Vesistömalliennuste ylimääräisten vesien juoksutuksen vaikutuksesta purkuvesistöjen sulfaattipitoisuuksiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vesistömalliennuste ylimääräisten vesien juoksutuksen vaikutuksesta purkuvesistöjen sulfaattipitoisuuksiin"

Transkriptio

1 YLIMÄÄRÄISTEN VESIEN JOHTAMINEN TALVELLA X TALVIVAARA SOTKAMO OY Vesistömalliennuste ylimääräisten vesien juoksutuksen vaikutuksesta purkuvesistöjen sulfaattipitoisuuksiin

2 1 Sisältö 1 TAUSTATIEDOT JA TOIMEKSIANTO 3 2 ARVIOINNISSA KÄYTETTY VEDEN MÄÄRÄ JA SEN SULFAATTIPITOISUUS 3 3 ARVIO SULFAATTIKUORMITUKSEN VAIKUTUKSESTA VESISTÖN SULFAATTIPITOISUUKSIIN Laskentojen toteutus Käytetty malli Laskenta Oulujoen suuntaan Mallilaskelmien tulokset Oulujoen suunta Vuoksen suunta Mallinnuksen epävarmuustekijät 22 4 ARVIO SULFAATTIPITOISUUKSISTA Oulujoen suunta Vuoksen suunta 25 5 TIIVISTELMÄ 28 Liite 1. Veden laadun havaintopaikat Vuoksen suunnalla Liite 2. Sulfaattipulssin leviäminen Oulujoen suunnalta Liite 3. Sulfaattipulssin leviäminen Vuoksen suunnalta Pöyry Finland Oy Kari Kainua, FM Heimo Vepsä, FM Yhteystiedot PL 20, Tutkijantie 2 A Oulu puh sähköposti etunimi.sukunimi@poyry.com Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa kirjallista lupaa.

3 2 Vastuuvapauslauseke Pöyry Finland Oy ( Pöyry ) pidättää kaikki oikeudet tähän raporttiin. Raportti on luottamuksellinen ja laadittu yksinomaan Talvivaara Sotkamo Oy:n ( Asiakas ) käyttöön. Raportin käyttö muiden kuin Asiakaan toimesta ja muuhun kuin Asiakkaan ja Pöyryn välisessä sopimuksessa tarkoitettuun tarkoitukseen on sallittu ainoastaan Pöyryn etukäteen antaman kirjallisen suostumuksen perusteella. Raportti on laadittu noudattaen Pöyryn ja Asiakaan välisen sopimuksen ehtoja. Pöyryn tähän raporttiin liittyvä tai siihen perustuva vastuu määräytyy yksinomaan kyseisten sopimusehtojen mukaisesti. Laskelmat perustuvat olennaisilta osin Pöyryn Asiakkaalta, kolmansilta osapuolilta tai ulkopuolisista lähteistä saamiin tietoihin. Pöyry ei ole tarkistanut minkään Asiakkaalta, kolmansilta osapuolilta tai ulkopuolisista lähteistä saadun ja raportin laatimiseen käytetyn tiedon oikeellisuutta tai täydellisyyttä, koska se ei ole kuulunut Pöyryn toimeksiannon laajuuteen. Pöyry ei anna raportin perusteella tai siihen liittyen mitään vakuutusta (nimenomaista tai konkludenttista) eikä vastaa sen sisältämien tietojen ja arvioiden oikeellisuudesta. Raportti sisältää lisäksi tulevaisuutta koskevia lausuntoja, jotka perustuvat tämänhetkisten tietojen perusteella tehtyihin arvioihin tulevasta kehityksestä ja sisältävät oletuksia tulevasta kehityksestä. Pöyry ei vastaa miltään osin näiden tulevaisuutta koskevien lausuntojen sisällöstä, täsmällisyydestä tai toteutumisesta. Pöyry ei vastaa kolmannelle osapuolelle tämän raportin käyttämisen tai siihen luottamisen perusteella aiheutuneesta haitasta taikka mistään välittömästä tai välillisestä vahingosta.

4 3 1 TAUSTATIEDOT JA TOIMEKSIANTO Talvivaaran kaivosalueelle on kertynyt runsaasti ylimääräisiä vesiä, ja Talvivaara Oy on jättänyt Kainuun ELY-keskukselle suunnitelman kaivosalueen ylimääräisten vesien käsittelystä ja johtamisesta vesistöön. Suunnitelmaan liittyen kaivosyhtiö on pyytänyt Pöyry Finland Oy:tä suorittamaan vesistömallinnuksen, joka perustuu Talvivaara Oy:n antamiin ylimääräisen veden määrää ja laatua koskeviin lähtötietoihin. Mallin avulla arvioidaan vesien johtamisen vaikutusta alapuolisten vesistöjen sulfaattipitoisuuksiin sekä pohjoiseen päin Oulujoen vesistöön että etelään päin Vuoksen vesistöön. Suunnitelmaan liittyen järjestettiin viranomaisten kanssa palaveri , jossa sovittiin yhdessä laskennassa käytettävistä lähtöarvoista ja mallinnuksen toteutuksen periaatteista. 2 ARVIOINNISSA KÄYTETTY VEDEN MÄÄRÄ JA SEN SULFAATTIPITOISUUS Suunnitelman mukaan eteläiseltä jälkikäsittelyalueelta juoksutetaan Vuoksen suuntaan vettä 1,8 milj. m 3. Pohjoisten jälkikäsittelyalueiden vettä johdetaan Oulujoen vesistöön Kärsälammen kautta 0,2 milj. m 3. Samaan pohjoisen suuntaan Kuusilammen ja Härkäpuron kautta johdetaan myös avolouhoksen käsitelty vesi. Avolouhoksesta juoksutettava vesimäärä on 1,8 milj. m 3. Yhteensä vesiä on suunniteltu johdettavaksi noin 3,8 milj. m 3 suunnilleen kolmen kuukauden aikana. Näiden ylimääräisten vesien johtamisen lisäksi loppuneutraloinnin (LONE) ylitettä eli puhdistettua prosessivettä johdetaan samaan aikaan, kuin edellä mainittuja ylimääräisiä vesiä. Ylimääräisten vesien johtamisen aikana puhdistettu prosessivesi johdetaan pohjoiselle purkureitille, jolla tasataan vesien aiheuttamaa kuormitusvaikutusta pohjoisen ja etelän välillä. Juoksutettavien vesien sulfaattipitoisuudeksi on suunnitelmassa arvioitu: Avolouhos Jälkikäsittely E Jälkikäsittely P LONE-ylite mg/l mg/l mg/l mg/l Vesistöihin juoksutettavat vedet käsitellään kalkilla raskasmetallien pitoisuuksien vähentämiseksi saostamalla, ja juoksutuksen määrä riippuu osittain käsittelyn tehokkuudesta. Toiminnanharjoittaja on hakemuksessaan arvioinut juoksutettavien vesien virtaamat tunnissa helmi- tai maaliskuun alusta alkaen keskimäärin seuraaviksi : Kortelammelta Vuoksen suuntaan: 750 m 3 /h 1.2. alkaen ja 1500 m 3 /h 1.3. alkaen. Louhokselta Kuusilammen kautta Oulujoen suuntaan: 800 m 3 /h alkaen. Haukilampi Oulujoen suuntaan: 300 m 3 /h alkaen. Kärsälammesta LONE-ylitettä Oulujoen suuntaan 300 m 3 /h alkaen kesäkuun 2013 loppuun, jonka jälkeen LONE-ylitettä juoksutetaan puolet Vuoksen suuntaan ja puolet Oulujoen suuntaan.

5 Ylimääräisten vesien juoksutusaika on laskettu jakamalla ko. vesimäärä keskimääräisellä tuntivirtaamalla. Juoksutusten mukana poistuu sulfaattia Vuoksen suuntaan yhteensä tonnia ja Oulujoen suuntaan yhteensä tonnia. Oulujoen suuntaan johdetaan lisäksi LONEylitettä, jonka sulfaattikuormitus on 36 t/d eli noin 100 vuorokautta kestävän ylimääräisten juoksutusten aikana luokkaa t. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tarkkailujen mukaan jätevesien jälkikäsittely-yksiköille aiheuttama kuormitus oli vuonna 2012 vuoden kokonaisvesimäärällä ja jäteveden tammi-lokakuun keskimääräisillä pitoisuuksilla laskettuna arviolta t sulfaattia. Kalliojärven yläpuolelle kohdistuu Haukilampeen ja Kärsälampeen tuleva kuormitus. Louhosvedet johdetaan Kalliojärven ja Kolmisoppi-järven väliin. Juoksutusten aikana sulfaattikuormitus jakautuu kuvien 1 ja 2 mukaisesti. 4 Kuva 1. Sulfaattikuormitus Oulujoen suuntaan. Kalliojärven yläpuolelle kohdistuu Haukilampeen ja Kärsälampeen tuleva kuormitus. Louhosvedet kohdistuvat Kalliojärven ja Kolmisopen väliin.

6 5 Kuva 2. Sulfaattikuormitus Vuoksen suuntaan. 3 ARVIO SULFAATTIKUORMITUKSEN VAIKUTUKSESTA VESISTÖN SULFAATTIPITOISUUKSIIN 3.1 Laskentojen toteutus Käytetty malli Virtauksia ja aineiden kulkeutumista alapuolisissa vesistöissä arvioitiin 3Dvesistömallin EFDC (Environmental Fluid Dynamincs Code) avulla. EFDC on yleiskäyttöinen kolmiulotteinen mallinnusjärjestelmä virtausten, kulkeutumisen ja biologisten prosessien kuvaamiseen pintavesissä (joet, järvet, kosteikot ja merialueet). Mallilla voidaan simuloida virtausten lisäksi lämpötilaa ja suolaisuutta (ja niiden kautta tiheysvaikutuksia) sekä merkkiaineena toimivaa ainetta, joka voi olla konservatiivinen tai omata ensimmäisen kertaluokan poistuman. Mallin kehitystyön aikana on lisätty tai paranneltu muun muassa kasvillisuuden aiheuttamaan kitkan kuvausta, alueiden vettymisen ja kuivumisen kuvausta, vesistörakenteiden kuvausta, sekä aallokon ja virtausten vuorovaikutusten ja aallokon aiheuttamien virtauksien mukaanotolla. Malli on nykyisin käytössä yliopistoissa, viranomaisilla ja konsulttialan yrityksissä. Malli on laajalti testattu ja sitä on sovellettu ja tulokset dokumentoitu yli 80 kohteessa. Käyttöliittymän (EFDC Explorer, EE) malliin on laatinut Dynamic Solutions Inc. konsulttiyhtiö, joka on lisäksi kehittänyt itse mallia mm. lämpötilamallinnuksen osalta ja lisännyt partikkelikuvauksen, jolla voidaan havainnollistaa kulkeutumista Laskenta Oulujoen suuntaan Lähtöarvot

7 Oulujoen suunnan purkuvesistöön rakennettiin mallinnusta varten muuttuvavälinen hilaverkosto, jossa hilakoko Salmisessa oli noin 25 m ja hilan koko kasvaa purkupaikalta etäännyttäessä. Kalliojärvessä hila oli 30 m, Kolmisopessa m ja Jormasjärvessä 100 m (kuva 5). Pystysuunnassa käytettiin kahta vertikaalikerrosta. Syvyystietoina käytettiin tilaajalta saatuja Salmisen, Kalliojärven ja Kolmisopen erillisselvitysten luotaustietoja, Jormasjärven osalta peruskartan syvyystietoja. Reunaehtoina käytettiin merkittävimpien sivujokien vuorokausivirtaamia vuosilta 2010 ja 2011, jotka poimittiin vesistömallinnusjärjestelmästä (Vemala). Jormasjärvestä purkautuva vesimäärä arvioitiin Vemalan tulosten perusteella laaditulla purkautumiskäyrällä (kuva 3). 6 Kuva 3. Laskennassa käytetty Jormasjärven purkautumiskäyrä. Käyrä on laadittu Vemalan laskemista vedenkorkeuden (W) ja ulosvirtaaman (Qout) arvoista. Kuvassa 4 on esitetty arvioidut tulovirtaamat Kalliojärveen ja Kolmisoppeen ensimmäisen vuoden aikana.

8 7 Kuva 4. Kolmisoppeen ja Kalliojärveen tulevat virtaamat ensimmäisen laskentavuoden aikana. Lähtötasona ja tulovesien pitoisuuksina käytettiin arvoa 0 mg/l, jolloin laskenta tulokset kuvaavat ylimääräisten ja kaivosvesien aiheuttamaa muutosta sulfaattipitoisuuksissa. Näiden pitoisuuksien pohjalla on vesistössä oleva taso, johon on vaikuttanut aiempi sulfaattikuormitus ja muutamat aikaisempina vuosina tapahtuneet patomurtumat. Malliin sisällytettiin seuraavat sivujoet: 1. Korentojoki (Kalliojärven jälkeen) 2. Kuusijoki (Kalliojärven jälkeen) 3. Raatelampi (Kolmisopen jälkeen) 4. Talvijoki (Jormasjärveen) 5. Mustinjoki (Jormasjärveen)

9 8 DS-INTL Talvivaara, Oulujoen suunta DS-INTL Jormasjärvi Kolmisoppi Kalliojärvi Salminen Bottom Elev (m) [Time 0.00] DS-INTL DS-INTL Kuva 5. Mallinnusalue. Syvyystiedot on kuvattu eri väreillä kuvasta ilmenevällä tavalla siten, että sinisenä näkyvä vyöhyke edustaa noin m:n syvyyksiä, vihreä väri noin 4 15 m:n syvyyksiä ja punainen väri 1 4 m:n syvyyksiä. Tuulitiedoiksi valittiin Kajaanin lentoaseman havainnot vuosilta Keskinopeus avovesikaudelle oli ko. jaksolla 2,8 m/s. Tuulen suuntien ja nopeuksien vaihtelua laskenta-aikana on esitetty kuvassa 6.

10 Kuva 6. Mallissa käytetyt Kajaanin mittausaseman tuulen suunnat ja nopeudet. 9 Sulfaatin poistumiskertoimena käytettiin arvoa 0, eli puoliintumisaika on laskennassa 600 vrk. Puoliintumisaika perustuu aiempien laskelmien tuloksiin. Laskenta Vuoksen suuntaan Lähtöarvot Vuoksen purkusuunnalle rakennettiin mallinnusta varten muuttuvavälinen hilaverkosto, jossa laskentahilan tarkkuus Kivijärvessä on m ja Laakajärvessä m. Syvyyssuunnassa kerroksia on 2 (kuva 7). Syvyystietoina käytettiin peruskartan syvyystietoja, Ylä-Lumijärven osalta tarkat syvyystiedot puuttuivat, joten ne jouduttiin arvioimaan vesinäytepisteen syvyyden ja ranta-alueiden pinnanmuotojen avulla. Tulovirtaamina käytettiin vesistömallista saatuja vuosien virtaamia (Vemala). Lisävesinä on huomioitu Sopenjoki (4.646) ja Suuri-Petäinen (4.647). Laakajärvestä lähtevän veden määrää kalibroitiin tulovirtaamien osalta siten, että vedenkorkeudet olivat lähellä mitattuja vedenkorkeuksia (Vemala).

11 10 DS-INTL Ylä-Lumijärvi Kivijärvi Laakajärvi Bottom Elev (m) -1 [Time 0.00] DS-INTL Kuva 7. Vuoksen suunnan mallinnusalue. Syvyystiedot on kuvattu eri väreillä kuvassa esitetyllä tavalla siten, että punaisena näkyvä vyöhyke edustaa noin m:n syvyyksiä, vihreä väri noin 4 15 m:n syvyyksiä ja sininen väri 1 4 m:n syvyyksiä. Kuvassa 8 on esitetty arvioidut tulovirtaamat Kivijärveen ja Laakajärveen ensimmäisen vuoden aikana.

12 11 Kuva 8. Kivijärveen ja Laakajärveen tulevat virtaamat ilman LONE-vettä ensimmäisen laskentavuoden aikana. Muilta osin lähtöarvot ovat samat kuin Oulujoen suunnalla on esitetty. 3.2 Mallilaskelmien tulokset Oulujoen suunta Salminen, Kalliojärvi, Kolmisoppi ja Tuhkajoki Kevättalven alivalumien aikana Salmisen ja Kalliojärven tulovedet koostuvat pääosin LONE-vesistä sekä Haukilampeen juoksutettavista ylimääräisistä vesistä, jolloin laimennusvaikutus on vähäistä ja pitoisuudet Salmisessa ja Kalliojärvessä nousevat korkeiksi. Ylimääräiset vedet nostavat Kalliojärven laskennallisen sulfaattipitoisuuden nousunhetkellisesti tasolle mg/l. Salmisen veden laatu noudattelee hyvin pitkälle Kalliojärven veden laatua pitoisuuksien noustessa epäedullisemmasta laimennuksesta johtuen korkeimmiksi. Pääosa ylimääräisistä vesistä johdetaan Kolmisopen ja Kalliojärven väliin, jolloin Kolmisopen laskennalliset pitoisuuden nousut ovat vielä suurempia, ja suuruusluokkaa mg/l. Pienten virtaamien aikana pitoisuuksien nousu alkaa Kalliojärvessä maalis-huhtikuun vaihteessa. Juoksutusten aloituksen viivästyminen luonnollisesti myöhentää ensimmäisen pulssin saapumista Kalliojärveen. Mallin tulostuspiste sijaitsee järven keskiosassa (kuva 9). Valumien kasvaessa ja sekoittumisen samalla tehostuessa ylimääräisten vesien pitoisuuden nousu laskee nopeasti toukokuuhun mennessä tasolle mg/l. Kolmisopen sulfaattipulssi saavuttaa hieman myöhemmin ja maksimipitoisuus on vähän korkeampi, mutta pitoisuudet laskevat nopeasti alle Kalliojärven tason. Laskennallinen toukokuun pitoisuuden keskimääräinen nousu on suuruusluokkaa mg/l (kuva 10). Laskennallisesti vuonna 2013 vesistöön johdetun sulfaattipulssin puhdistuminen kestää seuraavaan kevättulvaan 2014 asti. Kesällä ylimääräisten vesien aiheuttama pitoisuuslisä on koko vesimassan keskiarvona Kalliojärvessä noin mg/l ja Kolmisopessa noin mg/l (kuva 10)

13 12 Kuva 9. Mallin tulostuspisteet Oulujoen suunnalla

14 13 Kuva 10. Ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousu Kalliojärvessä ja Kolmisopessa. LONE-vesien kaksinkertaistuminen juoksutusten aikana nostaa pitoisuustasoa edelleen. Juoksutusten aikana molempien vesijakeiden yhteisvaikutus nostaa Kalliojärven pitoisuuden hetkellisesti tasolle noin mg/l ja Kolmisopessa tasolle noin mg/l. Pitoisuuden nousu kesällä on Kalliojärvessä tasoa mg/l ja Kolmisopessa noin mg/l (kuva 11). Ennen kaivostoiminnan alkua alueen vesien sulfaattipitoisuudet olivat luokkaa 2 5 mg/l. Kuva 11. LONE-ylitteen ja ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousu Kalliojärvessä ja Kolmisopessa.

15 Tuhkajoen pitoisuus noudattelee Kolmisopen pitoisuuksia, joskin maksimipitoisuus ei nouse aivan yhtä korkealle kuin Kolmisopessa Jormasjärvi Jormasjärven tulostuspisteet selviävät kuvan 9 kartasta. Jormasjärvessä Tuhkajoen suulla ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousu toukokuussa on tasoa 200 mg/l. Pulssi vaimenee siten, että pitoisuusnousu Jormasjärven keskellä on tasoa mg/l. Seuraavana talvena Jormasjärvestä purkautuvan veden ylimääräisten vesien sulfaattilisä on luokkaa 20 mg/l (kuva 12). 14 Kuva 12. Ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousujormasjärvessä. LONE-vesien kanssa pitoisuuden nousut ovat noin 50 mg/l suurempia eli juoksutettavien ylimäärävesien kanssa yhteisvaikutuksen aiheuttama pitoisuuden nousu on Jormasjärven lounaisosassa keväällä noin 250 mg/l. Kesällä nousu Jormasjärven keskiosalla on tasoa mg/l (kuva 13).

16 15 Kuva 13. LONE-ylitteen ja ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousu Jormasjärvessä. Tulostuspisteet selviävät kuvasta 9. Ajallinen jakauma Oulujoen suunnlla Ylimääräisten vesien sulfaattipulssin leviäminen alavirtaan etenee vesien sekoittumisesta ja järvien viipymistä riippuen. Taulukossa 1 on esitetty pitoisuuksien kehittymistä kuukauden keskipitoisuuksina. Kuukausikeskiarvoina ylimääräisten vesien laskennallinen pitoisuuslisä on suurimmillaan Kolmisopessa huhtikuussa (394 mg/l), Jormasjärven lounaispäässä toukokuussa (90 mg/l) ja Jormasjärvestä lähtevässä syyskuussa (22 mg/l). Etäännyttäessä purkualueelta pulssi laimenee ja samalla pulssin kesto pitenee siten, että Jormasjärven lähtevän veden pitoisuuslisä pysyy samalla tasolle heinäkuusta 2013 huhtikuulle Sulfaattipulssin leviämistä on havainnollistettu karttakuvin liitteessä 2. Taulukko 1. Ylimääräisten vesien aiheuttaman laskennallisen sulfaattipitoisuuden nousu kuukausikeskiarvoina Kuukausi Kolmisoppi Jormasj. (Kerttusaari) Jormasjärvi lähtevä Kolmisoppi Jormasj. (Kerttusaari) Jormasjärvi lähtevä

17 Ilmiö tulee hyvin esille myös tarkasteltaessa maksimipitoisuuksia ja niiden esiintymisajankohtia. Korkeimmat maksimit ovat lähellä purkualueetta, kun taas maksimin esiintymisajankohta kasvaa purkualueelta pohjoiseen päin etäännyttäessä (kuva 14). 16 Kuva 14. Laskennallisen maksimipitoisuuden (mg/l) ja sen ajankohdan (vuorokautta johtamisen aloituksesta) esiintyminen Vuoksen suunta Ylä-Lumijärvi ja Laakajärvi Laskennan tulostuspisteet selviävät kuvasta 15.

18 17 Kuva 15. Mallin tulostuspisteet Vuoksen suunnalla Ylimääräisten vesien juoksutusten aikana Ylä-Lumijärven ja Kivijärven sulfaattipitoisuudet nousevat korkeiksi. Laskennallinen pitoisuuden nousu on suuruusluokkaa mg/l (kuva 16) eli vesi Ylä-Lumijärvessä ja Kivijärven läpivirtauksessa on lähes puhdasta juoksutusvettä. Ylä-Lumijärvestä vedet solahtavat nopeasti läpi, joten kesällä ylimääräisillä vesillä ei ole enää vaikutusta Ylä-Lumijärven sulfaattipitoisuuksiin, vaan pitoisuus riippuu lähinnä LONE-kuormituksesta. Vedet virtaavat nopeasti Kivijärven poikki, joten sen tasaava vaikutus sulfaattipulssia vastaan on aika vähäinen. Kivijärven luoteisosaan (Kiv 2) pulssi ehtii hitaammin ja siellä myös pitoisuuksien laskennallinen nousu jää vähäisemmäksi. Aikasarjasta voidaan havaita, että jääpeiteaikana ylimääräisten vesien juoksutusten loputtua puhtaampia valumavesiä virtaa läpi Kivijärven ja tällä kohdalla pitoisuudet laskevat. Jääkannen sulettua Kivijärven koillisosaan jääneet sulfaatit sekoittuvat vesimassaan ja pitoisuudet nousevat hetkellisesti uudelleen (kuva 16). Kivijärvessä palautuminen kestää läpivirtausluonteesta johtuen seuraavan vuoden puolelle. Kesäiset pitoisuuden nousut ovat Kivijärvessä keskimäärin tasoa 20 mg/l.

19 18 Kuva 16. Ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousu Ylä-Lumijärvessä ja Kivijärvessä. Tulostuspisteet selviävät kuvasta 15. Huom. asteikko on logaritminen. LONE-vesien juoksutusten alettua heinäkuun alussa Ylä-Lumijärven keskipitoisuus nousee uudelleen tasolle mg/l. Kivijärvessä keskimääräiset pitoisuuden nousut ovat luokkaa mg/l (kuva 17). Kuva 17. LONE-ylitteen ja ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousu Ylä-Lumijärvessä ja Kivijärvessä. Tulostuspisteet selviävät kuvasta 15. Huom. asteikko on logaritminen, jotta vaihtelut sekä skaalan ylä- että alapäässä saadaan havainnoillisemmin kuvattua.

20 19 Laakajärvi Suoraan Kivijärven läpi purkautuvat sulfaattipitoiset vedet nostavat huomattavasti Laakajärven luoteisosan pitoisuuksia. Laskennallinen pitoisuuden nousu pulssin huipun aikana on hetkellisesti luokkaa mg/l (kuva 18). Pulssin leviämistä on esitetty karttapohjalla kuvassa 19. Kesällä vesien sekoittuessa Laakajärven vesimassoihin pitoisuudet laskevat nopeasti. Kesällä 2013 vesien sekoittuessa pitoisuusnousut ovat luokkaa mg/l. Pitkäviipymäisen Laakajärven puhdistuminen kokonaan pulssista kestää vuoden 2015 puolelle, joskin suolapulssin aiheuttamat pitoisuuden nousut ovat vuonna 2015 vain muutamia mg/l. Lisäksi on huomioitava, että syvänteisiin voi varastoitua sulfaatti, jonka poistuminen kestää laskettua kaemmin. Vuoden 2014 kesällä pulssin aiheuttama nousu on suuruusluokkaa 5 10 mg/l (kuva 18). Kuva 18. Ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousu Laakajärvessä. Huom. asteikko on logaritminen, jotta vaihtelut sekä skaalan ylä- että alapäässä saadaan havainnoillisemmin kuvattua.

21 20 Kuva 19. Sulfaattipulsin leviäminen. Tilanne 30.4., jolloin juoksutus on jo loppunut. Punainen väri vastaa pitoisuuden nousua noin mg/l. LONE-vesien juoksutusten alettua keskimääräiset pitoisuuden nousut asettuvat Laakajärvessä tasolle mg/l (kuva 20). Kuva 20. LONE-ylitteen ja ylimääräisten vesien aiheuttama sulfaattipitoisuuden nousu Ylä-Lumijärvessä ja Kivijärvessä. Tulostuspisteet selviävät kuvasta 15. Huom. asteikko logaritminen, jotta vaihtelut sekä skaalan ylä- että alapäässä saadaan havainnoillisemmin kuvattua.

22 21 Ajallinen jakauma Vuoksen suunnalla Vastaavasti kuin Oulujoen suunnalla taulukossa 1 edellä, on seuraavassa taulukossa 2 esitetty pitoisuuksien kuukausikesiarvot. Laakajärvestä lähtevän veden maksimipitoisuudet saavutetaan kesä-heinäkuussa pitoisuuden nousun säilyessä samalla tasolla keväälle Yli 100 mg/l laskennalliset maksimipitoisuuksien nousut ilmenevat vesistössä Laakajärven luoteisosassa ja sen yläpuolisella vesistön osalla. Laakajärvessä maksimin esiintymisajankohta on noin vrk juoksutusten aloittamisesta. Aivan järven kaakkoisosassa maksimipitoisuudet esiintyvät vasta noin 300 vrk juoksutusten aloittamisesta (kuva 21). Sulfaattipulssin leviämistä on havainnollistettu karttakuvin liitteessä 3. Taulukko 2. Ylimääräisten vesien aiheuttaman laskennallinen sulfaattipitoisuuden nousu kuukausikesiarvoina Kuukausi Kivijärvi syvänne Laakajärvi Laa13 Laakajärvi lähtevä Kivijärvi syvänne Laakajärvi Laa13 Laakajärvi lähtevä Kuukausi Kivijärvi syvänne Laakajärvi Laa13 Laakajärvi lähtevä Kivijärvi syvänne Laakajärvi Laa13 Laakajärvi lähtevä

23 22 Kuva 21. Laskennallisen maksimipitoisuuden (mg/l) ja sen ajankohdan (vuorokautta johtamisen aloituksesta) esiintyminen Mallinnuksen epävarmuustekijät Vesistömalli on pelkistetty matemaattinen kuvaus vesien liikkeistä ja aineiden kulkeutumisesta. Lähtökohtana on malliin syötetty vesistön morfometria (eli veden pinnan alaiset syvyyden vaihtelut), tunnetut luonnonvakiot ja yleiset virtausyhtälöt. Malli laskee annettujen lähtötietojen perusteella syntyvät virtauskentät ja suunnat, aineiden laimentumisen ja poistuman vedestä esimerkiksi sedimenttiin. Vesiluonnossa tapahtumat ovat paljon monimutkaisempia ja siellä tapahtuu prosesseja, joita mallissa ei ole huomioitu, kuten virtausten ja aallokon aiheuttama pohjaan jo kerran laskeutuneiden aineiden sekoittuminen takaisin järven veteen (ns, resuspendaatio), kemialliset muutokset johtuen ph:n ja happitilanteen vaihteluista jne. Kaivosalue sijaitsee vedenjakaja-alueella eli aivan molempien vesistöjen yläjuoksulla, missä virtaamat ovat verrattain pieniä, ja jolloin pienikin kuormituksen vaihtelu heijastuu nopeasti vesistön pitoisuuksissa. Kipsisakka-altaan vuodon seurauksena maaperään ja sen painanteisiin on joutunut sulfaattipitoisia vesiä, jotka mahdollisesti purkautuvat vesistöön kevään aikana nostaen jonkin verran alueen sulfaattikuormitusta laskennasta käytetyistä, joten todelliset pitoisuuden nousut tullevat olemaan hieman laskennallisia arvoja suurempia. Samoin vesistöjen alusvesiin (syvänteisiin) varastoituneet sulfaatit lisäävät omalta osaltaan pitoisuuksia ns kevättäyskierron aikaan, jolloin pääosa koko järven vesimassasta sekoittuu keskenään johtuen sekä lämpötiloista että tuulten aiheuttamista virtauksista. Tulovesien määrät ja vesistön virtaamat ovat sadannan avulla laskettuja estimaatteja tai likiarvoja, joissa on huomioitu vedenkorkeuden vaihtelut, mutta laskennalliset päivittäiset virtaamat eivät välttämättä kaikilta osin todennäköisesti täysin vastaa todellisia virtaamia. Tulosten tarkastelussa on huomioitava, että laskennassa on käytetty vuosien hydrologisia oloja, joten hydrologisten olojen merkittävästi poiketessa ko. jakson oloista, myös pitoisuudet muuttuvat. Vaikka käytetty malli on ns. 3D-malli, jossa huomioidaan lämpötilasta johtuva kerrostuminen, on osavesistöstä niin

24 poikkeuksellisen vahvasti tiheyserojen vuoksi kerrostunut, että mallia ei kyetty käytettävissä olevan ajan puitteissa tältä osin riittävästi kalibroimaan. Epävarmuustekijöistä huolimatta laskenta kuvaa aineiden keskimääräistä kulkeutumista ja leviämistä vesistössä eri kuormitustilanteissa ja antaa hyvän pohjan tulosten perusteella arvioida muutoksia vesiluonnossa ARVIO SULFAATTIPITOISUUKSISTA Oulujoen suunta Salminen, Kalliojärvi, Kolmisoppi ja Tuhkajoki Kaivosvesien vaikutuksesta Salminen ja Kalliojärvi ovat kerrostuneet pysyvästi eli järvissä ei ole tapahtunut normaalia kevät- ja syystäyskiertoja kaivostoiminnan aloittamisen jälkeen. Alusveden pitoisuudet Salmisessa ovat tasoa mg/l ja Kalliojärvessä luokkaa mg/l. Päällysveden pitoisuudet ovat selvästi alhaisempia, Salmisessa luokkaa 300 mg/l. Kalliojärvessä tiheysgradientti on vähäisempi päällysveden pitoisuuden ollessa tasoa mg/l (kuva 22). Kolmisopessa kerrostuminen on selvästi vähäisempää sulfaattikuormituksen sekoittuessa paremmin koko vesimassaan. Kolmisopen sulfaattipitoisuudet vuoden 2012/2013 vaihteessa olivat tasoa mg/l (kuva 22). Ylijäämävesien juoksutusten aikana Salmiseen tulevien vesien sulfaattipitoisuudet ovat suuruusluokkaa mg/l. Vesien ollessa myös alusvettä kylmempiä on todennäköistä, että ne jääpeiteaikana, suurista pitoisuuksista huolimatta, kevyempinä edelleen virtaavat Salmisen pintakerroksissa eli alusveden päällä, jolloin juoksutusten aikana Salmisen päällysveden pitoisuudet nousevat arviolta tasolle mg/l. Ilmiö kuitenkin heikentää keväistä kerrostuneisuutta, joten on mahdollista, että keväällä sulamisvesien aikaan jääkannen sulettua kerrostuneisuus purkautuu. Salmisen alusveden tilavuus on tason -2 m alapuolella noin m 3. Jos tilavuudessa on sulfaattia mg/l, tarkoittaa tämä noin tonnin sulfaattimäärää. Koko järven vesitilavuus on noin m 3. Jos alusveden sulfaattimäärä sekoittuisi koko vesimassaan, tarkoittaisi tämä noin mg/l laskennallista pitoisuutta. Kalliojärvessä juoksutusten aikana ylijäämävesien ja LONE-ylitteen yhteisvaikutus nostaa Kalliojärven pitoisuutta hetkellisesti yli mg/l. Kalliojärven tiheysgradientti ja sitä myötä vesikerrosten stabiilisuus on vähäisempi kuin Salmisessa, joten on mahdollista, että virtaamien kasvaessa ja sulfaattipitoisuuksien noustessa päällysvedessä järvi sekoittuu tasalaatuisemmaksi. Mikäli Salmisen kerrostuneisuus purkautuu, tulovedet voivat olla tasoa mg/l, jollaisia pitoisuuksia myös Kalliojärvessä päällysvedessä voidaan mitata. On todennäköistä, että sekoittumisen jälkeen järvet kerrostuvat uudelleen sulfaattipitoisten vesien konsentroituessa pohjalle ja puhtaampien sivuvesien virratessa alusveden päällä. Kolmisoppijärvi ei ole kerrostunut vastaavalla tavalla kaivostoiminnan aikana, vaikka alkuvaiheessa sulfaattipitoisuudet poistovesissä olivat erittäin korkeita. On ilmeistä, että kerrostuminen ei muodostu järvessä kovin voimakkaaksi, vaan kesällä vesi sekoittunee kohtuullisen hyvin. Tämä tarkoittaisi sitä, että Kolmisopen laskennalliset pitoisuudet voivat nousta juoksutusten aikana hetkellisesti lähellä Kalliojärven purkautumiskohtaa yli 1000 mg/l:n, kesäisten pitoisuuksien asettuessa tasolle mg/l eli selvästi

25 korkeammiksi kuin mitä järvessä on tähänastisen kuormitushistorian aikana mitattu. Pois ei kuitenkaan voida sulkea sitä mahdollisuutta, että sulfaattikuormituksen kasvaessa voimakkaasti Kolmisoppikin ainakin osittain suolakerrostuu. Tuhkajoen pitoisuudet noudattelevat Kolmisopen pitoisuutta ja sen vaihtelua, joskin maksimipitoisuus Tuhkajoessa jäisi selvästi pienemmäksi, arviolta suuruusluokkaa mg/l. 24 Kuva 22. Salmisen, Kalliojärven ja Kolmisopen sulfaattipitoisuuden kehitys tarkkailutulosten mukaaan. Jormasjärvi Jormasjärven nykyiset sulfaattitasot ovat suuruusluokkaa mg/l (kuva 23). Pitoisuuden laskennallinen nousu kesäaikana mg/l tarkoittaa pitoisuus tasoa 60

26 100 mg/l, sillä ylimääräinen pulssi sekoittuu osittain vanhan kuormituksen päälle. Jormasjärven syvänteissä mitataan korkeampiakin pitoisuuksia. Keväällä Tuhkajoen suualueella pitoisuudet ovat selvästi suurempia ja yli 250 mg/l. Jormasjärvestä purkautuvan veden pitoisuus liikkunee laskelmien mukaan tasolla mg/l. 25 Kuva 23. Jormasjärven sulfaattipitoisuuden kehitys tarkkailutulosten mukaaan Vuoksen suunta Ylä-Lumijärvi ja Kivijärvi Ylä-Lumijärven sulfaattipitoisuudet ovat vaihdelleet suuresti kuormitustilanteesta riippuen. Viimeisten mittausten mukaan pitoisuus oli suuruusluokkaa mg/l. Patomurtuman aikana alusvedessä mitattiin pitoisuuskisa mg/l, mutta pitoisuudet ovat jo tästä laskeneet (kuva 24). Nopeasta vesien vaihtuvuudesta johtuen pitoisuudet noudattelevat laskennallisia pitoisuuksia eli pysynevät juoksutusten aikana noin mg/l:n tasolla. Kivijärvessä tilanne on mutkikkaampi. Havaintopaikalla Kivijärvi 7 syvänteen kohdalla päällysveden pitoisuudet ovat olleet suhteellisen pieniä ja alusvedessä erittäin korkeita. Tämä johtunee sulfaattipitoisten vesien virtaamisesta pohjanläheisesti ja sivuvesien virratessa tämän kerroksen ylitse. Havaintopaikkojen sijainti selviää liitekartasta 1. Tulovesien pitoisuudet eivät merkittävästi muutu, joskin niiden määrä kasvaa, mikä voi murtaa osaltaan kerrostuneisuutta päällys- ja alusvesien välillä. Osa vesistä kiertää Kivijärven pohjukkaan, missä kerrostuneisuus jatkunee ja

27 päällysveden pitoisuudet kasvanevat selvästi, arviolta tasolle mg/l. Myös syvänteen kohdalla päällysveden pitoisuudet voivat nousta tasolle mg/l; alusvedessä mitataan todennäköisesti suurempia pitoisuuksia. Joka tapauksessa Kivijärvestä purkautunee Laakajärveen juoksutusten aikana vesiä, joiden sulfaattipitoisuus voi olla useita tuhansia mg/l. 26 Kuva 24. Ylä-Lumijärven ja Kivijärven sulfaattipitoisuuden kehitys tarkkailutulosten mukaaan. Laakajärvi Laakajärven nykyinen sulfaattitaso päällysvedessä on ollut mittausten mukaan suuruusluokkaa mg/l (kuva 24). Kevättalven juoksutusten aikana pitoisuudet

28 voivat hetkellisesti nousta järven pohjoisosassa jääpeiteaikana tasolle mg/l. Näin suuret pitoisuudet kasvattavat veden tiheyttä, joten ainakin jääpeiteaikana vedet hakeutuvat suuremman tiheytensä vuoksi Laakajärven alusveteen. Päällysvedessä mitattaneen selvästi pienempiä pitoisuuksia. Vesien sekoittuessa jääkannen hävittyä pitoisuudet noudattelevat mallin laskemia pitoisuustasoja eli kesällä pitoisuudet liikkunevat tasolla mg/l. Osittain sulfaattia varastoituu alusveteen, joten puhdistuminen on alusveden osalta voi olla hitaampaa kuin mitä mallilaskelmissa on arvioitu. Suolaisten vesien määrän lisääntyminen jatkaa ja voi osittain voimistaa kerrostumisilmiöitä. 27 Kuva 24. Laakajärven sulfaattipitoisuuden kehitys tarkkailutulosten mukaaan.

29 28 5 TIIVISTELMÄ Talvivaara Oy on jättänyt Kainuun ELY-keskukselle suunnitelman kaivosalueen ylimääräisten vesien käsittelystä ja johtamisesta vesistöön. Suunnitelman mukaan jälkikäsittelyalueiden vesiä juoksutetaan Vuoksen suuntaan 1,8 milj. m 3 ja Oulujoen suuntaan 0,2 milj. m 3. Pohjoisen suuntaan johdetaan myös avolouhoksen käsitelty vesi, 1,8 milj. m 3. Yhteensä vesiä on suunniteltu johdettavaksi noin 3,8 milj. m 3 suunnilleen kolmen kuukauden aikana. Näiden ylimääräisten vesien johtamisen lisäksi loppuneutraloinnin (LONE) ylite johdetaan kokonaisuudessaan pohjoiselle purkureitille. Juoksutusten mukana poistuu sulfaattia Vuoksen suuntaan yhteensä tonnia ja Oulujoen suuntaan yhteensä tonnia. LONE-ylitteen sulfaattikuormitus on 36 t/d eli noin 100 vuorokautta kestävän ylimääräisten juoksutusten aikana luokkaa t. Virtauksia sekä ylimäärävesien ja LONE-yliteen sisältämän sulfaatin kulkeutumista alapuolisissa vesistöissä arvioitiin 3D-vesistömallin EFDC (Environmental Fluid Dynamincs Code) avulla. Reunaehtoina käytettiin merkittävimpien sivujokien vuorokausivirtaamia vuosilta 2010 ja 2011, jotka poimittiin vesistömallinnusjärjestelmästä (Vemala). Tuulitiedoiksi valittiin Kajaanin lentoaseman havainnot vuosilta Vesistömalli on pelkistetty matemaattinen kuvaus vesien liikkeistä ja aineiden kulkeutumisesta ja se antaa hyvän pohjan arvioida sulfaattipitoisuuksien muutoksia. On kuitenkin muistettava, että vesiluonnossa tapahtumat ovat paljon monimutkaisempia, ilmiöt ovat kiinni tulevista hydrologisista ja meteorologisista oloista, joten mallinnukseen sisältyy useita epävarmuustekijöitä. Vaikka käytetty malli on ns. 3D-malli, jossa huomioidaan lämpötilasta johtuva kerrostuminen, on osavesistöstä niin poikkeuksellisen vahvasti tiheyserojen vuoksi kerrostunut, että mallia ei kyetty käytettävissä olevan ajan puitteissa tältä osin riittävästi kalibroimaan. Mallinnustulokset on esitetty vesipatsaan syvyysintegroituina keskiarvoina. Ylijäämävesien juoksutusten aikana Salmiseen tulevien vesien sulfaattipitoisuudet ovat suuruusluokkaa mg/l. Vesien ollessa myös alusvettä kylmempiä on todennäköistä, että ne jääpeiteaikana, suurista pitoisuuksista huolimatta, kevyempinä edelleen virtaavat Salmisen pintakerroksissa eli alusveden päällä, jolloin juoksutusten aikana Salmisen päällysveden pitoisuudet nousevat arviolta tasolle mg/l. Ilmiö kuitenkin heikentää keväistä kerrostuneisuutta, joten on mahdollista, että keväällä sulamisvesien aikaan jääkannen sulettua kerrostuneisuus purkautuu, jolloin pitoisuudet voivat nousta tasolle mg/l. Kalliojärvessä juoksutusten aikana ylijäämävesien ja LONE-ylitteen yhteisvaikutus nostaa Kalliojärven pitoisuutta hetkellisesti yli mg/l. Kalliojärven tiheysgradientti ja sitä myötä vesikerrosten stabiilisuus on vähäisempi kuin Salmisessa, joten on mahdollista, että virtaamien kasvaessa ja sulfaattipitoisuuksien noustessa päällysvedessä järvi sekoittuu tasalaatuisemmaksi. Mikäli Salmisen kerrostuneisuus purkautuu, tulovedet voivat olla tasoa mg/l, jollaisia pitoisuuksia myös Kalliojärvessä päällysvedessä voidaan tällöin mitata. On todennäköistä, että sekoittumisen jälkeen järvet kerrostuvat uudelleen sulfaattipitoisten vesien konsentroituessa pohjalle ja puhtaampien sivuvesien virratessa alusveden päällä. Kolmisoppijärvi ei ole kerrostunut vastaavalla

30 tavalla kaivostoiminnan aikana, vaikka alkuvaiheessa sulfaattipitoisuudet poistovesissä olivat erittäin korkeita. On ilmeistä, että kerrostuminen ei muodostu järvessä kovin voimakkaaksi, vaan kesällä vesi sekoittunee kohtuullisen hyvin. Kolmisopen laskennalliset pitoisuudet voivat nousta juoksutusten aikana hetkellisesti lähellä Kalliojärven purkautumiskohtaa yli mg/l:n, kesäisten pitoisuuksien asettuessa tasolle mg/l eli selvästi korkeammiksi kuin mitä järvessä on tähänastisen kuormitushistorian aikana mitattu. Pois ei kuitenkaan voida sulkea sitä mahdollisuutta, että sulfaattikuormituksen kasvaessa voimakkaasti Kolmisoppikin ainakin osittain suolakerrostuu, jolloin alusvedessä mitataan selvästi nykyisiä korkeampia pitoisuuksia. Jormasjärven nykyiset sulfaattitasot ovat suuruusluokkaa mg/l. Pitoisuuden laskennallinen nousu kesäaikana mg/l tarkoittaa pitoisuus tasoa mg/l, sillä ylimääräinen pulssi sekoittuu osittain vanhan kuormituksen päälle. Jormasjärven syvänteissä mitataan korkeampiakin pitoisuuksia. Keväällä Tuhkajoen suualueella pitoisuudet ovat selvästi suurempia,yli 250 mg/l. Jormasjärvestä purkautuvan veden pitoisuus liikkunee laskelmien mukaan tasolla mg/l. Tuhkajoen pitoisuudet noudattelevat Kolmisopen pitoisuutta ja sen vaihtelua, joskin maksimipitoisuus Tuhkajoessa jäisi selvästi pienemmäksi, arviolta suuruusluokkaa mg/l. Ylä-Lumijärven sulfaattipitoisuudet ovat vaihdelleet suuresti kuormitustilanteesta riippuen. Viimeisten mittausten mukaan pitoisuus oli suuruusluokkaa mg/l. Patomurtuman aikana alusvedessä mitattiin pitoisuuskisa mg/l, mutta pitoisuudet ovat jo tästä laskeneet. Nopeasta vesien vaihtuvuudesta johtuen pitoisuudet noudattelevat laskennallisia pitoisuuksia eli pysynevät juoksutusten aikana noin mg/l:n tasolla. Kivijärvessä tilanne on mutkikkaampi. Havaintopaikalla Kivijärvi 7 syvänteen kohdalla päällysveden pitoisuudet ovat olleet suhteellisen pieniä ja alusvedessä erittäin korkeita. Tämä johtunee sulfaattipitoisten vesien virtaamisesta pohjanläheisesti ja sivuvesien virratessa tämän kerroksen ylitse. Tulovesien pitoisuudet eivät merkittävästi muutu, joskin niiden määrä kasvaa, mikä voi murtaa osaltaan kerrostuneisuutta päällys- ja alusvesien välillä. Osa vesistä kiertää Kivijärven pohjukkaan, missä kerrostuneisuus jatkunee ja päällysveden pitoisuudet kasvanevat selvästi, arviolta tasolle mg/l. Myös syvänteen kohdalla päällysveden pitoisuudet voivat nousta tasolle mg/l; alusvedessä mitataan todennäköisesti suurempia pitoisuuksia. Kivijärvestä purkautunee Laakajärveen juoksutusten aikana vesiä, joiden sulfaattipitoisuus voi olla useita tuhansia mg/l. Laakajärven nykyinen sulfaattitaso päällysvedessä on ollut mittausten mukaan suuruusluokkaa mg/l. Kevättalven juoksutusten aikana pitoisuudet voivat hetkellisesti nousta järven pohjoisosassa jääpeiteaikana tasolle mg/l. Näin suuret pitoisuudet kasvattavat veden tiheyttä, joten ainakin jääpeiteaikana vedet hakeutuvat suuremman tiheytensä vuoksi Laakajärven alusveteen. Päällysvedessä mitattaneen selvästi pienempiä pitoisuuksia. Vesien sekoittuessa jääkannen hävittyä pitoisuudet noudattelevat mallin laskemia pitoisuustasoja eli kesällä pitoisuudet liikkunevat tasolla mg/l. Osittain sulfaattia varastoituu alusveteen, joten puhdistuminen on alusveden osalta voi olla hitaampaa kuin mitä mallilaskelmissa on arvioitu. Suolaisten vesien määrän lisääntyminen jatkaa ja voi osittain voimistaa kerrostumisilmiöitä. 29

31 Sakka-allas 1 Sakka-allas 2 Ylu p vos i a K iiri Lum Kiv2 Kiv10 Kivj4 Kiv7 Laa m Tilaaja Talvivaara Sotkamo Oy Laa081 PL 20, Tutkijantie 2 A, OULU Pvm Mittakaava 1: N:o Liite 1 Pohjakartta: Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssi, versio 1.0,

32 LIITE 2. Suolapulssin laskennallinen leviäminen Oulujoen suunnalla kuukauden välein juoksutusten alusta. Huom. väriskalaa vaihtuu kuukausittain. 30

33 31 LIITE 3. Suolapulssin laskennallinen leviäminen Vuoksensuunnalla kuukauden välein juoksutusten alusta. Huom. väriskalaa vaihtuu kuukausittain.

34 32 Liite 3. jatkuu

TALVIVAARA SOTKAMO OY. Laimennuslaskelmat

TALVIVAARA SOTKAMO OY. Laimennuslaskelmat 17.1.2013 TALVIVAARA SOTKAMO OY Laimennuslaskelmat 1 Pöyry Finland Oy Kari Kainua, FM Heimo Vepsä, FM Yhteystiedot PL 20, Tutkijantie 2 A 90571 Oulu puh. 010 33280 sähköposti etunimi.sukunimi@poyry.com

Lisätiedot

Vesistömalliennuste ylimääräisten vesien jatkojuoksutuksen vaikutuksesta purkuvesistöjen sulfaattipitoisuuksiin

Vesistömalliennuste ylimääräisten vesien jatkojuoksutuksen vaikutuksesta purkuvesistöjen sulfaattipitoisuuksiin YLIMÄÄRÄISTEN VESIEN JOHTAMINEN 2013 16X154037.BA7201 11.6.2013 TALVIVAARA SOTKAMO OY Vesistömalliennuste ylimääräisten vesien jatkojuoksutuksen vaikutuksesta purkuvesistöjen sulfaattipitoisuuksiin 1 Sisältö

Lisätiedot

Talvivaaran jätevesipäästön alapuolisten järvien veden laatu 2010-2011 - Tarkkailutulosten mukaan

Talvivaaran jätevesipäästön alapuolisten järvien veden laatu 2010-2011 - Tarkkailutulosten mukaan Talvivaaran jätevesipäästön alapuolisten järvien veden laatu 21-211 - Tarkkailutulosten mukaan 4.1.211 1 Pintavesien tarkkailukohteet, Talvivaara Jormasjärvi Kolmisoppi Tuhkajoki Kalliojärvi Salminen Ylälumijärvi

Lisätiedot

Talvivaara, johdetut ja otetut vedet sekä aiheutunut kuormitus

Talvivaara, johdetut ja otetut vedet sekä aiheutunut kuormitus Talvivaara, johdetut ja otetut vedet sekä aiheutunut kuormitus 2010 15.5.2013 Vuosittain Kolmisopesta otettavan raakaveden määrä: 2009 2010 2011 2012 1-4/2013 Kolmisoppi m3/a 1 360 042 3 149 317 3 136

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo LUPAHAKEMUKSEN TÄYDENNYS, LIITE 5 1111188-2 16.3.217 Draft 2. KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo Lupahakemuksen täydennys, kohta 48 Täydennys mallinnusraporttiin 1 Korkeimmat pitoisuudet 216 kesällä

Lisätiedot

TERRAFAMEN VESIENHALLINNAN YVA-MENETTELY KLO KAJAANIN KAUPUNGIN KIRJASTO

TERRAFAMEN VESIENHALLINNAN YVA-MENETTELY KLO KAJAANIN KAUPUNGIN KIRJASTO TERRAFAMEN VESIENHALLINNAN YVA-MENETTELY 8.9.2016 KLO 18-20 KAJAANIN KAUPUNGIN KIRJASTO HANKKEEN TAUSTA Vaasan hallinto-oikeus (VHO) antoi 28.4.2016 päätöksen koskien Nuasjärven purkuputkea ja Oulujoen

Lisätiedot

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 2013

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 2013 Tiedote 7..213 Julkaisuvapaa 8..213 klo 1. Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 213 Talvivaaran kaivosyhtiö on kamppaillut viime ajat kaivosalueella olevien ylimääräisten vesien kanssa. Kainuun

Lisätiedot

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 2015

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 2015 Katsaus Julkaistavissa 9.6.2015 Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila keväällä 2015 Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä on johtanut vuoden 2015 alusta toukokuun loppuun mennessä yhteensä n. 3,7 miljoonaa

Lisätiedot

PSAVI/12/04.08/2013. Täydennys lupahakemukseen, kokouksessa sovitut tarkennukset. Talvivaarantie Tuhkakylä

PSAVI/12/04.08/2013. Täydennys lupahakemukseen, kokouksessa sovitut tarkennukset. Talvivaarantie Tuhkakylä Asia: Dnro: Viite: Hakija: Ympäristöluvan muuttaminen koskien kaivosalueella olevien ylimääräisten prosessi-, kuivatus- ja valumavesien puhdistamista ja johtamista Oulujoen ja Vuoksen vesistöihin, Kajaani

Lisätiedot

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila syksyllä 2013

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila syksyllä 2013 Raportti 2.10.2013 Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila syksyllä 2013 Talvivaaran kaivosyhtiö on jatkanut kesän ajan kalkkikäsiteltyjen jätevesien johtamista sekä pohjoiseen Oulujoen vesistön suuntaan

Lisätiedot

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila alkuvuonna 2014

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila alkuvuonna 2014 Katsaus Julkaisuvapaa 15.5.2014 klo 10.00 Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila alkuvuonna 2014 Talvivaaran kaivosyhtiö on johtanut kalkkikäsiteltyjä jätevesiä vesistöihin tammi huhtikuussa 2014 yhteensä

Lisätiedot

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila kesällä ja syksyllä 2014

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila kesällä ja syksyllä 2014 Katsaus Julkaistavissa 16.10.2014 Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila kesällä ja syksyllä 2014 Talvivaaran kaivosyhtiö on johtanut vuoden 2014 alusta syyskuun alkuun mennessä yhteensä n. 4,5 miljoonaa

Lisätiedot

TALVIVAARAN ALAPUOLISTEN VESISTÖJEN TILA SYKSYLLÄ 2012

TALVIVAARAN ALAPUOLISTEN VESISTÖJEN TILA SYKSYLLÄ 2012 Tiedote 19.9.212 Julkaisuvapaa 2.9.212 klo 1. TALVIVAARAN ALAPUOLISTEN VESISTÖJEN TILA SYKSYLLÄ 212 Talvivaaran kaivoksen vesistöpäästöjä ja alapuolisten vesistöjen tilaa tarkkaillaan kattavasti ympäristöluvassa

Lisätiedot

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Tutkimusraportti 121 / 2017 Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Nenäinniemen puhdistamo Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Nab Labs Oy Arja Palomäki Sisällys 1 TUTKIMUKSEN TAUSTA...

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015 HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015 Kymijoen vesi ja ympäristö ry Janne Raunio SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 2 TUTKIMUSALUE 1 3 AINEISTO JA METELMÄT 1 4 TULOKSET 4

Lisätiedot

PUHDISTETUN VEDEN PURKUPUTKI YVA-TARVESELVITYS

PUHDISTETUN VEDEN PURKUPUTKI YVA-TARVESELVITYS Vastaanottaja Talvivaara Sotkamo Oy Asiakirjatyyppi Kirje Päivämäärä 19.5.2014 Viite 1510009006 PUHDISTETUN VEDEN PURKUPUTKI YVA-TARVESELVITYS PUHDISTETUN VEDEN PURKUPUTKI YVA-TARVESELVITYS Päivämäärä

Lisätiedot

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila loppuvuonna 2013

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila loppuvuonna 2013 Tiedote 12.12.2013 Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila loppuvuonna 2013 Talvivaara on jatkanut syksyn ajan käsiteltyjen jätevesien johtamista sekä pohjoiseen Oulujoen vesistöön että etelään Vuoksen

Lisätiedot

Talvivaaran kaivoksen alapuolisten vesistöjen tila keväällä vuonna Kimmo Virtanen Kainuun ELY-keskus

Talvivaaran kaivoksen alapuolisten vesistöjen tila keväällä vuonna Kimmo Virtanen Kainuun ELY-keskus Talvivaaran kaivoksen alapuolisten vesistöjen tila keväällä vuonna 2014 Kimmo Virtanen Kainuun ELY-keskus 2 Kolmisoppi ekologinen tila välttävä Kasviplankton (2008, 2010, 2012) erinomainen (2013) Lajistomuutoksia

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY LISÄTÖIDEN TARKKAILUSUUNNITELMA 16WWE0005.720L3 30.11.2012 TALVIVAARA SOTKAMO OY Kipsisakka-altaan vuoto, lisätöiden tarkkailusuunnitelma 1 Talvivaara Sotkamo Oy Kipsisakka-altaan vuoto, lisätöiden tarkkailusuunnitelma

Lisätiedot

»Terrafamen. tilannekatsaus. Veli-Matti Hilla kestävän kehityksen johtaja

»Terrafamen. tilannekatsaus. Veli-Matti Hilla kestävän kehityksen johtaja »Terrafamen tilannekatsaus Veli-Matti Hilla kestävän kehityksen johtaja 22.11.2018 »Terrafame Oy on sotkamolainen yritys Terrafame Oy:n toiminta alkoi syyskuussa 2015. Yhteiset arvomme ohjaavat jokapäiväistä

Lisätiedot

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7 BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 7 Kemijärven suunnitellun biotuotetehtaan jätevesien kulkeutuminen kuormituspisteeltä P8 Raportti 1.3.217 Arto Inkala,

Lisätiedot

Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/talvivaara Sotkamo Oy

Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/talvivaara Sotkamo Oy Kunnanhallitus 142 23.06.2014 Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeellisuudesta/talvivaara Sotkamo Oy 124/00.04/2014 KHALL 142 Ympäristötarkastaja Talvivaara Sotkamo Oy (myöhemmin Talvivaara)

Lisätiedot

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 5

BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 5 BOREAL BIOREF OY KEMIJÄRVEN BIOJALOSTAMON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS LIITE 5 Liite L1: Sijoituspaikan valinta Versio 2, 30.11.2016 Hannu Lauri, YVA Oy Suunnitellun biotuotetehtaan jätevesi-

Lisätiedot

VESISTÖMALLINNUS TERRAFAME OY Vesienhallinnan ympäristövaikutusten arviointiin (YVA) liittyvät vesistömallinnukset

VESISTÖMALLINNUS TERRAFAME OY Vesienhallinnan ympäristövaikutusten arviointiin (YVA) liittyvät vesistömallinnukset VESISTÖMALLINNUS 11371-3 23.3.217 TERRAFAME OY Vesienhallinnan ympäristövaikutusten arviointiin (YVA) liittyvät vesistömallinnukset 11371-3 COPYRIGHT PÖYRY FINLAND OY Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa

Lisätiedot

Valhe, emävalhe, Talvivaaran vesistömallinnus

Valhe, emävalhe, Talvivaaran vesistömallinnus 1 Valhe, emävalhe, Talvivaaran vesistömallinnus Marraskuun vuodon jälkeen piti olla itsestään selvää, että jätealtaiksi muuttuneita lähijärvet piti ennallistaa. Tuskin kukaan olisi uskonut, että niiden

Lisätiedot

Kainuun ELY-keskus antaa Talvivaaralle osittaisen jätevesien johtamisluvan

Kainuun ELY-keskus antaa Talvivaaralle osittaisen jätevesien johtamisluvan Tiedote 12.2.2013 Kainuun ELY-keskus antaa Talvivaaralle osittaisen jätevesien johtamisluvan Talvivaaran kaivoksella marraskuussa 2012 tapahtuneen kipsisakka-altaan vuodon seurauksena merkittävä osa kaivospiirin

Lisätiedot

Kunnanhallitus 113 02.04.2013

Kunnanhallitus 113 02.04.2013 Kunnanhallitus 113 02.04.2013 Lausunto Talvivaara Sotkamo Oy:n hakemuksesta: Ympäristöluvan muuttaminen koskien kaivosalueella olevien ylimääräisten prosessi-, kuivatus- ja valumavesien tilapäistä varastointia,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemuksen täydennys

Ympäristölupahakemuksen täydennys Ympäristölupahakemuksen täydennys Täydennyspyyntö 28.9.2012 19.10.2012 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä Finland 2012-10-19 2 / 6 Ympäristölupahakemuksen täydennys Pohjois-Suomen

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY RAKENTAMISEN TARKKAILU 2011 16WWE0993 15.3.2012 TALVIVAARA SOTKAMO OY TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU 2011 Osa II b Rakentamisvaiheen aikainen tarkkailu Talvivaara Sotkamo Oy Osa II b Rakentamisvaiheen

Lisätiedot

Terrafamen kaivoksen purkuputken vaikutus Nuasjärven vedenlaatuun. Tausta

Terrafamen kaivoksen purkuputken vaikutus Nuasjärven vedenlaatuun. Tausta Tiedote Dnro KAIELY/632/2015 16.9.2016 Julkinen Terrafamen kaivoksen purkuputken vaikutus Nuasjärven vedenlaatuun Tausta Terrafame Oy:n kaivosalueelta johdetaan vesiä Oulujoen ja Vuoksen vesistöjen suuntiin.

Lisätiedot

Vertaileva lähestymistapa järven virtauskentän arvioinnissa

Vertaileva lähestymistapa järven virtauskentän arvioinnissa Vertaileva lähestymistapa järven virtauskentän arvioinnissa Vertaileva lähestymistapa järven virtauskentän arvioinnissa Sisältö: 1. Virtauksiin vaikuttavat tekijät 2. Tuulen vaikutus 3. Järven syvyyden

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY PURKUPAIKKASELVITYS 16X177970 19.5.2014. TALVIVAARA SOTKAMO OY Selvitys mahdollisista uusista purkupaikoista

TALVIVAARA SOTKAMO OY PURKUPAIKKASELVITYS 16X177970 19.5.2014. TALVIVAARA SOTKAMO OY Selvitys mahdollisista uusista purkupaikoista TALVIVAARA SOTKAMO OY PURKUPAIKKASELVITYS 16X177970 19.5.2014 TALVIVAARA SOTKAMO OY Selvitys mahdollisista uusista purkupaikoista 1 Talvivaara Sotkamo Oy Selvitys mahdollisista uusista purkupaikoista

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY LISÄTÖIDEN TARKKAILUSUUNNITELMA 16WWE0005.720L3 30.11.2012 TALVIVAARA SOTKAMO OY Kipsisakka-altaan vuoto, lisätöiden tarkkailusuunnitelma 1 Talvivaara Sotkamo Oy Kipsisakka-altaan vuoto, lisätöiden tarkkailusuunnitelma

Lisätiedot

TUULIPUISTO OY KIVIMAA ESISELVITYS TUULIPUISTON SÄHKÖVERKKOLIITYNNÄN VAIHTOEHDOISTA

TUULIPUISTO OY KIVIMAA ESISELVITYS TUULIPUISTON SÄHKÖVERKKOLIITYNNÄN VAIHTOEHDOISTA TUULIPUISTO OY KIVIMAA ESISELVITYS TUULIPUISTON SÄHKÖVERKKOLIITYNNÄN VAIHTOEHDOISTA 1.10.2015 LOPPURAPORTTI Pöyry Finland Oy pidättää kaikki oikeudet tähän raporttiin. Tämä raportti on luottamuksellinen

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY:N KONKURSSIPESÄ

TALVIVAARA SOTKAMO OY:N KONKURSSIPESÄ Vastaanottaja Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä Asiakirjatyyppi Vuosiyhteenveto Päivämäärä 11.3.215 Viite 1511636-7 TALVIVAARA SOTKAMO OY:N KONKURSSIPESÄ TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU VUONNA 214

Lisätiedot

LEHDISTÖTILAISUUS 13.12.2011

LEHDISTÖTILAISUUS 13.12.2011 LEHDISTÖTILAISUUS 13.12.2011 1 TALVIVAARAN TOIMINTA VESISTÖPÄÄSTÖJEN MINIMOIMISEKSI Vesien kierrätyksen lisääminen entisestään Vesien kierrätyksen lisääminen ja kemikaalikulutuksen optimointi Vedenlaatuvaikutusten

Lisätiedot

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTAVE- SIEN TARKKAILU VUONNA 2017 Q3

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTAVE- SIEN TARKKAILU VUONNA 2017 Q3 Vastaanottaja Terrafame Oy Asiakirjatyyppi Neljännesvuosiraportti (3/4) 217 Päivämäärä 8.12.217 Viite 1513218 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTAVE- SIEN TARKKAILU VUONNA 217 Q3 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTAVESIEN

Lisätiedot

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset talvelta 2015

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset talvelta 2015 1 / 3 Stora Enso Oyj LAUSUNTO A 1741.6 Varkauden tehdas 14.10.2013 Varkauden kaupunki Tekninen virasto Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen

Lisätiedot

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla 16T-12.2 1 Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Raportti v3, 22.1.2018 2 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 KUORMITUKSET 1

Lisätiedot

Terrafamen kaivoksen alapuolisten vesistöjen tila kesäkuussa 2017

Terrafamen kaivoksen alapuolisten vesistöjen tila kesäkuussa 2017 Katsaus Dnro KAIELY/632/2015 10.7.2017 Julkinen Terrafamen kaivoksen alapuolisten vesistöjen tila kesäkuussa 2017 Terrafame Oy:n kaivoksen käsiteltyjen kaivosvesien kuormitusta ja alapuolisten vesistöjen

Lisätiedot

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A TAMMELAN KUNTA Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 659-P17905

Lisätiedot

Lausunto Kainuun ELY-keskukselle;Talvivaara Sotkamo Oy:n YSL 62 :n mukaiset hakemukset

Lausunto Kainuun ELY-keskukselle;Talvivaara Sotkamo Oy:n YSL 62 :n mukaiset hakemukset Ympäristö- ja tekninen lautakunta 76 18.04.2013 Lausunto Kainuun ELY-keskukselle;Talvivaara Sotkamo Oy:n YSL 62 :n mukaiset hakemukset 105/11.01/2013 YMPTEKLT 76 Ympäristötarkastaja Kainuun ELY-keskus

Lisätiedot

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Lausunto 8.5.2014 Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Tausta: Kalastajat olivat 6.4.2014 tehneet havainnon, että jäällä oli tummaa lietettä lähellä Viitasaaren

Lisätiedot

0000-YM-15. 52-T00013032 Vesienkäsit 1 4.12.2012 22.1.2013. Versio: Luontipäivä: Muokannut:

0000-YM-15. 52-T00013032 Vesienkäsit 1 4.12.2012 22.1.2013. Versio: Luontipäivä: Muokannut: Vesienkäsittelysuunnitelma Dokumentin nimi: Versio: Luontipäivä: Muokkauspäivä: Muokannut: 0000-YM-15 52-T00013032 Vesienkäsit ttelysuunnitelma 1 4.12.2012 22.1.2013 Copyright 2012 by Talvivaara Miningg

Lisätiedot

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 2017 Q1

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 2017 Q1 Vastaanottaja Terrafame Oy Asiakirjatyyppi Neljännesvuosiraportti (1/4) 217 Päivämäärä 22.6.217 Viite 1513218 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 217 Q1 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTAVESIEN

Lisätiedot

Talvivaara Projekti Oy

Talvivaara Projekti Oy 16.3.9 Talvivaara Projekti Oy Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 8 Osa I Tarkkailun taustatiedot Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 8, Osa I Tarkkailun taustatiedot 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 VOIMASSA OLEVAT

Lisätiedot

Mouhijärven ja Kiikoisjärven ilmastonmuutoslaskennat. Miia Kumpumäki Suomen ympäristökeskus Kevät 2018

Mouhijärven ja Kiikoisjärven ilmastonmuutoslaskennat. Miia Kumpumäki Suomen ympäristökeskus Kevät 2018 Mouhijärven ja Kiikoisjärven ilmastonmuutoslaskennat Miia Kumpumäki Suomen ympäristökeskus Kevät 2018 Vesistömallilaskennat tässä projektissa Mouhi- ja Kiikoisjärven säännöstelyselvitykseen osallistuminen.

Lisätiedot

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 2016 Q2

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 2016 Q2 Vastaanottaja Terrafame Oy Asiakirjatyyppi Neljännesvuosiraportti (2/4) 216 Päivämäärä 16.9.216 Viite 1512373-6 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 216 Q2 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTAVESIEN

Lisätiedot

Kehotus toiminnan saattamiseksi ympäristö- ja vesitalousluvan mukaiseen tilaan

Kehotus toiminnan saattamiseksi ympäristö- ja vesitalousluvan mukaiseen tilaan Kehotus Dnro KAIELY/1/07.00/2013 3.1.2014 Julkinen Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä Kehotus toiminnan saattamiseksi ympäristö- ja vesitalousluvan mukaiseen tilaan Talvivaara on ilmoittanut

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 2017 Q2

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 2017 Q2 Vastaanottaja Terrafame Oy Asiakirjatyyppi Neljännesvuosiraportti (2/4) 217 Päivämäärä 8.9.217 Viite 1513218 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 217 Q2 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTAVESIEN

Lisätiedot

Talvivaara Sotkamo Oy

Talvivaara Sotkamo Oy 9M6090005 24.3.2010 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2009 Osa III Päästötarkkailu Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2009 Osa III Päästötarkkailu 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 PROSESSIN

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 52/2013/1 Dnro PSAVI/12/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 52/2013/1 Dnro PSAVI/12/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 52/2013/1 Dnro PSAVI/12/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2013 ASIA LUVAN HAKIJA Talvivaaran kaivoksen ympäristöluvan muuttaminen koskien jätevesien varastointia, puhdistamista

Lisätiedot

Vesiensuojelukosteikot

Vesiensuojelukosteikot Vesiensuojelukosteikot 10.9. 2008 Helsingin Messukeskus Jari Koskiaho, SYKE Suunnittelu- ja mitoitusopas http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=245183&lan=fi Kosteikoissa tapahtuvat vedenpuhdistusprosessit

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY YLIMÄÄRÄISTEN VESIEN JOHTAMINEN TALVELLA 2013 16X154037.720M13 1.3.2013 TALVIVAARA SOTKAMO OY Pohjois-Suomen aluehallintoviraston täydennyspyyntö: Esitettyyn malliselvitykseen pohjautuva tarkentava arvio

Lisätiedot

Talvivaaran vesistövaikutuksista Pohjois-Savon alueella

Talvivaaran vesistövaikutuksista Pohjois-Savon alueella Talvivaaran vesistövaikutuksista Pohjois-Savon alueella Sonkajärvi 22.3.2012 Pohjois-Savon ELY-keskus 26.3.2012 1 Talvivaaran velvoitetarkkailupaikat ja tarkkailuohjelma (tilanne 1/2012) Aineisto:Talvivaara

Lisätiedot

Terrafame tänään. Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja. Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja Terrafame Oy

Terrafame tänään. Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja. Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja Terrafame Oy Terrafame tänään Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja Terrafame Oy Tuotanto-YVAn yleisötilaisuus 4.9.2017 Osavuosikatsaus Q1 2017 Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja 27.4.2017 Nikkeli Koboltti Sinkki Jatkojalostajat

Lisätiedot

Terrafamen kaivosalueen läheisten järvien sulfaattikerrostumisen tarkastelu, kohteina Kolmisoppi, Kivijärvi ja Jormasjärvi.

Terrafamen kaivosalueen läheisten järvien sulfaattikerrostumisen tarkastelu, kohteina Kolmisoppi, Kivijärvi ja Jormasjärvi. 16.8.2017 Terrafamen kaivosalueen läheisten järvien sulfaattikerrostumisen tarkastelu, kohteina Kolmisoppi, Kivijärvi ja Jormasjärvi Terrafame Oy 1 Hannu Lauri Titta Anttila Pöyry Finland Oy, Ympäristötutkimus,

Lisätiedot

Auri Koivuhuhta Sonkajärvi

Auri Koivuhuhta Sonkajärvi Sotkamon Talvivaaran ympäristön vesien harvinaiset maametallien sekä talliumin, lyijyn ja uraanin pitoisuudet GTK:n tekemän selvityksen tulosten esittely Esityksen sisältö Mitä ovat harvinaiset maametallit

Lisätiedot

Arvio sulfaattikuormituksen kasvamisen vaikutuksista Sysmäjärven vedenlaatuun

Arvio sulfaattikuormituksen kasvamisen vaikutuksista Sysmäjärven vedenlaatuun Arvio sulfaattikuormituksen kasvamisen vaikutuksista Sysmäjärven vedenlaatuun 29.8.2016 Anneli Heitto Finnoflag Oy 1. Johdanto Tässä arviossa tarkastellaan tilannetta, jossa Mondo Minerals B.V. Branch

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILU 211 16WWE993 3.3.212 TALVIVAARA SOTKAMO OY TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU 211 Osa IV a Pintavesien tarkkailu Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 211 Osa IV a Pintavesien

Lisätiedot

Keskusvedenpuhdistamon kaikki käyttötarkkailuraportit

Keskusvedenpuhdistamon kaikki käyttötarkkailuraportit 1 (1) Keskusvedenpuhdistamon kaikki käyttötarkkailuraportit Terrafame on laatinut vuonna 2017 Kainuun ELY-keskukselle esityksen siitä, miten keskusvedenpuhdistamoa tarkkaillaan (käyttötarkkailu keskuspuhdistamon

Lisätiedot

TUTKIMUSTODISTUS 2012E

TUTKIMUSTODISTUS 2012E TUTKIMUSTODISTUS 2012E- 21512-1 Tarkkailu: Talvivaara kipsisakka-altaan vuoto 2012 Tarkkailukierros: vko 51 Tilaaja: Pöyry Finland Oy Otto pvm. Tulo pvm. Tutkimuksen lopetus pvm. Havaintopaikka Tunnus

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 64 :n mukainen päätös lyhytaikaista poikkeamista koskevassa asiassa

Ympäristönsuojelulain 64 :n mukainen päätös lyhytaikaista poikkeamista koskevassa asiassa päätös annettu julkipanon jälkeen Dnro KAIELY/1/07.00/2013 23.5.2013 Julkinen Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä Talvivaara Sotkamo Oy:n hakemus 15.5.2013 Ympäristönsuojelulain 64

Lisätiedot

Talvivaara Sotkamo Oy

Talvivaara Sotkamo Oy 16WWE242 28.1.211 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 21 Osa I Tarkkailun taustatiedot 16WWE242 Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 21 Osa I Tarkkailun taustatiedot 1 Sisältö 1 JOHDANTO

Lisätiedot

PÖYRY MANAGEMENT CONSULTING OY

PÖYRY MANAGEMENT CONSULTING OY PÖYRY MANAGEMENT CONSULTING OY Kuntakonsernin teknisen sektorin rakenteen ja toiminnan kehittäminen Valittujen toimintojen rakennevaihtoehtojen kuvaus ja arvonmääritys Tiivistelmä 52X117750 VASTUUVAPAUSLAUSEKE

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS 2014-2015 15.2.2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Selvityksen tausta ja lähtöainesto 2. Ylivirtaamatilanteet ja niiden määritys 3. Virtaaman vaikutus vedenlaatuun

Lisätiedot

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT Reetta Räisänen biologi Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy Jätevedenpuhdistamoiden purkupaikoista Rannikkoalueella on varsin yleistä,

Lisätiedot

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 2016 Q3

TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 2016 Q3 Vastaanottaja Terrafame Oy Asiakirjatyyppi Neljännesvuosiraportti (3/4) 216 Päivämäärä 13.1.217 Viite 1512373-6 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTA- VESIEN TARKKAILU VUONNA 216 Q3 TERRAFAME OY KAIVOKSEN PINTAVESIEN

Lisätiedot

1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA. Ilppo Kettunen

1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA. Ilppo Kettunen 1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA Ilppo Kettunen L K E N M 0 N I S T E S A R J 1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA I Kettunen n ves Kouvola 1980 irin vesitoimisto S I S Ä L L Y S L U E T T E L 0

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY TAUSTATIEDOT 212 16UEC5 25.3.213 TALVIVAARA SOTKAMO OY TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU 212 Osa I Tarkkailun taustatiedot 1 Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 212 Osa I Tarkkailun taustatiedot Sisältö

Lisätiedot

Julkisselvittäjä, asianajaja, varatuomari Jari Salminen Fabianinkatu 29 B, Helsinki

Julkisselvittäjä, asianajaja, varatuomari Jari Salminen Fabianinkatu 29 B, Helsinki (./) 0 UJ I (./) c::: UJ > UJ Pohjois-Suomen alueha llintovirasto PL 293, 90101 Oulu kirjaamo. pohjois@avi.fi Eversheds Asianajotoimisto Oy Fabianinkatu 29 B FI-00100 Helsinki Finland T: +358 (0)10 684

Lisätiedot

Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin

Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin Sirkka Tattari, Jari Koskiaho, Maiju Kosunen TASO hankkeen Loppuseminaari, 11.11.2013 Jyväskylä 1 Virtaama Pitoisuus Kuukausikeskiarvomenetelmä Kuukausikeskiarvomenetelmässä

Lisätiedot

Lausunto vesistön merkittävän pilaantumisen korjaamista koskevassa asiassa, Talvivaara Sotkamo Oy

Lausunto vesistön merkittävän pilaantumisen korjaamista koskevassa asiassa, Talvivaara Sotkamo Oy Ympäristö- ja tekninen lautakunta 42 25.03.2015 Lausunto vesistön merkittävän pilaantumisen korjaamista koskevassa asiassa, Talvivaara Sotkamo Oy YMPTEKLT 42 32/11 01 01/2015 YMPTEKLT Ympäristötarkastaja

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY:N KONKURSSIPESÄ

TALVIVAARA SOTKAMO OY:N KONKURSSIPESÄ Vastaanottaja Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 10.3.2015 TALVIVAARA SOTKAMO OY:N KONKURSSIPESÄ TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU VUONNA 2014 OSA III: VESIPÄÄSTÖJEN

Lisätiedot

YHTEENVETO Vesistökuormitusta Ilmapäästöjen vesistöihin

YHTEENVETO Vesistökuormitusta  Ilmapäästöjen vesistöihin YHTEENVETO Talvivaaran kaivoksen tarkkailu toteutettiin vuonna 2012 tarkkailusuunnitelman ja valvovan viranomaisen esittämien täydennysten sekä kaivoksen teettämien lisäselvitysten mukaisesti. Tavanomaiseen

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

Kyyveden tila ESAELY:n keräämän tiedon pohjalta

Kyyveden tila ESAELY:n keräämän tiedon pohjalta Kyyveden tila ESAELY:n keräämän tiedon pohjalta Vesistöpäivä 15.6 Haukivuori Pekka Sojakka Kyyvesi Pinta-ala 129,9 km 2 Kokonaisrantaviiva 857,261 km Max syvyys 35,25 m Keskisyvyys 4,39 m Tilavuus n. 57

Lisätiedot

Kaivosten alapuolisten vesistöjen mallinnus, konsultin näkökulma

Kaivosten alapuolisten vesistöjen mallinnus, konsultin näkökulma KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari Kaivosten alapuolisten vesistöjen mallinnus, konsultin näkökulma, Pöyry Finland Oy Miksi mallinnusta tarvitaan? Kaivoksilla voi olla merkittäviä vaikutuksia

Lisätiedot

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon pohjavesivaikutusten selvitys (antti.pasanen@gtk.fi) Anu Eskelinen, Anniina Kittilä, Jouni Lerssi, Heikki Forss, Taija Huotari-Halkosaari, Pekka Forsman, Marja Liisa

Lisätiedot

188/ /2013. Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Simo Mäkinen

188/ /2013. Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Simo Mäkinen Kunnanhallitus 120 08.04.2013 Kunnanhallitus 260 28.10.2013 Kunnanhallitus 148 16.06.2014 Kunnanhallitus 205 27.10.2014 Kunnanhallitus 78 09.05.2016 Kunnanhallitus 129 15.05.2017 Talvivaara Sotkamo Oy:n

Lisätiedot

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus.

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus. Hulevesitarkastelu Kankaanpään kaupunki Ympäristökeskus talvi 2015 v.2 SISÄLLYS Hulevesien hallinta 2 Kaavoitettavan alueen sijainti 2 Valuma-alue 3 Hulevedet kaava-alueella 4 Hulevesimäärät 5-6 1 HULEVESIEN

Lisätiedot

Vantaanjoen tulvat, ilmastonmuutos ja sateet

Vantaanjoen tulvat, ilmastonmuutos ja sateet Vantaanjoen tulvat, ilmastonmuutos ja sateet Bertel Vehviläinen, SYKE Vantaan I tulvaseminaari: Tulvat, tulvariskit ja tulvavahingot Ma 26.11.2012 klo 12:30-16:00 Vantaan uusi valtuustosali/ Asematie 7

Lisätiedot

Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena

Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena Pauliina Salmi ja Kalevi Salonen 2nd Winter Limnology Symposium, Liebenberg, Saksa, 31.5.21 Mukailtu suomeksi

Lisätiedot

Työohjelma. Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie TUHKAKYLÄ SELVITYS MAHDOLLISISTA UUSISTA PURKUPAIKOISTA

Työohjelma. Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie TUHKAKYLÄ SELVITYS MAHDOLLISISTA UUSISTA PURKUPAIKOISTA Työohjelma Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 TUHKAKYLÄ Pöyry Finland Oy Tutkijantie 2 A FI-90590 OULU Finland Kotipaikka Vantaa, Finland Y-tunnus 0625905-6 Tel. +358 10 33 33280 Fax +358 10

Lisätiedot

TALVIVAARA H1 2014 OSAVUOSIKATSAUS SANEERAUSOHJELMAEHDOTUKSET

TALVIVAARA H1 2014 OSAVUOSIKATSAUS SANEERAUSOHJELMAEHDOTUKSET TALVIVAARA H1 2014 OSAVUOSIKATSAUS SANEERAUSOHJELMAEHDOTUKSET 30.9.2014 1. H1 2014 lyhyesti 2. Tuotantopäivitys 3. Vesien hallinta 4. Luvitus ja oikeudelliset prosessit 5. Toiminnalliset ja markkinanäkymät

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILU 212 16UEC5 25.3.212 TALVIVAARA SOTKAMO OY TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU 212 Osa IV a Pintavesien tarkkailu Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 212 Osa IV a Pintavesien

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY TAUSTATIEDOT 2013 16X154566 16X170605 16X170583 6.5.2014 TALVIVAARA SOTKAMO OY TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU 2013 Osa I Tarkkailun taustatiedot Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2013 1 Osa I Tarkkailun

Lisätiedot

JATKUVATOIMISET MITTAUKSET VEDENLAADUN MALLINNUKSEN APUNA

JATKUVATOIMISET MITTAUKSET VEDENLAADUN MALLINNUKSEN APUNA JATKUVATOIMISET MITTAUKSET VEDENLAADUN MALLINNUKSEN APUNA Lapin Kaiku: Automaattisen vedenlaatuseurannan toimintamallin kehittäminen kaivosvesien tarkkailuun- webinaari ja työpaja Hannu Lauri, DI, Pöyry

Lisätiedot

Luonnonympäristön nykytila

Luonnonympäristön nykytila 3 Luonnonympäristön nykytila 3 Luonnonympäristön nykytila 3.1 Hankealueen sijainti Kaivospiirin nykyinen laajuus on noin 65 neliökilometriä ja kaivospiirin laajennusalueen pinta-ala on noin 71 neliökilometriä.

Lisätiedot

Selkämeren taustakuormituksen mallintaminen VELHOn pilottihankkeena

Selkämeren taustakuormituksen mallintaminen VELHOn pilottihankkeena Selkämeren taustakuormituksen mallintaminen VELHOn pilottihankkeena Arto Inkala, YVA Oy Johanna Rinne, Varsinais-Suomen ELY-keskus Harri Helminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Maria Kämäri, Rauman kaupunki

Lisätiedot

KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari

KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari Sedimentin geokemiallisten olojen muuttuminen kaivoskuormituksessa (KaiHali-projektin työpaketin 2 osatehtävä 3), Jari Mäkinen, Tommi Kauppila ja Tatu Lahtinen

Lisätiedot

LAPIN ELY-KESKUS, ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue

LAPIN ELY-KESKUS, ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue VEDENLAADUNMALLINNUS 16UEC00339 18.2.2013 LAPIN ELY-KESKUS, ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue Kemijärven vesistökunnostukset vuosina 2012 2014; Pöyliöjärven vedenlaatumallinnus Lapin ELY-keskus Vedenlaadunmallinnus

Lisätiedot

Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä

Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä 13.6.2017 Limnologi Reijo Oravainen Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry COOLOX - tuotekehitys Havaittiin, että pienissä lammissa, joissa oli

Lisätiedot

Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus. Iso Suojärvi Pyhäjärvi Kyyjärvi

Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus. Iso Suojärvi Pyhäjärvi Kyyjärvi Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus Iso Suojärvi yhäjärvi Kyyjärvi Sinilevämittari Mittaussyvyys 30 cm Mittausvene Uusi mittarisuojus Kyyjärvellä Mittausmenetelmä äyte 1,5 sekunnin välein GS-Koordinaatit

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY TARKKAILU 2012 16UEC0005 25.3.2013 TALVIVAARA SOTKAMO OY TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU 2012 Vastuuvapauslauseke Työ on suoritettu normaalilla perusteellisuudellamme ja ammattitaidollamme pätevien ja

Lisätiedot

Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta

Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta Rantamo-Seittelin kosteikon vedenlaadun seuranta Jari Koskiaho, SYKE Tuusulanjärven tila paremmaksi -seminaari Gustavelund 23.5.2013 Kosteikoissa tapahtuvat vedenpuhdistusprosessit Kiintoaineksen laskeutuminen

Lisätiedot

LIITE 3 UPM Kotkan biojalostamon YVA: Lauhdevesimallinnus 2018

LIITE 3 UPM Kotkan biojalostamon YVA: Lauhdevesimallinnus 2018 21.6.2018 LIITE 3 UPM Kotkan biojalostamon YVA: Lauhdevesimallinnus 2018 1 UPM KYMMENE OYJ Kotkan biojalostamon lauhdevesimallinnus Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KÄYTETYN MALLIN JA LASKENNAN KUVAUS... 1 2.1

Lisätiedot

Talvivaara Sotkamo Oy

Talvivaara Sotkamo Oy 9M609005 24.3.2010 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2009 Osa IV a Pintavesien tarkkailu 9M609005 Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2009 Osa IV a Pintavesien tarkkailu 1 Sisältö

Lisätiedot