Tehtäviä Sadan vuoden kuvia näyttelyyn liittyen. Sadan vuoden kuvia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tehtäviä Sadan vuoden kuvia näyttelyyn liittyen. Sadan vuoden kuvia 21.11.2014"

Transkriptio

1 Tehtäviä Sadan vuoden kuvia näyttelyyn liittyen Sadan vuoden kuvia Sadan vuoden kuvia esittelee suomalaista kuvataidetta 1800-luvun alusta aina ensimmäisen maailmansotaan asti. Turun taidemuseon kokoelmiin kuuluvat klassikkoteokset viitoittavat tietä romantiikasta realismiin ja modernismin murrokseen kohti väriä ja valoa. Näyttely alkaa suomalaisen kuvataiteen haparoivista ensiaskelista esittelemällä taiteemme pioneerien, kuten Alexander Lauréuksen ja Robert Wilhelm Ekmanin teoksia. Heidän sukupolvensa ihanteisiin kuului matkustaminen erityisesti Euroopassa, sillä sen ajateltiin olevan suotuisaa taiteilijaksi kehittymisen kannalta. Kaikkein arvostetuinta oli työskentely Roomassa vasta tämän meriitin jälkeen voitiin taiteilijaa pitää varteenotettavana. Antiikin taiteen ja Rooman ihailu näkyi myös aihevalinnoissa ja silotellussa esitystavassa. Rooman ja antiikin ihailu alkoi hiipua 1800-luvun puoliväliä lähestyttäessä ja romantiikan ajan kohteitaan ihannoiva esitystapa koettiin vanhanaikaisena. Ranskassa ja Saksassa kehitelty ulkoilmamaalaus pyrki totuudenmukaisempaan esitystapaan. Se enteili 1800-luvun lopulla niin kirjallisuudessa kuin kuvataiteessakin voimistunutta realismin vaatimusta. Samaan vaiheeseen sijoittuu myös Suomen taiteen kultakausi, joka on Turun taidemuseon kokoelmassa hyvin edustettuna. Moni kultakauden teoksista on muodostunut taiteemme klassikoksi, ja ne kuuluvat kokoelman rakastetuimpiin teoksiin. Esillä on mm. Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan ja Victor Westerholmin tuotantoa. Oman kokonaisuutensa näyttelyssä muodostavat myös Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin teokset. Lähestyttäessä luvun vaihdetta painopiste siirtyi ulkoisen todellisuuden jäljentämisestä taiteilijan oman näkemyksen ilmaisemiseen. Ranskalaisen symbolismin vaikutus ulottui myös Suomeen. Täällä se sai Suomen ja Venäjän poliittisesti kireiden suhteiden myötä myös kansallisia piirteitä. Symbolismi enteili jo modernin taiteen syntyä. Näyttely päättyy 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten vapautuneisiin väriä hehkuviin teoksiin mm. Axel Haartmanilta, Pekka Haloselta ja Helena Schjerfbeckiltä. Turun taidemuseo on Ateneumin jälkeen Suomen toiseksi vanhin taidemuseo ja tästä syystä myös harvoja taidemuseoita, joiden kokoelma tarjoaa läpileikkauksen suomalaisen taiteen historiaan. Museon kokoelmaa ryhdyttiin kartuttamaan vuonna 1891, jolloin museon taustayhteisö Turun Taideyhdistys perustettiin. Osa Turun taidemuseon lähes teosta käsittävästä kokoelmasta on jatkuvasti yleisön nähtävillä. Vinkki: Pyytäkää kassalta näyttelykäynnille mukaan kirjoitusalustat ja mukana kannettavat tuolit. Valitkaa näyttelystä yhdet teokset ja kirjoittakaa niihin liittyen esimerkiksi mitä kuvan pysähtyneen hetken jälkeen voisi tapahtua tai millaiset tapahtumat ovat johtaneet tähän tilanteeseen. Voitte myös tarkastella teoksia tarkasti ja kuvailla niitä kirjoittamalla.

2 1. Suomalainen kulttuuri muotoutuu R. W. Ekman ( ): Kreeta Haapasalo soittaa lukkarin tuvassa Öljy kankaalle luvun alun Suomessa ei ollut museoita eikä vakituisia näyttelyitä ja koko taiteen kenttä oli luotava alusta lähtien. Tässä työssä taideyhdistyksillä ja museoilla, kuten Turun Taideyhdistyksellä ja Turun taidemuseolla oli merkittävä asema. Kansainväliset vaikutteet muovasivat voimakkaasti taidetta, jonka oli tarkoitus nostaa Suomi muiden kulttuurivaltioiden joukkoon. Robert Wilhelm Ekmania pidetään suomalaisen maalaustaiteen isänä ja hän kuului ensimmäisiin suomalaisiin ammattitaiteilijoihin. Ekman opiskeli taiteilijaksi Tukholmassa ja toimi myöhemmin muun muassa Suomen ensimmäisen taidekoulun Turun piirustuskoulun johtajana. Teoksessa Kreeta Haapasalo soittaa lukkarin tuvassa Ekman kertoo tarinaa kruununtorpparin vaimosta, Kreeta Haapasalosta, joka elätti perhettään suurina nälkävuosina 1860-luvulla kulkemalla talosta taloon soittamassa kannelta. Varhaisessa romanttisessa teoksessa Kreeta Haapasalo esitetään ihannoivasti suomalaisen kansanrunouden henkilöitymänä. A. Katso kuvaa tarkkaan ja kuvaile teosta. Kirjoita siitä mitä kuvassa näkyy, millaisia ihmisiä siinä on, millainen valo teoksessa on, millaisia värejä siinä on käytetty, millainen tunnelma kuvassa on jne. Mitä kuvassa näkyy ja mitä se kertoo aikansa Suomesta?

3 2. Todellisuuden kuvaaminen taiteessa Wilhelm von Wright ( ): Leijona Litografia. Teoksen tekijä taiteilija Wilhelm von Wright tunnetaan erityisesti luonnontieteellisistä kuvasarjoistaan. Teoksessa Wilhelm von Wright on kuvannut leijonaa tieteellisen tarkasti. Taiteilija ei ole kuitenkaan todennäköisesti koskaan nähnyt elävää leijonaa vaan teos on tehty täytetyn eläimen perusteella. A. Piirrä kuva esineestä, eläimestä tai asiasta, jonka ulkonäköä et muista kunnolla tai josta sinulla on jonkinlainen mielikuva mutta et ole ehkä koskaan nähnyt. Etsikää tämän jälkeen kuva kohteesta vaikka internetistä tai kirjasta ja verratkaa omia piirroksia valokuviin. Miten oma versiosi eroaa todellisuudesta? Millaisia asioita olet korostanut ja mitä on jäänyt piirtämättä? Opettaja voi valita kuvien aiheet etukäteen tai voitte yhdessä pohtia sopivia piirustusaiheita. B. Voitte myös tehdä versioita leijonista ja verrata niitä Wilhelm von Wrightin versioon ja valokuviin leijonista.

4 3. Mitä suomalaisuus on? Anna Sahlsten ( ): Leipähuolia Öljy kankaalle luvun edetessä Ranskasta lähtöisin ollut realistisempi tapa tarkastella kuva-aiheita alkoi yleistyä ja syrjäyttää romanttisen saksalaisen tyyli-ihanteen. Tähän vaiheeseen sijoittuu suomalaisen taiteen kultakausi (n. vuosina ), joka on kokoelmassa hyvin edustettuna. Teoksissa kuvataan suomalaista luontoa ja kansaa sekä sen elämää mutta kansainväliset aiheet ja vaikutteet ovat vahvasti läsnä. Kultakauden myötä kansankuvauksesta tuli olennainen osa kuvataidettamme ja suomalaisista kansanihmiset esittivät teoksissa aitoutta, alkuperäisyyttä ja alkuvoimaisuutta. Tavallista kansaa voitiin kuvata kaunistelematta, jopa rosoisuutta korostaen. A. Millainen mies Anna Sahlstenin teokseen on kuvattu? Teoksen nimi on leipähuolia, mitä nimi tarkoittaa ja miten nykyään voisi kuvata ihmistä jolla on leipähuolia? B. Etsi näyttelystä erilaisia tavallisen kansan kuvauksia. Millaisia suomalaisia ihmisiä kuvissa on esitetty? Millaisia tämän päivän suomalaiset ovat?

5 4. Symboli = tunnuskuva, vertauskuva, merkki, tuntomerkki, tunnusmerkki Victor Westerholm ( ): Kymijoen laaksosta Öljy kankaalle. Vuosisadan lopulla maisemaa saatettiin kuvata tunnetilana. Victor Westerholm oli yksi ensimmäisistä suomalaisiin talviaiheisiin syventyneistä ulkoilmamaalareista. Kansalliseksi mielletty aihe, talvisen luonnon kuvaus, yleistyi pohjoismaisessa taiteessa 1800-luvun lopulla. Aiheen yleistymisen taustalla juuri näihin aikoihin on nähty Suomen ja Venäjän kireä poliittinen tilanne. Kuvataiteen aiheeksi valikoituneiden lumen, jään ja kylmyyden katsottiin heijastavan kansan tuntoja. Victor Westerholm oli turkulainen taiteilija ja Turun taidemuseon ensimmäinen johtaja. A. Katsokaa yhdessä teosta näyttelyssä ja keskustelkaa/kirjoittakaa siitä mitä teos teistä symboloi. Tutustukaa myös muihin salin teoksiin, jotka kaikki edustavat symbolistista tyyliä. Millaisia tunnelmia teoksessa on ja millaisiin asioihin ne voisivat viitata?

6 5. Modernia taidetta modernissa maailmassa Helene Schjerfbeck ( ): Halkopoika II Öljy kankaalle. Näyttely päättyy väriä hehkuviin, 1900-luvun alkuvuosikymmenten modernistiin teoksiin. Symbolistisen maalaustaiteen metodit ja sisällöt hedelmöittivät monin tavoin 1900-luvun taiteen alkuvaiheita. Vuosisadan vaihteen hienostunut ja pelkistetty symbolismi ennusti seuraavaa askelta: irtaantumista realistisesta esitystavasta ja taiteilijan henkilökohtaisen näkemyksen korostumista. Taidetta alettiin pitää autonomisena maailmana, jolla oli omat, luonnontieteellisestä aistihavainnosta vapaat, esteettiset lakinsa. Turun taidemuseo keräsi jo hyvin varhain museon ensimmäisen johtajan Victor Westerholmin aikana ( ) merkittävän ryhmän Helene Schjerfbeckin modernistisia maalauksia, joiden tavoitteena ei ole kuvata aihetta sellaisenaan vaan taiteilijan näkemystä siitä. Schjerfbeckin teokset Halkopoika II, Kotona ja Vanha herraskartano on hankittu kokoelmaan suoraan taiteilijalta Turun Taideyhdistyksen vuosinäyttelystä. Schjerfbeck kuvaa teoksessa Halkopoika II aihettaan yksinkertaistavasti, keskittyen valoon, muotoon ja tunnelmaan yksityiskohtien sijaan. A. Tutustukaa näyttelyn viimeisen salin teoksissa käytettyihin väreihin ja listatkaa mahdollisimman monta väriä. Kuka löysi eniten värejä? Millaisia erilaisia sinisiä teoksista löytyy? Millaisia keltaisia niissä on käytetty? Millaisilla sanoilla värejä voi kuvailla?

Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan!

Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Ennakkotehtävä Cygnaeuksen gallerian taiteilijoista Cygnaeuksen galleriassa voi tutustua moneen Suomen taiteen merkittävään

Lisätiedot

Galleria 2. Galleria 1. Iso näyttelysali. Vaatenaulakot. Aulatila. Museokauppa. Aloita tästä Lipunmyynti. Sisääntulo

Galleria 2. Galleria 1. Iso näyttelysali. Vaatenaulakot. Aulatila. Museokauppa. Aloita tästä Lipunmyynti. Sisääntulo 12 11 4 10 Galleria 2 9 Galleria 1 8 7 Iso näyttelysali 5 3 6 4 1 Vaatenaulakot Aulatila Museokauppa 1 2 A Aloita tästä Lipunmyynti Sisääntulo 1 Taidemuseovierailuun varattu aika on noin 1 tunti 20 minuuttia.

Lisätiedot

TYKO SALLINEN -TEHTÄVÄMATERIAALI

TYKO SALLINEN -TEHTÄVÄMATERIAALI TYKO SALLINEN -TEHTÄVÄMATERIAALI TYKO SALLINEN Turun taidemuseossa 15.9.2017 7.1.2018 Tyko Sallinen (1879 1955) tunnetaan suomalaisen modernismin ja ekspressionismin airuena, jonka taiteen keskiössä olivat

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Tehtäviä yläkoulu- ja lukioryhmille

Tehtäviä yläkoulu- ja lukioryhmille Tehtäviä yläkoulu- ja lukioryhmille Saara Ekström Alkemia Wäinö Aaltosen museo 5.2. 24.4.2016 Brim (c-print, 2016) Tavoite: Tehtäväpaketin avulla voi tutustua näyttelyn teoksiin joko koulussa tai paikan

Lisätiedot

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita

Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Hiljaisia vaikuttajia ja suuria ajattelijoita Kahdentoista1800- ja 1900-luvun taitteessa eläneen ja vaikuttaneen suomalaisen naistaiteilijan ja heidän tuotantonsa esittelyä Helmi Biese 9.8.1867 18.10.1933

Lisätiedot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot

Verkostoitumalla uusia tuotteita. Case: Serlachius-museot Verkostoitumalla uusia tuotteita Case: Serlachius-museot Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring, 31.8.2011 Serlachius-museot Mäntän Serlachius-museot koostuvat kahdesta museosta: Gösta

Lisätiedot

Ottaisin mieluummin ponin

Ottaisin mieluummin ponin Ottaisin mieluummin ponin ja muita totuuksia Suomen taiteen helmistä VIRPI SALMI atena Rakas lukija, Ensimmäinen painos, 2018 etukannen kuva: Akseli Gallen-Kallela, Poika ja varis (1884). Antell-kokoelma,

Lisätiedot

Modernin taiteen tyylisuuntia

Modernin taiteen tyylisuuntia Modernin taiteen tyylisuuntia Pääsin tutustumaan kesällä 2016 modernin taiteen eri tyylisuuntiin modernin taiteen museossa Berlinische gallerie, joka sijaitsee Kreuzbergin kaupunginosassa Berliinissä Saksassa.

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua.

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. 1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. Valitsin henkilöksi. Valitsin juuri hänet, koska 2. Tee kuvin ja sanoin ajatuskartta lukemasi

Lisätiedot

TUTUSTU POHDI KESKUSTELE

TUTUSTU POHDI KESKUSTELE TUTUSTU POHDI KESKUSTELE Suomen taiteen tarina LYHYTELOKUVAT Kouluaineisto, opettajan materiaali Ateneum on tuottanut kokoelmien klassikkoteoksista kolmetoista lyhytelokuvaa. Kukin elokuva esittelee yhden

Lisätiedot

Piratismi ja taide Eeva Laakso 15.5. - 20.6.2010

Piratismi ja taide Eeva Laakso 15.5. - 20.6.2010 Piratismi ja taide Eeva Laakso 15.5. - 20.6.2010 Aluksi Eräs vanha piratismin muoto on kuvataiteen väärentäminen. Suurin osa väärennetystä kuvataiteesta on tauluja. Myös lasiesineitä, veistoksia, metallille

Lisätiedot

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu alakouluryhmien omatoimisen museokäynnin tueksi. Materiaaliin voi tutustua jo ennen museokäyntiä ja tehtävät voi tehdä joko museokäynnin

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua?

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Lahti 22.5.2012 Round Table -keskustelu Marjo Piironen ja Liisa Timonen Marjo Piironen ja Liisa

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Ulkoisen motivaation merkitys opiskelussa

Ulkoisen motivaation merkitys opiskelussa Opettajankoulutuksen kehittämishanke Ulkoisen motivaation merkitys opiskelussa Ahopelto Satu Kitinoja Kimmo Sankelo Varpu 2008 8.12.2008 Ahopelto, Satu; Kitinoja, Kimmo; Sankelo, Varpu Ulkoisen motivaation

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

20 kokoelmateosta - kouluvierailumateriaali

20 kokoelmateosta - kouluvierailumateriaali 20 kokoelmateosta - kouluvierailumateriaali Tämä pechakucha esitys keskittyy vanhempaan taiteeseen Turun taidemuseon kokoelmassa. Pechakucha esityksessä kutakin diaa katsotaan 20 sekuntia, jonka on todettu

Lisätiedot

Keskipohjalaisen metsäkulttuurin vaalija. Virtuaalimetsä

Keskipohjalaisen metsäkulttuurin vaalija. Virtuaalimetsä Keskipohjalaisen metsäkulttuurin vaalija Virtuaalimetsä http://www.alnus.fi/ Alnus ry Hallitus Jäsenet Näyttely Retket Julkaisut Esitelmä Museo Linkit Uutiset Tarkoitus Yhdistyksen tarkoituksena on metsäkulttuurin

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN

SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN s.1 SUNNUNTAINA 18.03.2012 TAIDEMUSEORETKI HELSINKIIN Henkisyys taiteessa Helene Schjerfbeck juhlanäyttely, Gyllenberg taidemuseo Outi Heiskanen Alkumeri, Didrichsenin museo Sunnuntaina 18.03.2012 klo

Lisätiedot

Mitä aiot, Vladimir Vladimirovitš? Sanna Kurronen Elokuu 2014

Mitä aiot, Vladimir Vladimirovitš? Sanna Kurronen Elokuu 2014 Mitä aiot, Vladimir Vladimirovitš? Sanna Kurronen Elokuu 2014 Kovat ajat vaativat kovat keinot Pienikin oppositio tukahdutetaan Ankara sananvapauden rajoittaminen Venäjällä on jäänyt pienelle huomiolle

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Apostoli Pietari matkusti ympäri maata kertomassa

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

Taide-elämyksiä Berliinissä

Taide-elämyksiä Berliinissä Taide-elämyksiä Berliinissä Pääsin käymään kesäkuussa 2015 Berliinin taidemuseossa Gemäldegalleriessa historian opettaja Veli- Matti Ojalaisen opastamana. Taidemuseosta löytyy maailman suurin kokoelma

Lisätiedot

Kulttuuriperintö ja metsätalous - kokemuksia ja käytäntöjä. Sami Oksa Ympäristöpäällikkö UPM Metsä

Kulttuuriperintö ja metsätalous - kokemuksia ja käytäntöjä. Sami Oksa Ympäristöpäällikkö UPM Metsä Kulttuuriperintö ja metsätalous - kokemuksia ja käytäntöjä Sami Oksa Ympäristöpäällikkö UPM Metsä UPM ja kulttuuriperintö UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö perustettiin keväällä 2006. Säätiön omistuksessa ja

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Arvioinnin

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot

Ravintovartti, teemana lautasmalli

Ravintovartti, teemana lautasmalli Ravintovartti, teemana lautasmalli Ravintovartin tavoite ja toteutus Ravintovartin tavoitteena on tutustua lautasmalliin. Vartti sisältää lautasmallin lyhyen esittelyn, jonka jälkeen jokainen piirtää lautasmallin

Lisätiedot

ELINA BROTHERUS TEOKSIA Turun taidemuseo

ELINA BROTHERUS TEOKSIA Turun taidemuseo ELINA BROTHERUS TEOKSIA 1998 2015 Turun taidemuseo 17.2. 21.5.2017 Suomen tunnetuimpiin valokuvataiteilijoihin kuuluva ELINA BROTHERUS asuu ja työskentelee Suomessa ja Ranskassa. Valokuvissaan ja videoissaan

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

Hybridisota ja informaatiovaikuttaminen. Sotaa, manipulointia vai markkinointia?

Hybridisota ja informaatiovaikuttaminen. Sotaa, manipulointia vai markkinointia? Hybridisota ja informaatiovaikuttaminen Sotaa, manipulointia vai markkinointia? Venäjä katsoo informaatiokamppailuksi asevoimien ja poliittisten, taloudellisten, informaatio- ja muiden ei-sotilaallisten

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Varsinaissuomalaisen kuvataidekulttuurin tukeminen ja sen tunnettuuden lisääminen 2. Varsinais-Suomi on kuvataiteilijoiden näkökulmasta houkutteleva

Lisätiedot

VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA?

VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA? Wladimir Schohin: Värikyniä laatikossa, 1907. Autochrome. Suomen valokuvataiteen museo Lisää ja skaalaa vaakakuva tähän VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA? Sofia Lahti, Suomen valokuvataiteen museo

Lisätiedot

Ohje PhotoPortaalin käytöstä

Ohje PhotoPortaalin käytöstä Ohje PhotoPortaalin käytöstä Yleistä sisällöstä 1. Käyttäjän sisäänkirjautuminen / rekisteröityminen Jos olet kirjautunut aikaisemmin Finland Circuit, Obsession of Light, This is Life, tai johonkin muuhun

Lisätiedot

lähteitä, mitä kirjoittaja on käyttänyt. Ja meille on helpompi nähdä ne, kun me jatkossa tutkimme evankeliumeja.

lähteitä, mitä kirjoittaja on käyttänyt. Ja meille on helpompi nähdä ne, kun me jatkossa tutkimme evankeliumeja. 1 Talmud tutuksi Aloittelemme opetusten sarjaa jossa käsittelemme juutalaisia lähteitä. Siihen sisältyy sekä Talmudin että Midrashin lähteitä. Joskus kun uskovainen kristitty kuulee sanan Talmud, niin

Lisätiedot

SPITAALINEN, SOKEA JA KALJUPÄINEN MIES

SPITAALINEN, SOKEA JA KALJUPÄINEN MIES SPITAALINEN, SOKEA JA KALJUPÄINEN MIES Abu Huraira kertoi, että hän kuuli Allaahin lähettilään sanovan, Allaah halusi koetella kolmea israelilaista, jotka olivat spitaalinen mies, sokea mies ja kaljupäinen

Lisätiedot

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 BKT asukasta kohden vuonna 2012 ( ) 50 000 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 40 000 47 957 Bruttokansantuote laski vuonna 2012 huomattavasti Varsinais-Suomessa, kuten muissakin Etelä- Suomen

Lisätiedot

Yliopistoista saatavien tietojen tiedosto- ja tietuekuvaus 01.12.2011

Yliopistoista saatavien tietojen tiedosto- ja tietuekuvaus 01.12.2011 TKUVAYO.doc/htr Yliopistoista saatavien tietojen tiedosto- ja tietuekuvaus 01.12.2011 Opiskelutiedot Tätä tietuekuvausta käytetään opiskelutietojen tietojenvälityksessä yliopistoista Kelaan kerran kuukaudessa

Lisätiedot

KiVa Koulu -ohjelma. Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella

KiVa Koulu -ohjelma. Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella KiVa Koulu -ohjelma Koulumme on yksi 2260:sta suomalaiskoulusta,

Lisätiedot

POSTERINÄYTTELY JA KILPAILU

POSTERINÄYTTELY JA KILPAILU POSTERINÄYTTELY JA KILPAILU Farmasian Päivien 2014 Posterinäyttely järjestetään 14. 16.11.2014. Esillä ovat alan merkittäviä toiminnan kehittämiseen ja tutkimukseen liittyviä töitä. Farmasian Päivien kilpailuun

Lisätiedot

HUUHAA PUUHAA. MIESTEN SALONKI näyttely 12.6.2010 2.1.2011

HUUHAA PUUHAA. MIESTEN SALONKI näyttely 12.6.2010 2.1.2011 Olli-Pekka Riihikoski: Matkamuotokuvamaalari, 1983 öljyväri, 45x35 cm HUUHAA PUUHAA MIESTEN SALONKI näyttely 12.6.2010 2.1.2011 HYÖRIVÄ PYÖRIVÄ TAIDEKARUSELLI Heinäsen taidesäätiön naivistisen taiteen

Lisätiedot

Kalevala-projekti 2012-2013

Kalevala-projekti 2012-2013 Kalevala-projekti 2012-2013 Turun Normaalikoulu 4B Jarno Nieminen, Henna Laaksonen, Riikka Haavisto, Jutta Digert Kalevala-projekti toteutettiin syksyn 2012 aikana, osana Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen

Lisätiedot

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus Lyhyesti Luovista Luovissa saat olla oma itsesi Luovi on valtakunnallisesti toimiva ammatillinen erityisoppilaitos. Luovin henkilöstö huomioi jokaisen opiskelijan yksilönä. Luovilaiset ymmärtävät, että

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

Kirjakori 2012 Lastenkirjainstituutti / Päivi Nordling 22.3.2013

Kirjakori 2012 Lastenkirjainstituutti / Päivi Nordling 22.3.2013 Kirjakori 2012 Lastenkirjainstituutti / Päivi Nordling 22.3.2013 Kirjakori 2012 lyhyesti -näyttelyssä on esillä 1417 kirjaa. Kirjat on saatu lahjoituksina 119 kustantajalta. Kirjoja pyydettiin 183 kustantajalta,

Lisätiedot

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola Lataa Kirjailija: Tuomo Suntola ISBN: 9789526723686 Sivumäärä: 290 Formaatti: PDF Tiedoston koko:

Lisätiedot

E-kirjat. ja uusi Ellibsin käyttöliittymä

E-kirjat. ja uusi Ellibsin käyttöliittymä E-kirjat ja uusi Ellibsin käyttöliittymä Miksi e-kirja? Tablettien yleistyessä luettavat kirjat kulkevat kätevästi mukana Tekstin kokoa voi säätää oman mieltymyksen mukaisesti, fonttiakin voi halutessaan

Lisätiedot

Yhdessä yritysten puolesta! Kuljetustuki ja dieselvero

Yhdessä yritysten puolesta! Kuljetustuki ja dieselvero Yhdessä yritysten puolesta! Kuljetustuki ja dieselvero Suomi on saari (pois lukien Venäjän vienti) -> 90 % Suomen viennistä kulkee satamien kautta Yritysten sijaintipaikkaan ja toimintaedellytyksiin vaikuttavat

Lisätiedot

Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä. Pieksämäen kylät ry 12.5.2015

Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä. Pieksämäen kylät ry 12.5.2015 Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä Pieksämäen kylät ry 12.5.2015 Palveluja ajetaan alas sattumanvaraisesti Oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee Jopa hallintokuntien välillä on tiedonkulun

Lisätiedot

1950 Kaarina Sillankorvantie 23a

1950 Kaarina Sillankorvantie 23a ANU TUOMI ANU VAISTO 1950 Kaarina Sillankorvantie 23a taidemaalari 21380 Aura www.anutuomi.fi 0449064950 Taidemaalariliiton jäsen Arte ry:n kunniajäsen Arten gallerioiden Joe s ja Titanik perustajajäsen

Lisätiedot

Jäämistösuunnittelu. Antti Kolehmainen Timo Räbinä

Jäämistösuunnittelu. Antti Kolehmainen Timo Räbinä Jäämistösuunnittelu Antti Kolehmainen Timo Räbinä TALENTUM HELSINKI 2012 2012 Talentum Media Oy ja tekijät ISBN 978-952-14-1740-5 Kansi: Outi Pallari Taitto: NotePad BALTOprint, Liettua 2012 Palaute kirjasta:

Lisätiedot

Asiamiestutkinto 26.4.2016 Tavaramerkkioikeus TEOLLISOIKEUSASIAMIES- LAUTAKUNTA. OSIO 2. (enintään 85 pistettä) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä)

Asiamiestutkinto 26.4.2016 Tavaramerkkioikeus TEOLLISOIKEUSASIAMIES- LAUTAKUNTA. OSIO 2. (enintään 85 pistettä) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä) 1 (5) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä) Asiakkaasi miettivät uusia tavaramerkkejä ja kysyvät mielipidettäsi merkkien erottamiskyvystä. Kerro asiakkaillesi lyhyesti perustellen, katsottaisiinko alla olevat

Lisätiedot

Tunnettujen taiteilijoiden tekemiä hautamuistomerkkejä Malmin hautausmaalla

Tunnettujen taiteilijoiden tekemiä hautamuistomerkkejä Malmin hautausmaalla Tunnettujen taiteilijoiden tekemiä hautamuistomerkkejä Malmin hautausmaalla 1 24 19-289 Auriala: Aimo Tukiainen, 1981 Aimo Tukiainen (s.1917 k.1996) kuului sodanjälkeisten vuosien keskeisimpiin suomalaisiin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Taivas, Jumalan kaunis koti

Nettiraamattu lapsille. Taivas, Jumalan kaunis koti Nettiraamattu lapsille Taivas, Jumalan kaunis koti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

HANNU ARTINAHO s.1946 TEOKSIA KOKOELMISSA MM. :

HANNU ARTINAHO s.1946 TEOKSIA KOKOELMISSA MM. : HANNU ARTINAHO s.1946 TEOKSIA KOKOELMISSA MM. : EDUSKUNNAN KOKOELMAT AINEEN SÄÄTIÖ SANOMALEHTI KALEVA RAUMAN SEUDUN OSUUSPANKKI RAUMAN KAUPUNKI PORIN KAUPUNKI CEDERCREUTZIN MUSEO, HARJAVALTA TURUN KAUPUNKI

Lisätiedot

Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat nosteessa

Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat nosteessa Tietue 1 / 2016 Tietue on Jyväskylän yliopiston kirjaston lehti, joka ilmestyy verkossa neljä kertaa vuodessa. ISSN-L 1798-4890 ISSN 1798-4890 Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat

Lisätiedot

Ennakkovaroitustoimintojen sekä. uuden teknologian hyödyntäminen. toteutuspöytäkirjamenettelyssä

Ennakkovaroitustoimintojen sekä. uuden teknologian hyödyntäminen. toteutuspöytäkirjamenettelyssä Ennakkovaroitustoimintojen sekä uuden teknologian hyödyntäminen toteutuspöytäkirjamenettelyssä Toteutuspöytäkirjamenettely Toteutuspöytäkirjan käyttö alkoi viime vuosituhannen vaihteessa, samassa yhteydessä

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

Sano minulle kuva. Kokemuksia kuvailusta Caj Bremerin valokuvanäyttelyssä Ateneumin taidemuseossa. Teksti: Maija Karhunen

Sano minulle kuva. Kokemuksia kuvailusta Caj Bremerin valokuvanäyttelyssä Ateneumin taidemuseossa. Teksti: Maija Karhunen Kokemuksia kuvailusta Caj Bremerin valokuvanäyttelyssä Ateneumin taidemuseossa Teksti: Maija Karhunen n verkkojulkaisuja 3:2010 Valtion Taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki sivu 2 / 5 Kuvailutulkkaus

Lisätiedot

Empatiaosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Empatiaosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Empatiaosamäärä EQ Nimi: ******************************************************************************** Luen jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1. Huomaan

Lisätiedot

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa Eskarista ekalle eskariope mukana ekaluokan alussa Taustaa: Kemi mukana Kelpo-kehittämistoiminnan 1. aallossa lv. 2008-2009 alkaen Tavoite: Esi- ja perusopetuksen nivelvaiheen kehittäminen ja yhteistyön

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Elävät taulut ELÄVÄT TAULUT TAIDEKIERROKSEN TEOKSET:

Elävät taulut ELÄVÄT TAULUT TAIDEKIERROKSEN TEOKSET: Elävät taulut Elävät taulut Elävät taulut -taidekierros on suunnattu koululaisille ja lapsiperheille. Kierrokselle on valittu muutamia Hedmanin taidekokoelman suosituimmista taideteoksista. Tarjolla on

Lisätiedot

Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja. Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014

Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja. Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014 Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014 Taidetoimikunnan tehtävät Alueelliset taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimiä,

Lisätiedot

OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5)

OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5) OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS MUNKSJÖ OYJ (Y-TUNNUS 2480661-5) Hyväksytty Munksjö Oyj:n varsinaisessa yhtiökokouksessa 6.4.201613.5.2013 SISÄLTÖ 1 Nimitystoimikunnan tarkoitus...3

Lisätiedot

Kotiseutuihminen. - maailmankansalainen. Tapio Koski. Aulis Aarnion haastattelu

Kotiseutuihminen. - maailmankansalainen. Tapio Koski. Aulis Aarnion haastattelu Tapio Koski Kotiseutuihminen - maailmankansalainen Aulis Aarnion haastattelu Tänään on 23. päivä huhtikuuta 2007. Istun nokitusten emeritusprofessori Aulis Aarnion kanssa Tampereen Siilinkarin kahvilassa

Lisätiedot

TERAPIAT SUREVAN TUKENA

TERAPIAT SUREVAN TUKENA TERAPIAT SUREVAN TUKENA Esimerkkejä terapian mahdollisuuksista Asta Suomi: YTT, Psykoterapeutti (psykodynaaminen ja ratkaisukeskeinen orientaatio) SURU ON KOKEMUKSENA VAPAASTI ELÄVÄ OUTI JÄNTTI: FM, VAATIVAN

Lisätiedot

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Lisätiedot

Isak Wilhem Yrjänheikin sukuseuran perustamiskokous 19. 07. 2015 Pessalompossa Jupon Erä ry;n Ampumaurheilukeskuksessa Kaaraneskoskentie 158.

Isak Wilhem Yrjänheikin sukuseuran perustamiskokous 19. 07. 2015 Pessalompossa Jupon Erä ry;n Ampumaurheilukeskuksessa Kaaraneskoskentie 158. PÖYTÄKIRJA Isak Wilhem Yrjänheikin sukuseuran perustamiskokous 19. 07. 2015 Pessalompossa Jupon Erä ry;n Ampumaurheilukeskuksessa Kaaraneskoskentie 158. 1 Kokouksen avaus Kokouksen avasi hankkeen käynnistäjä

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa?

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Tuomo Alasoini Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Teknologinen kehitys muuttaa työtä vauhdilla. Digitaaliset alustat tarjoavat uusia mahdollisuuksia jakaa työtä ja tehdä työtarjouksia ihmisille,

Lisätiedot

Merkintöjen tekeminen pohjakuvaan Libre Officella v.1.2

Merkintöjen tekeminen pohjakuvaan Libre Officella v.1.2 v.1.2 Tämän ohjeen avulla voit piirtää omia merkintöjäsi olemassa olevan pohjakuvan päälle. Ohje on tehty käyttäen LibreOfficen versiota 5.0, mutta se toimii melko hyvin myös vanhempien versioiden kanssa.

Lisätiedot

Luonto on tärkeintä mitä ihmisellä on! ja varsinkin vesi!!

Luonto on tärkeintä mitä ihmisellä on! ja varsinkin vesi!! Luonto on tärkeintä mitä ihmisellä on! ja varsinkin vesi!! Luonto on meidän kotimme! Teksti ja kuvat: Janne Gröning Kaikki aineellinen, mitä ihminen tarvitsee jokapäiväisessä elämässään, tulee luonnosta,

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. 3 2006 = 2005 + 2007 +?. Valitse sopiva luku?-merkin paikalle. A) 2005 B) 2006 C) 2007 D) 2008 E) 2009 2. Viereisiin kortteihin on kirjoitettu kuusi lukua. Mikä

Lisätiedot

Tämä opas on tarkoitettu opettajaylläpitäjille, jotka eivät ole ennen käyttäneet TwinSpacea. Neuvomme, kuinka:

Tämä opas on tarkoitettu opettajaylläpitäjille, jotka eivät ole ennen käyttäneet TwinSpacea. Neuvomme, kuinka: Tervetuloa Opas TwinSpaceen Tämä opas on tarkoitettu opettajaylläpitäjille, jotka eivät ole ennen käyttäneet TwinSpacea. Neuvomme, kuinka: - Pääset TwinSpaceen - Muokkaat profiiliasi - Luot toimintaa projektille

Lisätiedot

SIBELIUS150 - ILTAMAT. Ainola-interiöörin on koonnut tekstiiliartesaani Leena Gustafsson

SIBELIUS150 - ILTAMAT. Ainola-interiöörin on koonnut tekstiiliartesaani Leena Gustafsson Ainola-interiöörin on koonnut tekstiiliartesaani Leena Gustafsson SIBELIUS150 - ILTAMAT Tmi Arja Kitola, Retkitie 6, 23100 Mynämäki +358 50 441 8660, arja.kitola@tmikitola.fi www.tmikitola.fi Sibelius-iltamat

Lisätiedot

Liite 5 Sanna Leena Saarinen: Aistiseikkailu 3 Matka maailman ympäri jatkuu (PS kustannus 2016) Kille Kani Helsinki

Liite 5 Sanna Leena Saarinen: Aistiseikkailu 3 Matka maailman ympäri jatkuu (PS kustannus 2016) Kille Kani Helsinki Liite 5 Sanna Leena Saarinen: Aistiseikkailu 3 Matka maailman ympäri jatkuu (PS kustannus 2016) Kille Kani Helsinki Torikojun laatikoiden sisällöt eivät ole hyvässä järjestyksessä. Auta Kille Kania järjestämään

Lisätiedot

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI 1. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti ke 21.8. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa kuullaan Sergei Prokofjevin teos Pekka ja susi, joka kertoo

Lisätiedot

Museoiden jaottelu pääpiirteissään

Museoiden jaottelu pääpiirteissään Suomen museot Suomessa on yli tuhat museota (yksi museo 5000 asukasta kohden) Pääosa museoista on kulttuurihistoriallisia museoita Suuri osa museoista on pieniä Ammatillisesti hoidettuja (museoammatillinen

Lisätiedot

My Silence - Hiljaisuuden ääni Kuopion taidemuseo

My Silence - Hiljaisuuden ääni Kuopion taidemuseo b My Silence - Näyttely keskittyy hiljaisuuteen, teoksiin, jotka ovat vähäeleisiä ja pelkistettyjä, mutta yksinkertaisuudessaan syvällisiä ja vaikuttavia. Näyttelyssä ei ole teoslappuja. Olennaista on

Lisätiedot

TimeEdit henkilökunnan ohje

TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT-OHJE 1 (13) TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT WEB... 2 TYÖJÄRJESTYKSET... 2 TYÖJÄRJESTYKSET NÄKYMÄT JA HAKUEHDOT... 4 VARAA TILA... 5 VARAA AUTO... 6 NÄYTÄ OMAT VARAUKSET... 6 TEE POISSAOLOILMOITUS...

Lisätiedot

Ansioluettelo. Kuvanveistäjä ja valjasseppä. s. 30.5. 1957 Nakkilassa eevaliisa.sorainen@gmail.com

Ansioluettelo. Kuvanveistäjä ja valjasseppä. s. 30.5. 1957 Nakkilassa eevaliisa.sorainen@gmail.com Ansioluettelo Kuvanveistäjä ja valjasseppä Eeva-Liisa Sorainen (1987-2007 Mölsä) Liimattalantie 364, 44150 Äänekoski s. 30.5. 1957 Nakkilassa eevaliisa.sorainen@gmail.com Puhelin 050 467 1674 www.laajavaljas.net

Lisätiedot

Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa

Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Milja Laakso Asiantuntija, Lastensuojelun edunvalvojatoiminta Pelastakaa Lapset ry Maakunnallinen

Lisätiedot

Lataa LuontoFacta 2 Kasveja. Lataa

Lataa LuontoFacta 2 Kasveja. Lataa Lataa LuontoFacta 2 Kasveja Lataa ISBN: 9789510392607 Sivumäärä: 71 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.00 Mb Päivänkakkara vai peltosaunio, kissan- vai harakankello? LuontoFacta 2 - Kasveja esittelee

Lisätiedot

MARKKINOINTI, MYYNTI JA VIESTINTÄ

MARKKINOINTI, MYYNTI JA VIESTINTÄ MARKKINOINTI, MYYNTI JA VIESTINTÄ Suuri Integraatiokirja TALENTUM Helsinki 2009 Copyright 2009 Talentum Media Oy ja tekijä Kansi: Lauri Karmila Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi ISBN: 978-952-14-1424-4

Lisätiedot

SUOMALAISTEN NÄKEMYKSET KULTTUURISTA 2013: Vaikuttuneisuus taiteilijoista ja tyylisuunnista

SUOMALAISTEN NÄKEMYKSET KULTTUURISTA 2013: Vaikuttuneisuus taiteilijoista ja tyylisuunnista SUOMALAISTEN NÄKEMYKSET KULTTUURISTA : Vaikuttuneisuus taiteilijoista ja tyylisuunnista . JOHDANTO Tässä raportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jolla on selvitetty suomalaisten näkemyksiä

Lisätiedot