OMAISHOITAJALOMALLA 2012 OLLEET seurantakysely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OMAISHOITAJALOMALLA 2012 OLLEET seurantakysely 03-2013"

Transkriptio

1 OMAISHOITAJALOMALLA 2012 OLLEET seurantakysely Seurantakysely lähetettiin maaliskuussa 2013 satunnaisotoksena sadalle omaishoitajalomalle vuoden 2012 aikana osallistuneelle omaishoitajalle. Vastausprosentti oli 69 %. Lämmin kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Merja Kaivolainen, koulutus- ja kehittämispäällikkö Niina Paronen, teol Yo (liitossa työharjoittelujaksolla keväällä 2013)

2 TAUSTATIETOA KYSELYYN VASTANNEISTA OMAISHOITAJISTA N=69 naisia oli 83 % ja miehiä 17 %. 76 % vastanneista oli yli 64-vuotiaita. Puolisoaan hoitavat olivat suurin omaishoitajaryhmä (77 %) Vanhempaan hoitavia 12 %, omaa lasta hoitavia 7 %, muuta läheistä 3 %. 57 % vastanneista oli ollut lomalla ilman hoidettavaa läheistä omaishoitajan ja hoidettavan läheisen yhteisellä lomalla oli ollut 43 % vastanneista syntymävuosi / OH % % % % % % Lomalla olleet hoidettavat läheiset suurin ikäluokka oli vuonna syntyneet (36 %) seuraavaksi suurin vuosina syntyneet (26%). Hoidettavien läheisten iät jakautuivat muihin ikäryhmiin seuraavasti: (12%), (10%), (6%), (4%), (3%), (1%) ja (1%). Hoidettavien omaisten avun tarve päivittäisissä toimissa oli kyselyn mukaan suuri. kaikessa apua tarvitsevia oli 61 % melko paljon apua tarvitsevia 33 %. jonkin verran apua tarvitsevia oli ainoastaan 4 % %

3 LOMAN JÄLKEEN KOIN MUUTOSTA SEURAAVISSA ASIOISSA KYSELYN TULOKSIA Seurantakyselyssä lomalla olleita omaishoitajia pyydettiin arvioimaan loman mukanaan tuomaa muutosta alla olevien väittämien avulla rastittamalla jokin vaihtoehdoista enemmän vähemmän ei muutosta. Arvostan itseäni omaishoitajana Vietän aikaa harrastuksen parissa Koen vertaistuen tärkeäksi Haen omaishoitajien tukipalveluita Varaan aikaa itselleni Huolehdin riittävästä levosta Panostan monipuoliseen ravitsemukseen Harrastan liikuntaa Pidän yhteyttä ystäviini Minulla on voimia arjen haasteisiin Tunnen itseni virkistyneeksi Koen yksinäisyyttä Minulla on uusia ystäviä Arvostan itseäni omaishoitajana

4 LOMAN JÄLKEEN KOIN MUUTOSTA SEURAAVISSA ASIOISSA KYSELYN TULOKSIA Arvostan itseäni omaishoitajana Vastanneista 78 % kertoi arvostavansa itseään enemmän omaishoitajana loman jälkeen. Omaishoitajalomilla lomaohjaajien vetämissä ryhmäkokoontumisissa keskustellaan yhdessä omaishoitajuuteen liittyvistä asioista. Omaishoitajat voivat peilata omaa tilannettaan muihin sekä saada uutta ja ajankohtaista tietoa omaishoitajuudesta. Asiantuntijaluennot, vapaa-ajalla käydyt vapaamuotoiset keskustelut muiden omaishoitajien kanssa sekä oma virkistyminen ja voimaantuminen voivat auttaa näkemään omaishoitajan tehtävän uudessa valossa. Koen vertaistuen tärkeäksi Vastanneista jopa 84 % koki vertaistuen tärkeämmäksi kuin ennen lomaa. Lomatoiminnan kautta omaishoitajat tapaavat toisiaan ja pääsevät jakamaan kokemuksia omaishoitotilanteesta. Lomille valittujen omaishoitajien tilanteet voivat olla hyvin erilaisia. Osa heistä hoitaa puolisoaan, toiset lastaan, vanhempaansa tai jotain muuta läheistä. Vaikka omaishoitotilanteet sekä omaishoitajien ikä ja sukupuoli vaihtelevat, he voivat löytää samankaltaisuutta toistensa elämäntilanteista ja kokea vertaisuutta ja yhteenkuuluvuutta.

5 LOMAN JÄLKEEN KOIN MUUTOSTA SEURAAVISSA ASIOISSA KYSELYN TULOKSIA Haen omaishoitajien tukipalveluita Omaishoitajista 55 % ei kokenut muutosta omaishoitajille suunnattujen palvelujen hakemisessa. Tämä saattaa kertoa siitä, että omaishoitajalla on jo palveluja kunnan, järjestöjen, seurakunnan tai jonkin muun yksityisen palvelutahon kautta. Ei muutosta vastausprosentin taustalla voi olla myös se, että omaishoitajan kotikunnan tarjoamien palvelujen määrä on niin vähäinen tai niitä on vaikea saada, ettei omaishoitaja näe syytä edes hakea niitä. Voi myös olla, että osa ei ole halunnut hakea omaishoidon tukea tai muita omaishoitoa tukevia palveluja. Haen omaishoitajien tukipalveluita Yhteensä enemmän 39 % vähemmän 4 % ei muutosta 55 % Varaan aikaa itselleni / Huolehdin riittävästä levosta Itselleen varasi enemmän aikaa 48 % vastaajista, kun taas 41% ei kokenut siinä mitään muutosta. Riittävästä levosta huolehti loman jälkeen enemmän 48 % vastaajista, kun taas 42 % ei kokenut siinä mitään muutosta. Lomaohjaajien ja vertaisten kanssa käydyt hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvät keskustelut ovat voineet auttaa omaishoitajia löytämään keinoja oman ajan ja riittävän levon lisäämiseen. Lomalla olo sinänsä on myös voinut havahduttaa omaishoitajan varaamaan itselleen enemmän aikaa myös arjessa. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Omaishoitajan oma aika ja riittävä lepo ovat monen omaishoitajan suurena arjen haasteena.

6 LOMAN JÄLKEEN KOIN MUUTOSTA SEURAAVISSA ASIOISSA KYSELYN TULOKSIA Panostan monipuoliseen ravitsemukseen 52 % lomalla olleista panostaa monipuoliseen ravitsemukseen enemmän loman jälkeen. Hyvinvointia koskeneet luennot ja keskustelut ovat voineet vaikuttaa tähän. Monessa avovastauksessa tuotiin sen merkitys, että lomalla sai mennä valmiiseen ruokapöytään. Monipuolinen ruokatarjoilu lomakohteessa on saattanut myös vaikuttaa siihen, että loman jälkeen ravitsemukseen on kiinnitetty enemmän huomiota. Vastaajista 45 % totesi, ettei lomalla ollut vaikutusta ruokailutottumuksiin. Tosin yhdessä palautteessa oli haluttu erikseen mainita, ettei muutosta ollut siitä syystä, että monipuolinen ravitsemus on aina ollut tärkeää. Harrastan liikuntaa/ Vietän aikaa harrastusten parissa Loman jälkeen vastaajista liikuntaa harrasti enemmän 36 %, kun taas 52 % ei kokenut tässä suhteessa mitään muutosta. Vietän aikaa harrastusten parissa kohdassa jopa 64 % vastaajista koki, ettei loman jälkeen tilanne ollut muuttunut mitenkään. 22% vastanneista oli löytänyt keinoja lisätä harrastusten määrää arjessaan. Omaishoitajan oman liikunnan lisääminen saattaa riippua siitä, salliiko hoidettavan kunto ja vointi liikunnan harrastamisen yhdessä tai saako hän liikuntaharrastuksen ajaksi hoitajan kotiin, mikäli hoidettavaa ei voi ottaa mukaan. Se, ettei yli puolella tapahtunut muutosta liikunnan harrastamisessa, voi johtua siitä, että mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen ilman hoidettavaa voivat olla rajalliset. Tosin se saattaa myös kertoa, kuten ravitsemuksen kohdalla, että riittävä määrä liikuntaa on jo olemassa.

7 LOMAN JÄLKEEN KOIN MUUTOSTA SEURAAVISSA ASIOISSA KYSELYN TULOKSIA Minulla on voimia arjen haasteisiin / Tunnen itseni virkistyneeksi Enemmän voimia arjen haasteisiin oli 45 %:lla vastanneista. Itsensä tunsi virkistyneeksi 61%. Lomalla olleista siis reilusti yli puolet koki virkistyneensä, mutta aivan yhtä suuri osuus ei kokenut voimavarojensa arjen haasteiden suhteen lisääntyneen. Omaishoitajan arjen moninaisiin haasteisiin vastaaminen onkin ehkä asia, johon lomatoiminnan vaikutus on väistämättä rajallinen. Esim. hoidettavan läheisen hoivatyön haasteellisiin tekijöihin ei lomalta välttämättä löydy konkreettisia ratkaisuja, mutta lomalla on tärkeää antaa tietoa avunsaantikanavista, joiden kautta omaishoitaja voi löytää tukea arkeensa. Lomakohteen palvelut, matkustamiseen käytetty aika, ohjelman sisältö ja sen määrä, lomaohjaajan tuki, vertaistuen mahdollisuus sekä oma henkilökohtainen vointi ja elämäntilanne voivat olla tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet siihen, miten lomalle osallistujat ovat kokeneet virkistyneensä. Pidän yhteyttä ystäviini / Koen yksinäisyyttä / Minulla on uusia ystäviä Loman jälkeen yhteydenpitoa ystäviinsä oli lisännyt 39 % vastaajista. Lomalaisista 36% ilmoitti saaneensa uusia ystäviä. Vähemmän yksinäisyyttä loman jälkeen koki 36 % vastaajista, 48 % ei ollut kokenut muutosta yksinäisyyden kokemuksessa. Omaishoitajalomilla on mahdollisuus solmia uusia ihmissuhteita, jotka säilyvät myös loman jälkeen. On myös mahdollista, että lomaan sisältyneissä ryhmätapaamisissa on korostunut ihmissuhteiden merkitys, mikä on aktivoinut omaishoitajaa yhteydenpidossa omiin läheisiinsä loman jälkeen. Omaishoitaja on voinut myös loman jälkeen rohkaistua menemään mukaan oman paikkakuntansa omaishoitajayhdistyksen vertaisryhmätoimintaan ja saanut uusia ystäviä sieltä.

8 KOKEMUKSIA LOMAN OHJELMASTA Lomalla toteutunutta ohjelmaa vastaajat arvioivat rastittamalla alla olevien asioiden olleen tärkeitä melko tärkeitä ei merkitystä. Osallistuminen asiantuntijoiden luennoille Osallistuminen liiton lomaohjaajan tuokioihin Mahdollisuus harrastaa liikuntaa Mahdollisuus luovaan toimintaan Lomaohjelmassa oli riittävästi vapaa-aikaa Yhteinen aika hoidettavan kanssa (jos yhteinen loma hoidettavan kanssa) Oma aika ilman hoidettavaa (jos yhteinen loma hoidettavan kanssa)

9 KOKEMUKSIA LOMAN OHJELMASTA Osallistuminen asiantuntijaluennoille / Osallistuminen lomaohjaajan tuokioihin Lomalaisista 75 % piti asiantuntijaluennoille osallistumisen mahdollisuutta tärkeänä. Lomaohjaajien toiminnan merkitystä lomaohjelmassa piti tärkeänä 71 % vastaajista. Osallistuminen lomaohjaajan tuokioihin tärkeää 71 % melko tärkeää 19 % ei merkitystä 10 % Osallistuminen asiant.luennoille tärkeää 75 % melko tärkeää 22 % ei merkitystä 3 % Mahdollisuus harrastaa liikuntaa / Mahdollisuus luovaan toimintaan Vastaajista 38 % koki luovan toiminnan mahdollisuuden tärkeänä ja 45 % melko tärkeänä. Liikuntamahdollisuudet ovat lomakohteissa yleensä hyvät ja 67 % kyselyyn osallistuneista kokeekin sen tärkeänä osana lomaohjelmaa. Lomaohjelmassa riittävästi vapaa-aikaa 55 % vastaajista koki vapaa-ajan tärkeäksi. Loman sisältämillä ohjelmallisilla tuokioilla on oma tärkeä merkityksensä, kuten vastausprosentit asiantuntijaluentojen ja lomaohjaajien tuokioiden kohdalla osoittavat. Lomalle osallistuvat kaipaavat kuitenkin lomalla pysähtymistä ja hengähtämistä kiireisestä arjesta

10 KOKEMUKSIA LOMAN OHJELMASTA Oma aika ilman hoidettavaa / Yhteinen aika hoidettavan kanssa (omaishoitajan ja hoidettavan läheisen yhteiselle lomalle osallistuneet. 43% vastanneista) Omaishoitajista 45 % koki tärkeänä oman ajan lomalla ilman hoidettavaa. Lomalla vietetty yhteinen aika hoidettavan kanssa oli tärkeää 22 %:lle ja melko tärkeää 28%:lle lomalla hoidettavan kanssa olleille omaishoitajille. Osa lomalle hoidettavan kanssa osallistuneista omaishoitajista koki, että lomapäivät olisivat voineet sisältää enemmän eriteltyä ohjelmaa molemmille osapuolille. Omaishoitajalle olisi tällöin jäänyt itselleen varattua omaa aikaa, jolloin hän olisi voinut levätä ja nauttia lomakohteen tarjoamista palveluista. Vaikka lomapalautteista kävikin ilmi, että osa hoidettavan kanssa lomalla olleista omaishoitajista suunnitteli seuraavaa lomaa ilman hoidettavaa, osa koki yhteiset lomat tärkeinä ja toivoi niitä järjestettävän enemmän tulevaisuudessa.

11 MIKÄ MERKITYS LOMAOHJAAJAN TOIMINNALLA OLI LOMAN ONNISTUMISEEN? Useasta palautteesta kävi ilmi, että lomaohjaajan toiminnalla oli ollut positiivinen ja tärkeä merkitys loman onnistumisen kannalta. Lomaohjaajat olivat järjestäneet mielekästä toimintaa ja hoitaneet hyvin lomanviettoon kuuluneita käytännön järjestelyjä. Lomalaisille järjestetyt yhteiset hetket oli koettu positiivisesti. Lomaohjaajan rooli ryhmäkeskustelujen alustajana nähtiin myös tärkeänä. Sai vähän erilaista tehtävää ja ajateltavaa, mukavaa. Ei ilman alustajaa osaa jutella asioista Lomaohjaaja on aivan ehdoton loman onnistumiseksi. Lomaohjaajat saivat lähtemään eri tapahtumiin ja mieli pysyi näin virkeänä. Antoi järjestystä päivään ja tukea. Piti kasassa viikon ohjelman. Esti pitkästymästä. Loi lomaan jonkunlaisen tunnelman, iso merkitys. Hyvä yhdyshenkilö jonka voi pysäyttää pienelläkin asialla. Hänen pitämänsä luentotuokiot, askartelut, osallistuminen peleihin ja muuhun ilon pitoon. Lomaohjaaja piti huolta, että olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja oli erittäin innostava.

12 MIKÄ MERKITYS LOMAOHJAAJAN TOIMINNALLA OLI LOMAN ONNISTUMISEEN? Lomaohjaajien omaishoitajuuteen liittyvistä kysymyksistä jakama tieto koettiin hyödylliseksi ja eteenpäin vieväksi. Lomaohjaajien toiminta oli koettu myös kannustavana ja rohkaisevana tukipalveluviidakossa selviämisen kannalta. Ryhmän keskuudessa vallinnut vertaisuus kannatteli ja ohjaajien toiminta juuri tämän yhteenkuuluvuuden tunteen luojana nähtiin merkittävänä. Sain paljon tietoa käytännön asioiden hoitoon ja omaishoitajan oikeuksista ja eduista. Minulle selvisi monia asioita, joista en ollut tietoinen. Ohjaajat loivat uskoa omiin kykyihin vaikuttaa asioihin. Sain tietoa omaishoitajalle kuuluvista asioista, kuten vapaapäivistä ym. Loivat yhteenkuuluvuuden tunteen. Ohjaaja pitää ryhmän kasassa ja tulee tunne että kuuluu joukkoon, luo tunnelman että uskaltaa kertoa tilanteestaan muillekin. Merkitsee paljon, että lomaohjaaja on asioista tietoinen ja kohtelias. Erittäin hyvä lomaohjaaja Olivat todella asiansa osaavia, mukavia naisia! Hän veti ryhmät hyvin, tietoa tuli paljon. Oli itsekin omaishoitaja, siitä iso + Yhteiset hetket toisten samassa tilanteessa olevien kanssa.

13 MIKÄ MERKITYS LOMAOHJAAJAN TOIMINNALLA OLI LOMAN ONNISTUMISEEN? Kiitosta tuli sydämellisyydestä, kuuntelemisesta ja aidosta kiinnostuksesta omaishoitajien tilannetta kohtaan. Olivat sydämellisiä ja hoitivat viikon ohjelman onnistuneesti. Kuuntelutaito, rauhallisuus, positiivisuus ja aito kiinnostus ilahduttivat. Merkitsi paljon, oli läsnä olevana käsitellen meille tärkeitä asioita. Onnistuivat suurenmoisesti. Joillekin lomalaisille yhteiset kokoontumiset ja vertaisryhmän tarve eivät olleet niin isossa roolissa loman aikana. Nämä lomalaiset eivät kokeneet lomaohjaajan toimintaa itselleen merkityksellisenä. Ei merkitystä. Odotinkin saavani vain puitteet lomailuun, en keskusteluja enkä ohjausta. Palautteista huokui suuri tyytyväisyys lomaohjaajien työskentelyä kohtaan, eikä osalla lomalaisista ollut esittää mitään kehittämistoiveita, sillä he olivat loman antiin täysin tyytyväisiä. En mitään, aivan mahtavat lomaohjaajat. Sopiva henkilö lomaohjaajan tehtävään. Enpä juuri enempää kaivannut! Ohjaajat toimivat hyvin, ei mitään parannettavaa. En voi toivoa enempää, kaikki hyvin.

14 MITÄ KAIVATTIIN LISÄÄ OMAISHOITAJALOMALTA Lomalle tulisi päästä tarpeeksi usein. Loma kerran tai kaksi kertaa vuodessa oli monen toiveena, joka toinen vuosi tai harvemmin toteutuva loma on liian vähän. Lyhyttä hetkeä ilman hoidettavaa kaipasi osa hoidettavan kanssa yhteisellä lomalla olleista Omaishoitajat toivoivat muutamaa tuntia päivässä omaa lomaa, jolloin hoidettavalle omaiselle olisi järjestetty jotain muuta. Yhteisiä lomia yhdessä hoidettavan kanssa lisää Lomien kohdentamista selkeämmin eri ryhmille toivoi muutama. Palautteen mukaan vammaisten lasten vanhemmat tulisi laittaa omaan sekä puolisoa, vanhempia tai muita sukulaisia hoitavat omaan ryhmäänsä. Kylpylän tarjoamia hoitoja ja retkiä enemmän Omaishoitajat olisivat halunneet rentoutua heille tarjottujen hemmotteluhetkien, esimerkiksi hieronnan avulla. Toivottiin myös, että lomakohteesta voisi tehdä retkiä paikkakunnalla sijaitseviin nähtävyyksiin tai ostoskeskuksiin. Moni omaishoitaja ei osannut esittää kehittämistoiveita, sillä loma oli ollut hyvä sellaisenaan. Ensimmäistä kertaa lomalla olleet olivat kokeneet loman hyvin positiivisena. 81% vastaajista aikoi hakea jatkossakin omaishoitajalomalle.

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Kyselyn taustatietoja Kyselyyn vastasi yhteensä 168 henkilöä. Heistä

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME?

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? Läheiseni on sairastunut, tulevaisuus huolestuttaa minua, mistä saisin tietoa? Tuetko ja avustatko läheistäsi arjessa? Ethän jää pohtimaan asioita yksin, vaan tule

Lisätiedot

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE 26.3.2018 MERJA JÄNTTI TOIMINNANSUUNNITELIJA TALOUDEN JA TOIMINNAN TUKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA KELAN KUNTOUTUSKURSSIT KENELLE: KAIKENIKÄISILLE OMAISHOITAJINA

Lisätiedot

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille.

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille. 27.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA SOS-Lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen läheiset 1. Kyselyn taustaa Kirjallinen palautekysely SOS-lapsikyliin ja SOS-Lapsikylän nuorisokotiin sijoitettujen

Lisätiedot

Vaikeavammaisten päivätoiminta

Vaikeavammaisten päivätoiminta Vaikeavammaisten päivätoiminta Kysely vaikeavammaisten päivätoiminnasta toteutettiin helmikuussa 08. Sosiaalityöntekijät valitsivat asiakkaistaan henkilöt, joille kyselyt postitettiin. Kyselyjä postitettiin

Lisätiedot

Omaishoitaja ja hoidettava yhdessä loma

Omaishoitaja ja hoidettava yhdessä loma Omaishoitaja ja hoidettava yhdessä loma 10.00-11.00 Kuntosaliharjoittelun perusteet omaishoitajille 13.00-14.30 Sosiaalietuudet sosiaaliturva opetuskeskustelu omaishoitajille 13.00-14.00 Tuoliryhmä hoidettaville

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa

Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa MAARIT VÄISÄNEN PROJEKTIVASTAAVA VALOT HANKE MIKKELIN SEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY Tärkeämpää kuin ongelman ratkaiseminen on ongelman

Lisätiedot

TYÖT TAKANA LOMA 5 VRK

TYÖT TAKANA LOMA 5 VRK TYÖT TAKANA LOMA Orientoidu uuteen elämänvaiheeseen meillä Lahdessa keskellä kaupunkia. Kaupungin tapahtumatarjonta sekä monipuoliset ostosmahdollisuudet ovat lähellä, mutta niin myös monet ulkoilu- ja

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

, Onneksi on omaishoitaja. Mistä voimia arkeen?

, Onneksi on omaishoitaja. Mistä voimia arkeen? 17.4.2012, Onneksi on omaishoitaja Mistä voimia arkeen? Teemat joita käsittelen Voimia vapaa-ajasta Voimia itsestä Voimia läheisistä Luvan antaminen itselle Omaishoitajan hyvinvointi Omaishoitajan on tärkeää

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Ollaan kuin kotona TEKSTI RAIJA LEINONEN, PROJEKTITYÖNTEKIJÄ, PERHEHOITOLIITTO KUVAT VILLE KOKKOLA

Ollaan kuin kotona TEKSTI RAIJA LEINONEN, PROJEKTITYÖNTEKIJÄ, PERHEHOITOLIITTO KUVAT VILLE KOKKOLA 28 Töissä Ollaan kuin kotona Sairaanhoitaja Anja Halonen irrottautui hallinnollisista töistä ja perusti kotiinsa ikäihmisten perhehoitopaikan. Vain yksi asia on kaduttanut: ettei aloittanut aikaisemmin.

Lisätiedot

Puhtia hyvästä itsetunnosta

Puhtia hyvästä itsetunnosta Puhtia hyvästä itsetunnosta Kaisu Ylikoski, koulutussihteeri Kolmen vartin aiheet JAKSAMISEEN VOIMIA! LISÄÄ ITSETUNTOA! MISTÄ SAA PUHTIA? JAKSAMISEEN VOIMIA Omaishoitajan hyvinvointi Omaishoitajan on tärkeää

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA HUOLTAJIEN KYSELYN TULOKSET LV

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA HUOLTAJIEN KYSELYN TULOKSET LV AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA HUOLTAJIEN KYSELYN TULOKSET LV. 2015-2016 Yleistä kyselystä Arviointikyselyn saivat 36 huoltajaa, joista palautui 32 Vastausprosentti 89 % Arviointikyselyn ajankohta oli 2.5

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

VANHUUSELÄKKEELLE SIIRTYNEIDEN VOINTI JA VIRE -TUTKIMUKSEN TULOKSET. Seppo Kettunen #iareena18

VANHUUSELÄKKEELLE SIIRTYNEIDEN VOINTI JA VIRE -TUTKIMUKSEN TULOKSET. Seppo Kettunen #iareena18 VANHUUSELÄKKEELLE SIIRTYNEIDEN VOINTI JA VIRE -TUTKIMUKSEN TULOKSET Seppo Kettunen 2.2.2018 @sepket #iareena18 MIKSI TÄMÄ TUTKIMUS? Ikääntyvien hyvinvointi puhuttaa ja eläkkeelle jääminen aiheuttaa elämänmuutoksia,

Lisätiedot

Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä. ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava

Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä. ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava Verkostoitumisen mahdollisuudet pienlapsiperheen elämässä ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava Sosiaaliset verkostot ja vertaistuki q Sosiaaliset verkostot tukevat pienlapsiperheen hyvinvointia q Vertaistuen

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n juhlaseminaari Kuopio Sandra Gehring

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n juhlaseminaari Kuopio Sandra Gehring :n juhlaseminaari Kuopio 23.11. 2011 Sandra Gehring Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Terveydenhuollon ohjauksessa etusijalla on sairaus, vammaisuus ja kuntoutuminen.

Lisätiedot

KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA. Varhainen havaitseminen ja tukeminen

KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA. Varhainen havaitseminen ja tukeminen KUNTOUTUSOHJAAJA OMAISHOITOPERHEEN TUKENA Varhainen havaitseminen ja tukeminen Ihminen tarvitsee toista» Mutta me pohojalaaset... OMAISHOIDON TUKEMISEN ALKUTAIVAL v. 2009 alkoi "Yhdessä tehden- Ajoissa

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV. 2015-2016 Yleistä kyselystä Arviointikyselyn saivat 36 lasta, joista palautui 32 Vastausprosentti 89 % Arviointikyselyn ajankohta oli 2.5 20.5.2016

Lisätiedot

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ Hopeakirstu-projekti hyvinvoinnin edistäjänä Marja-Leena Heikkilä Opinnäytetyö Hyvinvointipalvelut Geronomikoulutus 2018 Opinnäytetyön tarkoitus ja tavoite

Lisätiedot

Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu

Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu PERHEHOITO Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu PERHEHOITO PALVELUNA Perhehoidolla tarkoitetaan iäkkään henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset Maarit Väisänen OMAISHOITO MIKKELISSÄ Valtakunnallisiin arvioihin perustuen Mikkelissä on n. 3000 omaishoitajaa,

Lisätiedot

Ovet -omaishoitajavalmennus

Ovet -omaishoitajavalmennus Ovet -omaishoitajavalmennus Näin homma toimii -seminaari 27.11. Rovaniemi Sirkka Nissi-Onnela, aluevastaava Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry on Raha-automaattiyhdistyksen

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n seminaari pidämme puolta pidämme huolta

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n seminaari pidämme puolta pidämme huolta 15.15 palautekeskustelu Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n seminaari pidämme puolta pidämme huolta 11.00 Tilaisuuden avaus ja ajankohtaista Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry 11.15 Puhtia hyvästä itsetunnosta

Lisätiedot

KYÄ JOKU ROTI OLLAP PITÄÄ Työsuojeluhallinto, valtakunnallinen Työsuojelunäyttely hoito- ja hoiva-alan alan ergonomiaosasto: Ergonomiaohjaus ja sen vaikuttavuus hoitohenkilöstön kokemana Raili Antila Marja-Liisa

Lisätiedot

Lapsen/Nuoren kysymykset

Lapsen/Nuoren kysymykset PALAUTE LASTENSUOJELUTARPEEN SELVITYKSESTÄ 2015 Lastensuojelun työntekijät ovat selvittäneet perheenne mahdollista lastensuojelun tarvetta. Lastensuojeluntarpeen selvityksen tavoitteena on arvioida lapsen

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 03/2017 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi?

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke Valtioneuvoston kanslia Projektisihteeri Karin Hautamäki VNK009:00/2011 Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 49 vastaanottokeskuksessa

Lisätiedot

Baletti - Kysely huoltajille 2015

Baletti - Kysely huoltajille 2015 Baletti - Kysely huoltajille 2015 Yleistä Huoltajakysely lähetettiin kaikille baletin oppilaiden vanhemmille eli yht. 74 henkilölle. Vastauksia saatiin 23.Vastausprosentti oli 31,1, joka on huomattavasti

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Arviointi- ja koulutusyksikkö 15.11.2011 1 Arvioinnin toteutus n arviointi- ja koulutusyksikkö toteuttanut arviointia vuosien 2009-2011 aikana.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59 10.12.2015 Sivu 1 / 1 4750/2015 02.05.00 59 nuorisopalvelujen maksuperusteet 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Anna Seppänen, puh. 047 382 47350 Ari Jaakkola, puh. 050 522 7521 Mirja Taavila, puh. 046 877

Lisätiedot

Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset

Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset Syksyllä 2017 toteutetun kyselyn tulokset Kysely koski perheen yhteistä harrastamista ja harrastamiseen liittyviä toiveita Pirkkalassa. Kyselyyn vastanneiden perheiden lasten ikäryhmät jakautuivat seuraavasti:

Lisätiedot

Näkökulmia omaishoitajuuteen omaishoidon moninaisuus. Kaksin et ole yksin seminaari, Kivitippu

Näkökulmia omaishoitajuuteen omaishoidon moninaisuus. Kaksin et ole yksin seminaari, Kivitippu Näkökulmia omaishoitajuuteen omaishoidon moninaisuus Kaksin et ole yksin seminaari, Kivitippu 18.10.2011 Omaishoito osana perheen elämää Elämä muuttuu? omaishoito voi tulla elämään erilaisissa elämänvaiheissa

Lisätiedot

Vanhus- ja vammaispalvelut,omaishoito ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY Vastaajia 375

Vanhus- ja vammaispalvelut,omaishoito ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY Vastaajia 375 Vanhus- ja vammaispalvelut,omaishoito ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2018 Vastaajia 375 Minkä kouluarvosanan annan palveluista kokonaisuutena? Vastaajien määrä: 363 Keskiarvo: 8,6 (2017 vuonna 8,46) 4 N = 3

Lisätiedot

Wiitaunionin liikuntakysely. Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014.

Wiitaunionin liikuntakysely. Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014. Wiitaunionin liikuntakysely Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014. Wiitaunionin liikuntakyselyssä kartoitettiin Viitasaaren ja Pihtiputaan yli 16-vuotiaiden asukkaiden liikunta-aktiivisuuden

Lisätiedot

Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018

Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018 Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018 Vastanneita yhteensä 27 Ikäsi Kyselyn osallistuneita oli kaikissa ikäluokissa. 35% 30% 30,00% 25% 22,00% 20% 15% 10% 15,00% 11,00% 11,00% 11,00% 5% 0% -20

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA 1 Itä-Suomen virtuaaliyliopisto YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 23 SAADUSTA PALAUTTEESTA Henkilöstökoulutushankkeessa järjestettiin Verkko-opetuksen perusteet (VOP)

Lisätiedot

Meidän perheen loma ALUSTAVA OHJELMA

Meidän perheen loma ALUSTAVA OHJELMA Meidän perheen loma KOHDERYHMÄNÄ: Lapsiperheet TAVOITE: Perheyhteyden vahvistuminen ja perheen voimavarojen lisääminen virkistyksen, levon ja ryhmäkohtaisen ohjelman kautta 14.00-15.30 Tulotapaaminen ja

Lisätiedot

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO Jari Paajanen Auralan kansalaisopisto Kurssiarviointi 2017 1 (7) Kyselyn vastausprosentti oli 41,1 %, joka oli ihan hyvä ja viimevuotisen kyselyn perusteella olikin

Lisätiedot

KYYHKYLÄN KUNTOUTUSKESKUS

KYYHKYLÄN KUNTOUTUSKESKUS PAREMPIIN HETKIIN. KYYHKYLÄN KUNTOUTUSKESKUS KUNTOUTUS - TYÖHYVINVOINTI Malliohjelma Arki haltuun 5 vrk + 2 vrk Perusloma 5 vrk Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Tutustutaan toisiin, ryhmäytymisharjoituksia,

Lisätiedot

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin EUFAMI (European Federation of Family Associations of People w ith Mental Illness) 2014 Tutkimukseen osallistui 1111 omaista ympäri Eurooppaa, joista 48

Lisätiedot

Ruoka-apukysely Kemi ja Rovaniemi Marianne Hietaranta

Ruoka-apukysely Kemi ja Rovaniemi Marianne Hietaranta Ruoka-apukysely Kemi ja Rovaniemi 2018 Marianne Hietaranta Ruoka-apukyselyn tarkoitus ja vastaajat Mitä haluttiin tutkia? Keitä ruoka-avussa käy? Millaisia ovat näiden ihmisten kokemukset omasta terveydestä

Lisätiedot

Huostaanotettujen lasten ja nuorten ajatuksia ja kokemuksia sukulaissijaisperheessä elämisestä

Huostaanotettujen lasten ja nuorten ajatuksia ja kokemuksia sukulaissijaisperheessä elämisestä Huostaanotettujen lasten ja nuorten ajatuksia ja kokemuksia sukulaissijaisperheessä elämisestä Sukulaissijaisperhehoito osana lastensuojelun sijaishuoltojärjestelmää Suomessa suhtautuminen sukulaissijoituksiin

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Ryhmän ehdot: : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmässä lapsenne on mukana) : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu-

Lisätiedot

Yrittäjien hyvinvointi, työkyky ja osallistuminen kuntoutukseen. Projektipäällikkö Kimmo Terävä, VTM 22.3.2012

Yrittäjien hyvinvointi, työkyky ja osallistuminen kuntoutukseen. Projektipäällikkö Kimmo Terävä, VTM 22.3.2012 Yrittäjien hyvinvointi, työkyky ja osallistuminen kuntoutukseen Projektipäällikkö Kimmo Terävä, VTM 22.3.2012 Pientyöpaikoilla uudistuminen (Punk) 2009-2012 1. Pientyöpaikkojen työkyvyn tukemisen ja työterveyshuoltoyhteistyön

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

LIIKUNTAKYSELY RAPORTTI

LIIKUNTAKYSELY RAPORTTI 2013 LIIKUNTAKYSELY RAPORTTI RAUTALAMMIN KUNTA LIIKUNTATOIMI Liikuntakysely Rautalammin kunnan työikäisille (16-64v.) toteutettiin tammi-helmikuussa 2013. Liikuntakyselyn tavoitteena oli kartoittaa työikäisten

Lisätiedot

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Toteutimme syyskuussa 2013 jäsenillemme kyselyn liittyen mm. työhyvinvointiin, ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin sekä luottamusmiestoimintaan.

Lisätiedot

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Aurinkoisen asiakastyytyväisyyskysely tehtiin syyskuussa 2016. Kysely oli suunnattu kaikille Aurinkoisen asiakkaille; yhteisökodissa ja tukiasunnossa asuville sekä päiväasiakkaille.

Lisätiedot

Lape kysely LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS

Lape kysely LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lape kysely 1 2018 LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Palveluita halutaan kehittää lapsi ja perhelähtöisemmäksi, asiakkaan

Lisätiedot

Omaishoidon tuen kuntakysely 2012

Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 - Alustavia tuloksia ja havaintoja. 18.1.2013 EERO SILJANDER, CHESS/THL. 1 Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 taustat ja aineisto. STM:n toimeksiantona THL:lle 2012 toteuttaa

Lisätiedot

Tavoite. Tiedonkeruu. Kohderyhmä ja otos

Tavoite. Tiedonkeruu. Kohderyhmä ja otos Toukokuu 2019 Tavoite Telian valtakunnallisen kyselyn tavoitteena oli selvittää mitä liikuntaa perheiden lapset harrastavat, millainen on vanhempien rooli niissä sekä millaisia haasteita vanhemmat kohtaavat

Lisätiedot

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä.

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä. MTK TERVO-VESANTO JÄSENKYSELY 2009 Yleistä kyselyn toteutuksesta MTK Tervo-Vesanto ry:n jäsenkysely toteutettiin 12.4.-5.5.2009 välisenä aikana. Kysely oli internet-kysely. Kyselystä tiedotettiin jäseniä

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Kysely asukkaiden läheisille 2-3/2017

Kysely asukkaiden läheisille 2-3/2017 Kysely asukkaiden läheisille 2-3/2017 22.3.2017 Kysely Wilhelmiinan asukkaiden läheisille Kysely toteutettiin 23.2-19.3.2017 Kysely lähti 99 vastaanottajalle (88 kpl vuonna 2016), vastauksia saimme kaikkiaan

Lisätiedot

ASIAKASKYSELY VANHEMMILLE

ASIAKASKYSELY VANHEMMILLE As ASIAKASKYSELY VANHEMMILLE Oulun kaupungin lastensuojelupalvelut on mukana Pohjois-Suomen Lasten kaste hankkeessa. Lastensuojelun kehittämisen kohteena ovat lasten ja perheiden osallisuuden vahvistaminen,

Lisätiedot

TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ

TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ Opinnäytetyön tutkimustuloksia Terveydenhoitaja Tiina Ahonpää 2017 Opinnäyte työ valmistui toukokuussa 2016 Yhteistyössä Invalidiliiton

Lisätiedot

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005 Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry o Perustettu vuonna 2002 o Jäseniä noin 320 o TAVATA-projekti 2003-2005 o VOIMAVARAKETJU projekti 2006-2008 o KATVE-projekti 2009 2011 o PUHUMALLA PUHTIA TAPAAMALLA

Lisätiedot

Päivähoidon kyselyn yhteenveto

Päivähoidon kyselyn yhteenveto Päivähoidon kyselyn yhteenveto Olen sosionomi-opiskelija Anna-Maija Ruusujoki ja opiskelen Diakonia-ammattikorkeakoulussa viimeistä vuotta. Toimin päivähoidon hallinnon työharjoittelussa Kuunarin päiväkodissa.

Lisätiedot

Hyvinvointiloma 5 vrk Kuulo-Auriksessa

Hyvinvointiloma 5 vrk Kuulo-Auriksessa Hyvinvointiloma 5 vrk Kuulo-Auriksessa Tervetuloa! Tavoite: voimaantuminen ja aktivoituminen hyvinvoinnin ylläpitämisessä 1. päivä tulopäivä 2. päivä 3. päivä klo. 9.00-10.00 4. päivä klo. 9.00-10.00 5.

Lisätiedot

Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14

Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14 Minäkö omaishoitaja? Anne-Maria Halmesmäki 20.5.14 Neuvoja, neuvoja omaishoitajuus oli minulle aivan uusi asia. En ollut varmaan edes kuullut koko sanaa. Työikäinen puoliso-omaishoitaja Kun omaishoitajuus

Lisätiedot

ASIAKASKYSELYN 2010 TULOKSET, PALVELUASUMINEN

ASIAKASKYSELYN 2010 TULOKSET, PALVELUASUMINEN Liite, Peruspalvelulautakunta 6.9.2011 Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä Peruspalveluliikelaitos, Kotihoidon ja palveluasumisen tulosalue ASIAKASKYSELYN 2010 TULOKSET, PALVELUASUMINEN

Lisätiedot

SUJUVA OPINTOPOLKU LUKIOLAISESTA AKATEEMISEKSI ASIANTUNTIJAKSI

SUJUVA OPINTOPOLKU LUKIOLAISESTA AKATEEMISEKSI ASIANTUNTIJAKSI SUJUVA OPINTOPOLKU LUKIOLAISESTA AKATEEMISEKSI ASIANTUNTIJAKSI Millaista yhteistyötä lukion henkilökunta toivoo yliopistojen kanssa? Loppukysely hankkeen yhteistyölukioiden henkilökunnalle Hankeraportti

Lisätiedot

Kyselyn perusteella voidaan todeta Aurinkoisen asiakkaiden oleva pääosin tyytyväisiä saamaansa palveluun ja kohteluun Aurinkoisessa.

Kyselyn perusteella voidaan todeta Aurinkoisen asiakkaiden oleva pääosin tyytyväisiä saamaansa palveluun ja kohteluun Aurinkoisessa. ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Vuoden 2017 asiakastyytyväisyyskysely tehtiin lokakuussa ja siihen vastasi yhteensä 51 asiakasta. Aurinkoisen asiakkaista suurin osa on mielenterveyskuntoutujia, itsenäistymisvaiheessa

Lisätiedot

1. Mihin Tyttöjen Talon toimintoihin olet Isosiskona osallistunut? 2. Mitä ilonaiheita Isosiskona toimiminen on herättänyt sinussa?

1. Mihin Tyttöjen Talon toimintoihin olet Isosiskona osallistunut? 2. Mitä ilonaiheita Isosiskona toimiminen on herättänyt sinussa? Tyttöjen Talo Rovaniemi Syksy 2016 Isosisko-kyselyn yhteenvetoa 1. Mihin Tyttöjen Talon toimintoihin olet Isosiskona osallistunut? 10/10 vastaajaa Teehetki 7/10 Muita tapahtumia ja teemakertoja 4/10 Toivetorstai

Lisätiedot

Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät

Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät 29.11.2017 1 Johtamiseen ja hyvään hallintoon liittyvät lasten urheilun kysymykset Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua seuran toiminnan toteuttamiseen

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry Yhdistyksen hallitus OMA Hoivapalvelu Oy:n hallitus Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Seinäjoki 5.4.2011 Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Omaishoitajat ja Läheiset Liitto 14.4.2011 Omaishoito

Lisätiedot

Omaishoito Kittilässä. Alaotsikko Toinen alaotsikko

Omaishoito Kittilässä. Alaotsikko Toinen alaotsikko Omaishoito Kittilässä Alaotsikko Toinen alaotsikko Omaishoidon tuen myöntämisperusteet ja hoitopalkkiot Omaishoitajan työn arvostaminen lähtee omaishoitajan roolin tunnistamisesta ja tunnustamisesta Tehokas

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015 Esikoulu- / kysely 2015 Tutkimuksen tuloksia käytetään parantamaan esikoulujen ja päiväperhekotien laatua Göteborgissa. Vastaa kysymyksiin omien, vanhempana tai huoltajana saamiesi kokemusten pohjalta.

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

PALVELUITA JA PIENYRITTÄJYYTTÄ KYLILLE Palvelutarpeen kartoitus

PALVELUITA JA PIENYRITTÄJYYTTÄ KYLILLE Palvelutarpeen kartoitus PALVELUITA JA PIENYRITTÄJYYTTÄ KYLILLE Palvelutarpeen kartoitus Palveluita ja pienyrittäjyyttä kylille -hankkeen aikana Posiolla on toteutettu laaja palvelutarpeen kartoitus. Palvelutarpeen arviointi toteutettiin

Lisätiedot

Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla

Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla Taulukkoraportti Työn voimavarat ja vaatimukset kaupan alalla Tässä taulukkoraportissa verrataan kaupan esimiesten ja myymälätyöntekijöiden työn voimavaroja, vaatimuksia ja hyvinvointia. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI Huoli puheeksi ikääntyvän omaisasia sanoiksi OPAS AMMATTILAISILLE Sain toivoa tulevaan. Oli helpottavaa, kun sai purkaa pahaa oloa. Vahvistui ajatus, että itsestä täytyy pitää huolta.

Lisätiedot

Auttaminen intohimona

Auttaminen intohimona Vetrea Hoiva Eläköön elämä! Me Vetreassa uskomme, että jokaisella ihmisellä on oikeus ja vapaus nauttia elämästä kaikissa elämänsä vaiheissa. Vetrea Hoiva palvelee niitä, jotka oman kuntonsa, kykynsä tai

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2019

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2019 August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 019 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN AUGUST-KODIN ASUKKAIDEN OMAISTEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET.1 Fyysiset ja aineelliset olosuhteet..

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto

Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto Verkostomalli näkövammaisten vertaisryhmäverkoston kehittämisestä Koordinaattorin rooli organisoinnissa, koulutuksessa,.. Uusien vapaaehtoisryhmien

Lisätiedot

Ohjelmasisällössä huomioidaan kohderyhmä esim. yrittäjät, työttömät, eri ammattiryhmät.

Ohjelmasisällössä huomioidaan kohderyhmä esim. yrittäjät, työttömät, eri ammattiryhmät. MTLH:N HYVINVOINTILOMAN 2017 MALLIOHJELMA Ohjelmasisällössä huomioidaan kohderyhmä esim. yrittäjät, työttömät, eri ammattiryhmät. Tavoitteena on, että työikäinen lomalainen aktivoituu oman hyvinvointinsa

Lisätiedot

Kysely huoltajille 2019

Kysely huoltajille 2019 Kysely huoltajille 2019 Valitse lapsesi varhaiskasvatus-/esiopetuspaikka Vastaajien määrä: 332 Palveluohjaus Vastaajien määrä: 331 Olen saanut riittävästi tietoa varhaiskasvatuksen eri vaihtoehdoista 154

Lisätiedot

Entten tentten ja pelistä pois? 2016

Entten tentten ja pelistä pois? 2016 Entten tentten ja pelistä pois? 2016 Riitta Kauppinen Kansalaistoiminnan päällikkö Pelastakaa Lapset ry Maaliskuu 2016 Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle ohjelma 1301 lasta 313 000 100 harrastusta 462 toisen

Lisätiedot

Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä tammi-helmikuussa 2016 Tutkimukseen vastasi kaikkiaan 378 henkilöä. Asiakastyytyväisyys Kotihoito

Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä tammi-helmikuussa 2016 Tutkimukseen vastasi kaikkiaan 378 henkilöä. Asiakastyytyväisyys Kotihoito Hämeenlinnan kotihoidon asiakastyytyväisyyden tutkimusraportti Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä tammi-helmikuussa 2016 Tutkimukseen vastasi kaikkiaan 378 henkilöä Asiakastyytyväisyys 2016 - Kotihoito

Lisätiedot