Neuvotteluryhmä Kuntajohtajakokous Seutuhallitus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Neuvotteluryhmä Kuntajohtajakokous Seutuhallitus"

Transkriptio

1

2

3 Neuvotteluryhmä Kuntajohtajakokous Seutuhallitus

4 SISÄLLYS 1. SOPIJAOSAPUOLET LÄHTÖKOHDAT SOPIMUKSEN TARKOITUS JA TAVOITTEET VALTION VÄLINEET SOPIMUKSEN TOTEUTTAMISEKSI KAUPUNKISEUDUN STRATEGISET TAVOITTEET, KÄRKIHANKKEET JA TOIMENPITEET Elinvoimainen seutu Vahvat yhdyskunnat Sujuva arki Monipuolinen asuntotuotanto ja asunnottomuuden ennaltaehkäisy Palvelujen saavutettavuus SOPIMUKSEN TOTEUTUMINEN ALLEKIRJOITUKSET... 14

5 1. SOPIJAOSAPUOLET Valtio: Ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Liikennevirasto, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA). Tampereen kaupunkiseudun kunnat: Tampere, Lempäälä, Kangasala, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Ylöjärvi. Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä koordinoi kuntien välistä yhteistyötä. Neuvotteluista on informoitu Pirkanmaan liittoa. Valtiovarainministeriö on osallistunut sopimusvalmisteluihin. Sopimuskaudella selvitetään kaupunkiseudun lähikuntien roolia kuntayhteistyössä. 2. LÄHTÖKOHDAT Pääministeri Sipilän hallituksen ohjelman mukaisesti: Hallitus tukee kaupunkiseutujen ja kasvukäytävien sekä eri alueiden omiin vahvuuksiin perustuvan kilpailukyvyn parantamista muun muassa kehittämällä sopimuspohjaista yhteistyötä valtion kanssa. Hallitusohjelman asuntopoliittisessa liitteessä todetaan, että: Valtio edellyttää kasvukeskuksissa ja niiden läheisyydessä toteutettavien suurten infrahankkeiden ehtona tontti- ja asuntotuotannon olennaista lisäämistä kumppanuusperiaatetta noudattaen valtion ja kuntien sekä kuntien keskinäisessä yhteistyössä. Hallitus solmii asumista, maankäyttöä ja liikkumista yhteen sovittavan ja asuntotuotantoa sekä kasvua vauhdittavan aiesopimuksen suurimpien kaupunkiseutujen kanssa. Siinä on huomioitava asuntomarkkinoiden monimuotoinen kehittäminen. Tämä sopimus on jatkoa Tampereen kaupunkiseudun kuntien ja valtion välisille maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL-) aiesopimuksille ja Tampereen seudulla lähtökohtana on Rakennesuunnitelma 2040 ja sen toteutusohjelma, jotka Tampereen kaupunkiseudun seutuhallitus hyväksyi joulukuussa 2014 ja kuntien valtuustot alkuvuodesta Lisäksi lähtökohtana huomioidaan valtion ja Tampereen kaupungin välinen aiesopimus raitiotien rakentamisesta. Sopimuksen sisältö ja työnjako on sovitettu yhteen Tampereen kaupungin kasvusopimushakemuksen kanssa. Sopimuksessa on huomioitu lisäksi Suomen kasvukäytävän hakemus.

6 3. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA TAVOITTEET Sopimus perustuu valtion ja seudun kuntien yhteiseen tahtotilaan Tampereen kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämisestä. Sopijaosapuolet sitoutuvat edistämään tässä sopimuksessa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamista. Toimenpiteillä on huomattavia positiivisia työllisyyttä ja elinkeinoelämää tukevia vaikutuksia. Sopimuksella edistetään hallitusohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden, valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden sekä kansallisten ilmasto- ja energiatavoitteiden toteutumista Tampereen kaupunkiseudulla. Sopimuksen tavoitteena on, että kaupunkiseudun yhdyskuntarakenne eheytyy ohjaamalla asumista, työpaikkoja ja palveluja nykyiseen rakenteeseen, keskustoihin ja joukkoliikennevyöhykkeille asemakaavoituksen sekä täydennysrakentamista tukevien toimenpiteiden avulla. Liikennejärjestelmää ja kaavoitusta ohjataan kestävän liikkumisen edistämiseksi ja hyvien joukkoliikennevyöhykkeiden hyödyntämiseksi. Tietoon perustuvien digitaalisten liikennepalvelujen syntymistä edistetään ja testataan erilaisilla kokeiluilla. Vaihtoehtoisten energiamuotojen käyttöä joukkoliikenteessä lisätään. Osapuolet nostavat kestävien kulkutapojen palvelutasoa ja mahdollistavat digitaalisten palvelujen syntymistä käyttäjille henkilö- ja tavaraliikenteessä. Sopimusmenettelyllä vahvistetaan niin ikään Tampereen kaupunkiseudun Rakennesuunnitelman 2040 sitovuutta ja konkretisointia. Painopiste on koko kaupunkiseudun taajama-alue huomioiden yhdyskuntarakennetta eheyttävissä, joukkoliikennettä tukevissa ja keskuksia kehittävissä toimenpiteissä sekä seudullisesti merkittävien hankkeiden toteuttamisessa. Monimuotoisen asuntotuotannon edellytykset turvataan kuntien ja valtion toimenpitein. MAL-sopimuksiin sisällytetään vain keskeisimmät, vaikuttavimmat ja kuntien keskinäistä yhteensovittamista sekä kuntien ja valtion yhteisiä toimenpiteitä edellyttävät maankäyttöä, asumista ja liikennejärjestelmän kehittämistä koskevat toimenpiteet. MAL-sopimuksiin sisällytetään myös yhteiset toimenpiteet liikenteen ja muiden digitaalisten palveluiden tarvitseman tiedon keräämiseksi ja hyödyntämiseksi, samoin toimenpiteet näiden palveluiden tarvitseman infrastruktuurin kehittämiseksi. 4. VALTION VÄLINEET SOPIMUKSEN TOTEUTTAMISEKSI Valtio osoittaa Tampereen kaupunkiseudun kunnille kunnallistekniikka-avustuksia. Painopiste kunnallistekniikka-avustusten kohdentamisessa on joukkoliikenteeseen tukeutuvien alueiden täydennysrakentamisessa. Valtio osoittaa Tampereen kaupunkiseudun kunnille rahoitusta pieniin kustannustehokkaisiin liikennehankkeisiin (ns. MAL-raha) sopimuskaudella yhteensä 5 miljoonaa euroa ja edellyttää kuntien käyttävän vastaavan summan toimenpiteisiin. MAL-rahoitus kohdistetaan joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn sekä liityntäpysäköinnin kehittämiseen. Valtio selvittää mahdollisuuksia kohdistaa pieniä kustannustehokkaita MAL-hankkeita kuntien katuverkolle.

7 Valtio osoittaa Tampereen kaupunkiseudulle joukkoliikennetukea noin 8,2 miljoonaa euroa joukkoliikenteen hankintaan sekä edistämään joukkoliikenteen lippu-, maksu- ja informaatiojärjestelmien yhteensopivuutta ja uudistamista sekä digitaalisten liikennepalvelujen syntymistä. Uusia liikennepalveluja koskevia toimenpiteitä ja niiden rahoitusta tarkastellaan vuosittain. Valtio osallistuu raitiotien toteuttamiskustannuksiin. Tampere päättää raitiotien rakentamisesta syksyllä 2016 allianssin kehitysvaiheen päätyttyä. Valtion liikenteeseen kohdistuvia rahoitusvälineitä ja tukia ohjataan kokonaisuutena vaikuttavuuden parantamiseksi. Ohjauksessa huomioidaan kaupunkiseudun liikennejärjestelmän tavoitekokonaisuus. Toimenpiteet ja rahoituskohteet täsmennetään sopijaosapuolten yhteistyönä osana kaupunkiseudun jatkuvaa liikennejärjestelmäsuunnittelua. Valtio hakee suurten infrahankkeiden rahoittamiseksi innovatiivisia rahoitusmalleja ja kokeiluhankkeita. Infrahankkeiden toteuttamisedellytyksiä ja vaikutuksia selvitetään kokonaisuutena. Valtio valmistelee seuraavia lainsäädäntöhankkeita ja sujuvoittaa säädöksiä: liikennekaari - markkinoiden toimivuuden varmistaminen ja alalle tulon esteiden poistaminen. Valtio edistää bio- ja kiertotalouden investointeja ja vauhdittaa bio- ja kiertotalouden ja cleantechin uusien innovaatioiden käyttöönottoa kokeiluhankkeilla ja innovatiivisilla julkisilla hankinnoilla. Valtion tukeman asuntotuotannon lisäämiseksi valmistellaan lainsäädäntöhanke vuokraasuntojen rakentamiseen tarkoitetusta uudesta 10 vuoden välimallista.

8 5. KAUPUNKISEUDUN STRATEGISET TAVOITTEET, KÄRKIHANKKEET JA TOIMENPITEET 5.1. ELINVOIMAINEN SEUTU Tavoite: Kaupunkiseudun elinvoimaa ja kilpailukykyä lisätään parantamalla alueen valtakunnallista ja kansainvälistä saavutettavuutta. Kansallisesti tärkeät kytkeytymissuunnat ovat Suomen kasvun käytävä (HHT) sekä läntisen ja keskisen Suomen kaupunkien verkko. Kasvua ja työpaikkojen syntymistä tuetaan kasvuinvestoinneilla sekä maankäytön ja liikenteen ratkaisuilla osaamiskeskuksissa ja yritysalueilla. 1. Tampereen kaupunkiseutu ja valtio edistävät Tampere-Pirkkalan lentokentän kehittymistä ja sujuvia matkaketjuja ja matkustajapalveluita kaupunkien keskustoista lentoasemalle. Toimenpiteellä tuetaan kentän kehittymistä suoria kansainvälisiä ja laajoja jatkoyhteyksiä tarjoavana kenttänä läntisen ja keskisen Suomen väestön ja elinkeinoelämän tarpeisiin. AiRRport-vision toteuttaminen tuo aika- ja taloushyötyjä matkustajille. Alustavia seurantakohteita: Lentoyhteyksien ja lentomatkustajien määrä Lentobussikokeilun edistyminen 2. Tampereen kaupunki ja valtio kehittävät Tampereen asemakeskusta Suomen kasvukäytäväkeskuksena ja valtakunnallisena solmukohtana. Asemakeskus yhdistää kaupunkikeskustan osat ja synnyttää houkuttelevan asuin- ja yrityskohteen. Lisäraidekapasiteetin suunnittelu välillä Tampere-Riihimäki etenee ja luo edellytyksiä seudullisille, kansallisille ja kansainvälisille matkaketjuille. Alustavia seurantakohteita: Asemakeskuksen suunnittelun ja toteutuspäätöksen eteneminen Tampere-Helsinki -yhteysvälin junaliikenteen kehittämisedellytykset (kokonaisuus) 3. Tampereen raitiotie on yhdyskuntarakenteen eheyttämistä ja kestävää liikkumista tukeva kärkihanke. Se luo edellytyksiä palveluliiketoiminnan kasvulle ja kampuksia yhdistävälle tiede-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle. Tampereen kaupunki päättää raitiotien rakentamisesta syksyllä Valtio osallistuu raitiotien rakentamiskustannuksiin 71 milj. eurolla. Sopimuskaudella kunnat laativat alustavan suunnitelman seudullisesta raitiotiestä. Alustavia seurantakohteita: Raitiotien päätöksenteon ja toteutuksen eteneminen Raitiotien seudullisen laajenemisen suunnittelun eteneminen Kaupunkikehittämishankkeet raitiotien vaikutusalueella 4. Tampere, Nokia ja Ylöjärvi kehittävät yhdessä Kolmenkulman aluetta cleantechteollisuuden tarpeisiin. Kolmenkulman Eco Industrial Park soveltuu pilotti- ja demonstraatioalueeksi erityisesti cleantech-alan yrityksille. Seudullista kokonaisuutta täydentää Tampereen ja Kangasalan rajalle kasvava bio- ja kiertotalouden keskittymä Tarastenjärvi. Kunnat sopivat raja-alueiden suunnittelu- ja toteutusyhteistyön käytännöistä. Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyöllä edistetään uusien cleantech-ratkaisujen syntymistä. Valtio edistää tavoitetta kokeiluhankkeilla ja innovatiivisilla julkisilla hankkeilla.

9 Alustavia seurantakohteita: Cleantech- ja kiertotalousalueiden kehittämistilanne Valtion rahoitus klusterille 5. Kunnat sujuvoittavat yhdessä Pirkanmaan ELY-keskuksen ja toiminnanharjoittajien kanssa cleantech- ja muiden yritysalueiden suunnitteluprosesseja. Sopijaosapuolet käynnistävät eteläisen kasvusuunnan osalta Pirkkalan ja Lempäälän alueille sijoittuvien tulevaisuuden työpaikka-alueiden ja liikenneyhteyksien suunnittelun. Valtio osallistuu kokonaisuuteen edistämällä vt:n 3 uuden linjauksen (Lempäälä-Pirkkala) ja 2-kehän (lentoasema-lentola) suunnittelua. Alustavia seurantakohteita: yritysalueiden suunnitteluprosessit Eteläisten työpaikka-alueiden suunnittelun eteneminen Vt:n 3 ja 2-kehän suunnittelun eteneminen 6. Sopijaosapuolet (Pirkkala, Tampere, liikennevirasto ja Pirkanmaan ELY-keskus) suunnittelevat yhteistyössä Härmälän-Partolan-Lakalaivan alueen palvelujen, yritystoiminnan, asumisen ja liikenteen kokonaisuutta. Sopijaosapuolet toteuttavat alueelle laaditun liikennesuunnitelman. Alustavia seurantakohteita: Härmälä-Partola-Lakalaiva -alueen suunnittelun eteneminen Alueen liikennejärjestelyiden toteutuksen eteneminen 7. Sopijapuolet edistävät liikenteen digitalisaatioon ja uusiin teknologiaratkaisuihin perustuvan uuden liiketoiminnan syntymistä mm. mahdollistamalla kokeilut todellisessa fyysisessä ympäristössä ja lisäämällä palveluiden tarvitsemaa tietopohjaa. Alustavia seurantakohteita: Liikenteen digitaaliset palvelut ja sovellukset Standardimuodossa olevat avoimet datalajit 8. MAL-sopimuksen kokonaisuudet ovat merkittäviä hankkeita ja julkisia hankintoja. Sopimuksen toimeenpanolla sopimusosapuolet tarjoavat julkisten hankintojen alueellisen referenssiympäristön. Alustavia seurantakohteita: Suurten infrahankkeiden määrä ja hankintatavat

10 5.2. VAHVAT YHDYSKUNNAT Tavoite: Kaupunkiseudun yhdyskuntarakennetta eheytetään ohjaamalla asumista, työpaikkoja ja palveluja nykyiseen rakenteeseen, keskustoihin ja joukkoliikennevyöhykkeille. Joukkoliikennejärjestelmää kehitetään monipuolisemmaksi ja edistetään kestävää liikkumista. 9. Kunnat laativat strategiset yleiskaavat valmistuvan maakuntakaavan mukaisen yhdyskuntarakenteen ja infraratkaisujen edistämiseksi sekä päivittävät maankäytön toteuttamisohjelmansa. Alustavia seurantakohteita: Kuntien strategisten yleiskaavojen laadintatilanne ja maankäytön toteutusohjelmien ajantasaisuus Yleis- ja asemakaavavarannot 10. Kunnat ajantasaistavat maapoliittiset periaatteet rakennesuunnitelman toteuttamiseksi. Periaatteita suunnataan yhdyskuntarakenteen täydentämisen, hallitun kasvun ja kilpailun mahdollistamiseksi. Alustavia seurantakohteita: Rakennesuunnitelman maapoliittisten toteutustapojen seudullinen päivittäminen Kuntien maapoliittisten ohjelmien ajantasaisuus Kuntien maanhankinta: raakamaa ja yhdyskuntarakenteen täydentämiskohteet 11. Kunnat monipuolistavat ja eheyttävät yhdyskuntarakennetta joukkoliikennevyöhykkeillä ja keskuksissa sekä varmistavat riittävän asuntotuotannon olemassa olevassa yhdyskuntarakenteessa. Kaavoituksessa ja täydennysrakentamisessa varmistetaan sujuvat kävely- ja pyöräily-yhteydet. Tampere asemakaavoittaa asuntoja raitiotiehen kytkeytyville alueille liitteenä esitetyn mukaisesti. Liite: asumisen kaavoitus. Alustavia seurantakohteita: Väestö- ja työpaikkamäärien kehitys keskuksissa. Toimialojen ja työpaikkojen sijainti ja muutokset Maankäytön suunnittelu keskuksissa ja joukkoliikennevyöhykkeillä Asemakaavoissa asumiselle kaavoitettu määrä eri vyöhykkeillä, ml. raitiotien vyöhykkeellä Valmistuneiden asuntojen sijoittuminen eri vyöhykkeille Kulkumuotojakauma vyöhykkeittäin (liikennetutkimus 2016) Kunnallistekniikka-avustukset yhdyskuntarakenteen täydentämisessä: kohteet, avustussummat 12. Asemanseutuja vahvistetaan asumisen, liikkumisen ja palveluiden keskittyminä. Tampereen asemakeskuksen yleissuunnitelma valmistuu ja sen toteutuksesta sovitaan yhteistyössä valtion ja Tampereen kaupungin kesken. Lempäälän ja Nokian keskustoja sekä Tampereen Tesomaa vahvistetaan asemanseutuina asemakaavoin ja rakennushankkein. Alustavia seurantakohteita: Tampereen asemakeskuksen edistyminen Lempäälän ja Nokian keskustojen asemakaavoituksen edistyminen Tesoman asemakaavoituksen ja seisakesuunnittelun edistyminen 13. Autojen ja pyörien liityntäpysäköintiä lisätään. Kunnat ja valtio sopivat liityntäpysäköinnin toteutuskustannusten jakoperiaatteista. Alustavia seurantakohteita: Liityntäpysäköintipaikkojen toteutuksen periaatteet

11 Liityntäpysäköintialueiden ja -paikkojen määrä Liityntäpysäköinnin käyttäjämäärät (selvitettävä saadaanko jostain) 14. Osapuolet selvittävät yhteistyönä, miten sekä Tampereen tavaraliikenteen ratapihaa rataverkon merkittävänä solmupisteenä että alueeseen kytkeytyvää maankäyttöä (ottaen huomioon mahdolliset vaarallisten aineiden kuljetuksista aiheutuvat vaara- ja haittatekijät) voidaan kehittää yhteiskunnan kokonaisedun kannalta parhaalla tavalla. Alustavia seurantakohteita: Selvitystyön eteneminen 15. Kaupunkiseudulle laaditaan viherrakenteen yleissuunnitelma, joka kattaa virkistysalue- ja ekologiset verkostot. Yleissuunnitelman tarkoituksena on selkeyttää luonnonsuojelulain poikkeamispäätösten käsittelyä alueilla, missä poikkeamilla on merkitystä yhdyskuntarakenteen eheyttämisen, täydennysrakentamisen tai toimivan liikennejärjestelmän näkökulmasta. Luonnonsuojelulain mukaisten poikkeamisedellytysten täyttyessä tullaan pilotoimaan kompensaatiomenettelyjä, joilla voidaan turvata priorisoituja luonnonarvoja muuttuvassa ympäristössä. Alustavia seurantakohteita: Viherrakenteen yleissuunnitelman laadinnan edistyminen

12 5.3. SUJUVA ARKI Monipuolinen asuntotuotanto ja asunnottomuuden ennaltaehkäisy Tavoite: Kunnat varmistavat asuntotuotantotavoitteiden toteutumisen asemakaavoituksella ja tontinluovutuksella. Kokonaisasuntotuotantotavoite on keskimäärin asuntoa vuodessa. Siitä asumiskustannuksiltaan kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon osuus on 25 %, sisältäen sekä ARA-rahoituksella toteutettavan että kuntien oman, ARA-vuokratasoa vastaavan, vapaarahoitteisen vuokra-asuntotuotannon. Tuotantotavoitteet jakautuvat yhteisvastuullisesti liitetaulukon mukaisesti (% ja abs.-määrät/tontit). Asunnottomuutta ehkäistään valtion ja kuntien yhteisin toimenpitein. 16. Kunnat edistävät asuntotuotannon ja asuinympäristöjen monipuolisuutta kehittämällä kaavoitusta ja tontinluovutusta kumppanuuksin, kokeiluin ja kilpailuin sekä vahvistamalla rakentamisen laadunohjausta. Alustavia seurantakohteita: Valmistuneet asunnot kaupunkiseudulla ja kunnittain Kaavoituksen ja tontinluovutuksen kehittäminen, esimerkkejä Luovutuskelpoiset tontit (AP kpl, AR k-m2, AK k-m2) 17. Kunnat asemakaavoittavat ja luovuttavat tavoitetta vastaavasti tontit useille eri toimijoille ARA-tonttihinnalla. Kunnat luovat asemakaavoituksellaan ja tontinluovutuksellaan edellytyksiä myös vapaarahoitteiselle vuokra-asuntotuotannolle. Alustavia seurantakohteita: ARA-tuotannon varmistaminen kuntien tontinluovutuksessa, tonttitarjonnan riittävyys Valmistuneet asunnot hallintamuodoittain 18. Valtio vaikuttaa omistajaohjauksessaan siihen, että valtion tarpeista vapautuvat, asuntorakentamiseen soveltuvat alueet luovutetaan kohtuuhintaisesti ensisijaisesti kunnille valtion kiinteistöstrategian mukaisia periaatteita noudattaen. Alustavia seurantakohteita: Valtion kohtuuhintaan kunnille luovuttamat alueet ja niiden suunniteltu maankäyttö 19. Käynnistettävällä välivuokrauksella hankitaan olemassa olevasta asuntokannasta kiireellisimmässä asunnon tarpeessa oleville vuokra-asuntoja, jotka täydentävät ARA-asuntojen tarjontaa. Menettelyssä yksityinen vuokranantaja saa vuokran välivuokraajataholta, joka perii vuokran vuokralaiselta. Välivuokraustoimintaa hoitava taho voi olla esimerkiksi kuntaomisteinen vuokra-asuntoyhteisö. Tampereen kaupunkiseutu varautuu liittymään mukaan Helsingin seudulla käynnistettävään vastaavanlaiseen toimintaan. Alustavia seurantakohteita: Välivuokrausmenettelyn eteneminen kunnissa/seudullisesti Valtion osallistuminen välivuokrauksen kustannuksiin

13 20. Tampereen kaupunki ja valtio laativat asunnottomuuden ennaltaehkäisyä koskevan sopimuksen, jossa käsitellään myös maahanmuuttajien asumista. Alustavia seurantakohteita: Sopimuksen valmistelun ja toteutuksen eteneminen Palvelujen saavutettavuus Tavoite: Palvelujen saavutettavuutta parannetaan niiden kokoamisella keskustoihin, aluekeskuksiin ja lähipalvelukeskuksiin sekä kehittämällä joukkoliikenteen ja kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä kaupallisten ja julkisten palvelujen käytössä. Palveluverkkotyössä huomioidaan digitaaliset liikkumispalvelut ja matkaketjut sekä sähköinen asiointi. 21. Sopijaosapuolet kehittävät keskustojen ja keskusten kävely- ja pyöräilyolosuhteita ja jatkavat pyöräilyn seudullisten pääreittien laadun parantamista. Alustavia seurantakohteita: Kävelijöiden ja pyöräilijöiden määrät Kaupunkiseudun kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman 2030 kärkitoimenpiteiden eteneminen 22. Kunnat sopivat pysäköintiä koskevista seudullisista periaatteista. Periaatteiden muodostamisessa huomioidaan pysäköinnin erilaiset tarpeet yhdyskuntarakenteen eri vyöhykkeillä sekä pysäköintiperiaatteiden vaikutukset liikkumisvalintoihin ja täydennysrakentamiseen. Pyöräpysäköintiä edistetään sisällyttämällä pysäköintinormi kuntien rakennusjärjestyksiin. Alustavia seurantakohteita: Seudullisten pysäköintiperiaatteiden muodostaminen Pyöräpysäköintinormin sisällyttäminen kuntien rakennusjärjestyksiin 23. Sopijaosapuolet edistävät uusien käyttövoimien käyttöönottoa liikenteessä. Alustavia seurantakohteita: Sähköautojen julkisten latauspisteiden määrä Sähköbussien määrä kaupunkiseudun joukkoliikenteessä 24. Digitalisaation ja kokeilujen avulla parannetaan liikkumispalveluita mm. hyödyntämällä monipuolisesti yhteiskunnan korvaamia kuljetuksia, edistämällä sähköpyörien, yhteiskäyttöautojen ja muiden yhteisöllisten ratkaisujen käyttöä sekä kehittämällä palvelut pyörille -kokeiluja ja sähköisiä asiointipalveluja. Alustavia seurantakohteita: Pirkanmaan henkilökuljetuksia koskevan toimintamallin (PIHKA) pilotointi ja mahdolliset innovatiiviset hankinnat Työpäivän aikaisten kutsupohjaisten liikkumispalveluiden kehittäminen Kuntien sähköisten asiointipalvelujen kehittyminen 25. Kaupunkiseudulla toteutetaan joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja kilpailukykyä edistäviä toimia. Sopijaosapuolet edistävät yhteiskäyttöisen tunnistepohjaisen lippu- ja maksujärjestelmän käyttöönottoa. Alustavia seurantakohteita: Kaupunkiseudun joukkoliikenteen matkustajamäärän kehitys Kaupunkiseudun joukkoliikennetuen kehitys Yhteiskäyttöisen lippu- ja maksujärjestelmän kehittyminen

14 VR+seutulipun käyttäjämäärät Joukkoliikenteen houkuttelevuuden ja kilpailukyvyn parantamisen toimenpiteet 26. Valtio mahdollistaa lähijunaliikenteen kokeiluja Lempäälän ja Nokian suunnilla. Oriveden suunnan joukkoliikenneratkaisu tarkastellaan kaupunkiseudun ja liikenneviraston yhteisen suunnitelman ( ) tulosten pohjalta. Ratkaisussa huomioidaan raideliikenne, vt 9 kehittämistarpeet ja mahdollisuudet sekä liikkumisen kehittyvät palvelut. Alustavia seurantakohteita: Junatarjonta Tampereen kaupunkiseudulla Junamatkojen määrä Tampereen kaupunkiseudulla Oriveden joukkoliikennepalvelujen kehitys 27. Joukkoliikenteestä vastaavien viranomaisten roolit ja toimivalta-alueet selvitetään. Alustavia seurantakohteita: Selvitystyön eteneminen

15 6. SOPIMUKSEN TOTEUTUMINEN Seuranta perustuu sopimuksen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista ja vaikuttavuutta kuvaaviin mittareihin. Alustavat seurantakohteet on esitetty toimenpiteiden yhteydessä luvussa 5. Seurantatiedot koostetaan vuosittain julkaistavaksi raportiksi. Ympäristöministeriö voi tarvittaessa kutsua koolle osapuolten välisen seurantakokouksen. Tämä sopimus tulee voimaan sopimusosapuolten allekirjoitettua sopimuksen. Sopimus on voimassa vuoden 2019 loppuun. Tavoitteena on vuonna 2019 valmistella uusi sopimus seuraavalle kaudelle. Valtio-osapuolen sitoutuminen sopimukseen määritellään keväällä 2016 valtioneuvoston periaatepäätöksellä, jossa linjataan valtion tahtotila ja tuki eri sopimusmuodoille julkisen talouden suunnitelman ja talousarvion puitteissa. Valtion rahoitustoimenpiteet edellyttävät eduskunnan päätöstä. Tampereen kaupunkiseudun kunnat ottavat huomioon talousarvioissaan ja yhdyskuntarakenteen hankekokonaisuuden pohjalta laadittavissa toteutusohjelmissa tässä sopimuksessa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamisen. Sopimuksen mukaisia toimenpiteitä edistetään vuosittaisissa tulosneuvotteluissa Liikenneviraston sekä Pirkanmaan ELYkeskuksen kanssa. Sopimusosapuolet edistävät sopimuksessa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Valtion omien infrahankkeiden toteuttaminen ja tuki kuntien infrastruktuurihankkeille kytketään kuntien asuntorakentamisen ja eheän yhdyskuntarakenteen kehittämiseen.

16 7. ALLEKIRJOITUKSET Helsingissä xx. päivänä toukokuuta 2016 Liikenne- ja viestintäministeriö Ympäristöministeriö Anne Berner liikenne- ja viestintäministeri Työ- ja elinkeinoministeriö Kimmo Tiilikainen maatalous- ja ympäristöministeri Liikennevirasto Olli Rehn elinkeinoministeri Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Antti Vehviläinen pääjohtaja Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hannu Rossilahti ylijohtaja Kangasalan kunta Leena Vestala ylijohtaja Lempäälän kunta Oskari Auvinen kunnanjohtaja Nokian kaupunki Heidi Rämö kunnanjohtaja Oriveden kaupunki Eero Väätäinen kaupunginjohtaja Pirkkalan kunta Juha Kuusisto kaupunginjohtaja Tampereen kaupunki Helena Rissanen pormestari Anna-Kaisa Ikonen pormestari Vesilahden kunta Ylöjärven kaupunki Erkki Paloniemi kunnanjohtaja Jarkko Sorvanto kaupunginjohtaja

17 LIITE 1: MAL-HANKKEET LIIKENNEINFRASTRUKTUURIN KEHITTÄMISEKSI MAL-hankkeiden ohjelmointi Valtio osoittaa Tampereen kaupunkiseudulle rahoitusta pieniin kustannustehokkaisiin liikennehankkeisiin (ns. MAL-raha) sopimuskaudella yhteensä 5 milj. euroa ja edellyttää kuntien käyttävän vastaavan summan toimenpiteisiin. Sopimuskauden alussa valtion rahoitus on kohdennettava valtion liikenneverkolle. Valtio selvittää mahdollisuuksia kohdistaa MALhankerahoitusta kuntien katuverkolle. MAL-hankkeet ohjelmoidaan sopijaosapuolten yhteistyönä osana kaupunkiseudun jatkuvaa liikennejärjestelmäsuunnittelua. Työhön osallistuvat kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyöryhmä (kuntien, Pirkanmaan ELY-keskuksen, Pirkanmaan liiton, liikenneviraston ja LVM:n edustajat), maankäytön- ja asumisen työryhmä, kävelyn ja pyöräilyn kehittämisryhmä sekä joukkoliikennetyöryhmä. Sopimuksen allekirjoitusvaiheessa on sovittu sopimuskauden alussa käynnistyvistä hankkeista (taulukko 1). Taulukko täydentyy sopimuskauden kuluessa. MAL-hankkeita koskevia toimenpiteitä ja niiden rahoitusta tarkastellaan vuosittain. Valtio osoittaa Tampereen kaupunkiseudulle lisäksi joukkoliikennetukea 8,2 miljoonaa euroa joukkoliikenteen hankintaan sekä edistämään joukkoliikenteen lippu-, maksu- ja informaatiojärjestelmien yhteensopivuutta ja uudistamista sekä digitaalisten liikkumispalvelujen syntymistä. MAL-hankkeiden kriteerit MAL-hankkeiden valinnassa on käytetty seuraavia kriteereitä: 1. Hankkeen tulee toteuttaa Rakennesuunnitelmaa 2040 ja liittyä MAL-sopimuksessa esitettyyn tavoitteeseen tai toimenpiteeseen. 2. Hankkeen tulee edistää liikkumistapojen muutosta sekä kävelyn, pyöräilyn tai joukkoliikenteen käyttöä. 3. Hankkeen tulee tukea maankäytön kehittymistä luomalla edellytyksiä sujuvalle ja turvalliselle liikkumiselle.

18 MAL-hankkeet Taulukko 1. MAL-hankkeet tilanne Sopimuskohta Tavoite/teema Hankekuvaus Toteutusvuosi Kustannusarvio 6 Alueen kehittäminen Pirkkala, Tampere: Naistenmatkantien, Nuolialantien ja Ilmailunkadun liikennejärjestelyt 12 Aseman seutujen Tampere: Tesoman aseman suunnittelu ja rakentaminen kehittäminen 13 Liityntäpysäköinti Pyörien liityntäpysäköintikokonaisuus, suunnittelu ja toteutus 13 Liityntäpysäköinti Autojen liityntäpysäköintikokonaisuus, suunnittelu ja toteutus 2 korissa: sopimukset kauppojen kanssa, rakentamiskohteet 13 Liityntäpysäköinti Ylöjärvi: Matkatien liityntäpysäköinti (auto + pyörä) Uusien käyttövoimien Sähköautojen latauspisteverkoston suunnittelu ja edistäminen latauspisteiden toteutus liityntäpysäköintien yhteyteen 23 Uusien käyttövoimien Sähköpolkupyörien lataaminen edistäminen 21 Kävelyn ja pyöräilyn Lempäälä, Tampere: Tampere-Lempäälä pyöräilyn edistäminen seudullisen pääreitin laadun parantaminen 21 Kävelyn ja pyöräilyn Nokia, Tampere: Tampere-Nokia pyöräilyn seudullisen edistäminen pääreitin laadun parantaminen 21 Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Ylöjärvi, Tampere: Tampere-Ylöjärvi pyöräilyn seudullisen pääreitin laadun parantaminen Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Kangasala: Tampere-Kangasala pyöräilyn seudullisen pääreitin laadun parantamisen jatkaminen (Vatialan kohta) Tampere: Pyörätie Santalahti-Lielahti (2 km) Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen 21 Kävelyn ja pyöräilyn Pyöräilyn infopylväät kuntakeskuksiin edistäminen 25 Joukkoliikenteen Tampere: Solmupysäkkien kohdemäärittely, RS ja edistäminen toteutus 25 Joukkoliikenteen Tampere, Kangasala: Ruutanantielle (mt 3400) edistäminen 2 pysäkkiparia Tarastejärvelle 25 Joukkoliikenteen Tampere: Hatanpään valtatien joukkoliikennekaista: edistäminen YS, RS ja toteutus. 25 Joukkoliikenteen Orivesi: Kiertoliittymä vt 9 rampin ja kt 66 liittymään, edistäminen linja-autopysäkit ja liityntäpysäköinti 25 Joukkoliikenteen Lempäälä: Tampereentien (mt 3003) Hakkarin edistäminen kohdan pysäkki- ja suojatiejärjestelyt Alueen kehittäminen Orivesi: Kiertoliitymä kt 58 ja Opintien liittymään Turvallisuuden parantaminen Nokia: Jkpp-alikulku vt:lle 12 Viholan kohdalle Turvallisuuden parantaminen Vesilahti: Tievalaistus välillä Lempäälä-Vesilahti (3 km) Kategorian 1 alustava kustannusarvio on yhteensä 9,4 M. Kustannuksista kohdentuu alustavasti 4,3 M valtiolle ja 5,1 M kunnille. Kustannusarvioiden ja toteutusratkaisujen täsmennyttyä hankelistaa voidaan täydentää kategorioihin 2 ja 3 esitetyistä hankkeista. Alustavia seurantakohteita: MAL-hankkeiden suunnittelun ja toteutuksen eteneminen ja kustannukset

19 LIITE 2: ASUNTOTUOTANTOTAVOITTEET Sopimuskaudella valmistuvat asunnot Asuntoja kpl/v Asuntoja kpl yhteensä Kangasala Lempäälä Nokia Orivesi Pirkkala Tampere Vesilahti Ylöjärvi Seutu yht Sopimuskaudella valmistuvien kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tavoiteosuudet (ARArahoituksella toteutettavat ja kuntien kohtuuhintainen tuotanto) Osuus kokonaistuotannosta, % Asuntoja kpl/v Asuntoja kpl yhteensä Kangasala Lempäälä Nokia Orivesi Pirkkala Tampere Vesilahti Ylöjärvi Seutu

20 Taulukko: Asemakaavavaranto ja sopimuskaudella valmistuvat asemakaavat, asumisen k-m² Kunta Yhdyskuntarakennetta täydentävät alueet (ykrtaajaman sisällä), asemakaavojen asumisen kem2 Varanto 12/2015 Arvio kem2 jaksolla josta Hervanta-keskustaraitiotieväylän vaikutusalueella (800m), as.kaavatason kem (mitattu raitiotielinjasta) Varanto 12/2015 Arvio kem2 jaksolla josta keskusta- Yhdyskuntarakennetta Lentävänniemi - raitiotieväylän laajentavat alueet (ykrtaajaman ulkopuolella olevat vaikutusalueella (800m), as.kaavatason kem alueet), asemakaavojen 2019 (mitattu raitiotielinjasta) asumisen kem2 Varanto 12/2015 Arvio kem2 jaksolla Varanto 12/2015 Arvio kem2 jaksolla Yhteensä Varanto 12/2015 Arvio kem2 jaksolla Kangasala Lempäälä Nokia Orivesi Pirkkala Tampere Vesilahti Ylöjärvi Yhteensä Kartta: Asumisen kaavoitus sopimuskaudella, merkittävimpien asemakaavojen sijainti ja k-m²

21

22

23 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / 1 Kunnanhallitus /, xx.xx.2016 / Kunnanvaltuusto /, xx.xx.2016 / TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Teknisen toimen tehtävänä on teknisten palvelujen tuottaminen ja ylläpitäminen sekä kuntalaisille että oman organisaation käyttöön taloudellisesti ja laadukkaasti. 2 Teknisen toimen organisaatio, toimialueet sekä toimielinten jäsenmäärä ja esittely A. Kunnanhallituksen alainen tekninen jaosto Teknisen toimialueena on kunnan toimesta tapahtuva rakennuttaminen, rakentaminen sekä kunnossapito- ja käyttötehtävät. Lisäksi toimialue sisältää elinympäristön kehittämiseen ja aluepelastuslaitoksen toimialaan liittyvät asiat. Aluepelastuslaitoksen toimialaan kuuluvat palo- ja pelastustoiminta, väestönsuojelu ja öljyvahinkojen torjunta. Jaostossa on neljä - viisi jäsentä ja kullakin henkilökohtainen varajäsen. Jaoston jäsenet ja varajäsenet valitsee kunnanvaltuusto. Esittelijänä toimii kunnanrakennusmestari. Esittelijän ollessa esteellinen tai estynyt toimii esittelijänä se henkilö, jonka tehtävänä on muutoinkin toimia kunnanrakennusmestarin sijaisena. Kunnanrakennusmestarin sijaisena toimii ensisijaisesti tarkastusmestari ja hänen olleessaan estynyt rakennustarkastaja. Tarkastusmestarin sijaisena toimii ensisijaisesti kunnanrakennusmestari ja hänen ollessaan estynyt rakennustarkastaja. Rakennustarkastajan sijaisena toimii ensisijaisesti tarkastusmestari ja hänen ollessaan estynyt kunnanrakennusmestari. 1

24 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / 1 B. Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta toimii maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/99) 21 :n tarkoittamana rakennusvalvontaviranomaisena, saman lain167 :n tarkoittamana viranomaisena, kunnan ympäristönsuojelu- ja ympäristölupaviranomaisena, kunnan leirintäalueviranomaisena sekä maa-aineslain mukaisena lupa- ja valvontaviranomaisena. Lautakunnan alaisena toimii rakennustarkastaja, joka huolehtii laissa rakennustarkastajalle säädetyistä tehtävistä sekä ympäristöpäällikkö ja ympäristötarkastajat. Lautakunnassa on seitsemän jäsentä ja kullakin henkilökohtainen varajäsen. Yksityistieasioiden käsittelemiseksi lautakunta valitsee keskuudestaan tiejaoksen. Tiejaokseen kuuluu lautakunnan puheenjohtaja ja kaksi lautakunnan jäsentä, joista toinen voidaan valita myös varajäsenistä. Esittelijänä lautakunnan ja tiejaoksen kokouksissa toimii rakennustarkastaja. Esittelijän ollessa esteellinen tai estynyt, toimii esittelijänä kunnanrakennusmestari. 3 Toimielinten ratkaisuvalta A. Kunnanhallitus 1. Valitsee rakennustarkastajan, kunnanrakennusmestarin, tarkastusmestarin ja muut teknisen toimen alaiset vakituiset viranhaltijat, lukuun ottamatta ammattimiehiä, jotka valitsee tarkastusmestari. jaoston 2. Teknisen jaoston päätökset saatetaan kunnanhallitukselle tiedoksi / mahdollista otto-oikeuden käyttämistä varten kokousta seuraavaan kunnanhallituksen kokoukseen. B. Tekninen jaosto 1. Määrää vene -, toripaikka ym. vastaavat maksut, noudattaen niitä ohjeita, joita kunnanhallitus mahdollisesti on antanut. 2. Päättää kunnan omistamien viljely- ja virkistyskäyttöön tarkoitettujen maa-alueiden vuokralle antamisesta ja ottamisesta, noudattaen niitä ohjeita, joita kunnanhallitus mahdollisesti on antanut. 2

25 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / 1 3. Päättää yleisten alueiden mm. kaavateiden käyttöä koskevat asiat. 4. Päättää suunnittelusopimuksista, kun sopimushinta ei ylitä ,- euroa. 5. Päättää urakkasopimuksien tekemisestä, kun hinta ei ylitä ,- euroa. 6. Hyväksyy rakennustöiden pääpiirustukset, lopullisen kustannus-arvion ja työselityksen yhteistyössä käyttäjäpäävastuualueen kanssa rakennushankkeille, joiden kokonaiskustannukset eivät ylitä ,- euroa. 7. Päättää rakennustöiden rakentamisen suoritustavasta ja työn aloittamisen ajankohdasta noudattaen valtuuston hyväksymää huonetilaohjelmaa, kunnallisteknisten töiden rakennusohjelmaa, rakennuspiirustuksia ja alustavaa kustannusarviota, rakennus-tapaselitystä sekä valtuuston muutoin antamia ohjeita. 8. Luovuttaa rakennuskaavatiet yleiseen käyttöön. 9. Päättää hallinnonalansa hankinnoista, ellei tehtävää ole jätetty viranhaltijalle. Hankinnat eivät koske talousarvion investointi-osaan merkittyjä irtaimistohankintoja. 10. Vastaa kunnan järjestämästä jätteen hyödyntämisestä ja käsittelystä. 11. Vastaa siitä, että kunnalle säädetty velvollisuus järjestää jätteen hyödyntäminen ja käsittely tulee hoidettua, vaikka jätehuolto osittain tai kokonaan olisi annettu muun yhteisön tai yksityisen yrittäjän hoidettavaksi. 12. Toimii yhteistyötahona Tampereen aluepelastuslaitokseen. C. Rakennus- ja ympäristölautakunta 1. Päättää MRL 137 mukaisesti suunnittelutarveratkaisusta. 2. Päättää MRL 158 mukaisesta rakennusrasitteen perustamisesta, poistamisesta ja muuttamisesta. 3. Päättää MRL 159 mukaisesti asemakaavan edellyttämästä rasitteesta. 4. Päättää MRL 161 mukaisesti yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamisesta. 3

26 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / 1 5. Päättää MRL 162 mukaisesti yhdyskuntateknisten laitteiden muuttamisesta ja poistamisesta. 6. Päättää MRL 164 mukaisesti kiinteistöjen yhteisjärjestelyistä. 7. Antaa MRL 165 mukaisesti vedenjuoksusta johtuvan haitan korjaamis- tai poistamismääräyksen. 8. Päättää MRL 166 mukaisesti rakennuksen kunnossapitovelvoitteen asettamisesta, purkumääräyksestä, käyttökiellosta ja ympäristön siistimismääräyksestä. 9. Päättää MRL 167 mukaisesti korttelialueen järjestelyistä. 10. Päättää MRL 168 mukaisesti kevyen rakennelman/ pienehkön laitoksen muuttamisesta tai poistamisesta. 11. Antaa MRL 170 mukaisesti rakennustyön loppuunsaattamismääräyksen. 12. Päättää kunnan toimivallassa olevasta olevista MRL :n mukaisesta poikkeuslupahakemuksesta mukaisista poikkeamislupahakemuksista sekä antaa kunnan lausunnon niihin liittyvistä valituksista. sekä hakemuksesta, milloin päätösvalta on ELY -keskuksella. 13. Päättää MRL 180 mukaisesti keskeyttämispäätöksen pysyttämisestä. 14. Suorittaa MRL 181 mukaisesti rakennustuotteiden markkinavalvontaa kunnassa. 15. Päättää MRL 182 mukaisesti uhkasakon tai teettämisuhan asettamisesta. 16. Käsittelee MRL 187 mukaisesti oikaisuvaatimukset. 17. Päättää MRL 190 mukaisesti valituksen tekemisestä hallinto-oikeuden kumoamis- tai muuttamispäätöksestä. 18. Antaa KiiML 35 mukaisesti kunnan suostumuksen lohkomiseen rak. kieltoalueella. 19. Antaa KiiML mukaisesti kunnan suostumuksen lohkomiseen perustellusta syystä rantavyöhykkeellä tai rantaalueen suunnittelutarvealueella. (35-36 on kumottu L:lla /914) 4

27 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / Antaa lausunnot kunnanhallitukselle yleis-, asema- ja rantaasemakaavojen a ehdotuksista osallistumis- ja arviointisuunnitelmista, luonnoksista ja ehdotuksista. 21. Ratkaisee luonnonsuojelulain mukaan kunnalle kuuluvat asiat ja antaa kunnan puolesta lausunnot luonnonsuojelulain mukaisista hakemuksista. 22. Antaa kunnan puolesta lausunnot moottorikäyttöisen ajoneuvon käyttöä maastossa koskevista ja vesiliikennelain mukaisista kielto- ja rajoitushakemuksista. 23. Päättää tielautakunnalle yksityistielain mukaisesti määrätyistä asioista. Yksityistielain 52 mukaisista asioista päättää tiejaos. 24. Päättää liikennemerkkien asettamisesta yksityisteille. 25. Päättää yksityisteiden kunnossapidon vuosi- ja kohdeavustuksista. 26. Päättää MRL 171 :n mukaisesti säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista. 27. Päättää lautakunnan alaisena toimivan henkilöstön kouluttamisesta. 28. Antaa kunnan puolesta lausunnot ympäristösuojelulain mukaisista ympäristölupahakemuksista. 29. Päättää Postilain 44 :n mukaiset oikaisuvaatimukset postilaatikon sijoittamisesta 30. Ratkaisee MRL:n 161 a :n mukaiset veden johtamista ja ojittamista koskevat asiat 4 Viranhaltijoiden ratkaisuvalta Sen lisäksi mitä hallintosäännössä säädetään on viranhaltijoilla ratkaisuvaltaa seuraavissa asioissa: A. Kunnanjohtaja 1. Toimii teknisen vastuualueen päällikkönä / hallinnollisena esimiehenä. 2. Toimii kunnanviraston johtoryhmässä teknisen vastuualueen edustajana apunaan ja asiantuntijana kunnanrakennusmestari. 5

28 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / 1 3. Valitsee rakennustarkastajan, kunnanrakennusmestarin, tarkastusmestarin ja muun teknisen toimen vakituisen henkilöstön sijaiset, lukuun ottamatta ammattimiehiä. 4. Myöntää yllä mainitun henkilöstön vuosilomat sekä virka- ja työvapaat. 5. Päättää yllä mainitun henkilöstön kouluttamisesta. 6. Hyväksyy ym. henkilöstöä koskevat laskut. B. Kunnanrakennusmestari 1. Päättää suunnittelu- ja urakkasopimuksissa sekä työohjelmissa kustannusvaikutuksiltaan pienistä muutoksista, jotka eivät vaikuta hankkeiden toiminnallisuuteen. 2. Päättää kiireellisten korjaustöiden suorittamisesta, mikäli vahingon estäminen tai toiminnan turvaaminen sitä edellyttävät. 3. Määrää ja maksuun panee kunnanvaltuuston hyväksymän taksan mukaiset viemärilaitoksen käyttömaksut ja vesilaitoksen maksut. 4. Valmistelee ja hyväksyy kunnan puolesta taksan mukaiset vesihuoltolaitoksen ja viemärilaitoksen liittymissopimukset. 5. Päättää suunnittelusopimuksista, hankinnoista ja työurakoista, joiden arvo ei ylitä euroa (hankintalaki). 6. Päättää vastuualueensa hankinnoista jaoston määräämissä rajoissa. 7. Päättää irtaimen omaisuuden myymisestä toimialallaan, milloin omaisuuden arvo on alle 5000, vuokrauksesta tai muusta käytettäväksi luovuttamisesta, sekä kunnan kiinteistöjen hoitoon liittyvästä perkaus- ym. puustosta. 8. Vastaa vesi- ja viemärilaitoksen toiminnasta sekä kunnossapidosta. 9. Antaa naapurille suostumuksen rakennuksen tai muun lupaa vaativan rakennelman tai laitteen sijoittamiselle lähemmäksi kunnan omistamaa maata kuin mitä lainsäädännössä ja sen nojalla annetuissa määräyksissä määrätään. 10. Päättää, ottaen huomioon työllisyyslainsäädännön ja 6

29 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / 1 työvoimaviranomaisten asettamat rajoitukset, työllistettävien työntekijöiden (mukaan lukien työllisyysmäärärahoin palkattavat) ottamisesta ja erottamisesta sekä muistakin työsuhdetta koskevista asioista siltä osin kuin niitä ei ole annettu muille toimielimille. 11. Valmistelee ja määrittää sisäiset vuokrat. 12. Valmistelee ja päättää kiinteistön hoitoon liittyvät sopimukset ulkopuolisten tahojen kanssa. 13. Vastaa kaavateiden kunnossapidosta. 14. Antaa luvan kunnan hallitsemalla katualueella ja / tai muulla yleisellä alueella suoritettavaan kaivamiseen sekä johtojen, laitteiden ja rakenteiden sijoittamiseen. 15. Toimii yhteyshenkilönä Tampereen aluepelastuslaitokseen. 16. Toimii väestönsuojelun yhteyshenkilönä. 17. Toimii työsuojelupäällikkönä 18. Toimii tarvittaessa asiantuntijana kunnanviraston laajennetussa johtoryhmässä, vrt. 4 A kohta Kunnanjohtajan ollessa estynyt toimii hänen sijaisenaan teknisen vastuualueen päällikkönä / hallinnollisena esimiehenä. C. Tarkastusmestari Vastuualueena kunnan kiinteistöjen ja yleisten alueiden isännöinti ja hoito. 1. Päättää toimialansa huolto- ja kunnossapitotehtävistä. 2. Toimii ammattimiesten esimiehenä. 3. Päättää pienehköjen kiireellisten korjaustöiden suorittamisesta, mikäli vahingon estäminen tai toiminnan turvaaminen sitä edellyttävät. 4. Päättää ammattimiesten toimipisteet. 5. Myöntää ammattimiesten vuosilomat. 6. Määrää tarvittaessa ammattimiehiä lisä-, yli-, lauantai- ja sunnuntaityöhön sekä varallaoloon. 7

30 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / 1 7. Päättää ammattimiesten kouluttamisesta. 8. Suorittaa vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueella tarvittavat kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden tarkastukset ja painekokeet. 9. Suorittaa MRL 150 ja 153 mukaiset viranomaiskatselmukset. 10. Suorittaan valtion korjaus- ja energia-avustuksiin liittyvät tarkastuskäynnit. 11. Valitsee ammattimiesten sijaiset. D. Rakennustarkastaja 1. Päättää MRL 122 mukaisesti vastaavan työnjohtajan ja erityisalojen työnjohtajien hyväksymisestä. 2. Päättää MRL 130 ja 21 mukaisesti rakennus-, toimenpide-, ja purkuluvista. 3. Päättää MRL 130 mukaisesti maisematyöluvista. 4. Päättää MRL 143 mukaisesti luvan voimassaoloajan jatkamisesta. 5. Päättää MRL 144 mukaisesti aloittamisoikeusasioista. 6. Päättää MRL 151 mukaisesti rakennuttajavalvonnan, asiantuntijatarkastuksen ja ulkopuolisen tarkastuksen käyttämisestä. 7. Päättää MRL 163 mukaisesti vähäisten laitteiden sijoittamisesta. 8. Päättää MRL 175 mukaisesti vähäisistä poikkeamisista rakennuslupa-asian yhteydessä. 9. Päättää MRL 176 mukaisesti tilapäisen rakennuksen lupaasioista. 10. Tekee MRL 180 mukaisesti keskeyttämispäätökset. 11. On MRL 183 :n mukainen tarkastusoikeus valvontatehtävien hoitamiseksi 12. Päättää MRL 186 mukaisesti ilmoituksesta syytteen nostamiseksi. 8

31 EHDOTUS Rakennus- ja ympäristölautakunta uusi tai muutettava teksti punaisella Kokouspvm ja poistettava yliviivattu Pykälä / Liite nro 35 / Päättää MRA 84 mukaisesti osoitemerkinnöistä. 14. Edustaa kuntaa maanmittaustoimiston tekemissä toimituksissa, varahenkilönä kunnanrakennusmestari ja hänen estyneenä ollessaan tarkastusmestari. 15. Toimii valtion korjaus- ja energia-avustusten korjausneuvojana ja päättää korjausavustusten myöntämisestä. Tämä johtosääntö tulee voimaan xx.xx

32 Tampereen kaupunkiseudun ja valtion välisen MAL-aiesopimuksen toteutuminen MASTO-työryhmä

33 Tiivistelmä Kasvuun varautuminen: Kaupunkiseudun väestö kasvoi vuonna 2015 noin hengellä, mikä on hieman vähemmän kuin keskimäärin 2000-luvulla. Vuosina kasvua oli noin henkeä. Tampereen osuus kasvusta oli noin 65 prosenttia. Raakamaan hankinta oli aiesopimuskaudella aktiivista, mihin osaltaaan vaikutti maanmyynnin verovapaus vuoden 2014 aikana. Merkittävimmät kaupat olivat Lielahden tehdasalue ja Tampereen-Kangasalan raja-alueet. Uudella sopimuskaudella tulee kiinnittää huomiota Lempäälän suunnan raakamaatilanteeseen (ml. tulevaisuuden yritysalueet) sekä kaikissa kunnissa yhdyskuntarakenteen täydentämistä tukevaan strategiseen yleiskaavoitukseen, maanhankintaan ja -jalostamiseen. Yhdyskuntarakenteen eheyttäminen ja keskustojen kehittäminen: Asuntorakentaminen kohdistui pääosin yhdyskuntarakennetta täydentäville alueille. Kuitenkin eräiden laajentumisalueiden merkittävä osuus koko seudun asuntotuotannossa laski laadukkaan joukkoliikenteen vyöhykkeille rakentamisen osuutta etenkin vuonna Uudet alueet tulee kytkeä hyvätasoiseen joukkoliikenteeseen. Asumisen asemakaavoitus lisääntyi sopimuskauden aikana. Tehokkaiden kaavojen osuus oli suuri Tampereella, väljien kaavojen osuus suuri kehyskunnissa. Uudella sopimuskaudella tulee kiinnittää huomio erityisesti Lempäälän, Nokian ja Ylöjärven keskustakaavoitukseen ja raideliikenteen edellytysten varmistamiseen sekä keskitehokkaan asuntorakentamisen kaavoitukseen. Tampereella tulee uudellakin sopimuskaudella varmistaa asuntorakentamisen edellytykset raitiotien vyöhykkeellä. Keskustoissa oli vireillä ja valmistui merkittäviä suunnittelu-, kehitys- ja rakennushankkeita. Jatkossa tulee varmistaa, että kaavoitus jatkuu aktiivisena, ja että kaavat siirtyvät saumattomasti rakentamisvaiheeseen. Olennaista on keskustojen ja aluekeskusten maankäytön sekoittuneisuus, tasapainoinen väestönkasvu ja päivittäisten palvelujen pysyminen keskustoissa. Joukkoliikenteen palvelut Tampere-yhteyksineen on kriittinen tekijä kehyskuntien keskustojen kehitykselle. Asuntotuotannon monipuolistaminen: Vuosina valmistui noin asuntoa, 81 prosenttia tavoitteesta. Kerrostaloasuntoja valmistui tavoitteita enemmän, rivi- ja pientaloja selvästi vähemmän. ARA-vuokra-asuntoja valmistui selvästi tavoitteita vähemmän, kun taas vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja enemmän. Tuotannossa on suuria kunnittaisia ja vuosittaisia vaihteluita. Jatkossa on kiinnitettävä huomiota siihen, että kaavoituksella ja tontinluovutuksella varmistetaan monipuolisen asuntotuotannon edellytykset. Elinkeinoelämä kasvun tukeminen ja liikkumisen tapojen uudistaminen: Tampere-Pirkkalan lentoaseman kakkosterminaalin remontti valmistui maaliskuussa Tampereen AiRRportkonseptin kehittäminen nimettiin yhdeksi LVM:n lentoliikennestrategian kärkihankkeeksi. Kuntien yhteinen lentoliikenteen kehittämishanke on käynnistynyt ja jatkuu vuoteen Seudun sisäisen liikkumisen tavat ovat hitaasti uusiutumassa. Kaupunkiseudun ydinalueella pyöräilyn ja joukkoliikenteen käyttäjämäärät ovat hieman kasvaneet kun taas henkilöautoilun määrä on hieman vähentynyt sopimuskaudella. Maanteillä autoilun määrä on jatkanut vahvaa kasvuaan. Seudullisen raideliikenteen kokonaisratkaisu sisältyy Rakennesuunnitelmaan 2040 ja maakuntakaavan 2040 ehdotukseen. Tampereen raitiotiestä valmistui yleissuunnitelma 2014, minkä jälkeen on valmisteltu toteutusta ja solmittu kaupungin ja valtion välinen aiesopimus raitiotien toteutuksesta. MAL-aiesopimuksen ja erillisten kehittämisohjelmien mukaiset toimenpiteet ovat edenneet sovitulla tavalla. Kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikenteen käyttöä on edistetty rakentamishankkeiden ja joukkoliikenneuudistuksen lisäksi useilla pienillä toimilla liikkumisen ohjauksesta älyliikenteen sovelluksiin mm. MAL-rahoituksen turvin. 2

34 Sisällysluettelo Tiivistelmä 1 Johdanto 2 Väestön kasvuun varautuminen 2.1 Maankäyttöyhteistyön sitovuus 2.2 Raakamaa- ja kaavavarannot 3 Yhdyskuntarakenteen eheyttäminen 3.1 Asunnot, palvelut ja työpaikat joukkoliikenteen laatukäytävien läheisyyteen 3.2 Raja-alueiden suunnitteluyhteistyö 3.3 Tonttitarjonta ja rakentamisen ohjaus 3.4 Valtion kiinteistöstrategian toteutuminen 3.5 Energiatehokas yhdyskuntarakenne 3.6 Paikkatiedon kehittäminen 4 Keskustojen kehittäminen 4.1 Asunnot, palvelut ja työpaikat kunta- ja aluekeskuksiin 4.2 Tampereen rautatieaseman alueen kehittäminen 5 Asuntotuotannon monipuolistaminen 5.1 Asuntotuotannon yhteisvastuullisuus ja kohtuuhintaisuus 5.2 Asuntoalueiden infra-avustukset 5.3 Erityisryhmien asumispalveluiden kehittäminen 5.4 Asuinalueohjelman toteutuminen 5.5 Asumisen energiatehokkuuden parantaminen 6 Elinkeinoelämän kasvun tukeminen 6.1 Tampere-Pirkkalan lentoaseman alueen kehittäminen 7 Liikkumisen tapojen uudistaminen 7.1 Liikkumisen ohjauksen kehittäminen 7.2 MAL-hankkeiden toteutuminen 7.3 Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman 2030 toteuttaminen 7.4 Joukkoliikenteen edistäminen 7.5 Kaupunkiraitiotien toteutus 7.6 Lähijunaliikenteen kehittämisohjelman toteuttaminen 7.7 Etelän suunnan lisäraiteiden ja seisakkeiden toteuttaminen 7.8 Älyliikenteen keinojen hyödyntäminen 7.9 Väyläinvestointien edistäminen uuden liikennepolitiikan hengessä 8 Palveluverkon yhtenäinen tarkastelu 8.1 Seudullinen palveluverkko Liitteet 3

TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Kunnanhallitus 16.6.2014 / Kunnanvaltuusto 23.6.2014 / TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Teknisen toimen tehtävänä on teknisten palvelujen tuottaminen ja ylläpitäminen sekä

Lisätiedot

7.4.2016 Ehdotus 7.4.2016

7.4.2016 Ehdotus 7.4.2016 7.4.2016 Ehdotus 7.4.2016 SISÄLLYS 1. SOPIJAOSAPUOLET... 3 2. LÄHTÖKOHDAT... 3 3. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA TAVOITTEET... 4 4. VALTION VÄLINEET SOPIMUKSEN TOTEUTTAMISEKSI... 4 5. KAUPUNKISEUDUN STRATEGISET

Lisätiedot

Sisällys. Versio 14.1.2016. Neuvoteltavat kysymykset ja muut huomiot on esitetty punaisella.

Sisällys. Versio 14.1.2016. Neuvoteltavat kysymykset ja muut huomiot on esitetty punaisella. Sisällys 1. SOPIJAOSAPUOLET... 3 2. LÄHTÖKOHDAT... 3 3. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA TAVOITTEET... 3 4. VALTION VÄLINEET SOPIMUKSEN TOTEUTTAMISEKSI... 4 5. KAUPUNKISEUDUN STRATEGISET TAVOITTEET, KÄRKIHANKKEET

Lisätiedot

SISÄLLYS. Neuvoteltavat kysymykset ja muut huomiot on esitetty punaisella.

SISÄLLYS. Neuvoteltavat kysymykset ja muut huomiot on esitetty punaisella. Ehdotusversio 11.2.2016 SISÄLLYS 1. SOPIJAOSAPUOLET... 3 2. LÄHTÖKOHDAT... 3 3. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA TAVOITTEET... 3 4. VALTION VÄLINEET SOPIMUKSEN TOTEUTTAMISEKSI... 4 5. KAUPUNKISEUDUN STRATEGISET

Lisätiedot

Kaupunkiseudun MAL3-sopimuksen valmistelutilanne. Seutufoorumi 3.11.2015 Päivi Nurminen

Kaupunkiseudun MAL3-sopimuksen valmistelutilanne. Seutufoorumi 3.11.2015 Päivi Nurminen Kaupunkiseudun MAL3-sopimuksen valmistelutilanne Seutufoorumi 3.11.2015 Päivi Nurminen Esitykseni Sopimusmenettelyn lähtökohdat Kaupunkiseudun tavoitteet MAL3-kierrokselle Tavoitteista toimenpiteisiin

Lisätiedot

Kaupunkiseudun raideliikenneratkaisut osana MALsopimusmenettelyä. Pro Rautatie seminaari Seutujohtaja Päivi Nurminen

Kaupunkiseudun raideliikenneratkaisut osana MALsopimusmenettelyä. Pro Rautatie seminaari Seutujohtaja Päivi Nurminen Kaupunkiseudun raideliikenneratkaisut osana MALsopimusmenettelyä Pro Rautatie seminaari 29.11.2017 Seutujohtaja Päivi Nurminen NYT 380 000 as TULEVAISUUDESSA 480 000 Tampere, 228 173 Nokia, 33 206 Ylöjärvi,

Lisätiedot

Kasvukäytävän pohjoinen keskus. Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014.

Kasvukäytävän pohjoinen keskus. Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014. MAL-sidosryhmäfoorumi 2.10.2015 Kasvukäytävän pohjoinen keskus Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014. 1. Varaudumme väestön kasvuun 2. Tiivistämme yhdyskuntarakennetta 3. Kehitämme keskustoja ja

Lisätiedot

MAL- SEURANTARAPORTTI 2014

MAL- SEURANTARAPORTTI 2014 MAL- SEURANTARAPORTTI 2014 Seutuhallitus 27.5.2015 Väestö, maanhankinta, kaavoitus, asuntotuotanto, liikkuminen Väestön kasvuun varautuminen Vuonna 2014 väestö kasvoi 1,1 %, eli noin 4 100 hengellä (4

Lisätiedot

Seudun kestävän rakenteen kehittymisen kannalta keskeinen infra

Seudun kestävän rakenteen kehittymisen kannalta keskeinen infra LIITE 1 Seudun kestävän rakenteen kehittymisen kannalta keskeinen infra 1. Raitiotien laajeneminen Tampereelta Pirkkalan, Ylöjärven ja Kangasalan suuntiin - Valtio osallistuu vuosina 2019-2020 tapahtuvaan

Lisätiedot

T E K N I S E N T O I M E N P Ä Ä V A S T U U A L U E E N

T E K N I S E N T O I M E N P Ä Ä V A S T U U A L U E E N VALTIMON KUNNAN T E K N I S E N T O I M E N P Ä Ä V A S T U U A L U E E N J O H T O S Ä Ä N T Ö Hyväksytty 6.11.2012 Voimaantulo 1.1.2013 2 TEKNISEN TOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus 2 Tekninen lautakunta

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus

Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 105/10.00.00.00/2012 41 Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus 2016-2019 Päätöshistoria Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Teknisen toimialan viranhaltijoiden ratkaisuvalta

Teknisen toimialan viranhaltijoiden ratkaisuvalta Teknisen toimialan viranhaltijoiden ratkaisuvalta Ympäristö- ja tekninen lautakunta 31.5.2017 71 Voimaan 1.6.2017 alkaen Päivitetty 30.1.2019 11 1 Sisällysluettelo TEKNINEN JOHTAJA... 2 YMPÄRISTÖTARKASTAJA...

Lisätiedot

MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta. Seutujohtaja Päivi Nurminen

MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta. Seutujohtaja Päivi Nurminen MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta Seutujohtaja Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun alue 8 kuntaa 365 000 asukasta Tampereen kaupunkiseudun lähtökohdat Toinen sopimuskausi MAL1 sopimuksen

Lisätiedot

Delegoitu erityispäätäntävalta

Delegoitu erityispäätäntävalta SOTKAMON KUNTA Delegoitu erityispäätäntävalta VIRANHALTIJAT Ympäristö- ja tekninen lautakunta 31.5.2017 71 Voimaan 1.6.2017 alkaen 1 Sisällysluettelo TEKNINEN JOHTAJA... 2 YMPÄRISTÖTARKASTAJA... 2 Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Teknisen toimen johtosääntö 1 (6)

Ruokolahden kunta Teknisen toimen johtosääntö 1 (6) Ruokolahden kunta Teknisen toimen johtosääntö 1 (6) 1 Toiminta-ajatus Tekninen toimi - huolehtii yhdyskunnan toiminnan ja kehittymisen edellyttämistä suunnittelu-, rakentamis-, käyttö- ja kunnossapitotehtävistä

Lisätiedot

MAL3-aiesopimus Alustava jäsennys luonnoksesta

MAL3-aiesopimus Alustava jäsennys luonnoksesta MAL3-aiesopimus Alustava jäsennys luonnoksesta 7.9.2015 Valmisteluprosessi Kuntien hallitukset ja valtuustot Valmistelun käynnistämi nen Yhteiskokous valtion kanssa 26.8 (valmistelu) Tavoitteet/ Luonnos

Lisätiedot

MAL-sopimuksen seurannasta

MAL-sopimuksen seurannasta MAL-sopimuksen seurannasta MAL-aiesopimustyöpaja 11.9.2012 14.9.2012 Tampereen seudun MAL-sopimus Lähtökohtana Tampereen seudun hankekokonaisuuden 2030 toteuttaminen Tavoitteena tukea kaupunkiseudun elinvoimaisuuden,

Lisätiedot

Kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen kehittäminen sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusmenettely valtion kanssa

Kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen kehittäminen sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusmenettely valtion kanssa Kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen kehittäminen sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusmenettely valtion kanssa Matti Vatilo Ympäristöministeriö Tampere 4.9.2017 Kaupunkiseutujen kehittämisen haasteita

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö.

Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö. 1 ULVILAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 31.01.2011 Valt. 7 Voimaantulo: 01.02.2011 1 Toiminta-ajatus Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö. Ympäristölautakunta

Lisätiedot

PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT

PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT Hyväksytty Kv 10.12.2008 80 Voimaantulo 1.1.2009 1 LUKU HALLINTO-ORGANISAATIO 1 Luottamushenkilöorganisaatio Teknisen palvelualueen luottamushenkilöorganisaatio

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 20.12.1999 190 Voimaan 1.1.2000 Valtuusto 21.3.2011 26 Voimaan 25.3.2011 Valtuusto 3.9.2012 81 Voimaan 7.9.2012 Valtuusto 7.12.2015

Lisätiedot

Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040

Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Seutufoorumi 27.11.2013 Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö Lähtökohtia Rakennesuunnitelmalle 2040 Seutustrategia 2020 Vetovoimainen Tampereen

Lisätiedot

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus Seurantaryhmän 1. kokous , Helsinki

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus Seurantaryhmän 1. kokous , Helsinki Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus 2011-2012 Seurantaryhmän 1. kokous 7.2.2012, Helsinki Tampereen kaupunkiseutu, 360 600 as., 8 kuntaa Tampere Kangasala Lempäälä Pirkkala Orivesi Nokia

Lisätiedot

PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT

PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT Hyväksytty: Kv 5.9.2012 30 Voimaantulo: 1.1.2013 1 LUKU HALLINTO-ORGANISAATIO 1 Luottamushenkilöorganisaatio Teknisen palvelualueen luottamushenkilöorganisaatio

Lisätiedot

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo 6.6.2016 alkaen Toimialajohtaja alueen päällikkö tekninen johtaja rakennustarkastaja 2 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 15 Hyväksyy rakennusjärjestyksen MRL 21 Määrää

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun näkemys liikenneverkkojen kehittämiseen

Tampereen kaupunkiseudun näkemys liikenneverkkojen kehittämiseen Tampereen kaupunkiseudun näkemys liikenneverkkojen kehittämiseen Parlamentaarinen liikenneverkon rahoitusta arvioiva työryhmä, LVM 5.10.2017 Seutujohtaja Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä

Lisätiedot

Rakennesuunnitelman 2030 toteuttaminen kunnissa. Aulikki Graf 7.6.2011

Rakennesuunnitelman 2030 toteuttaminen kunnissa. Aulikki Graf 7.6.2011 Rakennesuunnitelman 2030 toteuttaminen kunnissa Aulikki Graf 7.6.2011 Rakennesuunnitelma Rakennesuunnitelman tavoitekokonaisuus: Väestön kasvuun varaudutaan Yhdyskuntarakennetta tiivistetään Keskustoja

Lisätiedot

päättää oman toimialansa osalta valtionavustusten sekä muiden avustusten hakemisesta sekä tilityksistä

päättää oman toimialansa osalta valtionavustusten sekä muiden avustusten hakemisesta sekä tilityksistä Ympäristölautakunnan määräys ratkaisuvallan siirtämisestä Ympäristölautakunta siirtää ratkaisuvaltaansa 1.1.2015 alkaen seuraavasti: Muutettu ympäristölautakunnan kokouksessa 3.11.2016 77, tulee voimaan

Lisätiedot

SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA

SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA ASUNTOPOLIITTINEN SEMINAARI 21.10.2015 Ari Juhanila Asuntoasiainpäällikkö Lahden kaupunki Lahden seudun MAL-asuntotyöryhmän kuntien seudullinen asuntostrategia

Lisätiedot

TONTTIPÄIVÄ 21.5.2015

TONTTIPÄIVÄ 21.5.2015 TONTTIPÄIVÄ 21.5.2015 Kasvu tiivistyy sisäänpäin tultaessa Vuonna 2014 kaupunkiseudun väestö kasvoi 1,1 %, eli noin 4 100 hengellä (4 500 vuonna 2013), mikä vastaa keskimääräistä kasvua 2000-luvulla.

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Väliraportista saadut lausunnot Jatkosuunnittelu Masto+ LJ -työryhmä 27.3.2014 TYÖ- SUUNNI- TELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LUONNOS EHDOTUS Väliraportista saadut lausunnot JATKOSUUNNITTELU

Lisätiedot

Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus

Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus 2016 2019 Neuvottelutulos 6.4.2016 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Sopijaosapuolet Valtio: liikenne- ja viestintäministeriö,

Lisätiedot

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013 Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013 Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen seuranta Aiesopimuskauden ensimmäinen seurantaraportti on koottu Seurattavat

Lisätiedot

Jämsän ympäristölautakunnan johtosääntö

Jämsän ympäristölautakunnan johtosääntö 1 (8) Jämsän ympäristölautakunnan johtosääntö Hyväksytty: Voimaantulo: 2 (8) Sisällysluettelo Sisällysluettelo 2 JÄMSÄN YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 3 Yleistä 3 1 Säännön soveltamisala 3 Valvontatoimen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN MAL-SIDOSRYHMÄFOORUMI

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN MAL-SIDOSRYHMÄFOORUMI TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN MAL-SIDOSRYHMÄFOORUMI Tampere-talo, Tampere 2.10.2015 SOPIMUKSEN LÄHTÖKOHDAT I. Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelma 2040 II. MAL2-aiesopimus III. Sipilän hallitusohjelma

Lisätiedot

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto 24.10.2012 MAL-aiesopimusmenettelyn poliittinen viitekehys Hallitusohjelmassa mm.: Jatketaan valtion ja

Lisätiedot

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen 71 TALOUSARVIORAAMI VUODELLE 2017, EHDOTUS Seutusihteeri Pohjonen 28.4.2016 Seutuyhteistyön vuosisuunnittelua ohjaavat seutustrategia, rakennesuunnitelma 2040 ja MAL3-sopimus. Vuonna 2010 hyväksytty seutustrategia

Lisätiedot

SEURANTA JA INDIKAATTORIT KESTÄVÄSSÄ KAUPUNKILIIKENTEESSÄ Seuranta osana MAL-aiesopimuksia. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 16.9.

SEURANTA JA INDIKAATTORIT KESTÄVÄSSÄ KAUPUNKILIIKENTEESSÄ Seuranta osana MAL-aiesopimuksia. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 16.9. SEURANTA JA INDIKAATTORIT KESTÄVÄSSÄ KAUPUNKILIIKENTEESSÄ Seuranta osana MAL-aiesopimuksia Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 16.9.2015 MAL aiesopimusmenettely PARAS-hanke, pääministeri Kataisen hallitusohjelma

Lisätiedot

TERVOLA Myönteisiä mahdollisuuksia TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TERVOLA Myönteisiä mahdollisuuksia TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TERVOLA Myönteisiä mahdollisuuksia TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 2 SISÄLTÖ 1 ' Toiminta-ajatus... 3 2 ' Päävastuualueen toimielimet, tulosalueet ja jäsenmäärä... 3 3 ' Toimielimen ratkaisuvalta...

Lisätiedot

Kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus (MAL3) Lähetekeskustelu Sh ja Kjk 27.5.2015, työpajan yhteenveto

Kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus (MAL3) Lähetekeskustelu Sh ja Kjk 27.5.2015, työpajan yhteenveto Kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus (MAL3) Lähetekeskustelu Sh ja Kjk 27.5.2015, työpajan yhteenveto Työpajan 27.5 teemat 1. Sopimusmenettelyn tavoitteet 2. Sopimuksen teemat ja

Lisätiedot

YM19/5511/2015 VALTION JA HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN VÄLINEN MAANKÄYTÖN, ASUMISEN JA LIIKENTEEN SOPIMUS 2016 2019

YM19/5511/2015 VALTION JA HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN VÄLINEN MAANKÄYTÖN, ASUMISEN JA LIIKENTEEN SOPIMUS 2016 2019 YM19/5511/2015 VALTION JA HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN VÄLINEN MAANKÄYTÖN, ASUMISEN JA LIIKENTEEN SOPIMUS 2016 2019 Neuvottelutulos 6.4.2016 Tarkistettu 10.5.2016 2 VALTION JA HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN VÄLINEN

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat valtuutettuja.

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat valtuutettuja. 1 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toimiala Tekninen lautakunta vastaa kaupungin rakennusomaisuuden suunnittelusta, rakentamisesta, kunnossapidosta ja kehittämisestä; kaavoituksesta;

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ työryhmä 14.10.2015 1. Kokouksen avaus, läsnäolijat ja järjestäytyminen 2. Edellisen kokouksen muistio 31.8.2015 ja ajankohtaiset asiat 3. MAL (aie)sopimusvalmistelu

Lisätiedot

Valtion ja Oulun kaupunkiseudun kuntien välinen MALPE -sopimus 2016-2019

Valtion ja Oulun kaupunkiseudun kuntien välinen MALPE -sopimus 2016-2019 Valtion ja Oulun kaupunkiseudun kuntien välinen MALPE -sopimus 2016-2019 11.4.2016 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. SOPIJAOSAPUOLET 3 2. LÄHTÖKOHDAT 3 3. SOPIMUKSEN TARKOITUS 4 4. TAUSTAA 4 5. TOIMENPITEET 5 5.1

Lisätiedot

MAL4-SOPIMUS, VALMISTELUN TILANNE 18.4.

MAL4-SOPIMUS, VALMISTELUN TILANNE 18.4. MAL4-SOPIMUS, VALMISTELUN TILANNE 18.4. Sisällys 1 SOPIJAOSAPUOLET... 2 2 SOPIMUKSEN TARKOITUS JA LÄHTÖKOHDAT... 2 3 SOPIMUKSEN TAVOITTEET... 2 4 KESTÄVÄ YHDYSKUNTARAKENNE JA LIIKENNEJÄRJESTELMÄ... 3 4.1.

Lisätiedot

MAL3-sopimus, toteutuksen ohjelmointi

MAL3-sopimus, toteutuksen ohjelmointi MAL3-sopimus, toteutuksen ohjelmointi 2016 2019 Ehdotus 10.11.2016 SOPIMUKSEN STRATEGINEN TAVOITE: ELINVOIMAINEN SEUTU Sopimuskohta 2016 2017 2018 2019 Päävastuu edistämisestä Taulukon tietojen 1. Lentokentän

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan elinkeino- ja kuntakehityskeskuksen johtosääntö

Nurmijärven kunnan elinkeino- ja kuntakehityskeskuksen johtosääntö Nurmijärven kunnan elinkeino- ja kuntakehityskeskuksen johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan elinkeino- ja kuntakehityskeskuksen johtosääntö Sisällysluettelo 1. Toiminta-ajatus... 1 2. Toimielimen

Lisätiedot

Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013

Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013 Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013 Tähänastisia seurantakohteita: Tampereella seurattiin indikaattoreita ja pari hanketta Kaupunkiseudun aiesopimus 2011-2012 Kulkutapajakauman kehitys

Lisätiedot

Onnistumisia seutuyhteistyössä. Tampereen kaupunkiseudulla. Oulu Kimmo Kurunmäki Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä

Onnistumisia seutuyhteistyössä. Tampereen kaupunkiseudulla. Oulu Kimmo Kurunmäki Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Onnistumisia seutuyhteistyössä Tampereen kaupunkiseudulla Oulu 2.3.2016 Kimmo Kurunmäki Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Aiheita 1. Yhteistyön rakenne 2. Aikaansaannoksia 3. Kaupunkiseutujen yhteistyön

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Maankäyttö ja asuminen -työryhmä asialista 3/2016 14.4.2016

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Maankäyttö ja asuminen -työryhmä asialista 3/2016 14.4.2016 Aika: torstai 21.4.2016 klo 13.00-15.00 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, Satakunnankatu 18A, 2. krs Osallistujat: Maankäyttö ja asuminen -työryhmä: Kari Kankaala johtaja Tampere, pj. Markku

Lisätiedot

Seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet?

Seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet? Seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet? MAL-verkosto, Suomen Kuntaliitto ja Ympäristöministeriö 21.10.2015 Tampereen kaupunki apulaispormestari Pekka Salmi Kaupunkiseudun alue Väestö 31.12.2014 Kangasala

Lisätiedot

TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNTA 1 TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Sisällysluettelo 1 TOIMINTA-AJATUS 2 TEKNISEN TOIMEN LAUTAKUNNAT JA NIIDEN TEHTÄVÄALU- EET SEKÄ LAUTAKUNTIEN JÄSENMÄÄRÄ 3 LAUTAKUNTIEN RATKAISUVALTA

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 5/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 5/ Ennen liikennejärjestelmätyöryhmän kokousta on seuturyöryhmien yhteinen seutustrategiatyöpaja klo 8:30 alkaen. Tilaisuuksien välissä tarjotaan lounas n. klo 12:15. Aika: torstai 25.8.2016 noin klo 12:45

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Valtiovarainvaliokunta, liikennejaosto Jenni Eskola 19.10.2017 Esityksen sisältö 1. Joukkoliikennerahoituksen tilanne

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 SUONENJOEN KAUPUNKI SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 10.9.2012 53. Voimaantulo: 1.10.2012 1 Toiminta-ajatus Tekninen lautakunta luo edellytykset viihtyisän,

Lisätiedot

5 Kokoukset Lautakunnan kokouksista, pöytäkirjoista ja muista asiakirjoista määrätään kunnan hallintosäännössä.

5 Kokoukset Lautakunnan kokouksista, pöytäkirjoista ja muista asiakirjoista määrätään kunnan hallintosäännössä. PUUMALAN KUNNAN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1/5 Kunnanvaltuusto hyväksynyt 5.11.2007 Voimaantulo 1.1.2008 1 Toiminta-ajatus Teknisen lautakunnan tarkoituksena on luoda fyysiset edellytykset asumiselle,

Lisätiedot

MAL-seuranta 2017 onnistuminen suhteessa toteutuksen ohjelmointiin

MAL-seuranta 2017 onnistuminen suhteessa toteutuksen ohjelmointiin MAL-seuranta 2017 onnistuminen suhteessa toteutuksen ohjelmointiin luonnos: LJ 21.2.2018 MASTO 22.2.2018 Hyväksyminen MASTO 22.3.2018, LJ 28.3.2018, KJK 6.4.2018, SH 25.4.2018 Sisältö Tiivistelmä Seudun

Lisätiedot

MAL3- sopimuksen toteutuminen 2016 LJ 9.3.2017 MASTO 16.3.2017 KJK 12.5.2017 Tiivistelmä Yhdyskuntarakenne: Yleispiirteisen maankäytön suunnittelussa olennaista vuonna 2016 olivat maakuntakaavan 2040 ehdotus

Lisätiedot

MAL3- sopimuksen toteutuminen 2016

MAL3- sopimuksen toteutuminen 2016 MAL3- sopimuksen toteutuminen 2016 LJ 9.3.2017 MASTO 16.3.2017 KJK 12.5.2017 Tiivistelmä Yhdyskuntarakenne: Yleispiirteisen maankäytön suunnittelussa olennaista vuonna 2016 olivat maakuntakaavan 2040 ehdotus

Lisätiedot

MAL3- sopimuksen toteutuminen 2016

MAL3- sopimuksen toteutuminen 2016 MAL3- sopimuksen toteutuminen 2016 LJ 9.3.2017 MASTO 16.3.2017 KJK 12.5.2017 SH 31.5.2017 Tiivistelmä Yhdyskuntarakenne: Yleispiirteisen maankäytön suunnittelussa olennaista vuonna 2016 olivat maakuntakaavan

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 8.11.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTA-AJATUS... 2 2 TEKNINEN LAUTAKUNTA, SEN TEHTÄVÄALUE SEKÄ JÄSENMÄÄRÄ JA ESITTELY...

Lisätiedot

Seutuhallitus Kuntajohtajakokous Neuvottelutulos

Seutuhallitus Kuntajohtajakokous Neuvottelutulos Seutuhallitus 27.4.2016 Kuntajohtajakokous 15.4.2016 Neuvottelutulos 7.4.2017 Kaupunkiseutu 2015 Kaupunkiseutu 2040 Tampere Kehyskunnat Seutu 225 000 as 152 000 as 377 000 as Väestö + 110 000 Asunnot +

Lisätiedot

Espoon kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen päätösvallan siirtäminen rakennusvalvontakeskuksen viranhaltijoille

Espoon kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen päätösvallan siirtäminen rakennusvalvontakeskuksen viranhaltijoille 1 (6) Espoon kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen päätösvallan siirtäminen rakennusvalvontakeskuksen viranhaltijoille 1 Myöntää poikkeuksen rakennuskiellosta sitovan

Lisätiedot

Kuntajohtajat käsittelivät asiaa kokouksessa Käydystä keskustelusta voidaan tehdä seuraavat nostot:

Kuntajohtajat käsittelivät asiaa kokouksessa Käydystä keskustelusta voidaan tehdä seuraavat nostot: SEUTUHALLITUS 30.1.2019/ 8, lisäys Valtio-osapuoli on lähettänyt keskustelun avauksen MAL4-sopimuksen rakenteesta ja sisältöaineksista (liitteenä). Luonnosta on tarkoitus kommentoida valmisteluryhmässä

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN TOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN TOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA TEKNISEN TOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Nakkilan kunta Voimaantulo 1.1.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala... 2 2. luku TEKNISEN TOIMEN HALLINTO 2 Tekninen lautakunta...

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Valmistuneet/ valmistuvat asunnot 70 % asunnoista sijoittui alueille,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 6/ Aika: klo Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 6/ Aika: klo Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A Aika: 1.4.2016 klo 8.15-10.20 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A Osallistujat Yli-Rajala Juha konsernijohtaja Tampere, pj. Auvinen Oskari kunnanjohtaja Kangasala Joensuu Jaakko kansliapäällikkö

Lisätiedot

1. LÄHTÖKOHTA 2. OSAPUOLET 3. AIESOPIMUKSEN YLEISET TAVOITTEET

1. LÄHTÖKOHTA 2. OSAPUOLET 3. AIESOPIMUKSEN YLEISET TAVOITTEET 1. LÄHTÖKOHTA Aiesopimuksella edistetään valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden sekä kansallisten ilmasto- ja energiatavoitteiden toteutumista. Samalla edistetään hallitusohjelman, valtioneuvoston

Lisätiedot

Aiesopimusehdotus 26.11.2010, hyv. sh 30.11.2010

Aiesopimusehdotus 26.11.2010, hyv. sh 30.11.2010 1 2 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN JA VALTION VÄLINEN MAANKÄYTÖN, ASUMISEN JA LIIKENTEEN AIESOPIMUS 1. LÄHTÖKOHTA Aiesopimuksen lähtökohtana on valtioneuvoston 12.11.2009 hyväksymä selonteko kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta.

Lisätiedot

TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNTA 1 TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Sisällysluettelo 1 TOIMINTA-AJATUS 2 TEKNISEN TOIMEN LAUTAKUNNAT JA NIIDEN TEHTÄVÄALU- EET SEKÄ LAUTAKUNTIEN JÄSENMÄÄRÄ 3 LAUTAKUNTIEN RATKAISUVALTA

Lisätiedot

Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö

Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 14.11.2012 + ELY-keskus mukana mm. seuturakennetiimissä + ELY-keskuksen hyvä sisäinen

Lisätiedot

RAKENNUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

RAKENNUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 RAKENNUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty 19.12.2001 (muutos KV 26.1.2005 5) Voimaatulo 01.01.2002 1 Toimiala, kokoonpano ja vastuualue Rakennuslautakunnan yleisenä tehtävänä on rakennustoiminnan ja

Lisätiedot

Voiko kuntarajoja sivuuttaa? MAL-suunnittelu 8 kunnan alueella

Voiko kuntarajoja sivuuttaa? MAL-suunnittelu 8 kunnan alueella Voiko kuntarajoja sivuuttaa? MAL-suunnittelu 8 kunnan alueella Kotkan-Haminan seutufoorumi 4.5.2016 Kimmo Kurunmäki Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä www.tampereenseutu.fi www.tampereenseutu2040.fi

Lisätiedot

MAL-sopimukset

MAL-sopimukset MAL-sopimukset 2016 2019 Asunto- ja ympäristöjaosto Kaisa Mäkelä Tommi Laanti Väestöennuste vuoteen 2040 Lähde:Tilastokeskus 2 Maankäytön, Liikenteen ja Asumisen sopimukset Valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

MAL sopimusmenettely. Tampere, Seutufoorumi Matti Vatilo, YM

MAL sopimusmenettely. Tampere, Seutufoorumi Matti Vatilo, YM MAL sopimusmenettely Tampere, Seutufoorumi 28.11.2018 Matti Vatilo, YM MAL-sopimisen tarkoitus ja osapuolet Kaupunkiseudun kuntien välisen yhteistyön ja luottamuksen vahvistaminen maankäytön, asumisen

Lisätiedot

Aiesopimus Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (PLJ 2007) toteutuksesta

Aiesopimus Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (PLJ 2007) toteutuksesta Aiesopimus Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (PLJ 2007) toteutuksesta Lisätietoja: Pääkaupunkiseudun liikenneneuvottelukunta Sihteeristö Petri Jalasto, puhelin (09) 160 28509, petri.jalasto@mintc.fi

Lisätiedot

Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto

Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto 26.8.2017 NYT 380 000 as TULEVAISUUDESSA 480 000 Tampere, 228 173 Nokia, 33 206 Ylöjärvi, 32 806 Väestö 31.12.2016 Kangasala, 31 177 Lempäälä, 22 747 Pirkkala, 19

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Eurooppa-neuvosto lokakuu 2014 : EU:n 2030 ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet Pariisin

Lisätiedot

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue Kestävää liikkumista Pirkanmaalla Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue PIRKANMAAN ELY-KESKUKSEN STRATEGISET PAINOTUKSET 2012 2015 1. Hyvän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehitys

Lisätiedot

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu (Maakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma) Maakuntainsinööri Patrick Hublin, Pohjois-Savon liitto Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 31.10.2018 Joensuu Laki

Lisätiedot

Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY

Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY Helsingin seudun MAL-aiesopimus Valtion ja Helsingin seudun

Lisätiedot

MUUTOKSET HALLINTOSÄÄNTÖÖN 15.9.2014 ALKAEN 2. ORGANISAATIO -- 2. ORGANISAATIO. Voimassa oleva: 5 Henkilöstöorganisaatio

MUUTOKSET HALLINTOSÄÄNTÖÖN 15.9.2014 ALKAEN 2. ORGANISAATIO -- 2. ORGANISAATIO. Voimassa oleva: 5 Henkilöstöorganisaatio MUUTOKSET HALLINTOSÄÄNTÖÖN 15.9.2014 ALKAEN Voimassa oleva: 2. ORGANISAATIO -- 5 Henkilöstöorganisaatio Kunnanjohtaja johtaa koko henkilöstöorganisaatiota. Ympäristöpäällikkö, hallintopäällikkö ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen

Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen Tiivistelmä Helsingin seudun MAL-seurannasta, 25.11.2014 Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus

Lisätiedot

Kaupunkikehitysryhmä. Keskustahanke

Kaupunkikehitysryhmä. Keskustahanke MAL-VERKOSTON TAPAAMINEN 14.5.2014 Tampereen ja keskustan kehittämisohjelma Tampereen kaupunkiseudun MAL-aiesopimus ja Asemakeskushanke Tampereen Asemakeskuksen suunnittelukilpailu Tullin alueen visiotyö

Lisätiedot

PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ

PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNTA PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ Voimaan 1.2.2013 1 Sisällys 1 LUKU... 3 PERUSTURVAN TOIMIALA... 3 1 Lautakunnan tehtävät... 3 2 LUKU... 3 PERUSTURVALAUTAKUNTA JA JAOSTOT... 3 2 Lautakunnan

Lisätiedot

167 liite 1.xlsx. Toteutunut 2015 Ta-Tot.2015 TA-%

167 liite 1.xlsx. Toteutunut 2015 Ta-Tot.2015 TA-% 167 liite 1.xlsx Tuloslaskelma 23.6.2015 Tammikuu-Toukokuu 2015 922 Vesilahti Ta Toteutunut 2015 Ta-Tot.2015 TA-% Toteutunut 2014 TP2014 Toimintatuotot 6 313 128 2 054 080 4 259 048 32,5 2 198 813 6 110

Lisätiedot

1 1 LUONNOS 23.9.2012 1

1 1 LUONNOS 23.9.2012 1 1 1 LUONNOS 23.9.2012 1 2 1. LÄHTÖKOHTA Aiesopimuksella edistetään valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden sekä kansallisten ilmasto- ja energiatavoitteiden toteutumista. Samalla edistetään hallitusohjelman,

Lisätiedot

Mikä on rakennesuunnitelma?

Mikä on rakennesuunnitelma? Kimmo Kurunmäki, Seutufoorumi 13.11.2014 Mikä on rakennesuunnitelma? Kaupunkiseudun ydinalueita koskeva strateginen suunnitelma, jossa kuvataan maankäytön, asumisen, liikenteen ja palveluverkon tavoitteellinen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 118-AK1502 SAUVON KUNTA KULMALA-TIMPERIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 12.1.2015 Nosto Consulting Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (6) Suunnittelualue Suunnittelualue

Lisätiedot

Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa.

Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa. Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa. MAL4-sopimus Rakennesuunnitelman ja Asuntopoliittisen ohjelman päivitys Kaisu Kuusela, Tampereen kaupunkiseutu

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Mikä on liikennejärjestelmäsuunnitelma ja miksi sitä tehdään? Liikennejärjestelmä sisältää liikenteen kokonaisuuden,

Lisätiedot

Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla

Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa tuotu esiin liityntäpysäköinnin kehittämistarpeet erityisesti rautatieasemilla Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 tavoitteena

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia. Kaupunkiseudun tonttipäivä

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia. Kaupunkiseudun tonttipäivä Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Kaupunkiseudun tonttipäivä 27.4.2017 Seutuyhteistyö Seutuyhteistyö on kuntien päätöksiin perustuvaa yhteistyötä alueen kehittämiseksi Valtuustot ovat hyväksyneet

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAHKOLAN KAUPUNGINOSAN (3) VÄHÄINEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSA KORTTELIA 16 KIINTEISTÖT 143-406-12-5, 143-406-12-7 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 12.6.2019 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitustoimi 2019 1.

Lisätiedot

+ 115 000. Rakennesuunnitelma 2040 ja MAL-aiesopimus kasvun hallinnan välineinä. Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö www.tampereenseutu.

+ 115 000. Rakennesuunnitelma 2040 ja MAL-aiesopimus kasvun hallinnan välineinä. Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö www.tampereenseutu. + 115 000 Rakennesuunnitelma 2040 ja MAL-aiesopimus kasvun hallinnan välineinä Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö www.tampereenseutu.fi + 115 000 - Varautuminen 115 000 asukkaan väestönkasvuun 2013-2040

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Kotimaan liikenteen ennakoitu päästökehitys ja tavoite vuoteen 2030 2 Liikenteen tavoitteet/keinot

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Kaavatunnus: 3-331 Asianumero: 507/10.2.03/2012 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Asemakaavanmuutos koskee korttelin 3086 tonttia 2 Asemakaavanmuutoksella muodostuu osa korttelista

Lisätiedot

TYÖOHJELMA, infra 2017-

TYÖOHJELMA, infra 2017- TYÖOHJELMA, infra 2017- PÄÄTTÄJÄ- JA SIDOSRYHMÄKYSELY KUNNALLISHALLITUSTEN TYÖPAJA ASIANTUNTIJATYÖPAJA TYÖRYHMÄT INFRATYÖRYHMÄN KEHITTÄMISPÄIVÄ 29.9. infra 24.11. Seutuhallituksen pj. Anna-Kaisa Ikonen:

Lisätiedot