Mastercam työtilan käyttö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mastercam työtilan käyttö"

Transkriptio

1

2 mastercam perusteet -sarja Mastercam työtilan käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version on saatavana maahantuojalta. Se tulee myös Mastercamin asennuksen yhteydessä. Lueminut-tiedostossa (ReadMe.htm) on kaikkein uusimmat tiedot.

3 II MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Mastercam X4 Mastercam työtilan käyttö Päivämäärä: Marraskuu 2009 Copyright 2009 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy Ensimmäinen painos: Marraskuu 2009 Ohjelmisto: Mastercam X4 KÄYTTÖEHDOT Tämän dokumentin käytöstä on määritelty Mastercam käyttöehdoissa. Mastercam käyttöehdot tulevat Mastercamin paketissa. Mastercam käyttöehdot ovat myös sivulla: licenseagreement/

4 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 Harjoituskirjassa opitaan... 1 Aluksi... 2 Lisäohjeita... 3 Lisätietoja Vakiokuvantojen asettaminen... 5 Harjoituksessa opitaan... 5 Tehtävä 1: Vakiokuvannon muuttaminen Kappaleen katseleminen... 9 Harjoituksessa opitaan... 9 Tehtävä 1: Kaikkien alkioiden näyttäminen...9 Tehtävä 2: Zoomaus...11 Tehtävä 3: Pyörittäminen...13 Tehtävä 4: Panorointi Konstruktiotason asettaminen ja nimetty kuvanto Harjoituksessa opitaan Tehtävä 1: Piirtäminen Päältä-konstruktiotasolla...21 Tehtävä 2: Piirtäminen Päältä-konstruktiotasolla...26 Tehtävä 3: Uuden nimetyn kuvannon piirtäminen konstruktiotasolle...30 Tehtävä 4: Geometrian luominen nimetylle kuvannolle...38 Tehtävä 5: Kuvantojen hallinta...40

5 IV MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 5. Tasojen käyttö Harjoituksessa opitaan Tehtävä 1: Tasojen hallinnan avaaminen...44 Tehtävä 2: Tasojen näyttäminen ja piilottaminen...47 Tehtävä 3: Päätason vaihtaminen...49 Tehtävä 4: Tason nimeäminen ja alkioiden liittäminen tasolle...50 Tehtävä 5: Alkioiden siirtäminen ja kopioiminen toiselle tasolle...53 Yhteenveto... 58

6 JOHDANTO Mastercamin grafiikkaikkuna on Mastercamin työtila. Tässä työtilassa tarkastellaan, luodaan ja muokataan geometriaa, piirustusalkioita ja työstöratoja. Mastercamissa on useita työkaluja, joita voidaan käyttää grafiikkaikkunan ulkonäön muuttamiseen samalla, kun kappaletta käsitellään. Tässä harjoituskirjassa käsitellään joitakin näistä työkaluista ja opetellaan Mastercamin työtilan käsittelyn perustaidot. Harjoituskirjassa opitaan Käyttämään vakiokuvantoja alkioiden katsontakulman muuttamiseen. Muuttamaan kuvantoja dynaamisesti alkioita grafiikkaikkunassa zoomaamalla, pyörittämällä ja panoroimalla. Asettamaan konstruktiotasoja, määrittelemään uuden tason ja piirtämään geometrian ei--vakiossa suunnassa. Käyttämään tasoja alkioiden näkymisen määrittelyyn.

7 2 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Aluksi Tämä opas kuuluu Mastercam Perusteet harjoituskirjasarjaan, jossa opiskellaan Mastercamin perustaitoja. Muita harjoituskirjasarjoja, joissa käsitellään aiheita syvemmin, ovat: Focus-sarja Tässä käsitellään syvemmin aina jotakin Mastercamin toimintoa tai piirrettä. Exploring-sarja Tässä tutustutaan syvemmin johonkin Mastercamin tuotteeseen, kuten Mill, Wire tai Art. Mastercam harjoituskirjoja kehitetään jatkuvasti ja sarjaan tulee uusia harjoituskirjoja. Lisätietoja saa Mastercam-edustajalta. Huomautus: Harjoituskirjan esimerkeissä käytetyt värit eivät välttämättä vastaa oman Mastercamin asetustesi värejä; ne on valittu siten painetun kirjan selkeyden parantamiseksi. Yleiset vaatimukset Koska kukin jakso perustuu edellisen jakson hallitsemiseen, suositellaan harjoitusten käymiseen järjestyksessä. Lisäksi harjoitusten menestyksellisessä läpikäynnissä tulee muistaa: Windows käyttöjärjestelmän peruspiirteet tulee tuntea. Mastercam X4 Design tai laajempi/uudempi versio tulee olla käytössä Mastercam perusteet -sarjan harjoituksissa. Kaikkia harjoituksia ei voi kokonaisuudessaan suorittaa Mastercam opiskeluversiolla. 2d-työstön perusteet -harjoituksiin tarvitaan vähintään Mill Entry tai Router Entry. Toisten sarjojen harjoituksiin voidaan tarvita korkeamman tason lisenssi. Harjoituksiin voi kuulua myös harjoitustiedostoja. Ne kannattaa tallentaa käyttäjälle sopivimpaan hakemistoon. Mastercam tulee olla konfiguroituna millimetriasetuksille. Seuraavassa jaksossa kerrotaan, kuinka Mastercamin asetetaan käyttämään metrisiä yksiköitä.

8 JOHDANTO 3 Valmistautuminen harjoituksiin Ennen harjoitusten aloittamista varmistu, että seuraavat toimenpiteet on tehty: 1 Käynnistä Mastercam haluamallasi tavalla: Kaksoisklikkaa Mastercamin ikonia työpöydällä. tai Valitse Mastercam Windowsin Käynnistä valikosta. 2 Valitse metrisen konfigurointitiedosto: a b c Lisäohjeita Valitse Asetukset, Konfigurointi. Valitse..\config\mcamxm.config <mm> Nykyinen-luettelosta. Klikkaa OK. Mastercamiin saa lisäohjeita eri tavoin: Mastercam ohje Mastercamin ohjetiedosto avautuu valitsemalla Ohje, Sisältö Mastercamin valikkoriviltä tai paina [Alt+H] näppäimistöltä. Suurimmassa osassa valintaikkunoita ja valintapalkkeja on Ohje-painike, joka avaa ohjetiedoston suoraan vastaavasta kohdasta. Online-ohje Voit myös hakea apua Mastercam-keskusteluryhmästä, joka löytyy osoitteesta Lisäksi ohjeita ja videoita löytyy osoitteista ja Mastercam jälleenmyyjä Mastercam-edustajasi pystyy auttamaan suurimmassa osassa kysymyksiä.

9 4 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Tekninen tuki Mastercam-edustajasi tuntee parhaiten asiasi.tarvittaessa voi myös kysyä CNC Softwaren teknisestä tuesta, mutta on suositeltavaa ottaa yhteyttä ensin maahantuojaan. Palaute dokumentaatiosta Tästä ja muusta dokumentaatiosta voi antaa palautetta maahantuojalle puhelimella tai sähköpostilla Mastercam University CNC Software ylläpitää Mastercam University - sivustoa, laajaa oppimisympäristöä, jossa voit käyttää hyväksesi yli 180 videota hioaksesi taitojasi omaan tahtiisi. Lisätietoja Mastercam Universitysta saat jälleenmyyjältäsi, -sivustolta tai sähköpostia osoitteeseen info@mastercam.fi. Lisätietoja Mastercamin \Documentation-kansiossa on seuraavia oppaita: Mastercam X4 asennusopas Mastercam X4 järjestelmänvalvojan opas Mastercam X4 aloitusopas Mastercam X4 käyttöopas Mastercam X4 siirtymisopas Mastercam X4 pikaopas Mastercam X4 Wire aloitusopas Version 9 to X function map / Ysistä X:ään toimintokartta

10 HARJOITUS 1 1Vakiokuvantojen asettaminen Tässä harjoituksessa tutustutaan Mastercamin kappeleen näkymistä grafiikkaikkunassa käyttämällä graafiikkakuvantoja (Vakiokuvantoja). Kuvannoilla määritellään kappaleen katsontakulma. Valitsemalla erilaisia kuvantoja kappaleen eri sivujen käsitteleminen helpottuu. Jokainen Mastercamin kappale sisältää vakiokuvannot, jotka vastaavat kuution kuutta sivua (Päältä, Edestä, Takaa, Oikealta, Vasemmalta, Alhaalta) ja lisäksi Isometrisen kuvannon. Vakiokuvantojen nimiä eikä koordinaatteja voi muuttaa. Voit kuitenkin määrittää ja nimetä omia kuvantoja. Vakiokuvannot ja omat kuvannot tallennetaan kappaletietojen mukana ja ne ovat siirrettävissä. Kuvantoja kutsutaan tyypiltään nimetyiksi kuvannoiksi, joita käytetään kappaletta käsiteltäessä. Mastercamissa nimetyt kuvannot tarkoittavat 2D-tasoja, joilla on origo ja tietty suunta. Muihin nimettyjen kuvantojen tyyppeihin kuuluvat konstruktiotasot, työkalutasot ja työkoordinaatisto. Lisää konstruktiotasoista ja omien kuvantojen luomisesta opitaan kohdassa Harjoitus 3, Konstruktiotason asettaminen ja nimetyn kuvannon luominen sivulla 19. Harjoituksessa opitaan Käyttämään Mastercamin vakiokuvantoja muokkaamaan grafiikkaikkunan katsonta.

11 6 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Tehtävä 1: Vakiokuvannon muuttaminen Tässä harjoituksessa muutetaan kuvanto Mastercamin vakiokuvantoja käyttämällä. 1 Valitse Tiedosto, Avaa. 1 Avaa VIISTEKAPPALE.MCX, joka tulee tämän harjoituksen mukana. Kappale avautuu Isometrisena (ISO) kuvantona. 2 Paina [F9] vaihtaaksesi XYZ-akselit näkyviin tai piiloon. Koordinaatiston ja origon näyttäminen helpottavat kappaleen hahmottamista 3D-avaruudessa. 3 Klikkaa Mastercamin ikkunan alareunassa Tilarivin Kuvanto-painiketta avataksesi tilarivin kuvantojen valikon.

12 VAKIOKUVANTOJEN ASETTAMINEN 7 Tästä valikosta avautuvat käyttöön kuvantojen toiminnot ja muut kappaleen näkymista grafiikkaikkunassa määrittävät toiminnot. 4 Valitse Päältä.

13 8 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Nyt katsot kappaletta ikään kuin olisit sen yläpuolella alas katsellen. 5 Harjoittele vaihtamista muihin kuvantoihin valitsemalla tilarviltä Kuvanto. TIP: Voit myös käyttää Kuvannottyökalurivin toimintoja tai pikanäppäimiä vaihtaaksesi vakiokuvantoa. Mastercamin valikoissa pikänäppäinten painikkeet näkyvät vastaavan toiminnon oikealla puolella. 6 Kun olet lopettanut, palaa takaisin Isometriseen kuvantoon ja siirry seuraavaan harjoitukseen.

14 HARJOITUS 2 2Kappaleen katseleminen Mastercamissa on useita työkaluja ja menetelmiä geometrian ja työstöratojen näkymiseen kuvaruudulla. Harjoituksessa opitaan Sovittamaan kaikki Mastercam-kappaleen alkiot grafiikkaikkunaan. Käyttämään zoomausta valittujen alkioiden näkymisen laajennukseen. Käyttämään hiiren keskimmäistä painiketta tai rullaa ja muita toimintoja alkioiden dynaamiseen pyörittämiseen tai panorointiin grafiikkaikkunassa. Tehtävä 1: Kaikkien alkioiden näyttäminen Tässä harjoituksessa asetetaan grafiikkaikkuna näyttämään kaikki Mastercamkappaleen alkiot. 1 Avaa harjoituskappale VIISTEKAPPALE.MCX ja vaihda kuvanto Isometriseksi. Huom.: Katso Harjoitus 1, Vakiokuvantojen asettaminen sivulla 5, kuinka tämä vaihe tehdään.

15 10 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 2 Valitse Näytä, Sovita tai paina [Alt+F1]. Kappale täyttää nyt grafiikkaikkunan kokonaan. 3 Valitse Näytä, Pienennä.8 pienentääksesi kappaleen näkymistä 80%. Toiminnolla syntyy kappaleen ympärille vapaata tilaa. VIHJE: Pienennä edelliseen /.5 myös valittavissa Näytävalikosta palauttaa zoomauksen edelliseen asetukseen. Jos zoomauksen "jonossa" ei ole edeltävää asetusta, toiminto pienentää näkyvää geometriaa 50% sen hetkisestä koostaan.

16 KAPPALEEN KATSELEMINEN 11 Tehtävä 2: Zoomaus Tässä harjoituksessa kokeillaan erilaisia menetelmiä Mastercam-kappaleen tiettyjen yksityiskohtien katselemiseen. 1 Aseta kursori grafiikkaikkunan vasemmalle yläneljännekselle ja klikkaa hiiren vasenta painiketta. 2 Jos hiiressä on keskirulla, pyöritä sitä edestakaisin zoomataksesi dynaamisesti. Mastercam käyttää klikkaamasi pistettä zoomausalueen keskipisteen ankkurina. VIHJE: Voit myös käyttää [Page Up] ja [Page Down] näppäimiä tarkentamiseen ja loitontamiseen. 3 Sovita kappale ruudulle (paina [Alt+F1]). 4 Siirrä hiiri oikeaan alaneljännekseen. Klikkaa ja pyöritä sitten hiirtä edestakaisin nähdäksesi toiminnon ruudun tällä alueella. 5 Sovita kappale ruudulle. Valitse sitten Näytä, Suurenna ikkunalla. Klikkaa ja vedä suorakulmainen ikkuna ruudulle kuten kuvassa.

17 12 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 6 Sijoita ikkuna klikkaamalla. Mastercam sovittaa valitun alueen ruudulle. 7 Sovita kappale ruudulle uudestaan. Valitse sitten Näytä, Suurenna kohteeseen ja klikkaa osoitettua kohtaa ankkuroidaksesi valitun kohdeikkunan keskikohdan. Kun siirrät hiirtä, Mastercam piirtää valitusta pisteestä ulospäin kaikkiin suuntiin laajenevan suorakulmaisen ikkunan. Ikkunan muoto muuttuu, kun siirrät hiirtä pystysuoraan ja vaakasuoraan. 8 Aseta kohdeikkuna klikkaamalla. Mastercam sovittaa valitun alueen koko ruudulle.

18 KAPPALEEN KATSELEMINEN 13 Tehtävä 3: Pyörittäminen Tässä harjoituksessa tutustutaan hiiren keskimmäisen painikkeen tai rullan esiasetuksiin kappeleen pyörittämiseksi tai panoroimiseksi grafiikkaikkunassa. Opit myös, kuinka alkioita pyöritetään dynaamisesti, jolloin voit katsella niitä mistä tahansa kulmasta. 1 Valitse Asetukset, Konfigurointi.

19 14 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 2 Avaa Kuvaruudun ominaisuussivu ja klikkaa Hiiren keskimmäinen painike / rulla asetukseksi Pyöritä. 3 Jos sinun oli muutettava asetusta, klikkaa Käytä. 4 Klikkaa Kyllä tallentaaksesi muutokset konfigurointitiedostoon. 5 Sulje valintaikkuna klikkaamalla OK. 6 Aseta tiedosto VIISTEKAPPALE.MCX näkymään grafiikkaikkunassa seuraavasti: a b Valitse kuvannoksi Edestä. Sovita kappale kuvaruudulle. c Pienennä.8.

20 KAPPALEEN KATSELEMINEN 15 7 Klikkaa hiiren keskimmäistä painiketta/rullaa osoitetussa kohdassa ja pidä se alaspainettuna samalla, kun pyörität hiirtä hitaasti pitkin ympyränkehää. Kappale pyörii valitun kohdan ympäri, jolloin voit nähdä sen mistä tahansa kulmasta. 8 Lopeta kappaleen pyörittäminen vapauttamalla hiiren keskimmäinen painike/rulla. XYZ-akseleita osoittava akselistosymboli muuttuu sitä mukaa, kun kappaletta pyöritetään. Kuvannon nimeksi vaihtuu Eitallennettu. Dynaamisen kiertämisen aikana, Mastercam luo väliaikaisesti vakiokuvannoista poikkeavia kuvantoja. 9 Palaa Isometriseen kuvantoon ja sovita kappale kuvaruudulle. Huomautus: Lisätietoja ei-vakioiduista kuvannoista saat kohdasta Harjoitus 3, Konstruktiotason asettaminen ja nimetyn kuvannon luominen sivulla 19.

21 16 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ VIHJE: Voit myös valita Dynaaminen kierto tilarivin Kuvanto-valikosta tai Mastercamin hiiren oikeanpuoleisen painikkeen oletusvalikosta. Voit väliaikaisesti ohittaa hiiren keskimmäisen painikkeen/rullan konfigurointiasetuksen ja vaihdella sen toimintoja pyörityksestä panorointiin. Tämä tehdään painamalla [Alt]-näppäintä samalla, kun painetaan hiiren keskimmäistä painiketta/rullaa grafiikkaikkunassa.

22 KAPPALEEN KATSELEMINEN 17 Tehtävä 4: Panorointi Tässä harjoituksessa muutetaan katsontakulmaa grafiikkaikkunassa ikään kuin siirtäen kameran linssiä geometrian yläpuolella vasemmalle tai oikealla, ylös tai alas. 1 Paina [Alt]-näppäintä, klikkaa hiiren keskimmäistä painiketta/ rullaa osoitetussa kohdasssa ja pidä rulla alas painettuna samalla, kun siirrät hiirtä ylös, alas, oikealta vasemmalle ja ympäri. Näyttää siltä kuin olisit tarttunut kappaleeseen ja siirtelisit sitä hiiren osoittamiin suuntiin. Alkioita ei kuitenkaan siirretä mihinkään, vain näyttö muuttuu. Huomautus: Kuvanto ei muutu alkioita panoroitaessa. 2 Kun lopetat panoroinnin, vapauta [Alt]-näppäin ja hiiren keskimmäinen painike/rulla yhtä aikaa. 3 Lopeta harjoitus käyttämällä panorointiin näppäimistön nuolinäppäimiä ylös, alas, vasemmalle ja oikealle.

23 18 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ

24 HARJOITUS 3 3Konstruktiotason asettaminen ja nimetyn kuvannon luominen Tässä harjoituksessa käsitellään Mastercamin kuvantojen käyttöä. Kuvantoja voidaan käyttää kolmeen päätarkoitukseen: Kuvannot Kuvanto määrittää katsontasuunnan grafiikkaikkunassa. Konstruktiotasot Konstruktiotaso on taso, johon geometria luodaan. Konstruktiotaso on riippumaton kuvannosta. Voit esimerkiksi katsella kappaletta Isometrisesssä kuvannossa ja piirtää geometriaa Edestä konstruktiotasolla. Sorvia ohjelmoivat voivat Lathe-sovelluksessa valita konstruktiotason, jossa he voivat käyttää joko halkaisija- tai sädemitoitusta. Työkalutasot Tämä taso on tavallisesti työkaluakselin normaali. Työkalutasoja käytetään vain silloin, kun luodaan työstöratoja. Ne määrittävät työkalun suunnan. Lähes aina konstruktiotaso on sama kuin työkalutaso (yleisin poikkeus on monitoimisorvin operaatiot). Työkoordinaatisto - Työkoordinaatisto on Mastercamin kaikissa tilanteissa käyttämä aktiivinen koordinaatisto. Työkoordinaatistossa on X-, Y- ja Z- akselit ja nollapiste (origo). Kun Kuvanto- tai Suunnat-valikosta valitaan vakiokuvanto, asetettava suunta on suhteessa nykyiseen työkoordinaatistoon. Suunta, joka tavallisesti asetetaan työkoorinaatistoksi on sama kuin Päältä tai kappaleen XY-suunta ja se kertoo ohjelmalle, kuinka kappale kiinnittyy työstökoneeseen. Kun kuvanto luodaan, sitä voidaan käyttää Mastercamin piirtämisen ja työstöradan luomisen toimintoihin. Valtaosa kuvantoja määrittelevistä työkaluista sijaitsevat tilarivillä Mastercamin käyttöliittymän alareunassa. Kukin kuvannon valikko avataan tilarivin eri kohdista: Kuvanto, Suunnat ja Työkoordinaatisto.

25 20 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Kuvanto-, Suunnat- ja Työkoordinaatisto-valikot ovat miltei samanlaisia. Näistä komennoista valitaan vakiokuvannot. Vakiokuvannot vastaavat kuution sivuja kulloisessakin työkoordinaatistossa. Tällä komennolla voidaan valita kuvanto tallennetuista vakiokuvannoista tai omista Näillä komennoilla voidaan luoda uusia kuvantoja kappaleen geometriasta tai muuttamalla Grafiikkaikkunan alareunassa näkyvät kulloisetkin kuvantojen valinnat. Akselistoymboli näyttää kulloisenkin kuvannon suunnan.

26 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 21 Mastercam ylläpitää luetteloa kappaletiedostoon tallennetuista kuvannoista. Kuvantoja voidaan tarkastella valitsemalla Nimetty kuvanto jostakin tilarivin valikosta (Kuvanto, Suunnat, Työkoordinaatisto). Harjoituksessa opitaan Asettamaan konstruktiotaso vakioituihin Päältä ja Edestä -kuvantoihin ja luomaan geometrian näille konstruktiotasoille. Luomaan oman nimetyn kuvannon ja käyttämään sitä geometrian luontiin kulmaan asetettuun konstruktiotasoon. Tehtävä 1: Piirtäminen Päältä-konstruktiotasolla Tässä harjoituksessa tarkastetaan CAD-konfiguroinnin asetukset kuvannoille ja konstruktiotasoille ja piirretään uusi geometria Päältä-konstruktiotasolle.

27 22 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 1 Avaa 3DKUUTIO.MCX ja paina [F9] nähdäksesi XYZ-akselit grafiikkaikkunassa. 2 Valitse Asetukset, Konfigurointi.

28 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 23 3 Avaa CAD-asetuksien sivu ja peru seuraavat valinnat: Konstruktiotaso ja työkalutaso päivitetään kuvantoa vaihdettaessa ja Aseta Konstruktiotaso Päältä isometrisessä kuvannossa. 4 Jos sinun oli muutettava asetusta, klikkaa Käytä. 5 Klikkaa Kyllä tallentaaksesi muutokset konfigurointitiedostoon. 6 Sulje valintaikkuna klikkaamalla OK.

29 24 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 7 Vaihda kuvanto Päältä. Huom.: Katso Harjoitus 1, Vakiokuvantojen asettaminen sivu 5, kuinka tämä vaihe tehdään. Työkoordinaatisto, työkalutaso ja konstruktiotaso eivät ole muuttuneet, ne ovat myös asetettu Päältä. 8 Luodaksesi kaaren kuution päälle valitse Luo, Kaari, Ympyrä keskiöpiste. 9 3D kuution ylätaso on mm Z-akselilla. Kirjoita Z -koordinaatiksi AutoCursorin valintapalkissa kuvaruudun yläreunassa 80.0 ja klikkaa vastaavaa painiketta lukitaksesi kentän. Huom.: Kyseessä ei ole Z-kenttä Mastercamin käyttöliittymän alareunassa - vaan kyse on AutoCursorin valintapalkin Z-kentästä toiminnon valintapalkin yläpuolella.

30 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN Klikkaa osoitetussa kohdassa piirtääksesi ympyrän kuution päällimmäiselle sivulle. Huom.: Ympyrän keskipisteen sijainti ei ole tarkka. 11 Klikkaa ja piirrä ympyrä, joka on suunnilleen saman kokoinen kuin kuvassa. Ympyräalkio on "aktiivinen", mikä tarkoittaa sitä, että sen ominaisuuksia voidaan muokata. 12 Anna Ympyrä keskiöpisteen avulla -valintapalkkiin Säteeksi Paina [Tab]-näppäintä, jolloin Halkaisija-kenttä muuttuu automaattisesti Klikkaa Käytä säilyäksesi Ympyrä keskiöpisteen avulla -toiminnossa. (Älä klikkaa OK.)

31 26 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 14 Pyöritä alkioita grafiikkaikkunassa varmistaaksesi, että olet piirtänyt uuden ympyrän kuution ylimmälle sivulle. Huom.: Katso Tehtävä 3, Pyörittäminen sivu 13, kuinka tämä vaihe tehdään. 15 Pysyttele Ympyrä keskiöpisteen avulla -toiminnossa, kun siirryt seuraavaan harjoitukseen: Tehtävä 2, Piirtäminen Päältäkonstruktiotasolla. Tehtävä 2: Piirtäminen Päältä-konstruktiotasolla Tässä harjoituksessa tutustutaan Mastercamin joustavuuteen kappaleita piirrettäessä ja kuvantoja ja konstruktiotasoja vaihdettaessa. Pysyttele edelleen Ympyrä keskiöpisteen avulla -toiminnossa ja vaihda konstruktiotasoksi Edestä, vaihda kuvanto toiseksi ja piirrä uusi geometria Edestä-konstruktiotasolle.

32 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 27 1 Edelleen Ympyrä keskiöpisteen avulla -toiminnossa pysytellen valitse tilariviltä Suunnat, Edestä (Työkoord.). 2 Vaihda geometrian kuvanto Isometriseksi.

33 28 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Kuvanto, työkalutaso ja konstruktiotaso ovat muuttuneet valintojen mukaisiksi. 3 Klikkaa osoitetussa kohdassa piirtääksesi ympyrän kuution etusivulle. Ole huolellinen, että klikkaat kuution pohjan reunaviivan yläpuolelle. Huom.: AutoCursorin Z-koordinaatti ei enää ole lukittuna Se on asetettu Z0, mikä on tässä harjoituksessa oikea arvo.

34 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 29 4 Klikkaa ja piirrä kuution etusivulle ympyrä, joka on suunnilleen saman kokoinen kuin kuvassa. 5 Anna Ympyrä keskiöpisteen avulla -valintapalkkiin Säteeksi Klikkaa OK hyväksyäksesi uuden geometrian ja poistuaksesi Ympyrä keskiöpisteen avulla -toiminnosta. 7 Käytä nyt oppimiasi taitoja ja piirrä geometriat kuution muille sivuille.

35 30 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Tehtävä 3: Uuden nimetyn kuvannon piirtäminen konstruktiotasolle Seuraavaksi luodaan oma, kappaleen vinon sivun mukainen kuvanto ja lisätään se kuvantojen luetteloon. 1 Avaa esimerkkitiedosto VIISTOSIVU.MCX. Oletuskuvanto on Isometrinen kuvanto. Työkoordinaatisto, työkalutaso ja konstruktiotaso on asetettu Päältä. 2 Kierrä kuvantoa varoavasti nähdäksesi paremmin yksittäisen pisteen kappaleen vinolla sivulla.

36 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 31 3 Valitse Luo, Kaari, Ympyrä keskiöpiste. 4 Valitse piste, piirrä ympyrä ja klikkaa uudelleen ympyrän asettamiseksi suunnilleen saman kokoiseksi kuin kuvassa. 5 Pyöritä kappaletta hiukan varmistaaksesi, että ympyrä ei ole kappaleen etusivun suuntainen. Piirtääksesi ympyrän vinoon tasoon, sinun on ensin luotava uusi kuvanto. 6 Paina [Esc] päättääksesi Ympyrä keskiöpisteen avulla -toiminnon. 7 Valitse Muokkaa, Kumoa poistaaksesi ympyrän. 8 Vaihda geometrian kuvanto Isometriseksi.

37 32 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Dynaamisen suunnan asettaminen 1 Valitse tilariviltä Suunnat, Dynaamiset suunnat. Dynamiset suunnat -valintaikkuna avautuu ja akselistosymboli näkyy grafiikkaikkunassa. Dynaamiset suunnat -toiminnon avulla voit luoda omasuuntaisia tasoja käyttäen interaktiivista akselistosymbolia grafiikkaikkunassa. Akselistosymboli koostuu kolmesta akselista, joilla on yhteinen origo. Kullakin akselilla on viisi valintakohtaa. Jokaisella akselin osalla on oma erilainen toimintonsa.

38 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 33 1 Akselien origo - Käytetään akselistosymbolin origon valitsemiseen 3D-tilassa. 2 Ensimmäinen jalka - Valitaan siirrettäessä symbolia pitkin valittua akselia. 3 Akselin kirjain - Valitaan kun kierretään symbolia kohtisuoran akselin ympäri. X-kirjaimen valinta kiertää akselistosymbolia Y:n ympäri Y-kirjaimen valinta kiertää akselistosymbolia X:n ympäri Z-kirjaimen valinta kiertää akselistosymbolia X:n ympäri 4 Toinen jalka - Valitaan kiertämään akselistosymbolia kohtisuoran akselin ympäri. X-kirjaimen valinta kiertää akselistosymbolia Z:n ympäri Y-kirjaimen valinta kiertää akselistosymbolia Z:n ympäri Z-kirjaimen valinta kiertää akselistosymbolia Y:n ympäri 5 Akselin nuolenpää - Valitaan suuntaamaan akselistosymboli geometriaan.

39 34 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 2 Siirrä dynaaminen akselistosymboli vinon sivun vasempaan alanurkkaan ja klikkaa kerran sijoittaaksesi akselistosymbolin. 3 Klikkaa X-akselin kirjainta kiertääksesi symbolia Y:n ympäri. Älä pidä hiiren painiketta alhaalla. Kierron asteikkoa osoittava valikko avautuu. VIHJE: Asteikkoa voidaan muuttaa painamalla [Ctrl]-näppäintä ja klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella. Tällöin avautuu Akselistosymbolin asetukset -valikko, josta voitaan määritellä akseliston suuntausta ja asteikon tartuntainkrementtejä.

40 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 35 4 Kierrä X-akselia pisteeseen vinon sivun vasemmassa ylänurkassa ja klikkaa kerran asettaaksesi X- akselin. VIHJE: Kun liikutat hiirtä kohti suoran päätä, kursori tarttuu automaattisesti päätepisteeseen ja näytää samalla päätepistettä osoittavan vihjeikonin. Tämä kuuluu AutoCursorin toimintoihin. Lisätietoja AutoCursorista saat klikkaamalla AutoCursorin valintapalkin Ohjepainiketta. 5 Klikkaa OK Dynaamisten tasojen valintaikkunassa hyväksyäksesi uuden kuvannon. 6 Kirjoita Uusi kuvanto -valintaikkunan Nimi-kenttään Viisto Sivu ja klikkaa OK päättääksesi uuden kuvannon luomisen. Huom.: Uuden kuvannon origon XYZ-koordinaatit näkyvät Uusi kuvanto - valintaikkunassa.

41 36 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 7 Ruskean koordinaatistoakseliston ja origon lisäksi, jotka saat näkyviin grafiikkaikkunassa painamalla [F9], Mastercam näyttää nyt sinisellä uuden määritellyn kuvannon konstruktioakselit ja origon. Huom.: Koska uusi kuvanto luotiin Suunnat-valikosta, Mastercam suuntaa automaattisesti konstruktiotason ja työkalutason uuden kuvannon mukaan. 8 Valitse tilariviltä Suunnat, Nimetty kuvanto.

42 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 37 9 Varmista, että Viisto sivu -kuvanto näkyy Kuvannon valinta - valintaikkunan luettelossa. Lopeta harjoitus sulkemalla valintaikkuna. TÄRKEÄÄ: Jos et jatka heti seuraavaan harjoitukseen, valitse Tiedosto, Tallenna nimellä ja tallenna harjoitustiedosto uudella nimellä, esimerkiksi VIISTOSIVU-NIMI.MCX. Tiedoston tallentaminen tässä vaiheessa tallentaa myös harjoituksessa luodun uuden kuvannon. Kuvantoa käytetään seuraavassa harjoituksessa.

43 38 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Tehtävä 4: Geometrian luominen nimetylle kuvannolle. Tässä harjoituksessa luodaan geometria nimetylle kuvannolle, Viisto sivu. 1 Jos jatkat suoraan kohdasta Tehtävä 3, Uuden nimetyn kuvannon piirtäminen konstruktiotasolle, hyppää tämän vaiheen yli. Muutoin avaa harjoitustiedosto, jonka tallensit edellisessä harjoituksessa. 2 Valitse tilariviltä Suunnat, Nimetty kuvanto. 3 Varmista, että Viisto sivu -kuvanto on valittuna valintaikkunan luettelossa ja klikkaa OK sulkeaksesi ikkunan.

44 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 39 4 Valitse Luo, Kaari, Ympyrä keskiöpiste. 5 Kierrä kuvantoa hiukan nähdäksesi paremmin yksittäisen pisteen kappaleen vinolla sivulla.

45 40 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 6 Valitse piste, piirrä ympyrä ja klikkaa uudelleen ympyrän asettamiseksi suunnilleen saman kokoiseksi kuin kuvassa. 7 Kirjoita Ympyrä keskiöpisteen avulla -valintapalkkiin Säteeksi Klikkaa OK hyväksyäksesi uuden geometrian ja poistuaksesi Ympyrä keskiöpisteen avulla -toiminnosta. 9 Pyöritä alkioita grafiikkaikkunassa varmistaaksesi, että olet piirtänyt uuden ympyrän haluttuun suuntaan. Jos se on oikein suunnattu Viisto sivu -kuvannossa, harjoitus on tehty oikein. Tehtävä 5: Kuvantojen hallinta Seuraavassa harjoituksessa tutustutaan Kuvantojen hallintaan, valintaikkunaan, josta voi keskitetysti nähdä kaikki Mastercamin kappaletiedostoon tallennetut kuvannot ja niiden ominaisuudet. Kuvantojen hallintaan käytetään uusien kuvantojen luomiseen, kuvantojen valintaan kullekin tasolle, niiden origojen muokkaamiseen ja nollapisteen siirtoihin. 1 Valitse tilariviltä Työkoord, Kuvantojen hallinta.

46 KONSTRUKTIOTASON ASETTAMINEN JA NIMETYN KUVANNON LUOMINEN 41 2 Klikkaa valintaikkunan Ohje-painiketta Mastercamin Ohjeen avaamiseksi ja kokeile tietojen avulla eri valintoja. Seuraavassa kuvassa esitellään joitakin Kuvantojen hallinnan tärkeistä kohdista..

47 42 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ

48 HARJOITUS 4 4Tasojen käyttö Mastercam-tiedosto voi sisältää omat tasonsa rautalankageometrialle, solideille, pinnoille, piirustusalkioille ja työstöradoille ja muille kappaletiedoille. Tiedoston järjestäminen tasoihin helpottaa piirustuksen hallintaa määrittämällä alueet, jotka näkyvät aina ja alkiot, jotka voit valita garafiikkaikkunassa. Tämä vähentää epähuomiossa tehtyjä muutoksia. Mastercamissa voidaan luoda ja nimetä enimmillään kaksi miljardia tasoa, joista mikä tahansa voi olla päätaso. Päätaso on nykyinen työskentelytaso. Kullekin luodulle tasolle annetaan yksilöllinen numero ja valinnaisesti myös nimi. Mastercamin Tasojen hallinnassa voidaan katsella ja luoda tasoja ja asettaa niille ominaisuuksia.

49 44 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Harjoituksessa opitaan Avaamaan Tasojen hallinta. Piilottamaan ja näyttämään tasoja. Muuttamaan päätaso. Nimeämään taso ja liittämään sille alkioita Siirtämään valitut alkiot toiselle tasolle käyttämällä tilarivin hiiren oikean painikkeen valintoja. Tehtävä 1: Tasojen hallinnan avaaminen Kun Mastercam-tiedosto avataan ensimmäistä kertaa, kaikkia alkioita ei ehkä voi nähdä, koska ne saattavat sijaita tasoilla, joita ei näytetä grafiikkaikkunassa. Hyvä tapa on ensimmäiseksi avata Tasojen hallinta ja katsoa tiedoston kaikki tasot. Seuraavassa harjoituksessa avataan Tasojen hallinta. 1 Avaa harjoitustiedosto TUKANKUIVAIN.MCX.

50 TASOJEN KÄYTTÖ 45 2 Klikkaa hiiren vasemmalla painikkeella tilarivin Taso-kohtaa. VIHJEITÄ: Sen hetkisen tason numero näkyy tilarivin Taso-kentässä. Vihjeikonissa näkyy sen hetkisen päätason nimi, kun pidät hiirtä Tason yläpuolella. (Tässä esimerkissä taso 2 on nimeltään Rautalanka.) Hiiren vihjeikonista voi päätellä, että hiiren oikeanpuoleisessa painikkeessa on valintoja käytettävissä. Näistä piirteistä opit lisää kohdista Päätason vaihtaminen sivulla 49 ja Alkioiden siirtäminen ja kopioiminen toiselle tasolle sivulla 53.

51 46 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Tasojen hallinnassa näkyvät kaikki kulloisenkin kappaletiedoston tasot, niiden näytön tilan ja alkioiden lukumäärän kullakin tasolla. Seuraavassa harjoituksessa opit, kuinka tasot näytetään ja piilotetaan. Huom.: Tasojen hallinta on ei-modaalinen valintaikkuna. Tämä tarkoittaa sitä, että voit jättää Tasojen hallinnan kuvaruudulle ja jatkaa työskentelyä

52 TASOJEN KÄYTTÖ 47 Mastercamin työtilassa. Voit jopa siirtää Tasojen hallinnan toiselle kuvaruudulle moninäyttöisissä tietokoneissa. Kun avaat Tasojen hallinnan ensimmäisen kerran, tasot on luetteloitu alimmasta numerosta korkeimpaan. Jos muutat luettelon järjestystä ja suljet Tasojen hallinnan, Mastercam muistaa muutokset ja tallentaa järjestyksen seuraavaa avaamiskertaa varten. Tehtävä 2: Tasojen näyttäminen ja piilottaminen Tässä harjoituksessa muutat grafiikkaa piilottamalla ja näyttämällä tasoja. Valitaksesi ja muokataksesi alkiota grafiikkaikkunassa, sinun on ensin asetettava näkyväksi taso, jolla alkio on. 1 Avaa TUKANKUIVAIN.MCX, ellei se ole jo avattuna. Avaa sen jälkeen Tasojen hallinta tilariviltä. X Näkyvä-sarakkeessa osoittaa, että kaikki tämän tiedoston tasot on asetettu näkymään.

53 48 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 2 Klikkaa kerran tason 3 Näkyväsarakketta piilottaaksesi tason nimeltä Huomatukset (mitat). Muutos näkyy kuvaruudulla välittömäsi. Tasojen hallintaa ei tarvitse sulkea nähdäkseen, että taso on piilotettu. Voit tarpeen mukaan vetää Tasojen hallinta -valintaikkunan kohtaan, jossa se ei ole grafiikkaikkunan edessä. 3 Klikkaa uudelleen tason 3 Näkyvä-saraketta palauttaaksesi tason näkyviin. 4 Toista nämä toimenpiteetsteps 2 3 tasolle 1 (Pinnat). 5 Piilota tasot 1 ja 3. 6 Yritä piilottaa taso 2. Kun Tasojen hallinnan ruutu Aseta päätaso aina näkyväksi on valittuna, päätason piilottaminen ei ole mahdollista. VAROITUS: Päätason piilottaminen silloin, kun päätasolla työskennellään ei ole suositeltavaa. Joskus se kuitenkin voi olla tarpeellista. 7 Tasojen hallinnan valintaikkunan vasemman alanurkan valinnoista näytetään tai piilotetaan kaikki tasot. Seuraavassa harjoituksessa opitaan, kuinka päätaso vaihdetaan.

54 TASOJEN KÄYTTÖ 49 Tehtävä 3: Päätason vaihtaminen Kun geometriaa luodaan, se sijoitetaan aina päätasolle. Kerrallaan voi olla olemassa vain yksi päätaso, mutta päätasoa voidaan tarvittaessa vaihtaa niin usein kuin halutaan. Tilarivin Taso-kentästä tarkastetaan sen hetkinen päätaso. Kulloisenkin päätason nimi näkyy Taso-kentässä, kun siirrät hiiren sen päälle. Tässä harjoituksessa vaihdetaan päätaso. 1 Avaa TUKANKUIVAIN.MCX ja siirry Tasojen hallintaan. 2 Klikkaa kerran tason 1 (Pinnat)Numero-saraketta asettaaksesi sen päätasoksi. 3 Siirrä hiiri pois Numerosarakkeesta ja klikkaa tyhjää rivä tarkastaaksesi, että taso 1 (Pinnat) on asetettu päätasoksi. Tilarivin Taso-kenttä muuttuu myös osoittamaan, että taso 1 on päätaso. 4 Piilota taso 3 (Huomatukset) käyttäen edellä opittuja taitoja. Tasojen näyttäminen ja piilottaminen sivulla Aseta kursori jollekin kohdalle tason 3 riviä. Klikkaa sitten hiiren oikealla painikkeella ja valitse Aseta päätasoksi.

55 50 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Vaikka piilotitkin tason numero 3, Tasojen hallinnan valinta Aseta päätaso aina näkyväksi on valittuna. Päätaso on näkyvissä riippumatta sen aikaisemmasta näkymisen asetuksesta. 6 Sulje Tasojen hallinta klikkaamalla OK. 7 Kirjoita tilarivin Taso-kenttään 2 ja paina [Enter] muuttaaksesi päätason tasosta 3 tasoksi 2. Kun tiedät etukäteen tason, jolla haluat työskennellä, numeron kirjoittaminen Taso-kenttään on nopein tapa uuden päätason asettamiseksi. Seuraavassa harjoituksessa opitaan, kuinka luodaan uusi taso. Tehtävä 4: Tason nimeäminen ja alkioiden liittäminen tasolle Tässä harjoituksessa annetaan tasolle nimi ja liitetään tasolle alkioita. 1 Avaa TUKANKUIVAIN.MCX ja siirry Tasojen hallintaan. 2 Kirjoita Päätason Numero-kenttään 4 ja paina [Tab].

56 TASOJEN KÄYTTÖ 51 Mastercam lisää sen Tasojen hallinnan tasojen luetteloon ja asettaa sen päätasoksi. Harjoituksessa käytetään Tasojen listauksen oletusasetusta Käytetyt tai nimetyt.

57 52 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ VIHJE: Käytä valintoja kohdassa Tasojen listaus määrittämään tasojen näkymistä Tasojen hallinnassa. Voi luetteloida vain käytettyjä tasoja (tasoja, joihin on liitetty alkiota), tasoja, jotka ovat nimettyjä riippumatta siitä, ovatko ne käytettyjä, tasoja, jotka ovat sekä käytettyjä että nimettyjä tai voit rajoittaa näytettävien tasojen lukumäärää. 3 Kirjoita Nimi-kenttään Harjoitus ja paina [Tab]. Tasojen hallinnan luettelo päivittyy näyttämään uuden tason nimen. Vaikka tasojen nimeäminen onkin valinnaista, kuvailevista nimistä on hyötyä. 4 Sulje Tasojen hallinta klikkaamalla OK-painiketta. 5 Valitse Luo, Piste, Sjainti. 6 Luo grafiikkaikkunan eri kohtiin pisteitä klikkaamalla. 7 Sulje Pisteen valintapalkki klikkaamalla OK. 8 Avaa Tasojen hallinta ja tarkasta, että uusi geometria on luotu tasolle 4 (Alkioiden lukumäärä ei ole 0). 9 Harjoittele tasojen piilottamista ja palauttamista näkyviin ja päätason muuttamista. Siirry sitten seuraavaan harjoitukseen.

58 TASOJEN KÄYTTÖ 53 Tehtävä 5: Alkioiden siirtäminen ja kopioiminen toiselle tasolle Tässä harjoituksessa siirretään alkioita tasolta toiselle käyttämällä tilarivin Tasokentän hiiren oikean painikkeen valikoita. Samoja ohjeita noudattaen voit myös kopioida alkioita tasolta toiselle. 1 Aseta taso 2 päätasoksi ja kaikki tasot näkyviksi grafiikkaikkunassa. 2 Klikkaa hiiren oikealla painikkeella tilarivin Taso-kohtaa.

59 54 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 3 Mastercam pyytää valitsemaan alkiot. Toimi seuraavasti valitaksesi kaikki tason 3 huomautukset. a Klikkaa yleisvalintapalkin Kaikki-painiketta.

60 TASOJEN KÄYTTÖ 55 b Luo valintamaski Valitaan kaikki -valintaikkunassa kaikille tason 3 alkioille. Se tehdään seuraavalla tavalla: Valitse Taso-ruutu ja ja klikkaa Taso-painiketta. Valitse luettelosta taso 3. Klikkaa OK.

61 56 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ 4 Mastercam korostaa grafiikkaikkunassa kaikki huomatukset, mikäli ne on valittu. Paina [Enter] tai valitse Lopeta valinta yleisvalintapalkissa. VIHJE: Vaihtoehtoisesti vait käyttää yleisvalintapalkin valintamenetelmiä ensin ennen kuin käytät Taso-kentän hiiren oikean painikkeen valikkoa. Kun esivalitset alkioita, Mastercam ei ehdota valitsemaan lisää alkioita tasolle siirrettäväksi tai kopioitavaksi. Kun olet klikannut hiiren oikealla painikkeella Taso-kenttää, voit siirtyä suoraan Tasojen vaihtaminen-valintaikkunaan.

62 TASOJEN KÄYTTÖ 57 5 Tee Tasojen vaihtaminen - valintaikkunassa seuraavat vaiheet: a b Valitse Siirrä. Poista valinta Tasonumerokohdan Käytä päätasoa - valintaruudusta. c Kirjoita Tasonumeroksi 4. d Klikkaa OK. 6 Tarkasta Tasojen hallinnasta, että tasolla 3 olleet alkiot (huomautukset) ovat nyt tasolla 4. Tasolla 3 ei enää ole alkioita. Tämä Mastercamin tasoja esitellyt harjoitus on nyt lopussa.

63 58 MASTERCAM TYÖTILAN KÄYTTÖ Yhteenveto Onneksi olkoon! Olet käynyt läpi kaikki Mastercam työtilan käyttö harjoitukset. Käytyäsi nyt läpi tämän harjoituskirjan suosittelemme tutustumista Mastercamin muihin ominaisuuksiin ja toimintoihin. Tässä tai muissa sarjassa saattaa olla sopivia harjoituskirjoja. Kysy Mastercam-edustajaltasi lisätietoja koulutuksesta.

64 Vattuniemenkatu Helsinki puh , fax i info@zenex..fi

Mastercam käyttöliittymän esittely

Mastercam käyttöliittymän esittely mastercam perusteet -sarja Mastercam käyttöliittymän esittely Joulukuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! mastercam perusteet -sarja Tiedostojen käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

Käyttöliittymän esittely

Käyttöliittymän esittely Käyttöliittymän esittely mastercam perusteet-sarja Käyttöliittymän esittely Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.

Lisätiedot

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam x focus-sarja Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedostojen käyttö Tiedostojen käyttö Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Marraskuu 2007 Mastercam X2 MR2 Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Päiväys: Marraskuu 2007 Copyright 2007 CNC Software,

Lisätiedot

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti 2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti Kuva 2.1 Tiedon portaat Kuva 2.2 Ohjelman käyttöliittymä suoran luonnissa 1. Valitse Luo, Suora, Luo suora päätepistein. 2. Valitse Pystysuora 3. Valitse Origo Origon

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Mastercam X6 Siirtymisopas

Mastercam X6 Siirtymisopas Siirtymisopas Mastercam X6 Siirtymisopas Tammikuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011)

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011) Versio 9 > X toimintokartta (päivitetty tammikuu 2011) Analysoi Analysoi-Dynaaminen Analysoi-Ketju Analysoi-Kulma Analysoi-Number Analysoi-Piste Analysoi-Pisteiden väli Analysoi-Profiili Analysoi-Vain

Lisätiedot

2D-suunnittelun perusteet

2D-suunnittelun perusteet 2D-suunnittelun perusteet mastercam perusteet -sarja 2D-suunnittelun perusteet Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.ota

Lisätiedot

Tutustumisopas. Helmikuu 2015

Tutustumisopas. Helmikuu 2015 Tutustumisopas Helmikuu 2015 Mastercam X8 Tutustumisopas KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä on

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Piirrepohjainen poraus

Piirrepohjainen poraus mastercam x focus harjoitukset Piirrepohjainen poraus Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

2D-työstön perusteet

2D-työstön perusteet mastercam perusteet-sarja 2D-työstön perusteet Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

X7 MU1 uudet piirteet

X7 MU1 uudet piirteet X7 MU1 uudet piirteet MastercamMastercam X7 ylläpitopäivitys 1 (MU1) sisältää seuraavat parannukset. Se on kaikkien Mastercam ylläpidossa olevien asiakkaiden käytettävissä. X7 MU1 ylläpitopäivityksen voi

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Mastercam Solids harjoituskirja. Joulukuu 2014

Mastercam Solids harjoituskirja. Joulukuu 2014 Mastercam Solids harjoituskirja Joulukuu 2014 Mastercam X8 Solids harjoituskirja KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Joulukuu 2014 Copyright 2014 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Mastercam X9 Solids harjoituskirja. Kesäkuu 2015

Mastercam X9 Solids harjoituskirja. Kesäkuu 2015 Mastercam X9 Solids harjoituskirja Kesäkuu 2015 Mastercam X9 Solids harjoituskirja KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Kesäkuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy All rights reserved. Ohjelmisto:

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

Moniakseliratojen perusteet

Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Helmikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Mastercam X4 uudet piirteet

Mastercam X4 uudet piirteet Mastercam X4 uudet piirteet Heinäkuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Mastercam X5 Asennusopas

Mastercam X5 Asennusopas Asennusopas Mastercam X5 Asennusopas Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon

Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon Revun työkalulaatikon avulla voit tehokkaasti lisätä merkkauksia PDF-tiedostoihin. Työkalulaatikko säilyttää usein käytetyt merkkaukset, joihin pääset

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

CADS Planner Electric perusteet

CADS Planner Electric perusteet CADS Planner Electric perusteet Aloitus Ohjelman avaaminen, alkuasetukset Tasokuvat piirretään aina Suunnitteluu tilaan oikeilla mitoilla. Kuvalle annetaan myös mittakaavatiedot tulostusta varten, sekä

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje Versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot.

Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Dynaaminen jyrsintä Dynaaminen jyrsintä Maaliskuu 2011 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Ota yhteyttä Mastercam-edustajaasi.

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun.

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. Opi ja opeta visuaalista myyntityötä Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. decostudy.com Tehtävät 1A. Tehtävät avautuvat ratas-kuvakkeesta (1A. yläpalkissa vasemmalla). Tehtävät on lajiteltu kansioihin

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

HP Photo Printing -pikaviiteopas

HP Photo Printing -pikaviiteopas Kuvien tuonti valokuvagalleriaan Seuraavassa kuvataan tapoja, joilla valokuvagalleriaan voidaan lisätä kuvia. Valokuvagalleria on HP Photo Printing -ohjelman vasemmanpuoleinen ruutu. Tulosteiden ja valokuva-albumin

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ (ja MITTAA) a) jana toinen jana, jonka pituus on 3 b) kulma toinen kulma, jonka

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot 1, Ohjaus zoom -toiminnot P6SLite ohjaus- ja zoom komennot Osa 1 pikanäppäintoiminnon Valitse APP-käyttöliittymää ja APP ilmestyy toimintopainikkeeseen. Paina + = ZOOM +, paina - = ZOOM-. 2, Manuaalinen

Lisätiedot

HDS Live Pikaopas. Näppäimet I J

HDS Live Pikaopas. Näppäimet I J Näppäimet D FG MOB B C E H I J *Ei saatavilla 7 ja 9 tuuman yksiköihin B C D E F G H I J HDS Live Pikaopas Sivut Reittipiste Nuolet Poistu Enter Zoomaus Valikko Virta Nopea pääsy* Kortinlukija ktivoi aloitussivu

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot