SIMON KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIMON KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET"

Transkriptio

1 SIMON KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET

2 1 Sisältö 1. PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT LAINSÄÄDÄNTÖ ARVOPOHJA JA TEHTÄVÄ AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINTAA OHJAAVAT LINJAUKSET 2 2. SIMON KUNNAN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TAVOITTEET KODIN JA KOULUN KASVATUSTYÖN TUKEMINEN HYVINVOINNIN, TUNNE- ELÄMÄN JA SOSIAALISEN KEHITYKSEN TUKEMINEN EETTISEN KASVUN TUKEMINEN OSALLISUUDEN EDISTÄMINEN, YHDENVERTAISUUDEN JA TASA-ARVON EDISTÄMINEN SEKÄ SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 3 3 AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SISÄLTÖ 4 4 TUKEA TARVITSEVAT LAPSET AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA YLEISEN, TEHOSTETUN JA ERITYISEN TUEN AIKANA YHTEISTYÖ TOIMINNAN JÄRJESTÄMISESSÄ 5 5. TOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN, SUUNNITTELU JA ARVIOINTI KUNNASSA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN TOIMINNAN SUUNNITTELU JA ARVIOINTI TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTA AJATUS JA TAVOITTEET SISÄLLÖLLISET PAINOALUEET JA SUUNNITTELUN PERIAATTEET TOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN KESKEISET PERIAATTEET HENKILÖSTÖ TOIMINNAN SEURANTA JA ARVIOINTI AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN YHTEISTYÖ JA TIEDONKULKU 9

3 2 1. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat 1.1 Lainsäädäntö Aamu ja iltapäivätoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain(628/1998) 48 a, b, c, d ja f (1136/2003) mukaista perusopetuksen oppilaille suunnattua toimintaa, josta kokonaisuudesta kunta vastaa. Opetushallitus päättää aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteista ja keskeisistä sisällöistä antamalla toimintaa varten perusteet(48 a 3 mom.(1136/2003). Simon kunnassa aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään näiden perusteiden mukaisesti. 1.2 Arvopohja ja tehtävä Simon kunnan aamu- ja iltapäivätoiminta pohjautuu perusopetuksen arvoihin; ihmisoikeuteen, tasa-arvoon, demokratiaan, luonnon monimuotoisuuden ja ympäristön elinkelpoisuuden säilyttämiseen sekä monikulttuurisuuden hyväksymiseen. Toiminta perusopetuksen tavoin edistää yhteisöllisyyttä, vastuullisuutta sekä yksilön oikeuksien ja vapauksien kunnioittamista. Aamu- ja iltapäivätoiminnan tehtävänä on lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen seuraavista näkökulmista: Lapsen vapaa ajan toiminnan ohjaaminen Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen Lapsen koulunkäynnin ja oppimisen tukeminen Varhainen puuttuminen ja sosiaalinen vahvistaminen 1.3 Aamu ja iltapäivätoimintaa ohjaavat linjaukset Aamu- ja iltapäivätoiminnalla vähennetään lasten yksinäistä aikaa ennen ja jälkeen koulupäivän tuetaan asetettujen tavoitteiden saavuttamista huolehditaan, että toimintaympäristö on turvallinen ja siitä, että lapset eivät joudu kiusaamisen, häirinnän tai ilkivallan kohteeksi 2. Simon kunnan aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteet Simossa koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään Opetushallituksen määrittelemien tavoitteiden mukaisesti. Aamu- ja iltapäivätoiminnan yleisenä tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatustyötä sekä lapsen tunne elämän kehitystä ja eettistä kasvua. Toiminta lisäksi edistää lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä ennaltaehkäisee syrjäytymistä ja lisää osallisuutta. 2.1 Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen Ensisijainen vastuu lapsen kasvatuksesta on lapsen huoltajilla. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa ohjaajilla on ammatillinen vastuu lapsen kasvatuksesta. Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen edellyttää keskinäiseen kunnioitukseen ja tasa-arvoisuuteen perustuvaa yhteistyötä. Koteja kannustetaan osallistumaan yhteistyöhön ja edistetään huoltajien aktiivista roolia.

4 3 2.2 Hyvinvoinnin, tunne- elämän ja sosiaalisen kehityksen tukeminen Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on lapsen tunne elämän tukeminen ohjaamalla lasta ilmaisemaan erilaisia tunteita sekä oppimaan niiden säätelyä. Tavoitteena on, että jokainen kokee olevansa hyväksytty ja arvostettu omana itsenään. Itsetunnon kehityksen kannalta on tärkeää, että osallistumisen iloa ja onnistumisen kokemuksia korostetaan. Lapsen perusteltu rohkaisu ja kiittäminen tukevat itsetunnon kehitystä ja samalla lapsi oppii luottamaan omiin taitoihinsa. Aamu- ja iltapäivätoiminta on sekä kasvuympäristöltään että ilmapiiriltään kiireetön ja turvallinen. Yhteiset säännöt ja rajat antavat lapselle turvallisuuden tunteen ja välittämisen tunteen. Yhdessä tehtyjen sopimusten avulla lapsella on mahdollisuus oppia hallitsemaan tunteitaan sekä hyväksymään myös toisten oikeudet. 2.3 Eettisen kasvun tukeminen Aamu- ja iltapäivätoiminnassa tuetaan lapsen eettistä kasvua ja käsitystä ihmisten yhdenvertaisuudesta. Toiminnan eettisenä lähtökohtana ovat Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritelty perusopetuksen arvopohja sekä kodin ja koulun kanssa yhdessä sovitut kasvatukselliset periaatteet ja käytännöt. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa korostuu lapsilähtöisyys. Eettisen kasvun tavoitteena on vastuullisuuden ja vastavuoroisuuden ymmärtäminen. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa lapsia ohjataan kasvamaan vähitellen vastuuseen: omasta hyvinvoinnista ja terveellisistä elämäntavoista toisten hyvinvoinnista sekä siihen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista oman toiminnan/käyttäytymisen aiheuttamista tunteista ja seurauksista itselle että toisille ryhmän toimintaan liittyvistä sopimuksista ja annettujen ohjeiden noudattamisesta myönteisestä suhtautumisesta ympäristöön, luontoon ja kestävään elämäntapaan 2.4 Osallisuuden edistäminen, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen sekä sosiaalinen vahvistaminen Aamu- ja iltapäivätoiminnassa tavoitteena on osallisuuden edistäminen, tasa-arvon lisääminen ja syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen. Tavoitteena on, että jokainen lapsi saa oman kehitystasonsa ja tarpeidensa mukaista tukea ja ohjausta. Toimintaa suunniteltaessa ja toteutettaessa tyttöjen ja poikien kehityksen erot ja erilaiset tarpeet otetaan huomioon. Osallisuus ja tasa-arvo ennaltaehkäisevät syrjäytymistä. Tavoitteena on, että syrjäytymistä aiheuttavat tekijät havaitaan mahdollisimman varhain ja että lapsen tukemiseen ja tarvittavan tuen järjestämiseen kiinnitetään erityistä huomiota.

5 4 3. Aamu- ja iltapäivätoiminnan sisältö Toiminnan sisältö tukee sille asetettujen perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteiden ja kuntakohtaisen toimintasuunnitelman mukaisten tavoitteiden saavuttamista. Sisällön suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon näiden perusteiden määräykset, toiminnassa olevien lasten määrä, toiminnan monipuolisuus, mahdollisuus toimintojen eriyttämiseen ja pienryhmätyöskentelyyn, oikeudenmukaisuuden- ja keskinäisen kunnioituksen periaatteet, aikuisen rooli rajojen asettajana sekä tapa- ja ympäristökasvatuksen näkökulmat. Toiminnan sisältöjen suunnittelussa otetaan huomioon lapsen tarpeet ja omat toiveet. AIP-ohjaajat suunnittelevat toiminnan yksityiskohtaiset sisällöt ja toimintamuodot lukukausi- kuukausi- ja viikkosuunnitelmissa. Toiminnan sisältö tukee toiminnalle asetettujen tavoitteiden toteutumista. Sisällöt suunnitellaan niin, että aamu- ja iltapäivätoiminta muodostuu lapsen kannalta ehyeksi ja monipuoliseksi kokonaisuudeksi, joka tarjoaa: eettistä kasvua ja yhdenvertaisuutta, leikkiä ja vuorovaikutusta, liikuntaa ja ulkoilua, ruokailua ja lepoa, kulttuuria ja perinteitä, käden taitoja ja askartelua, kuvallista, musiikillista, kehollista ja kielellistä ilmaisua, mediataitoja, arkiaskareita, elinympäristöä ja kestävää elämäntapaa sekä erilaisia tiedollisia ja taidollisia asioita. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa voidaan varata aika koulutyöhön liittyvien tehtävien tekemiseen, mutta vastuu läksytehtävien valvonnasta on kuitenkin vanhemmilla. 4. Tukea tarvitsevat lapset aamu- ja iltapäivätoiminnassa Myös erityisen tuen piiriin otetun tai siirretyn oppilaan aamu- ja iltapäivätoiminnan lähtökohtana ovat toiminnon yleiset tavoitteet ja sisällöt. (tarkoittaako tämä tätä?) Lisäksi toiminnassa otetaan huomioon oppilaan yksilölliset tarpeet. Toiminta tukee itsetunnon ja omatoimisuuden kehitystä, sosiaalista kasvua sekä itsenäistymistä oppilaan omien edellytysten mukaisesti. Lasta kannustetaan aloitteellisuuteen ja aktiivisuuteen. Erityistä tukea saavalla oppilaalla ovat onnistumisen kokemukset tärkeitä myönteisen kasvun tukemiseksi. Aamu- ja iltapäivätoiminta tarjoaa vastapainoa ja tukea koulutyölle sekä mahdollisuuden lepoon ja virkistykseen. Toiminnassa otetaan huomioon lapsen ikä ja kehitysvaihe. Tilojen, välineiden ja muiden toimintaedellytysten turvallisuuteen, terveellisyyteen ja tarkoituksenmukaisuuteen kiinnitetään huomiota. Huoltajien kanssa sovitaan, miten erityisoppilaan kasvuun ja kehitykseen liittyvät tavoitteet otetaan huomioon aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Erityistä tukea saavan oppilaan tukipalveluihin ja muihin erityistarpeisiin liittyvien tiedon siirtämisestä vastaavat ensi sijassa vanhemmat. Lisäksi ohjaajien ja avustajien tukena toimii tarvittaessa erityisopettaja. Tiivis yhteistyö koulun kanssa lisää oppilaantuntemusta ja ohjaajien täydennyskoulutus varmistaa osaamista.

6 5 4.2 Aamu- ja iltapäivätoiminta yleisen, tehostetun ja erityisen tuen aikana Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja oppimisen tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti oppilaan saama tuki jaetaan yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Yleinen tuki: osa kaikkea oppilaan kasvatusta, opetusta ja ohjausta lyhytaikaista, jolloin oppilas voi tarvita vain yhtä tukimuotoa kuten tukiopetusta tai osa- aikaista erityisopetusta Tehostettu tuki: oppilas tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja hänelle laaditun kirjallisen oppimissuunnitelman mukaisesti. luonteeltaan vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki Erityinen tuki: tukea annetaan oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla toimenpiteillä tuen antamisesta tehdään hallintopäätös ja oppilaalle laaditaan HOJKS (henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma) oppilaat ovat oikeutettuja hakemaan aamu- ja iltapäivätoimintaan koko perusopetuksen ajan. kunta päättää toiminnan laajuudesta oppilaat ovat integroituna aamu- ja iltapäivätoiminnassa, jos se lapsen kehityksen huomioiden on mahdollista. 4.3 Yhteistyö toiminnan järjestämisessä Toiminnan järjestelyjä suunniteltaessa yhteistyö huoltajan, koulun ja aamu- ja iltapäivätoiminnan kesken on erityisen tärkeää. Sovitaan miten oppilaan tarpeet sekä kasvuun ja kehitykseen liittyvät tavoitteet otetaan huomioon aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Tiedot tehostetun tuen ja erityisen tuen antamisesta, näihin liittyvät asiakirjat ja asiakirjoihin sisältyvät tiedot ovat salassa pidettäviä 5. Toiminnan järjestäminen, suunnittelu ja arviointi kunnassa Simon kunnalla on kokonaisvastuu perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä. Sivistystoimen johtosäännössä on päätetty, että aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen kuuluu sivistystoimen alaisuuteen. Johtosäännössä todetaan, että vapaaaikatoimenjohtaja ja vapaa-aikatoimi yhdessä sivistystoimen kanssa vastaavat toiminnasta. 5.1 Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen Simon kunta järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa perusopetuksen ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien osalta oppilaille, joilla on perusopetuslain mukainen päätös erityisestä tuesta. Simon kunta saa toiminnan järjestämiseen valtionosuutta opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta.

7 6 Aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjotaan 570 tuntia koulun työvuoden aikana kullekin toimintaan osallistuvalle lapselle. Toimintaa järjestetään arkipäivinä klo välisenä aikana. 5.2 Toiminnan suunnittelu ja arviointi Simon kunnan aamu- ja iltapäivätoimintaan on hyväksytty toimintasuunnitelma, joka on laadittu perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet ja paikalliset olosuhteet huomioon ottaen. Sivistystoimenjohtaja ja vapaa-aikatoimenjohtaja yhdessä ohjaajien kanssa arvioivat järjestämäänsä toimintaa sekä osallistuvat toiminnan ulkopuoliseen arviointiin. Arviointien keskeiset tulokset julkistetaan Simon kunnan nettisivuilla, Simon kunnan sivistystoimen johtosäännön mukaan sivistyslautakunta vastaa aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä seuraavasti: varsinainen toiminnan järjestämisestä vastaa vapaa-aikatoimenjohtaja Soile Vakkala ja koordinoinnista vastuuohjaajat/koordinoijat Eija Matala ja Leena Simoska. sivistyslautakunta laatii talousarvion toiminnalle sivistyslautakunta yhdessä vapaa-aikatoimenjohtajan ja vastuuohjaajien kanssa laativat toimintasuunnitelman, mikä tarkistetaan joka toinen vuosi sivistyslautakunnassa. Toimintasuunnitelma hyväksytetään Simon kunnanhallituksessa ja valtuustossa. vapaa-aikatoimenjohtaja yhdessä vastuuohjaajien kanssa päättävät lasten (1. ja 2. luokan oppilaat) ottamisesta aamu- ja iltapäivätoimintaan. Yleensä kaikki ovat päässeet mukaan. Mikäli lapsimäärä ei ole liian suuri, on myös kolmannen luokan oppilailla mahdollisuus osallistua toimintaan. Tukea tarvitsevat oppilaat kuuluvat toiminnan piiriin. 5.3 Toimintasuunnitelma Toiminta ajatus ja tavoitteet Aamupäivätoiminnan järjestämisestä vastaa sivistystoimi ja ohjaajana toimii koulunkäyntiavustaja. Aamupäivätoimintaa järjestetään Maksniemen entisen päiväkodin tiloissa sekä Simon Asemakylän rivitalolla olevissa tiloissa kaikkina arkikoulupäivinä (ei lauantaisin) klo Iltapäivätoiminnan järjestämisestä vastaa vapaa-aikatoimi ja ohjaajina toimivat työllistetyt työntekijät. Iltapäivätoimintaa tarjotaan kaikkina arkikoulupäivinä (ei lauantaisin) klo ja tarvittaessa klo Molempiin toimipisteisiin on laadittu kuukausisuunnitelmat ja toimipisteiden ohjaajat täydentävät niitä viikkosuunnitelmilla. Toimipisteissä vastuu on ohjaajalla ja hän on myös vaitiolovelvollinen oppilaita tai heidän perheitään koskevissa asioissa.

8 Sisällölliset painoalueet ja suunnittelun periaatteet Aamupäivätoimintaa ohjaa lapsen kouluun siirtyminen ja on siksi toimintasisällöltään valmistautumista koulupäivään rauhallisessa ympäristössä Iltapäivätoiminta on lapsen vapaa-aikaa. Toimintaa suunniteltaessa ja sääntöjä luodessa kuullaan lasta ja hänen toiveensa sekä yksilölliset tarpeensa otetaan huomioon. Ryhmän toimintasuunnitelmassa, kuukausi- ja viikkosuunnitelmissa kiinnitetään erityistä huomiota toiminnan turvallisuuteen sekä mielekkään tekemisen tarjoamiseen ja sen kautta lapselle synnytettäviin onnistumisen kokemuksiin. Toiminta sisältää monipuolisesti: liikkumista, leikkimistä ja ulkoilua askartelua ja kädentaitoja rentoutumista omaehtoista toimintaa mahdollisuuden läksyjen tekemiseen ruokailun ja levon arkiaskareet, elinympäristö ja kestävä elämäntapa kuvallinen, musiikillinen, kehollinen ja kielellinen ilmaisu kulttuuri ja perinteet mediataidot eettinen kasvu ja yhdenvertaisuus Toimintavuoden aikana järjestetään myös retkiä ja huomioidaan eri vuodenajat sekä iltapäivätoimintaan sopivat ajankohtaiset tapahtumat. Toimintaa suunniteltaessa huomioidaan oikeudenmukaisuuden- ja keskinäisen kunnioituksen periaatteet, aikuisen rooli rajojen asettajana sekä tapa- ja ympäristökasvatuksen näkökulmat Toiminnan järjestämisen keskeiset periaatteet Toimipaikat Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämispaikkoina ovat Simon Asemakylän toimipiste (os. Sahatie Simo) ja Maksniemen toimipiste (os. Siikatie Maksniemi). Toimipisteissä noudatetaan Simon koulun ja Maksniemen koulun turvallisuus- ja pelastussuunnitelmia. Toiminta aika Aamu - ja iltapäivätoiminta järjestetään koulujen lukuvuoden mukaisesti, arkipäivisin klo välisenä aikana. Toimintamaksu Toiminnasta on määritelty kuukausimaksut, jotka on jaettu neljään eri maksuluokkaan lasten osallistumispäivien mukaan. Laskutuksen hoitaa vapaa-aikatoimen toimistosihteeri Helena Hamari, ohjaajien toimittamien kuukausiraporttien mukaisesti. Osallistumispäivät: Maksu: 1 5 päivää päivää päivää päivää 40

9 8 Toiminnasta tiedottaminen Keväällä jaetaan ensimmäisen luokan ja esiopetuksessa olevien oppilaiden vanhemmille tiedote tulevan syksyn aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Yleinen tiedotusvastuu on kunnalla; vapaa-aikatoimella ja sivistystoimella. Vapaa-aikatoimen tiedotusvastuu koostuu seuraavista asioista: ryhmien ja kotien välinen tiedotus kouluihin tiedottaminen kunnan tiedotuslehdessä ilmoitukset Toimintaan hakeminen Toimintaan ilmoittaudutaan joko heti keväällä tai viimeistään koulujen alettua elokuussa. Hakemuksia saa vapaa-aikatoimistosta, ohjaajilta tai kunnan nettisivuilta; Vanhemmat täyttävät lomakkeet, johon on kirjattu lapsen osallistumisajat aina vähintään 2 viikkoa, mutta mieluiten 4 viikkoa etukäteen. Lomakkeisiin kirjataan vanhempien yhteystiedot, mahdolliset allergiat ja muut asiat, jotka pitää ottaa toiminnassa huomioon. Lapsiryhmän koko Ryhmäkokotavoite ohjaajaa kohti on lasta. Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden henkilökohtaiset avustajat ovat aamu- ja iltapäivätoiminnassa mukana. Välipala Aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuville lapsille tarjotaan monipuolinen ja ravitsemussuosituksia noudattava välipala. Vakuutus Aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvat lapset on vakuutettu Simon kunnan sivistystoimen tapaturmavakuutuksessa, joka koskee myös lapsen matkaa ko. toimipisteeseen. Rahoitus Toimintakulut katetaan vanhemmilta kerättävillä osallistumismaksuilla sekä kunnan omalla rahoituksella. Toimintaan saadaan ryhmien oppilasmääriin ja ohjaustunteihin sidottua valtionosuutta Henkilöstö Aseman toimipisteessä vastuuohjaajana/koordinoijana toimii koulunkäyntiavustaja Eija Matala ja Maksniemen toimipisteessä vastuuohjaajana/koordinoijana toimii koulunkäyntiavustaja Leena Simoska. Vastuuohjaajien lisäksi molempiin toimipisteisiin palkataan koulun työvuoden ajaksi ohjaajat. Ohjaajilta pyydetään ennen työsuhteen aloittamista ote rikosrekisteristä. Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat eivät saa sivullisille ilmaista lasta tai hänen huoltajaansa koskevissa salassa pidettäviä tietoja tai luovuttaa salassa pidettäviä asiakirjoja. Henkilöt perehdytetään henkilötietojen käsittelyyn, salassapitoon ja vaitiolovelvollisuuteen liittyviin säädöksiin sekä lastensuojelulain velvoitteisiin

10 Toiminnan seuranta ja arviointi Toiminnan yleisestä seurannasta ja arvioinnista vastaa vapaa-aikatoimi. Oppilaiden osallistumista seurataan läsnäololistoilla, joita ohjaajat täyttävät. Lasten tyytyväisyyttä toimintaan seurataan ohjaajien toimesta jatkuvasti. Lapsille ja vanhemmille voidaan tehdä asiakaskysely syksyisin ja keväisin. Vapaa-aikatoimenjohtaja vastaa aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeviin valtakunnallisiin kyselyihin ja toimittaa ohjaajille sekä vanhemmille tarkoitetut kyselyt heidän vastattavikseen. Kyselyjen tulokset esitellään vapaa-ajanlautakunnassa ja sivistyslautakunnassa sekä kunnan nettisivuilla Aamu- ja iltapäivätoiminnan yhteistyö ja tiedonkulku Kodit Lasta koskevissa asioissa ollaan aina ensisijaisesti yhteydessä vanhempiin. Yhteistyön välineitä ovat mm. vanhempainillat, henkilökohtaiset tapaamiset, puhelin, tiedotteet sekä kirjalliset ja suulliset palautteet. Toiminnan alkaessa vanhemmille järjestetään mahdollisuus tutustua ryhmän toimipaikkaan sekä keskustella ohjaajien kanssa toimintaan liittyvistä kysymyksistä. Ohjaajat tiedottavat vanhemmille toiminnan sisällöistä ym. muista ajankohtaisista asioista. Kaikista poikkeuksista tulee vanhempien ilmoittaa ohjaajalle ja ohjaajien oppilaiden vanhemmille. Yhteisistä kasvatuslinjoista käydään vuoropuhelua vanhempien kanssa. Vuorovaikutuksen tulee olla vastavuoroista ja mahdollisiin ristiriitoihin tulee etsiä ratkaisua nopeasti ja tehokkaasti. Vuosittain kaikille toiminnassa olevien lasten vanhemmille annetaan mahdollisuus arvioida toimintaa asiakaskyselyllä. Vastuu kyselyn toteuttamisesta ja yhteenvedosta on vapaa-aikatoimella. Arvioinnin tulokset julkistetaan osana vapaa-aikatoimen arviointia ja niiden tulokset huomioidaan toimintaa kehitettäessä. Koulut Aamu- ja iltapäivätoiminta ja Simon kunnan perusopetus toimivat yhteistyössä ja kehittävät paikalliseen yhteistyöhön sopivia rakenteita ja toimintatapoja. Aamu- ja iltapäivätoiminta yhdessä oppilashuollon palveluita tuottavan henkilöstön kanssa tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja koulunkäyntiä. Yhteinen päämäärä näkyy myös yksittäistä lasta koskevien asioiden hoidossa, tiedonsiirrossa ja aamu- ja iltapäivätoiminnan henkilöstön osallistumisessa tarpeen mukaan lasta koskeviin neuvotteluihin huoltajan luvalla. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa lapsella on huoltajan, opettajan ja ohjaajan kesken sovittavalla tavalla mahdollisuus läksyjen tekoon. Oppilaitokset tarjoavat työssäoppijoita ja työharjoittelijoita aamu- ja iltapäivätoimintaryhmiin. Päätös heidän ottamisesta sekä vastuu siihen liittyvien velvoitteiden hoitamisesta on vapaa-aikatoimella. Yleisesti muusta yhteistyöstä ja yhteistyökumppaneista sovitaan tarpeen mukaan.

VALTIMON KUNNAN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

VALTIMON KUNNAN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA VALTIMON KUNNAN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen periaatteet 2 Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteet 2.1 Kodin

Lisätiedot

Siv.ltk 24.5.2011 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Siv.ltk 24.5.2011 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 0 Siv.ltk 24.5.2011 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Wiitaunioni Sivistystoimi 2011 1 1 Toiminta-ajatus ja tavoitteet Ai- toiminta tarjoaa lapselle tutun ja turvallisen aikuisen

Lisätiedot

Sivistyspalvelukeskus Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta 2015 2016. Sisällysluettelo

Sivistyspalvelukeskus Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta 2015 2016. Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo 1 Toiminta-ajatus ja tavoitteet... 2 1.1 Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen... 2 1.2 Hyvinvoinnin, tunne-elämän ja sosiaalisen kehityksen tukeminen... 2 1.3 Eettisen kasvun tukeminen...

Lisätiedot

Kauhavan kaupungin perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Kauhavan kaupungin perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Kauhavan kaupungin perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Käsitelty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 28.1.2016 3 Sisällysluettelo 2 Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen

Lisätiedot

Liite LEMIN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODEKSI 2016-2017. Hyväksytty sivistyslautakunnassa 11.5.2016 31

Liite LEMIN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODEKSI 2016-2017. Hyväksytty sivistyslautakunnassa 11.5.2016 31 Liite LEMIN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODEKSI 2016-2017 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 11.5.2016 31 2 (5) 1. TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET Aamu- ja iltapäivätoiminta on perusopetuslain

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan laatukriteerit

Aamu- ja iltapäivätoiminnan laatukriteerit Liite 1 Tavoite 1. Sisältöjen monipuolisuus Käytänteet: Vuosittaisen toimintasuunnitelman laatiminen, kts. sisällöt yksikkökohtaisten viikkosuunnitelmien laatiminen kysely perheille toimintakauden alkaessa

Lisätiedot

KUIVANIEMEN KOULUN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

KUIVANIEMEN KOULUN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA SISALTÖ 1 Toiminnan tavoitteet ja laajuus 2 Toiminnan järjestämisen periaatteet 3 Hakeminen 4 Maksut 5 Tilat 6 Henkilöstö 7 Sisältö 8 Yhteistyö ö 8.1. Yhteistyö kotien kanssa 8.2. Yhteistyö koulun kanssa

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA

KOULULAISTEN AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA KOULULAISTEN AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SISÄLLYSLUETTELO 1 Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat 1 1.1 Arvopohja ja tehtävä 2 1.2 Aamu-

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKI. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2015 -

TURUN KAUPUNKI. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2015 - TURUN KAUPUNKI Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2015 - SISÄLLYS 1. JOHDANTO 2. TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET 3. SISÄLLÖLLISET PAINOALUEET JA TOIMINNAN TOTEUTUS 3.1. Toiminnan

Lisätiedot

Ranuan kunta Perusopetuksen aamu ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 1.8.2011

Ranuan kunta Perusopetuksen aamu ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 1.8.2011 Ranuan kunta Perusopetuksen aamu ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 1.8.2011 Ranuan kunnan sivistyslautakunta 30.6.2011 53 Sisältö 1 Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat 3 2 Toiminnan

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 27.2.2004 KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET OPETUSHALLITUS 1 KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 1. LUKU AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT...3 2. LUKU

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN. (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN. (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA 11.8.2014 29.5.2015 Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta

Lisätiedot

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Voimassa 1.8.2016- Siviltk 17.5.2016 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN... 2 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2.1 KODIN

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA POGOSTAN KOULU 1. TOIMINTA-AJATUS Aamu- ja iltapäivätoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain (19.12.2003/1136)

Lisätiedot

Koululautakunta 29.09.2011 33, liite 2. ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Siilinjärvi. Sisällysluettelo

Koululautakunta 29.09.2011 33, liite 2. ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Siilinjärvi. Sisällysluettelo 1 Koululautakunta 29.09.2011 33, liite 2 ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Siilinjärvi Sisällysluettelo 1 Toiminta-ajatus ja tavoitteet... 2 1.1 Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen... 2 1.2 Hyvinvoinnin,

Lisätiedot

VARKAUDEN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

VARKAUDEN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA VARKAUDEN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 29.3.2016 26 1 Sisällysluettelo PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA... 3

Lisätiedot

Vaalan kunnan aamu- ja iltapäivätoiminta

Vaalan kunnan aamu- ja iltapäivätoiminta Vaalan kunnan aamu- ja iltapäivätoiminta toimintasuunnitelma 1.1.2014 - Sivistyslautakunta 20.1.2014 4 Vaalan kunnan aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA. Euran kasvatus- ja opetuspalvelut

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA. Euran kasvatus- ja opetuspalvelut 1 KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA Euran kasvatus- ja opetuspalvelut Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.9.2011 76 2 483/12.01.03/2011 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.9.2011 76

Lisätiedot

SivLtk 7.10.2015 46. ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Siilinjärvi. Sisällysluettelo

SivLtk 7.10.2015 46. ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Siilinjärvi. Sisällysluettelo 1 SivLtk 7.10.2015 46 ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Siilinjärvi Sisällysluettelo 1 Toiminta-ajatus ja tavoitteet... 2 1.1 Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen... 2 1.2 Hyvinvoinnin, tunne-elämän

Lisätiedot

ILTAPÄIVÄTOIMINTA HÄMEENKYRÖSSÄ

ILTAPÄIVÄTOIMINTA HÄMEENKYRÖSSÄ 1 (7) Liite 4 Sivistyslautakunta 26.8.2015 52 ILTAPÄIVÄTOIMINTA HÄMEENKYRÖSSÄ Toimintasuunnitelma 1.9.2015 lähtien HÄMEENKYRÖN KUNTA SIVISTYSPALVELUT 2 Iltapäivätoiminta Hämeenkyrössä Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Yhdistymishallitus 2.11.2015?

Yhdistymishallitus 2.11.2015? KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Nastolan palvelualueella Nastolan kunnan ja Lahden kaupungin yhdistymisen siirtymäkaudella 1.1. 31.7.2016 Yhdistymishallitus 2.11.2015? Järjestäessään

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA

ILMAJOEN KUNTA PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 27.1.2016 3 ILMAJOEN KUNTA PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA Sisällys 1 JOHDANTO 2 2 TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET 2 3 SISÄLLÖLLISET PAINOALUEET JA SUUNNITTELUN

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Koululaisten iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma. Siuntion kunta

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Koululaisten iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma. Siuntion kunta Koululaisten iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Siuntion kunta 1 Sisällys Koululaisten iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma... 1 Siuntion kunta... 1 1. Perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestämisen

Lisätiedot

Kuusamon kaupungin koululaisten 1(6) aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma alk.

Kuusamon kaupungin koululaisten 1(6) aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma alk. Kuusamon kaupungin koululaisten 1(6) 1. Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen periaatteet 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteet 2.1 Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen 2.2 Hyvinvoinnin, tunne-elämän

Lisätiedot

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 30.11.2016 2 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet 3 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnittelu

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan

Aamu- ja iltapäivätoiminnan 1 Sivistyslautakunta 73/2011 Yli-Iin kunnan koululaisten Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 1.8.2011 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa ohjaa Opetushallituksen julkaisema Perusopetuksen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET Riitta Rajala, erityisasiantuntija Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET Riitta Rajala, erityisasiantuntija Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 2011 Riitta Rajala, erityisasiantuntija Opetushallitus AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITYS Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskevat säädökset perusopetuslakiin

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003).

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). 1 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Lainsäädäntö Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa säädetyn

Lisätiedot

SIPOON KUNNAN LAKISÄÄTEISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

SIPOON KUNNAN LAKISÄÄTEISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA SIPOON KUNNAN LAKISÄÄTEISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Suomenkielinen koulutusjaosto on hyväksynyt iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman Sisällysluettelo sivu 1. Aamu- ja iltapäivätoiminnan

Lisätiedot

SULKAVAN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2014-

SULKAVAN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2014- SULKAVAN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2014-1 SISÄLLYSLUETTELO 1. PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1. Arvopohja

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN

KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN 1/1 KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.8.2013 ALKAEN 1. Taustaa Kiteen kaupungin sivistystoimi on järjestänyt perusopetuslain 8 a luvun mukaista aamu- ja

Lisätiedot

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Lumijoen kunta päivitetty 4/11 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan laki astui voimaan 1.8.2004. Kunta vastaa järjestetystä iltapäivätoiminnan lainmukaisuudesta.

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA PARAISTEN SUOMENKIELISESSÄ OPETUKSESSA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA PARAISTEN SUOMENKIELISESSÄ OPETUKSESSA KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA PARAISTEN SUOMENKIELISESSÄ OPETUKSESSA Hyväksytty 25.4.2018, sivistyslautakunnan suomenkielinen jaosto AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEIDEN MUKAINEN RIIHIMÄEN ILTAPÄIVÄTOIMIN- NAN TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEIDEN MUKAINEN RIIHIMÄEN ILTAPÄIVÄTOIMIN- NAN TOIMINTASUUNNITELMA 2016-2017 Opetushallitus on 19.1.2011 päättänyt Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteista. Aamu- ja iltapäivätoiminta käynnistyi 1.8.2004 samana vuonna annettujen perusteiden mukaisena. Toiminta on

Lisätiedot

Luumäen kunta KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LV.2014-2015. Kuva: Charles M Schulz

Luumäen kunta KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LV.2014-2015. Kuva: Charles M Schulz Luumäen kunta KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LV.2014-2015 Kuva: Charles M Schulz 1 Työryhmä: Eija Niiranen-Brisk, Annukka Kosunen ja Pekka Hyvärinen Sisällysluettelo 1 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma. Siuntion kunta

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma. Siuntion kunta Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Siuntion kunta 1 Sisällys Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma... 1 Siuntion kunta... 1 1. Perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat... 3 1.2

Lisätiedot

Aamu- ja iltäpäivätoiminnan toimintasuunnitelma Tammisaaressa

Aamu- ja iltäpäivätoiminnan toimintasuunnitelma Tammisaaressa Aamu- ja iltäpäivätoiminnan toimintasuunnitelma Tammisaaressa Sisältö 1. luku Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat 2. luku Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteet 2.1 Kodin ja koulun kasvatustyön

Lisätiedot

Vaalan kunnan aamu- ja iltapäivätoiminta

Vaalan kunnan aamu- ja iltapäivätoiminta Vaalan kunnan aamu- ja iltapäivätoiminta toimintasuunnitelma 1.8.2012 - Sivistyslautakunta 12.3.2012 29 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja tavoitteet 4 2. Sisällölliset painoalueet ja suunnittelun periaatteet

Lisätiedot

Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Siuntion kunta Sjundeå kommun Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma iltapäiväkerho Päivitetty viimeksi / 20 Perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat Siuntiossa Siuntion kunta vastaa

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA. Suonenjoen kaupunki

PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA. Suonenjoen kaupunki PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Suonenjoen kaupunki 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 1.1. Lainsäädäntö Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait

Lisätiedot

TAMMELAN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011

TAMMELAN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011 TAMMELAN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Hyväksytty: Koulutuslautakunta 16.3.2005 22 Muutettu: Koulutuslautakunta 18.2.2009 20 Muutettu: Koulutuslautakunta 16.6.2011 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA ISONKYRÖN KUNNASSA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA ISONKYRÖN KUNNASSA Liite nro 4, sivltk. 1/2014, 10 AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA ISONKYRÖN KUNNASSA TOIMINTASUUNNITELMA Sisällys 1. Toiminnan yleiset periaatteet 2. Toiminnan laajuus 3. Valintaperusteet 4. Toiminnan sisältö

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKI Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

TURUN KAUPUNKI Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma TURUN KAUPUNKI Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2018 - Turun kaupunki 1.8.2018 Sisällys 1. JOHDANTO... 1 2. TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET... 1 3. SISÄLLÖLLISET PAINOALUEET

Lisätiedot

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet. Opetushallitus

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet. Opetushallitus Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet Opetushallitus Kunnanhallituksille DNO 5/011/2004 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava PÄIVÄMÄÄRÄ 27.2.2004 Voimassaoloaika 1.8.2004 alkaen toistaiseksi

Lisätiedot

LIITE 4 ILOMANTSIN KUNTA KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

LIITE 4 ILOMANTSIN KUNTA KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ILOMANTSIN KUNTA KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1 2 1 Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat Aamu- ja iltapäivätoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain

Lisätiedot

Orimattilan kaupunki. Koululaisten iltapäivätoiminnan. Toimintasuunnitelma

Orimattilan kaupunki. Koululaisten iltapäivätoiminnan. Toimintasuunnitelma Orimattilan kaupunki Koululaisten iltapäivätoiminnan Toimintasuunnitelma (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta 28.4.2015 Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätiedot

3. TUKEA TARVITSEVAT LAPSET AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA

3. TUKEA TARVITSEVAT LAPSET AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA MUSTASAAREN KUNTA Sisällys 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TAVOITTEET 1.1 Kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen...3 1.2 Hyvinvoinnin, tunne-elämän ja sosiaalisen kehityksen tukeminen...3 1.3 Eettisen kasvun

Lisätiedot

IKAALISTEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

IKAALISTEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA IKAALISTEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA HYVÄKSYTTY SIVISTYSLAUTAKUNNASSA..2018 1. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat Aamu-

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. TOIMINTASUUNNITELMA Hankasalmi

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. TOIMINTASUUNNITELMA Hankasalmi PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA Hankasalmi Voimassa 1.8.2011 alkaen. Hyväksytty Hankasalmen sivistyslautakunnassa 14.6.2011 46 2 Sisältö 1 AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN

Lisätiedot

Jämsän kaupunki ei tarjoa aamutoimintaa lukuvuonna

Jämsän kaupunki ei tarjoa aamutoimintaa lukuvuonna KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITELMA JÄMSÄN KAUPUNKI LUKUVUOSI 2016-2017 TOIMINNAN PERUSTEET Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään Perusopetuslain 48 a 3 momentin ja Opetushallituksen

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja

Perusopetuksen aamu- ja Liite l Siv.ltk 12.4.2016 Perusopetuksen aamu- ja '.». '' -^-' --f- -Pälkäne -z. ::'^^a:-fe:!3'^' «llfftc-v 18' l /?! -.-^. p *1.-.^"^-KsS^Jis-.. '" ^.-^äs^^s"" ^!.... t"t»'l '.*. w -.«'. ^r..

Lisätiedot

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTA- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTA- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTA- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Koulutuslautakunnan päätös 28.8.2012 164 28.8.2012 2(10) Sisällys: 1 Toiminta-ajatus ja tavoitteet... 3 2 Sisällölliset painoalueet ja

Lisätiedot

RAUTJÄRVEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

RAUTJÄRVEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1 RAUTJÄRVEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Opetushallitus on päättänyt uusista Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteista, joita on noudatettava aamu- ja iltapäivätoiminnassa

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Kasvatus- ja koulutuslautakunta 29.4.2015 2 1. PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN

Lisätiedot

TOIVAKAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA. lukuvuodeksi 2015-2016

TOIVAKAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA. lukuvuodeksi 2015-2016 TOIVAKAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA lukuvuodeksi 2015-2016 Liikkumista, leikkimistä, vuorovaikutusta AKTIIVINEN KOULULAINEN Sisältö 1. Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA HAAPAJÄRVEN KAUPUNGISSA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA HAAPAJÄRVEN KAUPUNGISSA KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA HAAPAJÄRVEN KAUPUNGISSA Toimintasuunnitelma Sivistyslautakunta hyväksynyt 3.3.2005 25 SISÄLLYS SIVU 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN YLEISET 3 PERIAATTEET

Lisätiedot

IITIN KUNNAN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

IITIN KUNNAN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA IITIN KUNNAN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Liite Iitin kunnan opetussuunnitelmaan 2016 SISÄLLYSLUETTELO 1 Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen periaatteet 2 Aamu- ja

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Juankosken kaupungin sivistyslautakunta 25.5.2015 26 liite 11 AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Toimintasuunnitelma 1. Toiminta-ajatus ja tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain

Lisätiedot

Lestijärven kunta. Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lestijärven kunta. Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Lestijärven kunta Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Hyväksytty sivistyslautakunnassa 6.9.2011 1 Sisällysluettelo 1 Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteet... 3 1.2 Lapsen tunne-elämän ja sosiaalisen

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE

KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 Kasvatus- ja koulutuslautakunta 21.5.2014 1 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN

Lisätiedot

2016-17 ASKOLAN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA. Siv.ltk. 7.6.2016 45 VAKKOLAN KOSKI

2016-17 ASKOLAN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA. Siv.ltk. 7.6.2016 45 VAKKOLAN KOSKI 2016-17 ASKOLAN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA VAKKOLAN KOSKI Siv.ltk. 7.6.2016 45 SISÄLTÖ: Johdanto 2 Toiminnan tavoitteet 2 Toiminta-aika ja lukuvuoden työajat 3 Hakumenettely ja haku

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä 4.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Opetusneuvos OPH KE/OH www.edu.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 1 RÄÄKKYLÄN KUNTA Sivistystoimi Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Aamu- ja iltapäivätoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain (628/1998, lisäys 1136/2003, lisäys 1081/2006 ja

Lisätiedot

SODANKYLÄN KUNTA PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTA- PÄIVÄTOIMINNAN. Toimintasuunnitelma

SODANKYLÄN KUNTA PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTA- PÄIVÄTOIMINNAN. Toimintasuunnitelma SODANKYLÄN KUNTA PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTA- PÄIVÄTOIMINNAN Toimintasuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 2011 1 2. TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET 1 3. SISÄLLÖLLISET

Lisätiedot

Uuraisten kunnan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma (alustava luonnos, hyväksytään sivistyslautakunnassa Helmikuussa 2017)

Uuraisten kunnan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma (alustava luonnos, hyväksytään sivistyslautakunnassa Helmikuussa 2017) Liite 4 TOIMINTASUUNNITELMA Uuraisten kunnan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma (alustava luonnos, hyväksytään sivistyslautakunnassa Helmikuussa 2017) 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

KÄRSÄMÄEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA KÄRSÄMÄEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Käytössä 1.4.2016 alkaen Hyväksytty Opetustoimen lautakunnassa 22.3.2016 30 Sisältö 1. PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE

KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2017-2018 Kasvatus- ja koulutuslautakunta 26.4.2017 1. PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN

Lisätiedot

SAVITAIPALEEN KUNNAN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

SAVITAIPALEEN KUNNAN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA SAVITAIPALEEN KUNNAN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Hyväksytty sivistyslautakunnassa 13.3.2018 6 2 Sisällys JOHDANTO 3 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN YLEISET PERIAATTEET...3

Lisätiedot

Perusopetuksen iltapäivätoiminta

Perusopetuksen iltapäivätoiminta Perusopetuksen iltapäivätoiminta Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan neuvottelupäivät 1.11.2011 Hotelli Arthur Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet 2011 Tarkennuksia ja muutoksia Koululaisten

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

LAITILAN KAUPUNGIN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA

LAITILAN KAUPUNGIN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LAITILAN KAUPUNGIN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA Päivitetty 1.9.2015 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja tavoitteet... 3 2. Sisällölliset painoalueet ja suunnittelun periaatteet... 3 3. Toiminnan

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA JOROINEN

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA JOROINEN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA JOROINEN Vastaava ohjaaja Laura Manninen Sivistysjohtaja Jaakko Kuronen SISÄLTÖ 1. TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET 2. SISÄLLÖLLISET PAINOALUEET

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

VARKAUDEN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

VARKAUDEN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA VARKAUDEN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 18.12.2014 109 1 Sisällysluettelo PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA...

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

Liite nro 2 sivistyspalveluiden lautakunnan pöytäkirjaan 15.12.2014 KANNUKSEN KAUPUNGIN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Liite nro 2 sivistyspalveluiden lautakunnan pöytäkirjaan 15.12.2014 KANNUKSEN KAUPUNGIN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Liite nro 2 sivistyspalveluiden lautakunnan pöytäkirjaan 15.12.2014 KANNUKSEN KAUPUNGIN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 2011

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 2011 Sivistystoimiala Lasten ja nuorten kasvu -vastuualue Yhteiset palvelut PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 2011 LAHDEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE

KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 Sivistyslautakunta 28.3.2018 2/10 1. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat

Lisätiedot

LUHANGAN KUNNAN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA. (Laadittu Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet 2011 mukaisesti.

LUHANGAN KUNNAN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA. (Laadittu Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet 2011 mukaisesti. LUHANGAN KUNNAN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA (Laadittu Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet 2011 mukaisesti.) 1.TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET Iltapäivätoiminnan tarkoituksena

Lisätiedot

Simon kunnan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Simon kunnan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Simon kunnan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 1 Sivistyslautakunta. 2017 Sisällys 1. Perusopetuksen aamu - ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat 2 1.1 Arvopohja ja

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Uudenkaupungin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Uudenkaupungin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Uudenkaupungin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 1 Sisällysluettelo 1. Toiminnan tavoitteet ja tehtävät 3 2. Toiminnan laajuus 3 3. Toiminnan järjestämisen periaatteet

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011 ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011 Sivistyslautakunta 15.6.2010 SISÄLTÖ ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Toimintasuunnitelma

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Toimintasuunnitelma Sivistyskeskus Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Toimintasuunnitelma 1.8.2014 alkaen 1 Sisältö 1. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen lähtökohdat 2. Iltapäivätoiminnan toiminta-ajatus

Lisätiedot

KEMIÖNSAAREN KUNTA. Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

KEMIÖNSAAREN KUNTA. Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma KEMIÖNSAAREN KUNTA Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2013 2 Sisällysluettelo 1 Perusteet... 3 2 Tavoitteet... 4 3 Toimintaympäristö... 5 4 Yhteistyö... 5 5 Henkilöstö... 6 6 Toimintaan hakeminen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄ- TOIMINNAN PERUSTEET Määräykset ja ohjeet 2011:1

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄ- TOIMINNAN PERUSTEET Määräykset ja ohjeet 2011:1 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄ- TOIMINNAN PERUSTEET 2011 Määräykset ja ohjeet 2011:1 Määräykset ja ohjeet 2011:1 Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN PERUSTEET 2011 Opetushallitus

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGIN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGIN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Kasvun ja oppimisen ltk 19.4.2018 liite nro 2 (1/8) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGIN KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Kasvun ja oppimisen ltk 19.4.2018 liite nro 2 (2/8) SISÄLLYS TOIMINTA-AJATUS

Lisätiedot

Esioppilaiden ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Pirkkalassa

Esioppilaiden ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Pirkkalassa Esioppilaiden ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Pirkkalassa Toimintasuunnitelma 1.8.2016 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Toiminnan järjestämisen periaatteet... 3 2.1 Aamu- ja iltapäivätoiminnan

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE

PYHTÄÄN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE PYHTÄÄN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2019-2020 JOHDANTO Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on tarjota lapselle tuttu ja turvallinen paikka viettää

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot