Asunto ensin -periaatteen soveltamisen tutkimusta valinnan, kodin ja yhteisön käsitteiden kautta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asunto ensin -periaatteen soveltamisen tutkimusta valinnan, kodin ja yhteisön käsitteiden kautta"

Transkriptio

1 Asunto ensin -periaatteen soveltamisen tutkimusta valinnan, kodin ja yhteisön käsitteiden kautta Kirsi Juhila & Riitta Granfelt & Riikka Haahtela, Kirsi Nousiainen & Suvi Raitakari & Marko Kettunen Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö/sosiaalityö Tampereen yliopisto Paavo kevätseminaari 2014

2 Taustaa Suomen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma: PAAVO I JA PAAVO II Asunto ensin periaate ohjelman taustalla Periaate on levinnyt Euroopassa nopeasti ja Suomi mainitaan useasti edelläkävijämaana periaatteen soveltamisessa kansallisella tasolla Tutkimuksen määrä lisääntynyt merkittävästi 2000-luvulla: Raitakari & Juhila, kirjallisuuskatsaus (tulossa 2014)

3 Asunto ensin -periaate Asunto ensin periaate on alun perin kehitetty Yhdysvalloissa, ja siellä erityisesti Pathways to Housing järjestössä (Tsemberis 2010) Asunto ensin -periaate: suoraan omaan pysyvään asuntoon, valinnanvapaus, asumisen ja palvelujen/hoidon erottaminen toisistaan, toipumista tukevat intensiiviset palvelut, tavanomaisiin asuntoihin ja asuinyhteisöihin integroituminen ( hajautettu asuminen) Vaihtoehto ns. portaikkomallille (tai lineaariselle tai hoito ensin mallille)

4 Viisi tutkimuksen osahanketta 1. Vertailu amerikkalaisen Pathways to Housing - järjestön kehittämän mallin ja suomalaisten tuettujen asumisratkaisujen välillä (Marko Kettunen) 2. Portaikkomallin ja Asunto ensin periaatteen kohtaamisen tutkiminen päihdeongelmasta ja/tai mielenterveysongelmasta kärsiville suunnatun tuetun asumisen käytännöissä (Suvi Raitakari ja Riikka Haahtela) 3. Asunto ensin periaatetta tukevan asumissosiaalisen työn käsitteellinen ja käytännöllinen kehittäminen vapautuvien vankien kanssa tehtävässä työssä (Riitta Granfelt) 4. Entisten asunnottomien asumisurien ja asunnottomuuskokemusten tutkiminen portaikkomallin ja Asunto ensin periaatteen valossa (Kirsi Nousiainen) 5. Asunto ensin -periaatteen tarkastelu suhteessa nykyisiin hyvinvointipoliittisiin painotuksiin (Kirsi Juhila) Tutkimuskonteksteina lähellä alkuperäistä periaatetta oleva malli (PHF), yhteisöasumiseen perustuva malli (CHF) sekä kevyet versiot (HFL) tai asunnottomuutta ehkäisevät mallit, joissa PHF-piirteitä (Pleace 2012)

5 Tutkimuksen nykyvaihe Aineistot kerätty vuoden 2013 loppuun mennessä (haastattelu-, vuorovaikutus- ja dokumenttiaineistoja) Analyysi- ja kirjoitustyö käynnissä (julkaisujakin jo) Yhteistyö MOVAGE-hankkeen (Muuttaminen ja vanhuus) kanssa; siirtymät ja valinnat asunnottomien ja vanhojen ihmisten asumispoluilla Tässä vaiheessa tutkimushankkeen tuloksia voi jäsentää kolmen käsitteen kautta: valinta, koti, yhteisö (kaikissa yksilöllisten ja kulttuuristen merkitysten taso, palveluja auttamisjärjestelmän sekä yhteiskuntapolitiikan taso)

6 Valinta Alkuperäinen AE-periaate (Tsemberis 2010) korostaa valinnan (itsemääräämisen) merkitystä toipumisprosessissa, ihmisten kykyä valintoihin ja myös vastuuta vääristä valinnoista, toisaalta kyse ei ole rajattomasta valinnanmahdollisuudesta (Hansen Löfstrand & Juhila 2012). Sopii hyvin mm. seuraaviin yhteiskuntapoliittisiin trendeihin: user involvement, personalisation, consumerism Valinnat (ja siirtymät/käännekohdat) omassa elämän historiassa ja rikkonaisilla, poikkeavilla asumispoluilla (Clapham 2003; 2005, Juhila & Kröger, toim. prosessissa; Nousiainen, käsikirjoitus3) Yhdessä ammattilaisten kanssa neuvotellut ja tehdyt valinnat (Raitakari & Juhila 2013; Juhila ym. submitted), asumissosiaalinen työ (Granfelt 2013a, 2013b, 2014)

7 Valinta (jatkuu) Omaan arkeen ja elämisen tapaan liittyvät valinnat; vaikeat, hyväksytyt, siedetyt ja kielletyt valinnat, valmentaminen oikeanlaisten valintojen tekoon, asumissosiaalinen työ asumisen turvaamisena ja asunnottomuuden ennalta ehkäisynä (Granfelt 2013a, 2013b, 2014) Oman asumisen ja tilan valinnat; neuvoteltuja ja joskus pakotettujakin valintoja Kuluttaja-asiakkuudesta tai rationaalisesta valinnan tekemisestä ei voida puhua (asuntomarkkinoiden pullonkaulat, tilaajatuottajamallit, asiakkaiden valikointi, ammattilaisasiakasvuorovaikutus) Valinnat tehdään rakenteiden ja toimijuuden vuorovaikutuksessa (Clapham), tarvitaan myös rakenteellista keskustelua asumisen valinnan mahdollisuuksista ja reunaehdoista

8 Koti Alkuperäisessä AE-periaatteessa kodin käsitettä ei ole erityisesti pohdittu, mutta se on epäsuorasti läsnä; oman, hajasijoitetun asunnon (kodin) ensisijaisuus, kotikäynnit (home visit). Sopii hyvin suomalaisiin yhteiskuntapoliittisiin linjauksiin: laitos-, asuntola-, kuntoutuskoti- yms. paikkojen vähentäminen ja kotona asumisen preferointi. Asunnosta koti (housing first vs. home first); turvallisuus, yksityisyys, pysyvyys, kiinnittyminen (kodin merkitykset); koti voi olla muukin kuin oma asunto; oma asunto toisinaan yksinäinen ja turvaton (Nousiainen käsikirjoitus4) Kotiutumisen onnistuminen, kun kokemuksia omasta kodista ei ole tai ne ovat hyvin hauraita? (Nousiainen käsikirjoitus4), asumissosiaalinen työ kotiutumistyönä (Granfelt 2014)

9 Koti (jatkuu) Koti asiakkaiden ja ammattilaisten kohtaamisen paikkana (liikkuvat palvelut, tiimit) Julkisen ja yksityisen tilan/paikan rajat Kodin institutionalisoitumisen riski, toisaalta kodin omistajalla on tietyt oikeudet ja ammattilaiset ovat vieraita poissa omilta kentiltään (instituutioista, toimistoista) (Juhila, Hall & Raitakari, käsikirjoitus) Kotona asumisen mahdollistuminen riittävän, moniammatillisen ja luottamukseen perustuvan tuen/läsnäolotyön turvin (Granfelt 2013a; Granfelt 2014) Kodin tilapäisyys (määräaikaiset näytön paikka asumisratkaisut iso ongelma)

10 Yhteisö ja integraatio AE-periaatteessa painotetaan tavanomaisiin asuntoihin ja asuinyhteisöihin integroitumista (hajautettu asuminen ja sosiaalinen integraatio). Tämä sopii hyviin EU-vetoiseen social inclusion keskusteluun sekä kansalaisyhteiskunnan ja epävirallisten yhteisöjen merkityksen painottamiseen (big society). Toipuminen jossakin (recovery in) toipuminen jostakin (recovery from) sijaan (Davidson & Roe 2007; Juhila, Hall & Raitakari, käsikirjoitus) Oman identiteetin rakentuminen suhteessa yhteisöihin; mihin kuulutaan, mihin halutaan ja mihin ei haluta kuulua, mihin hyväksytään mukaan, minkä ulkopuolelle jäädään (Haahtela 2013a&c; Nousiainen, käsikirjoitus3&4) Pakotetut, tuhoavat ja mahdollistavat yhteisöt; irrottautuminen vanhoista ja kiinnittyminen uusiin yhteisöihin (esim. rikollisuudesta irrottautuminen, desistanssi, Granfelt 2014); jotkut kokevat yhteisöllisen asumisen turvallisena, tukevana ja kodikkaana, mutta silti oman oven merkitys tärkeä (Nousiainen, käsikirjoitus3)

11 Yhteisö ja integraatio (jatkuu) Suomalaisen yhteisöasumiseen perustuvan sovelluksen vahvuudet ja heikkoudet; yhteisöt resurssina ja kuntoutuksen välineinä vs. pakotetut, institutionaaliset yhteisöt (Kettunen 2013; Nousiainen, käsikirjoitus3) Tavanomaisiin asuinyhteistöihin/alueisiin ( tavanomaiseen elämään) integroituminen; tämän on todettu olevan pulma eurooppalaisissa AE-sovelluksissa (yksinäisyyden ja toimettomuuden ongelma) Integroimistyö kotikäynneillä, integroitumisen eri asteet, toleranssi, mukaan ottaminen (Raitakari, Haahtela, Juhila, käsikirjoitus) Tuki-, kohtaamis- ja palvelupisteet välimuotona (mahdollistaa asunnottomien/entisten asunnottomien omien yhteisöjen säilymisen ns. tavanomaisten yhteisöjen rinnalla) Kokemusasiantuntijuuden tuottamat yhteisöt?

12 Julkaisuja ja käsikirjoituksia Granfelt, Riitta (2013a) Asumissosiaalinen työ läsnäolotyönä - kokemuksia naisten yhteisöstä. Teoksessa Merja Laitinen & Asta Niskala (toim.) Asiakkaat toimijoina sosiaalityössä. Tampere: Vastapaino, Granfelt, Riitta (2013b) Asumissosiaalinen työ rikosseuraamusalalla. Teoksessa In Susanna Hyväri & Sakari Kainulainen (toim.) Paikka asua ja elää? Näkökulmia asunnottomuuteen ja asumispalveluihin. Helsinki: Diakonia-ammattikorkeakoulu, A tutkimuksia 39, Granfelt, Riitta (2014) Asunto vai rikoksettomuus ensin? Asumissosiaalisen työn tuella irti asunnottomuudesta ja rikollisuudesta. Teoksessa Henrik Lindeborg, Mari Suonio & Tytti Lassila (toim.) Sosiaalityö ja sosiaalinen tuki rikosseuraamusalalla. Helsinki: Rikosseuraamuslaitos, Granfelt, Riitta (käsikirjoitus) Valintojen kautta vankilasta kotiin. Haahtela, Riikka (2013a) Homeless Women s Interpretations of Women-specific Social Work among the Homeless People. Nordic Social Work Research. Haahtela, Riikka (2013b) "Tehdä projektinsa tarpeelliseksi": Työntekijöiden selonteot asunnottomille suunnatun Naisten keskuksen elinkaaresta. Janus 3(21),

13 Haahtela, Riikka (2013c)Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamisia asumisyksikössä. Teoksessa Susanna Hyväri & Sakari Kainulainen (toim.) Paikka asua ja elää? Näkökulmia asunnottomuuteen ja asumispalveluihin. Helsinki: Diakonia-ammattikorkeakoulu, A tutkimuksia 39, Hansen Löfstrand, Cecilia & Juhila, Kirsi (2012) The Discourse of Consumer Choice in the Pathways Housing First Model. European Journal of Homelessness 6(2), Juhila, Kirsi & Hall, Christopher & Raitakari Suvi (käsikirjoitus) Mental Health Floating Support at Home Spaces: Social Calls and Targeted Interventions Juhila, Kirsi et al. (submitted) Accepting and Negotiating Service users Choices in Mental Health Transition Meetings. Juhila, Kirsi & Günther, Kirsi (2013) Kunnan, järjestöjen ja asiakkaiden oikeudet ja velvollisuudet tilaaja-tuottajamallissa: Tutkimus asumispalvelujen tarjouspyyntöasiakirjoista, Janus 21(4), Juhila, Kirsi & Kröger, Teppo (toim./kirjoittamisprosessissa oleva kirja). Siirtymät ja valinnat asumispoluilla. Kettunen, Marko (2013) Asunto ensin malli Yhdysvalloista ja soveltaminen Suomessa. Yhteiskuntapolitiikka 5/2013. Nousiainen, Kirsi (submitted) Narrative Interviews as Performances: Challenges in Interviewing Former Long-term Homeless Women and Men. Nousiainen, Kirsi (käsikirjoitus1) Asumisyhteisön asukkaiden kertomusten yhteiskunnalliset ja kulttuuriset tulkinnat väylänä marginalisaation vastaiseen toimintaan ja emansipaatioon tähtäävään sosiaalityöhön.

14 Nousiainen, Kirsi (käsikirjoitus2) Narratiivinen haastattelu performanssina tuetun asumisen yksikössä Kun päihdeongelma ja mielen sairaus ovat osallisina näyttämöllä. Nousiainen, Kirsi (käsikirjoitus3) Oma ovi asumisyhteisössä entisten asunnottominen valintojen mahdollistajana. Nousiainen, Kirsi (käsikirjoitus4) Home First or Housing First: Long-term Homeless Women and Men Narrate their Lived Experience at Home. Raitakari, Suvi & Haahtela, Riikka & Juhila, Kirsi (käsikirjoitus) Tackling Community Integration in Mental Health Home Visit Interaction. Raitakari, Suvi & Juhila, Kirsi (2012) Asunto ensin -mallin ja portaikkomallin jännitteet mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisratkaisuissa. Suuntaaja 2, Raitakari, Suvi & Juhila, Kirsi (2013) Kuluttajuusdiskurssit ja palveluvalinnat mielenterveyskuntoutuksen asiakaspalavereissa. Teoksessa Merja Laitinen & Asta Niskala (toim.) Asiakkaat toimijoina sosiaalityössä. Tampere: Vastapaino, Raitakari, Suvi & Juhila, Kirsi (tulossa 2014) Asunto ensin julkaisujen suuntaukset, pääargumentit ja käytännöllis-poliittiset tavoitteet. Yhteiskuntapolitiikka.

15 Muu kirjallisuus Clapham, David (2003) Pathways Approaches to Homelessness Research. Journal of Community and Applied Social Pcychology 13, Clapham, David (2005) The Meaning of Housing: A Pathways Approach. Bristol: Policy Press. Davidson, L. & Roe, D. (2007) Recovery from versus recovery in serious mental illness: One strategy for lessening confusion plaguing recovery. Journal of Mental Health 16(4), Pleace, Nicholas (2012) Housing First. Belgium: FEANTSA. Tsemberis, S. (2010) Housing first: the pathways model to end homelessness for people with mental illness and addiction, Minnesota: Hazelden.

PITKÄAIKAISASUNNOTTOMUUS JA ASUNTO ENSIN PERIAATTEEN SOVELTAMINEN SUOMESSA ( )

PITKÄAIKAISASUNNOTTOMUUS JA ASUNTO ENSIN PERIAATTEEN SOVELTAMINEN SUOMESSA ( ) PITKÄAIKAISASUNNOTTOMUUS JA ASUNTO ENSIN PERIAATTEEN SOVELTAMINEN SUOMESSA (2011-2015) Kirsi Juhila & Riitta Granfelt & Kirsi Nousiainen & Marko Kettunen & Suvi Raitakari Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus palvelujärjestelmän marginaalissa. Kirsi Juhila & Suvi Raitakari WELLi-seminaari

Asiakkaan valinnanvapaus palvelujärjestelmän marginaalissa. Kirsi Juhila & Suvi Raitakari WELLi-seminaari Asiakkaan valinnanvapaus palvelujärjestelmän marginaalissa Kirsi Juhila & Suvi Raitakari WELLi-seminaari 10.2.2016 Tutkimushankkeet Asiakkaiden ja työntekijöiden vastuullistaminen mielenterveystyön käytännöissä,

Lisätiedot

Asumissosiaalisen työn paikka ja merkitykset osana sosiaalialan työtä

Asumissosiaalisen työn paikka ja merkitykset osana sosiaalialan työtä Asumissosiaalisen työn paikka ja merkitykset osana sosiaalialan työtä AIKUISSOSIAALITYÖN PÄIVÄT 22.- 23.1.2015 Riitta Granfelt Pitkäaikaissasunnottomuus ja asunto ensin mallin soveltaminen Suomessa asunto

Lisätiedot

Asiakkuuksien rakentuminen asunnottomille suunnatussa naistyössä

Asiakkuuksien rakentuminen asunnottomille suunnatussa naistyössä Asiakkuuksien rakentuminen asunnottomille suunnatussa naistyössä Pitkäaikaisasunnottomuus ja asunto ensin -mallin suomalaiset sovellutukset -tutkimushanke Riikka Haahtela 28.11.2014 Esityksen rakenne Tutkimuksellinen

Lisätiedot

Korjaava ja ennalta ehkäisevä asumissosiaalinen työ

Korjaava ja ennalta ehkäisevä asumissosiaalinen työ Korjaava ja ennalta ehkäisevä asumissosiaalinen työ Asumissosiaalinen työ osana asunnottomuuden vastaista työtä esimerkkinä työskentely rikosseuraamusasiakkaiden ja naisten parissa Riitta Granfelt 11.10.2018,

Lisätiedot

Rikostaustaisten asunnottomuuden ennaltaehkäisy ja vähentäminen seminaari Asumissosiaalinen työ Rikosseuraamuslaitoksella

Rikostaustaisten asunnottomuuden ennaltaehkäisy ja vähentäminen seminaari Asumissosiaalinen työ Rikosseuraamuslaitoksella Rikostaustaisten asunnottomuuden ennaltaehkäisy ja vähentäminen seminaari 12.9.2019 Asumissosiaalinen työ Rikosseuraamuslaitoksella Hankepäällikkö Heidi Lind Taustaa AUNE RIKOSSEURAAMUSALALLA Rikosseuraamuslaitos

Lisätiedot

Hyvä alku siviiliin - asumissosiaalinen työ vankilassa Hankepäällikkö Heidi Lind

Hyvä alku siviiliin - asumissosiaalinen työ vankilassa Hankepäällikkö Heidi Lind Hyvä alku siviiliin - asumissosiaalinen työ vankilassa 9.5.2019 Hankepäällikkö Heidi Lind Taustaa AUNE RIKOSSEURAAMUSALALLA Rikosseuraamuslaitos osallistuu hallituksen asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmaan

Lisätiedot

Asumissosiaalinen työ rikosseuraamusalalla

Asumissosiaalinen työ rikosseuraamusalalla Asumissosiaalinen työ rikosseuraamusalalla AUNE seminaari 15.12.2017 Sanna Sunikka Kriminaalihuollon tukisäätiö Aluksi Kehitetään ja vahvistetaan Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstön asumissosiaalisen työn

Lisätiedot

Kaupunkitutkimus- ja metropolipolitiikkaohjelma METROPOLIA-ALUE MUUTOKSESSA 14.3.2014 VTT, Tutkija Marja Katisko, Diak

Kaupunkitutkimus- ja metropolipolitiikkaohjelma METROPOLIA-ALUE MUUTOKSESSA 14.3.2014 VTT, Tutkija Marja Katisko, Diak Kaupunkitutkimus- ja metropolipolitiikkaohjelma METROPOLIA-ALUE MUUTOKSESSA 14.3.2014 VTT, Tutkija Marja Katisko, Diak Maahanmuuttajien asunnottomuus kasvanut pääkaupunkiseudulla (ARA:n tilastot; Kostiainen

Lisätiedot

PAAVO II Starttiseminaari

PAAVO II Starttiseminaari PAAVO II Starttiseminaari Ympäristöministeriö 30.3.2012 Sari Timonen, suunnittelija Ympäristöministeriö sari.timonen@ymparisto.fi Juha Kaakinen, ohjelmajohtaja Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma

Lisätiedot

13. TUETUN ASUMISEN ARKI JA POLITIIKAT KÄYTÄNTÖJEN TUTKIMUKSEN KOHTEENA

13. TUETUN ASUMISEN ARKI JA POLITIIKAT KÄYTÄNTÖJEN TUTKIMUKSEN KOHTEENA Sosiaalityön tutkimuksen päivät 13. TUETUN ASUMISEN ARKI JA POLITIIKAT KÄYTÄNTÖJEN TUTKIMUKSEN KOHTEENA Puheenjohtajat: Riitta Granfelt, Kirsi Juhila ja Suvi Raitakari riitta.granfelt@hel.fi, kirsi.juhila@uta.fi,

Lisätiedot

Nimi ovessa -hanke 2010-2012. Asunto ensin periaate kehittämisen kehikkona

Nimi ovessa -hanke 2010-2012. Asunto ensin periaate kehittämisen kehikkona Nimi ovessa -hanke 2010-2012 Asunto ensin periaate kehittämisen kehikkona Hankkeen yhteistyöverkosto kehittäjäverkosto tutkimusverkosto kokemusasiantuntijat kv-yhteistyö KOORDINOINTI (SOCCA) TUTKIMUS kehittäminen

Lisätiedot

Asunto ensin -periaate

Asunto ensin -periaate Asunto ensin -periaate kotouttamisen ja integraation lähtökohtana? Marko Kettunen Maahanmuuttajat metropolissa seminaari 19.8.2010 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

Lisätiedot

MOVAGE Muuttaminen ja vanhuus: Asumisen ja hoivan siirtymiä

MOVAGE Muuttaminen ja vanhuus: Asumisen ja hoivan siirtymiä Suomen Akatemia ASU-LIVE vuosiseminaari, 21.-22.10.2013, Työväenmuseo Werstas, Tampere MOVAGE Muuttaminen ja vanhuus: Asumisen ja hoivan siirtymiä Outi Jolanki, FT Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos,

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

LÄSNÄOLEVA AMMATILLISUUS ASUMISSOSIAALISESSA TYÖSSÄ

LÄSNÄOLEVA AMMATILLISUUS ASUMISSOSIAALISESSA TYÖSSÄ LÄSNÄOLEVA AMMATILLISUUS ASUMISSOSIAALISESSA TYÖSSÄ Anne Arkonaho Yhteisökoordinaattori Askel matalankynnyksen kohtaamispaikka, Kalliolan setlementti 040 5182667 anne.arkonaho@kalliola.fi 15.11.2018 ASUKKAIDEN

Lisätiedot

Nimi ovessa hanke: kohti kotia? Valtakunnallinen asunnottomuusseminaari 2011 Tampereen yliopisto Riitta Granfelt

Nimi ovessa hanke: kohti kotia? Valtakunnallinen asunnottomuusseminaari 2011 Tampereen yliopisto Riitta Granfelt Nimi ovessa hanke: kohti kotia? Valtakunnallinen asunnottomuusseminaari 2011 Tampereen yliopisto Riitta Granfelt Nimi ovessa hanke 2010-2012 pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseen kohdistuva palveluinnovaatiohanke

Lisätiedot

Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki

Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki Kunnan asumispalvelut ja rikostaustaisten asumisen tuki VAT-verkosto 6.9.2017, Oulu Palveluesimies Katja Karppinen Oulun kaupunki, päihdeasumispalvelut Kenttätien palvelukeskus Kenttätien palvelukeskuksessa

Lisätiedot

SE OLIS SIT JONKUN TOISEN ELÄMÄÄ NUORTEN TOIMIJUUDEN RAKENTUMINEN ETSIVÄSSÄ TYÖSSÄ

SE OLIS SIT JONKUN TOISEN ELÄMÄÄ NUORTEN TOIMIJUUDEN RAKENTUMINEN ETSIVÄSSÄ TYÖSSÄ SE OLIS SIT JONKUN TOISEN ELÄMÄÄ NUORTEN TOIMIJUUDEN RAKENTUMINEN ETSIVÄSSÄ TYÖSSÄ VTT Tarja Juvonen Yliopistonlehtori (ma.) Sosiaalityö Lapin Yliopisto Sposti: tarja.juvonen@ulapland.fi Miten nuorten

Lisätiedot

Maahanmuuttajien asunnottomuus Verkostopäivä 27.8.2013 VTT, Tutkija Marja Katisko, Diak, KatuMetro

Maahanmuuttajien asunnottomuus Verkostopäivä 27.8.2013 VTT, Tutkija Marja Katisko, Diak, KatuMetro Maahanmuuttajien asunnottomuus Verkostopäivä 27.8.2013 VTT, Tutkija Marja Katisko, Diak, KatuMetro Tutkimushanke osa Kaupunkitutkimus- ja metropolipolitiikka kehittämis- ja tutkimusohjelmaa Ohjelman tavoitteena

Lisätiedot

Kokemuksia naiserityisyydestä. asunnottomuustyössä ja rikosseuraamusalalla

Kokemuksia naiserityisyydestä. asunnottomuustyössä ja rikosseuraamusalalla Kokemuksia naiserityisyydestä asunnottomuustyössä ja rikosseuraamusalalla Naiset näkyviksi hanke, Hanna Mäki-Tuuri, Projektipäällikkö, Kriminaalihuollon tukisäätiö NEA-hankekoordinaatio, Leena Lehtonen,

Lisätiedot

Vanhojen ihmisten asuminen yhteiskuntapoliittisena kysymyksenä

Vanhojen ihmisten asuminen yhteiskuntapoliittisena kysymyksenä Vanhojen ihmisten asuminen yhteiskuntapoliittisena kysymyksenä Teppo Kröger Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet -seminaari Helsinki 17.8.2015 Ikäasumisen suuret kysymykset Yksin vai yhdessä? Eläkejärjestelmän

Lisätiedot

IKÄIHMINEN JA YMPÄRISTÖ. Iloa ja voimaa ympäristöstä Ikäinstituutin verkostopäivä Anni Vilkko Dosentti (HY), vieraileva tutkija (THL)

IKÄIHMINEN JA YMPÄRISTÖ. Iloa ja voimaa ympäristöstä Ikäinstituutin verkostopäivä Anni Vilkko Dosentti (HY), vieraileva tutkija (THL) IKÄIHMINEN JA YMPÄRISTÖ Iloa ja voimaa ympäristöstä Ikäinstituutin verkostopäivä 8.12.2016 Anni Vilkko Dosentti (HY), vieraileva tutkija (THL) YKSILÖ YMPÄRISTÖ Yksilö ympäristö -suhteesta tulee vanhetessa

Lisätiedot

Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen

Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen Asunnottomuuden ehkäisy, vapautuvat vangit ja AE-periaate teemaryhmän tapaaminen Asuminen, kuntouttava työote ja integraatio Jenni Mäki Sampo Järvelä 07.11.2011 Tampere AE-periaate ja lainrikkojat Asunnon

Lisätiedot

Rajatyö ja vastuut mielenterveys- ja päihdekuntoutuksessa

Rajatyö ja vastuut mielenterveys- ja päihdekuntoutuksessa Rajatyö ja vastuut mielenterveys- ja päihdekuntoutuksessa Kirsi Juhila & Kirsi Günther, Suvi Raitakari & Sirpa Saario Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Aikuissosiaalityön päivät, 23.1.2013 Tampere

Lisätiedot

ASUNTO ENSIN, VAAN EI ASUNTO VAIN

ASUNTO ENSIN, VAAN EI ASUNTO VAIN ASUNTO ENSIN, VAAN EI ASUNTO VAIN JARI KARPPINEN OHJELMAJOHTAJA ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA (AUNE) 2016-2019 Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma 2016-2019 (AUNE) Taustalla

Lisätiedot

Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat varhainen välittäminen, osallisuus ja asumisen tuki (AKU)

Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat varhainen välittäminen, osallisuus ja asumisen tuki (AKU) Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat varhainen välittäminen, osallisuus ja asumisen tuki (AKU) Asumissosiaalisen työn päivä Tampere 22.1.2019 Hankepäällikkö Sina Rasilainen www.ara.fi/aku Asunnottomuuden

Lisätiedot

NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä

NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä 1 projektipäällikkö Leena Lehtonen ja hankekoordinaattori Pilvi Cole, Y-Säätiö sekä hanketyöntekijä Jenni Vanhala, EJY ry NEA-hankkeen lähtökohdat STEA-rahoitteinen

Lisätiedot

LIIKKUVA TUKI KÖÖPENHAMINASSA kokemuksia Tanskan asunnottomuusstrategiasta. Lars Benjaminsen

LIIKKUVA TUKI KÖÖPENHAMINASSA kokemuksia Tanskan asunnottomuusstrategiasta. Lars Benjaminsen LIIKKUVA TUKI KÖÖPENHAMINASSA kokemuksia Tanskan asunnottomuusstrategiasta Lars Benjaminsen Esityksen teemat Yleiskatsaus Tanskan asunnottomuusohjelmaan Liikkuvan tuen malli Kokemuksia ACT-mallista Asunnottomuustilanteen

Lisätiedot

Erityisryhmien tarpeet asunnottomuuden torjunnassa; mielenterveyskuntoutujien asuminen esimerkkinä

Erityisryhmien tarpeet asunnottomuuden torjunnassa; mielenterveyskuntoutujien asuminen esimerkkinä Erityisryhmien tarpeet asunnottomuuden torjunnassa; mielenterveyskuntoutujien asuminen esimerkkinä 17.10.2012 Tuula Tiainen Rakennetun ympäristön osasto tuula.tiainen@ymparisto.fi Erityisryhmät ja asuminen

Lisätiedot

Asuminen on elämys mitä taloyhtiö odottaa isännöitsijältä?

Asuminen on elämys mitä taloyhtiö odottaa isännöitsijältä? Asuminen on elämys mitä taloyhtiö odottaa isännöitsijältä? Teija Ojankoski Asuntotoimen johtaja, FT Asunto on paitsi tavara myös koti - Asumisen historiassa erilaiset tarpeet ovat jatkuvasti muokkaantuneet

Lisätiedot

HOUSING FIRST EUROPE HUB MISSIO: Edistää ja tukea Asunto Ensin periaatteeseen pohjautuvaa työtä asunnottomuuden poistamiseksi ja ehkäisemiseksi

HOUSING FIRST EUROPE HUB MISSIO: Edistää ja tukea Asunto Ensin periaatteeseen pohjautuvaa työtä asunnottomuuden poistamiseksi ja ehkäisemiseksi HOUSING FIRST EUROPE HUB MISSIO: Edistää ja tukea Asunto Ensin periaatteeseen pohjautuvaa työtä asunnottomuuden poistamiseksi ja ehkäisemiseksi TAUSTAA Y-Säätiön & FEANTSAn yhteinen hanke, jatkoa 2016

Lisätiedot

Asiakaslähtöisyyden jännitteet mielenterveystyössä

Asiakaslähtöisyyden jännitteet mielenterveystyössä Asiakaslähtöisyyden jännitteet mielenterveystyössä Avaintermien tarkastelua Sirpa Saario ja Suvi Raitakari, TaY Terveyssosiaalityön päivät 17.10.2014, Tampere Tausta HANKKEET Asiakaslähtöisyys nuorten

Lisätiedot

KOTIKATKO, ASUMISPALVELUT JA KOTIIN VIETY TUKI

KOTIKATKO, ASUMISPALVELUT JA KOTIIN VIETY TUKI KOTIKATKO, ASUMISPALVELUT JA KOTIIN VIETY TUKI TIKKURILAN SOSIAALIASEMA OMAT OVET VERKOSTOKOKOUS 16.5.2011 Marjatta Parviainen 17.05.2011 Avopalvelujen koordinaattori Marjatta Parviainen 1 A. KOTIKATKO

Lisätiedot

Uudistuva ammatillisuus Helsingin Diakonissalaitoksen asumispalveluissa/ yksikönjohtaja Heli Alkila, Helsingin Diakonissalaitos

Uudistuva ammatillisuus Helsingin Diakonissalaitoksen asumispalveluissa/ yksikönjohtaja Heli Alkila, Helsingin Diakonissalaitos Uudistuva ammatillisuus Helsingin Diakonissalaitoksen asumispalveluissa/ yksikönjohtaja Heli Alkila, Helsingin Diakonissalaitos / Paavo verkostonkehittäjät Heli Alkila Palveluasuminen (235), tuettu asuminen

Lisätiedot

Asumissosiaalisen työn teemapäivä

Asumissosiaalisen työn teemapäivä Asumissosiaalisen työn teemapäivä Keinoja ja vinkkejä asiakkaan asumisen turvaamiseksi! VÄLITÄ VARHAIN Katse asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn Vuonna 2008 käynnistyneen Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman

Lisätiedot

Vanhuus, asuminen ja hoiva

Vanhuus, asuminen ja hoiva Vanhuus, asuminen ja hoiva Teppo Kröger & Outi Jolanki Ikääntyneiden asuminen Suomessa Helsinki, 12.12.12 Vanhuus Toimintakykyarpajaiset Sukupuoliero Perherakenteen erot Koulutus- ja varallisuuserot Alueelliset

Lisätiedot

Koditta kotoutujat Tutkimus maahanmuuttajataustaisista asunnottomista nuorista

Koditta kotoutujat Tutkimus maahanmuuttajataustaisista asunnottomista nuorista Koditta kotoutujat Tutkimus maahanmuuttajataustaisista asunnottomista nuorista Tutkija Marja Katisko (VTT) Diakonia-ammattikorkeakoulu Metropolialue muutoksessa KatuMetro/Helsingin yliopisto 31.3.2015

Lisätiedot

PAAVO-ohjelman seurantakyselyn tuloksia 2012-2014

PAAVO-ohjelman seurantakyselyn tuloksia 2012-2014 PAAVO-ohjelman seurantakyselyn tuloksia 2012-2014 30.1.2015 Ympäristöministeriö PAAVO ohjausryhmän kokous Sari Timonen, projektipäällikkö PAAVO-Verkostokehittäjät / Y-Säätiö Taustaa Asiakaskohtaisia tulolomakkeita

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma

AJANKOHTAISTA. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma AJANKOHTAISTA Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma 2012 2015 Paavo 2 Valtion, suurimpien kaupunkien, kirkon, järjestöjen ja yritysten hanke pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi Suomesta (hallitusohjelmassa)

Lisätiedot

Sosiaalinen vuokraasuttaminen

Sosiaalinen vuokraasuttaminen Sosiaalinen vuokraasuttaminen Tampereella Sosiaalityöntekijä Leena Helenius Päihde- ja mielenterveyspalveluiden Asiakasohjausyksikkö Loisto 1 TAVOITE Jokaisella on oikeus omaan kotiin ja asumista turvataan

Lisätiedot

Nimi ovessa - hanke. Kehittämisverkosto

Nimi ovessa - hanke. Kehittämisverkosto Nimi ovessa - hanke Kehittämisverkosto 9.11.2011 Kohderyhmä: Päihdekuntoutujat/ -käyttäjät Jorma Uhtakari, NO hanke/ Hki Ohjelma: 12.00 Lyhyt kooste aikaisemmista kohderyhmän tapaamisista ja alustus keskusteluun

Lisätiedot

Suomen asunnottomuusstrategia Kansainvälinen arvio

Suomen asunnottomuusstrategia Kansainvälinen arvio Suomen asunnottomuusstrategia Kansainvälinen arvio Nicholas Pleace, Dennis P. Culhane, Riitta Granfelt ja Marcus Knutagård Onnistumiset pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisessä Pitkäaikaisasunnottomuuden

Lisätiedot

PAAVO Verkostokehittäjät Sari Timonen & Taina Hytönen, Y-Säätiö

PAAVO Verkostokehittäjät Sari Timonen & Taina Hytönen, Y-Säätiö PAAVO Verkostokehittäjät 2013-2015 SEMINAARI 7.4.2016 HOTELLI ARTHUR, HELSINKI Sari Timonen & Taina Hytönen, Y-Säätiö Hankkeen tavoitteet: Päätavoite: Varmistaa pitkäaikaisasunnottomien asunto ensin periaatteen

Lisätiedot

Asunto ensin malli Yhdysvalloista ja soveltaminen Suomessa

Asunto ensin malli Yhdysvalloista ja soveltaminen Suomessa Asunto ensin malli Yhdysvalloista ja soveltaminen Suomessa MARKO KETTUNEN Johdanto Artikkeli on osa Suomen Akatemian rahoittaman Pitkäaikaisasunnottomuus ja asunto ensin -periaatteen soveltaminen Suomessa

Lisätiedot

ASUNTO ENSIN PERIAATE Hallinta ja hallinnallisuus asukkaiden näkökulmasta

ASUNTO ENSIN PERIAATE Hallinta ja hallinnallisuus asukkaiden näkökulmasta ASUNTO ENSIN PERIAATE Hallinta ja hallinnallisuus asukkaiden näkökulmasta Keijo Lehikoinen Jyväskylän yliopisto Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Sosiologia Pro gradu -tutkielma Joulukuu 2015 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Koditta kotoutujat Tutkimus maahanmuuttajataustaisista asunnottomista nuorista

Koditta kotoutujat Tutkimus maahanmuuttajataustaisista asunnottomista nuorista Koditta kotoutujat Tutkimus maahanmuuttajataustaisista asunnottomista nuorista VTT, Tutkija Marja Katisko Diakonia-ammattikorkeakoulu Olisinpa kotona! NUORTEN ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYHANKKEEN PÄÄTÖSTILAISUUS

Lisätiedot

Yhteistyökokous 12.12.2011. Pirjo Poikonen Kehittämiskonsultti Helsingin kaupunki Sosiaalivirasto

Yhteistyökokous 12.12.2011. Pirjo Poikonen Kehittämiskonsultti Helsingin kaupunki Sosiaalivirasto Yhteistyökokous 12.12.2011 Pirjo Poikonen Kehittämiskonsultti Helsingin kaupunki Sosiaalivirasto Kuntatoimijan mahdollisuudet edistää yksilöllisen asumisen kehittämistä ja laitosten purkua Helsingin kaupunki

Lisätiedot

Politiikasta käytännöksi Asunto ensin -politiikan arkea asumisyksiköiden työntekijöiden kertomana

Politiikasta käytännöksi Asunto ensin -politiikan arkea asumisyksiköiden työntekijöiden kertomana Politiikasta käytännöksi Asunto ensin -politiikan arkea asumisyksiköiden työntekijöiden kertomana RIIKKA PERÄLÄ & SARI JURVANSUU Asunto ensin -politiikkaa noudattava pitkäaikaisasunnottomuuden vastainen

Lisätiedot

Kokemusosaaminen. Osallisuuden edistämisen malli

Kokemusosaaminen. Osallisuuden edistämisen malli Kokemusosaaminen Osallisuuden edistämisen malli Sokra-koordinaation ohjausryhmän kokous 23.4.2019 Osallisuuden edistämisen malli: Kokemusosaaminen Thl.fi/Sokra Osallisuuden edistämisen mallit 2 23.4.2019

Lisätiedot

Asunto ensin periaate arjessa

Asunto ensin periaate arjessa Asunto ensin periaate arjessa Pathways, housing first, Sam Tsemberis, 1992, New York Ei valita asukkaita. Asukkaaksi pääsee hakemisjärjestyksessä. Asuminen tapahtuu normaalin asuntokannan puitteissa. Asukkaat

Lisätiedot

Kansainvälistä yhteiskehittämistä: Housing First Europe Hub. Taina Hytönen Ohjelmakoordinaattori Y-Säätiö

Kansainvälistä yhteiskehittämistä: Housing First Europe Hub. Taina Hytönen Ohjelmakoordinaattori Y-Säätiö Kansainvälistä yhteiskehittämistä: Housing First Europe Hub Taina Hytönen Ohjelmakoordinaattori Y-Säätiö Tilastoja & haasteita: Ruotsi 33 000 asunnotonta (Socialstyrelsen 2017) Laaja määritelmä kuten

Lisätiedot

Rikostaustaisten asunnottomuuden vähentäminen

Rikostaustaisten asunnottomuuden vähentäminen Rikostaustaisten asunnottomuuden vähentäminen Paneelikeskustelu VAT-verkoston seminaari 22.11.2018 Helsingissä Heli Norolahti - Rikosseuraamuslaitos, Asunnottomuuden ennaltaehkäisyohjelma (AUNE),hankekoordinaattori

Lisätiedot

Asunto ensin -julkaisujen suuntaukset, pääargumentit ja käytännöllis-poliittiset tavoitteet

Asunto ensin -julkaisujen suuntaukset, pääargumentit ja käytännöllis-poliittiset tavoitteet ANALYYSIT Asunto ensin -julkaisujen suuntaukset, pääargumentit ja käytännöllis-poliittiset tavoitteet SUVI RAITAKARI & KIRSI JUHILA Johdanto Kotona asuminen ja asunnottomuus ovat kansainvälisesti ajankohtaisia

Lisätiedot

Tietoja perheiden asumisen ongelmasta

Tietoja perheiden asumisen ongelmasta Yleistä Voimanpesähanke on tutkimus- ja kehittämishanke, jonka päätavoitteena on luoda peruspalveluiden rinnalle interventiomalli, jonka avulla ennalta ehkäistään perheiden asunnottomuutta. Tätä nelivuotista

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijuuden ABC

Kokemusasiantuntijuuden ABC Kokemusasiantuntijuuden ABC 1. Terminologiaa Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta sairauksista tietää, millaista on elää näiden ongelmien kanssa, millaista sairastaa, olla hoidossa

Lisätiedot

Asumissosiaalinen työ Jyväskylässä

Asumissosiaalinen työ Jyväskylässä Asumissosiaalinen työ Jyväskylässä Aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut Ritva Anttonen palvelupäällikkö 30.5.2017 Asumissosiaalisen työn teemapäivä 1 AUNE Perusturvalautakunta 29.10.2015: Jyväskylän

Lisätiedot

ASUNTO ENSIN ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA 2016-2019. Asunto ensin konseptit ja sovellukset. Yhteiskehittäminen

ASUNTO ENSIN ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA 2016-2019. Asunto ensin konseptit ja sovellukset. Yhteiskehittäminen ASUNTO ENSIN ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA 2016-2019 ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISY ASUNNOTTOMUUDEN UUSIUTUMISEN TORJUNTA Aune EDULLISTEN VUOKRA-ASUNTOJEN TURVAAMINEN Vuokra-asuntojen

Lisätiedot

Asunnottomina vankilasta. vapautuvat vantaalaiset

Asunnottomina vankilasta. vapautuvat vantaalaiset Asunnottomina vankilasta vapautuvat vantaalaiset ASIAKKUUSKRITEERIT -vantaalaisuus (viimeisin pysyvä osoite tulee olla Vantaalla, Poste Restante osoitetta ei hyväksytä viimeisimmäksi osoitteeksi) - asunnottomuus

Lisätiedot

Sepä koti kulta on? Näkökulmia Vantaan mielenterveyskuntoutujien kriisiasumiseen ja asumisen kriiseihin. Aila Törmänen 11.5.2011

Sepä koti kulta on? Näkökulmia Vantaan mielenterveyskuntoutujien kriisiasumiseen ja asumisen kriiseihin. Aila Törmänen 11.5.2011 Sepä koti kulta on? Näkökulmia Vantaan mielenterveyskuntoutujien kriisiasumiseen ja asumisen kriiseihin Aila Törmänen 11.5.2011 Asunto ensin Valinnanvapauden filosofia Asumisen ja palveluiden eriyttäminen

Lisätiedot

OHJELMAN SEURANNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELU. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma (Paavo 2)

OHJELMAN SEURANNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELU. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma (Paavo 2) OHJELMAN SEURANNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELU Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma 2012 2015 (Paavo 2) Seuranta- ja arviointikokonaisuus Miksi arvioidaan/ seurataan? Tunnusluvut tehdyn työn näkyväksi

Lisätiedot

Rikoksia tekevien asumisen erityispiirteet

Rikoksia tekevien asumisen erityispiirteet Rikoksia tekevien asumisen erityispiirteet Kokemuksia ja havaintoja rikosseuraamusasiakkaiden asumisen erityispiirteistä hajasijoitetussa asuntokannassa 2018 2020 STEA tukema osatoimijahanke, jonka tavoitteena

Lisätiedot

Linjauksia mielenterveyskuntoutujien asumisesta ja sen laadusta

Linjauksia mielenterveyskuntoutujien asumisesta ja sen laadusta Linjauksia mielenterveyskuntoutujien asumisesta ja sen laadusta Raija Hynynen 13.5.2013 Tuula Tiainen 22.5.2013 Rakennetun ympäristön osasto Toteutuuko hyvä, tarpeita vastaava asuminen? -tavallisissa asunnoissa

Lisätiedot

Miikka-Pekka Rautiainen ja Piia Ikonen SININAUHASÄÄTIÖN AIMO-TYÖ Ja vaihtoehtoinen asuminen

Miikka-Pekka Rautiainen ja Piia Ikonen SININAUHASÄÄTIÖN AIMO-TYÖ Ja vaihtoehtoinen asuminen Miikka-Pekka Rautiainen ja Piia Ikonen 2016 SININAUHASÄÄTIÖN AIMO-TYÖ Ja vaihtoehtoinen asuminen AIMO-työ koostuu kolmesta osa-alueesta: Jalkautuva palveluohjaus ja starttikotiasuminen Asumisen tuen keskus

Lisätiedot

A m m a tillinen kokem us a s ia ntuntijuus. 8.9.2011 / MieliHuuko

A m m a tillinen kokem us a s ia ntuntijuus. 8.9.2011 / MieliHuuko A m m a tillinen kokem us a s ia ntuntijuus M a i P e lt o n ie m i, so sio n o m i (A M K ) m a i.p e lt o n ie m i@g m a il.c o m / MieliHuuko K okem us tieto? K okem us a s ia ntuntijuu s Leimat, stereotypiat

Lisätiedot

Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015

Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015 Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015 Muuttamisvalinnat ja asumisen uudet vaihtoehdot Outi Jolanki, FT Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Asunnottomuuden ratkaisemisen vastuut huumeita käyttävien ihmisten palveluissa Asumissosiaalisen työn teemapäivä

Asunnottomuuden ratkaisemisen vastuut huumeita käyttävien ihmisten palveluissa Asumissosiaalisen työn teemapäivä Asunnottomuuden ratkaisemisen vastuut huumeita käyttävien ihmisten palveluissa Asumissosiaalisen työn teemapäivä 30.1.2018 Johanna Ranta sosiaalityön väitöskirjatutkija Tampereen yliopisto Esityksen sisältö

Lisätiedot

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011 KOTIA KOHTI Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla Hanna Sallinen 17.2.2011 Asumispalvelut Vantaalla -Asumispalveluiden toimintayksikkö on osa aikuissosiaalityötä -Asumispalvelujen toimintayksikkö

Lisätiedot

ASUNNOTTOMUUSTYÖTÄ 10 VUOTTA LAHDESSA

ASUNNOTTOMUUSTYÖTÄ 10 VUOTTA LAHDESSA ASUNNOTTOMUUSTYÖTÄ 10 VUOTTA LAHDESSA Asumissosiaalisen työn teemapäivä 15.10.2018 Lahti Ari Juhanila, asuntoasiainpäällikkö PAAVOSTA AUNEEN JA AKUUN JA ASTAAN PAAVO metsien mies, ikääntynyt alkoholisti

Lisätiedot

PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa. Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio

PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa. Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio PAAVO Verkostonkehittäjät Uudistuva ammatillisuus Asunto ensin: arjen haasteet asumispalveluissa Yksikönjohtaja Heli Alkila ja ohjaaja Juha Soivio Helsingin Diakonissalaitos Heli Alkila Pohdittavaksi kuinka

Lisätiedot

NOSTOJA VÄLIRAPORTISTA

NOSTOJA VÄLIRAPORTISTA NOSTOJA VÄLIRAPORTISTA Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma 2012 2015 J. Karppinen Rahoitus 2012-2013 Avustuksia: - Rakentamiseen ja asuntojen hankintaan myönnetty noin 21 M - Palvelujen tuottamiseen

Lisätiedot

ASUNTO ENSIN-PERIAATTEEN JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDEN TOTEUTUMINEN. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma 2012 2015 (Paavo 2)

ASUNTO ENSIN-PERIAATTEEN JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDEN TOTEUTUMINEN. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma 2012 2015 (Paavo 2) ASUNTO ENSIN-PERIAATTEEN JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDEN TOTEUTUMINEN Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma 2012 2015 (Paavo 2) Asunnottomuudesta 7 850 yksinäistä asunnotonta ja 450 perhettä Asunnottomuus

Lisätiedot

PILOTTITYÖSKENTELY LÄHTÖKOHDAT JA TAUSTA

PILOTTITYÖSKENTELY LÄHTÖKOHDAT JA TAUSTA PILOTTITYÖSKENTELY LÄHTÖKOHDAT JA TAUSTA Monialainen liikkuvatuki hajautettuun asumiseen 2.12.2014 jari.karppinen@avainvaki.fi Taustaa Paavo 1: Asumisyksikköjen rakentaminen, palvelurakenteen uudistuminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (5) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (5) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 24/2015 1 (5) 2 Seurantaraportti pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman toteutumisesta HEL 2012-007586 T 00 01 06 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä

Lisätiedot

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toteutus ja haasteet: alue- ja paikallistaso

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toteutus ja haasteet: alue- ja paikallistaso Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toteutus ja haasteet: alue- ja paikallistaso 19.3.2013 Paavo 1 Espoo ylitti aiesopimuksessa asetetun määrällisen tavoitteen - 125 asuntoa - 105:llä asunnolla.

Lisätiedot

Oikea koti. Aspan asumisratkaisut

Oikea koti. Aspan asumisratkaisut Oikea koti Aspan asumisratkaisut Näin Aspan asumisratkaisut syntyivät Asumispalvelusäätiö Aspan perustamiseen vaikutti laajalti järjestöjen välillä käyty keskustelu siitä, mihin suuntaan vammaisten ihmisten

Lisätiedot

Asunto ensin periaate ja asumissosiaalisen työn suuri murros

Asunto ensin periaate ja asumissosiaalisen työn suuri murros Asunto ensin periaate ja asumissosiaalisen työn suuri murros VALTAKUNNALLINEN ASUNNOTTOMUUSPÄIVÄ 17.10.2013 Tapio Tähtinen ja Heli Alkila Tapio Tähtinen Suomen suurin yhteiskunnallinen konserni Konserni,

Lisätiedot

Paikka asua ja elää? Näkökulmia asunnottomuuteen ja asumispalveluihin. Susanna Hyväri ja Sakari Kainulainen (toim.

Paikka asua ja elää? Näkökulmia asunnottomuuteen ja asumispalveluihin. Susanna Hyväri ja Sakari Kainulainen (toim. Diakonia-ammattikorkeakoulu A TUTKIMUKSIA 39 Susanna Hyväri ja Sakari Kainulainen (toim.) Paikka asua ja elää? Näkökulmia asunnottomuuteen ja asumispalveluihin Susanna Hyväri ja Sakari Kainulainen (toim.)

Lisätiedot

Ajankohtaista JARI KARPPINEN OHJELMAJOHTAJA ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA (AUNE)

Ajankohtaista JARI KARPPINEN OHJELMAJOHTAJA ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA (AUNE) Ajankohtaista JARI KARPPINEN OHJELMAJOHTAJA ASUNNOTTOMUUDEN ENNALTAEHKÄISYN TOIMENPIDEOHJELMA (AUNE) 2016-2019 Asunnottomuusohjelmien (Paavot ja AUNE) tuloksellisuus ja vaikuttavuus arviointi Tilaajat

Lisätiedot

NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä

NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä NEA-hanke naiserityisyys asunnottomuustyössä 1 Projektipäällikkö Leena Lehtonen ja hankekoordinaattori Pilvi Cole, Y-Säätiö sekä projektiasiantuntija Petra Gergov-Koskelo, Ensi- ja turvakotien liitto NEA-HANKE

Lisätiedot

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan?

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Liikkuva Tuki Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Matti Järvinen Porin perusturva Psykososiaalisten palvelujen

Lisätiedot

"Eihän se käsitys voi muuttua koskaan, jos mikään ei kumoa sitä sun pelkoas, et mitään korjaavaa sinne tilalle..."

Eihän se käsitys voi muuttua koskaan, jos mikään ei kumoa sitä sun pelkoas, et mitään korjaavaa sinne tilalle... "Eihän se käsitys voi muuttua koskaan, jos mikään ei kumoa sitä sun pelkoas, et mitään korjaavaa sinne tilalle..." Kuninkaankallion asumispalveluyksikön asukkaiden kokemuksia naapuruston suhtautumisesta

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA PAAVOSSA. Espoo Jari Karppinen

AJANKOHTAISTA PAAVOSSA. Espoo Jari Karppinen AJANKOHTAISTA PAAVOSSA Espoo 17.10.2014 Jari Karppinen AUNE MIELESSÄ Asunnottomuustyön jatkovalmistelu vuosille 2016-2019 työnimellä AUNE on käynnissä. Valmistelua tehdään yhdessä useissa tapahtumissa

Lisätiedot

- Kohti lapsiperheiden asumisen turvaamista Marja Manninen ja Habiba Ali

- Kohti lapsiperheiden asumisen turvaamista Marja Manninen ja Habiba Ali - Kohti lapsiperheiden asumisen turvaamista Marja Manninen ja Habiba Ali Voimanpesä I Voimanpesähanke I oli tutkimus- ja kehittämishanke, jonka päätavoitteena oli interventiomalli, jonka avulla ennalta

Lisätiedot

PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet. Organisaatiotaso Sininauhasäätiö

PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet. Organisaatiotaso Sininauhasäätiö PAAVO-ohjelman toteutus ja haasteet Organisaatiotaso Sininauhasäätiö PAAVO-OHJELMA palveluntuottajan näkökulmasta Vahva tuki ohjelman mukaisiin investointeihin ja palvelujen kehittämiseen (RAY ja ARA)

Lisätiedot

Asuinympäristön turvattomuus ja sosiaaliset häiriöt Tuloksia ja pohdintaa

Asuinympäristön turvattomuus ja sosiaaliset häiriöt Tuloksia ja pohdintaa Asuinympäristön turvattomuus ja sosiaaliset häiriöt Tuloksia ja pohdintaa Teemu Kemppainen (Helsingin yliopisto) teemu.t.kemppainen(at)helsinki.fi Esitys: teemunsivu.wordpress.com Kriminologian ja oikeuspolitiikan

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveystyön osaaminen aikuissosiaalityössä sekä yhteistyö eri toimijoiden välillä

Päihde- ja mielenterveystyön osaaminen aikuissosiaalityössä sekä yhteistyö eri toimijoiden välillä Päihde- ja mielenterveystyön osaaminen aikuissosiaalityössä sekä yhteistyö eri toimijoiden välillä Mia-Veera Koivisto VTM, yksikön johtaja, Huume- ja katkaisuhoidon yksikkö, Vantaan päihdepalvelut Mitä

Lisätiedot

AUNE - UUSI SIVU KÄÄNTYY ASUNNOTTOMUUSTYÖSSÄ

AUNE - UUSI SIVU KÄÄNTYY ASUNNOTTOMUUSTYÖSSÄ AUNE - UUSI SIVU KÄÄNTYY ASUNNOTTOMUUSTYÖSSÄ 26.11.2015 Jari Karppinen PAAVO 2008-2015 Asunto ensin periaate asunnottomuustyön johtavaksi periaatteeksi Asuntoloista asumisyksiköitä, joissa asuminen perustuu

Lisätiedot

Sulautuva massakurssi Toiminta, tulkinta ja tieto, 5 op (TaY)

Sulautuva massakurssi Toiminta, tulkinta ja tieto, 5 op (TaY) Sulautuva massakurssi Toiminta, tulkinta ja tieto, 5 op (TaY) SOSIAALITYÖN PEDASHOP II 11.4.2014 Satu Ranta-Tyrkkö Tutkijatohtori, sosiaalityö Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Tampereen Yliopisto

Lisätiedot

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toimeenpanosuunnitelma

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toimeenpanosuunnitelma Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma II:n toimeenpanosuunnitelma Tausta Kh hyväksyi valtion ja Espoon kaupungin välisen aiesopimuksen 2012-2015 pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi 18.6.2012.

Lisätiedot

Sosiaalinen isännöinti. Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja

Sosiaalinen isännöinti. Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja Sosiaalinen isännöinti Alvari Palmi, asumisohjaaja Sanna Salopaju, asumisohjaaja 28.9.2015 Historia Asu Ite pilottihanke toteutettiin 1.3. 31.12.2010 omalla rahoituksella, yksi asukasohjaaja Varsinainen

Lisätiedot

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Syrjäytymisen kustannukset Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Vantaan kaupunki, perhepalvelut 2 Aikuissosiaalityö: Työttömyysprosentti Vantaalla on 8,9 %, Toimeentulotukea saa vantaalaisista 9,1

Lisätiedot

Toipumisorientaatio Anna Anttinen, Heini Laukkanen & Suvi Nousiainen

Toipumisorientaatio Anna Anttinen, Heini Laukkanen & Suvi Nousiainen Toipumisorientaatio www.muotiala.fi Määritelmä Toipumisorientaation tavoitteena on tukea ihmistä rakentamaan ja ylläpitämään merkityksellistä ja tyydyttävää elämää ja identiteettiä huolimatta siitä onko

Lisätiedot

Y-Säätiön toiminta ja asunnottomuus. Pieksämäen koulukunta Tutkija, YTT, Maria Ohisalo

Y-Säätiön toiminta ja asunnottomuus. Pieksämäen koulukunta Tutkija, YTT, Maria Ohisalo Y-Säätiön toiminta ja asunnottomuus 1 Pieksämäen koulukunta 12.6.2018 Tutkija, YTT, Maria Ohisalo Y-Säätiön toiminta ja asunnottomuus Y-Säätiöstä Asunnottomuus Suomessa Mitä tarttis tehdä? 2 3 Y-Säätiöstä

Lisätiedot

Vantaan Omat Ovet-hanke

Vantaan Omat Ovet-hanke Vantaan Omat Ovet-hanke Mielenterveyskuntoutujien asumispolku, jatkoasuminen ja kotiin vietävä tuki 2 dg- asiakkaat: ovat keskuudessamme ja on kasvava asiakasryhmä asumispalveluissa. Osmankäämintie 28;

Lisätiedot

Asunnottomana työelämässä. Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? Mariitta vaara

Asunnottomana työelämässä. Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? Mariitta vaara Asunnottomana työelämässä Miten asunnottomuus liittyy työ- ja toimintakykyyn? 15.12.2017 Mariitta Vaara 20.12.2017 Mariitta vaara 1 Vankeusaika mahdollisuutena! - Yhteisasiakkuus osallisuutta ja työllistymistä

Lisätiedot

Tutkimustietoa Asunto ensin - asumisyksiköistä -työntekijöiden näkökulma.

Tutkimustietoa Asunto ensin - asumisyksiköistä -työntekijöiden näkökulma. Tutkimustietoa Asunto ensin - asumisyksiköistä -työntekijöiden näkökulma. VAT-verkoston yhteistyöpäivät Helsingissä 25.5.-26-5.2016 Riikka Perälä, VTT Kehittämis- ja edunvalvontakoordinaattori EHYT ry./päihdeasiamiestoiminta

Lisätiedot

Asumisneuvonta ja maahanmuuttajien kotoutuminen

Asumisneuvonta ja maahanmuuttajien kotoutuminen Asumisneuvonta ja maahanmuuttajien kotoutuminen Hanna Dhalmann 19.10.2017 12.10.2007 Tekijän nimi YHA-kuvapankki / Saara Sivonen Miksi asumistaidot ovat tärkeitä kotoutumisessa? 1. Kotoutumiseen tarvitaan

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAISTEN ASUMISPALVELUISTA Sosiaali- ja terveystoimen vastuu: -Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 21 :n mukainen asumispalvelu tarkoittaa kokonaisuutta, jossa asunto ja asumista

Lisätiedot

Muuttaminen ja vanhuus: Asumisen ja hoivan siirtymiä

Muuttaminen ja vanhuus: Asumisen ja hoivan siirtymiä Muuttaminen ja vanhuus: Asumisen ja hoivan siirtymiä Teppo Kröger ASU-LIVE vuosiseminaari 2014 Lahti, 23.-24.10.2014 MOVAGE Muuttaminen ja vanhuus: Asumisen ja hoivan siirtymiä Tutkimusryhmä Hankkeen johtaja:

Lisätiedot