Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat"

Transkriptio

1 1 (19) Antopäivä: Voimaantulopäivä: Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävistä (1664/2009) 8 :n 4 momentti, 12 a :n 4 momentti, 16 :n 8 momentti ja 25 :n 4 momentti. Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/59/EY (32007L0059) vetureita ja junia rautateillä yhteisössä ajavien veturinkuljettajien hyväksymisestä, liitteet III, V ja VI; EUVL L 315, , s. 51. Komission direktiivi 2014/82/EU (32014L0082) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/59/EY muuttamisesta yleistä ammatillista tietämystä ja terveydentilaa ja lupakirjaa koskevien vaatimusten osalta, liitteet I ja II; EUVL L 184, , s. 11. Kumoaa määräyksen: Liikenteen turvallisuusviraston määräys rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat ( , TRAFI/14723/ /2010). Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat SISÄLTÖ 1 YLEINEN OSA RATATYÖSTÄ VASTAAVAN, VAIHTOTYÖN JA LIIKENTEENOHJAUKSEN KOULUTUSOHJELMIEN KOKOAMINEN MODUULEISTA Ratatyöstä vastaavan koulutusohjelma Vaihtotyön koulutusohjelma Liikenteenohjauksen koulutusohjelma Kertauskoulutusohjelma KULJETTAJIEN KOULUTUKSEN KOKOAMINEN OSIOISTA KOULUTUSOHJELMIEN SISÄLLÖN KORVAAMINEN Ratatyöstä vastaavan koulutusohjelma Vaihtotyön koulutusohjelma Liikenteenohjauksen koulutusohjelma Kuljettajakoulutus SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET... 6 LIITELUETTELO Liite 1 Koulutusohjelman rakenne... 7 Liite 2 Koulutusohjelmien asiasisältömoduulit ja kuljettajakoulutuksen osiot... 8 Liite 3 Osaamisen varmistamisen moduulit ja osiot Liikenteen turvallisuusvirasto PL 320, Helsinki puh , faksi Y-tunnus / r

2 2 (19) 1 YLEINEN OSA Ratatyöstä vastaavan, vaihtotyön ja liikenteenohjauksen koulutusohjelmat on koottava liitteissä 2 ja 3 kuvatuista moduuleista luvussa 2 esitetyllä tavalla. Koulutusohjelmaan on sisällytettävä tässä määräyksessä osoitetut moduulit, jotta henkilö voi koulutusohjelman hyväksyttävästi suorittamalla saavuttaa tehtäväkohtaisen pätevyyden kyseiseen tehtävään. Kuljettajien koulutus on koottava liitteissä 2 ja 3 kuvatuista osioista luvussa 3 esitetyllä tavalla. Koulutukseen on sisällytettävä tässä määräyksessä osoitetut osiot, jotta henkilö voi koulutuksen hyväksyttävästi suorittamalla saavuttaa lupakirjaan ja lisätodistukseen tarvittavan tehtäväkohtaisen pätevyyden. Oppilaitos voi koota moduuleista myös sellaisia koulutusohjelmia, jotka antavat samanaikaisesti tehtäväkohtaisen pätevyyden kahteen tai useampaan liikenneturvallisuustehtävään. Oppilaitos voi sisällyttää vastaavasti myös kuljettajien koulutukseen muutakin kuin tämän määräyksen mukaiset pakolliset osiot. Oppilaitos vastaa koulutusohjelmaan sisältyvän teoriaopetuksen, työnopastuksen sekä osaamisen varmistamisen järjestämisestä käyttäen asianmukaista henkilöstöä. Kuljettajien osaamisen varmistamisessa on käytettävä Liikenteen turvallisuusviraston hyväksymiä tutkinnon vastaanottajia. Liikenteen turvallisuusvirastolle hyväksyttäväksi toimitettavan koulutusohjelman rakenne esitetään liitteessä 1. Koulutusohjelmamoduulien ja kuljettajakoulutuksen osioiden minimiasiasisältö esitetään liitteessä 2 yleisellä tasolla. Liikenteen turvallisuusvirastolle hyväksyttäväksi toimitettavan oppilaitoksen liitteen 1 mukaisen koulutusohjelman on kuitenkin oltava yksityiskohtaisempi kestoineen ja sisältöineen siten, että virasto voi varmistua koulutusohjelman mukaisen opetuksen riittävästä laajuudesta ja seikkaperäisyydestä. Koulutusohjelman hyväksytty suorittaminen tarkoittaa, että oppilas on saanut teoriaopetusta koulutusohjelman mukaisista asiakokonaisuuksista ja suorittanut teoriakokeen hyväksytysti sekä saanut työnopastusta ja suorittanut näyttökokeen hyväksytysti. Oppilaitoksen on annettava oppilaalle todistus, josta käyvät ilmi koulutuksen antamat tehtäväkohtaiset pätevyydet sekä lupakirjan ja lisätodistuksen myöntämiseksi tarvittavat tiedot.

3 3 (19) 2 RATATYÖSTÄ VASTAAVAN, VAIHTOTYÖN JA LIIKENTEENOHJAUKSEN KOULUTUSOHJEL- MIEN KOKOAMINEN MODUULEISTA Koulutusohjelma voidaan suunnata tietylle kohderyhmälle ja sovittaa opetussisältö ja tuntimäärä kohderyhmän tarpeisiin. Koulutusohjelmasta on käytävä ilmi, mille kohderyhmälle ohjelma on tarkoitettu. Oppilaitoksen antamaan todistukseen on merkittävä, jos oppilaan suorittama koulutus sisältää toiminnallisia tai alueellisia rajoitteita. Liikenteen turvallisuusvirasto merkitsee nämä rajoitteet kelpoisuuskirjaan sitä myönnettäessä. Koulutusohjelmasta voidaan perustellusta syystä jättää pois sellaista sisältöä, jota koulutuksen kohderyhmä ei työssään tarvitse. Poikkeukset sisältövaatimuksista täytyy perustella ja merkitä selkeästi Liikenteen turvallisuusvirastolle toimitettavaan koulutusohjelman hyväksyntähakemukseen. Oppilaitoksen on otettava poikkeukset huomioon arvioidessaan koulutusohjelmien tai niiden osien keskinäistä korvaavuutta. 2.1 Ratatyöstä vastaavan koulutusohjelma Koulutusohjelma antaa tehtäväkohtaisen pätevyyden ratatyöstä vastaavan tehtävään. Koulutusohjelmaan on sisällyttävä seuraavat moduulit: P Lo1 R OR Perustiedot rautatiejärjestelmästä Liikenteenohjauksen perustiedot Ratatyöstä vastaaminen Ratatyöstä vastaava, osaamisen varmistaminen 2.2 Vaihtotyön koulutusohjelma Koulutusohjelma antaa tehtäväkohtaisen pätevyyden vaihtotyöhön. Koulutusohjelmaan on sisällyttävä seuraavat moduulit: P Lo1 V OV Perustiedot rautatiejärjestelmästä Liikenteenohjauksen perustiedot Vaihtotyö Vaihtotyö, osaamisen varmistaminen 2.3 Liikenteenohjauksen koulutusohjelma Koulutusohjelma antaa tehtäväkohtaisen pätevyyden liikenteenohjaukseen. Koulutusohjelmaan on sisällyttävä seuraavat moduulit: P Lo1 Lo2 OLo Perustiedot rautatiejärjestelmästä Liikenteenohjauksen perustiedot Liikenteenohjaus Liikenteenohjaus, osaamisen varmistaminen 2.4 Kertauskoulutusohjelma Kertauskoulutusohjelmalla ylläpidetään tehtäväkohtaisia pätevyyksiä. Koulutusohjelmaan on sisällyttävä seuraavat moduulit: Ke OKe Kertauskoulutus Kertauskoulutus, osaamisen varmistaminen

4 4 (19) 3 KULJETTAJIEN KOULUTUKSEN KOKOAMINEN OSIOISTA Kuljettajien koulutus antaa tehtäväkohtaisen pätevyyden kuljettajan tehtävään lisätodistuskoulutuksessa määritellyssä laajuudessa. Oppilaitos määrittää yhteistyössä rautatieliikenteen harjoittajan kanssa lisätodistuskoulutuksen laajuuden ja seikkaperäisyyden sekä kohdistaa sen tarvittavaan kalustoon ja rataverkkoon. Kuljettajan lupakirjaa koskevan osion on oltava laadultaan ja laajuudeltaan samanlainen kaikkien lisätodistukseen merkittävien kuljetusluokkien ja -muotojen kuljettajille. Kuljettajien koulutukseen on sisällyttävä seuraavat osiot: Lupakirjaa koskeva osio Lisätodistusosio liittyen liikkuvaan kalustoon Lisätodistusosio liittyen rataverkkoon Lupakirjaan tarvittavan osaamisen varmistaminen Liikkuvaan kalustoon liittyvään lisätodistukseen tarvittavan osaamisen varmistaminen Rataverkkoon liittyvään lisätodistukseen tarvittavan osaamisen varmistaminen 4 KOULUTUSOHJELMIEN SISÄLLÖN KORVAAMINEN Koulutuksessa voidaan lukea hyväksi oppilaan aikaisemmin toisen koulutusohjelman yhteydessä suorittamat, tämän määräyksen sekä rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmista annetun aiemman määräyksen (TRAFI/14723/ /2010) mukaiset moduulit tai osiot, jos henkilö on kelpoinen aikaisemmin suoritetun koulutusohjelman mukaiseen liikenneturvallisuustehtävään. Hyväksilukemista harkittaessa on otettava huomioon aikaisemmin suoritetun koulutusohjelman mahdollisesti sisältämät toiminnalliset tai alueelliset rajoitteet siten, että toiminnallisesti ja/tai alueellisesti laajempien koulutusohjelmien moduuleista katsotaan suoritetuiksi vain ne, jotka aikaisemmin suoritettu tehtäväkohtainen pätevyys kattaa. Korvaavuus myönnetään ennen määräyksen (TRAFI/14723/ /2010) voimaantuloa hyväksyttyjen koulutusohjelmien osalta määräyksen voimaan tullessa voimassa olleen koulutusohjelman tai sitä edeltävän koulutusohjelman mukaisesta koulutuksesta seuraavasti: 4.1 Ratatyöstä vastaavan koulutusohjelma Ratatyöstä vastaavan koulutusohjelmaa vastaavat seuraavat koulutusohjelmat: Ratatyöstä vastaavan koulutusohjelma (RHK/770/622/96; RVI/1443/321/2007; RVI/745/321/2009) Liikenteenohjaajan koulutusohjelma (RHK/2983/622/04)

5 5 (19) 4.2 Vaihtotyön koulutusohjelma Rajoitetulle alueelle suunnattua vaihtotyön koulutusohjelmaa vastaa seuraava koulutusohjelma: Yksityisraiteen koulutusohjelma vaihtotyönjohtajalle (RHK/1284/622/03) Vaihtotyön koulutusohjelmaa vastaavat seuraavat koulutusohjelmat: Veturinkuljettajan koulutusohjelma (RHK/1383/622/00) Työkonekuljettajan koulutusohjelma (RHK/1518/622/97) Veturin kuljettaminen radio-ohjauksella vaihtotyössä -koulutusohjelma (RVI/516/321/2008) Ratapihahenkilöstön koulutusohjelma (RHK/1253/622/99) Junahenkilökunnan koulutusohjelma (RHK/482/622/02) 4.3 Liikenteenohjauksen koulutusohjelma Rajoitetulle alueelle suunnattua liikenteenohjauksen koulutusohjelmaa sekä liikenteenohjauksen koulutusohjelmaa vastaa seuraava koulutusohjelma: Liikenteenohjaajan koulutusohjelma (RHK/2983/622/04) Liikenteenohjauksen koulutusohjelman moduuleja P ja Lo1 vastaavat seuraavat koulutusohjelmat: Veturinkuljettajan koulutusohjelma (RHK/1383/622/00) Työkonekuljettajan koulutusohjelma (RHK/1518/622/97) Veturin kuljettaminen radio-ohjauksella vaihtotyössä -koulutusohjelma (RVI/516/321/2008) Ratapihahenkilöstön koulutusohjelma (RHK/1253/622/99) Junahenkilökunnan koulutusohjelma (RHK/482/622/02) Yksityisraiteen koulutusohjelma liikenteenohjaukseen (RHK/1284/622/03) Ratatyöstä vastaavan koulutusohjelma (RHK/770/622/96; RVI/1443/321/2007; RVI/745/321/2009) 4.4 Kuljettajakoulutus Tämän määräyksen mukaista kuljettajakoulutusta vastaavat kaikki ennen tämän määräyksen voimaantuloa voimassa olleet tai niitä edeltäneet kuljettajakoulutusohjelmat lisätodistukseen merkittävän kuljetusluokan sekä kaluston ja rataverkon mukaisesti.

6 6 (19) 5 SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Tämän määräyksen voimaan tullessa voimassa olleet ratatyöstä vastaavan, vaihtotyön ja liikenteenohjauksen koulutusohjelmat ovat voimassa Liikenteen turvallisuusviraston niitä koskevien päätösten mukaisesti. Kuljettajakoulutusohjelmat ovat voimassa enintään 1. päivään tammikuuta 2016 saakka. Yrjö Mäkelä rautatiejohtaja Anne Seppänen lakimies

7 7 (19) Liite 1 Koulutusohjelman rakenne Liikenteen turvallisuusviraston hyväksyttäväksi esitettävän koulutusohjelman rakenteen on oltava seuraava: Koulutusohjelman nimi Koulutusohjelman antamat tehtäväkohtaiset pätevyydet liikenneturvallisuustehtäviin mahdollisine toiminnallisine tai alueellisine rajoitteineen. Kuljettajien osalta merkitään myös kuljettamisluokat ja -muodot, sekä kalustot ja rataverkot, joihin kuljettajakoulutus antaa tehtäväkohtaisen pätevyyden. Rajoitteiden yhteyteen merkitään mahdolliset perustellut poikkeukset sisältövaatimuksista. Koulutusohjelman laajuus (oppituntia) Vaatimukset koulutukseen osallistumiselle Koulutuksen liikenneturvallisuustehtävään liittyvä sisältö moduuleittain tai osioittain (oppituntia) Teoriaopetus (oppituntia) Työnopastus (oppituntia) Moduulien asiakokonaisuuksien hyväksilukeminen Koulutuksen liikenneturvallisuustehtävään liittyvä osaamisen varmistamisen moduulit tai osiot Teoriakokeet Näyttökokeet Vaatimukset koulutusohjelman hyväksytylle suorittamiselle

8 8 (19) Liite 2 Koulutusohjelmien asiasisältömoduulit ja kuljettajakoulutuksen osiot Moduulit koostuvat teoriaopetuksesta ja työnopastuksesta siten kuin kunkin moduulin kohdalla erikseen ilmoitetaan. Työnopastuksessa asiakokonaisuus on käytävä työnopastajan johdolla läpi siten, että oppilaalla on mahdollisuus harjoitella asiakokonaisuuteen liittyviä tehtäviä käytännön työympäristössä. Tämä liite sisältää myös kuljettajan lupakirjaa ja lisätodistusta koskevan koulutuksen vaatimat pakolliset osiot. 1 Perustiedot rautatiejärjestelmästä, moduuli P Opetusta on annettava ainakin seuraavista asiakokonaisuuksista: Rautatiejärjestelmän yleiskuvaus rautatiejärjestelmään ja siinä toimimiseen kohdistuvat lait, määräykset ja ohjeet rautatiejärjestelmän liikennöintiä ohjaavat järjestelmät, opasteet ja merkit rautatiekalusto Rautatiejärjestelmän toimijat ja niiden roolit Liikenteen turvallisuusvirasto rataverkon haltijat liikennöijät Rata rataan ja raiteeseen liittyvä keskeinen käsitteistö vaihteet nopeudet rataverkolla paikantaminen radalla sekä rautatieliikennepaikat ja niiden merkitseminen rataverkot raiteen aukean tilan ja kaluston ulottumat sähköistetyt radat liikkuminen radalla Liikennöinti yleiskuvaus junaliikenteestä ja vaihtotyöstä Ratatyö yleiskuvaus ratatyöstä Liikenteenohjaus liikenteenohjaus valtion rataverkolla ja muilla rataverkoilla lupakäytännöt vaihto- ja ratatyössä erilaisilla alueilla Vaaratilanteet ja onnettomuudet vaaratilanteiden ja onnettomuuksien syistä ja syntymekanismeista oman toiminnan merkitys vaaratilanteiden ja onnettomuuksien ehkäisemisessä onnettomuuksista ja vaaratilanteista ilmoittaminen erityyppisistä radan, rautatien tasoristeyksen ja liikkuvan kaluston vaaratilanteista ilmoittaminen ja oikea toiminta vaaratilanteisiin liittyvät opasteet (Seis ja Vaara) ja radan merkit (tasoristeyksen lisäkilvet) 2 Liikenteenohjauksen perustiedot, moduuli Lo1 Moduulin kaikista asiakokonaisuuksista on teoriaopetuksen lisäksi annettava työnopastus. Työnopastusryhmässä saa olla enintään 4 oppilasta. Osaamisen varmistaminen on tehtävä osana työnopastusta.

9 9 (19) Opetusta on annettava ainakin seuraavista asiakokonaisuuksista: Paikallisluvan käyttäminen Vaihteen ja raiteensulun käyttäminen Maastossa käytettävien turvalaitteiden käyttäminen Liikenteenohjauksen ohjauksessa toimiminen Raiteen varautumisen varmistaminen 3 Ratatyöstä vastaaminen, moduuli R Työnopastus on annettava teoriaopetuksen lisäksi niistä asiakokonaisuuksista, joiden yhteydessä on kyseinen merkintä. Työnopastusryhmässä saa olla enintään 4 oppilasta. Opetusta on annettava ainakin seuraavista asiakokonaisuuksista: Ratatyön ja ratatyöhön tarvittavan alueen tunnistaminen sekä ratatyöalueen rajoista ilmoittaminen Ratatyöhön ja ratatyöstä vastaavaan kohdistuvat viranomaismääräykset ja ohjeet ratatyöstä vastaavan tehtävät ja vastuut yksiköiden liikkuminen ratatyöalueella opasteet radan merkkien asentaminen (työnopastus) Ratatyön suojaaminen liikennöinniltä (työnopastus) Viestintä ratatyöstä vastaavan roolissa (työnopastus) Ratatyöhön liittyvät dokumentit (työnopastus) Ratatyöstä vastaavan toiminta valtion rataverkolla luvan pyytäminen ratatyöhön ja sen päättymisestä ilmoittaminen (työnopastus) ratatyöstä vastaavan vaihtuminen (työnopastus) Ratatyöstä vastaavan toiminta muulla kuin valtion rataverkolla liikennöinnin estäminen (työnopastus) Ratatyöstä vastaavan toiminta uudella rakenteilla olevalla radalla sen varmistaminen, että rautatiellä liikkujista ei ole vaaraa toisilleen toiminta liikenteenohjauksen kanssa 4 Vaihtotyö, moduuli V Työnopastus on annettava teoriaopetuksen lisäksi niistä asiakokonaisuuksista, joiden yhteydessä on kyseinen merkintä. Työnopastusryhmässä saa olla enintään 2 oppilasta. Opetusta on annettava ainakin seuraavista asiakokonaisuuksista: Tehtävät vaihtotyössä Vaihtotyö valtion rataverkolla ja muulla rataverkolla (työnopastus) Nopeudet vaihtotyössä Vaihtotyössä tarvittavat opasteet (työnopastus) Seuraavat asiakokonaisuudet toiminnanharjoittaja perehdyttää turvallisuusjohtamisjärjestelmänsä mukaisesti sekä antaa perehdyttämisestä ja osaamisen varmistamisesta todistuksen, joka liitetään Liikenteen turvallisuusvirastolle osoitettuun kelpoisuuskirjahakemukseen: Lupa vaihtotyöhön Määrämuotoiset viestit Kaluston paikallaan pysymisen varmistaminen (työnopastus) Jarrujen tarkastus, koettelu ja jarrujen irti olemisen varmistaminen (työnopastus) Työselostuksen ja opasteiden (käskyjen) antaminen (työnopastus)

10 10 (19) Kaluston käyttörajoitteet ja kuormasta annettujen määräysten noudattaminen 5 Liikenteenohjaus, moduuli Lo2 Työnopastus on annettava teoriaopetuksen lisäksi niistä asiakokonaisuuksista, joiden yhteydessä on kyseinen merkintä. Työnopastusryhmässä saa olla enintään 2 oppilasta, poikkeuksena näyttökokeessa tarvittava perehdytys turvalaitteeseen, jossa työnopastus on annettava henkilökohtaisena. Opetusta on annettava ainakin seuraavista asiakokonaisuuksista: Moduulissa P opetettujen asioiden syventävä käsittely Moduulissa Lo1 opetettujen asioiden syventävä käsittely Junaliikenteen turvaaminen ja junaliikennemääräykset (työnopastus) Vaihtotyö valtion rataverkolla ja vaihtotyömääräykset (työnopastus) Ratatyö ja ratatyömääräykset (työnopastus) Viestintä ja viestintämääräykset ja -ohjeet (työnopastus) Rautatiejärjestelmän opasteet ja merkit (työnopastus) Turvalaitteet ja liikenteenohjauksen järjestelmät (työnopastus) Rataverkon ja sen raiteiden, toimintojen ja järjestelmien kuvaus Sähköistetty rata (työnopastus) Toiminta häiriö-, vaara- ja onnettomuustilanteissa Näyttökokeessa tarvittava perehdytys turvalaitteeseen ja alueeseen (työnopastus) Raportointi ja vuoron vaihdon toimenpiteet (työnopastus) 6 Kertauskoulutus, moduuli Ke Opetukseen voi sisältyä koulutusta antavan tahon tai toiminnanharjoittajan määrittelemää, kyseiseen liikenneturvallisuustehtävään liittyvää turvallisuusasiaa. Opetusta on annettava ainakin seuraavista asiakokonaisuuksista: Liikenneturvallisuustehtävään liittyvien säädösten muutokset Rautatiejärjestelmän opasteista ja merkeistä Tapahtuneet poikkeus ja häiriötilanteet Viranomaisen erikseen ilmoittamat aiheet 7 Kuljettajan lupakirjaosio: Yleinen ammatillinen tietämys ja lupakirjaa koskevat vaatimukset Yleisen koulutuksen tavoitteena on saavuttaa yleinen pätevyys kaikissa asioissa, joilla on merkitystä kuljettajan ammatin kannalta. Tältä osin yleisessä koulutuksessa keskitytään perustietoihin ja periaatteisiin, joita voidaan soveltaa riippumatta liikkuvan kaluston tai rataverkon tyypistä ja luonteesta. Yleisen koulutuksen voi järjestää ilman käytännön harjoituksia. Liikkuvan kaluston tiettyihin tyyppeihin tai tietyn rataverkon turvallisuuteen, toimintasääntöihin ja tekniikkaan liittyvä pätevyys ei ole osa yleistä pätevyyttä. Koulutus tiettyä liikkuvaa kalustoa tai rataverkkoa koskevan pätevyyden hankkimiseksi liittyy kuljettajan lisätodistukseen, ja se eritellään osioissa 8 ja 9. Yleinen koulutus käsittää jäljempänä luetellut aiheet. Ne eivät ole luettelossa tärkeysjärjestyksessä.

11 11 (19) Luettelossa käytettävät verbit ilmaisevat, minkä luonteinen pätevyys koulutettavan on tarkoitus saavuttaa. Niiden merkitys kuvaillaan seuraavassa taulukossa: Pätevyyden luonne tuntea, kuvailla ymmärtää, hahmottaa/tunnistaa Kuvaus kuvaa sellaisen tietämyksen (tiedot, tosiseikat) hankintaa, joka on tarpeen asioiden välisten suhteiden ymmärtämiseksi kuvaa tilanteen hahmottamista ja muistiin painamista, tehtävien suorittamista sekä ongelmanratkaisua määritellyssä yhteydessä. Yksiköllä tarkoitetaan osioissa 7, 8 ja 9 junaliikenteessä tai vaihtotyössä liikennöivää yhdestä tai useammasta kalustoyksiköstä koostuvaa kokonaisuutta. Kuljettajan työ, työympäristö, kuljettajan asema ja vastuu rautatietoiminnassa, kuljettajan tehtävien ammatilliset ja henkilökohtaiset vaatimukset - tuntea rautatietoimintaan ja turvallisuuteen sovellettavan lainsäädännön ja sääntöjen päälinjat (kuljettajien hyväksymistä koskevat vaatimukset ja menettelyt, vaaralliset aineet, ympäristönsuojelu, palontorjunta ym.) - ymmärtää erityisedellytykset sekä ammatilliset ja henkilökohtaiset vaatimukset (työskentely pääasiassa yksin, vuorotyö 24 tunnin sykleissä, henkilökohtainen suojautuminen ja turvallisuus, asiakirjojen lukeminen ja päivittäminen ym.) - ymmärtää turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavien tehtävien kanssa yhteensopivat toimintatavat (lääkitys, alkoholi, huumausaineet ja muut psykoaktiiviset aineet, sairaus, stressi, väsymys ym.) - tunnistaa viiteasiakirjat ja toimintakäsikirjat (esim. sääntökirja, reittikirja, kuljettajan käsikirja ym.) - hahmottaa toimintaan liittyvien henkilöiden tehtävät ja vastuualueet - ymmärtää tehtävien ja työmenetelmien edellyttämän tarkkuuden merkitys - ymmärtää työturvallisuuden ja -terveyden merkitys (esim. toimintatavat radoilla ja niiden läheisyydessä, turvalliset toimintatavat noustaessa vetokalustoon ja poistuttaessa siitä, ergonomia, henkilöstön turvallisuusmääräykset, henkilönsuojaimet ym.) - tuntea käyttäytymistaidot ja -periaatteet (stressinhallinta, äärimmäiset tilanteet ym.) - tuntea ympäristönsuojelun periaatteet (kestävä ajotapa ym.). Rautatieteknologia, mukaan luettuina toimintamääräysten taustalla vaikuttavat turvallisuusperiaatteet - tuntea rautatietoiminnan turvallisuutta koskevat periaatteet, määräykset ja säännökset - hahmottaa asiaankuuluvien henkilöiden tehtävät ja vastuualueet Rautatieinfrastruktuurin perusperiaatteet - tuntea järjestelmää ja rakennetta koskevat periaatteet ja parametrit - tuntea ratojen, liikennepaikkojen ja järjestelyratapihojen yleispiirteet - tuntea rautateiden rakenteet (sillat, tunnelit, vaihteet ym.) - tuntea liikennöintitavat (yksiraiteinen ja kaksiraiteinen liikennöinti ym.) - tuntea merkinanto- ja junanohjausjärjestelmät - tuntea turvalaitteet (kuumakäynti-ilmaisimet, savuilmaisimet tunneleissa ym.) - tuntea virransyöttöjärjestelmä (ajojohdin, virtakisko ym.).

12 12 (19) Operatiivisen viestinnän perusperiaatteet - tuntea viestinnän merkitys sekä viestintävälineet ja -menettelyt - hahmottaa, keihin henkilöihin kuljettajan on tarpeen olla yhteydessä, sekä näiden henkilöiden asema ja vastuualueet (rataverkon haltijan henkilöstö, muun yksikköön kuuluvan henkilökunnan työtehtävät ym.) - tunnistaa tilanteet/syyt, jotka vaativat viestinnän aloittamista - ymmärtää viestintämenetelmät. Yksiköt, niiden kokoonpano sekä vetureita, tavara- ja matkustajavaunuja ja muuta liikkuvaa kalustoa koskevat tekniset vaatimukset - tuntea yleiset käyttövoiman lähteet (sähkö, diesel, höyry ym.) - kuvailla kalustoyksikön rakenne (telit, korit, ohjaamo, suojausjärjestelmät ym.) - tuntea merkintöjen sisältö ja merkitsemisjärjestelmät - tuntea yksikön kokoonpanoa koskevat asiakirjat - ymmärtää jarrujärjestelmiä ja jarrutuskyvyn laskentaa - hahmottaa yksikön nopeus - hahmottaa enimmäiskuorma ja kytkimeen vaikuttavat voimat - tuntea junanhallintajärjestelmän toiminta ja tarkoitus. Rautatieliikenteeseen yleisesti liittyvät riskit - ymmärtää liikenneturvallisuuden periaatteet - tuntea rautatieliikenteen riskit ja keinot niiden hallitsemiseksi - tuntea vaaratilanteet ja ymmärtää niissä vaadittava käyttäytyminen/toiminta - tuntea menettelyt, joita sovelletaan henkilöonnettomuuksissa (esim. evakuointi). Fysiikan perusperiaatteet - ymmärtää pyöriin vaikuttavia voimia - hahmottaa tekijät, jotka vaikuttavat suorituskykyyn kiihdytyksessä ja jarrutuksessa (sääolosuhteet, jarrulaitteet, pienentynyt kitka, hiekoitus ym.) - ymmärtää sähkön periaatteet (virtapiirit, jännitteen mittaaminen ym.). 8 Kuljettajan lisätodistusosio: liikkuvaan kalustoon liittyvä ammatillinen tietämys ja lisätodistusta koskevat vaatimukset Teoreettisen koulutuksen ja käytännön työnopastuksen välillä on oltava sopiva tasapaino. Suoritettuaan liikkuvaan kalustoon liittyvän koulutuksen kuljettajan on kyettävä suorittamaan seuraavat tehtävät. Lähtoä edeltävät testit ja tarkastukset: Kuljettajan on kyettävä: - käyttämään tarvittavia asiakirjoja ja varusteita, - tarkistamaan vetokaluston suorituskyky, - tarkistamaan vetokalustossa oleviin asiakirjoihin merkityt tiedot, - varmistumaan tekemällä vaaditut tarkastukset ja testit, että vetokalusto pystyy tuottamaan tarvittavan vetovoiman ja että turvalaitteet toimivat, - tarkistamaan säännösten mukaisten suoja- ja turvalaitteiden olemassaolo ja toimivuus veturia luovutettaessa tai ennen matkaa, - huolehtimaan tarvittavista ennaltaehkäisevistä kunnossapitotoimista.

13 13 (19) Liikkuvaan kalustoon liittyvä tietämys: Kuljettaakseen liikkuvaa kalustoa kuljettajan on tunnettava kaikki käytössään olevat hallintalaitteet ja mittarit, erityisesti seuraaviin liittyvät: - veto, - jarrutus, - liikenneturvallisuuteen liittyvät laitteet. Havaitakseen ja paikantaakseen häiriöt liikkuvassa kalustossa, ilmoittaakseen niistä ja määrittääkseen, mitä vaaditaan niiden korjaamiseksi, sekä tietyissä tapauksissa tehdäkseen korjauksia, kuljettajan on tunnettava: - mekaaniset rakenteet, - jousitus- ja kytkentälaitteet, - pyörästölaitteet, - turvalaitteet, - polttoainesäiliöt, polttoaineen syöttö, pakokaasujärjestelmä, - liikkuvan kaluston sisä- ja ulkopuolella olevat merkinnät, erityisesti vaarallisten aineiden kuljetuksissa käytettävät merkinnät, - kulkuun liittyvät rekisteröintilaitteet, - sähköiset ja paineilmajärjestelmät, - virroitin- ja korkeajännitepiirit, - viestintälaitteet (yksikön ja liikenteenohjauksen välinen viestiyhteys ym.), - kulkuun liittyvät turvaamismenettelyt - liikkuvan kaluston osatekijät, niiden merkitys ja vedettävän kaluston erityislaitteet, erityisesti järjestelmä yksikön pysäyttämiseksi tyhjentämällä jarrujohto, - jarrujärjestelmä, - vetoyksiköihin liittyvät erityisosat, - voimansiirto, moottorit ja vaihteisto. Jarrujen tarkastus ja koettelu: Kuljettajan on kyettävä: - tarkistamaan ja arvioimaan ennen lähtöä, että yksikön asiakirjojen mukainen jarrutuskyky vastaa kyseisen reitin edellyttämää jarrutuskykyä, - tarkistamaan vetokaluston ja koko yksikön jarrujärjestelmän eri osien toiminta tarvittaessa ennen liikkeellelähtöä, liikkeellelähdön yhteydessä ja liikkeessä. Liikennöintitapa ja yksikön suurin sallittu nopeus reitin ominaisuuksien mukaan: Kuljettajan on kyettävä: - ottamaan huomioon hänelle ennen lähtöä toimitetut tiedot, - määrittämään yksikön liikennöintitapa ja suurin sallittu nopeus esimerkiksi nopeusrajoitusten, sääolosuhteiden tai opasteiden muutosten mukaan. Yksikön kuljettaminen tavalla, joka ei vahingoita laitteistoja eikä kalustoa: Kuljettajan on kyettävä: - käyttämään kaikkia käytössään olevia hallintalaitteita sovellettavien sääntöjen mukaisesti, - laittamaan yksikkö liikkeelle ottaen huomioon pito- ja tehorajoitukset, - käyttämään jarruja hidastamiseen ja pysäyttämiseen ottaen huomioon liikkuva kalusto ja laitteistot.

14 14 (19) Häiriöt: Kuljettajan on: - kyettävä tähystämään valppaasti havaitakseen poikkeukselliset tapahtumat yksikön kulkiessa, - kyettävä tarkastamaan yksikkö ja tunnistamaan häiriöihin viittaavat merkit, määrittelemään ne ja reagoimaan niiden vakavuuden mukaan sekä yrittämään korjata ne asettaen aina etusijalle rautatieliikenteen ja henkilöiden turvallisuuden, - tunnettava käytössä olevat suojaamis- ja viestintäkeinot. Hätätilanteet ja vauriot, tulipalot ja henkilöonnettomuudet: Kuljettajan on: - kyettävä ryhtymään toimiin yksikön suojaamiseksi ja antamaan hälytys henkilöonnettomuuden tapahduttua ao. yksikössä, - kyettävä määrittämään, kuljettaako yksikkö vaarallisia aineita, ja yksilöimään ne yksikön asiakirjojen ja vaunuluetteloiden perusteella, - tunnettava yksikön evakuointia koskevat menettelyt hätätilanteessa. Matkan jatkamisen edellytykset kalustovaurion jälkeen: Kuljettajan on kyettävä onnettomuuden jälkeen arvioimaan, voidaanko kalustolla jatkaa matkaa ja millä edellytyksillä, sekä ilmoittamaan näistä edellytyksistä rataverkon haltijalle mahdollisimman pian. Kuljettajan on kyettävä määrittämään, tarvitaanko asiantuntija-arviota, ennen kuin yksikkö voi jatkaa matkaa. Yksikön paikallaan pysymisen varmistaminen Kuljettajan on kyettävä toteuttamaan toimenpiteet, joilla varmistetaan, että yksikkö tai sen osa ei epäsuotuisimmissakaan oloissa lähde liikkeelle odottamattomasti. Lisäksi kuljettajan on tunnettava toimenpiteet, joilla yksikkö tai sen osa voidaan pysäyttää siinä tapauksessa, että se on lähtenyt odottamattomasti liikkeelle. 9 Kuljettajan lisätodistusosio: rataverkkoon liittyvä ammatillinen tietämys ja lisätodistusta koskevat vaatimukset Teoreettisen koulutuksen ja käytännön työnopastuksen välillä on oltava sopiva tasapaino. Reitintuntemuksen osalta etusijalle on asetettava menetelmä, jossa kuljettajaoppilas ajaa toisen kuljettajan mukana asianmukaisen määrän matkoja koko reitin pituudelta päivä- ja yöaikaan. Vaihtoehtoisena opetusmenetelmänä voidaan käyttää muiden menetelmien ohella reittien videotaltiointeja nähtynä ohjaamosta tai simulaattoreita. Jarrutestit: Kuljettajan on kyettävä tarkistamaan ja laskemaan ennen lähtöä, että yksikön asiakirjojen mukainen jarrutuskyky vastaa kyseisen reitin edellyttämää jarrutuskykyä.

15 15 (19) Liikennöintitapa ja yksikön suurin sallittu nopeus reitin ominaisuuksien mukaan: Kuljettajan on kyettävä: - ottamaan huomioon hänelle toimitetut tiedot, kuten nopeusrajoitukset ja opasteiden muutokset, - määrittämään liikennöintitapa ja yksikön nopeusrajoitus reitin ominaisuuksien mukaan. Reitin tuntemus: Kuljettajan on kyettävä ennakoimaan ongelmia ja reagoimaan tavalla, joka on turvallisuuden ja muiden vaatimusten kuten täsmällisyyden ja taloudellisten näkökohtien kannalta soveltuva. Hänellä on siksi oltava perusteellinen tietämys reiteistä ja reitin laitteistoista sekä mahdollisesti sovituista vaihtoehtoisista reiteistä. Seuraavat näkökohdat ovat tärkeitä: - liikennetilanne (raiteenvaihdot, rataosuuden liikennöinti yksiraiteisena ym.), - reitin ja asiaankuuluvien asiakirjojen tarkistaminen, - tietylle kuljetukselle soveltuvien raiteiden määrittäminen, - sovellettavat liikennesäännöt ja opastejärjestelmän merkitys, - liikenteenohjaustapa, - suojastuksen tyyppi ja siihen liittyvät määräykset, - rautatieliikennepaikkojen nimet, rautatieliikennepaikkojen ja liikenteenohjauskeskusten sijainti ja niiden paikantaminen matkan päästä ajotavan sovittamiseksi vastaavasti, - opasteet siirryttäessä toiseen liikenne- tai energiansyöttöjärjestelmään, - kuljettajan kuljettamien eri kalustoluokkien nopeusrajoitukset, - raiteen pituusprofiilit, - erityiset jarrutusolot esimerkiksi radalla, jossa on jyrkkä lasku, - liikenteen erityistekijät: erityisopasteet tai -kilvet, lähdön erityisedellytykset ym. Turvallisuussäännöt: Kuljettajan on kyettävä: - laittamaan yksikkö liikkeelle vasta kun säädetyt edellytykset ovat täyttyneet (aikataulu, lähtölupa, tarvittaessa opasteiden käyttäminen ym.), - seuraamaan radanvarren ja ohjaamon opasteita, tulkitsemaan niitä välittömästi ja virheettömästi ja toimimaan niiden mukaan, - kuljettamaan yksikköä turvallisesti erityisten liikennöintitapojen mukaisesti: luvasta johtuvat erityiset liikennöintitapojen tilapäiset nopeusrajoitukset, ajaminen päinvastaiseen suuntaan, pysähtymisopasteiden ohittamisen salliminen vaaratilanteessa, järjesteleminen, kääntyminen, yksikön kuljettaminen rakennustyömaan läpi ym., - noudattamaan aikataulun mukaisia ja täydentäviä pysäytyksiä ja tarvittaessa suorittamaan matkustajien palveluun liittyvät lisätehtävät pysähtymisten aikana, erityisesti ovien avaaminen ja sulkeminen. Yksikön kuljettaminen: Kuljettajan on kyettävä: - tietämään joka hetki yksikön sijainti reitillä, jota se kulkee, - käyttämään jarruja hidastamiseen ja pysäyttämiseen ottaen huomioon liikkuva kalusto ja laitteistot, - säätämään yksikön kulkua aikataulun ja mahdollisten energiansäästöä koskevien määräysten mukaisesti ottaen huomioon vetokaluston ja koko yksikön sekä reitin ja ympäristön ominaisuudet.

16 16 (19) Häiriöt: Kuljettajan on kyettävä: - seuraamaan siinä määrin kuin yksikön kuljettaminen sallii rataverkkoon ja ympäristöön liittyviä poikkeuksellisia tapahtumia: opasteet, rata, energiansyöttö, tasoristeykset, radan ympäristö, muu liikenne, - määrittämään etäisyydet esteistä, - ilmoittamaan rataverkon haltijalle mahdollisimman pian havaittujen häiriöiden paikasta ja luonteesta varmistuen siitä, että tämä ilmoitus on ymmärretty, - rataverkon huomioon ottaen varmistamaan liikenteen ja henkilöiden turvallisuus tai käynnistämään toimenpiteet sen varmistamiseksi aina, kun tämä on tarpeen. Hätätilanteet ja vauriot, tulipalot ja henkilöonnettomuudet: Kuljettajan on kyettävä: - ryhtymään toimiin yksikön suojaamiseksi ja antamaan hälytys henkilöonnettomuuden tapahduttua, - päättämään, mihin yksikkö on pysäytettävä tulipalon tapauksessa, ja auttamaan tarvittaessa matkustajien evakuoimisessa, - antamaan mahdollisimman pian hyödyllistä tietoa tulipalosta, jos kuljettaja ei voi saada paloa hallintaan yksin, - ilmoittamaan näistä edellytyksistä rataverkon haltijalle mahdollisimman pian, - arvioimaan, salliiko rataverkko matkan jatkamisen ja millä edellytyksillä. Vaatimukset kuljettajan kielikoulutukselle lisätodistuksen saamista varten: Kuljettajilla, joiden on viestittävä rataverkon haltijan kanssa turvallisuuden kannalta keskeisistä seikoista, on oltava asianomaisen rataverkon haltijan ilmoittaman kielen taito. Kielitaidon on oltava sellainen, että kuljettaja voi viestiä aktiivisesti ja tehokkaasti rutiinitilanteissa, vaikeissa tilanteissa ja hätätapauksissa. Kuljettajan on kyettävä käyttämään käyttötoimintaa ja liikenteen hallintaa koskevassa yhteentoimivuuden teknisessä eritelmässä määriteltyjä viestejä ja viestintämenetelmää. Kuljettajien kielitaidon on oltava sekä kuullun- ja luetunymmärtämisen että suullisen ja kirjallisen ilmaisun osalta vähintään Euroopan neuvoston vahvistaman kieliä koskevan yhteisen eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasoa B1.

17 17 (19) Liite 3 Osaamisen varmistamisen moduulit ja osiot Oppilaitos voi jakaa moduuleissa tai osioissa esitetyt teoria- ja näyttökokeet tarkoituksenmukaisiksi katsomiinsa osiin. 1 Ratatyöstä vastaavan osaamisen varmistaminen, moduuli OR Moduuli Lo1:n asiakokonaisuuksien lisäksi osaamisen varmistaminen on tehtävä osana työnopastusta kaikista niistä asiakokonaisuuksista, joissa vaaditaan työnopastusta. Teoriakokeeseen on sisällyttävä ainakin seuraavat asiakokonaisuudet: Rautatieliikennepaikat ja niiden merkitseminen Paikantaminen radalla Valtion rataverkon alueen tunnistaminen Oman toiminnan merkitys vaaratilanteiden ja onnettomuuksien ehkäisemisessä Toiminta vaaratilanteessa ja onnettomuuden sattuessa Ratatyöstä vastaavan tehtävässään tarvitsemat opasteet Ratatyön tunnistaminen Ratatyöhön tarvittava lupa ja työn päättymisestä ilmoittaminen Ratatyöstä vastaavan vaihtuminen Ratatyön suojaaminen liikennöinniltä Liikennöinnin estäminen Uuden rakenteilla olevan radan alueen rajan merkitseminen 2 Vaihtotyö, osaamisen varmistaminen, moduuli OV Moduuli koostuu teoriakokeesta ja henkilökohtaisesta näyttökokeesta. Teoriakokeeseen on sisällyttävä ainakin seuraavat asiakokonaisuudet: Tehtävät vaihtotyössä Opasteet ja merkit sekä toiminta vaaratilanteissa sekä onnettomuuden sattuessa Rataan ja raiteeseen liittyvä keskeinen käsitteistö Paikantaminen radalla Valtion rataverkkoon kuuluvan alueen tunnistaminen ja lupakäytännöt Vaihtotyö valtion rataverkolla ja sen ulkopuolella Nopeudet vaihtotyössä Oman toiminnan merkitys vaaratilanteiden ja onnettomuuksien ehkäisemisessä Henkilökohtaiseen näyttökokeeseen on sisällyttävä ainakin seuraava asiakokonaisuus: Vaihtotyön tekeminen Toiminnanharjoittaja järjestää osaamisen varmistamisen osana turvallisuusjohtamisjärjestelmäänsä seuraavien asiakokonaisuuksien osalta, ja antaa osaamisesta todistuksen, joka on liitettävä Liikenteen turvallisuusvirastolle toimitettavaan kelpoisuuskirjahakemukseen: Lupa vaihtotyöhön Määrämuotoiset viestit Kaluston paikallaan pysymisen varmistaminen Jarrujen tarkastus, koettelu ja jarrujen irti olemisen varmistaminen

18 18 (19) Työselostuksen ja opasteiden (käskyjen) antaminen Kaluston käyttörajoitteet ja kuormasta annettujen määräysten noudattaminen 3 Liikenteenohjaus, osaamisen varmistaminen, moduuli OLo Moduuli koostuu teoriakokeesta ja henkilökohtaisesta näyttökokeesta. Teoriakokeeseen on sisällyttävä ainakin seuraavat asiakokonaisuudet: Rautatiejärjestelmän opasteet ja merkit Rataan ja raiteeseen liittyvä keskeinen käsitteistö Paikantaminen radalla sekä rautatieliikennepaikat ja niiden merkitseminen Rataverkon ja sen raiteiden, toimintojen ja järjestelmien kuvaus Oman toiminnan merkitys vaaratilanteiden ja onnettomuuksien ehkäisemisessä Toiminta häiriö-, vaara- ja onnettomuustilanteissa Liikennöinnin ja ratatyön turvaaminen Lupien antaminen vaihto- ja ratatyöhön Turvalaitteet ja liikenteenohjauksen järjestelmät Sähköistetty rata Henkilökohtaiseen näyttökokeeseen on sisällyttävä ainakin seuraavat asiakokonaisuudet: Paikantaminen radalla Viestintä liikenteenohjauksen roolissa Ratatyön suojaaminen Paikallisluvan käyttäminen Raiteen varautumisen varmistaminen Lähtöluvan antaminen sekä luvan antaminen vaihtotyöhön ja ratatyöhön Ilmoituksen vastaanottaminen ratatyön päättymisestä Liikenteenohjauksessa toimiminen ja turvalaitteen käyttäminen Raportointi ja vuoron vaihdon toimenpiteet 4 Kertauskoulutus, osaamisen varmistaminen, moduuli OKe Moduuliin on sisällyttävä teoriakoe ja kokeen oikeiden vastausten läpikäynti. Teoriakokeeseen on sisällyttävä kysymyksiä ainakin seuraavista asiakokonaisuuksista: Liikenneturvallisuustehtävässä toimivan tehtävässään tarvitsemat liikennöintiä koskevat säädökset ja säädöksiin tulleet muutokset Liikenneturvallisuustehtävässä toimivien tehtävässään tarvitsemat opasteet ja merkit Tapahtuneet poikkeus - ja häiriötilanteet Teoriakokeen voi uusia vain kerran 30 vuorokauden kuluessa kertauskoulutuksen päättymisestä. Ellei uusintakoettakaan ole suoritettu hyväksytysti, on ennen seuraavaa teoriakoetta osallistuttava uudelleen kertauskoulutukseen. 5 Kuljettaja, lupakirjaosio, osaamisen varmistaminen Lupakirjaosiossa mainittujen asioiden osaamisesta on varmistuttava lupakirjaosiossa mainitulla tasolla (tuntee/osaa kuvailla/ymmärtää/hahmottaa/tunnistaa).

19 19 (19) 6 Kuljettaja, lisätodistusosiot, osaamisen varmistaminen Lisätodistusosioiden osaamisen varmistamisen vaatimukset kaluston ja rataverkon osalta määrittää rautatieliikenteen harjoittaja osana turvallisuusjohtamisjärjestelmäänsä.

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 26. helmikuuta 2014 (OR. en) 6976/14 ADD 1 TRANS 96. SAATE Lähettäjä:

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 26. helmikuuta 2014 (OR. en) 6976/14 ADD 1 TRANS 96. SAATE Lähettäjä: EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 26. helmikuuta 2014 (OR. en) 6976/14 ADD 1 TRANS 96 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 21. helmikuuta 2014 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET

Lisätiedot

Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat

Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat Määräys 1 (27) Antopäivä: 29.11.2010 Voimaantulopäivä: 1.1.2011 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävistä (1664/2009) 25 2 momentti. Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Määräysluonnos 1 (9) Voimassa: Toistaiseksi

Määräysluonnos 1 (9) Voimassa: Toistaiseksi Määräysluonnos 1 (9) Antopäivä: 01.x.2013 Voimaantulopäivä: x.x.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Komission päätös Euroopan laajuisen tavanomaisen rautatiejärjestelmän

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 30.6.2015 Voimaantulopäivä: 1.7.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU) 2015/995

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2015 Voimaantulopäivä: 1.1.2016 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU)

Lisätiedot

VIESTINTÄ RAUTATIEJÄRJESTELMÄSSÄ

VIESTINTÄ RAUTATIEJÄRJESTELMÄSSÄ 1(6) MÄÄRÄYS Antopäivä Diaaritunniste 28.12.2009. RVI/1090/412/2009 Voimassaoloaika 31.12.2009 alkaen, toistaiseksi. Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti. Kumoaa Rautatieviraston rautatiejärjestelmän

Lisätiedot

Oppilaitosten ja näytön vastaanottajien hyväksymisvaatimukset sekä näyttöjen järjestäminen rautatieliikenteessä

Oppilaitosten ja näytön vastaanottajien hyväksymisvaatimukset sekä näyttöjen järjestäminen rautatieliikenteessä 1 (5) Antopäivä: 15.5.2018 Voimaantulopäivä: 1.7.2018 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017) II osan 8 luvun 1 :n 3 momentti, 2 :n 5 momentti, 3 :n 4 momentti ja 6

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta osajärjestelmä

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta osajärjestelmä 1 (7) Antopäivä: 18.12.2013 Voimaantulopäivä: 01.01.2014 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Komission päätös 2012/757/EU

Lisätiedot

Vaihtotyöllä tarkoitetaan luvanvaraista junaliikennettä tukevaa rautatiejärjestelmässä tehtävää kalustoyksiköiden siirtotyötä.

Vaihtotyöllä tarkoitetaan luvanvaraista junaliikennettä tukevaa rautatiejärjestelmässä tehtävää kalustoyksiköiden siirtotyötä. Sivu 1/5 Raahen Satama Oy Vaihto- ja ratatyön turvallisuusohje Ohje hyväksytty: 21.10.2015, Kaarlo Heikkinen, satamajohtaja Ohjeesta vastaa: Raahen Satama Oy 1. Soveltamisala ja määritelmät Ohjetta noudatetaan

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta -osajärjestelmä

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta -osajärjestelmä Määräysluonnos 1 (11) Antopäivä: x.x.2013 Voimaantulopäivä: x.x.20xx Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa TRAFI/18213/03.04.02.02/2010

Lisätiedot

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2014 Voimaantulopäivä: 1.1.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia ja erityistapauksia määräys koskee: Komission

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (9) Antopäivä: xx.xx.2013 Voimaantulopäivä: 01.01.2014 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Komission päätös 2012/757/EU

Lisätiedot

Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat (TRAFI/3883/03.04.02.00/2015)

Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat (TRAFI/3883/03.04.02.00/2015) Perustelumuistio 1(13) 25.6.2015 Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävien koulutusohjelmat (TRAFI/3883/03.04.02.00/2015) Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen säädösperusta on rautatiejärjestelmän

Lisätiedot

Rataverkon haltijuus. Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti

Rataverkon haltijuus. Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti Rataverkon haltijuus Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti Rataverkon haltijuuden pääelementit Haltijuuden toteuttamisen vaihtoehdot Raiteiden kunnossapito Raidesopimukset Liikenteenohjaus Raiteen

Lisätiedot

1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3

1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3 Ohjeet rautatieliikenteessä annettavien lupien dokumentoinnista 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3 3 TAVALLISEN JUNAPÄIVÄKIRJAN SISÄLTÖ JA MERKINNÄT... 3 3.1 "Asemalla" -kenttä...

Lisätiedot

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja 1 (5) Antopäivä: 29.1.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 1.2.2013 Voimassa: Toistaiseksi Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain (1194/2009) 45, 46, 119 ja 120 :n nojalla ottaen huomioon lennonjohtajien

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS LUO Määräys 1 (5) Asianumero Antopäivä: 10.10.2014 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 45 Voimaantulopäivä: 14.10.2014 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä

Lisätiedot

Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa

Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa Arto Taskinen Pelastuspäällikkö VR-Yhtymä Oy 31.1.2018 Osapuolet ja velvollisuudet vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8 RHK Turvallisuussuunnitelmien laadinta 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSSUUNNITELMA... 4 2.1 Yleistä... 4 2.2 Junaturvallisuusasiat turvallisuussuunnitelmassa... 6 2.3 Rakentamista koskeva turvallisuussuunnitelma...

Lisätiedot

Oulun Satama Oy

Oulun Satama Oy VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle 2019 1 (Linkki englanninkieliseen versioon) Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 1.1 MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 2 RATAVERKKO... 2 2.1 RATAVERKON

Lisätiedot

Oulun Satama Oy Korvaa voimaan tulleen Oulun Satama Oy:n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen.

Oulun Satama Oy Korvaa voimaan tulleen Oulun Satama Oy:n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen. 1 VERKKOSELOSTUS Korvaa 1.6.2016 voimaan tulleen :n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 1.1 MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 2

Lisätiedot

Korvaa voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen.

Korvaa voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen. 1/7 VERKKOSELOSTUS Korvaa 1.9.2016 voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

Veturit ja henkilöliikenteen liikkuva kalusto

Veturit ja henkilöliikenteen liikkuva kalusto Määräys 1 (6) Antopäivä: 22.1.2013 Voimaantulopäivä: 24.1.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Komission päätös 2011/291/EU Euroopan laajuisen tavanomaisen

Lisätiedot

Oulun Satama Oy Korvaa voimaan tulleen Oulun Satama Oy:n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen.

Oulun Satama Oy Korvaa voimaan tulleen Oulun Satama Oy:n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen. 1 VERKKOSELOSTUS (Linkki ruotsin- tai englanninkieliseen versioon) Korvaa 1.6.2016 voimaan tulleen :n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

Määräys 1 (15) TRAFI/16561/03.04.02.00/2012

Määräys 1 (15) TRAFI/16561/03.04.02.00/2012 1 (15) Antopäivä: 5.12.2012 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 Voimaantulopäivä: 1.1.2013 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa 28.12.2009 annetun Rautatieviraston määräyksen liikennöinti

Lisätiedot

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa Sivu 1 / 7 FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa VERKKOSELOSTUS Korvaa 15.10.2016 voimaan tulleen Finngasin rataverkon vaihto- ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto. Rautatieohje

Liikenteen turvallisuusvirasto. Rautatieohje Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI/14951/03.04.02.11/2010 Rautatieohje Antopäivä: 15.09.2010 Voimassaoloaika: 03.01.2011 alkaen, toistaiseksi Kumoaa: Ohje rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtäviä

Lisätiedot

Määräys 1 (6) Voimassa: Toistaiseksi

Määräys 1 (6) Voimassa: Toistaiseksi Määräys 1 (6) Antopäivä: 22.12.2011 Voimaantulopäivä: 01.01.2012 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa LIMO 3, LIMO 4 sekä LIMO 2 lukuunottamatta

Lisätiedot

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa Sivu 1 / 7 FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle 2019 Muuttunut asia on kohdassa 7, rataverkon käyttösopimuksen laatiminen aikataulukausittain. Muutos 12.6.2018. Kohdan 9

Lisätiedot

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Perustelumuistio 1(7) 21.06.2016 Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Määräyksen tausta ja säädösperusta Komissio päivitti aiemmin päätöksenä annettua ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmää

Lisätiedot

Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävissä toimivien psykologinen soveltuvuus ja psykologisten henkilöarviointien tekeminen

Rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävissä toimivien psykologinen soveltuvuus ja psykologisten henkilöarviointien tekeminen 1 (7) Antopäivä: 03.05.2012 Voimaantulopäivä: 15.05.2012 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävistä (1664/2009) 21 4 momentti Euroopan parlamentin ja

Lisätiedot

Kertauskoekysymykset

Kertauskoekysymykset Voimassa: 01.01.2013 alkaen Kertauskoekysymykset Kertauskokeessa tästä kysymyssarjasta kysytään: - 5 kysymystä opastimista - 5 kysymystä merkeistä - 10 kysymystä liikennöintimääräyksistä Teoriakokeen hyväksytyn

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) 14.6.2013 Dnro 3061/065/2013 1 SOVELTAMISALA... 3 2 RATAOSAN TIEDOT... 3

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) 14.6.2013 Dnro 3061/065/2013 1 SOVELTAMISALA... 3 2 RATAOSAN TIEDOT... 3 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) 14.6.2013 Dnro 3061/065/2013 Sisällysluettelo 1 SOVELTAMISALA... 3 2 RATAOSAN TIEDOT... 3 3 LIIKENNÖINTI JA RATATYÖ RATAOSALLA... 3 4 MUUT LIIKENNÖINNISSÄ NOUDATETTAVAT SÄÄDÖKSET

Lisätiedot

Kertauskoekysymykset

Kertauskoekysymykset Kertauskoekysymykset Kertauskokeessa tästä kysymyssarjasta kysytään: - 5 kysymystä opastimista - 5 kysymystä merkeistä - 10 kysymystä liikennöintimääräyksistä Teoriakokeen hyväksytyn suorittamisen edellytys

Lisätiedot

rautatiejärjestelmän luvat ja

rautatiejärjestelmän luvat ja Trafin myöntämät rautatiejärjestelmän luvat ja arviointilaitosten nimeäminen Ryhmäpäällikkö Jouko Linnasaari Trafin myöntämät rautatie- järjestelmän j ä luvat Turvallisuustodistuksen t tarvitsevat t rautatieliikenteen

Lisätiedot

Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset

Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset Perustelumuistio Perustelumuistio 1 (4) Tekniikka ja ympäristö / Väylänpito Liikenneviraston ohjeita 26/2018 Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset Tässä perustelumuistiossa kerrotaan,

Lisätiedot

RATAVERKON VERKKOSELOSTUS

RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Vaasan kaupunki 1 RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Asiakirjan versiohallinta Versio Pvm Sisältö/muutos 1.0 20.1.2017 Vaasan kaupungin rataverkon verkkoselostus 2018 2.0 19.12.2017 Vaasan kaupungin rataverkon

Lisätiedot

Rataturvallisuudesta oppia katurakentamiseen. Jussi Takamaa

Rataturvallisuudesta oppia katurakentamiseen. Jussi Takamaa Rataturvallisuudesta oppia katurakentamiseen Jussi Takamaa Rautatieympäristö Junan nopeus max 220 km/h Jännite 25 000 volttia Juna liikkuu lähes äänettömästi Vaarallista? Rautatieympäristö Junaliikenne

Lisätiedot

Tasotarkastajan valtuutus ja tasotarkastuksen suorittaminen

Tasotarkastajan valtuutus ja tasotarkastuksen suorittaminen 1 (5) Antopäivä: 29.1.2013 Voimaantulopäivä: 1.2.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain (1194/2009) 45, 46, 119 ja 120 :n nojalla ottaen huomioon lennonjohtajien

Lisätiedot

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO...3 2.YLEISTIETOA...3 2.1 Vastuut ja yhteystiedot...3 2.2 Julkaiseminen...4 3.RATAVERKOLLE PÄÄSY...4 3.1Rataverkon käyttö...4 3.2 Liikennöintiä

Lisätiedot

Kouvolan laskumäen käyttöohje

Kouvolan laskumäen käyttöohje OHJE 1 (5) Korvaa/muuttaa Järjestelyopastimien käyttö laskumäessä Dnro 2338/741/2008 Kouvolan laskumäen käyttöohje 0400 109 E 111 LIVI/1685/06.04.01/2015 (soveltuvin osin) Kohdistuvuus Asiasanat Voimassa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Kokkolan Satama Oy Rautateiden verkkoselostus 2018

Kokkolan Satama Oy Rautateiden verkkoselostus 2018 1 (5) Kokkolan Satama Oy Rautateiden verkkoselostus 2018 Julkaistu 9.12.2016 2 (5) Sisällysluettelo Yleistietoa... 3 Esittely... 3 Johdanto... 3 Tarkoitus... 3 Oikeudellinen merkitys... 3 Vastuut ja yhteystiedot...

Lisätiedot

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. VAK-velvollisuudet Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä 2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. www.trafi.fi/vak Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vaarallisten aineiden kuljetus VAK Kuljetuksella

Lisätiedot

KOULUTUS RAJOITETTUA RADIOPUHELIMENHOITAJAN KELPUUTUSTA VARTEN

KOULUTUS RAJOITETTUA RADIOPUHELIMENHOITAJAN KELPUUTUSTA VARTEN LUO Määräys 1 (5) Antopäivä: 22.5.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 71 Voimaantulopäivä: 25.5.2015 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä määräyksellä

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS 1 (5) Antopäivä: x.x.2019 Voimaantulopäivä: x.x.2019 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017), II osan 13 luvun 2 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot:

Lisätiedot

SUOMEN RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNÖINTIIN LIITTYVÄT MÄÄRÄYKSET VENÄLÄISELLE RAUTATIEHENKILÖKUNNALLE

SUOMEN RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNÖINTIIN LIITTYVÄT MÄÄRÄYKSET VENÄLÄISELLE RAUTATIEHENKILÖKUNNALLE 1/16 Antopäivä 23.8.2010 Voimassaoloaika 1.10.2010 alkaen, toistaiseksi Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti SUOMEN RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNÖINTIIN LIITTYVÄT MÄÄRÄYKSET VENÄLÄISELLE

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.5.2019 C(2019) 3557 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 16.5.2019, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää käyttötoiminta ja liikenteen hallinta

Lisätiedot

LIIKENNÖINTI JA RATATYÖ RAUTATIEJÄRJESTELMÄSSÄ

LIIKENNÖINTI JA RATATYÖ RAUTATIEJÄRJESTELMÄSSÄ 1(19) MÄÄRÄYS Antopäivä Diaaritunniste 28.12.2009. RVI/1092/412/2009 Voimassaoloaika 31.12.2009 alkaen, toistaiseksi. Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti. Kumoaa Rautatieviraston rautatiejärjestelmän

Lisätiedot

Hangon Satama Oy. VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle Muuttunut asia kohdassa 7, rataverkon käyttösopimuksen laatiminen. Sisältö.

Hangon Satama Oy. VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle Muuttunut asia kohdassa 7, rataverkon käyttösopimuksen laatiminen. Sisältö. VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle 2019 Muuttunut asia kohdassa 7, rataverkon käyttösopimuksen laatiminen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 2 RATAVERKKO...

Lisätiedot

MÄÄRÄYSLUONNOS Poikkeukset kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä ja pimeällä ajamisen opetukseen soveltuva ajankohta

MÄÄRÄYSLUONNOS Poikkeukset kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä ja pimeällä ajamisen opetukseen soveltuva ajankohta 1 (5) Antopäivä: xx.xx.2013 Säädösperusta: Ajokorttilaki (386/2011) 37 Voimaantulopäivä: 10.6.2013 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan Ajoneuvohallintokeskuksen ohje 19/2008

Lisätiedot

Siviili-ilmailun turvaamiseen liittyvät palvelukseenottamis- ja koulutusvaatimukset

Siviili-ilmailun turvaamiseen liittyvät palvelukseenottamis- ja koulutusvaatimukset luonn Määräys 1 (6) Antopäivä: 3.3.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 95 Voimaantulopäivä: 6.3.2015 Voimassa: toistaiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 300/2008 yhteisistä

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. marraskuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvosto Kom:n

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO 2 (8) 14.6.2012 Dnro 2830/100/2012 1 MÄÄRITELMÄT... 3

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO 2 (8) 14.6.2012 Dnro 2830/100/2012 1 MÄÄRITELMÄT... 3 LIIKENNEVIRASTO 2 (8) Sisällysluettelo 1 MÄÄRITELMÄT... 3 2 AIKATAULUTYYPIT, AIKATAULUJEN RAKENNEOSAT JA YHTEISET SISÄLTÖTIEDOT KAIKILLE AIKATAULUTYYPEILLE... 3 2.1 Aikataulutyypit... 3 2.2 Aikataulujen

Lisätiedot

Kielitaitotarkastajat ja kielitaitokokeelle asetettavat vaatimukset

Kielitaitotarkastajat ja kielitaitokokeelle asetettavat vaatimukset 1 (7) Antopäivä: 14.11.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 29.11.2013 Voimassa: Toistaiseksi Ilmailulain (1194/2009) 45, 78, 119 ja 120, sellaisena kuin 45, 119 ja 120 on muutettu lailla ilmailulain

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 :n 1 mom. 6 kohta; ajokorttilaki (386/2011) 52 ja 53.

Voimassa: Toistaiseksi. Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 :n 1 mom. 6 kohta; ajokorttilaki (386/2011) 52 ja 53. 1 (6) Antopäivä: 4.6.2018 Voimaantulopäivä: 01.07.2018 Voimassa: Toistaiseksi Säädöstausta: Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 :n 1 mom. 6 kohta; ajokorttilaki (386/2011) 52 ja 53. Muutostiedot:

Lisätiedot

Ohje 2(6) 2.12.2013 Dnro 5542/1000/2013

Ohje 2(6) 2.12.2013 Dnro 5542/1000/2013 Ohje 2(6) 1 YLEISTÄ... 3 2 VAINIKKALA... 3 2.1 Venäjältä saapuvat junat... 3 2.2 Venäjälle lähtevät junat... 3 2.2.1 Tavarajunat tai Venäjälle veturina palaava juna... 3 2.2.2 Matkustajajunat... 3 3 IMATRANKOSKI

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta /2013 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta /2013 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2013 11/2013 Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän kelpoisuusrekisteriin ja lisätodistusrekisteriin tallennettavista tiedoista Annettu

Lisätiedot

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus 1 (6) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 15 :n 3 momentti ja 18

Lisätiedot

Erikoisalusten turvallisuus

Erikoisalusten turvallisuus 1 (10) Antopäivä: x.x.2012 Voimaantulopäivä: [1.1.2013] Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) 22 :n 2 ja 6 momentti Muutostiedot:

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 10.12.2011 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO LIIKENTEEN JA LIIKKUMISEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO LIIKENTEEN JA LIIKKUMISEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO LIIKENTEEN JA LIIKKUMISEN PÄÄOSASTO Bryssel, 10. heinäkuuta 2018 Kumoaa ja korvaa 27. helmikuuta 2018 esitetyn tiedonannon 1 TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS 1 (5) Antopäivä: 5.6.2019 Voimaantulopäivä: 6.6.2019 Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017) 131 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä määräyksellä

Lisätiedot

HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS

HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 7.3.2012 HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS PL-HYPPYMESTARIKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Pakkolaukaisuhyppymestarikurssin

Lisätiedot

Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan alkaen. Timo Repo Yli-insinööri

Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan alkaen. Timo Repo Yli-insinööri Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan 1.1.2018 alkaen Timo Repo Yli-insinööri Sisältö Kuljettajien ammattipätevyys, yleistä Koulutustoiminnalta edellytettävä okm lupa Ammattipätevyyskoulutus

Lisätiedot

Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta

Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Julkisten ja hyvinvointialojen liiton lausunto Kaupunkiraideliikennelakiin HE 43/2015 vp Esittely 12.10.2015 Jussi Päiviö Kaupunkiraideliikennelaki Kaupunkiraideliikennelain

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 1.6.2019 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4 Yhteystiedot...

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Asia Säädösperusta Päätös Ehdot ja rajoitukset Kuljettajaopetuksen opetussuunnitelman hyväksyminen Ajokorttiasetus 19 2.

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 8.12.2017 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 20.2.2015,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 20.2.2015, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.2.2015 C(2015) 857 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 20.2.2015, paikallisen rautatieinfrastruktuurin strategisesta merkityksestä direktiivin 2012/34/EU 2 artiklan

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET L 146/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/879, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2016, yksityiskohtaisten järjestelyjen vahvistamisesta

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 10.4.2014 L 107/39 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 361/2014, annettu 9 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/2009 yksityiskohtaisten soveltamissääntöjen säätämisestä

Lisätiedot

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Koulutusohjelmat vuodelle 2015 1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Sisältää henkilöliikenteen kuljettajan lainsäädännölliset oikeudet ja velvollisuudet häiriö-, vaara ja onnettomuustilanteissa.

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi

LIITTEET. asiakirjaan. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 82 final ANNEXES 1 to 3 LIITTEET asiakirjaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi ammattipätevyyksien tunnustamisesta sisävesiliikenteen alalla sekä

Lisätiedot

VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE - PIETARSAAREN SATAMA OY

VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE - PIETARSAAREN SATAMA OY VAIHTO- JA RATATYÖN TURVALLISUUSOHJE - PIETARSAAREN SATAMA OY 1. Soveltamisala ja määritelmät Ohjetta noudatetaan Pietarsaaren Satama Oy:n hallinnoimalla rataverkolla varmistamaan vaihto- ja ratatyön turvallisuus.

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.4.2019 C(2019) 2859 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 17.4.2019, katsastettavien kohteiden katsastamiseksi tarvittavista teknisistä tiedoista, suositeltavien

Lisätiedot

MUSEOLIIKENNE MÄÄRÄYS 17.10.2008 RVI/295/411/2008. Voimassaoloaika 1.11.2008 alkaen, toistaiseksi. Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti

MUSEOLIIKENNE MÄÄRÄYS 17.10.2008 RVI/295/411/2008. Voimassaoloaika 1.11.2008 alkaen, toistaiseksi. Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti 1(18) MÄÄRÄYS Antopäivä Diaaritunniste 17.10.2008 RVI/295/411/2008 Voimassaoloaika 1.11.2008 alkaen, toistaiseksi. Säädösperuste Rautatielaki (555/2006) 28 2 momentti Kumoaa Rautatieviraston määräyksen

Lisätiedot

Kalustoyksikön rekisteröinti

Kalustoyksikön rekisteröinti Määräys 1 (11) Antopäivä: 16.11.2011 Voimaantulopäivä: 16.11.2011 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 Komission päätös, 107/2011/EU, kansallista rekisteriä koskevasta yhteisestä

Lisätiedot

Radan merkit turvallisuuden osana

Radan merkit turvallisuuden osana Rata 2018 Radan merkit turvallisuuden osana Tuomo Jacobsson 24.1.2018 Selkeys, näkyvyys ja johdonmukaisuus ovat avainsanoja liikennemerkkien ja nopeusrajoitusten kannalta. Liikennemerkkejä ei kuitenkaan

Lisätiedot

Kaupunkiraideliikenne

Kaupunkiraideliikenne 1 (6) Antopäivä: 15.5.2018 Voimaantulopäivä: 1.7.2018 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017) II osan 6 luvun 4 :n 3 momentti, 5 :n 3 momentti ja 6 :n 5 momentti Laki

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4

1 YLEISTÄ TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (5) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN... 3 2.1 Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4 3 POIKKEAMAN JÄLKEINEN TOIMINTA... 5 4 LIITTEET...

Lisätiedot

SMS ja vaatimustenmukaisuuden

SMS ja vaatimustenmukaisuuden SMS ja vaatimustenmukaisuuden valvonta Tiedotustilaisuus: Pienet hyväksytyt koulutusorganisaatiot non-complex ATO Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Turvallisuuden hallintajärjestelmä, SMS ICAO Document

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä tammikuuta 2013. 1/2013 Valtioneuvoston asetus. ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä tammikuuta 2013. 1/2013 Valtioneuvoston asetus. ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 4 päivänä tammikuuta 2013 1/2013 Valtioneuvoston asetus ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D043528/02 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.4.2016 COM(2016) 215 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan liittyvistä teknisistä vaatimuksista ja hallinnollisista

Lisätiedot

Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus

Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus Sisällysluettelo 1 Yleistä 1.1 Johdanto ja tarkoitus 1.2 Oikeudellinen merkitys 2 Rataverkolle pääsy 2.1 Rataverkolle pääsyn edellytykset 2.1.2 Yleiset rataverkolle

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille

Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille 17.6.2014 Karoliina Vesterbacka Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vastuuhenkilöiden roolit ja vastuut Organisaation tulee esittää/nimetä

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

Ohje 2(5) 1 YLEISTÄ LIIKENTEENOHJAUKSEN TOIMINTA... 4

Ohje 2(5) 1 YLEISTÄ LIIKENTEENOHJAUKSEN TOIMINTA... 4 Ohje 2(5) 1 YLEISTÄ... 3 2 LIIKENTEENOHJAUKSEN TOIMINTA... 4 Liite: Liikenteenohjauksen muistilista avustustilannetta varten Ohje 3(5) 1 YLEISTÄ Avustamisella tarkoitetaan apua tarvitsevan yksikön siirtämistä

Lisätiedot

Rautateiden infrastruktuuriosajärjestelmä

Rautateiden infrastruktuuriosajärjestelmä 1 (7) Antopäivä: 18.12.2014 Voimaantulopäivä: 1.1.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia ja erityistapauksia määräys koskee: Komission

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 2.12.2016 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

HE 181/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta

HE 181/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan uuden Suomen ja Venäjän välisen rautatieliikennesopimuksen voimaantulosta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Ohjeet asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista 1 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä asiakirja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot