RAHAASIOIDEN SELF-HELP

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAHAASIOIDEN SELF-HELP"

Transkriptio

1 RAHAASIOIDEN SELF-HELP

2 2 Onko elämäntilanteesi muuttumassa? Perheeseen on ehkä tulossa lapsi, työtilanteesi on muuttumassa tai olet jäämässä eläkkeelle. Nämä kaikki ja monet muut ovat tilanteita, jotka vaikuttavat myös talouteesi. Sinnitteletkö pienillä ja vaihtelevilla tuloilla? Onko sinulla jokin velkajärjestely tai sopimus velkojien kanssa? Tai ehkä haluat saada velkakierteen poikki. Rahahuolille ja -vaikeuksille on monia syitä. Selvitä oma tilanteesi. Usein asioita on helpompi ratkoa, mitä aiemmin niitä lähtee selvittämään. Tästä oppaasta saat tukea oman talouden hallintaan elämän muutostilanteisiin sekä tilanteisiin, joissa tunnet olevasi vaarassa ajautua tai olet jo maksuvaikeuksissa. Hienoa, kun luet tätä opasta!

3 3 Sisällys Raha-asiat haltuun 4 Velat ja laskut kasautuvat 8 Rahat eivät riitä 13 Tietoa 14 Auttavat tahot 15

4 Raha-asiat haltuun 4 Kuka hallitsee rahojasi? Olemme unelmoijia, nautiskelijoita, säästeliäitä, arkisia, selviytyjiä ja omanlaisiamme. Myös silloin, kun pohdimme omaa rahankäyttöämme. Meidät on kasvatettu ja olemme saaneet vaikutteita. Pohdi rauhassa, mitä teet rahallasi sitä saatuasi, mitä haluaisit tehdä ja mitkä asiat vaikuttavat sinun tekemiisi päätöksiin. Tiedosta tekijöitä, jotka vaikuttavat rahan käyttöösi. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi kotona opitut tavat ja markkinointi. Tunnista näiden vaikutukset myös muissa perheenjäsenissä esimerkiksi teini-ikäisissä. Meitä rohkaistaan kuluttamaan ja meidän identiteettimme perustuu usein ostamiseen ja kuluttamiseen. Jo ympäristön näkökulmasta voisimme ajatella toisin. Tunnista tunteet, jotka vaikuttavat ostopäätöksiisi. Joskus kuluttamisella voidaan hakea helpotusta epämiellyttäviltä tuntuviin tunteisiin esimerkiksi yksinäisyyteen tai alakuloisuuteen. Meillä saattaa myös olla mielikuva siitä, millaista elämän kuuluisi tietyssä elämäntilanteessa olla. Elämän muutoksessa nämä tiedostamattomat odotukset ja toiveet usein vahvistuvat.

5 5 Ennakointi tukee elämän hallittavuutta. Jos tulosi ovat muuttumassa, pohdi, miten se vaikuttaa talouteesi. Esimerkiksi eläkkeelle jäämistä kannattaa ennakoida selvittämällä jo hyvissä ajoin tulevan eläkkeen määrä. Paljonko kuukausitulot tulevat olemaan ja miten summalla selviää? Samalla voit pohtia, mistä olisi ensimmäisenä valmis luopumaan, ja mistä pitäisi kiinni niin pitkään kuin mahdollista. Mikä on sinun elämässäsi tärkeää? Varautuminen on viisautta. Säästämällä voit tehdä haluamiasi hankintoja tai varautua pahaan päivään. Jotta voit saavuttaa unelmasi, on hyvä asettaa konkreettinen tavoite. Mieti siis itsellesi sopiva summa, avaa toinen tili ja siirrä sinne sopiva määrä, vaikka pienikin, tulevaisuuden turvaksi. Tee varatilille säästämisestä kuukausittainen rutiini. Hyvä tulevaisuus on myös taloudellisesti turvattua aikaa. Puhuminen selkeyttää. Myös rahasta kannattaa puhua, oli sitten kyse taloustilanteen muutoksesta tai rahavaikeuksista. Puhumalla näkökulmasi laajenee, kun kuulee toisia näkemyksiä ja saa tietoa. Lähimmille on hyvä kertoa, mikä mieltä vaivaa. Erityisesti parisuhteessa on tärkeä keskustella rahasta puolison kanssa. Myös lapsille voit kertoa neutraalisti raha-asioista, etenkin mahdollisista perheen taloutta koskevista muutoksista. Tärkeää on, ettet jää pohdinnoissasi yksin. Suunnittele rahankäyttöäsi. Tiedostaminen, varautuminen ja puhuminen johtavat hiljalleen siihen, että suunnitelma alkaa syntyä mielessä. Jotta voit tuntea olevasi taloutesi tasalla, selvitä, mistä rahasi tulevat ja mihin ne kuluvat. Taloustilannetta on helpompi selvittää ja suunnitella, jos kirjaat asiat näkyviin ja pilkot ne osiin. Hallinnan tunne auttaa jaksamaan, vaikka rahaa olisi niukasti.

6 6 Näin teet taloussuunnitelman Laske kuukausittaiset tulot Jos sinulla on säännölliset tulot, näet tulotiedot verkkopankista tai tiliotteelta. Jos tulot vaihtelevat, laske keskimääräinen kuukausiansio. Kelan sivuilta löydät laskurin ja palkanlaskijalta arvion uusista tuloista. Käytä tarvittaessa apuna seuraavia dokumentteja: palkkalaskelmat päiväraha-, eläke-, asumistuki-, toimeentulotukipäätökset muut ilmoitukset, joissa on annettu tiedoksi maksettavat sosiaalietuudet tai muut tulot Laske kuukausittain toistuvat menot vuokra tai vastike ja mahdollinen asuntolainan kuukausierä sähkö-, vesi-, vakuutusmaksut lehti-, puhelin-, nettiliittymälaskut, suoratoistopalveluiden maksut päivähoitomaksut, harrastusmaksut luottojen kuukausilyhennykset ja osamaksut Verkkopankista tai tiliotteista näet, mitä laskuja olet maksanut. Kaikista säännöllisistä menoista ei tule laskua, kuten matkakulut tai lounasruokailu. Palauta myös tällaiset vakiintuneet menot mieleesi. Arvioi ruokamenosi esimerkiksi pankki- tai etuuskortin tiliotteen tai verkkopankin perusteella. Muista myös harvemmin kuin kerran kuukaudessa toistuvat menot.

7 7 Seuraa rahankäyttöä Kulutuksen seuraaminen muutaman kuukauden ajan voi auttaa huomaamaan turhia kuluja ja helpottaa valintojen tekemistä. Tee kuukausibudjetti ja seuraa rahankäyttöä esimerkiksi Pennon avulla. Onko sinulla kuukausimaksullisia palveluita (esimerkiksi maksukanavia, kuntosalijäsenyyksiä, lehtitilauksia), joita karsimalla saisit enemmän rahaa käyttöösi? Elämäntilanteen muuttuessa taloussuunnitelma kannattaa tehdä myös ennakoiden tulevia tulojen ja menojen muutoksia. Luottoa talouden tasapainottamiseen? Usein tulojen ollessa vakiintuneet, ostetaan uutta ja otetaan lainaa. Lainaa voi ottaa pankista, luottoa myöntäviltä yrityksiltä tai ostaa asioita osamaksulla. Luoton ottaminen ei ole aina pahasta. Sitä tulisi kuitenkin ottaa harkiten. Mieluiten yksi laina kerrallaan ja sille sellainen kuukausierä, jolla laina lyhenee. Jos käytät luottokorttia tai joustoluottoa, lyhennä saldoa reippaasti ajoittain, ettet joudu korottamaan luottorajoja tai ottamaan uutta luottoa. Varsinkin velan maksu velalla on hyvin petollista. Jos tarvitset lainaa, tutustu Takuusäätiön Pienlainan ehtoihin. Lähipiirissä voi olla ihmisiä, joilla on varaa auttaa rahallisesti. Sovi heti alkuun onko kyseessä laina vai ehkä ennakkoperintö tai jopa lahja. Lahjoituksista voi seurata myöhemmin yllätysveroja, ellet ole tarkkana määristä. Takaajia tai toisen omaisuutta vastaan otettua lainaa kannattaa varoa erityisesti. Jos joudut maksuvaikeuksiin, ihmissuhteista koituvat ongelmat voivat vaikeuttaa ratkaisujen hakemista. PENNO.FI ota taloutesi haltuun Penno on maksuton ja helppo tapa seurata rahankäyttöä. Kun kirjaat siihen tulosi ja menosi, pysyt rahatilanteesi tasalla. Kokeile vaikka yhden kuukauden ajan!

8 Velat ja laskut ovat kasaantuneet 8 On ahdistavaa, jos rahasi eivät riitä kaikkien laskujen ja velkojen maksamiseen tuntuu ahdistavalta. Et ehkä halua ajatella lainkaan tai tilanteeseen haluaisi löytää nopean ratkaisun. Parhaaseen lopputulokseen päästäksesi, nyt on tärkeää selvittää rauhassa talouden kokonaistilanne. Et voi vain ratkoa asioita lasku tai eräpäivä kerrallaan. Saadaksesi kokonaiskäsityksen tilanteesta, sinun tulee selvittää oma maksukyky eli maksuvara sekä velkojen määrä. Tarvittaessa kysy neuvoa Takuusäätiön neuvonnasta. 1. Maksukyvyn selvittäminen Maksukyky eli maksuvara on kuukausisumma, joka on käytettävissä velkojen lyhentämiseen. Sen laskeminen auttaa arvioimaan, minkä verran voi maksaa velkoja ilman, että arjen perusmenojen maksaminen vaarantuu. Maksuvaralaskelmaa käytetään myös maksuohjelmien tekemiseen velkajärjestelyissä. Esimerkki maksukyvyn laskemisesta: Tulot yhteensä asumismenot määrätyn suuruinen euromäärä välttämättömiin menoihin* 1376 e (nettona) 642 e 532 * (yksin asuva) tietyt tapauskohtaiset menot (kuten tavallista suuremmat terveydenhoitomenot tai päivähoitomaksut) 0e = euroa velkojen maksuun kuukaudessa +202 e

9 9 Jos viivan alle jää plus-merkkinen summa, sinulla on maksukykyä maksaa velkoja tuolla summalla. Jos taas summa on miinus-merkkinen, sinulla ei ole maksukykyä. Hae rohkeasti apua tilanteeseesi. Takuusäätiön neuvonnan ja talousja velkaneuvonnan yhteystiedot löytyvät tämän oppaan lopusta. 2. Velkamäärän ja kuukausierien selvittäminen Listaa kaikki velat. Kirjaa ylös kuukausierät ja kokonaisvelkamäärä. Laske seuraavaksi velkojen kuukausierät yhteen. Vertaa kuukausierien yhteenlaskettua summaa aiemmin laskemaan maksukykyysi. Velkamäärän selvittämisessä voit käyttää apuna Takuusäätiön nettisivuja: takuusaatio.fi > Itseapu > Selvitä rahatilanteesi ja velkasi *Oikeusministeriön määrittelemä vuosittain vaihtuva summa ruokaan hygieniatuotteisiin, vaatteisiin yms. Euromäärä riippuu perheen koosta. Esimerkissä yksinasuvan euromäärä vuonna Oman ja mahdollisesti perhetilanteesi maksukyvyn voit laskea Takuusäätiön nettisivuilla olevalla maksuvaralaskurilla (

10 10 3. Riittääkö maksukykysi velkojen maksuun? Kyllä, maksukyky riittää Jos kuukausierät ovat yhteensä pienempi summa kuin maksukykysi, mutta rahat eivät meinaa riittää, kiinnitä huomiota rahankäyttöön. Tee kuukausibudjetti ja seuraa rahankäyttöä esimerkiksi Pennon avulla. Seuraa kulutusta, älä velkaannu lisää. Velkojen maksaminen uudella lainalla johtaa usein siihen, että velkamäärä vain kasvaa ja maksuvaikeudet pahenevat. Ei, maksukyky ei riitä A Jos velkojen kuukausierät ovat yhteensä suurempi kuluerä kuin maksukykysi, on suurena riskinä, että maksamalla kaikkia velkoja, asumismenot tai muut välttämättömät menot jäävät maksamatta. Jos velkojia ei ole kovin monta, selvitä voiko kuukausieriä alentaa. Suunnittele kuukausierät niin, että velka oikeasti myös lyhenee. Pienen kuukausierän riskinä on, että koko maksuerä mene vain kuluihin ja korkoihin, eikä velka lyhene.

11 11 B Jos maksukyky ei riitä kaikkien velkojen ja laskujen maksuun, eikä tilanne helpotu maksusuunnitelmien tekemisellä, joudut valitsemaan, mitä maksat ensin. Velkojen maksu välttämättömien perusmenojen kustannuksella ei ole pitkäjänteinen ratkaisu. Huolehdi aina ensin vuokra tai vastike sähkölasku ja muut asumiseen liittyvät kustannukset ruoka ja lääkkeet Seuraavaksi maksa muut arjen sujumisen kannalta olennaiset laskut, kuten matkaliput ja välttämättömän auton menot ja kännykkälaskut. Huomaa, että pienistä laskuista tulee suhteessa kalliimpia kuin suurista, jos ne etenevät perintään ja ulosottoon. C Jos velkaa on enemmän kuin pystyt maksamaan tai maksukykysi riittää vain kuluihin ja korkoihin Velkakierre on katkaistava. Usein tämä tarkoittaa velkojen päästämistä perintään ja ulosottoon. Ulosotosta ja maksuhäiriömerkinnästä on seurauksia, mutta pitkään jatkuneen velkakierteen katkaisuun ei usein ole muita mahdollisuuksia. Päätöstä sinun ei tarvitse tehdä yksin, vaan kysy ammattilaisen näkemystä talous- ja velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöstä. Pohdi myös maksuvaikeuksien taustalla olevat syitä. Henkilökohtaista tukea voit saada esimerkiksi sosiaalitoimesta, nuorten palveluista, diakoniatyöstä tai talous- ja velkaneuvonnasta. Oletko huomannut muutoksia rahankäytössäsi tai asioiden hoitamisessa? Joskus maksuvaikeuksien syynä voi olla sairaus (esimerkiksi masennus) tai riippuvuus (esimerkiksi päihde- tai peliriippuvuus). Silloin sinun on tärkeä saada apua näihin asioihin sekä oman hyvinvointisi että talousasioittesi kuntoon saattamisen kannalta.

12 12 4. Velkojen järjestelykeinot Seuraavaksi esitellään keinoja, joilla voit saada apua, jos sinulla on paljon velkaa tai velkaa useammalle taholle. 1. Takuusäätiön takaus Takuusäätiön takaus sopii sinulle, jos velkaongelmasi on ratkaistavissa yhdistämällä monet eri velat yhdeksi uudeksi lainaksi ja sinulla on maksukykyä maksaa lainaa takaisin. Takaus myönnetään pankista nostettaviin järjestelylainoihin. Perintä tai ulosotto tai maksuhäiriömerkinnät eivät ole esteenä, jos takauksen saamisen ehdot täyttyvät. 2. Sosiaalinen luotto Joissakin kunnissa on tarjolla sosiaalista luottoa, jota voi hakea velkojen järjestelyyn. 3. Käräjäoikeuden vahvistama yksityishenkilön velkajärjestely Yksityishenkilön velkajärjestelyllä voidaan ratkaista sellaiset velkaongelmat, joihin ei muuta keinoa löydy. Velkajärjestely on viimesijainen velkojen järjestelykeino ja sitä säätelee laki yksityishenkilön velkajärjestelystä. Velkajärjestelyssä velkoja maksetaan oman maksukyvyn mukaan tavallisesti kolmesta viiteen vuotta ja loput, maksamatta jääneet velat saa anteeksi. Velkajärjestelyä haetaan käräjäoikeudesta ja hakemuksen tekemisessä auttaa aina talous- ja velkaneuvoja oikeusaputoimistossa. Siellä selvitetään ja arvioidaan, voiko velkaongelmaan löytyä ratkaisu jostakin muusta keinosta heti tai muutaman vuoden kuluessa.

13 13 Rahat eivät riitä Laske, paljonko sinulla on menoja ja tuloja. Tarkista, ovatko Kelan etuudet ajan tasalla. Kelasta voit varata henkilökohtaisen ajan asioimista varten. Tarvittaessa varaa aika myös kunnan sosiaalitoimesta, koska osa tuista on tilannesidonnaisia, jolloin kannattaa selvittää sen hetkinen tilanne ammattilaisen avulla. Jos sinulla on sosiaali- tai terveydenhuollon asiakasmaksuja, selvitä onko tilanteessasi mahdollisuutta saada alennettua maksua vai voidaanko se jättää kokonaan perimättä. Asiakasmaksujen huojentamisesta päätetään kunnassa tapauskohtaisesti. Apua ja neuvoja voit saada myös seurakuntien ja yhdistysten auttamistoimista sekä ruuanjakelupisteistä. Velkoihin voi löytyä uusia ratkaisuja tilanteiden muuttuessa ja ajan kuluessa. Tutustu yksityishenkilön velkajärjestelyyn (sivu 12). Voit ottaa myös käyttöösi esim. Pennon ja seurata tulojasi menojasi tarkemmin (ks. sivu 7). Tilanteessa, jossa rahat eivät tahdo riittää, on vaikea nähdä mitään hyvää. Monet miettivät jopa onko elämällä merkitystä. Tärkeimmät asiat ovat edelleen asumisen turvaaminen, ruoka ja lääkkeet. Näiden avulla pystyy pitämään kiinni kyvystä ajatella selkeästi ja löytää ratkaisuja. Tärkeää on olla muiden ihmisten seurassa. Moni kokee häpeää, eikä uskalla lähteä edes kotoaan ulos. Yksinäisyys pahentaa tilannetta ja saa vaikeudet tuntumaan entistä vaikeammilta. Kaikille ei tarvitse kertoa kaikkea, mutta läheisille on hyvä olla avoin. Tilanteestaan kertoessa voi saada muilta tietoa ja ideoita selviämiseen ja jopa viihtymiseen. On esimerkiksi monia tapahtumia, joihin voi osallistua, vaikkei rahaa olisikaan. Monesta kunnasta löytyy vertaistukitoimintaa, järjestöjä ja yhdistyksiä, joissa voi tavata henkilöitä, jotka ovat kokeneet samaa.

14 14 Tietoa Mitä on perintä? Kun et saa laskuja maksettua, velkoja siirtää usein laskun perimisen perintätoimistoon. Jos et maksa laskua perintätoimiston lähettämistä maksuvaatimuksista huolimatta, sekä velkoja että velallinen voitte pyytää käräjäoikeudelta määräystä ulosoton aloittamiseksi. Entä ulosotto? Ulosotto on lakiin perustuvaa pakkoperintää. Ulosotto voi olla jopa ihan hyvä keino hoitaa velkoja. Ellei sinulla ole maksukykyä, ulosottoviranomainen välittää tiedon velkojille ja ei maksua pyritä sinulta enää perimään. Ulosottoviranomaisella on oikeus selvittää tulot ja omaisuus. Ulosotto kohdistuu ensisijaisesti tuloihin, myös omaisuutta voidaan ulosmitata. Tavanomaista kodin irtaimistoa ei ulosmitata. Ulosottoviranomaisen kanssa kannattaa keskustella ja toimia yhteistyössä. Velat on mahdollista saada pois ulosotosta 1) maksamalla ne, 2) jollakin velkajärjestelyllä tai 3) sitten niiden perintä päättyy ennen pitkää vanhentumiseen. Mitä tarkoittaa maksuhäiriömerkintä? Velan tai laskun maksamatta jättäminen voi aiheuttaa luottotietoihisi maksuhäiriömerkinnän. Maksun myöhästyminen ei aiheuta merkintää. Laskusi pitää olla maksamatta vähintään 60 vuorokautta. Yleensä merkintä tulee vasta, kun laskusi on mennyt perintätoimistoon, ulosotto todennut sinut varattomaksi tai on aloitettu pitkäkestoinen ulosotto. Maksuhäiriömerkintäsi säilyy rekisterissä tietyn määräajan. Yleisimmin aika on kolme vuotta. Maksuhäiriömerkintäsi voi vaikeuttaa monia asioita. Uutta lainaa et voi saada. Merkintä vaikuttaa myös monen sopimuksen tekemiseen, kuten vuokrasopimus, vakuutus tai puhelinliittymä. Jos tiedät, että ole saamassa maksuhäiriömerkinnän, tarkista, että tällaiset sopimukset ovat kunnossa ja maksa niiden laskut ajallaan. Joissakin tilanteissa luottotietojen menettämisestä voi olla sinulle myös hyötyä. Kun et enää saa luottoa, et voi myöskään elää velaksi tai maksaa velkoja uusilla veloilla. Maksuhäiriömerkintä voi siis pysäyttää velkakierteen.

15 Auttavat tahot 15 Takuusäätiön Velkalinja-puhelin ja chat -neuvonta Puhu luottamuksellisesti omasta tai läheisesi tilanteesta. Puhelut ja neuvonta ovat maksuttomia. Voit ottaa yhteyttä mistäpäin Suomea tahansa eikä sinun tarvitse kertoa nimeäsi. Velkalinja palvelee arkisin kello numerossa Kysy rahasta -chat on auki maanantaista torstaihin klo Talous- ja velkaneuvonta Oikeusaputoimistojen tarjoama maksuton talous- ja velkaneuvonta on tarkoitettu yksityishenkilöille sekä pienimuotoista yritystoimintaa harjoittaville ammatin- ja elinkeinonharjoittajille. Neuvonta on maksutonta ja sitä voidaan tehdä myös videopuhelun avulla. Talous- ja velkaneuvonnan asiantuntijat auttavat taloudellisen kokonaistilanteen kartoittamisessa, talouden suunnittelussa ja velkajärjestelymahdollisuuksien kartoittamisessa. Talous- ja velkaneuvojat auttavat myös velkajärjestelyhakemusten tekemisessä. Ota yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan: talousjavelkeneuvonta.fi Mielenterveysseuran kriisipuhelin Talousvaikeuksien aiheuttamista ajatuksista ja tuntemuksista voi keskustella esimerkiksi soittamalla kriisipuhelimeen numeroon

16 Tämä opas antaa sinulle keinoja selvittää ja ennakoida rahatilannettasi elämänmuutoksissa, rahavaikeuksissa sekä tilanteeseen, jossa rahat eivät riitä. Takuusäätiö Auttaa ihmisiä ottamaan taloutensa haltuun Maksutonta neuvontaa Velkalinja / puh Kysy rahasta -chat / takuusaatio.fi Tutustu Takuusäätiön nettisivuihin. Löydät ohjeita, tietoa sekä selviytymistarinoita.

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi Tiedätkö, kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi? Tämän Penno-vihkon avulla saat käsityksen tuloistasi ja menoistasi. Lisäksi voit laskea, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä

Lisätiedot

Takuusäätiön palvelut ja

Takuusäätiön palvelut ja Takuusäätiön palvelut ja materiaalit Hanna Pieviläinen, aluekoordinaattori, Takuusäätiö 6.5.2019 Takuusäätiö on kotitalouksien arjen raha-asioiden asiantuntija, joka auttaa ihmisiä ottamaan oman taloutensa

Lisätiedot

Läheinen rahavaikeuksissa

Läheinen rahavaikeuksissa miten voin tukea? Läheinen rahavaikeuksissa Miten voit tukea? läheinen rahavaikeuksissa Talous- ja velkaongelmat ovat yleisiä. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä on 380 000 suomalaisella. Jatkuva rahanpuute

Lisätiedot

Nuori velkakierteessä. Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö

Nuori velkakierteessä. Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö Nuori velkakierteessä Paula Paloheimo, Takuu-Säätiö 21.1.2016 Käsiteltävät asiat Velkaongelmien laajuudesta Maksuhäiriömerkintä ja sen vaikutukset Maksuvaikeuksissa olevan asiakkaan kohtaaminen Tilanteen

Lisätiedot

tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila 25.11.2014

tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila 25.11.2014 Kirjoita tähän nimesi Minna Mattila tuodaan Raha-asiat parisuhteessa yhteiset vai erilliset? Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia ihmisiä velka- ja talousongelmien

Lisätiedot

ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö Harkittu rahankäyttö Omasta taloudellisesta tilanteesta on tärkeää olla tietoinen. On hyvä arvioida tulot ja menot. Pienillä tuloilla selviää, kun suunnittelee

Lisätiedot

Nuorten talous- ja velkaneuvonta. Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016

Nuorten talous- ja velkaneuvonta. Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016 Nuorten talous- ja velkaneuvonta Mun talous-hanke/ Helsingin talous- ja velkaneuvonta Anna-Maija Högström Tammikuu 2016 Helsingin talous- ja velkaneuvonta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto

Lisätiedot

Nuoret ulosotossa VALTAKUNNANVOUDINVIRAS TO / KF 2012

Nuoret ulosotossa VALTAKUNNANVOUDINVIRAS TO / KF 2012 Nuoret ulosotossa Ulosotto on.. Lakiin perustuvaa velkojen pakkoperintää Pakkotäytäntöönpanotehtäviä häädöt osamaksuesineen takaisinotto ja tilitys vankeusrangaistusten täytäntöönpano Lainkäyttöä ja puolueetonta

Lisätiedot

Tutustu seuraaviin Takuusäätiön palveluihin ( velkalinja- ja chat -neuvonta takaus pienlaina

Tutustu seuraaviin Takuusäätiön palveluihin (  velkalinja- ja chat -neuvonta takaus pienlaina Ennakkotehtävä Tutustu seuraaviin Takuusäätiön palveluihin (https://www.takuusaatio.fi/palvelumme): velkalinja- ja chat -neuvonta takaus pienlaina Tutustu sosiaaliseen luototukseen Sosiaalinen luototus:

Lisätiedot

Lainat, vipit ja rahapelit

Lainat, vipit ja rahapelit Lainat, vipit ja rahapelit 21.9.2012 1 1. Mikä on rahapelaamisen ikäraja? 2. Minkä ikäisenä saa itse avata pankkitilin ja käyttää sitä? 3. Minkä ikäisenä saa ottaa pikavipin? 21.9.2012 2 15-vuotiaan oikeudet

Lisätiedot

HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Hakijan antamat tiedot vapaaehtoista velkajärjestelyä varten

HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Hakijan antamat tiedot vapaaehtoista velkajärjestelyä varten HAKEMUS VAPAAEHTOISEKSI VELKAJÄRJESTELYKSI 1/5 Selvitämme mahdollisuudet Lowellin olevien velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn hakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Lähetämme hakemuksen saavuttua

Lisätiedot

Rovaniemen talous- ja velkaneuvonta 12/2/2016 1

Rovaniemen talous- ja velkaneuvonta 12/2/2016 1 Rovaniemen talous- ja velkaneuvonta 12/2/2016 1 Tehtävät Perustuvat lakiin talous- ja velkaneuvonnasta Talous- ja velkaneuvonnassa: 1) annetaan yksityishenkilöille tietoja ja neuvontaa talouden ja velkojen

Lisätiedot

NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA

NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA YLEISTÄ Nuoruudessaan ihminen käy läpi enemmän muutoksia kuin missään muussa elämän vaiheessa. Suomen lainsäädännön mukaan 18 v. on täysi-ikäinen - vastaa itse varoistaan

Lisätiedot

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonta

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonta Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonta Työllisyyden kannustinpäivä 16.1.2013 Talous- ja velkaneuvoja Seija Jauhiainen KESKI-SUOMEN TALOUS- JA VELKANEUVONTA Jyväskylän kaupunki järjestänyt talous- ja velkaneuvontapalvelua

Lisätiedot

Palauta hakemus liitteineen osoitteella: Lindorff Oy Back Office, Vapaaehtoiset velkajärjestelyt PL 20 20101 Turku. Postinumero ja postitoimipaikka

Palauta hakemus liitteineen osoitteella: Lindorff Oy Back Office, Vapaaehtoiset velkajärjestelyt PL 20 20101 Turku. Postinumero ja postitoimipaikka 1 / 5 Selvitämme mahdollisuudet Lindorffin olevien velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn hakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Lähetämme hakemuksen saavuttua vastaanottoilmoituksen, jossa kerromme

Lisätiedot

Milloin yrittäjä voi saada velkajärjestelyn?

Milloin yrittäjä voi saada velkajärjestelyn? Milloin yrittäjä voi saada velkajärjestelyn? Esite keskeisimmistä asioista, jotka vaikuttavat yrittäjän mahdollisuuteen saada velkajärjestely. Samat ehdot ja ohjeet koskevat sekä pää että sivutoimisia

Lisätiedot

OPAS RYHMÄNOHJAAJALLE

OPAS RYHMÄNOHJAAJALLE OPAS RYHMÄNOHJAAJALLE Takuusäätiö / TalousTsemppari Graafinen suunnittelu: Mirkka Hietanen 2017 SISÄLLYS Ryhmänohjaajalle 4 1. Rahahuolista puhuminen helpottaa oloa 5 2. Kenellä tahansa voi olla talousongelmia

Lisätiedot

Nuorten maksuhäiriöt, velkaantuminen ja palvelut. Paula Paloheimo. Tampere 3.10.2014. Kirjoita tähän nimesi 8.12.2014

Nuorten maksuhäiriöt, velkaantuminen ja palvelut. Paula Paloheimo. Tampere 3.10.2014. Kirjoita tähän nimesi 8.12.2014 Kirjoita tähän nimesi 8.12.2014 Nuorten maksuhäiriöt, velkaantuminen ja palvelut Paula Paloheimo Tampere 3.10.2014 Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia ihmisiä

Lisätiedot

SISÄLTÖ: Esittäytyminen Puhutaan rahasta Yleinen tilanne Rahan hallinnasta ja elämästä. Tietopaketti. Tauko

SISÄLTÖ: Esittäytyminen Puhutaan rahasta Yleinen tilanne Rahan hallinnasta ja elämästä. Tietopaketti. Tauko PUHUTAAN RAHASTA SISÄLTÖ: Esittäytyminen Puhutaan rahasta Yleinen tilanne Rahan hallinnasta ja elämästä Penno Takuusäätiön pienlaina Tauko Tietopaketti Velkojen synty Velkojen selvittäminen Apukeinoja

Lisätiedot

Miten tukea velkakierteen katkaisua? projektipäällikkö Sari Nyholm, Takuusäätiön ASTA-hanke

Miten tukea velkakierteen katkaisua? projektipäällikkö Sari Nyholm, Takuusäätiön ASTA-hanke Miten tukea velkakierteen katkaisua? projektipäällikkö Sari Nyholm, Takuusäätiön ASTA-hanke Varhainen taloudellisiin haasteisiin tarttuminen auttaa tukemaan ihmisten hyvinvointia ja ennaltaehkäisee asunnottomaksi

Lisätiedot

Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy. Järvenpää 10.4.2014. Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014

Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy. Järvenpää 10.4.2014. Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014 Kirjoita tähän nimesi 10.4.2014 Nuorten talousosaaminen ja velkaongelmien ennaltaehkäisy Järvenpää 10.4.2014 Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia ihmisiä velka-

Lisätiedot

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

Sosiaalisen luoton myöntämisen yleinen este on maksuvaran puuttuminen, mutta tämän ohella esteenä voi olla esimerkiksi se, että

Sosiaalisen luoton myöntämisen yleinen este on maksuvaran puuttuminen, mutta tämän ohella esteenä voi olla esimerkiksi se, että 2 mista. Perusteltuja syitä luoton myöntämiseen voivat olla esimerkiksi talouden hallintaan saattaminen, velkakierteen katkaiseminen, kodin hankinnat, kuntoutumisen tai työllistymisen edistäminen, asumisen

Lisätiedot

Takuusäätiön osahanke Kysy rahasta -chat

Takuusäätiön osahanke Kysy rahasta -chat Takuusäätiön osahanke Kysy rahasta -chat Nuoret ja raha Mun talous -hankkeen päätösseminaari ja Puhu rahasta messut Henri Hölttä, Takuusäätiö 6.9.2017 Takuusäätiö lyhyesti Velkalinja ja chat Talouspolkuhanke

Lisätiedot

Velkaantuminen ja pienlaina

Velkaantuminen ja pienlaina Velkaantuminen ja pienlaina tutkija-arvioitsija Sari Nyholm ja projektisuunnittelija Virpi Muilu Takuusäätiö 5.4.2017 Takuusäätiö - neuvoja, tukea ja ratkaisuja talous- ja velkaongelmiin Neuvomme Velkalinjassa

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta Talous- ja velkaneuvonta Kirsi Karttunen 1 Historiaa Alkanut lamavuosien yksityishenkilön velkojen selvittämiseksi vuonna 1993 Laki talous- ja velkaneuvonnasta astui voimaan 1.9.2000 Aluehallintovirasto

Lisätiedot

Katsaus kotitalouksien talous- ja velkaongelmiin. Velka-päivä Takausjohtaja Minna Backman

Katsaus kotitalouksien talous- ja velkaongelmiin. Velka-päivä Takausjohtaja Minna Backman Katsaus kotitalouksien talous- ja velkaongelmiin Velka-päivä 27.9.2016 Takausjohtaja Minna Backman Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Autamme talouskriisissä olevia tai taloudellisesti

Lisätiedot

Omassa kodissa. vuokra tai vastike vesimaksu sähkösopimus kotivakuutus

Omassa kodissa. vuokra tai vastike vesimaksu sähkösopimus kotivakuutus PIENI TALOUSOPAS Omassa kodissa vuokra tai vastike vesimaksu sähkösopimus kotivakuutus Varmista, että ymmärrät vuokrasopimuksen sisällön ennen allekirjoittamista. Tarkista erityisesti vuokrankorotusperuste.

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta Talous- ja velkaneuvonta Kirsi Karttunen talous- ja velkaneuvoja, Tampere Talous- ja velkaneuvonta Alkanut lamavuosien yksityishenkilön velkojen selvittämiseksi vuonna 1993 Laki talous- ja velkaneuvonnasta

Lisätiedot

VELKOJEN SELVITTELYLOMAKKEET

VELKOJEN SELVITTELYLOMAKKEET VELKOJEN SELVITTELYLOMAKKEET Ohjeita velkatietojen selvittämiseen Näin pääset alkuun Kokoa kaikki velkojilta, perimistoimistoilta tai ulosotosta viimeksi saamasi laskut tai maksuhuomautukset, haastehakemukset

Lisätiedot

Ikääntyvät kuluttajat ylivelkaiset eläkeläiset. Talous- ja velka-asioiden ajankohtaispäivä 9.12.2014 Minna Backman. Kirjoita tähän nimesi 10.12.

Ikääntyvät kuluttajat ylivelkaiset eläkeläiset. Talous- ja velka-asioiden ajankohtaispäivä 9.12.2014 Minna Backman. Kirjoita tähän nimesi 10.12. Kirjoita tähän nimesi 10.12.2014 Ikääntyvät kuluttajat ylivelkaiset eläkeläiset Talous- ja velka-asioiden ajankohtaispäivä 9.12.2014 Minna Backman Uutisotsikoista poimittua Ulosotoissa miljoonien kasvutahti

Lisätiedot

Palvelemme numerossa 0800 9 3488 maanantaista torstaihin kello 10 12.

Palvelemme numerossa 0800 9 3488 maanantaista torstaihin kello 10 12. Talous- ja velkaneuvonta Jos sinulla on rahavaikeuksia, Talous- ja velkaneuvonta voi auttaa sinua. Sinulla voi olla paljon tai vähän velkaa. Maksat ehkä jo velkaa, tai sinulta peritään sitä. Voit joka

Lisätiedot

Näin luet Velallisen ulosottoasiat -tulostetta

Näin luet Velallisen ulosottoasiat -tulostetta Papuri.papunet.net Näin luet Velallisen ulosottoasiat -tulostetta Tässä oppaassa kerrotaan, mitä velka- ja muita tietoja ulosotosta saatavasta tulosteesta löytyy. Voit tilata tulosteen ulosottovirastosta

Lisätiedot

SOSIAALISEN LUOTOTUKSEN PERUSTEET KUOPIOSSA

SOSIAALISEN LUOTOTUKSEN PERUSTEET KUOPIOSSA SOSIAALISEN LUOTOTUKSEN PERUSTEET KUOPIOSSA SOSIAALINEN LUOTOTUS Sosiaalinen luototus on sosiaalihuoltoon kuuluvaa luotonantoa, jonka tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista

Lisätiedot

Vanhan kansan velkaviisautta

Vanhan kansan velkaviisautta Vanhan kansan velkaviisautta Velka on veli ottaessa ja veljen poika maksaessa Ei ole rahassa, se on nahassa, joka on verassa, se on velassa Ei vatsa velkaa salli Koira velatta elää Velasta ei pääse maksamatta

Lisätiedot

Nuorten velkaongelmat ja luotottajien vastuu. Minna Backman, Takuusäätiö

Nuorten velkaongelmat ja luotottajien vastuu. Minna Backman, Takuusäätiö Nuorten velkaongelmat ja luotottajien vastuu Minna Backman, Takuusäätiö 11.12.2018 Maksuhäiriöisten osuus alle 30v ikäluokissa 13,3 % 12,9 % 13% 9% 8,6 % 8,8 % 1,3 % 1,3 % 1,3 % 18-20 20-24 25-29 2016

Lisätiedot

Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet

Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet Lahden kaupunki Sosiaali- ja terveystoimiala Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet Sosiaali- ja terveyslautakunta on vahvistanut nämä myöntämisperusteet 11.12.2012, 171 Lahden kaupunki Vapaudenkatu

Lisätiedot

Kun olet täyttänyt hakemuksen tarkista vielä, että olet liittänyt mukaan kaikki vaaditut liitteet.

Kun olet täyttänyt hakemuksen tarkista vielä, että olet liittänyt mukaan kaikki vaaditut liitteet. LOMAKE VELKOJEN UUDELLEENJÄRJESTELYSTÄ Täytä hakemus huolellisesti. Tämän jälkeen kaikkien tulee allekirjoittaa hakemus. Mikäli hakemus on puutteellisesti täytetty, palautamme sen sinulle täydennettäväksi.

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

Asumisneuvonnan koulutus Velkaantuminen asunnottomuuden taustalla /Minna Mattila. 20.5.2013 Ympäristöministeriö, Helsinki

Asumisneuvonnan koulutus Velkaantuminen asunnottomuuden taustalla /Minna Mattila. 20.5.2013 Ympäristöministeriö, Helsinki Asumisneuvonnan koulutus Velkaantuminen asunnottomuuden taustalla / 20.5.2013 Ympäristöministeriö, Helsinki Takuu-Säätiö Valtakunnallinen sosiaalialan toimija Takuu-Säätiö edistää ennalta-arvaamattomasta

Lisätiedot

OLIPA KERRAN VELKA - ASIAA NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONNASTA. Petra Einiö, johtava velkaneuvoja Turun Kaupungin talous- ja velkaneuvonta 13.10.

OLIPA KERRAN VELKA - ASIAA NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONNASTA. Petra Einiö, johtava velkaneuvoja Turun Kaupungin talous- ja velkaneuvonta 13.10. OLIPA KERRAN VELKA - ASIAA NUORTEN TALOUS- JA VELKANEUVONNASTA Petra Einiö, johtava velkaneuvoja Turun Kaupungin talous- ja velkaneuvonta 13.10.2015 Sisällysluettelo 1. Turun kaupungin talous- ja velkaneuvontatoimisto

Lisätiedot

Asiakasmaksun poistohakemus 1(6)

Asiakasmaksun poistohakemus 1(6) Asiakasmaksun poistohakemus 1(6) HAKEMUS ASIAKASMAKSUN VAPAUTUKSESTA Terveydenhuollon asiakasmaksu voidaan tiettyjen edellytysten täyttyessä poistaa. Vapautusmahdollisuus koskee sairaalan poliklinikkamaksua,

Lisätiedot

TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: toimeentulo tehostetussa palveluasumisessa!

TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: toimeentulo tehostetussa palveluasumisessa! TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA 1! Perustieto Mitä TPA on? TPA sisältö Mitä asukas maksaa itse Maksun määräytyminen KELA:n tuet Maksukatto Maksualennus Syventävätieto Hakemus Esimerkki maksuista

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUKIOPAS 2014 - Tietoa toimeentulotuesta

TOIMEENTULOTUKIOPAS 2014 - Tietoa toimeentulotuesta TOIMEENTULOTUKIOPAS 2014 - Tietoa toimeentulotuesta Toimeentulotuki on toimeentulotukilain (1412/1997) nojalla myönnettävä viimesijainen taloudellinen tuki. Toimeentulotuki on tarkoitettu tilapäiseksi

Lisätiedot

Tietoa, tukea ja välineitä taloudenhallintaan

Tietoa, tukea ja välineitä taloudenhallintaan Tietoa, tukea ja välineitä taloudenhallintaan projektipäällikkö Sari Nyholm ja aluekoordinaattori Hanna Pieviläinen Takuusäätiö 6.6.2018 Takuusäätiön palvelut Nettisivut Oppaita Pienlaina hankintoihin

Lisätiedot

Yhteistyö Takuusäätiön kanssa. Minna Markkanen, Takuusäätiö

Yhteistyö Takuusäätiön kanssa. Minna Markkanen, Takuusäätiö Yhteistyö Takuusäätiön kanssa Minna Markkanen, Takuusäätiö 21.2.2018 Takuusäätiö vuonna 2018 Vaikutamme Velkaongelmien ehkäisy, reilut luottomarkkinat, velallisen asema Palvelemme Sosiaaliset rahoituspalvelut

Lisätiedot

VELKAONGELMIIN LÖYTYY APUA Kangasala Omille jaloille

VELKAONGELMIIN LÖYTYY APUA Kangasala Omille jaloille VELKAONGELMIIN LÖYTYY APUA Kangasala Omille jaloille TALOUS- JA VELKANEUVONTA VOIT OTTAA YHTEYTTÄ TALOUS- JA VELKANEUVONTAAN, JOS OLET TILANTEESSA, JOSSA TULOT EIVÄT KATA MENOJA. LASKUT JA MAKSUT LAAHAAVAT

Lisätiedot

Mistä apua talousvaikeuksiin?

Mistä apua talousvaikeuksiin? Mistä apua talousvaikeuksiin? Tähän oppaaseen on koottu tietoa ja auttavia tahoja maksuvaikeuksiin joutuneille sekä niiden ennaltaehkäisyyn. Lähteenä on käytetty Takuusäätiön ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston

Lisätiedot

TIETOA Velkojen järjestelystä ja velkajärjestelystä

TIETOA Velkojen järjestelystä ja velkajärjestelystä TIETOA Velkojen järjestelystä ja velkajärjestelystä 2 Sisältö 1. Talous- ja velkaneuvonta...5 2. Maksujärjestelyt...5 3. Sopimukseen perustuva velkojen järjestely...5 4. Velkojen järjestely järjestelylainalla

Lisätiedot

TALOUS PUHEEKSI työkaluja taloustilanteen selvittämiseksi Sosiaalityöntekijä Minna Hautala Sosiaaliohjaaja Sanna Vartio

TALOUS PUHEEKSI työkaluja taloustilanteen selvittämiseksi Sosiaalityöntekijä Minna Hautala Sosiaaliohjaaja Sanna Vartio TALOUS PUHEEKSI työkaluja taloustilanteen selvittämiseksi 22.1.2019 Sosiaalityöntekijä Minna Hautala Sosiaaliohjaaja Sanna Vartio ASTA-hanke ARA -rahoitteinen hanke ajoittuu vuosille 2018-2020 Mukana Tampere,

Lisätiedot

Etunimet Sukunimi Henkilötunnus. Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka. Puhelinnumero Sähköpostiosoite Kotikunta

Etunimet Sukunimi Henkilötunnus. Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka. Puhelinnumero Sähköpostiosoite Kotikunta PIENLAINAHAKEMUS NIMESI SEKÄ YHTEYS- JA TAUSTATIETOSI Etunimet Sukunimi Henkilötunnus Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Sähköpostiosoite Kotikunta Perhesuhteet Yksinelävä Yksinhuoltaja

Lisätiedot

Sosiaalinen luotto. 16.1.2013 Hanna Tabell Johtava sosiaalityöntekijä

Sosiaalinen luotto. 16.1.2013 Hanna Tabell Johtava sosiaalityöntekijä Sosiaalinen luotto 16.1.2013 Hanna Tabell Johtava sosiaalityöntekijä Sosiaalinen luototus Laki sosiaalisesta luototuksesta hyväksyttiin 20.12.2002/133 ja laki astui voimaan 1.1.2003 Sosiaalinen luototus

Lisätiedot

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Mihin menoihin tukea voi saada? 2 Mitkä tulot vaikuttavat tukeen? 3 Miten tuen määrä lasketaan? 4 Hakeminen ja maksaminen

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010

Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010 1 28.6.2010 Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010 Sisällys 1. Selvityksen tarkoitus s. 1 2. Selvityksen toteuttaminen s. 1 3. Selvityksen tulokset s. 2 3.1 Velkaantumisen

Lisätiedot

Mikä on OTAVA-malli. OTAVA= Oman talouden valtias. Sosiaaliohjauksen työväline alkuvaiheen pakolaisten kanssa työskenteleville

Mikä on OTAVA-malli. OTAVA= Oman talouden valtias. Sosiaaliohjauksen työväline alkuvaiheen pakolaisten kanssa työskenteleville Mikä on OTAVA-malli OTAVA= Oman talouden valtias Sosiaaliohjauksen työväline alkuvaiheen pakolaisten kanssa työskenteleville OTAVA koostuu seitsemästä eri talouden hallintaan liittyvästä osaamistavoitteesta

Lisätiedot

JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE. Aura Pylkkänen & Hanna Päiviö 09.12.2015

JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE. Aura Pylkkänen & Hanna Päiviö 09.12.2015 JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE Aura Pylkkänen & Hanna Päiviö 09.12.2015 HANKKEEN TAUSTAA Jalkautuva talousohjaus on Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry:n vuosina 2014-2016 toteuttama hanke, joka tarjoaa

Lisätiedot

SOSIAALISEN LUOTON MYÖNTÄMISEN PERUSTEET KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEY- DENHUOLLON KUNTAYHTYMÄSSÄ

SOSIAALISEN LUOTON MYÖNTÄMISEN PERUSTEET KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEY- DENHUOLLON KUNTAYHTYMÄSSÄ 1 (6) SOSIAALISEN LUOTON MYÖNTÄMISEN PERUSTEET KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEY- DENHUOLLON KUNTAYHTYMÄSSÄ Yleistä Laki sosiaalisesta luototuksesta tuli voimaan 1.1.2003 (1133/2002). Sosiaalisen luototuksen

Lisätiedot

Onni-hanke

Onni-hanke Onni-hanke 2018-2019 Miksi Onni? Nuorten viesti on selkeä: nykyiset palvelut eivät toimi (apua ei saa tai se ei riitä) 2017 Me-säätiön työpajoissa 100 nuorta 2018 Onni-hanke haastatteli 55 nuorta Onni-raadit

Lisätiedot

Etunimet Sukunimi Henkilötunnus. Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka. Puhelinnumero päivisin Sähköpostiosoite Kotikunta

Etunimet Sukunimi Henkilötunnus. Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka. Puhelinnumero päivisin Sähköpostiosoite Kotikunta PIENLAINAHAKEMUS NIMESI SEKÄ YHTEYS- JA TAUSTATIETOSI Etunimet Sukunimi Henkilötunnus Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero päivisin Sähköpostiosoite Kotikunta Perhesuhteet Yksinelävä Yksinhuoltaja

Lisätiedot

Toimeentulotukiopas 2015 Tietoa toimeentulotuesta

Toimeentulotukiopas 2015 Tietoa toimeentulotuesta 1 Toimeentulotukiopas 2015 Tietoa toimeentulotuesta Toimeentulotuki on toimeentulotukilain (1412/1997) nojalla myönnettävä viimesijainen taloudellinen tuki. Toimeentulotuki on tarkoitettu tilapäiseksi

Lisätiedot

Velkojen selvittely VELKOJEN SELVITTELY

Velkojen selvittely VELKOJEN SELVITTELY Velkojen selvittely VELKOJEN SELVITTELY - 1 > Lukijalle Tämä opas on suunniteltu erityisesti vankilasta vapautuvien henkilöiden käyttöön. Sen tarkoituksena on auttaa juuri velkatilanteen selvittämisessä.

Lisätiedot

V AK I O M U O T O I S E T E U R O O P P AL AISET

V AK I O M U O T O I S E T E U R O O P P AL AISET V AK I O M U O T O I S E T E U R O O P P AL AISET K U L U T T AJALUOTTOTIEDO T ( S E C C I ) 1. Luotonantajan/-välittäjän nimi ja yhteystiedot Luotonantaja Osoite Puhelin Sähköpostiosoite Faksi Internet-osoite

Lisätiedot

Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta

Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta Perintätoimiston rooli osana talousja velkaneuvonnan kokonaisuutta 14.12.2016 Riitta Lehvä-Korpi, ryhmäesimies Riitta.lehva-korpi@intrum.com Puh. 09-2291 1355 Taustaa Aktiivinen velkojen perintä Fokuksessa

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta Talous- ja velkaneuvonta Toiminta ja kehittäminen - 1 johtava talous- ja velkaneuvoja - 9 talous- ja velkaneuvojaa - 2,8 sihteeriä - asukaspohja n. 335 000 Toimintatavat - Talous- ja velkaneuvonta - Talous-

Lisätiedot

Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet alkaen Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä

Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet alkaen Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet 1.1.2018 alkaen Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus 11.12.2017 346 2 / 5 Sosiaalinen luototus Laki sosiaalisesta luototuksesta

Lisätiedot

Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20

Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20 LAPUAN KAUPUNKI TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20 Vakuutan, että antamani tiedot ovat totuudenmukaiset ja sitoudun ilmoittamaan toimeentulotukipäätöksen

Lisätiedot

Rahaasiat. Riidelläänkö teillä rahasta?

Rahaasiat. Riidelläänkö teillä rahasta? Riidelläänkö teillä rahasta? Lasten kohtuulliset vaatimukset Kevään UUTUUS! muotitossut 149 Tarjoustossut 35 Hyvät perustossut 69 Mitä talouden suunnitteluun kuuluu? 1. Taloudellinen ajattelu, motivaatio

Lisätiedot

SOSIAALINEN LUOTOTUS

SOSIAALINEN LUOTOTUS Saapunut Sivu 1/4 Päätös nro SOSIAALINEN LUOTOTUS LUOTTOHAKEMUS MUUTOSHAKEMUS HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Hakijan nimi Hakijan nimi Kotiosoite Henkilötunnus Henkilötunnus Puhelin (molempien hakijoiden) Postinumero

Lisätiedot

Kotona Nimi Henkilötunnus asuvat lapset ja Nimi Henkilötunnus muut samassa Nimi Henkilötunnus taloudessa asuvat Nimi Henkilötunnus.

Kotona Nimi Henkilötunnus asuvat lapset ja Nimi Henkilötunnus muut samassa Nimi Henkilötunnus taloudessa asuvat Nimi Henkilötunnus. HAMINAN KAUPUNKI SOSIAALITYÖ TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Vastaanotettu Sibeliuskatu 36 B 49400 HAMINA Neuvonta p. 749 3031 Henkilö- Hakijan sukunimi ja etunimet Henkilötunnus tiedot ja asuminen Puolison sukunimi

Lisätiedot

Digitaaliset palvelumme Lähellä ja läsnä

Digitaaliset palvelumme Lähellä ja läsnä Digitaaliset palvelumme Lähellä ja läsnä Digitaalisissa kanavissamme sinua palvelee ihminen. Lähellä ja läsnä. Me Oma Säästöpankissa haluamme tarjota asiakkaillemme konttorikäynnin rinnalla nykyaikaiset

Lisätiedot

Digitaaliset palvelumme Lähellä ja läsnä

Digitaaliset palvelumme Lähellä ja läsnä Digitaaliset palvelumme Lähellä ja läsnä Digitaalisissa kanavissamme sinua palvelee ihminen. Lähellä ja läsnä. Me Oma Säästöpankissa haluamme tarjota asiakkaillemme konttorikäynnin rinnalla nykyaikaiset

Lisätiedot

JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE. Tulosryhmät ja valmennusryhmät

JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE. Tulosryhmät ja valmennusryhmät JALKAUTUVA TALOUSOHJAUS -HANKE Tulosryhmät ja valmennusryhmät Jalkautuva talousohjaus-hanke, Jussi Sorsimo TULOSRYHMÄT AKUUTIN KRIISIN RATKAISEMINEN VELKOJEN HOITAMISEN EDELLYTYKSET KUNTOON VELKOJEN HOITAMINEN

Lisätiedot

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Perustoimeentulotuki 1 Mihin menoihin tukea voi saada? 2 Miten tulot vaikuttavat tukeen? 3 Miten tuen määrä lasketaan?

Lisätiedot

Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä

Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet 1.1.2017 31.12.2017 Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä 2 / 6 Sosiaalinen luototus Laki sosiaalisesta luototuksesta tuli voimaan 1.1.2003 (1133/2002). Sosiaalihuoltolakiin

Lisätiedot

TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: toimeentulo tehostetussa palveluasumisessa

TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: toimeentulo tehostetussa palveluasumisessa TOIMEENTULO TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA 1 Perustieto Mitä TPA on? TPA sisältö Mitä asukas maksaa itse Maksun määräytyminen KELA:n etuudet Maksukatto Maksualennus Syventävä tieto Hakemus Esimerkki maksuista

Lisätiedot

RÄSTIINNAULITTU? Tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä veloista

RÄSTIINNAULITTU? Tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä veloista RÄSTIINNAULITTU? Tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä veloista 16.11.2016 / Essi Lindberg, Nuorisosäätiö & Henri Hölttä, Takuu-Säätiö Mun talous -verkosto kokoaa valtakunnallisesti ja monialaisesti

Lisätiedot

Keskustelunaiheita: Mitä hyötyä suoramaksusta on? Millaisissa tilanteissa se voi aiheuttaa hankaluuksia?

Keskustelunaiheita: Mitä hyötyä suoramaksusta on? Millaisissa tilanteissa se voi aiheuttaa hankaluuksia? KAHOOT -visa Pelin ohjaajalle: 1. Mene osoitteeseen www.kahoot.com 2. Log in, Username: TaloustaitoKahoot, Password: Taloustaitohanke 3. Vasen yläreuna -> Kahoots 4. Vasen reuna -> Shared with me 5. Valitse

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Velkaannu viisaasti. Opas velan ottajalle Elli Reunanen FINE

Velkaannu viisaasti. Opas velan ottajalle Elli Reunanen FINE Velkaannu viisaasti Opas velan ottajalle 2018 Elli Reunanen FINE FINE 2018 Elli Reunanen Sisällys Velkaannu viisaasti 3 Miksi tarvitset velkaa? 3 Ennen kuin otat lainaa oman talouden läpikäyminen 3 Ennen

Lisätiedot

Taloudenhallinta asumisen turvaamisen näkökulmasta

Taloudenhallinta asumisen turvaamisen näkökulmasta Taloudenhallinta asumisen turvaamisen näkökulmasta Hankekoordinaattori Vilja Kamppila, ARA Projektipäällikkö Sari Nyholm, Takuusäätiön ASTA-hanke Asumisneuvontafoorumi 22.5.2019 Vuokra-asukkaiden talousongelmien

Lisätiedot

Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen

Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen Asumispalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1982/710) 17 ja asetuksen (1983/607) 10 säädöksiin, joiden mukaan kunnan on huolehdittava

Lisätiedot

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu?

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? 1 Mistä asuntopalvelumme koostuu? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme

Lisätiedot

Talouspinko. (Tehtävä muokattu SAK:n Talouden ja työelämän bingosta)

Talouspinko. (Tehtävä muokattu SAK:n Talouden ja työelämän bingosta) Talouspinko 1. Ohjaaja valitsee 20 sanaa selitettäväksi. Nuori poimii itse haluamassaan järjestyksessä 16 sanaa taulukkoon ja kirjoittaa jokaiseen ruutuun yhden sanan. 2. Nuoret etsivät ohjaajan lukeman

Lisätiedot

Takuusäätiön Pienalaina

Takuusäätiön Pienalaina Takuusäätiön Pienalaina Kokeilusta pysyväksi palveluksi Sari Nyholm, Takuusäätiö Pienlaina-projekti Hyvin resursoitu hanke Yhteisvastuukeräys 2012 ja RAY/Veikkaus Riittävästi aikaa kehittää (2013-2017)

Lisätiedot

Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki. Lyhyesti ja selkeästi

Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki. Lyhyesti ja selkeästi Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Perustoimeentulotuki 1 Mihin menoihin perustoimeentulotukea voi saada? 2 Perusosa 2 Muut perusmenot 3 Miten tulot vaikuttavat

Lisätiedot

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa, joita ovat esimerkiksi:

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa, joita ovat esimerkiksi: Oikeusapu Oikeudenkäynnissä ja muiden oikeudellisten asioiden hoitamisessa tarvitaan usein lainoppinutta avustajaa. Lähtökohta on, että asianosainen kustantaa itse tarvitsemansa oikeudellisen avun. Jollei

Lisätiedot

Lausunto Yleisperusteluissa on tehty hyvä kartoitus monesta lähteestä velkaantumisilmiöön liittyvästä tilastotiedosta.

Lausunto Yleisperusteluissa on tehty hyvä kartoitus monesta lähteestä velkaantumisilmiöön liittyvästä tilastotiedosta. Takuusäätiö sr. Lausunto 10.08.2018 Asia: VN/900/2018 Kuluttajaluottoihin liittyvän lainsäädännön uudistaminen Yleistä Yleiset huomionne esityksestä? On hyvä, että yksityishenkilöiden velkaantuminen ja

Lisätiedot

Voutilakeskus Vuokko Lehtimäki ja Eija Vento Jokinen

Voutilakeskus Vuokko Lehtimäki ja Eija Vento Jokinen Voutilakeskus 23.2.2017 Vuokko Lehtimäki ja Eija Vento Jokinen Asumispalvelussa (hoitomaksun + 60 /kk lisäksi) asuva asiakas maksaa itse vuokran ja muut asumismenot (mm. sähkö, vesi, kotivakuutus). Vuokran

Lisätiedot

Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi. VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari

Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi. VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari Perinnän peruskoulu: termit ja prosessi tutuksi VT Sanna-Mari Mannila ja VT Laura Peltonen Lindorffin webinaari 19.5.2016 Sisältö 1. Mistä perinnässä on kyse? 2. Vapaaehtoisen perinnän kulku 3. Oikeudellisen

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

Näytesivut. 2.1 Velkajärjestelyn edellytykset. 2.1.1 Yleistä. Velkajärjestely voidaan VJL 2.1 :n mukaan myöntää yksityishenkilölle,

Näytesivut. 2.1 Velkajärjestelyn edellytykset. 2.1.1 Yleistä. Velkajärjestely voidaan VJL 2.1 :n mukaan myöntää yksityishenkilölle, 2 V elkajärjestelyn edellytykset, estyminen ja esteet 2.1 Velkajärjestelyn edellytykset 2.1.1 Yleistä Velkajärjestely voidaan VJL 2.1 :n mukaan myöntää yksityishenkilölle, 8 jolla on kotipaikka Suomessa.

Lisätiedot

Seurakunnan tuki talouden hallinnassa

Seurakunnan tuki talouden hallinnassa Seurakunnan tuki talouden hallinnassa Diakoniajohtaja Otto Savolaisen puheenvuoro Apuja velkojen hallintaan seminaari-iltapäivässä, 21.11.2017, Toimintojen talo Mitä? Miten? Kokemuksia Mitä? Seurakunnan

Lisätiedot

Siviilisääty 1. naimaton 2. naimisissa 3. asumuserossa 4. leski 5. eronnut 6. avoliitossa

Siviilisääty 1. naimaton 2. naimisissa 3. asumuserossa 4. leski 5. eronnut 6. avoliitossa MÄNTSÄLÄN KUNTA Perusturvapalvelukeskus Heikinkuja 4, 04600 MÄNTSÄLÄ Puh. 019-689 01/vaihde TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Saapunut /20 Henkilö tiedot Hakija Henkilötunnus Osoite Puhelin Siviilisääty 1. naimaton

Lisätiedot

Talous- ja velkaneuvonta oikeusaputoimistoissa

Talous- ja velkaneuvonta oikeusaputoimistoissa 11.12.2018 Talouden ajankohtaispäivä Maaria Rubanin Talous- ja velkaneuvonta oikeusaputoimistoissa Talouden ajankohtaispäivä 11.12.2018 Laki talous- ja velkaneuvonnasta Kohti muutosta Vuonna 2000: Laki

Lisätiedot

TALOUSSOSIAALITYÖN NYKYTILA JA SEN KEHITTÄMINEN. Jutta Koskinen

TALOUSSOSIAALITYÖN NYKYTILA JA SEN KEHITTÄMINEN. Jutta Koskinen TALOUSSOSIAALITYÖN NYKYTILA JA SEN KEHITTÄMINEN Jutta Koskinen Miksi taloussosiaalityötä täytyy tarkastella? Kotitalouksien velkaantumisaste on tuplaantunut vuodesta 1997 (127 % vuonna 2018) Toimeentulotuen

Lisätiedot

Kuinka teen perheetuutta. maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016

Kuinka teen perheetuutta. maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016 Kuinka teen perheetuutta koskevan maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016 Hakemus vai maksuvaatimus? Tässä esityksessä kerromme, miten ja missä tilanteissa kunta tekee maksuvaatimuksen tai hakemuksen

Lisätiedot

Velkojen selvittely. - opas vankilasta vapautuvalle VELKOJEN SELVITTELY

Velkojen selvittely. - opas vankilasta vapautuvalle VELKOJEN SELVITTELY Velkojen selvittely - opas vankilasta vapautuvalle VELKOJEN SELVITTELY 1 Sisällys > Lukijalle 3 > Etene vaiheittain ja hae apua 3 > Selvitä velkatilanteesi 4 Näin pääset alkuun 4 Varmista, että kaikki

Lisätiedot

Infotilaisuus maahanmuuttajille. Toimeentulotuki Sampola

Infotilaisuus maahanmuuttajille. Toimeentulotuki Sampola Infotilaisuus maahanmuuttajille Toimeentulotuki 22.2.2017 Sampola Mistä toimeentulotukea voi hakea? KELA KUNTA Perustoimeentulotuki 1.1.2017 alkaen Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki Toimeentulotuki

Lisätiedot