Uutiskirjeen sisältö. Seminaari ohjelmistokehityksen ja ITpalvelutuotannon. Keskustelutilaisuus julkisen hallinnon standardisalkusta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "21.03.2011. Uutiskirjeen sisältö. Seminaari ohjelmistokehityksen ja ITpalvelutuotannon. Keskustelutilaisuus julkisen hallinnon standardisalkusta"

Transkriptio

1 Uutiskirjeen sisältö Seminaari ohjelmistokehityksen ja ITpalvelutuotannon standardeista Ohjelmistokehityksen ja IT-palvelutuotannon standardeja käsitellään perjantaina seminaarissa, joka on tarkoitettu kaikille IT-alan yrityksille ja IT-palveluiden käyttäjille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään ja kerro samalla, mitä aihepiirejä haluaisit seminaarissa esiteltävän.»lue artikkeli kokonaisuudessaan

2 Keskustelutilaisuus julkisen hallinnon standardisalkusta Julkisen hallinnon standardisalkkua käsitellään SFS:llä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa Standardisalkku on kokoelma standardeja ja muita vastaavia määrittelyjä, joilla pyritään ohjaamaan julkisen hallinnon tietohallintoa. Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan tilaisuuteen viimeistään 31.3.»Lue artikkeli kokonaisuudessaan CENin terveydenhuollon tietotekniikan komitea sai uuden puheenjohtajan Brysselissä alkukuusta pidetyssä kokouksessa. Lue Alpo Värrin matkaraportit sekä tästä että SAMDkokouksesta.»Lue artikkeli kokonaisuudessaan Tulossa: Biometristen tunnistusmenetelmien seminaari Torstaina järjestettävässä seminaarissa biometrisen tiedon hyödyntämistä esitellään sekä kaupallisten sovellusten että viranomaisten näkökulmasta.»lue artikkeli kokonaisuudessaan Helsingin Tietojenkäsittely-yhdistyksen Tietohallintokerho piti laadukkaiden IT-palveluiden teemasarjaan kuuluvan kokouksensa SFS:llä maaliskuun alussa. Keskustelua herättivät etenkin kysymykset pilvipalveluista.»lue artikkeli kokonaisuudessaan Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN, CENELEC ja ETSI ovat perustaneet yhteisen työryhmän laatimaan standardia tietotekniikan esteettömyydestä. SFS julkaisi asiasta tiedotteen »Lue artikkeli kokonaisuudessaan Standardeilla menestystä liiketoimintaan -iltapäiväseminaari järjestetään Tampereella torstaina Ilmoittaudu mukaan maaliskuun loppuun mennessä. Tilaisuus on maksuton.»lue artikkeli kokonaisuudessaan

3 Tulevat seurantaryhmien kokoukset»lue artikkeli kokonaisuudessaan Kansainvälisiä standardisointikokouksia»lue artikkeli kokonaisuudessaan Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Malminkatu 34, Helsinki puh Sähköposti: Tilaa uutiskirje tästä

4 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu Seminaari ohjelmistokehityksen ja ITpalvelutuotannon standardeista Suomen Standardisoimisliitto SFS ja Finnish Software Measurement Association FiSMA ry järjestävät perjantainta tietoiskun ohjelmistotuotannon ja IT-palvelukehityksen standardeista. Seminaari on tarkoitettu kaikille IT-yrityksille ja IT-palvelujen käyttäjille. Seminaariin osallistujat oppivat tuntemaan käsiteltyjä standardeja ja pystyvät entistä paremmin hyödyntämään standardeja oman toiminnan kehittämiseksi. Seminaarissa käsitellään yksityiskohtaisemmin kahta aihepiiriä: pienten ohjelmistoyksiköiden tarvitsemat prosessit ja IT-palvelujen hallinta. Molemmista aihepiireistä on jo valmiita standardeja (ISO/IEC ja ISO/IEC standardiperheet), mutta myös laajennuksia on tekeillä. Lisäksi esitellään SPICE- ja CMMI-mallien viimeaikaiset julkistukset ja nähtävillä oleva jatkokehitys. Seminaarissa voidaan käsitellä muitakin osanottajien toivomia standardoinnin aihepiirejä käytettävissä olevan ajan puitteissa. Käytännön järjestelyjen johdosta toivomme ilmoittautumista viimeistään tiistaina Seminaari on osanottajalle ilmainen. Osallistua voi joko aamupäivään tai iltapäivään erikseen tai yhdessä. Kerro ilmoittautumisesi lisäksi, mistä aihepiireistä olet itse kiinnostunut ja toivot käsiteltävän tässä seminaarissa! Lisätietoja seminaarista antaa ensisijaisesti Risto Nevalainen (sähköposti etunimi. Uutiskirjeen muut artikkelit:

5 Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Malminkatu 34, Helsinki puh Sähköposti: Tilaa uutiskirje tästä

6 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu Keskustelutilaisuus julkisen hallinnon standardisalkusta Julksien hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnan (JUHTAn) alainen JHS-jaosto järjestää keskustelutilaisuuden julkisen hallinnon standardisalkusta. Standardisalkulla tarkoitetaan tässä kokoelmaa standardeja ja muita vastaavia määrittelyjä, joilla pyritään ohjaamaan julkisen hallinnon tietohallintoa. Erityinen paino on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden edistämisellä. Standardisalkkuun liittyviä asioita ovat julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurityö, laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta (tietohallintolaki) sekä julkisen hallinnon yhteentoimivuusportaali. Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta fi/web/guest/jhs/projects/standardisalkku/keskustelutilaisuus_ Ilmoittaudu mukaan viimeistään Tilaisuus on maksuton ja se järjestetään SFS:n kokouskeskuksessa osoitteessa Malminkatu 34, Kamppi, Helsinki. Lisätietoja antaa Juha Vartiainen Uutiskirjeen muut artikkelit:

7 Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Malminkatu 34, Helsinki puh Sähköposti: Tilaa uutiskirje tästä

8 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu CEN/TC 251:n puheenjohtajana aloitti hollantilainen Robert Stegwee. Sekä tästä että sitä seuraavana päivänä pidetystä SAMD-kokouksesta kerrotaan Alpo Värrin matkaraporteissa, jotka ovat luettavissa osoitteessa html. Uutiskirjeen muut artikkelit:

9 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu Tulossa: Biometristen tunnistusmenetelmien seminaari Iltapäivällä 5.5. järjestettävä seminaari kokoaa yhteen biometriikan alan keskeiset toimijat Suomessa. Seminaarin esitykset tarjoavat läpileikkauksen tärkeimpiin suomalaisiin kaupallisiin sovelluksiin ja tutkimukseen sekä viranomaisnäkökulman biometrisen tiedon hyödyntämisen ajankohtaisiin kysymyksiin. Seminaarin järjestäjä on SFS:n biometriikan standardisoinnin seurantaryhmä, joka on alan kattavin keskustelufoorumi Suomessa. Seurantaryhmän päätehtävä on muodostaa Suomen kanta kansainvälisen JTC1/SC 37 -komitean standardiluonnoksiin. Lisäksi tällä hetkellä työn alla on kansainvälisen biometriikkasanastostandardin suomenkielinen käännös. Seminaarin ohjelma julkaistaan SFS:n IT-standardisoinnin internetsivuilla viikolla 13. Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet lähetetään samaan aikaan myös kaikille IT-standardisoinnin uutiskirjeen tilaajille. Lisätietoja biometriikan alan standardisoinnista antaa Juha Vartiainen fi). Uutiskirjeen muut artikkelit:

10 Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Malminkatu 34, Helsinki puh Sähköposti: Tilaa uutiskirje tästä

11 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu Helsingin Tietojenkäsittely-yhdistyksen Tietohallintokerho piti SFS:ssä laadukkaiden ITpalveluiden teemasarjaan kuuluvan kokouksen torstaina Aihe on läheinen SFS:lle, sillä standardien ja standardisoinnin avulla pyritään kohti laadukkaampia ratkaisuja ja palveluja. Tilaisuudessa SFS:n Risto Pulkkanen kertoi ISO standardiperheen laadunhallinnan periaatteista ja SFS:n tarjoamista palveluista. SFS:n IT-standardisointia esitteli Hillevi Vuori (kuvassa). Eniten keskustelua syntyi pilvipalveluista. Se on ajankohtainen aihe myös ITstandardisoinnissa, sillä ISOssa tehdään parhaillaan pilvipalveluihin liittyvää Study Group -raporttia. Raporttia varten analysoidaan muissa organisaatioissa laaditut ja laadittavat standardit ja kartoitetaan samalla standardisointitarpeet. Pilvipalvelujen standardisointia seuraa SFS:ssä seurantaryhmä SR 310 Verkkosovellukset. Lisätietoja seurantaryhmän toiminnasta antaa Hillevi Vuori Uutiskirjeen muut artikkelit:

12 Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Malminkatu 34, Helsinki puh Sähköposti: Tilaa uutiskirje tästä

13 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN, CENELEC ja ETSI ovat perustaneet yhteisen työryhmän laatimaan standardia tietotekniikan esteettömyydestä. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa tunnustetaan vammaisten ja iäkkäiden ihmisten perusoikeudet osallistua yhteiskunnan toimintaan tasaarvoisesti. Euroopan komissio on tukenut näitä perusoikeuksia toimeksiannolla eurooppalaisille standardisoimisjärjestöille. Nyt on käynnissä toimeksiannon (M/376) toinen vaihe, jonka toteuttamiseksi CEN, CENELEC ja ETSI perustivat työryhmän laatimaan standardia tietotekniikan esteettömyydestä. Tulevaan standardiin on pyrkimys saada koottua kaikki ICT-tuotteiden ja -palveluiden esteettömyyden kannalta olennaiset toimintavaatimukset. Standardin avulla hankintaprosessit helpottuvat ja tuotteiden yhdenmukaisuus on mahdollista arvioida. Standardi helpottaa siis sekä tuotteen hankkijan että tarjoajan työtä. SFS julkaisi työryhmän perustamisesta tiedotteen Lisätietoja mandaatista 376 ja I vaiheen raporteista on osoitteessa DATSCG_M376_started.htm. Tähän työhön liittyen CEN, CENELEC ja ETSI järjestävät avoimen työpajan aiheenaan "European Accessibility requirements in public procurement of ICT products and services". Kutsu, ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät CENin internetsivuilta. Lisätiedot: Hillevi Vuori, sähköposti: etunimi.sukunimi@sfs.fi. Uutiskirjeen muut artikkelit:

14 Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Malminkatu 34, Helsinki puh Sähköposti: Tilaa uutiskirje tästä

15 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu Standardisointi on esillä Tampereella 7.4. järjestettävässä seminaarissa "Standardeilla menestystä liiketoimintaan". Iltapäivän kestävässä SFS ja SFS:n muutamat toimialayhteisöt kertovat eri alojen standardisoinnista ja standardisoinnin hyödyistä. Mukana on myös yrityspuheenvuoroja. Seminaarista kerrotaan lisää sivulla tampere html. Uutiskirjeen muut artikkelit:

16 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu Tulevia kotimaisia kokouksia ja seminaareja: Pvm Paikka Aihe tai ryhmä SFS SR 310 Verkkosovellukset SFS SR 301 Terveydenhuollon tietotekniikka SFS SR 302 Biometriikka SFS SR 308 IT-hallintatavat VTT SR 307 Tietoturvatekniikat SFS SR 309 Automaattinen tunnistus ja tiedonkeruu Lisätietoja: Sari Lamminaho Uutiskirjeen muut artikkelit:

17 Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Malminkatu 34, Helsinki puh Sähköposti: Tilaa uutiskirje tästä

18 Tulosta artikkeli Uutiskirjeen etusivu Tulevien kansainvälisten kokousten lista on kokonaisuudessaan luettavissa ITstandardisoinnin internetsivulla Uutiskirjeen muut artikkelit:

Ilmoittaudu nyt! Biometriikkaseminaari 5.5.2011

Ilmoittaudu nyt! Biometriikkaseminaari 5.5.2011 27.04.2011 Uutiskirjeen sisältö Kuopion kokoukseen tervydenhuollon IT-osaajia ympäri maailmaa Aamukahvitilaisuus projektinhallinnan kv. standardeista Torstaina 5.5.2011 järjestettävässä seminaarissa biometrisen

Lisätiedot

Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012

Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012 08.03.2012 Uutiskirjeen sisältö Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012 Tervetuloa kuulemaan asiantuntijoiden näkemyksiä IT-hallinnan parhaista käytännöistä ja niiden hyödyistä keskiviikkona

Lisätiedot

Pilveä standardisoidaan monessa ryhmässä

Pilveä standardisoidaan monessa ryhmässä 14.10.2011 Uutiskirjeen sisältö Pilvipalveluita koskevien standardien laadinta on alkamassa mm.verkkosovellusten ja tietoturvatekniikkojen ISOn alikomiteoissa.»lue artikkeli kokonaisuudessaan Ohjelmointikieli

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden mittaamisen standardi suomeksi

Tietoturvallisuuden mittaamisen standardi suomeksi 08.02.2011 Uutiskirjeen sisältö Tietoturvallisuuden mittaamisen kansainvälinen standardi SFS-ISO/IEC 27004 on julkaistu suomeksi. Standardi auttaa mm. löytämään mittareita, joilla voidaan arvioida hallintajärjestelmän

Lisätiedot

IT-standardisoinnin henkilöstö keväällä

IT-standardisoinnin henkilöstö keväällä 27.01.2012 Uutiskirjeen sisältö Antti Saari on aloittanut työnsä IT-standardisoinnin asiantuntijana. Hän toimii Juha Vartiaisen vanhempainvapaan sijaisena toukokuulle saakka.»lue artikkeli kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Elina Huttunen IT-standardisoinnin uusi asiantuntija

Elina Huttunen IT-standardisoinnin uusi asiantuntija 16.11.2011 Uutiskirjeen sisältö IT:n ja standardisoinnin lähitulevaisuutta esitellään 15.12.2011 Onnistuneen osallistumisen vinkkejä kansainväliseen kokoukseen IT-standardisoinnin uusi asiantuntija Elina

Lisätiedot

Tunnelmia IT-standardisoinnin jouluglögeiltä

Tunnelmia IT-standardisoinnin jouluglögeiltä 21.12.2011 Uutiskirjeen sisältö Glögitilaisuudessa kerrottiin uusista standardisointialueista ja pohdittiin kuntauudistuksen myötä tulevia tietoteknisiä haasteita. Täysin uudenlaisia työtapoja ja sosiaalisen

Lisätiedot

22.06.2011. Merkistöstandardi päivitetty. Uutiskirjeen sisältö. Merkistöstandardi päivitetty. Anturiverkkokokous Helsingissä elokuussa

22.06.2011. Merkistöstandardi päivitetty. Uutiskirjeen sisältö. Merkistöstandardi päivitetty. Anturiverkkokokous Helsingissä elokuussa 22.06.2011 Uutiskirjeen sisältö Merkistöstandardista ISO/IEC 10646 on ilmestynyt uusi versio. Siinä on yhdistetty yhteen dokumenttiin aiemmin liitteinä olleet täydennykset ja korjaukset. Standardissa on

Lisätiedot

Standardisoinnin edut

Standardisoinnin edut Standardisoinnin edut Palvelinkeskusten resurssitehokkuus Juha Vartiainen Suomen standardisoimisliitto SFS ry 27.11.2012 standardisointi en standardization sv standardisering fr normalisation de normung

Lisätiedot

Ohjelma Tilaisuuden avaus Susanna Vahtila, SFS Standardisointijärjestelmä; CEN, ISO ja SFS Antti Karppinen, SFS

Ohjelma Tilaisuuden avaus Susanna Vahtila, SFS Standardisointijärjestelmä; CEN, ISO ja SFS Antti Karppinen, SFS Ohjelma 13.00 Tilaisuuden avaus Susanna Vahtila, SFS 13.10 Standardisointijärjestelmä; CEN, ISO ja SFS Antti Karppinen, SFS 13.30 Miten vaikutetaan prosessit, kokoukset, kommentointi Juha Vartiainen, SFS

Lisätiedot

Terveydenhuollon tietotekniikka. Seminaari 5.9.2012

Terveydenhuollon tietotekniikka. Seminaari 5.9.2012 Terveydenhuollon tietotekniikka Seminaari 5.9.2012 Seminaarin ohjelma 13.00-13.30 Terveydenhuollon ohjelmistojen kansalliset laatuvaatimukset Teemupekka Virtanen, STM 13.30-14.00 Lääkinnällisten laitteiden

Lisätiedot

SFS hakee asiantuntijaa IT-standardisointitiimiin

SFS hakee asiantuntijaa IT-standardisointitiimiin 25.08.2011 Uutiskirjeen sisältö Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä -sarja suomennettu Uusi eurooppalais-suomalainen tekstinlajittelustandardi SFS hakee kolmihenkiseen tiimiinsä IT-asiantuntijaa, jonka

Lisätiedot

IT-standardisointia ihmisten ja yritysten hyödyksi

IT-standardisointia ihmisten ja yritysten hyödyksi IT-standardisointia ihmisten ja yritysten hyödyksi IT-standardisointia ihmisten ja yritysten hyödyksi Tietoturvallisuus, IT:n johtaminen ja palveluiden hallinta. Ohjelmistotuotanto ja tekoäly. Esimerkiksi

Lisätiedot

Eurooppalainen standardisointi CEN/CENELEC yhteistyö hankkeissa. SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki

Eurooppalainen standardisointi CEN/CENELEC yhteistyö hankkeissa. SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki Eurooppalainen standardisointi CEN/CENELEC yhteistyö hankkeissa SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki Eurooppalainen standardisointi Eri julkaisuvaihtoehdot standardi vai jokin muu standardisointijulkaisu

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA TULEVAISUUDEN STANDARDEIHIN FORUM 2014 4.11. 2014

NÄKÖKULMIA TULEVAISUUDEN STANDARDEIHIN FORUM 2014 4.11. 2014 NÄKÖKULMIA TULEVAISUUDEN STANDARDEIHIN FORUM 2014 4.11. 2014 1 FORUM tapahtumat: Pitkä perinne, monipuolisia ja ajankohtaisia teemoja 2006 Standardeilla menestystä liiketoimintaan 2007 Hyödy standardeista

Lisätiedot

Miten ja missä standardeja laaditaan. Asiantuntija Ville Saloranta METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry

Miten ja missä standardeja laaditaan. Asiantuntija Ville Saloranta METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry Miten ja missä standardeja laaditaan Asiantuntija Ville Saloranta METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry Esityksen sisältö Suomen kansallinen järjestelmä ja METSTA Kuka standardit laatii?

Lisätiedot

Miniopas standardeista

Miniopas standardeista Miniopas standardeista Hei! Tiestitkö, että maailma toimii standardien avulla? Kädessäsi on perustietopaketti standardisoinnista. Lue ainakin tämän verran on PAKKO tietää! 10 faktaa standardeista 1. Mikä

Lisätiedot

Liikennepolttonesteiden standardisointi

Liikennepolttonesteiden standardisointi Kehittyvä öljy - mukana jokaisen arjessa Liikennepolttonesteiden standardisointi Perustietoja liikennepolttonesteiden standardisoinnista Öljy- ja biopolttoaineala ry helmikuu 2018 Pitkä valmisteluprosessi

Lisätiedot

Delegaattivalmennus

Delegaattivalmennus Delegaattivalmennus 1.6.2017 Organisointi raamit ja valtuutukset Menettelyt ja säännöt miten Aineisto mistä työpaperit 3 oikeaa esimerkkiä 1 Standardisointijärjestelmä CEN, ISO, SFS ja toimialayhteisöt

Lisätiedot

Standardien hankinta. Tiedottaja Jyrki Alanko, SFS 9.9.2014

Standardien hankinta. Tiedottaja Jyrki Alanko, SFS 9.9.2014 Standardien hankinta Tiedottaja Jyrki Alanko, SFS 9.9.2014 SFS:n tuotteet - 1 SFS vahvistaa vuosittain runsaat 1 500 SFSstandardia Uudet SFS-standardit ovat valtaosin eurooppalaisia EN-standardeja, joista

Lisätiedot

Suomen Standardisoimisliitto ja oppilaitosyhteistyö. INSINÖÖRIKOULUTUKSEN FOORUM 4.10.2012, Tampere

Suomen Standardisoimisliitto ja oppilaitosyhteistyö. INSINÖÖRIKOULUTUKSEN FOORUM 4.10.2012, Tampere Suomen Standardisoimisliitto ja oppilaitosyhteistyö INSINÖÖRIKOULUTUKSEN FOORUM 4.10.2012, Tampere Mitä on standardisointi? > Standardisointi on yhteisten ohjeiden ja toimintatapojen laatimista helpottamaan

Lisätiedot

13.00 Lastenvaatteiden markkinavalvonta, Jaakko Laitinen, Tukes Lastenvaatteiden valvonta tullilaboratoriossa, Leena Partanen, Tullilaboratorio

13.00 Lastenvaatteiden markkinavalvonta, Jaakko Laitinen, Tukes Lastenvaatteiden valvonta tullilaboratoriossa, Leena Partanen, Tullilaboratorio SFS:n uutiskirje 21.4.2011 SFS-seminaari lastenvaatteiden vaatimuksista Suomen Standardisoimisliitto SFS ry ja Standardisoimisyhdistys TEVASTA järjestävät seminaarin maanantaina 9.5.2011 lastenvaatteiden

Lisätiedot

SFS:n IT-standardisoinnin tilannekatsaus

SFS:n IT-standardisoinnin tilannekatsaus SFS:n IT-standardisoinnin tilannekatsaus Terveydenhuollon Atk-päivät 26.5.2010 Hillevi Vuori Suomen Standardisoimisliitto SFS Standardisoinnin keskusjärjestö Laatii standardeja yhteistyössä toimialayhteisöjensä

Lisätiedot

Tietotekniikan standardisoinnin suunta maailmalla. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Saana Seppänen 8.12.2015

Tietotekniikan standardisoinnin suunta maailmalla. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Saana Seppänen 8.12.2015 Tietotekniikan standardisoinnin suunta maailmalla Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Saana Seppänen 8.12.2015 Tietotekniikan kehitys 1820 1950 1820-luku: tietokoneen toimintaperiaate 1930-luku: algoritmit

Lisätiedot

SFS-ISO 2789:2013 Tieto ja dokumentointi Kirjastojen kansainvälinen tilastostandardi

SFS-ISO 2789:2013 Tieto ja dokumentointi Kirjastojen kansainvälinen tilastostandardi SFS-ISO 2789:2013 Tieto ja dokumentointi Kirjastojen kansainvälinen tilastostandardi Julkistustilaisuus Kirjastonjohtajien neuvottelupäivät, Lahti 1.10.2015 Markku Laitinen, Kansalliskirjasto Kirjastojen

Lisätiedot

Standardisoinnin merkitys tulevaisuudessa

Standardisoinnin merkitys tulevaisuudessa Standardisoinnin merkitys tulevaisuudessa FINAS-päivä 26.1.2017 Katri Valli Suomen Standardisoimisliitto SFS SFS ja sen rooli standardisoinnin keskusjärjestö Suomessa koordinoi kansallista standardisointia

Lisätiedot

FORUM 2014 Palvelujen tuleva standardisointi Risto Pulkkanen, SFS Finlandia-talo, Helsinki

FORUM 2014 Palvelujen tuleva standardisointi Risto Pulkkanen, SFS Finlandia-talo, Helsinki FORUM 2014 Palvelujen tuleva standardisointi 4.11.2014 Risto Pulkkanen, SFS Finlandia-talo, Helsinki Palvelujen tuleva standardisointi Painotus tuotteiden standardisoinnista palvelujen standardisointiin

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n standardointiseurantaryhmien toimintasäännöt

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n standardointiseurantaryhmien toimintasäännöt 29.2.2016 Öljy- ja biopolttoaineala ry:n standardointiseurantaryhmien toimintasäännöt Sisällys 1 Kansallinen standardointiseurantaryhmän (SR) tarkoitus ja toimiala... 1 2 Seurantaryhmän tehtävät... 2 3

Lisätiedot

Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla. Riskit hallintaan SFS-ISO 31000

Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla. Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa joudumme käsittelemään epävarmuutta joka päivä. Se,

Lisätiedot

Delegaattivalmennus. Organisointi raamit ja valtuutukset Menettelyt ja säännöt miten. 3 oikeaa esimerkkiä

Delegaattivalmennus. Organisointi raamit ja valtuutukset Menettelyt ja säännöt miten. 3 oikeaa esimerkkiä Delegaattivalmennus Organisointi raamit ja valtuutukset Menettelyt ja säännöt miten 3 oikeaa esimerkkiä 1 Ohjelma 13.00 Avaus - Antti Karppinen, SFS 13.15 Standardisointijärjestelmä CEN, ISO, SFS ja toimialayhteisöt,

Lisätiedot

SFS:n IT-standardisoinnin vuosiseminaari 16.12.2014

SFS:n IT-standardisoinnin vuosiseminaari 16.12.2014 SFS:n IT-standardisoinnin vuosiseminaari 16.12.2014 Tomi Dahlberg Tietohallinto ISO/IEC 20000 ISO/IEC 38500 Liiketoiminta Liiketoimintaprosessit ISO/IEC 30105 2 SFS:n seurantaryhmä SR 308 seuraa ISO/IEC

Lisätiedot

Eurokoodien julkaiseminen. EUROKOODI 2011 SEMINAARI 2011-12-08, Hanasaari Antti Karppinen, SFS

Eurokoodien julkaiseminen. EUROKOODI 2011 SEMINAARI 2011-12-08, Hanasaari Antti Karppinen, SFS Eurokoodien julkaiseminen EUROKOODI 2011 SEMINAARI 2011-12-08, Hanasaari Antti Karppinen, SFS Eurokoodien julkaiseminen Eurokoodien julkaisutilanne Eurokoodikokoelma 58 SFS-EN-standardia Saatavana vähintään

Lisätiedot

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n Strategia 2017

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n Strategia 2017 PEJ/AnA 25.10.2012 25.10.2012 Vaalikokous hyväksynyt 29.11.2012 Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n Strategia 2017 1. Standardisointi ja sen hyödyt Standardisointi on yhteisten ohjeiden ja toimintatapojen

Lisätiedot

Horisontti 2020 ja standardisointi. SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki

Horisontti 2020 ja standardisointi. SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki Horisontti 2020 ja standardisointi SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki Seminaarin tavoitteet Horisontti 2020 ohjelma on käynnistynyt Standardisoinnin tunnistaminen osana hankkeiden kriteeristöä

Lisätiedot

Liikennepolttonesteiden standardisointi. Perustietoja liikennepolttonesteiden standardisoinnista Öljy- ja biopolttoaineala ry Tammikuu 2016

Liikennepolttonesteiden standardisointi. Perustietoja liikennepolttonesteiden standardisoinnista Öljy- ja biopolttoaineala ry Tammikuu 2016 Liikennepolttonesteiden standardisointi Perustietoja liikennepolttonesteiden standardisoinnista Öljy- ja biopolttoaineala ry Tammikuu 2016 Pitkä valmisteluprosessi eri tahojen yhteistyö Standardit määrittelevät

Lisätiedot

PALVELUJEN STANDARDISOINTI UUSI TIE MENESTYKSEEN FORUM 2015 3.11. 2015

PALVELUJEN STANDARDISOINTI UUSI TIE MENESTYKSEEN FORUM 2015 3.11. 2015 PALVELUJEN STANDARDISOINTI UUSI TIE MENESTYKSEEN FORUM 2015 3.11. 2015 1 SFS:n rooli ja tehtävät SFS on standardisoinnin keskusjärjestö Suomessa SFS on elinkeinoelämälle ja julkishallinnolle palveluja

Lisätiedot

FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2015

FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2015 FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Pvm Versio Laatija Jakelu ja käsittely 2014-10-22 0.1 Erkki Savioja ja Risto Käsiteltäväksi hallituksen kokouksessa 22.10. Nevalainen 2014-11-11 0.2 Erkki Savioja

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

SFS:n IT-standardisointi

SFS:n IT-standardisointi SFS:n IT-standardisointi IT-standardit liiketoiminnan jatkuvuuden takeena FiSMA 3.12.2009 Hillevi Vuori Suomen Standardisoimisliitto SFS Standardisoinnin keskusjärjestö Laatii standardeja yhteistyössä

Lisätiedot

Smart cities - nyt ja huomenna

Smart cities - nyt ja huomenna Smart cities - nyt ja huomenna Älykaupungin standardit Jari Reini 14.04.2015 Standardisointi - Miksi? Minimoidaan päällekkäistä kehittämistyötä, ohjataan tietojärjestelmien kehittämistä ja saadaan aikaan

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja standardit. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö

JHS-järjestelmä ja standardit. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö JHS-järjestelmä ja standardit Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö 9.6.2010 1 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon sisäisistä standardeista

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 25.4.2018 Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalain suunniteltu sisältö Tiedonhallinnan järjestäminen tiedonhallintayksikössä Tiedonhallinnan edellyttämät

Lisätiedot

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA Jakelussa mainituille Miten huomioida oppimisvaikeudet oppikirjatyöskentelyssä? Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään kolmeen samansisältöiseen koulutukseen tiistaina 22.3.2011 klo

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

Eurokoodien julkaiseminen. 2010-11-25, Hanasaari Antti Karppinen, SFS

Eurokoodien julkaiseminen. 2010-11-25, Hanasaari Antti Karppinen, SFS Eurokoodien julkaiseminen 2010-11-25, Hanasaari Antti Karppinen, SFS Eurokoodien julkaiseminen Eurokoodien julkaisutilanne Eurokoodikokoelma 58 SFS-EN-standardia Saatavana vähintään englanninkielisinä

Lisätiedot

FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016

FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016 FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Pvm Versio Laatija Jakelu ja käsittely 2015-10-15 0.1 Erkki Savioja ja Risto Nevalainen Käsiteltäväksi hallituksen kokouksessa 15.10. 2015-11-12 0.2 Erkki Savioja

Lisätiedot

SUOMEN STANDARDISOIMISLIITTO Selvitys 1 (4) Pekka Järvinen 26.3.2012. SFS:n toiminta vuonna 2011

SUOMEN STANDARDISOIMISLIITTO Selvitys 1 (4) Pekka Järvinen 26.3.2012. SFS:n toiminta vuonna 2011 SUOMEN STANDARDISOIMISLIITTO Selvitys 1 (4) Pekka Järvinen 26.3.2012 SFS:n toiminta vuonna 2011 Seuraavassa tarkastellaan lyhyesti SFS:n toimintaa vuonna 2011 työ- ja elinkeinoministeriön ja Suomen Standardisoimisliitto

Lisätiedot

MUOVITEOLLISUUS RY:N STANDARDISOINTI-OHJESÄÄNTÖ

MUOVITEOLLISUUS RY:N STANDARDISOINTI-OHJESÄÄNTÖ 1 (7) Asiamies Minna Annala Hyväksytty 14.5.2013 Päivitetty 22.12.2017 MUOVITEOLLISUUS RY:N STANDARDISOINTI-OHJESÄÄNTÖ Sisällys 1 Standardisointi Muoviteollisuus ry:ssä... 2 2 Kansallinen seurantaryhmä...

Lisätiedot

Delegaattivalmennus

Delegaattivalmennus Delegaattivalmennus 23.11.2017 Organisointi raamit ja valtuutukset Menettelyt ja säännöt miten Aineisto mistä työpaperit 3 oikeaa esimerkkiä 1 Ohjelma 13.00 Avaus - Antti Karppinen, SFS 13.05 Standardisointijärjestelmä

Lisätiedot

Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri. Museo aloitusseminaari Kansallismuseon auditorio, Helsinki

Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri. Museo aloitusseminaari Kansallismuseon auditorio, Helsinki Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri Museo 2015 -aloitusseminaari 23.11.2011 Kansallismuseon auditorio, Helsinki 23.11.2011 Riitta Autere museo 2015 Esityksen sisältö Kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö Julkisen hallinnon suositukset Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, KuntaIT-yksikkö 26.5.2010 1 Tästä on kysymys! 2 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon

Lisätiedot

Eurokoodien jatkokehitystyö - tilannekatsaus

Eurokoodien jatkokehitystyö - tilannekatsaus Eurokoodien jatkokehitystyö - tilannekatsaus Eurokoodiseminaari 2011 Lyhenteitä CEN eurooppalainen standardisoinnin keskusjärjestö TC250 CENin tekninen komitea, joka vastaa eurokoodistandardien valmistelusta

Lisätiedot

FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014

FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014 FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Pvm Versio Laatija Jakelu ja käsittely 2013-11-01 0.1 Erkki Savioja ja Risto Käsiteltäväksi hallituksen kokouksessa 8.11. Nevalinen, FiSMA 2013-11-11 0.2 Erkki

Lisätiedot

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla 19.9.2013 Toiminnan tavoitteiden ja painopisteiden määrittely Keinot JHS Tavoite Mitä ja minkälaisia suosituksia tavoitteiden toteutumisen

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Karri Vainio, Kuntaliitto

Kommenttipuheenvuoro Karri Vainio, Kuntaliitto Kommenttipuheenvuoro Karri Vainio, Kuntaliitto Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Kokemukset ja soveltamisesimerkit Suomessa, SFS seminaari 22.10.2014 26.9.2014 Jyväskylä Tietohallinto Saumattoman

Lisätiedot

CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy

CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy SR311 Kestävä tietotekniikka CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Käyttöinsinööri Jari Niittylahti 18.12.2012 CSC lyhyesti Valtion omistama ja opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima, voittoa tavoittelematon

Lisätiedot

Standardit, mitä ne ovat? Tommi Karttaavi

Standardit, mitä ne ovat? Tommi Karttaavi Standardit, mitä ne ovat? Tommi Karttaavi 2010-05-26 Mitä standardit ovat? Standardi on jonkin tunnustetun organisaation esittämä määritelmä siitä, miten jokin asia tulisi tehdä Viralliset standardit ovat

Lisätiedot

EUROKOODIT. EN-standardit. Rakentamismääräyksistä eurokoodeihin. Rakennusten rakenteellista turvallisuutta koskeva ohjeistus muuttuu.

EUROKOODIT. EN-standardit. Rakentamismääräyksistä eurokoodeihin. Rakennusten rakenteellista turvallisuutta koskeva ohjeistus muuttuu. EUROKOODIT EN-standardit 2014 Rakentamismääräyksistä eurokoodeihin Rakennusten rakenteellista turvallisuutta koskeva ohjeistus muuttuu. Eurokoodit ovat kantavien rakenteiden suunnittelua koskevia eurooppalaisia

Lisätiedot

Menettelyjen ja sääntöjen viitekehys standardien laadinnassa Eija Mäkinen, SFS

Menettelyjen ja sääntöjen viitekehys standardien laadinnassa Eija Mäkinen, SFS Menettelyjen ja sääntöjen viitekehys standardien laadinnassa 7.2.2014 Eija Mäkinen, SFS Vaikuttaminen standardisoinnissa Osallistuminen ja aktiivisuus Kommentointi ja äänestäminen (Suomen seurantaryhmä)

Lisätiedot

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä Tommi Karttaavi 25.4.2007 JHS-järjestelmä JHS-suosituksia (julkisen hallinnon suositus) on laadittu vuodesta 1992 lähtien, jolloin JHS-järjestelmä korvasi VHS-järjestelmän Voimassa olevia

Lisätiedot

ISO 14001 uudistuu mikä muuttuu? 27.11.2014 TERVETULOA!

ISO 14001 uudistuu mikä muuttuu? 27.11.2014 TERVETULOA! ISO 14001 uudistuu mikä muuttuu? 27.11.2014 TERVETULOA! Tilaisuuden tavoite Esitellä standardin ISO 14001 uudistamisen tausta tavoitteet aikataulu Esitellä uudistuksen tuomat keskeiset muutokset uusi rakenne

Lisätiedot

SR307 Tietoturvatekniikat ISO/IEC JTC 1/SC 27 IT Security Techniques. Tietoturvallisuuden hallinta ISO/IEC 27000. Reijo Savola Johtava tutkija VTT

SR307 Tietoturvatekniikat ISO/IEC JTC 1/SC 27 IT Security Techniques. Tietoturvallisuuden hallinta ISO/IEC 27000. Reijo Savola Johtava tutkija VTT SR307 Tietoturvatekniikat ISO/IEC JTC 1/SC 27 IT Security Techniques Tietoturvallisuuden hallinta ISO/IEC 27000 Reijo Savola Johtava tutkija VTT FORUM 2013, 30.10.2013 SISÄLTÖ Työohjelma ja organisaatio

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle. Säätytalo 10.9.2013

Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle. Säätytalo 10.9.2013 Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle Säätytalo 10.9.2013 Tiistai 10.9.2013, klo 12.00 14.00 Tilaisuuden ohjelma Säätytalo, Sali 15 (Snellmaninkatu 9, 00170 Helsinki) klo 12.00 12.15

Lisätiedot

Paikkatietoverkoston toimintasuunnitelma Taustaa Verkoston käynnistyminen Paikkatietoinfrastruktuurin toteuttaminen

Paikkatietoverkoston toimintasuunnitelma Taustaa Verkoston käynnistyminen Paikkatietoinfrastruktuurin toteuttaminen Inspire-sihteeristö 1 (6) Paikkatietoverkoston toimintasuunnitelma 2013 Tämä Paikkatietoverkoston toimintasuunnitelma 2013-2014 on hyväksytty verkoston vuosikokouksessa 12.6.2013. Aiemmin 1.6.2009 perustettu

Lisätiedot

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry SÄÄNNÖT. Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymät rek. nro 46456

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry SÄÄNNÖT. Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymät rek. nro 46456 Säännöt Suomen Standardisoimisliitto SFS ry SÄÄNNÖT Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymät 2016-06-09 rek. nro 46456 Painettu Helsingissä SFS, elokuu 2016 1 Nimi Yhdistyksen nimi on Suomen Standardisoimisliitto

Lisätiedot

FORUM 2015 Palvelusektorin osa-alueita Asiantuntijapalvelut ja Asiakastyytyväisyys 3.11.2015 Risto Pulkkanen, SFS Finlandia-talo, Helsinki

FORUM 2015 Palvelusektorin osa-alueita Asiantuntijapalvelut ja Asiakastyytyväisyys 3.11.2015 Risto Pulkkanen, SFS Finlandia-talo, Helsinki FORUM 2015 Palvelusektorin osa-alueita Asiantuntijapalvelut ja Asiakastyytyväisyys 3.11.2015 Risto Pulkkanen, SFS Finlandia-talo, Helsinki Asiantuntijapalvelut (EN 16775) ja Asiakastyytyväisyys (CEN/TS

Lisätiedot

MUOVITEOLLISUUS RY:N STANDARDISOINTI-OHJESÄÄNTÖ

MUOVITEOLLISUUS RY:N STANDARDISOINTI-OHJESÄÄNTÖ 1 (7) Asiamies Minna Annala Hyväksytty 14.5.2013 Päivitetty 3.2.2016 MUOVITEOLLISUUS RY:N STANDARDISOINTI-OHJESÄÄNTÖ Sisällys 1 Standardisointi Muoviteollisuus ry:ssä... 2 2 Kansallinen seurantaryhmä...

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en) XT 21017/17 LIMITE PUBLIC BXT 25 POLGEN 64 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS SEU 50 artiklan ad hoc -työryhmän,

Lisätiedot

OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne. Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014

OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne. Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014 OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014 Aiheita RAKETTI hanke päättyi, työ jatkuu OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamat palvelut Korkeakoulujen tietohallinnon

Lisätiedot

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n standardoinnin toimintasäännöt

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n standardoinnin toimintasäännöt 15.1.2015 Öljy- ja biopolttoaineala ry:n standardoinnin toimintasäännöt 1 Kansallinen standardointiseurantaryhmä (SR) [2.2.2(4); 1.6.2(1); 1 Kansallisen standardointiseurantaryhmän työn tarkoituksena on

Lisätiedot

Pro Laadunhallinta. Standardit

Pro Laadunhallinta. Standardit Pro Laadunhallinta Standardit Mitä ovat standardit? normeja, yhteisiä toimintatapoja yleisesti hyväksyttyjä käsitteitä, esimerkiksi litran maitotölkki julkaistaan asiakirjoina sähköalalla ensimmäinen Morsen

Lisätiedot

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku Versio: 0.4 Julkaistu: Voimassaoloaika: Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Termit ja määritelmät... 2 4 Standardit julkisen hallinnon tietohallinnossa...

Lisätiedot

Biometriikka. Markku Metsämäki, SFS/SR 302 Biometriikka puheenjohtaja Guiart Oy suunnittelujohtaja

Biometriikka. Markku Metsämäki, SFS/SR 302 Biometriikka puheenjohtaja Guiart Oy suunnittelujohtaja Biometriikka, SFS/SR 302 Biometriikka puheenjohtaja Guiart Oy suunnittelujohtaja SFS on jäsenenä kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa (International Organization for Standardization) ja eurooppalaisessa

Lisätiedot

Uusi työkalu käyttöputkistojen suunnitteluun ja rakentamiseen standardin SFS-EN 15001-1 pääkohdat

Uusi työkalu käyttöputkistojen suunnitteluun ja rakentamiseen standardin SFS-EN 15001-1 pääkohdat Uusi työkalu käyttöputkistojen suunnitteluun ja rakentamiseen standardin SFS-EN 15001-1 pääkohdat Lyhenteitä SFS CEN EN pren TC Esimerkki: Suomen Standardisoimisliitto SFS ry (tai sen vahvistama standardi)

Lisätiedot

Digitaalinen tieto ja IT organisaatioiden strategiatyössä ja johtamisjärjestelmissä Tarve hyville käytännöille Tomi Dahlberg

Digitaalinen tieto ja IT organisaatioiden strategiatyössä ja johtamisjärjestelmissä Tarve hyville käytännöille Tomi Dahlberg Digitaalinen tieto ja IT organisaatioiden strategiatyössä ja johtamisjärjestelmissä Tarve hyville käytännöille Tomi Dahlberg IT:n hallinnan ja johtamisen hyvät käytännöt 22.10.2014 tomi.dahlberg@utu.fi

Lisätiedot

Delegaattivalmennus. Organisointi raamit ja valtuutukset Menettelyt ja säännöt miten. 3 oikeaa esimerkkiä

Delegaattivalmennus. Organisointi raamit ja valtuutukset Menettelyt ja säännöt miten. 3 oikeaa esimerkkiä Delegaattivalmennus Organisointi raamit ja valtuutukset Menettelyt ja säännöt miten 3 oikeaa esimerkkiä 1 Standardisointijärjestelmä CEN, ISO, SFS ja toimialayhteisöt Delegaattivalmennus 3.6.2019 Susanna

Lisätiedot

Horisontaalistandardisoinnin tulevaisuuden näkymiä

Horisontaalistandardisoinnin tulevaisuuden näkymiä Horisontaalistandardisoinnin tulevaisuuden näkymiä Uudet yhteiset standardit ympäristöanalytiikkaan? Seminaari 13.5.2014 Sari Sahlberg Lähtötilanne CEN/TC 400 on tuottanut joukon horisontaalisia standardeja

Lisätiedot

Tietohallintolain tulokset. Hannele Kerola, Jari Kallela

Tietohallintolain tulokset. Hannele Kerola, Jari Kallela Tietohallintolain tulokset Hannele Kerola, Jari Kallela EK:n lausuma 331/2010 Eduskunta edellyttää hallituksen seuraavan lainsäädännön tavoitteiden, kuten tietojärjestelmien yhteentoimivuuden ja kustannustehokkuuden,

Lisätiedot

Eurokoodi helpdesk - tilannekatsaus Timo Tikanoja

Eurokoodi helpdesk - tilannekatsaus Timo Tikanoja Eurokoodi helpdesk - tilannekatsaus 11.12.2013 Timo Tikanoja Eurokoodi help desk Perustettiin vuonna 2006 eurokoodien käyttöönoton tueksi Toimintaa rahoittavat tällä hetkellä Ympäristöministeriö, Suomen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.1.2014 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Hallituksen jäseniksi yhtiökokouksessa 29.4.2015 ehdotettavien henkilöiden cv:t

Hallituksen jäseniksi yhtiökokouksessa 29.4.2015 ehdotettavien henkilöiden cv:t Hallituksen jäseniksi yhtiökokouksessa 29.4.2015 ehdotettavien henkilöiden cv:t Maire Ahopelto Maire Ahopelto on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri. Ahopelto toimii Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 31.5.2018 Tommi Oikarinen / VM Pohdittavia asioita Neuvottelukunnan tarkoitus Neuvottelukunnan tehtäväala Neuvottelukunnan asemoituminen suhteessa tiedonhallintalakiin

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Mistä laissa on tarkoitus säätää?

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Mistä laissa on tarkoitus säätää? Kansallinen palveluarkkitehtuuri Mistä laissa on tarkoitus säätää? 17.2.2016 Ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Tiedon hallinnan ja tietohallinnon yleislainsäädäntö Hallinnon yhteisten ICT-palvelujen

Lisätiedot

Miten vaikutetaan menettelyt, säännöt, kokoukset, kommentointi Sari Sahlberg, SFS

Miten vaikutetaan menettelyt, säännöt, kokoukset, kommentointi Sari Sahlberg, SFS Miten vaikutetaan menettelyt, säännöt, kokoukset, kommentointi 1.6.2017 Sari Sahlberg, SFS Vaikuttaminen standardisoinnissa Monta tapaa osallistua ja vaikuttaa Kommentointi ja äänestäminen (suomalainen

Lisätiedot

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku

JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku JHS XXX Julkisen hallinnon standardisalkku Versio: 0.41 Julkaistu: Voimassaoloaika: Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Termit ja määritelmät... 2 4 Standardit julkisen hallinnon tietohallinnossa...

Lisätiedot

Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma 2011-2012

Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma 2011-2012 Inspire-sihteeristö 1 (8) Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma 2011-2012 Tämä Inspire-verkoston kolmannen kauden 2011-2012 toimintasuunnitelma on hyväksytty Inspire-verkoston vuosikokouksessa

Lisätiedot

Standardien merkitys jätelainsäädännössä

Standardien merkitys jätelainsäädännössä Standardien merkitys jätelainsäädännössä Uudet yhteiset standardit ympäristöanalytiikkaan seminaari SFS:ssä 13.5.2014 11:45-16:15 Malminkatu 34, Helsinki Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista (331/2013),

Lisätiedot

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT

Julkisen hallinnon suositukset. Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT Julkisen hallinnon suositukset Pekka Niemi JHS-projektipäällikkö Valtiovarainministeriö, JulkICT 3.6.2013 1 JHS-järjestelmän historiaa Valtioneuvosto päätti valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977

Lisätiedot

SFS-opas 9 Eurooppalaisen standardisoinnin perustiedot. Suomen Standardisoimisliitto SFS

SFS-opas 9 Eurooppalaisen standardisoinnin perustiedot. Suomen Standardisoimisliitto SFS SFS-opas 9 Eurooppalaisen standardisoinnin perustiedot Suomen Standardisoimisliitto SFS Päivitetty 15.2.2018 Standardisoinnin periaatteita Standardisointi on kaikille avointa Standardisointi on julkista

Lisätiedot

SFS delegaattivalmennus

SFS delegaattivalmennus SFS delegaattivalmennus ISO/TC 211, CEN/TC 287; paikkatieto Jari Reini 07.02.2014 Sisältö Paikkatieto Standardisointi Miksi? Standardisointi Hyödyt Paikkatiedon standardisointiorganisaatiot Standardien

Lisätiedot

Apuvälineiden standardit tutuiksi 13.10.2015

Apuvälineiden standardit tutuiksi 13.10.2015 Apuvälineiden standardit tutuiksi 13.10.2015 Apuvälineiden standardisointi Standardisointipäällikkö, Pertti Isoniemi, YTL 13.10.2015 1 Yleinen Teollisuusliitto YTL Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsenliitto

Lisätiedot

Lorem ipsum dolor amet mirham. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Säännöt

Lorem ipsum dolor amet mirham. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Säännöt Lorem ipsum dolor amet mirham Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Säännöt Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Säännöt Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymät 2019-06-03 rek. nro 46456 SFS 2019/08

Lisätiedot

Kuluttajia tarvitaan standardisoinnissa

Kuluttajia tarvitaan standardisoinnissa Kuluttajia tarvitaan standardisoinnissa Kuluttajia tarvitaan standardisoinnissa Standardisoinnissa tarvitaan kaikkia sidosryhmiä - valmistajia, maahantuojia, käyttäjiä, kauppaa, viranomaisia, testauslaitoksia,

Lisätiedot

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Maria Nikkilä ja Markus Rahkola, VM, 3.5.2017 ValtioExpo @VM_MariaNikkila Digitalisaatio ja julkinen

Lisätiedot

FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017

FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017 FiSMA ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Pvm Versio Laatija Jakelu ja käsittely 2016-10-13 0.1 Erkki Savioja ja Risto Nevalainen Käsiteltäväksi hallituksen kokouksessa 27.10. 2016-10-27 0.2 Erkki Savioja

Lisätiedot

Akustiikka ja standardisointi

Akustiikka ja standardisointi Asiantuntija Kimmo Konkarikoski METSTA Akustiikka ja standardisointi Standardisointiin osallistumiseen ja vaikuttamiseen on omat järjestelmälliset väylänsä, jotka on hyvä tuntea. Standardisointi hyödyttää

Lisätiedot

Miten vaikutetaan menettelyt, säännöt, kokoukset, kommentointi Katri Valli, SFS

Miten vaikutetaan menettelyt, säännöt, kokoukset, kommentointi Katri Valli, SFS Miten vaikutetaan menettelyt, säännöt, kokoukset, kommentointi 23.11.2017 Katri Valli, SFS Vaikuttaminen standardisoinnissa Monta tapaa osallistua ja vaikuttaa Kommentointi ja äänestäminen (suomalainen

Lisätiedot