FORSSAN AMMATTI-INSTITUUTIN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FORSSAN AMMATTI-INSTITUUTIN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 FORSSAN AMMATTI-INSTITUUTIN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA Satu Nyman/Anu Teppo Päivitys 10/ 2014

2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 JOHDANTO Fain jätehuoltosuunnitelma Jätehuoltosuunnitelman tausta Jätehuoltolainsäädännön vaikutukset suunnitelmaan Eu:n uusi jätedirektiivi Uusi jätelaki Jätevero Jätehuoltosuunnitelman lähtötilannekartoitus Jätehuoltosuunnitelman tavoitteet Fain jätehuollon nykytila Jätehuollon nykytilanteen kuvaus Kerättävät jätejakeet keräyspisteittäin Ongelmajätekeräyksen kuvaus Fain jätehuollon kehittämiskohteet ja seuranta Yleistä Ongelmajätekeräyksen puutteet Jätehuoltovastaavat... 12

3 JOHDANTO Forssan ammatti-instituutin toiminnassa otettiin vuonna 2008 käyttöön kestävän kehityksen toimintaohjelma, minkä edistämiseksi valittiin viisi teemaa: 1) jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys, 2) koulurakennukset ja pihaympäristön hoito ja ylläpito, 3) henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointi, 4) kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisy ja 5) energia ja vesi. Jätteen synnyn ehkäisyn ja kierrättämisen teeman yhdeksi toimenpiteeksi oli kirjattu oppilaitoksen jätehuoltosuunnitelman laatiminen. Jätehuoltosuunnitelma valmistui marraskuussa 2010 ja sen lyhyen aikavälin tavoitteeksi asetettiin sekajätteen määrän vähentäminen ja syntyneiden jätteiden kierrättäminen. Lisäksi tavoitteena oli saattaa oppilaitoksen jätehuolto sellaiselle tasolle, että syntyneiden jätteiden lajittelu oli mahdollista. Suunnitelmasta siirryttiin käytännön toteutukseen elokuussa Oikeanlaisia lajitteluastioita lisättiin, niitä saatiin riittävästi ja niiden tyhjennysvälit säädettiin tarkoituksenmukaisiksi. Jäteastiat ja pisteet merkittiin selkeästi opastauluilla. Suunnitelmaan kirjatuttujen toimenpiteiden muuttuessa käytännöksi saatiin muutosten aiheuttamista toimenpiteistä koulutusta henkilökunnalle, ja tätä kautta opastusta opiskelijoillekin. Pidemmän aikavälin tavoitteeksi asetettiin jätehuollosta muodostuvien kustannusten pienentäminen pysyvästi, ja siksi tavoitteena on edelleen jatkaa jätteiden lajittelua ja kierrätystä osana oppilaitoksen jokapäiväistä toimintaa niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin osalta. Opetussuunnitelmissakin on mukana kestävä kehitys ja jätteiden oikeanlainen käsittely kuuluu olennaisena osana siihen. Oppilaitoksella noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita sisällyttämällä ympäristöasiat kaikkiin tutkintotavoitteisiin. Näin vahvistetaan positiivisia ympäristöasenteita ja vähennetään haitallisia ympäristövaikutuksia. Jatkossakin jätehuoltoa on kehitettävä määrätietoisesti ja seurattava lainsäädännön että paikallisten jätehuoltomääräysten muutoksia. Tällä lokakuussa 2012 päivitetyllä jätehuoltosuunnitelmalla kuvataan elokuussa 2011 käyttöön otetun jätehuollon tila ja jatkotoimien kehittäminen.

4 1. Fain jätehuoltosuunnitelma 1.1. Jätehuoltosuunnitelman tausta Opetushallituksessa tammikuussa 2008 vahvistettu ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuositus kannusti ammatillisia oppilaitoksia kestävän kehityksen toimintaohjelman rakentamiseen. Niinpä kestävä kehityksen toimintaohjelman rakentaminen otettiin mukaan Forssan ammatti-instituutin toimintaan vuoden 2008 syksystä, jolloin käynnistyi ohjelman suunnitteluprosessi. Prosessin alkuvaiheissa kestävän kehityksen toiminnan edistämiseksi oppilaitoksella valittiin viisi teemaa, jotka olivat seuraavat: 1. Jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys 2. Koulurakennukset ja pihaympäristön hoito ja ylläpito 3. Henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointi 4. Kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisy 5. Energia ja vesi Teeman jätteen synnyn ehkäisyn ja kierrättämisen yhdeksi toimenpiteeksi kirjattiin oppilaitoksen jätehuoltosuunnitelman laatiminen, jonka työstäminen käynnistyi lähtötilanteen kartoituksella syyslukukaudella 2009 tavoitteena selvittää jätehuollon tilaa. Lähtötilanteen kartoitusta jatkettiin kevään ja kesän kynnyksellä 2010 ja loppuvuodesta loka-marraskuussa oli vuorossa kartoituksen yhteenveto, tavoitteen asettelu sekä jätehuoltosuunnitelman työstäminen asiakirjaksi. Lähtökohtaisesti ko. ajankohtana, oppilaitoksen jätehuoltosuunnitelman työstäminen tukeutui uuden jätelain ja EU:n jätedirektiivin mukaisten tavoitteiden valossa jätteen syntypaikkalajitteluun. Jätteen synnyn ehkäisyn ja jätteiden kierrätyksen tavoitteet antoivat uskoa siihen, että jätehuollosta tullee jatkuvaa toimintaa, mikä integroituu yhä kiinteämmin osaksi materiaali- ja luonnonvarapolitiikkaa. Taustaoletuksena oli myös, että hyödynnettäville jätteille avautuisi nykyistä vilkkaamat markkinat, kun luonnonvarojen hinnat nousevat ja globaali kulutus ja kysyntä kasvavat Jätehuoltolainsäädännön vaikutukset suunnitelmaan Eu:n uusi jätedirektiivi Ympäristöministeriö valmisteli jätelain uudistuksen EU:n uuden jätedirektiivin 2008 pohjalta, ja uusi jätelaki astui voimaan Jätelailla pantiin täytäntöön EU:n uusi jätedirektiivi ja saatettiin jätelainsäädäntö uudistetun perustuslain periaatteiden mukaiseksi.

5 EU:n uuden jätedirektiivin (2008/98/EY) mukaisen jätesuunnitelman keskeisenä tavoitteena oli, että jätteen syntymistä ehkäistään, jätteiden materiaalikierrätystä ja biologista hyödyntämistä lisätään, kierrätykseen soveltumattoman jätteen polttoa lisätään ja turvataan jätteiden haitaton käsittely ja loppusijoitus. Tavoitteena on myös, että enintään 20 % jätteestä ohjautuu kaatopaikalle, 30 % polttoon ja vähintään 50 % materiaalikierrätykseen. Uudella jätedirektiivillä vahvistettiin viisiportainen jätehierarkia, jonka keskeisiksi jätehuollon pääperiaatteiksi oli kirjattu seuraavat kohteet: 1) jätteen synnyn ehkäisy, 2) uudelleenkäyttö, 3) hyödyntäminen materiaalina, 4) hyödyntäminen energiana ja 5) loppusijoittaminen Uusi jätelaki Jätealan lainsäädännön kokonaisuudistuksen tavoitteena oli ajanmukaistaa alan lainsäädäntö vastaamaan nykyisiä jäte- ja ympäristöpolitiikan painotuksia ja EU-lainsäädännön vaatimuksia. Uudella voimaan astuneella jätelailla pantiin täytäntöön EU:n uusi jätedirektiivi ja saatettiin jätelainsäädäntö uudistetun perustuslain periaatteiden mukaiseksi. Jätelainsäädännön soveltamisala sekä keskeiset periaatteet ja velvollisuudet säilyivät jokseenkin ennallaan, velvollisuuksista säädettiin kuitenkin aiempaa täsmällisemmin. Uuteen jätelakiin otettiin uudistuneen EU-lainsäädännön mukaisesti viisiportainen jätehierarkia eli jätehuollon etusijajärjestys. Jätehierarkian toteuttamiseksi ehdotettiin toimia, joilla tähdätään jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen, jätteen kierrätyksen lisäämiseen sekä jätteen kaatopaikkakäsittelyn vähentämiseen. Uuden jätelain mukaan kunnan vastuulla on edelleenkin vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa, asuntolassa ja muussa asumisessa syntyvä jäte, mukaan lukien sako- ja umpikaivoliete. Muutos aikaisempaan on lähinnä se, että kunnan jätehuoltovastuulle kuuluu kaikki terveys- ja sosiaalipalveluissa ja koulutustoiminnassa syntyvä yhdyskuntajäte myös siltä osin kuin on kyse yksityisen omistamista laitoksista. Elinkeinotoiminnan yhdyskuntajäte on edelleenkin pääsääntöisesti kunnan vastuun ulkopuolella laissa nimenomaan säädetyin poikkeuksin Jätevero Vuonna 1996 astui voimaan jätevero, jonka tavoitteena on edistää jätteen hyödyntämistä ja vähentää kaatopaikoille sijoitettavan jätteen määrää. Jätevero kannetaan kaatopaikan pitäjältä mutta käytännössä vero siirtyy jätteiden vastaanottamisesta perittäviin hintoihin ja siten jätteen alkuperäisen tuottajan maksettavaksi.

6 Jätevero määrätään jätteen painon perusteella ja se on sama jätteen laadusta riippumatta. Vuonna 2012 katopaikalle toimitetusta jätteestä maksetaan veroa 40 / tonni ja vuoden 2013 alusta veron määrää korotetaan 50 euroon tonnilta. Jätevero koskee sekä julkista että yksityistä kaatopaikkaa, kierrätykseen menevillä hyötyjätteillä ei kuitenkaan ole jäteveroa Jätehuoltosuunnitelman lähtötilannekartoitus Oppilaitoksen jätehuollon lähtötilanteen kartoitustyöhön pyrittiin sitouttamaan mukaan kaikki ne tahot, jotka käytännössä tekevät jätehuoltotyötä. Eri henkilöstöryhmien kuten siivous- kiinteistö- ja asuntolahenkilöstön sekä koulutusalojen osastojohtajien kanssa käydyistä palavereista saatu arvokas näkemys viitoitti ja kirkasti matkan varrella ajatusta jätehuoltosuunnitelman lähtökohdista ja tavoitteista. Jätehuollon lähtötilannekartoitus antoi tietoa, että syntyvät jätteet kuin myös jätelajittelut olivat hyvin erilaisia osastojen välillä. Silmävaraisesti toteutetun jätepisteiden tarkastelun jälkeen saatettiin todeta, että oppilaitoksella lajitellaan seka-, bio-, keräyspaperi-, pahvi-, lasi, energia- ja metallijätettä mutta määrällisesti lajittelu oli vähäistä. Tarkastelu osoitti myös, että jätepisteiden ja -astioiden määrä oli kokolailla riittävä mutta varsinkin sekajäteastioiden sisällöstä suuri osa oli energiajakeeseen kelpaavaa jätettä. Myös muiden jätejakeiden lajitteluissa oli huomattavaa parantamisen varaa. Näin ollen jätehuollon luontevaksi lähtökohdaksi muotoutui olemassa olevan resurssin järkevä hyödyntäminen mahdollisimman pitkälle kuin myös siirtyä tehokkaampaan lajitteluun kohtuullisen pienin muutoksin ja kustannuksin. Lähtötilannekartoituksessa kävi myös ilmi, että jätehuoltoon liittyviä asioita toivottiinkin tehostettavan nykyisiä vaatimuksia vastaaviksi. Lisäksi kaivattiin ohjeistusta ja neuvontaa jätteiden lajitteluun Jätehuoltosuunnitelman tavoitteet Jätehuollon tilannekartoituksen pohjalta määritettiin jätehuoltosuunnitelman lyhyen aikavälin tavoitteeksi 1) sekajätteen määrän vähentäminen ja 2) syntyneiden jätteiden kierrättäminen Lisäksi tavoitteena oli saada oppilaitoksen jätehuolto sellaiselle tasolle, että syntyneiden jätteiden lajittelu oli mahdollista. Pidemmän aikavälin tavoitteeksi asetettiin jätehuollosta muodostuvien kustannusten pienentäminen pysyvästi.

7 2. Fain jätehuollon nykytila 2.1. Jätehuollon nykytilanteen kuvaus Oppilaitoksen jätehuoltosuunnitelma valmistui siis vuoden 2010 marraskuussa ja käytännön toteutus oli mahdollista elokuussa Käytännön toteutus eteni suunnitelman mukaisesti ja oppilaitoksella vähennettiin keräyspisteiden sekajäteastioiden määrää muuttaen osa niistä energiajäteastioiksi. Osaan keräyspisteitä lisättiin oikeanlaisia lajitteluastioita, niitä saatiin riittävästi ja niiden tyhjennysvälit säädettiin tarkoituksenmukaisiksi. Jäteastiat ja pisteet merkittiin selkeästi opastauluilla. Käytännössä pyrkimys sekajätteen vähentämiseksi tarkoitti energiajätteen keruun lisäämistä myös luokka- ja toimistotiloihin seka- ja paperijätteen keruun rinnalle. Osassa toimistotiloja voitiin siirtyä suoraan sekajätteen keruusta energiajätteen keruuseen. Vuoropäivin kerättävät jätejakeet mahdollistavat siivouksen olemassa olevilla keruuvälineillä, joten keruuvälineiden uusimiseen ei muutoksen alkuvaiheessa ole ollut tarvetta. Luokka- ja toimistotilojen jäteastiat merkittiin myös asianmukaisin tarroin, joissa on tarkempaa tietoa kuhunkin astiaan lajiteltavasta jätteestä. Energia- ja sekajäteastioiden erottelussa käytetään tarrojen lisäksi jakeen värikoodin mukaisia pusseja. Muutoksen yhteydessä osastojen työsaleihin ja pajoihin hankittiin tarpeen mukaan jäteastioita lajittelun ajanmukaistamiseksi. Käytännön toteutuksessa oli tärkeää, että oppilaitoksen johto ja henkilökunta sitoutuivat jätehuollon toteuttamiseen, sillä jätehuollon toteuttaminen ei ole mikään lyhyen ajan projekti vaan siihen kuluu aikaa ennen kuin ihmiset oppivat jätteiden lajittelun ja tiedostavat jätteiden lajittelun merkityksen oppilaitoksen toimintaa tukevana toimintona. Tämän oppilaitoksella toteutetun muutoksen jälkeenkin jätehuoltoa on seurattava aktiivisesti myös lainsäädännön että paikallisten jätehuoltomääräysten pohjalta sekä kehitettävä määrätietoisesti. Suunnitelmaan kirjatuttujen toimenpiteiden muuttuessa käytännöksi saatiin muutosten aiheuttamista toimenpiteistä koulutusta ja ohjausta niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin. Tavoitteena on edelleen jatkaa jätteiden lajittelua ja kierrätystä osana oppilaitoksen jokapäiväistä toimintaa niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin osalta. Opetussuunnitelmissakin on mukana kestävä kehitys ja jätteiden oikeanlainen käsittely kuuluu olennaisena osana siihen.

8 2.2. Kerättävät jätejakeet keräyspisteittäin Seuraavat taulukot kuvaavat oppilaitoksen nykyistä jätehuollon tilaa. Taulukot on koottu keräyspisteittäin ja niissä on tiedot kerättävistä jätejakeista, keräysastioiden koot ja määrät sekä tyhjennysrytmi. Keräyspisteet on pyritty nimeämään mahdollisimman kuvaavasti niiden sijainnin mukaan. Keräyspiste: Saksankatu 27, opiskelija- ja henkilöstöravintolan, rakennus C, takapiha Astioiden Sekajäte 1 x 600 l Energiajäte 1 x 6m 3 Biojäte Keräys- ja toimistopaperi (vuokra-astia L&T:ltä) 2 x 240 l (kylmiössä) 1 x 600 l Tyhjennysväli 1krt/vko 1 krt/vko 2 krt/vko 1/2 vko Pahvi 1 x 14 m 3 tarvittaessa (Vuokra pahvipuristin Envorilta) Keräyslasi 1 x 600 l 2 krt/v Keräysmetalli 1 x 3 m 3 tarvittaessa Kartonki 1 x 600 l 1krt/vko C-rakennuksen keräyspiste on suunniteltu uudestaan, nyt odotetaan toteutusta. Keräyspiste: Saksankatu 27, kone- ja metalliosaston, rakennus E, etupiha Sekajäte Energiajäte Astioiden 1 x 600 l 1 x 600 l Tyhjennysväli 1krt/vko 1krt/vko Pahvi 1 x 240 l 1/2 vko Keräysmetalli 1 x 6 m 3 (sorvilastu) 1 x 600l (musta rauta) 1 x 600l (alumiini) 1 x 240 l (ruostumaton teräs) tarvittaessa tarvittaessa tarvittaessa tarvittaessa astia on liian pieni, tarvitaan 600 l astia

9 Keräyspiste: Saksankatu 27, päärakennuksen takapiha Sekajäte Energiajäte Astioiden 1 x 600 l 2 x 600 l Tyhjennysväli 1krt/vko 1rt/vko Keräys- ja toimistopaperi 1 x 600 l 1/2 vko Keräyspiste: Saksankatu 27, auto-osaston vieressä Astioiden Tyhjennysväli Sekajäte 1 x 6m 3 aina osaston harjoitustyönä Energiajäte 1 x 8m 3 aina osaston harjoitustyönä Keräysmetalli 1 x 6m 3 aina osaston harjoitustyönä Keräyspiste: Saksankatu 27, asuntolan edusta Astioiden Tyhjennysväli Sekajäte 1 x 600 l 1krt/vko Energiajäte 1 x 4m3 1krt/vko Biojäte 1 x 240 l 1krt/vko Keräys- ja toimistopaperi 1 x 240 l 1/2 vko Keräyslasi 1 x 240 l 2 krt/v Keräysmetalli 1 x 240 l 2 krt/v Kartonki 1 x 600 l tarvittaessa Keräyspiste: Saksankatu 46, viestinnän puoli Astioiden Tyhjennysväli Sekajäte 1 x 600l 1krt/vko

10 Keräyspiste: Saksankatu 46, kaupan ja hallinnon sekä sosiaali- ja terveysalan puoli Astioiden Tyhjennysväli Sekajäte 1 x 600l 1/1vko Energiajäte 2 x 600l 1/1vko Biojäte 1 x 240l 1/1vko Keräys- ja toimistopaperi 1 x 600l 1/2 vko Pahvi 1 x 600l 1/2 vko Tietoturvapaperi 2 x 240 l tarvittaessa Keräyspiste: Tammelan toimipiste päärakennuksen takana jätekatoksessa Astioiden Tyhjennysväli Sekajäte 1 x 600l 1krt/vko Energiajäte 1 x 600l 1krt/vko Biojäte 1 x 240 l 1 /2 vko Keräys- ja toimistopaperi 1 x 600l 1/2 vko Pahvi 1 x 600l 1/2 vko Keräyslasi 1 x 600l 2 krt/v Keräysmetalli 1 x 240 l 2 krt/v 2.3. Ongelmajätekeräyksen kuvaus Saksankatu 27:n puolella ongelmajätteet kuten loisteputket, energiansäästölamput ja paristot kerätään kiinteistöhuollon tilassa sijaitsevaan jätelaatikkoon. Muut ongelmajätteet, kuten auto-osaston akut, moottoriöljyt, jäähdytin- ja jarrunesteet ja rakennusosaston maalit ja syövytysaineet sekä metalliosaston jäteöljyt (n. 100 l/v) ja leikkuunesteet (n. 300 l/v) varastoidaan osastoilla ja ne toimitetaan ongelmajätelaitokseen joko auto-osaston harjoitustyönä tai tarvittaessa soitetaan jätehuoltoyhtiö noutamaan jätteet. Saksankatu 46: n puolella uudeksi ongelmajätteiden välivarastointipaikaksi otettiin materiaalivarasto, jonne varastoidaan lähinnä loisteputket, energiansäästölamput ja paristot sekä tulostimien ja kopiokoneiden tyhjät

11 kasetit. Kiinteistöhenkilöstö huolehtii Saksankatu 46:n välivarastosta jätteet ns. päätevarastoon ja koordinoi jatkossakin ongelmajätteiden toimittamisen asianmukaiseen jätehuoltoyhtiöön tarvittaessa. Tammelan toimipisteessä on erillinen ulkovarasto ongelmajätteille. Loisteputkien, energiansäästölamppujen ja paristojen lisäksi ongelmajätettä syntyy lähinnä keramiikkaosastolta, lasitetta (n l/v) ja kehitysnesteitä (n. 10 l/v). Kiinteistöhenkilöstö huolehtii Tammelan toimipisteen varastosta jätteet ns. päätevarastoon ja koordinoi jatkossakin ongelmajätteiden toimittamisen asianmukaiseen jätehuoltoyhtiöön tarvittaessa. 3. Fain jätehuollon kehittämiskohteet ja seuranta 3.1. Yleistä Keräyspisteiden jäteastiat ovat osin keskenään erilaisia mutta vuoden 2015 alussa jätehuoltopalveluiden kilpailutuksen myötä tämä tulee huomioida. Jätekeräysastioiden tulee olla ulkoasultaan yhdenmukaisia ja suositusvärin mukaisia. Tällä toiminnalla pyrimme tuomaan esille, että oppilaitoksemme toiminnassa jätteiden lajittelu ja kierrätys on muututtua kiinteämmin osaksi oppilaitoksen jokapäiväistä toimintaa. Jäteastioiden yhdenmukaisuudella luomme myös niin opiskelijoillemme kuin henkilökunnallekin käyttäjäystävällisen ja järjestelmällisen toimintaympäristön. Nämä toiminnat parantavat oppilaitoksemme imagon kestävän kehityksen oppilaitoksena. Jätehuoltopalveluiden kilpailutuksessa tulee miettiä syväsäiliöiden hankkimista, sillä ne voidaan punnita tyhjennyksen yhteydessä, jolloin jätteestä maksetaan sen todellisen painon perusteella jätemaksua. Tosin punnitus koskee useimmiten ainoastaan sekajätettä ja muiden jätteiden jätemaksut laskettaneen jätteen arviopainolla. Eri jätejakeille on omat suositusvärityksensä ja ne ovat seuraavat: energiajäte: oranssi sekajäte(kaatopaikkajäte): harmaa biojäte: ruskea keräyspaperi: vihreä keräyskartonki: sininen keräyslasi: valkoinen tai vaaleansininen pienmetalli: sininen sähkö- ja elektroniikkaromu SER: punainen Jätekeräysastioiden hankinnassa tulee huomioiden astioiden käytännöllisyys, puhdistettavuus, koko ja turvallisuus niiden käytössä. Astiat tulee merkitä selkeillä ja kuvaavilla tarroilla sekä osastoilla tulee olla jätejakeiden lajitteluohjeet.

12 3.2. Ongelmajätekeräyksen puutteet Ongelmajätteiden varastointi Forssan toimipisteessä on haasteellista ongelmajätevaraston puuttumisen takia. Ongelmajätteiden varastointi olisi asianmukaisempaa, jos ko. jätteille olisi oma tila, johon ne voisi sijoittaa siististi ja käytännöllisesti yhteen paikkaan. Tämän ongelman ratkaisuksi esitetään edelleen otettavaksi käyttöön yksi oppilaitoksen kontti Jätehuoltovastaavat Jätehuollon uusien käytäntöjen toteutus vaatii ennen kaikkea aikaa, mutta myös resursseja. Jätehuollon käytännön toimeenpano vaatii henkilöstön säännöllistä perehdyttämistä ja koulutusta. Kun henkilöstö kokee jätehuoltoasiat positiivisena asiana, onnistuu muutoksiin sitoutuminenkin. Koska jätehuollon kehittäminen on jatkuva prosessi, sen toteuttamiseen tuleekin nimetä jätehuollosta vastaavat henkilöt. Jätehuollon kokonaisvastuu istuu aiemman käytännön mukaisesti kiinteistöesimiehen tehtäväkokonaisuuteen ja lisäksi jokaiseen eri jätepisteeseen tulisi valita oma vastuuhenkilö osastoittain, esim. osastonjohtaja. Jätehuollon vastuuhenkilöt olisivat nimensä mukaisesti vastuussa jätehuollon toimivuudesta mm. opiskelijoiden opastamisesta, keräyspisteiden ja astioiden merkinnöistä, lajittelun onnistumisesta, jätehuollon seurannasta sekä tyhjennysrytmeistä. Seuraavassa on esitys keräyspisteiden vastuu osastoiksi Jätehuollon kokonaisvastuu: kestävän kehityksen koordinaattori keräyspisteiden vastuuhenkilöt: opiskelija- ja henkilöstöravintolarakennuksen takapiha: cateringosasto kone- ja metalliosastorakennuksen etupiha: metalliosasto päärakennuksen takapiha: siivous auto-osaston vieressä: auto-osasto asuntolan edusta: kiinteistönhuolto viestinnän puoli: kauppa ja hallinto-osasto kaupan ja hallinnon sekä sosiaali- ja terveysalan sivu: sosiaali- ja terveysosasto Tammelan toimipiste: kulttuuriala Järjestelmällinen jätehuollon seuranta helpottaisi jatkossa kehityskohteiden löytämistä. Valitettavasti nykyinen jäteastiakanta on sen laatuinen, että jäteastioiden punnitseminen ja siten jäteraporttien saaminen jätemäärien seurantaan ei ole mahdollista. Jätehuollon seuranta olisi luonteva tehtävä jätehuollon kokonaisvastuuseen nimettävälle henkilölle ja seurantaa voisi olla mm. jätekatselmukset esim. puolivuosittain. Jätekatselmuksissa tarkasteltaisiin jätehuollon yleistä toimivuutta, jolloin voidaan havaita uusia kehittämisen ja kouluttamisenkin kohteita.

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy 31.10.2012 Anna Sarkkinen ja Paula Wilkman, Mitä jäte on? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan

Lisätiedot

Työpaikan toimiva jätehuolto

Työpaikan toimiva jätehuolto Työpaikan toimiva jätehuolto Ympäristökouluttaja Miia Jylhä Pienempi kuorma huomiselle. 1.9.2015 TSJ + Rouskis Lounais-Suomen Jätehuolto Oy Kuntien perustama ja omistama osakeyhtiö 17 osakaskuntaa (Turku

Lisätiedot

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta.

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta. Laatija Päiväys Asiakirja Matti Katila 2.6.2010 Jätehuoltosuunnitelma Kohde Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ilkantie 3, Helsinki 1 Johdanto 2 Lainsäädäntö 3 Vastuut 4 Tavoitteet Kiinteistössä on kone-

Lisätiedot

Jätetaksa 1.2.2016 alkaen

Jätetaksa 1.2.2016 alkaen Sivu 1 / 9 Jätetaksa 1.2.2016 alkaen Hyväksynyt Ylä-Savon jätehuoltolautakunta xx.xx.2016 Iisalmi Kiuruvesi Keitele Lapinlahti Pielavesi Sonkajärvi Vieremä Sivu 2 / 9 1 Yleistä jätetaksasta Ylä-Savon Jätehuolto

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Julkisen sektorin energiatehokkuusseminaari 25.4.2013 Satu Pääkkönen Mikä on Etevästi ELYssä -ohjelma? Uudenmaan ELYn ympäristöohjelma, johon on integroitu

Lisätiedot

Kestävän kehityksen strategia

Kestävän kehityksen strategia Kestävän kehityksen strategia Yhtymähallitus xx.xx.2012 Sisällysluettelo 1. Kestävä kehitys... 1 2. Oppilaitosten ympäristösertifiointi... 1 3. Kestävä kehitys Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymässä...

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010

Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010 Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010 TAMPEREEN YLIOPISTO JÄTESUUNNITELMA VUOSILLE 2007 2010 Hyväksytty hallintokeskuksessa 13.12.2007. 2 1. Johdanto Tampereen yliopiston jätesuunnitelma on osa

Lisätiedot

4. Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi?

4. Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi? 1 KYSELY OPIKSKELIJOILLE Hellu, kysely, 24.10.2013 Punaisella on alkukartoituksen tilanne 25.10.2012 Joitakin kohtia jätetty pois selkeyden vuoksi (esim. sukupuolijakauma, jolla ei sinäänsä merkitystä).

Lisätiedot

Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto. Neuvoja Miia Jylhä

Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto. Neuvoja Miia Jylhä Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto Neuvoja Miia Jylhä 31.102014 Turun Seudun Jätehuolto Oy Kuntien perustama ja omistama osakeyhtiö hoitaa kuntien puolesta lakisääteiset jätehuollon palvelutehtävät

Lisätiedot

Jätelaki ja jätealan asetusten valmistelu. Kuntamarkkinat 19.9.2011 Ari Seppänen, ympäristöministeriö

Jätelaki ja jätealan asetusten valmistelu. Kuntamarkkinat 19.9.2011 Ari Seppänen, ympäristöministeriö Jätelaki ja jätealan asetusten valmistelu Kuntamarkkinat 19.9.2011 Ari Seppänen, ympäristöministeriö Uusi jätelaki ja eräät siihen liittyvät lait jätelaki 646/2011 laki ympäristönsuojelulain muuttamisesta

Lisätiedot

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon TIEDOTE 30.12.2015 Vapaa julkaistavaksi Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon Kaatopaikkakielto ei vaikuta asukkaan lajitteluun Biohajoavan eli orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan

Lisätiedot

HE 35/2015 vp. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta 70 euroon tonnilta jätettä, joka toimitetaan kaatopaikalle.

HE 35/2015 vp. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta 70 euroon tonnilta jätettä, joka toimitetaan kaatopaikalle. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi jäteverolain 5 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi jäteverolakia. Jäteveron tasoa korotettaisiin 55 eurosta

Lisätiedot

Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta

Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta Isännöitsijöiden koulutustilaisuus Kierrätys tehostuu, hyötykäyttö paranee, Lasi, Metalli ja Kartonki Lasin, metallin ja kartongin kierrätys tehostuu Uudet jätehuolto

Lisätiedot

HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN. 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010

HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN. 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010 HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010 AIHE JA ESITELMÄN RAKENNE Tutkimuskysymys: syntyykö kuntatasolla euromääräisiä

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Päivi Urrila Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 14 2008 Hämeenlinnan kaupunki Urrila,

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa. KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa. KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015 Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015 Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus 17.2.2015 1 Tavanomaisen jätteen kaatopaikka VNA kaatopaikoista

Lisätiedot

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Raportit ja

Lisätiedot

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS Mäntsälän kunta Kiertokapulan alueen kuntien jätelautakunta Kolmenkierto hyväksynyt 3.12.2015 Voimaantulo 1.1.2016 I YLEISTÄ 1 Mäntsälän kunnan jätehuolto

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOHINNASTO 1.1-31.03.2008 Maanläjitysalueen hinnasto 1.1-31.12.2008. V u o s i 2008

JÄTEHUOLTOHINNASTO 1.1-31.03.2008 Maanläjitysalueen hinnasto 1.1-31.12.2008. V u o s i 2008 KIRKKONUMMEN KUNTA Kunnallistekniset palvelut Liite Yt 2/22.11.2007 JÄTEHUOLTOHINNASTO 1.1-31.03.2008 Maanläjitysalueen hinnasto 1.1-31.12.2008 Jätetaksa V u o s i 2008 Kunnanvaltuuston päätös 35/28.2.1991,

Lisätiedot

SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA

SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA KORKEAKOULUHARJOITTELIJA NIINA OJANIEMI, MAL-VERKOSTO SELVITYS MAL-AIESOPIMUSTEN SITOUTTAMISEN TEKIJÖISTÄ PROJEKTISUUNNITELMA 1. YHTEENVETO Tämän selvityksen tarkoitus on neljän suurimman kaupunkiseudun

Lisätiedot

PEREHDYTTÄMISOHJELMA

PEREHDYTTÄMISOHJELMA 1.8.2005 PEREHDYTTÄMISOHJELMA Tämän ohjelman ensisijainen tarkoitus on vastuuttaa ja varmistaa, että uusi työntekijä tulee heti alusta alkaen mahdollisimman hyvin perehdytetyksi työympäristöönsä ja työtehtäviinsä.

Lisätiedot

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ VALTUUSTO 2 KOKOUSTIEDOT

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ VALTUUSTO 2 KOKOUSTIEDOT LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No VALTUUSTO 2 KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Aika Paikka Mauri Jokinen Aarre Lehtimäki Tiina Tuomisto Sirkku Hohenthal Matti Leino Niina Mikkola Tapani

Lisätiedot

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Tiedote 1/2008 Muonion kunnan alue Jätehuollon käytännön järjestelyt ja viranomaistoiminta ovat siirtyneet Muonion kunnalta Lapin Jätehuolto kuntayhtymälle (Lapeco) 1.4.2007

Lisätiedot

Lähisuhde- ja perheväkivallan. ehkäiseminen 2004 2007. Esitteitä 2004:9

Lähisuhde- ja perheväkivallan. ehkäiseminen 2004 2007. Esitteitä 2004:9 Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäiseminen 2004 2007 Esitteitä 2004:9 Turvallisuus on perusoikeus Turvallisuus on jokaisen perusoikeus ja hyvinvoinnin perusta. Väkivalta murentaa tätä turvallisuutta. Lisäksi

Lisätiedot

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN Rakennusjätteet Keski-Suomessa -tilaisuus, Jyväskylä 5.12.2017 Janne Hannula, Lassila & Tikanoja Oyj 1Lassila & Tikanoja Oyj JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS

Lisätiedot

Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätetaksa 1.1.2013 alkaen

Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätetaksa 1.1.2013 alkaen Sivu 1 / 19 Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätetaksa 1.1.2013 alkaen Hyväksynyt Joensuun alueellinen jätelautakunta 22.11.2012 113. - Taulukko 6 korjattu Joensuun alueellisen jätelautakunnan päätöksen

Lisätiedot

UKM Jäte- ja. hiekkasäiliöt. UK-Muovi Oy. UK-Muovi Oy:llä on vuosikymmenien. Valikoimastamme kattavasti kiinteistöastiat:

UKM Jäte- ja. hiekkasäiliöt. UK-Muovi Oy. UK-Muovi Oy:llä on vuosikymmenien. Valikoimastamme kattavasti kiinteistöastiat: UKM Jäte- ja kierrätysastiat sekä hiekkasäiliöt :llä on vuosikymmenien kokemus jäteastioiden muuttuvista tarpeista. Nykyajan astioiden tulee olla tarkoituksenmukaisia, turvallisia, ympäristöystävällisiä

Lisätiedot

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet 1 Jätehuollon ajurit kohti kierrätysyhteiskuntaa Vahvimmat muutosajurit Uusi jätelaki ja siihen liittyvät asetukset Biohajoavan jätteen kaatopaikkaamiskielto Markkinatalouden

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yhtymähallitus 21.6.2016 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Henkilöstösuunnittelulle asetetut tavoitteet... 2 3 Nykyinen henkilöstömäärä... 2 4 Henkilöstön ikärakenne... 2 5

Lisätiedot

KESTÄVÄ KEHITYS RAKENNUSALAN OPETUKSESSA

KESTÄVÄ KEHITYS RAKENNUSALAN OPETUKSESSA KESTÄVÄ KEHITYS RAKENNUSALAN OPETUKSESSA 29.4.2014 Suomen ympäristöopisto SYKLI / Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa SISÄLLYSLUETTELO Kestävä rakentaminen käsitteenä Kestävän rakentamisen osatekijät

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PUHEMIESNEUVOSTON EHDOTUS 1/2010 vp Puhemiesneuvoston ehdotus laiksi eduskunnan virkamiehistä annetun lain 10 ja 71 :n, eduskunnan työjärjestyksen 73 :n ja eduskunnan kanslian ohjesäännön muuttamisesta

Lisätiedot

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Ohjelma Tutustuminen Kestävä kehitys eli Keke Keke-toiminnan hyötyjä Toiminnan aloittaminen Vinkkejä motivointiin

Lisätiedot

Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi?

Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi? 1 KYSELY OPETTAJILLE Hellu, kysely, 24.10.2013 (loppukysely) Punaisella on alkukartoituksen tilanne 25.10.2012 Joissakin kohdissa alkukartoituksessa oli ei vastausta, joka ei sähköisesti vastattaessa ollut

Lisätiedot

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010 OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010 Sisällys Lähtökohdat Ohjelman rakenne Ohjelman laadinta ja käyttöönotto 2 Kestävän kehityksen neljä ulottuvuutta Ekologinen kestävyys

Lisätiedot

Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti

Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti Kuva: Unto Kärkkäinen Työsuojelunäyttely Sivu 2 / 7 Sisällys Tiivistelmä. 3 1 Hankkeen tausta ja tavoite.3 1.1 Hankkeen taustaa 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä

Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Opinto-ohjaussuunnitelma ohjauksen kehittämisen välineenä Satu Hekkala Johdanto Tämä artikkeli kertoo Oulun Diakoniaopiston opinto-ohjaussuunnitelman kehittämistyöstä ja esittelee lyhyesti opinto-ohjaussuunnitelman

Lisätiedot

SUEZin kyydissä lajittele jätteet oikein

SUEZin kyydissä lajittele jätteet oikein 63454_SUEZ_kyydissa_esite_287x200.indd 1 11.12.2015 14.39 KESKUSTELU- Miettikää, mitä kaikkea voi laittaa biojätteeseen? Biojäte RUSKEAKANTINEN ASTIA Voit pakata erillisastiaan kerättävän biojätteen sanomalehtipaperiin

Lisätiedot

JÄTEMAKSUTAKSA 2015. 1 Jätetaksan perusteet. 2 Soveltamisalueet. 3 Jätemaksujen maksuunpano. 4 Jätemaksun suorittamisvelvollisuus

JÄTEMAKSUTAKSA 2015. 1 Jätetaksan perusteet. 2 Soveltamisalueet. 3 Jätemaksujen maksuunpano. 4 Jätemaksun suorittamisvelvollisuus JÄTEMAKSUTAKSA 2015 1 Jätetaksan perusteet Jätelain 78 :n mukaan kunnan on perittävä järjestämästään jätehuollosta jätemaksua, jolla katetaan sille tehtävän hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Jätemaksulla

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus Kymenlaakson kuntien projektina

Sote- ja maakuntauudistus Kymenlaakson kuntien projektina Sote- ja maakuntauudistus Kymenlaakson kuntien projektina Ismo Korhonen Projektipäällikkö Uusi Kymenlaakso kuntien projektina Edellytyksenä uusi rakenne ja työnjako Paikallisen osallistumisen, demokratian

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

HE 174/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 174/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 174/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi palkkaturvalain 2 ja :n sekä merimiesten palkkaturvalain 2 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen 15.6.2011 Jyri Nieminen, VTT 2 Vapaa-ajan asumisen ekotehokkuus Mökkimatkoja vuodessa noin 5 miljardia kilometriä 90 % matkoista henkilöautoilla Matkojen keskipituus

Lisätiedot

Luottamushenkilökoulutus 2013. Kehittyvää ympäristönhuoltoa Lapissa

Luottamushenkilökoulutus 2013. Kehittyvää ympäristönhuoltoa Lapissa Luottamushenkilökoulutus 2013 Kehittyvää ympäristönhuoltoa Lapissa 2 16.4.2013 Yritysesittely 2011 Perustietoa 3 Yhtiö perustettu 14.12.2001 Liiketoiminta alkoi 15.11.2005 Omistajat: Ranua, Pello ja Rovaniemi

Lisätiedot

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Esityksen sisältö Taustaa Hankkeen rahoitus Mitä hankkeessa tehdään? Hankkeen

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset. Siikajoki. Taustatietoa jätehuoltomääräyksille. Tekninen lautakunta 26.4.2016 25

Jätehuoltomääräykset. Siikajoki. Taustatietoa jätehuoltomääräyksille. Tekninen lautakunta 26.4.2016 25 Jätehuoltomääräykset Siikajoki Taustatietoa jätehuoltomääräyksille Tekninen lautakunta 26.4.2016 25 sivu 1 Lisätietoja Suomen lainsäädäntö on sähköisesti luettavissa Finlex-palvelussa osoitteessa www.finlex.fi

Lisätiedot

Harri Kaunisto, kyva:n pj Tuula Koivula, sihteeri Leo Leppänen, kyva:n I vpj

Harri Kaunisto, kyva:n pj Tuula Koivula, sihteeri Leo Leppänen, kyva:n I vpj LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No HALLITUS KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Muut osallistujat KÄSITELTÄVÄT ASIAT Puheenjohtaja Aika kello 14.00-18.10 Paikka Urjalan Erän maja, Nuutajärvi

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.9.2013 COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevista toimintalinjoista sisävesiliikenteen

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS 29. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät, 6.-7.10.2015, Tampere Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy www.rinkiin.fi SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS

Lisätiedot

Tyhjennysmaksulla kiinteistöltä kerättävän jätteen jäteastiakohtaista tyhjennysmaksua

Tyhjennysmaksulla kiinteistöltä kerättävän jätteen jäteastiakohtaista tyhjennysmaksua Mäntyharjun jätetaksa 2013 1 I Yleistä 1 Kymenlaakson Jäte Oy hoitaa osakaskuntiensa lukuun jätelain mukaan kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon järjestämisen. Jätemaksut suoritetaan Kymenlaakson Jäte

Lisätiedot

Avoin hallinto MMM:ssä ja sen hallinnonalalla

Avoin hallinto MMM:ssä ja sen hallinnonalalla Avoin hallinto MMM:ssä ja sen hallinnonalalla Toimintakertomus v. 2013 30.1.2014 Pekka Alhojärvi, MMM/HSO/OTY 1 Toimintakertomus: rakenne Yleistä Avoin toiminta Selkeä kieli Avoin tieto Hallinto mahdollistajana

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 128/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi jäteverolain 4 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan jäteverolakia muutettavaksi siten, että kaatopaikoille toimitettavasta jätteestä valtiolle kannettavan

Lisätiedot

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa?

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa? 9. Usein kysytyt kysymykset Miten opiskelijavalintojen uudistus toteutetaan vaiheittain? Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa korkeakoulut voivat oman päätöksensä mukaan varata paikkoja

Lisätiedot

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1 JÄRJESTÄJILLE 1 Taustatiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjätyyppi Kunta Kuntayhtymä Muu taustayhteisö Vastaajan nimi Vastaajan asema organisaatiossa Vastaajan sähköpostiosoite Vastaajan

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma VUOSISUUNNITELMA 2017 2018 SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen koulutus 69 opiskelijaa - musiikkiopisto 520 opiskelijaa - musiikkileikkikoulu 520 opiskelijaa -

Lisätiedot

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ YHTYMÄHALLITUS 6

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ YHTYMÄHALLITUS 6 LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No YHTYMÄHALLITUS 6 KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Muut osallistujat KÄSITELLYT ASIAT Aika 18.6.2013 klo 14.00-17.15 Paikka Honkapirtti, Liesjärvi Ossi

Lisätiedot

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ. Paikka

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ. Paikka LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No HALLITUS 1 KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Aika Paikka Auli Hossi Pentti Jolanki Hannu Kallio Maija-Leena Kraft Matti Leino Hannu Mustonen Jouni Mäkelä

Lisätiedot

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ YHTYMÄHALLITUS 8

LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ YHTYMÄHALLITUS 8 LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No YHTYMÄHALLITUS 8 KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Muut osallistujat KÄSITELLYT ASIAT Aika 23.10.2012 klo 11.30-11.45 Paikka Forssan ammatti-instituutti,

Lisätiedot

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008 Elise Virnes AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TAVOITTEET Madaltaa siirtymiskynnystä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

HE 38/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain. pakkauksissa tulee vuoden 2009 alusta olla yleinen varoitus tuotteen haitallisuudesta

HE 38/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain. pakkauksissa tulee vuoden 2009 alusta olla yleinen varoitus tuotteen haitallisuudesta HE 38/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain pykälä, jonka mukaan alkoholijuomien pakkauksissa

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Juho Tiili, Markus Aho, Jarkko Peltonen ja Päivi Viitaharju n koulutusyksikössä opetusta toteutetaan siten, että saman opintokokonaisuuden opintojaksot

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiointi. Erkka Laininen, OKKA-säätiö

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiointi. Erkka Laininen, OKKA-säätiö Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerit ja sertifiointi Erkka Laininen, OKKA-säätiö Oppilaitosten kestävän kehityksen kriteerit Peruskoulut ja lukiot Ammatilliset oppilaitokset Vapaa sivistystyö

Lisätiedot

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy 17 osakaskuntaa omistavat yhtiön asukaslukujensa mukaisessa suhteessa yhtiö toimii omakustannusperiaatteella n. 60 työntekijää Jätehuollon työnjako Pirkanmaan

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 108/2001 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työllisyyslain 21 :n, palkkaturvalain 9 :n, merimiesten palkkaturvalain 8 :n ja työehtosopimuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

HE 216/2006 vp. Laissa ei ole säännöksiä ulkomailla järjestettävän lukiokoulutuksen rahoituksen määräytymisestä. 1. Nykytila

HE 216/2006 vp. Laissa ei ole säännöksiä ulkomailla järjestettävän lukiokoulutuksen rahoituksen määräytymisestä. 1. Nykytila HE 216/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opetus-

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

Jätelain muutokset Kunnan rooli jätehuollossa. Leena Eränkö Lammi 3.-4.10.2007

Jätelain muutokset Kunnan rooli jätehuollossa. Leena Eränkö Lammi 3.-4.10.2007 Jätelain muutokset Kunnan rooli jätehuollossa Leena Eränkö Lammi 3.-4.10.2007 Kuntatoimijoita Jätelaissa KUNTA Viranomaistehtävissä esim. Valtuusto (taksa, jh-määräykset) tekninen lautakunta, kuntayhtymä,

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa

Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa Ajankohtaista ammatillisessa aikuiskoulutuksessa Soila Nordström Opetusneuvos / Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Ammatillinen aikuiskoulutus yksikkö 19.3.2015 Näyttötutkinnot: tilastotietoja Vuosina

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta EV 109/1999 vp - HE 73/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi opintotukilain ja asumistukilain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7311999 vp laeiksi opintotukilain

Lisätiedot

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Esityksen sisältö Motivan kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Mitkä hankinnat kestäviksi ja miten;

Lisätiedot

RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ

RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ KOKOEKO-seminaari Kuopio, 18.2.2016 Janne Hannula, Lassila & Tikanoja Oyj 1Lassila & Tikanoja Oyj JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS Kaatopaikat Hygieniauhan

Lisätiedot

13.6.2016 Kuntayhtymän hallitus VAASAN SAIRAANHOITOPIIRIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2016-2020 Vaasan sairaanhoitopiirin ympäristöohjelma on hyväksytty hallituksen kokouksessa 28.5.2010. Ohjelma tarkastettiin 13.6.2016.

Lisätiedot

KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen

KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS KAATOPAIKAT Tavoitteena hygienian parantaminen Luotiin terveydenhuollon jatkoksi Jätteiden hautaaminen

Lisätiedot

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi LUONNOS 1 (8) Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kevasta annettua lakia siten, että itsehallintoalueet olisivat Kevan

Lisätiedot

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj Korjausliike kestävään talouteen Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja 1Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj 2 KIERRÄTYS JA HYÖDYNTÄMINEN:

Lisätiedot

ANTTOLAN RYHMÄKOTI HANKE 2015 Toimintamalliluonnos

ANTTOLAN RYHMÄKOTI HANKE 2015 Toimintamalliluonnos ANTTOLAN RYHMÄKOTI HANKE 2015 Toimintamalliluonnos SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. OMAAN TOIMINTAAN TILAT... 3 3. HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ JA RAKENNE... 4 4. OMAVALVONTAVELVOITE... 5 5. TURVALLISUUS JA TAPATURMIEN

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015

Jätehuoltomääräykset 2015 Kangasniemen K kunnan Jätehuoltomääräykset 2015 1 Yleinen osa 2 Kunnalliset jätehuoltomääräykset 2 1.Yleinen osa 2 1. Yleinen osa... 4 1.1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan?... 4 1.1

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kansaneläkeindeksistä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kansaneläkeindeksistä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kansaneläkeindeksistä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki kansaneläkeindeksistä. Se korvaisi nykyisen kansaneläkelaissa säädettyjen

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

HE 9/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opintotukilakia.

HE 9/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opintotukilakia. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi opintotukilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opintotukilakia. Opintotukea myönnettäessä sovellettavia vanhempien

Lisätiedot

SYL:n toiminnan suunnittelun ja kuvaamisen uudistaminen

SYL:n toiminnan suunnittelun ja kuvaamisen uudistaminen Hyvä ylioppilaskuntatoimija, Liittokokousmateriaaleista järjestettiin lausuntokierros 21.9. 12.10. Lausunnot liittokokousmateriaaleista saatiin 15 jäsenyhteisöltä. Lausuntojen pohjalta liiton hallitus

Lisätiedot

JATE H Uo LToMAARAyTS TT : YLEINEN OSA

JATE H Uo LToMAARAyTS TT : YLEINEN OSA JATE H Uo LToMAARAyTS TT : YLEINEN OSA Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kannus, Kärsämäki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Sievi, Siikalafua, Toholampi, Ylivieska

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKESKUKSEN JÄTEHUOLTOKATSELMUS 2005 ja toimenpide-ehdotukset

YMPÄRISTÖKESKUKSEN JÄTEHUOLTOKATSELMUS 2005 ja toimenpide-ehdotukset YMPÄRISTÖKESKUKSEN JÄTEHUOLTOKATSELMUS 2005 ja toimenpide-ehdotukset Jari Viinanen 6.7.2006 Sisällysluettelo 1. YHTEENVETO... 3 1.1. KATSELMUKSEN KOHTEET... 3 1.2. YHTEENVETO HAVAINNOISTA JA EHDOTUKSET

Lisätiedot

JÄTELTK 26 Sammakkokangas Oy:n esitys jätetaksaksi 2015: JÄTETAKSAESITYS VUODELLE 2015

JÄTELTK 26 Sammakkokangas Oy:n esitys jätetaksaksi 2015: JÄTETAKSAESITYS VUODELLE 2015 Saarijärven seudun jätelautakunta 26 02.12.2014 Saarijärven seudun jätelautakunta 43 17.12.2014 Saarijärven seudun jätelautakunta 17 03.03.2015 JÄTETAKSA 2015 107/5/2014 JÄTELTK 26 Sammakkokangas Oy:n

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen malli, toiminnan tavoitteet ja niiden arviointi Forssan ammatti-instituutissa. Vantaa 8.2.2011. Tuula Koivula johtava rehtori

Pedagogisen johtamisen malli, toiminnan tavoitteet ja niiden arviointi Forssan ammatti-instituutissa. Vantaa 8.2.2011. Tuula Koivula johtava rehtori Pedagogisen johtamisen malli, toiminnan tavoitteet ja niiden arviointi Forssan ammatti-instituutissa Vantaa 8.2.2011 Tuula Koivula johtava rehtori Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä Forssan

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

Savo-Pielisen jätelautakunta. Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä

Savo-Pielisen jätelautakunta. Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä Savo-Pielisen jätelautakunta Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä 13.11.2015 Sisällys Yleistä jätehuoltomääräyksistä... 2 Jätehuoltoon liittyminen... 3 Jätteiden lajittelu ja kerääminen kiinteistöiltä...

Lisätiedot

LUT jätteenkäsittelyohjeet

LUT jätteenkäsittelyohjeet LUT jätteenkäsittelyohjeet Päivitetty 19.2.2014 HL 1. BIOJÄTE ruuan tähteet kanamunankuoret kahvisuodattimet ja teepussit luut ja kalanperkeet hedelmien ja vihanneksien kuoret talouspaperi ja lautasliinat

Lisätiedot

Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen. Tausta-aineisto

Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen. Tausta-aineisto Euran, Huittisten, Köyliön ja Säkylän jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen Tausta-aineisto 2 SISÄLTÖ MÄÄRITELMÄT... 3 1 TAUSTATIEDOT... 4 2 KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS... 5 3 KIINTEISTÖN HALTIJAN

Lisätiedot

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Työ- ja elinkeinoministeriö Hallitusneuvos Päivi Kerminen Pitkäaikaistyöttömien ja muiden heikossa

Lisätiedot

Kunnalliset jätehuoltomääräykset SAVO -PIELI S EN JÄTEL AU TA K UNTA

Kunnalliset jätehuoltomääräykset SAVO -PIELI S EN JÄTEL AU TA K UNTA Kunnalliset jätehuoltomääräykset SAVO -PIELI S EN JÄTEL AU TA K UNTA Hyv. 24.11.2015 25 Voimaantulo 1.1.2016 Savo-Pielisen jätelautakunta 2016 Sisältö 1. YLEINEN OSA 8 1.1 Yleistä jätehuoltomääräyksistä

Lisätiedot

Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa

Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa Neuvotteleva virkamies Else Peuranen, ympäristöministeriö Kierrätyksestä kiertotalouteen -keskustelutilaisuus 20.3.2018, Pankkisali, ympäristöministeriö

Lisätiedot

Ympäristöön liittyvät tavoitteet, niiden toteutuminen ja ympäristötoimet teemoittain

Ympäristöön liittyvät tavoitteet, niiden toteutuminen ja ympäristötoimet teemoittain Ympäristöraportti 2010 TERVEYSKESKUS Ympäristöön liittyvät tavoitteet, niiden toteutuminen ja ympäristötoimet teemoittain 1. Ympäristöjohtaminen Terveyskeskuksen ympäristöasioiden hallinta ja vastuu on

Lisätiedot