CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT"

Transkriptio

1 Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT

2 Comenius Kouluopetus n. 15 % Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Erasmus Korkea-asteen koulutus n. 45 % Leonardo da Vinci Ammatillinen perus-, jatko- ja täydennyskoulutus n. 25 % Poikittaisohjelmat (n. 6 %) KA1) elinikäistä oppimista koskeva poliitinen yhteistyö KA2) kieltenoppimisen edistäminen KA3) tieto- ja viestintätekniikan edistäminen KA4) tulosten levittäminen ja hyödyntäminen Grundtvig Aikuiskoulutus n. 4 % Jean Monnet ohjelma (n. 2 %) a) Jean Monnet toimi b) European Institutions: toiminta-avustukset Euroopan yhdentymistä käsitteleville laitoksille c) European Associations: toiminta-avustukset muille yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen aloilla toimiville eurooppalaisille laitoksille ja yhdistyksille

3 Poikittaisohjelmien tavoitteet Poikittaisohjelmat pyrkivät edistämään eurooppalaista yhteistyötä aloilla, jotka kattavat vähintään kahden ohjelman kohderyhmät (esimerkiksi ammatillinen koulutus ja korkeakoulutus). Tavoitteena on: parantaa koulutusjärjestelmien laatua ja avoimuutta, tukea elinikäistä oppimista koskevan politiikan kehittämistä ja yhteistyötä sekä tuottaa vertailukelpoisia tietoja, tilastoja ja analyysejä, jotka tukevat elinikäistä oppimista koskevan politiikan kehittämistä. Tarkoituksena on seurata elinikäisen oppimisen tavoitteiden saavuttamisen edistymistä ja kartoittaa alat, joihin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

4 Tavoitteet (jatkoa ) Tavoitteisiin kuuluvat myös: kieltenoppimisen ja kielellisen monimuotoisuuden tukeminen tieto- ja viestintätekniikkaan perustuvien sisältöjen, palveluiden, pedagogisten menetelmien ja toimintatapojen kehittäminen sekä elinikäisen oppimisen ohjelman tulosten esille tuominen ja soveltaminen mahdollisimman laajasti.

5 Elinikäistä oppimista koskeva toimintapoliittinen yhteistyö ja innovointi (KA1)

6 Elinikäistä oppimista koskeva toimintapoliittinen yhteistyö ja innovointi (KA1) Toiminnot (1) Avaintoimen puitteissa voidaan tukea henkilöiden opintovierailuja (study visits) sekä selvityksiä ja vertailevia tutkimuksia. Opintovierailujen tavoitteena on lisätä tiedon ja kokemusten vaihtoa päätöksentekijöiden ja koulutuksen asiantuntijoiden välillä. Opintovierailulle voivat osallistua mm. rehtorit, opettajat, kouluttajat, viranomaiset ja sosiaalipartnerit. Lisätietoa ja

7 Elinikäistä oppimista koskeva toimintapoliittinen yhteistyö ja innovointi (KA1) Toiminnot (2) Selvitykset ja vertailevat tutkimukset Tavoitteena on tukea Koulutus 2010 työohjelman tavoitteita, tuottaa tutkimustietoa koulutuksen eri alueilta sekä lisätä tutkijoiden ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä Euroopassa. Hankkeiden painopistealueita ovat mm. aikuiskoulutuksen laadun kehittäminen, ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuuden lisääminen sekä yhteistyön lisääminen ammatillisen koulutuksen, korkea-koulutuksen ja työelämän välillä.

8 Elinikäistä oppimista koskeva toimintapoliittinen yhteistyö ja innovointi (KA1) Selvitykset ja vertailevat tutkimukset (jatkoa ) Kesto enintään 3 vuotta Vähintään 6 maata/6 partneria Enimmäistuki hankkeille on euroa vuodessa.

9 Kieltenoppimisen poikittaisohjelma (KA2)

10 Kieltenoppimisen poikittaisohjelma (KA2) Tavoitteet Tavoitteena on tukea kielten oppimista ja kielellistä monimuotoisuutta jäsenvaltioissa ja vastata opetus- ja koulutustarpeisiin useammalla kuin yhdellä alaohjelman alueella.

11 Kieltenoppimisen poikittaisohjelma (KA2) Toiminnot (1) Monenväliset hankkeet (multilateral projects) Hankkeissa voidaan kehittää uutta kieltenopetusmateriaalia, kielitaidon testaamisessa käytettäviä työkaluja sekä kehittää kieltenopettajien, kouluttajien ja muun henkilöstön koulutuksessa käytettäviä kursseja ja välineitä. Kesto enintään 2 vuotta Vähintään 3 maata/3 partneria Enimmäistuki hankkeille on euroa vuodessa.

12 Kieltenoppimisen poikittaisohjelma (KA2) Monenvälisten hankkeiden painopisteet Painopisteet ovat mm. Kieltenopetusmateriaalin kehittäminen erityisesti varhaiseen kieltenopetukseen, jonka alueella materiaalia on vähän saatavilla. Erityisesti painotetaan vähän puhuttujen kielten osuutta hankkeissa. Euroopan kilpailukykyä vahvistavan kielitaidon hankkiminen: hankkeiden kohdekielinä voivat olla esimerkiksi venäjä, kiina tai arabia. Menetelmien kehittäminen kieltenopiskeluun motivoimiseksi. Kielellisen monimuotoisuuden edistäminen.

13 Kieltenoppimisen poikittaisohjelma (KA2) Toiminnot (2) Verkostot (networks) Verkostot voivat tukea kieliin liittyvän politiikan kehittämistä ja kielellisen monimuotoisuuden edistämistä sekä tukea tiedonvaihtoa hyvistä käytännöistä ja innovatiivisista kieltenopetusmenetelmistä. Ne voivat myös levittää aiempien hankkeiden tuloksia uusille käyttäjäryhmille. Kesto enintään 3 vuotta Vähintään 10 partneria kymmenestä eri maasta. Enimmäistuki on euroa vuodessa.

14 Kieltenoppimisen poikittaisohjelma (KA2) Verkostojen painopisteet Painopisteitä ovat mm. Kieltenoppimista ja kielellistä monimuotoisuutta edistävien organisaatioiden välinen yhteistyö. Hyvien käytäntöjen levittäminen kieltenopiskeluun motivoimiseksi. Kieltenopettajien järjestöjen muodostamat verkostot. Varhaisen kieltenoppimisen edistäminen.

15 Kieltenoppimisen poikittaisohjelma (KA2) Toiminnot (3) Liitännäistoimet (accompanying measures) Ne voivat keskittyä kieltenoppimisen vetovoiman lisäämiseen joukkotiedotusvälineiden ja/tai mainos- ja tiedotuskampanjoiden avulla. Toimet voivat sisältää myös konferensseja, selvityksiä ja tilastollisten indikaattorien kehittämistä kieltenopiskelun ja kielellisen monimuotoisuuden alueella.

16 Tieto- ja viestintätekniikan poikittaisohjelma (KA3)

17 Tieto- ja viestintätekniikan poikittaisohjelma (KA3) Tavoitteet Tieto- ja viestintätekniikan poikittaisohjelman tavoitteena on tukea tieto- ja viestintätekniikkaan perustuvien, elinikäiseen oppimiseen sovellettavien innovatiivisten sisältöjen, palveluiden, pedagogisten menetelmien ja toimintatapojen kehittämistä. Rahoitetaan: monenvälisiä yhteistyöhankkeita ja verkostohankkeita.

18 Tieto- ja viestintätekniikan poikittaisohjelma (KA3) Monenväliset yhteistyöhankkeet (multilateral projects) Monenvälisten yhteistyöhankkeiden tarkoituksena on innovatiivisten menetelmien, sisältöjen, palvelujen, pedagogiikan ja hyvien käytäntöjen kehittäminen.

19 Tieto- ja viestintätekniikan poikittaisohjelma (KA3) Tekniset tiedot (Monenväliset yhteistyöhankkeet) Hankkeiden kesto voi olla enintään 2 vuotta. Mukana vähintään 3 maata. Enimmäistuki hankkeille on euroa vuodessa.

20 Tieto- ja viestintätekniikan poikittaisohjelma (KA3) Verkostot (networks) Verkostojen tavoitteena on tukea tiedonjakamista sekä lisätä näkyvyyttä ja tietoisuutta tieto- ja viestintätekniikan hyödyistä ja vaikutuksista sekä edistää sen tehokasta käyttöä. Hankkeissa tulee olla yksityiskohtainen suunnitelma verkoston toiminnoista. Näitä voisivat olla esim. konferenssit, työryhmät, keskustelutilaisuudet, kesäkurssit suunniteltuna siten, että ne edistävät verkoston tavoitteita ja levittävät tuloksia.

21 Tieto- ja viestintätekniikan poikittaisohjelma (KA3) Tekniset tiedot (Verkostot) Hankkeiden kesto voi olla enintään 3 vuotta. Mukana vähintään 3 maata. Enimmäistuki hankkeelle on euroa vuodessa.

22 Tuotteiden levityksen ja hyödyntämisen poikittaisohjelma (KA4)

23 Tuotteiden levityksen ja hyödyntämisen poikittaisohjelma (KA4) Tavoitteet Tavoitteena edistää koulutuksen laatua tukemalla innovatiivisten lopputuotteiden, prosessien ja hyvien käytäntöjen levitystä ja tiedonvaihtoa LLP-ohjelman ja aikaisemman ohjelmakauden osalta.

24 Tuotteiden levityksen ja hyödyntämisen poikittaisohjelma (KA4) Painopisteet Luoda tulosten käyttöönotolle eurooppalainen viitekehys järjestelmätasolla Edistää ohjelmien välistä yhteistyötä Tukea tulosten käyttöönottoa eurooppalaisten verkostojen avulla.

25 Tuotteiden levityksen ja hyödyntämisen poikittaisohjelma (KA4) Toiminnot Rahoitetaan hankkeita, joissa esim. edistetään saman alan hankkeiden välistä yhteistyötä; kehitetään levittämismenetelmiin liittyviä hyviä toimintatapoja; kehitetään viitemateriaaleja, johon voi sisältyä asiaankuuluvien tilastotietojen ja selvitysten kokoamista ja tutkimusten toteuttamista levittämisen alalla, tulosten hyödyntämistä ja hyvien toimintatapojen vaihtoa; hyödynnetään olemassa olevia tuotoksia päätöksenteon tukena (mainstreaming); järjestetään levitysseminaareja; etusija annetaan hankkeille, joille tuetaan olemassa olevien verkostojen levitystoimintoja.

26 Tuotteiden levityksen ja hyödyntämisen poikittaisohjelma (KA4) Tekniset tiedot Hankkeiden kesto voi olla enintään 2 vuotta. Mukana vähintään 3 maata/kolmea partneria. Enimmäistuki hankkeille on euroa vuodessa. Etusija annetaan hankkeille, jotka kattavat vähintään kaksi ohjelma-aluetta (LLP, Kulttuuri, Media, Aktiivinen kansalaisuus, Nuoriso), sitouttavat päätöksentekijöitä, osoittavat konkreettista, laajaa vaikuttavuutta

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

Hankesuunnittelun lähtökohdat ja idean rajaus. LLP-ohjelman keskitettyjen toimintojen infopäivä : Leonardo-ohjelma ja poikittaisohjelma

Hankesuunnittelun lähtökohdat ja idean rajaus. LLP-ohjelman keskitettyjen toimintojen infopäivä : Leonardo-ohjelma ja poikittaisohjelma Hankesuunnittelun lähtökohdat ja idean rajaus LLP-ohjelman keskitettyjen toimintojen infopäivä 29.11.2010: Leonardo-ohjelma ja poikittaisohjelma Ydinidean merkitys Hyvä ydinidea kiteyttää hankkeen tavoitteet,

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma: POIKITTAISOHJELMA. Päivitetty 20.11.2009 /HN-TP-UT

Elinikäisen oppimisen ohjelma: POIKITTAISOHJELMA. Päivitetty 20.11.2009 /HN-TP-UT Elinikäisen oppimisen ohjelma: POIKITTAISOHJELMA Päivitetty 20.11.2009 /HN-TP-UT Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Comenius Kouluopetus Erasmus Korkea-asteen koulutus Leonardo

Lisätiedot

GRUNDTVIG-ohjelma. - Tavoitteet ja kohderyhmät - Aikuiskoulutus Grundtvigissa

GRUNDTVIG-ohjelma. - Tavoitteet ja kohderyhmät - Aikuiskoulutus Grundtvigissa GRUNDTVIG-ohjelma - Tavoitteet ja kohderyhmät - Aikuiskoulutus Grundtvigissa Grundtvig-ohjelma Monialaista aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä useilla aikuiskoulutuksen kehittämisalueilla Tarjoaa

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

Koulutuksen kansainväliset rahoitusohjelmat. Kemi 3.11.2010 Annikki Pulkkinen

Koulutuksen kansainväliset rahoitusohjelmat. Kemi 3.11.2010 Annikki Pulkkinen Koulutuksen kansainväliset rahoitusohjelmat Kemi 3.11.2010 Annikki Pulkkinen Koulutusohjelmat/EU+muut EU:n LLP-ohjelmat Comenius Erasmus Leonardo da Vinci Grundtvig Poikittaisohjelma Opintovierailut Jean

Lisätiedot

Erasmus-ohjelman keskitetysti hallinnoidut hankkeet Anni Kallio / CIMO Kv-kevätpäivät Kuopio

Erasmus-ohjelman keskitetysti hallinnoidut hankkeet Anni Kallio / CIMO Kv-kevätpäivät Kuopio Erasmus-ohjelman keskitetysti hallinnoidut hankkeet 2011-13 Anni Kallio / CIMO Kv-kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Sisältö Mitä ovat Erasmus-monenväliset hankkeet ja verkostot Uudet painopisteet 2011-13 Hakuprosessi

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma:

Elinikäisen oppimisen ohjelma: Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma: POIKITTAISOHJELMAT Comenius Erasmus Leonardo da Vinci Grundtvig Kouluopetus Korkea-asteen koulutus Ammatillinen

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Koulutus-, nuoriso- ja liikuntasektorit yhdessä pyritään siihen, että eri sektoreiden prioriteetit tukevat toisiaan: SYNERGIAA! tuettavien toimien

Lisätiedot

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020 Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 19.5.2014 Erasmus+ panostaa koulutukseen, nuorisoon sekä urheiluun ja liikuntaan Erasmus+ -ohjelmabudjetti

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle 4.12. Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle CIMO Ammatillinen koulutus 12/ Erasmus+ -ohjelman rakenne Nykyiset ohjelmat Yhdeksi kokonaisuudeksi Lifelong Learning Programme Grundtvig Erasmus Leonardo

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Lisäksi yli oppilaitosta ja organisaatiota voi tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa.

Lisäksi yli oppilaitosta ja organisaatiota voi tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa. 0 Erasmus+ -ohjelma kattaa vuodet 2014 2020. Tänä aikana yli 4 miljoonaa nuorta, opiskelijaa ja aikuista voi kouluttautua, opiskella, harjoitella tai työskennellä vapaaehtoisena ulkomailla ohjelman tuella.

Lisätiedot

Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta 25.2.2011 2010/2211(INI) LAUSUNTOLUONNOS kulttuuri- ja koulutusvaliokunnalta kestävän Euroopan unionin poliittisia haasteita ja rahoitusta

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Koulutuksen merkitys tuottavuuden, innovoinnin, kasvun kannalta tärkeämpää kuin koskaan aiemmin Ohjelmalla

Lisätiedot

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien uusi sukupolvi Mitä ohjelma tarjoaa aikuiskoulutukselle Lokakuu 2012 CIMO 2/2009 Ohjelmaesitys Erasmus for All 2014-2020 Budget Euro 19.2 billion over 7 years (+70%)

Lisätiedot

KA2 strategiset kumppanuushankkeet aikuiskoulutuksessa

KA2 strategiset kumppanuushankkeet aikuiskoulutuksessa KA2 strategiset kumppanuushankkeet aikuiskoulutuksessa Aikuiskoulutuksen hanketoiminta KA2 Verkostoituminen ja hyvien käytänteiden vaihto tukevat verkostoitumista, parantavat taitoa toimia kansainvälisesti,

Lisätiedot

LLP-ohjelman rahoitusmahdollisuudet

LLP-ohjelman rahoitusmahdollisuudet LLP-ohjelman rahoitusmahdollisuudet Ohjelma-asiantuntija Ulla Tissari 20.11.2012 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Esitysten sisältö Erasmus-ohjelman (korkeakoulutus) hankemahdollisuudet

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet. Hakukierros 2017

KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet. Hakukierros 2017 KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet Hakukierros 2017 Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita

Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita Työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittava osaaminen ja ammattitaito Koulutuksen laadun parantaminen, innovointi ja kansainvälistäminen Eurooppalaisen elinikäisen

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman linjaukset

Erasmus+ -ohjelman linjaukset Erasmus+ -ohjelman linjaukset CIMO, ammatillinen koulutus 2013 Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle Liikkuvuus (KA1) Opiskelijoiden liikkuvuus Vastavalmistuneiden liikkuvuus Opettajien ja muun henkilöstön

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman kielivalmennustyökalut. Anni Kallio ja Sofia Lähdeniemi / CIMO TraiNet 25.11.2014

Erasmus+ -ohjelman kielivalmennustyökalut. Anni Kallio ja Sofia Lähdeniemi / CIMO TraiNet 25.11.2014 Erasmus+ -ohjelman kielivalmennustyökalut Anni Kallio ja Sofia Lähdeniemi / CIMO TraiNet 25.11.2014 Mikä Erasmus+? Erasmus+ -ohjelma 2014-2020 Vanhat ohjelmat 2007-13 Yhdeksi kokonaisuudeksi Lifelong Learning

Lisätiedot

GRUNDTVIG-ohjelma. - Osa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaa - Ohjelman yleisesittely, hanketoiminta

GRUNDTVIG-ohjelma. - Osa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaa - Ohjelman yleisesittely, hanketoiminta GRUNDTVIG-ohjelma - Osa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaa - Ohjelman yleisesittely, hanketoiminta Grundtvig-ohjelma Monialaista aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä useilla aikuiskoulutuksen

Lisätiedot

GRUNDTVIG-ohjelma. - Osa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaa - Ohjelman yleisesittely, hanketoiminta

GRUNDTVIG-ohjelma. - Osa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaa - Ohjelman yleisesittely, hanketoiminta GRUNDTVIG-ohjelma - Osa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaa - Ohjelman yleisesittely, hanketoiminta Grundtvig-ohjelma Monialaista aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä useilla aikuiskoulu- tuksen

Lisätiedot

CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies. Essi Vuopala, LET

CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies. Essi Vuopala, LET CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies Projektin tausta ja tarve Oppivan yhteiskunnan toimintaympäristöille on tyypillistä muuttuvuus ja kompleksisuus aktiivinen toiminta

Lisätiedot

OPINTOVIERAILUT KOULUTUKSEN ASIANTUNTIJOILLE. Infotilaisuus, Helsinki

OPINTOVIERAILUT KOULUTUKSEN ASIANTUNTIJOILLE. Infotilaisuus, Helsinki OPINTOVIERAILUT KOULUTUKSEN ASIANTUNTIJOILLE Infotilaisuus, Helsinki 16.1.2014 Comenius Kouluopetus n. 15 % Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong Learning Programme 2007-2013 Erasmus Korkea-asteen koulutus

Lisätiedot

Erasmus+ Kansalaisten Eurooppa Luova Eurooppa. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Kansainvälistymispalvelut

Erasmus+ Kansalaisten Eurooppa Luova Eurooppa. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Kansainvälistymispalvelut Erasmus+ Kansalaisten Eurooppa Luova Eurooppa Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Kansainvälistymispalvelut Miksi hanke? Työkalu Lisäresurssi Sidos- ja kohderyhmien sitouttaminen Organisaation ja henkilöstön

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN

APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Euroopan unionin ammatillisen koulutuksen ohjelma

Euroopan unionin ammatillisen koulutuksen ohjelma Leonardo da Vinci Euroopan unionin ammatillisen koulutuksen ohjelma Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci on Euroopan unionin ammatillisen koulutuksen kehittämisohjelma, joka käynnistyi vuonna 1995. Ohjelma

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1 Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus EU-rahoitus 25. marraskuuta 2009 1 Rahoituksen pääryhmät EU-rahoitus Kansallisten viranomaisten hallinnoima Suoraan Euroopan komissiolta haettava 2 Kansallisten viranomaisten

Lisätiedot

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010 TIEDOTE 16/2010 1 (5) 2.3.2010 Perusopetuksen, lukio-opetuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja aikuiskoulutuksen järjestäjille EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN

Lisätiedot

Ajankohtaista Erasmuksen keskitetyistä hankkeista. Erasmus-päivä Ulla Tissari

Ajankohtaista Erasmuksen keskitetyistä hankkeista. Erasmus-päivä Ulla Tissari Ajankohtaista Erasmuksen keskitetyistä hankkeista Erasmus-päivä 17.10.2012 Ulla Tissari Erasmus-keskitetyt toiminnot Erasmus Centralised Actions Maximum EU Grant (75% of total project costs) Minimum/ Maximum

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 13. heinäkuuta 2006 (17.07) (OR. en) 6237/06 ADD 1. Toimielinten välinen asia: 2004/0153 (COD)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 13. heinäkuuta 2006 (17.07) (OR. en) 6237/06 ADD 1. Toimielinten välinen asia: 2004/0153 (COD) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 13. heinäkuuta 2006 (17.07) (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2004/0153 (COD) 6237/06 ADD 1 EDUC 27 SOC 61 CADREN 29 CODEC 136 OC 135 EHDOTUS NEUVOSTON PERUSTELUIKSI

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet. Hakukierros 2017

KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet. Hakukierros 2017 KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet Hakukierros 2017 Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation

Lisätiedot

Miksi kansainvälistä yhteistyötä? EPALE uusi työväline

Miksi kansainvälistä yhteistyötä? EPALE uusi työväline Miksi kansainvälistä yhteistyötä? EPALE uusi työväline Kansainvälistyvä vapaa sivistystyö 27.4.2015, VST Helsingin työväenopisto Eija Laine, CIMO Aikuiskoulutuksen ohjelmat Eurooppalainen yhteistyö: SOKRATES

Lisätiedot

Ohjelma. Ohjelman hallinnointi OPINTOVIERAILUT KOULUTUKSEN ASIANTUNTIJOILLE

Ohjelma. Ohjelman hallinnointi OPINTOVIERAILUT KOULUTUKSEN ASIANTUNTIJOILLE OPINTOVIERAILUT KOULUTUKSEN ASIANTUNTIJOILLE Infotilaisuus, Helsinki 3.9.2013 Ohjelma 13.00 Tervetuloa, esittäytyminen ja Opintovierailutohjelman tavoitteet Anni Lehtonen ja Outi Lindroos, CIMO 13.30 Kokemuksia

Lisätiedot

Mikä ihmeen Erasmus+ 2/2009

Mikä ihmeen Erasmus+ 2/2009 Mikä ihmeen Erasmus+ 2/2009 Historiallinen perspektiivi: Pienistä ohjelmista suuriin kokonaisuuksiin 1986-1995 2000 2007 2014 Erasmus Comett Socrates Socrates Force + Comenius + Grundtvig LLP Erasmus+

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Koppihankkeen loppuseminaari Helsinki ma 21.4.2008 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Ammattiosaamisen näytöt osana ammatillisen

Lisätiedot

Tarvitseeko työelämä kansainvälistä osaajaa?

Tarvitseeko työelämä kansainvälistä osaajaa? Tarvitseeko työelämä kansainvälistä osaajaa? Mika Saarinen Ykiskön päällikkö Ammatillinen koulutus CIMO Sisältö Hieman taustaa Mitä kansainvälisyys työelämässä on nyt? Mitä kansainvälinen osaaminen on

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet

KA2 Yhteistyöhankkeet KA2 Yhteistyöhankkeet Projekti-idean määrittely ja rajaus KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa I Ydinidean merkitys Hyvä ydinidea kiteyttää hankkeen tavoitteet, kohderyhmät, tulokset ja odotetut

Lisätiedot

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen 27.4.2015 Torniossa Nina Eskola, CIMO Mikä

Lisätiedot

Yrittäjyydestä virtaa maaseudulle

Yrittäjyydestä virtaa maaseudulle Yrittäjyydestä virtaa maaseudulle voiko sitä opiskella verkossa? Yrittäjyyskasvatuksen 2011 konferenssi e-ruralnet hankeen workshop 27.1.2011 Seinäjoki Pia Kattelus www.helsinki.fi/ruralia 7.2.2011 1 e-ruralnet

Lisätiedot

Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen

Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen Hannele Nevalampi etunimi.sukunimi@cimo.fi Ammatillinen koulutus, CIMO Innovaation siirto hankkeet (Transfer of Innovation)

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 3-2012 Keuda 12.10. 2012 klo 9.00-15.00 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi KESU 85. Vahvistetaan

Lisätiedot

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät.

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät. Nordplus Junior Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät Tavoitteena vahvistaa ja kehittää kouluyhteistyötä ja luoda verkostoja ja kumppanuuksia koulujen

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 Krisse Sulonen ja Minna Taivassalo-Salkosuo Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen -yksikkö Opetushallitus RAHOITUSKEHYKSET 2011 RAHOITUSALUE VASTUUVIRANOMAINEN

Lisätiedot

Ajankohtaista Erasmuksen keskitetyistä hankkeista. Erasmus-seminaari Hämeenlinna Päivi Pihlaja

Ajankohtaista Erasmuksen keskitetyistä hankkeista. Erasmus-seminaari Hämeenlinna Päivi Pihlaja Ajankohtaista Erasmuksen keskitetyistä hankkeista Erasmus-seminaari 29.9.2011 Hämeenlinna Päivi Pihlaja Erasmus-keskitetyt toiminnot Erasmus Centralised Actions Maximum EU Grant (75% of total project costs)

Lisätiedot

Jean Monnet -verkostot (poliittiset keskustelut tiedemaailman kanssa)

Jean Monnet -verkostot (poliittiset keskustelut tiedemaailman kanssa) Jean Monnet -verkostot (poliittiset keskustelut tiedemaailman kanssa) Mikä on jean monnet -verkosto? Jean Monnet -verkostot edistävät Eurooppa-opintojen ja -tutkimuksen alan kansainvälisten toimijoiden

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Nordplus ohjelma. Nordplus Aikuiskoulutus

Nordplus ohjelma. Nordplus Aikuiskoulutus Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

NORDPLUS JUNIOR Aktiivista oppimista Pohjolassa ja Baltiassa

NORDPLUS JUNIOR Aktiivista oppimista Pohjolassa ja Baltiassa NORDPLUS JUNIOR Aktiivista oppimista Pohjolassa ja Baltiassa Nordplus Junior -ohjelmassa on kyse aktiivisesta oppimisesta. Koululuokat vierailevat toistensa luona, opettajavaihto toimii koulujen välillä

Lisätiedot

Kohti EU-ohjelmakautta 2014-2020. Asiantuntijaryhmien yhteisseminaari 28.5.2013

Kohti EU-ohjelmakautta 2014-2020. Asiantuntijaryhmien yhteisseminaari 28.5.2013 Kohti EU-ohjelmakautta 2014-2020 Asiantuntijaryhmien yhteisseminaari 28.5.2013 2/2009 Suomi ja nykyiset ohjelmat Elinikäisen oppimisen ohjelma: 15 000 liikkuvuusjaksoa (v. 2012) Nuorisotoimintaohjelma:

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

DILAPORT. Digital Language Portfolio. -Kielisalkkutyöskentelyn sovellus verkkoon. AMKpäivät. Kotka

DILAPORT. Digital Language Portfolio. -Kielisalkkutyöskentelyn sovellus verkkoon. AMKpäivät. Kotka DILAPORT Digital Language Portfolio -Kielisalkkutyöskentelyn sovellus verkkoon Minna Scheinin, Turun ammattikorkeakoulu Teemat kielisalkkutyöskentelystä pedagogisia lähtökohtia kielisalkkutyöskentelyn

Lisätiedot

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien uusi sukupolvi 15.11.2012 Mikko Nupponen CIMO 2/2009 EU-ohjelmat ja Suomi 3/2010 Tilastoja 2011 Elinikäisen oppimisen ohjelma: 14 000 liikkuvuusjaksoa rahoitettiin Nuorisotoimintaohjelma

Lisätiedot

Kouluopetuksen avaintaitoja käsittelevä eurooppalainen verkosto http://keyconet.eun.org Yleistä KeyCoNet-projektista KeyCoNet (2012 2014) on eurooppalainen verkosto, jonka tarkoituksena on tunnistaa ja

Lisätiedot

Nykyisten LLP- ja YiA-toimintojen jatkuvuus Erasmus+ -ohjelmassa

Nykyisten LLP- ja YiA-toimintojen jatkuvuus Erasmus+ -ohjelmassa Nykyisten LLP- ja YiA-toimintojen jatkuvuus + -ohjelmassa Tämä esitys pyrkii antamaan käsityksen siitä, miten nykyisten EU-ohjelmien toiminnot jatkuvat uudessa ohjelmassa. Päälinjana on, että nykyiset

Lisätiedot

Peruskoulu-työpaja

Peruskoulu-työpaja Peruskoulu-työpaja 16.5.2016 Strategisen hallitusohjelman Osaaminen ja koulutus -painopistealue kärkihanke 1: Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin toimenpide 1: Uudistetaan

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

ECVET EQF EQARF EUROPASS

ECVET EQF EQARF EUROPASS Ammatillinen koulutus on keskeinen väline Euroopan unionin kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kehittämisessä, sillä merkittävä osa eurooppalaisille työmarkkinoille tulevasta työvoimasta tarvitsee nimenomaan

Lisätiedot

Hankkeistaminen Webinaari Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1)

Hankkeistaminen Webinaari Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1) Hankkeistaminen Webinaari 24.11.2015 Erasmus + Ammatillinen koulutus (KA1) Ulkopuolisen rahoituksen konteksti AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN KONTEKSTI: STRATEGIAT, LINJAUKSET, KEHITTÄMISTARPEET, RESURSSIT,

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Kansainvälistyvä kansanopisto Helsinki 27.11.2007 Eija Wilen, CIMO Ajankohtaista aikuiskoulutuksen kansainvälistymisestä LLP- ohjelma: uusia toimintoja Grundtvig

Lisätiedot

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011 Nordplus Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 28-211 1 Nordplus puiteohjelma 28-211 Tukee koulutuksen yhteistyötä pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken Tarkoituksena on vahvistaa

Lisätiedot

Nordplus Kenneth Lundin

Nordplus Kenneth Lundin Nordplus 2012-2016 18.1.2012 Kenneth Lundin Esitys taustaa päätöksestä uudesta ohjelmakaudesta päämäärät toiminnot budjetti ja hallinnointi arviointikriteerit tilastolukuja Pohjoismaiden ministerineuvoston

Lisätiedot

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Mitä Erasmus+ tarjoaa ammatilliselle koulutukselle - hakukierros 2017 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä Opetus-

Lisätiedot

Asia EU; Koulutus; Ehdotus neuvoston suositukseksi elinikäisen oppimisen avaintaidoista

Asia EU; Koulutus; Ehdotus neuvoston suositukseksi elinikäisen oppimisen avaintaidoista Opetus ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM201800053 AMOS Karlsson UllaJill(OKM) 20.02.2018 JULKINEN Asia EU; Koulutus; Ehdotus neuvoston suositukseksi elinikäisen oppimisen avaintaidoista Kokous Koulutus

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

The. Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto

The. Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto The Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto 1 JEDU Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä N. 4550 henkilön yhteisö N. 3000 opiskelijaa ja 500 opettajaa ja muuta henkilökuntaa Seitsemän eri ammattiopistoa; Haapajärvi,

Lisätiedot

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle Grundtvig Euroopan unionin ohjelma aikuiskoulutukselle Grundtvig-ohjelma Aikuiskoulutuksen Grundtvig-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille aikuiskoulutuksen parissa toimiville. Ohjelman

Lisätiedot

Kansainvälisyys varhaiskasvatuksessa. Tytti Voutilainen

Kansainvälisyys varhaiskasvatuksessa. Tytti Voutilainen Kansainvälisyys varhaiskasvatuksessa Tytti Voutilainen o Erasmus+ -ohjelma Täydennyskoulutus Yhteistyöhankkeet etwinning Seminaarit, tapahtumat, verkostot o Erasmus kouluissa o Nordplus o Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus. www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org

Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus. www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org Nordplus Puiteohjelman päämäärät Edistää pohjoismaisia kieliä ja kulttuuria sekä pohjoismais-balttilaista

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan liitteessä neuvoston istunnossaan marraskuuta 2016 hyväksymät päätelmät urheiludiplomatiasta.

Valtuuskunnille toimitetaan liitteessä neuvoston istunnossaan marraskuuta 2016 hyväksymät päätelmät urheiludiplomatiasta. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. marraskuuta 2016 (OR. en) 14279/16 SPORT 79 FREMP 180 RELEX 932 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 22. marraskuuta 2016

Lisätiedot

Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN

Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN Opetustoimen henkilöstökoulutuksen ja osaamisen kehittämisen menestystekijät -seminaari Helsinki Congress Paasitorni 10. 11.5 2012 Mari Räkköläinen Opetusneuvos,

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE FI FI FI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.7.2010 KOM(2010)411 lopullinen KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE elinikäisen oppimisen, kulttuurin, nuorisotoiminnan ja kansalaisuuden alan

Lisätiedot

KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016

KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö Kansallisen metsäohjelman määräaikainen työryhmä

Lisätiedot

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa etwinning 7.10.2009 Mikä etwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille opettajille ja oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä muiden EU-maiden oppilaiden kanssa tieto-

Lisätiedot

Asia EU; Koulutus; Ehdotus neuvoston suositukseksi kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta kielten opetukseen ja oppimiseen

Asia EU; Koulutus; Ehdotus neuvoston suositukseksi kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta kielten opetukseen ja oppimiseen Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2018-00153 YVA Polvinen Minna(OKM) 30.05.2018 JULKINEN Asia EU; Koulutus; Ehdotus neuvoston suositukseksi kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta kielten opetukseen

Lisätiedot

20/11/2017 Opetushallitus 1

20/11/2017 Opetushallitus 1 20/11/2017 Opetushallitus 1 Nordplus uutisia Uusi ohjelmakausi 2018-2022 käynnistyi 2.11.2017 Avattu twitter tili: https://twitter.com/wearenordplus Uudistettu käsikirja 2018 (rakenne ja ulkoasu) Seuraa

Lisätiedot

Uusi Kansalaisten Eurooppa ohjelma 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 21.2.2014

Uusi Kansalaisten Eurooppa ohjelma 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 21.2.2014 Uusi Kansalaisten Eurooppa ohjelma 2014-2020 Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 21.2.2014 Tilanne tällä hetkellä Ohjelmasta Euroopan parlamentin päätös19.11.2013, ministerineuvoston päätös lähipäivinä?

Lisätiedot

Kansainvälisen hankeyhteistyön kehittäminen. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO

Kansainvälisen hankeyhteistyön kehittäminen. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Kansainvälisen hankeyhteistyön kehittäminen Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO GRUNDTVIG Hanketyypit: Oppimiskumppanuudet Senioreiden vapaaehtoistyö Monenväliset

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Istuntoasiakirja 2009 C6-0274/2006 2004/0153(COD) 06/09/2006 YHTEINEN KANTA Neuvoston 24 päivänä heinäkuuta 2006 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO FI FI FI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 6.4.2009 KOM(2009) 159 lopullinen EUROOPAN KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE, EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Lisätiedot

TYÖASIAKIRJA. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI Erasmus+ uusi monivuotinen koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma

TYÖASIAKIRJA. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI Erasmus+ uusi monivuotinen koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta 16.10.2013 TYÖASIAKIRJA Erasmus+ uusi monivuotinen koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta Esittelijä: Doris

Lisätiedot

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals

KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals KA1 Liikkuvuus Learning Mobility of Individuals Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation for innovation and the

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI

LIITTEET. asiakirjaan. ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Luova Eurooppa -ohjelman perustamisesta (2021 2027) ja

Lisätiedot

Comenius-ohjelma. CIMO, yleissivistävä koulutus Kansainvälisyys kuuluu kaikille oppia kotona ja maailmalla

Comenius-ohjelma. CIMO, yleissivistävä koulutus Kansainvälisyys kuuluu kaikille oppia kotona ja maailmalla Comenius-ohjelma CIMO, yleissivistävä koulutus Kansainvälisyys kuuluu kaikille oppia kotona ja maailmalla 20.2.2013 Ylitarkastaja Marjut Mikkola Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Kansainvälisen

Lisätiedot

Kulttuurialan eurooppalaista yhteistyötä

Kulttuurialan eurooppalaista yhteistyötä Kulttuurialan eurooppalaista yhteistyötä LUOVA EUROOPPA KULTTUURIN ALAOHJELMA 2014 2020 Luova Eurooppa Kulttuurin alaohjelma EU:n Luova Eurooppa -ohjelma tukee luovien alojen eurooppalaista toimintaa ja

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa Opetusneuvos Tarja Riihimäki 1 Euroopan unionin strategia 2020 EU2020-strategian ydin muodostuu kolmesta prioriteetista: Älykäs kasvu osaamiseen ja

Lisätiedot

ERASMUS+ EU-ohjelma koulutukselle, nuorisotoimelle ja urheilulle

ERASMUS+ EU-ohjelma koulutukselle, nuorisotoimelle ja urheilulle ERASMUS+ EU-ohjelma koulutukselle, nuorisotoimelle ja urheilulle Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä, 3.4.2014 Outi Jäppinen Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus, CIMO Erasmus+ -ohjelman

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet Cooperation for innovation and the exchange of good practices. KA2-työpaja Helsinki

KA2 Yhteistyöhankkeet Cooperation for innovation and the exchange of good practices. KA2-työpaja Helsinki KA2 Yhteistyöhankkeet Cooperation for innovation and the exchange of good practices KA2-työpaja Helsinki 25.11.2015 Erasmus+ -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals)

Lisätiedot

Ammatillisen koulutukseen vaikuttavista eurooppalaisista linjauksista

Ammatillisen koulutukseen vaikuttavista eurooppalaisista linjauksista Ammatillisen koulutukseen vaikuttavista eurooppalaisista linjauksista - ja kansallisistakin Mikko Nupponen 8.2.2011 Feb- 11 Eurooppalaisista linjauksista ja kansallisista EU 2020 Hallitusohjelma Youth

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle. Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija

Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle. Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija Erasmus+ Sport 2014-2020 Torjuu urheilun integriteettiin kohdistuvia rajat ylittäviä uhkia, kuten dopingia, urheilutulosten manipulointia

Lisätiedot

Kansainväliset hankkeet Luovin kehittämisen välineenä

Kansainväliset hankkeet Luovin kehittämisen välineenä Kansainväliset hankkeet Luovin kehittämisen välineenä Koulutuksen ja nuorison EU-ohjelmat uudistuvat Erasmus+ alkaa 2014, Oulu Anne Tornberg Lyhyesti Luovista Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos

Lisätiedot

Täydentävien opintojen järjestäminen täydennyskoulutuskeskusten rooli

Täydentävien opintojen järjestäminen täydennyskoulutuskeskusten rooli Täydentävien opintojen järjestäminen täydennyskoulutuskeskusten rooli Lähtökohta: Erilaiset opintopolut vastauksina erilaisiin tarpeisiin Ihmisen ikä ei saa aiheuta eriarvoisuutta tai ongelmia sinänsä,

Lisätiedot