Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2 / 2018

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2 / 2018"

Transkriptio

1 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2 / 2018

2 Turvallisuus ennenkaikkea! Tulin juuri hiihtolenkiltä ja kyllä tuo kevätaurinko mukavasti jo kutittelee. Tiistaisin uimahallilla on nähty uutta sukeltamisesta kiinostunutta porukkaa, sillä introt ovat meneillään. Maalis ja huhtikuun tiistain allasvuorot ovat myös introsukellusvuoroja. P1 koulutukset ovat myös käynnistyneet ja tällä hetkellä ainakin 14 innokasta on aloittamassa sukellusuraansa, Seuramme kouluttajat vastaavat koulutuksesta, mutta on hyvä muistaa, että me vanhemmat sukeltajat toimimme myös esimerkkinä uusille sukeltajille. Olin tuossa männä viikolla reissussa. Sieltä jäi mieleeni peiliin kiinitetty tarra: You are looking at the person who is responsible of Your safety. Tämä vapaasti käännettynä tarkoitaa: Katsot henkilöä joka on vastuussa Sinun turvallisuudestasi. Tästä tuli mieleeni paritarkastus ja miksi se tehdään. Huolellinen paritarkastus edesauttaa sitä, että parini ja minun on turvallista sukeltaa. Älä luista paritarkastuksesta oman turvallisuutesi takia! Tässä numerossa Baltacar Simppuilua silloin ennen Turvallisuuskyselyn tulokset Jone Piispanen kertoo sukellusturvallisuudesta Laatuohjelma uudistuu Agonuksen ja Humberin huollot alkavat olla ajankohtaisia. Näillä varmistetaan tulevan kesän onnistuneet reissut. Ilmoittaudu mukaan huoltojoukkoihin auttavat kädet ovat tervetulleita, olet sitten osaaja tai muuten vaan innokas yhdessä tekijä. Tarvittaessa me neuvomme sinua minä aloitin tekstiilien pyykkäämisellä :) Tulevan kesäkauden reissulista on mukavasti täyttynyt, mutta alkukauteen on vielä hyvin vapaana viikonloppuja. Reissun vetäjänä voit toimia, vaikka et vielä Agonuksen kippari olisikaan. Keväällä järjestettävän merenkulun koulutuksen yhteydessä tutustutaan myös Agonuksen tekniikkaan. Kurssi antaa sinulle hyödyllistä tietoa ja taitoa Agonuksen käsittelystä ja toiminnasta sekä merenkulusta yleensäkin. Riitta Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 6. vuosikerta Julkaisija: Sukellusseura Simppu ry Päätoimittaja: Olli Pekka Juhantila Puheenjohtaja: Riitta Djupfors Kansikuva: Talvinen sukellus jään alle Korven louhoksella. Kuvaaja Oskari Sundholm.

3 Sukeltamaan Lohjan Meriturvaan Lohjan Meriturva on jopa Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen paikka. Kun sen 47*23*4m altaan kokee ensimmäistä kertaa alkaa paikallisten uimahallien altaat tuntumaan ahtailta. Allas on ideaalinen paikka talvella sukeltajille, jotka haluavat ylläpitää taitojaan ja testailla varusteitaan. Allasveden lämpötila on 21C, joten se sopii mainiosti myös sukellukseen kuivapuvulla. Lohjan Urheilusukeltajat (LUS) on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Meriturvan kanssa. Nyt tarkoituksena on saattaa allas laajempaan käyttöön ajatuksella, että talvikuukausina LUS järjestää kerran kuussa Meriturvassa sukelluspäivän klo Ensimmäinen pilottitapahtuma oli ja vastaanotto oli todella hyvä. Seuraava tapahtuma on osoitteesta löytyy tapahtuman ilmoittautumissivut ohjeineen. Laitesukeltajilta osallistumismaksu on 25 euroa, vapaasukeltajilta 12 euroa ja norpilta 5 euroa. Meriturva Meriturva on valtion oppilaitos, jonka toiminnan päämäärä on parantaa merenkulkijoiden ja muiden vesillä liikkujien turvallisuutta. Mariturvan palokoulutusyksikkö sijaitsee Upinniemessä ja pelastautumiskoulutusyksikkö Lohjalla. Tavoitee on tuottaa turvallinen ja mahdollisimman todentuntuinen oppimisympäristö siten, että opiskelijat kohtaavat samoja haasteita kuin aidossakin ympäristössä. Koulutuksessamme on käytössä kattava valikoima autenttista sammutus, pelastautumis ja evakuointikalustoa. Asiakaskuntaan kuuluvat ammattimerenkulkijoiden lisäksi myös kaikki merelliset viranomaiset sekä lentävää henkilökuntaa. Myös veneilijöille ja laivamatkustajille järjestetään omia turvallisuuskursseja. Peruslähtökohta on kouluttaa ammattimerenkulkijoita kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n STCW standardin (Standards for Training, Certification and Watchkeeping) vaatimusten mukaisesti.

4 Hallituksen päätöksiä Toiminnan laadun varmistamiseksi on päätetty pyrkiä liittymään myös uuteen aikuisten laatuohjelmaan. Seuran toimintaa ohjaavat dokumentit, turvallisuussuunnitelma, reissunvetäjän muistilista ja toimintalinja päivitetään kevään aikana. Sinettiseura auditointi tehdään kevään aikana. Sukeltajaliiton ehdotuksen mukaisesti hoidetaan asia vertaisarviointina. Huhtikuussa tehdään Kasnäsin venesataman laitureiden ja poijujen tarkastussukelluksia. Viime vuonan tehty turvallisuuskysely toteutetaan myös tänä vuonna. Sen tuloksia on avattu tässä Simppupostin numerossa. Kevätkokouksen päätöksiä Seuran kevätkokous pidettiin torstaina Paikalla olleiden 13 Simpun puhetta johti Marko Niinistö. Kokous vahvisti vuoden 2017 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen sekä päätti vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille. Ajankohtaista Seuran edustajiksi Sukeltajaliitto ry:n kokouksiin vuonna 2018 valittiin puheenjohtaja Riitta Djupfors ja toinen hänen nimeämänsä edustaja. Jäsenpalveluiden hinnastoon tehtiin muutamia muutoksia: Liittymismaksu on kaikille varsinaiseksi jäseneksi liittyville aina sama syyskokouksen vahvistama summa perhealennuksista on luovuttu, koska liittymismaksua on muutenkin viime vuosina alennettu. DAN ensiapukursseihin on tullut yksi osa lisää: AED eli defibrillaattorin käyttö. Uuden hinnaston mukaisesti ensimmäistä kertaa kurssikokonaisuuden suorittavalle Simpulle hinta on 100 euroa ja siihen sisältyy kurssisuorituksen osoittava kortti jokaisesta neljästä kurssiosiosta. Kertauskurssin hinta on 50 euroa, mikäli kurssilainen haluaa uudet ensiapupätevyyden osoittavat kortit. Ellei halua kortteja, on kertaaminen maksutonta. Seuran ulkopuolisille neljän osion kokonaisuuden hinta on 300 euroa ja yksittäisen kurssiosion hinta 100 euroa. Kevätkokouksen yhteydessä oli mahdollisuus osallistua Jouni Jone Piispasen sukellusturvallisuusaiheiselle luennolle. Parikymmentä Simppua käytti tilaisuuden hyväkseen ja sai aimo annoksen mielenkiintoista tietoa. Niille, jotka eivät päässeet paikalle, löytyy tästä lehdestä lyhyt yhteenveto Jonen esityksestä. Esitys oli sen verran mielenkiintoinen, että keskusteltavaa riitti vielä pitkälle luennon päätyttyä. Alustavasti sovittiin, että Jone tulee vieraaksemme toistekin ja keskustelua jatketaan. Jäsenmaksut Jäsenmaksujen eräpäivä oli Jos et ole vielä maksanut jäsenmaksuasi, on nimesi poistettu jäsenluettelostamme. Maaliskuun lopussa poistamme ne joiden jäsenmaksua ei ole maksettu myös sähköpostijakelulistoiltamme. Jos jäsenmaksusi on maksamatta, mutta haluat edelleenkin jatkaa seuran jäsenenä, se onnistuu helposti: ilmoitat asiasta sähköpostiin ja maksat 55 euron jäsenmaksun seuran tilille FI Maksun viestiksi laitat oman nimesi ja tekstin jäsenmaksu Tulevia tapahtumia Sukeltajaliiton kevätkokous pidetään Jyväskylässä. Kokouksen yhteydessä on Suomi sukellusaiheinen workshop. Sinettiseura auditointi Turussa vertaisarviointina.

5 Pekka Lahtinen vuoden juniorivalmentajaksi Vuoden juniorivalmentaja kiertopalkinto on jaettu vuodesta 2013 lähtien. Kun Simpuista tuli sinettiseura, saimme vuoden juniorivalmentaja kiertopalkinnon. Tänä vuonna palkinto on päätetty antaa Pekka Lahtiselle. Pekka ei itse harrasta sukeltamista, mutta on hyvin aktiivinen ohjaaja ja haluaa kehittää norppatoimintaa. Mukaan norppaohjaajaksi Pekka on tullut lastensa harrastuksen myötä. Kuvassa Pekka grillin ääressä norppien snorklausretkellä viime kesänä. Sukellusluvat Sukelluslupahakemukset suojaalueille ja Ladogalle on tehty. Suoja aluelupahakemukseen on lisätty yhteensä 25 uutta kohdetta, joista 24 on Upinniemen suojaalueella ja yksi Örössä. Örön lisäys on venesataman alueelle. Se mahdollistaa laitureiden ja poijujen tarkastussukellusten sekä mereen pudonneiden tavaroiden etsintäsukellusten tekemisen. Lupaan on merkitty kaikki seuran aikuisjäsenet sekä tämän vuoden CMAS* kurssillr ennen helmikuun loppua ilmoittautuneet. Sukelluslupa Ladogalle on haettu niille sukeltajille, joiden koulutus mahdollistaa yli 30 metrin syvyyteen tehtävät sukellukset. Käytännössä se tarkoittaa CMAS***; SSI tai PADI deep diver; tai jotain sopivaa esimerkiksi IANTD tekniikkasukelluskoulutusta. Simput mediassa Helmi ja maaliskuun aikana uimahallilla järjestettiin viitenä tiistaina laitesukellusintroja. Ne huomioitiin myös Salonjokilaaksossa. Sotamuseon ohjeita Sotamuseon myöntämän luvan mukana tuli ohjekirje hylyille sukeltaville. Sukelluskohdetta ei koskaan etsitä naaraamalla, vaan sen sijainti selvitetään esimerkiksi kaiun avulla tai sukeltamalla. Ankkuroituminen tulee tapahtua niin kauas hylystä, ettei ankkuri pääse putoamaan tai raahautumaan hylkyyn. Älä sukella liian kovalla tuulella. Ankkuri saattaa raahautua hylkyyn. Ohjausköysien kiinnittäminen hylyn rakenteisiin ei ole sallittua, vaikka ne olisivatkin hyväkuntoisia. Kiinnitä ohjausnaru / nousuköysi vaikkapa painon avulla pohjaan. Älä mene sisälle hylkyyn, rakenteet saattavat romahtaa. Hengityskuplat haurastuttavat rakenteita. Tukevaltakin vaikuttavassa hylyssä voi olla vaara, että rakenteita romahtaa, osia putoaa jne. Ethän yritä irrottaa kiinteitä rakenteita, älä siirrä tai nosta esineitä. Älä tukeudu hylyn rakenteisiin esim. kuvatessasi. Irrottaudu kohteelta varovaisuutta noudattaen. Älä jätä naruja tai köysiä hylkyyn. Älä myöskään ota matkamuistoja sukellukseltasi. Huolehtikaa hylkyjen kunnon säilymisestä sekä omasta turvallisuudestanne.

6 Simput tutuiksi Juho ja Matti Torkkeli Tällä kertaa tutustumme kahteen varsin tuoreeseen laitesukeltajaan. Isä ja poika, Matti ja Juho Torkkeli, kävivät laitesukelluksen peruskurssin viime vuoden keväällä. CMAS* kurssin lisäksi molemmat ovat suorittaneet CMAS nitrox diver kurssin ja Juho myös muutamia vuosia sitten norppasukeltaja kortin. Juho on ollut mukana Simppujen norppatoiminnassa jo pitkään. Koska olet aloittanut harrastuksen? Juho on ollut mukana toiminnassa käytännössä jo melkein vauva uinneista lähtien. Nuoremmissa ryhmissä myös nuoremmat sisarukset (Olli ja Anniina) olivat mukana, mutta Juholla harrastus jatkui norppiin. Laitesukellukseen Juho on päässyt tutustumaan norppaleireillä ja Kreikassa vuonna Entä Matti, oliko laitesukelluskurssi ensikosketuksesi lajiin, vai oletko päässyt kokeilemaan sukeltamista jo jossain aiemmin? Ensimmäinen kosketus laitesukellukseen oli polttareissani vuonna Tämän lisäksi vuonna 2014 Kreikassa teimme Juhon kanssa kaksi sukellusta. Mikä sai innostumaan lajista? Vedenalainen maailma on aina omalla tavallaan kiehtonut ja tietynlainen irtautuminen muusta maailmasta. Yhteinen harrastus isä poika akselilla. Mikä on parasta uudessa harrastuksessanne? Yhteinen harrastus, jonka myötä pääsee irtautumaan arjen rutiineista.

7 Mikä on paras tai mielenkiintoisin sukelluskokemus tähän mennessä? Nyt helmikuussa Kanarian saarilla tehty sukellus vanhan hylyn luo 15 metrin syvyyteen. Näkyvyys oli hyvä ja sukellusaika reilu 30 min. Kuinka monta sukellusta lokikirjoihinne on tähän mennessä ehtinyt kertyä? Juho 11 kpl, Matti 12 kpl. Eli nämä eivät sisällä ennen kurssia tehtyjä sukelluksia Olitte isä ja poika samalla kurssilla. Miten koulutus sujui? Oliko samalla kurssilla olemisesta enemmän hyötyä vai haittaa? Koulutus sujui erittäin hyvin ja kouluttajien puolelta saatiin räätälöityä meidän aikatauluihin sopivaksi. Suuret kiitokset siitä! Samalla kurssilla olosta oli ainoastaan hyötyä! Opittiin asiat samojen opettajien toimesta, käytännön harjoitukset päästiin tekemään yhdessä ja sitä kautta muodostumaan jo toimivaksi sukelluspariksi. Harjoitteita oli hyvä purkaa yhdessä jälkikäteen sekä miettiä myös tulevia sukelluksia. Pystyimme myös testaamaan erilaisia varusteita joustavasti. Tietysti myös teoriaosuudella oli hyötyä samalla kurssilla olosta. Yleisestä käytännöstä poiketen suorititte molemmat peruskurssin kuivapuvuilla. Kuinka paljon se toi lisähaastetta, kun vertaatte muiden samalla kurssilla olleiden kouluttautumiseen? Kurssin suorittaminen kuivapuvuilla toimi meille erittäin hyvin. Kiitokset Markolle sukellusharjoitusten joustavasta järjestämisestä! Myöskin harjoitukset saatiin vietyä läpi erittäin tehokkaasti, kun meitä oli vain kaksi. Mikä on ollut vaikein taito oppia? Oikea sukellusasento ja syvyyden hallittu sääteleminen. Tässä kuivapuvulla sukeltaminen toi oman haasteensa aluksi. Kokonaisuuden kannalta mielestämme oli erittäin hyvä, että suoritimme kurssin kuivapuvuilla, koska tulemme kuitenkin sukeltamaan kuivapuvuilla jatkossakin. Mitkä ovat seuraavat sukeltamiseen liittyvät suunnitelmanne? Hallitusti kurssitusta lisää ja aktiivista sukeltamista. Omien varusteiden hankintaa myös askel kerrallaan. Jatkossa lomamatkat taitavat suuntautua kirkkaiden vesien äärelle. Juho Torkkeli Matti Torkkeli

8 Simppuilua silloin ennen Tällä kertaa palaamme ajassa 20 vuotta taaksepäin. Kesällä 1998 reissuja tehtiin ahkerasti oli vuorossa Erkki Niemen vetämä reissu, jolle sen aikaisen tavan mukaisesti lähdettiin Salosta. Matka Salosta sukellusvesille on pitkä, joten vielä perjantaina ei päästy sukeltamaan. Kun paluumatkaankin kului reilusti aikaa, jäivät viikonlopun sukellukset kolmeen. Simppureissu Vetäjänä E Niemi Köydet irti ja ankkuri ylös 18:10 Reissulla mukana Lotta, Niinistö, Niemen Ritva, Nurmi, Grönroos, Lietzen, Virtasen Heikki, Vilenin Pasi, Norja, Ahlsten, Artosalo Matti, Piispaset (Sirpa, Wilhelm ja Jouni); Wilhelm ei kuulemma sukella?? Sade Laantui n. tunti ennen lähtöä ja Aurinko paistaa, joten mikäs tässä on ollessa Strömma, koneen veden lämpö 85 o C Järnskär Kiinni Vänön laiturissa Sää la klo 4 luot. 12, illalla 5 9 m su luode 11 illalla 5 9 m 7.00 Heräilyä ja aamu uinteja 8.00 Puuroa, leipää ja munia 9.05 Lähtö kohti Vostokia Ekan sukellusryhmän kuljetus k veneellä poijulle. Toiset löysivät Vostokin ja toiset eivät. Näkyvyys oli hyvä. Pieni merenkäynti aiheutti muutamille jonkin asteista pahoinvointia. Muuten kaikki meni hyvin. 15:00 Ankkuri ylös ja keula kohti Alfredia. 16:05 Ankkuri alas Byön rantaan, josta löydettiin suojainen ruokailupaikka. 17:45 Ankkuri ylös ja siirtyminen kohteelle Sukellukset on ohi, Huono näkyväisyys, pohjassa ei virrannut tällä kertaa Kohti Byön laguunia. Byössä kiinni rannassa Herätys 5.30 (eräät). Kone käyntiin Lähtö Byöstä 6.30, puuro valmis siirtymätaipaleella ankkuri pohjaan Kuggskärin itäpuolen luodolle, luolan ovelle ekat sukeltajat veteen viimeiset ylös. Kompressorin suodatin vaihdettu Ankkuri ylös. Kohti Saloa Ilkka Nurmi jäi kyydistä Förbyn laituriin. Kiitos Ilkka seurasta Strömma ohitettiin. Matkalla Saloon saatiin niskaamme muutama umpikuuro, mutta eihän sillä väliä, kunhan vain lautta pitää veden ulkopuolella Salon laiturissa kiinni! Kiitokset kaikille osallistujille! Eetu mittari 2332,26 Ensimmäinen yö vietettiin Vänössä, jonka satamasta tämä kuva on otettu parikymmentä vuotta myöhemmin. Toinen yö vietettiin läheisen Byönin rantaan kiinnittyneenä. Keulakiinnitys rantaan oli tuolloin yleinen tapa.

9 Turvallinen sukeltaja Kuten me kaikki tiedämme, sukellusharrastukseen liittyy erilaisia riskejä. Varusteet, sukeltajan taidot, luonnonolosuhteet ja näiden yhdistelmät vaikuttavat siihen, millaisia riskejä harrastaja saattaa kohdata. Useissa selvityksissä on päädytty siihen, että tärkein turvallisuutta lisäävä tekijä on oma asenne. Siihen pyrimme vaikuttamaan niin koulutuksella kuin seuran toimintatavoillakin. Turvallisuustietoisuuden lisäämiseen pyrkivät myös Sukeltajaliiton turvaohjeet. Niiden mukaisesti turvallinen sukeltaja Suunnittelee sukelluksen ja sukeltaa suunnitelmansa! Varautuu sukelluksen aikana mahdollisesti ilmeneviin ongelmiin. Kokonaisuudessaan liiton turvaohjeet löytyvät liiton nettisivujen materiaalipankista, jossa on tarjolla paljon muutakin sukellusturvallisuuteen liittyvää dokumentaatiota. Materiaalipankki on osoitteessa ipankki Simpuissa turvallista sukeltamista edistetään myös Sinettiseuran kriteerien mukaisella seuran toimintalinjalla ja turvallisuussuunnitelmalla. Ne molemmat löytyvät niin nettisivujen jäsenille tarkoitetusta osasta, pumppuhuoneen ilmoitustaululta kuin Agonuksen hyllyköstäkin. Tekee ainoastaan sukelluksia, joihin on saanut koulutuksen. Ylläpitää ja kehittää taitojaan jatkuvalla harjoittelulla ja lisäkoulutuksella. Perehtyy totutuista poikkeaviin olosuhteisiin asiantuntijan tai kouluttajan johdolla. Käyttää vain varusteita, joiden käyttöön on saanut koulutuksen ja joiden käyttöä on harjoitellut turvallisissa olosuhteissa. Tarkastaa varusteensa ennen sukellusta sekä maalla että vedessä. Sukeltaa silloin, kun on siihen valmis fyysisesti ja henkisesti, ja sukeltaa vain omien rajojensa mukaan. Ei sukella yksin!

10 Turvallisuuskysely Alkuvuodesta Simpuissa tehtiin kysely viime vuoden aikana sukelluksilla sattuneista ongelmaja vaaratilanteista. Kysely oli saman sisältöinen kuin viime vuonna. Kyselyyn vastasi 14 sukeltajaa ja he kertoivat yhteensä 16 sattuneesta ongelmatilanteesta. Vain osa sukeltaneista Simpuista vastasi kyselyyn tänä vuonna. Suurin osa vastaajista oli kokeneita sukeltajia. Vastaajista 70 % oli sukeltanut urallaan enemmän kuin 200 sukellusta ja noin 65 % oli sukeltanut vuoden aikana enemmän kuin 30 kertaa. Moni kysytty ongelmatilanne saattoi tuntua itsessään mitättömältä, ja sitä ne parhaassa tapauksessa ovatkin. Usein oikeilla toimenpiteillä ongelmat saadaan selvitettyä ja sukellusta jatkettua. Jos monta ongelmaa sattuu samaan aikaan tai jos ongelmaan ei reagoida oikealla tavalla, voi onnettomuusriski kasvaa. Kyselyyn valittiin ongelmatilanteita, jotka saattavat johtaa riskitason nousuun. Yhtään sukellusonnettomuutta ei vastauksista tullut esiin, eikä kukaan saanut haavaa tai vammaa sukelluksillaan. Vastauksissa esiin tulleet ongelmatilanteet olivat pääasiassa unohduksia ja taitoihin liittyviä puutteita. Sattuneista ongelmatilanteista 44 % (7 kpl) liittyi varusteiden pukemiseen tai unohtamiseen. Ne olisi huomattu paritarkastuksessa. Tällaisia olivat esimerkiksi puvun letkun kiinnittäminen ja varusteiden unohtaminen rantaan. Toiset 44 % (7 kpl) sattuneista ongelmista johtui perustaitojen puutteista, jotka olisi mahdollista saada hallintaan harjoittelulla. Tällaisia oli esimerkiksi nosteen hallinnan puutteesta johtuva tahaton pintautuminen tai juuttuminen lainiin, tai se, että uusi varuste toimi yllättävästi ja sen käyttöä olisi voinut harjoitella etukäteen. Yksi sukeltaja kertoi suuresta huolesta, että ei ehkä osaisi auttaa paria, jos jotain sattuisi. Laitteiden toimintahäiriöitä oli 13 % (2 kpl). Ensimmäinen laiteongelma oli se, että tietokone ei lähtenyt käyntiin. Käynnistysongelma saattaa joskus johtua esimerkiksi pariston loppumisesta. Tämä sattui erittäin kokeneelle sukeltajalle ja tarkempi syy ei tullut esiin. Toinen laiteongelma oli regulaattorin puhaltaminen heti sukelluksen alussa. Syytä puhaltamiseen ei kerrottu. Joskus regun puhaltamiseen voi olla syynä hengittäminen siihen pinnalla pakkasessa ennen sukellusta, säätö liian herkälle tai huollon puute. Tapaus sattui erittäin kokeneelle

11 sukeltajalle. Puhaltamisen syy jäi tässä tapauksessa epäselväksi. Tulokset olivat pääosin hyvin samanlaiset kuin vuosi sitten. Melkein kaikki ongelmatilanteet olivat sellaisia, jotka olisi vältetty paritarkastuksella ja perustaitojen harjoittelulla. Lisäksi luultavasti osa laiteongelmista olisi vältetty säännöllisellä huollolla ja käytön harjoittelulla. Tulevina vuosina todennäköisesti jatketaan turvallisuuskyselyä jossain muodossa. Kehitysehdotuksia voi lähettää osoitteeseen: Simpulla on vähintäänkin hätäensiapu koulutus käytynä jossain vaiheessa sukelluskoulutusuraa. Oletettavasti näiden lisäksi moni on käynyt muita, esimerkiksi SPR:n ensiapukursseja. Eli on hyvin epätodennäköistä, että Agonus lähtisi merelle niin, ettei kenelläkään mukana olijalla ole ensiaputaitoja. Kyselyn toteutti ja raportin kirjoitti Janne Tanskanen P2. Koulutus lisää turvallisuutta Kaikessa sukelluskoulutuksessa painotetaan turvallisuusnäkökohtia. Lisäksi tarjolla on CMAS Rescue Diver ja DAN ensiapukoulutusta, jotka perehdyttävät toimimaan, kun jotain yllättävää on jo tapahtunut. Simpuista 35 on käynyt Rescue Diver koulutuksen. DAN Basic Life Support kortti on voimassa kymmenellä Simpulla, DAN BOA hätäensiavun ja happiensiavun yhdistelmäkortti on 23:lla ja DAN AED defibrillaattorin käyttökoulutus yhdeksällä. Rescue Diver koulutukseen pääsyvaatimuksena on ensiapukoulutus. Nykyisin DAN järjestelmän mukaisesti. Aikaisemmin riitti SPR:n EAkoulutus. Niinpä ainakin 35:llä

12 Jone sukellusturvallisuudesta Paikalle oli saapunut parikymmentä Simppua kuuntelemaan Jouni Jone Piispasen esitelmää sukellusturvallisuudesta. Turvallisuutta lähestyttiin tällä kertaa onnettomuuksien ja niiden ehkäisemisen kautta. Heti aluksi todettiin, että suuri haaste sukellusturvallisuuden kehittämiselle on, ettei kaikista tapahtumista tule raportteja Sukeltajaliittoon, ei edes vakavista tapaturmista. Itse asiassa raportoitujen tapausten määrä on ollut viime vuosina laskussa. Suomessa sukeltamista ei sen paremmin valvota, joten tapahtumista ei ole myöskään raportointia. Kokemusperäisesti on havaittu, että virheistä, onnettomuuksista ja muista tapahtumista ei oikeastaan haluta raportoida, koska ongelmista kertominen johtaa liian helposti asianosaisen syyllistämiseen. Haasteelliseksi virheistä oppimisessa tekee myös se, ettei viranomaisten tutkintaan päätyneistä tapauksista voida julkaista tietoa ilman asianomaisten antamaa lupaa. Tähän vaikuttaa osittain tuo samainen häpeän tunne, joka estää tapahtumien raportoinnin. Lisäksi tutkituista tapauksista saattaa pintapuolisesti lukemalla saada vaikutelman, että onnettomuuteen joutunut henkilö on ollut huolimaton hölmö. Näistä syistä onnettomuuksista opitaan harvoin yhtään mitään. Onnettomuuksiin johtavat ongelmat ovat usein pieniä, hyvin inhimillisiä, sattumuksia. Sukeltajien toimintaympäristössä tällaiset pienet asiat voivat helposti kasvaa suuriksi ongelmiksi, jotka loppujen lopuksi johtavat onnettomuuteen. Niinpä ollaan tilanteessa, jossa usein ajatellaan, että onnettomuuksia nyt vain sattuu. Tapahtumien raportointi ja niiden seikkaperäinen analysointi olisivat tehokas tapa kehittää turvallisuutta. Nostaako rebreathersukeltaminen riskitasoa? Kun tarkastellaan sukeltamisen turvallisuutta kokonaisuutena, on nähtävissä, että rebreather sukeltajille (suljetun kierron laitteisto) tapahtuu sukellusmääriin suhteutettuna yli kymmenkertainen määrä vakavia onnettomuuksia verrattuna avoimen kierron laitteella sukeltaviin. Tähän on luonnollisena selityksenä se, että rebreathersukeltajat tekevät yleensä huomattavan vaativia sukelluksia: sukelukset ovat syviä, pitkiä, vaati

13 Kuva: Rebreather sukeltaja (kuvaaja Dr. Lun Turner) vissa olosuhteissa tapahtuvia ja monesti myös suljetuissa ympäristöissä, esimerkiksi luolissa tapahtuvia. Suomessa on tapahtunut kuusi kuolemaan johtanutta rebreatheronnettomuutta. Näissä kaikissa on onnettomuusanalyysin perusteella tultu johtopäätöksen, että hyvä parityöskentely olisi pelastanut tilanteen. Yhdessäkään näistä tapauksista sukelluspari ei ollut läsnä tilanteessa. On havaittu, että selvästi onnettomuusaltis sukeltaja on nopeasti sukellusurallaan edennyt vuotias mies. Tyypillistä tällaisille äkkiä kaikki mulle heti nyt tässä sukeltajille on halu edetä nopeasti sukellusuralla, suhteellisen lyhyt (muutama vuosi) sukelluskokemus, sukellusura on edennyt kurssilta toiselle hyvin nopeasti ilman, että koskaan keskittyy käyttämään ja harjoittamaan saamaansa oppia. Jone kertoi myös omista kouluttajakokemuksistaan. Vaativillekin tekniikkasukelluskursseille pyrkii hakeutumaan oppilaita, joilla sukeltamisen keskeisin taito, tasapainottaminen, on täysin olematon. Voisi kuvitella, että etenkin rebreather sukelluksessa laitteisiin liittyvät tekniset viat olisivat laitteiston monimutkaisuuden vuoksi yksi syy onnettomuuksille. Tekniset viat ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia. Sen sijaan koulutuksen ja noudatettavan sukelluskulttuurin on havaittu vahvistavan mahdollisen teknillisen häiriön vaikuttavuutta onnettomuuden syynä. Asenne ratkaisee Kun turvallisuushaasteita tarkastellaan kokonaisuutena, nousee kaksi seikkaa ylitse muiden: 1) puutteellinen parityöskentely ja 2) puutteellinen nosteenhallinta Näiden harjoittelu ja osaaminen ovat merkittävimmät tekijät riskien minimoimiseksi. Varsinkin julkisuudessa yhdeksi merkittäväksi syyksi onnettomuuksille esitetään sairauskohtauksia tai muita sukeltajan terveydentilaan liittyviä seikkoja. Tutkituista kuolemaan johtaneista sukellustapaturmista kuitenkin alle 8 % on todettu johtuneen tästä syystä. Jonen ennuste on, että onnettomuuksien määrä putoaisi jopa 80 %, jos kaikki tekisivät aina paritarkastuksen, kuten jo laitesukelluksen peruskurssilla on opetettu. Kurssin päätyttyä varsin nopeasti useimmat alkavat jättää paritarkastuksen väliin. Asenne on liian usein, kyllä minä tämän osaan. Ongelma ei olekaan, ettei osaisi. Ihmisten toimimiseen vain liittyy se, että virheitä tapahtuu. Niitä on helppo välttää, kun kaksi ihmistä tarkastaa varusteiden ja sukeltajan kunnon ennen veteen menoa. Jone käytti esityksessään usein vertailukohtana ilmailualaa. Lentokoneiden ohjaamossa inhimillisten virheiden määrää pyritään minimoimaan sillä, että paikalla on kaksi lentäjää, jotka varmistavat toistensa tekemiset. Ilmailualalla kulttuuri on myös muokattu sellaiseksi, että virheistä kertominen

14 ei ole huono asia, vaan hyvä keino lisätä turvallisuutta. Sukeltamisessa samanlaista kulttuuria ei ainakaan vielä ole vallalla. Niinpä tällä alalla tehdään yhä edelleen samoja virheitä kuin 70, 80 ja 90 luvulla. Toive onkin, että kaikista onnettomuuksista ja läheltäpiti tilanteista raportoitaisiin Sukeltajajaliiton turvallisuusvaliokunnalle. Tätä tarkoitusta varten liiton sivuilta löytyy sähköinen tapahtumaraporttilomake osoitteesta: fi/11501/55766/tapahtumaraport ti.html Onnettomuudet seuraavat samaa kaavaa Onnettomuuksien syntyyn johtava mekanismi on usein samanlainen. Sivun ylälaidassa oleva juustokaavio kuvaa tätä onnettomuuksien syntymekanismia, jonka taustalla on se sukelluskulttuuri, jonka mukaisesti on totuttu toimimaan. Niin sukeltamiseen kuin muuhunkin ihmisten toimintaan liittyy piileviä riskejä, jotka eivät useimmiten realisoidu. Millaisia riskit ovat perustuu organisaation vaikutukseen. Esimerkiksi pidetäänkö paritarkastuksia tärkeänä, vai onko se jotain vain peruskurssilaisten touhua. Riskin realisoituminen lähenee, kun tähän lisätään puutteellinen valvonta, eli kukaan ei katso perään, viitsiikö sukelluspari tehdä paritarkastuksen; tai tarkastuksen puuttuessa säiliö on jäänyt avaamatta, eikä sitä huomata. Kun kohdalle osuu kolmas juustosiivu, sopivat olosuhteet tai riskialtis käyttäytymismalli, ollaan jälleen askel lähempänä onnettomuutta. Tämän voi aiheuttaa kiire, sukellusparin hoputtamninen tai vaikkapa halu tehdä mahdollisimman monta sukellusta, kun kerran ollaan mielenkiintoisessa ympäristössä. Kun sukeltaja itse syyllistyy tämän kaiken lisäksi riskialttiiseen käyttäytymiseen, realisoituu riski. Tällöin ei vielä välttämättä olla hengenvaarassa, mutta jos tilanteeseen reagoidaan puutteellisesti tai ei lainkaan, voivat seuraukset olla tuhoisat. Kun organisaatio tässä tapauksessa sukellusseura tietoisesti edistää turvallisuuden huomioimista kaikessa toiminnassa, ollaan matkalla oikeaan suuntaan.

15 Uskaltaako enää lainkaan sukeltaa? Tähän on helppo vastaus: kyllä! Tilastojen mukaan sukeltamiseen liityy riskejä. Tosin ratsastusonnettomuuksissa kuolee enemmän harrastajia kuin sukellusonnettomuuksissa. Sukeltaminen ei siis todellakaan ole harrastus vaarallisimmasta päästä Sukeltajien virheellisiä toimia ei voida täysin eliminoida, joten toimintatavat on suunniteltava sen mukaisesti. Jokaisen sukeltajan mottona tulisikin olla Älä oleta tarkasta. Jouni Jone Piispanen Jone Piispanen on kaikille vanhemmille Simpuille tuttu, mutta muutamaan viime vuoteen hän ei ole enää ollut seuran toiminnassa mukana. Inkoossa asuva, reilu viisikymppinen sukeltaja on monessa mukana: Sukeltajaliiton turvallisuusvaliokunta, seoskaasukouluttaja, CCR kouluttaja, Gas Blenderkouluttaja. Lisäksi Jone on tehnyt paljon työtä sukellusturvallisuuden edistämiseksi ja kirjoittanut aiheesta useasti Sukeltaja lehteen; sekä toiminut asiantuntijana sukellusonnettomuuksia tutkittaessa. Ammattiopiston auditorioon oli saapunut paikalle parikymmentä sukellusturvallisuudesta kiinnostunutta Simppua. Joneen saa yhteyden sähköpostilla tai hänen yrityksensä nettisivujen kautta

16 Norppien ja kuuttien kevätkausi uimahallilla jatkuu aina huhtikuun loppuun asti. Viimeinen harjoituskerta on sunnuntaina Silloin ohjaajina toimivat norpat itse, eli toistensa ohjaamina he harjoittelevat talven aikana opittuja taitoja. Sitä ennen ohjelmassa on norppien iästä riippuen joko norpan taitoradan tai uinninvalvojan testin harjoittelu ja suorittaminen sekä laitesukelluskokeiluja. Toimintaa myös kesällä Vaikka hallikausi päättyykin, jatkuu norppien ja kuuttien ohjelma läpi kesän. Alkukesään yritetään saada järjestettyä retki Turkuun Impivaaran uimahalliin, jonka hyppyaltaassa on syvyyttä peräti 4,5 metriä. Keskiviikkona on ohjelmassa retki Kasnäsiin, josta lähdetään seuran tukialus Agonuksella snorklaamaan ja sukeltamaan. Norppaleirien ajankohta on heinäkuussa: Kuten aikaisemminkin, norpille on kaksi snorklausleiriä. Ensimmäinen alkaa keskiviikkoaamuna ja päättyy 12.7 iltapäivällä. Toinen leiri alkaa heti ensimmäisen päätyttyä ja jatkuu perjantai iltapäivään. Lauantaina ja sunnuntaina on vuorossa hylkeiden laitesukellusleiri, Norpat ja kuutit jonka aikana ainakin osa tämän kevään laitesukelluskurssille osallistuvista hylkeistä suorittaa kurssiin kuuluvat avovesisukellukset. Sekä snorklausretkelle että leireille on ilmoittauduttava etukäteen. Ilmoittautumisohjeet julkaistaan seuraavassa, toukokuussa ilmestyvässä, Simppupostissa. Kesän sukellusreissuohjelmassa on varattu viikonloppureissu laitesukellusta harrastavien kuuttien vanhemmille. Viikonloppu on periaatteessa normaali simppureissu, mutta aikataulut laaditaan mukana olevien kuuttien ehdoilla. Muutama kuutti mahtuu vielä mukaan Norppien ja pienimpien kuuttien ryhmät ovat täysiä. Jäsenrekisterissämme on kaikkiaan 101 kuut tia, norppaa ja hyljettä, kun mukaan lasketaan myös varsinaisiksi jäseniksi liittyneet alle 20 vuotiaat Simput. Se tarkoittaa, että lähes puolet jäsenistämme on nuoria. Ainoa ryhmä, johon vielä mahtuu uusia harrastajia, on isompien, 4 6 vuotiaitten kuuttien ryhmä. Poikkeuksia harjoitusvuoroissa Sunnuntaina ei ole norppien eikä kuuttien harjoituksia. Halli on varattu uimakilpailuihin. Myöskään sunnuntaina 1.4. ei ole harjoitusvuoroja. Uimahalli on suljettu pääsiäisen johdosta perjantaina sekä sunnuntaina 1.4. ja maanantaina 2.4.

17 Laatuohjelma muuttuu Sukellusseura Simppu sai oman Nuori Suomi sinettinsä Sinetin saamista edelsi varsin työntäyteinen rupeama, jonka aikana seuran toimintaa ohjaavaa dokumentaatiota sekä tiedonvälitystä kehitettiin huomattavasti. Silloin syntyivät niin seuran toimintalinja kuin turvallisuussuunnitelmakin. Kuluneen viiden vuoden aikana toimintamme laatu on parantunut entisestää. Missä tällä hetkellä mennään, testataan huhtikuussa järjestettävässä auditointitilaisuudessa. Nyt koko urheiluseurojen laatuohjelma on muuttumassa. Sinettiseuroista tulee tähtiseuroja Tähtiseura ohjelma on uusi seuratoiminnan laatuohjelma, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista seuratoimintaa. Tähtiseuraohjelma tarjoaa seuroille kehittämisen välineitä lasten ja nuorten urheiluun, aikuisten toimintaan sekä huippu urheiluun tähtäävään seuratoimintaan. Laadun tunnuksena toimii Tähtimerkki, joka kertoo, että seura on kehittynyt tasolle, jossa seuratoimintaohjelmassa määritellyt laatutekijät toteutuvat. Tähtiseuraohjelman sisälle ovat siirtyneet Sinettiseura ja Voimisteluliiton Priimaseuratoiminta. Mukana ovat myös Palloliiton ja Salibandyliiton laatuseuraohjelmat sekä Voimistelun Huippuseurat ja Uimaliiton Huimaseurat. Jatkossa kaikki urheilujärjestöjen laatuseurat tunnistaa Tähtiseuratunnuksesta. Seurat siirtyvät Tähtiseuraohjelman alaisuuteen edellyttäen, että seuran auditointi on kunnossa tai auditointipäivä on sovittu pidettävän viimeistään kevään aikana. Kaikki jäsenyytensä vahvistaneet seurat saavat veloituksetta Olympiakomitealta uuden Jättisomistemerkin vanhan merkin tilalle sekä oikeuden käyttää Tähtiseuratunnusta. Olympiakomitean tiedotteen mukaan syitä sille, että siirrytään uuteen ohjelmaan ovat: Suomalainen urheiluseuratoiminta on ainutlaatuinen vahvuus kansallisesti ja kansainvälisesti Olympiakomitea, lajiliitot ja aluejärjestöt ovat luoneet laatuohjelman, jonka tarkoituksena on suomalaisen urheiluseuratoiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen. Ohjelman tunnuksena toimii Tähtimerkki. Olympiakomitean uudistunut toimintaympäristö mahdollistaa täysin uudenlaisen konseptin, jolla voidaan entistä paremmin edistää seuratoiminnan kehitystä maanlaajuisesti eri lajeissa ja kohderyhmissä Pienessä maassa aktiivisesti yhdessä toimiminen on paras mahdollinen tapa luoda yhteisöllisyyttä, kehittyä, ja saavuttaa menestystä Tarkoituksena on luoda alusta, joka mahdollistaa eri asteisen ja jatkuvan kehityksen seuratoiminnassa Laatuseuraohjelmaa on rakennettu hyvässä yhteistyössä lajiliittojen ja alueiden seurakehittäjien kanssa.

18 Baltacar edistää vastuullista hylkysukeltamista Muinsuskaitseamet (Viron museovirasto), Suomen Museovirasto, Ruotsin Merihistoriallinen museo, sukelluskoulu Adrianto Oy Virosta, Varuste.net nettikaupastaan tunnettu Aalto Group, Suomesta, Haningen kunta Ruotsista sekä Länsi Viron matkailutoimisto ovat mukana EU:n Baltic History Beneath Surface: Underwater Heritage Trails In Situ and Online (BALTACAR) hankkeessa. Näiden tahojen lisäksi Ahvenanmaan Museibyrån on mukana seuraamassa hankkeen etenemistä. Baltacar:n tavoitteena on edistää hylkyihin kohdistuvaa kulttuurimatkailua niiden alkuperäisessä ympäristössä, merenpohjassa. Tämä toteutuu niin, että hylkykohteiden saavutettavuutta parannetaan luomalla uusia sukelluspuistoja sekä kehittämällä vanhoja. Sekä sukeltavalle että eisukeltavalle yleisölle halutaan tarjota uusia tapoja kurkistella Itämeren aaltojen alle. Baltacarin tehtävänä on myös nostattaa innostusta vedenalaista kult tuuriperintöä ja sen suojelua kohtaan. Suomessa projektin pääosassa ovat hyvin monenlaiset ja ikäiset hylyt Suomenlahden rannikolla. Mukana kehitystyössä on Itämeren ensimmäinen hylkypuisto, vuonna 2000 perustettu helsinkiläinen Kronprins Gustav Adolf. Samantyyppisiä vedenalaisia puistoja avataan Baltacarin puitteissa myös Hankoon ja Kemiönsaareen. Uudet hylkypuistot tarjoavat vedenalaisia museoelämyksiä, joissa sukelletaan 1600 ja 1800 lukulaista merenkulkutraditioita edustavien kauppa alusten historiaan. Käytännössä mukana on hylkyjä, jotka on jo poijutettu muutama vuosi sitten, kuten keulakuvahylky, kaapelihylky ja Garpen. Virossa Baltacar projektin keskiössä ovat ensimmäisen maailmansodan aikana uponneet hylyt Hiidenmaan ja Saarenmaan edustalla, Ruotsissa esitellään Dalarö Dykparkin hylkyjä. Projektiin kuuluu olennaisena osana Itämeren hylkypuistojen infrastruktuurin kehittämistä: vedenalaisten ja maanpäällisten opaskylttien laadintaa, poijutusta sekä opasköysien kiinnitystä. Uusien ankkurointisysteemien ja opasteiden tarkoituksena on sekä suojella hylkyjä että edistää niihin kohdistuvaa vastuullista turismia. Tietoa tuodaan myös pohjasta pintaan ja arkistoista pop up näyttelyihin muun muassa 3Dmallinnosten ja printtien, opastaulujen ja niihin upotettujen NFCtunnisteiden, opaskirjojen ja esitteiden sekä 360 kuvauksella luotujen virtuaalisukellusten muodossa. Projektille luodaan interaktiiviset nettisivut, joille kootaan tietoa Suomen, Ruotsin ja Viron saavutettavimmista sukelluskohteista. Myös kohteilla sukeltavilta harrastajilta toivotaan saatavan kuvamateriaalia sekä tietoa kohteiden tilan muutoksista ja kehittymisestä ajan kuluessa.

19 Hankkeelle on varattu reilut 1,6 miljoonaa euroa EU:n Central Baltic ohjelman rahoitusta. Hankkeen etenemistä voi seurata vaikkapa Facebookissa, josta sen löytää osoitteesta ctbaltacar/ Yläkuva: Keulakuvahylystä kuvattu 3D malli. Kuvaus Jesse Jokinen ja Päivi Pihlanjärvi, mallinnos Niko Anttiroiko. Museovirasto. Alakuva: Keulakuvahylyn etukantta kuvattuna syksyllä Lähteet: Centrum Balticum säätiö ( ja Museovirasto ansainvalinen_toiminta/yhteistyohan kkeita

20

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila Sukella suomalaiseen seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila 2 Suomalainen Suomalaisen pinnan alla elää ainutlaatuinen, vilkas ja kaunis maailma, joka tarjoaa sukeltajalle unohtumattomia elämyksiä ja seikkailuja.

Lisätiedot

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja.

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja. TOIMINTALINJA 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen ja edelleenkouluttautumiseen.

Lisätiedot

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Hylyn sijainti: Wied iz-zurrieq, Malta Sukelluksen tyyppi: Hylkysukellus Sukellusten vaikeusaste: Edistyneet/kokeneet, hylkyihin erikoistuneet Maksimisyvyys: 34 metriä

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin

Lisätiedot

1/2015. Huomaathan, että NorppaPosti ilmestyy vain sähköisessä muodossa. Voit tulostaa sen nettisivuilta kohdasta Info -> Norppaposti.

1/2015. Huomaathan, että NorppaPosti ilmestyy vain sähköisessä muodossa. Voit tulostaa sen nettisivuilta kohdasta Info -> Norppaposti. 1/2015 HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2015! Hallikausi on meneillään ja moni odottaa jo sulia vesiä tai on ottanut varaslähdön lämpimissä vesissä. Tutustu tässä tiedotteessa uuteen hallitukseen, seuran uuteen

Lisätiedot

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen.

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. Seuran visio Seuran tavoitteena

Lisätiedot

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2015 Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Aino Oura Petri Immonen Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2014 Aika: 10.1.2014 klo 18.00 Paikka: Tampere, Messukylänkatu 23, Munkkimiesten kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Susanne Viljanmaa Aino Oura Marjo Westerlund Mika Selkamo

Lisätiedot

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2016 Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Olli Lassinaro Anu Karrimaa Anna

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2015 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava,

Lisätiedot

Tähtiseura-ohjelma. Huippu-urheilun osa-alue

Tähtiseura-ohjelma. Huippu-urheilun osa-alue Tähtiseura-ohjelma Huippu-urheilun osa-alue Laatuseuratyön historiaa Sinettiseuratoiminta käynnistyy (1992) Foot Pass ja Ice Pass starttaavat Voimisteluliitolla Sinetti-, Priima ja Huippu-seuroja (2007)

Lisätiedot

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2016 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi Seurakehittäjät 10.-11.9.2018 Paasitorni Tiistai 11.9.2018 Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi 11.9.2018 2 Suomalainen seuratoiminta loistaa Tähtiseurassa. 11.9.2018 3 11.9.2018 4 Tähtimerkit

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Rauma-Repola Diving Club ry 3.12.2011 VS TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 RAUMA-REPOLA DIVING CLUB RY Yhteensä jäseniä on nykyisellään (2.12.2011) 187 kpl. Lisäystä edellisvuodesta on 2 kpl.. rekisterissä

Lisätiedot

Ohjeemme koskien laite- ja vapaasukellusta samana päivänä

Ohjeemme koskien laite- ja vapaasukellusta samana päivänä Ohjeemme koskien laite- ja vapaasukellusta samana päivänä Mitkä ovat DANin tämänhetkiset ohjeet tilanteessa, jossa harrastetaan sekä laite- että vapaasukellusta samana päivänä? VAPAASUKELLUS ENNEN LAITESUKELLUSTA

Lisätiedot

CMAS Introductory SCUBA Experience

CMAS Introductory SCUBA Experience CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Introductory SCUBA Experience Laitesukelluskokeilu Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, päivitetty 15.12.2018 Sisällys

Lisätiedot

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa Auditointikoulutus 14.2.2019 2 Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa. 14.2.2019 3 14.2.2019 4 Tähtimerkit osa-alueittain 14.2.2019 5 14.2.2019 6 Tähtiseura-ohjelman polussa 3 vaihetta 14.2.2019 7 14.2.2019

Lisätiedot

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2012 Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

Sukeltajaliittoa tarvitaan, jotta

Sukeltajaliittoa tarvitaan, jotta Sukeltajaliittoa tarvitaan, jotta - Suomessa on taho, joka edustaa sukellusta valtakunnallisesti - saadaan sukeltajien ääntä kattavasti kuuluville aina kun se on tarpeen - pystytään järjestelmällisesti

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2019 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: ikä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava

Lisätiedot

CMAS Wreck Diver Level 1

CMAS Wreck Diver Level 1 CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Wreck Diver Level 1 Hylkysukelluskurssi, taso 1 Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys 1. Järjestämisohje...

Lisätiedot

ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO

ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO Olet kuuluisa merenalaisen valokuvauksen asiantuntija. Koska ja kuinka alkoi tämä sinun "urasi" merten salaperäisen luonnon vangitsijana? En oikeastaan koskaan varsinaisesti päättänyt

Lisätiedot

Laatuseuratyön historia

Laatuseuratyön historia Tähtiseura-ohjelma Laatuseuratyön historia Sinettiseuratoiminta käynnistyy (1992) FootPass ja IcePass starttaavat Voimisteluliitolla Sinetti-, Priima ja Huippu-seuroja Uimaliitolla Sinetti- ja Huima-seuroja

Lisätiedot

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Seurakehitys SJAL:ssa Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Sisältö SJAL:n seurakehitysohjelmasta Kokemuksia oman seuran analyysista Artemis Laatujärjestelmä seuroille? SJAL:n

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2017 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Koulutus koostuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Turvallisuus on asennekysymys

Turvallisuus on asennekysymys Turvallisuus on asennekysymys Suhtaudumme sukellusturvallisuuteen hyvin vakavasti ja toimintamme ja tutkimustyömme on mahdollistanut sen, että turvallisuuden parissa on saavutettu merkittäviä tuloksia

Lisätiedot

CMAS Ice Diver. CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual. Jääsukelluskurssi. Suomenkielinen järjestämisohje

CMAS Ice Diver. CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual. Jääsukelluskurssi. Suomenkielinen järjestämisohje CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Ice Diver Jääsukelluskurssi Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys 1. Järjestämisohje... 3 1.1 Tavoitteet...

Lisätiedot

8.2.2015. Paikka - teorialuennot Tuottajantie 5, Savonlinna - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Valkiajärvi, Kitee

8.2.2015. Paikka - teorialuennot Tuottajantie 5, Savonlinna - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Valkiajärvi, Kitee YHTEENVETO 1 (8) Kurssin infotilaisuus Infotilaisuudessa kerrotaan hieman :n toiminnasta, kurssin aikataulusta, käytännön järjestelyistä ja sukellusvarusteita, jotka kurssilaisten on itse hankittava. Samalla

Lisätiedot

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat Koulutapahtuma Ampumaurheilun tietoisku koululaisille Koulutapahtuma miksi? Uusista nuorista harrastajista pulaa ampumaseuroissa Isät eivät enää tuo poikiaan automaattisesti radalle Ihmiset eivät oikein

Lisätiedot

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN!

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! 2/2015 SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! SYKSYN HALLIVUOROT ALKOIVAT JA VÄHÄN MUUTTUIVAT Perinteinen seuran tiistain hallivuoro on siirretty kaupungin toimesta keskustan uimahalliin! Hyvänä puolena saamme

Lisätiedot

Uimaliiton auditoinnit

Uimaliiton auditoinnit Uimaliiton auditoinnit Kevät 2019 Lasten ja nuorten, aikuisten ja huippuvaiheen seurat 18.6.2019 Sporttitalo Jaana Sinervuo-Tarula, Ippe Natunen ja Outi Aarresola Mikä auditoinneissa on oleellista laatua,

Lisätiedot

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN!

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! 2 PÄÄKIRJOITUS Kommodori Heimo Valtonen Joulu on vietetty ja vuosi vaihdettu. Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vielä on kuitenkin aikaa

Lisätiedot

Sukellus; näkökulmia lajin pedagogisiin sovelluksiin nuorten ja kuntoutujien kanssa Petrea, turku 24.1.2013

Sukellus; näkökulmia lajin pedagogisiin sovelluksiin nuorten ja kuntoutujien kanssa Petrea, turku 24.1.2013 Sukellus; näkökulmia lajin pedagogisiin sovelluksiin nuorten ja kuntoutujien kanssa Petrea, turku 24.1.2013 Valtteri Kivelä KM Seikkailuohjaaja Projektisuunnittelija KOTA ry Kota lasten ja nuorten hyvinvointi

Lisätiedot

Tähtiseura-ohjelma Tähtiseura-päivät. Eija Alaja seuratoiminnan asiantuntija, Suomen Olympiakomitea

Tähtiseura-ohjelma Tähtiseura-päivät. Eija Alaja seuratoiminnan asiantuntija, Suomen Olympiakomitea Tähtiseura-ohjelma 6.10.2018 Tähtiseura-päivät Eija Alaja seuratoiminnan asiantuntija, Suomen Olympiakomitea Tähtiseura-ohjelma Yhdessä työstetty Seurat, lajiliitot, liikunnan aluejärjestöt, Olympiakomitea

Lisätiedot

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007 1(6) Aika 13.6.2007 Paikka Läsnä Asianajotoimisto Fredman & Månsson Mikko Salo, hallituksen puheenjohtaja Une Tyynilä, pääsihteeri Matti Hietanen, hallituksen jäsen Jan Hjelt, hallituksen jäsen Salla Korhonen,

Lisätiedot

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit Uudistuneet O Sinettiseurakriteerit Uudistetut Sinettiseurakriteerit pohjautuvat O Lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin. O Selvitykset valmistuivat yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen syventävän jatkokurssin kurssisuunnitelma 2015 YLEISTÄ Kurssin hinta on 275 Koulutus on Sukeltajaliitto r.y:n voimassaolevan P3 -koulutusohjelman mukainen ja

Lisätiedot

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja 2014 PiSu:n VISIO Toimintamme tärkeimpänä lähtökohtana on koota Pieksämäen talousalueen sukelluksesta kiinnostuneet henkilöt seuraamme. Seura pyrkii ottamaan

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. JOHDANTO Sukellusseura Simpun turvallisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää sukeltamisen ja siihen liittyvien tapahtumien turvallisuutta sekä ennaltaehkäistä onnettomuuksien

Lisätiedot

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin!

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Pilatestunnit jatkuvat 21.12. saakka ja Aitopilates päättää syksyn ns. old style pilates tuntiin. Syksyllä säännöllisesti studiolla

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Uudistuneet Sinettiseurakriteerit. versio 5

Uudistuneet Sinettiseurakriteerit. versio 5 Uudistuneet Sinettiseurakriteerit versio 5 Liikunnallinen elämäntapa Urheilijan polku Liikkujan polku Sinettiseurakriteerit Liikkumista ja urheilua tukeva toimintaympäristö seurassa Organisointi ja toimintaperiaatteet

Lisätiedot

Paikka - lähiopetus Savonlinnan lyseon lukio (Kirkkokatu) - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Savonlinna

Paikka - lähiopetus Savonlinnan lyseon lukio (Kirkkokatu) - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Savonlinna YHTEENVETO 1 (8) Kurssin infotilaisuus Infotilaisuudessa kerrotaan Savonlinnan Urheilusukeltajat ry:n toiminnasta, kurssin aikataulusta, käytännön järjestelyistä ja sukellusvarusteita, jotka kurssilaisten

Lisätiedot

Paikka - teorialuennot Savonlinnan lyseon lukio - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Enonkoski

Paikka - teorialuennot Savonlinnan lyseon lukio - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Enonkoski YHTEENVETO 1 (8) Kurssin infotilaisuus Infotilaisuudessa kerrotaan hieman :n toiminnasta, kurssin aikataulusta, käytännön järjestelyistä ja sukellusvarusteita, jotka kurssilaisten on itse hankittava. Samalla

Lisätiedot

YLEISTÄ. turvamääräyksiä

YLEISTÄ. turvamääräyksiä HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2014 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Lajiliittojen aikuisliikunnan itsearviointikysely - Yhteenveto. Ulla Nykänen, Matleena Livson, Satu Ålgars

Lajiliittojen aikuisliikunnan itsearviointikysely - Yhteenveto. Ulla Nykänen, Matleena Livson, Satu Ålgars Lajiliittojen aikuisliikunnan itsearviointikysely - Yhteenveto 2018 Ulla Nykänen, Matleena Livson, Satu Ålgars Seuratoiminnan kasvumahdollisuudet Koko väestö Drop out Harrastajat liikunta- ja urheiluseurassa

Lisätiedot

Omassa työssä kehittyminen meidän keinot onnistua seurakehitysprosessin juoksutuksessa? Laura Härkönen Seurakehittäjä Keski-Suomen Liikunta

Omassa työssä kehittyminen meidän keinot onnistua seurakehitysprosessin juoksutuksessa? Laura Härkönen Seurakehittäjä Keski-Suomen Liikunta Omassa työssä kehittyminen meidän keinot onnistua seurakehitysprosessin juoksutuksessa? Laura Härkönen Seurakehittäjä Keski-Suomen Liikunta Kuka minä olen? Espoossa syntynyt, Jyväskylässä asuva kahden

Lisätiedot

Sinettiseura uudistus etenee

Sinettiseura uudistus etenee Sinettiseura uudistus etenee Sinettiseurojen uusien kriteerien osa-alueet Liikkumista ja urheilua tukeva toimintaympäristö seurassa organisointi ja toimintaperiaatteet osaamisen kehittäminen viestintä

Lisätiedot

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA TERVETULOA MUKAAN POLSKIMAAN! LEIKKI-IKÄISEN LAPSEN UINTI Matkalla uimataitoon on monta eri vaihetta opittavana. Leikki-ikäisillä eli noin 3 5 vuotiailla

Lisätiedot

CMAS Technical Skills

CMAS Technical Skills CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Technical Skills Tekniikkasukelluksen perustaidot Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys Päivityshistoria...

Lisätiedot

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit Uudistuneet O Sinettiseurakriteerit Uudistetut Sinettiseurakriteerit pohjautuvat O Lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin. O Selvitykset valmistuivat yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

Laatuseuraaamukahvit. Tervetuloa! Tammikuu 2018

Laatuseuraaamukahvit. Tervetuloa! Tammikuu 2018 Laatuseuraaamukahvit Tervetuloa! Tammikuu 2018 Syksyn maakuntakierroksella (15 tilaisuutta) n. 300 seuraa osallistui tilaisuuksiin, joissa esiteltiin seuroille uutta laatuohjelmaa. Vastaanotto oli myönteinen.

Lisätiedot

Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017

Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017 Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017 Sisällys JOHDANTO... 3 Alle 18-vuotiaat sukeltajat... 3 SNORKKELISUKELLUKSEN TURVAOHJEET... 4 1. Kouluttaudu ja harjoittele.... 4 2. Huolehdi varusteista.... 4 3. Sukella

Lisätiedot

OH Hiihtokoulun kausiohjelman perusinfo ja toimintaohjeet

OH Hiihtokoulun kausiohjelman perusinfo ja toimintaohjeet OH Hiihtokoulun kausiohjelman perusinfo ja toimintaohjeet 2016-17 Ole ystävällinen ja käytä hetki tämän tiedotteen lukemiseen. Tästä tiedotteesta löydät vastauksen useimpiin yleisimpiin kysymyksiin. Mikäli

Lisätiedot

Vesiliikenne TOT 5/03. Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Luotsikutterin kuljettaja.

Vesiliikenne TOT 5/03. Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Luotsikutterin kuljettaja. TOT-RAPORTTI 5/03 Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Luotsikutterin kuljettajat NN (58 v.) ja MM olivat lähdössä suorittamaan työtehtävää. MM nousi kutteriin

Lisätiedot

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon.

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Onko vaikea lähteä liikkeelle? Haluatko innostua uudesta harrastuksesta? Haluatko voida paremmin sekä henkisesti, että fyysisesti?

Lisätiedot

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta 1. Sähköpostilla 2. Puhelimella suoraan päätoimittajaan, toimitussihteeriin tai toimittajaan (numerot lehden viimeisellä aukeamalla) 3. Kirjeellä/kortilla 4. Facebookisssa,

Lisätiedot

MITÄ LAATU ON? LAADUN YDINASIAT? TÄRKEIMMÄT LAATUTEKIJÄT URHEILUSEURATOIMINNASSA?

MITÄ LAATU ON? LAADUN YDINASIAT? TÄRKEIMMÄT LAATUTEKIJÄT URHEILUSEURATOIMINNASSA? MITÄ LAATU ON? LAADUN YDINASIAT? TÄRKEIMMÄT LAATUTEKIJÄT URHEILUSEURATOIMINNASSA? TEHTÄVÄ: VAIHE 1. Aikaa 3 minuuttia. Mieti yksi omasta mielestäsi tärkeä laatutekijä käytännön työssäsi urheiluseurassa.

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Suomen Cheerleadingliitto ry

Suomen Cheerleadingliitto ry Suomen Cheerleadingliitto ry KOULUTUKSET 2016 Apuohjaajakoulutus - UUTUUS! 23.1. Helsinki, 20.2. Tampere, 12.3. Oulu, 6.8. Seinäjoki Active Cheer ohjaajakoulutus 9.1. Jyväskylä, 16.1. Pori, 6.2. Helsinki,

Lisätiedot

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2013 Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Tea Lassinaro Marjo

Lisätiedot

Lajien ja alueiden seurakehittäjät Huippu-urheiluseuratoiminta

Lajien ja alueiden seurakehittäjät Huippu-urheiluseuratoiminta Lajien ja alueiden seurakehittäjät 12.9.2016 Huippu-urheiluseuratoiminta Taustaa huippu-urheiluseuratoiminnan kehittämiselle 2007-2014 2007-2009 Olympiakomitean vetämänä 3 kierrosta lajiliittojen kehitysprosesseja,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä

Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä Tapanilan Erä ry Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 1(6) Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä Vuosi 2012 tulee olemaan taloudellisesti haasteellinen toimintavuosi. Oletettavaa on, että Helsingin Kaupungin

Lisätiedot

SEUROISSA SUKELLETTIIN!

SEUROISSA SUKELLETTIIN! Kuva: Sanna Ikonen Norppaposti 3/2011 SEUROISSA SUKELLETTIIN! Ahti kävi tapaamassa mm. Espoon Dyykkareiden norppia 1 TIUKKA PAIKKA VOI LUODA UUTTA Kun kevään odotettua Norpparallia ei järjestetty, oli

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 4/2014 Syyskausi käynnistyy pian Hyvä jäsenemme, tässä on vuoden 2014 neljäs jäsentiedote. Jäsentiedotteesta saat paljon tärkeää

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

Laitesukelluksen liittokouluttaja. Sukeltajaliitto ry,

Laitesukelluksen liittokouluttaja. Sukeltajaliitto ry, Laitesukelluksen liittokouluttaja Sukeltajaliitto ry, 15.12.2018 Sisällys 1. Liittokouluttajan määritelmä... 3 2. Kurssin kouluttajat... 3 3. Noudatettavat standardit ja ohjeet... 3 4. Laitesukelluksen

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen. Kurssin hinta on 395. Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta

Lisätiedot

YLEISTÄ. turvamääräyksiä

YLEISTÄ. turvamääräyksiä HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2013 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake NOSACQ-FI-08 Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake Kyselylomakkeen tarkoitus on kartoittaa sinun käsityksesi työturvallisuudesta tällä työpaikalla. Vastauksiasi käsitellään tietokoneella ja

Lisätiedot

Kouluttaja: Mirja Heikkilä Ajankohta 2014

Kouluttaja: Mirja Heikkilä Ajankohta 2014 1 Kuopion vertaisohjaajien kouluttaja koulutusten palautteet Kouluttaja: Mirja Heikkilä Ajankohta 2014 2 Avita Kaveria hanke YHTEENVETO 1. Millä paikkakunnalla osallistuit Avita Kaveria peruskoulutukseen?

Lisätiedot

Pintaa syvemmälle. Lohjan Urheilusukeltajat 30-vuotta. Toimitsijaksi 30 v juhlatilaisuuksiin! Vuoden Sukeltaja Jouko Jokinen

Pintaa syvemmälle. Lohjan Urheilusukeltajat 30-vuotta. Toimitsijaksi 30 v juhlatilaisuuksiin! Vuoden Sukeltaja Jouko Jokinen 1 Alustava ohjelma: Lauantai 22.4. 30-vuotisjuhla Lohjan urheilusukeltajat Paketti 1: Tutustuminen Tytyrin kaivosmuseoon klo 12-13.30 ja iltajuhla klo 19- Hinta 45 Paketti 2: Sukellukset Ojamolla klo 10-17,

Lisätiedot

LAATUOHJELMA. yhteiset kriteerit. luonnos

LAATUOHJELMA. yhteiset kriteerit. luonnos LAATUOHJELMA yhteiset kriteerit luonnos 28.11.2016 SEURATOIMINNAN LUPAUS - MENESTYSSUUNNITELMASTA Huolehdimme siitä, että seurat näkevät toimintaympäristön muutokset ja elävät ajassa. Seurat ovat innostavia

Lisätiedot

- Kenttä auki vapaata harjoittelua varten Tavesin jäsenille, su klo 10-12. Pakkasraja -15 C, seuraa myös lumitilannetta.

- Kenttä auki vapaata harjoittelua varten Tavesin jäsenille, su klo 10-12. Pakkasraja -15 C, seuraa myös lumitilannetta. Tampereen vetokoiraseura Taves ry. Koulutuskalenteri 2011 Tampereen vetokoiraseuran jäsenet ovat etusijalla kaikissa Tavesin järjestämissä koulutuksissa. Jos koulutuksessa on kaksi hintaa, halvempi on

Lisätiedot

Kultakaleeri. quaworld DM-kurssi kevät 2003 K. arttaharjoitus

Kultakaleeri. quaworld DM-kurssi kevät 2003 K. arttaharjoitus Kultakaleeri A quaworld DM-kurssi kevät 2003 K arttaharjoitus Pekka Puomio PatricLindman Miikka Pyykkö MarkoPirinen TimoMäkinen Sami Juha KimNyström MikkoKemppinen Kultakaleerintarina Kultakaleeri lienee

Lisätiedot

Miksei vanhemmille järjestetä omaa uintivuoroa?

Miksei vanhemmille järjestetä omaa uintivuoroa? Hei UiTalainen, Seura kartoitti toimivuuttaan Oman seuran analyysillä johon vanhemmat, valmentajat ja muut seuratoimijat pääsivät vastaamaan. Kysely oli valtakunnallinen liikunnan kattojärjestö Valon tekemä.

Lisätiedot

Tähtiseurakahvit. Elokuu

Tähtiseurakahvit. Elokuu Tähtiseurakahvit Elokuu Tervetuloa Tähtiseurakahville! Ohjelma Tilannekatsaus syksyyn Työkaluja Tähtiseurojen verkkopalveluun Huippu-urheilun ja aikuisliikunnan Tähtiseuratoiminnan klinikat Tähtiseura-päivät

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

PALKITSEMISSÄÄNNÖT. Sukeltajaliitto ry 8.9.2013

PALKITSEMISSÄÄNNÖT. Sukeltajaliitto ry 8.9.2013 PALKITSEMISSÄÄNNÖT Sukeltajaliitto ry 8.9.2013 PALKITSEMISSÄÄNNÖT 1. YLEISPERIAATTEET JA YLEISET SÄÄNNÖT 1.1. Mistä palkitaan Sukeltajaliitto ry:n varsinaiselle tai yhteisöjäsenelle, yhteistyökumppanille

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Pyhtään Naisvoimistelijat ry 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAN TOIMINTATAVOITTEET... 3 3. TOIMINNAN KESKEISET HAASTEET...

Lisätiedot

Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ /2006

Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ /2006 Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ 2005 1/2006 Kevään tunnelmia Maaliskuun alku on ollut 5-10 astetta keskilämpötilaa kylmempi, joten talvi on ollut länsirannikollakin hiihto- ja luistelusäiden puolesta

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Supported by the European Union in the framework of the Health Programme 2008-2013. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the

Supported by the European Union in the framework of the Health Programme 2008-2013. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the Supported by the European Union in the framework of the Health Programme 2008-2013. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union. TYÖMATKAPYÖRÄILYN

Lisätiedot

JUNNUJAOSTON UUDEN KAUDEN AVAJAISJUHLAN AJANKOHTA

JUNNUJAOSTON UUDEN KAUDEN AVAJAISJUHLAN AJANKOHTA TIEDOTTEEN SISÄLTÖ - Junnujaoston uuden kauden avajaisjuhlan ajankohta - Muutoksia ohjattuihin harjoituksiin - Harjoitusten perumisesta ja kahden tunnin varoajasta - Ilmoittautuminen harjoituksiin - SMM

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Merenkulun turvallisuuskulttuurin tutkimus

Merenkulun turvallisuuskulttuurin tutkimus Merenkulun turvallisuuskulttuurin tutkimus Jouni Lappalainen Erityisasiantuntija, FT Merenkulun tutkimusseminaari 12.4.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Turvallisuuskulttuurin tutkimus Väitöskirjatutkimus

Lisätiedot

Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016

Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016 Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016 Minien ryhmät on tarkoitettu 4-6-vuotiaille lapsille. Harjoituksiin sisältyy aina kuivaharjoittelua, jossa verrytellään, jumpataan ja

Lisätiedot

Turvallisuuskulttuuri ja turvallisuusjohtaminen

Turvallisuuskulttuuri ja turvallisuusjohtaminen Turvallisuuskulttuuri ja turvallisuusjohtaminen 1.4.2019 Kuntatyönantajat KT Työsuojelupäälliköiden ajankohtaispäivät Anna-Maria Teperi, FT @AnnaMariaTeperi, linkedin.com/in/annamariateperi Kahden tyttären

Lisätiedot

Tälle vuodelle on jälleen suunnitteilla uusia kujeita. Laitathan tämän viestin päivämäärät kalenteriisi jo nyt.

Tälle vuodelle on jälleen suunnitteilla uusia kujeita. Laitathan tämän viestin päivämäärät kalenteriisi jo nyt. TIEDOTE 2-2019 1 (5) Kevätterveiset Sukeltajakillan hallitukselta! Vuosi 2019 on jo pitkällä ja maaliskuussa Meriturvassa vierailun yhteydessä pidetyssä vuosikokouksessa valittu uusi hallitus on aloittanut

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. JOHDANTO Sukellusseura Simpun turvallisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää sukeltamisen ja siihen liittyvien tapahtumien turvallisuutta sekä ennaltaehkäistä onnettomuuksien

Lisätiedot

Vesiväylähankkeiden turvallisuuspoikkeamat 2014 Yhteenveto

Vesiväylähankkeiden turvallisuuspoikkeamat 2014 Yhteenveto Vesiväylähankkeiden Yhteenveto 19.3.2015 Esityksen sisältö Johdanto Työn tavoitteet, sisältö ja aineisto Työturvallisuuspoikkeamat Tilannekatsaus Työtapaturmien vakavuudet Vakavat tapaturmat ja vaaratilanteet

Lisätiedot

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa AURAJOEN UINTI Vesitaituriksi Turussa UIMARIN POLKU Uimarin polun tarkoituksena on selvittää uimarille ja vanhemmille uintiharrastuksen kulkua uimakoulusta aina kilpauintiin asti. Aurajoen Uinti ry haluaa

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

SUOMEN SAAPPAANHEITTOLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1/6. Suomen Saappaanheittoliitto ry. Toimintasuunnitelma 2016

SUOMEN SAAPPAANHEITTOLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1/6. Suomen Saappaanheittoliitto ry. Toimintasuunnitelma 2016 SUOMEN SAAPPAANHEITTOLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1/6 Suomen Saappaanheittoliitto ry Toimintasuunnitelma 2016 SUOMEN SAAPPAANHEITTOLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 2/6 Sisällysluettelo 1. VUODEN 2016 PÄÄTAVOITTEET...

Lisätiedot