Hyvä tietää. Oppia työharjoitteluun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä tietää. Oppia työharjoitteluun"

Transkriptio

1 Hyvä tietää Oppia työharjoitteluun

2 Opas Työelämään tutustujille

3 Tervetuloa S-ryhmään. Työelämän tutustumisjaksolla otat ensiaskeleita työhön ja hankit kokemuksia, joita voit myöhemmin elämässäsi hyödyntää. Tätä kautta saattaa löytyä paitsi oma toiveammatti myös pysyvä työpaikka. Joten käytä tilaisuus hyväksesi. Tähän esitteeseen on kerätty ohjeita, vinkkejä ja hyödyllistä tietoa työskentelyyn S-ryhmässä. Tutustu esitteeseen työjaksosi alussa. Älä epäröi nykäistä vastuuhenkilöäsi tai työkavereita hihasta, jos mieleesi tulee kysymyksiä. Haluamme, että työjaksosi sujuu mahdollisimman hyvin ja saisit hyviä eväitä elämääsi. Muistathan, että työjaksostasi muodostuu pitkälti sellainen kuin itse haluat, joten ole reipas ja aloitteellinen. Sisällön tuotanto: Mika Hovi, Jaana Solehmainen, SOK Henkilöstöhallinto ja kehittäminen. Kuvitukset: Harri Tarkka. Taittotyö ja tekstistilisointi: SOK Markkinointipalvelut.

4 Mun työharjoittelupaikka on oikeastaan perheyritys. Näin on, sillä tämän S-ryhmän omistaa yli 2 miljoonaa suomalaista asiakasomistajaa. Työkavereitakin on yli ja toimipaikkojakin reilut S-ryhmään kuuluu 20 itsenäistä osuuskauppaa, joiden keskusliikkeenä on SOK. Iso on, mutta ihmisten voimin se suurikin pyörii.

5 Ihmiskasvoinen S-ryhmä S-ryhmässä asiakas on omistaja S-ryhmä on suomalainen vähittäiskaupan ja palvelualan yritysverkosto. Laaja omistuspohja, yli 2 miljoonaa asiakasomistajaa. Yli 1600 toimipaikkaa Suomessa. Osuustoiminnallinen yritysmuoto Osuuskaupat ovat itsenäisiä osuustoiminnallisia yrityksiä. Niiden omistajat ovat myös asiakkaita, S-ryhmän kielellä asiakasomistajia. Osuuskauppojen toiminnasta syntyvä taloudellinen tulos palautetaan asiakasomistajille ja käytetään palvelujen kehittämiseen. S-ryhmässä on 20 alueosuuskauppaa S-ryhmään kuuluu 20 itsenäistä alueosuuskauppaa ja niiden omistama Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK). Lisäksi S-ryhmään kuuluu kahdeksan paikallisosuuskauppaa. Osuuskaupat palvelevat kaikkialla Suomessa, ja niiden toiminnassa on vahva alueellinen painotus. Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK SOK toimii osuuskauppojen keskusliikkeenä ja tuottaa niille hankinta-, asiantuntijaja tukipalveluita. SOK vastaa myös S-ryhmän strategisesta ohjauksesta ja eri ketjujen kehittämisestä. SOK:n liiketoiminta täydentää S-ryhmän tarjontaa kotimaassa. Lisäksi SOK:lla on lähialueilla tytäryhtiöitä, jotka harjoittavat päivittäistavaraja majoituskauppaa. Työntekijöitä on yli TET-jaksolaisia vuosittain tuhansia. 5 Tutustu ja tienaa -jaksolaisia vuosittain Kesätyöntekijöitä vuosittain Arvot S-ryhmän arvot ovat kiteytyneet vuosikymmenien kuluessa. Niissä keskeisimpinä asioina on vastuu yrityksen lisäksi ihmisistä, ympäristöstä ja koko yhteiskunnasta. Osuustoiminnallisen yritysmuodon perusta on asiakasomistajuus, jonka periaatteiden mukaan myös edut jaetaan tasapuolisesti. Arvojemme ansiosta olemme yksi Suomen kiinnostavimmista työnantajista.

6 Maitoa ja leipää, vaatteita, kosmetiikkaa, taloustavaroita, tapetteja seinään, bensaa autoon, autoja uusina ja käytettyinä. Siinä on ostoslistaa, joiden hankkiminen onnistuu S-ryhmästä. Niin ja vielä on oma S-Pankkikin, ravintolat ja hotellit. On toimipaikkoja ja työpaikkoja joka lähtöön.

7 S-ryhmän liiketoiminta-alueet S-Pankki S-ryhmään kuuluva S-Pankki on Suomen ensimmäinen ja ainoa kauppapankki. Liikennemyymälät- ja polttonestekauppa S-ryhmän liikennemyymäläja polttonestekauppaa hoitaa ABC-liikennemyymälöiden, ABC-automaattiasemien ja ABC-Delin muodostama verkosto. Kaikkien ABCtoimipaikkojen liiketoimintaa hoitavat S-ryhmän alueosuuskaupat. Auto- ja autotarvikekauppa S-ryhmän autokaupan palveluja tarjoavat SOK:n tytäryhtiöt Automaa Oy ja 12 alueosuuskauppaa. Matkailu- ja ravitsemiskauppa S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskauppaan kuuluu lukuisia valtakunnallisia ravintolaketjuja sekä kaksi hotelliketjua: Sokos Hotels ja Radisson Blu Hotels & Resorts. Ketjujen lisäksi S-ryhmään kuuluu suuri joukko erillisravintoloita. Käyttötavarakauppa Käyttötavarakauppaa harjoittavat pääasiallisesti Prisma-, Sokos-, Emotion- ja Kodin Terra -ketjut. Päivittäistavarakauppa Päivittäistavarakauppaa harjoittavat valtakunnallisesti Prisma-, S-market- ja Saleketjut sekä pääkaupunkiseu- 7dulla Alepa-ketju. Maatalouskauppa Maatalous-, kone-, rauta- ja puutarhakauppaa S-ryhmässä tekevät Agrimarket-, S-Rautaja Multasormi-ketjut.

8 Mua on aina kiinnostanut kaupan ala. Mutta kannattaa miettiä tarkkaan, mikä on se oma juttu. Kun on päättänyt mitä haluaa, ei muuta kuin kysymään töitä. Ja sopimaan tapaamisia. Jännittäähän se tietysti, mutta kun muistaa käyttäytyä ja pukeutua siististi, niin pärjää. Voi tärpätä.

9 Yleisohjeita työskentelyyn S-ryhmässä Ennen työjaksoa Työpaikan valintaa kannattaa pohtia tarkkaan. Työskentely S-ryhmässä antaa sinulle parhaimmillaan mahdollisuuden tutustua omaan unelma-ammattiisi. Pohdi työpaikan valintaa tarkkaan: Mieti mitä haluat työjaksolla oppia, tehdä ja nähdä. Voit valita alan, joka kiinnostaa sinua tai aivan uuden ja vieraan alan. Yritä olla itsenäinen ja ennakkoluuloton valinnoissasi! Yhteydenotto Otat sitten yhteyden puhelimitse tai käymällä paikan päällä, niin valmistaudu kirjoittamalla muistiin kaikki asiat, jotka haluat selvittää yhteydenotossa. Henkilökohtainen yhteydenottosi on aina osoitus aktiivisuudestasi ja aloitteellisuudestasi. Esittele yhteydenoton yhteydessä itsesi selkeästi ja reippaasti. Vastaa kysymyksiin lyhyesti ja selkeästi ja ole valmis myös itse tekemään kysymyksiä. Muista aina hyvät käytöstavat ja tervehtimiset. Kulkeminen työpaikalle, kulkuluvat ja työvälineet Vastaat itse kulkemisesta työpaikalle ja takaisin. Muista 9olla ajoissa paikalla! Sinulla on työpaikalla vastuuhenkilö, joka luovuttaa sinulle ensimmäisenä päivänä tarvittavat kulkuluvat, työasusteet ja muut työn kannalta välttämättömät välineet.

10 Työaika ja ruokailu Työaika on nuorilla 6 tuntia päivässä (30 h/viikko). Työaikaan sisältyy päivittäin puolen tunnin ruokailutauko. Jos sairastut, ilmoita siitä vastuuhenkilöllesi. Jos olet koulusta pois harjoittelutai työhöntutustumisjaksolla, muista ilmoittaa poissaolostasi myös koulullesi. Pukeutuminen Pukeudu siististi ja asiallisesti, työn vaatimalla tavalla. Jokainen työntekijä on yrityksensä käyntikortti. Jos työpaikkasi antaa käyttöösi työasun, sinun on käytettävä sitä. Jos työtehtävääsi liittyy jotain erityisiä pukeutumisohjeita esimerkiksi kenkien tai päähineiden suhteen, vastuuhenkilö kertoo sinulle niistä. Vakuutusturva vahingonvaralle Harjoittelu- tai työhöntutustumisjaksolla työnantaja on vakuuttanut sinut tapaturmalain mukaisesti. Koulun vakuutukset ovat voimassa eri harjoittelujaksoilla kuten esim. TET-jakson aikana.

11 Käyttäytyminen Ystävällinen käytös, aito innostus ja siisti olemus antavat hyvän vaikutelman sinusta. Esittele itsesi tuntemattomille työkaveille työpaikallasi. Tervehdi työkavereita ja asiakkaita. Älä käytä asiakkaiden kuullen voimasanoja. Noudata kaikkia sinulle annettuja ohjeita. Uskalla kysyä neuvoa tarvittaessa. Tee työsi huolella ja tunnollisesti. Ole aktiivinen ja 11 kiinnostunut. Jos saat tehtyä sinulle annetut tehtävät, älä epäröi kysyä lisää tekemistä. Ole rehellinen: olethan tekemisissä toisen omaisuuden ja luottamuksellisten asioiden kanssa. Sinusta jäänyt hyvä vaikutelma voi avata ovia myös tulevaisuudessa.

12 Hyvät tavat ovat perusedellytys ihmisten välisissä kanssakäymisissä. Kiitos, ole hyvä, anteeksi ja voinko auttaa. Siinä neljä tärkeintä toisen huomioimista. Nyt ässäläisenä mulla on työvaatteet, kulkukortti, vakuutusturva, pelisäännöt ja kuusituntinen työpäivä. Tämä palkitsee. Ja koko ajan tulee uusia ahaa-elämyksiä.

13 Työpaikan pelisäännöt Työskentelyyn S-ryhmässä kuuluu tiettyjä yhteisiä pelisääntöjä, joita kaikki työntekijämme ovat sitoutuneet noudattamaan. Niitä ei ole tarkoitettu rajoituksiksi, pikemminkin niiden tarkoitus on lisätä työn sujuvuutta 13 ja parantaa yleistä viihtyvyyttä. Kysy aina vastuuhenkilöltäsi lisätietoja, jos jokin asia askarruttaa. Siisteys ja hygienia Kaupan alalla toimittaessa henkilökohtaisen hygienian merkitystä ei voi korostaa liikaa. Tietyissä tehtävissä voidaan vaatia hygieniapassia. Sinulle kerrotaan näistä erityisvaatimuksista hakuprosessin aikana. Pese kätesi riittävän usein juoksevalla, lämpimällä vedellä ja pesuaineella. Tietyt työtehtävät saattavat vaatia suojakäsineiden käyttöä. Käytä niitä aina kun sitä suositellaan. Älä yski tai aivasta ruokiin päin. Pidä kyntesi lyhyinä ja siisteinä. Korujen, kasvo- ja kielilävistysten käytöstä sinun kannattaa keskustella vastuuhenkilösi kanssa. Tietyissä työtehtävissä joudut mahdollisesti pitämään suojapäähinettä. Pidä hiuksesi siisteinä. Pitkät hiukset on hyvä sitoa jo työturvallisuuden takia. Voimakas meikkaus ja vahvat tuoksut eivät kuulu työpaikalle.

14 Työasut Kaikki alkaa siististä ja asianmukaisesta pukeutumisesta. Roikkuvat ja rikkinäiset vaatteet voivat aiheuttaa turhia työturvallisuusriskejä. Jos saat työpaikalta työvaatetuksen, sinun tulee käyttää niitä. Henkilökohtaiset yhteydenpitovälineet Henkilökohtaiset asiat ja yhteydenpidot kuuluvat vapaa-aikaan. Pidä henkilökohtaiset yhteydenpitovälineet suljettuna työaikana. Tupakointi ja päihteet Tupakan ja nuuskan käyttö on terveydelle haitallista. Niiden käyttö on kielletty muualla kuin erikseen osoitetuissa tiloissa. Päihtyneenä tai huumeiden vaikutuksen alaisena ei ole lupa työskennellä. Mahdollisista lisärajoitteista kertoo erikseen vastuuhenkilösi.

15 Sairastapaukset ja onnettomuudet Sinun ei tarvitse tulla sairaana töihin. Sairauspoissaolosta tulee ilmoittaa työpaikan vastuuhenkilölle. Ilmoita asiasta myös koululle. Harjoittelun ja työelämään tutustumisen aikana tapaturma- ja sairaustapauksien hoidosta vastaa oppilaitoksesi terveydenhoito. Oppilaitos on vakuuttanut sinut mahdollisten työtapaturmien varalta. Työturvallisuus 15 Vastuuhenkilö opastaa sinua työturvallisuusasioissa. Useat kaupoissa käytettävät laitteet ja koneet voivat väärin käytettynä aiheuttaa pahoja onnettomuuksia. Noudata sinulle annettuja työturvallisuusmääräyksiä. Työkavereiden turvallisuudesta ja terveydestä huolehtiminen on kaikkien yhteinen etu. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota oikeisiin työasentoihin sekä käsitellä teräaseita varovasti kuormia purkaessa. Rehellisyys ja avoimuus Puhu vastuuhenkilölle kaikista sinua askarruttavista asioista. Kysyvä ei tieltä eksy. Hyvään työyhteisöilmapiiriin kuuluu rehellisyys kaikissa työasioissa ja työpaikan omaisuuden käsittelyssä. Kaikki mahdolliset liikesalaisuuksiksi tulkittavat asiat ja materiaalit kuuluvat vain työpaikalle.

16 S-ryhmässä voi päästä tekemään hyvin erilaisia töitä, eri sektoreilla. Kaupassa, hotelleissa, ravintoloissa ja ihan ulkomaillakin, sitten joskus. Mutta nyt on kuorman purkua, tuotteiden esillepanoa, hyllytystä, siivousta ja asiakaspalvelua, missä harjoittelupaikassa kukin sattuu olemaan. Vaihtelua riittää.

17 Työtehtäviä S-ryhmän toimipaikoissa S-ryhmässä voit päästä tekemään monenlaisia ja kiinnostavia asioita. Mahdollisia työtehtäviä on useita erilaisia ja tarkat tehtävät vaihtelevat toimipaikoittain ja yksiköittäin. Oma vastuuhenkilösi kertoo sinulle tehtävistäsi. Lupaamme, ettei työjaksollasi ole kahta samanlaista työpäivää. Alla on esimerkkejä mahdollisista työtehtävistä eri toimialoilla. Prisma kuorman purku tuotteiden esillepano ja hyllyttäminen asiakaspalvelutehtävät järjestely- ja siivoustehtävät S-market kuorman purku tuotteiden esillepano ja hyllyttäminen asiakaspalvelutehtävät järjestely- ja siivoustehtävät Alepa/ Sale kuorman purku tuotteiden esillepano ja hyllyttäminen asiakaspalvelutehtävät järjestely- ja siivoustehtävät ABC-liikennemyymälät kuorman purku tuotteiden esillepano ja hyllyttäminen asiakaspalvelutehtävät järjestely- ja siivoustehtävät

18 Sokos/Emotion kuorman purku tuotteiden esillepano ja hyllyttäminen asiakaspalvelutehtävät järjestely- ja siivoustehtävät Sokos Hotel asiakaspalvelutehtävät järjestely- ja siivoustehtävät Ravintolat kuorman purku tuotteiden esillepano ja hyllyttäminen asiakaspalvelutehtävät järjestely- ja siivoustehtävät Rautakaupat/ Maataloustarvikekaupat kuorman purku tuotteiden esillepano ja hyllyttäminen asiakaspalvelutehtävät järjestely- ja siivoustehtävät Töiden päättäminen Toivomme, että sait harjoittelusi aikana mahdollisimman monipuolisen kuvan työpaikastasi ja työtehtävistäsi. Jos olet S-ryhmässä harjoittelutai työhöntutustumisjaksolla, kirjoitat jakson lopuksi raportin koulussasi annettujen ohjeiden mukaisesti.

19 Kiinnitä erityistä huomiota nostoasentoosi tavaroita nostaessasi. 19 Kuorman purkamisen yhteydessä joudut käyttämään teräasetta. Kiinnitä erityistä huomiota teräaseen käyttöön. Huolellisuudella ja varovaisuudella vältät vahingot.

20 Ensimmäinen työtodistus taskussa. Vastuuhenkilön kanssa käytiin läpi palautekeskustelu ja nyt on mustaa valkoisella siitä, miten hommat sujui. Kyllä tätä paperia kelpaa näyttää niin vanhemmille kuin koulussa opelle. Se meni ihan nappiin, sanoi esimies ja onnitteli. Näillä fiilareilla palautan työvaatteeni seuraavalle.

21 Töiden tai harjoittelun arviointi 21 Käyttäytyminen Sinulla on oikeus saada tehdyistä töistäsi työtodistus, jossa voit pyytää vastuuhenkilösi arvioimaan työskentelyäsi. Jos olet harjoittelu- tai työhöntutustumisjaksolla, vastuuhenkilösi arvioi jaksoasi työpaikalla kiinnittäen huomion mm. seuraaviin asioihin: Täsmällisyys Ahkeruus Oma-aloitteisuus Sopeutuminen työyhteisöön Vastuuhenkilösi täyttää harjoittelun päättyessä arviointilomakkeesi, jonka toimitat kouluun. Palautekeskustelu Työsuhteen tai harjoittelun lopussa käyt vastuuhenkilösi kanssa henkilökohtaisen palautekeskustelun. Keskustelussa käydään läpi, miten olet kokenut oman työjaksosi ja millaista palautetta sinulla on harjoitteluajastasi. Vastuuhenkilösi antaa sinulle palautetta omasta toiminnastasi jakson aikana. Kulkuluvan, työasujen ja avainten palautus Palauta saamasi kulkuluvat, työasut, avaimet ja muut jakson alussa sinulle käyttöön luovutetut tarvikkeet vastuuhenkilöllesi.

22 Termejä Työelämään tutustuminen eli TET on peruskoulun yläkoulun oppimäärään sisältyvä lyhyt työharjoittelu. TET on osa koulunkäyntiä, joten siitä ei makseta palkkaa eikä oppilas ole työsuhteessa TET-paikkaansa. TET järjestetään yleensä 8. ja 9. luokalla (joissain kouluissa pelkästään 9:nnellä), mutta joissain oppilaitoksissa myös 7. luokat käyvät TET:ssä esimerkiksi oman koulun keittiössä tai vanhempansa / lähisukulaisensa työpaikalla. TET:n kesto vaihtelee. Lyhyimmillään se voi olla 7. luokalla yhden päivän ja joissakin kouluissa kaksi viikkoa 9. luokalla. Työssäoppiminen on osa toisen asteen ammatillista perustutkintoa ja on laajuudeltaan vähintään 20 opintoviikkoa, joka voidaan suorittaa osissa. Työssäoppimisjaksot toteutetaan oppilaitoksen ja yrityksen yhteistyönä. Opetus tapahtuu työpaikalla, aidossa oppimisympäristössä. Työssäoppimisen tarkoituksena on siirtää osa tutkintoon kuuluvista tavoitteista käytännön työtehtävien yhteydessä työpaikoilla opittaviksi. Oppilaitos vastaa työssäoppimispaikkojen järjestämisestä. Työharjoittelusta työssäoppiminen poikkeaa oppimistavoitteiden laadun suhteen. Työssäoppimisessa korostuu kokonaan uuden opiskelu, työharjoittelussa jo opitun kertaaminen, soveltaminen ja harjaannuttaminen.

23 Kesätyöllä tarkoitetaan useimmiten koululaisten tai opiskelijoiden loma-ajallaan tekemää määräaikaista työtä. Laki ei erikseen määrittele kesätyötä, mutta nuorta työntekijää koskevassa lainsäädännössä viitataan koululaisten loma-aikoina tehtävään työhön. Kesätyötä koskee normaali työlainsäädäntö. Kesätyöntekijän palkkaus noudattaa normaalia työehtosopimusta. Useilla aloilla harjoittelijoiden palkkauksesta on säädetty erikseen. Kesätyöntekijä voidaan palkata myös Tutustu työelämään ja tienaa -mallia noudattaen, jolloin palkkaus on alasta riippumatta yhteneväinen. (Kesäloma)sijaisuus ja työharjoittelujakso ovat päteviä syitä määräaikaiselle työsuhteelle. Oppisopimus on koulutusmuoto, jossa opiskelija tekee töitä yrityksessä ja työnantaja järjestää käytännön työharjoittelua. Koulutuksen järjestäjä, yleensä ammattioppilaitos, hoitaa puolestaan teoriajaksot. Oppisopimuskoulutus johtaa joko ammatilliseen perustutkintoon tai näyttötutkintona suoritettavaan ammatilliseen tutkintoon. Tutustu ja tienaa -kesäharjoittelu Kesäharjoittelujakso kestää kaksi viikkoa. Korvaus kahden viikon jaksosta on 335 euroa, joka sisältää lomakorvauksen. Harjoittelu ei ole ristiriidassa työsopimuslain tai työehtosopimusten työvoiman vähentämistä, lisätyön tarjoamisvelvollisuutta tai takaisinottoa koskevien määräysten kanssa. Harjoitteluun ei sovelleta työehtosopimuksen, eli TES:n palkkoja, palkanmääräytymisperusteita ja muita rahanarvoisia etuja koskevia määräyksiä.

24 SOK Henkilöstöhallinto ja kehittäminen

Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tet-muistiinpanolomake: oma työskentely ja ammatin esittely (kaksipuolinen paperi)

Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tet-muistiinpanolomake: oma työskentely ja ammatin esittely (kaksipuolinen paperi) Oppilaan nimi Luokka: Ohjeet tet-jaksolle Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tiedote sinulle ja huoltajalle: ei tarvitse palauttaa kenellekään. Tet-muistiinpanolomake: oma

Lisätiedot

S-ryhmän tulevaisuuden näkymät uuden strategian valossa

S-ryhmän tulevaisuuden näkymät uuden strategian valossa S-ryhmän tulevaisuuden näkymät uuden strategian valossa Pääjohtaja Taavi Heikkilä, SOK Itä-Suomen yliopisto Osuustoimintaseminaari 6.5.2014 7.5.2014 Taavi Heikkilä 2 Satavuotiset osuustoiminnalliset arvot

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

S-ryhmän 39 500 erilaista Työtarinaa

S-ryhmän 39 500 erilaista Työtarinaa 1 S-ryhmän 39 500 erilaista Työtarinaa 27.10.2011 SOK Mari Junnila S-ryhmän rakenne 2 S-ryhmän henkilöstötyö Toiminnan tarkoitus Osaava ja sitoutunut henkilöstö toteuttaa asiakaslupauksemme ja S-ryhmän

Lisätiedot

Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu sopimus

Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu sopimus Kaupan liitto ja PAM haluavat omalta osaltaan tukea peruskoululaisten ja lukiolaisten mahdollisuuksia tutustua työelämään "Tutustu työelämään ja tienaa"

Lisätiedot

SOK Viestintä ja julkaisut (6)

SOK Viestintä ja julkaisut (6) Viestintä ja julkaisut 18.2.2010 1 (6) Tiedotusvälineille 18.2.2010 Julkaisuvapaa klo 13.00 S-ryhmän vuosi 2009 S-ryhmä kokonaisuudessaan Vähittäismyynti oli 11 686,8 miljoonaa euroa (11 820,6 milj. euroa).

Lisätiedot

S-ryhmän myynti ja taloudellinen kehitys tammi kesäkuussa 2010

S-ryhmän myynti ja taloudellinen kehitys tammi kesäkuussa 2010 SOK Viestintä ja julkaisut 19.8.2010 1(7) Tiedotusvälineille 19.8.2010 klo 13.00 S-ryhmän myynti ja taloudellinen kehitys tammi kesäkuussa 2010 (S-ryhmän vähittäismyyntiluvut on ilmoitettu ilman arvonlisäveroa)

Lisätiedot

Vastuullisuus S-ryhmS

Vastuullisuus S-ryhmS Vastuullisuus S-ryhmS ryhmässä Ympärist ristöpäällikkö Juhani Ilmola SOK Vastuullisuusyksikkö 1 Esityksen sisält ltö S-ryhmä lyhyesti S-ryhmän vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen Sidosryhmien odotukset

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

Työnantajan ja oppilaitos yhteystyö HOK-Elanto Henkilöstönkehittämispäällikkö Katri Rantanen

Työnantajan ja oppilaitos yhteystyö HOK-Elanto Henkilöstönkehittämispäällikkö Katri Rantanen Työnantajan ja oppilaitos yhteystyö HOK-Elanto Henkilöstönkehittämispäällikkö Katri Rantanen 1 HOK-Elanto tänään HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa ja se toimii pääkaupunkiseudulla. Toiminta

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

S-ryhmä teki ennätystuloksen - asiakasomistajat keskittivät ostojaan entistä enemmän

S-ryhmä teki ennätystuloksen - asiakasomistajat keskittivät ostojaan entistä enemmän S-ryhmä teki ennätystuloksen - asiakasomistajat keskittivät ostojaan entistä enemmän Liiketoiminnallisesti vuosi 2004 oli historian paras 100-vuotisjuhlia viime vuonna viettäneelle S-ryhmälle. Koko ryhmän

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Osuuskauppa Keskimaa. Pasi Viinamäki Digitaalisen markkinoinnin suunnittelija 13.2.2014. Osuuskauppa Keskimaa

Osuuskauppa Keskimaa. Pasi Viinamäki Digitaalisen markkinoinnin suunnittelija 13.2.2014. Osuuskauppa Keskimaa Pasi Viinamäki Digitaalisen markkinoinnin suunnittelija Nimenmuutos 23.4.2013: Keskimaa Osk on nyt Toiminta-ajatus Keskimaan toiminnan tarkoituksena on tuottaa etuja ja palveluja asiakasomistajille - Keskimaa

Lisätiedot

TYÖKYKYJOHTAMINEN. 19.11.2013 HOK-Elanto Jari Malmström

TYÖKYKYJOHTAMINEN. 19.11.2013 HOK-Elanto Jari Malmström TYÖKYKYJOHTAMINEN 19.11.2013 HOK-Elanto Jari Malmström 20.11.2013 S-ryhmä 20.11.2013 20 alueosuuskauppaa 20.11.2013 HOK-Elanto 20.11.2013 HOK-Elanto tänään S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto 2013:

Lisätiedot

Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019

Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019 1 Pöytäkirja Asia Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019 Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM haluavat omalta osaltaan tukea peruskoululaisten

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Aika: Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017

Aika: Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017 1 PÖYTÄKIRJA Aika: 10.2.2017 Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017 Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry haluavat omalta osaltaan tukea

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Miten teet vaikutuksen työnantajaan? Sanna Kurvinen Osuuskauppa Arina

Miten teet vaikutuksen työnantajaan? Sanna Kurvinen Osuuskauppa Arina työnantajaan? Sanna Kurvinen Osuuskauppa Arina 23.1.2018 Osuuskauppa Arinalla on 174 toimipaikkaa ja työllistää yli 2600 työntekijää Marketkauppaa Hakemusvaihe Ota selvää työantajasta Panosta työhakemukseen

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla CASE: S-Verkkopalvelut Oy

Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla CASE: S-Verkkopalvelut Oy Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla 21.5.2013 CASE: S-Verkkopalvelut Oy Ilkka Brander toimitusjohtaja S-ryhmä / S-Verkkopalvelut Oy 1 2 Esityksen teemat S-ryhmä ja S-Verkkopalvelut Oy S-ryhmän

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt Taidoista työpoluiksi projekti Sisältö Työelämän peruskäsitteet Työelämässä Poissaolot Työturvallisuus ja terveys Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet Työantajan oikeudet ja velvollisuudet

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Kortti toimii yli 1600 S-ryhmän toimipaikassa

Kortti toimii yli 1600 S-ryhmän toimipaikassa Kortti toimii yli 1600 S-ryhmän toimipaikassa Polttonestekauppa Päivittäistavarakauppa Käyttötavarakauppa Matkailu- ja ravitsemiskauppa Rautakauppa (KT) 2016-2017 S-ryhmän osuuskauppojen autokauppa 2 Ei

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

Juuret syvällä Pirkanmaassa jo vuodesta 1901. Pira-päivät 2012 Tommi Terho

Juuret syvällä Pirkanmaassa jo vuodesta 1901. Pira-päivät 2012 Tommi Terho Juuret syvällä Pirkanmaassa jo vuodesta 1901 Pira-päivät 2012 Tommi Terho Pirkanmaan Osuuskaupan toiminta-ajatus Palvelujen ja etujen tuottaminen sitoutuneille asiakasomistajille Arvot olemme asiakasta

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 3.5.2015 64 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

Osuuskauppa Hämeenmaan hallinnointitapa. Corporate Governance Statement 1.1.2016

Osuuskauppa Hämeenmaan hallinnointitapa. Corporate Governance Statement 1.1.2016 Osuuskauppa Hämeenmaan hallinnointitapa Corporate Governance Statement 1.1.2016 2 Johdanto Tässä osuuskaupan hallinnointitapaa kuvaavassa selostuksessa (Corporate Governance Statement) kerrotaan, millä

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Keskeiset luvut... 42

Keskeiset luvut... 42 S-ryhmä... 1 Pääjohtajan katsaus... 1 Pääjohtajan katsaus Ylivoimaista hyötyä ja helppoutta omasta kaupasta... 1 S-ryhmä lyhyesti... 2 Alueosuuskaupat... 2 Liiketoimintamalli... 3 Arvot, visio ja strategia...

Lisätiedot

Omistajan käyntikortti NYT NAUTTIMAAN OMISTAJAN EDUISTA

Omistajan käyntikortti NYT NAUTTIMAAN OMISTAJAN EDUISTA Omistajan käyntikortti NYT NAUTTIMAAN OMISTAJAN EDUISTA Parhaat edut on varattu asiakasomistajille Omistaja alkaa S-kirjaimella: Sinä Osuuskaupan omistavat sen asiakkaat eli asiakasomistajat. Idea on

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

Tee HOK:ia esittelevä PowerPoint-esitys.

Tee HOK:ia esittelevä PowerPoint-esitys. Tee HOK:ia esittelevä PowerPoint-esitys. Esityksessä tarvittavat tekstit ja kuvat löytyvät harjoituskansiosta. 1. Aloita uusi esitys 2. Lisää esitykseen teksti tiedostosta HOK_esitys_teksti.doc Lisää Diat

Lisätiedot

10 askelta onnistumiseen

10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Mirja Hannula, EK @mirjahannula 9.11.2018 Ammatillisen koulutuksen eri opiskelijaryhmiä Perusasteen päättävät

Lisätiedot

HENKILÖSTÖVUOKRAUS ON TÄRKEÄ OSA HENKILÖSTÖSTRATEGIAA

HENKILÖSTÖVUOKRAUS ON TÄRKEÄ OSA HENKILÖSTÖSTRATEGIAA HENKILÖSTÖVUOKRAUS ON TÄRKEÄ OSA HENKILÖSTÖSTRATEGIAA 150 Rekrytoinnin ammattilaista toimistoissamme 45.000 Työpaikkahakemusta 33 Paikallistoimistoa 73 Milj. euron liikevaihto vuonna 2014 503.000 Täytettyä

Lisätiedot

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus www.oppisopimus.fi 21.11.2018 ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT 1 Mitä oppisopimuskoulutus on? Oppisopimuskoulutus on työssä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota

Lisätiedot

NUORTEN KESÄTYÖPASSI

NUORTEN KESÄTYÖPASSI NUORTEN KESÄTYÖPASSI 2016 Näin kesätyöpassi toimii käytännössä: 1) Nuori tulostaa materiaalit (infokirjeet kesätyöpassista, kesätyöpassi sekä työsopimuspohjat 2kpl) netistä. Huomioithan, että alle 15-vuotiaan

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Oppisopimus on HyväDiili

Oppisopimus on HyväDiili Oppisopimus on HyväDiili Nuoret osaajat yritysten voimavarana- Yritykset oppisopimuksen mahdollistajana Minna Sainio 040 868 0631 minna.sainio@sedu.fi OpsoDiili Länsi-Suomi 1.4.2015 31.12.2017 Nuorten

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

OPISKELIJAOPAS. Opas ohjattuun harjoitteluun tai työssäoppimiseen Eteva kuntayhtymässä TERVETULOA!

OPISKELIJAOPAS. Opas ohjattuun harjoitteluun tai työssäoppimiseen Eteva kuntayhtymässä TERVETULOA! OPISKELIJAOPAS Opas ohjattuun harjoitteluun tai työssäoppimiseen Eteva kuntayhtymässä TERVETULOA! Mäntsälässä 2.5.2013 LS/RT Mäntsälässä 15.9.2014 päivitys, RT Mäntsälässä 1.4.2015 päivitys, RT Sisällys

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen näyttötoimikunta Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelu, toteutus ja arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta 630 / 1998, 25 a : Ammattiosaamisen

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen Oppisopimuskoulutus Alkupalaveri, jossa arvioidaan oppisopimuksen edellytykset.

Lisätiedot

Digitarinat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: Oppiminen on yhteispeliä

Digitarinat. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: Oppiminen on yhteispeliä Digitarinat Oppiminen on yhteispeliä Qr-koodi Youtube soittolistaan: Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat Nopso-hankkeet 2014 2015 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa: TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Pakilan yläasteen koulu. Lukuvuosi Vanhempainaamu Rehtori Juha Leino

Pakilan yläasteen koulu. Lukuvuosi Vanhempainaamu Rehtori Juha Leino Pakilan yläasteen koulu Lukuvuosi 2018-2019 Vanhempainaamu 7.9.2018 Rehtori Juha Leino Ruokailu koulussa Suositellaan kännykkävapaaksi ajaksi 300/366 lautasta per päivä Syksyllä 2018 9.luokkalaiset poissa

Lisätiedot

10 vinkkiä kesätöiden hakuun

10 vinkkiä kesätöiden hakuun 10 vinkkiä kesätöiden hakuun Töihin kesäksi? Lue tästä parhaat vinkit kesätöiden hakuun. 1. Aloita nyt, ja jatka tarvittaessa aina heinäkuuhun saakka Suuret yritykset tekevät päätöksensä kesätyöpaikkojen

Lisätiedot

NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille. OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta

NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille. OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta NUORTEN TUETTU OPPISOPIMUS alle 25-vuotiaille vantaalaisille OPAS NUORELLE JA TYÖPAIKALLE Nuorisopalvelut/Työpajatoiminta Sisällysluettelo Nuorelle 3 Työpaikalle 4 Opiskelija / työpaikkaohjaaja / esimies

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Sucros Oy:n tehtaalla

Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Sucros Oy:n tehtaalla Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Sucros Oy:n tehtaalla Tämä esite on tarkoitettu SUCROS Oy:n henkilöstölle, ulkopuoliselle työvoimalle, vieraille sekä muille henkilöille, jotka

Lisätiedot

Vastuullisuudella ja työhyvinvoinnilla tuottavuutta. SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä Osuuskauppa Hämeenmaan HyviS- Finaalissa 27.1.

Vastuullisuudella ja työhyvinvoinnilla tuottavuutta. SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä Osuuskauppa Hämeenmaan HyviS- Finaalissa 27.1. Vastuullisuudella ja työhyvinvoinnilla tuottavuutta SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä Osuuskauppa Hämeenmaan HyviS- Finaalissa 27.1.2015 S-ryhmän rakenne * Marketkauppa S-RYHMÄN TOIMINNAN TARKOITUKSENA ON

Lisätiedot

SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO OPPISOPIMUSTOIMISTO. Ari Haapasaari

SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO OPPISOPIMUSTOIMISTO. Ari Haapasaari SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO OPPISOPIMUSTOIMISTO Ari Haapasaari MIKSI OPPISOPIMUSKOULUTUS? Oppisopimuskoulutus on yrittäjälle hyvä vaihtoehto kun haluat laajentaa tai päivittää omaa ammatillista

Lisätiedot

Fazer Makuelämyksiä 2011

Fazer Makuelämyksiä 2011 Fazer Makuelämyksiä 2011 Fazer-konserni Oy Karl Fazer Ab Fazer-konserni 2010: liikevaihto 1 513 M henkilöstö 16 500 Fazer Food Services Pohjoismaiden johtava ruokailupalveluyritys Lähes 1 300 ravintolaa

Lisätiedot

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Anni Kallio CIMO 16.4.2015 CIMOn perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

Vastuullisuus osana Oma kauppa -visiota

Vastuullisuus osana Oma kauppa -visiota Vastuullisuus osana Oma kauppa -visiota SOK Henkilöstöhallinto ja kehittäminen Hannu Rahnasto 1 S-ryhmän toiminta- ajatuksena on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajille 2 Jäsenmäärän kehitys 2000-2006

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Opiskelupaikan hakijalle Suomessa ammatilliseen koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion todistuksella Jos olet suorittanut koulutuksen ulkomailla, haet

Lisätiedot

TOIMINTAKATSAUS 1.1.-30.6.2014 OSUUSKAUPPA KEULA

TOIMINTAKATSAUS 1.1.-30.6.2014 OSUUSKAUPPA KEULA TOIMINTAKATSAUS 1.1.-30.6.2014 OSUUSKAUPPA KEULA KAUPAN YLEINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Suomen talouden kehitys on jatkunut vaisuna ja odotettuakin heikompana. Kokonaistuotanto on edelleen supistunut alkuvuonna

Lisätiedot

Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa

Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa Oppisopimuksella osaavaa työvoimaa EK-foorumi, Oulu Satu Ågren Esityksen sisältö Oppisopimuskoulutusta yksilöllistyviin ja eriytyviin tarpeisiin Oppisopimuksen kehittäminen ammatillisen koulutuksen reformissa

Lisätiedot

TEEMA 3 Opintojen alkuvaihe. Kolme kierrosta Learning cafe ta aikataulut ja tilat

TEEMA 3 Opintojen alkuvaihe. Kolme kierrosta Learning cafe ta aikataulut ja tilat TEEMA 3 Opintojen alkuvaihe Kolme kierrosta Learning cafe ta aikataulut ja tilat - Kierros I klo 10.15-11.10 (55 min) - Kierros II klo 11.15 11.45 (35 min) - Kierros III klo 11.50 12.20 (30 min) - Yhteenveto

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman tekeminen ja henkilökunnan työnjako oppilaan ohjaamisessa varmistavat harjoittelujakson onnistumista!

Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman tekeminen ja henkilökunnan työnjako oppilaan ohjaamisessa varmistavat harjoittelujakson onnistumista! henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 1. harjoittelujaksolle apteekki Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman tekeminen ja henkilökunnan työnjako oppilaan ohjaamisessa varmistavat harjoittelujakson onnistumista!

Lisätiedot

Sivustolta löydät yleistietoa energiasta, energia-alan ammateista, työpaikoista ja eri koulutusvaihtoehdoista sekä opetusmateriaalia oppitunteja

Sivustolta löydät yleistietoa energiasta, energia-alan ammateista, työpaikoista ja eri koulutusvaihtoehdoista sekä opetusmateriaalia oppitunteja Sivustolta löydät yleistietoa energiasta, energia-alan ammateista, työpaikoista ja eri koulutusvaihtoehdoista sekä opetusmateriaalia oppitunteja varten. Kaaviot ja tietoja energiasta opetuskäyttöä varten

Lisätiedot

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s.

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 KOTITALOUSOPETUS 20 ov s. 6 HAKEUTUMINEN KOULUTUKSIIN

Lisätiedot

Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista.

Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista. ETSIVÄNUORISOTYÖ Vuosiraportti 2015 Paula Timonen Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista. Etsivien tyypillinen asiakas

Lisätiedot

SOK:n palkka- ja palkkioselvitys

SOK:n palkka- ja palkkioselvitys SOK:n palkka- ja palkkioselvitys 2015 Palkitsemisen periaatteet SOK:ssa SOK:n hallintoneuvosto on asettanut pysyvän palkitsemisvaliokunnan, jonka tehtävänä on arvioida ja kehittää koko S-ryhmän ylimmän

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

#uusiamis #10askeltaonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia

#uusiamis #10askeltaonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia #uusiamis #10taonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen yrityksille Ammatillisen koulutuksen eri opiskelijaryhmiä Perusasteen päättävät

Lisätiedot

Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä. Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä. Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Aineisto Helsingin, Espoon ja Vantaan yhdistetty aineisto Vastaajina

Lisätiedot

NUORTEN TYÖLLISTÄMINEN K-RYHMÄSSÄ. Johanna Kinnunen K-kauppiasliitto 17.3.2016

NUORTEN TYÖLLISTÄMINEN K-RYHMÄSSÄ. Johanna Kinnunen K-kauppiasliitto 17.3.2016 NUORTEN TYÖLLISTÄMINEN K-RYHMÄSSÄ Johanna Kinnunen K-kauppiasliitto 17.3.2016 1 K-RYHMÄ K-KAUPPIAAT 1 100 itsenäistä K-kauppiasyrittäjää Ruokakaupassa sekä rauta- ja erikoiskaupassa K-kauppiaat ovat paikkakuntansa

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 1. YLEISTÄ Useita kymmeniä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita suorittaa joka vuosi käytännön harjoitteluja

Lisätiedot

2014 2015 Elämän eväät

2014 2015 Elämän eväät 2014 2015 Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA

Lisätiedot

Raportti ulkomaan työssä oppimisjaksosta

Raportti ulkomaan työssä oppimisjaksosta Pro Europass Apprentice Across the Border MALLI Raportti ulkomaan työssä oppimisjaksosta Miksi? Opiskelijan suorituksien arviointi ulkomaan työssä oppimisjakson aikana on olennainen osa korkeatasoista

Lisätiedot

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s.

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 KOTITALOUSOPETUS 20 ov s. 6 HAKEUTUMINEN KOULUTUKSIIN

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

KESÄTYÖNTEKIJÖIDEN PALKKAAMINEN SAK:LAISILLE TYÖPAIKOILLE

KESÄTYÖNTEKIJÖIDEN PALKKAAMINEN SAK:LAISILLE TYÖPAIKOILLE KESÄTYÖNTEKIJÖIDEN PALKKAAMINEN SAK:LAISILLE TYÖPAIKOILLE SAK:n luottamushenkilöpaneeli, huhtikuu N = 78.5. 1 Yhteenvetoa Kesäntyöntekijöiden palkkaaminen SAK:laisille työpaikoille näyttää olevan edelleen

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE Hyvä NY-yrittäjä! NY-aluemessut järjestetään tiistaina 2.2. klo 12-17 Kajaanin Prismassa. NYyritysten tulee osallistua messuille, osallistuminen messuille kuuluu

Lisätiedot

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK-yhtymä

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK-yhtymä Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK-yhtymä Vuosikertomus 2005 Sisältö 4 Pääjohtajan katsaus 7 S-ryhmä 13 SOK-yhtymä 19 Liiketoimintakatsaus 19 Marketkauppa 21 Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 23

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN

TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN TERVETULOA LASTENTALO KUUSIPIHAAN Lastentalo Kuusipiha Lastentalo on valmistunut vuonna 2006. Se sijaitsee Frosteruksen koulun läheisyydessä, Kärsämäen keskustassa. Päiväkodin piha-alueeseen kuuluu aidattu

Lisätiedot

Opsotäppä X. Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle.

Opsotäppä X. Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle. Opsotäppä X Vastaus asiakaslähtöisyyteen. Taitajapedagogiikkaa parhaimmillaan. Lisäarvoa asiakkaille opiskelijalle ja työnantajalle. https://www.youtube.com/watch?v=hudvcsibcyo https://www.youtube.com/playlist?list=plmhprup4imy4hrconl7cujhtcjl5ygerf

Lisätiedot

TET- TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN LUOKKA

TET- TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN LUOKKA TET- TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN 8. 9. LUOKKA KIRKKOHARJUN KOULU Kevät 2017 KIRKKOHARJUN KOULUN TET ELI TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN MIKÄ ON TET? Peruskoulun opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti oppilaat

Lisätiedot

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 11 Muista töihin mennessäsi 13 Muista työsuhteen päättyessä

Lisätiedot

Toimipaikkaverkoston elinkaaren hallinta Case: S-ryhmä

Toimipaikkaverkoston elinkaaren hallinta Case: S-ryhmä Toimipaikkaverkoston elinkaaren hallinta Case: Elinkaarimallit ja palvelut tulosseminaari 26.9.2006 Rauno Pentikäinen SOK Yritysturvallisuus ja riskienhallinta 1 25.9.2006 n rakenne Jäsenet / Asiakasomistajat

Lisätiedot

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT Sosiaali- ja terveysala/päivitys 12.4.2011 HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATU 1. Tiedonkulku Suunnitellulla tiedonkululla varmistetaan yhteistyö harjoittelupaikan ja oppilaitoksen välillä. - harjoittelupaikassa

Lisätiedot

Tulevaisuuden työpaikat ja uusien kilpailutekijöiden asettamat vaatimukset. Millaisia tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa?

Tulevaisuuden työpaikat ja uusien kilpailutekijöiden asettamat vaatimukset. Millaisia tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa? Tulevaisuuden työpaikat ja uusien kilpailutekijöiden asettamat vaatimukset Millaisia tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa? Marja Kyllönen henkilöstöjohtaja Turun Osuuskauppa Turun Osuuskauppa (TOK) Toimii

Lisätiedot

OPAS HIUSALAN TYÖSSÄOPPIMISPAIKAN HAKEMISEEN JA TYÖPAIKALLA TYÖSKENTELYYN

OPAS HIUSALAN TYÖSSÄOPPIMISPAIKAN HAKEMISEEN JA TYÖPAIKALLA TYÖSKENTELYYN OPAS HIUSALAN TYÖSSÄOPPIMISPAIKAN HAKEMISEEN JA TYÖPAIKALLA TYÖSKENTELYYN Tämä opas on tarkoitettu työssäoppimispaikkaa hakevalle ja työpaikalla työskentelevälle parturikampaaja opiskelijalle. Opas on

Lisätiedot

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia. 10 askelta onnistumiseen

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia. 10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Elinkeinoelämän järjestöt yhteistyössä ammatillisen koulutuksen uudistumisen tukena #UUSIAMIS on tervetullut

Lisätiedot

apuna Yrityksesi arjessa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

apuna Yrityksesi arjessa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry Tällä alalla sattuu ja tapahtuu. MaRa on kumppani, jonka kanssa voi aina keskustella. Meillä on yhteinen kieli ja yhteiset tavoitteet. Pekka Terävä, Ravintola Olo, Helsinki Kuva Timo Niemi apuna Yrityksesi

Lisätiedot

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA89 Flash Eurobarometer 78 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL 78 Traineeship - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI, KOODI ON '99')

Lisätiedot

Perehdyttämisen tarkistuslista

Perehdyttämisen tarkistuslista Perehdyttämisen tarkistuslista PEREHDYTTÄJÄLLE JA PEREHDYTETTÄVÄLLE Yrityksen nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti Työpaikan nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti Perehdytettävä Perehdyttäjä

Lisätiedot

Tiede palveluyhteiskunnan kehittämisessä

Tiede palveluyhteiskunnan kehittämisessä 1 Tiede palveluyhteiskunnan kehittämisessä Kehitysjohtaja Harri Miettinen Tiedefoorumi 2010 19.5.2010 Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Bruttokansantuoteosuudet 2008 14,0 12,8 Metalli- ja elektroniikkateollisuus

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhemmat. Tervetuloa Suutarilan ala-asteen infotilaisuuteen 10. toukokuuta klo

Koulutulokkaiden vanhemmat. Tervetuloa Suutarilan ala-asteen infotilaisuuteen 10. toukokuuta klo Koulutulokkaiden vanhemmat Tervetuloa Suutarilan ala-asteen infotilaisuuteen 10. toukokuuta klo 8.15-9.15 Opettajat 1A Kaisa Rouvila 1B Rosa-Maria Boele 1C Arttu Hartikainen 12 väittämää aikuisuuden arkipäivästä

Lisätiedot

Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Suomen Sokeri Oy:n Porkkalan Tehtaalla

Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Suomen Sokeri Oy:n Porkkalan Tehtaalla Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Suomen Sokeri Oy:n Porkkalan Tehtaalla Tärkeä tuoteturvallisuus Tämä esite on tarkoitettu koko Suomen Sokeri Oy:n Porkkalan tehtaan henkilöstölle,

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot