Seinäjoen kaupungin terassiohjeet ULKOTARJOILUUN KÄYTETTÄVIEN KATUTERASSIEN OHJEISTUS ALKAEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seinäjoen kaupungin terassiohjeet ULKOTARJOILUUN KÄYTETTÄVIEN KATUTERASSIEN OHJEISTUS ALKAEN"

Transkriptio

1 Seinäjoen kaupungin terassiohjeet ULKOTARJOILUUN KÄYTETTÄVIEN KATUTERASSIEN OHJEISTUS ALKAEN

2 Sisältö 1. Tervetuloa hyödyntämään kaupunkitiloja ulkotarjoiluun Terassiluvan myöntäminen Terassin määrittely ja lupa-aika Terassia koskevat ohjeet ja ehdot 5 2. Yleiset määreet terasseille Terassin mitoitus ja esteettömyys Aukioloajat Tuolit, pöydät ja päivänvarjot Terassin rajaaminen Mainokset Valaistus Lämminlaitteet ja huovat Järjestys, ylläpito ja puhtaus Tarjoilupiste Haju ja melu Asiakaspaikkamäärät terassilla Katutilan koko Anniskelualue Wc-tilat Valvonta Yhteystiedot 12

3 3 1. Tervetuloa hyödyntämään kaupunkitiloja ulkotarjoiluun Seinäjoen kaupungin omistamilla yleisillä alueilla kahvilan- ja ravintolanpitäjillä on mahdollisuus käyttää liiketilansa edustaa ulkotarjoiluun. Ennen toiminnan aloittamista on alueen käytöstä tehtävä sopimus kaupungin kanssa. Sopimuksen edellytyksenä on, että alueella on turvallista ja esteetöntä liikkua ja että liiketilan eteen tuotavat kalusteet sopivat kaupunkikuvaan, eikä alueen käytöstä aiheudu melua tai muuta häiriötä alueelle.

4 4 Lue tämä esite huolellisesti ja tee vapaamuotoinen hakemus kiinteistö- ja mittauspalveluiden kaupungingeodeettille (ks. yhteystiedot kohdasta 3), jossa on mainittu: Oma nimesi Yhteystietosi Visuaalinen suunnitelma terassialueestasi Mille ajalle haet terassilupaa ja onko aluetta tarkoitus käyttää anniskeluun Merkitse terassin sijainti ja mitat sekä pinta-alat. Esitä pinta-alat neliö metrin tarkkuudella. Pinta-alat pyöristetään ylöspäin lähimpään kokonaiseen neliöön. Nyrkkisääntönä on, että neliömetri terassialaa vastaa yhtä asiakaspaikkaa. Merkitse myös asiakkaille tarkoitettujen wc-tilojen määrä Terassin ympärille jalankulkuun jäävä vapaa alue tulee esittää pohjapiirustuksessa. Jalankulkuun jäävä vapaa alueen tulee olla vähintään 150 cm ja terassialue voi olla enintään puolet käytettävissä olevasta jalankulkualueesta Liitä hakemukseen myös valokuvia rakennuksen julkisivusta ja havainnollistavia kuvia kaikista suunnitelmaasi liittyvistä kalusteista ja rakenteista. Mainitse myös, mikäli aiot käyttää terassilla esimerkiksi kaasu- tai öljylamppuja Hakemuksen pakolliset liitteet: 1. Pohjapiirustus terassista mittakaavassa 1/50. Merkitse pohjapiirustukseen kalusteet ja varusteet, kulkureitit, sisäänkäynnit sekä vapaaksi jäävän katualueen leveys ja katualueella mahdollisesti olevat puut ja muut esteet. 2. Valokuvia katualueesta ja rakennuksen/liiketilan julkisivusta. 3. Valokuvia tai piirrokset kaikista terassille sijoitettavista kalusteista ja rakenteista. 4. Tieto miten puhtaan vedenotto terassille sekä syntyvän jäteveden käsittely on järjestetty (mikäli terassi ei ole välittömästi ravintolan tai kahvilan yhteydessä/jatkeena) 5. Muut liitteet: kaupparekisteriote ja kiinteistön omistajan ja taloyhtiön suostumus (kirjallisena) Muista myös: Tee ilmoitus terassista ympäristöterveydenhuoltoon Mikäli terassi toteutetaan kiintein rakentein tai terassikalusteet jätetään terassille yöksi, tulee myös rakennusvalvonnasta hakea toimenpidelupaa Ravintolallesi mahdollisesti myönnetty anniskelulupa ei automaattisesti ulotu terassialueelle. Anniskeluluvan myöntää hakemuksesta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Ravintoloiden ja kahviloiden terasseilla voidaan käyttää äänenvahvistimia ja äänentoistolaitteita klo välisenä aikana. Ympäristönsuojelusta on haettava lupa ja tehtävä ilmoitus melusta jos musiikkia esitetään klo 22:n jälkeen Huom! Mikäli terassi on yksityisellä maalla, tulee vuokrasopimus tehdä tontin omistajan kanssa. Tällöin sopimusta ei tehdä kaupungin kanssa.

5 Terassiluvan myöntäminen Kaupunki myöntää terassiluvat enintään viiden vuoden kausina. Terassin kausivuokra on koko kaupungin alueella 10 / m². Sopimuskauden lopussa toimijan on tehtävä uusi hakemus, mikäli terassin käyttöä halutaan jatkaa. Terassiluvat myöntää kaupungingeodeetti. Mikäli terassi toteutetaan kiintein rakentein tai terassikalusteet jätetään terassille yöksi, tulee myös rakennusvalvonnasta hakea toimenpidelupaa (ks. yhteystiedot kohdasta 3). Hakulomake: Ravintolan tai kahvilan pitäjän on lisäksi tehtävä uutta terassitoimintaa aloittaessaan ilmoitus Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuoltoon. Vapaamuotoisen ilmoituksen voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen terveystarkastajat@seinajoki.fi (ks. yhteystiedot kohdasta 3). Ilmoitus kannattaa tehdä jo terassin suunnitteluvaiheessa, sillä ympäristöterveydenhuolto ohjeistaa esimerkiksi wc-tilojen mitoituksessa, mikä vaikuttaa sallittuihin asiakaspaikkamääriin. Sopimuksen irtisanominen Kaupunki voi korvauksetta irtisanoa sopimuksen, jos; aluetta ei käytetä sopimuksen edellyttämällä tavalla kalusteet, varusteet ja rakenteet eivät ole sopimuksen mukaisia sopimuksen mukaista korvausta ei makseta ulkotarjoilualueesta on haittaa jalankululle tai muulle liikenteelle ulkotarjoilualueen kohta muuttuu liikenteellisesti tai toiminnallisesti alueelle tulee työmaa tai muita tilapäisiä muutoksia tai kaupunki tarvitsee aluetta muutoin käyttöönsä Kaikki merkittävät muutokset kalusteissa, varusteissa, rakenteissa tai terassin koossa tulee ilmoittaa ja hyväksyttää rakennusvalvontavirastossa 1.2. Terassin määrittely ja lupa-aika Terassilla tarkoitetaan tässä kahvilan, ravintolan tai muun liiketilan edessä sijaitsevaa kalustettua ulkotarjoilualuetta, jolla on toiminnallinen yhteys liiketilaan. Terassikausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Muulle ajalle voi hakea poikkeuslupaa Terasseja koskevat ohjeet ja ehdot Seinäjoen kaupunki asettaa terasseille joitakin ehtoja, joiden tarkoituksena on ottaa huomioon liikenne ja varmistaa alueen turvallinen käyttö sekä viihtyisä yleisilme. Vanhojen, voimassaolevien terassilupien mukaisiin terasseihin ei tarvitse sopimuskauden aikana tehdä näisen ohjeiden mukaisia muutoksia. Lupaa haettaessa sinulla täytyy olla visuaalinen suunnitelma terassialueesta: kalusteista, myyntitiskeistä ja rajauskalusteista (esim. kukka-astiat tai keveät köysirajaukset). Kaupunki toivoo, että terassit toteutetaan mahdollisimman kevein rakentein ja kaupunkikuvaan sopivin kalustein. Aluerajaukset määrittelevät kalustuksen vaatimukset (ks. kartasta aluerajaukset mille alueelle terassisi sijoittuu).

6 6 Keskusta-alue (vyöhyke 1) on rajattu punaisella viivalla. Keskusta-alue, vyöhyke 1 Terassit toteutetaan mahdollisimman kevein rakentein ja kaupunkikuvaan sopivin kalustein, jotka eivät ole kiinteitä tai pysyviä rakennelmia. Sijoita terassikalusteet suoraan katupinnoitteelle ilman lattiakoroketta tai mattoa. Puuritilät ja matot ovat kaupunkiympäristössä vieraita elementtejä ja lisäksi niiden puhtaanapito on hankalaa. Muu Seinäjoki, vyöhyke 2 Perustelluista syistä on mahdollista poiketa terassin kalusteille ja rakenteille asetetuista ehdoista hakemalla toimenpidelupa rakennusvalvontavirastosta. Jos kadun pinta on hyvin kalteva tai epätasainen, eikä terassikalusteita voida sijoittaa suoraan kadun pintaan, on siitä mainittava terassihakemuksessa ja esitettävä piirustuksissa. Korokkeelle on haettava toimenpidelupa rakennusvalvontavirastosta ja terassille on järjestettävä esteetön pääsy pyörätuolilla. Kadun avoin luonne tulee säilyttää, eikä umpinaisia aitoja sallita. Huomio! Katuun ei saa kiinnittää mitään ja kaikki rakenteet on sijoitettava terassialueen rajojen sisäpuolelle. Ulostyöntyvissä rakenteissa on kompastumisvaara. Perustelluista syistä on mahdollista poiketa terassin kalusteille ja rakenteille asetetuista ehdoista hakemalla toimenpidelupaa rakennusvalvonnasta.

7 7 2. Yleiset määreet terasseille Määreet koskevat molempia vyöhykkeitä Terassin mitoitus ja esteettömyys Liiketilan sijainti kaupunkirakenteessa vaikuttaa terassin mitoitukseen. Terassialue saa viedä korkeintaan puolet jalankulkualueen vapaasta leveydestä. Jalkakäytävän vapaan kulkuväylän leveyden tulee kuitenkin aina olla vähintään 150 cm. Korkeussuunnassa vapaan tilan tulee olla aina vähintään 220 cm. Pidä huolta siitä, että liiketilasi varauloskäynnit ja pako- ja pelastustiet ovat esteettömiä ja täyttävät niille asetetut viranomaisvaatimukset. Liiketilan ulko-ovien edessä on oltava vapaata tilaa vähintään uloskäyntialueen leveyden verran koko matkan kadulle saakka. Kuva: Helsingin kaupunki HKR Arkkitehtuuriosasto Suunnittele kalustus niin, että se sopii kaikille myös liikuntaesteisille. Terassialueen sisäänkäynnin tulee olla vähintään 90 cm leveä niin, että pyörätuolilla pääsee esteettömästi sisään terassille. Huolehdi, että ainakin osa kalusteista sopii korkeutensa ja syvyytensä puolesta myös pyörätuolin käyttäjälle.

8 Aukioloajat Voit sijoittaa kalusteita eli pöytiä, tuoleja, päivänvarjoja ja muita sopimuksessa mainittuja varusteita ja rakennelmia ulos ravintolasi tai kahvilasi aukioloaikana. Ravintoloiden ja kahviloiden terasseilla voidaan käyttää äänenvahvistimia ja äänentoistolaitteita klo välisenä aikana. Ympäristönsuojelusta on haettava lupa ja tehtävä ilmoitus melusta jos musiikkia esitetään klo 22:n jälkeen. Aikarajoitusta määrittelevät lisäksi kiinteistöjen omat järjestyssäännöt Tuolit, pöydät ja päivänvarjot Valitse rakennettuun ympäristöön ja ulkotilaan sopivia kevyitä, mutta kestäviä ja turvallisia penkki-pöytäyhdistelmiä. Niin sanottuja halpoja muovikalusteita ei sallita. Huomioithan, että valkoinen väri erottuu häiritsevästi kaupunkikuvassa ja häikäisee auringossa, eikä sitä tule käyttää katualueella. Huomioi kalustuksessa myös heikkonäköiset ja huonosti liikkuvat. Värityksen kontrastit esimerkiksi vaaleanharmaa pöytä ja tumma tuoli parantavat kalusteiden havaittavuutta näkövammaisille. Liikuntaesteiselle sopivassa kalusteessa pöydänjalkojen tulee olla vähintään 80 cm päässä toisistaan tai pöytälevyn työnnyttävä esiin vähintään 60 cm päädystä. Pöytien korkeuden tulee olla cm. Osassa tuoleista tulisi olla käsinojat ja tuolin istuimen pitäisi olla cm korkuinen, jotta pyörätuolinkäyttäjällä olisi mahdollisuus siirtyä siihen. Kuva: Helsingin kaupunki HKR Arkkitehtuuriosasto Aukioloajan ulkopuolella päivänvarjot tulee sulkea ja kaikki kalusteet joko viedä pois tai pinota niin, ettei niitä voi käyttää. Käytä terassin kattamiseen päivänvarjoja tai markiiseja. Päivänvarjojen ja markiisien tulee olla hillittyjä ja yksivärisiä, ja ne saa varustaa ravintolan nimellä tai logolla. Varjot ja markiisit, joissa on mainoksia tai tuotemerkkejä tulee hyväksyttää erikseen julkisivutoimikunnassa.

9 Terassin rajaaminen Terassin rajaaminen tulee toteuttaa vähäeleisesti kukka-astioin tai kevein köysirajauksin. Kukkalaatikoiden, ruukkujen ja vastaavien elementtien tulee olla siirrettäviä ja sävyltään tummia. Kukkalaatikoiden ohjeellinen maksimileveys on 40 cm ja -pituus 100 cm. Kaiteiden ja kukkalaatikoiden tai muiden rajaavien elementtien minimikorkeus on 60 cm ja maksimikorkeus 90 cm. Pleksilasi- tai lasikaiteita ei sallita, eikä kaiteeseen saa ripustaa suojakankaita tai banderolleja. Vyöhykkeellä 2 voi hakea poikkeuslupaa terassin rajaamisessa käytettäviin rakenteisiin Mainokset Alueelle ei saa pystyttää mainostelineitä ja -kylttejä yms., joissa mainostetaan tuotemerkkejä tai tuotteiden valmistajia. Terassialueella sallitaan ruokalista, hinnasto ja aukioloaikatiedot joko ilmoitustelineessä tai esimerkiksi kaiteeseen kiinnitettynä. Ilmoitustelineiden tulee olla sopimuksessa määritellyn terassialueen sisäpuolella. Mainostaminen kaiteeseen kiinnitetyillä banderolleilla on kielletty. Kuitenkin tilapäinen, enintään viikon kestävä ravintolan toimintaan liittyvä mainonta sallitaan (esim. ruoka- ja juomalistaan liittyvät tarjoukset ja ohjelmatarjonta.) 2.6. Valaistus Terassin valaistuksessa tulee ottaa huomioon ympäristön muu valaistus. Häikäiseviä liikennettä häiritseviä valoja ei saa käyttää. Kynttilöitä tai muuta avotulta on lupa käyttää vain, jos ne on suojattu ja sijoitettu niin, etteivät ne aiheuta palovaaraa Lämmitinlaitteet ja huovat Käytä ekologisista syistä viileinä aikoina terassilla lämmittelyyn mieluiten villahuopia lämmitinlaitteiden sijaan. Sähkölämmittimiä voit käyttää, mutta avojohtoja ei sallita terassilla eikä katualueella. Huomioi myös, että esimerkiksi kaasu- öljylamput eivät saa olla liian lähellä palovaarallisia materiaaleja ja niiden käyttö tulee mainita terassihakemuksessa. Kaupungingeodeetti pyytää asiasta tarvittaessa lausuntoa pelastusviranomaiselta Järjestys, ylläpito ja puhtaus Terassilla syntyvät jätevedet on kerättävä umpinaiseen säiliöön tai johdettava jätevesiviemäriin. Niitä ei saa päästää eikä tyhjätä maastoon tai hulevesiverkostoon. Ympäristöterveydenhuolto yhdessä ympäristönsuojelun kanssa valvoo, että vaadittavat hygienia- ja jätehuoltoratkaisut yms. toteutetaan määräysten mukaisesti eikä ympäristölle aiheudu haju- tai meluhaittaa. Pidä huoli siitä, että terassialue on siivottu. Tämä koskee myös muualta kuin omasta kahvilastasi tai ravintolastasi peräisin olevia jätteitä. Kaikkien kalusteiden tulee olla ehjiä, puhtaita ja hyvin hoidettuja. Niin isot kuin pienet roska-astiat on syytä varustaa kansilla, jotta pöydille jätetyt roskat eivät siirry tuulen mukana kaduille. Mikäli tupakointi terassilla on sallittu, on tupakan tumpeille varattava asianmukainen keräysastia

10 Tarjoilupiste Tarjoilupiste saattaa olla tarpeen suurilla terasseilla tai, jos terassin ja liiketilan välissä on katu tai jalankulkualue. Jos haluat terassillesi erillisen tarjoilupisteen, mainitse asiasta hakemuslomakkeessa ja esitä se piirustuksissa. Tarjoilupisteen tulee olla henkilökunnan valvonnassa ja myynnin on tapahduttava tarjoilualueen sisäpuolelle. Pienen, 60x180 cm kokoisen, tarjoilupisteen saa sijoittaa terassille ilman toimenpidelupaa. Jos tarjoilupisteestä on myyntiä, tulee sen palvella myös pyörätuolinkäyttäjiä. Pyörätuolinkäyttäjää varten sopiva tarjoilutason korkeus on cm. Kuva: Helsingin kaupunki HKR Arkkitehtuuriosasto Haju ja melu Terassin toiminnasta ei saa aiheutua ympäristölle melu- tai hajuhaittaa. Ravintoloiden ja kahviloiden terasseilla voidaan käyttää äänenvahvistimia ja äänentoistolaitteita klo välisenä aikana. Mikäli äänenvahvistimia ja äänentoistolaitteita halutaan käyttää sallitun ajan ulkopuolella, tulee Ympäristönsuojeluun tehdä meluilmoitus. Lisätietoja kaupungin ympäristönsuojelumääräyksistä:

11 Asiakaspaikkamäärät terassilla Terassin kokoon ja asiakaspaikkamäärät määrittävät katutilan koko, anniskelulupa sekä wc-tilojen määrä. Eri viranomaiset tekevät päätöksen sallitusta asiakaspaikkamäärästä näiden kolmen seikan perusteella Katutilan koko Terassin ympärille tulee jäädä jalankulkuun vapaata aluetta vähintään 150 cm ja terassialue voi olla enintään puolet käytettävissä olevasta jalankulkualueesta. Nyrkkisääntönä on, että neliömetri terassialaa vastaa yhtä asiakaspaikkaa Anniskelualue Ravintolallesi mahdollisesti myönnetty anniskelulupa ei automaattisesti ulotu terassialueelle. Anniskelualuetta voidaan muuttaa luvanhaltijan ilmoituksen perusteella. Anniskelualueen muuttaminen edellyttää kuitenkin lupaviranomaisen luvan, jos muutos on anniskelun kannalta merkittävä. Ilmoitus anniskelualueen muutoksesta tulee tehdä kolme viikkoa ennen käyttöönottoa. Anniskelualueen muutosta koskevat ilmoitukset tehdään Ilmoitus/hakemus anniskelualueen muuttamisesta -lomakkeella. Anniskeluluvan myöntää hakemuksesta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Anniskelulupaa ei myönnetä terassisopimukseen merkittyä kokoa suuremmalle terassille/asiakaspaikkamäärälle. Lisätietoja: Wc-tilat Huolehdi, että wc-tiloja on riittävästi suhteessa asiakaspaikkoihin. Suositus wc-tilojen määrästä mietitään aina tapauskohtaisesti, sillä esimerkiksi anniskelulupa lisää wc-tilojen tarvetta. Ympäristöterveydenhuolto ohjeistaa wc-tilojen mitoituksessa, virastoon kannattaa olla yhteydessä jo terassin suunnitteluvaiheessa. Merkitse hakemukseen wc-tilojen lukumäärä Valvonta Säilytä terassiasi koskevat sopimusasiakirjat liiketilassa terassin valvontaa varten. Kiinnitä liiketilasi ikkunaan rakennusvalvonnasta saamasi lupatunnus terassivalvontaa varten. Asiakirjoista tulee ilmetä terassin laajuus, asiakaspaikkamäärä, aukioloaika, mahdollinen anniskelulupa ym. tarpeelliset seikat. Rakennusvalvonta valvoo sopimusehtojen noudattamista. Lisäksi ulkoalueiden yleistä järjestystä ja turvallisuutta valvoo poliisi ja ravintolatoimintaa aluehallintovirasto sekä sosiaali- ja terveysalan lupavalvontavirasto (Valvira) ja ympäristöterveydenhuolto.

12 12 3. Yhteystiedot Kiinteistö- ja paikkatietopalvelut Kirkkokatu Seinäjoki ( saakka Nurmontie 7, Nurmo) Jorma Ala-Hiiro Taru-Maaria Herttua-Suokko Kiinteistöteknikko Kaupungingeodeetti p p jorma.ala-hiiro@seinajoki.fi taru-maaria.herttua-suokko@seinajoki.fi Rakennusvalvonta Seinäjoen toimipiste Kirkkokatu Seinäjoki rakennusvalvonta@seinajoki.fi Kaupunkiympäristön toimiala Kirkkokatu Seinäjoki p (vaihde) tekniikkakeskus@seinajoki.fi Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto Seinäjoen toimipiste Piia Luhtasaari Ravitie 8 B Terveystarkastaja Seinäjoki p terveystarkastajat@seinajoki.fi piia.luhtasaari@seinajoki.fi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Wolffintie 35, PL 200, Vaasa p (vaihde) kirjaamo.lansi@avi.fi Ympäristönsuojelu Keskuskatu 32 I Hanna Latva-Kiskola Seinäjoki Ympäristötarkastaja ymparisto@seinajoki.fi p hanna.latva-kiskola@seinajoki.fi

TERASSIOHJEET HELSINGISSÄ

TERASSIOHJEET HELSINGISSÄ YTLK 4.6.2013/LIITE2 TERASSIOHJEET HELSINGISSÄ Ulkotarjoiluun käytettävien katuterassien ohjeistus 1.1.2014 alkaen Hyväksytty "[Ytlk pvm+ ]" Rakennusvirasto PL 1500 (Kasarmikatu 21) 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Lisätiedot

OHJE ULKOTARJOILUALUEISTA ( Vahvistettu ympäristölautakunnassa 21.02.2008 )

OHJE ULKOTARJOILUALUEISTA ( Vahvistettu ympäristölautakunnassa 21.02.2008 ) 5.2.2008 / mk 11.08.2008 / jv OHJE ULKOTARJOILUALUEISTA ( Vahvistettu ympäristölautakunnassa 21.02.2008 ) Frenckellin aukion terassi Tampere YLEISTÄ Tämä ohje koskee sekä torilla tapahtuvaa myyntiä että

Lisätiedot

TERASSIOHJEET HELSINGISSÄ

TERASSIOHJEET HELSINGISSÄ TERASSIOHJEET HELSINGISSÄ Ulkotarjoiluun käytettävien katuterassien ohjeistus 112014 alkaen Hyväksytty YTLK 462013 254 Päivitetty 1932014 2/14 SISÄLTÖ TERVETULOA HYÖDYNTÄMÄÄN KAUPUNKITILOJA ULKOTARJOILUUN

Lisätiedot

ULKOTARJOILUALUEET ELI TERASSIT

ULKOTARJOILUALUEET ELI TERASSIT ULKOTARJOILUALUEET ELI TERASSIT OHJE Tämä ohje koskee ravintoloiden ja kahviloiden yhteyteen sijoitettavia ulkotarjoilualueita eli terasseja ja määrittelee milloin niille on haettava lupa rakennusvalvonnasta.

Lisätiedot

Sopimus oikeudesta käyttää yleistä aluetta parklet-alueena

Sopimus oikeudesta käyttää yleistä aluetta parklet-alueena SOPIMUS 1 / 5 Sopimus oikeudesta käyttää yleistä aluetta parklet-alueena 1. Osapuolet Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimialan alueidenkäyttötiimi Parklet-käyttöoikeudensaaja (Parklet-käyttöoikeudensaaja

Lisätiedot

Parklet-ohje

Parklet-ohje Parklet-ohje 2018 2021 Sisällys 1 Perustiedot... 3 2 Ruudun sijainnissa huomioitavaa... 3 3 Parklet-ruudun toteutus... 4 3.1 Liikenneturvallisuus... 5 4 Toiminnassa huomioitavaa... 5 4.1 Parklet-ruudun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (6) Yleisten töiden lautakunta Po/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (6) Yleisten töiden lautakunta Po/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2013 1 (6) 254 Yleisten alueiden luovuttaminen terassitoimintaan vuosina 2014-2021 HEL 2012-009813 T 10 01 01 04 Päätös päätti, että terassialueiden määräaikaisessa luovuttamisessa

Lisätiedot

SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE

SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE ( Rovaniemen kaupunki/ Suomen Ilmakuva Oy) SIJOITTAMISSOPIMUS Rovaniemen kaupungin

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2014 1 (6) 83 Yleisen alueen luovuttaminen ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja lasitettuja katuterasseja varten ajalla 1.3.2014 31.12.2023 HEL 2014-001883 T 10 01 01

Lisätiedot

Sopimus 1(6) Helsingin kaupunki, rakennusviraston alueidenkäyttötoimisto

Sopimus 1(6) Helsingin kaupunki, rakennusviraston alueidenkäyttötoimisto Sopimus 1(6) Sopimus oikeudesta käyttää yleistä aluetta parklet-alueena 1. Osapuolet 2. Määritelmät 3. Sopimuksen tarkoitus 4. Sopimuksen syntyminen Helsingin kaupunki, rakennusviraston alueidenkäyttötoimisto

Lisätiedot

ILOKIVEN ANNISKELUALUETTA ON PIENENNETTÄVÄ

ILOKIVEN ANNISKELUALUETTA ON PIENENNETTÄVÄ Aarne Töllisen edustajistoaloite 20.2.2010 ILOKIVEN ANNISKELUALUETTA ON PIENENNETTÄVÄ Ylioppilaskunnan vapaa-aikatalo Ilokivi on perinteikäs ja suosittu tila opiskelijatapahtumien järjestämisessä. Ilokiven

Lisätiedot

HALLITUSKADUN TERASSIEN RAKENTEET JA KALUSTEET suunnitteluohje

HALLITUSKADUN TERASSIEN RAKENTEET JA KALUSTEET suunnitteluohje HALLITUSKADUN TERASSIEN RAKENTEET JA KALUSTEET suunnitteluohje SITO OY Kuvat: Sito Oy Mikkelin kaupunki 08.12.2009 Tekninen toimi / Kaupunkisuunnittelu täydennetty 12.04.2010 Kaupunkiympäristö Terassilla

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuuden ympäristöasiat Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuudesta mahdollisesti vaadittavia ilmoituksia ja lupia Meluilmoitus Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Jätehuoltosuunnitelma Jätelaki 646/2011

Lisätiedot

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi Järvenpää-talo Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen www.laurea.fi Opasteet ja Ulkotilat Ulkotilat Esteetön sisäänkäynti Pysäköinti sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä 2 LI-paikkaa

Lisätiedot

Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot

Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot Lomake 1 Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot Luvanhaltija Ravintola Luvanhaltijan yhteyshenkilö lupa-asioissa ja hänen yhteystietonsa Anniskelulupa A B C Lupanumero Päivämäärä Voimassaoloaika

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (5) LIIKUNTAVIRASTO. Liikuntajohtaja (.2015) Helsingin kaupungin liikuntavirasto

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (5) LIIKUNTAVIRASTO. Liikuntajohtaja (.2015) Helsingin kaupungin liikuntavirasto HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (5) VUOKRASOPIMUS TMI MERCARTON KANSSA LAUTTASAAREN UIMARANNAN KIOSKI- JA VARASTOTILOISTA Sopimuksen numero Kaupungin päätös HEL 2015-000717 Liikuntajohtaja (.2015) Vuokra-alueen

Lisätiedot

Katu- ja yleisten alueiden käyttö Hämeenlinnassa infotilaisuus

Katu- ja yleisten alueiden käyttö Hämeenlinnassa infotilaisuus Katu- ja yleisten alueiden käyttö Hämeenlinnassa infotilaisuus 27.3.2015 klo 9 15.30 Wetterin auditorio 1 Miia Metsäalho 26.3.2015 LUPA-ASIAT LUPATYYPIT SIJOITTAMISSOPIMUS KATULUPA TAPAHTUMALUPA 3 Sijoittaminen

Lisätiedot

KOHTEEN NIMI ADOPTOINTISOPIMUS

KOHTEEN NIMI ADOPTOINTISOPIMUS Tampereen museot, Pirkanmaan maakuntamuseo Adoptoi monumentti toiminta SOPIMUSPOHJA 19.12.2013 / mh 1. Sopimuksen tarkoitus Tällä sopimuksella sovitaan ehdoista ja yksityiskohdista, joiden mukaisesti sopimuksessa

Lisätiedot

VUOKRAT & SÄÄNNÖT TORI/ MUSIIKKI- JA KULTTUURINÄYTTÄMÖ

VUOKRAT & SÄÄNNÖT TORI/ MUSIIKKI- JA KULTTUURINÄYTTÄMÖ VUOKRAT & SÄÄNNÖT TORI/ MUSIIKKI- JA KULTTUURINÄYTTÄMÖ Kunnahallituksen vahvistama 19.06.2017 204 Torimyyntipaikkojen/esiintymislavan vuokrahinnasto Torimyynti ja muut tapahtumat Hinta sis. alv. Vuokra,

Lisätiedot

Sähköisen luvan hakeminen Lahden asiointipalvelusta

Sähköisen luvan hakeminen Lahden asiointipalvelusta Sähköisen luvan hakeminen Lahden asiointipalvelusta Yleisen alueen tilapäinen käyttölupa 1. Ohjeen tarkoitus Tämä ohje toimii yleisohjeena alueen tilapäisen luvan hakemista varten. Yleisiä alueita, kuten

Lisätiedot

MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE. - Turun kaupungin yleinen ohjeistus

MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE. - Turun kaupungin yleinen ohjeistus MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE - Turun kaupungin yleinen ohjeistus KIINTEISTÖLIIKELAITOS Puutarhakatu 1 Puh. (02) 330 000 Postiosoite www.turku.fi Puolalankatu 5 (asiakaspalvelu)

Lisätiedot

YLEISET KOKOUKSET. - Kokoontumislaki

YLEISET KOKOUKSET. - Kokoontumislaki YLEISÖTILAISUUDET JA YLEISET KOKOUKSET - Kokoontumislaki KOKOONTUMISLAKI Lain tarkoituksena perustuslaissa säädetyn kokoontumisvapauden turvaaminen Lakia sovelletaan sekä yleisötilaisuuksiin että yleisiin

Lisätiedot

SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Rakentamistapaohjeet (4. alue) PAIMION KAUPUNKI TEKNINEN JA YMPÄRISTÖPALVELUT 2 1. YLEISTÄ - Rakennuttajia kehotetaan ottamaan yhteyttä rakennusvalvontaan jo tontin

Lisätiedot

OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat

OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat Kouvolan kaupunki Tekniikka- ja ympäristöpalvelut 2018 Mainospaikat 1 OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat Johdanto Nämä ohjeet ja periaatteet

Lisätiedot

MAINOSLAITTEIDEN LUVANVARAISUUDESTA

MAINOSLAITTEIDEN LUVANVARAISUUDESTA MAINOSLAITTEIDEN LUVANVARAISUUDESTA Marjatta Uusitalo Kaupunkikuva-arkkitehti Kaupunkitilayksikön päällikkö Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto Korjaushankkeet-seminaari 12.11.2013 Mainoslaitteita,

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Leikkimökki, kasvihuone tai grillikatos sekä isommat toimenpiteet 50 euroa

Leikkimökki, kasvihuone tai grillikatos sekä isommat toimenpiteet 50 euroa Rakentamisesta Herttoniemen siirtolapuutarhassa 2019 Yhdistyksen suostumuksen hakeminen Herttoniemen siirtolapuutarhaa koskevat rakentamisen määräykset ja ohjeet tulevat Helsingin kaupungilta. Mökkiläisen

Lisätiedot

PROMOOTIOT JA TAPAHTUMAT WILLASSA OHJEET PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE

PROMOOTIOT JA TAPAHTUMAT WILLASSA OHJEET PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE PROMOOTIOT JA TAPAHTUMAT WILLASSA OHJEET PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE KAUPPAKESKUS WILLA Sijaitsee Hyvinkäällä. Pinta-alaltaan Suomen 10. suurin kauppakeskus Näyttävät digitaaliset ratkaisut kasvavassa Hyvinkään

Lisätiedot

Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet

Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet Hanna-Leena Rissanen Rakennusvalvonta PIENTALOT 2 Rakennukseen johtava kulkuväylä Ei koske omakotitaloa, paritaloa eikä kaupunkipientaloa, jos esteettömän

Lisätiedot

HKR penkit, teräsjalka D 1

HKR penkit, teräsjalka D 1 HKR penkit, teräsjalka D 1 1850 mm 470 mm 210 mm 800 mm Penkkejä käytetään pääasiassa Helsingin katualueilla. Penkki on esteetön. Malli on HKR:n oma. Istuin: tiheäsyinen mänty tai tammi Jalka: Pintakäsittely

Lisätiedot

OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat

OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat 1 Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Liikennesuunnitteluosasto 25.8.2016 OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat Johdanto Rakennusvalvontaviraston

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Terassimanuaali. Ohjeistus terassien suunnitteluun ja lupien hakuprosessiin

Terassimanuaali. Ohjeistus terassien suunnitteluun ja lupien hakuprosessiin Terassimanuaali Ohjeistus terassien suunnitteluun ja lupien hakuprosessiin Jalkakäytävän ravintola- ja kahvilaterassit edistävät katutilassa viihtymistä ja tuovat yrittäjälle edullisesti lisätilaa. Terasseilla

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN TILAPÄISET MAANKÄYTTÖLUVAT. viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen

VIHERALUEIDEN TILAPÄISET MAANKÄYTTÖLUVAT. viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen VIHERALUEIDEN TILAPÄISET MAANKÄYTTÖLUVAT viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen Puistoalueet ovat yleisiä alueita, ne on tarkoitettu oleskeluun, leikkiin, liikuntaan ja lähiluonnon tarkkailuun Vantaan

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

III LPA. jk-6. py-5 4800 +102.8 III III III. 35 dba III. jk-6 III III III III

III LPA. jk-6. py-5 4800 +102.8 III III III. 35 dba III. jk-6 III III III III 0 0 V V V V V V V V V V V V 9 kt kt 9 0 9 0 00 0 0 0 0 0 0 lt V 00 +0. dba jk- jk- py- 900 00 9900 00 LPA ASEMAKAAVAMERKNNÄT JA -MÄÄRÄYKSET LPA 00000 Autopaikkojen korttelialue. 00000 m kaava-alueen rajan

Lisätiedot

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ).

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ). ESPOO / ÅMINNE KORTTELISUUNNITELMA JA RAKENNUSTAPAOHJEET Korttelit 45085, 45087, 45088 ja 45089 Yleistä Korttelisuunnitelma käsittää rakentamistapaohjeet ja korttelisuunnitelmakartan. Korttelisuunnitelmalla

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI LAITURINPITO- 1 (5) Osastopäällikkö ,.. Helsingin kaupungin liikuntavirasto. Kiinteistö Oy Merenkulkijankuja 5

HELSINGIN KAUPUNKI LAITURINPITO- 1 (5) Osastopäällikkö ,.. Helsingin kaupungin liikuntavirasto. Kiinteistö Oy Merenkulkijankuja 5 HELSINGIN KAUPUNKI LAITURINPITO- 1 (5) LAITURINPITO-OIKEUS VUOSAAREN VENESATAMAN VESIALUEELLA Sopimuksen numero Kaupungin päätös HEL 2016-006935 Osastopäällikkö...2.2017,.. Sopimuskohteen käyttötarkoitus

Lisätiedot

HKR penkit, teräsjalka D 1

HKR penkit, teräsjalka D 1 HKR penkit, teräsjalka D 1 1780 mm 665 mm 800 mm 430 mm Penkkiä käytetään pääasiassa Helsingin katualueilla. Penkki tullaan kehittämään esteettömiksi. Mallit ovat HKR:n omat. Piirustusnumerot: puuosat:

Lisätiedot

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat Alkoholilaki-info 13.2.2018 www.avi.fi oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat 1 Anniskeluluvan hakeminen 1.3.2018 Lupahakemusten yleinen sisältö: o Lupahakemukset ja ilmoitukset tulee tehdä

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Tienvarsimainonta ja lupamenettely. Antti Pirttijoki Pirkanmaan ELY-keskus 6.3.2012

Tienvarsimainonta ja lupamenettely. Antti Pirttijoki Pirkanmaan ELY-keskus 6.3.2012 Tienvarsimainonta ja lupamenettely Antti Pirttijoki Pirkanmaan ELY-keskus 6.3.2012 Tienvarsimainonnan lainsäädännöllinen perusta Maantielain 52, tienvarsimainonta ja -ilmoittelu Asemakaava-alueen ulkopuolella

Lisätiedot

Hankehakemuksen käsittely ELYssä

Hankehakemuksen käsittely ELYssä Hankehakemuksen käsittely ELYssä Viisarin hankesuunnittelupäivä Suolahdessa 17.3.2015 Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus YLEISTÄ -selvitetään rakentamisen luvan tarve ja ehdot

Lisätiedot

1(3) A-2482 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET 1 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET 2 ASUINKERROSTALOJEN KORTTELIALUE.

1(3) A-2482 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET 1 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET 2 ASUINKERROSTALOJEN KORTTELIALUE. A-2482 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET 1(3) 1 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET 2 ASUINKERROSTALOJEN KORTTELIALUE. 3 KULTTUURI JA OPETUSTOIMINTAA PALVELEVIEN RAKENNUSTEN KORTTELIALUE, JOLLA YMPÄRISTÖKUVA

Lisätiedot

MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE. Turun kaupungin yleinen ohjeistus

MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE. Turun kaupungin yleinen ohjeistus MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE Turun kaupungin yleinen ohjeistus KIINTEISTÖLIIKELAITOS Puutarhakatu 1 Puh. (02) 330 000 Postiosoite www.turku.fi Puolalankatu 5 (asiakaspalvelu)

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA. Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori

ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA. Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori 28.3.2019 Esteettömyys - tavanomaista suunnittelua - hyvin suunnitellussa ja toteutetussa rakennuksessa kaikki tilat

Lisätiedot

TAPAHTUMAJÄRJESTÄJÄN KÄSIKIRJA

TAPAHTUMAJÄRJESTÄJÄN KÄSIKIRJA TAPAHTUMAJÄRJESTÄJÄN KÄSIKIRJA ONNISTUNEEN TAPAHTUMAN JÄRJESTÄMINEN MISTÄ TILAT TAPAHTUMALLE? LUVAT JA ILMOITUKSET Kuva: Pyry Keto TAPAHTUMAJÄRJESTÄJÄN KÄSIKIRJA TAPAHTUMAJÄRJESTÄJÄN KÄSIKIRJA Tämä ohje

Lisätiedot

HOLLOLA Ote ajantasa-asemakaavasta 1:4000 Pvm Otteen oikeaksi todistaa: Liite 2. Hollolan kunta EV-2 EV-2 EV-3 T-1 T-1 T-1 EV-1 Y-7 EV-1

HOLLOLA Ote ajantasa-asemakaavasta 1:4000 Pvm Otteen oikeaksi todistaa: Liite 2. Hollolan kunta EV-2 EV-2 EV-3 T-1 T-1 T-1 EV-1 Y-7 EV-1 P8 P P85 5 P6 57 56 58 50 57 P8 P 5 5 P P0 56 575 58 P 50 P89 577 P9 579 P9 58 P P95 P6 58 5 56 585 587 589 58 59 P8 59 55 595 P99 55 P0 597 556 P0 599 558 605 P 560 60 P0 56 60 56 566 P05 P 6 568 85 570

Lisätiedot

Tuolit on helppo taittaa sivuun, jos kaikki eivät ole käytössä. Grass istuinsuojakankailla saa lisämukavuutta ja suojaa tuoleille

Tuolit on helppo taittaa sivuun, jos kaikki eivät ole käytössä. Grass istuinsuojakankailla saa lisämukavuutta ja suojaa tuoleille Saunatuolien mitoitus, rakenne, materiaalit ja istumismukavuus on suunniteltu saunakäyttöön. Ne ovat myös ajattoman tyylikkäitä. Niitä voi helposti sijoitella eri järjestykseen saunassa tilanteen mukaan.

Lisätiedot

Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa

Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 887/10.03.00.03/2016 77 Päätös oikaisuvaatimuksesta koskien veneiden talvisäilytyskentän määräaikaista lupaa Rakennustarkastaja Petri Ojanen 9.11.2016: Raision

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY

ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY Kentän nimi: Selvityksen tekijät ja pvm: Tämän tarkistuslistan tavoitteena on helpottaa golfkenttien kenttätoimikuntien ja vastaavien työtä,

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 Kunta: Varkaus Päivämäärä: 13.12.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kiinteistöjohtaja

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kiinteistöjohtaja Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Puitepäätös - maanomistajan luvat anniskelu-ulkoilmaravintoloille 1.7.2018 alkaen TRE:4362/10.00.04/2018 Lisätietoja päätöksestä Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm,

Lisätiedot

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Ulkoasu selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen korttelialue, jolle saa sijoittaa liike- ja toimistotiloja enintään 10 prosenttia kerrosalasta. Asuin-, liike- hotelli- ja toimistorakennusten

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen poliisilaitos Ajankohtaista yleisötilaisuusasioista. Apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen

Kaakkois-Suomen poliisilaitos Ajankohtaista yleisötilaisuusasioista. Apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen Kaakkois-Suomen poliisilaitos Ajankohtaista yleisötilaisuusasioista Apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen 1 Kokoontumislaki Määritelmät Yleinen kokous / Yleisötilaisuus KokL 2 Yleisötilaisuus / Yksityistilaisuus

Lisätiedot

Yleisötilaisuudet ja pyrotekniikka

Yleisötilaisuudet ja pyrotekniikka Yleisötilaisuudet ja pyrotekniikka Anu Puttonen vs. tarkastusinsinööri 1 Valvontavastuut Pelastuslaitos Poliisi Tukes Raja Luokan 2 ja 3 ilotulitteet (kuluttajailotulitteet) Yksityishenkilön järjestämä

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Porvoon kaupungin Kuntatekniikka, myöhemmin kuntatekniikka. Kioskiyrittäjän yksilöintitiedot perustiedot-sivulla, myöhemmin yrittäjä

Porvoon kaupungin Kuntatekniikka, myöhemmin kuntatekniikka. Kioskiyrittäjän yksilöintitiedot perustiedot-sivulla, myöhemmin yrittäjä Maankäyttösopimus 1 (5) Sopimus oikeudesta käyttää yleistä aluetta liikkuvaan kioskitoimintaan 1 Osapuolet Porvoon kaupungin Kuntatekniikka, myöhemmin kuntatekniikka Kioskiyrittäjän yksilöintitiedot perustiedot-sivulla,

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Mittakaava: 1: m. Laukaan kunta

Mittakaava: 1: m. Laukaan kunta Laukaan kunta Mittakaava: 1:2000 50 m Kataanmäen asemakaavamääräykset: Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. 1.021 Asuinpientalojen korttelialue. Rakennussuunnittelussa on otettava

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelman voi laatia myös muutoin kuin tälle lomakkeelle. Tätä omavalvontasuunnitelmalomaketta päivitetään myöhemmin keväällä 2018.

Omavalvontasuunnitelman voi laatia myös muutoin kuin tälle lomakkeelle. Tätä omavalvontasuunnitelmalomaketta päivitetään myöhemmin keväällä 2018. ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämä omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa tai hyväksyminen on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan

Lisätiedot

DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET

DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET Yliopistonranta 5, 65200 Vaasa 1. Tiloja voi vuokrata ainoastaan luonnollinen henkilö (vuokralainen), joka tekee VYY Holding Oy:n (VYH)

Lisätiedot

Elintarvike-, terveydensuojelu-, kuluttajaturvallisuusja tupakkalaki Miten nämä on huomioitava tapahtumien järjestämisessä?

Elintarvike-, terveydensuojelu-, kuluttajaturvallisuusja tupakkalaki Miten nämä on huomioitava tapahtumien järjestämisessä? TURVALLINEN YLEISÖTAPAHTUMA KALAJOELLA Elintarvike-, terveydensuojelu-, kuluttajaturvallisuusja tupakkalaki Miten nämä on huomioitava tapahtumien järjestämisessä? 29.4.2015. Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuolto

Lisätiedot

SOPIMUS RAKENNUKSEN NIMI LUOVUTTAMISESTA ADOPTOITAVAKSI

SOPIMUS RAKENNUKSEN NIMI LUOVUTTAMISESTA ADOPTOITAVAKSI Tampereen museot, Pirkanmaan maakuntamuseo Adoptoi monumentti toiminta 12.11.2015 / MH SOPIMUS RAKENNUKSEN NIMI LUOVUTTAMISESTA ADOPTOITAVAKSI 1. Sopimuksen tarkoitus ja osapuolien vastuut Tällä sopimuksella

Lisätiedot

Sijoituslupa. Katutyöt- koulutus vastaava katumestari Jukka Piispanen

Sijoituslupa. Katutyöt- koulutus vastaava katumestari Jukka Piispanen Sijoituslupa Katutyöt- koulutus 11.3.2019 vastaava katumestari Jukka Piispanen Esityksen sisällys Rakenteet, jotka vaativat sijoitusluvan Milloin tarvitaan sijoitusluvan lisäksi toimenpidelupa tai rakennuslupa?

Lisätiedot

RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO

RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO SUUNNITTELUPERIAATTEET Kauppatorin liikenteellinen ratkaisu perustuu valitun verkkovaihtoehtoon 2, Alueen kokonaisuudessa hahmottuu kolme osa-aluetta: asema-aukio,

Lisätiedot

PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET RUSKO PÄÄLLISTÖNMÄEN ASEMAKAAVA, RAKENTAMIS- TAPAOHJEET 26.01.2010 Korttelit 500-542. PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET RUSKON KUNTA 1(11) Rusko Päällistönmäki RAKENTAMISTAPAOHJEET 26.01.2010 1. Yleistä

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi. Kuva muistokivestä ja sijaintikartta:

Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi. Kuva muistokivestä ja sijaintikartta: Rakennuslautakunta 38 01.08.2018 Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi 263/12.04.00/2018, 49/10.03.00.08/2017 Rakennuslautakunta 01.08.2018 38 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Lisätiedot

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto 82139565 NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO Johdanto Nurmijärven Viirinlaaksossa on tarkoitus maankäytön kehittymisen myötä putkittaa nykyinen oja taajama-alueen läpi.

Lisätiedot

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN ntie Kettuvaa Tiluskaari Pihaportintie Lypsytarha Lohkotie Palstatie Ahorannantie Aholaidantie Pikkutilantie Saviahonkatu Peltotilkuntie AKR AKR W 7 8 9 0 as s as as as as as as as as e=0. e=0. TONTTIJAKOLASKELMA

Lisätiedot

Terassi- ja ravintolamelu

Terassi- ja ravintolamelu Terassi- ja ravintolamelu Mikkeli Forum XXI 24.9.2015 Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Terassi- ja ravintolamelu, mitä se on? Meluhaitta sisältää musiikkimelua, puhetta,

Lisätiedot

Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75

Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75 Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75 VENEPAIKKOJEN VUOKRAUSSÄÄNNÖT, PIENVENESATAMASÄÄNNÖT JA KARTAT Muutettu 19.10.2005 75 Hyväksytty liikuntalautakunnassa 17.11.2004 66 KIRKKONUMMEN KUNNAN

Lisätiedot

MIKKELIN HALLITUSTORIN RAKENTEET JA KALUSTEET suunnitteluohje MIKKELIN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMI / KAUPUNKISUUNNITTELU 21.3.2012

MIKKELIN HALLITUSTORIN RAKENTEET JA KALUSTEET suunnitteluohje MIKKELIN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMI / KAUPUNKISUUNNITTELU 21.3.2012 MIKKELIN HALLITUSTORIN RAKENTEET JA KALUSTEET suunnitteluohje 21.3.2012 Yleisohjeet Tori on osa valtakunnallisesti arvokasta Mikkelin Hallitustorin kulttuuriympäristöä. Kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2014 1 (5) 8 Alueiden vuokraaminen eduskunnalle HEL 2014-006785 T 10 01 01 02 Kiinteistökartta 63/673 496, Arkadiankatu, Eduskuntakatu, Pohjoinen Rautatiekatu ja Pikkuparlamentin

Lisätiedot

RAKENNUSLUPIEN HAKEMINEN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

RAKENNUSLUPIEN HAKEMINEN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET RAKENNUSLUPIEN HAKEMINEN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET 1. Rakennusluvan hakeminen 2. Toimenpiteet, jotka eivät vaadi rakennuslupaa 3. Muita usein kysyttyjä kysymyksiä 1. Rakennusluvan hakeminen Mikä on lupahakemuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (6) 162 Terassien aukioloajat Helsingissä HEL 2017-012563 T 00 00 02 Päätös merkitsi tiedoksi liitteenä 1 olevan terassien aukioloaikojen laajentamismahdollisuuksia

Lisätiedot

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämä omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa tai hyväksyminen on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan

Lisätiedot

Istuimet (D) Helsingin kaupunkitilaohje. Kuvat. Teräsjalka (D1)

Istuimet (D) Helsingin kaupunkitilaohje. Kuvat. Teräsjalka (D1) Helsingin kaupunkitilaohje Istuimet (D) http://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/istuimet-d/ Kuvat Teräsjalka (D1) Penkkejä käytetään pääasiassa Helsingin katualueilla. Penkki on esteetön. Malli on HKR:n

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Esteettömyys ja hissiseminaari. Kotka 27.10.2015. Hankepäällikkö Tapio Kallioinen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus

Esteettömyys ja hissiseminaari. Kotka 27.10.2015. Hankepäällikkö Tapio Kallioinen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Esteettömyys ja hissiseminaari Kotka 27.10.2015 Hankepäällikkö Tapio Kallioinen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus johtaja Jarmo Lindén, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus 19.11.2009 HISSI ESTEETÖN

Lisätiedot

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015.

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. Yleistä asemakaavasta ja rakennustapaohjeista Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan

Lisätiedot

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen MÄÄRITELMÄ Työn ja toiminnan luonne huomioon ottaen, on riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työtilasta,

Lisätiedot

TURVALLINEN YMPÄRISTÖ

TURVALLINEN YMPÄRISTÖ TURVALLINEN YMPÄRISTÖ Turvallinen Lappeenranta Lappeenrannan strategian tavoite v. 2028 VIIHTYISÄ JA TURVALLINEN YMPÄRISTÖ Sujuva arki ja turvallinen kasvuympäristö, jossa on varaa valita mieleisiä harrastuksia

Lisätiedot

TÄRKEITÄ OHJEITA TAPAHTUMAN JA PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE KAUPPAKESKUS SKANSSISSA

TÄRKEITÄ OHJEITA TAPAHTUMAN JA PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE KAUPPAKESKUS SKANSSISSA TÄRKEITÄ OHJEITA TAPAHTUMAN JA PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE KAUPPAKESKUS SKANSSISSA Lue tämä dokumentti tarkasti ja välitä se Skanssiin paikalle tuleville promootiohenkilöille. Ohjeista heitä ottamaan dokumentti

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Mitä ja miksi? Esteettömyys on hyviä perusratkaisuja, jotka palvelevat mahdollisimman

Lisätiedot

LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU - TAI YLEISELLÄ ALUEELLA KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT. Sadevesiviemäri

LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU - TAI YLEISELLÄ ALUEELLA KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT. Sadevesiviemäri LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU TAI YLEISELLÄ ALUEELLA Luvan hakija Nimi ja osoite Luvan hakijan vastuuhenkilö KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT Puhelin Vastuuhenkilön sähköpostiosoite Kohteen tiedot Työkohteen

Lisätiedot

JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE

JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE RAKENTAMISTAPAOHJE JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE KORTTELIT 307-310 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI / SUUNNITTELUTOIMISTO 9.6.2014 Ilmari Mattila RAKENTAMISTAPAOHJE HARJMÖKKIALUE KORTTELIT 307-310 Sijaintikartta LUONNONLÄHEISTÄ

Lisätiedot

URHEILUSEUROJEN MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN PÄÄVÄYLIEN VARSILLE

URHEILUSEUROJEN MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN PÄÄVÄYLIEN VARSILLE URHEILUSEUROJEN MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN PÄÄVÄYLIEN VARSILLE 9.6.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. Urheiluseurojen mainoslaitteiden sijoittamista pääväylien varsille selvittävän työryhmän toimeksianto 2.

Lisätiedot

Yleistä luvan hakemisesta

Yleistä luvan hakemisesta Yleistä luvan hakemisesta Ole ajoissa liikkeellä erityisesti kesän lupien hakemisessa! Täytä hakemus/ilmoitus huolellisesti kaikilta osin Käytä Valviran vahvistamia lomakkeita Toimita hakemuksen mukana

Lisätiedot

AINUTLAATUINEN OIKEUS

AINUTLAATUINEN OIKEUS AINUTLAATUINEN OIKEUS Monet saapuvat Suomesta ajamaan moottorikelkalla Ruotsissa. Toivomme, että kunnioitatte Ruotsissa voimassa olevia sääntöjä ja useimpien ruotsalaisten Moottorikelkkailijoiden tavoin

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Rakennetun ympäristön esteettömyys Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Fyysinen esteettömyys Jne. Tiedonsaannin esteettömyys Saavutettavuus

Lisätiedot

Toimintojen määrittelyn alue (keltainen katkoviiva)

Toimintojen määrittelyn alue (keltainen katkoviiva) Toimintojen määrittelyn alue (keltainen katkoviiva) Määritellään alueen toiminnot Kaupungin omistamien kiinteistöjen kaupunkikuvallisen yleisilmeen ja siihen liittyvien kehittämistarpeiden arviointi valaistussuunnittelun

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA TAMMELAN SININEN REITTI 4 KM Tammelan sininen reitti alkaa Hämeen luontokeskuksen pihalta. Polun alku on melko leveä, mutta sen alussa on heti jyrkkä ylämäki, jota

Lisätiedot

Suunnittelijoiden kelpoisuus Kaupunkikuva

Suunnittelijoiden kelpoisuus Kaupunkikuva Suunnittelijoiden kelpoisuus Kaupunkikuva 19.11.2014 Henna Helander Yliarkkitehti RAKENNUSSUUNNITTELIJA Lähtökohta on, että rakennussuunnittelijalla tulee olla sellainen rakennusalan tutkinto, mihin sisältyy

Lisätiedot

PKS Katutyöt Kevät

PKS Katutyöt Kevät TILAPÄISET LIIKENNEJÄRJESTELYT PKS Katutyöt Kevät 2019 1 Lainsäädäntö Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa - ja puhtaanapidosta Tieliikennelaki Tieliikenneasetus Liikenneministeriön päätös

Lisätiedot

II, TIKKASENHARJU RAKENNUSTAPAOHJE KORTTELIT 237-265

II, TIKKASENHARJU RAKENNUSTAPAOHJE KORTTELIT 237-265 II, TIKKASENHARJU RAKENNUSTAPAOHJE KORTTELIT 237-265 Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Oy Iin kunta, Tekniset palvelut: Markku Vitikka Rakennusvalvonta: Eino Tihinen Tontin haltijan tulee toimittaa

Lisätiedot

Rakennusuunnitelmien käsittely ELYssä. Hankesuunnittelupäivä Ely:ssä Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus

Rakennusuunnitelmien käsittely ELYssä. Hankesuunnittelupäivä Ely:ssä Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus Rakennusuunnitelmien käsittely ELYssä Hankesuunnittelupäivä Ely:ssä 11.6.2015 Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus YLEISTÄ -selvitetään rakentamisen luvan tarve ja ehdot sille -hankitaan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET JA KIINTEISTÖNHOITO 11 Ajoneuvojen, koneiden, veneiden

Lisätiedot

Tilapäiset tapahtumat info Varkaus. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Elinkeinovalvontaryhmä

Tilapäiset tapahtumat info Varkaus. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Elinkeinovalvontaryhmä Tilapäiset tapahtumat info 16.03.2016 Varkaus 1 Sujuvampaa lupahallintoa ja vaikuttavampaa valvontaa tilapäisiin tapahtumiin Alkoholihallinnon valvontaohjelma keskittyi vuonna 2015 tilapäisiin tapahtumiin.

Lisätiedot