JÄSENKIRJE 4/ Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄSENKIRJE 4/2008 10.12.2008. Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys"

Transkriptio

1 JÄSENKIRJE 4/ Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: * A-vakuutus muuttaa * Kuljetusmäärät heinä- syyskuussa * Liiketoimintaosaamisen kehittäminen * Loppuvuoden työaikajärjestelyt * TYK -valmennus * Talvilomat * Litra Päivässä -klubi * Lomauttaminen * Kustannusindeksi 10 / 2008 * Moduuliyhdistelmät Tanskassa * Digipiirturiasiaa * Viikkolepovalvonta Ruotsissa * Esitys ajo- ja lepoaikojen muuttamisesta * Vuosaaren satama TURUN A-VAKUUTUS MUUTTAA A-Vakuutus Oy muuttaa Turussa Turun Seudun Osuuspankin tiloihin, Puutorin laidalle osoitteeseen Brahenkatu 11, Turku. He palvelevat asiakkaita uusissa tiloissa alkaen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n ja Turun Autoilijat ry:n toimistot joutuvat muuttamaan mennessä pois nykyisistä tiloista. Uusi osoitteemme on tätä kirjoitettaessa vielä hämärän peitossa, mutta neuvotteluja eri suuntiin käydään vilkkaasti. Ilmoitamme uuden palveluosoitteemme sitten kun se lopullisesti selviää. LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KEHITTÄMINEN Liiketoimintaosaamisen kehittäminen on yksi tärkeitä SKAL:n Tampereen liittokokousaloitteista. Osaltaan aloitteen haasteeseen vastataan monipuolisella ja tiiviillä koulutuspäivällä. Päivän aikana käsiteltävät aihepiirit ovat: kustannuslaskennan perusteet uuden kustannuslaskentaohjelman esittely ja läpikäynti esimerkillä kustannusindeksin rakenne ja hyödyntäminen sopimusneuvottelujen teoriaa sopimusten sisällöstä ja sudenkuopista Logterms ehtojen esittely. Koulutuspäivä on tarkoitettu yrittäjille, operatiiviselle vastuuhenkilöstölle ja voi sopia myös hallinnosta vastaaville yrityksen tehtäväjaosta riippuen. Ajankohta lauantai , klo 9.00 Paikka Turku, Kuntoutuskeskus Petrea, Peltolantie 3 Hinta 45,00 euroa + alv 22%. Päivän hintaan kuuluvat kahvit ja lounas sekä muistitikulla jaettava materiaali, jossa mukana myös uusi laskuri.

2 Ilmoittautuminen Ilmoittaudu viimeistään ma mennessä yhdistyksemme toimistoon, puh tai sähköpostilla; Nyt jos koskaan on aika paneutua toiminnan kehittämiseen. Ilmoittaudu HETI! TYK TYÖKYKYÄ YLLÄPITÄVÄ JA PARANTAVA VALMENNUS Tyk kuntoutusta Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n jäsenyrittäjille Kuten edellisessä jäsenkirjeessämme kerroimme, haimme Kelalta TYK-kurssia jäsenillemme. Nyt tuo hakemus on hyväksytty, mutta yksityiskohdat on vielä sopimatta. Kuntoutus on Kelan kustantamaa ammatillista kuntoutusta, johon hakijalla on lakisääteinen oikeus valintakriteerien täyttyessä. TYK - valmennus on tarkoitettu työssä oleville työntekijöille, joilla työkyvyn heikkenemisen riskit ovat selkeästi todettavissa sairauden, vian tai vamman vuoksi ja työssä selviytyminen on vaikeutunut. Kurssin sisältö: Kustannukset: * Ammatillisen tilanteen ja työhyvinvoinnin jäsentäminen Kuntoutus on osallistujalle maksutonta * Omien elämänhallintakeinojen vahvistaminen Kela maksaa kuntoutuksen ajalta kuntoutus- * Terveyskunto-ohjausta rahaa sekä matkakustannukset * Kehittämistehtävät ja -kokeilut * Testit ja liikuntaa Kurssin aikataulun ja sille hakemisen osalta neuvottelut ovat vielä kesken. Kurssi ajoittuu todennäköisesti keväälle Kurssi järjestetään Anttolanhovissa; Lisätietoja saat toimistolta, puh LITRA PÄIVÄSSÄ -KLUBI Litra päivässä -klubi tarjoilee jäsenilleen litroittain tietoutta energiatehokkuudesta ja ympäristöasioista. Klubilainen saa kuukausittain sähköisen uutiskirjeen pysyäkseen ajan hermolla vihreän liikenteen tärkeistä teemoista. Liittymislahjana jäsen saa Litra päivässä -paketin, joka sisältää muun muassa käytännönläheisiä energiatehokkuusvinkkejä tarjoilevan opaskirjan. Liittyminen ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään. Ole mukana muokkaamassa omaa vihreää jalanjälkeäsi - liity klubiin nyt heti! Liittyminen on tällä hetkellä mahdollista ainoastaan SKAL ry:n jäsenyrityksille ja yhteistyöjäsenille sekä KKL:on kuuluville KTK-yrityksille. SKAL voi kutsua klubin jäseniksi myös yhteiskunnan vaikuttajia. Sivuilta kuitenkin löytyy paljon hyödyllistä tietoa myös muille. Litra päivässä -sivuja kannattaa seurata, koska uutta vihreän liikenteen asiaa tulee koko ajan. Pian luvassa on muun muassa Litra päivässä nettikauppa energiatehokkaalla tuotevalikoimalla. KUSTANNUSINDEKSI LOKAKUU 2009 Tilastokeskuksen kustannusindeksin vuosimuutos on edelleen kaksinkertainen yleiseen kuluttajahintamuutokseen verrattuna.

3 Kokonaisindeksin vuosimuutos lokakuu 2007 lokakuu 2008 välillä on 8,4 % ja perävaunuyhdistelmien osalta vielä hieman korkeampi 8,5 %. (Liite Taulu 1) Polttoaineen hinta nousi kaikkein korkeimmalle tasolleen toukokuun lopulla pysyen siellä heinäkuun puolivälin tienoille saakka. Siitä lähtien dieselin hinta on pudonnut voimakkaasti. Seuraavassa taulukossa on esitetty hinnanmuutoksen vaikutus kokonaiskustannuksiin tietyillä aikaväleillä ja tietyillä polttoainekustannusten osuuksilla: Br.hinta Hinnan- / l muutos (DIK) (%) alv 0 % Vaikutus kokonaiskustannuksiin (%) ,971 /l 1,10 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3 0,4 0,4 0, ,076 /l -8,76-0,6-0,8-0,9-1,1-1,2-1,3-1,4-1,6-1,8-2,2-2,6-3,1-3,5-3, ,130 /l -13,06-0,9-1,2-1,3-1,6-1,8-2,0-2,1-2,4-2,6-3,3-3,9-4,6-5,2-5, ,312 /l -25,17-1,8-2,3-2,5-3,0-3,5-3,8-4,0-4,5-5,0-6,3-7,6-8,8-10,1-11, ,206 /l -18,56-1,3-1,7-1,9-2,2-2,6-2,8-3,0-3,3-3,7-4,6-5,6-6,5-7,4-8,4 D-mittarien bruttohinta /litra, alv 0% Lähde: SKAL DIGIPIIRTURUASIAA Ilman polttoainekustannuksia kokonaisindeksin vuosimuutos on välillä 10/ /2008 (Liite, Taulu 1E) ollut 6,4 %. Muutama asia digipiirturista. Meille tulee usein kysymyksiä siitä, pitääkö ajoneuvossa / piirturissa olla tulostuspaperia. Kyllä pitää. Säädösteksti asiasta on seuraavanlainen: työnantajan ja kuljettajan on huolehdittava siitä, että työn kesto huomioon ottaen liitteessä 1 B tarkoitettu tulostaminen voidaan tarkastuksen yhteydessä pyynnöstä suorittaa virheettömästi (2135/98 14 artikla kohta 1). Maatunnuksen käyttö. Poliisi on pyytänyt muistuttamaan siitä, että piirturin maatunnusta pitää muistaa käyttää. Piirturissa pitää siis olla valittuna sen maan tunnus, missä kulloinkin ollaan. Suomalaisella kuljettajakortilla ajettaessa piirturin oletuksena on FIN, mutta jos mennään esim. Ruotsiin pitää tunnus vaihtaa piirturiin. Lisätietoja saat toimistoltamme. Halutessanne digipiirturin käyttöön liittyvää koulutusta, ottakaa yhteyttä. ESITYS AJO- JA LEPOAIKOJEN MUUTTAMISESTA Suomalaisia maantiekuljetusalojen yrityksiä ja työnantajia edustavat Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT esittivät Euroopan Komissiolle Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetuksen (EY) N:o 561/2006 muuttamista alla olevalla tavalla. SKAL ja ALT esittivät, että mahdollistettaisiin vuorokautisen lepoajan lyhentämismahdollisuutta 11 tunnin perussäännöksestä nykyisen kolme kertaa vähintään 9 tuntiin tapahtuvan lyhennyksen sijaan siten, että vuorokausilepo voitaisiin lyhentää kerran viikossa vähintään 9 tuntiin ja kahdesti viikossa vähintään 7 tuntiin. Lyhentämätön vuorokausilepo olisi siis edelleen 11 tuntia.

4 Lisäksi, että vuorokautista ajoaikaa voitaisiin pidentää kahdella tunnilla nykyisestä silloin, kun ajoaikaa seuraa vähintään 24 tunnin yhtäjaksoinen lepoaika. Nykyiset taukosäädökset kutakin 4,5 tunnin ajoaikaa kohden säilytettäisiin ennallaan. Ajoaikojen vuorokausitason pidennykset olisi kuitenkin toteutettava nykyisin voimassa olevien viikko- ja kaksiviikkojaksoittaisten enimmäisajoaikojen (56/90 tuntia) puitteissa. Tämän esityksen pohjaksi SKAL ja ALT ovat teettäneet tutkimuksen, jonka toteutti suomalainen, mainituista järjestöistä täysin riippumaton tutkimustoimisto Innolink Research Oy. Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa vastaajien vuorokausilepoaikaa ja tarvetta vuorokautisen ajoajan pidentämiseen selvittää vuorokautisen enimmäisajoajan pidentämisen ja vähimmäislepoajan lyhentämisen vaikutuksia eri tekijöihin, erityisesti ammattikuljettajien henkilökohtaisen elämän kannalta. Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina maaliskuussa Kohderyhmän muodostivat suomalaiset, maanteiden tavaraliikenteen palvelutyrityksissä palkkasuhteisina työntekijöinä toimivat ammattikuljettajat. KAUPAN JA TEOLLISUUDEN TAVARAMÄÄRÄ KOTIMAANTIELIIKENTEESSÄ VÄHENI HEINÄ SYYSKUUN AIKANA Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä kuljetettu tavaramäärä kasvoi vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä 9 prosenttia vuoden 2007 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kasvu johtuu pääosin lisääntyneistä maa-aineskuljetuksista. Muiden kuin maaaineskuljetusten tavaramäärä väheni 5 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta kotimaan tieliikenteen tavarankuljetustilastosta. Vuoden 2008 heinä-syyskuussa kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita yhteensä 116 miljoonaa tonnia. Maa-aineskuljetusten määrä oli 66 miljoonaa tonnia ja muita tavaroita kuljetettiin yhteensä 50 miljoonaa tonnia. Kuorma-autojen kuljetussuorite oli miljoonaa tonnikilometriä.

5 Niin kuin oheinen tilasto osoittaa, ovat muiden kuin maa-aineskuljetusten osuudet vähentyneet koko 2008 vuoden ajan, vaikka ovat vielä kolmannella neljänneksellä kuitenkin melko korkealla tasolla aikaisempiin vuosiin verrattuna. Perinteisesti heinä - syyskuun aikana kaupan ja teollisuuden volyymit ovat olleet alimmillaan kesälomakuukausien aikana. Vasta viimeisen neljänneksen kehitys kertoo talouden suunnan. LOPPUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT JA PALKANMAKSU TALVILOMAT LOMAUTTAMINEN Kuorma-autoalan työehtosopimuksen mukaan säännöllinen työaika on kaikissa 2- viikkojaksoissa 80 tuntia. Siten myös itsenäisyyspäivän, joulun, uudenvuodenpäivän ja loppiaisen sisältävien 2-viikkojaksojen säännöllinen työaika on täysiaikaisella kuljettajalla 80 tuntia. Kuorma-autoalan työehtosopimuksen mukaan jouluaatto on vapaapäivä. Jouluaatto siis merkitään viikon toiseksi vapaapäiväksi. HUOM! Joidenkin alojen työehtosopimuksissa se on palkallinen vapaapäivä, mutta EI kuorma-autoalalla! Mikäli em. jaksoissa työnantajalla ei ole mahdollisuutta teettää työtä 80 tuntia, voidaan säännöllistä työaikaa työntekijäkohtaisesti lyhentää antamalla/ ohjelmoimalla vuosityöajan lyhennysvapaita (eli antaa pekkasia ) näissä arkipyhäjaksoissa. Vuodelta 2007 kertyneet työajanlyhennysvapaat on annettava tämän vuoden loppuun mennessä. Vuonna 2007 niitä kertyi enintään 18 päivää. Mikäli vuoden 2007 pekkaset on jo käytetty, voidaan loppuvuoden arkipyhäjaksoissa käyttää myös tänä vuonna ansaittuja lyhennyspäiviä. Lyhennysvapaapäiviä voidaan antaa työntekijälle ennen niiden ansaitsemista vain, mikäli työntekijä siihen suostuu. Työajanlyhennyspäiviä annettaessa/ohjelmoitaessa työtuntijärjestelmään on huomattava, että jokaiseen viikkoon (7 kalenteripäivää) mahtuu kahden viikoittaisen vapaapäivän lisäksi 5 työajanlyhennyspäivää, jotka voivat siis olla myös arkipyhiä. Ilmoitus työajanlyhennysvapaasta on annettava työntekijälle vähintään 2 viikkoa ennen vapaata. Lomanmääräytymisvuodelta ansaittuja ns. talvilomapäiviä on voitu antaa lokakuun alusta lukien ja ne on annettava huhtikuun loppuun mennessä. Tältä lomanmääräytymisvuodelta talvilomaan on oikeutettu työntekijä, jonka työsuhde on jatkunut keskeytyksettä vähintään yhden vuoden mennessä. Tällöin työntekijä on ansainnut kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta 2,5 arkipäivää lomaa, josta kesäloma on annettu viime kesänä ja se ns. talvilomaosuus on annettava mennessä. Vuosilomapäiviä annettaessa lomapäiviä ovat arkipäivät maanantaista lauantaihin. Sunnuntait ja kirkolliset juhlapyhät eivät vuosilomapäiviksi kelpaa. Jouluaatto, juhannusaatto, itsenäisyyspäivä, pääsiäislauantai ja vapunpäivä ovat arkipäiviä, mutta ne eivät vuosilomalain mukaan kelpaa vuosilomapäiviksi. Vuosilomaa annettaessa sen tulee pääsääntöisesti olla yhdenjaksoinen, joten vuosiloman sisälle arkipyhiksi ei työnantaja voi ohjelmoida vuosityöajan lyhennyspäiviä. Viime päivinä meille on tullut useita kyselyjä lomauttamisesta. Lomauttamisen voi toteuttaa määräaikaisena tai toistaiseksi voimassaolevana joko siten, että keskeyttää työnteon kokonaan tai lyhentää työntekijän lain tai sopimuksen mukaista

6 säännöllistä työaikaa siinä määrin kuin se on lomauttamisen perusteen kannalta välttämätöntä. Ennakkoselvitys Lomautuksen välttämättömyyden tuntua työnantajan tietoon on hänen lähtökohtaisesti viipymättä esitettävä työntekijälle ennakkoselvitys lomautuksen perusteista ja sen arvioidusta laajuudesta, toteuttamistavasta, alkamisajankohdasta ja kestosta. Lomautusilmoitus Henkilökohtainen lomautusilmoitus on annettava vähintään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. Jos ilmoitusta ei ole mahdollisuutta antaa henkilökohtaisesti, voidaan se toimittaa myös kirjeitse tai sähköpostitse. Lomautustodistus Mikäli työntekijä pyytää, on työnantajan annettava lomautuksesta kirjallinen todistus, josta käyvät ilmi ainakin lomautuksen syy, alkamisaika sekä sen kesto tai arvioitu kesto. Lomauttamisen peruuttaminen Mikäli työnantajalle ilmaantuu uutta työtä lomautusaikana (14 vrk) voidaan lomautuksen peruuttaminen ilmoittaa ennen lomautuksen alkamista, jolloin lomautusilmoituksen merkitys poistuu. Annamme mielellämme lisätietoja lomauttamisesta. Yksityiskohtaisemmat ohjeet lomauttamisesta löydät myös SKAL:n jäsensivuilta kohdasta jäsenille ja sieltä työsuhdeasiat. Sieltä löydät myös lomauttamiseen liittyviä lomakkeita. MODUULIYHDISTELMÄT SALLITAAN TANSKASSA Osa Tanskan tieverkosta (pääasiassa moottoritiet) on avattu moduuleille alkaen. Kysymyksessä on kolmen vuoden kokeiluperiodi. Seuraavat kuljetuskeskukset ja satamat ovat moduuliliikenteen piirissä: Esbjerg Havn, Fredericia Havn, Frederikshavn Havn, Helsingør Havn, Hirtshals Godsregistreringscenter, Hirtshals Havn, Høje Tåstrup Transportcenter, Jyderup Omkoblingsplads, Kalundborg Havn, Kastrup Godsregistreringscenter, Skandinavisk Transportcenter (Køge), Nørre Alslev Godsregistreringscenter, Padborg Transportcenter, Rødby Havn, Slagelse Transportcenter, Taulov Transportcenter, Gateway E45-Danmarks Transportcenter (Vejle), Aalborg Havn and Århus Havn. Keskuksia lisätään tarpeen tullen kokeiluun. Moduulit voivat olla, kuten Suomessa ja Ruotsissakin 25,25 metrin pituisia ja painaa 60 tonnia. Kokeilu on nyt voimassa seuraavilla teillä: moottoritie E20 Ruotsin rajalta Esbjergiin, E47 Helsingøristä Rødbyhyn, E45 välillä Padborg - Frederikshavn, E39 Nørresundby - Hirtshals ja reitillä 21/23 Holbæk moottoritiellä Kalundborgiin. Moottoriteiltä on paikallisyhteys mainittuihin kuljetuskeskuksiin ja satamiin, joissa udelleenlastaus tai yhdistelmän katkaisu voi tapahtua normaalireiteille.

7 Tieviranomaiset ja tieturvallisuushenkilöstö seuraavat tarkoin nyt käynnistynyttä kokeilua ja pitkien yhdistelmien sopeutumista liikenteeseen ympäristön ja kustannusten osalta. RUOTSIN POLIISIN SUORITTAMA VIIKKOLEVON VALVONTA Ruotsin viranomaiset eivät vaadi kuljettajilta direktiivin mukaista lomatodistusta. Huomioikaa kuitenkin, että asia tarkistetaan edelleen manuaalisesti kiekoista tai kuljettajakortista. Tarkennus on tullut voimaan HELSINKI AVASI UUDEN TAVARASATAMAN VUOSAARESSA Suomen ulkomaankauppa sai uuden sataman ja sillä on vaikutuksia koko Etelä-Suomen logistiseen järjestelmään. Laivaliikenne käynnistyi Vuosaaren satamassa maanantaiaamuna , kun Helsingin keskustaan ajaneet rahtilaivat aloittavat liikenteen Vuosaareen. Useat jäsenyrittäjät ovat ilmoitelleet huolestuneina meille alkuvaiheen ongelmista, mm. sää haittasi avauspäivien liikennettä. Tilanne kuitenkin normalisoitunee alkuvaikeuksien jälkeen. Viitoitukset ja opastukset Vuosaareen Vuosaaren satamassa käy päivittäin n raskasta ajoneuvoa, jotka aiemmin liikennöivät Länsisatamassa ja Sörnäisten satamassa. Raskas liikenne opastetaan Vuosaaresta / Vuosaareen Kehä III pitkin. Kehä III:lle on asennettu uudet viitat ja kantakaupungin tavarasatamiin opastavat viitoitukset on peitetty osoittamaan muuttunutta tilannetta. Myöhemmin ne poistetaan kokonaan. Lisäinformaatiota satamasta saat netistä => tiedotteet => ajankohtaista. Sataman kuljettajaopasta päivitetään myös ajankohtaismateriaalilla. Hyvästä yhteistyöstä kiitäen toivotamme kaikille Teille ja perheillenne rauhallista joulua sekä tuloksellista uutta vuotta Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry. Hallitus ja Toimiston väki

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 1 / 2006 17.2.2006 5/2007 20.11.2007 Henkilöstömuutos Tässä numerossa: Henkilöstömuutos Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi Yhteystiedot

Lisätiedot

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1 17.11.2016 sivu 1 1. Loppu- ja alkuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 2. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä 3. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT

Lisätiedot

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA 9.3.2015 sivu 1 Petri Verronen, Mari Vasarainen 1. Arkipyhäviikkojen säännöllinen työaika vuoden 2015 alkupuoliskolla 2. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 7 / 12006 / 2006 17.2.2006 13.12.2006 Tässä numerossa: Moduuliajoneuvojen leveys Kustannusindeksi Liikennelupahakemukset netissä Loppuvuoden

Lisätiedot

AJONEUVON SUURIMPIA SALLITTUJA MITTOJA JA MASSOJA KOSKEVAT SELITYKSET 2009:

AJONEUVON SUURIMPIA SALLITTUJA MITTOJA JA MASSOJA KOSKEVAT SELITYKSET 2009: AJONEUVON SUURIMPIA SALLITTUJA MITTOJA JA MASSOJA KOSKEVAT SELITYKSET 2009: AFGANISTAN Ajoneuvoyhdistelmän pituus voi olla 30 metriä, jos sen viimeinen akseli on ohjattava. ALANKOMAAT Jakamaton kuorma

Lisätiedot

SUOMEN KULJETUS- JA LOGISTIIKKA RY Kuljettajatutkimus 2008

SUOMEN KULJETUS- JA LOGISTIIKKA RY Kuljettajatutkimus 2008 SUOMEN KULJETUS- JA LOGISTIIKKA RY Kuljettajatutkimus 2008 SUOMEN KULJETUS- JA LOGISTIIKKA RY / KULJETTAJATUTKIMUS 2008 2 (14) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA...3 2. TUTKIMUSAINEISTON KUVAUS...4

Lisätiedot

1.3 Vuorotyölisät ja luottamusmiesten kuukausikorvaukset

1.3 Vuorotyölisät ja luottamusmiesten kuukausikorvaukset 11.11.2015 sivu 1 Anne Jansson 1. Toimihenkilöiden palkankorotukset 1.12.2015 2. Työntekijäsopimusten palkankorotukset 3. Loppu- ja alkuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 4. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä

Lisätiedot

Kasvu johtuu pääosin lisääntyneistä maa-aineskuljetuksista. Muiden kuin maaaineskuljetusten tavaramäärä väheni 5 prosenttia.

Kasvu johtuu pääosin lisääntyneistä maa-aineskuljetuksista. Muiden kuin maaaineskuljetusten tavaramäärä väheni 5 prosenttia. HYVÄ USL-JÄSEN! Jäsentiedote nro 11 OSA A 28.11.2008 YLEISTÄ KUORMA-AUTOLIIKENTEESTÄ - Kaupan ja teollisuuden tavaramäärä kotimaantieliikenteessä väheni heinä-syyskuun aikana - Kustannusindeksi - Erikoiskuljetusten

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 71 // 2009 2006 17.2.2006 9.12.2009 ARVONLISÄVEROLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSIA V. 2010 Tässä numerossa: Arvonlisäverolainsäädännön muutoksia Verotili

Lisätiedot

Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla. Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry

Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla. Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry Ajo- ja lepoaika-asetus / ajopiirturiasetus Soveltamisala Maanteiden tavaraliikenne, jossa

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2010 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2009, 4. neljännes Kuorma-autojen tavarankuljetukset vähenivät loka-joulukuussa Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä kuljetettu tavaramäärä

Lisätiedot

Virkamiesten lomauttaminen

Virkamiesten lomauttaminen Virkamiesten lomauttaminen Päivitetty 11/2016 Valtion virkamieslaki 8 luku 36 39 Jos viranomainen voisi 27 :n 1 momentin nojalla irtisanoa virkamiehen, virkamies voidaan 14 päivän ilmoitusaikaa noudattaen

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2014 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2014, 3. neljännes Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä kasvoi vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä Vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä

Lisätiedot

Bulgaria on päättänyt jatkaa kabotaasikieltoa niiden maiden osalta, jotka noudattavat kieltoa bulgarialaisiin kuljetusyrityksiin.

Bulgaria on päättänyt jatkaa kabotaasikieltoa niiden maiden osalta, jotka noudattavat kieltoa bulgarialaisiin kuljetusyrityksiin. JÄSENKIRJE 4/2009 17.12.2009 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: Kustannusindeksi Bulgarian ja Romanian kabotaasikielto Moduuliyhdistelmien kaventaminen Loppuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2012 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2012, 2. vuosineljännes Kuorma-autojen maa-aineskuljetukset vähenivät, muut kuljetukset lisääntyivät huhti kesäkuussa 2012 Kuorma-autoilla kotimaan

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa Terminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) määräystä vuosiloman siirtämisestä työkyvyttömyyden vuoksi ja määräystä vuosilomapalkan

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 4/2006 20.12.2006

JÄSENTIEDOTE 4/2006 20.12.2006 JÄSENTIEDOTE 4/2006 20.12.2006 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö Nimitys SKAL:ssa Teiden täsmähoito Seppo Sainiosta liikenneneuvos Vuoden vaihteen työaikajärjestelyt Yhteistoimintasopimus A-Vakuutuksen

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF Kristel Nybondas JÄSENKIRJE M+P+T+V/3/2011 9.3.2011 1(6) Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Terminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF Kristel Nybondas JÄSENKIRJE M+P+T+V/2/2013 27.3.2013 1(7) Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Fysioterapeuttien opintopäivät Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Luennon aiheet Työsuhteen ehdot Mikä on työsopimus Työsopimuksen vähimmäisehdot Työsopimuksen voimassaolo Työaika Vuosiloma Muut työsuhteen

Lisätiedot

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015 Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015 Puuliitto www.puuliitto.fi 1 Metsäkonealan työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. TYÖAIKA Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2011 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2010, 4. vuosineljännes Kuorma-autojen tavarankuljetukset lisääntyivät loka joulukuussa 2010 Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä kuljetettu

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2017 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2019) Työaika Työaika määräytyy työaikalain

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2011 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2011, 2. vuosineljännes Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä lisääntyivät huhti kesäkuussa 2011 Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä

Lisätiedot

KIERTOKIRJE 5/ sivu 1 VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA LUKIEN

KIERTOKIRJE 5/ sivu 1 VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA LUKIEN 17.3.2016 sivu 1 Petri Verronen, Olli Rauhamaa, Mari Vasarainen VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA 1.4.2016 LUKIEN Vuosilomalaki muuttuu 1.4.2016 lukien. Muutokset koskevat vuosiloman ansaintaa tiettyjen perhevapaiden

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2011 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2011, 1. vuosineljännes Kuorma-autojen maa-aineskuljetukset vähenivät, muut kuljetukset lisääntyivät tammi maaliskuussa 2011 Kuorma-autoilla kotimaan

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE 13 MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala ja sovellettavat määräykset Lomittajilla tarkoitetaan myös turkistuottajien lomituspalvelulaissa (1264/2009) tarkoitettuja paikallisyksikön

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 51/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi merimiesten vuosilomalain 9 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi merimiesten vuosilomalakia. Pykälää työntekijän oikeudesta saada vuosilomansa

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Säännöllinen työaika Lyhemmästä, kuin 5 tunnin työstä maksetaan täysi 5 tunnin palkka, joka

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2010 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2010, 1. neljännes Kuorma-autojen tavarankuljetukset lisääntyivät tammi-maaliskuussa 2010 Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä kuljetettu

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain 89 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia ja ajoneuvolakia muutettavaksi. Lakeihin

Lisätiedot

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Tehy, Edunvalvontatoimiala Muutoksia säännölliseen työaikaan Tasoittumisjakso Säännöllisen työajan tulee tasoittua kahden, kolmen taikka neljän viikon

Lisätiedot

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Elinkeino ja työmarkkinatiedote 21/2018 25.5.2018 1 MK/TO UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Työehtosopimusmuutokset Elinkeino ja työmarkkinatiedotteessa

Lisätiedot

Jatkossa vuosilomaa kertyy enintään kuuden kuukauden ajalta. Koska äitiys-,

Jatkossa vuosilomaa kertyy enintään kuuden kuukauden ajalta. Koska äitiys-, 1 INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA: PERHEVAPAAN LOMAKERTYMÄ PIENENEE LOMALLA SAIRASTAMISEEN OMAVASTUU Eduskunta hyväksyi vuosilomalain muutoksen. Muutos rajaa äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan

Lisätiedot

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 1.2.2017 31.1.2018 Puuliitto puuliitto.fi 1 Metsäkonealan työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2018. TYÖAIKA Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa

Lisätiedot

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työsopimuslain muutokset voimaan 1.1.2017 Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen pitkäaikaistyöttömän kanssa TSL 1:3a Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä TSL 3 :n 2 momentissa tarkoitettua

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE V/2/2015 27.4.2015 1(7) Tässä jäsenkirjeessä selvitetään Viher- ja ympäristörakentamisalan työehtosopimuksen

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2013 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2013, 2. neljännes Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden 2013 toisella neljänneksellä Vuoden 2013 toisella neljänneksellä kuorma-autoilla

Lisätiedot

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN Sari Anetjärvi Kirkon henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämissopimus Kirkon henkilöstön kehittämissopimuksen tilalle on tullut voimaan Kirkon

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2019) Työaika Työaika määräytyy työaikalain

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2009 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2009, 2. neljännes Kuorma-autojen tavarankuljetukset vähenivät huhti-kesäkuussa Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä kuljetettu tavaramäärä

Lisätiedot

OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE

OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus 1.12.2015 31.10.2016 2 OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Vuokratyössä vuokrayritys

Lisätiedot

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan TES 22 1 Etuuden vaihtaminen joustovapaaksi Ta ja tt voivat sopia (tes 22.3 ) a)

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2009 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2009, 1. neljännes Kuorma-autojen kuljettama tavaramäärä väheni rajusti tammi-maaliskuussa Kuorma-autoilla kotimaan tieliikenteessä kuljetettu

Lisätiedot

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi.

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. 1 (5) HYVÄ HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJA Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat

Lisätiedot

Hyvä seura työnantajana

Hyvä seura työnantajana Hyvä seura työnantajana Vapaaehtoisuus, tuntityö, päätoimisuus mikä on tulevaisuus? Työsuhteinen työntekijä täydentää ja tukee vapaaehtoisuutta ei korvaa Seuran talous (omarahoitus, tuet) Työoikeudelliset

Lisätiedot

Talousarvioseminaari 27.10.2014

Talousarvioseminaari 27.10.2014 Talousarvioseminaari 27.10.2014 Henkilöstölomautus ja sen vaikutukset 27.10.2014 Henkilöstöpäällikkö Juhani Kerman 1 Lomauttaminen Lomautusperusteet ja lomautusmenettely on määritelty työsopimuslain (55/2001)

Lisätiedot

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi.

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi. HYVÄ HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJA Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat palauttavat

Lisätiedot

Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Linja-autohenkilökunnan työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017.

Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Linja-autohenkilökunnan työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. 2015 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Linja-autohenkilökunnan työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. Säännöllinen työaika 2-viikkojakson säännöllinen työaika on 80 tuntia.

Lisätiedot

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS mom. Vuosityöaika määräytyy vuosiloman pituuden mukaan seuraavasti:

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS mom. Vuosityöaika määräytyy vuosiloman pituuden mukaan seuraavasti: YLEISKIRJEEN 26/2003 LIITE 2 1 (5) KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2003 2004 LIITE 5 KESKEYTYMÄTÖN KOLMIVUOROTYÖ 1 Soveltamisala ja säännöllinen työaika 2 Vuosityöaika Tämän liitteen

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Säännöllinen työaika 2-viikkojaksossa säännöllinen työaika on 80 tuntia. Lyhyemmästä kuin 4

Lisätiedot

Lomauttaminen? Irtisanominen?

Lomauttaminen? Irtisanominen? Lomauttaminen? Irtisanominen? Minäkö? Millä perusteella? Miten siitä selviää? Mitä sen jälkeen? Luottamusmiesseminaari, Kirkon alat ry, 11.- 12.5.2016 1 Lomautuksen perusteet Esityksen sisällöstä Menettelytavat

Lisätiedot

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille.

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. PALKKAUS 37 Palkanmaksu 3 mom. Palkan maksaminen VUOSILOMA Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. Maksu- tai siirtomääräys on tällöin lähetettävä niin ajoissa, että palkan

Lisätiedot

PlusTerveys Oy:n ja Tehy ry:n työehtosopimus

PlusTerveys Oy:n ja Tehy ry:n työehtosopimus PlusTerveys Oy:n ja Tehy ry:n työehtosopimus jäsenkirje 2/2012 27.6.2012 Sisältö Ajankohtaista edunvalvonnasta Syksyn luottamusmiesvaalit Tehyn aukioloajat kesällä AJANKOHTAISTA EDUNVALVONNASTA Vuosilomat

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE Y/4/2009 24.9.2009 1(6) TYÖN TILAPÄINEN JA PYSYVÄ VÄHENTYMINEN Työn tilapäinen tai pysyvä vähentyminen vaikuttaa

Lisätiedot

93 Työssäoloon rinnastettava poissaoloaika Täyttä lomanmääräytymiskuukautta määritettäessä työssäolopäivien ja työssäolotuntien veroisia ovat ne työpäivät ja työtunnit, joina viranhaltija/työntekijä on

Lisätiedot

Hammaslääkärien työnantajayhdistyksen ja Tehyn välinen työehtosopimus

Hammaslääkärien työnantajayhdistyksen ja Tehyn välinen työehtosopimus Hammaslääkärien työnantajayhdistyksen ja Tehyn välinen työehtosopimus jäsenkirje 2/2012 27.6.2012 Sisältö Ajankohtaista edunvalvonnasta Tehyn aukioloajat kesällä AJANKOHTAISTA EDUNVALVONNASTA Vuosilomat

Lisätiedot

Vuosiloman pituus määräytyy vuosilomalain mukaan

Vuosiloman pituus määräytyy vuosilomalain mukaan Vuosiloman pituus määräytyy vuosilomalain mukaan Kesälomakausi alkaa virallisesti toukokuun toisena päivänä ja päättyy syyskuun lopussa. Loma-aikaa ja lomapalkkaa koskevat pykälät ja määräykset löytyvät

Lisätiedot

SKOL 15.11.2000. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla.

SKOL 15.11.2000. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla. 1 JOUSTAVAN TYÖAJAN KÄYTTÖ SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA LIUKUVA TYÖAIKA Liukuvan työajan käyttöönottaminen

Lisätiedot

Tieliikenteen tavarankuljetukset

Tieliikenteen tavarankuljetukset Liikenne ja matkailu 2018 Tieliikenteen tavarankuljetukset 2018, 1. neljännes Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä kasvoi vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä Vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä

Lisätiedot

1. KEVÄÄN JA KESÄN ARKIPYHÄT

1. KEVÄÄN JA KESÄN ARKIPYHÄT 1 1. Kevään ja kesän arkipyhät 2. Nuorten kesätyö ja harjoittelu työntekijätehtävissä 3. Nuorten kesätyö ja harjoittelu toimihenkilötehtävissä 1. KEVÄÄN JA KESÄN ARKIPYHÄT Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 2 1 (10)

KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 2 1 (10) KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 2 1 (10) 1.6.2015 Voimaan tulevien jaksotyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1. Säännöllinen työaika (9 1 mom.) 1.1 Palvelussuhde ei kestä koko työaikajaksoa (9 2 mom.)

Lisätiedot

Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa ( ).

Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa ( ). 2019 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2020). Säännöllinen työaika 2-viikkojakson säännöllinen työaika on 80 tuntia. Lyhemmästä,

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN UUDISTUS HE 213/12 vp

VUOSILOMALAIN UUDISTUS HE 213/12 vp VUOSILOMALAIN UUDISTUS HE 213/12 vp MIKÄ MUUTTUU? 1. Loman siirto-oikeus: A. Vuosilomalain mukaisen loman aikana alkavaan työkyvyttömyyteen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu ja B. Tes-perusteisten

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta

KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta sopimuskauden loppuun asti (Liitteen 8 kokeilumääräyksen mukaista työaikaa voidaan soveltaa

Lisätiedot

Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi.

Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. 1 (5) HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJAOHJE Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa ( ).

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa ( ). 2017 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2020). Säännöllinen työaika Lyhemmästä, kuin 5 tunnin työstä maksetaan täysi 5 tunnin

Lisätiedot

2 mom. Sopimusmuutokset tulevat voimaan lukien.

2 mom. Sopimusmuutokset tulevat voimaan lukien. Yleiskirjeen 11/2011 liite 1 TYÖEHTOSOPIMUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010 2011 LIITTEEN 12 MUUTTAMISESTA (omassa kodissaan työskentelevien perhepäivähoitajien tultua työaikalain

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 10.4.2014 L 107/39 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 361/2014, annettu 9 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/2009 yksityiskohtaisten soveltamissääntöjen säätämisestä

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA

YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA KVTES UUDET JAKSOTYÖ- MÄÄRÄYKSET Valtuusto 22.-23.5.2014 Arto Vallivaara JAKSOTYÖMÄÄRÄYSTEN MUUTOKSET Muutoksen kohteena KVTES luku III 9, 16 ja 17 Muodollista jaksotyötä koskevat

Lisätiedot

TYÖEHTOSOPIMUS KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ERÄIDEN VUOSILOMAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISESTA

TYÖEHTOSOPIMUS KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ERÄIDEN VUOSILOMAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISESTA Yleiskirjeen 9/2019 liite TYÖEHTOSOPIMUS KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2018 2019 ERÄIDEN VUOSILOMAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISESTA 1 Tällä työehtosopimuksella muutetaan kunnallisen

Lisätiedot

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 3 1 (11) 7.5.2018 voimaan tulevien toimistotyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Toimistotyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle TURKU Hyvinvointitoimiala Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana Vammaispalvelut PL 364 20101 Turku Puh. 02 330 000 Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Marraskuun indeksi julkaistaan ma 19.12., jonka jälkeen tiedot saa toimistoltamme.

Marraskuun indeksi julkaistaan ma 19.12., jonka jälkeen tiedot saa toimistoltamme. JÄSENKIRJE 4/2011 8.12.2011 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys SISÄLTÖ: Kuorma-autoliikenteen kustannukset Kuljettajien palkat 1.12.2011 nousivat Uusi TES Loppuvuoden työaikajärjestelyt Tavaraliikennelainsäädännön

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN APU INFOPAKETTI TYÖNTEKIJÄLLE

HENKILÖKOHTAINEN APU INFOPAKETTI TYÖNTEKIJÄLLE JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Vanhus- ja vammaispalvelut HENKILÖKOHTAINEN APU INFOPAKETTI TYÖNTEKIJÄLLE 0 9 OHJEITA TYÖNTEKIJÄLLE 2 9.1 Vakuutukset... 2 9.2 Työsopimus... 2 9.3 Työaika ja työtuntilistat... 3 9.4

Lisätiedot

LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007. Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa

LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007. Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007 Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa YHTEISÖLUPA Ammattimaisen tavaraliikenteen harjoittaminen lukeutuu luvanvaraisiin elinkeinoaloihin. Koti-

Lisätiedot

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa 1.12.2017 Sari Linna Ratkaisuasiantuntija, Kela, Kajaanin toimisto Pohjoinen vakuutuspiiri Esimerkki 1; sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja kuntoutus

Lisätiedot

Metsäteollisuus ry Puuliitto ry

Metsäteollisuus ry Puuliitto ry Metsäteollisuus ry Puuliitto ry Neuvottelutulos 31.5.2016 klo 8.00 MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN KILPAILUKYKYSOPIMUKSELLA Allekirjoittaneet liitot uudistavat työehtosopimuksensa

Lisätiedot

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi HE 41/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 6.0.08 alkaen Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Toiminnot Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta

Lisätiedot

Työnantajan velvollisuudet Suomessa. Tarkastaja Kristiina Linna

Työnantajan velvollisuudet Suomessa. Tarkastaja Kristiina Linna Työnantajan velvollisuudet Suomessa Tarkastaja Kristiina Linna kristiina.linna@avi.fi Työnteko-oikeus Työnantajan on varmistettava virallisesta matkustusasiakirjasta (passi tai ID-kortti ja mahdollinen

Lisätiedot

2 Perhepäivähoitajan palkka-asteikko

2 Perhepäivähoitajan palkka-asteikko 1 LIITE 13 YLEISKIRJEEN 2/2001 LIITE 2 LIITE 13 PERHEPÄIVÄHOITAJIEN PALVELUSSUHTEEN EHDOT PALKKAUS 3 2 mom. Peruspalkan määrääminen palkka-asteikosta 1 Henkilökohtaisen peruspalkan tarkistaminen 1.2.2001

Lisätiedot

Mitä tarkoittaa kilpailukykysopimus?

Mitä tarkoittaa kilpailukykysopimus? Kilpailukykysopimus Mitä tarkoittaa kilpailukykysopimus? Neuvottelujen kaksi keskeisintä asiaa olivat: Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla ja Työehtosopimusten uudistaminen 12 kuukauden

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

KULJETUSYRITTÄJIEN ASENTEET TYÖURIEN PIDENTÄMISEEN

KULJETUSYRITTÄJIEN ASENTEET TYÖURIEN PIDENTÄMISEEN SKAL KULJETUSBAROMETRI 1/2013 KULJETUSYRITTÄJIEN ASENTEET TYÖURIEN PIDENTÄMISEEN www.skal.fi SKAL:n Kuljetusbarometri 1/2013 SKAL:n vuoden 2013 ensimmäiseen kuljetusbarometriin vastasi 966 jäsenyritystä.

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa ( )

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa ( ) 2017 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2020) Säännöllinen työaika 2-viikkojaksossa säännöllinen työaika on 80 tuntia. Lyhyemmästä

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat

Lisätiedot

Jaksotyöuudistus 1.6.2015 alkaen. Jenni Tähkäoja Pääluottamusmies/Tehy HYKS Akuutti HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgia HYKS Vatsakeskus

Jaksotyöuudistus 1.6.2015 alkaen. Jenni Tähkäoja Pääluottamusmies/Tehy HYKS Akuutti HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgia HYKS Vatsakeskus Jaksotyöuudistus 1.6.2015 alkaen Jenni Tähkäoja Pääluottamusmies/Tehy HYKS Akuutti HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgia HYKS Vatsakeskus Siirtymäaika 1.6.2015 saakka Tuplajaksoja ei suunnitella Taustalla

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) 7.5.2018 voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Yleistyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010

NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010 NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010 PALTAMON YRITTÄJIEN JA YRITTÄJÄJÄRJESTÖN YHTEISTYÖ TYÖVOIMATALON KANSSA Kysely postitettu 27.10.2010 Kyselyn saanut n. 111 yritystä (n=111) Yhteistyössä Kainuun Yrittäjien kanssa

Lisätiedot