Elina Pankkiiriliike Oy. Varainhoito - hajautettu sijoittaminen Rahastot - Elina Varovainen - Elina Omaisuuslajit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Elina Pankkiiriliike Oy. Varainhoito - hajautettu sijoittaminen Rahastot - Elina Varovainen - Elina Omaisuuslajit"

Transkriptio

1 Elina Pankkiiriliike Oy Varainhoito - hajautettu sijoittaminen Rahastot - Elina Varovainen - Elina Omaisuuslajit

2 Aktiivinen ja turvallinen Elina Pankkiiriliike Elina Pankkiiriliike Oy aloitti toimintansa Olemme toimivan johdon ja hallituksen jäsenten omistama yksityinen sijoituspalveluyhtiö. Elina on henkilökohtaista palvelua korostava yksityisasiakkaiden, yritysten ja yhteisöjen varainhoitaja. Tarjoamme asiakkaillemme täydenvaltakirjan varainhoitoa, laajan kirjon rahastoja ja välitämme yksittäisiä sijoitustuotteita kulloinkin kiinnostavimmilta sijoitusalueilta. Varainhoitajana ja sijoitustoiminnassa olemme keskittyneet kaikkien omaisuuslajien hyödyntämiseen. Omaisuuslajihajautuksen lisäksi hyödynnämme salkunhoidossa sitoutumattoman varainhoidon etuja lähtien Elina Pankkiiriliike on toiminut Elina Omaisuuslajit ja Elina Varovainen -rahastojen varainhoitajana. Toiminnan ensimmäiset kuusi vuotta ovat olleet Elinalle menestyksekkäitä kasvun vuosia. Myös vaikeana finanssikriisin vuonna 2008 pystyimme kasvattamaan liikevaihtoa ja pääsimme positiiviseen tulokseen. Finanssikriisin jälkeen olemme vuosi vuodelta pystyneet parantamaan tulosta ja vahvistamaan tasetta. Panostamme jatkuvasti toiminnan edelleen kehittämiseen, ja pankkiriliikkeemme on vahvassa asemassa kohtaamaan tulevaisuuden haasteet. Elinan kautta sijoitettaessa asiakkaidemme varat ovat aina erillään Elinan varoista. Elinan vahvuus ja jatkuva kehitys varmistavat tulevaisuudessakin mahdollisuutemme palvella asiakkaitamme yhä paremmin. Toimimme Finanssivalvonnan myöntämällä toimiluvalla täydenvaltakirjan varainhoitajana ja sijoitustuotteiden välittäjänä. Olemme Finanssialan Keskusliiton ja Sijoittajien Korvausrahaston jäsen. Sijoituspalvelutoiminnan tuotot (1000 euroa) Liikevoitto (1000 euroa) Tase (1000 euroa)

3 Riskien hallintaa omaisuuslajien hajauttamisella Elina on varainhoitajana keskittynyt omai suuslajihajautukseen. Sijoitusten hajaut tamisella mahdollisimman monentyyppisiin sijoituskohteisiin tavoitellaan erityisesti sijoitussalkun kokonaisriskitason laskua. Esikuvinamme omaisuuslajihajautuksen osalta ovat Yalen ja Harvardin yliopistojen tukisäätiöt. Erityisesti Yalen yliopistoa pidetään yhtenä maailman menestyksekkäimmistä instituutiosijoittajista. Menestyksen taustalla on ollut erityisesti laajaan omaisuuslajihajautukseen perustuva riskien hallinta. Tuotto-odotusten ja riskin suhde Omaisuuslajihajautuksessa on kyse sijoitusten kohdentamisesta perinteisten osake- ja korkomarkkinoiden lisäksi raaka-aineisiin, valuuttoihin, kiinteään omaisuuteen ja pääomarahastoihin. Sijoitusten hajauttamisella mahdollisimman monentyyppisiin sijoituskohteisiin tavoitellaan sijoitussalkun kokonaisriskitason laskua. Hyödynnettäessä korkean tuottoodotuksen sijoitusalueita tavoitellaan samalla kuitenkin pitkällä aikavälillä korkeaa tuottoa. Systemaattisella salkunhoidolla lisätuottoa Sijoitustoiminnan tuottoa voidaan entisestään parantaa kurinalaisella salkunhoidolla. Suhdannesyklien vaikutukset eri omaisuuslajeihin ovat erilaiset, jolloin myös eri omaisuuslajien tuotot poikkeavat toisistaan. Tällöin omaisuuslajien toisistaan poikkeava kehitys mahdollistaa sijoitussalkkujen painotusten muutokset eri omaisuuslajien kesken, ja parhaimmillaan systemaattisella sijoitussalkkujen tasapainottamisella voidaan realisoida sijoituksia hyvin tuottaneista sijoituksista ja ostaa edullisesti heikosti tuottaneita omaisuuslajeja. Näin salkun kokonaisriskitaso jää yksittäisiä omaisuuslajeja alhaisemmaksi, mutta samalla tuottoodotus pitkällä aikavälillä kasvaa. Tuotto-odotus kasvaa Kaikkia omaisuuslajeja hyödyntävä hajautus Osake - korko hajautus Yhdistelmäsalkun riski/ tuotto -suhdetta voidaan parantaa hyödyntämällä kaikkia omaisuuslajeja Omaisuuslajihajautuksella pyritään parantamaan sijoitussalkun riski/ tuotto-suhdetta. Riski kasvaa

4 Omaisuuslajihajautus suositeltavaa kaikille sijoittajille Omaisuuslajihajautus eli sijoitusten kohdentaminen perinteisten osake- ja korkosijoitusten lisäksi muihin omaisuuslajeihin, kuten raaka-aineisiin, kiinteään omaisuuteen ja pääomarahastoihin on suositeltavaa kaikille sijoittajille. Olipa sijoittaja riskiprofiililtaan varovainen tai tuottohakuinen, laajasta omaisuuslajihajautuksesta on hyötyä kaikille perinteiseen osake/korko-hajautukseen nähden. Esimerkiksi myös varovaisen sijoittajan kannattaa pitkällä aikavälillä kohdistaa pieni osa sijoituksista korkosijoitusten lisäksi muihin omaisuuslajeihin. Tällöin suuri korkosijoitusten osuus pitää kokonaisriskitason lyhyemmällä aikavälillä alhaisena sijoitusmarkkinoiden epävarmuutta vastaan. Samalla laajasti hajautetut korkeamman tuotto-odotuksen sijoitukset pitkällä aikavälillä turvaavat korkosijoituksia paremmin salkun reaaliarvon säilymisen esimerkiksi inflaatiota vastaan. Vastaavasti tuottohakuiselle sijoittajalle omaisuuslajihajautus tuo pitkällä aikavälillä etua esimerkiksi pelkkään osakesijoittamiseen verrattuna. Suhdannesyklien ja sijoitusmarkkinoiden muutokset vaikuttavat eri omaisuuslajeihin eri tavalla. Toisistaan poikkeava kehitys mahdollistaa systemaattisessa salkunhoidossa varojen siirron hyvin tuottaneista omaisuuslajeista heikommin tuottaneisiin, ja siten sijoituksia tulee automaattisesti myydä korkeilla kursseilla ja ostaa alhaisilla. Näin sekä riskitaso laskee että pitkän aikavälin tuotto-odotus kasvaa. Varovainen Tuottohakuinen Hakiessaan korkosijoituksia korkeampaa tuottoa tuottohakuisista omaisuuslajeista rationaalinen sijoittaja hyödyntää suhteellisen tasaisesti kaikkia korkean tuotto-odotuksen sijoitusalueita.

5 Elinan varainhoidon strategiat Elinan varainhoidon kulmakivi on asiakasräätälöidyt, henkilökohtaiset sijoitusratkaisut. Varainhoidossa sijoitusstrategiat määritellään muun muassa asiakkaan riski- ja tuottoprofiilin, sijoitushorisontin sekä likviditeettitarpeiden pohjalta. Elinan varainhoito perustuu omaisuuslajihajautukseen Elina toteuttaa varainhoidossa omaisuuslajihajautusta. Omaisuuslajien hajautus kannattaa kaikille sijoittajille, olipa sijoittajan riskiprofiili mikä tahansa. Palvelumme kattaa omaisuuslajihajautukseen perustuvia mallistrategioita usealla riskitasolla varovaisesta tuottohakuiseen ja likviditeetiltään päivittäisestä neljännesvuosittaiseen. Sitoutumatonta varainhoitoa Hyödynnämme salkunhoidossa sitoutumattoman varainhoidon etuja. Valitessamme kuhunkin omaisuuslajiin sijoituskohteita pyrimme hyödyntämään niihin erikoistuneita rahastoyhtiöitä. Sijoituksiksi etsimme keskimääräistä paremmin menestyneitä rahastoja, joiden uskomme yltävän keskimääräistä parempaan tuottoon myös tulevaisuudessa. Aktiivista varainhoitoa Elina on aktiivinen varainhoitaja, joka ottaa kantaa eri omaisuuslajien painotuksiin. Talouskehityksen mukaan pyrimme tunnistamaan kulloinkin houkuttelevimmat sijoitusalueet, ja muutamme tarvittaessa painotuksia niin omaisuuslajien välillä kuin myös niiden sisällä. Elinan varainhoito menestynyt erinomaisesti Olemme menestyneet erinomaisesti omaisuuslajihajautukseen perustuvassa varainhoidossa, myös vaikeina sijoitusvuosina 2008 ja 2009 sekä niiden jälkeen. Finanssikriisin vuonna 2008 varainhoitomme tuotto asiakkaillemme oli vastaavaa tasoa kuin esikuvillamme Yalen ja Harvardin yliopistojen tukisäätiöillä. Laman jäätyä taka-alalle, olemme päässeet vauhdikkaasti takaisin kiinni kasvuun ja päihittäneet selvästi yliopistojen tuotot. Yksityiskohtaiset tiedot varainhoidon riskeistä, likviditeetistä, kuluista ja soveltuvuudesta erityyppisille sijoittajille on saatavilla varainhoidon kuukausikatsauksista. 6/2008-6/2009 6/ / 2010 Yalen säätiö -24,6% +8,9% Harvardin säätiö -27,3% +11,0% Elina -26,0% +25,9% Elinan omaisuuslajihajautukseen perustuvan varainhoidon Tuottohakuisen ja Varovaisen likvidin mallistrategioiden kehitys Varainhoidon kaikkien asiakkaiden sijoitussalkut ovat yksilöllisiä ja saattavat poiketa toisistaan. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. 30 % 20 % 10 % 0 % -10 % -20 % -30 % -40 % -50 % -60 % Omaisuuslajit Tuottohakuinen Varovainen likvidi 03/04/ /10/ /04/ /10/ /04/ /10/ /04/ /10/ /04/ /10/ /04/2011 #(+*#+)##.$ MSCI World net euro #(+#'+)#*#$ #(+*#+)#*#$ #(+#'+)#**$

6 Elina Varovainen -rahasto Elina Pankkiiriliike on toiminut Elina Varovainen -rahaston varainhoitajana lähtien. Tavoitteet ja riskipolitiikka Elina Varovainen -rahaston sijoitustoiminnan tavoitteena on aktiivisen varainhoidon keinoin tuottaa osuudenomistajilleen vertailutuoton (Euribor 3 kk) ylittävä pitkän aikavälin tuotto. Rahaston varat sijoitetaan pääasiassa korkomarkkinoille. Rahaston korkomarkkinasijoitusten ja talletusten yhteenlaskettu osuus Rahaston varoista on vähintään 70 %. Rahaston varoja voidaan sijoittaa myös muihin omaisuuslajeihin, kuten osakkeisiin, raaka-aineisiin, kiinteään omaisuuteen ja pääomarahastoihin, edellä mainittu rajoitus huomioiden. Rahaston varat sijoitetaan pääasiassa sijoitusrahastojen ja yhteissijoitusyritysten osuuksiin. Lisäksi Rahasto voi tehdä suoria sijoituksia muun muassa joukkovelkakirjoihin, rahamarkkinavälineisiin ja osakkeisiin. Rahasto sopii kokonaisvaltaiseksi sijoitusratkaisuksi varovaiselle sijoittajalle. Suosittelemme rahastoa vähintään kolmen vuoden sijoitukseksi. Yksityiskohtaiset tiedot Elina Varovainen -rahaston riskeistä, likviditeetistä, kuluista ja soveltuvuudesta erityyppisille sijoittajille on saatavilla rahaston Avaintieto-esitteestä ja Rahasto-esitteestä. Sijoitusten viitteellinen jakauma omaisuuslajeittain Yllä esitetyt osuudet omaisuuslajien välillä ovat viitteellisiä ja ne voivat vaihdella voimakkaasti, kuitenkin siten että vähintään 70 prosenttia sijoituksista kohdistuu korkomarkkinoille. Elinan varainhoitajat tekevät päätökset kunkin omaisuuslajin painosta sijoitusmarkkinoiden vallitsevan tilanteen mukaisesti.

7 Elina Omaisuuslajit -rahasto Elina Pankkiiriliike on toiminut Elina Omaisuuslajit -rahaston varainhoitajana lähtien. Rahastoa hallinnoi Eufex Rahastohallinto Oy. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka Elina Omaisuuslajit -rahastossa sijoitustoiminnan tavoitteena on aktiivisen varainhoidon keinoin tuottaa osuudenomistajilleen vertailutuoton (75 % MSCI World, 25 % Euribor 3 kk) ylittävä pitkän aikavälin tuotto. Rahaston varat hajautetaan aktiivisesti eri omaisuuslajien ja markkinoiden kesken. Rahaston korkomarkkinoiden ulkopuolisten korkeamman tuotto-tavoitteen ja korkeamman riskin sijoitusten osuus rahaston varoista on keskimäärin 75 %. Eri omaisuuslajeihin sijoitettujen varojen osuus rahaston kokonaisvaroista voi kuitenkin vaihdella voimakkaasti markkinatilanteesta ja salkunhoitajan näkemyksestä riippuen. Rahaston varat sijoitetaan pääasiassa sijoitusrahastojen ja yhteissijoitusyritysten osuuksiin. Lisäksi Rahasto voi tehdä suoria sijoituksia muun muassa osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin. Rahasto sopii kokonaisvaltaiseksi sijoitusratkaisuksi varovaiselle sijoittajalle. Suosittelemme rahastoa vähintään viiden vuoden sijoitukseksi. Yksityiskohtaiset tiedot Elina Omaisuuslajit -rahaston riskeistä, likviditeetistä, kuluista ja soveltuvuudesta erityyppisille sijoittajille on saatavilla rahaston Avaintieto esitteestä ja Rahasto esitteestä. Sijoitusten viitteellinen jakauma omaisuuslajeittain Yllä esitetyt osuudet omaisuuslajien välillä ovat viitteellisiä ja ne voivat vaihdella voimakkaasti. Elinan varainhoitajat tekevät päätökset kunkin omaisuuslajin painosta sijoitusmarkkinoiden vallitsevan tilanteen mukaisesti.

8 Tämä yritysesite ei ole minkään sijoitustuotteen tai palvelun myynti- tai tarjousesite eikä sitä pidä pitää sijoitussuosituksena. Yritysesitteessä esitetyt tiedot on tarkoitettu informatiiviseksi, yleisluontoiseksi tiedoksi. Esitetyt tiedot on hankittu luotettavina pidetyistä lähteistä, mutta Elina Pankkiiriliike ei voi taata niiden paikkansapitävyyttä. Sijoittajan tulee ennen sijoituspäätöstä varmistaa kunkin sijoituspalvelun tai yksittäisen sijoituksen soveltuvuus sijoittajalle. Sijoituspalveluiden ja -tuotteiden riskitasot, likviditeetti ja suositeltavat sijoitusajat poikkeavat toisistaan. Tyypillisesti kaikkia sijoituksia suositellaan pitkäaikaisiksi sijoituksiksi. Suositeltava sijoitusajanjakso on vähintään 3 5 vuotta. Kaikkien sijoitusten arvot voivat nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoituksen arvon kokonaan tai osittain myös suositeltavan sijoitusajan umpeuduttua. Sijoittajan tulee kiinnittää huomiota siihen, että rahoitusvälineiden ostamiseen, omistukseen ja myymiseen liittyy veroseuraamuksia. Sijoittajan tulee huolehtia riittävien verotusta koskevien tietojen hankkimisesta jo ennen sijoituspäätösten tekoa. Jokainen varainhoidon yksittäinen myynti ja osto sekä yksittäiset rahastosijoitukset sekä vaihdot rahastoista toiseen ovat verotuksessa huomioitavia kauppoja. Sijoituspalveluihin ja sijoitustuotteisiin sisältyvistä riskeistä, likviditeetistä, kuluista, sijoituspolitiikasta ja tavoitteista sekä niiden soveltuvuudesta sijoittajalle on tarkemmin kuvattu kunkin palvelun tai tuotteen kuukausikatsauksissa, varainhoitosopimuksissa, avaintieto- ja rahastoesitteissä. Sijoittajan tulee tutustua huolellisesti näihin dokumentteihin ennen sijoituspäätöstä. Lisätietoja Elina Pankkiiriliike Oy:stä palveluntarjoajana on saatavilla yhtiön Internet-sivuilta sekä Tietoa Elina Pankkiiriliike Oy:stä palveluntarjoajana esitteestä. Elina Pankkiiriliike Oy, Uudenmaankatu 7, Helsinki, Puh , Y-tunnus ,

Sijoitusten hoitopalvelu

Sijoitusten hoitopalvelu Sijoitusten hoitopalvelu Vaurastuminen kuuluu kaikille, oma salkunhoitaja jokaiselle. Aktiivista huolenpitoa sijoituksillesi Sijoitusten hoitopalvelu tarjoaa sinulle uudenlaista varojen hoitoa, olitpa

Lisätiedot

OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt

OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt Voimassa 24.9.2014 alkaen. OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori (jäljempänä sijoituskori) tarjoaa valmiin,

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin)

HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin) 1 HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin) SIJOITTAMISEN PERIAATTEITA Sijoittaminen tapahtuu rahastojen kautta käyttäen vähintään kahta varainhoitajaa.

Lisätiedot

Eufex Aegis Erikoissijoitusrahaston sulautuminen EPL Korko Sijoitusrahastoon

Eufex Aegis Erikoissijoitusrahaston sulautuminen EPL Korko Sijoitusrahastoon TIEDOTE 1 Eufex Aegis Erikoissijoitusrahaston sulautuminen EPL Korko Sijoitusrahastoon Sulautumisen syyt Sulautumisen seuraukset Elite Varainhoito Oy selkeyttää rahastovalikoimaansa yhdistämällä kaksi

Lisätiedot

TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2012

TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2012 AALTO-YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA Hyväksytty 29.8.2010 1 (10) TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2012 SIJOITUSPOLITIIKKA 1. AYY SIJOITUSOMAISUUS 1.1. Sijoitusomaisuuden rakenne 1.2. Lähtökohta sijoituspolitiikalle

Lisätiedot

Parempi suunnitelma varoillesi

Parempi suunnitelma varoillesi Parempi suunnitelma varoillesi xx.xx.2014 Presentation name / Author 16.9.2014 2 Tapaamisessa tänään 1. Esittäytyminen 2. Oma tilanteesi 3. Omat tavoitteesi 4. Ratkaisumme sinun tarpeisiisi 5. Päätökset

Lisätiedot

UB SMART ERIKOISSIJOITUSRAHASTO

UB SMART ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB SMART ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO- Laadukasta varainhoitoa rahastomuodossa Erikoissijoitusrahasto UB Smart UB Smart on erikoissijoitusrahasto, jonka varat sijoitetaan kansainvälisille

Lisätiedot

Liite yv 20/1/2015. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ja kuntayhtymäkonsernin. Varallisuuden hoito ja sijoitustoimintaa koskevat periaatteet

Liite yv 20/1/2015. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ja kuntayhtymäkonsernin. Varallisuuden hoito ja sijoitustoimintaa koskevat periaatteet Liite yv 20/1/2015 Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ja kuntayhtymäkonsernin Varallisuuden hoito ja sijoitustoimintaa koskevat periaatteet Hyväksytty yhtymävaltuustossa 8.9.2015, 20 Sisällysluettelo 1. Sijoitustoiminnan

Lisätiedot

Handelsbanken Rahastosalkku -

Handelsbanken Rahastosalkku - Rahastosalkku - aktiivista varainhoitoa sijoitusrahastoilla Sijoitusristeily 2007 Salkunrakentamisen perusperiaatteet Hajauta sijoituksia sekä korko- että osakemarkkinoille Hajauta sijoituksia myös omaisuusluokkien

Lisätiedot

TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2010 SIJOITUSPOLITIIKKA

TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2010 SIJOITUSPOLITIIKKA AALTO-YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA 27.8.2010. hyväksyttäväksi 1 (11) TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2010 SIJOITUSPOLITIIKKA 1. SIJOITUSPOLITIIKKA 1.1. Sijoitusomaisuus 1.1.2010 1.2. Tuottotavoitteet

Lisätiedot

SULAUTUMISIA JA SÄÄNTÖMUUTOKSIA OP-RAHASTOYHTIÖN HALLINNOIMISSA RAHASTOISSA

SULAUTUMISIA JA SÄÄNTÖMUUTOKSIA OP-RAHASTOYHTIÖN HALLINNOIMISSA RAHASTOISSA SULAUTUMISIA JA SÄÄNTÖMUUTOKSIA OP-RAHASTOYHTIÖN HALLINNOIMISSA RAHASTOISSA OP-Rahastoyhtiö Oy:n hallitus on 12.6.2014 päättänyt toteuttaa yhtiön hallinnoimissa issa alempana ilmenevät sulautumiset. Sulautuva

Lisätiedot

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB SMART

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB SMART ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB SMART UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO- Erikoissijoitusrahasto UB Smart älykäs varainhoitorahasto UB Smart on erikoissijoitusrahasto, jonka varat sijoitetaan kansainvälisille

Lisätiedot

Korkosalkun rakentaminen matalan koron aikaan. lokakuu 2012

Korkosalkun rakentaminen matalan koron aikaan. lokakuu 2012 Korkosalkun rakentaminen matalan koron aikaan lokakuu 2012 Miltä maailma näyttää 12 kk:n horisontilla? Globaali kasvu jatkuu ja elpyy 2013 Kiina ja Yhdysvallat elvyttävät Euroopan velkakriisi laimenee

Lisätiedot

Aalto Tasapainoinen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Trendi Sijoitusrahastoon.

Aalto Tasapainoinen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Trendi Sijoitusrahastoon. ASIAKASTIEDOTE 1 (4) Arvoisa Asiakkaamme, Aalto Tasapainoinen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Trendi Sijoitusrahastoon. Elite Rahastohallinto Oy selkeyttää rahastovalikoimaansa siten, että Aalto Tasapainoinen

Lisätiedot

SIJOITUSTOIMINNAN PERIAATTEET Savon koulutuskuntayhtymä

SIJOITUSTOIMINNAN PERIAATTEET Savon koulutuskuntayhtymä HA LLINTO PALV ELU T SIJOITUSTOIMINNAN PERIAATTEET Savon koulutuskuntayhtymä Käsitelty: yhtymähallitus 27.5.2016 xx Hyväksytty: yhtymävaltuusto 14.06.2016 xx Tämä ohje on voimassa 1.8.2016 alkaen toistaiseksi.

Lisätiedot

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT Sijoituspalvelua UB-konsernissa tarjoavan yhtiön (jäljempänä UB ) on sijoituspalvelulain ja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen

Lisätiedot

VERKKOPANKKIIRI SIJOITUSSTRATEGIAT

VERKKOPANKKIIRI SIJOITUSSTRATEGIAT VERKKOPANKKIIRI SIJOITUSSTRATEGIAT toiminnan alusta 1.11.2012-30.6.2015 7 6 5 4 3 Aggressiivinen 47,94% Kasvuhakuinen 37,73% Tasapainoinen 27,88% Maltillinen 18,04% Varovainen 8,64% 2 1-1 1.11.12 1.3.13

Lisätiedot

Tammikuu Aalto Varovainen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Korko Sijoitusrahastoon.

Tammikuu Aalto Varovainen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Korko Sijoitusrahastoon. ASIAKASTIEDOTE 1 (4) Tammikuu 2018 Arvoisa Asiakkaamme, Aalto Varovainen Sijoitusrahasto sulautuu Elite Korko Sijoitusrahastoon. Elite Rahastohallinto Oy selkeyttää rahastovalikoimaansa siten, että Aalto

Lisätiedot

Fennia Varainhoito Oy

Fennia Varainhoito Oy Fennia Varainhoito Oy 1 10.3.2015 Fennia Varainhoito Oy Fennia Varainhoito on ryhmän varainhoitopalvelua tarjoava sijoituspalveluyhtiö (Henki-Fennian 100-prosenttisesti omistama). Tarjoamme asiakkaillemme,

Lisätiedot

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT Sijoituspalvelua UB-konsernissa tarjoavan yhtiön (jäljempänä UB ) on sijoituspalvelulain ja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen

Lisätiedot

TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2013

TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2013 AALTO-YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA Edustajisto hyväks. 29112012 1 (11) TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2013 SIJOITUSPOLITIIKKA 1. AYY SIJOITUSOMAISUUS 1.1. Sijoitusomaisuuden rakenne 1.2. Lähtökohta

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Rahamuseo 2.11.2010 2.11.2010 Tero Oikarinen ja Johanna Örndahl Esimerkkejä suorista sijoituksista Osakkeet Korot Hyödykkeet

Lisätiedot

UB Sijoitusrahastot. Kesäkuu 2014

UB Sijoitusrahastot. Kesäkuu 2014 UB Sijoitusrahastot Kesäkuu 2014 UB Sijoitusrahastot Allocator EM Multi Strategy 2 UB Eurooppa REIT Rahaston varat sijoitetaan eurooppalaisten listattujen kiinteistösijoitusyhtiöiden osakkeisiin. Rahasto

Lisätiedot

METSÄRAHAN SIJOITTAMINEN

METSÄRAHAN SIJOITTAMINEN METSÄRAHAN SIJOITTAMINEN Tässä esityksessä oleva veroinformaatio sisältää yleistä informaatiota 1.1.2016 voimassaolevasta Suomen lainsäädännöstä sekä oikeus- ja verotuskäytännöstä. Se ei ole täydellinen

Lisätiedot

Hajauttamisen perusteet

Hajauttamisen perusteet Hajauttamisen perusteet Sisältö 1. Miksi hajauttaa sijoituksia? 2. Ajallinen hajauttaminen 3. Hajautus omaisuusluokissa 4. Toimialakohtainen hajauttaminen 5. Hajauttaminen yhtiön koon mukaan 6. Maantieteellinen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Kaupunginhallitus 30.03.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 115. Kaupunginhallitus 30.03.2015 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 30.03.2015 Sivu 1 / 1 1313/02.05.05/2015 115 Investointirahaston sijoitusperiaatteet Valmistelijat / lisätiedot: Maarit Vierunen, puh. 046 877 3296 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

MAKROTALOUDEN NÄKYMÄT OSAKEMARKKINOIHIN S AM U L AN G, S I J O I T U S TO I M I N N O N J O H TAJ A

MAKROTALOUDEN NÄKYMÄT OSAKEMARKKINOIHIN S AM U L AN G, S I J O I T U S TO I M I N N O N J O H TAJ A MAKROTALOUDEN NÄKYMÄT OSAKEMARKKINOIHIN S AM U L AN G, S I J O I T U S TO I M I N N O N J O H TAJ A KORKOMARKKINAT LYHYET KOROT KORKOTASO % KORKOTASO % 9/14/2016 2 KORKOMARKKINAT PITKÄT KOROT (HYVÄLAATUISET)

Lisätiedot

NORDIC PROPERTY ERIKOISSIJOITUSRAHASTO

NORDIC PROPERTY ERIKOISSIJOITUSRAHASTO NORDIC PROPERTY ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO- UB Nordic Property Liikekiinteistöistä parempaa tuottoa Erikoissijoitusrahasto UB Nordic Property on liike- ja toimitilakiinteistöihin

Lisätiedot

Elite Alfred Berg Osakevarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Osake Sijoitusrahastoon

Elite Alfred Berg Osakevarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Osake Sijoitusrahastoon ASIAKASTIEDOTE 9.11.2018 1/4 Arvoisa Asiakkaamme, Elite Alfred Berg Osakevarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Osake Sijoitusrahastoon Elite Alfred Berg Osakevarainhoito Sijoitusrahasto

Lisätiedot

Elite Alfred Berg Optimi Erikoissijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Optimaalivarainhoito Sijoitusrahastoon

Elite Alfred Berg Optimi Erikoissijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Optimaalivarainhoito Sijoitusrahastoon ASIAKASTIEDOTE 2.11.2018 1/4 Arvoisa Asiakkaamme, Optimi Erikoissijoitusrahasto sulautuu Optimaalivarainhoito Sijoitusrahastoon Optimi Erikoissijoitusrahasto sulautuu Optimaalivarainhoito Sijoitusrahastoon.

Lisätiedot

eq Hoivakiinteistöt Toimitilaratkaisuja hoivayrityksille Amos Janhunen Salkunhoitaja amos.janhunen@eq.fi +358 40 7092836 2.4.

eq Hoivakiinteistöt Toimitilaratkaisuja hoivayrityksille Amos Janhunen Salkunhoitaja amos.janhunen@eq.fi +358 40 7092836 2.4. eq Hoivakiinteistöt Erikoissijoitusrahasto Toimitilaratkaisuja hoivayrityksille Amos Janhunen Salkunhoitaja amos.janhunen@eq.fi +358 40 7092836 2.4.2014 TEM 1 Tausta eq Hoivakiinteistöt on Suomen ensimmäinen

Lisätiedot

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä

Lisätiedot

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO- UB METSÄ V U O S I T U O T T O T AV O I T E Metsästä parempaa tuottoa Metsä on hyvin arvonsa säilyttävä ja vakaata tuottoa tarjoava sijoituskohde,

Lisätiedot

Aamuseminaari 9.4.2008

Aamuseminaari 9.4.2008 Aamuseminaari 9.4.2008 Rahastouutuuksia alkuvuonna Nordea Absoluuttisen Tuoton Salkku Rahastojen rahasto, joka yhdistää Nordean absoluuttisen tuoton strategioita Positiivista tuottoa ja hajautusta salkkuun

Lisätiedot

Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot

Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot ETF = Exchange-Traded Funds (Pörssinoteerattu rahasto) Rahastoyhtiön ylläpitämä, yleensä passiivinen sijoitusrahasto Seuraa tiettyä markkinaa, yleensä jotain indeksiä

Lisätiedot

Kvalt liite 2 Kv 9.12.2014. Sijoitustoiminnan perusteet SUOMUSSALMEN KUNTA

Kvalt liite 2 Kv 9.12.2014. Sijoitustoiminnan perusteet SUOMUSSALMEN KUNTA 2015 Kvalt liite 2 Kv 9.12.2014 Sijoitustoiminnan perusteet SUOMUSSALMEN KUNTA 2 SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET Kuntalain 13 mukaan kunnanvaltuuston tulee päättää kunnan sijoitustoiminnan yleisistä perusteista.

Lisätiedot

Elina Pankkiiriliike. 5. huhtikuuta 2008. Elina Pankkiiriliike Oy, Uudenmaankatu 7, 00120 Helsinki, p. 09 6120 750, www.elinapl.fi, info@elinapl.

Elina Pankkiiriliike. 5. huhtikuuta 2008. Elina Pankkiiriliike Oy, Uudenmaankatu 7, 00120 Helsinki, p. 09 6120 750, www.elinapl.fi, info@elinapl. Varainhoito Rahastot Pääomaturvatut Elina Pankkiiriliike 5. huhtikuuta 2008 Elina Pankkiiriliike Oy Elina on sitoutumaton kotimainen varainhoitoyhtiö Elina toimii Rahoitustarkastuksen myöntämällä toimiluvalla

Lisätiedot

Korkokauluri X -sijoituskori

Korkokauluri X -sijoituskori Korkokauluri X -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Korkokauluri X -sijoituskori Keskeiset ehdot Sijoituskorin hoitaja: Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö Myyntiaika: 18.4. 7.6.2012 Kohde-etuus: Sampo Pankki

Lisätiedot

Sijoituspolitiikka. Lahden Seudun Ekonomit ry Hyväksytty vaalikokouksessa

Sijoituspolitiikka. Lahden Seudun Ekonomit ry Hyväksytty vaalikokouksessa Sijoituspolitiikka Lahden Seudun Ekonomit ry Hyväksytty vaalikokouksessa 8.11.2017 Sijoitustoiminnan perusperiaatteet 1/4 Lahden Seudun ekonomit ryn sijoitustoiminnan perusperiaatteet ovat yhdistyksen

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Rahamuseo 10.5.2011 Esityksen sisältö Yleiskatsaus sijoituskohteiden valikoimaan Sijoitustuotteiden keskeisiä ominaisuuksia

Lisätiedot

erikoissijoitusrahasto investium osakevarainhoito

erikoissijoitusrahasto investium osakevarainhoito erikoissijoitusrahasto investium osakevarainhoito Erikoissijoitusrahasto Investium Osakevarainhoito hyödyntää kansainvälisesti erityisen ansioituneita salkunhoitajia ja kustannustehokasta indeksisijoittamista.

Lisätiedot

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili AVAINTIETOESITE 01/2017 Tämä asiakirja sisältää sijoittajalle annettavat avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston

Lisätiedot

Eufex Rahastohallinto Oy Y-tunnus 2179399-4 Eteläesplanadi 22 A, 00130 Helsinki 09-86761413 www.eufex.fi/rahastohallinto

Eufex Rahastohallinto Oy Y-tunnus 2179399-4 Eteläesplanadi 22 A, 00130 Helsinki 09-86761413 www.eufex.fi/rahastohallinto EPL Hyödyke Erikoissijoitusrahasto Vuosikertomus 17.6.-31.12.2013 EPL Hyödyke 2013.12.31 Rahaston perustiedot Tuotto A1 Rahastotyyppi Raaka-ainerahasto 1 kuukausi 0.57% Toiminta alkanut 2009.06.01 3 kuukautta

Lisätiedot

Kannuksen kaupunki SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET

Kannuksen kaupunki SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET Kannuksen kaupunki SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET 2 Sisältö 1. SIJOITUSTOIMINNAN MÄÄRITELMÄT... 3 2. SIJOITUSTOIMINNAN YLEISET PERIAATTEET... 3 3. TOIMIALASIJOITTAMISEN PERUSTEET... 3 4. KASSAVAROJEN SIJOITTAMISEN

Lisätiedot

Muutoksia sijoitusjakaumassa. Salkusta on kevennetty (viikolla 6) Nokiaa ja lisätty Fortumin osakkeita noin 10,2 prosentin painoon.

Muutoksia sijoitusjakaumassa. Salkusta on kevennetty (viikolla 6) Nokiaa ja lisätty Fortumin osakkeita noin 10,2 prosentin painoon. Muutoksia sijoitusjakaumassa NOKIAN KEVENNYS, FORTUMIN LISÄYS TÄMÄN VIESTIN TARKOITUS Salkusta on kevennetty (viikolla 6) Nokiaa ja lisätty Fortumin osakkeita noin 10,2 prosentin painoon. Nokiassa koko

Lisätiedot

Erikoissijoitusrahasto UB Reaaliomaisuus

Erikoissijoitusrahasto UB Reaaliomaisuus Erikoissijoitusrahasto UB Reaaliomaisuus unitedbankers.fi Reaaliomaisuus tarjoaa mahdollisuuden päästä kilpailukykyiseen tuottoon keskimääräistä alhaisemmalla riskillä. Juuso Uski sijoitusjohtaja Erikoissijoitusrahasto

Lisätiedot

Suomen Pankkiiriliike. Yritysesittely

Suomen Pankkiiriliike. Yritysesittely Suomen Pankkiiriliike Yritysesittely Suomen Pankkiiriliike Suomen Pankkiiriliikkeen toiminta on käynnistynyt vuonna 1997 ja sen palveluksessa on valtakunnallisesti noin 80 kokenutta asiantuntijaa. Yritys

Lisätiedot

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi Osakekaupankäynti 1, peruskurssi Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa käydään läpi mm. mikä osake on, miten pörssi toimii ja miten osakesäästämisen voi aloittaa. Lisäksi tutustutaan Nordnetin työkaluihin.

Lisätiedot

KAPITALISAATIOSOPIMUKSEN TUOTESELOSTE. Voimassa alkaen.

KAPITALISAATIOSOPIMUKSEN TUOTESELOSTE. Voimassa alkaen. KAPITALISAATIOSOPIMUKSEN TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2014 alkaen. 1 KAPITALISAATIOSOPIMUKSEN TUOTESELOSTE KAPITALISAATIOSOPIMUS Kapitalisaatiosopimuksella hallitset yrityksesi sijoitusomaisuutta tehokkaasti...4

Lisätiedot

KAPITALISAATIOSOPIMUS TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN

KAPITALISAATIOSOPIMUS TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN KAPITALISAATIOSOPIMUS TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.1.2014 ALKAEN TUOTESELOSTE Kapitalisaatiosopimuksella hallitset yrityksesi sijoitusomaisuutta tehokkaasti...3 Monipuoliset sijoituskohteet... 3 Suursijoittajan

Lisätiedot

3.4.2014 Tehokas sijoittaminen TERVETULOA! Hannu Huuskonen, perustajayrittäjä

3.4.2014 Tehokas sijoittaminen TERVETULOA! Hannu Huuskonen, perustajayrittäjä 3.4.2014 Tehokas sijoittaminen TERVETULOA! Hannu Huuskonen, perustajayrittäjä Sijoittamisen rakenteellinen murros rantautumassa myös Suomeen Sijoitustoimialan kehitystä Suomessa helppo ennustaa: innovaatiot

Lisätiedot

Sijoitusstrategia 2017

Sijoitusstrategia 2017 Sijoitusstrategia 2017 LUONNOS 11.1.2017 1 Sisältö 1. Kunnan taustatiedot ja lähtökohdat 1.1. Kunnan sijoitustoiminnan tarkoitus ja määritelmät 1.2. Sijoitustoiminta 1.3. Sijoitusomaisuuden rakenne 1.4.

Lisätiedot

Kanssasijoittamisella erinomaista tuottoa

Kanssasijoittamisella erinomaista tuottoa Fennia Varainhoito Oy Kanssasijoittamisella erinomaista tuottoa Simo Launonen Fennia Varainhoidon Tonttiaamupäivä 29.1.2019 1 11.1.2018 Huttunen Maiju, Fennia 136 vuotta 1934 Nimeksi Liikkeenharjoittajien

Lisätiedot

Säästäjän vaihtoehdot

Säästäjän vaihtoehdot Säästäjän vaihtoehdot Rahamuseon Studia monetaria Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen Osa EU:n finanssivalvontajärjestelmää

Lisätiedot

Laadukas omaisuudenhoito

Laadukas omaisuudenhoito Laadukas omaisuudenhoito :n Yhteistyö: Omaisuudenhoitaja on asiakkaan luottohenkilö ja asiakkaan sekä omaisuudenhoitajan välillä tulee olla mahdollisimman täydellisesti yhtenevät intressit Yhteistyö :

Lisätiedot

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB REAALIOMAISUUS

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB REAALIOMAISUUS ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB REAALIOMAISUUS Reaaliomaisuus tarjoaa mahdollisuuden päästä kilpailukykyiseen tuottoon keskimääräistä alhaisemmalla riskillä. Juuso Uski sijoitusjohtaja Erikoissijoitusrahasto

Lisätiedot

Elite Alfred Berg Korkovarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Korko Sijoitusrahastoon

Elite Alfred Berg Korkovarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Korko Sijoitusrahastoon ASIAKASTIEDOTE 16.11.2018 1/4 Arvoisa Asiakkaamme, Elite Alfred Berg Korkovarainhoito Sijoitusrahasto sulautuu Elite Alfred Berg Korko Sijoitusrahastoon Elite Alfred Berg Korkovarainhoito Sijoitusrahasto

Lisätiedot

LUUMÄEN KUNTA SIJOITUSSTRATEGIA

LUUMÄEN KUNTA SIJOITUSSTRATEGIA LUUMÄEN KUNTA SIJOITUSSTRATEGIA Kh 3.3. 2014 Kv 2014 1. SIJOITUSTOIMINNAN TAUSTAA Luumäen kuntaan on vuosien kuluessa muodostunut sijoitusomaisuus sekä maksuvalmiuden ylittävistä varoista että lahjoituksina

Lisätiedot

Jos osaat säästää rahaa, osaat myös tehdä sitä.

Jos osaat säästää rahaa, osaat myös tehdä sitä. Säästösopimus Jos osaat säästää rahaa, osaat myös tehdä sitä. Sijoittaminen on järkevä tapa vaurastua Mandatum Lifen Säästösopimus on aktiiviseen säästämiseen ja sijoittamiseen sopiva kapitalisaatiosopimus.

Lisätiedot

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB REAALIOMAISUUS

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB REAALIOMAISUUS ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB REAALIOMAISUUS UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO- Reaaliomaisuus tarjoaa mahdollisuuden päästä kilpailukykyiseen tuottoon keskimääräistä alhaisemmalla riskillä. Juuso Uski sijoitusjohtaja

Lisätiedot

Eufex Hedge. Parhaat hedgerahastot yhdessä rahastossa

Eufex Hedge. Parhaat hedgerahastot yhdessä rahastossa Eufex Hedge Parhaat hedgerahastot yhdessä rahastossa Eufex Oy perustettu vuonna 2000 Suomen Rahoitustarkastuksen valvonnan alainen sijoituspalveluyritys liiketoiminta-alueet rahastoanalyysi rahastovarainhoito

Lisätiedot

Aloita säännöllinen rahastosäästäminen sijoita tulevaisuuteen jo tänään

Aloita säännöllinen rahastosäästäminen sijoita tulevaisuuteen jo tänään Aloita säännöllinen rahastosäästäminen sijoita tulevaisuuteen jo tänään Rahastot ja elämästä nauttiminen. Elämästä nauttiminen ei ehkä ensiksi tule mieleesi, kun kuulet sanan rahasto. Säännöllinen rahastosäästäminen

Lisätiedot

Hajauttamisen perusteet

Hajauttamisen perusteet Hajauttamisen perusteet Tervetuloa webinaariin! Tavoitteena on, että opit hajauttamisen perusteet. On kuitenkin hyvä muistaa, että on olemassa muitakin huomioonotettavia yksityiskohtia, joita valistuneen

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin sijoittamisen puitteet ja sijoitussuunnitelma vuosille 2014-2016

Iisalmen kaupungin sijoittamisen puitteet ja sijoitussuunnitelma vuosille 2014-2016 1 (10) Iisalmen kaupungin sijoittamisen puitteet ja sijoitussuunnitelma vuosille 2014-2016 Sijoitustyöryhmä 27.5.2014 Kaupunginhallitus 9.6.2014 Kaupunginvaltuusto x.x.2014 2 (10) Sisällysluettelo 1 Tausta

Lisätiedot

SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin

SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin SIJOITTAJAN OPAS ETF-rahastoihin Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (Exchange-Traded Fund) on rahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. ETF:ien avulla yksityissijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa

Lisätiedot

Salkunhoito Horisontti -sijoituskori

Salkunhoito Horisontti -sijoituskori Salkunhoito Horisontti -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Sijoituskorin keskeiset ehdot Sijoituskorin nimi: Salkunhoito Horisontti -sijoituskori Sijoituskorin hoitaja: Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö

Lisätiedot

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski-tuottoprofiili AVAINTIETOESITE 06/2018 Tämä asiakirja sisältää sijoittajalle annettavat avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston

Lisätiedot

Osakesijoittamisen alkeet. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Osakesijoittamisen alkeet. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Yleistä rahoitusmarkkinoista Rahoitusmarkkinoilla tarkoitetaan markkinoita, joilla rahoituksen tarvitsijat kohtaavat rahoituksen tarjoajat. Rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Säästäjän vaihtoehdot. Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012

Säästäjän vaihtoehdot. Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012 Säästäjän vaihtoehdot Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012 Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 14.11.2012 Terhi Lambert-Karjalainen Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen

Lisätiedot

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO- Metsästä parempaa tuottoa Metsä on hyvin arvonsa säilyttävä ja vakaata tuottoa tarjoava sijoituskohde, joka sopii täydennykseksi monenlaisiin

Lisätiedot

Ålandsbankenin erikoissijoitusrahastot Asuntorahasto ja Tonttirahasto

Ålandsbankenin erikoissijoitusrahastot Asuntorahasto ja Tonttirahasto Ålandsbankenin erikoissijoitusrahastot Asuntorahasto ja Tonttirahasto 2 Vallitsevan korkotilanteen ja globaalien finanssimarkkinoiden epävakauden vuoksi on tärkeää löytää sijoitusvaihtoehtoja korkosijoituksille

Lisätiedot

Fennian Varainhoito. Toimintamalli ja sijoitusratkaisut

Fennian Varainhoito. Toimintamalli ja sijoitusratkaisut Fennian Varainhoito Toimintamalli ja sijoitusratkaisut Maaliskuu 2015 Fennia-konsernin rakenne Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia Toimitusjohtaja Antti Kuljukka Vahinkovakuutuspalvelut 100 % Vakuutusosakeyhtiö

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä

Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä Annettu Helsingissä 2 päivänä huhtikuuta 2004 Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 29 päivänä

Lisätiedot

DANSKE BANK PRIVATE BANKING VARAINHOITOSTRATEGIAT

DANSKE BANK PRIVATE BANKING VARAINHOITOSTRATEGIAT DANSKE BANK PRIVATE BANKING VARAINHOITOSTRATEGIAT VARAINHOITOSTRATEGIAT SISÄLLYSLUETTELO Filosofia... 3 Danske Varainhoitostrategiat... 4 Danske Navigaattori... 8 Danske Horisontti...11 Danske Kehittyvät

Lisätiedot

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski- ja tuottoprofiili

AVAINTIETOESITE. Tavoitteet ja sijoituspolitiikka. Riski- ja tuottoprofiili AVAINTIETOESITE Tämä asiakirja sisältää sijoittajalle annettavat avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston

Lisätiedot

Private Sijoitusvakuutukseen ja Private Kapitalisaatiosopimukseen liitettävissä olevien Danske Bank Private Banking sijoituskorien säännöt

Private Sijoitusvakuutukseen ja Private Kapitalisaatiosopimukseen liitettävissä olevien Danske Bank Private Banking sijoituskorien säännöt Private Sijoitusvakuutukseen ja Private Kapitalisaatiosopimukseen liitettävissä olevien Danske Bank Private Banking sijoituskorien säännöt Danske Varainhoito Korko -sijoituskori säännöt Danske Varainhoito

Lisätiedot

RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS. Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus

RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS. Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus 1.2.2012 1 Rahastoyhtiöiden omistajaohjaus Sisällysluettelo 1 TAUSTAA SUOSITUKSELLE... 2 2 RAHASTOYHTIÖIDEN

Lisätiedot

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO- Metsästä parempaa tuottoa Metsä on hyvin arvonsa säilyttävä ja vakaata tuottoa tarjoava sijoituskohde, joka sopii täydennykseksi monenlaisiin

Lisätiedot

Evli Pankki Oyj. Maunu Lehtimäki, toimitusjohtaja

Evli Pankki Oyj. Maunu Lehtimäki, toimitusjohtaja Evli Pankki Oyj Maunu Lehtimäki, toimitusjohtaja 31.8.2016 Evli on sijoittamiseen erikoistunut yksityispankki, joka auttaa yksityishenkilöitä ja yhteisöjä kasvattamaan varallisuuttaan. Evli pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2018

Markkinakatsaus. Maaliskuu 2018 Markkinakatsaus Maaliskuu 2018 Talouskasvuennusteet - Talouskasvu piristyy maltillisesti 2018 Talousindikaattorit (Economic Surprise Index) - Kehitys vuodesta 2012 Teollisuuden ostopäällikköindeksit -

Lisätiedot

Indeksiobligaatio Afrikka -sijoituskori

Indeksiobligaatio Afrikka -sijoituskori Indeksiobligaatio Afrikka -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Indeksiobligaatio Afrikka -sijoituskori Keskeiset ehdot Sijoituskorin hoitaja: Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö Myyntiaika: 11.5. 21.6.2012

Lisätiedot

Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007

Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007 AVAIMESI VAHVAAN VARAINHOITOON Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007 Markus Salin Salkunhoitaja Elina Pankkiiriliike Oy www.elinavh.fi Elina Pankkiiriliike Oy Elina on sitoutumaton kotimainen varainhoitoyhtiö

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon vai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Paula Kirppu ja Tero Oikarinen Esityksen sisältö Yleiskatsaus sijoitustuotteiden markkinoihin

Lisätiedot

Kaupunginvaltuuston päätös KH/2005/132/0001 SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET

Kaupunginvaltuuston päätös KH/2005/132/0001 SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuuston päätös 13.6.2005 64 KH/2005/132/0001 64 SIJOITUSTOIMINNAN PERUSTEET Kh 79 Kuntalain 13 2 momentin 2 kohdan mukaan valtuuston tulee päättää 7.3.2005 sijoitustoiminnan perusteista. Kurikan

Lisätiedot

DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 2/2014

DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 2/2014 Danske Bank Oyj, www.danskebank.fi DANSKE BANK OYJ:N OSAKETALLETUS 2/2014 Tietoa Osaketalletuksesta: Talletuksen vastaanottaja: Danske Bank Oyj OSAKETALLETUS 2/2014 Osaketalletus 2/2014 kohde-etuudeksi

Lisätiedot

UB Sijoitusrahastot. Maaliskuu United Bankers -konserni Aleksanterinkatu 21 A, Helsinki

UB Sijoitusrahastot. Maaliskuu United Bankers -konserni Aleksanterinkatu 21 A, Helsinki UB Sijoitusrahastot Maaliskuu 2017 United Bankers -konserni Aleksanterinkatu 21 A, 00100 Helsinki UB Omaisuudenhoito UB Securities UB Rahastoyhtiö UB Capital UB Real Assets UB Nordic Forest UB Sijoitusrahastot

Lisätiedot

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV Danske Bank Oyj, www.danskebank.fi SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank Oyj Lainan ISIN-koodi: FI4000050000 KORKOKAULURI XV Viiden

Lisätiedot

Yrityksen sijoitusratkaisu

Yrityksen sijoitusratkaisu Yrityksen sijoitusratkaisu Kokonaisvaltainen ratkaisu yrityksesi sijoittamisen tarpeisiin? Yrityksen sijoitusratkaisu on yrityksille ja yhteisöille suunnattu yksinkertainen ja helppo ratkaisu sijoittamisen

Lisätiedot

Haluatko parempaa tuottoa rahoillesi?

Haluatko parempaa tuottoa rahoillesi? Sijoitusvakuutus Haluatko parempaa tuottoa rahoillesi? Mandatum Lifen Sijoitusvakuutus sopii hyvin sekä omasta että läheisten taloudellisesta turvasta huolehtimiseen, kertyneiden varojen pitkäaikaiseen

Lisätiedot

Nordnetin luottowebinaari

Nordnetin luottowebinaari Nordnetin luottowebinaari Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa opit käyttämään luottoa kaupankäynnissä. Lisää ostovoimaa luotolla, käytä salkkuasi luoton vakuutena ja paranna tuottomahdollisuuksia. Webinaarissa

Lisätiedot

Luottokorilaina Pohjois-Amerikka High Yield. Sijoituskorin esite

Luottokorilaina Pohjois-Amerikka High Yield. Sijoituskorin esite Luottokorilaina Pohjois-Amerikka High Yield Sijoituskorin esite Luottokorilaina Pohjois-Amerikka High Yield Tuottohakuisille sijoittajille suunnattu korkeaa vuotuista korkotuottoa tavoitteleva ratkaisu.

Lisätiedot

Työeläkelaitosten kiinteistösijoitusselvityksen havainnot

Työeläkelaitosten kiinteistösijoitusselvityksen havainnot 1 (6) Työeläkelaitosten kiinteistösijoitusselvityksen havainnot 1 Taustaa 2 Selvityksen kuvaus ja tulokset 2.1 Selvityksen kuvaus 2.2 Selvityksen tulokset Finanssivalvonta teki maaliskuu-elokuu 2012 välisenä

Lisätiedot

Alfred Berg Katsaus eurooppalaisiin osakkeisiin. Lokakuu Kaisa Kivipelto

Alfred Berg Katsaus eurooppalaisiin osakkeisiin. Lokakuu Kaisa Kivipelto Alfred Berg Katsaus eurooppalaisiin osakkeisiin Lokakuu 2016 Kaisa Kivipelto Alfred Berg Aktiivinen Fokus Uusi lähestymistapa omistajuuteen osakevalinnassa Rahasto sopii sijoittajalle, joka Haluaa sijoittaa

Lisätiedot

AVAINTIETOESITE SIJOITUSRAHASTO AKTIA EUROPE SMALL CAP, OSUUSLAJIT JA -SARJAT A, B, C JA D

AVAINTIETOESITE SIJOITUSRAHASTO AKTIA EUROPE SMALL CAP, OSUUSLAJIT JA -SARJAT A, B, C JA D AVAINTIETOESITE 02/2018 Tämä asiakirja sisältää sijoittajalle annettavat avaintiedot rahastosta. Se ei ole markkinointiaineistoa. Avaintiedot on annettava lakisääteisesti, jotta sijoittaja ymmärtäisi rahaston

Lisätiedot

Tervetuloa! Aktia Rahastoyhtiö - Suomen menestynein rahastoyhtiö 2007!

Tervetuloa! Aktia Rahastoyhtiö - Suomen menestynein rahastoyhtiö 2007! Tervetuloa! Aktia Rahastoyhtiö - Suomen menestynein rahastoyhtiö 2007! UUTTA! Markkinakatsaus Aamuseminaari 12.3.2008 Ongelma: USA:n asuntomarkkinat -18% Ongelma: USA:n asuntomarkkinat Rahoituslaitoksilla

Lisätiedot

Rahastosäästämisen ABC

Rahastosäästämisen ABC Rahastosäästämisen ABC Sisältö 1. Sijoitusrahaston määritelmä 2. Rahastojen hinnoittelu & kustannukset 3. Rahastotyypit 4. Säästäminen ja rahastot 5. Rahastot Nordnetin palvelussa 6. Verotus Sijoitusrahaston

Lisätiedot

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN SIJOITUSTOIMINNAN SÄÄNNÖT. Sääntökokoelma C 2 VIII-2014 YKN Mitätöi lehden III

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN SIJOITUSTOIMINNAN SÄÄNNÖT. Sääntökokoelma C 2 VIII-2014 YKN Mitätöi lehden III ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN SIJOITUSTOIMINNAN SÄÄNNÖT Sääntökokoelma C 2 VIII-2014 YKN 24.8.2014 Mitätöi lehden III - 2010 SISÄLLYSLUETTELO: ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN SIJOITUSTOIMINNAN SÄÄNNÖT 3 1. YLEISPERIAATTEET

Lisätiedot

Varallisuudenhoidon trendejä 2012 Arvopaperin Rahapäivä 2011

Varallisuudenhoidon trendejä 2012 Arvopaperin Rahapäivä 2011 Varallisuudenhoidon trendejä 2012 Arvopaperin Rahapäivä 2011 Toni Teppala Nordea Wealth Management Investment Advice & Trading Varallisuudenhoidon trendejä 2012 1. Aktiivinen sijoittaminen 2. Sijoittamisen

Lisätiedot

OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto

OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto OP-Vuokratuotto OP-Vuokratuotto on erikoissijoitusrahasto, jonka kautta pääsee vaivattomasti sijoittamaan kiinteistöihin. Rahasto sijoittaa varansa pääasiassa asuntoihin,

Lisätiedot

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO Kansainväliset Kiinteistöt

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO Kansainväliset Kiinteistöt ERIKOISSIJOITUSRAHASTO Kansainväliset Kiinteistöt TITANIUM kansainväliset kiinteistöt on helppo ja tehokas ratkaisu hajautetusta kiinteistösijoittamisesta kiinnostuneille. Rahasto sopii monenlaisiin sijoitussalkkuihin

Lisätiedot