Lausuntoyhteenveto Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toimintaa koskevista standardeista 6.1 ja Ra 6.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausuntoyhteenveto Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toimintaa koskevista standardeista 6.1 ja Ra 6."

Transkriptio

1 Yhteenvetolomake 1 (9) Lausuntoyhteenveto Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toimintaa koskevista standardeista 6.1 ja Ra 6.1 Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista Fivan vastaus 1. Standardien rakenne Standardeissa on useissa kohdin vain viitattu muihin, Fivan olemassa oleviin ja osittain jo vanhentuneisiin standardeihin, joissa ei ole otettu huomioon maksupalvelun tarjoamisen erityispiirteitä. Valittu menetelmä jättää epäselväksi ja tulkinnanvaraiseksi, mitkä kohdat valituista standardeista koskevat maksulaitoksia. 2. Standardien otsikko Standardien otsikko antaa harhaanjohtavan kuvan standardien sisällöstä ja soveltamisalasta. Standardia on tarkoitus soveltaa maksulaitoksiin sekä niihin henkilöihin ja oikeushenkilöihin, jotka voivat tarjota maksupalveluja ilman toimilupaa. Fivan näkemyksen mukaan valittu rakenne ei aiheuta tulkintaongelmia. Standardien soveltuvuus maksupalvelua tarjoaviin tulee standardien 6.1 ja RA 6.1 kautta. Kuten standardeissa on mainittu ratkaisu on väliaikainen ja maksupalvelun tarjoamista koskevat määräykset ja ohjeet sisällytetään Fivan uuteen määräys- ja ohjekokoelmaan aihealueittain kuten muitakin valvottavia koskevat määräykset ja ohjeet. Standardien otsikkoa on täsmennetty muotoon Standardi 6.1 "Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta". Maksupalvelujen tarjoamista koskevat säännökset koskevat myös luottolaitoksia, joita ehdotettu standardi ei kuitenkaan koske. Epäselvyyksien vuoksi standardin otsikko tulisi muuttaa esimerkiksi muotoon Standardi 6.1 maksulaitosten ja ilman toimilupaa maksupalveluja tarjoavien henkilöiden toiminnasta.

2 Yhteenvetolomake 2 (9) 3. Standardin tavoitteet Standardiluonnoksen luvun 2 mukaan standardin tavoitteena on antaa maksupalvelulakiin liittyvät maksupalvelun tarjoamista koskevat määräykset. Standardin tavoite-kohtaa (2 luku) on täsmennetty. Luonnokseen ei sisälly maksupalvelun tarjoamista koskevia säännöksiä vaan ainoastaan toiminnan aloittamiseen, luotettavaan hallintoon, johdon sopivuuteen, ulkoistamiseen ja vakavaraisuuteen liittyviä säännöksiä. Varsinaisten maksupalvelujen tarjoamiseen liittyvien menettelytapojen (luku 8) osalta viitataan Finanssivalvonnan standardeihin , joita ei kuitenkaan ole päivitetty vastaamaan uuden maksupalvelulain edellytyksiä. 4. Menettelytapasäännösten soveltaminen maksulaitoksiin ja muihin ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoaviin Standardiluonnoksen luvussa 8 on lueteltu ne menettelytapoja koskevat Finanssivalvonnan standardien säännökset, joita sovelletaan standardiluonnoksen soveltamisalan piirissä oleviin toimijoihin. Näiden toimijoiden sovellettavaksi tulevien Fivan säännösten joukko on liian suppea, mikä puolestaan johtaa kilpailuneutraliteettinäkökulmasta ongelmalliseen lopputulokseen luottolaitosten ja muiden maksupalveluja tarjoavien välillä. Esimerkiksi standardin 2.1 "Rahoituspalveluiden tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat" luvun 6 vaatimukset tulisi soveltuvin osin koskea myös maksulaitoksia ottaen huomioon niiden oikeus tarjota tietyin edellytyksiä maksutilejä, luottoa ja maksuvälineitä. Sama koskee standardin 2.2 "Rahoituspalveluiden ja rahoitusvälineiden markkinointi" lukuja 6.1 ja 6.2 sekä standardin 2.3 "Rahoituspalvelusopimukset" lukua 7. Menettelytapastandardien soveltamisalaa on laajennettu standardin 2.1.lukuun 6, standardin 2.2. lukuihin 6.1. ja 6.2 sekä standardin 2.3. lukuun 7. Tarkempi arvio standardien soveltuvuudesta tulee tehdä sen jälkeen, kun

3 Yhteenvetolomake 3 (9) em. standardeja on päivitetty maksupalvelulain vaatimusten mukaisesti. 5. Maksulaitoksen omien varojen laskennassa käytettävät menetelmät Standardiluonnoksen luvun 9.3 kappaleissa annettu maksutapahtumasidonnaisen menetelmän laskentaohje poikkeaa direktiivin laskentaohjeesta. Laskentaohjetta tulisi soveltaa seuraavasti: vuosittainen maksuliikkeen volyymi jaetaan 12:lla ja tästä lasketaan porrastuskertoimilla sekä toiminnan laajuuteen perustuvalla skaalauskertoimella omien varojen vaade. Tämä käy ilmi alkuperäisestä direktiivitekstistä, mutta Fivan käännöksessä puhutaan suhteellisesta osuudesta, joka on tulkinnanvarainen. Standardin sisältö omien varojen laskennassa käytettävistä menetelmistä vastaa maksulaitoslaissa olevaa omien varojen sääntelyä. Summamenetelmän laskentaohjeistus poikkeaa direktiivin ohjeistuksesta ja määritelmä on muutenkin tulkinnanvarainen. Lisäksi porrastus- ja skaalauskertoimet tulisi olla mukana Fivan standardissa. Toisaalta viittaus valtiovarainministeriön asetukseen on turha, koska kertoimet tulevat suoraan direktiivistä. Standardin sisältöä ehdotetaan täydennettäväksi niin, että vakavaraisuusvaatimukset olisi laskettavissa Fivan standardin perusteella. Vakavaraisuusvaihtoehtoja koskevat laskuesimerkit tulisi sisällyttää standardin liitteeksi. Fiva antaa laskuesimerkkejä erillisellä Fivan verkkopalvelussa julkaistavalla tulkinnalla tai kannanotolla. 6. MLL:n 40 ja 41 :n lisääminen maksupalvelun tarjoamista koskevaan standardiin 6.1 Standardeihin tulisi lisätä maininnat maksulaitoksen oikeudesta osallistua maksujärjestelmään (MLL 40 ) ja maksulaitoksen sulautumista ja jakautumista toiseen ETA-alueeseen kuuluvaan valtioon (MLL 47 ). Ko. säännöksissä ei ole määräystenantovaltuutta eikä niiden tarkempaan ohjeistukseen ole tarvetta. Fivan määräyksissä ja ohjeissa pyritään jatkossa pääsääntöisesti välttämään lain säännösten toistamista.

4 Yhteenvetolomake 4 (9) 7. Standardien soveltaminen myös muuta liiketoimintaa harjoittaviin yrityksiin Teleoperaattorit katsovat, että maksupalvelutoimintoja koskevia säännöksiä tulisi soveltaa vain operaattoreiden maksupalvelutoimintoihin ja että maksupalvelua koskevia säännöksiä tulisi voida soveltaa tarkoituksenmukaisesti tilanteissa, joissa samaan palvelusuoritukseen sovelletaan teleyritysten pääliiketoimintoja koskevia erityissäännöksiä. Maksulaitoslaki ja maksupalvelulaki säätelevät ainoastaan maksupalvelutoimintaa ja laeissa on otettu huomioon se, että maksupalvelua tarjoavat saavat harjoittaa myös muuta liiketoimintaa. 8. Luotettava hallinto ja toiminnan järjestäminen Standardissa todetaan, että maksulaitoksiin sovelletaan Fivan rahoitussektorin määräyskokoelman standardia 1.3 "Luotettava hallinto ja toiminnan järjestäminen." Soveltamisohjeeseen tulisi lisätä lause, jossa todettaisiin, että mikäli yhtiö harjoittaa merkittävässä määrin myös muuta kuin maksulaitostoimintaa, sovelletaan standardia tällaiseen yritykseen sen tavoite huomioon ottaen soveltuvin osin ja tällöinkin vain yrityksen maksulaitostoiminnan osalta. Lähtökohtana standardin soveltamisessa on, että se koskee erilaisia valvottavia ja erityyppisiä toimintoja. Valvottavan tulee huomioida toimintansa laatu, laajuus ja monimuotoisuus sekä mahdolliset muut seikat harkitessaan, miten se toteuttaa toiminnassaan standardin tavoitteet tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Tämä antaa Fivan käsityksen mukaan riittävästi harkintavaltaa siihen, miten yritys ko. standardia soveltaa. 9. Luotettavuuden ja sopivuuden arviointi Standardin luku 6.1 ja erityisesti sen kappale (5) on epäselvästi muotoiltu. Luvusta voi saada käsityksen, että f&p säännöksiä sovellettaisiin myös muuta liiketoimintaa harjoittavien yritysten koko ylimpään johtoon. Standardin kyseinen kohta on kirjoitettu maksulaitoslain 25 :n mukaisesti eikä kohdan ehdotettu täsmennys ole tarpeen. MLL:n valmistelun yhteydessä on tehty selvä ero koko yrityksen johdon ja niiden henkilöiden välillä, jotka tosiasiallisesti vastaavat tällaisen yrityksen maksulaitostoiminnasta.

5 Yhteenvetolomake 5 (9) Standardin ko. kappaletta tulisi täsmentää MLL 25 :n perustelujen mukaisesti siten, että f&p säännöksiä sovelletaan maksulaitoksen, joka harjoittaa muuta liiketoimintaa (ja ilman toimilupaa toimivan maksupalvelun tarjoajan osalta) henkilöihin, jotka tosiasiallisesti vastaavat yrityksen maksupalvelutoiminnasta. 10. Asiamies Maksupalveluja voidaan tarjota myös asiamiehen välityksellä. Fivan tulisi soveltamisohjeella määritellä, mitä asiamiehellä tarkoitetaan. Esimerkiksi markkinointiagentteja ei tulisi pitää asiamiehinä. Asiamies on vakiintunut juridinen termi eikä sen tarkempi määrittely tai tietyn ryhmän poissulkeminen Fivan käsityksen mukaan ole standardissa tarpeen. 11. Menettelytavat 8.3 Maksupalvelusopimukset Kappaleen (3) mukaan maksulaitokseen sovelletaan Fivan rahoitussektorin määräyskokoelman standardia 2.3 "Rahoituspalvelusopimukset" lukuja 1-6. Fiva ei katso tarkoituksenmukaiseksi lisätä standardiin erityistä soveltamisohjetta myös muuta liiketoimintaa harjoittavien maksupalvelun tarjoajien osalta. Tilanteissa, joissa sama palvelu on sekä rahoituspalvelua että muuta palvelua, rahoituspalvelusopimusstandardin soveltaminen on raskasta ja voi johtaa kollisiotilanteeseen muun erityissääntelyn kanssa. Soveltamisohjeeseen tulisi lisätä lause, jonka mukaan standardia voidaan soveltaa tarkoituksenmukaisella tavalla tilanteessa, jossa sama palvelu on sekä rahoituspalvelua että muuta palvelua (jos palvelun pääasiallinen luonne on muuta kuin maksupalvelua).

6 Yhteenvetolomake 6 (9) 12. Luku 9: Vakavaraisuus ja riskien hallinta 9.2. Asiakasvarojen suojaaminen Standardiluonnoksesta voi saada sen käsityksen, että muuta liiketoimintaa harjoittavan maksulaitoksen tai ilman toimilupaa maksupalvelua tarjoavan yrityksen tulee pitää suojattavat varat aina erillään. Standardin 9.2 luvussa kappaleessa (6) on lueteltu varojen suojaamistavat. Vakuutuksen ja takauksen ottaminen on myös mainittu suojaamistapoina. Fiva ei näe tarvetta standardin lisätäsmentämiselle. MLL 26:n 3 momentissa asetetaan varojen suojaaminen vakuudella vaihtoehdoksi niiden erillään pitämiselle. Fivan tulisi täsmentää standardia MLL 26 :n 3 momentin mukaiseksi. 13. Maksulaitoksen omien varojen vähimmäismäärä Standardin luvussa 9.4 kappaleessa (27) sanotaan, että maksulaitoksen omiin varoihin sovelletaan Fivan standardia 4.3a lukuun ottamatta lukuja Standardissa kuvataan omien varojen rakennetta sekä lisäksi, mitä laadullisia ja määrällisiä vaatimuksia maksulaitoksen omille varoille asetetaan. Eli käytännössä sanotaan, että vähimmäismäärät ovat standardissa 4.3a. Standardin luvun 9.2 kappaletta (27) on muutettu siten, että maksulaitoksen omiin varoihin sovelletaan Fivan rahoitussektorin määräyskokoelman "Omia varoja ja niiden vähimmäismäärää" koskevan standardin 4.3a lukuja 5-8, 10 ja 11. Standardissa 4.3a taas sanotaan, ettei se koske maksulaitoksia, vaan niitä koskevat omien varojen vaatimukset on kerrottu standardissa 6 "Maksulaitokset". Kappaleen (29) mukaan maksupalveluja koskevat liiketapahtumat on kirjattava maksulaitoksen kirjanpitoon erillään muista liiketapahtumista siten, että niiden määrää ja osuutta koko yrityksen liikevaihdosta voidaan jatkuvasti seurata riittävällä tarkkuudella. Standardin teksti on kirjoitettu maksupalveludirektiivin pohjalta. Yritys voi järjestää maksutapahtumien seurannan haluamallaan tavalla, kunhan erittely on riittävä. Esimerkiksi tilinpäätösraportit laaditaan aina yrityksen pääasiallisen toiminnan perusteella, maksulaitostoiminnan tuotot ja kulut vain eritellään omilla riveillään. Fiva ei näe tässä suhteessa standardissa ongelmia eikä ehdotetun soveltamisoh-

7 Yhteenvetolomake 7 (9) Kirjanpitokäsittelyn tulisi voida määräytyä yrityksen pääasiallisen toiminnan mukaan ja tarvittava raportointi tulisi voida suorittaa erillisinä raportteina. jeen lisäämiseen ole tarvetta. Kappaleeseen tulisi lisätä soveltamisohje, jonka mukaan maksutapahtumat voidaan kirjata siten, että niiden määrä voidaan erottaa yrityksen muusta toiminnasta ja että maksupalveluja koskevat raportit voidaan toimittaa Fivalle erillisinä raportteina. Kappaleen (30) mukaan liiketapahtumien kirjaamisessa maksulaitoksen pitää noudattaa Fivan standardin 3.1 "Tilinpäätös ja toimintakertomus" 5 luvun määräyksiä. Tähän kappaleeseen tulisi vastaavasti lisätä lause, jonka mukaan tämä ei koske koko yhtiön kirjanpitotoimintaa vaan soveltuvin osin vain sitä osuutta, joka liittyy maksupalveluiden toteuttamiseen, joka voidaan toteuttaa erillisenä raportointina. 14. Määrämuotoisilla lomakkeilla tai tiedostoina ilmoitettavat tiedot 4.1 (RA 6.1) Kappaleen (6) mukaan valvottavan, joka on konsolidointiryhmän emoyritys, tulee ilmoittaa konserniin kuuluvien yritysten, osakkuus- ja lähiyritysten, ulkomailla olevien sivukonttorien ja asiamiesten tiedot Fivalle. Ilmoitusvelvollisuus on sama kuin muillakin valvottavilla. Maksupalvelua tarjoavien osalta ei ole syytä tehdä poikkeusta. Konserneihin voi kuulua yrityksiä, joilla ei ole minkäänlaista liityntää maksupalvelutoimintaan. Velvollisuus ilmoittaa tällaisia yrityksiä ei ole tarkoitussidonnaisuusperiaatteen mukainen. Soveltamisohjeeseen tulisi lisätä kohta, jonka mukaan raportointivelvoite koskee vain sellaisia konsolidointiryhmään kuuluvia tahoja, jotka harjoitta-

8 Yhteenvetolomake 8 (9) vat tai joilla on selvä yhteys maksupalvelutoimintaan. 15. Vapaamuotoisina ilmoitettavat tiedot 4.2 (RA 6.1) Määräysvallan hankkiminen ETA:n ulkopuolisessa maassa sijaitsevassa yrityksessä. Ilmoitusvelvollisuuden tulisi koskea sellaisten tahojen hankinnan ilmoittamista, millä on selvä liitäntä maksupalvelutoimintaan. Erityisesti kappaletta (12) tulisi selventää siten, että sellaisen toiminnan ei katsota hankaloittavan valvontaa, joka ei liity maksulaitostoimintaan, eikä ole tällaisen maksupalvelutoiminnan merkittävä ulkoistus. Ilmoitusvelvollisuus on sama kuin muillakin valvottavilla. Ei syytä poikkeamiseen Operatiiviseen riskiin liittyvien tapahtumien Ilmoittaminen (RA 6.1) Kappaleen (21) mukaan maksulaitoksen tulee toimittaa Fivalle välittömästi tieto merkittävistä toiminnan häiriöistä ja vahinkotapahtumista. Soveltamisohjeeseen tulisi lisätä lause, jossa todetaan, että ilmoitusvelvollisuus koskee ongelmia maksupalvelujen tarjonnassa. Kappaletta (21) on täsmennetty siten, että maksulaitoksen tulee toimittaa Fivalle välittömästi tieto merkittävistä maksupalveluun liittyvistä toiminnan häiriöistä ja vahinkotapahtumista Maksutapahtumien yhteismäärä (RA 6.1) Kappaleen (43) mukaan Fivalle tulee toimittaa tiedot maksutapahtumien yhteismäärästä. Kappaleessa (45) luetellaan, mitkä tapahtumat ovat maksutapahtumia. Luetteloa pidetään osin epäselvänä suhteessa "telemaksupalveluihin".

9 Yhteenvetolomake 9 (9) Soveltamisohjeeseen tulisi lisätä kohta, jossa todetaan, että "telemaksupalvelujen/tapahtumien" yhteismäärä lasketaan kertaalleen niistä teknisellä apuvälineellä toteutetuista maksupalveluista, jotka on numeroinnissa eroteltu maksupalvelulain soveltamisalaan kuuluviksi palveluiksi. Telemaksutapahtumat raportoidaan kertaalleen teknisellä apuvälineellä toteutettavina maksupalveluina. Fivan näkemyksen mukaan yksittäistapausten kuvaaminen standardissa ei ole tarkoituksenmukaista 16. Vakiosopimusehtojen toimittaminen Fivalle Raportointistandardissa ei ole mainintaa siitä, miten MLL 33 :n 2 momentin edellyttämien vakiosopimusehtojen toimittaminen Fivalle tapahtuu. Vakiosopimusehtojen toimittaminen Fivalle tapahtuu vapaamuotoisesti eikä sitä ole sen vuoksi tarpeen ohjeistaa.

FiComin lausunto maksupalvelun tarjontaa ja raportointia koskevista Finanssivalvonnan standardeista

FiComin lausunto maksupalvelun tarjontaa ja raportointia koskevista Finanssivalvonnan standardeista Lausunto 23.3.2011 ME Finanssivalvonta kirjaamo@finanssivalvonta.fi Viite: Finanssivalvonnan lausuntopyyntö 21.2.2011 dnro 1/102/2011 FiComin lausunto maksupalvelun tarjontaa ja raportointia koskevista

Lisätiedot

Standardi RA6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA6.1 Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Standardiluonnos RA6.1. Maksupalvelun tarjoaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardiluonnos RA6.1. Maksupalvelun tarjoaminen. Määräykset ja ohjeet Standardiluonnos RA6.1 Maksupalvelun tarjoaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Standardi 6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet

Standardi 6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet Standardi 6.1 Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Standardi 6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet

Standardi 6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet Standardi 6.1 Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Standardiluonnos 6.1. Maksupalvelun tarjoaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardiluonnos 6.1. Maksupalvelun tarjoaminen. Määräykset ja ohjeet Standardiluonnos 6.1 Maksupalvelun tarjoaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista

Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista Toinen maksupalveludirektiivi HE 143/2017 vp. maksulaitos- ym. laeista Talousvaliokunta 27.10.2017 Risto Koponen Rahoitusmarkkinaosasto Yleistä Toinen maksupalveludirektiivi (PSD2) Maksimiharmonisaatiodirektiivi,

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 11/2014

Määräykset ja ohjeet 11/2014 Määräykset ja ohjeet 11/2014 Paikallispankkien vakavaraisuuden hallinnan raportointi Dnro FIVA 16/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2018

Määräykset ja ohjeet 5/2018 Määräykset ja ohjeet 5/2018 Varainsiirtojen mukana toimitettavat tiedot maksajasta ja Dnro 5/01.00/2018 Antopäivä 13.3.2018 Voimaantulopäivä 1.5.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2016

Määräykset ja ohjeet 7/2016 Määräykset ja ohjeet 7/2016 Ohjeet moitteettomista palkitsemisjärjestelmistä sekä palkitsemiseen liittyvistä tiedonantovelvollisuuksista Dnro FIVA 11/01.00/2016 Antopäivä 30.8.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 15/01.00/2012 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 1.1.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

PSD2-seurantaryhmän kokous Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority

PSD2-seurantaryhmän kokous Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority PSD2-seurantaryhmän kokous 11.1.2018 Agenda Kokouksen avaus Finanssivalvonnan kannanotto siirtymäajasta Keskustelu pankkien rajapintojen valmiusasteesta Maksutilin määritelmä Häiriöraportoinnin tilanne

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 + FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2016

Määräykset ja ohjeet 5/2016 Määräykset ja ohjeet 5/2016 Tuotehallintamenettely Dnro FIVA 7/01.00/2016 Antopäivä 24.5.2016 Voimaantulopäivä 5.9.2016 Muutospäivä 30.8.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustar Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 luku 7:

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Standardi RA4.4. Maariskin ilmoittaminen. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.4. Maariskin ilmoittaminen. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.4 Maariskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 dnro 1/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset ja ohjeet 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 14.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

S t a n d a r d i R A 4. 2

S t a n d a r d i R A 4. 2 S t a n d a r d i R A 4. 2 O p e r a t i i v i s i i n r i s k e i h i n l i i t t y v i e n t a p a h- t u m i e n i l m o i t t a m i n e n R a h o i t u s t a r k a s- t u k s e l le Määräykset ja ohjeet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Standardi RA4.2. Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.2. Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.2 ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle RA4.2 dnro 4/120/2004 2 (11) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 1.1 Kohderyhmä 3 2 Tavoitteet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2015

Määräykset ja ohjeet 9/2015 Määräykset ja ohjeet 9/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, muut Dnro FIVA 15/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Standardi RA4.20 Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Palautelomake 1 (6) 22.5.2012. Julkinen

Palautelomake 1 (6) 22.5.2012. Julkinen Palautelomake 1 (6) Määräys ja ohje kiinnitysluottopankkitoimintaa koskevasta lupamenettelystä ja riskienhallinnasta sekä Määräys ja ohje kiinnitysluottopankkitoimintaa koskevasta raportoinnista Kooste

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2015

Määräykset ja ohjeet 1/2015 Määräykset ja ohjeet 1/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet I osa Dnro FIVA 2/01.00/2015 Antopäivä 16.3.2015 Voimaantulopäivä 1.4.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2018

Määräykset ja ohjeet 2/2018 Määräykset ja ohjeet 2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n Dnro FIVA 20/01.00/2017 Antopäivä 12.12.2017 Voimaantulopäivä 3.1.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 831 51 faksi

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA3.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI- MINTAKERTOMUKSESTA

VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI- MINTAKERTOMUKSESTA VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistioluonnos 1(5) Rahoitusmarkkinaosasto 24.9.2015 VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI-

Lisätiedot

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.10 Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Rahoitustarkastukselle RA4.10 dnro 14/120/2006 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Kansainvälinen viitekehys 5 4 Normiperusta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Valitusten käsittely vakuutusyhtiöissä, - yhdistyksissä ja - Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 16.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä heinäkuuta 2011. 899/2011 Laki. maksulaitoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 22 päivänä heinäkuuta 2011

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä heinäkuuta 2011. 899/2011 Laki. maksulaitoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 22 päivänä heinäkuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 28 päivänä heinäkuuta 2011 899/2011 Laki maksulaitoslain muuttamisesta Annettu Naantalissa 22 päivänä heinäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista 1 (5) 14.6.2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

Soveltaminen (luku 1)

Soveltaminen (luku 1) Palaute 1 (5) Palaute saaduista lausunnoista: Rahoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat - standardi 2.1 sekä rahoituspalvelujen ja -välineiden markkinointi -standardi 2.2 Lausuntopyynnössä

Lisätiedot

Palaute saaduista lausunnoista Toiminnan ulkoistaminen -standardi 1.6

Palaute saaduista lausunnoista Toiminnan ulkoistaminen -standardi 1.6 Palaute 1 (6) Palaute saaduista lausunnoista Toiminnan ulkoistaminen -standardi 1.6 Rahoitustarkastus (Rata) pyysi toiminnan ulkoistamista koskevaan standardiluonnokseen lausuntoja toukokuussa 2007. Rata

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 24.05.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet dnro 2/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Ilmoituksen laatiminen ja toimittaminen Rahoitustarkastukselle_

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.201431.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2014

Määräykset ja ohjeet 5/2014 Määräykset ja ohjeet 5/2014 Raportointi varojen vakuussidonnaisuudesta Dnro FIVA 13/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015)

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015) Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle vakuutussektorin määräys- ja ohjeluonnoksista 1/2011, 4/2015 ja 14/2012 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) Ilmoita

Lisätiedot

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017 Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus Sosiaali- ja terveysministeriö Valtiovarainministeriö Vakuutuskassat ry 4.3.1 (kohta 24) 4.3.1 (kohta 25) 4.3.1

Lisätiedot

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet Standardi Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta yrityksestä Määräykset ja ohjeet dnro 5/120/2006 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Standardin tavoite

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro Antopäivä Voimaantulopäivä FINANSSIVALVONTA Lisätietoja

Määräykset ja ohjeet Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro Antopäivä Voimaantulopäivä  FINANSSIVALVONTA Lisätietoja Määräykset ja ohjeet Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro 4/01.00/2011 Antopäivä 15.12.2012 Voimaantulopäivä 1.1.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2017

Määräykset ja ohjeet 7/2017 Määräykset ja ohjeet 7/2017 Keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville Dnro FIVA 10/01.00/2017 Antopäivä 8.8.2017 Voimaantulopäivä 8.8.2017 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

HE 2/2011 vp. taikka liikkeeseenlaskijan kanssa solmitun sopimuksen nojalla joko hyödykkeen tarjoajien rajatussa verkossa tai määrättyjen hyödykkeiden

HE 2/2011 vp. taikka liikkeeseenlaskijan kanssa solmitun sopimuksen nojalla joko hyödykkeen tarjoajien rajatussa verkossa tai määrättyjen hyödykkeiden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maksulaitoslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maksulaitoslakia. Ehdotetulla

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2014

Määräykset ja ohjeet 9/2014 Määräykset ja ohjeet 9/2014 LEI-tunnuksen käyttöönotto Dnro FIVA 14/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

YLEISOHJE KONSOLIDOIDUSTA VALVONNASTA

YLEISOHJE KONSOLIDOIDUSTA VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (9) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille YLEISOHJE KONSOLIDOIDUSTA VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan nojalla tämän luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten

Lisätiedot

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2011 vp. hallituksen esityksen laiksi maksulaitoslain JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat HALLITUKSEN ESITYS

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2011 vp. hallituksen esityksen laiksi maksulaitoslain JOHDANTO. Vireilletulo. Asiantuntijat HALLITUKSEN ESITYS TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 1/2011 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi maksulaitoslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on lähettänyt 25 päivänä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2014

Määräykset ja ohjeet 6/2014 Määräykset ja ohjeet 6/2014 Raportointi varainhankintasuunnitelmista Dnro FIVA12/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 30.6.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Tilinpäätös ja toimintakertomus Esityksen rakenne Nykyisen 3.1 Tilinpäätös ja toimintakertomus laajuus ja rakenne Uudet Fivan sääntelyn ohjeet Esitystekniset

Lisätiedot

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7)

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) 20.1.2012 Finanssivalvonnalle KIINNITYSLUOTTOPANKKITOIMINTAA KOSKEVA LUPAMENETTELY JA RISKIENHALLINTA SEKÄ RAPORTOINTI Finanssivalvonta on 18.11.2011 pyytänyt lausuntoamme

Lisätiedot

Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista ja

Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista ja Palautelomake 1 (5) Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista 31.12.2016 ja 1.1.2017 Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

Eduskunnan talousvaliokunnalle HE 143/2017 vp. valtiovarainministeriön huomiot asiantuntijakuulemisesta

Eduskunnan talousvaliokunnalle HE 143/2017 vp. valtiovarainministeriön huomiot asiantuntijakuulemisesta Muistio 1 (6) 6.11.2017 Rahoitusmarkkinaosasto Risto Koponen Eduskunnan talousvaliokunnalle HE 143/2017 vp. valtiovarainministeriön huomiot asiantuntijakuulemisesta 1 Yleistä Hallitus antoi 19.10.2017

Lisätiedot

Standardi RA4.3. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.3. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.3 Sijoitusrahastojen raportointi Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 dnro 5/120/2004 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2012

Määräykset ja ohjeet 1/2012 Määräykset ja ohjeet 1/2012 Ulkoistaminen Dnro FIVA 7/01.00/2011 Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 1.4.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi www.finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Finanssivalvonnan palaute saaduista lausunnoista

Finanssivalvonnan palaute saaduista lausunnoista Muistio 1 (5) Finanssivalvonnan palaute saaduista lausunnoista Kansallisen rahoitusjärjestelmän kannalta merkittävien luottolaitosten määrittäminen FK pitää yhdenmukaisen ja läpinäkyvyyden kannalta kannatettavana,

Lisätiedot

Lausuntoyhteenveto enimmäisluototussuhteen laskentaa koskevan määräyksen 3/2015 muutoksien johdosta annetuista palautteista

Lausuntoyhteenveto enimmäisluototussuhteen laskentaa koskevan määräyksen 3/2015 muutoksien johdosta annetuista palautteista 1 (6) Lausuntoyhteenveto enimmäisluototussuhteen laskentaa koskevan määräyksen 3/2015 muutoksien johdosta annetuista palautteista Finanssivalvonta pyysi lausuntoa luototussuhteen laskennasta annettuihin

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Laki. muutetaan luottolaitostoiminnasta 30 päivänä joulukuuta 1993 annetun lain (1607/93)

Laki. muutetaan luottolaitostoiminnasta 30 päivänä joulukuuta 1993 annetun lain (1607/93) EV 189/1996 vp - HE 150/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen luottolaitosten, sioituspalveluyritysten a rahastoyhtiöiden valvonnan tehostamiseksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys

Lisätiedot

Maksamisen uudet tavat ja toimijat

Maksamisen uudet tavat ja toimijat Maksamisen uudet tavat ja toimijat Vero 2014 Sisältö Maksamisen uudet tavat Taustaa Sähköinen lompakko MobilePay Mobiilisovellukset Mitä jatkossa? Maksupalveluiden tarjoaminen Suomessa Finanssivalvonnan

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

Lisätietoja Finanssivalvonnassa antaa tilinpäätösasiantuntija Marketta Lindén, puhelin

Lisätietoja Finanssivalvonnassa antaa tilinpäätösasiantuntija Marketta Lindén, puhelin Organisaation/henkilön nimi: FINANSSIALA RY Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: julkinen Finanssivalvonta pyytää lausuntoa määräyksistä ja ohjeista 14/2012, 15/2012 ja 16/2012. Lausunnot

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 Lisätietoja Pääomamarkkinoiden valvonta/sijoituspalvelut ja -tuotteet FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51

Lisätiedot

Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle pankkisektorin määräys- ja ohjeluonnoksista (2/2016)

Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle pankkisektorin määräys- ja ohjeluonnoksista (2/2016) Finanssivalvonnan pyyntö määräyksistä ja ohjeista 2/2016 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) /Pirjo Saarelainen Ilmoita mikäli tulee merkitä salaiseksi: julkinen Finanssivalvonta

Lisätiedot

HE 79/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa YLEISPERUSTELUT

HE 79/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa YLEISPERUSTELUT HE 79/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa annetun lain 4 ja 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 8/2016

Määräykset ja ohjeet 8/2016 Määräykset ja ohjeet 8/2016 Maksulaitokset ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavat henkilöt Dnro FIVA 9/01.00/2016 Antopäivä 22.11.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi

Lisätiedot

Lausunto hallintovaliokunnalle HE 228/

Lausunto hallintovaliokunnalle HE 228/ Lausunto hallintovaliokunnalle HE 228/2016 1.3.2017 Hallituksen esitys laiksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä, laiksi rahanpesun selvittelykeskuksesta sekä eräiksi niihin liittyviksi

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/109/EY täydentämisestä tietyillä huomattavia

Lisätiedot

OHJEET TARKISTETUN MAKSUPALVELUDIREKTIIVIN (PSD2) MUKAISESTA AMMATILLISESTA VASTUUVAKUUTUKSESTA EBA/GL/2017/08 12/09/2017. Ohjeet

OHJEET TARKISTETUN MAKSUPALVELUDIREKTIIVIN (PSD2) MUKAISESTA AMMATILLISESTA VASTUUVAKUUTUKSESTA EBA/GL/2017/08 12/09/2017. Ohjeet EBA/GL/2017/08 12/09/2017 Ohjeet direktiivin (EU) 2015/2366 5 artiklan 4 kohdan mukaisesti perusteista, joiden mukaan määrätään ammatillisen vastuuvakuutuksen tai muun vastaavan vakuuden rahallinen vähimmäismäärä

Lisätiedot

YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)...

YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)... Sisällysluettelo YLEISTÄ... 2 I MÄÄRÄYKSET ASIAMIEHILLE (KUMOTTU)... 2 1 Asiamiesten rekisteröinti (kumottu)... 2 2 Sijoittautumisvapauden ja palvelujen tarjoamisen vapauden käyttämisestä ilmoittaminen

Lisätiedot

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta 1 (6) Osuuspankkien yhteenliittymän keskusyhteisölle Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta Rahoitustarkastus antaa osuuspankeista ja muista osuuskuntamuotoisista luottolaitoksista

Lisätiedot

Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi Lausunto 1 (5) Valtiovarainministeriö Rahoitusmarkkinaosasto PL 28 00023 HELSINKI VM019:00/2013 Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi laiksi luottolaitostoiminnasta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2012

Määräykset ja ohjeet 2/2012 Määräykset ja ohjeet 2/2012 Vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja Dnro FIVA 10/01.00/2011 Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 31.12.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 8/2015

Määräykset ja ohjeet 8/2015 Määräykset ja ohjeet 8/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, Dnro FIVA 17/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

PSD2 - Ajankohtaiskatsaus

PSD2 - Ajankohtaiskatsaus PSD2 - Ajankohtaiskatsaus Maksuneuvoston kokous 12.4.2018 Uudistettu maksupalveludirektiivi PSD2 Tavoitteena saattaa erilaiset maksupalvelut nykyistä laajemmin sääntelyn piiriin ja saattaa sääntely vastaamaan

Lisätiedot

RA RAPORTOINTI PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS. Tavoitteet, tausta ja normiperusta

RA RAPORTOINTI PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS. Tavoitteet, tausta ja normiperusta 1 (5) RA RAPORTOINTI PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS Tavoitteet, tausta ja normiperusta Valvonnan toteuttamiseksi valvottavat toimittavat Rahoitustarkastukselle tietoja, joiden avulla Rahoitustarkastus valvoo

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 01.01.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2012

Määräykset ja ohjeet 1/2012 Määräykset ja ohjeet 1/2012 Ulkoistaminen rahoitussektoriin kuuluvissa valvottavissa Dnro Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 1.4.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta. Organisaation/henkilön nimi: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo / Harri Christensen Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: salainen/julkinen hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Lisätiedot

EV 39/2010 vp HE 172/2009 vp. 3 Soveltamisalaan kuulumattomat maksutapahtumat

EV 39/2010 vp HE 172/2009 vp. 3 Soveltamisalaan kuulumattomat maksutapahtumat EDUSKUNNAN VASTAUS 39/2010 vp Hallituksen esitys maksulaitoslaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä maksulaitoslaiksi

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI MAKSUPALVELULAIN MUUTTAMI- SESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 132/2017 vp)

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI MAKSUPALVELULAIN MUUTTAMI- SESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 132/2017 vp) Lainvalmisteluosasto LsN Pekka Pulkkinen LAUSUNTO 24.10.2017 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI MAKSUPALVELULAIN MUUTTAMI- SESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI

Lisätiedot

MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA

MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA Muutokset alleviivattu 1(5) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille Rahoituspainotteisen rahoitus- ja vakuutusryhmittymän emoyritykselle MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA Rahoitustarkastus

Lisätiedot

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin.

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin. 1 (6) Markkinavalvonta 21.03.2006 Dnro 15/121/2005 SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUSOPIMUKSET, STANDARDI 2.3 Rahoitustarkastus sai rahoituspalvelusopimuksia koskevaan standardiluonnokseen yhteensä

Lisätiedot

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Laki vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain (162/2014) 7 luvun 8 :n 2 momentti ja 19 luvun 6, sellaisena

Lisätiedot

RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 203.30 Dnro 7/790/2002 Antopäivä: 7.5.2002 Voimassaoloaika: 1.6.2002 lukien toistaiseksi 1 (5)

RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 203.30 Dnro 7/790/2002 Antopäivä: 7.5.2002 Voimassaoloaika: 1.6.2002 lukien toistaiseksi 1 (5) 1 (5) Kotimaisille sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen konserniin tai rahoitus- ja vakuutusryhmittymään kuuluvien yritysten keskinäisten liiketoimien

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2014

Määräykset ja ohjeet x/2014 Määräykset ja ohjeet x/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä xx.xx.2014 Voimaantulopäivä xx.xx.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle

Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle lukien toistaiseksi 1 (5) Luottolaitoksille Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista 1 (6) Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty standardin kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa

Lisätiedot