Yritystason lähestyminen tiedostojen mobiilikäyttöön ja jakamiseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yritystason lähestyminen tiedostojen mobiilikäyttöön ja jakamiseen"

Transkriptio

1 White Paper 1 Yritystason lähestyminen tiedostojen mobiilikäyttöön ja jakamiseen Yritykset tarvitsevat kuluttajistumisen ja mobiliteetin aikakaudella yritystason ratkaisun tiedostojen joustavaan käyttöön ja jakamiseen. Tiedostojen pitää olla työntekijöiden käytettävissä turvallisesti ja helposti myös älypuhelimilla sekä tableteilla koko organisaation laajuisesti. Lisääntyvä omien tietokoneiden käyttö (BYOD) luo myös paineita tiedostojen käytön laajentamiselle ja nykyaikaistamiselle. Työntekijät käyttävät yritystiedostoihin pääsyyn ja niiden jakamiseen mobiilisti yhä enemmän kuluttajille tarkoitettuja pilvipalveluita, kuten Dropboxia ja Google Drivea. Osa käyttää yritystason pilvitallennusratkaisuja ja osa hybrid-ratkaisuja. Yritystason kriteerejä, kuten korkealuokkaista tietoturvaa ja integroitumista tiedostojärjestelmiin, ne eivät täytä. Pilvipalveluihin tallennetut tiedostot eivät ole aina turvassa, kuten viimeaikaisista uutisista olemme saanneet kuulla ja lukea.

2 White Paper 2 Oikean ratkaisun valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Monet markkinoilla olevat vaihtoehdot, kuten kuluttajapilvipalvelut sekä erilaiset yritystason pilviratkaisut ja hybrid-ratkaisut, eivät ole yrityksille se paras vaihtoehto. Ne sisältävät tietoturvauhkia sekä tuottavuutta ja käyttäjäkokemusta heikentäviä ominaisuuksia. Tietohallinnon työkuorma kasvaa, eivätkä ratkaisut integroidu suoraan yrityksen tiedostojärjestelmiin. Kuluttajapilvi on vakava tietoturvariski Kuluttajapilvipalveluiden kasvava suosio perustuu siihen, että ne tarjoavat työntekijöille helpon tavan päästä käsiksi ja jakaa yrityksen tiedostoja myös älypuhelimilla ja tableteilla. Palveluiden käyttö vaarantaa kuitenkin määräystenmukaisuuden ja tietoturvan, eikä niihin ulotu yrityksen pääsynhallinta. SkyDox kysyi kesällä 2012 yli 4000 työntekijältä kuluttajapilven käytöstä, ja vastaajista kaksi kolmesta (66 %) kertoi käyttäneensä kuluttajille tarkoitettuja pilvipalveluita yrityksen tiedostojen jakamiseen. Organisaatioissa, joissa työntekijät ovat ottaneet vapauden käyttää mobiilisti parhaiksi katsomiaan tiedostojakojärjestelmiä, on valinta kohdistunut esimerkiksi Dropboxiin, Google Driveen ja SkyDriveen. Suurten kuluttajamassojen tarpeisiin tarkoitetut pilvipalvelut eivät sovellu yrityksen tiedostojakojärjestelmiksi. Tietohallinto ei pysty turvaamaan kuluttajapilveen tallennettua tietopääomaa, eikä estämään tietovuotoja. Mitä tapahtuu yrityksen tiedostoille, jotka työntekijä on tallentanut kuluttajapilveen lopettaessaan palvelun käytön tai vaihtaessaan kilpailevan yrityksen palvelukseen? Työntekijät turvautuvat aikaa säästäviin ja työn tehokkuutta parantaviin ratkaisuihin. He eivät välttämättä tiedosta tai eivät yksinkertaisesti välitä riskeistä, joita aiheutuu yrityksen tiedostojen tallentamisesta kuluttajapilveen. Kuluttajapilvipalveluiden käyttö tulee edelleen kasvamaan, mikäli yritysten it-yksiköt eivät tarjoa työntekijöille parempaa vaihtoehtoa. Yritystason erillispilvi kuormittaa tietohallintoa Palveluntarjoajat ovat tuoneet markkinoille erilaisia yritystason erillisiä pilvipalveluita, joita käyttämällä päästään käsiksi ja voidaan jakaa yrityksen tiedostoja mobiilisti. Ratkaisuissa tiedostot tallennetaan palveluntarjoajan toteuttamaan pilvipalveluun, joilla on pyritty tarjoamaan parempaa vaihtoehtoa heikon tietoturvan kuluttajapilvipalveluille. Yrityspilviratkaisujen osalta on havaittu kolme merkittävää haastetta: Tietohallinnon työmäärä on kasvanut merkittävästi kun mm. erilaiset tietoturvapolitiikat joudutaan käymään läpi ja uudistamaan. Suurimpana ongelmana on noussut esille datan ja tiedostojen migraatio yrityksen it-ympäristöstä työntekijöiden mobiililaitteisiin. Kannattaa arvioida:

3 White Paper 3 Kuinka paljon aikaa palaa yrityksesi tiedostojen siirtämiseen uuteen pilvitallennusratkaisuun? Puhutaanko useista viikoista ja pitääkö kaikki tiedostot siirtää vai vain osa niistä? Mistä tiedät mitä tiedostoja työntekijät haluavat lopulta käyttää ja jakaa mobiililaitteilla? Yrityspilviratkaisuun tallennetuista tiedostoista muodostuu todennäköisesti useita eri versioita. Käyttäjäkokemus ja työn tuottavuus heikkenee, koska käyttäjät eivät tiedä mikä tiedostoversio on tallennettu pilveen. Yritystason pilvipalvelua hankittaessa kannattaa huomioida, että ratkaisu integroituu osaksi palveluntarjoajalta ostettavaa kokonaisratkaisua. Hybrideissä haasteena integraatio Osa teknologiatoimittajista on ryhtynyt tarjoamaan hybrid-ratkaisuja tiedostoihin pääsyyn ja jakamiseen mobiililaitteilla. Näissä vaihtoehdoissa ollaan jo lähempänä turvallista ja tarpeeksi helppokäyttöistä ratkaisua, mutta myös näiden käyttöön liittyy haasteita. Yrityksen tiedostojen siirtäminen sen omasta kenties jo vanhenevasta tallennusarkkitehtuurista ei suju yhtä tehokkaasti kuin siirtämällä tiedostoja verkon yli. Näistä ratkaisuista puuttuu useimmiten tehokas integraatio yrityksen jo käyttämiin ratkaisuihin, kuten esimerkiksi Microsoft Active Directoryyn. Tietohallinto joutuu myös määrittämään uusiksi tietoturvakäytäntöjä. Hybrid-ratkaisuissa tietohallinnon on pohdittava tärkeitä kysymyksiä: Mitä tiedostoja siirretään ja kuka siirtää? Miten varmistetaan käyttäjille oikeat tiedostoversiot ja vältetään turhaa työtä? Miten toteutetaan mobiililaitteilla käytettävien tiedostojen varmistukset? Novellin yritystason ratkaisu Novell tarjoaa tiedostoihin pääsyyn ja niiden jakamiseen mobiilisti Novell Filr -ratkaisun. Kyseessä on yritystason ratkaisu, jossa yrityksen tiedostojakojärjestelmä voidaan laajentaa kattamaan myös mobiililaitteet. Se on yhteensopiva seuraavien käyttöjärjestelmien laitteissa: Windows, Mac, ios, Android ja BlackBerry. Ratkaisun käyttö on tehty helpoksi, tietoturvalliseksi ja kustannustehokkaaksi. Työntekijät pääsevät joustavasti käsiksi yrityksen tiedostoihin ja voivat jakaa tiedostoja tehokkaasti laitteista ja paikasta riippumatta. Se tarjoaa tietohallinnolle kontrollin tiedostoihin pääsyyn ja jakamiseen, tietohallinnon työmäärää lisäämättä. Integraatio yrityksen tiedostojärjestelmään Novell Filr voidaan integroida yrityksen nykyiseen tiedostojärjestelmään, ja sillä voidaan käyttää yrityksen tiedostoja myös mobiilisti turvallisesti ja määräystenmukaisesti. Tiedostot ovat koko ajan yrityksen omilla palvelimilla sisäisessä verkossa, kattaen mm. pääsynhallinnan, varmistuksen ja palomuurit.

4 White Paper 4 Tietohallinto voi määritellä tiedostopalvelimet, tiedostot ja tiedostojärjestelmiin liittyvät käyttöoikeudet. Novell Filr toimii ratkaisuna yrityksen palvelimien ja työntekijöiden päätelaitteiden välillä: Käyttöönotto ei edellytä erillisiä palvelinohjelmistoja (server agents) ja laajennuksia. Integroituu Microsoft Active Directory ja NetIQ edirectory käyttäjä- ja pääsynhallintaan. Tiedostojärjestelmän integroituminen Microsoft Windows Server - ja Novell Open Enterprise Server -palvelinkäyttöjärjestelmiin. Tiedostot ovat yrityksen palvelimilla ja niiden jakaminen onnistuu turvallisesti sisäisesti ja ulkoisesti, jolloin niitä ei tarvitse siirtää tai monistaa. Saumaton integraatio käyttäjien nykyisiin kansioihin ja henkilökohtaisiin tiedostoihin. Kattavat käyttäjän käyttöoikeuksiin perustuvat hakutoiminnot koko organisaation laajuisesti. Turvaa tiedostot yrityksen määrittelemän tietoturvapolitiikan sekä käytäntöjen puitteissa. Yritys voi itse määritellä kenellä on oikeus päästä käsiksi ja mihin tiedostoihin. Työntekijöiden välitön pääsy kaikkiin yritysverkon tiedostoihin, joihin on oikeudet. Käyttäjät pääsevät tiedostoihin vaikka eivät ole kirjautuneena yritysverkkoon. Tiedostojen synkronointi tapahtuu käyttäjän kirjautuessa seuraavan kerran verkkoon. Jaettujen verkkokansioiden käyttömahdollisuudet. Kattavat ominaisuudet kontrolloida ja toteuttaa tiedostojen jakaminen sisäisesti sekä ulkoisesti. Kontrolli tiedostojen jakamisesta pysyy kaikissa tilanteissa yrityksellä, ja yritys voi itse määritellä kontrollin tason. Novell Filr perustuu korkealuokkaiseen arkkitehtuuriin, sisältäen kolme integroitua ja yleisimmille virtualisointialustoille sertifioitua virtuaalista palvelua: Novell Filr, Novell MySQL Database ja Novell Search Index. MySQL-tietokanta sisältää tietoa yrityksen Filr toteutuksesta ja käyttäjistä, kattaen rakenteeseen ja tiedon tunnistamiseen tarvittavan tiedon kansioista ja tiedostoista sekä käyttäjien profiilitiedoista. Filr voidaan konfiguroida myös yrityksen jo olemassa olevaan MyS- QL-tietokantaan. Käsiksi viimeisimpään tiedostoversioon Novell Filrillä on myös mahdollista luoda indeksi olemassaolevista tiedostoista. Novell Search Index on tehokas hakukone, joka osaa lukea ja indeksoida tiedostoja nopeasti ja tehokkaasti, pitäen kirjaa myös tiedoston käyttöoikeuksista. Hakuja on tällöin mahdollista tehdä tiedoston metadataan ja sisältöön, eikä käyttäjälle näytetä tiedostoja, joihin hänellä ei ole oikeuksia. Haku voidaan tehdä myös tiedostojen kommentteihin.

5 White Paper 5 Lisää tuottavuutta hallitusti Novell Filr tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden päästä tiedostoihin ja kansioihin tietokoneella, tabletilla, älypuhelimella tai selaimella: iphone ja ipad (ios 5.x tai uudempi). Android-puhelimet ja tabletit (Android 2.3 tai uudempi). BlackBerry PlayBook. Windows-clientin työasemiin ja kannettaviin. Mac-clientin työasemiin ja kannettaviin. Web-selaimet Internet Explorer, Firefox ja Crome. Novell Filr sisältää korkealuokkaiset tietoturvaominaisuudet, kattaen mm. SSL:n suojaamaan kaiken tietoliikenteen. Käyttämällä Novel Flir -ratkaisua työntekijät voivat turvallisesti jakaa tiedostoja organisaation sisällä tai sen ulkopuolella ja tehostaa työn tuottavuutta sekä keskinäistä kanssakäymistä. Tiedostoja voidaan muokata ja niihin voidaan lisätä kommentteja. Käyttöliittymä on helppokäyttöinen riippumatta siitä käytetäänkö ratkaisua tietokoneella, selaimella, tabletilla vai älypuhelimella. Ratkaisun asennus on nopeaa ja helppoa, kattaen kolme virtuaalista palvelua: Novell Filr, Novell MySQL ja Novell Search Index. Novell Filr soveltuu jopa useita tuhansia käyttäjiä kattavien ympäristöjen toteutukseen. V V Microsoft Active Directory Tiedostopalvelimet KÄYTTÄJÄT Windows XP, 7, 8 MAC OS X 10.7, ios 5.x, 6.x, 7.x Android 2.3, 4.x Selainkäyttö FILR Softa-applianssi (Xen, Hyper-V, VMware) LDAP käyttäjien ja ryhmien provisointi Kotihakemistojen ja verkkojakojen integraatio Sääntöpohjainen jakamisen ohjaus Web pohjainen hallinta Ulkoinen MySQL and haku-toiminto PALVELIMET Windows 2003 tai uudempi NAS OES 2 SP3 tai uudempi Ei palvelinagenttia tai scheman laajennusta Kaikki tiedostojärjestelmän oikeudet ja quotat pysyvät voimassa Novellin yritystason mobiilitulostus Novell tarjoaa myös yritystason skaalautuvan Novell iprint -ratkaisun mobiilitulostukseen. Sillä voidaan yhdistää yrityksen tulostimet kaikkiin organisaation työntekijöiden käytössä oleviin tietokoneisiin, tabletteihin ja älypuhelimiin. Se on integroitavissa Microsoft Active Directory - ja NetIQ edirectory -alustoihin. Tulostaminen voidaan toteuttaa mm. Windows-, Mac-, ios- ja Android -käyttöjärjestelmän laitteilla. It-yksikkö voi hallita tulostusta koko organisaation laajuisesti yhden konsolin kautta.

6 Lisätietoja Novellin white papereista, ratkaisuista ja mobiilistrategiasta osoitteessa: Seppo Hartikainen Novell Suomi puh ,

Tiedostojen jakaminen turvallisesti

Tiedostojen jakaminen turvallisesti Tiedostojen jakaminen turvallisesti Taustaa Tiedostojen jakaminen sähköisesti (File Sharing) on ollut joissakin organisaatioissa ongelmallista hallita. Jaettaviksi halutut viestit ovat liitetiedostoineen

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Tech Conference 28.-29.5.2015. OneDrive for Business, kuinka maksimoin tuottavuuden? Jari Kotola Seniorikonsultti, MCT.

Tech Conference 28.-29.5.2015. OneDrive for Business, kuinka maksimoin tuottavuuden? Jari Kotola Seniorikonsultti, MCT. Tech Conference 28.-29.5.2015 OneDrive for Business, kuinka maksimoin tuottavuuden? Jari Kotola Seniorikonsultti, MCT #TechConfFI Aiheita Käyttäjän omien tiedostojen käsittely Tiedostojen synkronointi

Lisätiedot

Yhteisöllinen tapa työskennellä

Yhteisöllinen tapa työskennellä Yhteisöllinen tapa työskennellä Pilvipalvelu mahdollistaa uudenlaisten työtapojen täysipainoisen hyödyntämisen yrityksissä Digitalisoituminen ei ainoastaan muuta tapaamme työskennellä. Se muuttaa meitä

Lisätiedot

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 (Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 Tähän dokumenttiin on koottu kokemuksia Acer Iconia W511 NT.L0NED.001 tabletin käytöstä henkilöstön

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Linux pohjaiset pilvipalvelut Linux järjestelmät TI 11/12 TIVE Santeri Kangaskolkka TI 12 Janne Enroos TI 12 Mikä on

Lisätiedot

Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011

Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011 Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011 PLANEETTA TIEDOSTOPALVELIN KÄYTTÖOHJE 3.8.2011 1 (25) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Planeetta Tiedostopalvelin... 2 Yleistä tietoa palvelusta... 2 Palvelun

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen Pika-aloitusopas Saa aikaan enemmän olinpaikastasi riippumatta suojatun käytön, jakamisen ja tiedostotallennuksen avulla. Kirjaudu sisään Office 365 -tilaukseesi ja valitse SharePoint sovellusten käynnistyksestä.

Lisätiedot

Hyödynnä DPS- ja SA-setelit Azure hybridipilvi-palveluiden suunnittelussa ja testauksessa!

Hyödynnä DPS- ja SA-setelit Azure hybridipilvi-palveluiden suunnittelussa ja testauksessa! Hyödynnä DPS- ja SA-setelit Azure hybridipilvi-palveluiden suunnittelussa ja testauksessa! Onregon DPS-työpajat ovat Microsoft Enterprise Agreement asiakkaille sopivia työpajoja, joiden maksamiseen voi

Lisätiedot

Viasys VDC Stream Mallipohjaista projektinhallintaa. Tapani Parmanen ja Mia Rantakari Vianova Systems Finland Oy

Viasys VDC Stream Mallipohjaista projektinhallintaa. Tapani Parmanen ja Mia Rantakari Vianova Systems Finland Oy Mallipohjaista projektinhallintaa Tapani Parmanen ja Mia Rantakari Vianova Systems Finland Oy Web-pohjainen projektiportaali, mikä tarjoaa tehokkaat työvälineet hankkeen tietojen hallintaan, aineiston

Lisätiedot

Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen?

Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen? Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen? Erkki Mustonen Tietoturva-asiantuntija Lapty Rovaniemi 3.11.2011 Suojaa korvaamattoman f-secure.fi F-Secure tietoturvan globaali toimija Perustettu

Lisätiedot

Virtuaalityöpöydät (VDI) opintohallinnon järjestelmien käyttöympäristönä.

Virtuaalityöpöydät (VDI) opintohallinnon järjestelmien käyttöympäristönä. Virtuaalityöpöydät (VDI) opintohallinnon järjestelmien käyttöympäristönä. Virtuaalityöpöytä Pohjimmiltaan palvelimia konesalissa. Kukin palvelin sisältää useita kymmeniä virtuaalityöasemia. Käyttäjän ei

Lisätiedot

Mobiilimaailman tietoturvahaasteet. Seppo Hartikainen, Novell Suomi seppo.hartikainen@novell.com +358 50 407 8646

Mobiilimaailman tietoturvahaasteet. Seppo Hartikainen, Novell Suomi seppo.hartikainen@novell.com +358 50 407 8646 Mobiilimaailman tietoturvahaasteet Seppo Hartikainen, Novell Suomi seppo.hartikainen@novell.com +358 50 407 8646 An Open Solution Framework Smart Phones Tablets Laptops and PCs Android, ios, Mac OS, Windows,

Lisätiedot

EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT

EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT EASY Pilvi EASY Tiedostopalvelin: Tiedostojen tallennukseen ja jakamiseen soveltuva monipuolinen järjestelmä EASY Pilvipalvelin: Täysiverinen, skaalautuva käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Pilvipalvelujen tietoturvasta

Pilvipalvelujen tietoturvasta Pilvipalvelujen tietoturvasta It-palveluiden tilaisuus 20.3.2015 Matti Levänen Mitä pilvipalvelut ovat? Pilvipalvelu on toimintamalli, jolla tarjotaan helposti käyttöön otettavaa ja skaalautuvaa tietotekniikkaresurssia.

Lisätiedot

Kumppaniratkaisu. M-Files Cloud Vault Dokumenttien hallinta on helppoa. Paranna tietotyön tehokkuutta ja laatua!

Kumppaniratkaisu. M-Files Cloud Vault Dokumenttien hallinta on helppoa. Paranna tietotyön tehokkuutta ja laatua! Kumppaniratkaisu M-Files Cloud Vault Dokumenttien hallinta on helppoa Paranna tietotyön tehokkuutta ja laatua! Vaihdoimme vanhan järjestelmän M-Filesiin viikonlopun aikana. Henkilökunnan kouluttamiseen

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden turvallisempaan käyttöön 11/2014 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Mikä on pilvipalvelu?... 3 2 Mikä on pilvitallennuspalvelu?... 3 3 Ovatko pilvipalvelut turvallisia?...

Lisätiedot

Loikkaa turvallisesti pilveen

Loikkaa turvallisesti pilveen Loikkaa turvallisesti pilveen Microsoft Azure tuo pk-yrityksille säästöjä ja työskentelyn helppoutta. Luotettava ja turvallinen pilvipalvelu skaalautuu kaikenlaisiin ja -kokoisiin tarpeisiin. Pilvipalveluilla

Lisätiedot

Älykäs verkottuminen ja käyttäjänhallinta. Pekka Töytäri TeliaSonera Finland

Älykäs verkottuminen ja käyttäjänhallinta. Pekka Töytäri TeliaSonera Finland Älykäs verkottuminen ja käyttäjänhallinta Pekka Töytäri TeliaSonera Finland 1 Älykäs verkottuminen Tekniikka, organisaatio ja prosessit muodostavat yhtenäisesti toimivan palvelualustan Älykäs toiminnallisuus

Lisätiedot

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013 Virtualisointi Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO Virtualisointi... 2 Virtualisointiohjelmia... 2 Virtualisointitapoja... 2 Verkkovirtualisointi... 2 Pertti Pennanen DOKUMENTTI 2 (5) Virtualisointi

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot

Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Manager 2007. Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS

Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Manager 2007. Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS Työasemien hallinta Microsoft System Center Configuration Jarno Mäki Head of Training Operations M.Eng, MCT, MCSE:Security, MCTS IT Education Center Agenda Yleistä työasemien hallinnasta Työasemien hallinta

Lisätiedot

MARA-ALAN LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUSUHAT

MARA-ALAN LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUSUHAT MARA-ALAN LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUSUHAT 1 Yritysesittely Smart Idea MARA-alan ITpalvelutoimittaja erikoistunut kassajärjestelmiin, maksupäätteisiin ja ravintolaverkkoihin. SKJ Systems - luo asiakkailleen

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Potilastiedot ja tietoturvallisuus Käyttäjähallinta ja tietoturva kertakirjautumisella

Potilastiedot ja tietoturvallisuus Käyttäjähallinta ja tietoturva kertakirjautumisella Potilastiedot ja tietoturvallisuus Käyttäjähallinta ja tietoturva kertakirjautumisella Terveydenhuollon atk-päivät 19-20.5.2008, Redicom Oy jukka.koskinen@redicom.fi Käyttäjähallinta (IDM) Salasanahallinta

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään

Yleinen ohjeistus Windows tehtävään Yleinen ohjeistus tehtävään Yleiset ohjeet: Jollei muuten ohjeisteta, käytä aina salasanana Qwerty7 Tämä salasana on myös käyttäjän salasana valmiiksi asennetuissa palvelimissa, ellei muuta mainita. Palvelimien

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

Kattava tietoturva kerralla

Kattava tietoturva kerralla Kattava tietoturva kerralla PROTECTION SERVICE FOR BUSINESS Tietoturvan on oltava kunnossa Haittaohjelmahyökkäyksen tai tietoturvan vaarantumisen seuraukset voivat olla vakavia ja aiheuttaa merkittäviä

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje 19.5.2015 Laitevaatimukset Tietokoneessa tulee olla asennettuna: Web-kamera Mikrofoni ja kaiuttimet tai kuulokkeet Tietokoneen internet selaimen tulee

Lisätiedot

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Tietomäärän räjähdysmäinen kasvu Sosiaalinen media Pilvilaskenta ja pilvipalvelut Luonnolliset käyttöliittymät

Lisätiedot

ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110

ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110 ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110 Ilona IT lyhyesti Vahva asema IT-ratkaisujen toimittajana (B2B, EDU) Painopiste mobiili

Lisätiedot

ZENworks Application Virtualization 11

ZENworks Application Virtualization 11 ZENworks Application Virtualization 11 ZENworks / perinteinen asennus ZENworks virtualisointi Ei erillistä asennusta Ei vaadita erilisiä oikeuksia Oletusasetukset mukana Eri versiot samanaikaisesti Sama

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

IT BACKUP & RESTORE. Palvelimille, työasemille sekä mobiilipäätelaitteille

IT BACKUP & RESTORE. Palvelimille, työasemille sekä mobiilipäätelaitteille IT BACKUP & RESTORE Palvelimille, työasemille sekä mobiilipäätelaitteille Tietovahinkojen riskejä Haittaohjelmat ja ilkivalta Kirityshaittaohjelmat (Ransomware) muodostavat suurimman riskiryhmän sekä yksityisten

Lisätiedot

Pienyrityksen mobilisointi. Microsoft Office 365:n avulla PIENYRITYKSEN MOBILISOINTI MICROSOFT OFFICE 365:N AVULLA 1

Pienyrityksen mobilisointi. Microsoft Office 365:n avulla PIENYRITYKSEN MOBILISOINTI MICROSOFT OFFICE 365:N AVULLA 1 Pienyrityksen mobilisointi Microsoft Office 365:n avulla PIENYRITYKSEN MOBILISOINTI MICROSOFT OFFICE 365:N AVULLA 1 Totta puhuen useimmat asiakkaat ja työntekijät ovat jo liikkuvia. Toimistossa työpöydän

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Toimisto ja yhteydet pilvestä

Elisa Toimisto 365. Toimisto ja yhteydet pilvestä Elisa Toimisto 365 Toimisto ja yhteydet pilvestä Elisa Toimisto 365 Tutut toimistotyökalut käytössäsi missä vain Uusimmat versiot aina mukanasi Ei kiinteitä kustannuksia Korkea käytettävyysaste Ei päivityksistä

Lisätiedot

Osoitteena O365. Toimisto ja yhteydet pilvestä

Osoitteena O365. Toimisto ja yhteydet pilvestä Osoitteena O365 Toimisto ja yhteydet pilvestä Mitä sisältää O365 Tutut toimistotyökalut käytössäsi missä vain Uusimmat versiot aina mukanasi Ei kiinteitä kustannuksia Korkea käytettävyysaste Ei päivityksistä

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Tekniset vaatimukset Tikon 6.4.1

Tekniset vaatimukset Tikon 6.4.1 Marraskuu 2014 1 (22) Tekniset vaatimukset Marraskuu 2014 2 (22) 1 Ohjelmapalvelin... 6 1.1 Ohjelmat... 6 1.1.1 Tuetut käyttöjärjestelmät... 6 1.1.2 Muut tarvittavat ohjelmat... 6 1.2 Palvelin (Suositus

Lisätiedot

Älypuhelimet. Sisällysluettelo

Älypuhelimet. Sisällysluettelo Älypuhelimet Jussi Huhtala Sisällysluettelo Älypuhelimen määritelmä Historia Laitteistoarkkitehtuuri Käyttöjörjestelmät Android Symbian ios Yhteenveto 1 Älypuhelin Puhelin joka sisältää normaalit puhelimen

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet 15.11.2012 1.0 Vastuutaho TRAFI Sisällys Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet 1 1. Johdanto 3 1.1. Esitiedot 3 1.2. Käyttöoikeudet 3 1.3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 24-04-2012 14:06:21 Final Lock 26-04-2012 13:05:53 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C

Lisätiedot

Tinkimätöntä tietoturvaa kaikkiin virtuaaliympäristöihin

Tinkimätöntä tietoturvaa kaikkiin virtuaaliympäristöihin Tinkimätöntä tietoturvaa kaikkiin virtuaaliympäristöihin SECURITY FOR VIRTUAL AND CLOUD ENVIRONMENTS Suojaus vai suorituskyky? Virtuaalikoneiden määrä ylitti fyysisten koneiden määrän jo vuonna 2009. Tällä

Lisätiedot

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA Vie yrityksesi pidemmälle Olitpa yrityksesi nykyisestä suorituskyvystä mitä mieltä tahansa, jokainen yritysorganisaatio pystyy parantamaan tuottavuuttaan

Lisätiedot

ACCOUNTOR ICT Digitaalinen työympäristö Markkinatutkimus joulukuu 2018

ACCOUNTOR ICT Digitaalinen työympäristö Markkinatutkimus joulukuu 2018 ACCOUNTOR ICT Digitaalinen työympäristö 2019 Markkinatutkimus joulukuu 2018 Tausta: Accountor ICT teki markkinatutkimuksen yhteistyössä Micromedian kanssa joulukuussa 2018. Tutkimuksella haluttiin selvittää

Lisätiedot

Novell Filr 2.0 Web -sovellus pika-aloitus

Novell Filr 2.0 Web -sovellus pika-aloitus Novell Filr 2.0 Web -sovellus pika-aloitus Helmikuu 2016 Pika-aloitus Tämä asiakirja tutustuttaa sinut Novell Filriin ja auttaa sinua ymmärtämään nopeasti jotkin tärkeimmät käsitteet ja tehtävät. Tietoja

Lisätiedot

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi E-kirjalla on monia määritelmiä ja monta nimeä Tiedosto, joka käsittää kirjan lukijalle välittyvän sisällön

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Suomen Kennelliitto ry. 6.5.2014 2(11) Osoitelistat Sisältö: Osoitteet valinnan näkyminen kennelpiirin henkilöille... 3 Yhdistysten

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (14) Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Asennusohje Toukokuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo 1. Vaatimukset palvelimelle... 3 1.1..NET Framework 4.0... 3 1.2. Palvelimen Internet

Lisätiedot

Google Cloud Print -opas

Google Cloud Print -opas Google Cloud Print -opas Versio 0 FIN Merkintöjen selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkityyliä: Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa tulee toimia tai miten toimintoa voi käyttää muiden

Lisätiedot

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Googlen palvelut synkronoinnin apuna Kampin palvelukeskus 31.01.2018 Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Google-tili Jos käytät Gmail-sähköpostia niin sinulla on Google-tili (nn.nn@gmail.com)

Lisätiedot

Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa

Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa Diplomityöseminaari Ville Pursiainen Aalto-yliopiston tietotekniikkapalvelut Valvoja: Prof Patric Östergård, Ohjaajat: DI Jari Kotomäki, DI Tommi Saranpää 7.10.2016

Lisätiedot

Sähköposti 50 GB X X. Kalenteri X X. OneDrive Business 1 TB X X X. Office Web Apps- sovellukset X X X. Office työpöytäsovellukset X X

Sähköposti 50 GB X X. Kalenteri X X. OneDrive Business 1 TB X X X. Office Web Apps- sovellukset X X X. Office työpöytäsovellukset X X Lisenssivaihtoehdot Sisältää Office 365 Business Essentials Office 365 Business Office 365 Business Premium Sähköposti 50 GB X X Kalenteri X X Lync (pikaviestit, videoneuvo@elu) X X OneDrive Business 1

Lisätiedot

Mahdollisuudet liiketoimintakapasiteetin kasvuun

Mahdollisuudet liiketoimintakapasiteetin kasvuun Microsoft Windows Small Business Server 2008 Standard ja Premium Microsoft Windows Small Business Server 2008 Client Access License (CAL) Suite Microsoft Windows Small Business Server 2008 Premium Client

Lisätiedot

SUOJAA YRITYKSESI AINA JA KAIKKIALLA. F-Secure PSB:n käyttöönotto-opas

SUOJAA YRITYKSESI AINA JA KAIKKIALLA. F-Secure PSB:n käyttöönotto-opas SUOJAA YRITYKSESI AINA JA KAIKKIALLA F-Secure PSB:n käyttöönotto-opas SISÄLLYS 1 KIRJAUTUMINEN SOVELLUSKAUPPAAN... 3 2 LAITTEIDEN SUOJAAMINEN... 4 3 IPHONE JA IPAD-LAITTEIDEN APN-VARMENNE... 6 4 MOBIILITIETOTURVAN

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

ArcGISSM. Online. Paikkatietoalusta organisaatiollesi

ArcGISSM. Online. Paikkatietoalusta organisaatiollesi ArcGISSM Online Paikkatietoalusta organisaatiollesi ArcGIS Online on yhteisöllinen, pilvipohjainen alusta karttojen, sovellusten ja paikkatietoaineistojen tekemiseen ja jakamiseen. ArcGIS Online on Esrin

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat?

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut - Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Suurin osa kaikista uusista it-sovelluksista ja -ohjelmistoista toteutetaan pilvipalveluna.

Lisätiedot

Vaivattomasti parasta tietoturvaa

Vaivattomasti parasta tietoturvaa Vaivattomasti parasta tietoturvaa BUSINESS SUITE Tietoturvan valinta voi olla myös helppoa Yrityksen tietoturvan valinta voi olla vaikeaa loputtomien vaihtoehtojen suossa tarpomista. F-Secure Business

Lisätiedot

Pcounter. Kategoria Ominaisuudet

Pcounter. Kategoria Ominaisuudet Kategoria Ominaisuudet Tulostuksen hallinta Yhdenmukainen tulostusympäristön hallinta Tulostuskäytännöt ja säännöt Tuotepohjainen työprosessi Tulostusjonojen hallinta KÄYTTÄJIEN JA KUSTANNUSTEN KATTAVA

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.7.2019 27.12.2018 1 Sisällys Käyttöjärjestelmät 1pJÄKÄ1... 2 käyttöjärjestelmän hallinta, 12 osp... 2 Atk-hankinnat 1pJÄKÄ3... 3 atk-hankintaprosessi,

Lisätiedot

Novell Filr 1.2 Lueminut. 1 Tuotteen yleiskatsaus. 2 Filrin järjestelmävaatimukset. Huhtikuu 2015

Novell Filr 1.2 Lueminut. 1 Tuotteen yleiskatsaus. 2 Filrin järjestelmävaatimukset. Huhtikuu 2015 Novell Filr 1.2 Lueminut Huhtikuu 2015 1 Tuotteen yleiskatsaus Novell Filrin avulla voit helposti käyttää kaikkia tiedostojasi ja kansioitasi pöytätietokoneella, selaimella tai mobiililaitteella. Lisäksi

Lisätiedot

TYPO3 - Open Source Enterprise CMS

TYPO3 - Open Source Enterprise CMS TYPO3 - Open Source Enterprise CMS TYPO3 on yritysten tarpeisiin suunniteltu avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Verkkopalvelutoteutusten lisäksi TYPO3 toimii skaalautuvana web-sovellusten kehitysalustana.

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE!

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! Sisällysluettelo Mikä on digilehti?... 4 Mitä tarvitset?... 6 Miten luot käyttäjätunnuksen?... 8 Miten käytät digilehteä?... 10 Digilehden ominaisuudet eri laitteissa... 12 Toiminnot

Lisätiedot

PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7. Pauli Kettunen

PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7. Pauli Kettunen PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7 Pauli Kettunen Esityksen rakenne 1. Taustaa 2. Push web-ohjelmoinnissa Comet Interaktiomallit 3. Push älypuhelinalustoilla Deacon pilvipalveluna

Lisätiedot

ANVIA PILVI. kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7

ANVIA PILVI. kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7 ANVIA PILVI kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7 Anvia Pilvi TIESITKÖ, ETTÄ YLI PUOLET SUOMALAISYRITYKSISTÄ KÄYTTÄÄ PILVIPALVELUITA? Anvia Pilvi on suomalaisille yrityksille tarkoitettu palvelu,

Lisätiedot

Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012

Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012 Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012 Yritysesittely lyhyesti Tuunix Oy:n palvelut Mikä on pilvipalvelu? Pilvipalveluiden edellytykset Tietoturva ipad ja pilvipalvelut Erilaiset pilvipalvelut lyhyesti

Lisätiedot

Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö. 4.11.2014 Jorma Flinkman

Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö. 4.11.2014 Jorma Flinkman Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö 4.11.2014 Jorma Flinkman Wikipedia.fi 2 Mikä ihmeen tabletti? Taulutietokone (tai paneelitietokone tai tabletti engl. tablet personal computer eli tablet

Lisätiedot

www.novell.com/documentation/beta/novell-filr-1-1/filr-1-1_inst/data/birglh6.html).

www.novell.com/documentation/beta/novell-filr-1-1/filr-1-1_inst/data/birglh6.html). Novell Filr 1.1 Lueminut Syyskuu 2014 Novell 1 Tuotteen yleiskatsaus Novell Filrin avulla voit helposti käyttää kaikkia tiedostojasi ja kansioitasi pöytätietokoneella, selaimella tai mobiililaitteella.

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi)

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) Sisällysluettelo 1 erasmartcard 3 2 erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus 4 2.1 Ennen asennusta 4 2.2

Lisätiedot

IT-järjestelmän kuntokartoitus. Sisällys. You Need IT We Do IT

IT-järjestelmän kuntokartoitus. Sisällys. You Need IT We Do IT IT-järjestelmän kuntokartoitus Sisällys Kartoituksen tausta... 1 Kohdeympäristön yleiskuvaus... 1 Näin luet raporttia... 2 Plussat ja miinukset, yhteenveto... 3 Järjestelmäkohtaiset kuvaukset... 4 Valokuvat

Lisätiedot

Hybrid Cloud -ratkaisulla pilvipalvelun hyödyt nopeasti käyttöön, Case Haarla Oy:n M-Filesdokumenttienhallintajärjestelmän käyttöönotto

Hybrid Cloud -ratkaisulla pilvipalvelun hyödyt nopeasti käyttöön, Case Haarla Oy:n M-Filesdokumenttienhallintajärjestelmän käyttöönotto Hybrid Cloud -ratkaisulla pilvipalvelun hyödyt nopeasti käyttöön, Case Haarla Oy:n M-Filesdokumenttienhallintajärjestelmän käyttöönotto Toiminnot Haarla Oy Prosessiteollisuuden tuotteet ja palvelut Raaka-aineet

Lisätiedot

LAURA TM -rekrytointijärjestelmän tietoturva. Markku Ekblom Teknologiajohtaja Uranus Oy

LAURA TM -rekrytointijärjestelmän tietoturva. Markku Ekblom Teknologiajohtaja Uranus Oy LAURA TM -rekrytointijärjestelmän tietoturva Markku Ekblom Teknologiajohtaja Uranus Oy 17.1.2014 Toimintaympäristö Uranus on Suomessa perustettu, Suomessa toimiva ja suomalaisessa omistuksessa oleva yritys.

Lisätiedot

VISMA ECONET PRO ASP SOVELLUSVUOKRAUS. Page 1

VISMA ECONET PRO ASP SOVELLUSVUOKRAUS. Page 1 VISMA ECONET PRO ASP SOVELLUSVUOKRAUS Page 1 Mitä ASP tarkoittaa? Application Service Providing, eli sovellusvuokraus ASP-ratkaisussa käytetään valittuja ohjelmistoja mistä tahansa Internetin kautta työpaikalta,

Lisätiedot

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään.

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 1.8.2018 31.12.2018 29.6.2018 1 Sisällys... 1 Työvälineohjelmat... 2 peruskäyttö, 7 osp... 2 tehokäyttö, 8 osp... 2 Käyttöjärjestelmät... 3 käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

PILVI-OFFICET GOOGLE APPS EVERNOTE. TEKSTI: JUKKA LEHTINEN Neljä toimistoa pilvessä

PILVI-OFFICET GOOGLE APPS EVERNOTE. TEKSTI: JUKKA LEHTINEN Neljä toimistoa pilvessä PILVI-OFFICET GOOGLE APPS EVERNOTE TEKSTI: JUKKA LEHTINEN Neljä toimistoa pilvessä 48 MPC 1/2014 OFFICE 365 ICLOUD Toimisto-ohjelmien käyttö pilvipalveluna on varteenotettava vaihtoehto, jos työtä tekee

Lisätiedot

Lifesize-sovelluksen taulukko

Lifesize-sovelluksen taulukko Lifesize-sovelluksen taulukko Soittosuunnitelmat Tuki sekä suorasoitto että tapaamiskutsu tyyppisille soittosuunnitelmille Voit soittaa suoraan kenelle tahansa käyttäjälle tai mihin tahansa videojärjestelmään

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun SÄHKÖPOSTIOHJE Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Pekka Patrikka Voimaantulo 15.08.2013 Muutettu viimeksi 16.08.2013 Tarkistettu

Lisätiedot

Vaasan kansalliset seniorit. Tietotekniikka 2015

Vaasan kansalliset seniorit. Tietotekniikka 2015 Vaasan kansalliset seniorit Tietotekniikka 2015 Tietotekniikan koulutustarve kysely Sähköposti lähti 170 jäsenelle 4.11.2014 Vaikuttaa siltä, että jäsenrekisteristä monilta puuttuu sähköpostiosoite Lomakkeen

Lisätiedot

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE!

DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! DIGILEHTI KUULUU KAIKILLE! Sisällysluettelo Mikä on digilehti?... 4 Mitä tarvitset?... 6 Miten luot käyttäjätunnuksen?.. 8 Miten käytät digilehteä?... 10 Digilehden ominaisuudet eri laitteissa... 12 Toiminnot

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje Ohje 21.01.2008 0.1 Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta...

Lisätiedot

Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti

Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti Tämä ohje on tarkoitettu HUS:n ulkopuolella, muussa sairaanhoitopiirissä työskentelevälle ammattilaiselle, jolla on käytössä

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille

ICT-info opiskelijoille ICT-info opiskelijoille 2019 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot

Järjestelmänvalvontaopas

Järjestelmänvalvontaopas Järjestelmänvalvontaopas Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800 646 4633 (800-MiniMed) 818 576 5555 www.minimed.com Edustaja EU:n alueella Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen Alankomaat

Lisätiedot

Ryhmäharjoitus I: Google Drive. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3.

Ryhmäharjoitus I: Google Drive. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3. Ryhmäharjoitus I: Google Drive TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3. Ryhmäharjoitus Johdanto (10 min) Tehtävä (60 min) Palaute (10 min) Miksi Virtuaalinen globaali

Lisätiedot

NÄYTÖN JAKAMINEN OPPILAILLE, JOTKA MUODOSTAVAT YHTEYDEN SELAIMELLA TAI NETOP VISION STUDENT -SOVELLUKSELLA

NÄYTÖN JAKAMINEN OPPILAILLE, JOTKA MUODOSTAVAT YHTEYDEN SELAIMELLA TAI NETOP VISION STUDENT -SOVELLUKSELLA NÄYTÖN JAKAMINEN OPPILAILLE, JOTKA MUODOSTAVAT YHTEYDEN SELAIMELLA TAI NETOP VISION STUDENT -SOVELLUKSELLA Vision-ohjelmistoa käyttävät opettajat voivat nyt muodostaa luokan, jossa on yhdistelmä Windows-pohjaisia

Lisätiedot

Valokuvat digitaalisilla laitteilla

Valokuvat digitaalisilla laitteilla Valokuvat digitaalisilla laitteilla Mistä kuvat löytyvät,miten niitä siirretään ja varmuuskopioidaan Enter ry tietoisku Tikkurilan kirjasto 18.09.2017 Tuulikki Paturi Esitysmateriaalia valmistelleet myös

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot