin mukaan, ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän hyötykuorman määrittäminen, kuormituksen jakautuminen, akselin ylikuormituksen seuraukset, ajoneuvon vakaus ja painopiste. ennakoivan ajon käytännön harjoituksia 4(8)

5 2. SÄÄNNÖSTÖN SOVELTAMINEN 2.1. Tavoite on tuntea tieliikenteen sosiaalinen ympäristö ja siihen liittyvä säännöstö. Kuljetusalan enimmäistyöajat; asetusten (ETY) nro 3820/85 ja (ETY) nro 3821/85 periaatteet, soveltaminen ja seuraukset; seuraamukset ajopiirturin käyttämättä jättämisestä, virheellisestä käytöstä tai väärentämisestä; tieliikenteen sosiaalisen ympäristön tunteminen: kuljettajan oikeudet ja velvollisuudet perustason ammattipätevyyden ja jatkokoulutuksen osalta. ryhmäohjaus, luento ja harjoitustehtävät 2.2. Tavoite on tuntea tavarankuljetusta koskeva säännöstö. Kuljetusluvat, tavarankuljetusta koskevien vakiosopimusten velvoitteet, kuljetussopimukseen kuuluvien asiakirjojen laadinta, kansainvälisten kuljetusluvat, tavaran kansainvälisessä tiekuljetuksessa käytettävästä rahtisopimuksesta tehdyn yleissopimuksen (CMR-sopimuksen) velvoitteet, kansainvälisen rahtikirjan laadinta, rajanylitys, huolitsijat, tavaroiden mukana olevat erityisasiakirjat. ryhmäohjaus (luento, harjoitustehtävät) 2.3. Tavoite on tuntea matkustajien kuljetusta koskeva säännöstö. Erityisryhmien kuljettaminen, bussien turvalaitteet, turvavyöt, ajoneuvon kuormitus. ryhmäohjaus (luento, harjoitukset) 5(8)

6 3. TERVEYS, TIE- JA YMPÄRISTÖTURVALLISUUS, PALVELU, LOGISTIIKKA 3.1. Tavoite on tiedostaa liikenteeseen ja työtapaturmiin liittyvät riskit. Kuljetusalan työtapaturmien tyypit, tieliikenteen onnettomuustilastot, raskaiden ajoneuvojen ja linja-autojen osallisuus onnettomuuksiin, inhimilliset, aineelliset ja taloudelliset seuraukset. Tieturva1 koulutus. ryhmäohjaus (luento, harjoitukset) 3.2. Tavoite on pystyä ehkäisemään ennalta rikollisuus ja salamatkustajien kuljetus. Yleinen informaatio, seuraukset kuljettajien kannalta, torjuntatoimenpiteet, tehtävät tarkastukset, kuljettajien vastuuseen liittyvä lainsäädäntö Tavoite on pystyä ehkäisemään ennalta fyysiset riskit. Kokonaisvaltaisen terveyden ymmärtäminen, työkunnon merkitys, fyysinen kuntoa ja testaus., ohjattua kuntoliikuntaa/harjoituksia työkyvyn parantamiseksi ja ylläpitämiseksi 3.4. Tavoite on tiedostaa fyysisen ja henkisen suorituskyvyn merkitys. Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion periaatteet, alkoholin vaikutukset, lääkkeet ja muut käyttäytymiseen vaikuttavat aineet, väsymyksen ja stressin oireet, syyt ja vaikutukset, työn ja levon perusrytmin keskeinen merkitys Tavoite on kyetä arvioimaan hätätilanteita. Toiminta hätätilanteessa: tilanteen arviointi, tilanteen pahenemisen estäminen, avun kutsuminen paikalle, loukkaantuneiden auttaminen ja ensiavun antaminen, toimenpiteet tulipalon varalta, raskaan tavaraliikenteen ajoneuvossa olevien ja bussimatkustajien evakuoiminen, kaikkien matkustajien turvallisuudesta huolehtiminen, väkivaltatilanteissa toimiminen, vahinkoilmoituksen laadinnan periaatteet. ryhmäohjaus ja toimintaharjoitukset ryhmissä 6(8)

7 3.6. Tavoite on osata käyttäytyä yrityksen imagoa tukevalla tavalla. Kuljettajan käyttäytyminen ja yrityksen imago: kuljettajan työn laadun merkitys yritykselle, kuljettajan eri roolit, kuljettajan työssään kohtaamat henkilöt, ajoneuvon kunnossapito, työn organisointi, riidan seuraukset kaupallisella ja taloudellisella tasolla Tavoite on tuntea tavarankuljetusten taloudellinen ympäristö ja markkinajärjestelmä. Tiekuljetukset suhteessa muihin kuljetusmuotoihin (kilpailu, rahtaajat), tiekuljetusten eri toimintamuodot (muiden lukuun tehtävät kuljetukset, kuljetuksiin liittyvät toiminnot), kuljetusyritysten päätyyppien ja kuljetuksiin liittyvien toimintojen organisaatiot, erityis-kuljetusmuodot (säiliökuljetukset, kylmäkuljetukset jne.), alan kehitys (palvelujen monipuolistaminen, rautatiemaantiekuljetukset, alihankinnat jne.) 3.8. Tavoite on tuntea matkustajakuljetusten taloudellinen ympäristö ja markkinajärjestelmä. Tiekuljetukset suhteessa muihin kuljetusmuotoihin (raideliikenne, yksityisautot), tiekuljetusten eri toimintamuodot, maan rajojen ylittäminen (kansainvälinen liikenne), matkustajayritysten päätyyppien organisaatiot. 7(8)

8 4. ENNAKOIVAN AJAMISEN OPETUS Keskeiset sisällöt ja tavoitteet: Ennakoivan ajamisen periaatteet, valmistautuminen ajoon, kuljettaja ja kuljettajan ajokunto, ajoneuvon pitäminen tiellä, liikennevirrassa ajaminen, ohittaminen, risteyksissä ajaminen, taloudellisuus, stressin vaikutus ajokykyyn, pimeällä ajaminen, käytännön harjoituksia. Käytännön harjoitusten toteutus: Käytännön harjoitukset toteutetaan olosuhteiltaan sopivalla harjoitusalueella. Pimeänajon harjoitukset toteutetaan joko pimeällä harjoitusalueella tai vaihtoehtoisesti pimeänajon koulutukseen hyväksytyllä simulaattorilla. Muina ennakoivan ajon käytännön harjoituksina toteutetaan seuraavia harjoituksia olosuhteiden mukaisesti ja osallistujien tarpeiden mukaan: jarrutustapojen vertailu jarrutusmatkan ositus nopeuden vaikutus jarrutusmatkaan jäännösnopeus turvaväli ajoneuvon tilantarve kääntymisaika risteyksessä liikkeellelähtöaika ja muun liikenteen lähestyminen nopeuden arviointi näkemäalueen katveiden huomiointi esteen väistäminen jarrutus kaarteessa pujottelu eri nopeuksissa ajoneuvon turvallisuustarkastukset matkustajan ottaminen pysäkiltä kevyen liikenteen ohittaminen ajotavan vaikutus matkustajalle ja kuormalle 1. perustason koulutus ryhmäohjaus(luento) käytännön harjoituksia 3. Nopeutettu koulutus ryhmäohjaus(luento) käytännön harjoituksia 4. Toiminnan laajentaminen käytännön harjoituksia 8(8)

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 7.9.2009

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 7.9.2009 KULJETUSALAN PERUSTASON AMMATTIPÄTEVYYS, 10 ov Arvioinnin kohde Ammattiosaamisen näyttö Muu osaamisen arviointi 1. Turvallisuussääntöihin perustuva järkevän ajokäyttäytymisen parantaminen Tavoitteet ja

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA Kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutus, tavaraliikenne 10 ov

OPETUSSUUNNITELMA Kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutus, tavaraliikenne 10 ov OPETUSSUUNNITELMA Kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutus, tavaraliikenne 10 ov Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, koulutuksen järjestämislupa (opm Dnro 250/530/2007) liitteeksi yhdistelmäajoneuvon

Lisätiedot

2 Luku YMPÄRISTÖHUOLLON AMMATTITUTKINNON MUODOSTUMINEN

2 Luku YMPÄRISTÖHUOLLON AMMATTITUTKINNON MUODOSTUMINEN NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MÄÄRÄYKSEN MUUTOS LIITE 1 28.2.2012 9/011/2012 1 (2) 2 Luku YMPÄRISTÖHUOLLON AMMATTITUTKINNON MUODOSTUMINEN Tutkinnon osaamisalat ovat Jätteiden ja vaarallisten aineiden kuljettaminen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖHUOLLON AMMATTITUTKINNON PERUSTEITA ON MUUTETTU

YMPÄRISTÖHUOLLON AMMATTITUTKINNON PERUSTEITA ON MUUTETTU YMPÄRISTÖHUOLLON AMMATTITUTKINNON PERUSTEITA ON MUUTETTU Tutkinnon perusteiden muutostyön tarkoitus ja organisointi Ympäristöhuollon ammattitutkinnon perusteita on muutettu vastaamaan kuljettajien ammattipätevyydestä

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisesta Opetushallitus on antanut erillisen määräyksen.

Henkilökohtaistamisesta Opetushallitus on antanut erillisen määräyksen. 1 1 NÄYTTÖTUTKINNOT 1.1 Näyttötutkintojen järjestäminen Opetushallituksen asettamat, työnantajien, työntekijöiden, opettajien ja tarvittaessa itsenäisten ammatinharjoittajien edustajista koostuvat tutkintotoimikunnat

Lisätiedot

Palveluntoimittajan rooli puolustusvoimien liikenneturvallisuuskoulutuksessa

Palveluntoimittajan rooli puolustusvoimien liikenneturvallisuuskoulutuksessa Palveluntoimittajan rooli puolustusvoimien liikenneturvallisuuskoulutuksessa 22. - 23.5.2013 Hämeenlinna Pekka Kari / www.cap.fi 1 CAP-YHTIÖT CAP-Yhtiöt Oy Hallinto CAP-Koulutus Oy Ammattipätevyyden jatkokoulutukset

Lisätiedot

LIITE. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

LIITE. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.2.2017 COM(2017) 47 final ANNEX 1 LIITE ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI maanteiden tavara- ja henkilöliikenteeseen tarkoitettujen tiettyjen ajoneuvojen

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ammatilliset tutkinnon osat Kuljetuspalvelujen osaamisala Autonkuljettaja Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Logistiikan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 4.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Aluepolitiikka-, liikenne- ja matkailuvaliokunta ALUSTAVA 2001/0033(COD) 3. syyskuuta 2001 ***I MIETINTÖLUONNOS Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi maanteiden

Lisätiedot

Materiaalia voi käyttää hyvin osana logistiikan perustutkinnon koulutuksessa autonkuljettajan sekä yhdistelmäajoneuvonkuljettajan

Materiaalia voi käyttää hyvin osana logistiikan perustutkinnon koulutuksessa autonkuljettajan sekä yhdistelmäajoneuvonkuljettajan Saatteeksi opetusmateriaalin käyttäjälle ja tutustujalle. Sisällön soveltuvuus koulutukseen: Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, tavaraliikenne kouluttajan materiaali on suunnattu nimensä mukaisesti

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, logistiikan perustutkinto, 2013

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, logistiikan perustutkinto, 2013 2, 2013 3 JOHDANTO... 4 1. YLEISTÄ LOGISTIIKKA-ALAN PERUSTUTKINNOSTA... 4 1.1 LOGISTIIKKA-ALAN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 4 1.2 ALAN ARVOT... 5 1.3 ALAN OSAAMISTARPEET... 5 1.4 TUTKINNON TAVOITTEET...

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet PUUTAVARAN AUTOKULJETUKSEN AMMATTITUTKINTO 2008 MÄÄRÄYS 27/011/2008 OPETUSHALLITUS ISBN 978 952 13 3804 5 (nid.) ISBN 978 952 13 3805 2 (pdf) 1 Dno 27/011/2008 MÄÄRÄYS Velvoittavana

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma. Linja-autonkuljettaja

Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma. Linja-autonkuljettaja Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Linja-autonkuljettaja Hyväksytty 15.12.2010 Sisällysluettelo: LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA, LINJA-AUTONKULJETTAJA...

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinnon opetussuunnitelma

Logistiikan perustutkinnon opetussuunnitelma Logistiikan perustutkinnon opetussuunnitelma Kehitysjohtajan päätös Dnro 273/12.00.00/2015, 4 Sisällys 1. LÄHTÖKOHDAT... 5 1.1 Alan kuvaus (eperusteet)... 5 1.2 Perustutkinnon muodostuminen ja opintopolut...

Lisätiedot

TIETO- JA KIRJASTOPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO 2014

TIETO- JA KIRJASTOPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO 2014 Näyttötutkinnon perusteet TIETO- JA KIRJASTOPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO 2014 Määräys 3/011/2014 Määräykset ja ohjeet 2014:3 Opetushallitus ja tekijät Määräykset ja ohjeet 2014:3 ISBN 978-952-13-5755-8 (nid.)

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Hyväksytty 15.12.2010 Sisällysluettelo: LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA, YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA...

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, logistiikan perustutkinto

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, logistiikan perustutkinto 2 3 JOHDANTO... 4 1. YLEISTÄ LOGISTIIKKA-ALAN PERUSTUTKINNOSTA... 4 1.1 LOGISTIIKKA-ALAN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 4 1.2 ALAN ARVOT... 5 1.3 ALAN OSAAMISTARPEET... 5 1.4 TUTKINNON TAVOITTEET...

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Corrigendum L acronyme 2000/0033 (COD) est remplacé par l acronyme 2001/0033 (COD).

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Corrigendum L acronyme 2000/0033 (COD) est remplacé par l acronyme 2001/0033 (COD). EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 1.10.2002 KOM(2002) 541/2 lopullinen 2001/0033 (COD) Corrigendum L acronyme 2000/0033 (COD) est remplacé par l acronyme 2001/0033 (COD). Muutettu ehdotus: EUROOPAN

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 16/011/2009. Näyttötutkinnon perusteet

MÄÄRÄYS 16/011/2009. Näyttötutkinnon perusteet MÄÄRÄYS 16/011/2009 Näyttötutkinnon perusteet LENTOASEMAPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO 2009 Näyttötutkinnon perusteet LENTOASEMAPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO 2009 MÄÄRÄYS 16/011/2009 OPETUSHALLITUS 1 Opetushallitus

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma. Autonkuljettaja

Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma. Autonkuljettaja Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Autonkuljettaja Hyväksytty 15.12.2010 Sisällysluettelo: LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA, AUTONKULJETTAJA... 4

Lisätiedot

Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Logistiikan perustutkinto

Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Logistiikan perustutkinto Ylä-Savon ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Logistiikan perustutkinto Autonkuljettaja Linja-autonkuljettaja Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja OPETUSSUUNNITELMA 2009 Logistiikan perustutkinto

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 8. huhtikuuta 2003 EP-PE_TC2-COD(2001)0033 ***II EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu toisessa käsittelyssä 8. huhtikuuta 2003 Euroopan

Lisätiedot

Toplaaja, logistiikka ja terveystieto syksyllä 2013

Toplaaja, logistiikka ja terveystieto syksyllä 2013 Toplaaja, logistiikka ja terveystieto syksyllä 2013 Terveystietoa ja fysiikkaa 3h/vko Terveystiedon osaamiskokonaisuus ja ammattipätevyystunnit. Taulukon jälkeisessä osiossa on tummennettu ne ammattipätevyysosat,

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Logistiikan perustutkinto. Kuljetuspalvelujen osaamisala, autonkuljettaja. Kuljetuspalvelujen osaamisala, linja-autonkuljettaja

OPETUSSUUNNITELMA. Logistiikan perustutkinto. Kuljetuspalvelujen osaamisala, autonkuljettaja. Kuljetuspalvelujen osaamisala, linja-autonkuljettaja 1 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMA Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen osaamisala, autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen osaamisala, linja-autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen

Lisätiedot

Kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutuksen opetussuunnitelma

Kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutuksen opetussuunnitelma Tampereen ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajakorkeakoulu Mäki-Jouppila, Martti Kehittämishanke Kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutuksen opetussuunnitelma Työn ohjaaja Sirpa Levo-Aaltonen

Lisätiedot

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Koulutusohjelmat vuodelle 2015 1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Sisältää henkilöliikenteen kuljettajan lainsäädännölliset oikeudet ja velvollisuudet häiriö-, vaara ja onnettomuustilanteissa.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C5-0615/2002 2001/0033(COD) FI 18/12/2002 YHTEINEN KANTA vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi maanteiden tavara-

Lisätiedot

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 71 artiklan, ottavat huomioon komission ehdotuksen ( 1 ),

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 71 artiklan, ottavat huomioon komission ehdotuksen ( 1 ), L 226/4 10.9.2003 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2003/59/EY, annettu 15 päivänä heinäkuuta 2003, maanteiden tavara- ja henkilöliikenteeseen tarkoitettujen tiettyjen ajoneuvojen kuljettajien

Lisätiedot

Puutavaran autokuljetuksen ammattitutkinto

Puutavaran autokuljetuksen ammattitutkinto Puutavaran autokuljetuksen ammattitutkinto Puutavaran autokuljetuksen ammattitutkinto Puutavaran autokuljetuksen ammattitutkinnon suorittanut tuntee puutavara-ajoneuvojen rakenteet, ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Lisätiedot

PYÖKÄRI OY. TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYDEN PERUSKOULUTUS KOULUTUSOHJELMA 30 h

PYÖKÄRI OY. TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYDEN PERUSKOULUTUS KOULUTUSOHJELMA 30 h PYÖKÄRI OY TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYDEN PERUSKOULUTUS KOULUTUSOHJELMA 30 h 2 SISÄLTÖ 1. KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN 2. PERUSTASON AMMATTIPÄTEVYYSKOULUTUKSEN SISÄLTÖ 3. OPINTOJAKSOT JA OPPIMISTAVOITTEET

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet LINJA-AUTONKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO 2008 MÄÄRÄYS 16/011/2008 OPETUSHALLITUS ISBN 978 952 13 3662 1 (nid.) ISBN 978 952 13 3663 8 (pdf) 1 Dno 16/011/2008 MÄÄRÄYS Velvoittavana

Lisätiedot

TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYSKOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA (30 h) ÅLIUTTU LOGISTIIKKA OY

TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYSKOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA (30 h) ÅLIUTTU LOGISTIIKKA OY TAKSINKULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYSKOULUTUS OPETUSSUUNNITELMA (30 h) ÅLIUTTU LOGISTIIKKA OY JOHDANTO Taksiliikennelaki (217/2007), laki taksinkuljettajien ammattipçtevyydestç ja valtioneuvoston asetus taksinkuljettajan

Lisätiedot

Perustason ammattipätevyysaiheiden integroiminen kuljetuspalveluiden koulutusohjelman opetussuunnitelmaan

Perustason ammattipätevyysaiheiden integroiminen kuljetuspalveluiden koulutusohjelman opetussuunnitelmaan Tampereen ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajakorkeakoulu Hara Tapani Hirvikorpi Jukka Isotalo Olli-Pekka Kaljunen Jani Tiainen Olli Kehittämishanke Perustason ammattipätevyysaiheiden integroiminen

Lisätiedot

Perustason Ammattipätevyys, 10 osp

Perustason Ammattipätevyys, 10 osp LOGISTIIKKA JA KULJETUSALA OSAAMISTARJOTIN 1.1.2019 31.7.2019 30.1.2019 1 Sisällys Perustason Ammattipätevyys, 10 osp... 2 Perustason ammattipätevyys, 10 osp... 2 Kuorma-auton tavarankuljetusten hallinta,

Lisätiedot

Perustason Ammattipätevyys, 10 osp

Perustason Ammattipätevyys, 10 osp LOGISTIIKKA JA KULJETUSALA OSAAMISTARJOTIN 1.8.2018 31.12.2018 29.6.2018 1 Sisällys Perustason Ammattipätevyys, 10 osp... 2 Perustason ammattipätevyys, 10 osp... 2 Kuorma-auton tavarankuljetusten hallinta,

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet YHDISTELMÄAJONEUVON- KULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO 2008 MÄÄRÄYS 15/011/2008 OPETUSHALLITUS ISBN 978 952 13 3660 7 (nid.) ISBN 978 952 13 3661 4 (pdf) 1 Dno 15/011/2008 MÄÄRÄYS Velvoittavana

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinto 2009

Logistiikan perustutkinto 2009 Logistiikan perustutkinto 2009 Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma/osaamisala, autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Hyväksytty 13/08/2009 Voimassa 1.8.2009 alkaen Kehitysjohtajan päätös 3 (asnro

Lisätiedot

Ammattipätevyyskoulutus 30 h taksiliikenteeseen

Ammattipätevyyskoulutus 30 h taksiliikenteeseen Ammattipätevyyskoulutus 30 h taksiliikenteeseen 1. Taksiliikenteen harjoittamiseen liittyvät säännökset Tavoite on osata taksinkuljettajaa koskevat lait ja säädökset, tietää vastuunsa ja velvoitteensa

Lisätiedot

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin:

Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: Teoriakokeen kysymysten aihepiirit kysymyksittäin: AV-koe (TOT4) 1. Saan ajaa suoraan tätä kaistaa. 2. Saan kääntyä oikealle tältä kaistalta. 3. Saan kääntyä vasemmalle tältä kaistalta. 4. Ajan suoraan.

Lisätiedot

Linja-autonkuljettajan ammattitutkinto

Linja-autonkuljettajan ammattitutkinto Linja-autonkuljettajan ammattitutkinto Linja-autonkuljettajan ammattitutkinto Tutkinnon suorittanut tietää ajoneuvon liikennekelpoisuusvaatimukset, tietää ajoneuvon huollon tarpeen ja tärkeyden sekä osaa

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Logistiikan perustutkinto, 180 osp Kuljetuspalvelujen osaamisala

Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Logistiikan perustutkinto, 180 osp Kuljetuspalvelujen osaamisala Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Logistiikan perustutkinto, 180 osp Kuljetuspalvelujen osaamisala Autonkuljettaja Hyväksytty Näyttötoimikunnassa 21.5.2015 Ammatillisen koulutuksen johtaja 14.8.2015,

Lisätiedot

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma AUTONKULJETTAJA LINJA-AUTONKULJETTAJA YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA

Lisätiedot

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma AUTONKULJETTAJA LINJA-AUTONKULJETTAJA YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA

Lisätiedot

Suomen Taksiliitto ry. Taksinkuljettajakoulutus Opetussuunnitelma

Suomen Taksiliitto ry. Taksinkuljettajakoulutus Opetussuunnitelma Suomen Taksiliitto ry Taksinkuljettajakoulutus SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 2 1. TAKSILIIKENTEEN LAIT JA SÄÄNNÖKSET... 3 1.1 Taksinkuljettajan ajolupa ja ajokortti... 3 1.2 Taksiliikennelaki kuljettajaa

Lisätiedot

Taksinkuljettajan ammattipätevyys - peruskoulutus

Taksinkuljettajan ammattipätevyys - peruskoulutus Taksinkuljettajan ammattipätevyys - peruskoulutus Koulutuksen sisältö ja opetusmenetelmät Taksinkuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutus on kestoltaan 30 oppituntia ja pääasiallisena opetusmenetelmänä

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, YHDISTELMÄAJONEUVON- KULJETTAJA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, YHDISTELMÄAJONEUVON- KULJETTAJA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, YHDISTELMÄAJONEUVON- KULJETTAJA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA 9/2009 LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Sisällysluettelo 1. LOGISTIIKAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma AUTONKULJETTAJA LINJA-AUTONKULJETTAJA YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA

Lisätiedot

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma AUTONKULJETTAJA LINJA-AUTONKULJETTAJA YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, YHDISTELMÄAJONEUVON- KULJETTAJA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, YHDISTELMÄAJONEUVON- KULJETTAJA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, YHDISTELMÄAJONEUVON- KULJETTAJA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA 9/2009 5. LOGISTIIKKA-ALAN AMMATTIALAN KUVAUS JA... 89 ARVOPERUSTA...

Lisätiedot

Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen

Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen Sisältö JOHDANTO Kuljettajaopetuksen tavoitteet Opetukselliset periaatteet Opetuksen järjestäminen käytännössä TEORIAOPETUS AJO-OPETUS OPETUSLUPA

Lisätiedot

METSÄKONEENKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO

METSÄKONEENKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO Lp 23.5.2012 nro 19/421/2012 Näyttötutkintojen perusteet METSÄKONEENKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO Määräys xx/011/2012 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2012 Sisältö METSÄKONEENKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO...

Lisätiedot

TIETO- JA KIRJASTOPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET. Luonnos

TIETO- JA KIRJASTOPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET. Luonnos TIETO- JA KIRJASTOPALVELUJEN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET Luonnos 2 S I S Ä L T Ö I Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinnon osat ja muodostuminen ------------------------------ 3 II Tieto-

Lisätiedot

DIREKTIIVIT. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 91 artiklan,

DIREKTIIVIT. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 91 artiklan, 2.5.2018 L 112/29 DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2018/645, annettu 18 päivänä huhtikuuta 2018, maanteiden tavara- ja henkilöliikenteeseen tarkoitettujen tiettyjen ajoneuvojen

Lisätiedot

ad 540/09/2001. Eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunta Suuri valiokunta

ad 540/09/2001. Eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunta Suuri valiokunta 10.9.2003 ad 540/09/2001 Eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunta Suuri valiokunta Viite U 21/2001 vp Asia Ammattikuljettajan koulutusdirektiivi Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoittaa, että asiakohdassa

Lisätiedot

Kuljetuspalveluiden ja kuljetusteknistenharjoitusten oppisisällön uudelleen järjestely

Kuljetuspalveluiden ja kuljetusteknistenharjoitusten oppisisällön uudelleen järjestely Tampereen ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajakorkeakoulu Kujanpää Teemu Kehittämishanke Kuljetuspalveluiden ja kuljetusteknistenharjoitusten oppisisällön uudelleen järjestely Työn ohjaaja Jukka Nurmiaho

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinto 2014

Logistiikan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Logistiikan perustutkinto 2014 Kuljetuspalvelujen osaamisala, autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen osaamisala, linja-autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen osaamisala, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Lisätiedot

LoGDrivias. LoGGuess. LoGDraw. LoGWise

LoGDrivias. LoGGuess. LoGDraw. LoGWise Logistiikan pelisarja 1 pelilauta, 4 peliä LoGDrivias Sananselityspeli logistiikasta LoGGuess Arvaa, mitä mielessä logistiikasta LoGDraw Piirrä ja arvaa logistiikasta LoGWise Tietopeli logistiikasta LoGDrivias

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, 120 ov

Tampereen seudun ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, 120 ov OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, 120 ov Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA Hyväksytty Näyttötoimikunnassa 15.5.2014 Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinto 2014

Logistiikan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Logistiikan perustutkinto 2014 Kuljetuspalvelujen osaamisala, autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen osaamisala, linja-autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen osaamisala, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

RASKAAN KALUSTON ENERGIANKÄYTÖN TEHOSTAMINEN AJONEUVO- JA KÄYTTÖTEKNISIN RATKAISUIN

RASKAAN KALUSTON ENERGIANKÄYTÖN TEHOSTAMINEN AJONEUVO- JA KÄYTTÖTEKNISIN RATKAISUIN 1 (8) VTT Prosessit Johtava tutkija Nils-Olof Nylund 8.12.2003 RASKAAN KALUSTON ENERGIANKÄYTÖN TEHOSTAMINEN AJONEUVO- JA KÄYTTÖTEKNISIN RATKAISUIN Väliraportti Raskaankaluston energiankäyttö -projekti

Lisätiedot

8596/17 mn/sas/vb 1 DGE 2A

8596/17 mn/sas/vb 1 DGE 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. toukokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0015 (COD) 8596/17 SELVITYS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Päiväys/Datum/Date Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref

PÄÄTÖS. Päiväys/Datum/Date Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref PÄÄTÖS Päiväys/Datum/Date 27.6.2011 Suomen Kelpo Kuski Oy Haapaniemenkatu 18 70110 Kuopio Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref TRAFI/11208/03.04.03.06/2011 Hakemus 13.6.2011 Kuljettajaopetuksen B -luokan

Lisätiedot

Opetussu unn itelma 201 5. Autonkuljettaja. Logistiikan perustutkinto, Keski-Pohjan maan am mattiopisto. Yh d i ste I m äajo ne uvo n ku ljettaja

Opetussu unn itelma 201 5. Autonkuljettaja. Logistiikan perustutkinto, Keski-Pohjan maan am mattiopisto. Yh d i ste I m äajo ne uvo n ku ljettaja (2kpedu Keski-Pohjan maan am mattiopisto Opetussu unn itelma 201 5 Logistiikan perustutkinto, Ku ljetuspalvel ujen osaam isala Autonkuljettaja Yh d i ste I m äajo ne uvo n ku ljettaja Iaadittu: 16.05.2015

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Autonkuljettaja

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Autonkuljettaja LOGISTIIKAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Autonkuljettaja Ammattiopiston rehtori hyväksynyt 7.10.2009 Näyttötoimikunta hyväksynyt 1.10. 2009 Voimaantulo 1.8.2009

Lisätiedot

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Logistiikan perustutkinto, 180 osp Kuljetuspalvelujen osaamisala Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Hyväksytty Näyttötoimikunnassa 21.5.2015 Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Ammattipätevyysoppikirja

Ammattipätevyysoppikirja SKAL 2013 + PowerPointit Ammattipätevyysoppikirja 3 2012 Esitysmateriaali Esitysmateriaali noudattaa kirjan rakennetta Dioja yhteensä noin 800 Esitykset avoimia ja muokattavissa 4 2012 2013 Perustason

Lisätiedot

Ympäristöhuollon ammattitutkinto

Ympäristöhuollon ammattitutkinto Ympäristöhuollon ammattitutkinto Ympäristöhuollon ammattitutkinto Ympäristöhuollon ammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito toimia osaamisalansa mukaisissa työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut hallitsee

Lisätiedot

Kuljetusalan perustason ammattipätevyys-koulutuksen

Kuljetusalan perustason ammattipätevyys-koulutuksen Kari Salminen Kuljetusalan perustason ammattipätevyys-koulutuksen tarkastelua Vertailussa ammattiopisto- ja autokouluopetus Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Auto- ja kuljetustekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinto 2014. Lausuntopyyntö 25/421/2014. Ammatillisen perustutkinnon perusteet

Logistiikan perustutkinto 2014. Lausuntopyyntö 25/421/2014. Ammatillisen perustutkinnon perusteet Ammatillisen perustutkinnon perusteet Logistiikan perustutkinto 2014 Kuljetuspalvelujen osaamisala, autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen osaamisala, linja-autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen osaamisala, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja LOGISTIIKAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Näyttötoimikunta hyväksynyt 1.10. 2009 Ammattiopiston rehtori hyväksynyt 7.10.2009 Voimaantulo

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Logistiikan perustutkinto 2015 Kuljetuspalvelujen osaamisala Autonkuljettaja Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Logistiikan perustutkinto 2015 Kuljetuspalvelujen osaamisala Autonkuljettaja Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja n tutkintokohtainen osa Logistiikan perustutkinto 2015 Kuljetuspalvelujen osaamisala Autonkuljettaja Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Oph määräys 61/011/2014 Luksian hallitus 12.6.2015 Sisältö Logistiikan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Päiväys/Datum/Date 16.5.2011. Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref

PÄÄTÖS. Päiväys/Datum/Date 16.5.2011. Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref PÄÄTÖS Päiväys/Datum/Date 16.5.2011 Dnro/Dnr/Ind.No. TRAFI/8548/03.04.03.06/2011 Viite/Referens/Ref Suomen Autokoululiitto ry Ratamestarinkatu 11, 00520 Helsinki Kuljettajaopetuksen M -luokan opetussuunnitelman

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO. Vahvistettu Rehtorin päätös 58/20/2015

OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO. Vahvistettu Rehtorin päätös 58/20/2015 1 OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Asia Säädösperusta Päätös Ehdot ja rajoitukset Kuljettajaopetuksen opetussuunnitelman hyväksyminen Ajokorttiasetus 19 2.

Lisätiedot

Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka

Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka Opetussuunnitelma (2.versio) C1+E-luokka Ajoneuvohallintokeskus Tehty 29.12.1997 Muutettu 21.9.1999 Sisällys Johdanto... 2 Koulutuksen periaatteet... 2 Koulutuksen tavoitteet... 2 Koulutuksen rakenne ja

Lisätiedot

Liikuttavan hyviä duuneja kuljetusalalla

Liikuttavan hyviä duuneja kuljetusalalla Liikuttavan hyviä duuneja kuljetusalalla Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Yhteistyössä: Kuljetusala.com Kuljetusala pitää Suomen pyörät pyörimässä Kuljetusala liikuttaa kaikkea Suomessa ja ulkomailla

Lisätiedot

Emerco Oy MAASTOAJO RASKAALLA AJONEUVOLLA TARJOUS ON VOIMASSA 1.6 12.9.2014 VÄLISEN AJAN

Emerco Oy MAASTOAJO RASKAALLA AJONEUVOLLA TARJOUS ON VOIMASSA 1.6 12.9.2014 VÄLISEN AJAN Emerco Oy MAASTOAJO RASKAALLA TARJOUS ON VOIMASSA 1.6 12.9.2014 VÄLISEN AJAN TARJOUS MAASTOAJO RASKAALLA Tarjoamme raskaan liikenteen maastoajokoulutusta 15 % tarjoushinnalla. Yhden maastoajo raskaalla

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Logistiikan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Nivalan ammattiopisto OSAAMISALA: Kuljetuspalvelujen

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO AUTONKULJETTAJA LINJA-AUTONKULJETTAJA YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 10645/302/2005 PL 120 27.04.2005 00101 Helsinki. Piikatu 1 55120 IMATRA

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 10645/302/2005 PL 120 27.04.2005 00101 Helsinki. Piikatu 1 55120 IMATRA Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 10645/302/2005 PL 120 27.04.2005 00101 Helsinki Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä / aikuisopisto Piikatu 1 55120 IMATRA Viite Asia Säädösperusta Hakija, jota päätös koskee

Lisätiedot

C. Selvitys opetuksesta vastaava johtajan/johtajien kelpoisuudesta ja työkokemuksesta toimipisteittäin (hakemuslomakkeen liite 2).

C. Selvitys opetuksesta vastaava johtajan/johtajien kelpoisuudesta ja työkokemuksesta toimipisteittäin (hakemuslomakkeen liite 2). LIITTEEN OHJE Koulutuksen järjestäjien tulee toimittaa tämän kirjeen liitteen kohdissa A - F mainitut tiedot: hakemuslomake ja sen liitteinä kopiot mainituista asiakirjoista sekä pyydetyt selvitykset/suunnitelmat.

Lisätiedot

Keskiviikko Klo 11.00 09.05.2016 12.05.2016. Viikko Maanantai Klo 17.15 Tiistai. B18 Ajokunto ja sen hallinta B19 Auto ja oman tilan hallinta

Keskiviikko Klo 11.00 09.05.2016 12.05.2016. Viikko Maanantai Klo 17.15 Tiistai. B18 Ajokunto ja sen hallinta B19 Auto ja oman tilan hallinta 09.05.2016 12.05.2016 19 B18 Ajokunto ja sen B19 Auto ja oman tilan 20 16.05.2016 19.05.2016 23.05.2016 26.05.2016 21 30.05.2016 01.06.2016 02.06.2016 22 06.06.2016 09.06.2016 23 24 B12 Ajaminen vaikeissa

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Metsäalan perustutkinto. Metsäkoneenkuljetuksen osaamisala, metsäkoneenkuljettaja

OPETUSSUUNNITELMA. Metsäalan perustutkinto. Metsäkoneenkuljetuksen osaamisala, metsäkoneenkuljettaja 1 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto OPETUSSUUNNITELMA Metsäalan perustutkinto Metsäkoneenkuljetuksen osaamisala, metsäkoneenkuljettaja Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma koskee

Lisätiedot

Ennakoi.Tiedät kyllä miksi. Förutse. Du vet nog varför.

Ennakoi.Tiedät kyllä miksi. Förutse. Du vet nog varför. Ennakoi.Tiedät kyllä miksi. Förutse. Du vet nog varför. Matti Järvinen 29.1.2008 Liikenneturvallisuustavoite 800 12 edellisen kk:n aikana kuolleet 700 600 500 400 Tavoite: alle 250 tieliikennekuolemaa

Lisätiedot

Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto

Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinnossa osoitettava osaaminen vastaa kirjastoalan ammattityöntekijän osaamista.

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Logistiikan perustutkinto. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma, autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Opetussuunnitelma. Logistiikan perustutkinto. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma, autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Opetussuunnitelma Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma, autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Varastopalvelujen koulutusohjelma, varastonhoitaja Hyväksytty 1.0/13.8.2009

Lisätiedot

10.02.2014 13.02.2014 14.02.2014

10.02.2014 13.02.2014 14.02.2014 06.01.2014 08.01.2014 09.01.2014 2 Loppiainen 13.01.2014 16.01.2014 3 20.01.2014 23.1.2014 4 B15 Ennakointi - vaaratilanne - B16 Ajamisen sosiaalisuus ja B17 Ajotehtävä ja oman tilan hallinta 5 27.01.2014

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen 1.8.2015. Yli-insinööri Timo Repo

Logistiikan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen 1.8.2015. Yli-insinööri Timo Repo Logistiikan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen 1.8.2015 Yli-insinööri Timo Repo Osaamisperusteisuuden vahvistaminen opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

Simulaatio-opetuksen laajaalaisuus: Lähitulevaisuuden haasteet raskaan kaluston simulaatioopetuksessa.

Simulaatio-opetuksen laajaalaisuus: Lähitulevaisuuden haasteet raskaan kaluston simulaatioopetuksessa. Simulaatio-opetuksen laajaalaisuus: Lähitulevaisuuden haasteet raskaan kaluston simulaatioopetuksessa. Haasteet Simulaattori laitteena ei ratkaise koulutushaasteita itse asiassa se voi tuoda niitä lisää.

Lisätiedot

Kuljettajaopetuksen AM -luokkien opetussuunnitelmien hyväksyminen. Liikenteen turvallisuusvirasto hyväksyy opetussuunnitelman käytettäväksi AMluokkien

Kuljettajaopetuksen AM -luokkien opetussuunnitelmien hyväksyminen. Liikenteen turvallisuusvirasto hyväksyy opetussuunnitelman käytettäväksi AMluokkien PÄÄTÖS Päiväys/Datum 16.01.2013 Suomen Kelpo Kuski Oy Dnro/Dnr TRAFI/947/03.04.03.06/2013 Haapaniemenkatu 18 70110 Kuopio Viite/Referens Hakemus 15.01.2013 Kuljettajaopetuksen AM -luokkien opetussuunnitelmien

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi 1 (6) 22.9.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi kirsi.miettinen@lvm.fi Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Lisätiedot

Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus:

Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus: Viranomaisvaatimusten rajaukset ja tulevaisuus: Miten viranomainen näkee raskaan kaluston simulaatioopetuksen lähitulevaisuudessa. Sampsa Lindberg 14.2.2012 Vantaa Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinnon perusteet

Logistiikan perustutkinnon perusteet Logistiikan perustutkinnon perusteet Logistiikan perustutkinnon perusteet Perusteen nimi Logistiikan perustutkinnon perusteet Määräyksen diaarinumero OPH-2764-2017 Koulutuskoodit Logistiikan perustutkinto

Lisätiedot

Logistiikan perustutkinnon perusteet

Logistiikan perustutkinnon perusteet Logistiikan perustutkinnon perusteet Logistiikan perustutkinnon perusteet Perusteen nimi Logistiikan perustutkinnon perusteet Määräyksen diaarinumero OPH-2764-2017 Koulutuskoodit Logistiikan perustutkinto

Lisätiedot

METSÄKONEENKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO 2012

METSÄKONEENKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO 2012 Näyttötutkinnon perusteet METSÄKONEENKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO 2012 Määräys 43/011/2012 Määräykset ja ohjeet 2012:53 Määräykset ja ohjeet 2012:53 Näyttötutkinnon perusteet METSÄKONEENKULJETTAJAN AMMATTITUTKINTO

Lisätiedot

Trafi. / r-,-' r-- pänrös. Cl- ja C-luokan kuljettajaopetus. Ajokorttilaki 375, 1 momentti

Trafi. / r-,-' r-- pänrös. Cl- ja C-luokan kuljettajaopetus. Ajokorttilaki 375, 1 momentti Trafi Liikenteen turuallísuusvirasto Trafiksäkerhetsverket pänrös Suomen Autokoululiitto ry Ratamestarinkatu 11 00520 Helsinki Päiväys/ 5.4.20L6 Datum Dnro/Dnr TRAFI/ 108763/03.04.03.06/2076 viite/ Referens

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja VHP

OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja VHP OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja VHP Ammatillisen perustutkinnon perusteet Logistiikan perustutkinto 2014 Kuljetuspalvelujen osaamisala, autonkuljettaja Kuljetuspalvelujen

Lisätiedot