Soveltaminen (luku 1)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Soveltaminen (luku 1)"

Transkriptio

1 Palaute 1 (5) Palaute saaduista lausunnoista: Rahoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat - standardi 2.1 sekä rahoituspalvelujen ja -välineiden markkinointi -standardi 2.2 Lausuntopyynnössä esitetyt kysymykset Yksityiskohtaiset kommentit Rahoitustarkastus (Rata) sai rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavia menettelytapoja sekä rahoituspalvelujen ja -välineiden markkinointia koskeviin standardiluonnoksiin yhteensä 10 lausuntoa. Lausuntoja antoivat valvottavia ja sijoittajia edustavat yhteenliittymät sekä viranomaiset. Seuraavassa tuomme esiin, miten lausunnot on otettu huomioon standardin valmistelussa. Lausunnonantajat pitivät perusteltuna standardivalmistelun lähtökohtaa, jonka mukaan komission direktiivi 2006/73/EY on pyritty kopioimaan standardeihin sellaisenaan. Ratalta toivottiin standardin 2.1 aihepiirin osalta selventävää ohjeistusta erityisesti kannustimia koskevan luvun 7.1 osalta. Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitean (CESR) antamien suositusten osalta eräät lausunnonantajat ehdottivat, että ne CESR:n suositukset, joita valvottavien pitäisi noudattaa, tulisi kirjata standardiin. Olemme ottaneet huomioon CESR:n 3- tasolla antaman ohjeistuksen jäljempänä kerrotulla tavalla. Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat -standardi (2.1) Soveltaminen (luku 1) Eräät lausunnonantajat toivat esiin, että standardin soveltamisalasta ei käy ilmi, miten standardia sovelletaan tahoon, joka tarjoaa sijoituspalvelua Suomeen ETA-alueen ulkopuolisesta valtiosta. Ulkomaisen sijoituspalveluyrityksen oikeudesta tarjota sijoituspalvelua Suomessa annetun lain (580/1996) 12 :n mukaan sijoituspalvelun tarjoaminen kolmannesta valtiosta rajan yli Suomeen edellyttää Ratan lupaa. Vastaava säännös on ulkomaisen rahastoyhtiön toiminnasta Suomessa annetun lain (225/2004) 11 :ssä. Rata voi tällaisessa lupamenettelyssä täsmentää sitä, miten esimerkiksi ao. standardia sovelletaan tällaiseen tahoon. Asiaa ei ole siksi nähty tarpeelliseksi käsitellä standardissa.

2 Palaute 2 (5) Standardin soveltamisalan kappaletta 3 on täsmennetty lausuntojen johdosta. Kappaleesta käy nyt selkeämmin ilmi, että standardia ei sovelleta laisinkaan, kun palvelua tarjotaan arvopaperimarkkinalain 1 luvun 4 b :ssä tarkoitetuille hyväksyttäville vastapuolille. Hyväksyttävän vastapuolen määritelmä liittyy arvopaperimarkkinalaissa vain tiettyihin sijoituspalveluihin, joita ovat toimeksiantojen välittäminen, toimeksiantojen toteuttaminen ja kaupankäynti omaan lukuun. Sen sijaan esimerkiksi sijoitusneuvonnan ja omaisuudenhoidon osalta valvottavan asiakkaat voi olla luokiteltu vain joko ammattimaisiksi tai ei-ammattimaisiksi asiakkaiksi, jolloin kyseisiin palveluihin sovelletaan standardin asianomaisia vaatimuksia. Kansainvälinen viitekehys ja alan itsesääntely (luku 3) Lukuun on lisätty viittaukset standardin aihepiiriin liittyvään, lausuntokierroksen alkamisen jälkeen julkaistuun CESR:n 3-tason ohjeistukseen. Normiperusta (luku 4) Luvun kappaletta 2 on täydennetty esitettyjen lausuntojen ja hallituksen esityksen 43/2007 vp johdosta. Sijoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat (luku 7) Kannustimet (luku 7.1) Eräät lausunnonantajat toivoivat, että varsinkin kannustimia koskevaan tiedonantovelvollisuuteen liittyviä kappaleita täydennettäisiin. Olemme lisänneet lukuun eräitä soveltamisohjeita ja -esimerkkejä mm. tiedonantovelvollisuuden osalta. Ne perustuvat CESR:n jäsenilleen 3-tasolla antamaan suositukseen (Inducements under MiFID). Lukuun on myös lisätty soveltamisohje, jossa tuodaan esiin, että Rata pitää CESR:n jäsenilleen antamia suosituksia kannustimia koskevan valvontansa lähtökohtana. Tiedonantovelvollisuus (luku 7.2) Kappaletta 20 on täydennetty esitettyjen lausuntojen johdosta niin, että siinä otetaan huomioon myös sijoitusrahastojen sääntöjen hyväksyminen. Eräät lausunnonantajat esittivät, että alalukua tulisi avata siltä osin, mitä tietojen antamisella "hyvissä ajoin" tarkoitetaan. Lukuun on tämän johdosta lisätty soveltamisohje kappaleeksi 27.

3 Palaute 3 (5) Eräät lausunnonantajat esittivät, että alaluvun kappaleiden 39 ja 50 tulisi koskea myös suomaisia erikoissijoitusrahastoja. Koska tällainen laajennus ei perustuisi komission direktiiviin (ks. artikla 34), ei ehdotusta ole voitu ottaa huomioon. Lukuun 7.2 on lisäksi tehty arvopaperimarkkinalain lopullisesta sanamuodosta sekä lausunnoista johtuvia teknisluonteisia korjauksia. Selonottovelvollisuus (luku 7.3) Lukuun 7.3 on tehty lausuntojen johdosta jonkin verran teknisluonteisia täsmennyksiä. Luvussa on myös otettu huomioon arvopaperimarkkinalain lopullinen sanamuoto. Asiakasraportointi (luku 7.4) Eräs lausunnonantaja esitti, että alaluvussa asetettu raportointitiheyttä koskeva vaatimus voi olla ongelmallinen arvo-osuusjärjestelmään liittyvien raportointikäytäntöjen näkökulmasta. Lausunnonantaja toi esiin, että vaikka pääsääntö onkin, että säilytysasiakkaalle lähetetään tili-ilmoitus välittömästi toimeksiannon toteuttamisen tai tilikirjauksen jälkeen, on tästä voitu sopia asiakkaan kanssa toisin. Kiinnitämme huomiota siihen, että standardin alaluku ei koske valvottavan tarjoamia säilytyspalveluita, joihin liittyvää raportointia käsitellään standardin alaluvussa Alaluvun mukainen raportointivelvollisuus koskee esimerkiksi tilannetta, jossa asiakas antaa omasta aloitteestaan osaketta tai muuta rahoitusvälinettä koskevan osto- tai myyntitoimeksiannon arvopaperinvälittäjänä toimivalle valvottavalle, joka toteuttaa kaupan esimerkiksi pörssissä tai omaa tasettaan vastaan. Tällaisen valvottavan on raportoitava toimeksiannon toteutumisesta asiakkaalle alaluvussa todetun mukaisesti. Sen sijaan valvottavan tarjoamiin säilytyspalveluihin liittyvää raportointia käsitellään alaluvussa Eräät lausunnonantajat esittivät, että alaluvussa esitetty ei vastaisi täysin komission direktiiviä. Käsityksemme mukaan alaluvussa esitetty vastaa komission direktiiviä (ks. komission Q&A sen ylläpitämällä MiFIDsivustolla: Alalukuun on kuitenkin lisätty soveltamisesimerkki ymmärrettävyyden parantamiseksi. Lukuun 7.4 on lisäksi tehty lausuntojen johdosta jonkin verran teknisluonteisia täsmennyksiä.

4 Palaute 4 (5) Toimeksiantojen huolellinen toteuttaminen (luku 7.5) Luvun rakennetta on esitettyjen lausuntojen johdosta pyritty selkeyttämään yhdistämällä toimeksiantojen toteuttamiseen liittyvät alaluvut ja Alalukua on lisäksi täydennetty mm. lausuntojen johdosta niin, että siihen on lisätty eräitä soveltamisohjeita ja -esimerkkejä, jotka perustuvat hallituksen esitykseen, komission direktiivin 67. johdantolauseeseen sekä CESR:n toimeksiantojen huolellisesta toteuttamisesta 3-tasolla julkaisemaan asiakirjaan (Best Execution under MiFID). Lukuun on myös lisätty yleinen soveltamisohje, jossa viitataan CESR:n asiakirjaan. Lukuun on lisäksi tehty hallituksen esityksestä 43/2007 vp johtuvia teknisluonteisia täsmennyksiä. Omaisuudenhoitoa ja toimeksiantojen välittämistä koskevaa alalukua on pyritty selkeyttämään lisäämällä luvun alkuun sen soveltamisalaa koskevat täsmennykset kappaleiksi 116 ja 117. Lukuun on myös lisätty kaksi soveltamisohjetta, joista jälkimmäisessä viitataan CESR:n toimeksiantojen huolellisesta toteuttamisesta julkaisemaan asiakirjaan (Best Execution under MiFID), jossa käsitellään aihepiiriin liittyviä kysymyksiä. Rahoituspalvelujen ja rahoitusvälineiden markkinointi -standardi (2.2) Soveltaminen (luku 1) Eräs lausunnonantaja esitti, että standardin soveltamisalan ulkopuolelle tulisi rajata nk. tukkulainat, joissa arvopaperin yksikkökoko on vähintään euroa. Pidämme ehdotusta johdonmukaisena standardin tavoitteiden kanssa, joten kappaletta 5 on tältä osin täydennetty. Normiperusta (luku 4) Luvun kappaletta 2 on täydennetty hallituksen esityksen 43/2007 vp johdosta. Markkinoinnin keskeiset periaatteet (luku 5) Eräässä lausunnossa esitetyn johdosta lukua 5.2 on muokattu poistamalla kappaleesta 10 sen viimeinen luettelokohta, kun samaa asiaa käsitellään standardin luvussa 6.3.

5 Palaute 5 (5) Luvun 5.4 soveltamisohjeita on täsmennetty esitettyjen lausuntojen johdosta. Kappaleen 32 soveltamisohjeessa on myös otettu huomioon komission direktiivin 47. johdantolause. Luvun 5.5 kappaletta 37 on muokattu saatujen lausuntojen johdosta. Aiempaa tuotto- ja arvonkehitystä sekä tuottoennusteita koskevien lukujen 5.8 ja 5.9 osalta eräässä lausunnossa esitettiin, että niiden kappaleissa 48 ja 56 olevissa viittauksissa kuluihin tulisi olla riittävää viittaus kulujen määräytymisperusteeseen. Katsomme, että standardi vastaa komission direktiiviä (ks. 27 artiklan kohdat 4 ja 6), joten ehdotusta ei ole voitu ottaa huomioon. Eräiden rahoituspalvelujen ja -välineiden markkinoinnin erityispiirteitä (luku 6) Lukuun 6.2 on tehty kielellisiä selvennyksiä, jotka eivät kuitenkaan vaikuta voimassaolevan standardin sisältöön. Luvun 6.4 osalta eräs lausunnonantaja esitti, että standardiluonnoksen kappaleen 16 suositus tulisi poistaa standardista. Suosituksen mukaan niiden Ratan valvottavien, jotka toimivat vakuutusyhtiön asiamiehenä, tulisi noudattaa sijoitussidonnaisten vakuutusten markkinoinnissa standardin yleisiä periaatteita. Lausunnonantaja perusteli kantaansa erityisesti sillä, että vakuutusasiamiesten epäitsenäisen roolin vuoksi vakuutusten markkinoinnin sääntely ja ohjeistamisen ei voi tapahtua Ratan standardeilla, vaan sen tulee tapahtua päämiehen eli vakuutusyhtiön toimintaa koskevalla lainsäädännöllä ja/tai vakuutusyhtiötä koskevalla muulla ohjeistuksella. Olemme saadun palautteen johdosta poistaneet standardista kyseisen kappaleen sekä samalla muut viittaukset sijoitussidonnaisten vakuutusten markkinointiin. Aihepiiriin voidaan palata myöhemmin, kun Rata ja Vakuutusvalvontavirasto on yhdistetty. Lisätietoja antaa Lisätietoja standardista sekä sen valmistelusta antaa Rahoitustarkastuksen Markkinavalvontaosastolla markkinavalvoja Paula Kirppu, puhelin , lakimies Olli Laurila, puhelin ja markkinavalvoja Leena Savolainen, puhelin

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUJEN JA RAHOITUSVÄLINEIDEN MARKKINOINTI -STANDARDI

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUJEN JA RAHOITUSVÄLINEIDEN MARKKINOINTI -STANDARDI 1 (5) SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUJEN JA RAHOITUSVÄLINEIDEN MARKKINOINTI -STANDARDI Rahoitustarkastus (Rata) sai rahoituspalvelujen ja rahoitusvälineiden markkinointi -standardiluonnokseensa

Lisätiedot

Palaute saaduista lausunnoista Toiminnan ulkoistaminen -standardi 1.6

Palaute saaduista lausunnoista Toiminnan ulkoistaminen -standardi 1.6 Palaute 1 (6) Palaute saaduista lausunnoista Toiminnan ulkoistaminen -standardi 1.6 Rahoitustarkastus (Rata) pyysi toiminnan ulkoistamista koskevaan standardiluonnokseen lausuntoja toukokuussa 2007. Rata

Lisätiedot

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin.

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin. 1 (6) Markkinavalvonta 21.03.2006 Dnro 15/121/2005 SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUSOPIMUKSET, STANDARDI 2.3 Rahoitustarkastus sai rahoituspalvelusopimuksia koskevaan standardiluonnokseen yhteensä

Lisätiedot

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN 1 (5) SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN - Asiakkaan tunnistaminen ja tunteminen, rahanpesun ja terrorismin rahoituksen sekä markkinoiden väärinkäytösten estäminen, standardi 2.4 - Epäilyttävien

Lisätiedot

SIJOITUSPALVELUT JA ASIAKAS

SIJOITUSPALVELUT JA ASIAKAS Matti Turtiainen SIJOITUSPALVELUT JA ASIAKAS Alma Talent Helsinki 2018 Tilaa Sijoituspalvelut ja asiakas Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi Copyright 2018 Alma Talent Oy ja Matti Turtiainen Yhteistyössä

Lisätiedot

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet Standardi Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta yrityksestä Määräykset ja ohjeet dnro 5/120/2006 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Standardin tavoite

Lisätiedot

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet SÄÄNTÖTIEDOTE 22.5.2019 PÖRSSIN SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET 3.6.2019 (tai sen jälkeen) Tässä sääntötiedotteessa selostetaan Pörssin

Lisätiedot

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA: STANDARDI 5.5 SIJOITUSSUOSITUKSET JA HYVÄKSYTTÄVÄT MARKKINATAVAT

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA: STANDARDI 5.5 SIJOITUSSUOSITUKSET JA HYVÄKSYTTÄVÄT MARKKINATAVAT 1 (6) SAADUISTA LAUSUNNOISTA: STANDARDI 5.5 SIJOITUSSUOSITUKSET JA HYVÄKSYTTÄVÄT MARKKINATAVAT Rahoitustarkastus sai sijoitussuosituksia ja hyväksyttäviä markkinatapoja koskevaan standardiluonnokseen kahdeksan

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

Standardi RA5.1. Kaupparaportointi. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA5.1. Kaupparaportointi. Määräykset ja ohjeet Standardi RA5.1 Kaupparaportointi Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Laki vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain (162/2014) 7 luvun 8 :n 2 momentti ja 19 luvun 6, sellaisena

Lisätiedot

Standardi RA5.1. Kaupparaportointi. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA5.1. Kaupparaportointi. Määräykset ja ohjeet Standardi RA5.1 Kaupparaportointi Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Standardi 2.1. Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat. Määräykset ja ohjeet

Standardi 2.1. Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat. Määräykset ja ohjeet Standardi 2.1 Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS Määräykset ja ohjeet X/2011 - LUONNOS 5.2 Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä x.x.2011 Voimaantulopäivä x.x.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2016

Määräykset ja ohjeet 7/2016 Määräykset ja ohjeet 7/2016 Ohjeet moitteettomista palkitsemisjärjestelmistä sekä palkitsemiseen liittyvistä tiedonantovelvollisuuksista Dnro FIVA 11/01.00/2016 Antopäivä 30.8.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kaupparaportointi Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi www.finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

2 MENETTELYTAVAT-PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS. Tavoitteet, tausta ja normiperusta

2 MENETTELYTAVAT-PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS. Tavoitteet, tausta ja normiperusta 1 (5) 2 MENETTELYTAVAT-PÄÄJAKSON SÄÄNTELYN LINJAUS Tavoitteet, tausta ja normiperusta Rahoituspalvelujen tarjonnassa noudatettavien menettelytapojen sääntelyssä Rahoitustarkastuksen tavoitteena on edistää

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 Lisätietoja Pääomamarkkinoiden valvonta/sijoituspalvelut ja -tuotteet FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA2.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA2.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA2.1 Epäilyttävien arvopaperikauppojen ja muiden liiketoimien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (13) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 1.1

Lisätiedot

Standardi RA2.1. Epäilyttävien arvopaperikauppojen ja muiden liiketoimien ilmoittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA2.1. Epäilyttävien arvopaperikauppojen ja muiden liiketoimien ilmoittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA2.1 Epäilyttävien arvopaperikauppojen ja muiden liiketoimien ilmoittaminen Finanssivalvonnalle Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Tilinpäätös ja toimintakertomus Esityksen rakenne Nykyisen 3.1 Tilinpäätös ja toimintakertomus laajuus ja rakenne Uudet Fivan sääntelyn ohjeet Esitystekniset

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista 1 (5) 14.6.2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Sisällys. Lyhenteet 11. Esipuhe 13

Sisällys. Lyhenteet 11. Esipuhe 13 Sisällys Lyhenteet 11 Esipuhe 13 I Johdanto 15 1. Rahoitusmarkkinat.......................... 15 1.1 Arvopaperimarkkinoiden synty ja kehitys..... 15 1.2 Kehitys Suomessa....................... 18 1.3 Rahoitusmarkkinoiden

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/109/EY täydentämisestä tietyillä huomattavia

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

SIJOITUSPALVELUN TARJOAMISESSA NOUDATETTAVAT ASIAKASLUOKITTELUUN, TIEDONANTOVELVOLLISUUTEEN JA SELONOTTOVELVOLLISUUTEEN LIITTYVÄT MENETTELYTAVAT

SIJOITUSPALVELUN TARJOAMISESSA NOUDATETTAVAT ASIAKASLUOKITTELUUN, TIEDONANTOVELVOLLISUUTEEN JA SELONOTTOVELVOLLISUUTEEN LIITTYVÄT MENETTELYTAVAT POHJOLA CORPORATE FINANCE OY 1 (3) Liite 1 SIJOITUSPALVELUN TARJOAMISESSA NOUDATETTAVAT ASIAKASLUOKITTELUUN, TIEDONANTOVELVOLLISUUTEEN JA SELONOTTOVELVOLLISUUTEEN LIITTYVÄT MENETTELYTAVAT 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN

Lisätiedot

Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Poikkeukset lain soveltamisalasta

Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Poikkeukset lain soveltamisalasta Laki sijoituspalvelulain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sijoituspalvelulain (747/2012) 11 luvun 8 :n 2 momentti, muutetaan 1 luvun 2 :n 2 momentti, 3 :n 1 momentin 1 kohta sekä

Lisätiedot

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 15/01.00/2012 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 1.1.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2014

Määräykset ja ohjeet 5/2014 Määräykset ja ohjeet 5/2014 Raportointi varojen vakuussidonnaisuudesta Dnro FIVA 13/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

ncsz) RAHANPESUA KOSKEVAT STANDARDILUONNOKSET LAUSUNTO Rahoitustarkastus Markkinavalvontaosasto PL 159 00101 Helsinki

ncsz) RAHANPESUA KOSKEVAT STANDARDILUONNOKSET LAUSUNTO Rahoitustarkastus Markkinavalvontaosasto PL 159 00101 Helsinki LAUSUNTO ncsz) 18-5.2005 fraholtustarkaslub F2ap. 19. 05. 2005 Rahoitustarkastus Markkinavalvontaosasto PL 159 00101 Helsinki DNO viite: Lausuntopyyntö Dnro 6/121/2005, 7/121/2005 RAHANPESUA KOSKEVAT STANDARDILUONNOKSET

Lisätiedot

ASIAKKAIDEN LUOKITTELU

ASIAKKAIDEN LUOKITTELU ASIAKKAIDEN LUOKITTELU 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN LUOKITTELUSTA Arvopaperimarkkinalain mukaan arvopaperinvälittäjän on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi

Lisätiedot

Eduskunnan talousvaliokunta Ville Kajala. Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority

Eduskunnan talousvaliokunta Ville Kajala. Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority Hallituksen esitys laeiksi sijoituspalvelulain muuttamisesta ja kaupankäynnistä rahoitusvälineillä sekä eräiksi niihin liittyviksi laeiksi (HE 151/2017 vp.) Eduskunnan talousvaliokunta 14.11.2017 Yhteenveto

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

SUOMEN SIJOITUSRAHASTOYHDISTYS RY ARVOPAPERIVÄLITTÄJIEN YHDISTYS RY 13.5.2005. Tuija Nevalainen lakimies Rahoitustarkastus

SUOMEN SIJOITUSRAHASTOYHDISTYS RY ARVOPAPERIVÄLITTÄJIEN YHDISTYS RY 13.5.2005. Tuija Nevalainen lakimies Rahoitustarkastus SUOMEN SIJOITUSRAHASTOYHDISTYS RY Lausunto ARVOPAPERIVÄLITTÄJIEN YHDISTYS RY 13.5.2005 Tuija Nevalainen lakimies Rahoitustarkastus LAUSUNTOPYYNTÖ 5/2005-7.4.2005 Dnro 6/121/2005, 7/121/2005 Yleistä Asiakkaan

Lisätiedot

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustar Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

LISÄTIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA SEN VAIKUTUKSISTA:

LISÄTIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA SEN VAIKUTUKSISTA: LISÄTIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA SEN VAIKUTUKSISTA: 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN LUOKITTELUSTA Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalvelun tarjoajan, kuten esimerkiksi pankin tai sijoituspalveluyrityksen,

Lisätiedot

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA ARVOPAPERIEN TARJOAMINEN JA LISTALLEOTTO -STANDARDI 5.2A

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA ARVOPAPERIEN TARJOAMINEN JA LISTALLEOTTO -STANDARDI 5.2A PALAUTE 1 (9) PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA ARVOPAPERIEN TARJOAMINEN JA LISTALLEOTTO -STANDARDI 5.2A Rahoitustarkastus (Rata) kiittää lausunnonantajia saamistaan lausunnoista. Rata pyysi Arvopaperien

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka

Lisätiedot

Sijoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat asiakasluokitteluun, tiedonantovelvollisuuteen ja selonottovelvollisuuteen liittyvät menettelytavat.

Sijoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat asiakasluokitteluun, tiedonantovelvollisuuteen ja selonottovelvollisuuteen liittyvät menettelytavat. 1 Sijoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat asiakasluokitteluun, tiedonantovelvollisuuteen ja selonottovelvollisuuteen liittyvät menettelytavat. 1. Yleistä asiakkaiden luokittelusta Sijoituspalvelulain

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2014

Määräykset ja ohjeet x/2014 Määräykset ja ohjeet x/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä xx.xx.2014 Voimaantulopäivä xx.xx.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. AMMATTIMAINEN ASIAKAS B 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta /2014 Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014

Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta /2014 Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta 2014 166/2014 Laki sijoituspalvelulain muuttamisesta Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

KANNUSTIMIA KOSKEVAT PERIAATTEET JA TOIMINTATAVAT ELITE ALFRED BERG -KONSERNISSA. voimassa alkaen

KANNUSTIMIA KOSKEVAT PERIAATTEET JA TOIMINTATAVAT ELITE ALFRED BERG -KONSERNISSA. voimassa alkaen KANNUSTIMIA KOSKEVAT PERIAATTEET JA TOIMINTATAVAT ELITE ALFRED BERG -KONSERNISSA voimassa 3.1.2018 alkaen VERSIOHALLINTA VERSIO MUUTOKSEN AIHE HYVÄKSYJÄ PÄIVÄ 1.0 Dokumentti laadittu Jakelu: koko henkilökunta

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2011 1494/2011 Laki Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 2011 Eduskunnan

Lisätiedot

Standardi 1.6. Toiminnan ulkoistaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi 1.6. Toiminnan ulkoistaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi 1.6 Toiminnan ulkoistaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Ministeri Jan-Erik Enestam

Ministeri Jan-Erik Enestam Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta komission direktiiviksi (rahoitusvälineiden markkinat) Perustuslain 96 :n 2 momentin perusteella lähetetään eduskunnalle komission edustajan Euroopan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 luku 7:

Lisätiedot

Yksityiskohtainen luettelo luokittelukriteereistä on tämän muistion alla. 2. HAKEMUS TULLA LUOKITELLUKSI TOISESSA ASIAKASLUOKASSA

Yksityiskohtainen luettelo luokittelukriteereistä on tämän muistion alla. 2. HAKEMUS TULLA LUOKITELLUKSI TOISESSA ASIAKASLUOKASSA ASIAKKAIDEN LUOKITTELU 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN LUOKITTELUSTA Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalveluyrityksen on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi

Lisätiedot

MiFID II mukainen kooste asiakastoimeksiantojen toteuttamisesta 2017

MiFID II mukainen kooste asiakastoimeksiantojen toteuttamisesta 2017 MiFID II mukainen kooste asiakas toteuttamisesta 2017 AKTIA PANKKI OYJ Tämä raportti täydentää asiakastoimeksiannoista julkistettavaa vuosittaista tietoa kaupankäyntivolyymillä mitattuna tärkeimmistä toteuttamispaikoista.

Lisätiedot

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2001 vp. hallituksen esityksen laeiksi arvopaperimarkkinalain ja kaupankäynnistä vakioiduilla

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2001 vp. hallituksen esityksen laeiksi arvopaperimarkkinalain ja kaupankäynnistä vakioiduilla TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 22/2001 vp Hallituksen esitys laeiksi arvopaperimarkkinalain ja kaupankäynnistä vakioiduilla optioilla ja termiineillä annetun lain muuttamisesta ja eräiksi niihin liittyviksi

Lisätiedot

Standardi 2.1. Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat. Määräykset ja ohjeet

Standardi 2.1. Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat. Määräykset ja ohjeet Standardi 2.1 Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset ja ohjeet 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 14.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 24.05.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi

Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi Lausunto 1 (8) Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi Yleistä suosituksesta ja sen valmistelusta Arvopaperimarkkinayhdistys ry (AMY) on pyytänyt Finanssivalvonnan lausuntoa arvopaperimarkkinalain

Lisätiedot

A L E X A N D E R CORPORATE FINANCE

A L E X A N D E R CORPORATE FINANCE Elokuu 2014 ILMOITUS ASIAKASLUOKITTELUSTA Sijoituspalvelulaki velvoittaa sijoituspalveluyrityksen luokittelemaan asiakkaansa ja noudattamaan tiettyjä menettelytapoja sijoituspalveluja tarjottaessa. Asiakasluokittelu

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 16/2013

Määräykset ja ohjeet 16/2013 Määräykset ja ohjeet 16/2013 Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro FIVA 4/01.00/2011 Antopäivä 17.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.201431.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 12/2013

Määräykset ja ohjeet 12/2013 Määräykset ja ohjeet 12/2013 Kaupparaportointi Dnro FIVA 13/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.7.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kolmansien maiden

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2018

Määräykset ja ohjeet 2/2018 Määräykset ja ohjeet 2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n Dnro FIVA 20/01.00/2017 Antopäivä 12.12.2017 Voimaantulopäivä 3.1.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 + FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Kuulemistilaisuus 29.5.2017 Joukkorahoituslain muutokset Rahoitusmarkkinaosasto, Janne Häyrynen, Paula Kirppu Miksi JRL:ää muutetaan? JRL tullut voimaan 1.9.2016 JRL:n muutostarve ennakoitu (HE 46/2016)

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi. arvopaperimarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä.

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi. arvopaperimarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä. EV 295/1998 vp - HE 254/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi arvopaperirnarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 254/1998

Lisätiedot

Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. 1(5) ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. Ei-ammattimainen asiakas Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. Ammattimainen asiakas 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla

Lisätiedot

PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA

PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA Palaute 1 (6) PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA Rahoitustarkastus pyysi syyskuussa 2007 lausuntoja uudesta standardista

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 10.1.2008 KOM(2007) 871 lopullinen 2006/0129 (COD) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti

Lisätiedot

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta. Organisaation/henkilön nimi: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo / Harri Christensen Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: salainen/julkinen hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Lisätiedot

SIJOITTAMISEN OHJAAMINEN

SIJOITTAMISEN OHJAAMINEN Marika Salo SIJOITTAMISEN OHJAAMINEN Sijoitusneuvot ja -suositukset sijoittajan päätöksenteossa Alma Talent 2016 Helsinki Copyright 2016 Talentum Media Oy ja Marika Salo ISBN 978-952-14-2794-7 ISBN 978-952-14-2796-1

Lisätiedot

Best Execution RTS28-Raportti. Osakkeet ja talletustodistukset

Best Execution RTS28-Raportti. Osakkeet ja talletustodistukset Best Execution RTS28-Raportti Analyysi Kauppojen Toteuttamisen Laadun Seurannasta Mifid II:n astuttua voimaan varainhoitoyhtiöt julkaisevat vuosittain raportin, jossa käydään läpi toimeksiantojen toteuttamista.

Lisätiedot

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA 1 (5) PÄIVITETTY 29.10.2018 TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA SUOMEN TILINTARKASTAJAT RY:N SUOSITUKSIA 1/2018 Suomen Tilintarkastajat ry (Finnish Association of Authorised

Lisätiedot

Rahoitusoikeus Aalto-yliopisto

Rahoitusoikeus Aalto-yliopisto Rahoitusoikeus Aalto-yliopisto 13.3.2017 Annina Tanhuanpää Rahoitusmarkkinaosasto Lakien valmistelu Suomen perustuslain mukaan lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta. Lait valmistellaan siinä ministeriössä,

Lisätiedot

PALAUTE LAUSUNTOPYYNNÖLLÄ 9/2005SAATUIHIN LAUSUNTOIHIN 1 (10) RAHOITUSTARKASTUS. Dnro 9/121/

PALAUTE LAUSUNTOPYYNNÖLLÄ 9/2005SAATUIHIN LAUSUNTOIHIN 1 (10) RAHOITUSTARKASTUS. Dnro 9/121/ 1 (10) SAADUISTA LAUSUNNOISTA LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEEN- OMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS JA SISÄPIIRI-ILMOITUKSET JA -REKISTERIT STANDARDILUONNOKSET Rahoitustarkastus järjestää hyvän hallintotavan

Lisätiedot

Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta

Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta Vero 2010 -tapahtuma 10. 11.3.2010 Päivi Turunen Esityksen sisältö Mikä Finanssivalvonta on ja mitä se tekee? Mikä on Finanssivalvonnan rooli pitkäaikaissäästämisessä?

Lisätiedot

HE 151/2017 vp MIFID Janne Häyrynen ja Paula Kirppu Eduskunnan talousvaliokunta

HE 151/2017 vp MIFID Janne Häyrynen ja Paula Kirppu Eduskunnan talousvaliokunta HE 151/2017 vp MIFID 2 14.11.2017 Janne Häyrynen ja Paula Kirppu Eduskunnan talousvaliokunta Yleistä Esityksen taustalla EU:n asetus (MIFIR) ja direktiivi (MIFID 2) rahoitusvälineiden markkinoista sekä

Lisätiedot

Best Execution RTS28-Raportti

Best Execution RTS28-Raportti Best Execution RTS28-Raportti Analyysi Kauppojen Toteuttamisen Laadun Seurannasta Mifid II:n astuttua voimaan varainhoitoyhtiöt julkaisevat vuosittain raportin, jossa käydään läpi toimeksiantojen toteuttamista.

Lisätiedot

Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa harjoittava tai säännelty yhteisö (1 ja siihen rinnastettava

Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa harjoittava tai säännelty yhteisö (1 ja siihen rinnastettava ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. Ei-ammattimainen asiakas Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. Ammattimainen asiakas 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

EU:n arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano

EU:n arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano EU:n arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano Eduskunnan talousvaliokunta 5.4.2016 Rahoitusmarkkinaosasto Pörssikaupan toimeksiannosta osakkeenomistajaksi Sijoituspalvelu Palveluntarjoajina

Lisätiedot

S t a n d a r d i 2. 2. R a h o i t u s p a l v e l u j e n j a r a h o i t u s v ä l i n e i- d e n m a r k k i n o i n t i. Määräykset ja ohjeet

S t a n d a r d i 2. 2. R a h o i t u s p a l v e l u j e n j a r a h o i t u s v ä l i n e i- d e n m a r k k i n o i n t i. Määräykset ja ohjeet S t a n d a r d i 2. 2 R a h o i t u s p a l v e l u j e n j a r a h o i t u s v ä l i n e i- d e n m a r k k i n o i n t i Määräykset ja ohjeet M i t e n l u e t s t a n d a r d i a Standardi on aihealueittainen

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta

Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta Laki Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain (879/2008) 1 :n 1 momentin 6 kohta, 4 :n 1 momentti,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi 2.1. Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat. Määräykset ja ohjeet

Standardi 2.1. Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat. Määräykset ja ohjeet Standardi 2.1 Rahoituspalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Määräykset ja ohjeet menettelytavat 2.1 dnro 6/120/2006 2 (20) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet 5 3 Alan itsesääntely

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2015

Määräykset ja ohjeet 9/2015 Määräykset ja ohjeet 9/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, muut Dnro FIVA 15/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Standardi 5.5. Nimi ja nro 2

Standardi 5.5. Nimi ja nro 2 Standardi 5.5 markkinatavat Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (25) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet 6 3 Kansainvälinen viitekehys 7 4 Normiperusta 8 4.1 EY-lainsäädäntö 8 4.2

Lisätiedot

UUSI OSTOTARJOUSKOODI. keskeiset muutokset

UUSI OSTOTARJOUSKOODI. keskeiset muutokset UUSI OSTOTARJOUSKOODI keskeiset muutokset Lähtökohdat Uudistamisen lähtökohtana lainmuutos, joka edellyttää sitoutumista suosituksiin noudata tai selitä periaatteen mukaisesti (AML 11:28 sekä AML 11:9.3

Lisätiedot

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 4/2007 vp. hallituksen esityksen laiksi sijoituspalveluyrityksistä, laiksi arvopaperimarkkinalain

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 4/2007 vp. hallituksen esityksen laiksi sijoituspalveluyrityksistä, laiksi arvopaperimarkkinalain TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 4/2007 vp Hallituksen esitys laiksi sijoituspalveluyrityksistä, laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi niihin liittyviksi laeiksi JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 910 lopullinen 2006/0305 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2004/39/EY

Lisätiedot

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Standardi RA4.20 Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain 1 ja 6 :n muuttamisesta

Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain 1 ja 6 :n muuttamisesta Laki Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain 1 ja 6 :n muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain (879/2008) 1 :n 1 momentin 15 kohta

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot