Bulgaria on päättänyt jatkaa kabotaasikieltoa niiden maiden osalta, jotka noudattavat kieltoa bulgarialaisiin kuljetusyrityksiin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bulgaria on päättänyt jatkaa kabotaasikieltoa niiden maiden osalta, jotka noudattavat kieltoa bulgarialaisiin kuljetusyrityksiin."

Transkriptio

1 JÄSENKIRJE 4/ Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: Kustannusindeksi Bulgarian ja Romanian kabotaasikielto Moduuliyhdistelmien kaventaminen Loppuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu Rahdin kuljettajan vastuu Koulutuksia Ajokortin yläikäraja poistumassa Liikennelupa-asioiden käsittely ELY-keskuksille Työnantajan kansaneläkemaksu 2010 ALV lainsäädännön muutoksia Verotili Koneteam Oy Jäsenmaksut 2010 Toimiston loma-ajat KUORMA-AUTOLIIKENTEEN KUSTANNUSINDEKSI Tilastokeskuksen julkaiseman Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksin mukaan alan kokonaisindeksi laski 0,2 prosenttia vuoden 2008 marraskuusta vuoden 2009 marraskuuhun. Pakettiautojen ja kevyiden kuorma-autojen kustannukset nousivat + 1,6 %. Keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen kustannukset nousivat + 0,1 % ja perävaunuyhdistelmien kustannukset laskivat - 0,7 %. Indeksin Taulu 1 on liitteenä. KABOTAASIKIELTO JATKUU BULGARIAN JA ROMANIAN OSALTA Liikenne ja viestintäministeriö on lähettänyt EU:n Liikennepääosastolle kirjeen, jossa ilmoitetaan että Suomi jatkaa kahdella (2) vuodella, vuoden 2011 loppuun, kabotaasikieltoa Bulgarian ja Romanian kuljetusyrityksille. Bulgaria on päättänyt jatkaa kabotaasikieltoa niiden maiden osalta, jotka noudattavat kieltoa bulgarialaisiin kuljetusyrityksiin. MODUULIYHDISTELMIEN TOISPUOLEINEN KAVENTAMINEN Ajoneuvohallintokeskus (AKE) on 9.12 tiedotteessaan katsastajille tarkentanut tulkintaa moduulien toispuoleiseen kaventamiseen. Tiedotteen mukaan toispuoleinen kaventaminen on mahdollista eikä valaisimien sijoitusta tarvitse AKE:n tiedotteen mukaan kaventamisen yhteydessä muuttaa. Tiedote löytyy SKAL:n nettisivuilta; kohta: lisätietoja LOPPUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT JA PALKANMAKSU Kuorma-autoalan työehtosopimusten mukaan säännöllinen työaika on kaikissa 2-viikko jaksoissa 80 tuntia. Siten siis myös itsenäisyyspäivän, joulun, uudenvuodenpäivän ja loppiaisen sisältävien 2-viikkojaksojen säännöllinen työaika täysaikaisella kuljettajalla on 80 tuntia. Kuorma-autoalan työehtosopimuksen mukaan jouluaatto on vapaapäivä.

2 Mikäli em. jaksoissa työnantajalla ei ole mahdollisuutta teettää työtä 80 tuntia, voidaan säännöllistä työaikaa työntekijäkohtaisesti lyhentää antamalla/ohjelmoimalla vuosityöajan lyhennysvapaita (ns. pekkasia ) näissä arkipyhäjaksoissa. Vuonna 2008 kertyneet työajanlyhennysvapaat on annettava kuluvan kalenterivuoden loppuun mennessä. Vuonna 2008 loppiainen oli sunnuntaina ja työajanlyhennysvapaita kertyi siten enintään 18 päivää. Mikäli v ansaitut lyhennysvapaat on jo kaikki annettu, voidaan loppuvuoden arkipyhäjaksoissa työaikaa lyhentää myös tänä vuonna ansaituilla lyhennyspäivillä. Työajanlyhennyspäiviä annettaessa / ohjelmoitaessa työtuntijärjestelmään on huomattava, että jokaiseen viikkoon (7 kalenteripäivää) mahtuu kahden viikoittaisen vapaapäivän lisäksi 5 työajanlyhennyspäivää, jotka siis voivat olla myös arkipyhinä. Työajanlyhennysvapaita annettaessa yksitäiset työajanlyhennyspäivät ilmoitetaan työntekijälle ennalta ohjelmoidussa työtuntijärjestelmässä tai mikäli työtuntijärjestelmää ei laadita vähintään 2 viikkoa ennen vapaan antamista. Ilmoitus viiden päivän mittaisesta vapaasta on annettava työntekijälle vähintään 2 viikkoa ennen vapaata. Vuosityöajanlyhennyspäivien antamisesta / ohjelmoinnista tarkemmin kuorma-autoalan työehtosopimuksen 12 :ssä. RAHDIN KULJETTAJAN VASTUU Asiakkaat ovat pyrkineet sisällyttämään kuljetussopimuksiin sopimussakkomääräyksiä, jotka ylittävät tiekuljetussopimuslain enimmäisvastuumäärät. Miten asiaa on tarkasteltava oikeudellisesti, ovatko tällaiset määräykset päteviä? SKAL pyysi lausunnon alan asiantuntijalta Tuija Viinikalta (KTT, OTL, Turun kauppakorkeakoulu) Yhteenvetoa lausunnosta; Tiekuljetussopimuslaki (TKSL) ja CMR ovat pakottavaa oikeutta ja säännöksistä ei voi poiketa osapuolten keskinäisin sopimuksin. Pakottavan lainsäädännön vastainen sopimusehto on tehoton ja sopimuksessa noudatetaan sen sijasta lain määräyksiä. Pakottavan lainsäädännön ulkopuolella voidaan pääsääntöisesti noudattaa sopimusvapautta. Rahdinkuljettajan vastuun enimmäismäärät ovat tavaravastuu 20 e/kg (kotim. kuljetus) ja 8,33 sdr/kg (kans.väl.kuljetus), viivästysvastuun enimmäismääränä rahdin määrä. Asiakkaan pitää näyttää kärsimänsä vahingon määrä, enimmäismäärät ovat pakottavia (paitsi tahallisuus / törkeä huolimattomuus). Sopimussakkolausekkeet ovat mitättömiä. Huomioi kuitenkin, että muiden kuin TKSL:n ja CMR:n kattamien velvoitteiden rikkomiseen voidaan liittää sopimussakko. Lisäarvopalvelut ovat sopimusvapauden piirissä, suositeltavaa on käyttää Logterms-ehtoja; suora linkki Lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan kirjautumalla SKAL:n jäsensivuille. jäsenpalvelut lainsäädäntö tiekuljetussopimuslaki pdf, lausunto rahdinkuljettajan TKSL:n mukaisesta vastuusta tai suora linkki em. lausuntoon

3 KOULUTUKSIA Kuljettajan työturvallisuus ja digipiirturin käyttö (työturvallisuuskortti täydennyskoulutus) , Kuntoutuskeskus Petrea, Turku Osallistuja tulee olla voimassa oleva työturvallisuuskortti! Ilmoittautumiset viimeistään torstaina sähköpostilla tai soittamalla toimistolle puh , jos koulutukseen ei ole ilmoittautunut minimimäärää osallistujia, koulutus saatetaan peruttaa. Hätäensiapukurssi , Kahvilaravintola Tumikuu, Mietoinen Ilmoittautumiset viimeistään puhelimitse Kai Juntilalle puh ADR täydennyskurssi (ADR kpl ja säiliöluvan uusiminen) , Kuntoutuskeskus Petrea, Turku Ilmoittautumiset mahdollisimman viimeistään Ilmoittautuminen internetsivuilla koulutuksen kohdalta ilmoittaudu - välilehden kautta tai sähköpostilla molla.rautalin@skal.fi tai puhelimitse (09) Tulossa koulutuksia keväälle! Tieturva I -, Työturvallisuuskortti- (peruskoulutus), ajo- ja lepoaikasäädökset sekä digipiirturin käyttö -koulutus Ajankohta vielä avoimena, alustavia ilmoittautumisia voi lähettää toimistolle sähköpostilla satu.nukki@skal.fi tai puhelimitse AJOKORTIN YLÄIKÄRAJA POISTUMASSA Raskaan ajoneuvoyhdistelmän ja linja-auton kuljettajien 70 vuoden yläikäraja koskevien säännösten muutos on loppusuoralla. Lainsäädäntöä ollaan muuttamassa siten, että 70 v. täyttänyt henkilö saa pitää D ja E ajo-oikeuden ja kuljettaa ko. ajoneuvoa ilman kuormaa esittämällä normaalin lääkärintodistuksen terveydentilastaan. Mikäli halutaan kuljettaa kuormaa, tavaraa tai ihmisiä, tarvitaan geriatrian (vanhuusiän sairaudet) erikoislääkärin antama todistus terveyden tilasta. Ne henkilöt, joilta em. luokkien ajo-oikeus on nykysäännösten mukaan peruutettu, jakautuisivat kahteen luokkaan. Jos peruutuksesta on alle vuosi, saadaan ajo-oikeus takaisin lääkärintodistuksella ja hakemuksella. Jos aikaa on kulunut yli vuosi, edellytetään lisäksi ajotutkinto. Huomatkaa kuitenkin, että vuonna 2014 yli 70 vuoden ikäisellä kuljettajallakin pitää olla direktiivin mukainen ammattipätevyyskoulutus suoritettuna. Asia on kuitenkin vielä kesken ja muutos astunee voimaan tai sen jälkeen.

4 LIIKENNELUPA-ASIOIDEN KÄSITTELY ELY-KESKUKSILLE Liikennelupa-asioiden käsittely siirtyy lääninhallitusten lopettaessa toimintansa uusille Elinkeino-, liikenne- ja ympäristö (ELY) -keskuksille. Satakunnan ja Varsinais-Suomen tavaraliikenneluvat käsitellään Varsinais-Suomen ELY -keskuksessa Turussa, Pirkanmaan tavaraliikenneluvat ELY -keskuksessa Tampereella. Muutoksesta johtuen lupa-asioiden käsittelyyn on tulossa katkoksia atk-ohjelmiston vaihdosten vuoksi tammikuussa Liikennelupia ei toimiteta ajalla lainkaan sekä seuraavien viikkojen aikana katkonaisesti. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vaihteen numero on Käyntiosoite on Yliopistonkatu 34. Liikenneosasto muuttaa Tiepiirin tiloihin. Muuton vuoksi satunnaisia katkoksia saattaa ilmentyä. Ole siis ajoissa uudistamassa liikennelupaasi ja huomioi pitkittyneet odotusajat uusia lupia anoessa! ELY:n nettisivut aukeavat osoitteessa ma TYÖANTAJAN KANSANELÄKEMAKSU POISTUU VUODEN 2010 ALUSSA Tasavallan presidentti on vahvistanut lain, jolla poistetaan työnantajan kansaneläkevakuutusmaksu. Maksu poistamisen myötä poistuvat myös työnantajien sosiaaliturvamaksuluokat. Koska sosiaaliturvamaksu koostuu jatkossa pelkästään työnantajan sairausvakuutusmaksusta, se tulee olemaan kaikille työnantajille samansuuruinen 2,23 prosenttia. Lisätietoa tai palkanlaskijaltasi. ARVONLISÄVERONLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSIA 2010 VEROTILI Kaikkia EU-maissa toimivia yrityksiä koskeva ns. alv-paketin sisältämä direktiivi tulee voimaan Palvelun myyntimaiden muuttuminen vaikuttaa yritysten myyntien verollisuuteen sekä mahdolliseen verottomuuteen. Direktiivissä määritelty myyntimaa määrittää sen, missä maassa kyseinen palvelu on kulloinkin myyty. Jos myyntimaaksi määräytyy Suomi, on palvelu veloitettava Suomen verolla, ellei myyntiin muista syistä ole sovellettava ns. käännettyä verovelvollisuutta. Väärin perustein laskutetusta verosta ei ostajalla ole vähennysoikeutta, joten ostopalvelujenkin verollisuuden perusteet kannattaa tarkastaa uusien säädösten mukaan. Myös arvonlisäveron ulkomaanpalautushakemus muuttuu EU:ssa sähköiseksi vuonna Muutos perustuu direktiiviin 2008/9/EY. Muuttuneet lainsäädännöt kannattaa käydä läpi oman kirjanpitäjäsi / tilitoimistosi kanssa tai tiedustella veroviranomaisilta, jos käytäntö koskettaa yrityksesi liiketoimintaa. Lisätietoa SKAL nettisivuilta Sivuotsikon Yritysverotus alta etsi alaotsikko Palvelukaupan alv ja verotili Verotili on kooste veronmaksajan oma-aloitteisista veroista ja sitä ylläpitää Verohallinto. Tili on veronmaksajakohtainen. Verotilille Verohallinto merkitsee verot, jotka veronmaksaja on ilmoittanut kausiveroilmoituksella ja maksut, joita maksaessaan veronmaksaja on käyttänyt verotiliviitettä. Tilille merkitään myös Verohallinnon maksuunpanemat ja palauttamat oma-aloitteiset verot sekä korot. Verotilimenettelyyn kuuluvat kaikki omaaloitteiset maksettavat verot lukuun ottamatta varainsiirtoveroa ja ennakon täydennysmaksua. Verotiliverot ilmoitetaan Verohallinnolle kausiveroilmoituksella. Verotiliin liittyy Verotili palvelu ( jossa voi nähdä verotilinsä tapahtumat ja antaa kausiveroilmoituksen. Verottajan sivuilta löytyy eri veroja koskevat vero-ohjeet.

5 KONETEAM OY Verohallinnon tiedoissa oleville oma-aloitteisten verojen maksajille on lähetetty ohjeet ja viitenumero verotilimaksuja varten tai tullaan lähettämään viimeistään vuoden 2009 loppuun mennessä. Vuoden 2010 ilmoitetut verot ja maksusuoritukset kirjataan tilitapahtumiksi verotilille. Jos yrityksesi liikevaihto on alle euroa, voit hakeutua pidennettyyn ilmoitus- ja maksujaksoon vuoden 2010 alusta alkaen. Lue lisää verottajan sivuilta tai keskustele kirjanpitäjäsi/tilitoimistosi kanssa. Huomioi, että verojen myöhästymissakot tiukkenevat ja verojen, kuten arvonlisäveron, maksut pitää olla hoitaa entiseen käytäntöön verrattuna aikaisemmin! Sähköisesti annetun ilmoituksen on oltava perillä Verohallinnossa kuukauden 12. päivänä. Paperi-ilmoituksen on oltava perillä jo 7. päivänä. Lisätietoja: sekä myös Sivuotsikon Yritysverotus alta löydät alaotsikon Palvelukaupan alv ja verotili Liitteenä Koneteam Oy:n jäsentiedote alueemme jäsenille. Tutustu asiaan ja tarvittaessa ota yhteyttä tiedotteen yhteyshenkilöihin. Toivotamme Koneteamille menestystä uuden yhteistyökumppanin kanssa. Koneteam Oy tukee tämän kirjeen kustannuksia. Kiitos siitä! JÄSENMAKSUT 2010 Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjien jäsenmaksuihin ei tule korotuksia vuodelle Jäsenmaksu ovat seuraavat: Automäärä Maksu Konsernijäsenyys: * Emoyhtiö on maksuluokan mukaan /auto * tytäryhtiö osuus 17 / per auto yli Konsernijäsenmaksu enintään (koko konsernin osalta) perus + automaksu yht

6 TOIMISTON LOMA-AJAT Satu Nukki on lomalla Toimiston yhteystiedot: Maariankatu 4 B 32 (5.kerros), Turku. Toimisto / Satu Nukki Tero Siitonen puh puh fax fax fax. (02) s-posti; tero.siitonen@skal.fi s -posti; satu.nukki@skal.fi Muistathan, että toimistomme läheisyydessä on maksuton pysäköintipaikka myös kuorma-autolle! Toivotamme kaikille jäsenillemme Rauhallista Joulua ja menestyksekästä Uutta Vuotta 2010! Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry Tero Siitonen LIITTEET 2 kpl

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 71 // 2009 2006 17.2.2006 9.12.2009 ARVONLISÄVEROLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSIA V. 2010 Tässä numerossa: Arvonlisäverolainsäädännön muutoksia Verotili

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 1 / 2006 17.2.2006 5/2007 20.11.2007 Henkilöstömuutos Tässä numerossa: Henkilöstömuutos Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi Yhteystiedot

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 7 / 12006 / 2006 17.2.2006 13.12.2006 Tässä numerossa: Moduuliajoneuvojen leveys Kustannusindeksi Liikennelupahakemukset netissä Loppuvuoden

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

Verotili ja alkutuotannon harjoittajat. Verohallinto Syksy 2010

Verotili ja alkutuotannon harjoittajat. Verohallinto Syksy 2010 Verotili ja alkutuotannon harjoittajat Verohallinto Syksy 2010 Mikä Verotili on? Verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili, jolle kootaan veronmaksajan veroja ja maksuja koskevia tietoja Verotilin

Lisätiedot

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1 17.11.2016 sivu 1 1. Loppu- ja alkuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 2. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä 3. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 4/2006 20.12.2006

JÄSENTIEDOTE 4/2006 20.12.2006 JÄSENTIEDOTE 4/2006 20.12.2006 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö Nimitys SKAL:ssa Teiden täsmähoito Seppo Sainiosta liikenneneuvos Vuoden vaihteen työaikajärjestelyt Yhteistoimintasopimus A-Vakuutuksen

Lisätiedot

Autamme mielellämme teitä kustannuslaskennassa ja sopimusneuvotteluun valmistautumisessa. Uusi indeksi julkaistaan jokaisen kuukauden 17. päivänä.

Autamme mielellämme teitä kustannuslaskennassa ja sopimusneuvotteluun valmistautumisessa. Uusi indeksi julkaistaan jokaisen kuukauden 17. päivänä. JÄSENKIRJE 3/2009 28.8.2009 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: Kustannuskehitys Perusteettomat laskut Ohjeistus sikainfluenssasta Jäsenmaksulaskutus Jakelulogistiikka 2009 Helsinki Koulutuksia ja

Lisätiedot

Marraskuun indeksi julkaistaan ma 19.12., jonka jälkeen tiedot saa toimistoltamme.

Marraskuun indeksi julkaistaan ma 19.12., jonka jälkeen tiedot saa toimistoltamme. JÄSENKIRJE 4/2011 8.12.2011 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys SISÄLTÖ: Kuorma-autoliikenteen kustannukset Kuljettajien palkat 1.12.2011 nousivat Uusi TES Loppuvuoden työaikajärjestelyt Tavaraliikennelainsäädännön

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2016 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen

Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen Calculare Oy Aamiaisseminaari 26.10.2009 Nina Heikkinen otetaan käyttöön 1.1.2010 verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili ensi vaiheessa koskee oma-aloitteisia veroja, joista yleisimmät ovat

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Elintarvikealan Kuljetusyrittäjät ry Tässä numerossa: Kuljetusyrittäjävalmennuskoulutus Auto-ja jäsentiedot ajantasalle 2,6 m leveys lämpöeristetyissä koreissa Uusi tavaraliikennelaki voimaan Loppuvuoden

Lisätiedot

PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010

PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010 PALVELUKAUPAN ALV JA VEROTILI 2010 Leena Juusela Palvelujen arvonlisäverotuksen muutokset Elinkeinonharjoittajille myytävien palvelujen yleissääntö päinvastainen nykyiseen verrattuna: Palvelut l verotetaan

Lisätiedot

1.3 Vuorotyölisät ja luottamusmiesten kuukausikorvaukset

1.3 Vuorotyölisät ja luottamusmiesten kuukausikorvaukset 11.11.2015 sivu 1 Anne Jansson 1. Toimihenkilöiden palkankorotukset 1.12.2015 2. Työntekijäsopimusten palkankorotukset 3. Loppu- ja alkuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 4. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 4/2008 10.12.2008. Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys

JÄSENKIRJE 4/2008 10.12.2008. Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys JÄSENKIRJE 4/2008 10.12.2008 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: * A-vakuutus muuttaa * Kuljetusmäärät heinä- syyskuussa * Liiketoimintaosaamisen kehittäminen * Loppuvuoden työaikajärjestelyt * TYK

Lisätiedot

Verotili käyttöön 01.01.2010

Verotili käyttöön 01.01.2010 Verotili käyttöön 01.01.2010 Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen muuttuu Verotilin tausta Selvitys verotilistä ja pientyöantajien maksupalvelujärjestelmästä 2001 Suomen Yrittäjät ry teki

Lisätiedot

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke www.poroverkko.wikispaces.com Maija-Liisa Huhtaniemi: Verotili ja sähköinen asiointi koulutus 3.2.2010 Lapin ammattiopisto Verotili - mitä muuttuu

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 21 // 2010 2006 17.2.2006 19.3.2010 KULJETUSYRITTÄJIEN VUOSIKOKOUS PIDETTY 13.3.2010 Tässä numerossa: Kuljetusyrittäjien vuosikokous pidetty

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 51 // 2009 2006 17.2.2006 19.8.2009 Tässä numerossa: ULKOMAALAISTEN KULJETUSYRITTÄJIEN TILAPÄISEEN SUOMESSA TYÖSKENTELYYN TIUKENNUKSIA Ulkomaalaisten

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2010 17.9.2010. Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys. Sisältö:

JÄSENKIRJE 3/2010 17.9.2010. Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys. Sisältö: JÄSENKIRJE 3/2010 17.9.2010 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: Kuljetusyrittäjän ammattitutkinto Kustannusindeksi Koulutuksia Informationstillfälle om aktuella ärenden Turvekuljetusten ajankohtaisilta

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa Terminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ 2015 2 LUONTOISEDUT 2015 2. Ravintoetu 2. Puhelinetu 3 PÄIVÄRAHAT JA KILOMETRIKORVAUKSET 3. Kotimaan päivärahat 2015 3

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ 2015 2 LUONTOISEDUT 2015 2. Ravintoetu 2. Puhelinetu 3 PÄIVÄRAHAT JA KILOMETRIKORVAUKSET 3. Kotimaan päivärahat 2015 3 Tärkeitä lukuja vuodelle 2015 Sisällysluettelo: TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ 2015 2 LUONTOISEDUT 2015 2 Ravintoetu 2 Puhelinetu 3 PÄIVÄRAHAT JA KILOMETRIKORVAUKSET 3 Kotimaan päivärahat 2015 3 Kilometrikorvaus

Lisätiedot

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA 9.3.2015 sivu 1 Petri Verronen, Mari Vasarainen 1. Arkipyhäviikkojen säännöllinen työaika vuoden 2015 alkupuoliskolla 2. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA

Lisätiedot

Kaikki oma-aloitteiset verot paitsi varainsiirtovero

Kaikki oma-aloitteiset verot paitsi varainsiirtovero Verotili Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen Sanna Koivisto Pirkanmaan verotoimisto Mikä Verotili on? Verohallinnon ylläpitämä veronmaksajakohtainen tili, jolle kootaan veronmaksajan veroja

Lisätiedot

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Vinkkejä vuodenvaihteeseen 2017 Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verokaudet Yhä useampi yritys voi jatkossa hakeutua pidennettyihin verokausiin liikevaihtorajojen noston ansiosta. Satunnaisilla

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Viranomaisen merkintöjä / MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Y6 Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin,

Lisätiedot

ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet

ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet Sivu 1(6) ProCountorin version 4.1 uudet ominaisuudet Tiivistelmä Verotilimenettely muuttaa oma-aloitteisten verojen ilmoittamista ja maksamista vuoden 2010 alusta lähtien. ProCountorissa voi nyt tehdä

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi Hinnat ja kustannukset 2014 Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi 2014, huhtikuu Kuorma-autoliikenteen kustannukset nousivat 1,1 prosenttia huhtikuussa Tilastokeskuksen mukaan ammattimaisen kuorma-autoliikenteen

Lisätiedot

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Maksuton palkanlaskentaohjelma Johanna Puikkonen johanna.puikkonen@vero.fi verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Palkkoja lasketaan kuukausittain noin 55 000 kpl 88 milj. eurolla

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen

Lisätiedot

Kausiveroilmoitus 2014. Jussi Linnala

Kausiveroilmoitus 2014. Jussi Linnala Kausiveroilmoitus 2014 Jussi Linnala Arvonlisäverotus Metsänomistaja alkutuottajana vuosimenettelyssä 8.500 euron vuotuinen raja -> pakollinen Ilmoittautuminen tai myös vapaaehtoisesti hakeutuminen. ALV

Lisätiedot

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ 2014 LUONTOISEDUT 2014. Ravintoetu. Puhelinetu PÄIVÄRAHAT JA KILOMETRIKORVAUKSET. Kotimaan päivärahat 2014.

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ 2014 LUONTOISEDUT 2014. Ravintoetu. Puhelinetu PÄIVÄRAHAT JA KILOMETRIKORVAUKSET. Kotimaan päivärahat 2014. Tärkeitä lukuja vuodelle 01 Sisällysluettelo: TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ 01 LUONTOISEDUT 01 Ravintoetu Puhelinetu PÄIVÄRAHAT JA KILOMETRIKORVAUKSET Kotimaan päivärahat 01 Kilometrikorvaus SOSIAALIVAKUUTUSMAKSUT

Lisätiedot

Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 28.3.2009 Kuntoutuskeskus Petreassa Turussa. Osanottajia oli noin 70.

Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 28.3.2009 Kuntoutuskeskus Petreassa Turussa. Osanottajia oli noin 70. JÄSENKIRJE 2/2009 13.5.2009 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: * Vuosikokous pidetty * Koulutusta toukokuu * Parlamentti hyväksyi maantieliikennepaketin * ADR 2009-seminaari * Työaikadirektiivi *

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Terminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

Verotiliopas. www.vero.fi/verotili VEROTILI VERKOSSA

Verotiliopas. www.vero.fi/verotili VEROTILI VERKOSSA VEROTILI VERKOSSA www.vero.fi/verotili Verotili Verotili Verotiliverojen ilmoittaminen Verotiliverojen maksaminen Verotilin toiminta Verotilin positiivinen saldo Verotilin negatiivinen saldo Verotilin

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten Työnantajan asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset)

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E 16 // 2006 29.8.2006 17.2.2006 Tässä numerossa: Tavaraliikennelaki Moduuliyhdistelmien leveys Renkaiden irtoaminen ajon aikana Yhteistoimintasopimus

Lisätiedot

TK-Vuokrat järjestelmän verokannan muutos

TK-Vuokrat järjestelmän verokannan muutos TK-Vuokrat järjestelmän verokannan muutos 1.1.2013 Ohessa koontia arvonlisäverokannan muutoksiin liittyen Tuomas Niemi / Identoi Oy I d e n t o i O y K e l l o n k ä r k i 1 0 7 0 4 6 0 K u o p i o 010-4

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2013 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet www.vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten Työnantajan asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset)

Lisätiedot

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN 4.12.2018 CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Miten ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? Jos joulukuun palkat maksetaan tammikuun alussa, ilmoitetaanko

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2017 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2019) Työaika Työaika määräytyy työaikalain

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Säännöllinen työaika 2-viikkojaksossa säännöllinen työaika on 80 tuntia. Lyhyemmästä kuin 4

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Viranomaisen merkintöjä / MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin, säätiörekisteriin,

Lisätiedot

SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010

SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010 Asiakastiedote 3/2009 5.11.2009 1/2 SYYSTERVEISET TILITYÖ OLARISTA, ja valoisaa mieltä syksyn pimeyteen! Verotilijärjestelmä tulee voimaan 1.1.2010 Vuodenvaihteessa voimaanastuva verotiliuudistus tuo mukanaan

Lisätiedot

VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY

VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY VEROTILI, MIKÄ SE ON? tarkoitus ja voimaantulo mitä veroja? UUSI KAUSIVEROILMOITUS antamisajankohta sisältö ANNATTUJEN TIETOJEN KORJAAMINEN

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 (31.1.2019) Työaika Työaika määräytyy työaikalain

Lisätiedot

J Ä S E N T I E D O T E

J Ä S E N T I E D O T E Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry ry J Ä S E N T I E D O T E Tässä numerossa: Suomen kanta voitti EU-parlamentin kuljetusyrittäjä-äänestyksessä Autonkuljettajien uudet palkkataulukot 2,60 leveiden moduuliyhdistelmien

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö

PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Viranomaisen merkintöjä / Y1 PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, säätiörekisteriin, arvonlisäverovelvollisten

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Tehy, Edunvalvontatoimiala Muutoksia säännölliseen työaikaan Tasoittumisjakso Säännöllisen työajan tulee tasoittua kahden, kolmen taikka neljän viikon

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta Sairausajan

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2007-1/2011, %

Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2007-1/2011, % Helsinki 22.2.2011 HYVÄ USL - JÄSEN OSA A - Tilastokeskuksen kustannusindeksi tammikuu 2011 - Tavarakuljetukset viimeinen neljännes 2010 - Teollisuuden liikevaihto kuvaajia - Muuttopalveluiden arvonlisäveroissa

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Viranomaisen merkintöjä / PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Lomakkeella voit ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

Palkanlaskentaosaajan valmennuskokonaisuus

Palkanlaskentaosaajan valmennuskokonaisuus Palkanlaskentaosaajan valmennuskokonaisuus 24.9. 24.10.2019 Jaksot: Palkanlaskennan ajokortti - osa 1 24.-25.9.2019, klo 0 - Palkanlaskennan ajokortti osa 2 23.-24.10.2019, klo 0 - Paikka: Kauppakamarin

Lisätiedot

ALVn ja verotilin käsittely Merit Aktivassa

ALVn ja verotilin käsittely Merit Aktivassa ALVn ja verotilin käsittely Merit Aktivassa Arvonlisäveroilmoitus Kun kaikki kauden tositteet (myynti- ja ostolasku sekä pääkirjatositteet), on syötetty Merit Aktivaan ja tiliotteen maksutapahtumat tehty,

Lisätiedot

Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa

Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa Maaliskuu 2013, Varatuomari Joachim Reimers Kansainvälisessä kaupankäynnissä myydään usein useampaan kertaan peräkkäin

Lisätiedot

Tavaraliikenteen harjoittamista koskevat keskeiset muutokset

Tavaraliikenteen harjoittamista koskevat keskeiset muutokset Tiedote tavaraliikenneluvan haltijoille 13.6.2018 Sisällysluettelo Tavaraliikenteen harjoittamista koskevat keskeiset muutokset 1.7.2018... 1 Ammattimaiseen tavarankuljetukseen vaadittavat luvat ja ilmoitukset

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi Hinnat ja kustannukset 2012 Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi 2012, maaliskuu Kuorma-autoliikenteen kustannukset nousivat maaliskuussa 6,6 prosenttia Tilastokeskuksen mukaan ammattimaisen kuorma-autoliikenteen

Lisätiedot

ALVn ja verotilin käsittely Merit Aktivassa

ALVn ja verotilin käsittely Merit Aktivassa ALVn ja verotilin käsittely Merit Aktivassa Arvonlisäveroilmoitus Kun kaikki kauden tositteet (myynti- ja ostolasku sekä pääkirjatositteet), on syötetty Merit Aktivaan ja tiliotteen maksutapahtumat tehty,

Lisätiedot

Visma Fivaldi EU:n ulkopuolisen maahantuonnin ALV-käsittely lähtien ALV-määritykset ja tilikarttamuutokset Fivaldissa

Visma Fivaldi EU:n ulkopuolisen maahantuonnin ALV-käsittely lähtien ALV-määritykset ja tilikarttamuutokset Fivaldissa Visma Fivaldi EU:n ulkopuolisen maahantuonnin ALV-käsittely 1.1.2018 lähtien ALV-määritykset ja tilikarttamuutokset Fivaldissa 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 ALV-määritykset... 3 3 Maahantuonnin käsittelyn

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi Hinnat ja kustannukset 2013 Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi 2013, kesäkuu Kuorma-autoliikenteen kustannukset nousivat kesäkuussa 1,5 prosenttia Tilastokeskuksen mukaan ammattimaisen kuorma-autoliikenteen

Lisätiedot

HYVÄ USL-JÄSEN! Jäsentiedote nro 10 OSA A 24.10.2008 YLEISTÄ KUORMA-AUTOLIIKENTEESTÄ

HYVÄ USL-JÄSEN! Jäsentiedote nro 10 OSA A 24.10.2008 YLEISTÄ KUORMA-AUTOLIIKENTEESTÄ HYVÄ USL-JÄSEN! Jäsentiedote nro 10 OSA A 24.10.2008 YLEISTÄ KUORMA-AUTOLIIKENTEESTÄ - Talouden näkymiä vuodelle 2009 - Kustannusindeksi - Satamavahingot - Erikoiskuljetusten lupapalvelu tiehallinnossa

Lisätiedot

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta Laki varainsiirtoverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan varainsiirtoverolain (931/1996) 47 49, sellaisina kuin ne ovat, 47 laissa 876/2012 sekä 48 ja 49 laissa 526/2010, muutetaan

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0

TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0 TYÖNANTAJAN VUOSIKELL0 Liisa Karhu Käsiteltäviä asioita Yhdistys työnantajana Erityistilanteita Verohallinnon ilmoitukset ja maksut Työnantajasuoritukset Verotili Työnantajan vuosikello Tärkeitä päivämääriä

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Uuden yrittäjän veroinfo Yritystoiminnan aloittaminen Verohallinnolle Patentti- ja rekisterihallitukselle (kaupparekisteri) Y-tunnus Perustamisilmoitus Y1, osakeyhtiö, osuuskunta ja muu yhteisö Y2, avoin

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

Tampere 19.-20.5.2015 ASENNE, MENESTYS JA KANSAINVÄLISYYS AMK-PÄIVÄT 2015

Tampere 19.-20.5.2015 ASENNE, MENESTYS JA KANSAINVÄLISYYS AMK-PÄIVÄT 2015 Maritta Virtanen Maritta Virtanen (Executive Director, EY) on työskennellyt arvonlisäveroasiantuntijana Ernst & Youngilla vuodesta 2004 alkaen. Tätä ennen hän toimi arvonlisävero- ja liikevaihtoveroasiantuntijana

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 10 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 11

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi Hinnat ja kustannukset 2014 Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi 2014, maaliskuu Kuorma-autoliikenteen kustannukset nousivat maaliskuussa 0,1 prosenttia Tilastokeskuksen mukaan ammattimaisen kuorma-autoliikenteen

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04

TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04 TYVI-ilmoitusten antaminen Eximistä saatavilla tiedoilla 28.09.04 Mikä on TYVI? TYVI-operaattorit TYVI on lyhenne joka tulee sanoista Tiedot Yritykseltä VIranomaisille. Järjestelmä otetaan käyttöön 1.1.2005

Lisätiedot

Ennakkoverolippumiehet

Ennakkoverolippumiehet Ennakkoverolippumiehet Pääsäännön yhteenveto 1. Infra-alalla ei tule käyttää ennakkoverolippumiehiä konekuskeina. 2. Jos otat tai olet ottanut henkilön ajamaan yrityksesi omistamaa työkonetta (esim. kaivukone,

Lisätiedot

Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta. Anne Korkiamäki Ylitarkastaja

Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta. Anne Korkiamäki Ylitarkastaja Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta Anne Korkiamäki Ylitarkastaja Myyntimaan määräytymisestä, yleissäännökset Arvonlisäveroa suoritetaan liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta tavaran ja palvelun

Lisätiedot

KULJETUSSOPIMUKSET JA SOPIMUSTEKNIIKKA

KULJETUSSOPIMUKSET JA SOPIMUSTEKNIIKKA KULJETUSSOPIMUKSET JA SOPIMUSTEKNIIKKA Syksy 2014 Harri Parkkinen OTL, emba Kuljetussopimukset ja sopimustekniikka -koulutus on osa Turun yliopiston Merilogis hanketta. I JOHDATUS KULJETUSOIKEUTEEN 1 Kuljetusoikeuden

Lisätiedot

PALKKAHALLINTO VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010. kausivero_palkat.doc

PALKKAHALLINTO VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010. kausivero_palkat.doc PALKKAHALLINTO VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010 Sisällysluettelo 1 SONET PALKANLASKENTA JA KAUSIVEROILMOITUS...1 1.1 Yleistä...1 1.2 Muutokset sovelluksessa...1 1.3 Kausiveroilmoitus sovelluksessa pääpiirteittäin...2

Lisätiedot

Toimisto / Satu Nukki: 040 8600 900, fax 042 8600 900 Tero Siitonen: 040 8600 901, fax 042 8600 901

Toimisto / Satu Nukki: 040 8600 900, fax 042 8600 900 Tero Siitonen: 040 8600 901, fax 042 8600 901 Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry JÄSENKIRJE 1/2009 3.3.2009 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: * Yhdistyksen toimisto muuttaa 1.4. * Lisäpeilin asennusvelvoite * Kustannuskehitys 1/2009 * Ajoneuvon

Lisätiedot

Liperin kunnan varhaiskasvatuksen sijaiseksi ilmoittautuminen

Liperin kunnan varhaiskasvatuksen sijaiseksi ilmoittautuminen Henkilöstöpalvelut/ohje 19.2.2019 Liperin kunnan varhaiskasvatuksen sijaiseksi ilmoittautuminen Työpaikkailmoitus Kuntarekry.fi-palvelussa Löydät Liperin kunnan kaikki avoimet työpaikkailmoitukset osoitteesta

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö

Lisätiedot

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi HE 41/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi

Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi Hinnat ja kustannukset 2013 Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi 2012, joulukuu Kuorma-autoliikenteen kustannukset nousivat joulukuussa prosenttia Tilastokeskuksen mukaan ammattimaisen kuorma-autoliikenteen

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus 2018 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle. Työnantajan verkkoasiointipalvelu

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle. Työnantajan verkkoasiointipalvelu Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää työnantajan

Lisätiedot

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen Kansainvälinen tavarakauppa 6.5.2015 Kati Tamminen Tavaran käsite Arvonlisäverotuksessa sovelletaan eri säännöksiä riippuen siitä, onko kyse tavarakaupasta vai palvelukaupasta. Tavaralla tarkoitetaan (AVL

Lisätiedot

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Ajankohtaista Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Ajankohtaista Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Auto- ja valmisteverotus sekä maahantuonnin arvonlisäverotus Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä muuttui 1.1.2016

Lisätiedot

Tk-Pesu Arvonlisäveron muutos ja SEPA

Tk-Pesu Arvonlisäveron muutos ja SEPA Tk-Pesu Arvonlisäveron muutos ja SEPA Luku T Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Arvonlisäveron muutos 1.7.2010 2 Veromuutoksen vaikutus Tk-Pesussa 2 Välilaskutuksen rajaukset 3 Arvonlisäveroprosentin

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

perjantaina 20.5.2011 alkaen klo 12.00 Jyväskylä, Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori (Laajavuorentie 30)

perjantaina 20.5.2011 alkaen klo 12.00 Jyväskylä, Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori (Laajavuorentie 30) jäsentiedote 3/2011 OSA A 28.3.2011 HYVÄ SKAL S - JÄSEN - Yhdistyksen varsinainen kokous (USL ry ja SKAL suoritealat ry) - Säiliöautoliiton vuosikokous - Rakennusalalle käännetty arvonlisäverovelvollisuus

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 2015 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Säännöllinen työaika Lyhemmästä, kuin 5 tunnin työstä maksetaan täysi 5 tunnin palkka, joka

Lisätiedot

Varainsiirtoveroilmoittamisen

Varainsiirtoveroilmoittamisen Varainsiirtoveroilmoittamisen muutokset VSV Skype-klinikka ohjelmistokehittäjille, arvopaperikauppiaille ja kiinteistönvälittäjille 6.5.2019 Muutoksia varainsiirtoveroilmoittamiseen marraskuussa 2019 Eduskunta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Viranomaisen merkintöjä / PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Vähittäiskaupan tutkimussäätiössä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Vähittäiskaupan tutkimussäätiössä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä ssä 1. Rekisterinpitäjä Vähittäiskaupan Tutkimussäätiö - Detaljhandelns Forskningsstiftelse on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä.

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 8.0.08 Työnantaja/Näin haet vanhempainpäivärahaa Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

KAUSIVEROILMOITUKSEN

KAUSIVEROILMOITUKSEN KAUSIVEROILMOITUKSEN täyttöopas verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/kausiveroilmoitus SISÄLTÖ KAUSIVEROILMOITUS JA VEROTILI 3 KAUSIVEROILMOITUKSEN ANTAMINEN

Lisätiedot

28.1.2014. Pauliina Kovanen

28.1.2014. Pauliina Kovanen 28.1.2014 Pauliina Kovanen Tarvittaessa ei palkanmaksua ilmoitus verohallintoon TVR:lle myös kausityönantajailmoitus Joulu-tammikuu: Kokonaispalkkojen ilmoitus vakuutusyhtiöille (työttömyysvakuutus TVR,

Lisätiedot

nveropaja Saate \,. ~ <. _._.~.~~:_.'?-----_\ ') VEROPAJA saate + X sivua puh 0503223644 Tiina.helmi nen@veropajaji

nveropaja Saate \,. ~ <. _._.~.~~:_.'?-----_\ ') VEROPAJA saate + X sivua puh 0503223644 Tiina.helmi nen@veropajaji Saate. Lähettäjä: Tiina Helminen. Veropaja Oy Bulevardi 10 A 00120 Helsinki, Vastaanottaja: PRH Kaupparekisteri Päivämäärä:5.11.2013 Sivuja: saate + X sivua Aihe: : UV-Technologies Oy (2187443-6) Toimitamme

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA

AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA AJANKOHTAISTA VEROTUKSESTA JA TALOUSHALLINNOSTA Oheisesta tiedotteesta löydät tärkeää tietoa mm. vuodenvaihteen veromuutoksista, eläkeuudistuksesta sekä verovapaista kustannusten korvauksista. Tulevista

Lisätiedot