TIEDOTE N:o 11 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIEDOTE N:o 11 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS"

Transkriptio

1 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS TIEDOTE N:o 11 RAILI JOKINEN: TALKKITEOLLISUUDEN SIVUTUOTE MAANPARANNUS- AINEENA JA MAGNESIUMLANNOITTEENA VANTAA 1979

2 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS,MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS TIEDOTE N:o 11 3 RAILI JOKINEN: TALKKITEOLLISUUDEN SIVUTUOTE MAANPARANNUSAINEENA JA MAGNESIUMLANNOITTEENA PL VANTAA 3 PUH:

3 1 Sisällysluettelo Sivu Tiivistelmä Johdanto Aineisto ja menetelmät 2 Tulokset 4 Sadot 4 Satojen ravinnepitoisuudet 5 Satojen ravinteiden otto 6 Maan ph-luku ja ravinnepitoisuudet 7 Kalkitusaineiden magnesiumin käyttökelpoisuus 8 Taulukot 1-9 ja kuva 9-15 TvtelZmä. TatkkiteoW2suude4ta.6ivutuotteena utatavan kaahonaattinika4teen (magneisium- (aaabonaa,tti + katsiumkaabonaatti) käyttöaavoa katkitu4aineena ja magne)siumlannoitteena tutkittun a4tiakokee,54a hieta- ja twlmemaalia. Ka)LbonaattiAikatetta ve4aattiin katkkikivijauhee,seen ja dolomiittikalkkiin joko 4eleai- 4enaan tai kaikkikivijauhee)seen 4ekoitettuna.(1 aut. kaikkikivijauhetta 4-3 outa kanbonaattiaika4tetta). Jokai4ta katkitu,sainetta 4ekoitettiin noin 4.5 Litnan maaekään 1 g neutnatoivaa kalsiumia va4taava määitä. Erusimmäsena vuotena ka4vatettiin a.stioi44a kaiheinaa ja toi/sena vuotena kauaaa. KabonaattiAika4teen maan happamuutta neutkatoiva' vaikutu4 oli noin neljäiso)sa katkkikivijauheen tai noin lud_ma)soa dolomiittikathin neutnaioiva4ta vaikutukefsta. KaAlionaattinikaisteen ja katkkikivijauheen,seo)s (3+1) ei va4taniqut neutxatointikyvy.etään dolomiittikalkkia. Muihin katkituaineiiin vevtattuna yti kabinkektainen määkä kakbonaattinika-.. tetta tuotti nunucati magneiumia isi4ätt5vät, mutta ml&a.ältään pienet utdot. Dolom,ii,ttikallakina tai kailbona~tilza,steena anne-tu4ta magne)siumi)sta utclot ottivat lähe yhtlx. mkuilen uhte~en ouuden kwnmaistakin, ja. nämä kall~ineet näyttävät olevan ke)skenään isamanait..vo.i.)sia magneiumlannoitteita. Kanbonaatti,Likateen ja katkkaivijauheen șeo4 (3+1) neutaatoi happamilutta te-. hokkaammin kuin keulbonaatt&lika,ste yhin. Seolueila, jama on ykisi o4a kaikkikivijauhetta ja yk4i out kanbonaattiaika4tetta pää.stäneen dolomlittikaekin antamien tuto4ten ta4olle.

4 Johdanto Erilaisten teollisuuden sivutuotteiden hyödyntäminen maataloudessa on lisääntynyt viimeksi kuluneina vuosina. Kaikilla niillä sivutuotteilla, joiden mukana maahan voidaan tuoda kasvien tarvitsemia ravinteita lienee jonkin asteista käyttöarvoa. Kenttä- tai astiakokeissa tehty teollisuuden sivutuotteiden vertailu käytössä oleviin lannoitteisiin tai kalkitusaineisiin antaa tietoja, joiden perusteella voidaan päätellä tuotteen käytön kannattavuutta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan talkkiteollisuuden sivutuotteena saatavan karbonaattirikasteen käyttöarvoa magnesiumlannoitteena ja kalkitusaineena. Aineisto ja menetelmät Oy Lohja Ab omistaa Pohjois-Karjalassa Polvijärven kunnassa talkkiesiintymän. Talkin puhdistuksessa saadaan pääasiassa magnesiumkarbonaattia ja kalsiumkar- bonaattia sisältävä sivutuote. Sen luonnollinen käyttötarkoitus olisi magne- _, siumlannoitteena ja kalkitusaineena. Maatalouden tutkimuskeskuksen maanvilje- lyskemian ja -fysiikan laitoksella verrattiin astiakokeessa talkkiteollisuuden sivutuotetta kalkkikivijauheeseen ja dolomiittikalkkiin. Koe jatkui kaksi vuotta ( ); ensimmäisenä vuotena kasvina raiheinä ja toisena vuotena kaura. Valtion maatalouskemian laitos teki karbonaattirikasteesta ja kalkeista virallisesti käytössä olevan menetelmän mukaiset neutraloivan kalsiumin sekä kalsiumja magnesiumpitoisuuden määritykset (taulukko 1). Karbonaattirikaste sisälsi neutraloivaa kalsiumia vain 15 % ja sen magnesiumpitoisuus oli 6.4 %. Karbonaattirikaste on huomattavasti hienompaa kuin tavalliset kalkitusaineet, sillä se läpäisee kokonaisuudessaan.42 mm silmäkoon seulan. Astiakoe suunniteltiin siten, että kutakin kalkitusainetta tuli maaerää kohti 1 g neutraloivaa kalsiumia vastaava määrä. Kalkkikivijauhetta punnittiin 26.8 g/ast, dolomiittikalkkia 28.3 g/ast. ja karbonaattirikastetta 66.7 g/ast. (taulukko 2), Kalkkikivijauheesta ja karbonaattirikasteesta valmistettiin mekaaninen seos (11.5 g kalkkikivijauhetta g karbonaattirikastetta), jonka magnesiumpitoisuudeksi tuli 5 %. Tässä seoksessa tuli astiaa kohti yhtä paljon magnesiumia kuin dolomiittikalkissakin.

5 3 Raiheinää ja kauraa kasvatettiin kahdella eri maalla, hienolla hiedalla ja saraturpeella. Kumpikin maa oli kalkituksen tarpeessa (ph 5.3, 5.) ja ne sisälsivät vähän kalsiumia ja magnesiumia (taulukko 3). Kalkitusaineiden lisäksi raiheinä ja kaura saivat riittävät määrät typpeä, fosforia, kaliumia ja hivenaineita (boori, kupari, mangaahi, sinkki ja molybdeeni). Ensimmäisenä vuotena korjattiin raiheinästä neljä satoa. Toisen vuoden kasvin, kauran, sato korjattiin tuleentuneena. Kaikista sadoista määritettiin kokonaistyppi, -fosfori, -kalsium, -magnesium ja -kalium. Satojen astiaa kohti ottamat ravinnemäärät on laskettu kuiva-ainesadon ja sen ravinnepitoisuuden tulona. Kasvien ottamat kalsium- ja magnesiummäärät antavat tietoja tutkittavien kalkitusaineiden sisältämien k.o. ravinteiden käyttökelpoisuudesta. Kalkitusaineiden neutraloivan vaikutuksen seuraamiseksi tehtiin asitoiden maista kumpanakin vuonna sadonkorjuun jälkeen ph-määritykset. Kokeen loputtua määritettiin maista viljavuusanalyysin menetelmän mukaan fosfori-, kalsiumja magne iumpitoisuus. Kasvukausi 1978 oli sateinen eikä maiden läpi valunutta vettä voitu imeyttää takaisin. Tämän vuoksi määritettiin vesien kalsium- ja magnesiumpitoisuus. Maiden läpi valunut vesi sisälsi kalsiumia ja magnesiumia seuraavasti: Hieno hieta Saraturve Ca Mg Ca Mg mg/ast. mg/ast. Kalkitsematon Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki Kalkkikivijauhe + rikaste Nämä ravinnemäärät otettiin huomioon eri kalkitusaineiden magnesiumin käyttökelpoisuutta arvioitaessa. Tutkimustulosten luotettavuus on testattu varianssianalyysillä.

6 4 TULOKSET Sadot Hietamaalla kalkitus lisäsi satoa selvästi kumpanakin vuotena (kuva 1). Kahden vuoden sadot yhteensä olivat eri kalkitusaineita käytettäessä kertaiset kalkitsemattomaan verrattuna. Kalkkikivijauheella yksinään saatiin merkitsevästi suuremmat sadot kuin muilla kalkitusaineilla. Dolomiittikalkki ja karbonaattirikaste olivat keskenään saman arvoiset. Kalkkikivijauheen ja karbonaattirikasteen seoksella saadut sadot olivat runsaammat kuin kahdella e.m. kaikilla saadut, mutta ero ei ollut merkitsevä. Ensimmäisenä vuotena korjattiin raiheinästä neljä satoa (taulukko 4). Toisella ja kolmannella korjuukerralla näytti karbonaattirikaste tuottavan vähemmän satoa kuin dolomiittikalkki tai kalkkikivijauhe. Kasvukauden kokonaissatokin jäi karbonaattirikasteella hieman muita pienemmäksi. Kalkitusaineiden väliset erot eivät kuitenkaan olleet merkitsevät. Toisena vuotena ei kalkitsemattomiin kaurakasvustoihin muodostunut jyviä ja olkisatokin oli pieni. Kalkkikivijauheella yksinään saatiin merkitsevästi suuremmat kauran kokonaissadot kuin muilla keskenään saman arvoisilla kalkitusaineilla. Karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seos ei osoittautunut tällä maalajilla pelkkää karbonaattirikastetta paremmaksi. Jos kalkkikivijauheella saatua satoa merkitään suhdeluvulla 1, muiden tutkittujen kalkitusaineiden antamien satojen suhdeluvut ovat seuraavat: 1. vuosi 2. vuosi Yhteensä Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe Saraturpeella kahden vuoden sadot olivat kalkkikivijauhetta käytettäessä merkitsevästi suuremmat kuin kalkitsemattomien astioiden sadat (kuva 1). Karbonaattirikaste ja dolomiittikalkki eivät lisänneet satoa kalkitsemattomaan verrattuna. Karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seos tuotti merkitsevästi enemmän satoa kuin karbonaattirikaste yksin, mutta ero kalkitsemattomaan verrattuna ei ollut merkitsevä.

7 Raiheinän ensimmäisen korjuun sato oli kaikissa käsittelyissä saman suuruinen (taulukko 4). Kalkituksen satoa lisäävä vaikutus tuli esiin vasta toisesta sadosta lähtien. Tutkittujen kalkitusaineiden välillä oli toisessa ja kolmannessa sadossa merkitsevä ero. Dolomiittikalkilla ja karbonaattirikasteella saadut sadot olivat keskenään yhtä suuret, mutta merkitsevästi pienemmät kuin kalkkikivijauheella tai karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seoksella saadut sadot. Toisena vuotena kalkitus näytti lievästi alentavan kauran satoa ja kalkitusaineiden väliset erot olivat vähäiset. Kalkkikivijauheeseen verrattuna eri kalkitusaineilla saatujen satojen suhdeluvut olivat seuraavat: 1. vuosi 2. vuosi Yhteensä Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe Suhdelukuina esitetty vertailu osoittaa samalla määrällä neutraloivaa kalsiumia (1 g/ast,) saatujen satojen suhdetta. Kummallakin maalajilla tuotti raiheinä karbonaattirikastetta käytettäessä yli 2 % pienemmät sadot kuin kalkkikivijauhe. Karbonaattirikasteeseen sekoitettu pieni määrä kalkkikivijauhetta (23 % seoksen painosta) paransi karbonaattirikasteen käyttöarvoa raiheinän viljelyssä, Dolomiittikalkkia käytettäessä raiheinän suhteellinen sato kalkkikivjjauheeseen verrattuna oli hietamaalla parempi kuin turvemaalla. Satojen ravinnepitoisuudet Magnesiumpitoiset kalkitusaineet kohottivat raiheinän magnesiumpitoisuutta kaikilla niittokerroilla ja kummallakin maalajilla (taulukko 5), Karbonaattirikastetta käytettäessä raiheinäsatojen magnesiumpitoisuus oli korkeampi kuin muilla kalkitusaineilla tuotettujen satojen magnesiumpitoisuus. Hietamaalla kalkitsemattomissa raiheinäkasvustoissa oli koko kasvukauden ajan selviä magnesiuminpuutteen oireita ja satojen magnesiumpitoisuus oli erittäin alhainen. Raiheinän kalsiumpitoisuus oli kaikissa sadoissa korkein, kun kalkitusaineena oli käytetty kalkkikivijauhetta, ja alhaisin karbonaattirikastetta annettaessa.

8 6 Satojen kalium-, fosfori- ja typpipitoisuudet eivät muuttuneet eri kalkitusaineilla yhtä selvästi kuin kalsium- ja magnesiumpitoisuus. Kauran olkisatojen ravinnepitoisuuksissa näkyivät kalkitusaineiden aiheuttamat erot saman suuntaisina kuin raiheinäsadoissakin. Jyvien ravinnepitoisuuksien vaihtelut olivat vähäiset. Satojen ravinteiden otto Astiakokeessa'sadon Määrän vaihtelut vaikuttavat herkästi myös ravinnepitoisuuksiin. Tämän vuoksi sadon ottamat ravinnemäärät kuvaavat eri aineiden mukana annettujen ravinteiden käyttökelpoisuutta kasveille paremmin kuin sadon ravinnepitoisuudet. Tässä tutkimuksessa on syytä kiinnittää huomio vain kalkitusaineiden mukana tulleen magnesiumin käyttökelpoisuuteen. Kalkitsemattomasta hietamaasta kahden vuoden sadot ottivat vain 5 mg/ast. magnesiumia (taulukko 6). Vastaava magnesiumin otto turvemaalla oli 94 mg/ast. Ensimmäisen niittokerran raiheinäsato otti eniten karbonaattirikasteen magnesiumia, Edullisuus muihin kalkitusaineisiin verrattuna johtuu osittain siitä, että karbonaattirikaste oli huomattavasti hienojakoisempaa kuin muut kalkit. Kahden vuoden aikana sadot ottivat määrällisesti eniten magnesiumia karbonaattirikasteesta. Tässä kalkissa astiaa kohti tullut magnesiummäärä oli yli kaksinkertainen muiden kalkkien mukana tulleeseen magnesiummäärään verrattuna. Kasvit käyttivät hyväkseen hietamaalla 3.7 % ja turvemaalla 2.4 % karbonaattirikasteen magnesiumista. Tämän astiakokeen tulosten mukaan karbonaattirikaste näytti olevan magnesiumlannoitteena lähes dolomiittikalkin veroinen. Karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seoksessa astiaan tuli magnesiumia yhtä paljon kuin dolomiittikalkissakin. Hietamaalla sadot ottivat kummankin kalkitusaineen magnesiumia saman verran (noin 5 %). Turvemaalla seoksen magnesiumia oli otettu enemmän kuin dolomiittikalkinmagnesiumia. Kalsiumia sadat ottivat määrällisesti eniten kalkkikivijauhetta saaneissa astioissa ja vähiten karbonaattirikasteen astioissa. Kalkitusaineiden mukana annetut kalsiummäärät olivat vastaavasti 98 ja 35 mg/ast. Kasvien kalkitusaineesta ottamaa kalsiummäärää ei voida selvittää, koska fosforilannoitteena käytetyn monokalsiumfosfaatin mukanan tuli vuosittain 259 mg/ast. kalsiumia.

9 7 Maan 2H-luku ja ravinnepitoisuudet Kummankin koevusoden syksyllä maista mitatut ph-luvut osoittavat, että hietamaassa kalkitusaineet kohottivat ph-lukua ensimmäisenä kasvukautena vähemmän kuin turvemaassa (taulukko 7). Toisen kasvukauden lopussa olivat hietamaan ph:t edelleen kohonneet, mutta turvemaassa kaikkien neutraloiva vaikutus oli j vähenemässä. Kalkkikivijauheeseen ja dolomiittikalkkiin verrattuna yli kaksinkertainen karbonaattirikastemäärä kohotti ph-lukua aluksi (syksy 1977).4-.7 yksikköä vähemmän kuin kalkkikivijauhe ja.2-.3 yksikoä vähemmän kuin dolomiittikalkki. Kokeen lopussa ph-luvun nousu kalkkikivijauheeseen verrattuna oli.6-1. yksikköä ja dolomiittikalkkiin verrattuna.3 yksikköä pienempi. Karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seos ei kohottanut ph:ta niin paljon kuin kalkkikivijauhe yksin, mutta oli teholtaan parempi kuin karbonaattirikaste ja lähes saman arvoinen kuin dolomiittikalkki. Koetta perustettaessa kutakin kalkitusainetta sekoitettiin astian maaerään neutralointikyvyltään yhtä suuret määrät: Toisen koevuoden lopussa oli kalkkikivijauhe kohottanut ph-lukua enemmän kuin Muut kalkit. Karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seos oli saman veroinen dolomiittikalkin kanssa. Tässä astiakokeessa tarvittiin ph-luvun kohottamiseen yhdellä yksiköllä seuraavat määrät kalkitusaineita (g/ast, t/ha): Kalkkikivijauhe 11 g /ast. 4.5 t/ha Karbonaattirikaste 43 " 17.3 " Dolomiittikalkki 15.3 " 6. " Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe 26.3 " 1.5 " Samalla kalkkimäärällä (esim. 25 g/ast. kalkkia = 1 t/ha) eri kalkitusaineita saatiin seuraavat ph-luvun muutokset, jos oletetaan kalkituksen vaikuttavan suoraviivaisesti maan ph-lukuun: Kalkkikivijauhe 2.2 yksikköä Karbonaattirikaste.58 " Dolomiittikalkki 1.64 Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe.95 II

10 8 Edellä esitetyt vertailut osoittavat, että karbonaattirikastetta olisi käytettävä kalkkikivijauheeseen verrattuna lähes nelinkertainen määrä, jotta,ph-luvun nousu olisi kummallakin yhtä suuri. Dolomiittikalkkia tulisi tämän astiakokeen tuloksen mukaan,käyttää 1.,3-kertainen Määrä kalkkikivijauheeseen verrattuna. Karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seosta 3+1 olisi käytettävä 1.7-kertainen määrä, jotta tulos olisi saman arvoinen dolomiittikalkin kanssa ja 2.3-kertainen määrä kalkkikivijauheen tehon saavuttamiseen. Eri kalkitusaineiden neutraloivan kyvyn jatkuvuutta ei selvitetty. Seoksella, jossa on 1 osa kalkkikivijauhetta ja 1 osa karbonaattirikastetta saavutettaisiin ehkä dolomiittikalkkiin verrattava neutraloiva tulos. Seoksen magnesiumpitoisuus olisi 3.4 % Mg. Koekauden lopussa kalkitsemattomat hietamaat sisälsivät kalsiumia enemmän kuin kokeiden alkaessa (taulukko 8). Fosforilannoitteeksi annetun monokalsiumfosfaatin mukana tuli kalsiumia 259 mg/ast. ja sadot ottivat kahdessa vuodessa vain 45 mg/ast. Kummallakin maalajilla maan kalsiumpitoisuus oli kohonnut kaikkikivijauheella eniten, ja karbonaattirikasteella vähiten. Karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seoksella kalsiumpitoi.suus oli kohonnut samalle tasolle kuin dolomiittikalkillakin. Kolmella magnesiumpitoisella kalkitusaineella oli selvä positiivinen vaikutus maan magnesiumpitoisuuteen. Karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seoksessa tuli maahan magnesiumia yhtä paljon kuin dolomiittikalkissakin. Kokeiden loputtua dolomiittikalkkia saaneista maista uuttui happamaan ammoniumasetaattiin magnesiumia enemmän kuin e.m. seoksesta. Karbonaattirikaste yksinään kohotti maan magnesiumpitoisuutta enemmän kuin muut kalkitusaineet. Kalkitusaineiden magnesiumin käyttökelpoisuus Karbonaattirikasteen, dolomiittikalkin tai karbonaattirikasteen ja kalkkikivijauheen seoksen mukana annetusta magnesiumista oli vielä kahden vuoden koejakson jälkeen happamaan ammoniumasetaattiin uuttumatonta huomattava osa (taulukko 9) Turvemaalla uuttumåton osa kaikkien magnesiumista oli pienempi kuin hietamaalla. Sekä hiedalla että turpeella dolomiittikalkin magnesiumista oli liuennut enemmän kuin karbonaattirikasteen magnesiumista.

11 9 Taulukko 1. Kalkitusaineiden ja karbonaattirikasteen ominaisuudet: Neutral. Ca Mg Kalkkivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki Taulukko 2. Astiakokeeseen käytetyt kalkitusainemäärät (g/ast, t/ha). Kalkkia Ca Mg ġ/ast. t/ha g/ast. g/ast. Kalkkikivijauhe 26,8 1, Karbonaattirikaste 66,7 26, Dolomiittikalkki Karbonaattirikaste kalkkikivijauhe 11, Kalkkimäärät sisältävät 1 g neutraloivaa kalsiumia. Taulukko 3. Astiakokeen maaerien ominaisuuksia. PHH 2 Ca mg/1 Mg Hieno hieta (HHt) Saraturve (Ct)

12 ecs _C).. (=> Le) zt d- CV 1 1 C.) e rcs 3. r-- kr) N. C LO LO 3 k. L.C) :(13 cf) U... = ecl..c3. _ OLD ec$ eli ( CU 1 ' Cr> r--- C> G) 4-> r- Le) r... en CV CV r- LO d- d _c r-... u-) LO k. On en Nl,1 CV >- 4-) (1) ON ct CV r--- r-- en c:)- Ln en Le) e--.. C).-- f--. OZ) LO 1 1 N. cr en en en CV CV C.I I Taulu kko 4. I lman kalkitusta ja eri ka lkitusaine illa saadut sadot (g/ast kuiva-ainetta)., :rci cr) C CD CU 4) ) ( Li> Hieno hieta C) Le) r--. C> Le) C:) 1. C) CO Cn C 3 CSJ ('4 Cr) re> _ r C) - on kr) 1-- d- Kalkitsematon Kalkkikivijauhe. J:3 r-- Karbonaattirikaste r.--. LO C) on d Dolomiittikalkki. k.. c.1.::1- Karb.rikaste+ka lkkik iv ij. 3 3 ( ft) Le) LO en..c1 ec5 C> c LC) k.-- d. eli CV c \ 1 d-... i o..1 LO +3 (C) (13 _C) _C) _CI rel _C) _C) JO 1:1 V1 J LO LO en CO 1. 3 C) LO zzr r--' U( v) = r- = (I) > -C 4-) U r- eli rl:5 -C1 (-) - ( -.1::1 _C1 (C) V) I-- Lel CO (.. 1 d CV C3 3 N. ey 3 3 C) N., 1 CO Le) Le) h. N. en (i) U r-cs -C) - _ Lo en LC) r--. 3 LO Le) r-- r-- r-- ec5 (...) _ U t. r--- Le).... r- 1-` ecs _C) U Le) lc) Le) 1 ON n:3 ec$ ecs e ris en ct en r-- r-.. CV CO 1--- r- Ce; CO LO CO r--. r-- r- > r- CD _.G > r- S- ) --1C 4-, -.)L -kj V) 1-` ai CD ( -Y eci 5-. _C _Y _. _.:' eli = = '-- r--- + Con Cri 5- il:1 (1) 4-3 r r-- --SL 4-) fli r- 4) r- (1) E > 4-) ' 4-) cci ) r- (.4-) -NG in -Y t1:1 r-- r- -P r-. = r- '- E.--N -&....C) r- r- 5- e e ecl eci (13 - L C=1

13 11 NJ 3 -CLJ CO -r tr> tr> > CO r. r Cfl (.O Lll) 111 N. CO Lo 3 cj.n ON r r a C CO 3 3 N V r.) 1.1 CO CO CO CO 3,:o 1- o ro y 4-, cr C> I.. C> 4 NJ C) CO 1 1 CO 1... NJ C7.4. r... :ml )7 r- NJ NJ - C) O NC r-> r> en (e..- I.. rn CO 111 CO.- V V.,.... r 8~., 11~ V. V V V st ON r.. 1. f., I.3-.3' ))1. ir ). "3 N).CL) NJ C1.1 CNJ. Ui 7 cn -.1 CO in 3 1/3.. ml I-- Ln c.. Le) 4 CO CV V.. cc UI ro u>. m if ) c)..3"..ci-. V". c l C4.1- rn ri. \. N. Cl) OD CT -. NJ ' 1.-- C. t. I, C) - (4) CO LO c... C> 1 ('.2. LI) in 1.- '... CI r.. r.. r,.> CO (C).-- Cr> CO ON 1 11/ (' :1-,cr CO r.- t ('J'1'-.. LO (4) 1..1" ct 3 1 r5 en CO /... r.. wir., r > C..) CO ('4 3 et ('.1 LI) Le) CP C) LO rh 1. NI CO 3.. r. - u> cv.. ( er.. I, I.,.. ON J '' L41 CO C.9.1 (V >.- NJ Nl.192- CO ('4N..1 rn CO.. 1 ON 1... CO 3 r's ). CO 9- CO Cr -. r-- r...#." 3 C Ch Cr CO Le)." Ch 3 CO -.- (4) NJ 1.1. L Nl 9-.. ON Cre.-- r I.. 1 CO (4) ) I,. (4). N.) ( r'') V 1. 1, I-- L.C) (. 1 (C) 3 CO V ' 1 1 C; (. ON V r... V 1 fs V 1. 1 V 4-, tr) Nl CO 1- CO 1. Nl ON 1..-, i, V 1.1 CO r... CO r- rn N... C;).- CD.4. 'Cr ("4 ("4 1 ('4 r... l' f... CP, C ' r, V3 p... (4) ON 1 (O Cr) CO..r 11. Nl N.1 N.1 CO (4) LI; 9 ) , (.f) Nl 1/5 ' CO 1.13 Ll").- en V. 1 1 :ms ko 1 1 ON ON 1. r.. c 1 NI r-. 1 C., Nl C) r > >I C) C).--j CD CD. 9. o o tv)..;r ' (4), co cv o CO - Nl ('4 -, cn op Cl 1. V) ('J rn (4)(4)V>..4-1 N. CLI.3. NJ - C:) Cl UI ON r- C.J LI) Nl CO ro C \ I.. C.1 Nl N. LO Ni C) CO C5 CO 1 Cr 1. C NO CD -.):- CO 1 C Ch ON tn 4. CO r- CO 1. t1.1 (Nl.4. 1 Nl Nl 1.5 CO CO 4' r- L4) Cr LC) tr) 1..,,r S', 1'.' CO 4-1 ' w c...-- o to 4' Nl 1 N. N1.. CO I, r CO.. I r-. no r-> > 4. > CNJ CO r... CO Cr CO 9-- r- ON (4) LO Nl CO r- ON 1. CO CO ON cr> {X) 9 > - CO Nl ('4 (4) 1 CO CỌ N.1 (7) V) cv - cl CV Ch. cg C.:4. C)..-- r. '.r. > m) c/- > > Lt) Lil ('3 -V C (4) to.. cfl. 11. ON 1 CO er,z) ch 3 U) rs I,. ('.1 - l- 11) 1 ON, Oh 7'1.- Ch E ar..r>. = C, cv.-- cv 1--. <I- ' ( 113 LO C) r... cc; 14; ; r Cm c LO u (e) 44 14).4 rl rc1 ('.1 a.. CC ' 7 4., va rcs u") tr> tr> C> Nl Nl ON ( CO ON ON 47..-,4> t- rn ON rs N1 CO CO 4."), CO ON C 9-- ('4 to 121, C) CO 'V" C _». 1: C C I 9-- Mag C 11./ w.-- ('4 1 N ) CO 1... CO UI - rl NJ tr> Cr Nl (4) Cr Ka l...) 4.4 4' ul 1 rci r... _v /.= r 1.- ' rci C.) -44 e...y VI.J 4-, -1C I, so I- + 3' :...C. CD ' + Ka l Typpi pito Fosforip it Ka lkk ik iv ijauhe Karbonaa ttirikaste Dolomiittika lkki Karbonaattiri kaste ka ikk ikivijauhe

14 12 Taulukko 6. Satojen ottamat magnesium- ja kalsiummäärät (mg/ast.) sekä eri kalkitusaineissa tulleen magnesiumin näennäinen hyväksikäyttö (%). HIENO HIETA :Raiheinä 1. sato 2. sato 3. sato 4. sato Yht. Kaura jyvät + oljet Yht. kahdessa vuodessa Hyväksikäyttö % ' Magnesiumia mg/ast. Kalkitsematon Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki Karbonaattirikaste _ + kalkkikivijauhe Kalsiumia mg/ast. Kalkitsematon Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe SARATURVE Magnesiumia mg/ast. Kalkitsematon ' 94 Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste ' Dolomiittikalkki Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe Kalsiumia mg/ast. Kalkitsematon Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe Kalkitusaineiden mukana tulleet magnesium- ja kalsiummäärät taulukossa 2.

15 13 Taulukko 7. Kalkitusåineiden åiheuttama.ph-luvun nousu kalkitsemattomaan verrattuna ensimmäisen ja toisen kasvukauden lopussa. syksy 1977 Hieno hieta syksy 1978 Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe Saraturve Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikalkki _ Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe Kalkitsemattoman maan ph-luku hieno hieta 4.6 saraturve 4.3 Taulukko 8. Maan kalsium- ja magnesiumpitoisuus (mg/1) kahden kasvukauden jälkeen. Hieno hieta Ca Mg mg/1 Ca Saraturve mg/1 Mg Alku Kalkitsematon Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiittikaikki Karbonaattirikaste + kalkkikivijauhe

16 1.. cc> ' ko (r) LO 1 r--. r- 1. Lf) asetaatt iin uuttumatonta 4-) (13 4- ".. 1 cr> c..) cr). Nl CO Pan. c 1 - tr> 1 Le) ce> r ) u> I 1 ml ro to -., cn 4. ).. ci- r--- d- C1 Cr) r-- (. CO CO (V LO, Co = ) 1 fr) r- C") 1 = 13 E co (. d r- C'4 Cl- C) CO 1-4-) V) :r its 4- a> c> d-, C.1 1 CO.-- CYN d' :1'CI... I CO CO.z:1- C'e) 1. V:, I!N Cp CD ON (..> cn (v cr) (v cr) c> cfn d- cvn CV CV ct (V CV +3 C 4-> cn 4-) 4-) V) -C t. L r-- 1. (' Cr) C> CO >, 1=1) CO 1 CO Q co Lf) 1-- cr) cv r- 1 Zr C1- ( mg/ast. ) k äytt öke lpoisuus, :815 V) 4-) tn ) 9- XI () Cr> C> N N. r-. r-- r-- a> 1. r- r--- d- co r--- Li.> (V.-- r- C1- Cr) Nl 4-). ) 4-), (1) 3 C r r Cl 4-3 ' 1 r 4-) E cin 1. t CO cy, ko co fr) l Cr) kr, r..c --, Le> LO 1. Lcn t.n >- cn 1 r- rr).-- lf,.z:t- k. CO 1. = E Nl Cr) Lī) 1. d- in l CO 1 r- zl CV Nl Cl 4 CV E = 9- ro in >n tn. a> 4-> cn -i-> C 4-) r- UI 1 :CO ( V) _ C) C) C:) Co E -.- ro ) CV d Nl 1"-. CV ::1- cv r--- J -.Nd E.-- cv d- d- r- CV.4- =d- CV Nl '1 CV (V = 4-).3 = = (..1-) ro (/) u) U) ( ra ca.., te) 1 r- E LO a> LO 1 Lf> LO Le> 1 1 1,z.J cf ( 1/) 4-) Taulu k ko 9. 4-).r- Kalk Kalki Karb Dolon ( 1/) Kalkitsematon Kalkkikivijauhe Karbonaattirikaste Dolomiitt ikalkki

17 15 Hieno hieta KUVA L I Kalkitse- Kalkkiki- Karbonaatti- Dolemiitti- Karb.rikaste maton vijauhe,. rikaste kalkki + kalkkikivijauhe Kalkitusaineilla tuotetut sadot.(g/ast, suhdeluku) eri maalajeilla. (Viivoitettu 1. vuoden sato, valkoinen 2. vuoden sato)

18 16 Tiedote n:o 1 Jokinen, R Perunan magnesium- ja mangaanilannoitus. 11 p. 2 Jokinen, R Kalkituksen ja runsaan kaliumlannoituksen vaikutus magnesiumlannoituksella saatavaan tulokseen. 29 p. 3 Tähtinen, H., Köylijärvi, J. ja Teittinen, P Niittonurmen syyslannoitus. 12 p. 4 Salonen, M. ja Kähäri, J Suoturvelisäyksen typpivaikutuksesta humusköyhässä savimaassa. 13 p. 5 Tähtinen, H Perunan typpi- ja kaliumlannoitus. 21 p. 6 Jokinen, R Magnesiumsulfaattilannoitus kevätviljoille. 18 p. 7 Märi, J. ja Paasikallio, A Timotein kivennäisainepitoisuudet Suomessa kunnittain. 19 p. 8 Yhteispohjoismainen kalkitusseminaari Savonlinnassa p. 9 Tähtinen, H Säilörehunurmen typpi- ja kaliumlannoitus. 42 p. 1 Jaakkola, A Kalkkikivijauheen, dolomiittikalkin ja terässulaton kuonan vertailu. 18 p. 11 Jokinen, R Talkkiteollisuuden sivutuote maanparannusaineena ja magnesiumlannoitteena. 16 p.

19 'th,r,.-4-4 '. - 4 hr3» ;c:, 41' Iftr4 -

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAAN VILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS. TIEDOTE N:o 10

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAAN VILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS. TIEDOTE N:o 10 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAAN VILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS TIEDOTE N:o 10 ANTTI JAAKKOLA: KALKKIKIVIJAUHEEN, DOLOMIITTIKALKIN JA TERÄSSULATON KUONAN VERTAILU VANTAA 1979 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS. TIEDOTE N:o 6 RAILI JOKINEN: MAGNESIUMSULFAATTILANNOITUS KEVÄTVILJOILLE VANTAA 1977

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS. TIEDOTE N:o 6 RAILI JOKINEN: MAGNESIUMSULFAATTILANNOITUS KEVÄTVILJOILLE VANTAA 1977 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS TIEDOTE N:o 6 RAILI JOKINEN: MAGNESIUMSULFAATTILANNOITUS KEVÄTVILJOILLE VANTAA 1977 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN

Lisätiedot

VILJAVUUSANALYYSIN TULKINTA JA MAANPARANNUSAINEIDEN VALINTA

VILJAVUUSANALYYSIN TULKINTA JA MAANPARANNUSAINEIDEN VALINTA VILJAVUUSANALYYSIN TULKINTA JA MAANPARANNUSAINEIDEN VALINTA Ravinnerenki -hanke Pirkko Tuominen, ProAgria 30.3.2017 Kalkituksen hyödyt Annetut ja maaperän varastoravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla

Lisätiedot

Kalkitusaineiden tuoteselosteohje

Kalkitusaineiden tuoteselosteohje Esittelijä Suoniitty Sivu/sivut 1 / 8 1 Yleistä Lannoitevalmisteen ostajalle tai käyttäjälle on myynnin tai luovutuksen yhteydessä aina annettava tuoteseloste. Osa kalkitusaineista, kuten kalkkikivi, magnesiumpitoinen

Lisätiedot

Pellon kunnostus ja maanhoito

Pellon kunnostus ja maanhoito Pellon kunnostus ja maanhoito Kuusamo Vene-hanke Juha Sohlo www.proagria.fi/oulu www.facebook.com/proagriaoulu Kuva: Risto Jokela 1 Viljelymaan hoito ja kunnostus Kasvit kykenevät käyttämään peltoon sijoitetut

Lisätiedot

Calciprill-kalkki - vaikutus maan happamuuteen ja satoon ohralla ja timoteinurmella kasvukaudella 2013

Calciprill-kalkki - vaikutus maan happamuuteen ja satoon ohralla ja timoteinurmella kasvukaudella 2013 Calciprill-kalkki - vaikutus maan happamuuteen ja satoon ohralla ja timoteinurmella kasvukaudella 2013 Merja Högnäsbacka MTT Ylistaro Alapääntie 104 61400 Ylistaro +358 29 531 7247 merja.hognasbacka@mtt.fi

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS. TIEDOTE N:o 1 RAILI JOKINEN: PERUNAN MAGNESIUM- JA MANGAANILANNOITUS VANTAA 1977

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS. TIEDOTE N:o 1 RAILI JOKINEN: PERUNAN MAGNESIUM- JA MANGAANILANNOITUS VANTAA 1977 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS TIEDOTE N:o 1 RAILI JOKINEN: PERUNAN MAGNESIUM- JA MANGAANILANNOITUS VANTAA 1977 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN

Lisätiedot

Tulosten analysointi. Liite 1. Ympäristöministeriö - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma

Tulosten analysointi. Liite 1. Ympäristöministeriö - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma Liite 1 Ympäristöministeriö - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma Tulosten analysointi Liite loppuraporttiin Jani Isokääntä 9.4.2015 Sisällys 1.Tutkimustulosten

Lisätiedot

LAPIN KOEASEMA MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS TIEDOTE 11. (3 1 TASAVÄKEVÄN SUPER Y-LANNOKSEN SOVEL- TUVUUS TURVAAN TIMOTEINURMELLE FOHJOIS-SUOMESSA

LAPIN KOEASEMA MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS TIEDOTE 11. (3 1 TASAVÄKEVÄN SUPER Y-LANNOKSEN SOVEL- TUVUUS TURVAAN TIMOTEINURMELLE FOHJOIS-SUOMESSA MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS LAPIN KOEASEMA TIEDOTE 11. (3 1 TASAVÄKEVÄN SUPER Y-LANNOKSEN SOVEL- TUVUUS TURVAAN TIMOTEINURMELLE FOJOIS-SUOMESSA Esko Koskenkorva MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS LAPIN KOEASEMA

Lisätiedot

TIEDOTE N:o 3 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEM1AN JA -FYSIIKAN LAITOS NIITTONURMEN SYYSLANNOITUS

TIEDOTE N:o 3 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEM1AN JA -FYSIIKAN LAITOS NIITTONURMEN SYYSLANNOITUS MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEM1AN JA -FYSIIKAN LAITOS TIEDOTE N:o 3 HILKKA TÄHTINEN, JAAKKO KÖYLIJÄRVI JA PENTTI TEITTINEN: NIITTONURMEN SYYSLANNOITUS VANTAA 1977 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

Puhtia kasvuun kalkituksesta, luomuhyväksytyt täydennyslannoitteet. Kaisa Pethman ProAgria Etelä-Suomi Hollola

Puhtia kasvuun kalkituksesta, luomuhyväksytyt täydennyslannoitteet. Kaisa Pethman ProAgria Etelä-Suomi Hollola Puhtia kasvuun kalkituksesta, luomuhyväksytyt täydennyslannoitteet Kaisa Pethman ProAgria Etelä-Suomi Hollola 12.12.2017 LISÄÄ OSAAMISTA, PAREMPI TULOS Elinvoimainen maatilatalous ELINA Liity Facebookissa:

Lisätiedot

Soilfood Hämeessä yhdistymisen myötä Suomen suurin ravinteiden kierrättäjä

Soilfood Hämeessä yhdistymisen myötä Suomen suurin ravinteiden kierrättäjä Soilfood Hämeessä.7.06 yhdistymisen myötä Suomen suurin ravinteiden kierrättäjä . Maaperä on tärkein Kun maaperä on parhaassa mahdollisessa kunnossa, se sitoo hiiltä ja tuottaa suurempia satoja pienemmillä

Lisätiedot

Tilaaja: Maanmittauslaitos PL 7617 01051 LASKUT. Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: 99 28.10.

Tilaaja: Maanmittauslaitos PL 7617 01051 LASKUT. Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: 99 28.10. VILJAVUUSTUTKIMUS 29..23 Sivu (3) Tilaaja: Maanmittauslaitos PL LASKUT Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: 8 99 28..23 VI3-4 Analyysi Maalaji Multavuus Johtoluku (xms/cm) Happamuus,

Lisätiedot

MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS Tiedote /85 ANTTI JAAKKOLA Maanviljelyskemian ja -fysiikan osasto HEIKKI HAKKOLA Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema SIRKKA-LSA HVOLA Etelä-Pohjanmaan tutkimusasema AULIS JÄRVI

Lisätiedot

Typestä jää hyödyntämättä 30 %, kun ph on 6,2 sijasta 5,8

Typestä jää hyödyntämättä 30 %, kun ph on 6,2 sijasta 5,8 1 KALKITUS Typestä jää hyödyntämättä 30 %, kun ph on 6,2 sijasta 5,8 50 hehtaarin tilalla Ohran N- lannoitus 90 kg/ha 30 kg/ha typpestä menee hukkaan. Lannoitetta jää hyödyntämättä 6500 kg (10suursäkkiä)

Lisätiedot

VILJAVUUSTUTKIMUS. Oja Hannu. Tulospalvelu Käyttäjätunnus: 30412 Salasana: Oja Hannu. Valtakatu 4, PL 29 84101 YLIVIESKA. Viljavuustietojen yhteenveto

VILJAVUUSTUTKIMUS. Oja Hannu. Tulospalvelu Käyttäjätunnus: 30412 Salasana: Oja Hannu. Valtakatu 4, PL 29 84101 YLIVIESKA. Viljavuustietojen yhteenveto VILJAVUUSTUTKIMUS Sammonkatu 8, Oulu p. 08-5145600 f. 08-3113029 Pvm Työ nro As.nro 1.08.2013 96975 30412 Oja Hannu Valtakatu 4, PL 29 84101 YLIVIESKA Tulospalvelu Käyttäjätunnus: 30412 Salasana: Oja Hannu

Lisätiedot

VILJAVUUSTUTKIMUS s-posti: Päivämäärä Asiakasnro Tutkimusnro

VILJAVUUSTUTKIMUS s-posti: Päivämäärä Asiakasnro Tutkimusnro 1/7 Näytteen numero 1 2 3 4 5 6 7 Peruslohkotunnus 04749-48 04757-56 04765-64 04777-76 04778-77 04779-78 04784-83 Nimi A1 A5 B6 KA KB S BB Pintamaan maalaji a) HHt HHt HHt HHt HHt HHt HHt Multavuus a)

Lisätiedot

Kalkituksen merkitys sokerijuurikkaalle. Sakari Malmilehto, SjT

Kalkituksen merkitys sokerijuurikkaalle. Sakari Malmilehto, SjT Kalkituksen merkitys sokerijuurikkaalle Miksi kalkitaan? Suomessa luontaisesti happamat maat Sokerijuurikkaalla heikko happamuuden sietokyky Uudet lajikkeet vaativat korkean ph:n pystyäkseen toteuttamaan

Lisätiedot

MAANTUTKIMUSLAITOS MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS. Tiedote N:o 6

MAANTUTKIMUSLAITOS MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS. Tiedote N:o 6 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUSLAITOS Tiedote N:o 6 1_979 PINTAKALKITUKSEN JA K-LANNOITUKSEN VAIKUTUS NURMEN SATOON JA SEN N-, P-, K-, Ca- JA Mg- PITOISUUTEEN. Rauno Peltomaa, Onni Pohjanheimol)

Lisätiedot

Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia

Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen seminaari 20-21.2.2013 Leppävirta Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia Antti Ilomäki Ilomäen tila Jämsä 20.2.2013 Tausta Palkokasvien viljelyä

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA AATALOUDE TALOUDELLSE TUTKUSLATOKSE TEDOATOJA : 3 TE AGRCULTURAL EOCS RESEARC STTUTE, FLAD RESEARC REPORTS, 3 AJAKOTASTA AATALOUSEKOOAA KRJAPTOTLOJE TULOKSA TLVUOS 982 ELSK 98 aatalud taludellis tutkiuslaitks

Lisätiedot

VILJAVUUSTUTKIMUS. Oulun Kaupunki Tekn.Keskus Leipivaara Anne Uusikatu 26 90100 OULU. Viljavuustietojen yhteenveto. Pvm Työ nro As.

VILJAVUUSTUTKIMUS. Oulun Kaupunki Tekn.Keskus Leipivaara Anne Uusikatu 26 90100 OULU. Viljavuustietojen yhteenveto. Pvm Työ nro As. VILJAVUUSTUTKIMUS Sammonkatu 8, 90570 Oulu p. 08-5145600 f. 08-3113029 Pvm Työ nro As.nro 19.10.2010 73415 13424 Oulun Kaupunki Tekn.Keskus Leipivaara Anne Uusikatu 26 90100 OULU Tilatunnus saapui 05.10.2010

Lisätiedot

Tilaaja: Maanmittauslaitos PL LASKUT. Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero:

Tilaaja: Maanmittauslaitos PL LASKUT. Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: VILJAVUUSTUTKIMUS 9..3 Sivu (8) Tilaaja: Maanmittauslaitos PL 6 LASKUT Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: 68 6 8..3 VI3-46 Analyysi Maalaji Multavuus Johtoluku (xms/cm) Happamuus,

Lisätiedot

VILJAVUUSTUTKIMUS s-posti: neuvonta@viljavuuspalvelu.fi Päivämäärä Asiakasnro Tutkimusnro

VILJAVUUSTUTKIMUS s-posti: neuvonta@viljavuuspalvelu.fi Päivämäärä Asiakasnro Tutkimusnro 1/8 Näytteen numero 1 2 3 4 5 6 7 Peruslohkotunnus 754-07722- 19 754-07334- 19 Pintamaan maalaji a) HeS HeS HeS HeS HsS HsS HeS Multavuus a) rm rm rm rm rm rm rm 0,8 1,0 0,7 0,5 0,4 0,6 0,5 Happamuus ph

Lisätiedot

17VV VV 01021

17VV VV 01021 Pvm: 4.5.2017 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, huhtikuu Näytteenottopvm: 4.4.2017 Näyte saapui: 6.4.2017 Näytteenottaja: Mika

Lisätiedot

Kotipuutarhan ravinneanalyysit

Kotipuutarhan ravinneanalyysit 1 Kotipuutarhan ravinneanalyysit Eurofins Viljavuuspalvelu Oy 22.4.2018 Manna Kaartinen myyntipäällikkö puh. 044 320 4012 Eurofins Viljavuuspalvelu Oy Viljavuuspalvelu on perustettu 1952 Helsingissä Vuodesta

Lisätiedot

Tilaaja: Maanmittauslaitos PL LASKUT. Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: VI

Tilaaja: Maanmittauslaitos PL LASKUT. Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: VI VILJAVUUSTUTKIMUS.. Sivu (3) Tilaaja: Maanmittauslaitos PL 77 LASKUT Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: 9 99 VI- Analyysi Maalaji Multavuus Johtoluku (xms/cm) Happamuus, ph

Lisätiedot

VILJAVUUSTUTKIMUS. Oulun Kaupunki, Yhdyskunta-ja ympäristöp Maa ja mittaus PL 32/ Solistinkatu 2 90015 OULUN KAUPUNKI. Viljavuustietojen yhteenveto

VILJAVUUSTUTKIMUS. Oulun Kaupunki, Yhdyskunta-ja ympäristöp Maa ja mittaus PL 32/ Solistinkatu 2 90015 OULUN KAUPUNKI. Viljavuustietojen yhteenveto VILJAVUUSTUTKIMUS Sammonkatu 8, Oulu p. 08-5145600 f. 08-33029 Pvm Työ nro As.nro 9.10.2015 3743 22631 Oulun Kaupunki, Yhdyskunta-ja ympäristöp Maa ja mittaus PL 32 Solistinkatu 2 90015 OULUN KAUPUNKI

Lisätiedot

Tilaaja: Maanmittauslaitos Pohjanmaan maanmittaustoimisto Ismo Mäki-Valkama PL 7617 01051 LASKUT

Tilaaja: Maanmittauslaitos Pohjanmaan maanmittaustoimisto Ismo Mäki-Valkama PL 7617 01051 LASKUT VILJAVUUSTUTKIMUS 3..23 Sivu () Tilaaja: Maanmittauslaitos Pohjanmaan maanmittaustoimisto Ismo Mäki-Valkama PL 6 LASKUT Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: 68 4 2..23 VI3-34

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA AATALOUDE TALOUDELLSE TUTKUSLATOKSE TEDOATOJA : 26 TE AGRCULTURAL EOCS RESEARC STTUTE, FLAD RESEARC REPORTS, 26 AJAKOTASTA AATALOUSEKOOAA KRJAPTOTLOJE TULOKSA TLVUOS 98 ELSK 987 aatalud taludellis tutkiuslaitks

Lisätiedot

Viljelymaan hoito ja kunnostaminen 2009

Viljelymaan hoito ja kunnostaminen 2009 Viljelymaan hoito ja kunnostaminen 2009 Risto Jokela Kasvinviljelyneuvonnan vastaava ProAgria Oulu Viljelymaan hoito ja kunnostus Kasvit kykenevät käyttämään peltoon sijoitetut ravinteet hyödykseen jos

Lisätiedot

KAINUUN KOEASEMAN TIEDOTE N:o 6

KAINUUN KOEASEMAN TIEDOTE N:o 6 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS KAINUUN KOEASEMAN TIEDOTE N:o 6 Martti Vuorinen Rehuviljan ja perunan lannoituskokeiden tuloksia turvemaalta VAALA 1982 ISSN 0357-895X SISÄLLYSLUETTELO sivu REHUVILJOJEN LANNOITUSTARVE

Lisätiedot

PAKALLASKOETORVii3TONTDOTE N:o

PAKALLASKOETORVii3TONTDOTE N:o MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS PAKALLASKOETORVii3TONTDOTE N:o nmaseam.ansemawrtmas uagerot arc-c,xx.orn, ararrxremcnmor..~..,,..-,rk.1.,e :Ja-. maa.,...embe,,,,tozaspoed Jukka Kaseva: - MOLYBDEENI- JA KUPARILANNOITERUISKUTUSTEN

Lisätiedot

Sokerijuurikas ja ravinteet 14.-15.4.2016. Susanna Muurinen

Sokerijuurikas ja ravinteet 14.-15.4.2016. Susanna Muurinen Sokerijuurikas ja ravinteet 14.-15.4.2016 Susanna Muurinen Pääravinteet N-typpi P-fosfori K-kalium Ca-kalsium Mg-magnesium Na-natrium S-rikki Pääravinteiden otto 50-500 kg ha -1 Hivenravinteet B- boori

Lisätiedot

Tilaaja: Maanmittauslaitos PL LASKUT. Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: VI

Tilaaja: Maanmittauslaitos PL LASKUT. Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: VI VILJAVUUSTUTKIMUS 1.1.1 Sivu 1(13) Tilaaja: Maanmittauslaitos PL 7617 11 LASKUT Asiakasnumero: Tilatunnus: Näytteitä: Saapumispvm: Tilausnumero: 911 99 VI1-16 Analyysi Maalaji Multavuus Johtoluku (1xmS/cm)

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS. AULIS JÄRVI, ARJO KANGAS, LEO MUSTONEN, YRJÖ SALO, HEIKKI TALVITIE, MARTTI VUORINEN ja LEA MÄKELÄ

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS. AULIS JÄRVI, ARJO KANGAS, LEO MUSTONEN, YRJÖ SALO, HEIKKI TALVITIE, MARTTI VUORINEN ja LEA MÄKELÄ MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS TIEDOTE 2/95 AULIS JÄRVI, ARJO KANGAS, LEO MUSTONEN, YRJÖ SALO, EIKKI TALVITIE, MARTTI VUORINEN ja LEA MÄKELÄ Virallisten lajikekokeiden tuloksia 1987-199 Jokioinen 1995 ISSN

Lisätiedot

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, elokuu Näytteenottopvm: 22.8.2017 Näyte saapui: 23.8.2017 Näytteenottaja: Eerikki Tervo Analysointi

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS. Tiedote N:o RIVILANNOITUKSEN VAIKUTUS VILJAVUUSTUTKIMUKSEN TULOKSEEN

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS. Tiedote N:o RIVILANNOITUKSEN VAIKUTUS VILJAVUUSTUTKIMUKSEN TULOKSEEN MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS Tiedote N:o 7 1979 RIVILANNOITUKSEN VAIKUTUS VILJAVUUSTUTKIMUKSEN TULOKSEEN Leila Urvas ja L. Martti Jussila Maatalouden tutkimuskeskus MAANTUTKIMUSLAITOS

Lisätiedot

Tähtäimessä viljavat vainiot? Agrimarket kevät 2010

Tähtäimessä viljavat vainiot? Agrimarket kevät 2010 Tähtäimessä viljavat vainiot? Agrimarket kevät 2010 Maanparannuskalkin valmistus Kalkkikivi irrotetaan kalliosta louhimalla. Louhe murskataan ja seulotaan, jolloin syntyvä maanparannuskalkkirouheet ja

Lisätiedot

MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS Tiedote 10/84 HEIKKI HAKKOLA Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Kuonakalkituskokeiden tuloksia 1978-83 JOKIOINEN 1984 ISSN 0359-7652 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS TIEDOTE 10/84

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA MAATALOUDE TALOUDELLSE TUTKMUSLATOKSE TEDOATOJA :o 34 TE AGRCULTURAL EOMCS RESEARC STTUTE, FLAD RESEARC REPORTS, o 34 AJAKOTASTA MAATALOUSEKOOMAA KRJAPTOTLOJE TULOKSA TLVUOS 974 ELSK 976 Maatalouden taloudellisen

Lisätiedot

Nurmen sato ja rehuarvo kolmella reservikaliumpitoisuudeltaan erilaisella maalajilla Lietelannan ja väkilannoitteen vaikutus

Nurmen sato ja rehuarvo kolmella reservikaliumpitoisuudeltaan erilaisella maalajilla Lietelannan ja väkilannoitteen vaikutus Nurmen sato ja rehuarvo kolmella reservikaliumpitoisuudeltaan erilaisella maalajilla Lietelannan ja väkilannoitteen vaikutus Sanna Kykkänen, Perttu Virkajärvi, Maarit Hyrkäs, Arto Pehkonen, Tiina Hyvärinen,

Lisätiedot

Turvemaiden viljelyn vesistövaikutuksista - huuhtoutumis- ja lysimetrikentiltä saatuja tuloksia

Turvemaiden viljelyn vesistövaikutuksista - huuhtoutumis- ja lysimetrikentiltä saatuja tuloksia Turvemaiden viljelyn vesistövaikutuksista - huuhtoutumis- ja lysimetrikentiltä saatuja tuloksia Merja Myllys MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Suoseuran seminaari 17.10.2012 Turvepeltojen

Lisätiedot

PAIKALLISKOETOIMISTON TIEDOTE N:o 4

PAIKALLISKOETOIMISTON TIEDOTE N:o 4 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS PAIKALLISKOETOIMISTON TIEDOTE N:o 4 Pirkko Manninen ja Helvi Marjanen: Porkkanan hivenravinnekokeet paikalliskokeina 197-1974 HELSINKI 1976 Maatalouden tutkimuskeskus (MTTK)

Lisätiedot

Pellon kasvukunto ja ravinteet tehokkaasti käyttöön. Anne Kerminen Yara Suomi

Pellon kasvukunto ja ravinteet tehokkaasti käyttöön. Anne Kerminen Yara Suomi Pellon kasvukunto ja ravinteet tehokkaasti käyttöön Anne Kerminen Yara Suomi Maan rakenteen merkitys - kasvi on kasvupaikkansa vanki Hyvän sadon tekijät on pinnan alla Maaperän Rakenteelliset ominaisuudet

Lisätiedot

n TIEDOTE N:0 1 Karjalan koeasema Reijo Heikkilä ja Pekka Koivukangas Sääolosuhteet ja viljelyvarmuus Pohjois-Karjalassa Tohmajärvi 1979

n TIEDOTE N:0 1 Karjalan koeasema Reijo Heikkilä ja Pekka Koivukangas Sääolosuhteet ja viljelyvarmuus Pohjois-Karjalassa Tohmajärvi 1979 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS Karjalan koeasema n TIEDOTE N:0 1 L. Reijo Heikkilä ja Pekka Koivukangas Tohmajärvi 1979 Sääolosuhteet ja viljelyvarmuus Pohjois-Karjalassa Maatalouden tutkimuskeskus KARJALAN

Lisätiedot

Lappeenrannan Ilmailuyhdistys

Lappeenrannan Ilmailuyhdistys Lappeenrannan Ilmailuyhdistys Tapahtuman tuloksia, moottoripyörät Kierroksia: 396 Osallistujia: 328 Autot Moottoripyörät Kaikki Ajoneuvo Lähtöaika Aika 400 (s) Nopeus (km/h) Valmistaja Malli Tyyppi Selitys

Lisätiedot

Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa

Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa OHRY 2 1.12.2016 Lea Hiltunen Vesiruton käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa Maanparannusaineella pyritään edistämään kasvien

Lisätiedot

Rukiiseen kannattaa panostaa. Simo Ylä-Uotila

Rukiiseen kannattaa panostaa. Simo Ylä-Uotila Rukiiseen kannattaa panostaa Simo Ylä-Uotila Syysviljojen ravinteidenotto syksyllä 2014 30.10.2014 30.10.2014 30.10.2014 Syysohra 868 kg ka/ha BBCH 22-23 Ruis 788 kg ka/ha BBCH 24-25 Syysvehnä 600 kg ka/ha

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS. Tiedote N:o 8 1979. MAAN ph-mittausmenetelmien VERTAILU. Tauno Tares

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS. Tiedote N:o 8 1979. MAAN ph-mittausmenetelmien VERTAILU. Tauno Tares MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS Tiedote N:o 8 1979 MAAN ph-mittausmenetelmien VERTAILU Tauno Tares Maatalouden -tutkimuskeskus MAANTUTKIMUSLAITOS PL 18, 01301 Vantaa 30 Tiedote N:o 8 1979

Lisätiedot

MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS Tiedote 3/84 LEILA URVAS JA SEPPO HYVÄRINEN Maantutkimusosasto Kolme ravinnesuhdetta Suomen maalajeissa JOKIOINEN 984 ISSN 359-7652 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS TIEDOTE 3/84

Lisätiedot

www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet

www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet Masuunihiekka stabiloinnit (sideaineena) pehmeikkörakenteet sidekivien alusrakenteet putkijohtokaivannot salaojan ympärystäytöt alapohjan

Lisätiedot

Ravinteet. Mansikan lannoitus ja kastelu -koulutus Raija Kumpula

Ravinteet. Mansikan lannoitus ja kastelu -koulutus Raija Kumpula Ravinteet Mansikan lannoitus ja kastelu -koulutus 1.11.2017 Raija Kumpula Sivu 1 3.11.2017 sisältö muutama asia kasvin veden ja ravinteiden otosta (edellisviikon aiheet) sivu- ja hivenravinteet ravinteisiin

Lisätiedot

Määräys STUK SY/1/ (34)

Määräys STUK SY/1/ (34) Määräys SY/1/2018 4 (34) LIITE 1 Taulukko 1. Vapaarajat ja vapauttamisrajat, joita voidaan soveltaa kiinteiden materiaalien vapauttamiseen määrästä riippumatta. Osa1. Keinotekoiset radionuklidit Radionuklidi

Lisätiedot

Arvio metsd maa n a rvosta

Arvio metsd maa n a rvosta Arvi metsd maa n a rvsta Omistaja Lpr Klmenharju Kunta Kylli Tila Rn: Ala, ha 405 572 Klmenharju :l:89 24,9 ESPOO L6.5.20L7 Laatijan allekirjitus Teemu Saarinen Lisdtietja Arvi phjautuu Teemu Saarinen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA MAATALOUDE TALOUDELLSE TUTKMUSLATOKSE TEDOATOJA : 4 TE AGRCULTURAL EOMCS RESEARC STTUTE, FLAD RESEARC REP ORTS, 4 AJAKOTASTA MAATALOUSEKOOMAA KRJAPTOTLOJE TULOKSA TLVUOS 975 ELSK 977 Maataluen taluellisen

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta

Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta 1 (33) LUONNOS 2 -MÄÄRÄYS STUK SY/1/2017 Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään säteilylain ( / ) 49 :n 3

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

KASVINVILJELYLAITOKSEN TIEDOTE N:o 17 EI] VIRALLISTEN LAJI KEKOKEIDEN TuLOSYHDISTELMIA 1979 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

KASVINVILJELYLAITOKSEN TIEDOTE N:o 17 EI] VIRALLISTEN LAJI KEKOKEIDEN TuLOSYHDISTELMIA 1979 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS J MAATALOUDEN TUTKMUSKESKUS KASVNVLJELYLATOKSEN TEDOTE N:o 7 E] -4-t4 ' r L. 'e cev 3ek TMO MELA, ULLA LALLUKKA ja LSA MATTLA: VRALLSTEN LAJ KEKOKEDEN TuLOSYHDSTELMA 979 JOKONEN -923 SSN 0356-7575 SSÄLLYS

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS Tiedote 7/9 LEO MUSTONEN, OLLI RANTANEN, OIVA NIEMELÄINEN, KATRI PAHKALA ja MARKKU KONTTURI Kasvintuotannon tutkimuslaitos Virallisten lajikekokeiden tuloksia 1982-1989

Lisätiedot

Tuhkalannoitusta ohjailevat säädökset ja niiden kehittäminen

Tuhkalannoitusta ohjailevat säädökset ja niiden kehittäminen Tuhkalannoitusta ohjailevat säädökset ja niiden kehittäminen Pirjo Salminen 17.10.2018 1 Tuhkan käyttö lannoitevalmisteena Kansallinen lainsäädäntö Puun ja turpeen tuhka Eläinperäinen tuhka Tuleva EU-lannoitevalmistelainsäädäntö

Lisätiedot

MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MTTK MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS Tiedote 2/91 LEO MUSTONEN, OLLI RANTANEN, OIVA NIEMELÄINEN, KATRI PA KALA ja MARKKU KONTTURI Kasvintuotannon tutkimuslaitos Virallisten lajikekokeiden tuloksia 1983-199

Lisätiedot

MAAN VILJELYN JÄRKIPÄIVÄ IV- UUDET LANNOITUSRATKAISUT

MAAN VILJELYN JÄRKIPÄIVÄ IV- UUDET LANNOITUSRATKAISUT MAAN VILJELYN JÄRKIPÄIVÄ IV- UUDET LANNOITUSRATKAISUT 23.2.2017 Tuorlan maatalousoppilaitos Humuspehtoori Oy Suvi Mantsinen Humuspehtoori oy Pälkäneellä toimiva 30-vuotias perheyritys, toiminta laajenemassa

Lisätiedot

JÄRVIBIOMASSOJEN MAHDOLLISUUKSIA BIOKAASUNTUOTANNOSSA JA MAANPARANNUKSESSA

JÄRVIBIOMASSOJEN MAHDOLLISUUKSIA BIOKAASUNTUOTANNOSSA JA MAANPARANNUKSESSA JÄRVIBIOMASSOJEN MAHDOLLISUUKSIA BIOKAASUNTUOTANNOSSA JA MAANPARANNUKSESSA Teija Rantala ja Sanna Antikainen, Savonia-ammattikorkeakoulu VÄHÄHIILINEN MAATILA -SEMINAARI 12.12.2018 Tutkimuksen taustaa Tutkimus

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

-lllii;i i Eiää: Iiiii:; ä;äiäeiäi

-lllii;i i Eiää: Iiiii:; ä;äiäeiäi I z v x 'uz1zz?z., d!?.,rtz l t! r zx x tru tl Ifl Ag, lp llg l!q?6 ff -lll I 'g l 1 II giigur gtl,l9 t grliffglgi ggrygtgg , ur?.1,ä.r 'r,!,tzlt "z'.1 {r,? yr,! rz fl. r F g g!fi z,. g! q I?!?+ t f g

Lisätiedot

Metsäteollisuuden sivutuotteita nonfood-tuotannon maanparannukseen

Metsäteollisuuden sivutuotteita nonfood-tuotannon maanparannukseen Metsäteollisuuden sivutuotteita nonfood-tuotannon maanparannukseen 7.2.2018 Matti Kuokkanen SusChem/CEE Teollisuuden sivutuotteiden käyttömahdollisuudet turvetuotannosta poistuneiden suopohjien maanparannukseen

Lisätiedot

LCA IN LANDSCAPING. Astiakokeet. LIFE09 ENV FI projekti on saanut Euroopan yhteisön LIFE-rahoitustukea.

LCA IN LANDSCAPING. Astiakokeet. LIFE09 ENV FI projekti on saanut Euroopan yhteisön LIFE-rahoitustukea. Astiakokeet Astiakokeet LCA IN LANDSCAPING Perustettu: Vuosittain 2011-2014 Materiaalit: Kasvualustat astioissa + siemenseos Hoito: Nurmen leikkuu tarpeen mukaan Mitattu: Huuhtoutumat, kasvihuonekaasut

Lisätiedot

TIEDOTE N:o 12 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS

TIEDOTE N:o 12 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS TIEDOTE N:o 12 ANTTI JAAKKOLA: OLKIEN, OLKITUHKAN JA SOKERIJUURIKKAAN NAATTIEN ARVO KALIUMLANNOITTEINA JOKIOINEN 1980 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

3 *ä;r ä:e 5ä ä{ :i. c oo) S g+;!qg *r; Er ; l[$ E ;;iä F:ä ä :E ä: a bo. =. * gäf$iery g! Eä. a is äg*!=."fl: ä; E!, \ ins:" qgg ;._ EE üg.

3 *ä;r ä:e 5ä ä{ :i. c oo) S g+;!qg *r; Er ; l[$ E ;;iä F:ä ä :E ä: a bo. =. * gäf$iery g! Eä. a is äg*!=.fl: ä; E!, \ ins: qgg ;._ EE üg. t AJ 1., t4 t4 \J : h J \) (.) \ ( J r ) tḡr (u (1) m * t *h& r( t{ L.C g :LA( g9; p ö m. gr iop ö O t : U 0J (U.p JJ! ä; >

Lisätiedot

. M TT K MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

. M TT K MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS . M TT K MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS Tiedote 18/89 RAILI JOKINEN Kasvintuotannon tutkimuslaitos Fosforin saostukseen käytettävien kemikaalien vaikutus jätevesilietteiden ominaisuuksiin sekä käyttöarvoon

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA MAATALOUDE TALOUDELLSE TUTKMUSLATOKSE TEDOATOJA :o 5 TE AGRCULTURAL EOMCS RESEARC STTUTE, FLAD RESEARC REPORTS o JO AJAKOTASTA MAATALOUSEKOOMAA KRJAPTOTLOJE TULOKSA TLVUOS 976 ELSK 978 Maatalouden taloudellisen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA TEDOATOJA 75 992 AJAKOTASTA AATALOUSEKOOAA KRJAPTOTLOJE TULOKSA TLVUOS 99 AATALOUDE TALOUDELLE TUTKUSLATOS AGRCULTURAL EOCS RESEARC STTUTE, FLAD RESEARC REPORTS 75 992 TEDOATOJA 75 AJAKOTASTA AATALOUSEKOOAA

Lisätiedot

Peltohavaintohanke. Työpaketti 2. Ravinteiden kierron tehostaminen. Hautomokuori orgaanisen aineen lisääjänä luomu- ja tavanomaisella pellolla

Peltohavaintohanke. Työpaketti 2. Ravinteiden kierron tehostaminen. Hautomokuori orgaanisen aineen lisääjänä luomu- ja tavanomaisella pellolla Peltohavaintohanke Työpaketti 2. Ravinteiden kierron tehostaminen Hautomokuori orgaanisen aineen lisääjänä luomu- ja tavanomaisella pellolla TULOKSIA LUKE MIKKELIN LUOMUKOKEELTA ja TAVANOMAISEN TILAKOKEILTA

Lisätiedot

PAIKALLISKOETOIMISTON TIEDOTE N:0 14

PAIKALLISKOETOIMISTON TIEDOTE N:0 14 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS PAIKALLISKOETOIMISTON TIEDOTE N:0 14 Jukka Kaseva ja Sylvi Soini: - POHJOIS-SUOMEN NURMITUHOTUTKIMUKSEN KOETULOKSIA VUOSINA 1976-1979 JOKIOINEN 1981 ISSN 0356-7621 Maatalouden

Lisätiedot

Mikä on kationinvaihtokapasiteetti? Iina Haikarainen ProAgria Etelä-Savo Ravinnepiian Kevätinfo

Mikä on kationinvaihtokapasiteetti? Iina Haikarainen ProAgria Etelä-Savo Ravinnepiian Kevätinfo Mikä on kationinvaihtokapasiteetti? Iina Haikarainen ProAgria Etelä-Savo Ravinnepiian Kevätinfo 15.3.2017 Kationinvaihtokapasiteetti Ca 2+ K + Mg 2+ Kationi = Positiivisesti varautunut ioni Kationinvaihtokapasiteetti

Lisätiedot

Arja Nykänen. Kalkituksen vaikutus maan vaihtuvien kalsiumin ja magnesiumin pitoisuuksiin

Arja Nykänen. Kalkituksen vaikutus maan vaihtuvien kalsiumin ja magnesiumin pitoisuuksiin Arja Nykänen Kalkituksen vaikutus maan vaihtuvien kalsiumin ja magnesiumin pitoisuuksiin Arja Nykänen Kalkituksen vaikutus maan vaihtuvan kalsiumin ja magnesiumin pitoisuuksiin Effect of liming on the

Lisätiedot

METSÄTAIMITARHAPÄIVÄT 2016 KEKKILÄ PROFESSIONAL

METSÄTAIMITARHAPÄIVÄT 2016 KEKKILÄ PROFESSIONAL METSÄTAIMITARHAPÄIVÄT 2016 KEKKILÄ PROFESSIONAL Superex - kastelulannoitteet Vesiliukoiset Superex lannoitteet Puhtaita ja täysin vesiliukoisia ph 4,5-4,8 Kastelusuuttimet pysyvät auki Voidaan sekoittaa

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUSLAITOS. 1 Tiedote n:o JOKIOISTEN KARTANOIDEN VILJELYMAIDEN HIVENRAVINTEET v

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUSLAITOS. 1 Tiedote n:o JOKIOISTEN KARTANOIDEN VILJELYMAIDEN HIVENRAVINTEET v MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUSLAITOS r 1 Tiedote n:o 16 1982 JOKIOISTEN KARTANOIDEN VILJELYMAIDEN HIVENRAVINTEET v. 1980 Leila Urvas L Maatalouden tutkimuskeskus MAANTUTKIMUSLAITOS 31600 Jokioinen

Lisätiedot

JÄRVIBIOMASSOJEN MAHDOLLISUUKSIA ENERGIANTUOTANNOSSA JA PELTOVILJELYSSÄ

JÄRVIBIOMASSOJEN MAHDOLLISUUKSIA ENERGIANTUOTANNOSSA JA PELTOVILJELYSSÄ JÄRVIBIOMASSOJEN MAHDOLLISUUKSIA ENERGIANTUOTANNOSSA JA PELTOVILJELYSSÄ Teija Rantala, Jani Paukkonen, Sanna Antikainen, Miisa Tavaststjerna Ravinnerenki-hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu Maataloustieteenpäivät

Lisätiedot

Oranki-hanke: Koeasetelma ja Maan orgaanisen aineksen vaikutus sadontuottoon

Oranki-hanke: Koeasetelma ja Maan orgaanisen aineksen vaikutus sadontuottoon Oranki-hanke: Koeasetelma ja Maan orgaanisen aineksen vaikutus sadontuottoon Tapio Salo, Riikka Keskinen, Helena Soinne, Mari Räty, Janne Kaseva, Visa Nuutinen, Eila Turtola Orgaaninen aines maaperän tuottokyvyn

Lisätiedot

Humuspehtoori oy. Pälkäneellä toimiva 30-vuotias perheyritys, toiminta laajenemassa Janakkalaan

Humuspehtoori oy. Pälkäneellä toimiva 30-vuotias perheyritys, toiminta laajenemassa Janakkalaan Humuspehtoori oy Pälkäneellä toimiva 30-vuotias perheyritys, toiminta laajenemassa Janakkalaan Yritys valmistaa maanparannus- ja lannoiteaineita, joilla parannetaan pellon kaikkia kasvuominaisuuksia. Tuotteiden

Lisätiedot

Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY

Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY Esityksen sisältö Ekopellettien ja puupellettien vertailua polttotekniikan kannalta Koetuloksia ekopellettien poltosta

Lisätiedot

KASVINVILJELYLAITOKSEN TIEDOTE N:o 6

KASVINVILJELYLAITOKSEN TIEDOTE N:o 6 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS KASVINVILJELYLAITOKSEN TIEDOTE N:o 6 TIMO MELA HEIKKI HAKKOLA JA KIRSTI ÄYRÄVÄINEN: TYPPI- JA KALILANNOITUKSEN JAOITUKSEN VAIKUTUS NURMEN SATOON JA NURMIREHUN LAATUUN TIKKURILA

Lisätiedot

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä Liite 1 Saimaa Immalanjärvi Vuoksi Mellonlahti Joutseno Venäjä Liite 2 1 5 4 3 2 Liite 3 puron patorakennelma Onnelan lehto Onnelan lehto Mellonlahden ranta Liite 4 1/7 MELLONLAHDEN TILAN KEHITYS VUOSINA

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA

AJANKOHTAISTA MAATALOUSEKONOMIAA J, v v v, AATALOUDE TALOUDELLSE TUTKUSLATOKSE TEDOATOJA :o 3 TE AGRCULTURAL EOCS RESEARC STTUTE, FLAD RESEARC REPORTS, o 3 AJAKOTASTA AATALOUSEKOOAA KRJAPTOTLOJE TULOKSA TLVUOS 983 ELSK 985 aataloud taloudellis

Lisätiedot

1, MITÄ TARKOITETAAN SEURAAVILLA TERMEILLÄ:

1, MITÄ TARKOITETAAN SEURAAVILLA TERMEILLÄ: KRANPDON TNTT 14.4.2014 LAY/OTK OT: Vst jkseen kysymykseen erllselle pperlle (must merktä nm myös krjnptu"t.u"ppern). ös et vst jhnkn kysymykseen, jätä nmetty vstuspper myös kysesen tehtävän slt' rrävär:

Lisätiedot

Kasvien ravinteiden otto, sadon ravinteet ja sadon määrän arviointi

Kasvien ravinteiden otto, sadon ravinteet ja sadon määrän arviointi Netta Junnola ProAgria Etelä-Suomi Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Kasvien ravinteiden otto, sadon ravinteet ja sadon määrän arviointi Kasvien ravinteiden otto Tapahtuu ilman ja maan kautta Ilmasta

Lisätiedot

t P1 `UT. Kaupparek. nro Y-tunnus Hämeenlinnan. hallinto- oikeudelle. Muutoksenhakijat. 1( UiH S<

t P1 `UT. Kaupparek. nro Y-tunnus Hämeenlinnan. hallinto- oikeudelle. Muutoksenhakijat. 1( UiH S< 1(0 1 4 1 1 4 UiH 0 0 0 1 S< A S I A N A J O T O I M I S T O O S S I G U S T A F S S O N P L 2 9, Ra u h a n k a t u 2 0, 1 5 1 1 1 L a h t i P u h e l i n 0 3 / 7 8 1 8 9 6 0, G S M 0 5 0 0 / 8 4 0 5

Lisätiedot

Projektin väliraportti kasvukaudelta 2011 YM 24/48/2011

Projektin väliraportti kasvukaudelta 2011 YM 24/48/2011 Projektin väliraportti kasvukaudelta 2011 YM 24/48/2011 Typpilannoituksen vaikutus sadon määrään ja laatuun, typen kotiuttamiseen sadossa ja ravinteiden huuhtoutumiseen Martti Yli-Kleemola, Hankkija-Maatalous

Lisätiedot

VIRALLISTEN LAJIKEKOKEIDEN TULO SYHD ISTELMIÄ 1978. KASVINVILJELYLAITOKSEN TIEDOTE N:o 13 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS

VIRALLISTEN LAJIKEKOKEIDEN TULO SYHD ISTELMIÄ 1978. KASVINVILJELYLAITOKSEN TIEDOTE N:o 13 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAATALOUDEN TUTKMUSKESKUS KASVNVLJELYLATOKSEN TEDOTE N:o 3 TMO MELA, ULLA LALLUKKA, LSA MATTLA JA JOUN KATLA: VRALLSTEN LAJKEKOKEDEN TULO SYHD STELMÄ 978 TKKURLA SSN 0356-7575 SSÄLLYS Sivu. Johdano Seliyksiä

Lisätiedot

NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 10/7b

NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 10/7b I RAUTARUUKKI Oy I RAUTUVAARAN YlVlPÄ.RISTi-)N ALUEELLI- MALMINETSINTÄ NEN PAINOVOIMAMITTAUS N:o OU 0/7b I 3.2. - 30.4.976 osa II -- TUTKIMUSALUE LAATIJA I JAKELU KUNTA LAAT.PVM HYV. SlVlOY OU ma KARTTALEHTI

Lisätiedot

Kasvinsuojelulla vaikutusta ravinnekuormitukseen

Kasvinsuojelulla vaikutusta ravinnekuormitukseen Kasvinsuojelulla vaikutusta ravinnekuormitukseen Erja Huusela-Veistola, Marja Jalli, Kari Ylivainio, Eila Turtola, Riitta Lemola & Pentti Ruuttunen MTT Kasvintuotannon tutkimus LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke

Lisätiedot

TIEDOTE N:o 2 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS

TIEDOTE N:o 2 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANVILJELYSKEMIAN JA -FYSIIKAN LAITOS TIEDOTE N:o 2 RAILI JOKINEN: KALKITUKSEN JA RUNSAAN KALIUMLANNOITUKSEN VAIKUTUS MAGNESIUMLANNOITUKSELLA SAATAVAAN TULOKSEEN VANTAA 1977

Lisätiedot

Luomutilan ravinnehuolto. Mistä ravinteet tulevat ja minne menevät? Karjanlannankäyttö Täydennyslannoitevaihtoehtoja Ravinnekuidut ja tuhkat Hivenet

Luomutilan ravinnehuolto. Mistä ravinteet tulevat ja minne menevät? Karjanlannankäyttö Täydennyslannoitevaihtoehtoja Ravinnekuidut ja tuhkat Hivenet Luomutilan ravinnehuolto Mistä ravinteet tulevat ja minne menevät? Karjanlannankäyttö Täydennyslannoitevaihtoehtoja Ravinnekuidut ja tuhkat Hivenet Tero Tolvanen ProAgria P-K 22.11.2016 Uutta Viljavuuspalvelun

Lisätiedot

VILJELYSUUNNITELMA 2008

VILJELYSUUNNITELMA 2008 VILJELYSUUITELMA 2008 Sivu 1 14.4.2008 14:48:16 140-08772-32 (32) A Lantalantaus 0,30 ha 0,30 ha urmet (nivuotinen) Laidunnurmi Heinänurmi seos Satotavoite 4000 ry 3.viljelyvuosi Fosforin tasaus Ei -tasausta

Lisätiedot

Pakkauksen sisältö: Sire e ni

Pakkauksen sisältö: Sire e ni S t e e l m a t e p u h u v a n v a r a s h ä l y t ti m e n a s e n n u s: Pakkauksen sisältö: K e s k u s y k sikk ö I s k u n t u n n i s ti n Sire e ni P i u h a s a rj a aj o n e st or el e Ste el

Lisätiedot

Agrimarketin VILJAILTA Hiitteenharju, Harjavalta YaraVita- hivenravinneratkaisut kasvukaudelle

Agrimarketin VILJAILTA Hiitteenharju, Harjavalta YaraVita- hivenravinneratkaisut kasvukaudelle Agrimarketin VILJAILTA Hiitteenharju, Harjavalta 13.3.2013 YaraVita- hivenravinneratkaisut kasvukaudelle Yara Suomi Oy Antti Pakkanen 18.3.2013 Kasvuohjelma 1 YaraVita TM Gramitrel Ravinnesisältö: Typpi

Lisätiedot

6. KOKOUKSEN LAILLISUUSEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

6. KOKOUKSEN LAILLISUUSEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN (3) PÖYTÄKIRJA 5..203 SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN SYYSKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Aika Paikka 5..203 klo 9.20 alkaen Ideapark, Kokoustila Kotka. Lempäälä Läsnä Osallistujalista liitteenä (liite ). KOKOUKSEN AVAUS TaLVIn

Lisätiedot