KUNTALAISTEN TYÖPAJA Yleiset löydökset Etusivu Hyvinvoinnin kartoitus Tietopaketit Ajankohtaista...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUNTALAISTEN TYÖPAJA Yleiset löydökset Etusivu Hyvinvoinnin kartoitus Tietopaketit Ajankohtaista..."

Transkriptio

1 TYÖPAJAKOOSTE Luottamuksellinen SISÄLLYSLUETTELO KUNTALAISTEN TYÖPAJA Yleiset löydökset... 3 Etusivu... 7 Hyvinvoinnin kartoitus... 9 Tietopaketit Ajankohtaista Yhteisöllisyys Apua Arkeen Kuljetuspalvelut Joukkoliikenne Palveluliikenne Onni Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu Terveydenhuollon asiakkaan matkakorvaus Vammaisen pysäköintilupa Veteraanilippu ja pysäköinti... 21

2 2 KUNTALAISTEN TYÖPAJA Avaus-hankkeen kuntalaisten työpaja järjestettiin Kirkkotorin koulutuskeskuksessa ja sisälsi kaksi erillistä ikäihmisten ryhmää (9 hlöä + 9 hlöä, yhteensä 18 ikäihmistä). Työpajaa varten oli rakennettu web-demo, jota ikäihmiset pääsivät työpajassa testaamaan etukäteen valmisteltujen tehtävien kautta. Tehtävistä ensimmäinen kehotti tutustumaan sivuston eri osa-alueisiin; loput tehtävistä kehottivat etsimään sivustolta vastausta johonkin selvitettävään asiaan. Työpajan kulku: - Alustus: Avauksen tavoitteet, demon ja testaustavan esittely. - Demon testaus pareittain (tai kolmestaan) tehtäviä tekemällä ja ääneen ajattelemalla. - Yhteenvetokeskustelu, jossa käytiin läpi parien löydökset sekä mietittiin yhdessä miten hyvinvointikartoituksesta voitaisiin tehdä houkutteleva ikäihmisille. Seuraavissa kappaleissa käydään läpi demo-löydökset. Yhteenveto-kappale kerää yhteen päälöydökset. Yksityiskohtaisemmat löydökset ovvat muissa kappaleissa. Löydökset voivat olla paikoin käyttöliittymäratkaisuista riippuvaisia. Koska Avauksen tekninen ratkaisumalli on vielä avoin, kaikki löydökset on kirjattu ylös, riippumatta kuinka relevantteja ne tulevat jatkossa olemaan.

3 3 YLEISET LÖYDÖKSET Yleiset löydökset kappaleessa käydään läpi kaikki löydökset, jotka eivät liittyneet tiettyyn alasivuun tai etusivuun. SIVUSTON HYÖDYLLISYYS Sivuston hyödyllisyys ikäihmiselle (tai hänen tuttavilleen) jäi ensi tutustumisessa epäselväksi. Monet kokivat olevansa vielä hyvässä kunnossa, eivätkä siis tarvitse sivuston tietoja. He eivät keksineet spontaanisti sivuston käytöstä itselle hyötyä, eivätkä tunteneet montaa ihmistä, jolle sivustoa voisi suositella. Myöhemmin tehtävien kautta saatu tieto koettiin sen sijaan hyödylliseksi. Apua arkeen osio koettiin hyödyllisimmäksi. Suositus: Sivuston tarkoitus ja hyötynäkökulma ikäihmiselle tulee tarkentaa ja tuoda paremmin esille esimerkiksi heti etusivulla sivuston esittelyssä. ULKOISET LINKIT Linkit, jotka aukaisivat uuden välilehden eli poistuivat alkuperäiseltä sivustolta, hämmensivät ja eksyttivät osan ikäihmisistä. Osa ikäihmisistä ei osannut palata sivustolle ilman apua. Suositus: Tarjottimen ulkoiset linkit tulisi erottua selvästi käyttäjälle sisäisistä linkeistä ja antaa vihje siitä, että ne vievät pois sivustolta. Hyvinvointisivulla fokus säilyy ikäihmisissä, mutta mentäessä oukan sivuille, fokus ikäihmisten palveluista katoaa helposti. Ikäihminen ei huomaa välttämättä, että on menty toiseen sivustoon ja alkaa navigoimaan vasemmalla olevasta navigaatiosta. Esimerkki: Käyttäjä valitsee Ajankohtaista-sivulta linkin Oulun seudun liikuntapalveluihin. Tämä avaa Oukan sivun, jossa on tietoa ohjatuista liikuntaryhmistä senioreille. Tämän jälkeen ikäihmiset saattoivat alkaa tekemään valintoja vasemmasta navigaatiovalikosta, mikä vei käyttäjän pois ikäihmiselle suunnatusta sisällöstä.

4 4 Valittiin katso lisää tietoa Oulun seudun liikuntapalveluista, joka avaa Oukan sivun ikääntyneiden liikuntapalveluista. Tältä sivustolta valittiin Ryhmiin ilmoittautuminen vasemmasta navigaatiovalikosta.

5 5 Näytettävä sisältö ei enää ole ikäihmisille suunnattua. Suositus: Jos hyvinvoinnin tarjottimen sisältö kohdennetaan ikäihmisille, tulisi pyrkiä siihen, että fokus ja sisältö pysyvät ikäihmisille suunnatussa sisällössä, jolloin ikäihminen voi viedä loppuun tiedon haku tms. tehtäviä. SILMÄILTÄVYYS Sivujen, joilla on paljon tekstiä, silmäitävyyttä tulisi parantaa ja korostaa käyttäjän kannalta olennaisin tieto. Tärkeintä tietoa voisi mahdollisesti tuoda myös sivun yläosaan. Suositus: Tärkeimmät tiedot (esim. puhelinnumerot) tulee korostaa ja nostaa esille muusta tekstistä. Tekstin määrää tulee vähentää ja/tai tuoda tärkeimmät asiat ensimmäiseksi. Oikealla puolella, oransseissa puhekuplissa olleet vinkit eivät löytyneet helposti ikäihmisille. Tässä jouduttiin jopa lopulta vinkkaamaan ihmisiä, jotta he löytäisivät esim. kuljetuspalvelukyselyn sieltä. Ensimmäisen löytämisen jälkeen oikealla oleva kuplat löytyivät hyvin. SIJOITTAMINEN VERKOSSA Hyvinvoinnin tarjottimen sijainniksi ouka.fi sivuilla nousi vahvasti esille Ikääntyneet valinta. Kaikki eivät kuitenkaan huomanneet Ikääntyneet -valintaa, koska se on sijoitettu oikeaan ylälaitaan ja yleisesti ottaen ihmiset silmäilivät sivun vasemmalla olevaa navigaatiovalikkoa.

6 6 Ikääntyneet otsikkoa ei löydetty helposti. Yksittäinen ikäihminen sanoi, että hän hakisi sivustoa Googlella hakusanalla hyvinvointitarjonta Oulussa. Yksittäinen kommentti tuli myös Omahoidon ja hyvinvoinnin tarjottimen yhdistämisestä, koska useimmat osaavat käydä Omahoidossa. Hyvinvoinnin tarjottimesta toivottiin, että tietoa levitetään mm. kaupungin julkaisuissa. MUUTA PALAUTETTA Sivuilla on tekstiä aika paljon ja kun sivua selaa alaspäin, katoaa sivun yläosan navigaatiotiedot näkyvistä. Tällaisessa tilanteessa yksittäinen ikäihminen ihmetteli ääneen, että missä hän nyt onkaan. Hän ei siis tunnistanut sivua, kun yläosa oli pois näkyvistä. Suositus: Ylänavigaation ja sivuston otsikon tulisi olla koko ajan näkyvissä, vaikka sivua selaa alaspäin. Pelkällä eri värillä (sininen teksti) indikoidut linkit tekstin seassa eivät löytyneet aina ikäihmisille. Yksittäinen ehdotus tuli, että jokaisella sivulla olisi sivun jakamisen mahdollistavat valinnat (twitter, facebook ja sähköposti). Hakutoiminto nousi esille tehtävässä, jossa piti etsiä tietoa Kelan korvauksesta. Yksittäinen henkilö olisi halunnut syöttää hakuun sanan, millä tietoja etsii ja saada vastauksen helposti sitä kautta. Ikäihmiset ovat puhuneet työpajoissa paljon tietokoneen käytön haasteista ja avun saaminen koetaan tärkeäksi. Monilla ei ole mahdollisuutta tai kykyä hyödyntää tietotekniikka ja niilläkin, jotka sitä käyttävät päivittäin, esiintyy käyttöön liittyvää epävarmuutta ja ongelmia. Oukan sivut koetaan hankaliksi käyttää ja löytää tietoa. Lisäsisältönä sivustolle toivottiin mm. peliä

7 7 opettamaan hiiren käyttöä sekä opastusta valokuvien käsittelyyn sekä tulostamiseen tietokoneelta. Myös chat-toiminnolle tuli yksittäinen toive. ETUSIVU Etusivu koettiin selkeäksi ja helpoksi hahmottaa. Sivun fonttikoko on tarpeeksi suuri ja graafiset elementit miellyttävät. Hyvinvoinnin tarjotin -otsikko näkyi etusivulla hyvin ja selkeästi. Ylhäällä olevasta Oulu logosta oletettiin päästävän oukan sivuille. Jos tämä olisi oukan sivu, sitä olisi helppo lukea Suositus: Sivuston ulkoasu ja rakenne kannattaa säilyttää yksinkertaisena ja selkeänä (tai jopa yksinkertaistaa vielä lisää), jotta sen sisältö on helposti käytettävissä ja hyödynnettävissä. Etusivun koti-kuvaketta ei käyttäjät huomanneet lainkaan. Sen sijaan käytettiin selaimen takaisin-painiketta tai myöhemmillä sivuilla käytössä ollutta navigointia, missä luki Etusivu. Navigaatioon käytettävät painikkeet tulee selkeästi erottua valittaviksi elementeiksi. Niiden käytön helppoutta voidaan tukea esim. teksteillä. Annetut tehtävät ohjasivat siihen, että ikäihmiset valitsivat ensimmäisenä hyvinvoinnin ja kun se avasi uuden näkymän he eivät välttämättä edes juuri huomanneet että näkymä vaihtui. Osa ikäihmisistä kävi hyvinvointi-alisivulla usean kerran huomaamatta, että taso vaihtui, ihmetellen mihin Apua arkeen hävisi. Suositus: Tasojen tulee visuaalisesti erota toisistaan, jotta on helppo erottaa tason vaihtuminen. Esimerkiksi eri värejä voidaan käyttää tuomaan selkeämpi ero tasojen välille.

8 8 Hyvinvoinnin kartoitus jatkoi samaa hyvinvointitermistöä, joten se oli osittain siitä syystä automaattisesti seuraava valinta. Tämä oli kysymysasettelusta johtuvaa, eikä anna välttämättä viitettä siitä, että ikäihmiset olisivat osa-alueesta muutoinkin kiinnostuneet. Apua arkeen ryhmän sisältö ei välttämättä ole selkeä käyttäjille Etusivu-näkymässä. Samoin Yhteisöllisyyden sisältö ei ollut arvattavissa. Kolmelta ryhmältä tuli sama idea ratkaisuksi; Hiiren vieminen kuvakkeen päälle, antaa lisätietoa osa-alueen sisällöstä. (Huom. tämä ei toimi tabletilla/kosketusnäytöillä.) Suositus: Valintojen sisällöistä tulisi antaa vinkkejä ja tietoa jo ennen valintaa. Esimerkiksi osa-alueiden lyhyellä esittelytekstillä.

9 9 HYVINVOINNIN KARTOITUS Ikäihmisten kommenteista hyvinvoinnin kartoitusta läpikäydessä voitiin päätellä heidän odottavan terveysviranomaisen saavan kyselyn tulokset ja mahdollisesti ottavan toimenpiteitä tulosten perusteella. Viranomainenhan se rupeaa tämän vyyhdin purkamaan. Mihin nämä tulokset menevät, kartoittaako kaupunki? Yleensä ottaen hyvinvoinnin kartoituksen hyötynäkökulma ei tullut selväksi. Hyötyjä kysyttäessä, ikäihmiset näkivät seuraavia tekijöitä, jotka voisivat motivoida kartoituksen täyttämiseen: - Kartoituksen voi hyödyntää terveysasioinnissaan (ottaa mukaan tai lähettää terveysviranomaiselle). Tallennusmahdollisuutta Omahoidon alle toivottiin. - Tuloksia eri ajoilta (esimerkiksi vuosittain) voisi vertailla omiin vanhoihin tuloksiin tai ikäryhmän vastaaviin. Uteliaisuus omasta hyvinvoinnista. - Kysymyksiä läpikäydessä kysymykset voivat herätellä miettimään - joutuu pysähtymään näiden asioiden äärelle. - Jokin porkkana. Esimerkiksi hymynaama kun sen on täyttänyt. Hyvinvoinnin kartoituksen useat kysymykset koettiin vaikeiksi vastata. Joillekin kysymyksille sopivaa valintaa ei löytynyt, toivottiin erilaista vastauksen antotapaa tai kysymys oli ikäihmisen mielestä epäsopiva tai jopa huvittava. Asiat ei ole mustavalkoista Kiusataanko sinua? - Teinien kysymys

10 10 Suositus: Kysymysten asettelut, vastausvaihtoehdot ja vastauksen antotavat tulee päivittää palautteen perusteella ja testata uudelleen. Kysymyksien vastaamiseen liittyvää ohjetta ei huomattu, jolloin se ei auttanut kyselyn täyttämisessä. Yksittäiset kommentit termistöstä ja ulkoasusta (ZEF-kysely): - Kirjasinkokoa pidettiin liian pienenä. - Valintapainikkeet olivat liian pienellä. - Yksi käyttäjistä olisi halunnut antaa vastauksensa janalla sanallisten valintojen sijaan (hymynaamat). - Toisaalta toivottiin enemmän mahdollisuutta kirjoittaa avointa tekstiä kuin vaihtoehtojen valitsemista. - En osaa sanoa vaihtoehto puuttui useasta kysymyksestä. - Pitäisi kysyä myös yhteiskunnallisista ja kulttuuriin liittyvistä asioista - Uskonnollista vakaumusta ei voi kysyä; neutraalimpi muoto kysymykseen. - Seuraava/edellinen nuolet olivat epäselvät ZEF-pohjassa. - Tuolilta nousutesti: epäselvää missä ajassa nousemiset pitää tehdä? Kymmenen kertaako tässä pitää nousta? (esitäytetty arvo hämmensi). Toivottiin kunnon määrittelyä miten voi kehittää, jos saa heikon tuloksen, ehdotus kysymykseksi myös: Kuinka pitkiä aikoja istut kerrallaan nousematta ylös? Mikä vastaus? Ohjaus? - Hymynaaman ja arvosanan näkyminen yhtä aikaa hämäsivät käyttäjiä - tavaroita ilman suostumusta -> eikö voisi olla omaisuutta, tarkoittaisi rahaakin. - Kenen kanssa asut? ei myöskään kysytä. Esim. Asuminen: yksin, perheen kanssa - taustatietojen täyttäminen voisi olla vapaaehtoista - Mitä sinulle kuuluu?-> voiko tuohon kirjoittaa vastauksen? miettivät miten tähän oikein vastataan löytävät hymynaaman ja onnistuvat vastaamaan, mutta kaipaavat sanoja (hyvää, ei erityistä ) - Käytätkö alkoholia? toivovat vastauksiin: vähän/ satunnaisesti/ runsaasti ja tietoa että annosmäärät esillä. Kysymys voisi olla Alkoholin käyttö? myös ravitsemuksen kohdalla: Päivittäinen ravinto? - Nimet ja tapaamiset eri asia, kun puhutaan muistamisesta. Voisi olla erilliset kysymykset. Tapaamiset usein ylhäällä jossakin (kalenterissa, lapulla) - Turvallisen kodin pika-arvio termi ei ollut selkeä. Haluaisitko tehdä kodin pikaarvion? Olisivat halunneet käydä katsomassa kysymyksiä, perusasioiden läpikäyminen tässä tärkeää! Huomioitava myös esim. varmuusketju ulko-oveen. Kysymyksen muotoilu uusiksi, ei isi-muotoa! Mieluummin: Tee tässä turvallisen kodin pika-arvio.

11 11 - Seuraavaan pääotsikkoon siirtyminen kyselyn sisällä tuotti hankaluuksia. - Jatka/Tallenna -> ei tiedetty mitä tarkoittaa, ei ollut aina saatavilla, valinta hyppäsi suoraan seuraavaan. Mihin menee jos tallentaa? Ikäihmiset toivat esille yhteiskeskustelussa, että Oulun Omahoidossa on samoja tietoja kyselty kuin hyvinvointikartoituksessa. Kartoituksen eri osa-alueista toivottiin erillisiä tulosteita tai mahdollisuutta täyttää kartoituksesta vain se osa-alue, minkä itse haluaa. Turvallisuusosiosta koettiin puuttuvan kulkemiseen liittyvät turvallisuusasiat (mm. pimeys, liukkaus) sekä toivottiin sinne sisällöksi pikkukikkoja elämän arkeen turvallisuuden tukemiseksi liittyen esimerkiksi juuri kulkemiseen, paloturvallisuuteen, turvavälineisiin ja apuun turvata koti. Suositus: Turvallisuusosion sisältöä tulisi täydentää sekä ohjata sisällöllisesti helppoihin pikkukikkoihin oman turvallisuuden tukemiseksi. Hyvinvoinnin kartoitus -nimelle mietittiin vaihtoehtoja, koska nimen ei koettu kertovan tarpeeksi, että kartoitus on vain ihmiselle itselleen. Vaihtoehtoina tuli esille: Hyvinvointini kartoitus, Miten minä voin, Testaa itsesi, Kiinnostaako hyvinvointi, Tarkkaile omaa hyvinvointiasi tai Yhteinen kuntotesti. Hyvinvoinnin kartoituksen vastaamisen rehellisyys puhututti ikäihmisiä. Epäiltiin hieman vastaajien rehellisyyttä kartoituksen täyttämisessä. Kysymysten määrä koettiin riittäväksi, ei haluttu että niitä olisi ainakaan enempää. Testit ja kyselyt samalla tasolla Hyvinvoinnin kartoituksen kanssa saattaa hämätä käyttäjiä. Yksittäisiä kommentteja saatiin siitä, että ne testaavat uudelleen sitä mitä on jo aiemmin käyty hyvinvoinnin kartoituksessa. Toiset arvailivat, että alta voisi löytyä ristisanoja, sudokuja tai muistitesti (tosin tähän heti kommentoitiin, että muistitesti tulee tehdä valvotusti). TIETOPAKETIT Osallistujien ensi reaktiot tietopaketteihin liittyivät niiden toistumiseen edellisestä hyvinvoinnin kartoituksesta; koettiin, että nämä asiat käytiin jo läpi kartoituksessa. Osa ikäihmisistä koki, että he voisivat lähestyä asioita mieluummin tietopakettien kautta kuin kyselyn. Tämä mahdollistaisi sen, että voi itse valita sen alueen, jonka kokee tarpeelliseksi. nämä ovat samat kuin kartoituksessa me käytiin jo nämä läpi Tietopakettien sisällöstä tehtiin itsestään selvä päätelmä, että ne sisältävät tietoa. Tietosisältöjen arviointiin vaikuttivat hyvinvoinnin kartoituksessa läpikäydyt kysymykset.

12 12 Olettaisin, että tulee informaatiota näistä asioista, tiivis, lyhyt tieto Suositus: Yhdistetään Hyvinvointi-valinnan kaikki alivalinnat yhdeksi, jossa päänäkymä vastaa tietopakettien näkymää lisättynä kartoituksella ja muilla testeillä. Pohdittavaksi: Pelkät tietopaketit voisivat riittää, kysely olisi tietopakettien alussa tukena, ei erillisenä kyselynä. Näin kysymykset laittaisivat miettimään omaa tilannetta. Kommentit eri osa-alueisiin liittyen: Terveys - Osion alle odotettiin mm. tietoja terveyskeskuspalveluista ja siitä mitä palveluja kaupunki tarjoaa sekä tietoa ruokapaikoista. - Terveellinen ravinto, terveyden/ sairaanhoito, lääkkeiden jako, apteekkijako tieto/ hinta, ennaltaehkäisy (oireiden mukainen), linkkejä, esim. videoita (kts. Australian hallituksen sivut ikääntyneille). - Tämän hetkiseen terveyteen liittyviä tietopaketteja. - Jako julkisiin ja yksityisiin palveluihin, yhteystiedot pitäisi löytyä. Fyysinen kunto - Osion alle toivottiin liikuntapalveluita. - Liikunta, nouse tuolilta! Elämäntavat - Odotettiin vinkkejä miten edistää terveyttä. - Tupakka, alkoholi, terveys ja fyysinen kunto, mitä hyviin elämäntapoihin kuuluukaan. Henkinen kunto - Esille nousivat mm. harrasteet. - Kysymyksiä virikkeellisyydestä, tarjolla olevat kerhot, retket, jos kokee yksinäisyyttä, tieto mistä apua löytyy, esim. diakonia työ, elä jää yksin, tietoa masennuksesta. - Myös seurakunnat, ihimiset.fi (järjestöt, yhdistykset).

13 13 Ihmissuhteet - Neuvoa ja opastusta tietokoneen käyttöön ja miten sen kautta etsitään tietoa ja ihmisiä. - Tarjolla olevat kerhot, naapuriapu, lähiympäristö, vastavuoroisuus, Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan! - Lähimmät ihmiset, joihin ottaa yhteyttä Turvallisuus - Odotettiin helpotuksia oman ja kodin turvallisuuteen liittyen. - Kodin turvallisuus, ympäristön turvallisuus, elä jää yksin, soita naapurin ovikelloa, saa huutaa kun tarvitsee apua. - Turvallisuuspalvelut AJANKOHTAISTA Ajankohtaista-sivusta yleisesti tykättiin. Kysymyksiä herätti, että mitä ajankohtaisuuksia sinne tulee esille ja millä aikajänteellä. Kaupungin tapahtumakalenterista haluttiin näkyvän täysi versio, sillä jonkinlainen rajaus voisi rajata pois sellaisia tapahtumia, missä ikäihmisillä voisi olla kiinnostusta käydä esimerkiksi lapsenlapsen kanssa. Suositus: Tulee miettiä millä perusteilla tapahtumia sivustolla näytetään ja kuinka pitkältä ajalta. Täydellinen kalenteri tulee säilyttää. YHTEISÖLLISYYS Asukastuvat yhteisöllisyyden alla koettiin hyväksi asiaksi. Kulttuuripalvelut liitettiin yhteisöllisyyteen. Ihimiset.fi-sivusto ei ollut ikäihmisille yleisesti tuttu. Sivustolle menokaan ei auttanut ymmärtämään mihin se liittyy. Ehdotettiin, että siinä voisi lukea esim. Järjestöt/Yhdistystoiminta. Ehdotettiin myös, että sivulle voitaisiin lisätä linkki ikäihmisten olohuone -sivustoon. Suositus: Sivuston merkitys täytyy tuoda selvemmin esille ja tarjota ikäihmisille kohdistetumpaa tietoa ihimiset.fi-sivuston alta.

14 14 Keskustelua -osan oletettiin sisältävän chattia ja skypeä, live-keskusteluita nimenomaan muiden paikallisten ikäihmisten kanssa. Ryhmäkeskustelussa ehdotettiin, että ajankohtaisuus ja yhteisöllisyys osiot voisi yhdistää. APUA ARKEEN Kuljetuspalvelut terminä ei kertonut tarpeeksi sisällöstä. Ehdotettiin nimeksi mm. kulkeminen ja pysäköinti tai apua kulkemiseen ja pysäköintiin. Kuljetuspalvelun sekä muidenkin vastaavien alivalintoja sisältävien kuvakkeiden kohdalle toivottiin avautuvaa listaa sisällöistä, kun hiiren vie kuvakkeen päälle. Palveluvaaka aiheutti hyvin paljon hämmennystä. Palveluvaa an etusivu ei kuvannut palvelua tarpeeksi hyvin ja näin sen merkitys ei selvinnyt, vaikka ikäihmiset menivät vierailemaan sivuilla. Suositus: Palveluvaa an merkitystä täytyy selventää; esimerkiksi esimerkkejä siitä, missä tilanteessa palveluvaaka ikäihmistä auttaa.

15 15 Palvelusetelien valinnan jälkeen koettiin hämääväksi sivustolta poistuminen sekä se, että oukan-sivuilla palvelusetelit eivät olleetkaan ikäihmisille suunnattuja, vaan siellä oli myös mm. yksityisen päivähoidon setelit. Palveluseteleihin saatettiin eksyä siinä vaiheessa kun piti selvittää oikeuksia taksimatkoihin (seteli-sana saattoi viitata taksiseteliin ). KULJETUSPALVELUT Sivua pidettiin suhteellisen selkeänä ja hyvänä alueena ylipäätään ja kaikki sen alavalikot koettiin tärkeiksi. Kuljetuspalveluiden ulkonäkö koettiin kivan näköiseksi. Ikäihmiset kaipasivat sivulle myös taksin numeroa. Mm. invapysäköinnin kuva auttoi sisällön hahmottamista. Suositus: Taksipalveluiden yhteystiedot tulisi lisätä sivuille. JOUKKOLIIKENNE Ikäihmiset lähtivät etsimään sopivia aikatauluja pdf-tiedostosta ja toivoivat, että olisi mahdollisuus sen sijaan syöttää lähtö- ja kohdeosoitteet oikean reitin ja aikataulun saamiseksi. Bussiaikataulujen avaamisessa fonttikoon muuttuminen selvästi pienemmäksi aiheutti ärtymystä. Mikä bussi menee Madetojan lähelle? Ei näitä kukaan näe Suositus: Sivustolla tulisi olla suoraan mahdollisuus syöttää lähtö- ja kohdeosoitteet.

16 16 PALVELULIIKENNE ONNI Palveluliikenteestä oli ikäihmisten keskuudessa hieman ristiriitaista käsitystä. Yksi ryhmä sai tämän hetkisestä tekstistä sellaisen epäilyksen, että niinä aikoina, kun puhelut ohjautuvat Oulun Aluetaksiin, on mahdollisuus käyttää taksia Onnin sijasta (joka ei liikennöi enää siihen aikaan) ja hinnan epäiltiin olevan palveluliikenteen mukainen. Mitä jos työssäkäyvät alkaisivat sitä käyttää? Kuka on ikääntynyt? En kyllä ymmärrä tämän päälle mitään Aika pitkä selostus täällä Etukäteen tilaamisen tarkoitusta ei ymmärretty; sen luultiin tarkoittavan hyvin yksilöllistä tarvetta - kuten jos on lääkäriin meno tai konserttiin. Myöskin sitä mietittiin, että onko nyt täysin selkeää kuka saa käyttää Onnia. Kummastuttava asia oli, ettei pyörätuolimatkustaja saa käyttää Onnia veloituksetta jos hänellä ei ole saattajaa. Suositus: Selvennetään tekstiä väärinkäsitysten estämiseksi.

17 17 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU Sivulla ollut kysely ei ollut tarpeeksi selkeästi esillä ja helposti löydettävissä. Oranssia puhekuplaa pidettiin lisätietona sen rinnalla olevaan tekstiin. Suositus: Kyselyn tulisi sijaita suoraan otsikon alla. Ikäihmiset odottivat sanan taksilippu löytymistä sivuilta ja yksittäisen ryhmän kohdalla nousikin kritiikkiä kuljetuspalveluiden otsikoinnista. Niissä olisi haluttu näkyvän sanan taksilippu. Onko nämä niitä taksiseteleitä? Tekstissä viitattiin vammaisuuteen, mikä ihmetytti ikäihmisiä. Sivulla Mitä? kohdassa lukee "Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu on tarkoitettu vammaisille ja vähävaraisille ikääntyneille, jotka eivät pysty käyttämään yleisiä kulkuneuvoja. Kysely koettiin erittäin selkeäksi tavaksi kertoa ihmisen oikeuksista kuljetuspalveluun. Tämähän antaa vihjeen, jos mietin voisinko saada korvausta Kyselyssä tulisi täsmentää tulokysymysten vaihtoehtoisuutta riippuen asuuko yksin vai yhteistaloudessa. Nykyisellään ikäihmiset kokivat, että molempiin täytyisi vastata. Ikäihmisten mielestä kysely viittaa mielipiteeseen (mielipidekysely) ja toivoivatkin, että otsikko olisi ennemmin testaa oikeutesi tms.

18 18 Kyselyn vastauksien kohdalla nousi esille, että kun kehotetaan ottamaan yhteyttä palveluohjaajaan puhelimitse, olisivat puhelinnumerot heti nähtävillä. Suositus: Puhelinnumerot tuodaan selkeämmin esille, eikä linkin takaa. VAMMAISPALVELULAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELU Tälläkin sivulla kysely löytyi vasta sen jälkeen, kun se oli löydetty Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun sivulta. Kysely itsessään sekä sen kysymyskohtaiset perustelut koettiin selkeäksi. Kyselyn koettiin esittävän asiat yksinkertaisemmin. Vastaus löytyy nopeammin kuin lukea tuolta Yksittäisen ikäihmisen kohdalla nousi esille oikea tarve tietää taksilippujen määrän määräytymisestä. Hänellä kuitenkin vaati molempien kyselyiden täyttämisen, saadakseen käsitys siitä, että milloin ihminen on oikeutettu 18 ja milloin esimerkiksi vain neljään taksilippuun. Suositus: Tulisi miettiä kyselyiden yhdistämistä siten, että yhden kyselyn täyttämisellä tulisi tieto oikeuksista molempiin lakeihin pohjautuen.

19 19 Vastauksiin -termi koettiin hämääväksi, sitä klikattiin ilman kyselyyn vastaamista. Vastauksien kohdalla jäi hieman epäselväksi käytetty sanamuoto Mikäli saitte kyselystä kyllä vastauksia, teillä. Riittääkö yksi kyllä vai pitääkö olla useampi? Suositus: Kyselyn vastausmuotoa tulisi tarkentaa epäselvyyksien välttämiseksi. Kyselyn vastaukset sivuilla koettiin hyväksi, että tekstiä oli vähän. Sivulle toivottiin heti näkyviin puhelinnumerot, yhteystiedot sekä hakemuslomakkeet. TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN MATKAKORVAUS Terveydenhuollon matkakorvaukset kiinnostivat ikäihmisiä. Selatessa läpi eri alueita, ikäihmiset kommentoivat, että tämä osio oli heidän mielestään selkeä ja että tekstiä ei ole liikaa, sen jaksaa lukea ja siinä ovat olennaiset asiat.

20 20 Kelan sivut, joille ohjataan, tuntuvat epäselviltä. Ikäihmiset kokivat, ettei oikea lomake löydy tai sen numero täytyisi tietää etukäteen. VAMMAISEN PYSÄKÖINTILUPA Vammaisen pysäköintiluvan löytäminen kuljetuspalveluiden alta tuotti usealle ikäihmisille haastetta. Sinänsä tiedon löytäminen sivuilta koettiin helpoksi sen jälkeen, kun sinne löydettiin. Mikä-kohdassa kuvan ja tekstin välillä tulee olla väliä enemmän.

21 21 VETERAANILIPPU JA PYSÄKÖINTI Sivulle kaivattiin Oulu10 yhteystietoja.

AVAUS-hanke, ammattilaisten työpaja

AVAUS-hanke, ammattilaisten työpaja 1 TYÖPAJAKOOSTE AVAUS-hanke, ammattilaisten työpaja 9.12.2014 Piia Innanen TYÖPAJAN KULKU Työpajaan osallistui 13 ammattilaista, 3 Avaus-hankkeen työntekijää ja 1 Palon palvelumuotoilija. Työpajan aluksi

Lisätiedot

WWW.Janakkala.fi. Uudet www.janakkala.fi- sivut palvelevat sinua entistä. paremmin ja tehokkaammin. Tässä muutamia vinkkejä sivujen tarjonnasta.

WWW.Janakkala.fi. Uudet www.janakkala.fi- sivut palvelevat sinua entistä. paremmin ja tehokkaammin. Tässä muutamia vinkkejä sivujen tarjonnasta. WWW.Janakkala.fi Uudet www.janakkala.fi- sivut palvelevat sinua entistä paremmin ja tehokkaammin. Tässä muutamia vinkkejä sivujen tarjonnasta. 5.3.2009 1 Etusivulta löydät: Tekstin suurentaminen Hakutoiminto

Lisätiedot

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely 1 Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus Testaustulosten esittely 14.1.2009 Paula Hupponen ja Tino Rossi / Steerco Oy 2 Esityksen sisältö Käyttäjätestauksen toteutus

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen)

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) 1. Valitse sivu, jolle haluat lisätä sisältöä tai jota haluat muutoin muokata, ja klikkaa sitä.

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto 2012 Palaute Palaute työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset Nimeä palaute

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 03/2017 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto 2013

Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto 2013 Palaute Palaute työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset Nimeä palaute

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Google Forms kyselyiden teko-ohje

Google Forms kyselyiden teko-ohje Google Forms kyselyiden teko-ohje 1 Ohje on vielä raakile. Netissä (https://mervi2016.wordpress.com/google-forms/) Kirjaudu Google Formsiin luoduilla tunnuksillasi osoitteessa: https://www.google.com/forms/

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Yleistä... 3 Sijainti... 3 Kirjautuminen... 3 Kyselyn rakenne... 3 Opettajan toiminnot kirjautumisen jälkeen... 3 Lukuvuoden opintojaksojen listaaminen...

Lisätiedot

IPA Kyselylomake valinnoista ja osallistumisesta jokapäiväisessä elämässä

IPA Kyselylomake valinnoista ja osallistumisesta jokapäiväisessä elämässä IPA Kyselylomake valinnoista ja osallistumisesta jokapäiväisessä elämässä Vastaajan nimi: Päivämäärä: Johdanto Tämän lomakkeen kysymykset koskevat päivittäisiä toimintojasi. Pyrimme saamaan käsityksen

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne

1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne Selkoheuristiikat 1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne 1.1 Onko informaation määrä sivua kohti riittävän pieni? 1.2 Onko sivupohja rakenteet ja toiminnot toteutettu niin, että

Lisätiedot

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms / Anna Haapalainen Googlen lomaketyökalulla on helppoa tehdä sähköisiä kyselyitä, tehtäviä tai kokeita. Voidaksesi luoda Googlen lomakkeita, sinulla tulee

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Aurinkoisen asiakastyytyväisyyskysely tehtiin syyskuussa 2016. Kysely oli suunnattu kaikille Aurinkoisen asiakkaille; yhteisökodissa ja tukiasunnossa asuville sekä päiväasiakkaille.

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015

Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015 1 (8) Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015 1. Kuinka usein käyt kaupunkimme www-sivuilla? 2. Mitä kautta päädyit verkkosivuillemme? 2 (8) Avoimet vastaukset: Toisella sivulla sijaitsevan

Lisätiedot

Löydä Helsinki Tietoa kaupungin palveluista lukutaidottomille helsinkiläisille

Löydä Helsinki Tietoa kaupungin palveluista lukutaidottomille helsinkiläisille loydahelsinki.fi Löydä Helsinki Tietoa kaupungin palveluista lukutaidottomille helsinkiläisille Uusi mobiili-infopalvelu Löydä Helsinki kertoo kaupunkilaisille heidän oikeuksistaan ja julkisista palveluista

Lisätiedot

Kosken Tl kunta on teettänyt kuntalaisilla kyselyn hyvinvointipalveluista

Kosken Tl kunta on teettänyt kuntalaisilla kyselyn hyvinvointipalveluista Kosken Tl kunta on teettänyt kuntalaisilla kyselyn hyvinvointipalveluista Tavoitteena on ollut kerätä tietoa ihmisten hyvinvoinnista ja palveluiden toimivuudesta sekä kehittämistarpeista. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Opiskelijan pikaopas Opintojaksopalautejärjestelmään

Opiskelijan pikaopas Opintojaksopalautejärjestelmään Opiskelijan pikaopas Opintojaksopalautejärjestelmään Jouni Hämäläinen 11.3.2008 Johdanto... 3 Kirjautuminen suoran kirjautumislinkin avulla... 3 Kirjautuminen etusivun kautta... 4 Opintojakson etsiminen

Lisätiedot

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä 10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä Petteri Erkintalo Kehitysjohtaja Klikkicom Oy 2011-09-27 2 1. Hakukoneiden pääsy sivustolle on estetty Hakukoneiden pääsyn sivustolle voi estää usein eri keinoin Yllättävän

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

Talotietojen päivittäminen

Talotietojen päivittäminen Talotietojen päivittäminen www.seurantalot.fi-sivustolle Pikaohje seurantalojen omistajayhdistyksille 12.10.2016 Suomen Kotiseutuliitto 1 Ohjeen sisältö Palveluun kirjautuminen s. 3 Talosivu s. 4 Tietojen

Lisätiedot

AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke

AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke Sisällysluettelo 1. Mikä aikajana-kaavio on?...2 2. Miten käytän aikajana-kaaviota?...3 3. Tulostaminen...4

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista, ota yhteyttä

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali

Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali Asiakaspalvelun Oma Yritys-Suomi -työtila Päivämäärä: 19.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 TERMISTÖ 2 JOHDANTO 3 YHTEENVETO 1 4 MUUTOKSET 5 USEIN

Lisätiedot

LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET

LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET Käytettävyysongelmat Tässä liitteen luvussa käsitellään kaikki testeissä esiintyneet käytettävyysongelmat,

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 8/8: Esteettömyys Edellinen osa-alue

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi Tulokset kyselystä -potilasversioiden kehittämiseksi Tiina Tala, Mari Honkanen, Kirsi Tarnanen, Raija Sipilä 30.9.2015 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sisältö 1 Kyselyn tavoite... 3 2 Kyselyn vastaajat...

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Kulttuuria kaikille -palvelu 4.1.2017 2 / 6 Johdanto Tapahtumia kaikille! Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen on Kulttuuria

Lisätiedot

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus Asiakas ja tavoite Heikieli on vuonna 2015 perustettu yhden hengen asiantuntijayritys, joka tarjoaa käännös- ja oikolukupalveluita englannista ja saksasta suomeksi. Freelance-kääntäjiä on Suomessa paljon,

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Text Mining. Käyttöopas

Text Mining. Käyttöopas Text Mining Käyttöopas Webropol Analytics: Text Mining Mitä tarkoittaa kun asiakkaat tai henkilöstö antavat arvosanan 3.1 Keskiarvoa informatiivisempaa ovat taustalla olevat syyt Onko sinulla aikaa lukea

Lisätiedot

TYÖPAJAN TARKOITUS JA KULKU... 3 YLEISET LÖYDÖKSET Tietokoneen käyttöön liittyvät haasteet Navigaatio Ulkoasu Sisältö...

TYÖPAJAN TARKOITUS JA KULKU... 3 YLEISET LÖYDÖKSET Tietokoneen käyttöön liittyvät haasteet Navigaatio Ulkoasu Sisältö... 1 TYÖPAJARAPORTTI Avaus-hankkeen kuntalaisten työpaja 20.11. 2014 16.12.2014 Sisällysluettelo TYÖPAJAN TARKOITUS JA KULKU... 3 YLEISET LÖYDÖKSET... 5 Tietokoneen käyttöön liittyvät haasteet... 5 Navigaatio...

Lisätiedot

DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana

DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana Googlen työkalut 7.11.2017 Google Nykyään osa 2015 perustettua emoyhtiötä Alphabet:ia Tunnettu sähköpostistaan gmail, selaimestaan Chrome sekä tietenkin

Lisätiedot

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä Oikeusministeriö teknisen kehittämisen koordinointi kaikki demokratiapalvelut www.demokratia.fi Opetus-

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet.

Palaute. Asetukset: Nimeä palaute ja kirjoita kuvaus tai ohjeet. Palaute Palaute -työkalulla opettaja voi rakentaa kyselyn, johon opiskelijat vastaavat joko anonyymisti tai nimellään. Opettaja voi tarkastella vastauksia koosteena tai yksitellen. Asetukset: Nimeä palaute

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Talotietojen päivittäminen

Talotietojen päivittäminen Talotietojen päivittäminen www.seurantalot.fi-sivustolle Pikaohje seurantalojen omistajayhdistyksille 17.6.2015 Suomen Kotiseutuliitto 1 Ohjeen sisältö Palveluun kirjautuminen s. 3 Talosivu s. 4 Tietojen

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 6/8: Navigoinnin tukeminen Edellinen

Lisätiedot

H5P-työkalut Moodlessa

H5P-työkalut Moodlessa H5P-työkalut Moodlessa 1. H5P-työkalujen käyttöönotto Moodlessa Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Emma Hanhiniemi 1. Klikkaa Moodlen muokkausnäkymässä Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä. 2.

Lisätiedot

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta?

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta? Asiakkaiden työpajat 1. työpaja 11.9.2018 Minun elämäni nyt Miksi oman äänen kuuluminen on tärkeää? Miten elämäni sujuu nyt? 2. työpaja 18.9.2108 Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Näin teet oman tilin!

Näin teet oman tilin! Twitter Näin teet oman tilin! Mene osoitteeseen https://twitter.com/, missä uuden tilin luominen alkaa syöttämällä oma nimi, sähköpostiosoite (Tili pitää vahvistaa eli olemassa oleva osoite) sekä salasana.

Lisätiedot

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Sisällys Prosessin kuvaus... 3 1. Tilaa kielentarkastajan rooli... 4 2. Luo kypsyysnäyte (tentti)... 5 3. Julkaise

Lisätiedot

Kysely palvelusetelipalveluiden tuottajille 2016

Kysely palvelusetelipalveluiden tuottajille 2016 Kysely palvelusetelipalveluiden tuottajille 2016 Polycon Oy toteutti helmikuussa 2016 palse.fi -portaalin käyttäjille kohdistetun kyselyn, jonka tarkoituksena oli selvittää palveluntuottajien kokemuksia

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa.

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa. TAULUKKO 1 Taulukoiden avulla voidaan informaatio esittää havainnollisesti esimerkiksi palstoitettuna. Lisäksi voidaan sijoittaa eri elementit haluttuihin paikkoihin (taulukkotaitto). Taulukko luodaan

Lisätiedot

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO 2017-75-VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT Sisällysluettelo Kuva-, kuvio- ja taulukkoluettelo... 3 1 JOHDANTO... 4 2 TOIMINTAKYKY... 6 2.1 Itsenäisyys...

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Yliopistojen erilliset palautteet. Webropol kyselyn tulokset. RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa

Yliopistojen erilliset palautteet. Webropol kyselyn tulokset. RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa Palvelukonsortion johtoryhmän kokous 3-2011- 3.10.2011 RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa Yliopistojen erilliset palautteet Helsingin yliopisto LIITE R1 Turun

Lisätiedot

SOPPARI. Sopimustoimittajan käyttöohje versio IS-Hankinta Oy

SOPPARI. Sopimustoimittajan käyttöohje versio IS-Hankinta Oy SOPPARI Sopimustoimittajan käyttöohje versio 13.10.2016 IS-Hankinta Oy Sisällysluettelo YLEINEN OSIO s.3 Rekisteröityminen ja palvelun käytön aloittaminen s.5 Käyttäjähallinta s.6 Käyttäjäprofiili s.7

Lisätiedot

Accelerating Your Success. PlanMill 16. Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle

Accelerating Your Success. PlanMill 16. Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle PlanMill 16 Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle Miksi uusi käyttöliittymä? Käyttöliittymäuudistukseen on monta syytä: Teknisesti vanhan käyttöliittymän arkkitehtuuri on tulossa

Lisätiedot

Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja

Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka arvostelet digikokeen ja julkaiset arvosanat opiskelijoille. Suoritusten arvostelun voi aloittaa heti, kun

Lisätiedot

mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011

mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011 mtuutori Opettajan ohje v 2.0-1.2.2011 1 Sisältö Mobiiliominaisuuksien käyttöönotto Mobiilikeskus Mobiilikyselyjen ylläpito ja uuden kyselyn lisääminen Kysymystyypit Mobiilimateriaalit Mobiilimateriaalin

Lisätiedot

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon.

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon. ETUSIVU Kouluterveyskysely 2017 Olet osallistumassa Kouluterveyskyselyyn. Tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lomakkeessa kysytään terveyteen, hyvinvointiin ja koulunkäyntiin liittyviä

Lisätiedot

Yleistä. Suositukset. Rakenne

Yleistä. Suositukset. Rakenne Yhdistysavaimen ulkoasuohjeistus Jyty-liiton yhdistyksille 27.5.2015 Yleistä Tämä on Jytyliiton yhdistyksille laadittu ohjeistus ulkoasun rakentamisesta Yhdistysavain-julkaisujärjestelmään. Tavoitteena

Lisätiedot

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä 10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä Markus Ossi SEO Technician Klikkicom 2011-05-26 2 Henkilökuva Markus Ossi 32 vuotias ekonomi Tehnyt hakukoneoptimointia vuodesta 1998 Hakukoneoptimointiteknikk o Klikkicomissa

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS Kyselyn tulokset Tampereen ammattikorkeakoulu Raportti Lokakuu 215 Sosionomikoulutus 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTONHANKINTA... 4 3 TULOKSET... 5 3.1 Tulokset graafisesti...

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

pikaperusteet 3.3. versio

pikaperusteet 3.3. versio pikaperusteet 3.3. versio IT-palvelut / Hannele Rajaniemi www.jyu.fi/itp/moodle-ohjeet moodle-support@jyu.fi materiaalin koonnut: Hannele Rajaniemi Alustava sisältö Rakennat omaa Moodle kurssiasi, jossa

Lisätiedot

FIKSUJA KYSYMYKSIÄ FIKSUJA KYSYMYKSIÄ. Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta

FIKSUJA KYSYMYKSIÄ FIKSUJA KYSYMYKSIÄ. Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta FIKSUJA Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta 1 Fiksut kysymykset on tarkoitettu sinulle, joka olet ikäihminen ja käytät lääkkeitä. Ikääntyessä on yhä yleisempää tarvita lääkkeitä. Joidenkin kohdalla

Lisätiedot

Suoritusraportointi: Loppuraportti

Suoritusraportointi: Loppuraportti 1 (5) Suoritusraportointi: Loppuraportti Tiimitehtävä, 20 % kurssin arvosanasta Ryhmän vetäjä toimittaa raportit keskitetysti projektiyrityksille Raportti sisältää kaksi osiota: Johdon tiivistelmän (Executive

Lisätiedot