Kotihappihoito. Valtakunnallinen koulutus hengitysvajepotilaita hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille (1. jakso)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotihappihoito. Valtakunnallinen koulutus hengitysvajepotilaita hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille (1. jakso)"

Transkriptio

1 Kotihappihoito Valtakunnallinen koulutus hengitysvajepotilaita hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille (1. jakso) Heli Rajalin Johtava kuntoutusohjaaja

2 Sisällys 1. Kotihappihoidon käyttötarkoitukset 2. Kotihappihoidon kriteerit 3. Kotihappihoidon tavoitteet 4. Turvallisesti kotona 5. Potilaan hoitomyöntyvyys 6. Happihoidon apuvälineet 7. Happihoidon hoitotarvikkeet 8. Matkustaminen

3 Happihoidon käyttötarkoitukset LTOT = long term oxygen treatment Jatkuva happihoito, käytetään vähintään 16-24h/vrk, kroonisesta hapenpuutteesta kärsivillä potilailla. AOT = ampulatory oxygwn therapy Rasituksenaikainen happilisä. POT = palliative oxygen therapy Oireita lievittävä happihoito, käytetään helpottamaan etenevästä, parantumattomasta sairaudesta johtuvaa hengitysvaikeutta ja hapenpuutetta. NOT = nighttime oxygen therapy Yöaikainen happihoito, käytetään yöllä hoitamaan unenaikaista hapenpuutetta. SBOT = short term oxygen therapy Lyhytaikainen jaksottainen happihoito, käytetään jaksoittain, lyhyitä aikoja esim min kerrallaan helpottamaan päänsärkyä esim. Hortonin neuralgia eli jaksottainen päänsärky.

4 Kotihappihoidon aloittamisen kriteerit: (Keuhkoahtaumatauti: Käypä hoito suositus) Lääkäri arvioi kotihappihoidon tarpeen Potilaan tulee olla tupakoimaton ja riittävän yhteistyökykyinen. Potilaalla on krooninen pitkälle edennyt keuhkosairaus. Valtimoveren happiosapaineen(pao2) tulee kahdessa erillisessä vähintään kolmen viikon välein otetussa näytteessä olla alle 7,3 kpa, kun potilas hengittää huoneilmaa ja on stabiilissa vaiheessa. Kriteeri täyttyy myös, jos happiosapaine on 7,3 8,0 kpa ja jokin seuraavista lisäkriteereistä täyttyy: - kohonnut keuhkovaltimopaine - sekundaarinen polysytemia (hematokriitti yli 55 %) - oksimetrian avulla todettu ja happihoidolla korjautuva merkittävä yöunen aikainen hypoksemia, joka ei johdu uniapneataudista - merkittävät neuropsykologiset oireet, jotka korjautuvat happihoidolla. Happihoidolla saavutettu toivottu vaste (PaO 2 yli 8,0 kpa) ilman valtimoveren hiilidioksidiosapaineen nousua.

5 Kotihappihoidon tavoitteet mahdollistaa kotihoito korjata elimistön hapenpuutetta ehkäistä hapenpuutteen aiheuttamaa sydämen rasitusta parantaa fyysistä jaksamista lisätä omatoimisuutta tukea vireyttä parantaa elämänlaatua edesauttaa liikkumista voi hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä

6 Turvallisesti kotona Happi on väritön, hajuton, mauton ja myrkytön kaasu. Ilman normaali happipitoisuus (O 2 ) on 21 %. Pitoisuuden noustessa 3 prosenttiyksikköä 24 prosenttiin ( 1l/min = 24%), palaminen kaksinkertaistuu. Happi nopeuttaa ja ylläpitää palamista. Happihoidon aikana happea kertyy esim. hiuksiin ja vaatteisiin, siksi tulen lähellä olo ja sen sytyttäminen aiheuttavat palovaaran. Kotihappihoidossa avotulenkäyttö tapahtuu potilaan omalla vastuulla. Mikäli talossa on puulämmitys, harkitaan happihoidon aloittamista erityisen tarkasti turvallisuuden takaamiseksi. Taloyhtiön isännöitsijälle tai paikalliselle paloviranomaiselle on hyvä ilmoittaa asunnossa säilytettävästä happilähteestä.

7 Turvallisesti kotona Lääkäri määrää hengitettävän happivirtauksen, sitä ei saa itse muuttaa. Väärä hapen annostelu voi aiheuttaa hiilidioksidin kertymistä elimistöön, mikä heikentää keuhkojen toimintaa ja voi johtaa hengityksen lamaantumiseen kokonaan. Vuorokausikohtainen hoitoaika = tuntia vuorokaudessa, lääkärin antaman erillisen ohjeen mukaan (Käypä hoito suositus) Happihoidon käyttämättömyys tai tupakointi happihoidon aikana on aihe kotihappihoidon lopettamiseen.

8 Kotihappihoito arjessa rasituksessa levossa

9 Potilaan hoitomyöntyvyys Potilas toteuttaa happihoitoa lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti hallitsee turvallisen ja tarkoituksenmukaisen kotihappihoidon käytännön toteutuksen on tietoinen hoidon tarkoituksesta ja käytöstä kokee hyötyneensä hoidosta on motivoitunut säännölliseen hoitoon -hoito on vakiintunut sitoutuu hoidon seurantaan ottaa happirikastimen mukaan lähtiessään yli yön kestävälle matkalle, sairaalaan tai päivystykseen.

10 Toteutusmuodot Happirikastimet Lääkkeellinen happi

11 Happirikastin (verkkovirtakäyttöinen) Verkkovirtakäyttöinen happirikastin on ensijainen laite säännölliseen, pitkäaikaiseen kotihappihoitoon. Toimintaperiaate: Sähköllä toimiva happirikastin erottaa laitteen suodatussäiliössä typen pois huoneilmasta, jolloin jäljelle jää happi. Ilma pumpataan suodatinsäiliöiden läpi paineilmakompressorin avulla. Happirikastimesta lähtevään letkuun kiinnitetään happiviikset, joiden kautta lisähappea hengitetään. Virtausmäärä 1-5 l/min Turvallisen käytön periaatteet : Happirikastinta käytetään laiteohjeiden mukaisesti. Turvallinen happivirtaus määritetään yksilöllisesti eikä sitä saa omatoimisesti muuttaa. Sijoita laite puhtaaseen, kuivaan ja pölyttömään tilaan. Pysäytä happihoito, kun pidät taukoa yli 30 min.

12 Turvallisen käytön periaatteet : Happirikastimen sijainti: Ei lähelle avotulta kosteaa tilaa umpinainen tila Happi on kaasu, joka edistää nopeaa palamista. Älä öljyä tai rasvaa rikastimen osia. Voiteluaineet voivat hapen läheisyydessä lisätä huomattavasti tulipalon riskiä. Avotulen teko on ehdottomasti kielletty tiloissa, joissa laitteen käyttäjä ja laite sijaitsee (esim. tupakointi, kynttilä, takka, puuhella jne) Kosteus aiheuttaa käyntihäiriöitä (esim. wc, pesuhuone, parveke, saunan pukuhuone jne) Happirikastimen ympärille tulee jäädä riittävästi tilaa, ei saa peittää. Rikastin sijoitetaan noin cm seinästä, verhoista, huonekaluista, pattereista ja muista lämmönlähteistä. Happirikastin suositellaan sijoittamaan etäälle nukkumapaikasta, koska sen tuottama ääni (~40-50dB) voi häiritä unta. Happirikastinta käytetään laiteohjeiden mukaisesti. Pysäytä happihoito, kun pidät taukoa yli 30 min. Kodin säännöllinen ja tehokas tuulettaminen on paikallaan.

13 Virtauksen säätö Noudata lääkärin määräämää virtausnopeutta. Osoitinkuulan keskikohta ilmoittaa virtausmäärän. Viiden litran virtaussäädin Litran virtaussäädin

14 Happirikastin: käyttäjähuolto Päivittäin Tarkista päivittäin määrätty litramäärä. Tarkista happiviiksien ja letkun kunto ja letkuston aukiolo Viikoittain Sisäänottosuodattimen puhdistus ja vaihtaminen Puhdista laite ulkopuolelta pyyhkimällä kostealla liinalla. Kahden viikon välein Happiviiksien vaihto Kolmen kuukauden välein Happiletkun vaihto Happirikastin aina mukaan sairaalaan tultaessa. Irrota verkkojohto pistorasiasta aina, kun alat puhdistaa tai huoltaa laitetta.

15 Happirikastimen hälytysjärjestelmä aktivoituu Verkkovirtakäyttöinen happirikastin hälyttää käynnistyksen yhteydessä ja vian sattuessa. Laite hälyttää käytön aikana. Katso silloin: Onko verkkojohto pistorasiassa kunnolla kiinni? Onko sähköjohto kiinni koneessa? Onko sähkökatkos? Tarkista osoitinkuulan sijainti Tarkista hapen esteetön kulku. Onko happiletkussa mutka? Jos hälytys näistä toimenpiteistä huolimatta jatkuu, sulje kone ja käynnistä se uudelleen n min. kuluttua. Tarvittaessa ota yhteyttä: Tyks lääkintälaitehuoltoon, ma- pe klo 8-14 Varalaitejärjestelmä 24/7 Tyks Keuhko-osasto 1 ja 2 Tyks/lääkintälaitehuolto tarkistaa ja huoltaa happirikastimien teknisen kunnon maahantuojan ohjeiden mukaisesti. Ota verkkovirtakäyttöinen happirikastin mukaan sairaalaan pkl- ja osastohoitokäynneillä.

16 Lääkkeellinen happi (reseptilääke) Happipullot Happipulloissa happi on kaasumaisessa muodossa. Happipulloja käytetään lisähapen lähteenä kodin ulkopuolella liikuttaessa ja se toimii varajärjestelmänä sähkökatkoksen tai happirikastimen vian varalta. Happipullo sijoitetaan hyvin ilmastoituun ja helppopääsyiseen tilaan, jossa sitä voidaan säilyttää kiinnitettynä pysty- tai vaakaasennossa. Kevythappipulloa kuljetetaan ilmastoidussa selkärepussa ja se painaa täytetä 3,7kg. Happipullot vuokrataan hapen toimittajalta ja happipullojen täyttö tapahtuu toimittajan toimesta siten, että tyhjät pullot vaihdetaan kotiinkuljetuksen yhteydessä täytettyihin.

17 Lääkkeellinen happi (reseptilääke) Nestehappi Nestemäisen lääkehapen riittoisuus jaksottaisella annostelutavalla 0,3 litran kannettavasta Nestehappijärjestelmä koostuu kotisäiliöstä ja mukana kannettavasta säiliöstä. Nestehappi sopii riittoisuutensa ja keveytensä vuoksi paljon kodin ulkopuolella liikkuvalle. Kannettavia säiliöitä on erikokoisia. - osassa hapensäästäjä toiminta, joka annostelee happea vain nenän kautta sisäänhengitettäessä, myös jatkuvalla virtauksella annostelvia. Nestemäinen happi on erittäin kylmää (-183 C) - happea haihtuu jatkuvasti säiliöstä - voi aiheuttaa paleltumavammoja kosketuksessa paljaaseen ihoon. Nestemäistä happea sisältävää säiliötä säilytetään hyvin ilmastoidussa tilassa.

18 Lääkkeellinen happi Lääkehappi on lääkärin määräämä peruskorvattava lääkevalmiste. Kelan lääkekorvausjärjestelmä Lääkehappea tarvitsevat asiakkaat hankkivat itse lääkehappipullot ja nestehapen lääkereseptillä lääkehappea myyvältä yritykseltä. Lääkkeellistä happea ei toimiteta sähköisellä lääkemääräyksellä. Kela maksaa peruskorvausta (40 %) lääkkeellisestä hapesta sekä happipullojen ja nestehappilaitteiden kustannuksista.

19 Matkahappirikastin Matkahappirikastimet ovat akullisia happirikastimia, jotka rikastavat happea ympäröivästä ilmasta. Matkahappirikastin saa virtansa ladattavista akuista, auton 12V virtalähteestä tai verkkovirrasta. Pulssin annosvirtausasetukset 1 5 pulssitilaa. Happivirtaus on matkahappirikastimissa pääsääntöisesti jaksottainen eli happi tulee nenän kautta sisäänhengittäessä. Matkahappirikastimet mahdollistavat liikkumisen kodin ulkopuolella. Potilas voi omalla kustannuksellaan vuokrata tai hankkia akku- ja verkkovirtakäyttöisen matkahappirikastimen niitä vuokraavilta tai myyviltä yrityksiltä.

20 Happiviikset ja - letku Happiviikset vaihdetaan vähintään kahden viikon välein ja happiletku kolmen kuukauden välein. Happiviiksiä on eri mallisia, suoralla ja käyrällä sierainosalla. Suurilla happivirtauksilla voidaan käyttää ns. korkeavirtaus tai säästöviiksiä. Kotihappihoidossa ei yleensä käytetä happimaskia. Hoitava yksikkö kirjoittaa potilaalle hoitotarviketodistuksen kotikunnan hoitotarvikejakelua varten. Palvelun tuottaa perusterveydenhuolto. Hoitotarvikejakeluun tarvitaan hoitavan yksikön lähete. Hoitotarvikkeet ovat potilaalle maksuttomia. (Terveydenhuoltolaki 1326/ ) Happi voi kuivattaa nenän limakalvoja. Limakalvojen kostutukseen voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia kostutussuihkeita tai tippoja. Nenähuuhtelu

21 Hapen kanssa matkustaminen maalla, merellä ja ilmassa Autolla, junalla Happea voidaan kuljettaa matkan aikana tarvittava määrä. kuljettaessa happilaitteet on kiinnitettävä matkan ajaksi. Happilaite ja nestemäistä happea sisältävä säiliö on kuljetettava pystyasennossa. Varmista hyvä ilmanvaihto. Laivalla Yhteydenotto hyvissä ajoin ennen matkaa laivayhtiöön, kyseisen laivayhtiön käytäntöjen varmistamiseksi. Lentomatkoilla Lentomatkaa suunnitellessa ensin yhteydenotto hoitavaan lääkäriin Lentokelpoisuuden toteamisen jälkeen yhteydenotto lentoyhtiöön, kyseisen lentoyhtiön käytäntöjen varmistamiseksi Tiedot sairaudesta ilmoitetaan lentoyhtiölle MEDIF (Medical Information Form) lomakkeella. Lentoyhtiön ilmailulääketieteen asiantuntija (ilmailulääkäri) tekee lopullisen päätöksen lentomatkan turvallisuudesta. Eurooppalainen sairausvakuutuskortti - Kela Tullitodistus Matkavakuutus apuvälineen mahdollisen vahingoittumisen tai anastamisen varalta Hapen saatavuus matkakohteessa Verkkovirtainen happirikastin jännite ja sähköpistokseen sopivuus

22 Happipotilaan arjessa selviytymisen energiansäästövinkit Fyysisen kuormituksen päiväsuunnittelu, kevyempiä ja raskaampia tehtäviä vuorotellen itselle sopivassa tahdissa. Taukoja tehtävien aikana sekä lepää riittävästi. Tehtävän tekemisen siirto toiseen ajankohtaan, jos on jo valmiiksi väsynyt. Hengittäminen suoritusten aikana, myös suorittaessa ponnistelua vaativaa tehtävää. Sisäänhengitys ennen voimaa vaativaa suoritusta, itse suorituksen aikana uloshengityksen ja hengityksen tasoitus. Taloudellinen hengitys: uloshengitys kumartuessa esim. sukkia pukiessa, tavaroiden nostossa lattialta. Ponnistustilanteissa hengitys nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Istuminen mieluummin kun seisominen, suihkussa, ruokaa laittaessa. Taakan kuljetus mieluummin vetäen kuin kantaen. Taakan jakaminen molemmille käsille. Yläraaja painoitteisessa aktiviteetissa, tuen otto tarvittaessa esim. hampaiden pesussa, parranajossa, hiusten pesussa, kyynärnoja lavuaarin tai pöydän reunaan. Päivittäisten toimien tueksi apuvälineiden lainaus tai hankinta.

23 Säädöksiä ja ohjeistusta Terveydenhuoltolaki 1326/2010 Terveydenhuoltolaissa (1326/2010) säädetään kansanterveyslain (66/1972) ja erikoissairaanhoitolain (1062/1989) mukaisesta kunnan järjestämisvastuuseen kuuluvasta terveydenhuollon toteuttamisesta ja sisällöstä. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta 1363/2011 Apuvälinepalveluita ohjaavat monet eri lait ja säädökset Säädetään lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta ja apuvälineen tarpeen arvioinnista tarkemmin Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010) Ammattimaisen käyttäjän vastuiden selkeyttäminen Hoidosta vastaa laitteen luovuttanut organisaatio (käytön ohjaus, laitteen huolto, varalaitejärjestelmä) ja potilaan ventilaatiohoidosta vastaava lääkäri Hankinnat Hankintalaki (348/07), aiemmin hankintalaki (1505/92) VALVIRAN OHJE : Terveydenhuollon laitteiden käyttö Pelastuslaki

24 Säädöksiä ja ohjeistusta VALPAS Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin apuvälineiden saatavuusperusteet Happirikastin lainataan TYKSin keuhkosairauksien vastuualueelta keuhkoahtaumatautipotilaille tai muille keuhkopotilaille hoitavan keuhkolääkärin arvion perusteella, jos valtimoveren happiosapaine on 7,3 kpa tai alle. Poikkeuksena ovat tupakoivat potilaat, joille happirikastimia ei lainata. Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalveluiden luovutusperusteet: Hoidon tarpeen arviointi, hoidon aloitus ja seuranta tapahtuvat yleensä keuhkosairauksien yksikössä. Laiterekisteri (Effector- apuvälinerekisteri) kotihoitoon annetuista laitteista Verkkovirtakäyttöinen happirikastin lainataan käyttöön lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä terveydenhuollosta veloituksetta

25 Kiitos!

KOTIHAPPIHOITO. käypä hoito - suositus 2009. 25.10.2011 Minna Virola 1

KOTIHAPPIHOITO. käypä hoito - suositus 2009. 25.10.2011 Minna Virola 1 KOTIHAPPIHOITO käypä hoito - suositus 2009 25.10.2011 Minna Virola 1 Keuhkoahtaumataudista.. Vaikealle keuhkoahtaumataudille on tyypillistä keuhkojen toiminnan ja hemodynamiikan vähittäinen huononeminen.

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatautia sairastavan happihoito apuvälineet. 15.5.2014 Riitta Luoma kuntoutusohjaaja

Keuhkoahtaumatautia sairastavan happihoito apuvälineet. 15.5.2014 Riitta Luoma kuntoutusohjaaja Keuhkoahtaumatautia sairastavan happihoito apuvälineet 15.5.2014 Riitta Luoma kuntoutusohjaaja Happihoito sairaalassa COPD potilaat ovat yleensä sairaalassa pahenemisvaiheen aikana tai osastokontrollissa,

Lisätiedot

Tietoa happihoidosta. Oy AGA Ab Linde Healthcare Itsehallintokuja 6, Espoo Puh Linde: Living Healthcare

Tietoa happihoidosta. Oy AGA Ab Linde Healthcare Itsehallintokuja 6, Espoo Puh Linde: Living Healthcare Me Linde Healthcarella kehitämme jatkuvasti tuotteitamme ja palveluitamme terveydenhuollon ja potilaiden tarpeisiin. Viime vuosina tapahtunut kehitys on lisännyt vapautta liikkumiseen ja mahdollisuuksia

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon ammattilaisille. Kroonisen hypoksian tunnistaminen keuhkoahtaumatautipotilailla.

Perusterveydenhuollon ammattilaisille. Kroonisen hypoksian tunnistaminen keuhkoahtaumatautipotilailla. Perusterveydenhuollon ammattilaisille. Kroonisen hypoksian tunnistaminen keuhkoahtaumatautipotilailla. Linde: Living healthcare Kroonisen hypoksian tunnistaminen 03 Tämä esite on tarkoitettu sinulle,

Lisätiedot

Katri Lindberg. HAPPI LIIKKUMISEN APUVÄLINEENÄ selvitys happihoidosta potilaan toimintakyvyn tukena Suomessa

Katri Lindberg. HAPPI LIIKKUMISEN APUVÄLINEENÄ selvitys happihoidosta potilaan toimintakyvyn tukena Suomessa Katri Lindberg HAPPI LIIKKUMISEN APUVÄLINEENÄ selvitys happihoidosta potilaan toimintakyvyn tukena Suomessa Kuntoutuksen ylempi koulutusohjelma 2018 HAPPI LIIKKUMISEN APUVÄLINEENÄ selvitys happihoidosta,

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveydenhuollon lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineet kotiolosuhteissa vastuut ja velvoitteet 23.9.2015 Kuntoutusohjaaja Heli Rajalin VSSHP/TYKS/Asiantuntijapalvelut/Kuntoutusohjausyksikkö Tiivistelmä:

Lisätiedot

OPAS KOTIHAPPIHOIDOSTA

OPAS KOTIHAPPIHOIDOSTA OPAS KOTIHAPPIHOIDOSTA Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Opas on tarkoitettu kotihappihoidossa olevalle ja hänen läheisilleen tueksi arjen kysymyksiin.

Lisätiedot

Terveydenhuollon laitteet kotiolosuhteissa vastuut ja velvoitteet

Terveydenhuollon laitteet kotiolosuhteissa vastuut ja velvoitteet Terveydenhuollon laitteet kotiolosuhteissa vastuut ja velvoitteet Kristiina Ylitalo-Liukkonen, OH, Hengitystukiyksikkö, VSSHP - ei sidonnaisuuksia - Kotona käytettäviä lääkintälaitteita Terveydenhoito

Lisätiedot

Lääkkeelliset tuotteet

Lääkkeelliset tuotteet Woikoski tarjoaa laadukkaita tuotteita sairaaloihin ja muihin terveydenhuollon yksiköihin. Kaasupullokärryt NUMERO 5-10 litran kaasupullolle, kromattu...81132 10-20 litran kaasupullolle, kromattu...81131

Lisätiedot

Hengityskoulu Perusoppimäärä

Hengityskoulu Perusoppimäärä Hengityskoulu Perusoppimäärä Mika Issakainen - Anestesiologian ja tehohoidon erikoissairaanhoitaja - Sairaanhoitaja YAMK - PKSSK Teho-osasto Peruskäsitteet Miksi ihminen hengittää? Saa happea O 2 Poistaa

Lisätiedot

CONOXIA. Lääkkeellisen hapen käyttöopas. Linde: Living healthcare

CONOXIA. Lääkkeellisen hapen käyttöopas. Linde: Living healthcare CONOXIA Lääkkeellisen hapen käyttöopas. Linde: Living healthcare 02 CONOXIA lääkkeellisen hapen käyttöopas Sisällysluettelo. 04 CONOXIA, lääkkeellinen happi 06 Näin käytät lääkkeellistä happea 07 Happiterapiatuotteet

Lisätiedot

Hypoksemia ja ajokyky. Ulla Anttalainen, LT, Keuhkosairauksien ja allergologian el., Tyks/Medisiininen toimialue, Keuhkosairaudet 29.3.

Hypoksemia ja ajokyky. Ulla Anttalainen, LT, Keuhkosairauksien ja allergologian el., Tyks/Medisiininen toimialue, Keuhkosairaudet 29.3. Hypoksemia ja ajokyky Ulla Anttalainen, LT, Keuhkosairauksien ja allergologian el., Tyks/Medisiininen toimialue, Keuhkosairaudet 29.3.2017 Luennon sisältö Määritelmiä Hypoksemia ja kognitio COPD ja kognitio

Lisätiedot

APUVÄLINEPALVELUT Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Minna Salmi Kampin palvelukeskus 26.9.2013

APUVÄLINEPALVELUT Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Minna Salmi Kampin palvelukeskus 26.9.2013 APUVÄLINEPALVELUT Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Minna Salmi Kampin palvelukeskus 26.9.2013 Sairaala-, kuntoutusja hoivapalvelut; Kuntoutuksen osaamiskeskus Kuntoutussuunnittelu Apuvälinepalvelut

Lisätiedot

Perhehoito sopii ikäihmiselle,

Perhehoito sopii ikäihmiselle, IKÄIHMISTEN PERHEHOITO Hoivaa ja huolenpitoa perheessä Ikäihmisten perhehoidolla tarkoitetaan ikäihmisen hoidon ja huolenpidon järjestämistä LLKY:n valmentamassa ja hyväksymässä perhekodissa tai ikäihmisen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Lääkeilma AWO 100 %, lääkkeellinen kaasu, puristettu 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Lääkeilma AWO 100 %, lääkkeellinen kaasu, puristettu 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Lääkeilma AWO 100 %, lääkkeellinen kaasu, puristettu 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Lääkkeellinen ilma 100 % (200 barin paineessa, 15 C). Täydellinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveystoimiala Helsingin sairaala. Kuntoutussuunnittelu ja Apuvälinepalvelut. Toimintaterapeutti Salla Tahkolahti

Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveystoimiala Helsingin sairaala. Kuntoutussuunnittelu ja Apuvälinepalvelut. Toimintaterapeutti Salla Tahkolahti Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveystoimiala Helsingin sairaala Kuntoutussuunnittelu ja Apuvälinepalvelut Toimintaterapeutti Salla Tahkolahti Helsingin apuvälinepalvelupisteet Laakson palvelupiste Malmin

Lisätiedot

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT Kelan kautta haettavia etuuksia: Osittain tai kokonaan korvattavat lääkkeet Eläkettä saavan hoitotuki Eläkkeen saajan asumistuki LÄÄKEKORVAUKSET

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Pöytyän terveyskeskuksen osasto

Pöytyän terveyskeskuksen osasto PÖYTYÄN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ Pöytyän terveyskeskuksen osasto TIETOA POTILAAN OMAISELLE Osasto Yläneentie 1 21870 RIIHIKOSKI Puh: 02 4864 1300 Pöytyän terveyskeskuksen osaston tehtävänä on: Antaa

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Lean periaatteet Arvon tuottaminen asiakkaalle Sellaisten turhien vaiheiden havaitseminen ja poistaminen, jotka eivät tuota lisäarvoa

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA HENGITYSTÄ TAPAHTUU KAIKKIALLA ELIMISTÖSSÄ 7 Avainsanat hengitys hengityskeskus hengitystiet kaasujenvaihto keuhkorakkula keuhkotuuletus soluhengitys HAPPEA SAADAAN VERENKIERTOON HENGITYSELIMISTÖN

Lisätiedot

KOTIIN ANNETTAVAT LAITTEET JA POTILASTURVALLISUUS

KOTIIN ANNETTAVAT LAITTEET JA POTILASTURVALLISUUS KOTIIN ANNETTAVAT LAITTEET JA POTILASTURVALLISUUS 25.10.2017 Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 629/2010 24 Ammattimaista käyttöä koskevat yleiset vaatimukset Ammattimaisen käyttäjän on varmistuttava

Lisätiedot

Lääkkeelliset tuotteet. Woikoski Medical tuoteluettelo 1/2017

Lääkkeelliset tuotteet. Woikoski Medical tuoteluettelo 1/2017 Lääkkeelliset tuotteet Woikoski Medical tuoteluettelo 1/2017 Lääkkeelliset tuotteet Woikoski tarjoaa laadukkaita tuotteita sairaaloihin ja terveydenhuollon yksiköihin. Tämän tuoteluettelon lisäksi valikoimaamme

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

Kodin kokonaisturvallisuus

Kodin kokonaisturvallisuus Kodin kokonaisturvallisuus tapaturmien ehkäisy murtosuojaus ja rikosten ehkäisy varautuminen sähkön-, lämmön- ja vedenjakelun katkoksiin ongelmajätehuolto paloturvallisuus (ot 6) ensiapuvalmius (ot 7)

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE Onnittelemme uuden tuotteen valinnasta. Noudata käytössä näitä ohjeita ja säilytä ohjeet aina tuotteen mukana. Huom! 1.Kytke laite maadoitettuun pistorasiaan, jonka

Lisätiedot

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin . Tämä on sähköinen henkilökohtainen lämmitin loimuavalla liekkiefektillä. Lämmittimen toimintaperiaate on kierrättää ilma lämmityselementtien läpi ja puhaltaa ulos lämmintä ilmaa. Turvallisuusohjeet 1.

Lisätiedot

HOITOTARVIKEJAKELUN OHJE

HOITOTARVIKEJAKELUN OHJE Kalajoen kaupunki 1 (4) HOITOTARVIKEJAKELUN OHJE 1.5.2011 voimaan astunut terveydenhuoltolaki (1326/2010, 24 ) edellyttää kunnan järjestämään asukkaidensa sairaanhoitoon kuuluvat hoitosuunnitelman mukaiset

Lisätiedot

Lääkinnällisenä kuntoutuksena myönnettävien apuvälineiden saatavuusperusteet

Lääkinnällisenä kuntoutuksena myönnettävien apuvälineiden saatavuusperusteet Lääkinnällisenä kuntoutuksena myönnettävien apuvälineiden saatavuusperusteet 21.5.2014 Johtava toimintaterapeutti Irmeli Wasén, TURKU/Hyto/Lääkinnällinen kuntoutus 1 Alueellinen apuvälinetoiminta Varsinais-Suomen

Lisätiedot

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 FI F E G D B C A 3 SUOMI 08-10 4 HIUSTENKUIVAAJA HD 3700 Turvallisuus Ota huomioon seuraavat ohjeet laitetta käytettäessä. 7 Laite on suunniteltu vain kotitalouskäyttöön. 7 Älä

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito

Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito Keuhkoahtautmatauti Mahdollisimman varhainen taudin diagnostiikka Diagnoosi on oikea Optimaalinen lääkitys ja hoito: -tupakoinnin lopetus -lääkitys -kuntoutus

Lisätiedot

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 HUOM! Lue tämän käyttö- ja turvallisuusohjeen sisältö huolellisesti ennen TL-radiaalipuhaltimen käyttöä turvallisen käytön varmistamiseksi.

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

Malli ZB06-25A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI.

Malli ZB06-25A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI. Malli ZB06-25A T Ä R K E Ä Ä T U R V A L L I S U U S T I E T O A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI. KÄYTTÖOHJE SISÄLTÖ TÄRKEITÄ TURVATOIMIA... 1-3 MUISTIINPANOJA:

Lisätiedot

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä.

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä. PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri

Lisätiedot

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Movair AF 170 Käyttöohje Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Sisällysluettelo Yleistä... 3 Varoitus!... 3 Laitteen käyttö ja suodattimien vaihto... 4 Alipaineistajan käyttö... 4 Suodattimien

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 1200W/2000W Hipaisukytkimet 0,5-7,5 tunnin ajastin Pyörimistoiminto (oskillointi) LED-merkkivalo osoittaa valitun toiminnon

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Lääkkeellinen hengitysilma on tarkoitettu lapsille, aikuisille ja vanhuksille.

VALMISTEYHTEENVETO. Lääkkeellinen hengitysilma on tarkoitettu lapsille, aikuisille ja vanhuksille. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI AIRAPY 100%, lääkkeellinen kaasu, puristettu 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Hengitysilma lääkintäkäyttöön 100 % 200 baarin paineessa (15 C). 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri

KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE WL 60-P-2F Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri 1. Tuotekuvaus 1. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimurilla voidaan imuroida sekä kuumaa että kylmää tuhkaa, tupakan tumppeja, kotiloita,

Lisätiedot

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 1.4.2014 Heli Vesaranta

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 1.4.2014 Heli Vesaranta Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014 Kotikuntoutuksen taustaa Vanhuspalvelulaki ja sitä tukeva laatusuositus Tampereen kaupungin strategia ja hyvinvointisuunnitelma TampereSenior- hanke Ikäihmisten

Lisätiedot

Quick Vac Transport Imulaite

Quick Vac Transport Imulaite Quick Vac Transport Imulaite Käyttöohje Megra Oy, Kirkonkyläntie 15, 00700 Helsinki, puh. 010 422 3700, fax 010 422 3701, www.megra.fi 1 Käyttötarkoitus Quick Vac Transport imulaite soveltuu käytettäväksi

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI Pro Compact, Combi, Team SEFFI Soft Compact, Combi, Team) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttö ohjekirja malleille: SEFFI Pro Compact,

Lisätiedot

Tapas- ja Sushi lasikko

Tapas- ja Sushi lasikko Tapas- ja Sushi lasikko Metos VS4, VS6, VS8, VS10 4209540, 4209542, 4209544, 4209546 Asennus- ja käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 02.01.2012 02.01.2012 METOS Tapas- ja

Lisätiedot

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle 2 Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Lääkärisi on määrännyt Sinulle Xarelto - lääkevalmistetta. Tekonivelleikkauksen jälkeen laskimotukoksen eli veritulpan riski on tavallista

Lisätiedot

OPAS HARVINAISTA HENGITYSSAIRAUTTA SAIRASTAVALLE

OPAS HARVINAISTA HENGITYSSAIRAUTTA SAIRASTAVALLE OPAS HARVINAISTA HENGITYSSAIRAUTTA SAIRASTAVALLE Ei pidä tuijottaa sitä, mitä ei pysty tekemään, vaan sitä, mitä on vielä jäljellä. Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan

Lisätiedot

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Astmapotilaan hoidon aloitus ja hoitopolku Simon terveysasemalla ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Terveyskeskuksessa on jo ennestään käytössä suhteellisen hyvin toimiva astmapotilaan

Lisätiedot

Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä. Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula

Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä. Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula VARHAINEN MOBILISAATIO vs. LIIKKUMATTOMUUS Varhainen mobilisaatio tarkoittaa varhaista

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet

Asennus- ja käyttöohjeet TARJOILUPATA ESK Asennus- ja käyttöohjeet 4239100, 4239101 YLEISTÄ Tutustu huolellisesti tämän ohjeen sisältöön, koska siinä on tärkeää tietoa laitteen oikeasta ja turvallisesta asentamisesta, käytöstä

Lisätiedot

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille,

Lisätiedot

Helpompaa elämää. Philips Respironics SimplyGo -kannettava happirikastin. muuttaa potilaan elämän

Helpompaa elämää. Philips Respironics SimplyGo -kannettava happirikastin. muuttaa potilaan elämän Helpompaa elämää Philips Respironics SimplyGo -kannettava happirikastin muuttaa potilaan elämän SimplyGo vapautta, jonka potilaasi ansaitsevat Ostosreissu, museokäynti, leppoisa viikonloppu tai hyvin ansaittu

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Kaasupullojen käsittely.

Kaasupullojen käsittely. Kaasupullojen käsittely. 2 Turvallinen käsittely Turvallinen käsittely. Kiitos, että valitsit AGAn! Autamme sinua turvallisessa kaasunkäsittelyssä, olitpa sitten aloittelija tai jo kokenut käyttäjä. Tärkein

Lisätiedot

Telecrane F24 Käyttö-ohje

Telecrane F24 Käyttö-ohje 1 Telecrane F24 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F24 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käyttöönotto / paristot / vastaanottimen virtalähde 4 - Tunnistuskoodin vaihto 6 - Vastaanottimen virtalähteen jännitteen

Lisätiedot

FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte

FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM Lämpöpuhallin TÄRKEÄÄ - Lue käyttöohje huolella läpi ennen lämpöpuhaltimen

Lisätiedot

Straightener HP8331. Register your product and get support at Käyttöopas

Straightener HP8331. Register your product and get support at   Käyttöopas Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP8331 FI Käyttöopas Suomi Olet tehnyt erinomaisen valinnan ostaessasi Philipsin laitteen! Käytä hyväksesi Philipsin tuki ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VPI7A- LASIKANNUKEITIN

KÄYTTÖOHJE VPI7A- LASIKANNUKEITIN KÄYTTÖOHJE VPI7A- LASIKANNUKEITIN SISÄLLYS 1. Laitetoimituksen sisältö s.2 2. Turvaohjeet s.2 3. Varotoimenpiteet s.2 3.1 Toimenpiteet ennen laitteen liittämistä sähköverkkoon s.3 4. Merkkivalot s.4 5.

Lisätiedot

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN C YHTEISTYÖ 12.2.2019 sh Raila Niva SYÖPÄPOLIKLINIKAN HENKILÖKUNTA 4 sairaanhoitajaa, joista 1 toimii tablettihoitajana Lisäksi tarvittaessa sairaanhoitaja rekry yksiköstä

Lisätiedot

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Miten määritellä paloriski? Ilmeisen paloriskin määrittely tilastojen valossa Toimintakyvyltään alentunut, tupakoiva,

Lisätiedot

Perustiedot laitteen, letkuston ja maskin käytöstä sekä puhdistamisesta

Perustiedot laitteen, letkuston ja maskin käytöstä sekä puhdistamisesta Perustiedot laitteen, letkuston ja maskin käytöstä sekä puhdistamisesta 2017 VSSHP / Tyks / Keuhkoklinikka ja Hengitystukiyksikkö Heli Järvelä, Heli Rajalin,Kristiina Ylitalo-Liukkonen, Tuula Sirkiä Potilaan

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Sisällysluettelo: 1. Laitteen toiminta 2. Sijoitus- ja turvallisuusohjeet 3. Käyttö 4. Vianmääritys 5. Huolto ja ylläpito

Sisällysluettelo: 1. Laitteen toiminta 2. Sijoitus- ja turvallisuusohjeet 3. Käyttö 4. Vianmääritys 5. Huolto ja ylläpito CO2 FRESH 100/400 ILMANPUHDISTIN HAPPIRIKASTA MERI-ILMAA TOIMISTOIHIN LUOKKAHUONEISIIN, LIIKETILOIHIN JA MAKUUHUONEISIIN Sisällysluettelo: 1. Laitteen toiminta 2. Sijoitus- ja turvallisuusohjeet 3. Käyttö

Lisätiedot

PETSAMO 3 Hoitajat Kanslia

PETSAMO 3 Hoitajat Kanslia PETSAMO 3 Hoitajat 050 366 2039 Kanslia 044 775 8018 TERVETULOA KUNTOUTUMAAN! Tammenlehväkeskuksen osasto PETSAMO 3 on 19-paikkainen kuntoutusosasto. Osa huoneista on kahden hengen ja osa yhden hengen

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki 24.4.2018 Hengityssairaan jumppa 1. Vuorotahti hiihto käsillä + varpaille nousu seisten x10

Lisätiedot

Muutoksia maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluun 1.11.2013 alkaen

Muutoksia maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluun 1.11.2013 alkaen 1.11.2013 SODANKYLÄN TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA Muutoksia maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluun 1.11.2013 alkaen Sodankylän kunnan perusturvalautakunta on hyväksynyt uudet ohjeet maksuttomien hoitotarvikkeiden

Lisätiedot

Kela ja lääkekorvaukset

Kela ja lääkekorvaukset Kela ja lääkekorvaukset Korvausjärjestelmä ja lääkkeen korvattavuus Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito

Lisätiedot

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Lääkehoidon päivä To 16.3.2017 klo 10-18 Kauppakeskus Revontuli Potilas- ja omaisneuvoston kokous 5.6.2017 Seija Miettunen Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI Muutokset mahdollisia 18.10.2017 Tehostettu palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu ikäihmisille, joilla on fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista

Lisätiedot

Hapen Demand-venttiili. Käyttöohjeet

Hapen Demand-venttiili. Käyttöohjeet Hapen Demand-venttiili Käyttöohjeet 702-0078.8 saattaa 2014 Sisällysluettelo 1. Symbolien selitykset... 2 2. Varoitukset, varotoimenpiteet ja huomautukset... 2 2.1. Varoitukset!... 2 2.2. Huomio!... 3

Lisätiedot

Valvottu hoito. Th. Hanna Aaltonen TYKS, Keuhkosairauksien pkl 120

Valvottu hoito. Th. Hanna Aaltonen TYKS, Keuhkosairauksien pkl 120 Valvottu hoito Th. Hanna Aaltonen TYKS, Keuhkosairauksien pkl 120 Valvottu hoito (DOT) Directly Observed Treatment = tehtävään koulutettu henkilö jakaa lääkkeet ja seuraa, että potilas nielee jokaisen

Lisätiedot

Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet alkaen

Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet alkaen Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet 1.1.2014 alkaen Ikäihmisten lautakunta 17.12.2013 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Ateriapalvelu... 3 2. Kylvetyspalvelu... 4 3. Kauppapalvelu... 4 4. Päiväkeskustoiminta...

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

Käyttöohje. LIV Linde Integrated Valve käyttövalmis ratkaisu LIVOPAN -kaasuseoksen annosteluun. Linde: Living healthcare

Käyttöohje. LIV Linde Integrated Valve käyttövalmis ratkaisu LIVOPAN -kaasuseoksen annosteluun. Linde: Living healthcare Käyttöohje. LIV Linde Integrated Valve käyttövalmis ratkaisu LIVOPAN -kaasuseoksen annosteluun. Linde: Living healthcare 02 Käyttöohje LIVOPAN -annostelu LIV -venttiilillä. Sisältö. 1. Johdanto...3 2.

Lisätiedot

U-TUBE 20R Langaton kaksikanavainen ladattava mikrofonijärjestelmä. Käyttöopas

U-TUBE 20R Langaton kaksikanavainen ladattava mikrofonijärjestelmä. Käyttöopas U-TUBE 20R Langaton kaksikanavainen ladattava mikrofonijärjestelmä Käyttöopas 1 Turvaohjeet VAROITUS: sähköiskun vaaran välttämiseksi, älä poista koteloa (tai takakantta). Laite ei sisällä mitään käyttäjän

Lisätiedot

TUOTTEET HAPENANTOON JA ANESTESIAAN. Os.pakk = pienin toim.erä. Oxygen products FI 150706

TUOTTEET HAPENANTOON JA ANESTESIAAN. Os.pakk = pienin toim.erä. Oxygen products FI 150706 TUOTTEET HAPENANTOON JA ANESTESIAAN 1 ANESTESIAMASKIT MEDIPLAST voi tarjota teille laajan valikoiman anestesiamaskeja, joihin saa hyvän otteen ja, jotka istuvat tiiviisti kasvoilla. Silikonimaskit voi

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (5) 335 Stj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite kuntouttavasta hoitotyöstä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Tuomo Valokaisen

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJEET

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJEET KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJEET 2015 SISÄLLYSLUETTELO HYÖDYLLISTÄ TIETOA FOLIOPALLOISTA HELIUM-N ELI ILMAPALLOHELIUM... 1... 2 HELIUM-N ILMAPALLOKAASUN JA TÄYTTÖLAITTEEN KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE... 3

Lisätiedot

Straightener HP4661. Register your product and get support at Käyttöopas

Straightener HP4661. Register your product and get support at   Käyttöopas Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP4661 FI Käyttöopas Suomi Olet tehnyt erinomaisen valinnan ostaessasi Philipsin laitteen! Käytä hyväksesi Philipsin tuki ja

Lisätiedot

DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO

DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO TURVALLISUUSOHJEET KONEET : Voimanlähteet: sähkö-, paineilma-, bensiini- tai dieselöljymoottori. MERKIT : Turvallisuusohjeissa esiintyvillä sanoilla

Lisätiedot

KROONISTA HENGITYSVAJETTA AIHEUTTAVAT SAIRAUDET ULLA ANTTALAINEN, LT, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLEROLOGIAN EL., TYKS/KEU 1

KROONISTA HENGITYSVAJETTA AIHEUTTAVAT SAIRAUDET ULLA ANTTALAINEN, LT, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLEROLOGIAN EL., TYKS/KEU 1 KROONISTA HENGITYSVAJETTA AIHEUTTAVAT SAIRAUDET 5.10.2016 ULLA ANTTALAINEN, LT, KEUHKOSAIRAUKSIEN JA ALLEROLOGIAN EL., TYKS/KEU 1 LUENNON SISÄLTÖ KROONISEN HENGITYSVAJAUKSEN MÄÄRITELMÄ UNEN VAIKUTUS HENGITYKSEEN

Lisätiedot

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella?

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Perusterveydenhuollon kuntoutussuunnitelman perusteet ja kuntoutussuunnitelmaopas Koulutuspäivä 17.9.2010 Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Miia Palo Ylilääkäri, avovastaanottotoiminta, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Kuntouttava työote heräämöhoidossa. OYS Kesle, Aneva/Heräämö Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen

Kuntouttava työote heräämöhoidossa. OYS Kesle, Aneva/Heräämö Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen Kuntouttava työote heräämöhoidossa Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen Vuodelevon vaikutukset potilaalle Vuodelepo ja liikkumattomuus ovat epäfysiologista ja vaikuttavat merkittävästi ihmisen psyykkiseen ja

Lisätiedot

AMURI 2 Hoitajat Kanslia

AMURI 2 Hoitajat Kanslia AMURI 2 Hoitajat 044 7758 020 Kanslia 044 7758 019 TERVETULOA KUNTOUTUMAAN! Tammenlehväkeskuksen osasto AMURI 2 on 28-paikkainen kuntoutusosasto. Osa huoneista on kahden hengen ja osa yhden hengen huoneita.

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI 2000, SEFFI 1500, SEFFI 1000) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttöohjekirja malleille: SEFFI 2000 (24 paikkaa), SEFFI 1500 (18 paikkaa),

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

Apuvälinepalvelut käytännössä, tulkintavaraisuudet, ratkaisuehdotukset

Apuvälinepalvelut käytännössä, tulkintavaraisuudet, ratkaisuehdotukset Apuvälinepalvelut käytännössä, tulkintavaraisuudet, ratkaisuehdotukset 10.9.2013 Kaija Jokela Apuvälinekeskuksen johtaja, HUS 10/21/2013 1 Esittäjä lyhyesti Kaija Jokela FT, fysiikka Apuvälinekeskuksen

Lisätiedot

Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma

Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma Palvelutarpeen arviointi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma Palvelutarpeen arvioinnin kriteerit lainsäädännössä Erityisasiantuntija Marja Pajukoski, THL 29.3.2012 1 Yleiset tarpeen arvioinnin kriteerit

Lisätiedot

HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA:

HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA: Fysioterapia 1 (6) HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA: PALLEAHENGITYS: Pallea on tärkein sisäänhengityslihas. Se on ohut, litteä lihas rintakehän ja vatsaontelon välissä. Suorita harjoitus

Lisätiedot

Pölynimuri Cleanfix S10 Plus ja S10 Plus Hepa

Pölynimuri Cleanfix S10 Plus ja S10 Plus Hepa Pölynimuri Cleanfix S10 Plus ja S10 Plus Hepa VAROITUKSIA Lue käyttö- ja turvallisuusohjeet ennen käyttöä! Tämä imuri ei sovellu nesteiden tai terveydelle haitallisen tai räjähdysalttiin pölyn imuroimiseen.

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen LAPSIPERHEESSÄ PESTÄÄN PYYKKIÄ USEIN Esityksestä saat vinkkejä, miten saat vauvan pyykin puhtaaksi voit toimia vastuullisesti ja ekologisesti. HARKITSE Tee

Lisätiedot

Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com

Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus Pure kuulokojeista sivu 3 Pure kuulokojeen pariston vaihto sivu 4 Tilanneohjelmat ja kuulokojeen virtakytkin sivu 5

Lisätiedot

Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus. Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka

Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus. Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka 17.1.2017 Potilaan taustatiedot trakeostooma; väliaikainen, pitkäaikainen tai pysyvä laryngektomia ikä, sukupuoli,

Lisätiedot

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS SIIVOUSVÄLINEET 1. siivousvaunu 2. sanko (siivoussanko) 3. jätesäkki 4. kuivain - Voit kuivata ikkunat, peilit ja lattiat. 5. lattiamoppi ja pyyhe 6. ikkunanpesin - Voit pestä

Lisätiedot

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1 Huomio!... 3 2 Turvamääräykset... 3 2.1 Käsittely... 3 2.2 Huolto... 3 3 Käyttö... 3 3.1 Suodattimen merkkivalot...

Lisätiedot

Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä

Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä Tärkeää - Lue käyttöohjeet huolellisesti läpi ennen tuotteen purkamista pakkauksesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa mitätöidä takuun sekä vaarantaa oman terveytesi. Mikäli epäselvyyttä tai

Lisätiedot

Microdial-virtausmittari. Käyttöohjeet

Microdial-virtausmittari. Käyttöohjeet Microdial-virtausmittari Käyttöohjeet 702-0065.5 saattaa 2014 1. Symbolit Varoitus! Huomio! Osoittaa mahdollisesti vaarallista tilannetta, joka voi aiheuttaa käyttäjän tai muiden henkilöiden loukkaantumisen,

Lisätiedot