1. ALAVUDEN ERITYISAMMATTIKOULU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. ALAVUDEN ERITYISAMMATTIKOULU"

Transkriptio

1 1 KOULUTUS 1. ALAVUDEN ERITYISAMMATTIKOULU Alavuden erityisammattikoulu on valtion omistama ammatillinen oppilaitos, jonka toiminta perustuu ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin ja jolle opetusministeriö on myöntänyt erityisen koulutustehtävän toimia ammatillisena erityisoppilaitoksena. Alavuden erityisammattikoulu antaa ammatillista erityisopetusta, valmentavaa ja kuntouttavaa opetusta ja ohjausta, ammatillista lisäkoulutusta sekä toimii opetusta kehittävänä oppilaitoksena. Alavuden erityisammattikouluun voidaan ottaa opiskelijaksi kehitysvammaisia sekä muita ammatillista erityisopetusta tarvitsevia nuoria ja aikuisia. KOULUTUS VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus (Alavus, Kälviä ja Ulvila) (1-2 vuotta) Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus (Alavus, Alajärvi, Ilmajoki, Seinäjoki, Ulvila, Vaasa) (1-3 vuotta) AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS Ammatillinen koulutus on laajuudeltaan 120 ov ja kestää n. 3 vuotta. Opiskelu on käytännön läheistä ja työpainotteista ja siihen sisältyy ammattiopintojen lisäksi yhteisiä opintoja 20 ov. Opiskelijalla on mahdollisuus valita opintoja oppilaitoksen muilta koulutusaloilta ja muodostaa työllistymistä ja itsenäistä elämää mahdollisimman hyvin palveleva opintokokonaisuus. KOULUTUSALAT: Kiinteistönhoidon koulutus (Alavus, Ulvila) Kone- ja metallialan koulutus Puualan koulutus Käsi- ja taideteollisuusalan koulutus Catering-alan koulutus Kotitalous- ja kuluttajapalvelujen koulutus (Alavus, Vaasa)

2 2 Puhdistuspalvelualan koulutus (Ulvila) AMMATILLINEN LISÄKOULUTUS "Todella työelämään" -täydennyskoulutus OPINTOSOSIAALISET EDUT Opiskeluaikana eläke ym. etuudet säilyvät täysimääräisinä. Opiskelija voi hakea tarvittaessa valtion opintotukea ja kuntoisuusetuuksia. Asuminen on ohjattua. Sen tavoitteena on kehittää opiskelijan itsenäisen elämän taitoja. Vapaa-aikanaan opiskelija voi osallistua ohjattuun harrastustoimintaan. Tavoitteena on myönteisten asenteiden luominen harrastustoimintaan, virikkeiden luominen ja omatoimisuuden lisääminen harrastustoimintaa kohtaan. MITEN HAETAAN ALAVUDEN ERITYIS- AMMATTIKOULUUN? Oppilaitos ei kuulu yhteishakuun. Hakemus tehdään oppilaitoksesta saatavalle lomakkeelle. Hakuaika on vuosittain Alavuden erityisammattikoulu Kasarmintie Alavus p. (06) faksi (06) Sähköposti: Kotisivut: Johtaja Kari Aholainen p. (06)

3 3 2. AIKUISKOULUTUS- JA TOIMINTAYKSIKKÖ KAARISILTA Kaarisillan toiminnan tavoitteena on toteuttaa aikuiskasvatusta, johon sisältyvät itsenäisten elämäntaitojen harjoittelu, elinikäinen oppiminen sekä aikuisuuteen tukeminen. Toimintoihin voi osallistua 1-5 päivänä viikossa. Toimintakausi kestää elokuusta toukokuuhun. Toiminta tapahtuu erilaisissa kokoonpanoissa, joita ovat: AIKUISKOULUTUSRYHMÄT Aikuiskoulutusryhmään voi hakeutua peruskoulunsa päättäneet tai muuten koulumaista opetusta tarvitsevat henkilöt. Peruskoulun päättäneelle nuorelle aikuiskoulutusryhmä antaa mahdollisuuden opetella ja harjoitella elämäntaitojaan ennen siirtymistä esimerkiksi erityisammattikouluun tai toimintakeskukseen. Opetus tapahtuu 4-8 henkilön ryhmissä. TOIMINTARYHMÄT Toiminta sisältää mm. ulkotöitä (esimerkiksi haravointi ja lumenluonti), monipuolisia kädentaitoja (esimerkiksi savi- ja kipsityöt, huovutus, paperimassatyöt, kankaanpainanta, kudonta), liikunnallisten taitojen ylläpitämistä ja kehittämistä (esimerkiksi uinti, pelit, lenkkeily) sekä erilaisiin tapahtumiin osallistumista. Ryhmät kokoontuvat kolmena päivänä viikossa puoli päivää kerrallaan. Toiminta tapahtuu 4-8 hengen ryhmissä. Vaikeimmin vammaisille on oma toimintaryhmä, mikä sisältää monipuolisia kädentaitoja (askartelu, maton solmiminen, maalaus, ristipistotyöt jne.) sekä tunnustelu- ja lajittelutehtäviä. HARRASTUS- JA VAPAA-AJAN TOIMINTA Toiminnan tavoitteena on tutustua ja osallistua erilaisiin vapaa-ajan viettomahdollisuuksiin. Toimivia ryhmiä ovat mm. draama (esimerkiksi tunteisiin tutustuminen, näytteleminen, mielikuvituksen käyttö), musiikki (laulaminen, soittimiin tutustuminen, rytmiharjoitukset jne.), kuvataide, tanssi (sekä käveleville että pyörätuolia käyttäville), uinti (sisältää vesijumppaa, puhtaudesta huolehtimista ja rentoutumista jne.) ja hyvänolonryhmä (esimerkiksi hierontaa, käsien- ja jalkojen hoitoa, kauneudenhoitoa, rentoutusta, keskustelua mielihyvää tuottavista asioista).

4 4 KURSSITOIMINTA Kurssin sisältö perustuu eri aiheisiin, joita ovat esimerkiksi kuvataide, liikunta (pelit jne.), draama (mielikuvaharjoitukset jne.), ruoanlaitto ja leipominen. Hakeminen kurssille tapahtuu erikseen ilmoitettavana ajankohtana. YKSILÖOHJAUS Yksilöohjausta haetaan henkilöille, jotka tarvitsevat henkilökohtaista ohjausta/tukea hänelle mieluisan ja soveltuvan toiminnan parissa. Yksilöohjausta saa esimerkiksi kädentaidoissa, liikunnassa (uinti, sauvakävely jne.) ja ATK:ssa (netin käyttö, pelit jne.). Tarkoituksena on kehittää ja arvioida asiakkaan taitoja sekä tukea hänen valmiuksiaan osallistua jatkossa ryhmätoimintaan. RYHMIEN TOIMINTA SISÄLTÄÄ SEURAAVIA OSA-ALUEITA: Asuminen, itsestä ja ympäristöstä huolehtiminen, joita ovat mm. ruokaileminen, henkilökohtainen hygienia, vaatetus, kunnon ylläpitäminen) Työ- ja päivätoiminta (mm. toiminnan suunnittelu, välineiden käyttö, työskentelytavat, ongelmien ratkaiseminen, luovat toiminnot ja viriketoiminta) Vapaa-aika ja harrastukset (mm. erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin tutustuminen) Kommunikaatio, sosiaaliset ja akateemiset taidot (mm. itsensä ilmaiseminen, vammatietoisuus) MITEN KAARISILTAAN HAETAAN? Hakuaika Kaarisiltaan on keväällä (maalis-huhtikuussa). Hakulomakkeita saa joko Kaarisillasta tai Eskoon palvelukeskuksen sosiaalityöntekijöiltä p. (06) Eskoon palvelukeskus/ Aikuiskoulutus- ja toimintayksikkö Kaarisilta Päätie Seinäjoki p. (06) , (06) kotisivu: Yksikön esimies Saija Pellinen p Sähköposti:

5 5 3. LEHTIMÄEN OPISTO Lehtimäen opisto on v perustettu erityiskansanopisto, joka toimii vapaan sivistystyön lain mukaisena oppilaitoksena ja jonka ylläpitämisluvan on myöntänyt opetusministeriö. Ylläpitämisluvan mukaan opiston tarkoituksena on elinikäisen oppimisen periaatteiden pohjalta tukea vammaisten henkilöiden oppimista, kasvua ja persoonallisuuden kehittymistä ja kykyä toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina kansalaisina. Opiston tehtävänä on järjestää yleissivistävää, ammatillissivistävää ja elämänhallintaan sekä omaehtoiseen opiskeluun valmentavaa koulutusta ensisijaisesti moni- ja vaikeavammaisille. Opetuksen tavoitteena on valmiuksien lisääntyminen ammatilliseen ja yleissivistävään jatko-opiskeluun, aikuistumisen ja itsenäistymisen tukeminen, henkilökohtaisen kehityksen edistäminen, valmiuksien hankkiminen itsenäiseen elämään kuten asumiseen, ihmissuhteiden hoitamiseen, mielekkääseen vapaa-ajan viettoon ja terveiden elämäntapojen omaksumiseen. Opiskelijat ovat 16 vuotta täyttäneitä peruskoulun mukautetun oppimäärän suorittaneita, harjaantumiskoulun käyneitä tai muusta syystä erityisopetusta tarvitsevia. Opiskelijoina on mm. CP- ja liikuntavammaisia, kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutujia sekä monivammaisia nuoria ja aikuisia. LEHTIMÄEN OPISTO TARJOAA: Opintolinjat: Valintakurssit, koulutuskokeilut, opintolinjat, itsenäistymiskurssit, yksilölliset opiskelujaksot sekä asumisvalmennusjaksot Kurssit: Erityisratsastuskurssit, ATK-kurssit, kursseja kesään, Tavataan taas - kurssit, Monimuoto-opiskelu, kursseja muille vammaisille, kursseja polioinvalideille sekä kursseja veteraaneille. Kelan kurssit: Aikuisille, lapsille ja nuorille, perheille sekä ratsastusterapiakurssit OPINTOSOSIAALISET EDUT Kansanopisto on sisäoppilaitos, jossa opiskelu, asuminen ja vapaaajanviettäminen muodostavat pedagogisen, opiskelijan kasvua tukevan kokonaisuuden. Täysihoitoon kuuluu päivittäin aamupala, lounas ja päivällinen sekä iltapala, joiden valmistamisesta huolehtii keittiöhenkilökunta.

6 6 MITEN LEHTIMÄEN OPISTOON VOI HAKEA? Lehtimäen opisto ei kuulu yhteishaun piiriin, vaan lukuvuoden kestäville opintolinjoille osallistumismahdollisuudet kartoitetaan joko kesäaikana järjestettävillä viikon kestävillä valintakursseilla tai talvikaudella tapahtuvien koulutuskokeilujen aikana. Hakulomakkeet voi ottaa internetistä osoitteesta Esitteitä toiminnasta voi tilata opistolta. Lehtimäen Opisto PL Lehtimäki Puhelimet: - Keskus (06) Toimisto (06) Opiston sähköposti: lehtimaki.opisto@opisto.lehtimaki.fi Kotisivu: Rehtori Sisko Halonen

7 7 4. PERTTULAN ERITYISAMMATTIKOULU Perttulan erityisammattikoulu on valtion omistama ammatillinen erityisoppilaitos ja ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus. Oppilaitos on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille. Useimmat opiskelijat ovat suorittaneet peruskoulunsa mukautetussa opetuksessa tai harjaantumisopetuksessa. KOULUTUS (Lukuvuonna ) AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS: Kaikki muut koulutukset toteutetaan Hämeenlinnassa, paitsi sosiaali- ja terveysalan koulutus. Koulutuksen perustuvat alan perustutkintojen opetussuunnitelmiin, joita on mukautettu opiskelijoille soveltuviksi. Tekniikan ja liikenteen ala Autoalan koulutus Kiinteistönhoidon koulutus Varastoalan koulutus Matkailu-, ravitsemus- ja talousala Ruokatuotannon koulutus Kotitalous- ja puhdistuspalvelualan koulutus Kulttuuriala Tekstiilialan koulutus Sosiaali- ja terveysala Sosiaali- ja terveysalan koulutus (Tampere) Luonnonvara-ala Luontais- ja metsäalan koulutus Puutarha- ja viheralan koulutus Ammatillinen koulutus kestää yleensä 3 vuotta, mutta se voidaan toteuttaa yksilöllisesti lyhyempänäkin. Opiskelu on työpainotteista ja sisältää ammatillisten opintojen lisäksi kaikille yhteisiä opintoja. Työssäoppimista järjestetään myös opiskelijan kotipaikkakunnalla. VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Hämeenlinna, Lahti) Koulutus tunnetaan lyhenteellä AVA. Se on vuoden pituinen ja yhtenä tavoitteena on löytää soveltuva ammattikoulutusala tai muu jatkoopiskelupaikka. Kuvataidepainotteinen valmentava koulutus (Hämeenlinna) Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava (Forssa, Kuusankoski, Kerava, Hämeenlinna) Valmentava ja kuntouttava koulutus vaikeimmin vammaisille henkilöille (Lahti ja Tampere, myös Kuusankosken ryhmässä on paikkoja vaikeimmin

8 8 vammaisille) Edellä mainitut valmentavat koulutukset voivat kestää 1-3 vuotta ja opiskelijoiden tavoitteet ovat varsin yksilöllisiä. Pääkoulu sijaitsee Hämeenlinnassa ja sinne voi hakeutua eri puolilta Suomea, koska siellä on sisäoppilaitos. Muilla paikkakunnilla järjestetty opetus on tarkoitettu lähinnä sen alueen nuorille. Tampereelle sosiaali- ja terveysalan koulutukseen voi hakeutua kauempaakin, mikäli opiskelijalle järjestyy asuminen omin voimin. LISÄKOULUTUS JA TYÖSSÄ OLEVIEN AIKUISTEN KURSSIT Oppilaitos järjestää lisäkoulutusta erilaisiin tarpeisiin. Viikon mittaisia kursseja on järjestetty kesäisin sisäoppilaitoksella. Lisäksi voidaan järjestää koulutusta myös muilla paikkakunnilla, esim. toimintakeskuksissa tai muille työssä oleville erillisen sopimuksen mukaan. Kursseja on järjestetty mm. hygieniaosaamisessa, eri ammattialoilla, arkielämän taidoissa, tietotekniikassa ryhmille ja yksilöllisestikin. Kurssit suunnitellaan ja kustannukset sovitaan erikseen. Yhteyttä kannattaa ottaa toimialajohtaja Seija Salmiseen ((03) ) tai ohjaaja Seija Sajalahteen ((03) ). ASUMINEN Suurin osa Hämeenlinnan pääoppilaitoksessa opiskelevista asuu oppilaitoksen asuntoloissa Perttulan alueella. Koulun alueella on ympärivuorokautinen valvonta. Asuntolatoiminta tukee ja kehittää opiskelijan valmiuksia itsenäiseen elämään. Kullakin opiskelijaryhmällä on omat asuntolanohjaajansa. OPINTOSOSIAALISET EDUT Opetus ja asuminen opiskelija-asuntolassa ovat maksuttomia. Oppilaitos kustantaa koulupäivien lounasruokailun ja taukokahvit sekä järjestää sisäoppilaitoksella maksullisena muut ateriat (aamupala, päivällinen, iltapala). Luonnonvara-alan opiskelijoiden opintososiaaliset edut ruokailussa ovat lain mukaan hieman laajemmat, heille kustannetaan myös aamupala ja päivällinen. Oppilaitoksella on vapaa-ajanohjaaja ja siellä järjestetään monenlaisia ohjattuja vapaa-ajan toimintoja sekä kannustetaan omaehtoiseen vapaaajanviettoon. Opiskelijat saavat terveydenhoitajan, psykologin ja sosiaalityöntekijän palveluja tarvittaessa. Hämeenlinnan terveyskeskuslääkäri pitää oppilaitoksessa vastaanottoa kuukausittain.

9 9 MITEN PERTTULAN ERITYISAMMATTIKOULUUN VOI HAKEA? Perttulan erityisammattikouluun haetaan omalla oppilaitoksesta saatavalla hakulomakkeella. Hakulomakkeet vuonna 2006 alkaviin koulutuksiin julkaistaan kotisivuilla marras-joulukuussa Opiskelijavalinnassa kiinnitetään huomiota erityisopetuksen tarpeeseen, koulutusmotivaatioon ja -tarpeeseen, aikaisempaan koulunkäyntiin ja työkokemukseen, fyysiseen ja psyykkiseen kuntoon, kehitystasoon, itsenäisyyteen ja sosiaaliseen sopeutuvuuteen. Opiskelijavalinnan yhteyshenkilö Leena Valmu p. (03) Perttulan erityisammattikoulu PL Hämeenlinna p. (03) Sähköposti: Kotisivu: Oppilaitoksen rehtori Reija Keltomäki

10 10 5. KURIKAN AMMATTIOPPILAITOS Kurikan ammattioppilaitos tarjoaa: turvallisen opiskeluympäristön ja asumisen tekemällä oppimista ja uutta teknologiaa musiikkivalinnaisuuden/bänditoimintaa monialaisen oppimisympäristön ja laajan valinnaisuuden yksilöllisen opetussuunnitelman ja kaksoistutkintomahdollisuuden osaavan ja kannustavan henkilöstön ja vahvan oppilashuollon Ammattioppilaitoksessa pyritään tarjoamaan koulutusta mahdollisimman monelle nuorelle heidän erityistarpeensa huomioiden. Pienryhmien opettajat ovat erityisopettajia ja oppilaitoksessa on päätoiminen koulukuraattori. Pienryhmissä opiskelee 8-10 henkilöä. HOJKS-POHJAINEN KOULUTUS: Cateringalan perustutkinto Suurtalouden ruokatuotannon koulutusohjelma (HOJKS- pohjainen, opetus pienryhmässä) Puualan perustutkinto Puusepän koulutusohjelma (HOJKS- pohjainen, opetus pienryhmässä) Vaatetusalan perustutkinto Pukuompelun ja asustealan koulutusohjelmat (opetus integroituna yleisopetukseen) MUUT OPETUSALAT: Autoalan perustutkinto Kone- ja metallialan perustutkinto Talotekniikan perustutkinto Rakennusalan perustutkinto Sähköalan perustutkinto Turvallisuusalan perustutkinto Verhoilualan perustutkinto Musiikinopiskelu (valinnaisaine) on avointa kaikille halukkaille. OPINTOSOSIAALISET EDUT Lounas ja aamupuuro eivät maksa opiskelijoille mitään. Opiskelijoille on lisäksi edullinen päiväkahvi ja iltaruokailumahdollisuus. Asuntolassa on viihtyisät solutyyppiset asunnot, joissa on maksuton internet-liittymä. Asuntolanvalvojan palvelut luovat turvallisen asuinympäristön. Kustannuksia syntyy ainoastaan oppikirjojen ja mahdollisesti työvaatteiden hankinnasta.

11 11 MITEN KURIKAN AMMATTIOPPILAITOKSEEN VOI HAKEA? Ammattioppilaitokseen haetaan yhteishaun kautta. Hakulomakkeita saa muun muassa eri oppilaitoksista, työvoimatoimistosta ja Kelasta. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä oppilaitoksen opinto-ohjaajaan Risto Ojanperään soittamalla numeroon tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen Oppilaitokseen voivat nuoret vanhempineen mennä tutustumaan, kunhan sopii asiasta etukäteen opinto-ohjaajan kanssa. Opiskelua on mahdollista kokeilla muutaman päivän ajan haluamallaan koulutusalalla. Kurikan ammattioppilaitos Huovintie Kurikka p. (06) Sähköposti: aol.kurikka@aol-kurikka.fi Kotisivut: Rehtori Terho Oksanen

12 12 6. ETELÄ-POHJANMAAN OPISTO Etelä-Pohjanmaan opisto toimii maakunnallisena sitoutumattomana aikuisoppilaitoksena. Opiston toiminta-ajatukseen kuuluu tarjota mahdollisuuksia tasokkaaseen ja tarpeelliseen kasvatukseen, koulutukseen ja persoonalliseen kehitykseen yleissivistävän ja ammatillis-sivistävän koulutuksen alueella. Opiston toimintamuotoina ovat 1-3 -vuoden mittaiset koulutusohjelmat, avoimen yliopiston opetus, lyhytkurssitoiminta, ammatillinen lisäkoulutus ja muut erilaiset koulutustapahtumat. KOULUTUS- JA VALMENNUSOHJELMAT Opiston koulutusohjelmien opetuksella luodaan opiskelijalle edellytyksiä työelämään ja jatko-opintoihin. Opiston yhdellätoista koulutuslinjalla annetaan yleissivistävää ja ammatillissivistävää opetusta. Nuoriso- ja vapaaajanohjauksen perustutkinto on ammattiin valmistavaa koulutusta. Lisäksi opistossa on mahdollista suorittaa kuuteen eri ammattitutkintoon valmentavaa koulutusta ja suorittaa myös niihin kuuluvat näytöt. SYKSYLLÄ 2005 ALKAVAT KOULUTUS- JA VALMENNUSOHJELMAT Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto Kansanmusiikin koulutusohjelma Ala-Könni Opistossa Kaustisilla Pohjanmaan kirjoittajakoulu Tanssi- ja teatteritaiteen koulutusohjelma Terveyden edistämisen koulutusohjelma (Myös englannin, lääketieteen, oikeustieteen, opettajankoulutuksen, psykologian valmennusohjelmat sekä yliopistoväylä) KURSSITOIMINTA Järjestämme lyhytkursseja ympäri vuoden sekä viikolla että viikonloppuisin. Ilmainen kurssiesitteemme ilmestyy kolme kertaa vuoden aikana: keväällä, kesällä ja syksyllä. Esitteen voi tilata opistolta puhelimitse tai sähköpostitse. Tervetuloa virkistäytymään, viihtymään ja oppimaan uutta! Tulevia kursseja ovat muun muassa: Iloa työhön, työstä iloa Ongelmakoirakurssi Tietotekniikan peruskurssi Aarrekorttikurssi Pää- ja hartiaseudun hieronta Showtanssikurssi Koirien tapakasvatuskurssi Shiatsun jatkokurssi

13 13 Hevosten käsittelykurssi Ensiapu 1 ja 2 Hyvä itsetunto- tie menneisyyteen Jalkahoito Lavatanssikurssit Numerologia Ammatillisen lisäkoulutuksen alueella opisto järjestää eri kohderyhmille koulutusta, joka tähtää kurssilaisen henkilökohtaisen ammattitaidon lisäämiseen. MITEN KOULUTUKSEEN TAI KURSSEILLE HAETAAN? Internetistä sivulta voi tilata hakulomakkeet. Jos haluat lisätietoa opiskelusta, soita toimistoon p. (06) tai lähetä sähköpostia osoitteeseen toimisto@epopisto.fi. Kursseista voit kysyä Pirjo Töyliltä p.(06) tai sähköpostilla kurssit@epopisto.fi Etelä-Pohjanmaan opisto Opistontie Ilmajoki p. (06) telefax (06) sähköposti: toimisto@epopisto.fi Rehtori Reijo Kauppila

14 14 7. KUHANKOSKEN ERITYISAMMATTIKOULU Kuhankosken erityisammattikoulu on valtion ylläpitämä ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa -yksilöllisen opetuksen -opettajat erityisopettajia -oppimisen tukena monipuolinen opiskelijahuoltohenkilöstö -sisäoppilaitoksessa ohjattu asuntola ja yövalvonta Koulutus on tarkoitettu pääasiassa kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille sekä muille oppijoille, jotka tarvitsevat erityisiä tukitoimia oppimisessaan. Lisäksi oppilaitos tarjoaa palvelujaan myös muille asiakas- ja sidosryhmille osana palvelu- ja kehittämiskeskustoimintaa. Lukuvuonna alueellista koulutusta järjestetään Laukaassa, Äänekoskella, Suolahdessa, Jyväskylässä, Jämsässä, Sysmässä, Mikkelissä, Kuopiossa ja Pyhäjärvellä. KOULUTUS VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS ( ov): Oppilaitos järjestää ammatilliseen peruskoulutukseen sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa ja kuntouttavaa opetusta ja ohjausta. Opiskelussa painottuvat: aikuistuminen ja itsenäistyminen, jatkokoulutusmahdollisuudet, ammatillisen tulevaisuuden suunnittelu, valmiudet mahdollisimman omatoimiseen elämään työssä, asumisessa ja vapaa-aikana, itseilmaisu ja vuorovaikutustaidot sekä elinikäisen oppimisen valmiudet ja halu kehittää itseään. AMMATILLISEEN PERUSTUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS (120 OV): Opiskelu tapahtuu pääasiassa tekemällä, joten luku- ja kirjoitustaito ei ole välttämätön. Oppilaitos tarjoaa: Metsätalouden perustutkinto metsätalouden koulutusohjelma Puutarhatalouden perustutkinto puutarhatuotannon koulutusohjelma Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto esinesuunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma tekstiilin ja vaatetuksen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma Kotitalous- ja kuluttajapalvelujen perustutkinto kotitalouspalveluiden koulutusohjelma Kuvallisen ilmaisun perustutkinto kuvallisen ilmaisun koulutusohjelma Sosiaalialan koulutus

15 15 Ammatillinen lisäkoulutus ja oppisopimuskoulutus Koulutuskokeilut OPINTOSOSIAALISET EDUT Kuhankosken erityisammattikoulun opiskelijahuoltoon kuuluvat asuntolan ohjaushenkilöstön, opiskelijaterveydenhuollon, psykologin ja sosiaalityöntekijöiden palvelut. Opiskelijan kokonaiskuntoutuksen edistämiseksi oppilaitos toimii tiiviisti yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden ja muiden kuntoutuspalveluiden tuottajien kanssa. ASUMINEN Kuhankosken erityisammattikoulu tarjoaa sisäoppilaitoksessa opiskeleville opiskelijoille mahdollisuuden ohjattuun asuntola-asumiseen 1-2 hengen huoneissa. Asuntolassa on yövalvonta. Ohjaajat järjestävät myös vapaa-ajan toimintaa. Asumistaitoja harjoitellaan monipuolisesti ohjaushenkilöstön tukemana omista tavoitteista lähtien. Asuntola on avoinna joka toinen viikonloppu. Asumispalveluiden yhteyshenkilö on johtava ohjaaja Sari Jussila, jonka puhelinnumero on KUINKA KUHANKOSKELLE HAETAAN? Hakuaika koulutuksiin on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Muina aikoina voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja. Alkavasta koulutuksesta saat lisätietoja -sivulta. Hakulomakkeita ja lisätietoja saa myös oppilaitoksesta p. (014) ja jos olet kiinnostunut tulemaan tutustumiskäynnille tai koulutuskokeiluun soita (014) Kuhankosken erityisammattikoulu Kantolantie Laukaa p. (014) faksi: (014) sähköposti: kotisivut: Rehtori Martti Virtala

16 16 8. SEINÄJOEN AMMATTIOPPILAITOS TOIMINTA-AJATUS SeAol tuottaa ja kehittää talousalueen tarpeisiin ammatillista perus-, jatko- ja täydennyskoulutusta nuorille ja aikuisille yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa. Seinäjoen ammattioppilaitos tarjoaa kehitysvammaisille henkilöille: TALOUSKOULU - OPI ELÄMÄÄ! Koulutus antaa taitoja ja tietoja kotitalouden tehtäviin mm. ruoanvalmistukseen, leipomiseen, kodinhoitoon, asunnon suunnitteluun, ompeluun, neulomiseen, kuluttajatieto- ja ihmissuhdetaitoihin. Koulutus antaa monipuoliset mahdollisuudet valinnaisiin opintoihin. Käsitöissä ommellaan ja neulotaan, mitä halutaan, esim. viimeisimmät trendivaatteet ja/tai villapaidat, suuntautumisen mukaan. Sisustamisessa sekä kodin- ja tekstiilin hoidossa opetellaan hoitamaan omat ja kodin tekstiilit ja jalkineet, tutustutaan kodin pintamateriaaleihin ja niiden puhdistukseen ja perehdytään asunnon valintaan ja sisustamiseen. Opetuskeittiöllä tehdään monenlaista tavallista kotiruokaa lihapullista paistiin. Siellä opitaan tekemään hyvää pullaa, täytekakkuja, pikkuleipiä ja monenlaista muuta hyvää. Yhteiskunnassa ja kuluttajana toimimisesta saadaan tietoa. Ja esimerkiksi siitä, miten toimitaan perheessä ja kuluttajana, erilaisissa kiperissäkin tilanteissa. Elämän eliksiirissä opetellaan kaikkea tarpeellista, mukavaa ja terveellistä itselle, aiheina ovat esimerkiksi eri hoitomuodot, kulttuurit ja käytöstavat. Talouskoulun opinnot ovat soveltuvin osin hyväksiluettavia jatko-opinnoissa. Opinnot on jaettu opintokokonaisuuksiin eli moduuleihin, jotka voi suorittaa luokattomasti. Opinnot voi aloittaa milloin tahansa jakson tai moduulin alussa tai normaalisti elo- tai tammikuussa. MUUT OPINTOALAT Millään opintoaloilla ei järjestetä pienryhmäopetusta, ei myöskään kotitalousopetuksessa (talouskoulussa). Se, miten opinnoista selviää, riippuu tietenkin hakijasta. Jos kuitenkin kiinnostusta muihin oppilaitoksemme aloihin löytyy, hakemuksen voi lähettää suoraan oppilaitokseen. Tällöin tapaamme opiskelijan kanssa ja keskustelemme hänen mahdollisuuksistaan opiskeluun.

17 17 KUINKA HAETAAN SEINÄJOEN AMMATTIOPPILAITOKSEEN? Hakeminen kaikkiin SeAol:n ammatillisiin perustutkintoihin ja kotitalousopetukseen (talouskouluun) tapahtuu erillisellä hakemuksella tai yhteishaun kautta joustavalla hakemuksella. Opiskelijaksi hakeutumiseen liittyy tarvittaessa haastattelu. Lisätietoja opiskelusta antaa opinto-ohjaaja Maija-Liisa Saarnisto p Hänen sähköpostiosoitteensa on Seinäjoen koulutuskeskus Seinäjoen ammattioppilaitos PL Seinäjoki Maija-Liisa Saarnisto, opinto-ohjaaja p Sähköposti: Rehtori Matti Yli-Lahti p tai Sähköposti:

18 18 9. SEINÄJOEN KOULUTUSKESKUS, OPPISOPIMUSPALVELUT Oppisopimuskoulutus on joustava tapa hankkia ammattitaito työn ohessa. Oppisopimuskoulutus perustuu työsuhteeseen. Työnantaja maksaa työntekijälle työehtosopimuksen mukaista palkkaa hänen tekemästään työstä. Oppisopimukseen kuuluu aina ammattiin opiskelu. Opiskella voi ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa. Katso tutkinnot netissä osoitteessa Ammattiin oppiminen tapahtuu pääasiassa omalla työpaikalla. Työpaikalle nimetään tueksi työpaikkakouluttaja, joka on alansa osaava mestari. Lisäksi kotona opiskellaan ja tehdään itsenäisiä opiskelutehtäviä. Oppisopimuskoulutukseen kuuluu tietopuolinen lähiopetus oppilaitoksessa. Lähiopiskelupäiviä on vain vähän. Osaaminen varmistetaan näytöllä. Siinä näytetään, että osataan se, mitä tutkinnon tavoitteissa sanotaan. OPINTOSOSIAALISET EDUT Opetus on maksuton niin opiskelijalle kuin työnantajalle. Jos työntekijä ei saa palkkaa tietopuolisen lähiopetuksen päiviltä, hän saa päivärahaa 14 euroa/päivä. Matkakorvausta saadaan linja-autolipun hinnan mukaan, jos opiskelu on eri paikkakunnalla kuin työpaikka tai kotipaikkakunta. Lisäksi työntekijä saa majoituskorvausta 5 euroa/päivä. MITEN OPPISOPIMUSOPISKELIJAKSI VOI PÄÄSTÄ? Oppisopimuskoulutuksen aloittamisen edellytykset ovat sopiva työpaikka, koulutuksesta kiinnostunut työnantaja ja opiskelija sekä oppisopimuksen tekeminen ja henkilökohtaisen opiskeluohjelman laadinta. Sovi työnantajasi kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus. Jos sinulla ei vielä ole työnantajaa, etsi sellainen itse tai työvoimatoimiston kautta. Mieti työnantajan kanssa, millainen koulutus on tarpeen. Tutustu koulutustarjontaan, esimerkiksi Seinäjoen koulutuskeskuksen tarjontaan voit tutustua osoitteessa Voit ottaa yhteyttä oppisopimuspalveluihin p , niin siellä neuvotaan lisää. Seinäjoen Koulutuskeskus, Oppisopimuspalvelut Ammattikoulunkatu 3 A Seinäjoki p faksi: sähköposti: oppisopimus@sedu.fi kotisivu:

19 SEINÄJOEN KOULUTUSKESKUS, AIKUISKOULUTUS Seinäjoen koulutuskeskus järjestää monipuolista ja monialaista koulutusta aikuisille, jotka haluavat ylläpitää ja kehittää osaamistaan. Aikuiskoulutus järjestää monipuolista koulutusta viidessä eri oppilaitoksessa Seinäjoella, Kauhajoella, Ilmajoella, Ähtärissä ja Jurvassa. Löydät aikuiskoulutuksen tarjonnan netistä osoitteessa Aikuiset voivat suorittaa esimerkiksi - Perustutkintoja ja niiden osia - Ammattitutkintoja ja niiden osia - Erikoisammattitutkintoja ja niiden osia - Muuta omaehtoista ammatillista lisäkoulutusta Ajantasaista koulutusta Aikuiskoulutuksessa korostuvat joustavuus, työelämälähtöisyys ja itseohjautuvuus. Opiskelijoille laaditaan opintojen alkaessa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa huomioidaan työkokemus, aiemmat opinnot ja alaan liittyvät harrastukset. Opetussuunnitelmat rakennetaan yhdessä työelämän edustajien kanssa, jotta opiskelijoille pystytään tarjoamaan sisällöltään ajantasaista koulutusta. MITEN AIKUISKOULUTUKSEEN HAETAAN? Aikuiskoulutuksen hakulomakkeet löydät internetistä osoitteesta Voit pyytää hakulomakkeita myös koulutussihteereiltä numerosta tai Seinäjoen koulutuskeskus, Aikuiskoulutus p (keskus) faksi Sähköposti: aikuiskoulutus@sedu.fi Kotisivu: Aikuiskoulutuspäällikkö Pasi Artikainen p Sähköposti: pasi.artikainen@sedu.fi

20 JAKK JAKK - SUUNNANNÄYTTÄJÄ AMMATILLISESSA AIKUISKOULUTUKSESSA Määrätietoisella työllä JAKK on noussut yhdeksi Suomen merkittävimmistä aikuiskoulutuskeskuksista. Tavoitteenamme on olla toimialoillamme yritysten henkilöstön johtava ammatillinen kouluttaja ja kehittäjä. Haluamme edistää toimialoillamme tehokkaasti ja käytännönläheisesti laadullisesti kestävää tuottavuuskasvua. JAKK on Jalasjärven kunnan yksityinen liikelaitos. Tavoitteeseemme pyrimme tehden yhteistyötä Suomen parhaiden asiantuntijoiden kanssa: yliopistojen, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja muiden alan ammattilaisten kanssa. Tätä osaamista välitämme elinkeinoelämään koulutustemme ja kehittämisprojektiemme kautta. Viime vuosina toimintamallimme on onnistunut koko ajan paremmin. Sitkeä työ tuottaa tulosta. Vuonna 2004 JAKK nousi Suomen kuuden suurimman aikuiskoulutuskeskuksen joukkoon. Liikevaihtomme kasvoi vuoden aikana lähes 30 %:lla ja oli vuonna 2004 yli 11 miljoonaa euroa. Koulutimme viime vuonna opiskelijaa! Henkilökuntamme kasvoi 24:llä ja vuoden lopussa meitä oli 172. KOULUTUS/KURSSIT Erityisryhmille voimme räätälöidysti järjestää esimerkiksi tietotekniikka- ja ensiapukoulutusta. MITEN JAKKIIN HAETAAN Opiskelusta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä koulutussuunnittelija Seija Fagerdahliin, jonka p tai JAKK, Jalasjärvi Kurssitie Jalasjärvi p sähköposti: etunimi.sukunimi@jakk.fi Kotisivu:

21 21 ASUMISPALVELUT 12. ESKOON PALVELUKESKUKSEN ASUMISPALVELUT Asumisosastot on tarkoitettu kehitysvammaisille, jotka tarvitsevat lyhyt- tai pitkäaikaista hoitoa ja kuntoutusta. Usein asukkaat tarvitsevat runsaasti palveluita ja heillä on mahdollisuus saada niitä myös yöllä. Lyhyillä kuntoutusjaksoilla tehdään mahdolliseksi kehitysvammaisen asuminen laitoksen ulkopuolella omassa kodissa tai asuntolassa mahdollisimman pitkään. Osastoilla kyetään järjestämään lyhytaikaista asumista myös vammaisen huoltajien matkojen ajaksi. MITEN VOI SAADA ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN ASUMISPALVELUITA? Palveluihin hakeudutaan yleensä siten, että asiakas itse, hänen omaisensa tai kotikunnan sosiaalitoimisto ottaa yhteyttä Eskoon palvelukeskuksen sosiaalityöntekijöihin. Heitä ovat: Leena Ilkka, p. (06) Ulla Yli-Hynnilä, p. (06) Kristiina Keppo, p. (06) Sähköposti: Lisää tietoa löydät sivulta

22 KUNTOKAARI Kuntokaari on 16 paikkainen asumis- ja tilapäishoitoa tarjoava osasto. Osastolla on kaksi asumissolua, joissa eletään kodinomaista ja virikkeellistä elämää. Jokaisella asukkaalla on yksilöllinen ja tavoitteellinen päiväohjelma. Tilapäishoitoa tarjoavassa solussa toteutetaan myös kuntoutus- ja tutkimusjaksoja sekä teema- ja virkistyskurssitoimintaa eri-ikäisille kehitysvammaisille. Kursseja ovat esimerkiksi syysloma-, talviloma-, seikkailu-, maanpuolustusleirit sekä kokki-, tyyli-, aisti-, kunto- ja itsenäistymiskurssit. Yhdessä solussa toimii aistihavaintokeskus Sateenkaari, jossa toteutetaan Snoezelen menetelmää. Sen tavoitteena on antaa kokonaisvaltaisia aistiärsykkeitä, tuntemuksia, kokemuksia ja löytää yksilön toimivimmat aisti-alueet. Elämyksillä pyritään saavuttamaan toiminnan ja rentoutumisen tasapaino sekä vuorovaikutuksen kautta oppimiselle suotuisa vireystila Sateenkaaressa on muun muassa suihkulähde, pallomeri, fysioakustinen tuoli, rentoutustila, märkätila ja keltainen huone. Eskoon palvelukeskus, Kuntokaari Päätie Seinäjoki p.(06) sähköposti: Osastonhoitaja Sari Erkinheimo

23 KOTOPIHLAJA Kotopihlaja tarjoaa lyhyt- ja pitkäaikaista hoitoa ja kuntoutusta kehitysvammaisille henkilöille. Lähtökohtanamme on yksilöllinen ja terapeuttinen hoitoyhteisö, jossa on kasvun ja kehittymisen mahdollisuus kaikille. Osastolla on 20 asuinpaikkaa, joista vakituisia asukkaita on kahdessa solussa. Tilapäishoitoa ja kuntoutusta tarjotaan alle 12-vuotiaille lapsille Lastentuvassa ja yli 12-vuotiaille nuorille Nuortentuvassa. Viikonloppuisin hoito on pääasiassa tilapäishoitoa ja antaa vanhemmille hengähdystauon. Pitkäaikaisille jaksoille suunnitellaan yksilöllisiä kuntoutustavoitteita. Kehitysvammaisten kanssa harjoitellaan normaalia arjessa elämistä ja ryhmässä toimimista. Yksi tärkeä tavoite on tukea ja lisätä heidän kommunikaatio- ja vuorovaikutustaitojaan. Asukkaille tarjotaan erilaista virkistystoimintaa, jota on esimerkiksi ratsastus, uinti, rentoutus sekä retket luontoon ja kaupungille. Eskoon palvelukeskus, Kotopihlaja Päätie Seinäjoki p. (06) Sähköposti: Osastonhoitaja Carita Tammiranta

24 TUULENTUPA Tuulentuvan toiminta perustuu humanistiseen kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen. Asiakkaat huomioidaan inhimillisesti jokaisen yksilöllisyyttä kunnioittaen ja taitoja tukien. Palvelut toteutetaan käyttäen hyväksi yhteisö- ja aikuiskasvatusperiaatteita. Tuulentupa on peruskorjattu vuonna Osasto on 21-paikkainen, ja sen toiminta jakautuu neljään soluun: 1. Tuuli on kuusipaikkainen asumissolu pitkäaikaisille, vaikeasti kehitysvammaisille, ja osin liikuntarajoitteisille asukkaille. 2. Mielenterveysyksikkö antaa akuuttia psykiatrista hoitoa kehitysvammaisille. Palveluja tarjotaan tilapäisille asiakkaille mm psyykkisissä ongelmissa, käytöshäiriöissä sekä sopeutumisvaikeuksissa. Paikkaluku on viidestä kuuteen henkilöä. Jaksojen pituus vaihtelee asiakkaan tarpeista riippuen yhdestä kolmeen kuukauteen. Mielenterveysyksikössä on käytössä viisi yhden hengen huonetta ja erillinen yksiö itsenäisen asumisen harjoitteluun. Asiakkaat tulevat osastolle sosiaalityöntekijän kautta. 3. Tuisku on viisipaikkainen asumissolu pitkäaikaisille, haastavasti käyttäytyville, autistisille ja autistisia piirteitä omaaville nuorille aikuisille. 4. Pyörre on viisipaikkainen asumissolu pitkäaikaisille, haastavasti käyttäytyville ja osin autistisia piirteitä omaaville aikuisille. Jokaisella asukkaalla on omahoitaja. Omahoitajuudessa korostuu syvällinen perehtyminen asukkaan elämäntilanteeseen, vahvuuksiin, ongelmiin, kuntoutukseen. Yksilöllisyys korostuu, tavoitteet ovat selvillä. Omahoitaja toimii vastuuhenkilönä henkilökohtaisten suunnitelmien laatimisessa ja vuosittaisessa tarkistuksessa sekä yhdyshenkilönä palavereissa, yhteydenpidossa yhteistyökumppaneihin ja omaisiin. Eskoon palvelukeskus, Tuulentupa Päätie Seinäjoki p.(06) sähköposti: Osastonhoitaja Sarita Heimonen

25 NELIAPILA Neliapila on 24 -paikkainen asumisyksikkö. Yksikkö on suuntautunut ikääntyville ja haastavasti käyttäytyville kehitysvammaisille. Asukkaat ovat vaikeasti kehitysvammaisia. Suurin osa tarvitsee apua ja ohjausta perustoiminnoissa kuten hygieniassa, pukeutumisessa, ruokailussa sekä muissa päivittäisissä toiminnoissa. Neliapila tarjoaa asukkailleen pitkäaikaista hoitoa, kasvatusta ja kuntoutusta. Myös lyhytaikaisia intervallijaksoja on mahdollista järjestää. Yksikön toiminnan tavoitteena on tarjota asukkaille hyvää perushoitoa, ylläpitää ja edistää jo olemassa olevaa toimintakykyä, tarjota viriketoimintaa ja kuntoutusta, kunnioittaa yksilön itsemääräämisoikeutta sekä hyväksyä jokaisen asukkaan arvokasta erilaisuutta. Neliapila on asukkailleen koti, joten kodinomaisuus ja turvallisuus on yksi toiminnan tärkeä kriteeri. Puitteet ovat hyvä, sillä yksikkö on viihtyisäksi remontoitu vuonna Neliapila on jaettu neljään pienempään asumisyksikköön, joissa jokaisessa asuu viisi tai kuusi asukasta. Lähes kaikilla on oma huone. Neliapilassa on myös oma rentoutushuone, jossa on fysioakustinen tuoli, takkahuone, kolme saunaa ja poreallas. Yksilöllisyys on keskeinen toiminnan laatukriteereistä. Jokaiselle asukkaalle on laadittu henkilökohtainen aikuiskasvatussuunnitelma, jota toteutetaan päivittäisissä toiminnoissa. Suunnitelma laaditaan aina asukkaan yksilöllisistä tarpeista ja olemassa olevista taidoista käsin. Yksikössämme on omasolusysteemi eli jokaisessa neljässä pienemmässä yksikössä on omat vakituiset hoitajat. Lisäksi jokaisella asukkaalla on omahoitaja, joka huolehtii mm. yhteydet omaisiin, asukkaan ostokset ja syntymäpäivät. Omahoitajan päävastuulla on asukkaan henkilökohtaisen aikuiskasvatussuunnitelman tarkistaminen ja arviointi. Eskoon palvelukeskus, Neliapila Päätie Seinäjoki p. (06) sähköposti: Osastonhoitajan sijainen Helena Peltoniemi

26 VIISIKKO Viisikko on tällä hetkellä kotina 14 pitkäaikaiselle, haastavasti käyttäytyvälle kehitysvammaiselle. Viisikko antaa kodinomaista asumispalvelua kerrostalon kahdessa kerroksessa, jossa ohjataan yksilölliseen ja omatoimiseen asumiseen henkilökohtaisen kasvatussuunnitelman mukaisesti. Toiminta perustuu mahdollisimman normaaliin elämään, jossa käydään työssä, eri toiminnoissa, koulussa ja harrastuksissa ja opetetaan sopeutumaan laitoksen ulkopuoliseen yhteiskuntaan. Yksiöistä pyritään muodostamaan jokaiselle "oma koti kullan kallis". Viisikosta tulee jatkossa aivan toisenlainen yksikkö kuin tähän asti on ollut. Sen remontti alkaa syyskuussa 2005 ja valmistuu mennessä. Sen jälkeen toiminta jatkuu avopalveluyksikkönä, jossa on tilaa 12:lle + 7 kehitysvammaiselle henkilölle. Tällöin kaikki muuttuu nimeä myöten, joka on jatkossa TUPATIEN PALVELUKOTI. Tupatien palvelukoti aloittaa toimintansa remontin valmistuttua. Palvelukodin toiminta-alueina ovat mm. - kehitysvammaisten asumispalvelut - toiminnallisuuden tukeminen - tuettu intervalli asuminen - tukiasuntopalvelut - itsenäistymisen tukeminen Henkilökunta jatkaa samalla, hiukan nuoremmalla versiolla, jolla on pitkä kehitysvamma-alan kokemus. Eskoon palvelukeskus, Viisikko (Tupatien palvelukoti 1.4 alkaen) Tupatie Seinäjoki p. (06) sähköposti: seija.paavola@eskoonpalvelukeskus.fi Osastonhoitaja Seija Paavola

27 PENTINKULMA Pentinkulma tarjoaa turvallisen kodin 21:lle pitkäaikaiselle asukkaalle neljässä peruskorjatussa solussa. Osa asukkaista on ikääntyviä ja haastavasti käyttäytyviä, mutta joukossa on myös kuntoutettavia nuoria aikuisia. Asukkailla on paljon työ- ja päivätoimintaa. Pentikulmalla on myös mahdollisuus tarjota lyhytaikaista hoitoa ja kuntoutusta. Se on mukana Kehitysvammaliiton järjestämässä Alli-projektissa kehittämässä laatua. Eskoon palvelukeskus, Pentinkulma Päätie Seinäjoki p. (06) sähköposti: Osastonhoitaja Tiina Heikkilä

28 METSÄKULMA Metsäkulman asumisyksikkö tarjoaa ympärivuorokautista asumispalvelua pitkäaikaishoitoa tarvitseville, eri-ikäisille kehitysvammaisille henkilöille. Toiminta-ajatuksena on asukkaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitäminen, edistäminen ja tukeminen. Tähän pyrimme erilaisten menetelmien, kuten SIVUS, yhteisöhoito ja ALLI- laatujärjestelmän, avulla. Kaikessa pyritään ottamaan mahdollisuuksien mukaan huomioon asukkaiden erityistarpeet ja toiveet. Lähtökohtana on se, että yksikkö on heidän kotinsa ja henkilökunta on tukemassa asumista. Asukaslähtöisyyttä edistää omaaloitteisuutta painottava, kannustava sekä ohjaava lähestymistapa. Tällä hetkellä yksikössä asuu 18 asukasta, ikäjakauman ollessa vuotta ja keski-ikä on n. 45 vuotta. Asukkaat ovat suurimmaksi osaksi keskiasteisesti tai vaikeimmin kehitysvammaisia nuoria ja aikuisia. Kymmenellä asukkaalla on oma huone ja kahdeksan asuu kahden hengen huoneissa. Asuminen on pyritty järjestämään siten, että se vastaa jokaisen yksilöllisiä tarpeita. Toinen asukas esimerkiksi haluaa asua yksin, kun taas toinen tuntee turvallisuutta huonekaverin läsnäolosta. A-pään asukkaat tarvitsevat hyvin paljon apua jokapäiväisissä toiminnoissaan. Omatoimisuuden esteenä suurimmalla osalla on jonkinasteinen liikuntarajoitteisuus. B-pään asukkaat ovat omatoimisempia, mutta he vaativat paljon ohjausta ja määrätietoista kasvatusta ja rajojen asettamista. Asukkaista suurimmalla osalla on erilaisia toimintaryhmiä yksikön ulkopuolella. Aikuiskoulutus, työ- ja päivätoiminta tarjoavat monenlaista toimintaa liikunnasta kädentaitoihin sekä retki- ja leiritoimintaa. Yksikön sisällä tapahtuvasta työ- ja vapaa-ajan toiminnasta vastaa osasto-ohjaajan lisäksi hoitohenkilökunta. Lisäksi asukkaat osallistuvat kykyjensä mukaan vuorollaan ns. kotitöihin henkilökunnan ohjauksessa. Asukkaiden voimavaroja kartoitetaan jatkuvasti kysymällä, kokeilemalla ja havainnoimalla. Kerran viikossa pidetään asukaspalaveri, jossa asukkaat tuovat omia tuntojaan ja mieltä painavia asioitaan esille. Siellä suunnitellaan tulevaa ja muistellaan menneitä. Eskoon palvelukeskus, Metsäkulma Päätie Seinäjoki p.(06) Sähköposti: Osastonhoitaja Helena Kanto

29 KUUSIKOTO Kuusikoto tarjoaa kuntouttavaa ympärivuorokautista hoitoa. Osastolla on 18 pysyväispaikkaa ja lisäksi kaksi intervallipaikkaa, jotka on tarkoitettu tilapäishoitoa varten. Hoito toteutetaan kotoisessa ympäristössä asukkaiden yksilölliset tarpeet huomioiden. Kuusikoto on uudistettu liikuntavammaisille sopivaksi vuonna Osasto toimii yhteistyössä aikuiskoulutusyksikön, fysioterapian ja musiikkiterapian kanssa päivittäin. Jokaisella asukkaalla on omahoitaja, joka huolehtii asukkaan henkilökohtaisista tarpeista. Tavoitteena on hyvä elämä ja fyysinen turvallisuus. Asukkailla on mahdollisuus liikkua vapaasti osastolla loukkaamatta tai vahingoittamatta itseään. Asukkaan omatoimista liikkumista ja motorisia taitoja tuetaan ja käytetään asentohoitoja. Myös apuvälineitä on hyvin tarjolla. Jokaiselle asukkaalle on tehty henkilökohtaiset kuntoutus- ja laatutavoitteet, joihin pääsemistä arvioidaan havainnoimalla, raportoimalla, kirjaamalla ja osastokokouksia pitämällä. Vuorovaikutuksessa tavoitteena on, että jokainen asukas tulisi ymmärretyksi. Henkilökunta pyrkii havainnoimaan asukkaan mielialaa, kipua, hyvää oloa ym. ilmeiden ja eleiden avulla sekä välittämään asukkaille turvallisuuden tunnetta. Kommunikaatiovälineinä käytetään myös kuvia, symboleita, viittomia, tunto- ja hajuaistimuksia. Pyrimme tukemaan myös asukkaiden keskinäistä kommunikointia. Asukkailla on mahdollisuus harrastaa, retkeillä ja käydä kirkossa, terapioissa sekä työtoiminnassa muun vapaa-ajan lisäksi. Asukkaiden omaiset ovat tervetulleita silloin, kun heille sopii. Osastolla järjestetään myös erillisiä omaistenpäiviä. Eskoon palvelukeskus, Kuusikoto Päätie Seinäjoki p. (06) sähköposti: Osastonhoitaja Pirjo Pitkänen

30 METSÄTÄHTI Metsätähti tarjoaa vakituista asumista sekä tilapäishoitoa syvästi ja vaikeasti kehitysvammaisille henkilöille. Asukkaille tarjotaan jatkuvaa valvontaa, sekä hoitoa ja huolenpitoa kaikissa päivittäisissä toiminnoissa. Tällä hetkellä osa asukkaista istuu pyörätuolissa ja osa on vuodepotilaita, osa syö suun kautta ja osa PEG:n tai nenämahaletkun kautta. Toimintaperiaatteena on tarjota jokaiselle asukkaalle rauhallinen, turvallinen ja kodinomainen elinympäristö. Tutut ja turvalliset ihmissuhteet ja laadukas perushoito takaavat asukkaille laadukkaan elämän. Asukkaiden on mahdollisuus saada sairaanhoidollisia toimenpiteitä, turvallisia apuvälineitä, lääkärin ja fysioterapeutin palvelua. Suurin osa asukkaista viettää päivittäin aikaansa osaston päiväsalissa toisten seurassa. Osastolla kuunnellaan musiikkia ja osastohartauksia sekä mahdollisuuksien mukaan osallistutaan palvelukeskuksen tilaisuuksiin. Asukkaiden kanssa käydään aistihavaintokeskus Sateenkaaressa rentoutumassa ja joillekin asukkaille pidetään basaalistimulaatiota eli aistiharjoituksia. Eskoon palvelukeskus, Metsätähti Eskoontie Seinäjoki p. (06) sähköposti:

31 METSÄRINTEEN ASUNTOLA Metsärinne tarjoaa asumispalveluja yhdeksälle kehitysvammaiselle nuorelle ja aikuiselle. Asukkaat kykenevät suhteellisen itsenäiseen asumiseen sekä suoriutuvat jokapäiväisissä toiminnoissaan henkilökunnan avustamana ja ohjaamana. Asuntola toimii myös tilapäispaikkana 2-3 henkilölle sekä tukipaikkana tukiasukkaille. Tällä hetkellä asuntolassa on yksi tukiasukas. Asuntolan toiminta-ajatus perustuu kodinomaisuuteen, luoden turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön kehitysvammaisille henkilöille, pyrkien löytämään jokaisen vahvuuden ja yksilöllisyyden. Asukkaita ohjataan, tuetaan ja kannustetaan sekä jokaisen mielipidettä kuunnellaan ja jokaisen toiveet huomioidaan. Näin asukkaat kokevat olonsa ja elämänsä hyödylliseksi ja tarpeelliseksi. Asukkaiden kanssa harjoitellaan elämistä itsenäisesti ja pyritään siihen, että asukas itse hallitsee yhä enemmän omaa elämäänsä. Jokaiselle asukkaalle on tarjolla yksilöllistä työ- ja virkistystoimintaa. Päivisin asukkaat käyvät töissä. Eskoon palvelukeskus, Metsärinteen asuntola Tupatie 37 as Seinäjoki p. (06) Asuntolanhoitaja Inkeri Saari

32 ESKOON PALVELUKESKUKSEN JÄRJESTÄMÄ TILAPÄISHOITO Eskoon palvelukeskuksen eri asumisyksiköissä järjestetään myös tilapäishoitoa. Palvelulla halutaan mahdollistaa kehitysvammaisen perheenjäsenen hoito vanhempien tai muun omaishoitajan vapaan, virkistyksen, asioinnin, sairasloman tai muun syyn vuoksi. Tilapäishoidossa voi olla myös kuntoutuksellisia tavoitteita. Tilapäishoitoa järjestetään tarpeen mukaan muutamasta päivästä useampaan viikkoon kestävillä jaksoilla. Se voi olla säännöllisesti toistuvaa intervallihoitoa. Eri osastoilla tilapäishoito on järjestetty iän tai muiden erityistarpeiden mukaan. Esimerkiksi Kotopihlajassa on lasten ja nuorten tilapäishoitoa varten erilliset solut. Eri yksiköiden esittelyissä on mainittu, montako tilapäishoitopaikkaa kullakin osastolla on. MITEN ESKOON PALVELUKESKUKSEN TILAPÄISHOITOA VOI SAADA? Palvelusta kiinnostunut voi ottaa yhteyttä Eskoon palvelukeskuksen sosiaalityöntekijöihin, joita ovat Leena Ilkka, Kristiina Keppo ja Ulla Yli-Hynnilä p. (06) Eskoon erityisneuvola Silmu Eskoontie Seinäjoki p. (06) (keskus) faksi: Sähköposti: Kotisivu: Silmun esimies on Anna-Terttu Alho, psykologi

33 ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JÄRJESTÄMÄN PERHEHOIDON KAKSI ERI MUOTOA 1. PERHEHOITO Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän yksi toimintamuoto on perhehoito. Perhehoito on yksi vaihtoehto asumispalvelujen järjestämiseen, kun kehitysvammainen lapsi tai aikuinen tarvitsee joko pitkäaikaista tai lyhytaikaista hoitoa. Hoitopaikkana on tällöin yksityinen koti, jonka vanhemmat ovat toimeksiantosopimuksella sitoutuneet kehitysvammaisten hoitoon ja huolenpitoon. Vakituisessa perhehoidossa kehitysvammainen henkilö voi asua pysyvästi perhehoitokodissa. Usein samassa perheessä asuu useampia henkilöitä perhehoidossa. Tilapäisessä perhehoidossa kehitysvammainen lapsi tai aikuinen voi olla sovitun ajan, esim. intervallityyppisesti yhden viikonlopun kuukaudessa. Tilapäinen perhehoito voi olla vaihtoehto laitoksessa järjestetylle tilapäishoidolle. Tämä toimintamuoto ei ole kuntayhtymän alueella kovin laajaa, vakituisessa tai tilapäisessä perhehoidossa on tällä hetkellä vain muutama henkilö. Suurin osa perhehoidossa olevista kehitysvammaisista onkin tällä hetkellä suoraan oman kotikunnan sijoittamia. MITEN PERHEHOITOA HAETAAN? Perhehoitoa järjestää sekä Eskoon Sosiaalipalvelujen Kuntayhtymä että kuntien sosiaalitoimet. Aloitteen perhehoidosta voi tehdä joko Eskoon erityisneuvolan sosiaalityöntekijälle (joita ovat sekä Leena Ilkka, Kristiina Keppo että Ulla Yli-Hynnilä) p. (06) tai oman kunnan/kaupungin vammaispalveluista vastaavalle sosiaalityöntekijälle. 2. KOTIIN ANNETTAVA PERHEHOITO Eskoon palvelukeskuksessa toimii hoitajarengas, josta on mahdollisuus saada kotiin ammattitaitoinen hoitaja kehitysvammaiselle perheenjäsenelle. Palvelulla halutaan mahdollistaa kehitysvammaisen perheenjäsenen hoito kotona vanhempien tai muun omaishoitajan vapaan, virkistyksen, asioinnin, sairasloman tai muun syyn vuoksi ja vähentää tällöin syntyvää tarvetta esim. lyhytaikaiseen laitoshoitoon.

34 34 Palvelu on tarkoitettu kaikille Eskoon asiakkaille, ensisijaisesti kuitenkin vaikeavammaisille henkilöille. Hoitoajan pituus voi olla muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen kerralla. MITEN KOTIIN ANNETTAVAA PERHEHOITOA VOI SAADA? Hoitajan varaus tapahtuu ottamalla yhteyttä Eskoon sosiaalityöntekijöihin, joita ovat Leena Ilkka, Kristiina Keppo ja Ulla Yli-Hynnilä p. (06) Palvelun saamisen edellytyksenä on kotikunnan kanssa tehtävä maksusitoumus, jonka Eskoon sosiaalityöntekijä neuvottelee yhteydenoton jälkeen kunnan sosiaalitoimen kanssa. Kotiin annettava perhehoito voidaan sisällyttää myös kehitysvammaiselle henkilölle laadittavaan tuki- ja palvelusuunnitelmaan tai omaishoidon tuen sopimukseen. Eskoon erityisneuvola Silmu Eskoontie Seinäjoki p. (06) (keskus) faksi Sähköposti: Kotisivu: Silmun esimies on Anna-Terttu Alho, psykologi

35 ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN PERUSTAMAT MUUT ASUMISYKSIKÖT Eskoon Sosiaalipalvelujen Kuntayhtymä on perustanut lukuisia asuntoloita sekä hoitokoteja ja ajan mittaan ne on siirretty sijaintikunnan ylläpidettäväksi. Periaatteena on se, että kuntayhtymällä on Eskoon Palvelukeskuksen lisäksi muitakin toimipaikkoja, joissa panostetaan jatkuvaan kehitykseen ja kokeilutyöhön. ESKOON RYHMÄKOTI/AUTISMIYKSIKKÖ Eskoon ryhmäkodissa järjestetään pitkäaikaista asumispalvelua kehitysvammaisille henkilöille, joilla on autismi. Asumisessa, päivittäisessä toiminnassa ja ohjauksessa autistisen henkilön yksilöllisten erityistarpeiden huomioonottaminen on avainasemassa. Jokaisella asukkaalla on oma tilava huone tähän tarkoitukseen remontoidussa, viihtyisässä huoneistossa. Eskoon ryhmäkoti/autismiyksikkö Castréninkatu 10 B PIETARSAARI p. (06) Vastaava hoitaja Tiina Hautala ASUNTOLA PAPANMÄKI Tilavassa, uudessa ja kodinomaisessa asuntolassa järjestetään asumista kehitysvammaisille. ASUNTOLA PAPANMÄKI VANHAKYLÄ p. (06) (asuntola)

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISEN HENKILÖN HYVÄN ELÄMÄN PERUSTEET

KEHITYSVAMMAISEN HENKILÖN HYVÄN ELÄMÄN PERUSTEET KEHITYSVAMMAISEN HENKILÖN HYVÄN ELÄMÄN PERUSTEET Esite asumis-, työ- ja päivätoiminta- sekä koulutusyksiköistä Heli Perälä Kehitysvammaisten Hyvän Elämän Perusteet -hanke Seinäjoen Seudun Kehitysvammaisten

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Myllärin Paja. Tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn sekä oman elämänhallinnan parantaminen.

Myllärin Paja. Tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn sekä oman elämänhallinnan parantaminen. MYLLÄRIN PAJA Myllärin Paja Myllärin paja tarjoaa laadukasta, monipuolista ja kuntoutuksellista ryhmämuotoista päivätoimintaa erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille erityishuoltolain tai vammaispalvelulain

Lisätiedot

Ammatilliset erityisoppilaitokset

Ammatilliset erityisoppilaitokset Ammatilliset erityisoppilaitokset Mitä on ammatillinen erityisopetus? Tarkoitettu opiskelijoille, jotka tarvitsevat opinnoissa ja jatkosijoittumisessa vaativaa erityistä tukea Tuen perusteena esim. oppimisen

Lisätiedot

Päiväharjun koulu. Elämäntaitojen yksikkö. Jyväskylän kaupungin eritysopetuksen kehittämishanke

Päiväharjun koulu. Elämäntaitojen yksikkö. Jyväskylän kaupungin eritysopetuksen kehittämishanke Päiväharjun koulu Elämäntaitojen yksikkö Jyväskylän kaupungin eritysopetuksen kehittämishanke Tarkoituksena tukea nuorta ja hänen perhettään tulevaisuutta koskevissa valinnoissa ja valmentaa nuorta mahdollisimman

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

Kuntouttavaa asumispalvelua

Kuntouttavaa asumispalvelua Kuntouttavaa asumispalvelua Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt Helsingin sosiaalivirasto Vammaisten sosiaalityö 26.1.2010 www.hel.fi Sosiaalityö ja palveluohjaus Sosiaaliturvaa

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua Ammattiopisto Luovi Ammattiopisto Luovi luvuin Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos Osa Hengitysliittoa Toimii 25 paikkakunnalla Henkilöstö yli 860 asiantuntijaa Ammatillisessa peruskoulutuksessa

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen Oppisopimuskoulutus Alkupalaveri, jossa arvioidaan oppisopimuksen edellytykset.

Lisätiedot

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015 Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö MITÄ on VALMA? Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (vakinaistui 2010, perusteet), Ammattistartti Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Lapin ammattiopistossa

Lapin ammattiopistossa VALMA JA TELMA Lapin ammattiopistossa Mitä on Valma? Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (VALMA) on yhdistetty neljä aiempaa eri kohderyhmille suunnattua valmistavaa, valmentavaa,

Lisätiedot

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011-2016 on edellytetty, että

Lisätiedot

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille,

Lisätiedot

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus www.oppisopimus.fi 21.11.2018 ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT 1 Mitä oppisopimuskoulutus on? Oppisopimuskoulutus on työssä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota

Lisätiedot

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet t OPH:n infotilaisuus 23.11.2009 Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja

Lisätiedot

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Itsenäinen elämä Työ Ammatillinen koulutus VALMENTAVA I 20-40 (80) ov - ammatilliseen peruskoulutukseen tai työelämään valmentavat perusopinnot koulutusalakohta

Lisätiedot

Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset. Opetusneuvos Ulla Aunola

Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset. Opetusneuvos Ulla Aunola Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset piirteet OPS-infot 23.11.2009 2009 Opetusneuvos Ulla Aunola Ammattikoulutuksen kehittäminen L 630/98 3 Vammaisille ill opiskelijoille

Lisätiedot

Koulutustarjonta 2014. Opintopolku.fi -hakupalvelu

Koulutustarjonta 2014. Opintopolku.fi -hakupalvelu Koulutustarjonta 2014 Opintopolku.fi -hakupalvelu Muutoksia yhteishaussa Valintaperusteet Pisteytys muuttunut aiemmasta käytännöstä Harkintaan perustuva valinta Aiemmin joustava valinta Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

Lisätiedot

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Yksi Suomen suurimmista ammatillisen perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen järjestäjistä n. 8000 opiskelijaa Henkilöstöä n. 850 Koulutamme ammattilaisia neljällä eri paikkakunnalla

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Valmistavien ja valmentavien koulutusten uudistus, VALMA säädösmuutokset Nivala

Valmistavien ja valmentavien koulutusten uudistus, VALMA säädösmuutokset Nivala Valmistavien ja valmentavien koulutusten uudistus, VALMA säädösmuutokset Nivala 13.3.2015 Valma-työryhmä: Hannele Siekkinen, Jaana Haikara, Tytti Sydänmetsä, Paula Jaakkonen, Arto Huuskonen, Ritva Joki-Kolehmainen

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio tori t Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi

Lisätiedot

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä 10.1.2015 Tero Kujala, ohjaava opettaja, KM, EO 1 Lisäopetusta? Perusopetuksen jälkeen nuorella on mahdollisuus hakeutua lisäopetukseen

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATTIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO MARIAN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS. Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio. Asiakaspalvelu p. 044 785 3067

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS. Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio. Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi tai oppisopimuskeskus@sakky.fi

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678 1 Sosiaalipalvelut Kuntoutus, asuminen ja päivätoiminta Tuulikello Kuntoutusjaksot 375 Osastojakso, jonka aikana asiakkaalle tehdään moniammatillinen kokonaistilanteen arviointi, kuntoutuksen suunnittelu

Lisätiedot

TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN

TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo on sosiaalihuollon erityispalvelujen asiakaslähtöinen osaaja, tuottaja ja kehittäjä. Eskoo on erikoistunut vammaispalveluihin ja lastensuojeluun.

Lisätiedot

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään KUNTOUTUSPÄIVÄT 19.3.2010 Juhani Pirttiniemi opetusneuvos, KT Opetushallitus Säädöstaustaa: L 631/1998 8 : Ammatillista

Lisätiedot

Eskoon vammaispalvelujen palvelutuotteet

Eskoon vammaispalvelujen palvelutuotteet Eskoon vammaispalvelujen palvelutuotteet Härmän kuntokeskus, 27.05.2015 Marjut Mäki-Torkko, vammaispalvelujen johtaja Laitosasuminen Laitososastoja on kuusi: Kuntokaari, Kuusikoto, Kotopihlaja, Neliapila,

Lisätiedot

Kuntouttavaa asumispalvelua

Kuntouttavaa asumispalvelua Kuntouttavaa asumispalvelua Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma 2016 Säkylän kunta Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Asumispalveluiden laatusuositus... 2 3. Asumispalveluiden nykytilanne Säkylässä... 2 4. Suunnitelmissa/rakenteilla

Lisätiedot

KRIISIPALVELUT. Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö

KRIISIPALVELUT. Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö KRIISIPALVELUT Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö Theresa Sinkkonen 28.3.2012 KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUSÄÄTIÖN KRIISIPALVELU Kriisipalvelu on tarkoitettu henkilölle, joka tarvitsee välitöntä ympärivuorokautisesti

Lisätiedot

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s.

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 KOTITALOUSOPETUS 20 ov s. 6 HAKEUTUMINEN KOULUTUKSIIN

Lisätiedot

Hoitokoti Sateenkaari

Hoitokoti Sateenkaari Hoitokoti Sateenkaari Järvi-Pohjanmaan perusturva ALAJÄRVI Hoitokoti Sateenkaari sijaitsee Alajärvellä ja on Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen (Alajärvi, Soini ja Vimpeli) perusturvalautakunnan alainen

Lisätiedot

Tervetuloa Talviloma-, Seikkailu-, Liikuntarajoitteisten-, tai Syysloma- LEIREILLE Pekonrannan leirikeskukseen 2016

Tervetuloa Talviloma-, Seikkailu-, Liikuntarajoitteisten-, tai Syysloma- LEIREILLE Pekonrannan leirikeskukseen 2016 Tervetuloa Talviloma-, Seikkailu-, Liikuntarajoitteisten-, tai Syysloma- LEIREILLE Pekonrannan leirikeskukseen 2016 Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Tämä esite

Lisätiedot

Lisäopetus Perusopetuksen päättäneille nuorille

Lisäopetus Perusopetuksen päättäneille nuorille Lisäopetus Perusopetuksen päättäneille nuorille Oppimis- ja ohjauskeskus mäntykangas Mitä on lisäopetus Mäntykankaalla? Mäntykankaan koulun lisäopetuksen tavoitteet tukevat jatko-opintoihin siirtymistä

Lisätiedot

Attendo Pirtinkaari Yksilöllistä elämää yhdessä

Attendo Pirtinkaari Yksilöllistä elämää yhdessä Attendo Pirtinkaari Yksilöllistä elämää yhdessä Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille,

Lisätiedot

keho ja mieli Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla

keho ja mieli Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla Ajankohtaiset koulutukset, kurssit ja hakuohjeet: www.oulundiakoniaopisto.fi keho ja mieli Monien mahdollisuuksien opisto Ammattikoulutus

Lisätiedot

Yksilöllistä elämää yhdessä

Yksilöllistä elämää yhdessä Yksilöllistä elämää yhdessä Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki 23.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014

Lisätiedot

Mitä peruskoulun jälkeen?

Mitä peruskoulun jälkeen? Mitä peruskoulun jälkeen? Opinto-ohjaaja Pia Nissilä opintopolku.fi KEVÄÄLLÄ 2018 YHTEISHAKU Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on 20.2.-13.3.2018. Koulutukset alkavat syksyllä 2018.

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari 25.11.2013 Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Tehostettu palveluasuminen

Tehostettu palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen Miten asutaan? Tehostetussa palveluasumisessa asiakkaat asuvat omissa kodeissaan työntekijöiden ja asiakkaiden yhteistilan välittömässä läheisyydessä. Asiakkaan kotona tapahtuvassa

Lisätiedot

Usko ihmeisiin sillä niitä tapahtuu hetkissä ja niistä jää pieni jälki jokaiseen

Usko ihmeisiin sillä niitä tapahtuu hetkissä ja niistä jää pieni jälki jokaiseen Usko ihmeisiin sillä niitä tapahtuu hetkissä ja niistä jää pieni jälki jokaiseen Perhekoti Vaapukka Perhekoti Vaapukka on viisipaikkainen ammatillinen perhekoti Paraisilla, joka tarjoaa ympärivuorokautista

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansanopistojen tarjoamat mahdollisuudet urapolun eri vaiheissa Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut 24.3.2017 kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansaopistoista

Lisätiedot

MÄNTYKOTI. PYYKKINIEMENTIE REISJÄRVI p

MÄNTYKOTI. PYYKKINIEMENTIE REISJÄRVI p MÄNTYKOTI PYYKKINIEMENTIE 8 85900 REISJÄRVI p. 040 3008 390 Mäntykodin toimintaajatus: Mäntykoti on autettu asumisyksikkö, jossa asuu eniten apua tarvitsevia kehitysvammaisia (tehostettua palveluasumista,

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Yhteishaku, kevät 2016 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

2014 2015 Elämän eväät

2014 2015 Elämän eväät 2014 2015 Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA

Lisätiedot

VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Käynnistyy 11.8.2015

VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Käynnistyy 11.8.2015 VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus Käynnistyy 11.8.2015 Korvaa nykyiset neljä koulutusta Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (Ammattistartti) Ammatilliseen

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI Valmis -hanke Salon seudun ammattiopisto Toimintamalli Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaaminen työelämään hotelli-,

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien ja valmentavien koulutusten selkiyttäminen

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien ja valmentavien koulutusten selkiyttäminen Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien ja valmentavien koulutusten selkiyttäminen Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen

Lisätiedot

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUSKOULUTUS TYÖSSÄ OPPIMINEN TEORIAOPINNOT TUTKINTOTILAISUUDET työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä

Lisätiedot

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s.

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 KOTITALOUSOPETUS 20 ov s. 6 HAKEUTUMINEN KOULUTUKSIIN

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten?

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään tavoite, että kaikki jatkavat peruskoulusta toiselle

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

KOULUTUS KESTO AJANKOHTA HELSINGIN VANKILA. Muu ammatillinen lisäkoulutus ja valmentava ja ohjaava koulutus Valmentava I mahd.

KOULUTUS KESTO AJANKOHTA HELSINGIN VANKILA. Muu ammatillinen lisäkoulutus ja valmentava ja ohjaava koulutus Valmentava I mahd. ETELÄ KOULUTUS KESTO AJANKOHTA HELSINGIN VANKILA Muu ammatillinen lisäkoulutus ja valmentava ja ohjaava koulutus Valmentava I mahd. syksy 2013 Pintakäsittelyn perustutkinto (rakennusmaalari) kevät ja syksy

Lisätiedot

VALMISTAVAT JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET

VALMISTAVAT JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET VALMISTAVAT JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET Valmistavat ja valmentavat koulutukset Valmistavien koulutusten avulla opiskelijat parantavat opiskelutaitojaan ja valmistautuvat suorittamaan ammatillisen perustutkinnon.

Lisätiedot

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI

OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI YHDESSÄ OPPIEN JA ASUEN OPISKELIJAPOLUN TOIMINTAMALLI OPISKELU SOVELTUVUUSKOKEET SOVELTUVUUSKOE KUTSU RYHMÄ JA HENKILÖKOHTAISET HAASTATTELUT PSYKOLOGISET SOVELTUVUUSTESTIT KIRJALLINEN JA KÄYTÄNNÖLLINEN

Lisätiedot

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Sari Hietala Ylihoitaja, PKSSK sosiaalipalvelut 25.11.2013 PKSSK:n toiminta-alue 2 PKSSK sosiaalipalvelut 2013 Tulevaisuuden

Lisätiedot

Kehitysvammaisten aikuisten asumisen palveluseteli

Kehitysvammaisten aikuisten asumisen palveluseteli Kehitysvammaisten aikuisten asumisen palveluseteli Tuottajatilaisuus 17.8.2018 Juho Suortti, palvelupäällikkö 17.8.2018 Lähtökohdat Vaikeavammaisten asumispalvelujen kilpailuttaminen 2017 Ostetussa kehitysvammaisten

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun hakeminen. Työpaja

Henkilökohtaisen avun hakeminen. Työpaja Henkilökohtaisen avun hakeminen Työpaja 10.10.2013 Vammaispalvelulaki - Henkilökohtainen apu liittyy vammaispalvelulakiin. - Vammaispalvelulaki uudistui 1.9.2009. - Vammaispalvelulakia muutettiin, jotta

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa Alku uudelle... Tässä päivässä ja tulevaisuudessa 2 Otavan Opisto on Mikkelin kaupungin omistama kansanopisto, jossa voi suorittaa joustavasti lähi- ja etäopintoja. Erityisosaamistamme on verkkopedagogiikka,

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Polkuja toisen asteen koulutukseen Perusopetuksen iltapäivä Kehitysvammaisten Tukiliitto Mari Hakola

Polkuja toisen asteen koulutukseen Perusopetuksen iltapäivä Kehitysvammaisten Tukiliitto Mari Hakola Polkuja toisen asteen koulutukseen 28.9.2016 Perusopetuksen iltapäivä Kehitysvammaisten Tukiliitto Mari Hakola Toisen asteen koulutus Toisen asteen oppilaitos on Suomen koulujärjestelmässä peruskoulun

Lisätiedot

TULE OPISKELEMAAN! KASVATUS- JA OHJAUSALAN PERUSTUTKINTO

TULE OPISKELEMAAN! KASVATUS- JA OHJAUSALAN PERUSTUTKINTO TULE OPISKELEMAAN! KASVATUS- JA OHJAUSALAN PERUSTUTKINTO POHJOIS-SAVON OPISTO KUOPIO Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto Toisen asteen ammatillinen koulutus Antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun

Lisätiedot

Kiipulan. ammattiopisto. Työvaltaisesti itsensä kokoiseen ammattiin

Kiipulan. ammattiopisto. Työvaltaisesti itsensä kokoiseen ammattiin Kiipulan ammattiopisto Työvaltaisesti itsensä kokoiseen ammattiin Mikä Kiipula? Kiipulan ammattiopisto on valtakunnallinen ammatillinen erityisoppilaitos. Se järjestää koulutusta ja kuntoutusta erityistä

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammattistartti 20-40

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammattistartti 20-40 Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammattistartti 20-40 Ammattistartti on valtakunnallisesti ja paikallisesti suunnattu ratkaisemaan ongelmia, jotka syntyvät nuoren uravalinnan

Lisätiedot

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII -

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus p Perus, ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutusta Yhteistyöoppilaitokset 17 kuntaa Valittavana yli 360 tutkintoa Tietopuolinen

Lisätiedot

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta 23.4.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi Kehitysvammaisten lasten ja nuorten palvelut Kainuussa Kainuun

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA 1/6. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä:

PALVELUSUUNNITELMA 1/6. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä: 1/6 Päivämäärä: ASIAKAS Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelinnumero: Lähiomainen Sukunimi ja etunimi: Suhde asiakkaaseen: Osoite: Puhelinnumero: Muut perheen jäsenet ja lähiverkosto: Edunvalvoja

Lisätiedot

Valmentavien koulutusten perusteiden valmisteluvaihe. Ulla Aunola Opetushallitus/Ammatillinen peruskoulutus

Valmentavien koulutusten perusteiden valmisteluvaihe. Ulla Aunola Opetushallitus/Ammatillinen peruskoulutus Valmentavien koulutusten perusteiden valmisteluvaihe Ulla Aunola Opetushallitus/Ammatillinen peruskoulutus 6.11.2014 Lyhyt prosessikuvaus OKM ja OPH virkamiesvalmistelua 2012 > Taustaselvityksiä ja yhteistyöseminaareja

Lisätiedot

Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen. Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen. www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa.

Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen. Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen. www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa. Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen opiskelu Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa.html www.kansanopistot.fi/ skybase/skymap.htm Kansanopistoja

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien ja valmentavien koulutusten selkiyttäminen

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien ja valmentavien koulutusten selkiyttäminen Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien ja valmentavien koulutusten selkiyttäminen Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen

Lisätiedot

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ KUNTOUTUMISEN TUKEMISEN TUTKINNON OSASSA / NÄYTÖN

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09 MAHIS TYÖHÖN Kiinni työelämässä -seminaari Työllistymisen tuet ja palvelut Sari Honkonen ja Arja Pitkänen 11.11.09 1 TYÖLLISTYMISTÄ EDELTÄVÄT PALVELUT Työssäoppiminen on oppilaitoksen järjestämää työpaikalla

Lisätiedot

ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT

ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT HYVÄN ARJEN TUKENA Rovaniemen kaupungin vammaispalvelut edistää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Autamme asiakkaitamme ylläpitämään toimintakykyään

Lisätiedot

BOVALLIUS-AMMATTIOPISTO HAKIJAN OPAS

BOVALLIUS-AMMATTIOPISTO HAKIJAN OPAS BOVALLIUS-AMMATTIOPISTO HAKIJAN OPAS 2BOVALLIUS-AMMATTIOPISTO, HAKIJAN OPAS 2016 2017 Sisällysluettelo Tervetuloa Bovallius-ammattiopistoon!... 3 Opiskelemaan syksyllä 2016?... 4 Yksilöllistä oppimista

Lisätiedot

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori

11.12.2012. Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori Ammattistarttilaisen polku - Starttaako moottori 1 APUA MULLA EI OO OPISKELUPAIKKAA! MITÄ MÄ TEEN? Zoomausopas opiskelijoille jotka eivät saaneet 2 asteen koulutuspaikkaa Hakuaikaa myöhennettiin heinäkuulle

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus

Ammatillinen erityisopetus Ammatillinen erityisopetus Hakuaika syksyllä 2017 alkavaan koulutukseen on 15.3. 5.4.2017! Tutustu koulutuksiimme tarkemmin kotisivuillamme www.kiipula.fi! Mikä Kiipula? Kiipulan ammattiopisto on valtakunnallinen

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot