KORVAAVA UUDISRAKENTAMINEN JA SANEERAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KORVAAVA UUDISRAKENTAMINEN JA SANEERAUS"

Transkriptio

1 Laatija: Parikkalan Kunta, tekniset palvelut Harjukuja PARIKKALA Hanke: KIRJOLAN KOULUHANKE 2020 KORVAAVA UUDISRAKENTAMINEN JA SANEERAUS Parikkalan kunta, tekniset palvelut Harjukuja 6, Parikkala puh /

2 Sivu 2/20 KIRJOLAN KOULUKESKUS KORVAAVA UUDISRAKENTAMINEN JA OSITTAINEN SANEERAUS Kirjolan koulukeskushankkeen hankesuunnitelman laatimisesta on vastannut Kirjolan koulun suunnittelu- ja rakentamistoimikunta, johon ovat kuuluneet Ari Berg, kunnanhallituksen puheenjohtaja, toimikunnan puheenjohtaja Vuokko Ahoranta, hyvinvointi- ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Sami Sinkkonen, elinvoima- ja elinympäristölautakunnan puheenjohtaja Ulla Kujanpää, kunnanhallituksen jäsen Antti Paajanen, valtuuston 1.varapuheenjohtaja Vesa Huuskonen, kunnanjohtaja Sarri Aalto, rehtori Hanna Aalto, opettaja, henkilöstön edustaja Heikki Määttänen, vs.rakentamispäällikkö, valmistelija / pöytäkirjanpitäjä, Käytetyt asiantuntijat Jarkko Valjus, Arkkitehtuuritoimisto Heimo Varis Oy Heimo Varis, Arkkitehtuuritoimisto Heimo Varis Oy Jussi Mertanen, Sisäilmatalo Kärki Oy Hankesuunnitelman laadintaa on edeltänyt koulukiinteistössä ilmenneet sisäilmaongelmat. Suunnittelu- ja rakentamistoimikunta on tehnyt tilanteesta esiselvitystä. Koulun rakenteelliset- ja sisäilmaongelmat on todettu lukuisien oppilaiden ja henkilökunnan oireilujen perusteella. Yleisien oireilujen vuoksi vanhimmassa osassa (luokkasiipi ja saliosa) on teetetty kuntotutkimus hankesuunnitelman tueksi. Selvitystyön perusteella tulee oppilasmäärät pysymään likimain nykyisellä tasolla. Oppilasennusteiden mukaisesti on määritelty tilaohjelma, huomioiden tulevat ryhmäkokojen muutokset. Lisäksi selvitystyössä ilmeni, etteivät koulukiinteistön tilat vastaa nykytiloiltaan uuden opetussuunnitelman vaatimuksia, ja että tilojen muokkaaminen saneerausosien osalta tämän mukaiseksi tulee olemaan uudisrakentamisesta huolimatta haastavaa.

3 Sivu 3/20 Esillä ovat olleet vaihtoehtoina; 1. Nykyisen koulurakennuksen saneeraus- ja muutostyö. Tässä laajimmat työt keskittyvät pääosin rakennusfysikaalisesti epäterveisiin rakennusosiin luokkasiipiosassa, sekä muutostöiden kannalta oleellisiin liittymiin. Näiltä osin tulisi saneeraustyö olemaan ongelmien laadusta ja laajuudesta johtuen mittava. Käytännössä luokkasiipiosa jouduttaisiin purkamaan kantavia rakenteita lukuun ottamatta. Purku- ja rakennustyöstä huolimatta jää rakennukseen mahdollisia rakennusfysikaalisia riskikohtia, mm. ala- ja välipohjien osalta. Tekniikan osalta olemassa olevaa runkoa ei ole mitoitettu nykyaikaista ilmanvaihtoa varten, joten tilojen korkeudet jäävät ainakin käytävä- ja aulatilojen osalta mataliksi. Samoin ratkaisussa jää rakennuksen energiatehokkuus uudisrakentamista heikommaksi muutostyön ulkopuolelle jäävien rakenteiden osalta, kuten esim. alapohjarakenteet. Vaihtoehdossa rakennetaan laajennuksina uudet vaateaulat liittymäkohtiin. Muutostyössä tulisi pyrkiä olemassa olevien rakennusrunkojen puitteissa uuden opetussuunnitelman mukaisiin tilaratkaisuihin ja oppimisympäristöihin. Vaihtoehdon toteuttaminen edellyttää väistötiloja.

4 Sivu 4/20 2. Nykyisen rakennuksen osittainen purku ja jäävien osien saneeraus kuten vaihtoehdossa 1. Tässä vaihtoehdossa jätetään jäljelle lähinnä uudempia osia, joiden osalta muutos- ja saneerausalat tulevat olemaan huomattavasti vaihtoehto 1;stä pienemmät. Vanhempaan osaa jää ainoastaan liikuntasali sekä viereiset nykyiset esikoulutilat. Näiltä osin perusparantamisen korjausaste on korkeampi. Vaihtoehdossa voidaan päästä tehokkaalla tilasuunnittelulla vaihtoehto 1;stä pienempään kokonaisneliömäärään. Eikä väistötiloja tarvita kuin ulkoliikuntapaikkojen sekä mahdollisesti teknisen työn, oppilashuollon ja esiopetuksen osalta. Ratkaisussa uuden opetussuunnitelman mukaisten tilojen rakentaminen on vaihtoehtoa 1 helpompaa, koska uudisrakennusosalla ei ole olemassa olevan rakennuksen rajoitteita. Lämmönjakohuone sijaitsee purettavaksi esitetyllä alueella, joten koko kiinteistön lämpötekniikka on tarkasteltava suunnittelun yhteydessä uudelleen.

5 Sivu 5/20 Edellytykset vaihtoehdoille Rakentaminen ja laajentaminen on kaavoituksellisesti ja rakennusoikeudellisesti mahdollista nykyiselle tontille. Hankesuunnitelman mukaiset tilaohjelmat laaditaan yhteistyössä käyttäjien kanssa. Laadinnassa huomioidaan annettavat taloudelliset reunaehdot. Laskelmien perusteena olevina oppilasmääränä hankkeen ennakoituun valmistumisaikaan v 2020 on käytetty; Esiopetus 32 oppilasta Luokat oppilasta Luokat oppilasta Lukio 51 oppilasta Liitteenä Oppilasmääräennustekaavio / henkilöstön tilatarveselvitys vuosille Esiopetuksen osalta lähtötietona on, että esiopetus Kiipolassa loppuu ja esiopetus keskitetään Kirjolan koulun yhteyteen. Molemmissa vaihtoehdoissa tulee olemassa olevissa säilytettäviksi tarkoitetuissa tiloissa tehtäväksi muutos- ja kunnostustöitä. Samoin tulee saneerattavaksi aiotun sali-/teknisen työn käsittävän rakennusosan osalta tehdä täydentäviä kuntotutkimuksia ja niiden edellyttämät toimet huomioidaan perusparantamisen tasoa määriteltäessä. Lisäksi molemmissa vaihtoehdoissa laajennetaan olemassa olevaa teknisen työn osaa, sekä rakennetaan vanhalle osalle kengättömyyden vaatimat vaateaulat sisäänkäyntien yhteyteen. Esitys valittavasta vaihtoehdosta: Tehtyjen selvitysten perusteella esitetään vaihtoehtoa 2 jatkosuunnittelun ja toteutuksen pohjaksi. Toteutusvaihtoehtojen vertailu löytyy hankesuunnitelman kohdasta 7.2. Tässä suunnitelmassa jatkotarkastelu keskittyy valitun vaihtoehdon tutkimiseen ja kehittämiseen suunnittelukilpailutuksen ja toteutuksen pohjaksi.

6 Sivu 6/20 Sisällysluettelo: 1 YHDYSHENKILÖT JA KÄYTETYT ASIANTUNTIJAT TOIMINNAN KUVAUS Kuvaus tilaajan toiminnasta Toiminta Henkilökunta Nykyiset toimitilat ja niiden puutteet Tilojen käyttö PERUSTELUT HUONETILAOHJELMALLE Tilojen yhteiset perustelut Tilaryhmä x... Tilaryhmä...x HUONETILAOHJELMA Huonetilaohjelman kuvaus Tilaluettelo ja tilavaatimukset Erityiset tilakohtaiset vaatimukset Järjestelmävaatimukset Tilojen väliset yhteysvaatimukset SELVITYS RAKENNUSPAIKASTA Tontti Tonttialueen käyttösuunnitelma Maaperätutkimus Rakennuspaikasta aiheutuvat erityisvaatimukset Tontin hallintaoikeus ja rakennusluvan edellytykset TOTEUTTAMISAIKATAULU HANKEVAIHTOEHTOJEN VERTAILU Rakenteelliset vaihtoehdot ja rakennustapakriteerit 18 8 PERUSTAMISKUSTANNUKSET JA NIIDEN RAHOITUS Perustamiskustannukset Perustamiskustannukset yhteensä ja niiden rahoitus KÄYTÖN AIKAISET KUSTANNUKSET Rakennuksen ylläpitokustannukset... 20

7 Sivu 7/20 Liitteet Liite 1: Huonetilaohjelma Liite 2: Pohjapiirustukset, lähtötilanne Liite 3: Asemapiirustus, lähtötilanne Liite 4: Oppilasmäärä ennuste Liite 5: Kuntotutkimus Liite 6: Tonttikartta ja kaavaote

8 Sivu 8/20 1. YHDYSHENKILÖT Tilaaja / Rakennuttaja: Parikkalan kunta, tekniset palvelut vs.rakentamispäällikkö Heikki Määttänen Harjukuja 6, Parikkala * puhelin * heikki.maattanen@parikkala.fi Käyttäjät Kirjolan Koulu, rehtori Sarri Aalto Kirjolankatu 5, Parikkala * puhelin: * sarri.aalto@edu.parikkala.fi ULKOPUOLISET ASIANTUNTIJAT Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Heimo Varis Oy Tulliportinkatu Savonlinna * Heimo Varis (heimo@arkvaris.com) * puhelin: * Jarkko Valjus (jarkko@arkvaljus.fi) * puhelin: Kuntotutkimukset: Sisäilmatalo Kärki Oy * Jussi Mertanen (jussi.mertanen@sisailmatalo.fi) * puhelin:

9 Sivu 9/20 2. TOIMINNAN KUVAUS 2.1 Kuvaus tilaajan toiminnasta Kirjolan koulukeskus on perusopetuksen koulu luokka-asteille 1-9. Lisäksi rakennuksessa toimii yksisarjainen lukio ja esiopetus. Oppilasmäärä on 337 oppilasta v Koulu on toiminut samalla paikalla v 1960-luvulta lähtien. Rakennukseen on tehty osittaisia muutos- ja perusparannustöitä vuosina ja Laajennusosat tehty vuosina ja Koulutoiminnan lisäksi tilat ovat kansalaisopiston, musiikkiopiston, yhdistyksien, seurojen ja yksityisten vuokraamassa iltakäytössä. Oppilasmäärä koostuu: Esiopetuksen tiloista, 1-2 sarjainen jako - 2 ryhmää, 32 oppilasta 1-6 luokkien perusopetuksen tiloista, 1-2 sarjainen jako - 9 ryhmää, 150 oppilasta 7-9 luokkien perusopetuksen tiloista, 2 sarjainen jako - 6 ryhmää, 104 oppilasta Lukioluokkien opetuksen tiloista, 1 sarjainen jako - 3 ryhmää, 51 oppilasta Jatkossa oppilasmäärä tulee ennusteiden mukaan pysymään jotakuinkin samana. Oppilasmäärissä ei ole huomioitu mahdollisia muutoksia sivukoulujen osalta.

10 Sivu 10/ Toiminta Toiminta on esiopetuksesta perusopetuksen 9. luokkaan tapahtuva opetustoiminta, sekä lukio-opetus. Rakentaminen toteutetaan mukautetulla solumallilla, hybridinä, jossa otetaan käyttöön solumallin toiminnallisia etuja, mm keskittämällä taito- ja taideaineet, luonnontiede, erityisopetus, esikoulu ja alkuopetus. Suunnitelmassa pitäydytään kuitenkin osittain hyväksi koettuihin ja toimiviin tilallisiin ratkaisuihin, joissa huomioidaan muunneltavuus taloudellisten realiteettien rajoissa. Toiminnat jaotellaan nuoremman oppilasaineksen osalta tilallisesti siten, että esi- ja alkuopetusluokat muodostavat oman tiiviin yhteistoiminnallisia opetusmenetelmiä suosivan kokonaisuuden. Toiminnassa pyritään ottamaan käyttöön hyviä käytäntöjä päiväkotimaailmasta, esimerkiksi aamupiiri tai joustava ryhmittely. Lapset tulevat toimimaan osittain sekaryhmissä ikäkauteensa nähden. Pääosa toiminnasta tapahtuu kuitenkin ikäryhmissä ja luokkaryhmissä, jolloin tarvitaan erikokoisille oppilasryhmille suunnattuja tiloja tai tiloja, joita voidaan muuntaa erikokoisille oppilasryhmille soveltuviksi. Esi- ja alkuopetuksen oppilasmäärä tulevaisuudessa on noin 90. Toimintaan liittyy tiiviisti alkuopetusikäisille suunnattu kerhomuotoinen iltapäivähoitotoiminta, jotka asettavat vaatimuksia myös piha-alueille. Pyrkimyksenä on että olemassa olevat tilat saneerataan / laajennetaan uudisrakentamalla terveelliseksi ja uutta opetussuunnitelmaa paremmin vastaaviksi tiloiksi. Tavoitteena on muodostaa yhteisiä sekä muunneltavia tiloja siten että tiloista muodostuu alkuopetukselle yhtenäinen kokonaisuus. 1-2 sarjaisen 3-6 -luokkien toiminta muuttuu opetussuunnitelman mukaan hieman akateemisemmaksi uusien opetettavien aineiden tullessa mukaan, mutta sielläkin opetusmenetelmät voivat olla yhteistoiminnallisia ja tarvitsevat erikokoisia tiloja toiminnalleen. Käytössä tulee olemaan samoja yhteisiä tiloja, jotka varataan käyttöön työsuunnitelmassa. Lisäksi tarvitaan muutamia pieniä eriyttämistiloja jotka ovat visuaalisesti rajattuja muihin tiloihin nähden. Tiloja kokoaviksi yhteistiloiksi pyritään luomaan koko koulurakennuksen osalta opinauloiksi työnimellä nimettyjä tiloja joista opetustilat avautuvat omiksi osastoikseen. Suurempana kokonaisuutena muodostetaan koko koulun yhteinen kokoava korkeatilakokonaisuus. Tässä pääkokoontumistilana toimivassa aula / suuroppimisympäristössä, työnimellä opintori, tulee sijaitsemaan myös uudet ruokailutilat sekä kerroksessa henkilöstö ja oppilashuollon tilat (omana tilanaan).

11 Sivu 11/20 Yhtenä tilakokonaisuutena tulee olemaan tieteenopetus, jossa sijaitsevat myös näiden oppiaineiden vaatimat varastotilat. Uuden keskustilan (opintorin) yhteyteen rakennetaan sormimallina tai jaokkeina purettavia aineopetuksen tiloja, joissa kyetään toteuttamaan muunneltavuutta saneerausosia helpommin. Olemassa olevat aiempi laajennusosa sekä liikunta- / juhlasali -rakennusosa siinä kiinteästi olevine muine tiloineen kuten teknisen työn tilat integroidaan laajennusosaan sisäyhteydellä. Teknisen työn tiloja laajennetaan muuttuneen opetuksen ja välineistön edellyttämässä laajuudessa. Rakennusosan toiseen kerrokseen saneerataan kuvaamataidon ja pehmeiden materiaalien opetustilat, jonka jälkeen rakennusosa muodostaa kädentaidoista ja taideaineista koostuvan kokonaisuuden. Tilojen vaatimat lisävarastotilat voidaan saneerata esim. 1.kerroksen tarpeettomaksi jäävistä yleisö wc-tiloista. Kotitaloudelle rakennetaan opetustilat lähelle uutta opintoria. Kaikki perusopetuksen luokkatilat varustetaan koko koulua kattavan langattoman verkon lisäksi myös tarpeellisin siirrettävin interaktiivisin näytöin. Tiloihin tehdään myös suuria magneettipintaisia tussitaulupintoja. Tussitauluja tulee muihinkin tiloihin, jotta ne toimivat tarvittaessa oppimisympäristönä. Lisäksi koko rakennukseen tehdään info-näyttö järjestelmä sisäistä viestintää varten. Molemmissa vaihtoehdoissa joudutaan tekemään koulukeskuksen vanhoissa säilyvissä osissa muutos- ja parannustyöt. Uusimman säilyvän laajennusosan osalta työt rajoittuvat kengättömyydestä johtuviin muutoksiin sisäänkäynnissä ja aulatiloissa, sekä 2. kerroksen opettajain- ja hallinnontilojen selvityksessä osoitettuihin tilajärjestelyihin ja -muutoksiin. Sali- / teknisentyön siiven osalta, muutokset koskevat 1.kerroksen yleisö wc-tilojen muutosta taito- ja taideaineiden varastotiloiksi, sekä 2. kerroksen tilojen muutosta kuvaamataidon ja pehmeiden materiaalien käsityön tiloiksi. Edellä mainitun rakennusosan kellarin pääosin varastokäytössä olevat tilat kunnostetaan edelleen koulun varastotiloiksi, edellytyksenä on toimivan kulkuyhteyden saaminen. Näihin ikkunattomiin tiloihin ei rakenneta työ- eikä sosiaalitiloja. Piha-alueet muutetaan uutta tilannetta vastaaviksi koko alueen liikennejärjestelyineen. Suunnittelussa huomioidaan liikunta-(kaukalo ja pallokenttä), paikoitus-, piha- ja leikkialueiden tarpeet ja toiminnat uudelleen järjesteltyinä. Esi- ja alkuopetukselle tulee varata oma alueensa. Pihavarustuksessa käytetään osin olemassa olevia siirrettäviä välineitä, lisäksi hankitaan ja sijoitetaan uusina kaksi monitoimipeliareenaa. ks. kohta 5.2

12 Sivu 12/20 Väestönsuojien osalta tulee jatkosuunnittelussa tutkia vaatimukset ja tarpeet yhdessä pelastusviranomaisten kanssa. Nykyinen suoja on rakennettu 190;lle henkilölle. Lisäsuojan rakentamisvelvoitteen laajuus tulee määrittää jatkosuunnittelun alussa yhdessä pelastusviranomaisten kanssa, huomioiden mahdollisesti perusteltavat huojennukset. Väestösuojatilat suunnitellaan huomioiden niiden tehokas hyödyntäminen esim. nuorisotilana. Viereistä Parikkalahallia koulu käyttää liikunnan opetuksessa. Rakennuksessa oleva luokkahuone tukee liikunnan teoriaosissa liikuntahallissa tapahtuvia toimintoja ja mahdollisesti toimii myös terveystiedon opetuksessa. Luokkatila palvelee myös mm. kansalaisopiston päiväryhmien ja perhekahvilan tarpeita. 2.3 Tilaohjelman perusteena olevat tilat ja sijoittuminen rakennusosiin. Tarkempi erottelu huonetilaohjelmassa neliötietoineen. 1. yhtenäinen peruskoulu Parikkalassa oppilashuolto (tilat sijoitetaan uudisrakennusosaan) o 1 lääkärin/ terveydenhoitajan huone o 1 kuraattorin tila o 1 lepohuone / psykologin tila o 1 yhteinen odotustila o 1 wc oppilaskäyttöön Toimisto ja henkilöstötilat on pääosin olemassa uusimmassa laajennusosassa. Tiloissa tehdään osin toiminnallisia ja tilallisia muutoksia. Lisäksi saneerataan tilavampi neuvotteluhuone erottamalla tila nykyisistä opettajainhuoneen tiloista. Nykyinen neuvotteluhuone voidaan muuttaa esim. tietotekniikkahenkilön tukikohdaksi o rehtorin työhuone o toimisto, koulusihteerin työhuone, kanslia o arkisto o henkilöstöhuone tauko/lepotila o keittiö o työskentelytilat o neuvottelutila o kopiohuone o sosiaalitilat, wc, suihku, pukuhuoneet o työhuone opinto-ohjaajalle Ruoka- ja puhtauspalveluiden henkilöstön sosiaalitilat huomioidaan joko opettajainhuoneen yhteydessä tai mikäli tila ei riitä, toteutetaan ne uudisrakennusosaan.

13 Sivu 13/20 Esiopetus o 2 ryhmätilaa, sijoitetaan olemassa olevaan uusimpaan olemassa olevaan laajennusosaan, edellyttää kura- / kenkäeteisen rakentamisen Luokkatilat 1-6 luokat o 9 luokkatilaa, sijoittuminen seuraavasti; o alaluokat, yhteensä 5 luokkatilaa sijoitetaan olemassa olevaan uusimpaan laajennusosaan, edellyttää eteisen rakentamisen o yläluokat, yhteensä 4 luokkatilaa rakennetaan uudisrakennusosaan. Erityisopetus (tilat rakennetaan uudisrakennusosaan) o 4 pienryhmätilaa o 1 suurempi tukiluokkatila Kädentaito- ja taideaineluokkatilat (sijoitetaan vanhaan saneerattavaan osaan) o kuvataide (2.kerros) o käsityö 1 (kovat materiaalit), edellyttää laajennusosan rakentamisen o käsityö 2 (pehmeät materiaalit, 2.kerros) o 1. kerroksen yleisö wc tilat saneerataan taide ja taitoaineiden varastotiloiksi Aineluokkatilat (tilat rakennetaan uudisrakennusosaan) o musiikki o maantiede / biologia ja varasto o kotitalous o fysiikka / kemia / matematiikka ja varastot (yht. 3kpl) o historia /yhteiskuntaoppi o äidinkieli o psykologia/uskonto/elämänkatsomustieto o kieliluokat (en, ru, sa) (yht. 3 kpl) Erityiset opetustilat o auditorio (uusimmassa olemassa olevassa laajennusosassa) o mediateekki (yo-kirjoitukset, sähköinen oppimisympäristö -rakennetaan uudisrakennusosaan) Liikuntatilat o Olemassa olevassa vanhassa osassa aputiloineen sekä Parikkalahalli. Keittiötilat (tilat rakennetaan uudisrakennusosaan) o keittiö (tilojen mitoitus valmistuskeittiön mukaan, laitteiden mitoitus päätetään erikseen) o monitoimitila joka toimii myös ruokalana Muut tilat (tilat rakennetaan uudisrakennusosaan) o nuorisotila, joka soveltuu kansalaisopiston käyttöön (mahdollisesti väestösuojaan) o oppilaskunnan tilat (mahdollisesti väestösuojaan) o kenkä ja vaateaulat o keskusvarasto aulat (osin opetustiloina) / yhteistila, rauhallisia soppeja keskittymisrauhaa vaativiin tarpeisiin Lisäksi muut; wc-, tekniset-, siivous- ja varastotilat.

14 Sivu 14/ Nykyiset toimitilat ja niiden puutteet Koulukiinteistössä on käytössä kunnan omistamia tiloja noin m 2, lisäksi Parikkalahallin tiloja käytetään liikunnan opetuksessa ja siellä olevaa luokkatilaa väistötilana. Nykyisen koulurakennuksen ikä ilman suurempia peruskorjauksia ja tehdyt rakenteelliset ja ilmastointiratkaisut selittävät useimmat puutteet. Rakennuksen talotekniikka on tullut käyttöikänsä päähän. Käyttötalous ja hiilineutraaliuden tavoittelu edellyttävät parempaa energiatehokkuutta joihin ei nykyisellä tekniikalla ja rakennusrungolla päästä. Uusi opetussuunnitelma edellyttää tiloilta erilaisia käyttömahdollisuuksia ja toimintojen ja ikäryhmien osalta keskittämistä opetuksellisten ja resurssien käytön osalta, joihin pääseminen nykyisten rakennusmassojen puitteissa on hankalaa. Yhtenä epäkohtana on kouluturvallisuuden kohdalla uudet turvallisuusohjeet jotka poikkeavat siitä miten tilat ovat alun perin rakennettu. Nykyiset tilat olemassa olevista piirustuksista: Purettava luokkasiipi Bruttoala n m 2 Säilyvä aiempi laajennusosa Bruttoala n m 2 Säilyvä salisiipi Bruttoala n m 2 Säilyvät rakennusosat yhteensä Bruttoala n m 2 Puutteet: Opetus- ja oppilashuollontilat. Tilat eivät vastaa kooltaan, lukumäärältään ja toiminnoiltaan, eikä pedagogiselta kannalta nykyvaatimuksia, eikä oppilas-/ henkilöstömääriä. Kiinteistön ilmavaihtotekniikka ja laitteisto on osittain vanhentunut, lämmön talteenottojärjestelmiä puuttuu, ilmastoinnin säätövaraa ei ole ja ilma ei vaihdu nykyisten vaatimusten mukaisesti. Sisäilman laatu on huono myös virheellisistä rakenteista johtuen. Lämmitysjärjestelmän säätäminen siten, että kaikissa tiloissa olisi likimain tasainen lämpötila, on vaikeaa. Yläpohjan ja ulkoseinien lämpöeristeet ovat vanhemmilla osilla heikot ja siten energiahukka on suuri.

15 Sivu 15/20 Ikkunat ovat pääosin kaksilasisia ja ikkunapinta-alaa rakennuksen seinäpinnasta on suhteellisen paljon. Seinien ja kattojen akustoinnit ovat osittain puutteellisia Sisäilman laatu ja rakenteelliset emissiot. Osa koulun oppilaista ja henkilökunnasta on jo nyt jouduttu sijoittamaan uudelleen oireilujen vuoksi Opettajien ja muun henkilökunnan sosiaaliset tilat ovat puutteelliset ja niitä ei ole riittävästi. Turvallisuus on puutteellinen, ei vastaa nykyajan vaatimuksia. Esimerkiksi joissakin luokkatiloissa on vain yksi poistumistie. 2.5 Tilojen käyttö Perusopetuksen ja lukion osalta tiloja käytetään nyt ja tulevaisuudessa - arkisin klo iltapäivätoiminta arkisin klo saakka. Liikuntatiloja vuokrataan koulun oman toiminnan jälkeen iltakäyttäjille, joten ne ovat käytössä nyt ja tulevaisuudessa arkisin klo ja lauantaisin sekä sunnuntaisin ympäri vuoden. 3. PERUSTELUT HUONETILAOHJELMALLE 3.1 Tilojen yhteiset perustelut Edellä kuvatusta toiminnasta ja nykyisistä toimitiloja koskevista tiedoista ilmenee, että uusien, muunnettujen ja riittävien toimitilojen saaminen on välttämätöntä, jotta Kirjolan koulun koulutoiminta voi hoitaa sille uskotut tehtävät. 4. HUONETILAOHJELMA 4.1 Huonetilaohjelman kuvaus Huonetilaohjelman erittely liitteissä neliömäärineen 4.2 Erityiset tilakohtaiset vaatimukset Tilojen tulee olla esteettömät. Tilojen akustiseen laatuun, valaistukseen ja äänimaailmaan / -eristykseen sekä visuaaliseen ilmeeseen tulee kiinnittää eritystä huomiota. Tilojen tulee olla monikäyttöisiä ja muunneltavia.

16 Sivu 16/ Järjestelmävaatimukset Erityisiä järjestelmävaatimuksia ovat esim. ilmanvaihdon äänitasovaatimus, puhelin-, antenni/kaapeli-tv-, paloilmoitus-, rikosilmoitus-, paniikkikuulutusäänentoisto - ja kulunvalvontajärjestelmät. 4.4 Tilojen väliset yhteysvaatimukset Tilojen tulee olla helposti kuljettavissa myös tiloista toisiin, yhteydet ulos pihaalueille myös tilaryhmäkohtaisina. 5. SELVITYS RAKENNUSPAIKASTA 5.1 Tontti Kunnan omistuksessa oleva tontti sijaitsee Parikkalan keskustaajamassa. Tontille on mahdollista rakentaa asemakaavan ja rakennusoikeuden puolesta esitetyt laajennukset. Laajennuksen huonetilaohjelman mukainen tavoiteala on n hum 2. Josta muodostuva bruttoala on n m 2. Tilaohjelman mukaiset tilat on mahdollista rakentaa tontille. Tontti on sopiva kyseiseen käyttötarkoitukseen. Tontin kaavamerkintä YO II, e= 0.4. Tonttikartta kaavamääräyksineen liitteenä. 5.2 Tonttialueen käyttösuunnitelma Laajennusosat voidaan rakentaa vapaasti tontille. Laajennusosat sijoittuvat tontin rakentamattomille osille Piha-alueiden ja kulkuteiden suunnittelussa tulee huomioida koko alueen liikenteen turvallisuus sekä koulun pihan iltakäyttömahdollisuus. Samoin tulee tontin suunnittelussa huomioida liikunta- (kaukalo ja pallokenttä) ja välituntialuepaikat sekä parkkialueet. Kaukalon sijoittamista viereiselle tontille voi harkita, mikäli sijoittaminen muutoin ei onnistu, ratkaisussa on huomioitava toiminnalliset ja liikenteelliset seikat. Jatkosuunnittelussa tulee tehdä kokonaissuunnitelma liittymistä, huoltoteistä, paikoitus- ja piha-alueista siten että ne täyttävät uudessa tilanteessa koulun toiminnalliset tarpeet huomioiden erityisesti turvallisuusnäkökohdat.

17 Sivu 17/ Maaperätutkimus Tontti on soveltuva normaalirakentamiselle, eikä tontilla ole tiedossa saastuneita maa-aineksia. Maapohjana on yleisesti soraharju. Alueelle on tehty maaperätutkimuksia, mutta tutkimuksia on täydennettävä hankkeen suunnittelun edetessä. 5.4 Rakennuspaikasta aiheutuvat erityisvaatimukset Erityisvaatimuksia ei ole. 5.5 Tontin hallintaoikeus ja rakennusluvan edellytykset Tontti on kunnan eikä kaavallista estettä rakennusluvan saamiselle ole. 6. TOTEUTTAMISAIKATAULU Hankkeen toteuttamista pidetään varsin kiireellisenä, koska kiinteistössä on sisäilmaongelmia. Huolellisen suunnittelun tai turvallisen rakentamisen edellyttämästä ajasta ei kuitenkaan tingitä. Nykyisiä luokkatiloja voidaan käyttää pääsääntöisesti rakennusaikaisina väistötiloina. Saneerausosien osalta on mahdollista toteuttaa ne erillisenä hankkeena, ennen laajennusosaa, tai ainakin siten että työt näiltä osin rajoittuisivat pääsääntöisesti koulun loma-aikoihin. Korjaus- ja muutostöiden kohteeksi jäävistä säilytettävistä rakennusosista teetetään täydentäviä kuntotutkimuksia. Tarvittaessa hankesuunnitelmaa täydennetään / muokataan niistä saatavien tulosten perusteella. Rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää heti hankesuunnitelman hyväksymisen ja rahoituksen varmistumisen jälkeen. Rakennustyöt on mahdollista aloittaa aikaisintaan loppuvuodesta Rakennustyössä on huomioitava rakenteiden kuivumisen kannalta ja perusparannusosuuksien luontevan lukuvuoteen sovittamisen vuoksi riittävän pitkä toteutusaika, tällöin realistinen hankkeen kokonaisuuden valmistumisaika on kesällä Hankkeen toteuttamisaikataulusta laaditaan erillinen selvitys.

18 Sivu 18/20 7. HANKEVAIHTOEHTOJEN VERTAILU Vaihtoehtoja vertaillessa on huomioitava, että osa vertailukohdista ei ole suoraan taloudellisesti laskennallisia. Tästä johtuen tulee huomioida myös välilliset vaikutukset mm. kunnan vetovoimaisuuden osalta houkuteltaessa uusia asukkaita, elinvoimaa, kysyntää muille palveluille ja sitä kautta verotuloja. Tämä korostuu vaihtoehdossa 2, jossa uuden ja terveellisen oppimisympäristön luominen on helpompaa ja sitä kautta voidaan arvottaa sen vaikutusta kunnan vetovoimatekijänä. Vaihtoehto 1. on kustannuksiltaan lähellä vaihtoehtoa 2. Vaihtoehdossa jää rakennukseen parannustöistä huolimatta mahdollisia rakennusfysikaalisia uhkatekijöitä joita ei kaikkia voida poistaa saneeraamalla rakennus. Vaihtoehdossa 1 jää rakennuksen energia- ja käyttötalous uudisrakentamisvaihtoehtoa huomattavasti heikommaksi. Lisäkustannuksia vaihtoehdossa tuo tarvittavien väistötilojen hankkiminen rakennusaikaisesti. Lisäksi opetuksellisesti ei tiloja saada rakenteellisista syistä vastaamaan uuden opetussuunnitelman tavoitteita. Loppuyhteenvetona esitetään hankkeen ja suunnittelun eteenpäin viemistä tämän hankesuunnitelman ja vaihtoehdon 2 pohjalta Rakenteelliset vaihtoehdot ja rakennustapakriteerit Kohteen rakenneratkaisuista teetetään suunnittelutoimeksiantoon kuuluvana luonnossuunnitelmat siten, että perusratkaisumallien rinnalla tutkitaan täyspuuvaihtoehdon, ns. hirsikoulumallin, toteuttamisen edellytykset. Suunnitelmat tulee työstää sellaiseen tasoon, että vaihtoehtojen tekniset-, taloudelliset- ja toiminnalliset ominaisuudet ovat selkeästi vertailtavissa. Kunta tekee tämän esityksen pohjalta lopullisen päätöksen valittavasta rakenteellisesta toteutustavasta. Rakenneratkaisusta riippumatta keskeisenä rakennustapa kriteerinä toteutetaan kuivaketju -periaatetta. Kosteuden hallinnasta ja suojausvelvoitteista laaditaan pääsuunnitteluun liittyvänä erillinen suunnitelma / selostus.

19 Sivu 19/20 8. PERUSTAMISKUSTANNUKSET JA NIIDEN RAHOITUS 8.1 Perustamiskustannukset Tonttikustannukset Tontti on kunnan oma. Rakennuskustannukset Hankkeen rakennuskustannukset on arvioitu vuoden 2018 kesäkuun kustannustasossa. Kustannusvertailussa on käytetty toteutuneita hankkeita. Uudisrakentamisen osalta kustannukset ovat noin (alustava arvio) Saneerattavien tilojen osalta kustannukset ovat noin (alustava arvio, yksityiskohtaisempi tarkastelu edellyttää tarkemman kuntotutkimuksen tekemistä) Muut perustamiskustannukset Irtaimiston sekä toiminnan kojeiden ja laitteiden hankintabudjetti laaditaan tarvittaessa erikseen. Osa varusteista, kalusteista, laitteista ja koneista on tarkoitus siirtää nykyisistä tiloista uuteen rakennukseen. Näiden osalta koulu tekee erillisen selvityksen, jonka perusteella laaditaan yhdessä teknisen toimen kanssa luettelot huomioiden saavutettava kokonaistaloudellisuus. Tässä vertailussa tulee huomioida että saastuneista tiloista siirrettäessä kalustolle tulee suorittaa puhdistus ja osalle perusteellisempi desinfektointi esim. otsonointikonttia käyttäen. Irtaimiston hankintakustannus arvioidaan olevan noin Laitteiden hankintakustannus arvioidaan olevan noin Perustamiskustannukset yhteensä: Hankkeen perustamiskustannukset ovat kokonaisuudessaan seuraavat: Rakennuskustannukset (alustava arvio) Irtaimisto Toiminnan kojeet ja laitteet Yhteensä Perustamiskustannusten rahoitus Perustamiskustannuksien rahoitus esitetään kunnan taloussuunnitelman yhteydessä.

20 Sivu 20/20 9. KÄYTÖN AIKAISET KUSTANNUKSET 9.1 Rakennuksen ylläpitokustannukset Kirjolan koulun ja Parikkalan lukion kokonaiskustannukset tukipalveluineen (luvuissa ei mukana esiopetus) ovat vuoden 2017 tilinpäätöksessä ,57 Oppilaspaikkaa kohden ,16 / oppilas / vuosi. Tilinpäätöksen 2017 mukaan koulun tukipalvelut olivat noin euroa / vuosi, jakaantuen seuraavasti: -Puhtauspalvelut ja talonmiestyöt Palvelujen ostot Tarvikkeet, sähkö ja lämpö Vuokrat Muuttuneessa tilanteessa tukipalvelujen kustannussäästöä saadaan rakennuksen ylläpitokustannuksista. Sekä siivouksesta uusien pintojen ja tilojen selkeytymisen vuoksi Ruokapalveluiden kustannukset ovat kokonaisuutena jatkossakin jotakuinkin nykyisen suuruiset. Parikkalassa Kirjolan koulun suunnittelu- ja rakentamistoimikunta

HANKESUUNNITELMA HANKESUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki Hallituskatu Rovaniemi. Runko / ohje. xx.xx.20xx Sivu 1/10.

HANKESUUNNITELMA HANKESUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki Hallituskatu Rovaniemi. Runko / ohje. xx.xx.20xx Sivu 1/10. xx.xx.20xx Sivu 1/10 Tilaaja: Rovaniemen kaupunki Hallituskatu 7 96100 Rovaniemi Hanke: Runko / ohje HANKESUUNNITELMA Sivu 2/10 HANKESUUNNITELMA TIIVISTELMÄ n olennainen sisältö Rovaniemi xx.xx.20xx Sivu

Lisätiedot

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140)

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140) RT 12-11055 KH X0-00494 LVI 00-10483 SIT 12-610082 Hyötyala-käsitettä käytetään rakennushankkeissa, joissa tilan tarve hankesuunnitelmassa kirjataan tilaohjelmana. Hyötyala kuvaa tilaohjelmaan kuuluvien

Lisätiedot

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus 3 eri vaihtoehtoa VE1 koulun laajennus ja säilytettävien osien (2007-siipi ja liikuntasali) peruskorjaus VE2 koulun laajennus ja

Lisätiedot

LAAJUUS. LIIKUNTASALILAAJENNUKSEN JÄLKEEN Mitoitusoppilasmäärä (5)

LAAJUUS. LIIKUNTASALILAAJENNUKSEN JÄLKEEN Mitoitusoppilasmäärä (5) 1(5) SIPOONLAHDEN KOULUN LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖT HANKESUUNNITELMAN LIITE 4, TILAOHJELMA Nykytilanne Mitoittava oppilasmäärä 475 oppilasta 1-9 koulu, 475 oppilasta, rehtori + n. 30 opettajaa 5 koulunkäynnin-/aamu-

Lisätiedot

UUDISRAKENTAMINEN HANKESUUNNITELMA (ALUSTAVA) Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos Eerikinkatu Turku. Rymättylän paloasema (Naantali)

UUDISRAKENTAMINEN HANKESUUNNITELMA (ALUSTAVA) Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos Eerikinkatu Turku. Rymättylän paloasema (Naantali) (ALUSTAVA) 4.2.2019 Sivu 1/8 Tilaaja: Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos Eerikinkatu 35 20100 Turku Hanke: (Naantali) UUDISRAKENTAMINEN Sivu 2/8 RYMÄTTYLÄN PALOASEMA UUDISRAKENTAMINEN - uudisrakennushankkeen

Lisätiedot

RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 UUDISRAKENNUS. HANKESUUNNITELMA päivitetty Nykyinen liikuntahalli

RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 UUDISRAKENNUS. HANKESUUNNITELMA päivitetty Nykyinen liikuntahalli Nykyinen liikuntahalli RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 HANKESUUNNITELMA päivitetty 14.06.2016 JOENSUUN TILAKESKUS Länsikatu 15, rakennus 2 80100 Joensuu puh. (013) 267 7111 faksi

Lisätiedot

TILAOHJELMA Esiopetus, perusopetus ja lukiokoulutus

TILAOHJELMA Esiopetus, perusopetus ja lukiokoulutus 1(3 TILAOHJELMA Esiopetus, perusopetus ja lukiokoulutus Toiminnan järjestäjä Osoite Puhelin(vaihde Telekopionumero Yhteyshenkilö Sähköpostiosoite Puhelin Gsm Oppilaitos Osoite Hanke Yhteishanke Päivämäärä

Lisätiedot

TOIMISTOTILAT VARASTOINEEN JA TYÖTILAT SEKÄ HENKILÖKUNNAN TILAT Toimistotilat

TOIMISTOTILAT VARASTOINEEN JA TYÖTILAT SEKÄ HENKILÖKUNNAN TILAT Toimistotilat Vesalan alueen peruskoulu, huonetilaohjelma (tarveselvitys) Ilari Suomalainen 08.03.26.10.16 tarkennuksia Vesalan alueen peruskoulu huonetilaohjelma, Sivu 1/8 lähtökohta: - opetusvirasto luopuu Ruudin

Lisätiedot

NIKKILÄN SYDÄMEN LAAJENTAMINEN VAIHE 2 ARK-HOUSE ARKKITEHDIT OY

NIKKILÄN SYDÄMEN LAAJENTAMINEN VAIHE 2 ARK-HOUSE ARKKITEHDIT OY NIKKILÄN SYDÄMEN LAAJENTAMINEN VAIHE 2 ARK-HOUSE ARKKITEHDIT OY Nykytilanne Mitoittava oppilasmäärä 740 oppilasta 7-9 koulu, 740 oppilasta, 2 rehtoria, n.80 opettajaa Muu henkilökunta n.30 henkeä HANKESUUNNITELMAN

Lisätiedot

VIRTAIN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ

VIRTAIN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ VIRTAIN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ VALTUUSTOSEMINAARI 17.8.2017 Suunnittelutalo PPG Oy Työryhmä Hankesuunnitelman laatimiseen ovat osallistuneet: Rehtori Heikki Kangasluoma Rantatien koulu

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 Kv. 9.2.2015 / 10. Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat:

Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 Kv. 9.2.2015 / 10. Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat: Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 KIRKONKYLÄN KOULUN TILAVAIHTOEHDOT KUNNANHALLITUS 5.2.2015 Vaihtoehto VE 1 Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat: Rasilan päiväkoti

Lisätiedot

UUDISRAKENTAMINEN. HANKESUUNNITELMA Sivu 1/10. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos Eerikinkatu Turku. Kakskerran paloasema (Turku)

UUDISRAKENTAMINEN. HANKESUUNNITELMA Sivu 1/10. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos Eerikinkatu Turku. Kakskerran paloasema (Turku) 21.3.2017 Sivu 1/10 Tilaaja: Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos Eerikinkatu 35 20100 Turku Hanke: (Turku) UUDISRAKENTAMINEN Sivu 2/10 KAKSKERRAN PALOASEMA UUDISRAKENTAMINEN - uudisrakennushankkeen hankeohjelman

Lisätiedot

SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU

SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU UUDEN KOULURAKENNUKSEN TAUSTAT JA LÄHTÖKOHDAT Timo Juolevi rakennuttajapäällikkö 20.11.2018 PERUSKORJAUKSEN SELVITYS 10/2013-> Lähtötilanne Koulun sisäilma on koettu huonoksi

Lisätiedot

TÄYTETÄÄN AINOASTAAN SARAKE

TÄYTETÄÄN AINOASTAAN SARAKE Opetushallitus 2006 Liite TILANTARVESELVITYS TÄYTETÄÄN AINOASTAAN SARAKE 1) Nykyiset tilat KUNTA:Pyhäranta Mitoitusperuste (oppilasmäärä ja ryhmien määrä): KOULU Ihode vuosiluokat 1-6: 68 4 > 76 (5) vuosiluokat

Lisätiedot

KANNUKSEN KOULUKESKUS JUHANI VUORISEN KOULU, KANNUKSEN LUKIO PERUSKORJAUS HANKESUUNNITELMA

KANNUKSEN KOULUKESKUS JUHANI VUORISEN KOULU, KANNUKSEN LUKIO PERUSKORJAUS HANKESUUNNITELMA 1 KANNUKSEN KOULUKESKUS JUHANI VUORISEN KOULU, KANNUKSEN LUKIO PERUSKORJAUS HANKESUUNNITELMA 1.6.2016 Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 SELOSTUS HANKKEESTA 1.1 Hankesuunnitelman

Lisätiedot

KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS

KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS RUNONLAULAJANTIE 40 00420 HELSINKI Bruttoala 5410 Valmistunut 2009 KOULUN PÄÄSISÄÄNKÄYNTI KOHDE Koulu on rakennettu vuonna 1966 Etelä-Kaarelan Yhteiskouluksi. Rakennuksen

Lisätiedot

Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1

Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1 Tilakonsultit TM2 Oy Loviisan kaupunki 5.11.2015 Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1 Oppilasmäärät Koulun oppilasmäärä yhteensä 694 Alakoulu 200 Haddom 58 Tessjö 46 Yläkoulu 270

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu tiiviissä kaupunkirakenteessa Diplomityö, Saana Karala, Tarkastaja professori Ilmari Lahdelma, 16.12.2009. Asemapiirros 1:500

Yhtenäiskoulu tiiviissä kaupunkirakenteessa Diplomityö, Saana Karala, Tarkastaja professori Ilmari Lahdelma, 16.12.2009. Asemapiirros 1:500 +6.30 +7.00 +6.90 vaunusuoja Diplomityöni perustuu todelliseen suunnitteluhankkeeseen, jossa on pyritty löytämään raaisuja sijoittaa päiväkoti- ja koulutoiminta olemassa oleviin kiinteistöihin. Uudisrakentamisen

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA ISONNIITYN PÄIVÄKOTI MÄNTSÄLÄ HANKESUUNNITELMA 31.8.2015

MÄNTSÄLÄN KUNTA ISONNIITYN PÄIVÄKOTI MÄNTSÄLÄ HANKESUUNNITELMA 31.8.2015 ISONNIITYN PÄIVÄKOTI MÄNTSÄLÄ HANKESUUNNITELMA 31.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. PÄIVÄHOIDON JÄRJESTÄJÄ... 3 1.1 Päiväkoti... 3 1.2 Päivähoidon järjestäjä... 3 2. HANKESUUNNITELMAN LAATIJA JA YHDYSHENKILÖT...

Lisätiedot

YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ

YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ Vaikutus Vaihtoehto 2+ (7,4 milj.+0,8 milj. = 8,2 milj.) Vaihtoehto UUSI (9,8 milj.+0,6 milj. = 10,4 milj.) Perusopetuksen vl.

Lisätiedot

MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA

MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA 30.5.2017 13.6.2017 / Muutettu erityisvarusteltujen oppimistilojen hyötyala s.4 20.6.2017 / Lisätty tiedot väestönsuojasta ja teknisistä varauksista s.6 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio Kampus tulevaisuuden ajatuksia rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio 1 Uudistuksen aika 2 3 4 Opetussuunnitelma 2016- Laaja-alaiset kokonaisuudet - jatkuva kokonaisuus Monialaiset

Lisätiedot

Tilaohjelma 4.2.2014 Nikkilän sydän, 1 vaihe Luokkatilat: Aineluokat: Teorialuokat: Erityisopetus: Aulat ja käytävät Liikuntatilat Muut tilat:

Tilaohjelma 4.2.2014 Nikkilän sydän, 1 vaihe Luokkatilat: Aineluokat: Teorialuokat: Erityisopetus: Aulat ja käytävät Liikuntatilat Muut tilat: Liite 1 Tilaohjelma 4.2.2014 Nikkilän sydän, 1 vaihe Tilojen määrä hym2 (á) hym2 yhteensä Huom! Luokkatilat: Aineluokat: Musiikki 2 77,00 154 Tekstiilityö 2 92,50 185 Kuvataide 2 100,00 200 Fysiikka/kemia

Lisätiedot

KUSTANNUSSELVITYS. LOVISA SSC Loviisa ruotsinkielinen koulukeskus LOVIISA

KUSTANNUSSELVITYS. LOVISA SSC Loviisa ruotsinkielinen koulukeskus LOVIISA KUSTANNUSSELVITYS LOVISA SSC Loviisa ruotsinkielinen koulukeskus LOVIISA 28.11.2016 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 2 Dokumentin tiedot 2 Hankekuvaus 3 Lähtökohdat 3 Laskentaperusteet 4 Erillishinnat

Lisätiedot

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja)

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja) Joutsenon koulun hankesuunnitelma Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/746/10.03.02.01/2018 Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen

Lisätiedot

Esikoulun tilaratkaisu. Valtuuston iltakoulu Lukion auditorio

Esikoulun tilaratkaisu. Valtuuston iltakoulu Lukion auditorio Esikoulun tilaratkaisu Valtuuston iltakoulu 29.1.2018 Lukion auditorio Aikataulu 18.00 Tilaisuuden avaus 18.05 Alustus ja ryhmätöiden ohjeistus 18:35 Ryhmätyöt 19:20 Ryhmien esitykset ja keskustelu 20:30

Lisätiedot

Kosken koulukeskuksen hankesuunnitelman valmistelun tilannekatsaus

Kosken koulukeskuksen hankesuunnitelman valmistelun tilannekatsaus Kosken koulukeskuksen hankesuunnitelman valmistelun tilannekatsaus 10.10.2018 1 Kosken koulukeskuksen hankesuunnittelun tilannekatsaus 10.10.2018 - hankkeen kokonaisaikataulun esittely (Ari Lattu) - Hankesuunnitelman

Lisätiedot

SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014

SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014 SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014 Alustava aikataulu ( 9.1.2014 ) lähes kaikissa siirtokelpoisissa kouluissa ja parakeissa sama: 1) Lupakuvat jätetään rakennusvalvontaan n. 31.01.2014

Lisätiedot

L O V I I S A N K A U P U N K I SIJOITUKSEN VAIHTOEHTOTARKASTELU

L O V I I S A N K A U P U N K I SIJOITUKSEN VAIHTOEHTOTARKASTELU L O V I I S A N K A U P U N K I S U O M E N K I E L I N E N K O U L U K E S K U S SIJOITUKSEN VAIHTOEHTOTARKASTELU 28.4.2010 SIJOITUSVAIHTOEHTO A SUOMENKIELINEN KOULUKESKUS SIJOITUSVAIHTOEHTO B GENERALSHAGENS

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (5) 249 Teollisuuskatu 23-25:n muutos- ja perusparannustyön hankesuunnitelma päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä 29.1.2014 päivätyn Teollisuuskatu

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA/VÄLIRAPORTTI. Laukaan kunta, Tilapalvelu PL 6 41341 LAUKAA VUONTEEN ALUEKOULU. Tarvaalantie 22 41330 VIHTAVUORI

HANKESUUNNITELMA/VÄLIRAPORTTI. Laukaan kunta, Tilapalvelu PL 6 41341 LAUKAA VUONTEEN ALUEKOULU. Tarvaalantie 22 41330 VIHTAVUORI VUONTEEN ALUEKOULU HANKESUUNNITELMA/VÄLIRAPORTTI PVM 14.10.2014 Sivu 1/13 Tilaaja: Laukaan kunta, Tilapalvelu PL 6 41341 LAUKAA Hanke: VUONTEEN ALUEKOULU Tarvaalantie 22 41330 VIHTAVUORI Gummeruksenkatu

Lisätiedot

PERUSTAMISKUSTANNUKSET, KORJAUS - PÄÄRYHMITTÄIN

PERUSTAMISKUSTANNUKSET, KORJAUS - PÄÄRYHMITTÄIN Sivu 1/2 12273 D-osa Masalan koulu Paikkakunta: Laajuus: Hankekoko: 396 m2, 451 brm2, 1 739 rm3 446 brm2 Jakaja: 396 m2 PERUSTAMISKUSTANNUKSET, KORJAUS - PÄÄRYHMITTÄIN Talo 80 -nimikkeistö /m2 % B1 Rakennuttajan

Lisätiedot

Parikkalan kunta Pöytäkirja nro 16/2019

Parikkalan kunta Pöytäkirja nro 16/2019 Pöytäkirja nro 16/2019 Kirjolan kouluhanke 2020, suunnittelutoimikunta Sivu 56 Kokousaika Tiistai 25.6.2019 klo 11.00-13.00 Kokouspaikka Kunnanhallituksen huone Saapuvilla olleet jäsenet (ja merkintä siitä,

Lisätiedot

TILALUETTELO, UUDISHINTA

TILALUETTELO, UUDISHINTA 27.6.2014 Sivu 1/5 Mika Sutinen Lappeenrannan kaupunki Hanke: 2014 12 Pontuksen päiväkoti-koulu, karsittu 24.6.14 sovitusti Muukontie Vaihe: Hankesuunnittelu Paikkakunta: Lappeenranta Haahtela-ind.: 75,0

Lisätiedot

Yleisötilaisuus 2.12.2013 - Porlammin koulukeskus

Yleisötilaisuus 2.12.2013 - Porlammin koulukeskus Yleisötilaisuus 2.12.2013 - Porlammin koulukeskus Miten asioissa edetty Kattopalkista löydetty ongelmia alkukesästä 2013 Kuntotutkimus valmistunut 27.8.2013 Raportti lähetetty terveydensuojelulle 27.8.2013

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA Sivu 1/12. Tilaaja: Tilaliikelaitos Ylipoistonkatu 27a Hanke: Kakskerran koulu UUDISRAKENTAMINEN

HANKESUUNNITELMA Sivu 1/12. Tilaaja: Tilaliikelaitos Ylipoistonkatu 27a Hanke: Kakskerran koulu UUDISRAKENTAMINEN 25.2.2011 Sivu 1/12 ML Tilaaja: Tilaliikelaitos Ylipoistonkatu 27a 20100 Hanke: Kakskerran koulu UUDISRAKENTAMINEN Sivu 2/12 KAKSKERRAN KOULU UUDISRAKENTAMINEN Kiinteistölautakunta päätti 26.11.2008 lähettää

Lisätiedot

Kantavan alapohjan osuus % Paalutussyvyys Rakennuksen lisäkustannukset. Hissit Asuntohissit kpl Kerrosluku 0 krs. Henkilöhissit 1 kpl Kerrosluku 2 krs

Kantavan alapohjan osuus % Paalutussyvyys Rakennuksen lisäkustannukset. Hissit Asuntohissit kpl Kerrosluku 0 krs. Henkilöhissit 1 kpl Kerrosluku 2 krs 13.10.2011 Sivu 1/2 Heikki Peltonen HP Crea Oy Hanke: 201147 1 Hirvaskankaan koulu ja päiväkoti Vaihe: Tilaohjelma 10/2011 Paikkakunta: Jyväskylään rajoittuvat ymp.kunnat Haahtela-ind.: 72,0 / 1.2011 Hintataso:

Lisätiedot

UUDISRAKENTAMINEN HANKESUUNNITELMA. Orimattilan kaupunki, tilapalvelu Pl 46 16301 Orimattila. Myllylän koulun laajennus. 10.11.

UUDISRAKENTAMINEN HANKESUUNNITELMA. Orimattilan kaupunki, tilapalvelu Pl 46 16301 Orimattila. Myllylän koulun laajennus. 10.11. 10.11.2015 Sivu 1/17 Projektinumero: 00031 Tilaaja: Orimattilan kaupunki, tilapalvelu Pl 46 16301 Orimattila Hanke: Myllylän koulun laajennus UUDISRAKENTAMINEN (Rakennuttajatehtävät) (Jakeluosoite), 00000

Lisätiedot

KATEDRALSKOLAN, PERUSKORJAUS

KATEDRALSKOLAN, PERUSKORJAUS 2.2.2015 Sivu 1/4 JA Tilaaja: PL 11 20101 Turku Hanke: Katedralskolan, peruskorjaus Osoite: Itäinen Rantakatu 2 / Vanha Suurtori 1, 20100 Turku KATEDRALSKOLAN, PERUSKORJAUS Suurtorin rakennuksiin kuuluvan

Lisätiedot

STRATEGIENEN KIINTEISTÖSELVITYS, Liite 4 Viitesuunnitelmat, vaihtoehdot A - D

STRATEGIENEN KIINTEISTÖSELVITYS, Liite 4 Viitesuunnitelmat, vaihtoehdot A - D 0 m m 0 m 8 m 00 m 8 m 86 m 8 m 6 m m 6 m : 80 m m m : 0 m : 668 m : 0 m 6 :6 68 m :0 86 m : m 0 6 0 8 6 6 6 :86 66 m, 8 6 6 6 0 6 0 0 8 8 8 80 0 6 0 8 8 8 0 6 8:: 8::8 : Golfkenttä, 6,,6 Saksa 6 8,,,,0,,,,0,,

Lisätiedot

GRANKULLA SVENSKA SAMSKOLA MEDIATEEKKI LUONNOSVAIHTOEHTO B ALUSTAVA 13.8.2012

GRANKULLA SVENSKA SAMSKOLA MEDIATEEKKI LUONNOSVAIHTOEHTO B ALUSTAVA 13.8.2012 GRANKULLA SVENSKA SAMSKOLA LUONNOSVAIHTOEHTO B ALUSTAVA 13.8.2012 Näkymä lukion mediateekin sisäänkäynnistä GRANKULLA SVENSKA SAMSKOLA, VAIHTOEHTO B Lukion mediateekille rakennetaan uudisrakennusosa E-

Lisätiedot

Sammontalo viitetilaohjelma. Sammontalo. Päiväkoti 1618

Sammontalo viitetilaohjelma. Sammontalo. Päiväkoti 1618 Sammontalo viitetilaohjelma Päiväkoti, 228 lasta, 11 ryhmää Esiopetus, 120 oppilasta, 6 ryhmää Peruskoulu 1. 9. luokka, 1000 oppilasta, joista 50 ERLO ja 30 PEVA Kirjasto, 32 000 nidettä Nuorisotoimi,

Lisätiedot

KASTELLIN MONITOIMITALON KUMPPANUUSMALLIN KILPAILUTUS. Tilaohjelma

KASTELLIN MONITOIMITALON KUMPPANUUSMALLIN KILPAILUTUS. Tilaohjelma KASTELLIN MONITOIMITALON KUMPPANUUSMALLIN KILPAILUTUS B3 ohjelma Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy Kastellin monitoimitalo Huoneluettelo Luonnos 19.4.2011 Peruskoulu 1-2 Luokat 3-6 Luokat 7-9

Lisätiedot

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun Kauppiaskadun koulurakennus peruskorjataan kesäkuun 2018 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Vuosiluokkien

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 22 03.05.2016 Sivistyslautakunta 29 30.05.2016 KOULUKESKUKSEN D-OSASSA ANNETTAVAN OPETUKSEN SIIRTYMINEN VÄISTÖTILOIHIN 11.8.2016 ALKAEN 139/12.01/2016 SIVLTK 22 (Asian valmistelijat

Lisätiedot

TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE

TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE SIVISTYSLAUTAKUNTA Kaupunginhallitus valitsi kokouksessaan 5.10.2015 ( 281) Lemminkäinen talo Oy:n elinkaarihankkeiden palvelutuottajaksi. Palvelusopimus Porvoon kaupungin ja

Lisätiedot

Hämeenkylän koulun väistötilat Vanhempainilta

Hämeenkylän koulun väistötilat Vanhempainilta Hämeenkylän koulun väistötilat 1.8.2017- Vanhempainilta 8.12.2016 Illan runko Klo 18-18.45 7.-9.-luokkalaisten väistötilat Keskustelu aiheesta Klo 18.45-19.30 1.-6.-luokkalaisten väistötilat Keskustelu

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto NOUSIAISTEN KUNTA Kouluverkkoselvitys Lausunto FCG KOULUTUS JA KONSULTOINTI OY P19874P001 Lausunto 1 (6) Oksanen Raila Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Vaihtoehto 1. Valpperin koulun toiminta jatkaa korjaamattomassa

Lisätiedot

Kangasalan Lamminrahkan koulukeskus yleinen arkkitehtuurikilpailu

Kangasalan Lamminrahkan koulukeskus yleinen arkkitehtuurikilpailu 1 Kangasalan Lamminrahkan koulukeskus yleinen arkkitehtuurikilpailu Palkintolautakunnan vastaukset 12.8.2019 mennessä esitettyihin kysymyksiin Kysymys 1. Vastaus 1. Nimimerkki: 337869 Kilpailuohjelman

Lisätiedot

RIIHIKOSKEN YHTENÄISKOULU, NOPPA

RIIHIKOSKEN YHTENÄISKOULU, NOPPA Kustannusarvion yhteenveto RIIHIKOSKEN YHTENÄISKOULU, NOPPA Niitunniskantie 18 A 1 20320 Turku Y-tunnus 0854491-8 www.nl-rakennuslaskenta.fi info@nl-rakennuslaskenta.fi Tilaaja: Tehtävä: Pöytyän kunta,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen 29.09.2011 Sivu 1 / 1 4977/10.03.02/2011 123 Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. (09) 816 52137 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Vaihtoehdot kustannusarvioineen ovat seuraavat:

Vaihtoehdot kustannusarvioineen ovat seuraavat: Valtuusto 34 26.04.2010 Suomenkielinen koulutusjaosto 51 02.06.2010 Suomenkielinen koulutusjaosto 01.12.2011 4 Leppätien koulun tilaohjelman muutos 198/05.06.02/2009 KOULJAOS 37 Suomenkielinen koulutusjaosto

Lisätiedot

RAPORTTI. Gymnasiet Grankulla samskola tilaselvitys. Kauniaisten kaupunki. 09.11.2015 Juha Heino Arkkitehti SAFA

RAPORTTI. Gymnasiet Grankulla samskola tilaselvitys. Kauniaisten kaupunki. 09.11.2015 Juha Heino Arkkitehti SAFA RAPORTTI Kauniaisten kaupunki Gymnasiet Grankulla samskola tilaselvitys 09.11.2015 Juha Heino Arkkitehti SAFA Sisällysluettelo 1. Toimeksianto 2. Nykytilojen kartoitus 3. Arviointi tilankäytöstä ja tilatarpeesta

Lisätiedot

Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016

Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016 Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016 Tiedotus- ja keskustelutilaisuus 31.3.2016 Usean vuoden vireillä ollut yhtenäiskouluhanke saadaan päätökseen kesällä 2016. Kivijärven koulun vuosiluokan 1-6 ja Simpeleen

Lisätiedot

Tekniset palvelut / tekninen johtaja Hannu Seppälä. Sivistyspalvelut/ Pekka Lintonen, Janne Mäkinen

Tekniset palvelut / tekninen johtaja Hannu Seppälä. Sivistyspalvelut/ Pekka Lintonen, Janne Mäkinen TOIMITILAT Riihenmäen yhtenäiskoulu Sivistyspalvelut/ Pekka Lintonen, Janne Mäkinen Aikataulu: Rakentamisen aloitus 11/2015 Budjetti: 15 300 000 Nykyisen koulurakennuksen yhteyteen rakennetaan laajennusosa,

Lisätiedot

Tilojen käyttäjiä yhteensä, ei sis. Henkilökuntaa 1308 henkilökuntaa n. 150

Tilojen käyttäjiä yhteensä, ei sis. Henkilökuntaa 1308 henkilökuntaa n. 150 Leppävaaran koulukeskus - koulut ja päiväkodit LUONNOS Koulut oppilasmäärä /por por mitoitusoppilasmäärä esiopetusryhmät 18 0 Vera Schulman, Kaisa Peltonen, Johanna Andsten, Eija Riikonen, Jaana Hellinen

Lisätiedot

YHALL Valmistelija: Kari Puumalainen p , Matti Kauppinen p

YHALL Valmistelija: Kari Puumalainen p , Matti Kauppinen p Yhtymähallitus 80 17.09.2014 Yhtymävaltuusto 18 17.12.2014 Yhtymähallitus 83 07.10.2015 Yhtymävaltuusto 14 27.10.2015 ASEVELIKATU 4:N PERUSKORJAUS- JA UUDISRAKENNUSHANKE YHALL 17.09.2014 80 Valmistelija:

Lisätiedot

VAIKUTUS KÄYTTÖKUSTANNUKSIIN

VAIKUTUS KÄYTTÖKUSTANNUKSIIN VAIHTOEHTOJEN VERTAILU Vaihtoehto KUSTANNUKSET investointi ylläpito/kk VAIKUTUS KÄYTTÖKUSTANNUKSIIN TOIMINNALLISET HYÖDYT/EDUT TOIMINNALLISET HAITAT/HAASTEET Vaihtoehto 1 Opintien (suppea vaihtoehto) 2

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (6) 250 Oulunkylän ala-asteen perusparannuksen hankesuunnitelma päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä 10.2.2014 päivätyn Oulunkylän ala-asteen

Lisätiedot

Kerimäen kuntapalvelujen keskittäminen

Kerimäen kuntapalvelujen keskittäminen SAVONLINNAN KAUPUNKI Sivu 1 / 6 Kerimäen kuntapalvelujen keskittäminen Tasapainottamisohjelman yhteydessä kaupungin valtuusto on päättänyt Kerimäen yhteispalvelupiste ja muut kunnanvirastolla olevat palvelut

Lisätiedot

Entisen Vuolijoen kunnan alue

Entisen Vuolijoen kunnan alue 1 Entisen Vuolijoen kunnan alue Entisen Vuolijoen kunnan alueella sijaitsee kaksi koulua: Otanmäen koulu ja Vuolijoen koulu. Otanmäen koulu, luokat 1 9 Tilanne syksyllä 2015: Otanmäen yläkoulun aineenopetus

Lisätiedot

GRÄNNÄS SKOLAN UUDISRAKENNUKSEN JA PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITTELUVAIHEEN KUSTANNUSARVION JA LUONNOSSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN

GRÄNNÄS SKOLAN UUDISRAKENNUKSEN JA PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITTELUVAIHEEN KUSTANNUSARVION JA LUONNOSSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN Kaupunginhallitus 158 08.05.2017 Kaupunginvaltuusto 39 17.05.2017 GRÄNNÄS SKOLAN UUDISRAKENNUKSEN JA PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITTELUVAIHEEN KUSTANNUSARVION JA LUONNOSSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN 345/58/2017

Lisätiedot

DIGIPAINON JA POSTIKESKUKSEN TILAT HANKESUUNNITELMA HELSINGIN KAUPUNKI KIINTEISTÖVIRASTO TILAKESKUS

DIGIPAINON JA POSTIKESKUKSEN TILAT HANKESUUNNITELMA HELSINGIN KAUPUNKI KIINTEISTÖVIRASTO TILAKESKUS DIGIPAINON JA POSTIKESKUKSEN TILAT HANKESUUNNITELMA 4.2.2014 HELSINGIN KAUPUNKI KIINTEISTÖVIRASTO TILAKESKUS Sivu 2 / 7 YHTEENVETO Hankkeen perustiedot nimi Digipainon ja postikeskuksen tilat osoite Helsingin

Lisätiedot

VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE

VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE 0) Säästövaikutus käyttötalouteen 0 euroa Luohua Perhepäivähoitoa ja 0-6 luokkien koulu, sivukirjasto Oppilasmäärät: 2019: 54 Oppilasmäärät: (arvio) 2030: 44 Henkilöstömäärä nykyisellään

Lisätiedot

Juankosken päiväkoti, kustannusarvio

Juankosken päiväkoti, kustannusarvio Juankosken päiväkoti, kustannusarvio 25.02.2016 Uudisvaihtoehto Olemme arvioineet Juankosken päiväkodin uudisrakennushinnan. Kustannukset on laskettu arvioituun Juankosken hintatasoon 03/2016. Laskelma

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SEMINAARIN KOULU

HÄMEENLINNAN SEMINAARIN KOULU HÄMEENLINNAN SEMINAARIN KOULU D OSAN VÄISTÖTILASUUNNITELMAN JA E OSAN SISÄYMPÄRISTÖN INFO-TILAISUUS 3.12.2018 D - OSA VÄISTÖTILASUUNNITELMA SUOMEN YLIOPISTOKIINTEISTÖT 3DESIGN / TEEMU PALOMÄKI / TILASUUNNITTELU

Lisätiedot

Hankesuunnitelman liite 6 KUSTANNUSSELVITYS SIPOONLAHDEN KOULU SIPOO

Hankesuunnitelman liite 6 KUSTANNUSSELVITYS SIPOONLAHDEN KOULU SIPOO Hankesuunnitelman liite 6 KUSTANNUSSELVITYS SIPOONLAHDEN KOULU SIPOO 29.9.2016 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 2 Dokumentin tiedot 2 Hankekuvaus 3 Lähtökohdat 3 Yhteenveto ja laskelmat 3 Erillishinnat

Lisätiedot

Helsingin kaupungintalo, galleria

Helsingin kaupungintalo, galleria Hankesuunnitelma Pohjoisesplanadi 11-13 Muutos Hankenumero 2085412 Helsingin Leijona Oy Sijainti 2 Yhteenveto Hankkeen nimi Hankenumero 2085412 Osoite Pohjoisesplanadi 11-13, 00170 Helsinki Sijainti 1.

Lisätiedot

1(4) 15.9.2015. Laukaan Ekokoulu. Laukaantie 14 41340 Laukaa TAVOITEHINTA ARVIO LASKENTAMUISTIO. Tavoitehinta, Laukaan Ekokoulu

1(4) 15.9.2015. Laukaan Ekokoulu. Laukaantie 14 41340 Laukaa TAVOITEHINTA ARVIO LASKENTAMUISTIO. Tavoitehinta, Laukaan Ekokoulu 1(4) HANKE TILAAJA Laukaan Ekokoulu Laukaan kunta Laukaantie 14 41340 Laukaa TAVOITEHINTA ARVIO LASKENTAMUISTIO Tavoitehinta, Laukaan Ekokoulu TAVOITEHINTA ARVIO 2(4) 1. HANKETIEDOT Hanke: Osoite: Hankemuoto:

Lisätiedot

Liite Kesämäenrinteen koulun hankesuunnitelma

Liite Kesämäenrinteen koulun hankesuunnitelma Lasten ja nuorten lautakunta 61 09.11.2017 Kesämäenrinteen koulun hankesuunnitelman hyväksyminen 926/10.03.02.01/2017 LANUL 61 Esittelijä: Toimialajohtaja Tuija Willberg, puh. 040 070 5875 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016

Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016 Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016 JUVAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN TOIMITILARYHMÄ 45/12.00/2016 SIVLTK 6 (Asian valmistelija

Lisätiedot

MONITOIMITALO UUDISRAKENNUS

MONITOIMITALO UUDISRAKENNUS HANKESELVITYS 1 / 5 RANUAN KUNTA MONITOIMITALO UUDISRAKENNUS 1 HANKESELVITYKSEN TARKOITUS Tämän hankeselvityksen tarkoituksena oli selvittää eri rakennuspaikkavaihtoehtojen eroavuudet toisiinsa nähden.

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 1 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

Selostukset Tietokylän lukiotilojen käytön tehokkuus Maija Lehtinen ja Tapio Erma

Selostukset Tietokylän lukiotilojen käytön tehokkuus Maija Lehtinen ja Tapio Erma Selostukset Tietokylän lukiotilojen käytön tehokkuus 8.10.2018 Maija Lehtinen ja Tapio Erma Tietotien 6 tilojen käytön selvitys Tila- ja asuntojaos 17.9.2018 Valmistelukehotus Tietotie 6:n sivistystoimen

Lisätiedot

3. EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN HYVÄKSYMINEN

3. EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN HYVÄKSYMINEN 1 (3) PÖYTÄKIRJA 24.9.2018 Hausjärven kunta Ryttylän koulu SUUNNITTELUTOIMIKUNNAN KOKOUS NRO 2 Aika: 24.9.2018 KLO 14.00 Paikka: Läsnä: Hausjärven kunnantalo, Keskustie 2-4, Oitti Pekka Määttänen, kunnanjohtaja

Lisätiedot

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT Tutkitut vaihtoehdot Nykyverkko, parannettuna VE 0 + Kahden koulun malli VE 1 Kolmen koulun malli VE 2 Neljän koulun malli VE 3 Huom! Molemmat eivät

Lisätiedot

TOIMINNAN UUDELLEEN JÄRJESTÄMISEN / UUDEN TOIMINNAN KÄYNNISTÄMISEN / INVESTOINTIHANKKEEN TARVESELVITYS

TOIMINNAN UUDELLEEN JÄRJESTÄMISEN / UUDEN TOIMINNAN KÄYNNISTÄMISEN / INVESTOINTIHANKKEEN TARVESELVITYS TARVESELVITYS 13.8.2013 1/5 TOIMINNAN UUDELLEEN JÄRJESTÄMISEN / UUDEN TOIMINNAN KÄYNNISTÄMISEN / INVESTOINTIHANKKEEN TARVESELVITYS OHJEELLINEN SISÄLTÖ 1. Tarve ja sen määrittely Saada uutta oppimis-, opetus-,

Lisätiedot

TILALUETTELO, KORJAUSHINTA

TILALUETTELO, KORJAUSHINTA Sivu 1/2 TILALUETTELO, KORJAUSHINTA Paikkakunta: Kajaani Laajuus: 3 598 m2, 3 904 brm2, 20 025 rm3 Hankekoko: 3 904 brm2 Osa Käyttäjä Huonro Tila/Toiminta m²/tila kpl m² kor.% /m² A 1.kerros A Manuaalikoneistus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh 20.05.2015 Sivu 1 / 1 2271/02.08.00/2015 69 Hansakallion koulun siirtokelpoisten tilojen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh. 043 824 8456 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

TILALUETTELO, KORJAUSHINTA

TILALUETTELO, KORJAUSHINTA 11.5.2017 Sivu 1/5 Markku Tuomela FMC Laskentapalvelut Oy Hanke: 17457 Maaniitun koulu Heikkiläntie 27 Nurmijärvi Vaihe: Paikkakunta: Nurmijärvi Haahtela-ind.: 88,0 / 1.2017 Hintataso: 89,0 / 5.2017 Laajuus:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 31. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 31. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 14.06.2016 Sivu 1 / 1 3411/2015 02.08.00 31 Kulttuurilautakunnan lausunto Meri-Matin hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825 6113 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Palveluverkon uudistaminen. Kuulemistilaisuus

Palveluverkon uudistaminen. Kuulemistilaisuus Palveluverkon uudistaminen Kuulemistilaisuus 3.12.2015 Tarkastelun lähtökohtia oppilaslähtöisyys ja pedagoginen tasa-arvo oppimisympäristöissä opetusvälineet ja teknologia uuden opetussuunnitelman tuomat

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA Sivu 1/15. Tilaaja: Tilakeskus Yliopistonkatu 27a Hanke: Kakskerran koulu UUDISRAKENTAMINEN

HANKESUUNNITELMA Sivu 1/15. Tilaaja: Tilakeskus Yliopistonkatu 27a Hanke: Kakskerran koulu UUDISRAKENTAMINEN 26.4.2011 Sivu 1/15 Tilaaja: Tilakeskus Yliopistonkatu 27a 20100 Hanke: Kakskerran koulu UUDISRAKENTAMINEN Sivu 2/15 KAKSKERRAN KOULU UUDISRAKENTAMINEN Kiinteistölautakunta päätti 26.11.2008 lähettää Kakskerran

Lisätiedot

LASKENTAMUISTIO, TAVOITEHINTALASKELMA

LASKENTAMUISTIO, TAVOITEHINTALASKELMA MUISTIO 1 (5) Tilaaja: Orimattilan kaupunki / tilapalvelu PL 46 16301 Orimattila Hanke: Orimattilan urheilutalo Uudisrakennus, 1. ja 2. vaihe LASKENTAMUISTIO, TAVOITEHINTALASKELMA 1. YLEISTÄ Laskelmat

Lisätiedot

Tehtaankadun ala-aste

Tehtaankadun ala-aste Sisäilmakorjaukset Opetusvirasto Hankenumero 8010429 Sijainti Yhteenveto Hankkeen nimi Hankenumero 8010429 Osoite 1420 Sijainti 91-7-126-1 4372 Rakennustunnus (RATU) Kohdenumero Käyttäjä/toiminta Peruskoulu

Lisätiedot

VIHTAVUOREN KOULUKESKUS 910

VIHTAVUOREN KOULUKESKUS 910 Haavistontie HUOLTOPIHA A B C E VAIHE 2 KENTTÄ D VAIHE 1 OLEMASSA OLEVA RAVINTOLA KOULUN TONTILLA (KOHTALO EPÄSELVÄ) Pinta-alat ja tilavuudet A-osa (vähäisiä käyttötarkoituksen muutoksia) Huoneistoala

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 4

Espoon kaupunki Pöytäkirja 4 07.06.2012 Sivu 1 / 1 24/00.02.02/2011 4 Pelastustoimen rakennushankkeet vuosina 2013-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Lindholm Stefan, puh. (09) 816 83061 Pietikäinen Olli, puh. (09) 816 26820 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 149. 149 Tapiolan koulun opetuksen järjestäminen syksystä 2013 alkaen (palautettu osittain 14.5.2013)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 149. 149 Tapiolan koulun opetuksen järjestäminen syksystä 2013 alkaen (palautettu osittain 14.5.2013) 12.06.2013 Sivu 1 / 1 2299/12.01.01/2013 149 Tapiolan koulun opetuksen järjestäminen syksystä 2013 alkaen (palautettu osittain 14.5.2013) Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09) 816 52033 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Pakilan yläaste Pakilantie 67. Rakennetekniset korjaukset Hanke HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS

Pakilan yläaste Pakilantie 67. Rakennetekniset korjaukset Hanke HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS Pakilan yläaste Pakilantie 67 Rakennetekniset korjaukset Hanke 8081401 9.12.2013 HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS 2 1 YHTEENVETO 1.1 Hankkeen perustiedot 1.2 Hankkeen tarpeellisuus 1.3 Laajuus ja aikataulu

Lisätiedot

Vallilan ala-aste Hämeentie 80 IKKUNOIDEN KORJAUSTYÖN TEKNINEN HANKESUUNNITELMA

Vallilan ala-aste Hämeentie 80 IKKUNOIDEN KORJAUSTYÖN TEKNINEN HANKESUUNNITELMA Vallilan ala-aste Hämeentie 80 IKKUNOIDEN KORJAUSTYÖN TEKNINEN HANKESUUNNITELMA hankenumero 8010159 9.12.2013 HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS Tekninen hankesuunnitelma, Asko Rintamäki 2 Tekninen hankesuunnitelma,

Lisätiedot

Hankesuunnitelma. Mouhijärven yhteiskoulu, vaihe 1. Rakennuttamispalvelut SASTAMALAN TILAKESKUS/

Hankesuunnitelma. Mouhijärven yhteiskoulu, vaihe 1. Rakennuttamispalvelut SASTAMALAN TILAKESKUS/ 1 SASTAMALAN TILAKESKUS/ Rakennuttamispalvelut Hankesuunnitelma Mouhijärven yhteiskoulu, vaihe 1 Ala-asteen laajennus ja peruskorjaus Palvelukeittiön peruskorjaus Biolämpökeskuksen rakentaminen 2 SISÄLLYS

Lisätiedot

JOHANNA IHANAMÄKI Johanna Ihanamäki puheenjohtaja ja esittelijä

JOHANNA IHANAMÄKI Johanna Ihanamäki puheenjohtaja ja esittelijä Jämijärven kunta Sivistyslautakunta KOKOUSKUTSU Laatimispäivämäärä: Kokoustiedot Aika ke 24.7.2019 klo 18.00 Paikka Kunnanviraston kokoushuone Käsiteltävät asiat 38 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Vaihe: Paikkakunta: Haahtela-ind.: Hintataso: Laajuus: Hankekoko: Jakaja: 4,5 Rakennuttaminen ja valvonta. 4,1 Liittymismaksu!

Vaihe: Paikkakunta: Haahtela-ind.: Hintataso: Laajuus: Hankekoko: Jakaja: 4,5 Rakennuttaminen ja valvonta. 4,1 Liittymismaksu! TAKU Kaupunginhallitus 5.9.216 liite nro 8 (1/6) TAVOITEHINTA 19.7.216 Sivu 1/2 Petri Seppänen Wise Group Finland Oy Hanke: 19.7.216 VE2 Suolahden yhtenäsiperuskoulu Vaihe: Paikkakunta: Haahtela-ind.:

Lisätiedot

HELSINGIN KUVATAIDELUKIO TORKKELINKATU 6. HANKESUUNNITELMA Vesikaton korjaus

HELSINGIN KUVATAIDELUKIO TORKKELINKATU 6. HANKESUUNNITELMA Vesikaton korjaus HELSINGIN KUVATAIDELUKIO TORKKELINKATU 6 HANKESUUNNITELMA Vesikaton korjaus 28.05.2012 HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS 1 YHTEENVETO... 3 1.1 Hankkeen perustiedot... 3 1.2 Hankkeen tarpeellisuus... 3 1.3

Lisätiedot

Hakaniemen Kauppahalli

Hakaniemen Kauppahalli Tilakeskus Hakaniemen Kauppahalli Peruskorjaus Hankenumero 8086089 Tilakeskus Helsingin kaupungin tukkutori Sijainti 2 Yhteenveto Hankkeen nimi Hankenumero 8086089 Osoite, 00530 Helsinki Sijainti Kaupunginosa

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 10.2.2016 12.2.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää

Lisätiedot

Korjata vai purkaa? Laatijat: Ulrika Uotila, Olli Teriö, Malin Moisio, Tero Marttila, TTY

Korjata vai purkaa? Laatijat: Ulrika Uotila, Olli Teriö, Malin Moisio, Tero Marttila, TTY 24.1.2019 KORJATA VAI PURKAA? Ulrika Uotila, Tampereen yliopisto Olli Teriö Malin Moisio, Tampereen yliopisto Tero Marttila, Tampereen yliopisto 24.1.2019 2 Sisällys Päätöksentekoprosessi Toiminnallinen

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018

Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018 Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018 Maria Lähdemäki Projektipäällikkö Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala 9.5.2018 1 Tilanne loppuvuodesta

Lisätiedot

Saukonpuiston koulun laajentaminen Asemakaavatyö Viitesuunnitelma

Saukonpuiston koulun laajentaminen Asemakaavatyö Viitesuunnitelma Saukonpuiston koulun laajentaminen Asemakaavatyö 8569 Viitesuunnitelma Tilatakomo Oy 31.1.2017 108,9 I I I 106 1 UUDISVAIHTOEHTO/ LAAJUUS: 111,4 4 3. KRS: 1155 kem2 2. KRS: 2520 kem2 1. KRS: 2950 kem2

Lisätiedot