1 Singulaariarvohajoitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 Singulaariarvohajoitelma"

Transkriptio

1 1 Singulaariarvohajoitelma Tähän mennessä on tutkittu yhtälöryhmän Ax = y ratkaisuja ja törmätty tapauksiin joissa yhtälöryhmällä on yksikäsitteinen ratkaisu ("helppo"tapaus) yhtälöryhmällä on ääretön määrä ratkaisuja yhtälöryhmällä ei ole lainkaan ratkaisuja etsitään "paras kompromissi"(esim. pnstehtävät) yhtälöryhmän ratkaisu on herkkä y:n muutoksille Lisäksi on huomattu että ortonormaaliella kantavektoreilla on tiettyjä etuja. Tässä kappaleessa esitettävä singulaariarvohajoitelma on kätevä menetelmä kaikkien näiden tapausten käsittelyssä. 1.1 Singulaariarvohajotelman määritelmä Olkoon missä A = USV T (1) matriisin U R n n sarakevektorit ortonormaaleja (eli U T U = I) matriisin V R m m sarakevektorit ortonormaaleja (eli V T V = I) matriisi S R n m diagonaalinen, siten diagonaalialkioille pätee +i 0. Tätä kutsutaan matriisin A singulaariarvohajotelmaksi ja lukuja kutsutaan A:n singulaariarvoiksi. Matriisit U, V ja S ovat lähes yksikäsitteiset (joissain tapauksissa sarakkeiden järjestystä voidaan vaihtaa), mutta kuinka ne löydetään? Sopivat U, S ja V löydetään seuraavasti: matriisin S diagonaalialkioista (eli singulaariarvoista) ensimmäiset ovat matriisin AA T ominaisarvojen neliöjuuret ja loput ovat nollia. matriisin U sarakkeet ovat matriisin AA T ominaisvektorit matriisin V sarakkeet ovat matriisin A T A ominaisvektorit Mitäs kummaa näillä matriiseilla sitten tehdään? 1.2 SVD ja yhtälöryhmän ratkaisujen olemassaolo Merkitään nyt A = [ a 1 a m R n m ja vastaavasti U = [ u 1 u n R n n ja V = [ v1 v m R m m. Lisäksi olkoon r on A:n nollasta poikkeavien singulaariarvojen lukumäärä ja merkitään U 1,r = [ u 1 u r, V1,r = [ v 1 v r U 2,r = [ u r+1 u n, V2,r = [ v r+1 v m (2) (3)

2 Suoraviivaisella laskennalla voidaan osoittaa että Ax = σ j x T v j u j (4) j ja erityisesti tällöin Mietitään nyt yhtälön ratkaisuja. Av i = { σi u i, i min{n,m} 0, i > min{n,m} (5) Ax = y (6) Kirjoitetaan aluksi Ax = A ( a i v i + Tämä tarkoittaa että yhtälöllä (6) x = Va = a i v i + a i v i (7) a i v i ) = a i Av i + a i Av i = a i u i. (8) ratkaisuja vain jos ja vain jos y on muotoa y = c i u i eli y span{u 1,...,u r }. Ei ole olemasssa ratkaisua jos y / span{u 1,...,u r } eli y on muotoa y = i c i u i missä yksikin c i 0 kun i > r. mikäli yhtälöllä on ratkaisuja, niitä on ääretön määrä jos yksikin singulaariarvo on nolla. Eli kuvauksen A : R m R n arvojoukko on ja ydin eli nolla-avaruus on Col(A) := R (A) := span{u 1,...,u r } (9) Ker(A) := Null(A) := span{v r+1,...,v m } (10) 1.3 SVD ja yhtälöryhmän ratkaisujen herkkyys Mietitään taas yhtälöllä Ax = y. Jos oikean puolen vektori y esittää esim. mittaustuloksia niin voitaisiin ajatella että yhtälöllä on ainakin yksi ratkaisu mikäli mittaukset ovat luotettavia ja malli (eli matriisi A ) on muodostettu oikein. Jos nyt vektori y muuttuu hieman niin kuinka muuttuu yhtälön ratkaisu? Olkoon alkuperäinen epähomogeenisuusosa y = c 1 u c r u r, (11) jolloin yhtälöllä on varmasti ratkaisu. Annetaan sitten tapahtua muutos y = ε 1 u ε n u n (12) ja merkitään muutoksen jälkeistä epähomogeenisuusosaa symbolilla ỹ, eli ỹ = y + y = r i=0 (c i + ε i )u i + n i=r+1 ε i u i (13)

3 Muutoksen suuruudelle (neliöllisesti mitattuna) pätee nyt y 2 = n i=1ε 2 i (14) Nyt jos ε i 0 yhdellekin i > r niin yhtälöllä A x = ỹ ei ole lainkaan ratkaisua. Tässä mielessä yhtälön ratkaisu on kaikkein herkin y:n muutoksille vektoreiden u i suunnassa kun i > r. Oletetaan nyt että ε i = 0 kaikille i > r jolloin ratkaisu myös muuttunutta tilannetta kuvaavalle yhtälölle on A x = ỹ olemassa. Merkitään alkuperäisen ja muuttuneen yhtälön ratkaisuja ja Voimme kirjoittaa x = a i v i + a i v i (15) x = ã i v i + ã i v i. (16) Ax = A ( = ) a i v i + a i v i a i Av i + a i Av i = a i u i Koska vektorit u i ovat lineaarisesti riippumattomat, saadaan yhtälöistä ( 11) ja ( 17) kertoimia vertaamalla c i = a i eli (17) a i = c i, kaikille i r. (18) Samalla tavoin saadaan ã i = c i + ε i, kaikille i r. (19) Näinollen, vektoreiden v i ortonormaalisuutta hyväksi käyttäen, saadaan 2 x x 2 = (ã i a i )v i +(ã i a i )v i = (ã i a i ) 2 +(ã i a i ) 2 = ( c i + ε i c i ε = 2 i σ 2 i ) 2 + +(ã i a i ) 2 (ã i a i ) 2 (20) Erotusta analysoitaessa jälkimmäinen summa (ã i a i ) 2 ei ole mielenkiintoinen sillä sille saadaan mikä tahansa arvo koska kun i > r niin v i Null(A) eli kertoimet ã i ja a i jäävät vapaasti valittavaksi. Erotuksen minimoinnin kannalta tietysti on optimaalista valita a i = ã i. Sen sijaan huomataan että muutokset y:ssä pieniin singulaariarvoihin liittyvien vektoreiden u i suunnassa aiheuttavat väkisinkin suuria muutoksia ratkaisuun.

4 1.4 Approksimaatiot ja estimaatit Edellä olleiden tulosten mukaan U sisältää matriisin A sarakeavaruuden kantavektorit. Yhtälö A = USV T tarkoittaakin että i. sarake matriisista SV T sisältää koordinaatit vektorille a i kannassa U. Merkitään nyt S sellaista matriisia joka saadaan kun matriisin S diagonaalialkioista kaikki paitsi ensimmäiset k kappaletta pyöristetään nollaksi. Tämän avulla määritellään matriisi à = U SV T. Määritellään tavalliseen tapaan matriisinormi alkioiden neliöiden summan neliöjuurena, eli A = i, j a 2 i j. Tällöin suoraviivainen lasku tuottaa matriisien U ja V sarakevektoreiden ortonormaalisuuden perusteella tuloksen Siis, koska A à 2 = σ 2 i (21) i>k rank(ã) = k, (22) singulaariarvohajoitelma antaa tehokkaan tavan approksimoida matriisia alhaisen rankin matriisilla mikäli suurin osa singulaariarvoista on pieniä. Itseasiassa singulaariarvohajoitelman avulla saadaan appriksimaatiomielessä se kaikkein paras matriisi niiden kaikkien matriisien joukosta joiden rank on k. Tätä tulosta voidaan käyttää niin datan pakkauksessa, kohinan poistossa kuin luokittelussa hyväksi: Tallentaakseen matriisin à ei matriisista U tarvitse tallentaa kuin k saraketta, matriisista V tallentaa k riviä matriisista S tallentaa k alkiota. Siis yhteensä kn+km+k = k(n + m + 1) alkiota. Tämä on usein huomattavan vähän verrattuna matriisin A alkioiden määrään (joka on nm). Iso joukko satunnaisesta kohinasta muodostuvia vektoreita on vaikea esittää vain muutaman vektorin lineaarikombinaationa. Siten voidaan ajatella että todennäköisesti jos matriisin A sarakkeet sisältävä myös kohinakomponentin niin sen esittämiseksi tarvitaan paljon vektoreita. Nämä vektorit ovat tyypillisesti pieniin singulaariarvoihin liittyviä U:n sarakkeita. Tästä tulee idea että à voisi olla kohtuullinen approksimaatio A:lle ilman kohinaa, erityisesti jos kohina matriisin joka alkiossa on samasta jakaumasta generoitua. Jos pitäisi vertailla onko vektori b samankaltainen matriisin A sarakevektoreiden a i kanssa niin voidaan miettiä voisiko se olla lähellä avaruutta Col(A). Kuitenkin jos à on lähellä matriisia A niin sarakevektoreiden a i täytyy olla keskimäärin lähellä avaruutta span{u 1,...,u k } ja tästä tulee ajatus että voi riittää tutkia kuinka lähellä b on tätä avaruutta. Tämä on laskennallisesti tehokasta. Lisäksi voidaan tietysti vielä tehdä vertailuja erikseen niihin muutamiin vektoreihin a i jotka eivät ehkä ole lähellä avaruutta span{u 1,...,u k }. 1.5 SVD ja pseudoinversio Jos yhtälöryhmällä Ax = y ei ole ratkaisua ja pienimmän neliösumman menetelmässä esiintyvä matriisi A T A on singulaarinen (eli sillä ei ole käänteismatriisia) niin tällöin pnsratkaisu ei ole yksikäsitteinen. Singulaariarvohajotelman avulla on yksinkertaista käsitellä näitä ratkaisuja.

5 ASKEL 1: Jos merkitään A x = ỹ niin luonnollisena lähtökohtana on minimoida erotusta ỹ y. Tämä saadaan tietystikin ottamalla ortogonaaliprojektio y:stä avaruuteen Col(A) joka on matriisin U r avulla varsin helpoa: ỹ = U r U T r y. Yleensä riittää itseasiassa määrittää vain koordinaatit, eli U T r y joka on paljon kevyempi laskea. ASKEL 2: Nyt kun ỹ (tai sen koordinaatit) on etsitty niin ratkaistaan A x = ỹ, jolla on joko yksi tai ääretön määrä ratkaisuja: Herkkyysanalyysin kappaleessa olleeseen tapaa merkitsemällät ja ỹ = i c i u i (23) x = ã i v i + ã i v i, (24) saadaan että ã i = c i, kaikille i r. (25) ja muut kertoimet ã i jäävät täysin vapaaksi. Pseudoinversioksi kutsutaan ratkaisumallia jossa valitaan kaikista mahdollissista ratkaisuista sellainen x jolle x 2 = ã 2 i = i c 2 i σ 2 i + ã 2 i (26) on minimi, eli valitsemalla ã i = 0 kun i > r. Muitakin valintoja vapaaksi jääville parametreille tietysti voi tehdä, mutta pseudoinversiolla on varsin lyhyt ja ytimekäs yhden rivin esitys matriisien avulla 1.6 Katkaistu singulaariarvohajoitelma KAAVAA (27) Pseudoinversio ei poista millään tapaa ongelmaa yhtälöryhmän ratkaisun herkkyydestä vaikkakin se antaa näppärän tavan löytää PNS-tyyppinen ratkaisu silloin kun yhtälöryhmällä ei ole "oikeaa"ratkaisua.mitenkä ratkaisusta voitaisiin tehdä stabiilimpi? Usein tämä onnistuu yksinkertaisesti pyöristämällä pienet singulaariarvot nollaksi ja käsittelemällä näitä sitten ikään kuin ne olisivat aina nollia olleetkin. Mietitään alla vähän miksi näin voisi menetellä: Ajatellaan vektoria y = ε 1 u ε n u n mittauksiin liittyvänä satunnaisuutena. Tietenkään emme käytännössä voi teitää mittausvirheidemme täsmällisiä arvoja (eli emme myöskään kertoimien ε i täsämällisiä arvoja) mutta niiden suuruusluokasta voi olla käsitys. Mikäli kerroin vektorin ỹ = y + y = i c i u i = r i=0 (c i + ε i )u i + n i=r+1 ε iu i kerroin c i on samaa suuruusluokkaa kuin kerroin ε i niin tällöin on aiheellsita kysyä antaako kerroin c i mitään lisäinformaatiota? Voihan tälöin hyvinkin olla esim. että oikea kerroin c i = 0, jolloin c i = ε i, eli havaittu kerroin onkin pelkkää mittausvirhettä. Erityisesti jos on pieni niin vaarana on että mittausvirhe tuottaa suhteellisestikin suuren muutoksen (PNS)-ratkaisuun x jonka laskemme. Voisi siis olla turvallisempaa että jos c i

6 on lähellä kohinatasoa, niin ratkaisun x määrääviä kertoimia ã i ei edes yritetä laskea kaavalla ã i = c i tälläisessä tapauksessa, koska tämä arvo on kaikkea muuta kuin luotettava. Usein paremman tuloksen antaakin kun tälläinen erityisen epäluotettava ã i jätetäänkin lähes vapaaksi, eli vaaditaan vain että se on suuruudeltaan c i luokkaa. Eli siihen suhtaudutaan hyvin samoin kuin niihin ã i arvoihin joille = 0 (nämähän jäävät täysin vapaaksi). Jollei muita (optimointi)kriteerejä vapaiksi jäävien ã i arvojen valitsemiseksi ole esittää, nämä valitaan sitten nolliksi, mikä tuottaa mahdollisimman lyhyen ratkaisu vektorin. Huom! Edellinen voidaan ajatella myös että approksimoitaisiin matriisia A uudella matriisilla à joka on sopivasti valittu alemman rankin matriisi, kuten "Approksimaatiot ja estimaatit" kappaleessa esitettiin. 1.7 SVD ja luokittelu 1.8 Singulaariarvohajotelmaa todistamassa Väite 1: Symmetrisen A R n n matriisin ominaisarvot ovat reaalisia. Todistus: Ominaiarvon λ ja ominaisvektorin x määritelmä on Ax = λx. Kertomalla tämä puolittain x:n kompleksikonjugaatin transpoosilla, saadaan x T Ax = λx T x. Toisaalta koska A = A T ja A on reaalinen, saadaan matriisitulon transpoosin laskusääntöä käyttäen Näinollen x T Ax = x T A T x = (Ax) T x = (Ax) T x = (λx) T x = (λx) T x = λx T x. λx T x = λx T x (λ λ)x T x = 0. (28) Koska x T x 0, on oltava λ = λ joka voi olla totta vain jos λ R. Väite 2: Olkoon A R n m ja B = A T A. Tällöin matriisin B ominaisarvot ovat positiivisia. Todistus: Ensinäkin B on selvästi reaalinen ja symmetrinen joten sen ominaisarvot ja ominaisvektorit ovat reaalisia. Yhtälö Bx = λx määrittelee matriisin B ominasarvot ja ominaisvektorit. Jos tämä yhtälö kerrotaan puolittain x T :llä, saadaan Toisaalta Koska x 0, saamme täten x T Bx = λx T x = λ x 2. x T Bx = x T A T Ax = (Ax) T Ax = Ax 2 λ = Ax 2 0. (29) 2 x Väite 3: Symmetrisellä matriisilla A R n n on aina n kappaletta lineaarisesti riippumattomia ominaisvektoreita. Lisäksi nämä ominaisvektorit ovat toisiaan vastaan kohtisuorassa.

7 Todistus: Matriisin ominaisarvot voivat olla moninkertaisia, mutta sillä kuitenkin on ainakin yksi ominaisarvo. Olkoon tämä λ 1. Koska A on reaalinen ja symmetrinen, tiedämme lisäksi että λ 1 R. Olkoon eräs tätä ominaisarvoa vastaava ominaisvektori x 1. Voimme huoletta myös olettaa että x 1 on valittu siten että sen pituus on 1. Mietitään seuraavaksi voisiko löytyä ominaisvektrio x jolle x x 1. Ensinäkin voimme ajatella että muodostamme ensin avaruudelle R n kannan {x 1, a 2,a 3,..., a n }. Esim. Gram-Smith ortogonalisointiprosessia käyttäen voimme ortonormalisoida tämän joukon. Olkoon näin saatu joukko {x 1, v 2,v 3,..., v n }. Nyt on selvää että x x 1 x span{v 2,v 3,..., v n } Siis oletamme nyt että x on muotoa x = n i=2 c iv i. Koska vektorit v i ovat ortonormaaleja, kertoimille pätee c i = x T v i. Merkitään nyt x:n koordinaatteja kannassa {v 2,v 3,..., v n } koordinaattivektorina c = [ c 2,...,c n T R n 1 ja V = [ v 2,...,v n. Tällöin x = Vc. Näitä merkintöjä käyttäen Ax = λx AVc = λvc V T AVc = λc, (30) koska V T V = I. Huomataan että matriisi B = V T AV on reaalinen ja symmetrinen, joten sillä on on olemassa reaalinen ominaisarvo. Olkoon B:n ominaisarvo λ = λ 2 ja tätä vastaava ominaisvektori c 2. Tällöin ekvivalenssin (30) mukaisesti x 2 = Vc 2 on matriisin A ominaisvektori ja λ 2 on sen ominaisarvo ja x 2 x 1 kuten haluttiinkin. Seuraavaksi mietittäisiin voisiko löytyä ominaisvektori x jolle x {x 1,x 2 }. Toistetaan käytännössä kaikki edellisen kohdan temput. Ainoat erot ovat että nyt c R n 2 ja V = [ v 3,...,v n. Tietystikin nyt Gram-Smith prosessi antaa todennäköisesti eri vektorit v i kuin edellä, mutta sillä ei ole mitään merkitystä: matriisilla B olisi taas reaalinen ominaisarvo, merkitään tätä λ 3 :lla ja tätä vastaavaa ominaisvektoria c 3 :lla. Tällöin A:lla on myös ominaisarvo λ 3 ja ominaisvektori x 3 = Vc 3 joka on kohtisuorassa vektoreita x 1 ja x 2 vastaan. Samaan tapaan voidaan jatkaa kunnes ollaan muodostettu n kappaletta ominaisvektoreita x i matriisille A. Väite 4 (singulaariarvohajotelma): Mille tahansa reaaliselle matriisille AR n m voidaan muodostaa singulaariarvohajotelma, eli A voidaan kirjoittaa muodossa A = USV T, missä U R n n, U T U = I, V R m m, V T V = I ja S R n m on diagonaalinen, siten diagonaalialkioille pätee +i 0. Todistus: Olkoon λ i, i = 1,...,m, matriisin A T A ominaisarvot ja v i näitä vastaavat ominaisvektorit, järjesteltynä siten että λ i+1 λ i. Koska A T A on symmetrinen ja reaalinen ovat kaikki ominaisarvot reaalisia ja positiivisia, ja lisäksi ominaisvektorit voidaan valita siten että ne ovat toisiaan vastaan kohtisuorassa. Oletetaan lisäksi että ominaisvektorit on valittu siten että niiden pituus on aina 1. Muodostetaan näistä vektoreista matriisi V = [ v 1,...,v n. Olkoon r nyt nollasta poikkeavien ominaisarvojen λ i määrä. Valitaan r kappaletta vektorit u i vektoreita seuraavasti u i = Av i λi eli λi u i = Av i (31)

8 Nämä ovat toisiaan vastaan kohtisuorassa olevia yksikkövektoreita sillä u T i u j = ( ) T Avi Av j = 1 v T i A T Av j = λ j v T i v j. λi λ j λi λ j λi λ j Jos r < n niin valitaan lisäksi n r kappaletta yksikkövektoreita siten että ne kohtisuorassa toisiaan ja edellä valittuja vektoireita vastaan. Tämä voidaan tehdä esim. Gram-Smith prosessia käyttäen. Merkitään näitä vektoreita u i, i = r +1,...,n. Näistä vektoreista muodostetaan matriisiu = [ u 1,...,u n. Tehdään vielä lisäksi huomio että Av i 2 = (Av i ) T Av i = v T i A T Av i = v T i λ i v i = λ i, eli Av i = 0 kun i > r. Valitsemalla vielä S R m n diagonaaliseksi matriisiksi, jossa diagonaalilla luvut λ i, saadaan AV = [ Av 1 Av r Av r+1 [ Av m = λ1 u 1 λr u r 0 0 = US. (32) Koska v i vektorit olivat ortonormaaleja ja V on neliömatriisi, VV T = I. Siis kertomalla (32) puolittain oikealta V T :llä, saadaan A = USV T.

Matemaattinen Analyysi / kertaus

Matemaattinen Analyysi / kertaus Matemaattinen Analyysi / kertaus Ensimmäinen välikoe o { 2x + 3y 4z = 2 5x 2y + 5z = 7 ( ) x 2 3 4 y = 5 2 5 z ) ( 3 + y 2 ( 2 x 5 ( 2 7 ) ) ( 4 + z 5 ) = ( 2 7 ) yhteys determinanttiin Yhtälöryhmän ratkaiseminen

Lisätiedot

MS-A0003/A Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6

MS-A0003/A Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 MS-A3/A - Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 Ratkaisuehdotelmia. Diagonalisointi on hajotelma A SΛS, jossa diagonaalimatriisi Λ sisältää matriisin A ominaisarvot ja matriisin S sarakkeet ovat näitä ominaisarvoja

Lisätiedot

Lineaarialgebra, kertausta aiheita

Lineaarialgebra, kertausta aiheita Lineaarialgebra, kertausta aiheita Matriisitulo käänteismatriisi determinantin kehittäminen determinantin ominaisuudet adjungaatti ja Cramerin kaavat yhtälöryhmän eri esitystavat Gauss-Jordan -algoritmi

Lisätiedot

Ortogonaalisen kannan etsiminen

Ortogonaalisen kannan etsiminen Ortogonaalisen kannan etsiminen Lause 94 (Gramin-Schmidtin menetelmä) Oletetaan, että B = ( v 1,..., v n ) on sisätuloavaruuden V kanta. Merkitään V k = span( v 1,..., v k ) ja w 1 = v 1 w 2 = v 2 v 2,

Lisätiedot

1 Ominaisarvot ja ominaisvektorit

1 Ominaisarvot ja ominaisvektorit 1 Ominaisarvot ja ominaisvektorit Olkoon A = [a jk ] n n matriisi. Tarkastellaan vektoriyhtälöä Ax = λx, (1) 1 missä λ on luku. Sellaista λ:n arvoa, jolla yhtälöllä on ratkaisu x 0, kutsutaan matriisin

Lisätiedot

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 2

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 2 Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 2 Kevät 2012 1 Lineaarinen inversio-ongelma Määritelmä 1.1. Yleinen (reaaliarvoinen) lineaarinen inversio-ongelma voidaan esittää muodossa m = Ax +

Lisätiedot

Ominaisarvo-hajoitelma ja diagonalisointi

Ominaisarvo-hajoitelma ja diagonalisointi Ominaisarvo-hajoitelma ja a 1 Lause 1: Jos reaalisella n n matriisilla A on n eri suurta reaalista ominaisarvoa λ 1,λ 2,...,λ n, λ i λ j, kun i j, niin vastaavat ominaisvektorit x 1, x 2,..., x n muodostavat

Lisätiedot

Esimerkki 19. Esimerkissä 16 miniminormiratkaisu on (ˆx 1, ˆx 2 ) = (1, 0).

Esimerkki 19. Esimerkissä 16 miniminormiratkaisu on (ˆx 1, ˆx 2 ) = (1, 0). Esimerkki 9 Esimerkissä 6 miniminormiratkaisu on (ˆx, ˆx (, 0 Seuraavaksi näytetään, että miniminormiratkaisuun siirtyminen poistaa likimääräisongelman epäyksikäsitteisyyden (mutta lisääntyvän ratkaisun

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt ja pienimmän neliösumman menetelmä Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 2015 1 / 18 R. Kangaslampi QR ja PNS PNS-ongelma

Lisätiedot

Kannan vektorit siis virittävät aliavaruuden, ja lisäksi kanta on vapaa. Lauseesta 7.6 saadaan seuraava hyvin käyttökelpoinen tulos:

Kannan vektorit siis virittävät aliavaruuden, ja lisäksi kanta on vapaa. Lauseesta 7.6 saadaan seuraava hyvin käyttökelpoinen tulos: 8 Kanta Tässä luvussa tarkastellaan aliavaruuden virittäjävektoreita, jotka muodostavat lineaarisesti riippumattoman jonon. Merkintöjen helpottamiseksi oletetaan luvussa koko ajan, että W on vektoreiden

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja

MS-C1340 Lineaarialgebra ja MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt QR-hajotelma ja pienimmän neliösumman menetelmä Riikka Kangaslampi Kevät 2017 Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto PNS-ongelma PNS-ongelma

Lisätiedot

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus 1 / 51 Lineaarikombinaatio Johdattelua seuraavaan asiaan (ei tarkkoja määritelmiä): Millaisen kuvan muodostaa joukko {λv λ R, v R 3 }? Millaisen

Lisätiedot

Lineaarikuvauksen R n R m matriisi

Lineaarikuvauksen R n R m matriisi Lineaarikuvauksen R n R m matriisi Lauseessa 21 osoitettiin, että jokaista m n -matriisia A vastaa lineaarikuvaus L A : R n R m, jolla L A ( v) = A v kaikilla v R n. Osoitetaan seuraavaksi käänteinen tulos:

Lisätiedot

MS-A0004/MS-A0006 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 / vko 42

MS-A0004/MS-A0006 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 / vko 42 MS-A0004/MS-A0006 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 6 / vko 42 Tehtävät 1-4 lasketaan alkuviikon harjoituksissa ryhmissä, ja ryhmien ratkaisut esitetään harjoitustilaisuudessa (merkitty kirjaimella L = Lasketaan).

Lisätiedot

Päättelyn voisi aloittaa myös edellisen loppupuolelta ja näyttää kuten alkupuolella, että välttämättä dim W < R 1 R 1

Päättelyn voisi aloittaa myös edellisen loppupuolelta ja näyttää kuten alkupuolella, että välttämättä dim W < R 1 R 1 Lineaarialgebran kertaustehtävien b ratkaisuista. Määritä jokin kanta sille reaalikertoimisten polynomien lineaariavaruuden P aliavaruudelle, jonka virittää polynomijoukko {x, x+, x x }. Ratkaisu. Olkoon

Lisätiedot

Matriisihajotelmat. MS-A0007 Matriisilaskenta. 5.1 Diagonalisointi. 5.1 Diagonalisointi

Matriisihajotelmat. MS-A0007 Matriisilaskenta. 5.1 Diagonalisointi. 5.1 Diagonalisointi MS-A0007 Matriisilaskenta 5. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 25.11.2015 Laskentaongelmissa käsiteltävät matriisit ovat tyypillisesti valtavia.

Lisätiedot

Kanta ja Kannan-vaihto

Kanta ja Kannan-vaihto ja Kannan-vaihto 1 Olkoon L vektoriavaruus. Äärellinen joukko L:n vektoreita V = { v 1, v 2,..., v n } on kanta, jos (1) Jokainen L:n vektori voidaan lausua v-vektoreiden lineaarikombinaationa. (Ts. Span(V

Lisätiedot

Ratkaisuehdotukset LH 7 / vko 47

Ratkaisuehdotukset LH 7 / vko 47 MS-C34 Lineaarialgebra, II/7 Ratkaisuehdotukset LH 7 / vko 47 Tehtävä : Olkoot M R symmetrinen ja positiividefiniitti matriisi (i) Näytä, että m > ja m > (ii) Etsi Eliminaatiomatriisi E R siten, että [

Lisätiedot

Ratkaisuehdotukset LH 3 / alkuvko 45

Ratkaisuehdotukset LH 3 / alkuvko 45 Ratkaisuehdotukset LH 3 / alkuvko 45 Tehtävä : Olkoot A, B, X R n n, a, b R n ja jokin vektorinormi. Kätetään vektorinormia vastaavasta operaattorinormista samaa merkintää. Nätä, että. a + b a b, 2. A

Lisätiedot

Ratkaisuehdotukset LH 8 / vko 47

Ratkaisuehdotukset LH 8 / vko 47 Ratkaisuehdotukset LH 8 / vko 47 Tehtävä 1: Olkoot A R n n matriisi, jonka singulaariarvohajotelma on A [ ] [ ] Σ U 1 U r 0 [V1 ] T 2 V 0 0 2 Jossa Σ r on kääntyvä matriisi, [ U 1 U 2 ] ja [ V1 V 2 ] ovat

Lisätiedot

1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät

1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät 1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät 11 Yhtälöryhmä matriisimuodossa m n-matriisi sisältää mn kpl reaali- tai kompleksilukuja, jotka on asetetettu suorakaiteen muotoiseksi kaavioksi: a 11 a 12 a 1n

Lisätiedot

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 4

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 4 Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 4 Kevät 20 Regularisointi Eräs keino yrittää ratkaista (likimääräisesti) huonosti asetettuja ongelmia on regularisaatio. Regularisoinnissa ongelmaa

Lisätiedot

5 Ominaisarvot ja ominaisvektorit

5 Ominaisarvot ja ominaisvektorit 5 Ominaisarvot ja ominaisvektorit Olkoon A = [a jk ] n n matriisi. Tarkastellaan vektoriyhtälöä Ax = λx, (1) missä λ on luku. Sellaista λ:n arvoa, jolla yhtälöllä on ratkaisu x 0, kutsutaan matriisin A

Lisätiedot

4. Lasketaan transienttivirrat ja -jännitteet kuvan piiristä. Piirielimien arvot ovat C =

4. Lasketaan transienttivirrat ja -jännitteet kuvan piiristä. Piirielimien arvot ovat C = BMA58 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit Harjoitus 6, Syksy 5. Olkoon [ 6 6 A =, B = 4 [ 3 4, C = 4 3 [ 5 Määritä matriisien A ja C ominaisarvot ja ominaisvektorit. Näytä lisäksi että matriisilla B

Lisätiedot

Matriisilaskenta Luento 12: Vektoriavaruuden kannan olemassaolo

Matriisilaskenta Luento 12: Vektoriavaruuden kannan olemassaolo Matriisilaskenta Luento 12: Vektoriavaruuden kannan olemassaolo Antti Rasila 2016 Vektoriavaruuden kannan olemassaolo Jos {v 1, v 2,..., v k } on äärellisulotteisen vektoriavaruuden V lineaarisesti riippumaton

Lisätiedot

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48 MS-A3/A5 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48 Tehtävä (L): a) Onko 4 3 sitä vastaava ominaisarvo? b) Onko λ = 3 matriisin matriisin 2 2 3 2 3 7 9 4 5 2 4 4 ominaisvektori? Jos on, mikä on ominaisarvo?

Lisätiedot

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5.

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5. 2. MS-A4/A6 Matriisilaskenta 2. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 5.9.25 Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia { 2x x 2 = x + x 2

Lisätiedot

Ominaisarvo ja ominaisvektori

Ominaisarvo ja ominaisvektori Ominaisarvo ja ominaisvektori Määritelmä Oletetaan, että A on n n -neliömatriisi. Reaaliluku λ on matriisin ominaisarvo, jos on olemassa sellainen vektori v R n, että v 0 ja A v = λ v. Vektoria v, joka

Lisätiedot

5 OMINAISARVOT JA OMINAISVEKTORIT

5 OMINAISARVOT JA OMINAISVEKTORIT 5 OMINAISARVOT JA OMINAISVEKTORIT Ominaisarvo-ongelma Käsitellään neliömatriiseja: olkoon A n n-matriisi. Luku on matriisin A ominaisarvo (eigenvalue), jos on olemassa vektori x siten, että Ax = x () Yhtälön

Lisätiedot

Paikannuksen matematiikka MAT

Paikannuksen matematiikka MAT TA M P E R E U N I V E R S I T Y O F T E C H N O L O G Y M a t h e m a t i c s Paikannuksen matematiikka MAT-45800 4..008. p.1/4 Käytännön järjestelyt Kotisivu: http://math.tut.fi/courses/mat-45800/ Luennot:

Lisätiedot

7 Vapaus. 7.1 Vapauden määritelmä

7 Vapaus. 7.1 Vapauden määritelmä 7 Vapaus Kuten edellisen luvun lopussa mainittiin, seuraavaksi pyritään ratkaisemaan, onko annetussa aliavaruuden virittäjäjoukossa tarpeettomia vektoreita Jos tällaisia ei ole, virittäjäjoukkoa kutsutaan

Lisätiedot

Sisätuloavaruudet. 4. lokakuuta 2006

Sisätuloavaruudet. 4. lokakuuta 2006 Sisätuloavaruudet 4. lokakuuta 2006 Tässä esityksessä vektoriavaruudet V ja W ovat kompleksisia ja äärellisulotteisia. Käydään ensin lyhyesti läpi määritelmiä ja perustuloksia. Merkitään L(V, W ) :llä

Lisätiedot

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 3

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 3 Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 3 Kevät 2011 1 Singulaariarvohajotelma (Singular Value Decomposition, SVD) Olkoon A R m n matriisi 1. Tällöin A voidaan esittää muodossa A = UΣV T,

Lisätiedot

Matematiikka B2 - TUDI

Matematiikka B2 - TUDI Matematiikka B2 - TUDI Miika Tolonen 3. syyskuuta 2012 Miika Tolonen Matematiikka B2 - TUDI 1 Kurssin sisältö (1/2) Matriisit Laskutoimitukset Lineaariset yhtälöryhmät Gaussin eliminointi Lineaarinen riippumattomuus

Lisätiedot

Pienimmän neliösumman menetelmä (PNS)

Pienimmän neliösumman menetelmä (PNS) neliösumman Perusongelman kuvaus 1 Tarkastellaan neljää pitkää aikasarjaa q 1 = (q 11,q 21,...,q 10,1 ) T, q 2 = (q 12,q 22,...,q 10,2 ) T, q 3 = (q 13,q 23,...,q 10,3 ) T, ja p 1 = (p 11,p 21,...,p 10,1

Lisätiedot

Pienimmän neliösumman menetelmä (PNS)

Pienimmän neliösumman menetelmä (PNS) neliösumman Perusongelman kuvaus 1 Tarkastellaan neljää pitkää aikasarjaa q 1 = (q 11,q 21,...,q 10,1 ) T, q 2 = (q 12,q 22,...,q 10,2 ) T, q 3 = (q 13,q 23,...,q 10,3 ) T, ja p 1 = (p 11,p 21,...,p 10,1

Lisätiedot

Pienimmän neliösumman menetelmä (PNS)

Pienimmän neliösumman menetelmä (PNS) neliösumman Perusongelman kuvaus 1 Tarkastellaan neljää pitkää aikasarjaa q 1 = (q 11,q 21,...,q 10,1 ) T, q 2 = (q 12,q 22,...,q 10,2 ) T, q 3 = (q 13,q 23,...,q 10,3 ) T, ja p 1 = (p 11,p 21,...,p 10,1

Lisätiedot

MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta

MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta 4. MS-A4/A6 Matriisilaskenta 4. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto..25 Tarkastellaan neliömatriiseja. Kun matriisilla kerrotaan vektoria, vektorin

Lisätiedot

Ominaisvektoreiden lineaarinen riippumattomuus

Ominaisvektoreiden lineaarinen riippumattomuus Ominaisvektoreiden lineaarinen riippumattomuus Lause 17 Oletetaan, että A on n n -matriisi. Oletetaan, että λ 1,..., λ m ovat matriisin A eri ominaisarvoja, ja oletetaan, että v 1,..., v m ovat jotkin

Lisätiedot

Ominaisarvoon 4 liittyvät ominaisvektorit ovat yhtälön Ax = 4x eli yhtälöryhmän x 1 + 2x 2 + x 3 = 4x 1 3x 2 + x 3 = 4x 2 5x 2 x 3 = 4x 3.

Ominaisarvoon 4 liittyvät ominaisvektorit ovat yhtälön Ax = 4x eli yhtälöryhmän x 1 + 2x 2 + x 3 = 4x 1 3x 2 + x 3 = 4x 2 5x 2 x 3 = 4x 3. Matematiikan ja tilastotieteen laitos Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II Ylimääräinen harjoitus 6 Ratkaisut A:n karakteristinen funktio p A on λ p A (λ) det(a λi ) 0 λ ( λ) 0 5 λ λ 5 λ ( λ) (( λ) (

Lisätiedot

3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä

3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä 3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä Lineaarinen m:n yhtälön yhtälöryhmä, jossa on n tuntematonta x 1,, x n on joukko yhtälöitä, jotka ovat muotoa a 11 x 1 + + a 1n x n = b 1 a 21

Lisätiedot

(1.1) Ae j = a k,j e k.

(1.1) Ae j = a k,j e k. Lineaarikuvauksen determinantti ja jälki 1. Lineaarikuvauksen matriisi. Palautetaan mieleen, mikä lineaarikuvauksen matriisi annetun kannan suhteen on. Olkoot V äärellisulotteinen vektoriavaruus, n = dim

Lisätiedot

3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä

3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä 1 3 Lineaariset yhtälöryhmät ja Gaussin eliminointimenetelmä Lineaarinen m:n yhtälön yhtälöryhmä, jossa on n tuntematonta x 1,, x n on joukko yhtälöitä, jotka ovat muotoa a 11 x 1 + + a 1n x n = b 1 a

Lisätiedot

OMINAISARVOISTA JA OMINAISVEKTOREISTA

OMINAISARVOISTA JA OMINAISVEKTOREISTA 1 OMINAISARVOISTA JA OMINAISVEKTOREISTA Olkoon x = (x 1,..., x n ) avaruuden R n piste (l. vektori). Vektori x samaistetaan n 1-matriisin (x 1 x 2... x n ) T kanssa, ts. voidaan yhtä hyvin kirjoittaa x1

Lisätiedot

Kohdeyleisö: toisen vuoden teekkari

Kohdeyleisö: toisen vuoden teekkari Julkinen opetusnäyte Yliopisto-opettajan tehtävä, matematiikka Klo 8:55-9:15 TkT Simo Ali-Löytty Aihe: Lineaarisen yhtälöryhmän pienimmän neliösumman ratkaisu Kohdeyleisö: toisen vuoden teekkari 1 y y

Lisätiedot

ax + y + 2z = 0 2x + y + az = b 2. Kuvassa alla on esitetty nesteen virtaus eräässä putkistossa.

ax + y + 2z = 0 2x + y + az = b 2. Kuvassa alla on esitetty nesteen virtaus eräässä putkistossa. BM20A5800 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit Harjoitus 7, Syksy 206 Tutkitaan yhtälöryhmää x + y + z 0 2x + y + az b ax + y + 2z 0 (a) Jos a 0 ja b 0 niin mikä on yhtälöryhmän ratkaisu? Tulkitse ratkaisu

Lisätiedot

Käänteismatriisi 1 / 14

Käänteismatriisi 1 / 14 1 / 14 Jokaisella nollasta eroavalla reaaliluvulla on käänteisluku, jolla kerrottaessa tuloksena on 1. Seuraavaksi tarkastellaan vastaavaa ominaisuutta matriiseille ja määritellään käänteismatriisi. Jokaisella

Lisätiedot

Pienimmän Neliösumman menetelmä (PNS)

Pienimmän Neliösumman menetelmä (PNS) neliösumman Perusongelman kuvaus 1 Tarkastellaan neljää pitkää aikasarjaa q 1 = (q 11,q 21,...,q 10,1 ) T, q 2 = (q 12,q 22,...,q 10,2 ) T, q 3 = (q 13,q 23,...,q 10,3 ) T, ja p 1 = (p 11,p 21,...,p 10,1

Lisätiedot

Ominaisarvo ja ominaisvektori

Ominaisarvo ja ominaisvektori Määritelmä Ominaisarvo ja ominaisvektori Oletetaan, että A on n n -neliömatriisi. Reaaliluku λ on matriisin ominaisarvo, jos on olemassa sellainen vektori v R n, että v 0 ja A v = λ v. Vektoria v, joka

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät

Numeeriset menetelmät Numeeriset menetelmät Luento 6 To 22.9.2011 Timo Männikkö Numeeriset menetelmät Syksy 2011 Luento 6 To 22.9.2011 p. 1/38 p. 1/38 Ominaisarvotehtävät Monet sovellukset johtavat ominaisarvotehtäviin Yksi

Lisätiedot

2.5. Matriisin avaruudet ja tunnusluvut

2.5. Matriisin avaruudet ja tunnusluvut 2.5. Matriisin avaruudet ja tunnusluvut m n-matriisi A Lineaarikuvaus A : V Z, missä V ja Z ovat sopivasti valittuja, dim V = n, dim Z = m (yleensä V = R n tai C n ja Z = R m tai C m ) Kuva-avaruus ja

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D Mika Hirvensalo mikhirve@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2014 Mika Hirvensalo mikhirve@utu.fi Luentokalvot 3 1 of 16 Kertausta Lineaarinen riippuvuus

Lisätiedot

Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja

Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja 7 NELIÖMATRIISIN DIAGONALISOINTI. Ortogonaaliset matriisit Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja A - = A T () Muistutus: Kokoa n olevien vektorien

Lisätiedot

Ennakkotehtävän ratkaisu

Ennakkotehtävän ratkaisu Ennakkotehtävän ratkaisu Ratkaisu [ ] [ ] 1 3 4 3 A = ja B =. 1 4 1 1 [ ] [ ] 4 3 12 12 1 0 a) BA = =. 1 + 1 3 + 4 0 1 [ ] [ ] [ ] 1 0 x1 x1 b) (BA)x = =. 0 1 x 2 x [ ] [ ] [ 2 ] [ ] 4 3 1 4 9 5 c) Bb

Lisätiedot

3.2.2 Tikhonovin regularisaatio

3.2.2 Tikhonovin regularisaatio 3 Tikhonovin regularisaatio Olkoon x 0 R n tuntematon, M R m n teoriamatriisi ja y Mx + ε R m (316 annettu data Häiriöherkässä ongelmassa pienimmän neliösumman miniminormiratkaisu x M + y Q N (M x + M

Lisätiedot

Määritelmä Olkoon T i L (V i, W i ), 1 i m. Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L (V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m )

Määritelmä Olkoon T i L (V i, W i ), 1 i m. Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L (V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m ) Määritelmä 519 Olkoon T i L V i, W i, 1 i m Yksikäsitteisen lineaarikuvauksen h L V 1 V 2 V m, W 1 W 2 W m h v 1 v 2 v m T 1 v 1 T 2 v 2 T m v m 514 sanotaan olevan kuvausten T 1,, T m indusoima ja sitä

Lisätiedot

Monissa käytännön ongelmissa ei matriisiyhtälölle Ax = b saada ratkaisua, mutta approksimaatio on silti käyttökelpoinen.

Monissa käytännön ongelmissa ei matriisiyhtälölle Ax = b saada ratkaisua, mutta approksimaatio on silti käyttökelpoinen. Pns ratkaisu (Kr. 20.5, Lay 6.5 C-II/KP-II, 20, Kari Eloranta Monissa käytännön ongelmissa ei matriisiyhtälölle Ax = b saada ratkaisua, mutta approksimaatio on silti käyttökelpoinen. Määritelmä Jos A on

Lisätiedot

2.2 Gaussin eliminaatio. 2.2 Gaussin eliminaatio. 2.2 Gaussin eliminaatio. 2.2 Gaussin eliminaatio

2.2 Gaussin eliminaatio. 2.2 Gaussin eliminaatio. 2.2 Gaussin eliminaatio. 2.2 Gaussin eliminaatio x = x 2 = 5/2 x 3 = 2 eli Ratkaisu on siis x = (x x 2 x 3 ) = ( 5/2 2) (Tarkista sijoittamalla!) 5/2 2 Tämä piste on alkuperäisten tasojen ainoa leikkauspiste Se on myös piste/vektori jonka matriisi A

Lisätiedot

Lineaarikuvausten. Lineaarikuvaus. Lineaarikuvauksia. Ydin. Matriisin ydin. aiheita. Aiheet. Lineaarikuvaus. Lineaarikuvauksen matriisi

Lineaarikuvausten. Lineaarikuvaus. Lineaarikuvauksia. Ydin. Matriisin ydin. aiheita. Aiheet. Lineaarikuvaus. Lineaarikuvauksen matriisi Lineaarikuvaukset aiheita ten ten 1 Matematiikassa sana lineaarinen liitetään kahden lineaariavaruuden väliseen kuvaukseen. ten Määritelmä Olkoon (L, +, ) ja (M, ˆ+, ˆ ) reaalisia lineaariavaruuksia, ja

Lisätiedot

Alkeismuunnokset matriisille, sivu 57

Alkeismuunnokset matriisille, sivu 57 Lineaarialgebra (muut ko) p. 1/88 Alkeismuunnokset matriisille, sivu 57 AM1: Kahden vaakarivin vaihto AM2: Vaakarivin kertominen skalaarilla c 0 AM3: Vaakarivin lisääminen toiseen skalaarilla c kerrottuna

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Luentokalvot

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Luentokalvot

Lisätiedot

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0007 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5.

Yhtälöryhmä matriisimuodossa. MS-A0007 Matriisilaskenta. Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia. 2x1 x 2 = 1 x 1 + x 2 = 5. 2. MS-A000 Matriisilaskenta 2. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 2..205 Tarkastellaan esimerkkinä lineaarista yhtälöparia { 2x x 2 = x x 2 =

Lisätiedot

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7 8

Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7 8 Inversio-ongelmien laskennallinen peruskurssi Luento 7 8 Kevät 2011 1 Iteratiivisista menetelmistä Tähän mennessä on tarkasteltu niin sanottuja suoria menetelmiä, joissa (likimääräinen) ratkaisu saadaan

Lisätiedot

Matriisilaskenta Laskuharjoitus 5 - Ratkaisut / vko 41

Matriisilaskenta Laskuharjoitus 5 - Ratkaisut / vko 41 MS-A0004/MS-A0006 Matriisilaskenta, I/06 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 5 - Ratkaisut / vko 4 Tehtävä 5 (L): a) Oletetaan, että λ 0 on kääntyvän matriisin A ominaisarvo. Osoita, että /λ on matriisin A

Lisätiedot

Avaruuden R n aliavaruus

Avaruuden R n aliavaruus Avaruuden R n aliavaruus 1 / 41 Aliavaruus Esimerkki 1 Kuva: Suora on suljettu yhteenlaskun ja skalaarilla kertomisen suhteen. 2 / 41 Esimerkki 2 Kuva: Suora ei ole suljettu yhteenlaskun ja skalaarilla

Lisätiedot

Aiheet. Kvadraattinen yhtälöryhmä. Kvadraattinen homogeeninen YR. Vapaa tai sidottu matriisi. Vapauden tutkiminen. Yhteenvetoa.

Aiheet. Kvadraattinen yhtälöryhmä. Kvadraattinen homogeeninen YR. Vapaa tai sidottu matriisi. Vapauden tutkiminen. Yhteenvetoa. Yhtälöryhmän ratkaisujen lukumäärä, L8 Esimerkki kvadraattinen Haluamme ratkaista n 4x + y z = x + y + z = 5 x + y + z = 4 4 x 4 + y x y z = + z 5 4 = 5 4 Esimerkki kvadraattinen Yhtälöryhmä on kvadraattinen,

Lisätiedot

Ortogonaaliset matriisit, määritelmä 1

Ortogonaaliset matriisit, määritelmä 1 , määritelmä 1 Määritelmä (a). Neliömatriisi Q on ortogonaalinen, jos Q T Q = I. Määritelmästä voidaan antaa samaa tarkoittavat, mutta erilaiselta näyttävät muodot: Määritelmä (b). n n neliömatriisi Q,

Lisätiedot

Vapaus. Määritelmä. jos c 1 v 1 + c 2 v c k v k = 0 joillakin c 1,..., c k R, niin c 1 = 0, c 2 = 0,..., c k = 0.

Vapaus. Määritelmä. jos c 1 v 1 + c 2 v c k v k = 0 joillakin c 1,..., c k R, niin c 1 = 0, c 2 = 0,..., c k = 0. Vapaus Määritelmä Oletetaan, että v 1, v 2,..., v k R n, missä n {1, 2,... }. Vektorijono ( v 1, v 2,..., v k ) on vapaa eli lineaarisesti riippumaton, jos seuraava ehto pätee: jos c 1 v 1 + c 2 v 2 +

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I, HY Kurssikoe Ratkaisuehdotus. 1. (35 pistettä)

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I, HY Kurssikoe Ratkaisuehdotus. 1. (35 pistettä) Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I, HY Kurssikoe 26.10.2017 Ratkaisuehdotus 1. (35 pistettä) (a) Seuraavat matriisit on saatu eräistä yhtälöryhmistä alkeisrivitoimituksilla. Kuinka monta ratkaisua yhtälöryhmällä

Lisätiedot

6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI

6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI 6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI Ortogonaaliset matriisit Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja A - = A T Muistutus: vektorien a ja b pistetulo (skalaaritulo,

Lisätiedot

Osoita, että täsmälleen yksi vektoriavaruuden ehto ei ole voimassa.

Osoita, että täsmälleen yksi vektoriavaruuden ehto ei ole voimassa. LINEAARIALGEBRA Harjoituksia 2016 1. Olkoon V = R 2 varustettuna tavallisella yhteenlaskulla. Määritellään reaaliluvulla kertominen seuraavasti: λ (x 1, x 2 ) = (λx 1, 0) (x 1, x 2 ) R 2 ja λ R. Osoita,

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 5. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 5 () Numeeriset menetelmät / 28

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 5. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 5 () Numeeriset menetelmät / 28 Numeeriset menetelmät TIEA381 Luento 5 Kirsi Valjus Jyväskylän yliopisto Luento 5 () Numeeriset menetelmät 3.4.2013 1 / 28 Luennon 5 sisältö Luku 4: Ominaisarvotehtävistä Potenssiinkorotusmenetelmä QR-menetelmä

Lisätiedot

6. OMINAISARVOT JA DIAGONALISOINTI

6. OMINAISARVOT JA DIAGONALISOINTI 0 6 OMINAISARVOT JA DIAGONALISOINTI 6 Ominaisarvot ja ominaisvektorit Olkoon V äärellisulotteinen vektoriavaruus, dim(v ) = n ja L : V V lineaarikuvaus Määritelmä 6 Skalaari λ R on L:n ominaisarvo, jos

Lisätiedot

Määritelmä 1. Olkoot V ja W lineaariavaruuksia kunnan K yli. Kuvaus L : V. Termejä: Lineaarikuvaus, Lineaarinen kuvaus.

Määritelmä 1. Olkoot V ja W lineaariavaruuksia kunnan K yli. Kuvaus L : V. Termejä: Lineaarikuvaus, Lineaarinen kuvaus. 1 Lineaarikuvaus 1.1 Määritelmä Määritelmä 1. Olkoot V ja W lineaariavaruuksia kunnan K yli. Kuvaus L : V W on lineaarinen, jos (a) L(v + w) = L(v) + L(w); (b) L(λv) = λl(v) aina, kun v, w V ja λ K. Termejä:

Lisätiedot

1 Avaruuksien ja lineaarikuvausten suora summa

1 Avaruuksien ja lineaarikuvausten suora summa MAT-33500 Differentiaaliyhtälöt, kevät 2006 Luennot 27.-28.2.2006 Samuli Siltanen 1 Avaruuksien ja lineaarikuvausten suora summa Tämä asialöytyy myös Hirschin ja Smalen kirjasta, luku 3, pykälä 1F. Olkoon

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi A. Lepistö alepisto@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2016 M. Hirvensalo V. Junnila A. Lepistö

Lisätiedot

Matematiikka B2 - Avoin yliopisto

Matematiikka B2 - Avoin yliopisto 6. elokuuta 2012 Opetusjärjestelyt Luennot 9:15-11:30 Harjoitukset 12:30-15:00 Tentti Kurssin sisältö (1/2) Matriisit Laskutoimitukset Lineaariset yhtälöryhmät Gaussin eliminointi Lineaarinen riippumattomuus

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Luentokalvot

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja

MS-C1340 Lineaarialgebra ja MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Matriisinormi, häiriöalttius Riikka Kangaslampi Kevät 2017 Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Matriisinormi Matriisinormi Matriiseille

Lisätiedot

Tehtäväsarja I Seuraavat tehtävät liittyvät kurssimateriaalin lukuun 7 eli vapauden käsitteeseen ja homogeenisiin

Tehtäväsarja I Seuraavat tehtävät liittyvät kurssimateriaalin lukuun 7 eli vapauden käsitteeseen ja homogeenisiin HY / Avoin yliopisto Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I, kesä 2014 Harjoitus 4 Ratkaisujen viimeinen palautuspäivä: pe 662014 klo 1930 Tehtäväsarja I Seuraavat tehtävät liittyvät kurssimateriaalin lukuun

Lisätiedot

Aiheet. Kvadraattinen yhtälöryhmä. Kvadraattinen homogeeninen YR. Vapaa tai sidottu matriisi. Vapauden tutkiminen. Yhteenvetoa.

Aiheet. Kvadraattinen yhtälöryhmä. Kvadraattinen homogeeninen YR. Vapaa tai sidottu matriisi. Vapauden tutkiminen. Yhteenvetoa. Yhtälöryhmän ratkaisujen lukumäärä, L26 Esimerkki 1 kvadraattinen 1 Haluamme ratkaista n 4x + y z = 2 x + 2y + z = 5 2x + 2y + 2z = 4 4 1 1 1 2 1 2 2 2 x 4 1 2 + y x y z 1 2 2 = + z 2 5 4 1 1 2 = 2 5 4

Lisätiedot

Lineaariset mollit, kl 2017, Harjoitus 1

Lineaariset mollit, kl 2017, Harjoitus 1 Lineaariset mollit, kl 07, Harjoitus Heikki Korpela 7 huhtikuuta 07 Tehtävä Symmetristä matriisia A(n n) sanotaan positiivisesti definiitiksi (merkitään A > 0), jos x T Ax > 0 kaikilla x 0, x R n (ks monisteen

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät

Numeeriset menetelmät Numeeriset menetelmät Luento 4 To 15.9.2011 Timo Männikkö Numeeriset menetelmät Syksy 2011 Luento 4 To 15.9.2011 p. 1/38 p. 1/38 Lineaarinen yhtälöryhmä Lineaarinen yhtälöryhmä matriisimuodossa Ax = b

Lisätiedot

Determinantti 1 / 30

Determinantti 1 / 30 1 / 30 on reaaliluku, joka on määritelty neliömatriiseille Determinantin avulla voidaan esimerkiksi selvittää, onko matriisi kääntyvä a voidaan käyttää käänteismatriisin määräämisessä ja siten lineaarisen

Lisätiedot

802320A LINEAARIALGEBRA OSA III

802320A LINEAARIALGEBRA OSA III 802320A LINEAARIALGEBRA OSA III Tapani Matala-aho MATEMATIIKKA/LUTK/OULUN YLIOPISTO SYKSY 2016 LINEAARIALGEBRA 1 / 56 Määritelmä Määritelmä 1 Olkoot V ja W lineaariavaruuksia kunnan K yli. Kuvaus L : V

Lisätiedot

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 8. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 8 () Numeeriset menetelmät / 35

Numeeriset menetelmät TIEA381. Luento 8. Kirsi Valjus. Jyväskylän yliopisto. Luento 8 () Numeeriset menetelmät / 35 Numeeriset menetelmät TIEA381 Luento 8 Kirsi Valjus Jyväskylän yliopisto Luento 8 () Numeeriset menetelmät 11.4.2013 1 / 35 Luennon 8 sisältö Interpolointi ja approksimointi Funktion approksimointi Tasainen

Lisätiedot

Gaussin ja Jordanin eliminointimenetelmä

Gaussin ja Jordanin eliminointimenetelmä 1 / 25 : Se on menetelmä lineaarisen yhtälöryhmän ratkaisemiseksi. Sitä käytetään myöhemmin myös käänteismatriisin määräämisessä. Ideana on tiettyjä rivioperaatioita käyttäen muokata yhtälöryhmää niin,

Lisätiedot

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 3 /

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 3 / MS-A3/A5 Matriisilaskenta, II/27 MS-A3/A5 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 3 / 3. 7..27 Tehtävä (L): Etsi kaikki yhtälön Ax = b ratkaisut, kun 3 5 4 A = 3 2 4 ja b = 6 8 7 4. Ratkaisu : Koetetaan ratkaista

Lisätiedot

1 Kannat ja kannanvaihto

1 Kannat ja kannanvaihto 1 Kannat ja kannanvaihto 1.1 Koordinaattivektori Oletetaan, että V on K-vektoriavaruus, jolla on kanta S = (v 1, v 2,..., v n ). Avaruuden V vektori v voidaan kirjoittaa kannan vektorien lineaarikombinaationa:

Lisätiedot

Ominaisarvot ja ominaisvektorit 140 / 170

Ominaisarvot ja ominaisvektorit 140 / 170 Ominaisarvot ja ominaisvektorit 140 / 170 Seuraavissa luvuissa matriisit ja vektori ajatellaan kompleksisiksi, ts. kertojakuntana oletetaan olevan aina kompleksilukujoukko C Huomaa, että reaalilukujoukko

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I 6.6.2013 HY / Avoin yliopisto Jokke Häsä, 1/22 Kertausta: Kääntyvien matriisien lause Lause 1 Oletetaan, että A on n n -neliömatriisi. Seuraavat ehdot ovat yhtäpitäviä.

Lisätiedot

Liittomatriisi. Liittomatriisi. Määritelmä 16 Olkoon A 2 M(n, n). Matriisin A liittomatriisi on cof A 2 M(n, n), missä. 1) i+j det A ij.

Liittomatriisi. Liittomatriisi. Määritelmä 16 Olkoon A 2 M(n, n). Matriisin A liittomatriisi on cof A 2 M(n, n), missä. 1) i+j det A ij. Liittomatriisi Määritelmä 16 Olkoon A 2 M(n, n). Matriisin A liittomatriisi on cof A 2 M(n, n), missä (cof A) ij =( 1) i+j det A ij kaikilla i, j = 1,...,n. Huomautus 8 Olkoon A 2 M(n, n). Tällöin kaikilla

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi A. Lepistö alepisto@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2016 M. Hirvensalo V. Junnila A. Lepistö

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I 13.6.2013 HY / Avoin yliopisto Jokke Häsä, 1/12 Käytännön asioita Kesäkuun tentti: ke 19.6. klo 17-20, päärakennuksen sali 1. Anna palautetta kurssisivulle ilmestyvällä

Lisätiedot

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt

MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt MS-C1340 Lineaarialgebra ja differentiaaliyhtälöt Matriisinormi, häiriöalttius Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto 2015 1 / 14 R. Kangaslampi matriisiteoriaa Matriisinormi

Lisätiedot

Kanta ja dimensio 1 / 23

Kanta ja dimensio 1 / 23 1 / 23 Kuten ollaan huomattu, saman aliavaruuden voi virittää eri määrä vektoreita. Seuraavaksi määritellään mahdollisimman pieni vektorijoukko, joka virittää aliavaruuden. Jokainen aliavaruuden alkio

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I 30.5.2013 HY / Avoin yliopisto Jokke Häsä, 1/19 Käytännön asioita Kurssi on suunnilleen puolessa välissä. Kannattaa tarkistaa tavoitetaulukosta, mitä on oppinut ja

Lisätiedot

MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 7: Pienimmän neliösumman menetelmä ja Newtonin menetelmä.

MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 7: Pienimmän neliösumman menetelmä ja Newtonin menetelmä. MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 7: Pienimmän neliösumman menetelmä ja Newtonin menetelmä. Antti Rasila Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Kevät 2016

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 10. Lineaarikuvaus Matriisin aste Determinantti Käänteismatriisi

Talousmatematiikan perusteet: Luento 10. Lineaarikuvaus Matriisin aste Determinantti Käänteismatriisi Talousmatematiikan perusteet: Luento 10 Lineaarikuvaus Matriisin aste Determinantti Käänteismatriisi Lineaarikuvaus Esim. Yritys tekee elintarviketeollisuuden käyttämää puolivalmistetta, jossa käytetään

Lisätiedot