LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAKEISTEN, JÄÄTELÖN JA VIRVOITUSJUOMIEN VALMISTEVEROSTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAKEISTEN, JÄÄTELÖN JA VIRVOITUSJUOMIEN VALMISTEVEROSTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA"

Transkriptio

1 Sivu 1 / 7 LAUSUNTO Valtiovarainministeriö PL VALTIONEUVOSTO Lausuntopyyntö VM069: LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAKEISTEN, JÄÄTELÖN JA VIRVOITUSJUOMIEN VALMISTEVEROSTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA Panimo ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry toteaa esityksestä seuraavaa: 1. NYKYINEN VEROMALLI KESTÄMÄTÖN KOROTUKSESTA LUOVUTTAVA Panimo ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry katsoo, että hallituksen esitys korottaa virvoitusjuomien valmisteveroa kolmannen kerran sitten vuoden 2011 on erittäin ongelmallinen. Esitys kaksinkertaistaa virvoitusjuomaveron nykyisestä ja viisinkertaistaa sen kolmen vuoden takaisesta tasosta. Yhteen tuoteryhmään kohdistuvan veron porrastaminen on kohtuutonta, sillä se lisää entisestään verosta aiheutuvaa työmäärää alan yrityksille. Kaikki ehdotetut muutokset lisäävät nykyisen valmisteverojärjestelmän syrjivyyttä entisestään, kasvattavat epäsuoraa tukea veron ulkopuolella olevalle juomateollisuudelle. Lisäksi sokerinsaantiin liittyvät verotusperusteet tekevät verosta kilpailua vääristävän, sillä veron kohdistaminen yhteen sokeria käyttävään elintarvikealaan suosii suoraan muuta sokeria käyttävää teollisuutta. Ala on huolissaan siitä, että hallitus kohdistaa jatkuvat veronkorotukset tullinimikkeistön pohjalta sattumanvaraisesti yksittäiseen tuoteryhmään. Samanaikaisesti toiset ravitsemuksellisesti ja kuluttajien tarpeiden kannalta samankaltaiset tuotteet on jätetty veron ulkopuolelle. Ala vastustaa ehdotettuja korotuksia ja esittää valmisteverojärjestelmän kehittämistä ja korjaamista siten, että se on tasapuolinen ja oikeudenmukainen samankaltaisia elintarvikkeita kohtaan.

2 Sivu 2 / 7 Nykyinen veromalli on alan kilpailukyvyn kannalta kestämätön: 1) Virvoitusjuomamarkkinoiden vuosia jatkunut pieneneminen jatkuu 2) Verolla on suurempi vaikutus pienempien pakkauksien ja yksittäispakkauksien hintoihin, joiden hinta ei ole niin kilpailtu. Yksittäispakkauksien kysyntä heikkenee. 3) Monipakkauskulttuurin vahvistuminen jatkuu. Veronkorotus siirtää juomien kysyntää edelleen kampanjahinnoiteltuihin monipakkauksiin ja nostaa siten kertaostosten kokoa. 4) Edellisten seurauksena kuluttajien saatavilla oleva pakkausvalikoima tulee pienenemään ja yksipuolistumaan, kun heikosti kannattavia yksittäisiä tuotteita poistetaan valikoimista. 5) Valmistajien kannattavuus heikkenee, kun kiinteät kustannukset on katettava alhaisemman katteen tuotteilla pienenevillä markkinoilla. 6) Kaksiportainen verotus lisää veronalaisten yritysten työtä ja on raskas ja kohtuuton kohdistuessaan vain yksittäisiin yrityksiin. 7) Virvoitusjuomien tuonti alhaisemman työvoimakustannusten maista jatkaa kasvua. 8) Regressiivinen vero rankaisee erityisesti alhaisemman tulotason perheitä. 9) Verojen kasvu houkuttaa rikollisia toimijoita juomien laittomaan maahantuontiin. Veron terveysperusteet ovat riittämättömät: 1) Esitys on epämääräinen viitatessaan veron terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Vastaavasti esityksessä ei ole kyetty esittämään, mitä haittoja PELKÄSTÄÄN virvoitusjuomien käytöstä aiheutuu. Niinpä on kohtuutonta esittää, että teollisuus on velvollinen yksin kantamaan vastuuta näistä määrittelemättömistä haitoista. 2) Ravitsemukseen liittyvät kansanterveydelliset haasteet eivät ole seurausta yhdestä elintarvikkeesta vaan kokonaisruokavaliosta ja elämäntavasta. Siksi pelkästään virvoitusjuomiin kohdistettu kansanterveydellisesti perusteltu vero on syrjivä. Kapeaalaisena sillä ei tule olemaan mitään näkyviä kansanterveydellisiä vaikutuksia. 3) Kaksiportainen veromalli rankaisee uusia vähäkalorisia Stevialla makeutettuja tuotteita. 4) Kevytjuomien verottaminen tuotteen happamuuden perusteella on diskriminoivaa, mikäli muut happamat elintarvikkeet ovat veron ulkopuolella. 5) Maustamattomien kivennäis ja lähdevesien verottamiseen ei ole esitetty mitään muuta perustetta kuin tullitariffi. 2. PORRASTETTU VEROMALLI LISÄÄ ELINKEINON HALLINNOLLISTA TAAKKAA Sokeriverotyöryhmä esitti tammikuisessa raportissaan huolen, että sokerin määrään perustuva sokerivero on yrityksille hallinnollisesti raskas. Hallitus kuitenkin esittää nyt ristiriitaisesti virvoitusjuomaveron porrastamista juomien sokeripitoisuuden perusteella. Virvoitusjuomien porrastetusta verotuksesta on kokemusta Tanskasta, jossa käytäntö lopulta ohjasi sokeri ja kevyttuotteiden hintojen tasapäistymiseen ennen kuin riistäytyneen rajakaupan vuoksi verosta päätettiin luopua kokonaan.

3 Sivu 3 / 7 On kohtuutonta, että yhtä elintarviketeollisuuden alaa rasitetaan jatkuvasti lisääntyvällä verotaakalla ilman painavia perusteita tai ymmärrystä tai näyttöä veron muista kuin taloudellisista vaikutuksista. Kohtuuttomuutta lisää se, että kapeasti kohdistettua veroa ehdotetaan monimutkaistettavaksi tavalla, joka aiemmin koettiin rankaksi muille yrityksille. Veronkorotus tulee ensisijaisesti heikentämään teollisuuden ja kaupan kannattavuutta. Panimoliiton Suomessa virvoitusjuomia valmistavien jäsenyritysten virvoitusjuomien myynti pieneni vuonna 2012 reilut 10 miljoonaa litraa, mikä on noin 4,1 % Suomen virvoitusjuomavolyymistä. Volyymin kehitys on ollut laskeva viimeiset kymmenen vuotta ( ), mutta volyymin lasku vuonna 2012 oli tuon ajanjakson suurin. Nykyisellään Panimoliiton jäsenyritysten virvoitusjuomien volyymi on samalla tasolla kuin vuona Samanaikaisesti virvoitusjuomien tuonti Suomeen on kasvanut viime vuosina tasaisesti. Alaan kohdistuva virvoitusjuomaverorasitus on muutamassa vuodessa noussut vuoden 35 miljoonasta eurosta (2010) noin 75 miljoonaan euroon (2012). Nyt esitetyllä korotuksella valtio tavoittelee 55 miljoonan lisätuottoa eli jopa 145 miljoonaa euroa. Ala katsookin, että kaavailtu verotason korotus on yksittäiseen toimialaan kohdistuvana paitsi harkitsematon myös kohtuuttoman raskas. Edellisen veronkorotuksen (7,5 sentistä 11 senttiin) hintavaikutuksen arvioitiin esitysvaiheessa nostavan hintoja 2,5 %, mutta hinnat nousivat lähes nelinkertaisesti eli 9 %. Nyt uudessa esityksessä verotason kaksinkertaistamisen arvioidaan nostavan 0,5 litran virvoitusjuomien hintoja noin 10 %, mutta edellisen esityksen tavoin tämä arvio voi olla alimitoitettu. Mikäli arvio kuitenkin pitäisi paikkansa, olisi valtiovallan toimilla nostettu virvoitusjuomien hintoja viime vuosina 20 prosenttiyksikköä. Juomayhtiöt arvioivat, että veronkorotukset tulevat enenevässä määrin siirtämään myyntiä yksittäispakkauksista kampanjavetoisiin monipakkauksiin. Myös yksittäispakkauksissa kysyntä siirtyy segmentin sisällä edullisempiin tuotteisiin (esim. hyllyn edullisimpiin sokerilla makeutettuihin appelsiinivirvoitusjuomiin). Tämä kehitys heikentää sekä teollisuuden että kaupan kannattavuutta ja tulee laskevilla markkinoilla vauhdittamaan juomapakkausvalikoiman rakenteellista muutosta karsimalla heikosti liikkuvia kannattamattomia pakkauskokoja. Monipakkauksien hinnoitteluun vaikuttaa suuressa määrin kaupan ja juoma alan kilpailu. Yksittäispakkaukset ovat sitä vastoin vähemmän hintakilpailtu tuoteryhmä ja vero tulee selkeämmin näkymään niiden hinnassa. Tästä johtuen veronkorotus tulee siirtämään kysyntää kannattavista yksittäispakkauksista pienikatteisiin monipakkauksiin. Kuluttajan kannalta kehitys tulee johtamaan kertaostosten kasvuun ja siihen, että kysynnän ohjaamina saatavilla olevat pakkausvaihtoehdot vähenevät ja yksipuolistuvat.

4 Sivu 4 / 7 Valmistavalle teollisuudelle myynnin siirtyminen alhaisemman katteen pakkauksiin aiheuttaa kaksinkertaisen kannattavuushaasteen: olemassa olevat tai kasvavat kiinteät kulut on katettava volyymillä, joka on aiempaa pienempi ja jonka kate on myös aiempaa alhaisempi. Jo nykyisellään kuluttajat pitävät pieniä annoskokoja myyvien kahviloiden/ravintoloiden hintoja korkeana ja näiden kanavien virvoitusjuomamyynti on ollut laskussa. Canadeanin tutkimuslaitoksen mukaan kulutuskysyntä on ohjautunut suuriin päivittäistavaramyymälöihin, joissa hinta ja tarjoukset vastaavat kuluttajien tarpeeseen. Valtaosa Suomen virvoitusjuomavolyymistä myydään jo päivittäistavarakaupoista. Hiilihapollisten virvoitusjuomien kilpailua on viimeisen reilun viiden vuoden aikana lisännyt kasvanut tuonti. Canadeanin (Market Insight, Finland, 2012 Cycle) mukaan hiilihapollisten virvoitusjuomien tuonti oli vuonna 2012 (61 milj. litraa) lähes kolminkertainen vuoden 2007 (21 milj. litraa) tasoon nähden. Samanaikaisesti kotimaisen valmistuksen määrä on pienentynyt kutakuinkin yhtä paljon (44,5 miljoonaa litraa). Tuonnin osuus Suomessa kulutetuista hiilihapollisista virvoitusjuomista on jo reilut 20 % (vuonna %). Nelihenkiselle perheelle 50 euron vero. Suomalaiset juovat virvoitusjuomia Ranskan jälkeen vähiten Länsi Euroopassa ja kokonaiskulutus on hieman alle 60 litraa virvoitusjuomia henkeä kohden. Tällä vuosikulutuksella korotetun virvoitusjuomaveron suora laskennallinen kustannus on 13,2 euroa henkeä kohden. Kahden lapsen nelihenkisessä perheessä veron vaikutus on 52,80 euroa vuodessa. Koska veron vaikutus perheen tuloihin pienenee verotettavan tulon kasvaessa, tulee vero lisäämään perheiden välistä eriarvoisuutta. Se syö suhteellisesti suuremman osan vähävaraisten kotitalouksien varoista tai pakottaa tällaiset kotitaloudet muuttamaan kulutustottumuksiaan taloudellisista syistä, vaikka siihen ei olisi muuta tarvetta. Korkeamman tulotason perheiden kulutukseen ja valinnanvapauteen verolla on pienempi vaikutus. Virvoitusjuomaverojen vaikutus rikolliseen toimintaan. Tulli ei seuraa ja tilastoi alkoholin tai virvoitusjuomien matkustajatuontia tai näiden tuotteiden päätymistä myyntiin. Tanskassa ennen virvoitusjuomaverosta luopumista veroministeriö arvioi virvoitusjuomien laittoman maahantuonnin olevan noin 5 % juomien volyymista. Alan yritysten kuluttajilta saamien tietojen mukaan tällaisia tullin ohi myyntiin päätyneitä virvoitusjuomia on myös Suomessa. Veronkorotuspäätöstä tehtäessä on syytä ottaa huomioon mahdollisuus, että hintojen kohoaminen lisää rikollisten toimijoiden mielenkiintoa tuoda tuotteita verottomasti maahan.

5 Sivu 5 / 7 3. VAIN TIETTYIHIN TUOTERYHMIIN KOHDISTUVA VALMISTEVERO EI RATKAISE KANSANTERVEYDELLISIÄ HAASTEITA Esityksessä puhutaan veron terveyttä edistävistä vaikutuksista, mutta esityksessä ei kuitenkaan määritellä tarkemmin, mitä terveysvaikutuksia veronkorotuksella haetaan. Näin väljillä perusteilla veron voi määrätä käytännössä kaikille elintarvikkeille, koska jokaisella elintarvikkeella on liiallisesti käytettynä omat haittavaikutuksensa. Myös Valtiovarainministeriön asettama sokeriverotyöryhmä totesi loppuraportissaan, ettei elintarvikkeiden valmisteverolle löydy ravitsemuksellisia perusteita, sillä se ei ohjaa kulutusta. Ala edellyttää kaikkien pelkästään virvoitusjuomiin liittyvien terveysperusteiden poistamista ehdotuksesta, koska ne perustuvat pelkkiin väljiin olettamuksiin eikä pelkästään virvoitusjuomien tai niissä olevan sokerin terveysvaikutuksia ei ole eritelty ja verifioitu. Suomalaisten sokerin saannin rajoittaminen pelkästään virvoitusjuomia verottamalla on syrjivää. Hallituksen esityksessä veronkorotuksella ja verotason porrastamisella halutaan ohjata kulutusta vähemmän sokeria sisältäviin tuotteisiin. Euroopassa on laskettu, että vain 3 % eurooppalaisten kalorisaannista on peräisin virvoitusjuomista. Kun otetaan huomioon, että suomalaisten virvoitusjuomakulutus on Euroopan alhaisempia, on vähintään 97 % suomalaisten nauttimista kaloreista peräisin muualta kuin virvoitusjuomista. Finravinto tutkimuksen perusteella virvoitusjuomat eivät ole työikäisiä miehiä lukuun ottamatta minkään väestöryhmän viiden suurimman sokerilähteen joukossa. Virvoitusjuomat eivät myöskään ole leikki ikäisten suurimpien sokerinlähteiden joukossa (sijalla 7.). Leikki ikäiset saavat enemmän sokeria jogurteista ja hapanmaitovalmisteista (sija 2.), maitojälkiruuista (sija 4.) ja makeista leivonnaisista (sija 5.) Näihin ei kuitenkaan kohdisteta tällä hetkellä minkäänlaista verorasitusta. Sokeriverotyöryhmän yläkoululaisten sokerin saantia käsittelevä osuus osoittaa, että tytöt saavat eniten sokeria mehujuomista. Myös makeisten, maitotuotteiden sekä vilja ja leivontatuotteiden osuus tyttöjen sokerin lähteenä on suurempi kuin virvoitusjuomilla. Virvoitusjuomien tarkkaa osuutta ei raportista käy ilmi, mutta raportin kaavion perusteella katsoen sen vaikutus poikien sokerin saantiin näyttää mahdollisesti korkeimmillaankin olevan pienempi kuin maitotuotteilla. Käytössä olevat suomalaisten sokerin saantia valottavat tutkimustulokset eivät tue tarvetta kohdistaa veroa pelkästään virvoitusjuomiin. Tässä suhteessa hallituksen esitys pelkästään sokerivirvoitusjuomien verottamiseksi juomien sokeripitoisuuden perusteella on syrjivä, koska vero ei kohdistu muihin sokeripitoisiin juomiin (jogurtti) tai muihin yhtä paljon sokeria sisältäviin elintarvikkeisiin, jotka kuitenkin ovat suomalaisten merkittäviä sokerin lähteitä.

6 Sivu 6 / 7 Kaksiportainen veromalli rankaisee uusia vähäkalorisia, Stevialla makeutettuja tuotteita. Juomateollisuus on panostanut kevyempien, nk. keskikalorituotteiden kehittämiseen. Erityisesti uusi steviakasvista valmistettu makeutusaine on antanut mahdollisuuden keventää perinteisesti kokonaan sokerilla makeutettuja tuotteita siten, että niiden sokeri ja kalorimäärä on jopa vain puolet tavallisesta juomasta. Juomia voidaan elintarvikelainsäädännön mukaan kutsua vähäkalorisiksi, vaikka niiden sokerimäärä on korkeampi kuin mitä nyt on määritelty alhaisemmalle verotasolle. Kaksiportainen veromalli siis rankaisee näitä kevennettyjä tuotteita siinä missä täyskalorituotteita. Verotus ei kannusta teollisuutta kehittämään muunlaisia vähäkalorisia juomia kuin mitä nykyisillä keinomakeuttajilla on mahdollista. Kaksiportainen malli on aivan liian suppea aidosti tukemaan kuluttajien kevyempiä valintoja ja verotus pakottaa heidät valitsemaan joko täyssokerisen tai keinomakeutetun juoman välillä. Pelkästään kevytjuomien verottaminen suun terveyteen vedoten on syrjivä peruste. Pelkästään kevytjuomiin kohdistuva valmistevero juomien happamuuden perusteella ei ole tasapuolinen veroperuste. Mikäli tällainen elintarvikkeen ph tasoon perustuva vero ei kohdistu tasapuolisin perustein myös muihin suun terveyttä väärinkäytettynä heikentäviin elintarvikkeisiin, on veroperuste katsottava kevytjuomia diskriminoivaksi. Hammaslääkäriliitto on määritellyt useita valmisteverojärjestelmän ulkopuolella olevia ruoka aineita, jotka ovat haitallisia hampaille ja heikentävät suun terveyttä siinä missä virvoitusjuomatkin. Maustamattomien kivennäisvesien verotukseen ei ole perusteita. Maustamattomien kivennäisvesien tai lähdevesien verottamiselle ei ole esitetty perustelua. Tuotteet eivät sisällä sokeria eikä niiden ph ole hapan. Mikäli verotusta ja sen porrastamista perustellaan terveysargumenteilla, tulee vero poistaa näiltä tuoteryhmiltä. 4. KEINOTEKOISISTA, KILPAILUA VÄÄRISTÄVISTÄ VEROPERUSTEISTA LUOVUTTAVA Elintarviketeollisuusliitto kanteli kesäkuussa komissiolle kilpailua vääristävästä valmisteverotuksesta. Nykyinen makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmistevero kohdistuu tullinimikkeistön pohjalta sattumanvaraisesti yksittäisiin tuotteisiin jättäen toiset ravitsemuksellisesti ja kuluttajien tarpeiden kannalta samankaltaiset tuotteet veron ulkopuolelle. Se syrjii tuotteita, joista vero peritään ja tukee tuotteita, joista veroa ei peritä. Tämä vääristää kilpailua, siirtää kysyntää veron ulkopuolisiin tuotteisiin sekä heikentää veronalaisten yritysten kasvumahdollisuuksia ja työllisyyttä Suomessa. Tuotteet, joihin valmisteverotus ei kohdistu, ovat valtion kielletyn tuen kohteena. Tullitariffipohjaiselle valmisteverolle ei löydy ravitsemuksellisia perusteita, sillä se ei ohjaa

7 Sivu 7 / 7 kulutusta. Tämän totesi myös valtiovarainministeriön asettama sokeriverotyöryhmä loppuraportissaan. Panimo ja virvoitusjuomateollisuusliitto haluaa lisäksi muistuttaa, että arvonlisäverotus on ainoa tapa verottaa elintarvikkeita tasapuolisesti. Valtion fiskaaliset verotavoitteet saavutetaan tehokkaimmin arvonlisäverolla ilman valmisteverojärjestelmään liittyvää huomattavaa hallinnollista taakkaa niin yritykselle kuin myös tullille. Panimo ja virvoitusjuomateollisuusliitto ehdottaa, että jos fiskaalisen veron sijaan halutaan kehittää terveysperusteista valmisteverotusta, on se tehtävä kehittämällä laaja alaista, sokeripitoisuuteen perustuvaa sokeriveroa. Ala muistuttaa, että verotuksen on aina oltava tasapuolista ja sille on oltava objektiiviset, järkevät ja olennaiset perusteet. Verojen ohella kuluttajia pitää valistaa tasapainoisista valinnoista informoimalla ja kouluttamalla. Terveille elämäntavoille luodaan pohja aikaisessa vaiheessa. Oikein kohdennettuna valistuksella on mahdollisuus saada merkittäviä, pysyviä muutoksia aikaiseksi. Juomateollisuus on elintarviketeollisuuden eturintamassa toiminut aktiivisesti mm. omien pakkausmerkintöjensä parantamiseksi (GDA) sekä sitoutunut vastuulliseen markkinointiin ja itsesääntelyyn. Virvoitusjuomia ei esimerkiksi markkinoida alle 12 vuotiaille. Elina Ussa toimitusjohtaja Panimo ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Virvoitusjuomavero 7 pointtia

Virvoitusjuomavero 7 pointtia Virvoitusjuomavero 7 pointtia. Virvoitusjuomia kulutetaan Suomessa 53 litraa asukasta kohden. Se on alle puolet Saksan kulutuksesta ja merkittävästi vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Kivennäisvesien

Lisätiedot

Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa?

Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa? Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa? 1. Kivennäisvesien kulutus on Suomessa EU-maiden matalin. Suomessa kulutetaan keskimäärin 18 litraa pullotettua vettä henkilöä kohden vuodessa. 2. Vuonna

Lisätiedot

HE 4/1998 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 4/1998 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 4/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi makeis- ja vilvoitusjuomaverosta annetun lain 5 :n ja lain liitteenä olevan virvoitusjuomaverotaulukon muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Oy Hartwall Ab Momentin Group Oy Olvi Oyj Red Bull Finland Oy Saimaan Juomatehdas Oy Oy Sinebrychoff Ab Valvoo panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden etuja alkoholi-

Lisätiedot

LAUSUNTO LAUSUNTO 1 (7)

LAUSUNTO LAUSUNTO 1 (7) LAUSUNTO LAUSUNTO 1 (7) Valtiovarainministeriö PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO valtiovarainministerio@vm.fi Lausuntopyyntö VM 132:00/2011 LAUSUNTO SOKERIVEROTYÖRYHMÄN VÄLIRAPORTISTA Viitaten valtiovarainministeriön

Lisätiedot

HE 109/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi makeisten,

HE 109/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi makeisten, HE 109/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien

Lisätiedot

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Oy Hartwall Ab Momentin Group Oy Olvi Oyj Red Bull Finland Oy Saimaan Juomatehdas Oy Oy Sinebrychoff Ab Valvoo panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden etuja alkoholi-

Lisätiedot

1992 vp - HE 71 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1992 vp - HE 71 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1992 vp - HE 71 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi polttoaineverosta annetun lain verotaulukon muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Moottoribensiinin polttoaineveroa ehdotetaan korotettavaksi

Lisätiedot

Kasvispohjaisten juomien verottaminen

Kasvispohjaisten juomien verottaminen Kasvispohjaisten juomien verottaminen Eduskunta, Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 16.10.2018 Torsti Hurmerinta Kaupallinen johtaja Eckes-Granini Finland Oy Ab Eckes-Granini Finland Oy Ab (Marli) Marja-

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö LAUSUNTO 1 (5) Vero-osasto PL VALTIONEUVOSTO

Valtiovarainministeriö LAUSUNTO 1 (5) Vero-osasto PL VALTIONEUVOSTO Valtiovarainministeriö LAUSUNTO 1 (5) Vero-osasto PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO 15.2.2013 VM132:00/2011 SOKERIVEROTYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTI Valtiovarainministeriö on pyytänyt Elinkeinoelämän keskusliitolta

Lisätiedot

Kuinka paljon ruokaketjun eri osat saavat elintarvikkeiden hinnasta? Hanna Karikallio

Kuinka paljon ruokaketjun eri osat saavat elintarvikkeiden hinnasta? Hanna Karikallio Kuinka paljon ruokaketjun eri osat saavat elintarvikkeiden hinnasta? Hanna Karikallio Miten ruokaan käytettävät kulutusmenot jakautuvat elintarvikeketjussa? Lähestymistapa perustuu kotimaisten elintarvikkeiden,

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden tilannekatsaus. 19.3.2014! Toimitusjohtaja Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarviketeollisuuden tilannekatsaus. 19.3.2014! Toimitusjohtaja Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitto ry Elintarviketeollisuuden tilannekatsaus 19.3.2014 Toimitusjohtaja Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto 19.3.2014 Vuosi 2013 Elintarviketeollisuus selvisi taantumasta lähes kolhuitta

Lisätiedot

Savukkeet 694 766 846 Muut tupakkatuotteet 91 97 107 Yhteensä 785 863 953

Savukkeet 694 766 846 Muut tupakkatuotteet 91 97 107 Yhteensä 785 863 953 Talousarvio 08. Valmisteverot 01. Tupakkavero Momentille arvioidaan kertyvän 953 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu lakiin tupakkaverosta (1470/1994). Lain mukaan savukkeista kannetaan

Lisätiedot

Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta

Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta LAUSUNTO 26.2.2010/SH Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO Viite Asia HARE: MMM004/2010 Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta Pyydettynä lausuntona luonnoksesta

Lisätiedot

TUPAKKAVERO JA HARMAA TALOUS

TUPAKKAVERO JA HARMAA TALOUS TUPAKKAVERO JA HARMAA TALOUS HTSY Verohallinto 3.5.2016 2 (5) TUPAKKAVERO JA HARMAA TALOUS Harmaan talouden selvitysyksikössä on tutkittu tupakkaveroon liittyvää harmaata taloutta ja tupakkaveroluvallisten

Lisätiedot

Menestyksen eväät Suomelle

Menestyksen eväät Suomelle Menestyksen eväät Suomelle HALLITUSOHJELMA 2015 elinvoimaa kotimarkkinoille kilpailukykyä elinkeinoelämälle kohtuullisuutta verotukseen työrauhaa järkevää sääntelyä kasvua maailmalta Kuva: Apetit RUOKA-ALA

Lisätiedot

LAUSUNTO Valtiovarainministeriö Vero-osasto PL Valtioneuvosto.

LAUSUNTO Valtiovarainministeriö Vero-osasto PL Valtioneuvosto. LAUSUNTO 11.8.2016 Valtiovarainministeriö Vero-osasto PL 28 00023 Valtioneuvosto valtiovarainministeriö@vm.fi pia.kivimies@vm.fi VM064:00/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi makeisten, jäätelön

Lisätiedot

ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018. Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018

ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018. Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018 ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018 Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018 Selvityksen tavoite ja tausta Vuonna 2018 tuli voimaan alkoholilain kokonaisuudistus,

Lisätiedot

Laki. makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttamisesta

Laki. makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttamisesta Laki makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain (1127/2010)

Lisätiedot

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus ry kannattaa esitettyjä muutoksia alkoholilakiin.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus ry kannattaa esitettyjä muutoksia alkoholilakiin. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus ry kannattaa esitettyjä muutoksia alkoholilakiin. Hallituksen esityksellä uudeksi alkoholilaiksi on positiivinen kansantaloudellinen vaikutus koko panimoalan arvoketjuun

Lisätiedot

Alkoholilain uudistus

Alkoholilain uudistus Alkoholilain uudistus Esitys eduskunnan verojaostolle 10.11.2017 Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry Mietojen alkoholijuomien vähittäismyynti Suomessa 2016 Alko Tuhatta litraa Alko +/- % Vähittäiskauppa

Lisätiedot

Muistio. Valmisteverot ovat tiettyihin tuotteisiin kohdistuvia veroja

Muistio. Valmisteverot ovat tiettyihin tuotteisiin kohdistuvia veroja 1 (5) Muistio Vero-osasto 27.3.2017 TERVEYSPERUSTEINEN VEROTUS Valmisteverot ovat tiettyihin tuotteisiin kohdistuvia veroja Vuoden 2017 alusta kumottu makeisten ja jäätelön valmistevero, samoin kuin edelleen

Lisätiedot

Asia: Suomen Diabetesliitto ry:n lausunto sokeriverotusta selvittäneen työryhmän väliraportista

Asia: Suomen Diabetesliitto ry:n lausunto sokeriverotusta selvittäneen työryhmän väliraportista Valtiovarainministeriö PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO Viite: lausuntopyyntö VM132:00/2011 Asia: :n lausunto sokeriverotusta selvittäneen työryhmän väliraportista Diabetesliitto esittää parhaimmat kiitokset

Lisätiedot

Hallituksen esitys alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain liitteen muuttamisesta VM074:00/2011

Hallituksen esitys alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain liitteen muuttamisesta VM074:00/2011 22.9.2011 Valtiovarainministeriö / Vero-osasto Kirjallinen lausunto Hallituksen esitys alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain liitteen muuttamisesta VM074:00/2011 Valtiovarainministeriön vero-osasto

Lisätiedot

Alkoholilain muutoksen seuranta

Alkoholilain muutoksen seuranta Alkoholilain muutoksen seuranta Vähittäiskulutuksen ja -myynnin muutokset tammi elokuu 2017/2018 Pasi Holm ja Juho Tyynilä Marraskuu 2018 Selvityksen tavoite ja tausta Vuonna 2018 tuli voimaan alkoholilain

Lisätiedot

Elintarvikeala mukana lihavuuden ehkäisyssä makua unohtamatta

Elintarvikeala mukana lihavuuden ehkäisyssä makua unohtamatta Elintarvikeala mukana lihavuuden ehkäisyssä makua unohtamatta 26.10.2012 Johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitto ry Kansallinen lihavuusohjelma 2012-2015 Esitetyt kysymykset: 1. Elintarviketeollisuuden

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 189/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 189/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 189/2010 vp Hallituksen esitys laiksi makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta sekä eräiden valmisteverotusta koskevien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

HE 35/2015 vp. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta 70 euroon tonnilta jätettä, joka toimitetaan kaatopaikalle.

HE 35/2015 vp. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta 70 euroon tonnilta jätettä, joka toimitetaan kaatopaikalle. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi jäteverolain 5 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi jäteverolakia. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta

Lisätiedot

Matkustajatuonnin vaikutus alkoholin kokonaiskulutukseen. Esa Österberg Alkoholi ja huumeet yksikkö Päihteet ja riippuvuus osasto

Matkustajatuonnin vaikutus alkoholin kokonaiskulutukseen. Esa Österberg Alkoholi ja huumeet yksikkö Päihteet ja riippuvuus osasto Matkustajatuonnin vaikutus alkoholin kokonaiskulutukseen Esa Österberg Alkoholi ja huumeet yksikkö Päihteet ja riippuvuus osasto Alkoholijuomien matkustajatuonti Matkustajien tuomien alkoholijuomien kulutus

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tupakkaverosta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tupakkaverosta annettua lakia sikarin ja pikkusikarin määritelmän osalta. Esitys liittyy

Lisätiedot

Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta

Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 2 2011 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta Huhtikuu 2011 Lisätiedot: Ilkka Kaukoranta ilkka.kaukoranta@sak.fi puhelin 020 774 0189 Tilaukset: SAK puhelin 020 774 000 Puolueiden verolinjaukset

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain 3 :n ja liitteen muuttamisesta

Hallituksen esitys Eduskunnalle makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain 3 :n ja liitteen muuttamisesta LUONNOS 13.9.2011 Hallituksen esitys Eduskunnalle makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain 3 :n ja liitteen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunta verojaosto Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp

Valtiovarainvaliokunta verojaosto Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp Liitemateriaali Valtiovarainvaliokunta verojaosto 15.10.2014 Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp Palvelualojen työnantajat PALTA ry Riitta Varpe PALTAn tunnusluvut Noin 1

Lisätiedot

Alkoholilain muutoksen seuranta

Alkoholilain muutoksen seuranta Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäiskulutuksen ja -myynnin kehityksestä tammi joulukuu 2017/2018 Pasi Holm ja Juho Tyynilä Helmikuu 2019 / Taloustutkimus Oy 1 Selvityksen

Lisätiedot

ETL kannattaa makeisten ja jäätelön valmisteveron poistamista ja vastustaa virvoitusjuomaveron

ETL kannattaa makeisten ja jäätelön valmisteveron poistamista ja vastustaa virvoitusjuomaveron LAUSUNTO 10.10.2016 Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta StV@eduskunta.fi Asia: HE 137/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun

Lisätiedot

HE 55/2011 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi makeisten,

HE 55/2011 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi makeisten, HE 55/2011 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain 3 :n ja liitteen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

HE 151/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alkoholi- ja alkoholijuomaverosta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 151/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alkoholi- ja alkoholijuomaverosta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 151/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain liitteen muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annettua

Lisätiedot

Eduskunnan talousvaliokunta 5.2.2016 Hallitusneuvos Kari Parkkonen

Eduskunnan talousvaliokunta 5.2.2016 Hallitusneuvos Kari Parkkonen HE 144/2015 vp laeiksi julkisesti tuetuista vienti- ja alusluotoista sekä korontasauksesta annetun lain, valtion erityisrahoitusyhtiöstä annetun lain 8 a :n sekä valtion vientitakuista annetun lain 10

Lisätiedot

Makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomavero

Makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomavero Valmisteverotuksen asiakasohje 3 Makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomavero www.tulli.fi 25.6.2014 Korvaa tammikuussa 2014 julkaistun ohjeen Makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomavero Makeisista, makeisten kaltaisista

Lisätiedot

HE 38/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain. pakkauksissa tulee vuoden 2009 alusta olla yleinen varoitus tuotteen haitallisuudesta

HE 38/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain. pakkauksissa tulee vuoden 2009 alusta olla yleinen varoitus tuotteen haitallisuudesta HE 38/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain pykälä, jonka mukaan alkoholijuomien pakkauksissa

Lisätiedot

Suomen elintarviketoimiala 2014

Suomen elintarviketoimiala 2014 Suomen elintarviketoimiala 2014 Strateginen toimialakatsaus Sisällysluettelo Sisällysluettelo Sisällysluettelo 3 Tiivistelmä 8 1 Suomen talous ja elintarviketoimiala 10 1.1 Kansantalouden kehitys 10 1.2

Lisätiedot

Savukkeet Muut tupakkatuotteet Yhteensä

Savukkeet Muut tupakkatuotteet Yhteensä Talousarvio 08. Valmisteverot 01. Tupakkavero Momentille arvioidaan kertyvän 990 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu lakiin tupakkaverosta (1470/1994). Lain mukaan savukkeista kannetaan

Lisätiedot

Lihasektorin hintarakenteet

Lihasektorin hintarakenteet Lihasektorin hintarakenteet Ruokamarkkinoiden toimivuus ja elintarvikkeiden hinnanmuodostus Suomessa tutkimushanke Tiedotustilaisuus 10.6.2014 Jyrki Niemi, Ari Peltoniemi, Kyösti Arovuori Tutkimushanke:

Lisätiedot

Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset

Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset 1 Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset Muistio 5.4.2013 (päivitetty 9.4.2013) Marja Riihelä ja Heikki Viitamäki 1 Aluksi Muistiossa tarkastellaan vuoden 2013 kehysriihessä päätettyjen veromuutosten

Lisätiedot

NVA. VEROILMOITUS 1 (5) Valtuutettu varastonpitäjä MAKEIS-, JÄÄTELÖ- JA VIRVOITUSJUOMAVERO. Verovelvollisen nimi tullipiirille.

NVA. VEROILMOITUS 1 (5) Valtuutettu varastonpitäjä MAKEIS-, JÄÄTELÖ- JA VIRVOITUSJUOMAVERO. Verovelvollisen nimi tullipiirille. NVA VEROILMOITUS 1 (5) Valtuutettu varastonpitäjä MAKEIS-, JÄÄTELÖ- JA VIRVOITUSJUOMAVERO Verovelvollisen nimi tullipiirille Osoite Verokausi Asiakkaan viite Y-tunnus Valmisteverotustunnus tai yhteisilmoitustunnus

Lisätiedot

LAUSUNTO SOKERIVEROTUSTA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN VÄLIRAPORTISTA

LAUSUNTO SOKERIVEROTUSTA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN VÄLIRAPORTISTA Valtiovarainministeriö PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO valtiovarainministerio@vm.fi VM132:00/2011 LAUSUNTO SOKERIVEROTUSTA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN VÄLIRAPORTISTA Elintarviketeollisuusliitto ry (ETL) kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015. Talousvaliokunta 16.10.2015

Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015. Talousvaliokunta 16.10.2015 Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015 Talousvaliokunta Energiaverotus Yhdenmukaistettu energiaverodirektiivillä (EVD) Biopolttonesteet veronalaisia EVD:ssä Turpeen verotukseen ei sovelleta EVD:tä Sähköllä

Lisätiedot

Selvitys valmisteverotukseen liittyvästä harmaasta taloudesta. Niko Salonen Tulli

Selvitys valmisteverotukseen liittyvästä harmaasta taloudesta. Niko Salonen Tulli Selvitys valmisteverotukseen liittyvästä harmaasta taloudesta Niko Salonen Tulli HTSY Verohallinto 10.12.2013 Verohallinto 2 (5) SELVITYS VALMISTEVEROTUKSEEN LIITTYVÄSTÄ HARMAASTA TALOUDESTA Tullin tekemän

Lisätiedot

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Kotimainen kysyntä supistuu edelleen Mara-alan tuleva vuosi alkaa laskevassa myynnissä MaRan tiedotustilaisuus 11.12.2014 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry

Lisätiedot

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti 2 2015 Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti JOHDANTO... 2 1 TYÖNTEON KANNUSTIMET JA KANNUSTINPAKETTI... 4 1.1 Kannustinpaketti... 5 2 KANNUSTINPAKETIN VAIKUTUKSET TYÖNTEON KANNUSTIMIIN JA TULONJAKOON...

Lisätiedot

Päästökaupasta Kiotoperiodilla 2008-2012 -90 luvun pankkituen suuruinen tulonsiirto sähkönkäyttäjiltä voimantuottajille

Päästökaupasta Kiotoperiodilla 2008-2012 -90 luvun pankkituen suuruinen tulonsiirto sähkönkäyttäjiltä voimantuottajille SUOMEN ELFI OY KANNANOTTO Antti Koskelainen 1 (5) 1.8.2007 Päästökaupasta Kiotoperiodilla 2008-2012 -90 luvun pankkituen suuruinen tulonsiirto sähkönkäyttäjiltä voimantuottajille 1. Pohjoismainen sähkö

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus. Leena Hyrylä

Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus. Leena Hyrylä Elintarviketeollisuuden muutosvoimat, kehitys ja tulevaisuus Leena Hyrylä Esityksen sisältö: Elintarviketeollisuuden rakenne Muuttuva toimintaympäristö Markkinoiden kehitys Taloudellinen tilanne Tulevaisuuden

Lisätiedot

ALKOHOLIJUOMIEN JA TUPAKKATUOTTEIDEN MATKUSTAJATUONTISEURAN- TA 2010:

ALKOHOLIJUOMIEN JA TUPAKKATUOTTEIDEN MATKUSTAJATUONTISEURAN- TA 2010: ALKOHOLIJUOMIEN JA TUPAKKATUOTTEIDEN MATKUSTAJATUONTISEURAN- TA 2010: Seuraavassa esitettävät luvut perustuvat TNS Gallupin seurantaan alkoholijuomien ja tupakkatuotteiden matkustajatuonnista. Seuranta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 128/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi jäteverolain 4 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan jäteverolakia muutettavaksi siten, että kaatopaikoille toimitettavasta jätteestä valtiolle kannettavan

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto

Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntö TEM 266:00/2008 TERVEYSPALVELUALAN LIITON LAUSUNTO JULKISISTA HANKINNOISTA ANNETUN LAIN (348/2007) 15 :N MUUTTAMISESTA Vuoden

Lisätiedot

1993 vp - HE 146 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 146 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 146 HaHituksen esitys Eduskunnalle laiksi polttoainesta annetun lain liitteenä olevan taulukon muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi polttoainesta

Lisätiedot

EDUSKUNTA SOSIAALI- JA TERVEYSVALIONKUNTA

EDUSKUNTA SOSIAALI- JA TERVEYSVALIONKUNTA EDUSKUNTA SOSIAALI- JA TERVEYSVALIONKUNTA 24.11.2017 Pasi Holm 050 374 7462 Alkoholilakiuudistus IV-oluiden tarjonta lisääntyy; uusia vähittäismyyntipisteitä noin 4.000 kpl. Alko monopoliyhtiönä on hinnoitellut

Lisätiedot

HE 186/1995 vp PERUSTELUT

HE 186/1995 vp PERUSTELUT HE 186/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain 8 :n muuttamisesta ja laiksi alkoholilain 17 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

LIMUVIINA. mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi?

LIMUVIINA. mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi? LIMUVIINA mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi? HALLITUSPUOLUEIDEN EDUSKUNTA- RYHMÄT ESITTIVÄT, ETTÄ ALKOHOLILAIN UUDISTUKSEN MYÖTÄ LUOVUTTAISIIN KAUPOISSA MYYTÄVÄN ALKOHOLIN VALMISTUSTAPARAJOITTEESTA.

Lisätiedot

Hallituksen kehysriihi. Jyrki Katainen 24.3.2009

Hallituksen kehysriihi. Jyrki Katainen 24.3.2009 Hallituksen kehysriihi Jyrki Katainen 24.3.2009 Lähivuosien talouskehitys erittäin heikkoa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 BKT, määrän muutos, % 0,9-5,0-1,4 3,3 2,5 1,8 Työllisyys,1000 henkilöä 2531 2420

Lisätiedot

Alkoholijuoma- ja juomapakkausvero

Alkoholijuoma- ja juomapakkausvero Valmisteverotuksen asiakasohje 23 Alkoholijuoma- ja juomapakkausvero Tammikuu 2014 www.tulli.fi Alkoholijuoma- ja juomapakkausvero Euroopan unionin jäsenmaissa ja siten myös Suomessa alkoholi ja alkoholijuomat

Lisätiedot

Autoveron sopeuttaminen pakokaasupäästöjen

Autoveron sopeuttaminen pakokaasupäästöjen Autoveron sopeuttaminen pakokaasupäästöjen mittaustavan muutokseen Hallituksen esitys autoverolain liitteen muuttamisesta HE 276/218 vp Valtiovarainvaliokunta, verojaosto 7.12.218 Hanna Kalenoja Tieliikenteen

Lisätiedot

Elintarvikkeiden verotus ja ruoan hinta Suomessa. Helmikuu 2015

Elintarvikkeiden verotus ja ruoan hinta Suomessa. Helmikuu 2015 Elintarvikkeiden verotus ja ruoan hinta Suomessa Helmikuu 2015 Sisältö 1. Elintarvikkeiden verotus Suomessa 2. Ruoan hintataso ja sen kehitys Suomessa Tausta Työn on laatinut Päivittäistavarakauppa ry:n

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI ALKOHOLI- JA ALKOHOLIJUOMAVEROSTA ANNETUN LAIN LIITTEEN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI ALKOHOLI- JA ALKOHOLIJUOMAVEROSTA ANNETUN LAIN LIITTEEN MUUTTAMISESTA 10.9.2013 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI ALKOHOLI- JA ALKOHOLIJUOMAVEROSTA ANNETUN LAIN LIITTEEN MUUTTAMISESTA Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

Valmisteveronalaisten tuotteiden satunnainen maahantuonti

Valmisteveronalaisten tuotteiden satunnainen maahantuonti Valmisteverotuksen ohje 6 Valmisteveronalaisten tuotteiden satunnainen maahantuonti www.tulli.fi Huhtikuu 2014 Valmisteveronalaisten tuotteiden satunnainen maahantuonti Väliaikaisesti rekisteröity vastaanottaja

Lisätiedot

OMAKOTILIITON LAUSUNTO

OMAKOTILIITON LAUSUNTO OMAKOTILIITON LAUSUNTO Lausuntopyyntö/asiantuntijakutsu (VeJ) ti 6.10.2015 klo 10.30 HE 26/2015 vp (kiinteistöverolain muuttamisesta) 6.10.2015 toiminnanjohtaja Kaija Savolainen SISÄLTÖ Asumismenojen kehitys

Lisätiedot

Elintarvikkeiden verotus ja ruoan hinta Suomessa. Elokuu 2013

Elintarvikkeiden verotus ja ruoan hinta Suomessa. Elokuu 2013 Elintarvikkeiden verotus ja ruoan hinta Suomessa Elokuu 2013 Sisältö 1. Elintarvikkeiden verotus Suomessa 2. Ruoan hintataso Suomessa Tausta Työn on laatinut Päivittäistavarakauppa ry:n toimeksiannosta

Lisätiedot

Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori

Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? 23.11.2016 Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori 2 Lihantuotannon arvoketju Kuluttajan rooli ostaa ja maksaa

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaisten vapaa-ajan matkailu Viroon Päivämatkat

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 77/2003 vp. Hallituksen esitys laeiksi valmisteverotuslain sekä alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 77/2003 vp. Hallituksen esitys laeiksi valmisteverotuslain sekä alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun EDUSKUNNAN VASTAUS 77/2003 vp Hallituksen esitys laeiksi valmisteverotuslain sekä alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 144/2008 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 144/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 144/2008 vp Hallituksen esitys eräiden matkustajatuomisten arvonlisä- ja valmisteverottomuuteen sekä tullittomuuteen liittyvien säännösten muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu

Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu 2018 2019 Pasi Holm ja Juho Tyynilä Syyskuu 2019 / Taloustutkimus oy 1 Selvityksen tavoite ja tausta

Lisätiedot

Savukkeet Muut tupakkatuotteet Yhteensä

Savukkeet Muut tupakkatuotteet Yhteensä Asiakirjayhdistelmä 08. Valmisteverot 01. Tupakkavero Talousarvio HE 30/ vp (28.9.) Momentille arvioidaan kertyvän 929 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu lakiin tupakkaverosta (1470/1994).

Lisätiedot

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 26.1.2011 Valio Luomu on lanseerattu vuonna 1993 Lähes 20 vuotta luomua Valiolta Valio on tarjonnut kuluttajille luomuvaihtoehtoja jo vuodesta 1993 alkaen Tuotevalikoimaa

Lisätiedot

Tietoa ja inspiraatiota

Tietoa ja inspiraatiota Terveyspolitiikka Tietoa ja inspiraatiota Nykypäivänä arvostamme valinnan vapautta. Tämä ilmenee kaikkialla työelämässämme, vapaa-aikanamme ja koko elämäntyylissämme. Vapauteen valita liittyy luonnollisesti

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2012 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa 500 Suomalaisten matkailumenot Viroon 2002-2011 Milj.

Lisätiedot

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous. syksy 2014

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous. syksy 2014 PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous syksy 2014 Maatalous Maailman viljantuotanto Syksyllä korjataan jälleen ennätyssuuri sato Määrää nostaa hyvä sato kaikkialla Varastot kasvavat hieman Hintojen lasku

Lisätiedot

Maitosektorin hintarakenteet. Tiedotustilaisuus 9.6.2015 Kuluttajatutkimuskeskus, Metsätalo Ari Peltoniemi, Kyösti Arovuori, Jyrki Niemi

Maitosektorin hintarakenteet. Tiedotustilaisuus 9.6.2015 Kuluttajatutkimuskeskus, Metsätalo Ari Peltoniemi, Kyösti Arovuori, Jyrki Niemi Maitosektorin hintarakenteet Tiedotustilaisuus 9.6.2015 Kuluttajatutkimuskeskus, Metsätalo Ari Peltoniemi, Kyösti Arovuori, Jyrki Niemi Kuluttajahintakehitys maitotuotteissa ja muissa tuotteissa vuosina

Lisätiedot

LAUSUNTO 12.8.2010 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE MAKEISTEN, JÄÄTELÖN JA VIRVOITUSJUOMIEN VALMISTEVEROSTA

LAUSUNTO 12.8.2010 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE MAKEISTEN, JÄÄTELÖN JA VIRVOITUSJUOMIEN VALMISTEVEROSTA 1 LAUSUNTO 12.8.2010 Valtiovarainministeriö PL 28, 00230 Valtioneuvosto Viite Asia Kirjeenne VN084:00/2010 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE MAKEISTEN, JÄÄTELÖN JA VIRVOITUSJUOMIEN VALMISTEVEROSTA

Lisätiedot

Matkailu- ja ravintola-alan kysynnästä ei ole kotimaisen kasvun ylläpitäjäksi

Matkailu- ja ravintola-alan kysynnästä ei ole kotimaisen kasvun ylläpitäjäksi Matkailu- ja ravintola-alan kysynnästä ei ole kotimaisen kasvun ylläpitäjäksi Jouni Vihmo, ekonomisti MaRan tiedotustilaisuus, Lasipalatsi 26.6.213 Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja Ravintolapalvelut

Lisätiedot

Ajoneuvoveron muutokset 2011. Palveluesimies Heli Tanninen 29.9.2011

Ajoneuvoveron muutokset 2011. Palveluesimies Heli Tanninen 29.9.2011 Ajoneuvoveron muutokset 2011 Palveluesimies Heli Tanninen 29.9.2011 Sisältö: Suomen päästövähennystavoitteet Perusveromuutos 2010 Energiaverouudistus Käyttövoimaveromuutos 1.1.2012 Käyttövoimaverotasojen

Lisätiedot

Alkoholilain uudistus

Alkoholilain uudistus Alkoholilain uudistus Esitys valiokunnalle lokakuu 2017 Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry Lakiuudistus on maltillinen ja se tarvitaan Uudistus vähentää matkustajatuontia, siirtää verotuloja Suomeen,

Lisätiedot

Kasvua elintarvikealalle hyvinvointia kansalaisille ja yhteiskunnalle

Kasvua elintarvikealalle hyvinvointia kansalaisille ja yhteiskunnalle 21.2.2014 EU-vaalit 2014 Kasvua elintarvikealalle hyvinvointia kansalaisille ja yhteiskunnalle Ruokiin ja juomiin liittyvät asiat herättävät jatkuvasti keskustelua. Erityisesti ruuan tuotantotavat, alkuperä

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikevaihtoverolain väliaikaisesta muuttamisesta

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikevaihtoverolain väliaikaisesta muuttamisesta 1991 vp - HE 20 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikevaihtoverolain väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että liikevaihtovero korotettaisiin väliaikaisesti

Lisätiedot

Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI?

Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI? Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI? 1 HALLITUKSEN PUOLIVÄLITARKASTELUN JA KEHYSRIIHEN NÄKYMISTÄ 1) Kehysriihi ja valtiontalous 2) Kohtuullinen verotus tukemaan

Lisätiedot

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Tikkurila Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 212 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Kaikki tässä katsauksessa esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

Suomalaiset Virossa 2017

Suomalaiset Virossa 2017 Suomalaiset Virossa 2017 - Suomalaisten matkailu ja kulutus Virossa Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1991 vp - HE 21 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tasausverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tasausverolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että tasausvero poistetaan kaikilta teollisuuden

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp. Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp. Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi autoverolain muuttamisesta (HE 147/2007 vp). Valiokuntakäsittely

Lisätiedot

Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani

Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani Raision huhti-kesäkuu 2019 toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi talousjohtaja Toni Rannikko Raisio Oyj 7.8.2019 Raision Q2/2019: liikevaihto kasvoi ja liiketulos

Lisätiedot

Maatalous elintarvikeketjun puristuksessa. Marica Twerin, MTK:n maatalouslinja

Maatalous elintarvikeketjun puristuksessa. Marica Twerin, MTK:n maatalouslinja Maatalous elintarvikeketjun puristuksessa Marica Twerin, MTK:n maatalouslinja Svenska konkurrensverket huhtikuu 2011 Mat och marknad från bonde till bord Suomen päivittäistavarakauppa Suomessa on erittäin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 11

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 11 Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 11 303/2016 03.00.00 19 Esitys kaupunginhallitukselle Espoon kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle luonnoksesta varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaiksi Valmistelijat

Lisätiedot

Ruokamenot kuluttajan arjessa

Ruokamenot kuluttajan arjessa Ruokamenot kuluttajan arjessa Tieteiden yö Rahamuseossa 13.1.2011 Jarkko Kivistö Ekonomisti Ruokamenot kuluttajan arjessa Ruokamenot Kuinka suuren osan tuloistaan kuluttajat käyttävät elintarvikkeisiin?

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Susanna Määttä susanna.maatta@helsinki.fi Kainuun Maaseutu- ja Elintarvikepäivä 28.11.2014 9.10.2013 1 Valtakunnallisen lähiruokaselvityksen tuloksia 03.12.2014

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaanliikenteen kauppa-alusluettelosta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Osavuosikatsauksen laatimisessa on sovellettu vuonna 2013 käyttöönotettuja uusia tai uudistettuja

Lisätiedot

VALTIOVARAINVALIOKUNNAN MIETINTÖ 23/2013 vp

VALTIOVARAINVALIOKUNNAN MIETINTÖ 23/2013 vp VALTIOVARAINVALIOKUNNAN MIETINTÖ 23/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on

Lisätiedot

Matkailun ongelmakohdat

Matkailun ongelmakohdat KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Matkailun ongelmakohdat Eduskunnan työ- ja elinkeinojaosto 24.3.2017 Timo Lappi KUVA (korkeus voi vaihdella) Työtä

Lisätiedot

Huomisen pöytää kattamassa. Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan

Huomisen pöytää kattamassa. Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan Huomisen pöytää kattamassa Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan 2019 2023 Elintarviketeollisuus kokoaan merkittävämpi tekijä Työllistää 38 000 suomalaista, välillinen vaikutus työllisyyteen

Lisätiedot