Vaeltajaohjelma lyhyesti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaeltajaohjelma lyhyesti"

Transkriptio

1 Vaeltajaohjelma lyhyesti Vaeltajaohjelma tarjoaa sinulle monenlaista toimintaa yksilönä ja vartiossa Suomessa sekä kansainvälisesti(kin). Mukanasi vaeltajan taipaleella kulkee vaeltajaluotsi ohjaamassa ja kannustamassa. Oma aktiivisuutesi on hyvin tärkeää vaeltajaohjelman toteutumisessa, aktiviteettien tekemisessä ja tapahtumiin osallistumisessa. Vaeltajille suunnattu ohjelma on monipuolista, mielenkiintoista ja kehittävää niin pidemmänkin partiotaustan omaaville kuin uusille ehkä vaeltajaiässä partiotoimintaan mukaan tuleville. Vaeltajana saat tehdä myös erilaisia pestejä ja niissä oppimista kanssasi käy läpi vaeltajaluotsisi. Vaeltajille suunnattu ohjelma on joustavaa ja tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia ja tekemisen tapoja. Samalla opit suunnittelemaan omaa ajankäyttöäsi niin, että pystyt osallistumaan itseäsi kiinnostavaan partiotoimintaan sekä nauttimaan partiosta ja kehittymään. Vaeltajaikäkauteen kuuluu oma lupauksensa ja aiempia ikäkausia laajemmat ihanteet. Lupauksen ja ihanteiden sisältöä ja merkitystä elämääsi pääset miettimään Suomi projektin aikana. Vaeltajan lupaus on Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa vaeltajien ihanteita ja olla avuksi toisille. Vaeltajien ihanteita ovat kunnioittaa toista ihmistä rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä olla luotettava rakentaa ystävyyttä yli rajojen Tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen kehittää itseään ihmisenä etsiä elämän totuutta Rakenne Vaeltajaohjelmassa kuljetaan kuten suunnistamisessa rastien ja suunnanottojen kautta kohti aikuisuutta. Samoajaohjelman päättävä siirtymä on startti vaeltajuuteen. Vaeltajaohjelma aloitetaan Tervetuloa vaeltajaksi rastilla, jonka aikana tehdään vaelluskartta, toteutetaan Suomi projekti ja annetaan vaeltajalupaus lippukunnan perinteiden mukaan. Jokaisen vaeltajan oma ohjelma rakentuu vaelluskarttaan(linkki). Vaelluskartta laaditaan ikäkauden alussa neljäksi vuodeksi, mutta vuosittain tehdään suunnanotto. Suunnanotossa mietitään, mitä on jo tehty ja mitä halutaan vielä tehdä, sen aikana vaelluskarttaa voi myös päivittää. Vaelluskartta on hyvä

2 laatia vaeltajaluotsin kanssa tai ainakin käydä laatimisen jälkeen yhdessä läpi. Suomi projekti(linkki) toteutetaan mieluiten oman vaeltajavartion kanssa ja siihen kuuluu reissu jonnekin päin Suomea. Vaeltajaohjelman rungon muodostavat rastit, jotka sisältävät aktiviteetteja. Vaeltajaohjelmaan kuuluu pakollisia rasteja, joista tulee tehdä jokainen aktiviteetti. Pakollisia ovat Tervetuloa vaeltajaksi, Partiojohtajan peruskurssi, Ulkomaanprojekti ja Aikuisuuteen rastit. Loppuje n 33 rastin joukosta valitaan kustakin vähintään yksi tehtävä aktiviteetti. Ohjelmaan on kirjoitettu rasteista ja aktiviteeteista tarkka tavoite ja kuvaus, jotta voit halutessasi soveltaa niiden toteutustapaa. Jokaiseen aktiviteettiin on myös lisätty muutama toteutusvinkki ja niitä voit kirjoittaa itsekin lisää partio ohjelma.fi:ssä. Aktiviteetin tekemiseen oleellisesti liittyy myös kokemusten ja tekemisen aikana heränneiden ajatusten läpikäyminen luotsin kanssa. Näiden lisäksi vaeltajaohjelmaan kuuluu myös esimerkiksi piirin, FiSSc:n ja Suomen Partiolaisten järjestämät vaeltajatapahtumat, kisat, retket, leirit ja muut partiotapahtumat Suomessa ja kansainvälisesti. Vaeltajaikäkauden lopussa tehdään ulkomaanprojekti, jonka ohjeistuksen löydät täältä. Vartio ja luotsi Vaeltajavartioon kuuluu 3 5 vaeltajaa. Vaeltajavartio voi muodostua yhden tai useamman lippukunnan vuotiaista partiolaisista. Vaeltajan ei tarvitse olla aiemmin ollut partiolainen, vaan mukaan voi liittyä myös tässä ikäkaudessa. Vaeltajavartio voi koostua eri ikäisistä vaeltajista. Vaeltajavartio kokoontuu ideaalitilanteessa yksi kaksi kertaa kuukaudessa. Vartio määrittää itse sopivan kokoontumisrytmin ja voi kokoontua myös etäyhteyksien avulla tai pitää kokouksia sosiaalisen median avulla. Kokouksissa tehdään aktiviteetteja, valmistaudutaan erilaisiin tapahtumiin ja retkiin. Vaeltajavartion johtajaksi eli vartionjohtajaksi valitaan yksi vartion jäsenistä vähintään vuodeksi kerrallaan. Vaeltajavartion toiminta voi loppua, kun koko vartio on saanut ohjelman tehtyä jäsenten ollessa 22 vuotiaita tai koostuessaan eri ikäisistä se voi jatkaa elämäänsä, niin että vartioon tulee ja siitä lähtee vuosittain vaeltajia. Vaeltaja voi kuulua ikäkauden aikana useaan vartioon. Vartioita voi muodostua esimerkiksi erilaisten projektien ympärille tai opiskelupaikkakunnan vaeltajista. Vaeltajavartion jäsenten on tarkoitus tutustua toisiinsa Suomi projektin aikana. Vartion sisällä voi olla pienempiä aktiviteettikohtaisia ryhmiä tai niitä voidaan muodostaa eri vartioiden jäsenten kesken. Kaikkien vartion jäsenten ei tarvitse osallistua kaikkiin aktiviteetteihin ja meneillään voi yhtä aikaa olla useita projekteja.

3 Vaeltajien johtajat ja luotsin rooli Vaeltajavartion vartionjohtaja Vaeltajavartion vartionjohtaja on tyypillinen vertaisjohtaja. Vartionjohtajan tärkein tavoite on pitää vartion jäsenet mukana aktiivisessa vaeltajatoiminnassa riippumatta heidän asuinpaikoistaan, elämäntilanteistaan, partiopesteistään tai muusta vastaavasta. Vaeltajavartion johtajaksi eli vartionjohtajaksi valitaan yksi vartion jäsenistä vähintään vuodeksi kerrallaan. Vartionjohtajan, vartion ja sen vaeltajien toimintaa lippukunnan puolesta tukee vaeltajaluotsi. Vaeltajavartionjohtaja huolehtii, että vartion kokoukset järjestetään säännöllisesti ja että kaikille vartion jäsenille riittää sopivasti toimintaa ja vastuuta. Luotsin rooli Luotsi on aikuinen, yli 22 vuotias vaeltajaluotsikoulutuksen käynyt henkilö, jolla on riittävä näkemys vaeltajien ohjelman tavoitteesta ja sisällöstä. Hän tukee yksittäistä vaeltajaa ja koko vaeltajavartiota vaeltajaohjelman toteuttamisessa koko ikäkauden ajan. Vaeltajaikäkaudessa luotsi on mukana taustalla ohjaajana ja tukijana, mutta vaeltajat suunnittelevat, järjestävät ja toteuttavat toimintansa pääosin itse. Luotsin tärkeä tehtävä on vastata siitä, että vaeltajien henkilökohtaiset kehittämissuunnitelmat eli vaelluskartat toteutuvat ja niitä päivitetään tarpeen mukaan. Vastuu vaeltajien partiokasvatuksesta on luotsilla. Vaeltajien pesteissä ja projekteissa luotsin tehtävänä on tukea vaeltajan oppimista. Toisinaan myös luotsi voi järjestää toimintaa. Luotsin ei tarvitse olla mukana kaikissa vaeltajien vartiokokouksissa, mutta hänen on tärkeää pitää yhteyttä koko vaeltajavartioon säännöllisesti. Luotseiksi pitäisi pestata henkilöitä, joilla on riittävä motivaatio ja osaaminen pestin hoitamiseen. Luotsien pitäisi myös olla sellaisia, joiden kanssa vaeltajien on luontevaa työskennellä. Luotsin tärkein pääoma, josta vaeltajille tukea voi ammentaa, on hänen oma elämänkokemuksensa. Tästä johtuen luotseiksi kannattaa ensisijaisesti valita vaeltajaiän jo reippaasti ylittäneitä henkilöitä. Mitä jos lippukunnassa ei ole vaeltajaluotsia? Vaeltaja voi etsiä luotsin itse. Voit kysyä lippukuntasi aikuisia partiolaisia luotsiksi tai miettiä, olisiko lähipiirissäsi joku ei partiolainen aikuinen, jonka koet täyttävän luotsin kriteerit. Voit kysellä myös muiden lippukuntien aikuisista luotsia. Luotsin rooli on toimia tukijana, vastuu ohjelman toteuttamisesta on vaeltajalla itsellään. Luotsin tulee kuitenkin perehtyä myös vaeltajaohjelmaan ja sen tavoitteisiin, jotta hän voi tukea vaeltajia ohjelman toteuttamisessa. Mitä jos lippukunnassa ei ole muita vaeltajia? Vaeltajavartion voi etsiä myös lippukunnan ulkopuolelta. Lähialueen lippukunnista kannattaa kysellä, olisiko heillä vaeltajaikäisiä. Jos omissa verkostoissasi ei ole muita vaeltajia, voit ottaa yhteyttä alueohjaajaan tai piirin vaeltajaohjelmasta vastaavaan henkilöön.

4 Tervetuloa vaeltajaksi Tervetuloa vaeltajaksi 1: Yleiskatsaus vaeltajuuteen Yleiskatsaus vaeltajuuteen Aktiviteetin tavoite: Tavoitteena on, että vaeltaja tuntee vaeltajien ohjelman rakenteen, symboliikan, lupauksen ja ihanteet. Hän selvittää, mitä vaeltajuus merkitsee ja hankkii itselleen luotsin sekä vaeltajavartion. Aktiviteetin kuvaus: Vaeltaja selvittää itselleen seuraavat asiat: Miten vaeltajaohjelma rakentuu Vaeltajan rooli omassa lippukunnassa ja piirissä Vaeltajaohjelman symboliikka Luotsi ja luotsin rooli Lupaus ja ihanteet Vaeltajavartio Vaeltajaohjelma ja oma ajankäyttö Kesto: 6h / 3 kokousta Paikka: Koti, kolo Kasvatustavoite: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Taitoalue: Partiokulttuuri, sosiaaliset taidot Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii käytännön järjestelyistä ja varmistaa, että kaikki vartion jäsenet pääsevät osallistumaan aktiviteetin tekemiseen. Luotsin tehtävä: Luotsin on huolehdittava, että on itse riittävän perehtynyt vaeltajaohjelmaan. Hän keskustelee vaeltajien kanssa heidän toiveistaan ja odotuksistaan luotsille. Luotsi kannustaa ja innostaa vaeltajia ohjelman käynnistämiseen. Toteutusvinkit: Toteutusvinkki 1: Haastattelen vanhempaa vaeltajaa ja selvitän, miten hän on tehnyt vaeltajaohjelmaa, ja millainen rooli hänellä on ollut lippukunnassa ja piirissä. Toteutusvinkki 2: Suunnittelemme ajankäyttöämme partiossa niin, että meille jää aikaa muiden pestiemme ohella toteuttaa vaeltajaohjelmaa. Esimerkiksi leireillä aikaa jää, kun tulemme leirille päivää aikaisemmin tai nuorempien leiriläisten mennessä nukkumaan. Toteutusvinkki 3: Selvitän, kuka on vaeltajaluotsini, tai hankin sellainen. Selvitän, mitä luotsi tekee. Sovin, mitä voin odottaa luotsiltani vaeltajaikäkauden eri vaiheissa, ja mikä on oma

5 vastuuni vaeltajaohjelman toteuttamisessa. Jos omasta lippukunnasta tai alueelta ei löydy sopivaa aikuista luotsiksi, kysy rohkeasti muuta aikuista partion ulkopuolelta. Toteutusvinkki 4: Tutustun vaeltajavartiooni. Voin tehdä vaeltajohjelmaa myös ilman vaeltajavartiota. Luotsi auttaa löytämään sopivia tapoja tehdä ohjelmaa ilman vakituista vartiota. Jos lipukunnassa ei ole vaeltajavartiota, sellaisen voi löytää alueelta tai piiristä. Toteutusvinkki 5: Tutustun vaeltajien lupaukseen ja ihanteisiin. Pohdin, mitä lupaus ja ihanteet merkitsevät juuri minulle, ja miten ne näkyvät arvomaailmassani ja elämässäni. Toteutusvinkki 6: Selvitän, mitä sosiaalisen median kanavia vaeltajille löytyy. Tervetuloa vaeltajaksi 2: Vaeltajaohjelma Aktiviteetin nimi: Vaeltajaohjelma Aktiviteetin tehtyäni osaan: suunnitella vaeltajatoimintaa. Aktiviteetin tavoite: Vaeltaja tietää, millainen on vaeltajaohjelman rakenne ja mistä löytää tietoa aktiviteeteista. Vaeltaja tekee itselleen vaelluskartan. Aktiviteetin kuvaus: Vaeltaja tutustuu vaeltajaohjelmaan yhdessä vaeltajavartionsa sekä vaeltajaluotsinsa kanssa. He ottavat selvää myös vaeltajien omista ja vaeltajille soveltuvista tapahtumista. Vaeltaja valitsee ensimmäiset aktiviteetit, jotka hän sisällyttää vaelluskarttaansa Suomi projektin lisäksi. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii, että vartiolla on tarvittavat materiaalit käytössään. Luotsin tehtävä: Luotsi on etukäteen tutustunut vaeltajaohjelmaan ja ottanut selvää vaeltajille suunnatuista tapahtumista. Hänellä on mukana myös lippukunnan, piirin ja Suomen Partiolaisten toimintakalenteri. Aktiviteetin kesto: 3h Paikka: Kolo Kasvatustavoite: Itsetuntemus ja itsensä kehittäminen

6 Taitoalue: Partiokulttuuri Toteutusvinkit: Toteutusvinkki 1: Tutustumme vaeltajaohjelman sisältöön partio ohjelma.fi sivuston avulla. Voimme tarvittessa hyödyntää myös johtajankansiosta, jos meillä ei ole internet yhteyttä käytettävissä. Valitsemme jokainen 3 mielenkiintoisinta aktiviteettia ja valitsemme niistä yhteisesti tehtävät aktiviteetit. Toteutusvinkki 2: Pyydämme vanhoja vaeltajia esittelemään omia vaelluskarttojaan, joista voimme saada ideoita omiin vaelluskarttoihimme. Toteutusvinkki 3: Teemme vaelluskartan esimerkiksi kierrätysmateriaaleista askartelemalla, hyödyntäen erilaisia materiaaleja tai hyödyntäen jotakin pilvipalvelua. Toteutusvinkki 4: Selvitämme kaikki vaeltajille suunnatut tapahtumat (vaeltajatapahtumat sekä muut koulutukset ja tapahtumat, joihin vaeltajat voivat osallistua) alueella, piirissä ja Suomen Partiolaisilla. Valitsemme niistä yhden tai useamman, joihin osallistumme. Tervetuloa vaeltajaksi 3. Suomi projekti Suomi projekti Suomi projekti on vaeltajavartion oma reissu jonnekin päin Suomea. Se viimeistelee Tervetuloa vaeltajaksi vaiheen. Reissu voi olla esimerkiksi viikonlopun mittainen, ja se tehdään vaikkapa paikkakunnalle, jota vaeltajat eivät vielä tunne. Suomi projektin aikana vaeltajat tutustuvat toisiinsa ja ryhmäytyvät vaeltajavartioksi, samalla pohtien myös omaa vaeltajuuttaan ja partiolaisuuttaan. Reissun suunnittelun lähtökohtana on se, että vaeltajat näkevät tai kokevat jotain uutta. Suomi projekti on useamman viikon mittainen prosessi. Se sisältää kuusi Suomi projektin aktiviteettia, joista aktiviteetti viisi on reissun toteuttaminen. Aktiviteetit 1 3 tehdään ennen reissua ja aktiviteetti kuusi sen jälkeen. Aktiviteettia neljä tehdään koko projektin ajan. Reissun aikana tehdään myös kaksi muuta vapaavalintaista vaeltajien aktiviteettia.

7 Tavoitteet: Suomi projektin avulla vaeltajat saavat kokemusta projektin tekemisestä ja sekä siitä, millaisia asioita projektin suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyy. Vaeltajat kartuttuttavat omia tietojaan, taitojaan, ja tahtoaan tehdä erilaisia asioita, asettavat itselleene ja projektilleen toteuttamiskelpoisia tavoitteita samalla itsensä likoon laittaen. Suomi projektin tehtyään vaeltajat osaavat paremmin ennakoida mahdollisesti eteen tulevia tilanteita sekä tapahtumien kulkua ja varautua vaaratilanteisiin. He tietävät millaisia erilaisia mahdollisuuksia vaeltajalle on harrastaa partiota sekä uskaltavat harrastaa partiota omalla itselleen sopivalla tavalla. Vaeltajat tunnistavat omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan ryhmätyöskentelytavoissa ja oppivat toimimaan eri tavalla toimivien ihmisten kanssa. Vartio oppii toimimaan uudessa tuntemattomammassa ympäristössä ja mukavuusrajojensa ulkopuolella. 1. Aktiviteetti: Minne ja miksi? Aktiviteetin tehtyäni osaan: tunnistaa omia tavoitteitani sekä toimia niiden toteutumiseksi. Aktiviteetin tavoite: Vaeltaja pohtii omia sekä ryhmänsä tavoitteita ja löytää tapoja toteuttaa ne. Vaeltaja ymmärtää suunnitelmallisuuden tärkeyden. Aktiviteetin kuvaus: Vaeltajavartio pohtii, mitä haluaa kokeilla ja kokea sekä millaisia uusia taitoja vartion jäsenet haluavat oppia. Vartio etsii sopivan paikkakunnan, jossa heillä on mahdollisuus tavoitteensa toteuttaa. Vartion jäsenet jakavat projektin vastuualueet tasaisesti. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja toimii suunnittelukokousten koollekutsujana ja huolehtii siitä, että jokainen vartion jäsen saa oman mielipiteensä kuuluville. Hän huolehtii siitä, että projektiin liittyvät vastuualueet jakautuvat tasaisesti. Vartionjohtaja on yhteydessä luotsiin ja kertoo hänelle tilannetiedotuksia projektin etenemisestä. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vaeltajia pohtimaan omia tavoitteitaan sekä tarpeitaan. Hän auttaa vaeltajia jakamaan vastuualueita ja tukee vaeltajia heidän omissa tehtävissään. Luotsi antaa tarpeen mukaan konkreettisia vinkkejä siitä, millaiseen kohteeseen Suomi projektin reissu voi suuntautua.

8 Aktiviteetin kesto: 1 ilta Paikka: Kolo, Koti Kasvatustavoite: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Taitoalue: Sosiaaliset taidot, luova ajattelu Toteutusvinkki 1: Listaamme vaeltajakohtaisesti asioita, joita ei ole aikaisemmin pystytty tekemään partiossa tai partion ulkopuolella.tällaisia asioita ovat esimerkiksi hiihtovaellus, metrolla ajelu, koskenlasku, kirjamessut, aamu uinti meressä tai vierailu Unescon maailmanperintökohteeseen. Esittelemme vuorollamme omat listamme toisille. Valitsemme listoilta yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja aloitamme suunnittelemaan reissun toteuttamista. Toteutusvinkki 2: Kirjoitamme partiokavereiden ja muiden tuttujen asuinpaikkakuntia paperilapuille. Laput laitetaan hattuun ja sieltä nostetaan yksi lappu. Tämä paikkakunta on valittu reissun kohteeksi. Tutkimme netistä tai paikkakunnalla asuvalta henkilöltä kyselemällä erilaisia vierailukohteita reissulle. Samalla on hyvä pohtia, mitä kaikkea voi tehdä jo matkan varrella. 2. Aktiviteetti: Mitä tehdään? Aktiviteetin tehtyäni osaan: suunnitella tapahtuman kokonaisuutena. Aktiviteetin tavoite: Vaeltaja osaa ottaa suunnittelussa huomioon erilaiset kiinnostuksen kohteet, ottaa selvää erilaisista liikkumis ja majoitusvaihtoehdoista sekä suunnitella sovittujen tavoitteiden mukaista ohjelmaa. Aktiviteetin kuvaus: Vaeltajat suunnittelevat Suomi projektin käytännön toteutuksen, aikatauluttavat reissunsa, ovat halutessaan yhteydessä toisen paikkakunnan partiolaisiin sekä järjestävät kulkupelin sekä majoituksen Suomi projektin ajaksi. Vaeltajat jakavat vastuunsa niin, että tehtävät jakautuvat tasaisesti. Vartio voi halutessaan viestiä projektistaan eri kanavia pitkin. Vartio valitsee myös kaksi vaeltajaohjelman muuta aktiviteettiä, jotka toteutetaan reissun aikana. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii, että käytännön järjestelyt sujuvat suunnitellusti.

9 Luotsin tehtävä: Luotsi tukee vaeltajia ja antaa vinkkejä sekä voi hyödyntää omia partiokontaktejaan. Aktiviteetin kesto: muutama ilta Paikka: Kolo, koti Kasvatustavoite: Itsetuntemus ja itsensä kehittäminen Taitoalue: Sosiaaliset taidot, arkielämän taidot Toteutusvinkki 1: Listaamme mahdollisimman monta erilaista ja erikoista kulkuvälinettä. Valitsemme niistä vähintään yhden, jota käytämme reissumme aikana. Toteutusvinkki 2: Perustamme blogin tai sosiaalisen median ryhmän, jossa viestimme projektimme eri vaiheista. Toteutusvinkki 3: Tutustumme kohdepaikkakuntaan ja sen nähtävyyksiin sekä ominaispiirteisiin. Suunnittelemme retkemme ohjelman sen pohjalta. Toteutusvinkki 4: Valitsemme Suomi projektillemme teeman ja valitsemme kohteen, ohjelman, ruuan, pukeutumisen ynnä muun sen mukaisesti. Teemoja voi olla esimerkiksi jonkun kuuluisan henkilön jalanjäljissä, turistin leikkiminen, kirjain (esim kaikki k kirjaimella alkavat kadut, ravintolat ja nähtävyydet) tai mahdollisimman pieni budjetti. Toteutusvinkki 5: Toteutumme reissun myös noppaa tai kolikkoa heittämällä. Tällöin valintatilanteissa päätetään noppaa tai kolikkoa heittämällä, mikä vaihtoehdoista valitaan. (esim tienristeys, kumpi kaupunki, mikä ravintola...) Toteutusvinkki 6: Käytämme sosiaalisessa mediassa viestiessämme esimerkiksi hashtageja #vaeltajarover #partioscout 3. Aktiviteetti: Millä rahalla? Aktiviteetin tehtyäni osaan: suunnitella tapahtuman budjettia sekä miettiä ja toteuttaa erilaisia varainkeruutapoja. Aktiviteetin tavoite: Vaeltaja ymmärtää, millainen merkitys on suunnitelmallisuudella taloudenhallinnassa sekä tunnistaa ja osaa hyödyntää taloudenhallinnan työkaluja. Aktiviteetin kuvaus: Vartio tarkastelee ja laskee millaisia kustannuksia suunnitelmien toteuttamisesta syntyy. Vaeltajat tekevät laskelmien pohjalta budjetin. He miettivät millaisilla

10 varainkeruun tavoilla syntyvät kustannukset voidaan kattaa ja toteuttavat haluamiaan varainkeruutempauksia. Vaeltajat jakavat vastuun niin, että tehtävät rahan keräämisestä, hankintojen tekemisestä ja budjetin seurannasta jakautuvat tasaisesti. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja valvoo budjetissa pysymistä. Hän huolehtii siitä, että työt jakautuvat tasan koko vartiolle ja jokainen huolehtii omasta osuudestaan. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vaeltajia luomaan budjetin sekä keksimään varainkeruutapoja. Aktiviteetin kesto: ilta + varainkeruun tarvitsema aika Paikka: koti/kolo Kasvatustavoite: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Taitoalue: Talous, arkielämän taidot Toteutusvinkki 1: Laskemme syntyviä kuluja esimerkiksi seuraaville asioille: matkat, majoitus, ruoka, ohjelmanumerot, tuliaiset, jäätelö, varusteet. Kun menopuoli budjetissa on valmis, keskitymme tulopuoleen. Mietimme keinoja varainhankinnalle. Luotsilta voi kysyä apua siihen, miten lippukunta mahdollisesti tukee vartiota. Suunnittelemme varainhankintatempauksia oman tarpeemme mukaan. Toteutusvinkki 2: Osallistumme vartiomme kanssa ravintola tai siivouspäivään. Vaihetoehtoisesti voimme järjestää esimerkiksi lippukunnan tapahtuman kahvituksen tai myydä tavaroitamme kirpputorilla. Toteutusvinkki 3: Jos Taulukkolaskentaohjelma ei ole vartiollemme aikaisemmin tuttu, on tämä aktiviteetti hyvä mahdollisuus opetella sen käyttöä. Ohjelmasta löytyy muun muassa valmis budjettipohja, jota voimme käyttää apuna projektimme toteuttamisessa. Toteutusvinkki 4: Harjoittelemme hintavertailujen tekemistä. Esimerkiksi eri kauppojen ja julkisten kulkuneuvojen kanta asiakkaina voi saada merkittäviäkin hinnan alennuksia. 4. Aktiviteetti: Minä vaeltajana Aktiviteetin tehtyäni osaan: kertoa ulospäin partion merkityksestä itselleni.

11 Aktiviteetin tavoite: Vaeltaja pohtii partion merkitystä itselleen ja oppii ymmärtämään muiden syitä partioharrastukselle. Vaeltaja tutustuu partion arvopohjaan ja tarkastelee omaa suhtautumistaan siihen. Aktiviteetin kuvaus: Vaeltajat pohtivat yksin ja yhdessä syitä siihen, miksi he harrastavat partiota. Mitä partio heille antaa sekä mitä partio ja vaeltajuus heille merkitsee? Lisäksi vaeltajat keskittyvät tarkastelemaan partion arvopohjaa ja erityisesti vaeltajalupauksen ja ihanteiden merkitystä omassa elämässään. Keskustelu on hyvä aloittaa ennen reissuun lähtöä, jatkaa reissun aikana ja käydä keskustelu loppuun reissun jälkeen. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on varmistaa, että keskustelua käydään. Hän hankkii mahdolliset keskustelun tukena tarvittavat materiaalit sekä pyytää tarvittaessa luotsilta apua keskustelujen vetämiseen. Luotsin tehtävä: Luotsi osallistuu kotipaikkakunnalla käytäviin keskusteluihin kuuntelijana. Hän ohjaa tarvittaessa keskustelua ennen ja jälkeen reissun. Luotsi valmistautuu etukäteen esittämään vaeltajille keskustelua ohjaavia kysymyksiä ja antaa tarvittaessa pohdittavia aiheita reissun ajaksi. Reissun jälkeen hän auttaa vaeltajia jäsentämään ajatuksiaan. Aktiviteetin kesto: Kolme iltaa (Ennen reissua, reissun aikana ja reissun jälkeen) Paikka: Kolo, Suomi projekti Kasvatustavoite: Maailmankatsomus; Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Taitoalue: Partiokulttuuri, henkisyys Toteutusvinkki 1: Havainnollistamme vaeltajien ihanteet esimerkiksi piirtämällä, maalaamalla tai kirjoittamalla runoja. Havainnollistuksessa on hyvä näyttää myös miten ihanteet näkyvät jokaisen omassa arkipäiväisessä elämässä. Toteutusvinkki 2: Teemme reissun aikana gallup kyselyn siitä, mitä EVP:t (ei vielä partiolaiset) ajattelevat vaeltajalupauksen ja ihanteiden sisällöstä. Pohdimme yhdessä miksi vastaukset kohtaavat tai eivät kohtaa omia ajatuksiamme. Toteutusvinkki 3: Keskustelemme mitä lupaus ja ihanteet merkitsevät ja miten ne ohjaavat elämäämme.

12 Toteutusvinkki 4: Keskustelen jonkun ei partiolaisen kanssa vaeltajalupauksen ja ihanteiden sisällöstä. Keskustelun on tarkoitus ohjata miettimään, miten ne vaikuttavat ja kuinka paljon niiden tulisi vaikuttaa vaeltajan jokapäiväiseen elämään. 5. Aktiviteetti: Reissussa Aktiviteetin tehtyäni osaan: toimia osana ryhmää ja edustaa lippukuntaani kotipaikkakuntani ulkopuolella. Aktiviteetin tavoite: Vaeltaja laittaa itsensä likoon ja toimii osana ryhmää. Vaeltaja ryhmäytyy oman ryhmänsä kanssa ja saa vauhdikkaan alun uudelle ikäkaudelle. Aktiviteetin kuvaus: Vaeltajavartio toteuttaa Suomi projektin reissun suunnittelemallaan tavalla, Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on varmistaa, että reissu toteutetaan. Vartionjohtaja huolehtii reissun aikana siitä, että jokainen vartion jäsen osallistuu yhteisistä tehtävistä huolehtimiseen. Luotsin tehtävä: Luotsi ei lähde itse reissuun mukaan. Hänen tehtävänsä on etukäteen kannustaa vartiota lähtemään reissulle ja jälkikäteen keskustella vartion kanssa kokemuksista. Tarvittaessa luotsi voi olla ennen reissua yhteydessä vaeltajien koteihin reissun luonteesta. Reissun aikana luotsi voi pitää yhteyttä vartioon kuulumisia kysellen. Aktiviteetin kesto: Viikonloppu Paikka: muu Kasvatustavoite: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Taitoalue: Itsestä huolehtiminen, sosiaaliset taidot, partion taidot Toteutusvinkki 1: Kartanopartion Suomireilaus Kuusamoon! Lähdimme neljän vaeltajan toimin kuuden päivän suomireilimatkalle kohti Kuusamoaa. Pysähdyimme myös välietapeille tutustumaan paikallisen kulttuuriin. Kävimme mm. Kolilla, Olavinlinnassa, syömässä lörtsyjä ja aidosta maidosta tehtyä jäätelöä. Yövyimme omilla tai tuttujemme mökeille. Toteutusvinkki 2: Kulturnatten på Åland! Alkuun ajattelimme road trippiä Suomessa tai lyhyttä matkaa Ruotsissa, mutta päätimmekin tehdä Suomi Projektin Ahvenanmaalle. Teimme viikonloppureissun, jonka aikana tutustuimme Marianhaminaan yhdessä paikallisten

13 partiolaisten kanssa. Kävimme muun muassa vaelluksella ahvenanmaalaisten partiolaisten kanssa. Kulturnattenissa pääsimme opettelemaan afrikkalaista tanssia, maistelemaan erilaisia makuja maailmalta sekä kokeilemaan viulun soittamista. Rahaa säästimme adventtikalentereista niin, että saimme laivamatkat kustannettua, käyttörahat varasimme omista rahoistamme. 6. Aktiviteetti: Jälkipyykki Aktiviteetin tehtyäni osaan: arvioida projektin tavoitteiden toteutumista ja omaa toimintaani Aktiviteetin tavoite: Vaeltaja ymmärtää projektin lopettamiseen liittyvät vaiheet ja projektin päättämisen merkityksen. Vaeltaja antaa partiolupauksen. Aktiviteetin kuvaus: Vaeltajat keskustelevat projektin onnistumisesta, haasteista, tavoitteiden täyttymisestä ja siitä mitä ovat oppineet projektin aikana itsestään ja muista vartionsa jäsenistä. Jos vaeltajat eivät ole antaneet lupausta siirtymän yhteydessä, antavat he aktiviteetin päätteeksi vaeltajalupauksen. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on varmistaa, että luotsi ja vartio osallistuvat projektin purkamiseen. Luotsin tehtävä: Luotsi osallistuu keskusteluun. Hän esittää tarkentavia kysymyksiä tai tarvittaessa vetää koko keskustelun. Aktiviteetin kesto: Yksi ilta Paikka: Suomi projekti, Kolo Kasvatustavoite: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Taitoalue: Sosiaaliset taidot Toteutusvinkki 1: Käymme keskustelua esimerkiksi niin, että jokainen kertoo vuorotellen muiden kuunnellessa omista ajatuksistaan, havainnoistaan ja oppimistaan asioista. Näitä voidaan kirjoittaa ylös taululle, josta niitä nostetaan kierroksen jälkeen yleiseen keskusteluun. Toteutusvinkki 2: Keskustelemme projektiin liittyvistä hyvin menneistä, kehittämistä kaipaavista, päähän ottavista tapahtumista ja asioista.

14 Toteutusvinkki 3: Kerromme lippukunnan viestintäkanavissa Suomi projektimme vaiheista. Kirjoitamme esimerkiksi jutun lippukuntamme tai piirin lehteen, teemme päivityksen sosiaalisen median kanavoihin tai kerromme projektistamme alueen muille vaeltajavartioille. Toteutusvinkki 4: Kirjoitamme jokainen ensin itse projektin onnistumiset ja epäonnistumiset eri värisille post it lapuille ja käymme sen jälkeen yhdessä keskustelua. Olemmeko samaa mieltä onnistumisista ja epäonnistumisista? Toteutusvinkki 5: Annamme vaeltajalupauksen esimerkiksi vaelluksen viimeisenä päivänä luotsin saavuttua vaelluksen loppupäähän hakemaan meitä. Toteutusvinkki 6: Annan vaeltajalupauksen lippukunnan perinteiden mukaisesti.

TARPOJIEN OSALLISTUMINEN

TARPOJIEN OSALLISTUMINEN TARPOJIEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 Leiritarppo: TALKOOT Yhteiskunta-tarppo: AUTAMME LIPPUKUNTAA Kaupunki-tarppo: VARTION VARAT LEIRITARPPO Suhde toiseen TALKOOT TAVOITE: Tarpoja

Lisätiedot

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Tavoite: Vaeltaja tuntee partiossa käytetyt eri mediat ja miten ne soveltuvat eri viestintätarpeisiin. Hän on vastuussa sisällön tuottamisesta johonkin partiomediaan. Vaeltaja

Lisätiedot

-Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja

-Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja Ikäkaudet Perhepartio -Uusin lisäys partiotoimintaan -Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja -Perhepartio ei käytä vielä partio-ohjelmaa

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

VUODEN 2018 TOINEN ALUETAPAAMINEN

VUODEN 2018 TOINEN ALUETAPAAMINEN VUODEN 2018 TOINEN ALUETAPAAMINEN 1. TERVETULOA -max 5 min Aluetapaamisen avaus ja tervetulot, keitä paikalla? 2. LIPPUKUNTAKUULUMISET - max 30 min Käydään kierros mitä lippukunnille kuuluu? Tavoitteena

Lisätiedot

PÄIVITTYNYT VAELTAJAOHJELMA

PÄIVITTYNYT VAELTAJAOHJELMA PÄIVITTYNYT VAELTAJAOHJELMA Miten ja miksi? Vaeltajaohjelma päivitettiin nykypäivään ja vastaamaan tämän hetken tarpeisiin Vaeltajaohjelman toteutuminen nykyisessä muodossa kangerteli jokaisella partioharrastuksen

Lisätiedot

LEIRILIPPUKUNTAILMOIT- TAUTUMINEN KUKSASSA

LEIRILIPPUKUNTAILMOIT- TAUTUMINEN KUKSASSA LEIRILIPPUKUNTAINFO 4 MARRASKUU 2018 TÄSSÄ INFOSSA LEIRILIPPUKUNTAILMOITTAUTUMINEN KUKSASSA ILMOITTAUTUMISOHJE OHJE IKÄKAUDEN VALINNASTA SAMOAJA- JA VAELTAJALUOTSIEN OPPAAT LISÄTIETOA PERHELEIRISTÄ ILVES19

Lisätiedot

ESITYKSEN KULKU. Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon.

ESITYKSEN KULKU. Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon. PARTION IKÄKAUDET ESITYKSEN KULKU Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon. Esityksen päättäminen. YLEISTÄ IKÄKAUSISTA, PARTIOPOLUSTA

Lisätiedot

VAELTAJALUOTSIN OPAS Johdanto OLET VASTAANOTTANUT TÄRKEÄN PESTIN OHJATA NUORIA ELÄMÄSSÄ ETEENPÄIN. MENESTYSTÄ! VAELTAJAT / VAELTAJALUOTSIN OPAS

VAELTAJALUOTSIN OPAS Johdanto OLET VASTAANOTTANUT TÄRKEÄN PESTIN OHJATA NUORIA ELÄMÄSSÄ ETEENPÄIN. MENESTYSTÄ! VAELTAJAT / VAELTAJALUOTSIN OPAS 10 VAELTAJALUOTSIN OPAS 1 1 10.1. Johdanto OLET VASTAANOTTANUT TÄRKEÄN PESTIN OHJATA NUORIA ELÄMÄSSÄ ETEENPÄIN. MENESTYSTÄ! Vaeltaja on 18 22-vuotias nuori. Vaeltajat ovat aloittamassa henkilökohtaisen

Lisätiedot

Skype-käytännöt Mannerheim-soljet

Skype-käytännöt Mannerheim-soljet Skype-käytännöt MARSKI- INFO Mannerheim-soljet Ikärajat Ansiomerkkiryhmä II luokan MS-solki 25.10.2017 Verkkokoulutus Mikko Jylhä / Perttu Willman I luokan MS-solki Hakeminen Historiaa C. G. Mannerheim

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJA PERUSKOULUTUS

PARTIOJOHTAJA PERUSKOULUTUS PARTIOJOHTAJA PERUSKOULUTUS Osaa perustaidot ja tiedot tapahtuman ja ihmisten johtamisesta partiossa. Moduulit: Johtaminen partiossa 4h Minä partiojohtajana I 4h Tapahtuman johtaminen 4h (sisältää johtamisharjoituksen)

Lisätiedot

VAELTAJA-AKTIVITEETIT

VAELTAJA-AKTIVITEETIT 11 VAELTAJA-AKTIVITEETIT 23 VAELTAJAT / VAELTAJALUOTSIN OPAS KUVA Joel Forsman VAELTAJAOHJELMA Vaeltajaohjelma tarjoaa sinulle monenlaista toimintaa yksilönä ja vartiossa Suomessa sekä kansainvälisesti(kin).

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

Uskomatonta ja ennenkokematonta:

Uskomatonta ja ennenkokematonta: Uskomatonta ja ennenkokematonta: LEIRI KESKELLÄ KAUPUNKIA! Oululaiset partiolaiset kokoontuvat yhteiselle leirille Kuusisaareen ensi kesänä. Ohjelmaa merellä, rannalla, keskellä kaupunkia. Uusien ja vanhojen

Lisätiedot

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan?

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Roolisi leirilippukunnanjohtajana (LLPKJ) tai leiriluotsina on äärimmäisen tärkeä Roihun onnistumisen kannalta. Näihin tärkeisiin rooleihin kohdistuu

Lisätiedot

Tausta- ja koulutusmateriaaleja: - kasvatustavoitekaavio - Johtajakansio - - toiminta.partio.fi - -

Tausta- ja koulutusmateriaaleja: - kasvatustavoitekaavio - Johtajakansio -  - toiminta.partio.fi -  - LUOTSIKOULUTUS Tarpoja-, samoaja-, vaeltajaluotsit Partiojohtajan peruskoulutus Tuntee 12-22-vuotiaiden nuorten maailmaa ja toimintatapaa Osaa ohjata, tukea ja motivoida 12-22-vuotiaita nuoria Tuntee 12-22-vuotiaiden

Lisätiedot

TARPOJALUOTSI WEBINAARI

TARPOJALUOTSI WEBINAARI TARPOJALUOTSI WEBINAARI 6.3.2019 OHJELMAN TUKEMINEN Leiriprojektin aikana lippukunnat saavat uusia ideoita toimintaansa à tätä varten koottu tarpojaohjelman mukaisia toiminta vinkkejä tehtäväksi jo ennen

Lisätiedot

KUMPPANUUDET JA VARAINHANKINTA

KUMPPANUUDET JA VARAINHANKINTA KUVA Juha Mustonen KUMPPANUUDET JA VARAINHANKINTA Koulutusta piireille SP:n yhteiskuntasuhdevaliokunta POHDITKO PROJEKTIN TAI MUUN HANKINNAN TOTEUTTAMISTA KUMPPANEIDEN TUELLA? MITÄ SINUN TULISI TIETÄÄ

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

VAHVAT, HYVINVOIVAT LIPPUKUNNAT

VAHVAT, HYVINVOIVAT LIPPUKUNNAT YHTEINEN TEHTÄVÄMME Partiokasvatuksen ansiosta yhä useammat lapset ja nuoret kasvavat tasapainoisiksi, vastuuntuntoisiksi, aktiivisiksi ja itsenäisiksi yhteisön jäseniksi SIKSI TAVOITTEENAMME ON: VAHVAT,

Lisätiedot

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla ILVES19 Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla 24.7.-1.8.2019 MIKÄ ON ILVES19? Hämeen Partiopiirin piirileiri Evolla Hämeenlinnassa Leirin ajankohta 24.7. 1.8.2019 seikkailijoille, tarpojille, samoajille,

Lisätiedot

Aikuispartiolaisen sitouttamisen ratkaisuhypoteesit. Haastatteluihin käytettävät ratkaisuhypoteesit

Aikuispartiolaisen sitouttamisen ratkaisuhypoteesit. Haastatteluihin käytettävät ratkaisuhypoteesit Aikuispartiolaisen sitouttamisen ratkaisuhypoteesit Haastatteluihin käytettävät ratkaisuhypoteesit Aikuispartiolaisen polku Toimintaan mukaan Osaksi yhteisöä Yksilölle sopivat yhteisöt Perehdytyspassi

Lisätiedot

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012 NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA Lätzä ja Petra 19.1.2012 Missä mennään? Partiolaisten jäsenmäärä on laskenut rajusti muutamassa vuodessa Nyt SP:ssä jäseniä n. 55 000 Samanlaisella kehityksellä, 10 vuoden kuluttua

Lisätiedot

LPKJ-BAROMETRI Jarno Hakulinen. Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry

LPKJ-BAROMETRI Jarno Hakulinen. Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry LPKJ-BAROMETRI 213 21.1.213 Jarno Hakulinen SISÄLLYSLUE TTE LO 1. Yleistä... 3 2. Taustaa... 3 2.1. Vastanneet piireittäin... 3 2.2. Lippukunnanjohtajan ikä... 4 2.3. Lippukunnanjohtajan toimikaudet lippukunnassa...

Lisätiedot

ARVOPUNTARI. Partion arvokeskustelu

ARVOPUNTARI. Partion arvokeskustelu ARVOPUNTARI Partion arvokeskustelu 2017-2018 Mikä Arvopuntari on? Arvopuntarissa keskustellaan partion arvoista ja siitä, miten ne toimivat käytännössä Arvopuntari on osa partiossa vuosina 2017-2018 käytävää

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJIEN PERUSKOULUTUS OHJAAJAN OHJE

PARTIOJOHTAJIEN PERUSKOULUTUS OHJAAJAN OHJE PARTIOJOHTAJIEN PERUSKOULUTUS OHJAAJAN OHJE Hämeen Partiopiiri ry 2014 YLEISTÄ PARTIOJOHTAJIEN PERUSKOULUTUKSESTA Partionjohtajan peruskoulutus tukee kaikkia vaeltajan ja aikuisen vastuulla olevia lippukunnan

Lisätiedot

- Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä -

- Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä - - Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä - 1 Tervetuloa vapaaehtoiseksi partioon! Vaikka partio onkin tarkoitettu lapsille ja nuorille, on partiossa aikuisilla vapaaehtoisilla eli vapareilla

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista

Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista Kuva: Antti Kurkinen Ei-Vielä-Partiolaiset mukaan Roihuamaan! Lippukunnat saavat Sp:n lippukuntapostin mukana materiaalia Roihun ja partion markkinointitapahtuman

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN

SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 1. vuonna ETELÄ-ILMANSUUNTA 2. tai 3. vuonna VARAINHANKINTA-TAITOMERKKI ETELÄ-ILMANSUUNTA RAHAN TULO TAVOITE: Seikkailija ymmärtää rahan

Lisätiedot

PÄIVITTYNYT TARPOJAOHJELMA Julkaistu

PÄIVITTYNYT TARPOJAOHJELMA Julkaistu PÄIVITTYNYT TARPOJAOHJELMA Julkaistu 10.4.2017 Miksi päivitys tehtiin? Tarpojaohjelma päivitettiin nykypäivään ja vastaamaan tämän hetken tarpeisiin Tarpojaohjelman oli todettu olevan rakenteeltaan sekava

Lisätiedot

SAMPO WEBINAARI. Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019

SAMPO WEBINAARI. Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019 SAMPO WEBINAARI Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019 OHJELMAN TUKEMINEN Leiriprojektin aikana lippukunnat saavat uusia ideoita toimintaansa tätä varten koottu

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

PESTINJOHTAJA & PESTAAMINEN. Maya Hänninen Johtotähti

PESTINJOHTAJA & PESTAAMINEN. Maya Hänninen Johtotähti PESTINJOHTAJA & PESTAAMINEN Maya Hänninen Johtotähti 2018 17.11.2018 Työpajan tavoite Työpaja jälkeen osallistuja - Ymmärtää miksi kannattaa pestata ja miten se tehdään - Ymmärtää miten pestauksen avulla

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Yleistä. Sudenpennut. Kirkkonummen Metsänkävijät ry. Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Yleistä. Sudenpennut. Kirkkonummen Metsänkävijät ry. Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kirkkonummen Metsänkävijät ry. Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 16.11.2014 Yleistä Vuosi 2015 on Kirkkonummen Metsänkävijöiden (KiMe) 39. toimintavuosi. Vuoden päätapahtumat ovat kaikille lippukunnan

Lisätiedot

Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta.

Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta. Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta. Sudenpentuosaston johtaminen: - seuraa laumojen toimintaa ja huolehtii, että se on sudenpentuohjelman mukaista,

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Toiminta-ajatus 2011-

Toiminta-ajatus 2011- Toiminta-ajatus 2011- HELSINGIN METSÄNKÄVIJÄT RY SISÄLLYS KOLKAT... 3 JERMUT... 5 VARTIOKÄISET... 7 VAELTAJAT... 10 TOIMINTA-AJATUS Julkaisija: Helsingin Metsänkävijä ry 1. painos 2011 2 KOLKAT (8-9V)

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU)

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen nimi: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan jokaiselle varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle yhdessä huoltajien kanssa. Se on henkilöstön ja

Lisätiedot

Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen

Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen 2 AJATUKSEN MURUSIA Tämä vihkonen on sinulle, joka haluat toimia vapaaehtoisena ja olla ihminen ihmiselle. Vihkosta voi käyttää myös työnohjausistunnoissa keskustelujen

Lisätiedot

Tähän kysymykseen vastataan ei, jos lippukunta toteuttaa esim. omaa partio-ohjelmaansa tai jotain vanhempaa Suomen Partiolaisten ohjelmaa.

Tähän kysymykseen vastataan ei, jos lippukunta toteuttaa esim. omaa partio-ohjelmaansa tai jotain vanhempaa Suomen Partiolaisten ohjelmaa. VUOSISELOSTE 2015 TÄYTTÖOHJE Tässä täyttöohjeessa käydään läpi jokainen vuosiselosteen kysymys, ja annetaan ohjeita eri kohtien täyttämiseen. Ohjeet on kirjoitettu harmaalle pohjalle sisennettynä, kysymykset

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Susiveikkojen toiminnan painopisteitä ovat laadukas peruspartiotoiminta kokouksissa, retkillä ja leireillä johtajahuolto jäsenmäärän kasvattaminen.

Susiveikkojen toiminnan painopisteitä ovat laadukas peruspartiotoiminta kokouksissa, retkillä ja leireillä johtajahuolto jäsenmäärän kasvattaminen. Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 15.8.2012-14.8.2013 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii toimintakaudella 15.8.2011-14.8.2012 partio-ohjelmaa toteuttaen. Toimintakauden päätapahtuma

Lisätiedot

Susiveikkojen toiminnan painopisteitä ovat laadukas peruspartiotoiminta kokouksissa, retkillä ja leireillä johtajahuolto jäsenmäärän kasvattaminen

Susiveikkojen toiminnan painopisteitä ovat laadukas peruspartiotoiminta kokouksissa, retkillä ja leireillä johtajahuolto jäsenmäärän kasvattaminen Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 15.8.2010 14.8.2011 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii toimintakaudella 15.8.2010-14.8.2011 partio-ohjelmaa toteuttaen. Toimintakauden päätapahtuma

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen esiopetussuunnitelma (esiops) on esiopetuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä Sivu 1/6 14.10.2009 Yleistä Vuosi 2010 on Töölön Sinisten 77. toimintavuosi. Kokoontumispaikkamme tullee olemaan Töölönkadun kolo ja retkipaikkamme Långvikin uusi kämppä. Alkavan vuoden tavoitteena on

Lisätiedot

KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA

KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA KAIKKI IRTI KESÄLEIRISTÄ! Tulevana kesänä on suunta lippukunnan omalle kesäleirille. Nappaa tästä vinkit käyttöösi: Kesäleiri on monelle matalan

Lisätiedot

NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015

NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015 NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015 Nastapartion päätavoitteet vuonna 2015 Vahva lippukunta Tukea ja koulutusta kohdennetaan erityisesti yhdistystoiminnan kannalta tärkeimpiin tehtäviin. Pestikulttuuri

Lisätiedot

Strategia HELSINGIN METSÄNKÄVIJÄT RY

Strategia HELSINGIN METSÄNKÄVIJÄT RY Strategia 2011-2014 HELSINGIN METSÄNKÄVIJÄT RY SISÄLLYS TAUSTAA... 3 VISIO... 3 MISSIO... 3 TAVOITTEIDEN PURKU... 4 KÄSITTEET... 5 LIITTEET: Kolkkavihko Ruskea Linja, jermu-, vartio- ja vaeltajaohjelma

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

PARTIOLEIRIN EKOLOGINEN SELKÄREPPU RINKKA VAI RUOKAILUVÄLINE PUSSI? Meira Hakulinen

PARTIOLEIRIN EKOLOGINEN SELKÄREPPU RINKKA VAI RUOKAILUVÄLINE PUSSI? Meira Hakulinen PARTIOLEIRIN EKOLOGINEN SELKÄREPPU RINKKA VAI RUOKAILUVÄLINE PUSSI? Meira Hakulinen 17.4.2008 Partiotoiminnan tavoitteena on vastuunsa tunteva kansalainen tavoitteena on auttaa lasta ja nuorta kasvamaan

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

TILASTOT Ikäryhmät Ikäkausien suhteelliset osuudet Ikäkausien suhteellisten osuuksien muutos

TILASTOT Ikäryhmät Ikäkausien suhteelliset osuudet Ikäkausien suhteellisten osuuksien muutos TILASTOT 2015 4 Yhteenveto 7 Jäsenistö Suomen Partiolaisten jäsenet Jäsenmäärän muutos edellisvuoteen verrattuna: Jäsenmaksun maksaneet jäsenet Rekisteriin kirjatut jäsenet Ikäryhmät Ikäkausien suhteelliset

Lisätiedot

Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla dian kysymyksiä yhdessä ryhmän kanssa.

Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla dian kysymyksiä yhdessä ryhmän kanssa. 17. Löydä oma alasi Keskeiset sisällöt eri ammattialoihin tutustuminen omien kiinnostuksen kohteiden tunnistaminen Tuntitehtäviä Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla

Lisätiedot

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla ILVES19 Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla 24.7.-1.8.2019 MIKÄ ON ILVES19? Hämeen Partiopiirin piirileiri Evolla Hämeenlinnassa Leirin ajankohta 24.7. 1.8.2019 seikkailijoille, tarpojille, samoajille,

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Katsaus L-SP:n Kasvu-projektiin 3.11.2012

Katsaus L-SP:n Kasvu-projektiin 3.11.2012 Katsaus L-SP:n Kasvu-projektiin 3.11.2012 TAVOITE Kasvattaa Lounais-Suomen Partiopiirissä toimivien partiolaisten määrää 1.500:lla vuoteen 2015 mennessä. KEINOT Yhdessä lippukuntien kanssa etsitään keinot

Lisätiedot

VAELTAJA, GO INTERNATIONAL! L-SP Lippukuntapäivä

VAELTAJA, GO INTERNATIONAL! L-SP Lippukuntapäivä VAELTAJA, GO INTERNATIONAL! L-SP Lippukuntapäivä 7.10.2018 Sisältö Vaeltajaohjelma? Mikä on U-projekti? Miten alkuun? Projektisuunnitelma ja toteutus Mistä tukea? PIKAKURSSI VAELTAJAOHJELMAAN Vaeltaja

Lisätiedot

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto.

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto. 1 Yleistä Partiolippukunta Lapin Kiehiset ja Kivekkäät toimii Sodankylän alueella ja kuuluu Lapin partiopiiriin. Taustayhteisönä toimii Sodankylän seurakunta. Lippukunta pitää sodankyläistä partioperinnettä

Lisätiedot

Lippukunnanjohtajan. Tämän kortin omistaa:

Lippukunnanjohtajan. Tämän kortin omistaa: Lippukunnanjohtajan KOULUTTAUTUMISKORTTI Lippukunnanjohtajana olet vastuullisessa, mutta antoisassa pestissä. Tähän korttiin on koottu asioita, joiden osaaminen helpottaa työtäsi lippukunnanjohtajana.

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS Johtamisharjoituksen tavoitteet Johtamisharjoituksen eli ns. välitehtävän tarkoitus on antaa sinulle onnistunut kokemus johtamisesta partiossa. Harjoituksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä

Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä Uusi paikallisuus - hanke Uusi paikallisuus on Suomen Setlementtiliiton hanke Hanke alkoi 2011 ja jatkuu vuoteen

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN

Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN Vinkit lippukunnille KOULU- TAI PÄIVÄKOTIVIERAILUN TEKEMISEKSI ESIKOULUJEN PARTIOVIIKKO & KOULULAISTEN PARTIOSEIKKAILU PA RT I O.F I/PA RT I O S E I K KA I L U PA RT I O.F I/E S I KO U L U T TOIMITTANUT:

Lisätiedot

Hyväksytty 31.1.2015 Pieksämäellä

Hyväksytty 31.1.2015 Pieksämäellä IKÄKAUSIVASTAAVA-KOULUTUSKOKONAISUUDEN KUVAUS JA MODUULIKUVAUKSET Yhdestä tai useammasta Ikäkaudesta vastaavat ikäkausivastaavat, jatkokoulutusta kaipaavat akelat, sammot ja luotsit Partiojohtaja-peruskoulutus

Lisätiedot

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA 100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA Rahaa lippukunnan toimintaan Partio saa osan Yhteisvastuukeräyksen tuotoista lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn Osa tästä rahasta jaetaan lippukunnille toimintaan,

Lisätiedot

Paranna työnhakutaitojasi netissä!

Paranna työnhakutaitojasi netissä! Paranna työnhakutaitojasi netissä! te-palvelut.fi/jobitti CV-netti anna työnantajan löytää sinut Laita oma työnhakuilmoitus nettiin ilmaiseksi. CV-netin käyttöön tarvitset vain verkkopankkitunnukset ja

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

1 Yleistä. 2 Tavoitteet. 3 Hallinto

1 Yleistä. 2 Tavoitteet. 3 Hallinto 1 Yleistä Partiolippukunta Lapin Kiehiset ja Kivekkäät toimii Sodankylän alueella ja kuuluu Lapin partiopiiriin. Taustayhteisönä toimii Sodankylän seurakunta. Lippukunta ylläpitää Sodankyläläistä partiotoimintaa.

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

KASVUKYSELYN TULOKSET

KASVUKYSELYN TULOKSET KASVUKYSELYN TULOKSET Taustaa Osana Strategiaa 2020 tukevan kasvusuunnitelman valmistelua järjestettiin lippukunnille kysely kasvua estävistä tekijöistä sekä lippukuntien hyvistä toimintatavoista. Tätä

Lisätiedot

Samoajaluotsin opas. 5.1 Johdanto. 5.2 Sanasto, termistö

Samoajaluotsin opas. 5.1 Johdanto. 5.2 Sanasto, termistö 5 Samoajaluotsin opas 1 5.1 Johdanto Olet päättänyt ryhtyä samoajavartion luotsiksi. Hieno valinta! Samoaja on 15 17-vuotias nuori, jonka ohjelma kestää kolme vuotta. Samoajaohjelma koostuu erimittaisista

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN Versio Oikeudet: 31.8.2015 vj huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA

TOIMINTASUUNNITELMA Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 15.8.2011-14.8.2012 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii toimintakaudella 15.8.2011-14.8.2012 partio-ohjelmaa toteuttaen. Toimintakauden päätapahtuma

Lisätiedot

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Mitä toimintakulttuuri tarkoittaa meillä? Hyväksymme erilaisuuden ja kohtaamme toisemme tasa-arvoisesti. Arjessa ja toiminnassa korostuu

Lisätiedot

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Meille tärkeitä asioita ovat turvallisen, kannustavan ja luotettavan kasvatusilmapiirin luominen. Lapselle opetetaan vastuullisuutta;

Lisätiedot

Partiotahti ČUOVÂ VALO Inarissa

Partiotahti ČUOVÂ VALO Inarissa Partiotahti ČUOVÂ VALO Inarissa 3 4.2.2018 Inarissa valmistaudutaan kovalla tohinalla Lapin partiopiirin 2018 partiotahtiin, joka kantaa nimeä ČUOVÂ VALO. Inarin tunturisudet järjestävät partiotahdin johtajinaan

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot