Veroinfoa opettajille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Veroinfoa opettajille"

Transkriptio

1 Veroinfoa opettajille Verkkoseminaari klo Maria Jokipii

2 Tilaisuuden ohjelma Esitäytetty veroilmoitus Tulonhankkimisvähennys Yleisesti tulonhankkimiskuluista Tarkempi katsaus tulonhankkimiskuluihin o Tietokone ja tietoliikenneyhteys o Työvälineet o Ammattikirjallisuus o Vaatteet o Jäsenmaksut o Työhuone o Koulutusmenot

3 Tilaisuuden ohjelma o o Opintomatkat Työasuntovähennys Matkat o asunnon ja työpaikan väliset matkat o matkat toissijaiselle työpaikalle Veroilmoitus verkossa Verokortti verkossa OmaVero

4 Esitäytetty veroilmoitus Saat esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa. Veroilmoituksen (verovuosi 2017) viimeinen palautuspäivä on joko tai tai Palautuspäivä on merkitty ilmoituksen etusivulle. Tarkista aina kaikki veroilmoituksessasi olevat tiedot. Jos tiedot ovat oikein, eikä mitään tietoja puutu, sinun ei tarvitse tehdä muuta. Voit korjata veroilmoituksesi tietoja myös verkossa. Verkkopalvelun käyttämiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset. vero.fi/veroilmoitus

5 Tulonhankkimisvähennys Tulonhankkimisvähennys on tulonhankkimismenojen kattamiseksi myönnettävä kiinteänsuuruinen vähennys. Verohallinto tekee tulonhankkimisvähennyksen palkkatulosta puolestasi. Tulonhankkimisvähennys myönnetään kaikille palkansaajille. Tulonhankkimisvähennys on 750 euroa vuosina 2017 ja Tulonhankkimisvähennyksen myöntäminen ei edellytä, että sinulle olisi todellisuudessa aiheutunut menoja palkkatulon hankkimisesta tai säilyttämisestä. Muiden tulonhankkimiskulujen yhteismäärä vaikuttaa siihen, vähennetäänkö tulonhankkimisvähennys vai syntyneet todelliset tulonhankkimiskulut. Tulonhankkimiskulut voidaan huomioida verotuksessa, jos ne ovat tulonhankkimisvähennystä suuremmat.

6 Esimerkki: tulonhankkimisvähennys Oiva Opettaja on vaatinut työhuonevähennystä 420 euroa Verohallinnon yhtenäistämisohjeen mukaisesti. Hän ei vaatinut vähennettäväksi muita tulonhankkimiskuluja. Vähennysvaatimus jää alle viran puolesta myönnettävän tulonhankkimisvähennyksen (750 euroa). Oiva Opettajalle myönnetään vain tulonhankkimisvähennys 750 euroa.

7 Yleisesti tulonhankkimiskuluista Oikeus vähentää tuloistaan niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot Meno katsotaan tulon hankkimisesta johtuvaksi, jos se on suoritettu, jotta tuloa kertyisi. Vähentää saa vain todelliset kulut. Mikään yksittäinen kuluerä ei kuitenkaan pelkästään luonteensa vuoksi voi olla aina ja kaikissa tilanteissa luonteeltaan tulonhankkimiskulu. Kulun vähennyskelpoisuus riippuu siitä, miten kulu liittyy tulonhankintaan. Elantomenot eivät ole vähennyskelpoisia tulonhankkimiskuluja.

8 Elantomenot Tuloverolain mukaan vähennyskelpoisia menoja eivät ole verovelvollisen elantomenot esim: o asunnon vuokra o lasten ja kodin hoidosta aiheutuneita menoja Elantomenot ovat menoja, jotka syntyvät riippumatta siitä, harjoitetaanko tulonhankkimistoimintaa vai ei. Elantomenoilla tarkoitetaan verotuksessa erilaisia elämisestä johtuvia menoja. Elantomenoja ovat mm. asumisesta, vaatteista, ruokailusta, vapaa-ajan vietosta ja harrastuksista johtuvat menot sekä muut niihin rinnastuvat menot. Esimerkiksi tavanomaisista vaatteista johtuvat menot ovat elantomenoja, vaikka vaatteita käytetään myös työssä.

9 Tarkempi katsaus tulonhankkimiskuluihin

10 Tietokone ja tietoliikenneyhteys Voit vähentää tietokoneen ja sen oheislaitteiden hankinnasta aiheutuneet kustannukset tulonhankkimiskuluna, jos käytät tietokonetta työn hoitamiseen. Verohallinnon yhtenäistämisohjeessa on määritelty vähennysoikeutta koskevat prosenttiosuudet. Ilmoita ammattisi sekä se, kuinka paljon ja mihin tietokonetta työssä käytät. HUOM: Myös sillä on merkitystä, onko perheessä useampia tietokoneita ja missä määrin tietokone on yksityiskäytössä. Kustannukset huomioidaan verotuksessa: a) vähennetään kerralla b) poistoina.

11 Tietokone ja tietoliikenneyhteys Tietokoneiden vähennysoikeuden prosenttiosuudet hankintahinnasta eli hankintamenosta: 0 % 50 % Ei näyttöä laitteiden käytöstä työssä. Näyttöä työkäytöstä. 100 % Näyttöä pääasiallisesta työkäytöstä. Tietokonetta on käytetty esimerkiksi huomattavien sivutulojen hankinnassa. Tietoliikenneyhteyden käytön kulut voit vähentää samoilla prosenttiosuuksilla ja periaatteilla kuin tietokoneet.

12 Tietokone ja tietoliikenneyhteys Vähennetään kerralla Jos tietokoneen ostohinta on enintään euroa, voit vähentää hankintamenosta vähennyskelpoiseksi katsottavan osuuden kerralla. Vähennetään poistoina Poisto tehdään esinekohtaisesti ja sen määrä on enintään 25 % menojäännöksestä. Jos olet vähentänyt tietokoneen hankintamenoa vuosittain poistoina, voit vähentää poistamattoman hankintamenon kokonaan sinä verovuonna, jona poistamaton hankintameno on verovuoden alussa enintään euroa.

13 Työvälineet Jos joudut hankkimaan ja pitämään kunnossa työssä tarvitsemasi työvälineet (esim. työkalut, koneet ja laitteet), saat vähentää palkkatulostasi niistä aiheutuneet kustannukset. Vähennyskelpoisia ovat välineiden hankinta-, huolto- ja korjausmenot. Kunnossapitomenot ja pienehköjen (alle euroa) työkalujen ja laitteiden hankintamenot voit vähentää sinä vuonna, jolloin olet maksanut ne. Jos työvälineen todennäköinen taloudellinen käyttöaika on yli kolme vuotta, voit vähentää hankintamenon poistoina. Poisto tehdään esinekohtaisesti ja sen määrä on enintään 25 % menojäännöksestä.

14 Ammattikirjallisuus Ammattikirjallisuuden, tutkimusvälineiden ja tieteellisen kirjallisuuden hankkimisesta johtuneet menot ovat vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja. Kirjat ja ammattilehdet: Edellytyksenä on, että tällaisen ammattikirjallisuuden hankkiminen on tarpeellista työn edellyttämän ammatillisen pätevyyden tai ammattitaidon ylläpitämiseksi. Yleissivistävät teokset: esim. tietosanakirjat ja vieraiden kielten sanakirjat, eivät yleensä ole vähennyskelpoisia. Niiden kustannuksia pidetään yleensä verovelvollisen vähennyskelvottomina elantomenoina. Myös sanoma- ja aikakausilehdet: hankintakustannukset ovat yleensä vähennyskelvottomia elantomenoja.

15 Vaatteet Vaatetuksesta aiheutuneet menot ovat yleensä elantokustannuksia, jotka eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia menoja. Vähennys voidaan myöntää jos o työpukua ei voi käyttää muuten kuin työtehtävissä (esim. sotilaan, poliisi tai papin virkapuku) tai o Työ kuluttaa vaatetusta erityisen paljon tai erityisen likaista o Työn laadun vaatimien suojavaatteiden hankkimismenot sekä pesemis- yms. kulut ovat tällöin vähennyskelpoisia. Lisäksi edellytetään, että vaatetusmenot ovat olennaisesti tavanomaista suuremmat tästä syystä. Jos työnantaja hankkii työpuvut tai suojavaatteet, et voi saada vaatteiden hankkimisesta tai käytöstä aiheutuneista kuluista vähennystä.

16 Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut Ovat tulonhankkimisesta johtuneita menoja Vähennetään aina erikseen tulonhankkimisvähennyksen (750 e) lisäksi. Vähennys voidaan tehdä myös ansioon suhteutetusta päivärahasta, peruspäivärahasta sekä sairauspäivärahasta. (KHO) Jäsenmaksuna pidetään työmarkkinajärjestölle ja sen jäsenyhdistyksille perittävää jäsenmaksua. Myös asianomaisen järjestön sääntöjen mukaisessa järjestyksessä määrätyt ylimääräiset jäsenmaksut ovat vähennyskelpoisia.

17 Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut Seuraavat suoritukset eivät ole vähennyskelpoisia jäsenmaksuina Liittymismaksut, maksut erillisiin rahastoihin tai vapaaehtoiset lakkoavustukset taikka maksun viivästymisen johdosta suoritettavat sakkokorot eivät ole jäsenmaksuina vähennyskelpoisia. Muut jäsenmaksut, jotka on peritty pelkästään yhdistyksen toiminnan tukemistarkoituksessa, eivät ole vähennyskelpoisia. Jos maksut ovat ammatinharjoittamisen edellytyksenä tai muuten katsottava tulon hankkimisesta johtuneiksi kustannuksiksi, ne voi vähentää varsinaisista jäsenmaksuista poiketen muina tulonhankkimiskuluina siltä osin kuin tulonhankkimiskulujen määrä ylittää 750 euron tulonhankkimisvähennyksen.

18 Työhuone Jos teet ansiotyötä kotonasi, saat vähentää tulonhankkimismenoina työhuoneesta aiheutuneet kulut. Vähennyksen saaminen edellyttää, ettei työnantajasi ole järjestänyt sinulle työpistettä/työhuonetta tai työhösi liittyy huomattavasti kotona tehtävää työtä. Verotuksessa voidaan vähentää joko huoneesta aiheutuneet todelliset kustannukset tai Verohallinnon yhtenäistämisohjeen mukainen vähennys. Todelliset kulut: esimerkiksi vuokra sekä lämmitys-, valaistus- ja siivouskulut. Työhuone voi sijaita asunnon yhteydessä tai olla erillinen tätä tarkoitusta varten hankittu huoneisto tai muu tila.

19 Työhuone Jos todellisten työhuonekulujen selvittäminen on hankalaa, esimerkiksi sen vuoksi, että työhuonetta käytetään vain osan aikaa ansiotulojen hankkimiseen, voidaan todellisten kulujen sijasta vähentää niin sanottu työhuonevähennys. Useimmiten työhuonevähennys myönnetään kaavamaisesti Verohallinnon yhtenäistämisohjeen mukaisena.

20 Työhuone Verohallinnon yhtenäistämisohjeen mukainen vähennys Työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja työhuonetta käytetään pääansiotulon hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelancer-toimittajat; 840 euroa/vuosi. Työhuonetta käytetään osapäiväisesti pääansiotulon tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi eri oppilaitosten opettajat; 420 euroa/vuosi. Henkilöt, jotka käyttävät asuntoa satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi, 210 euroa/vuosi. Jos molemmat aviopuolisot käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulojen tai pysyväisluontoisten sivutulojen hankkimiseksi, vähennyksen määrä on puolisoilla yhteensä 630 euroa/vuosi.

21 Koulutus Koulutuksesta aiheutuneiden menojen vähennyskelpoisuudesta ei ole tuloverolaissa erikseen säädetty. Opiskelukustannusten vähennyskelpoisuudesta on runsaasti oikeuskäytäntöä. Vähennyskelpoisina opiskelukustannuksina on pidetty menoja, jotka ovat aiheutuneet työtehtävässä tarvittavan ammattitaidon ylläpitämisestä tai täydentämisestä. Myös normaaliin urakehitykseen eli työtehtävien tavanomaiseen kehittymiseen työnantajan palveluksessa tähtäävän koulutuksen kustannukset ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja.

22 Koulutus: Ammattitaidon ylläpitäminen ja täydennys Esimerkiksi seuraavat seikat voivat osoittaa, että kyseessä on henkilön työssään tarvitseman ammattitaidon ylläpitämiseen tai täydentämiseen liittyvä koulutus o koulutuksen aihepiiri ja sisältö liittyy suoraan työntekijän työtehtäviin o koulutus on alkanut työsuhteen aikana o koulutuksen tarkempi sisältö on suunniteltu ja rakennettu yhdessä työnantajan kanssa o koulutus on aloitettu työnantajan aloitteesta tai se on aloitettu työntekijän aloitteesta ja koulutuksesta on sovittu kehityskeskusteluissa o työnantaja osallistuu koulutuksen kustannusten kattamiseen o koulutus tapahtuu työajalla.

23 Koulutus: Uralla eteneminen Normaaliin urakehitykseen eli työtehtävien tavanomaiseen kehittymiseen työnantajan palveluksessa tähtäävän koulutuksen kustannukset ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja. Vähennyskelpoisia ovat siten koulutuskustannukset, jotka aiheutuvat työntekijän nykyisen työtehtävän kehittymisestä ja muuttumisesta tai hänen siirtymisestä nykyisiin työtehtäviin rinnastuviin tehtäviin saman työnantajan tai saman konserniin kuuluvan työnantajan palveluksessa.

24 Koulutus: Uralla eteneminen Uralla etenemiseen tai työtehtävien kehittymiseen tähtäävän koulutuksen liittymistä työtehtäviin osoittaa mm. o että työnantaja osallistuu koulutuksen kustannuksiin joko maksamalla osan kustannuksista o tai antamalla työntekijälle mahdollisuuden opiskella kokonaan o tai osittain työajalla. Edellytyksenä koulutusmenojen vähennyskelpoisuudelle kuitenkin on, että kyseessä ei ole lisäpätevyyden hankkimiseen tähtäävä koulutus.

25 Koulutus Seuraavia opintoja on yleensä oikeus- ja verotuskäytännössä pidetty vähennyskelvottomina elantomenoina Peruskoulutus ja ammattiin tähtäävä koulutus Tutkinnon suorittaminen Lisäpätevöitymiseen tähtäävästä jatkokoulutuksesta aiheutuneet menot. Myös uran vaihtoon liittyvät uuteen ammattiin kouluttautumisesta tai lisäpätevyyden hankkimisesta aiheutuneet menot ovat lähtökohtaisesti vähennyskelvottomia perus- tai jatkokoulutusmenoja. Tällaiset koulutukset eivät ole välittömästi sidoksissa tulonhankintaan.

26 Opintomatkat Opintomatkan tulee olla tarpeellinen henkilöllä jo olevan työn tai tehtävän hoidon kannalta. Opiskelun osuus matkasta tulee olla vähäistä suurempi, jotta kustannukset osittainkaan olisivat verotuksessa vähennettävissä. Opinto- ja tutkimusmatkan kuluina voidaan vähentää matkakulujen lisäksi matkasta aiheutunut kohtuullinen asumis- ja muiden elantokustannusten lisäys. Jos matka on osittain virkistysmatkan luonteinen ja osittain opintomatka, vähennykseksi hyväksytään yleensä opiskeluun käytettyä aikaa vastaava osa matkan kuluista.

27 Opintomatka Vähennysvaatimuksen perusteeksi on hyvä antaa selvitys menoista ja muu tarpeellinen selvitys matkasta. Älä liitä kuitenkaan kuitteja ja tositteita veroilmoitukseesi. Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa. Selvityksen on hyvä sisältää muun muassa seuraavat tiedot: o Selvitys siitä, millä tavalla matka on ollut tarpeellinen jo olevan työn tai tehtävän hoidon kannalta o Sisältyykö matkaan asiantuntijaluentoja, kuinka paljon. o Kuinka suuri osuus matkasta on opiskelua o Onko raportointivelvollisuutta matkasta o Matkaohjelma

28 Työasuntovähennys Vähennyksen saaminen edellyttää, että tietyt työpaikan ja asuntojen laatuun ja sijaintiin liittyvät edellytykset täyttyvät. Työasuntovähennyksen myöntäminen edellyttää, että henkilöllä on samanaikaisesti käytössään kaksi asuntoa: vakituinen asunto ja työasunto. Vakituisella asunnolla tarkoitetaan asuntoa, jota henkilö käyttää omana tai perheensä pääasiallisena asuntona eli kotina. Työasunto on toinen asunto, joka on vuokrattu varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi toiselta paikkakunnalta. Henkilön on itse asuttava sekä vakituisessa asunnossa että työasunnossa.

29 Työasuntovähennys Työasuntovähennys voidaan myöntää ainoastaan silloin, kun kyse on työskentelystä varsinaisella työpaikalla. Työasuntovähennyksen voi saada vuokratusta asunnosta. Voidaan myöntää vain täysien kuukausien perusteella. Työasunnon täytyy olla hankittu nimenomaan toisella paikkakunnalla työskentelyn vuoksi. Edellytyksenä on, että työasunto ja varsinainen työpaikka sijaitsee yli 100 kilometrin päässä vakituisesta asunnosta. Työasuntovähennys on enintään 250 euroa jokaiselta täydeltä kalenterikuukaudelta. Jos maksettu vähemmän kuin 250e/kk työasuntovähennys on maksetun vuokran määrä, esim. 230e/kk.

30 Työasuntovähennys perheellisellä Perheellisellä henkilöllä, joka asuu vakituisessa asunnossa puolisonsa tai alaikäisen lapsensa kanssa, on oikeus työasuntovähennykseen, jos hän vuokraa käyttöönsä toisen asunnon varsinaisen työpaikkansa sijainnin vuoksi. Puolisoilla tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat keskenään avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Puolisoina pidetään myös avoliitossa asuvia, jos heillä on tai on aikaisemmin ollut yhteinen lapsi tai he ovat aikaisemmin olleet keskenään avioliitossa. Alaikäisellä lapsella tarkoitetaan lasta, joka ei ennen verovuoden alkua ole täyttänyt 17 vuotta.

31 Työasuntovähennys perheellisellä Esimerkki Henkilöt A ja B ovat solmineet avioliiton Heidän yhteinen kotinsa on Jyväskylässä. Henkilö A on työskennellyt koko vuoden varsinaisella työpaikalla Hyvinkäällä, josta hän on vuokrannut työasunnon. Jyväskylän ja Hyvinkään välinen etäisyys on 230 kilometriä. Henkilöllä A on oikeus työasuntovähennykseen elokuusta alkaen

32 Työasuntovähennys perheettömällä Verotuksessa perheettömällä henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla ei ole puolisoa tai alaikäistä lasta tai henkilöä, joka asuu erillään puolisosta tai lapsesta välien rikkoutumisen vuoksi. Tuloverolain 95 a :n mukaan perheettömällä henkilöllä on oikeus työasuntovähennykseen vain silloin, kun hänellä on samanaikaisesti kaksi varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa kummankin varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi. Toinen asunnoista on tällöin hänen vakituinen asuntonsa ja toinen työasuntonsa. Tällaisessa tilanteessa vakituisena asuntona pidetään lähtökohtaisesti sitä asuntoa, jonka osoite on ilmoitettu väestötietojärjestelmään vakinaiseksi osoitteeksi.

33 Työasuntovähennys perheettömällä Esimerkki Turussa asuva perheetön opettaja työskentelee kotikaupungissaan kolmena päivänä viikossa X koulun palveluksessa. Hänellä on toinen työpaikka Helsingissä koulussa Y, jossa hän työskentelee kahtena päivänä viikossa. Jos hän vuokraa asunnon Helsingistä, hänellä on oikeus työasuntovähennykseen. Edellytys kahdesta samanaikaisesta varsinaisesta työpaikasta ja kahdesta varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi hankitusta asunnosta täyttyy.

34 Asunnon ja työpaikan väliset matkat Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut Vähennys hyväksytään halvimman kulkuneuvon käyttökustannusten mukaisena. Omavastuu on 750 euroa vuosina 2017 ja Vähennyksen enimmäismäärä on euroa vuodessa. Täysi vähennys muodostuu, kun matkakuluja on euroa. Älä vähennä omavastuuta, Verohallinto tekee sen puolestasi. Matkakulut vähennetään ansiotuloista, ei verosta. Huomaa, että matkakulujen omavastuu on eri asia kuin automaattisesti myönnettävä tulonhankkimisvähennys 750 euroa.

35 Asunnon ja työpaikan väliset matkat Esimerkki Oiva opettaja vaatii seuraavia vähennyksiä huomioitavaksi: - Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut 520 euroa (bussi) - Työhuonevähennys 420 euroa Yhteensä 940 euroa. - Matkakulut eivät ylitä 750 euron omavastuuta. Vähennystä ei tehdä. - Työhuonevähennys 420 euroa on alle tulonhankkimisvähennyksen 750 euroa. Oivalle myönnetään vain tulonhankkimisvähennys, koska tulonhankkimismenot jäivät alle 750 euroa (tulonhankkimisvähennyksen määrä.)

36 Asunnon ja työpaikan väliset matkat Asunnon ja työpaikan välisellä matkalla tarkoitetaan kodin ja varsinaisen työpaikan välistä matkaa. Varsinainen työpaikka = Varsinainen työpaikka on paikka, jossa palkansaaja vakituisesti työskentelee. Halvimpana kulkuneuvona pidetään yleensä julkista kulkuneuvoa. Voit vähentää matkakustannukset halvimman kulkuneuvon ja halvimman lippuhinnan (sarja-, seutu- tms. lippu) mukaan laskettuna. Asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia voit vähentää vain työssäoloajalta ja toteutuneen matkustuksen perusteella. Etätyöpäiviltä, loma-, vuorotteluvapaa-, työkomennus- tai muulta matkustamisen katkaisevalta ajalta vähennystä ei saa.

37 Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut Matkakulut voidaan hyväksyä vähennykseksi oman auton käytön mukaan laskettuna, jos jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy a) Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä. b) Kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä. c) Odotusaika (ei matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia. d) Matkasi alkaa tai päättyy klo välisenä aikana Vähennys on 0,24 euroa (2017 ja 2018) kilometriltä.

38 Matkat toissijaiselle työpaikalle Toissijaisella työpaikalla tarkoitetaan työnantajan tai samaan intressipiiriin kuuluvan yhteisön toimipaikkaa, jossa työskennellään säännöllisesti vakituisen työpaikkasi lisäksi. Toissijaisen työpaikan muodostuminen edellyttää siten, että sinulla on vähintään kaksi varsinaista työpaikkaa. Toissijaisen työpaikan on sijaittava eri paikkakunnalla tai valtiossa kuin ensisijaisena pidettävä, varsinainen työpaikka. Matkakulut kodin ja toissijaisen työpaikan välillä sekä varsinaisen ja toissijaisen työpaikan välillä voit vähentää tulonhankkimiskuluina, mikäli työnantaja ei ole korvannut niitä. Vähennys voidaan myöntää käytetyn kulkuneuvon kustannusten mukaisesti. Ilmoita nämä matkat kohdassa: Matkakulut Toissijaisen työpaikan matkat.

39 Tiivistetysti Oikeus vähentää tuloistaan niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot Kulun vähennyskelpoisuus riippuu siitä, miten kulu liittyy tulonhankintaan. Elantomenot eivät ole vähennyskelpoisia. Tulonhankkimisvähennys on 750 euroa. Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut vähennetään erikseen tulonhankkimisvähennyksen (750 e) lisäksi. Jos muiden kulujen määrä on suurempi kuin tulonhankkimisvähennyksen määrä, vähennyksenä myönnetään syntyneet todelliset tulonhankkimiskulut. Asunnon ja työpaikan välisten matkojen omavastuu on 750 euroa.

40 Veroilmoitus verkossa Voit tehdä korjauksia veroilmoitukseen osoitteessa: vero.fi/veroilmoitus Palvelu on avautunut liikkeen- ja ammatinharjoittajille (veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä 3.4). Muille asiakkaille palvelu on avautunut (viimeiset palautuspäivät ovat 8.5. ja 15.5.) Verkkopalvelun käyttämiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin tai Katso-tunnisteen. Älä palauta paperista veroilmoitusta tai liitelomakkeita lainkaan, jos ilmoitat tiedot verkossa. Voit ilmoittaa ja korjata verkossa vain omia tietojasi.

41 Veroilmoitus verkossa Näet esitäytettynä Verohallinnon tiedossa olevat tulo-, vähennys- ja varallisuustiedot. Pääset tarkistamaan ja muuttamaan tietoja sekä lisäämään puuttuvat tiedot Avaa-linkistä. Esim. jäsenmaksut. Tiedot siirtyvät Verohallintoon tilinumeron muutosta lukuun ottamatta vasta vaiheessa: Ilmoituksen lähettäminen.

42 Veroilmoitus verkossa Ansiotulosta tehtävät vähennykset: Tulonhankkimiskulut ansiotulosta.

43 Veroilmoitus verkossa Lopuksi näet yhteenvedon ilmoittamistasi tiedoista. Lähetä tiedot Verohallintoon painamalla Lähetä ilmoitus -painiketta. Voit myös tallentaa tiedot keskeneräisiksi Tallenna keskeneräiseksi - painikkeesta, jolloin tietoja ei lähetetä Verohallintoon. Kun olet lähettänyt ilmoittamasi tiedot, voit tulostaa tai tallentaa koneellesi koosteen tiedoista Tulosta tietoja (pdf) -linkistä Lähettämäsi tiedot käsitellään Verohallinnossa ja saat uuden verotuspäätöksen syksyllä lokakuun loppuun mennessä postitse.

44 Verokortti verkossa Tulonhankkimiskuluja voi ilmoittaa ennakkoperintävaiheessa verokortille. o Vuoden aikana maksettava veron määrä vastaisi mahdollisimman tarkoin todellista tilannetta. Voit ilmoittaa Verokortti verkossa -palvelussa jäsenmaksuja, matkakuluja, muita tulonhankkimiskuluja palkkatuloista sekä työasuntovähennyksen. Voit kirjautua palveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi, mobiilitunnisteella tai sirullisella henkilökortilla. Verokortti verkossa -palvelun löydät vero.fi sivuilta esim. hakusanalla asioi verkossa.

45 OmaVero Verohallinnon verkkopalvelut siirtyvät OmaVeroon vaiheittain. Verokortin OmaVerosta pääsee tilaamaan marraskuusta 2018 alkaen. Veroilmoituksen tietoja voit täydentää palvelussa ensimmäisen kerran keväällä Vuonna 2019 voit hoitaa suurimman osan veroasioistasi OmaVerossa. Yksityishenkilöt voivat kirjautua OmaVeroon henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

46 Lisätietoa vero.fi:ssä Syventävät vero-ohjeet Kirjoita hakukenttään ohjeen nimi, esim. Tulonhankkimiskulut ansiotuloista Koulutusmenot henkilöverotuksessa Työasuntovähennys Matkakustannusten vähentäminen palkansaajan verotuksessa Verohallinnon yhtenäistämisohjeet vuodelta 2017 toimitettavaa verotusta varten Asiakasohjeet - Matkakulut

47

Opettajien tulonhankkimiskulut

Opettajien tulonhankkimiskulut Opettajien tulonhankkimiskulut Mitä tulonhankkimiskulut ovat? Kuluja, jotka välittömästi liittyvät tulon hankintaan tai säilyttämiseen Samasta kulusta osa voi liittyä tulonhankintaan ja osa ei vähennyskelpoista

Lisätiedot

Opettajien tulonhankkimiskulut

Opettajien tulonhankkimiskulut Opettajien tulonhankkimiskulut Mitä tulonhankkimiskulut ovat? Tulonhankkimiskulut ovat kuluja, jotka liittyvät välittömästi tulon hankkimiseen tai säilyttämiseen. Samasta kulusta osa voi liittyä tulonhankintaan

Lisätiedot

Ohje freelancer-jäsenille veroilmoitusta 2017 varten Lomake 15

Ohje freelancer-jäsenille veroilmoitusta 2017 varten Lomake 15 Ohje freelancer-jäsenille veroilmoitusta 2017 varten Lomake 15 Ole huolellinen esitäytetyn veroilmoituksen tarkistamisessa, täydennä ja korjaa puutteelliset ja virheelliset tiedot. Esitäytetyssä veroilmoituksessa

Lisätiedot

Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa

Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa 1 (8) EVO/Minna Tanska 4.6.2014 SAK:n ja Temen ohje: Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa Tämä ohje perustuu Verohallinnon vuosittain antamaan päätökseen verovapaista

Lisätiedot

HENKILÖASIAKKAAT. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas ILMOITA VERKOSSA. vero.fi/veroilmoitus. verovuosi

HENKILÖASIAKKAAT. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas ILMOITA VERKOSSA. vero.fi/veroilmoitus. verovuosi ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2012 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Suomen verotus selkokielellä

Suomen verotus selkokielellä Suomen verotus selkokielellä Mitä sanat tarkoittavat? Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle

Lisätiedot

Henkilöasiakkaat voivat hoitaa suurimman osan veroasioistaan OmaVeropalvelussa. VEROTUKSEN MUUTOKSIA

Henkilöasiakkaat voivat hoitaa suurimman osan veroasioistaan OmaVeropalvelussa. VEROTUKSEN MUUTOKSIA Henkilöasiakkaat voivat hoitaa suurimman osan veroasioistaan OmaVeropalvelussa. VEROTUKSEN MUUTOKSIA OmaVeroon on kirjauduttu marraskuun 2018 jälkeen yli viisi miljoonaa kertaa. OmaVerossa voit esimerkiksi

Lisätiedot

Henkilöasiakkaiden veroasioiden hoito. siirtyy OmaVeroon vero.fi/omavero

Henkilöasiakkaiden veroasioiden hoito. siirtyy OmaVeroon vero.fi/omavero Henkilöasiakkaiden veroasioiden hoito siirtyy OmaVeroon 2018-2019 vero.fi/omavero Palvelumme siirtyy vahvasti digitaalisiin kanaviin PAPERIPOSTI PAPERIPOSTI KÄYNNIT VEROTOIMISTOSSA KÄYNNIT VEROTOIMISTOSSA

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT 1+2= verovuosi 2016 KOULUTUS ELINKEINOELÄMÄ SOSIAALITURVA INFRA- STRUKTUURI TERVEYDENHUOLTO HALLINTO TURVALLISUUS

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2015 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

OHJEET TULONHANKKIMISKULUJEN LASKEMISEEN

OHJEET TULONHANKKIMISKULUJEN LASKEMISEEN 1 15.2.2011 OHJEET TULONHANKKIMISKULUJEN LASKEMISEEN Oheinen lomake edesauttaa vähennysvaatimuksen esittämistä. Lisäksi täytetty lomake helpottaa selvityksen laatimista silloin, kun verohallinto pyytää

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoitajan verotus

Yksityisen perhepäivähoitajan verotus Yksityisen perhepäivähoitajan verotus Yksityinen päivähoidon tuottaja Päivähoidon tuottajalla tarkoitetaan henkilöä tai yhteisöä, joka tarjoaa päivähoitotoimintaa korvausta vastaan. Päivähoidon tuottaja

Lisätiedot

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy KOTITALOUS- VÄHENNYS Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa? Kun hankit palveluita kotiin, esimerkiksi siivouspalvelua yritykseltä, saat vähentää yritykselle maksetusta summasta osan verotuksessa. Kotitalousvähennystä

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Ylitarkastaja Sari Wulff / Verohallinto Sari Wulff 1 Palkan ja työkorvauksen eroja Työstä maksettu korvaus voi olla palkkaa muuta työstä maksettua korvausta

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Lomakkeen 15 täyttäminen

Lomakkeen 15 täyttäminen Tässä esityksessä lomakkeen kohdat käydään läpi käytännöllisessä täyttöjärjestyksessä, joka poikkeaa osittain lomakkeen numerojärjestyksestä. 1. Nimi, henkilötunnus 2. Taiteen ala tai ammatti, esim. kuvataide

Lisätiedot

Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja

Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille Verkkoseminaari 18.4. Mervi Hakkarainen, Minna Palomäki, Olli Tanner Tilaisuuden ohjelma 1 2 3 4 5 Kuka on freelancer? Toiminnan luonne Tulot

Lisätiedot

Tulonhankkimiskulujen vähennysoikeus ansiotuloista

Tulonhankkimiskulujen vähennysoikeus ansiotuloista Julia Lipaeva Tulonhankkimiskulujen vähennysoikeus ansiotuloista Metropolia Ammattikorkeakoulu Tradenomi Liiketalouden koulutusohjelma Opinnäytetyö Huhtikuu 2014 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika

Lisätiedot

Veroilmoitus ja arvopaperikaupat,

Veroilmoitus ja arvopaperikaupat, Veroilmoitus ja arvopaperikaupat, verkkoseminaari 12.4. klo 14-16 Henri Harvima Luovutusvoiton verotus Arvopapereiden luovutuksesta saatava voitto on pääomatuloa. Luovutusvoitto on sen verovuoden tuloa,

Lisätiedot

Personal trainerin verotus

Personal trainerin verotus Personal trainerin verotus Personal Trainerin verotus Tässä esityksessä: Tärkeitä asioita palkansaajan verotuksesta Hyödyllistä tietoa yrittäjille Käytännönneuvoja vähennyksistä Tutustumisen arvoisia linkkejä

Lisätiedot

TUKIPAKETIN VEROTUS JA

TUKIPAKETIN VEROTUS JA TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS Verohallinto Sisällys Tukipaketin verotus Tukipaketin verotus Tulontasaus ansiotulojen verotuksessa (Verohallinnon ohje 7.9.2015) Verokortin hakeminen Vero.fi-sivuston

Lisätiedot

Vuokratulojen verotus

Vuokratulojen verotus Vuokratulojen verotus Tutustu asunnon vuokratulojen verotukseen Suunnitteletko asunnon vuokraamista? Vuokraatko asuntoa jo nyt? Aiotko lopettaa vuokraamisen? Tästä aineistosta saat selville, kuinka maksat

Lisätiedot

Taiteilijan ja freelancerin verotus. Webinaari

Taiteilijan ja freelancerin verotus. Webinaari Taiteilijan ja freelancerin verotus Webinaari 28.3.2019 Tilaisuuden sisältö 1 Kuka on freelancer? 6 Ennakkoperintä 2 Toiminnan luonne 7 Veroilmoitus 3 Tulot 8 Taiteilijoiden ja freelancereiden matkakulut

Lisätiedot

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja Liikkeen- ja ammatinharjoittaja Mikä muuttuu 2018? Petri Lindroos Veroilmoittaminen Liikkeen- tai ammatinharjoittaja antaa veroilmoituksella 5 elinkeinotoiminnan tuotot, kulut, varat ja velat. Mahdolliset

Lisätiedot

Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa

Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa Apurahat tieteenharjoittajan verotuksessa 17.3.2014 Raija Isotupa Verohallinto, Pääkaupunkiseudun verotoimisto Apurahat verotuksessa Apurahat voivat vaikuttaa verotukseen kahta eri kautta: 1. Voidaanko

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus

Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus 21.3.2018 Ohjelma Yleistä yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoituksista 6C-veroilmoituksen täyttäminen

Lisätiedot

HALUATKO PÄÄSTÄ EROON RAHAHUOLISTASI JA KESKITTYÄ LÄÄKÄRIN TYÖHÖSI?

HALUATKO PÄÄSTÄ EROON RAHAHUOLISTASI JA KESKITTYÄ LÄÄKÄRIN TYÖHÖSI? SUOMEN LÄÄKÄRILEHTI FINLANDS LÄKARTIDNING FINNISH MEDICAL JOURNAL WWW.LAAKARILEHTI.FI LIITE 10/2017 Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2016 veroasiantuntija, OTK Minna Tanska AJASSA TIETEESSÄ TYÖSSÄ LIITOSSA

Lisätiedot

Veroinfoa senioreille. SeniorSurf 2017

Veroinfoa senioreille. SeniorSurf 2017 Veroinfoa senioreille SeniorSurf 2017 Hoidatko asioitasi tietokoneella? Jos, niin onko käytössäsi pöytäkone tabletti älypuhelin Minkä asioiden hoitamiseen erityisesti tarvitset tukea? Hoida veroasiasi

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus Apulaisprofessori Tomi Viitala Eriytetty tuloverojärjestelmä - Tulolajit Luonnollisilla henkilöillä kaksi tulolajia: ansiotulo ja pääomatulo

Lisätiedot

Mikä on kotitalousvähennys?

Mikä on kotitalousvähennys? Kotitalousvähennys Mikä on kotitalousvähennys? Verosta tehtävä vähennys pienentää maksettavan veron määrää on henkilökohtainen poikkeuksena puolisoiden välinen vähennysoikeus Saat vähentää osan kuluista,

Lisätiedot

Verokortti ja veroilmoitus uudistuvat Henkilöasiakkaat. Webinaari tilitoimistoille

Verokortti ja veroilmoitus uudistuvat Henkilöasiakkaat. Webinaari tilitoimistoille Verokortti ja veroilmoitus uudistuvat Henkilöasiakkaat Webinaari tilitoimistoille 4.9.2018 Rajoitettua palvelua loka-marraskuussa Asiakaspalvelu on rajoitettua 2.-7.11. Palvelukanavissa saa vain yleisneuvontaa.

Lisätiedot

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta.

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta. Ulkomaisen vuokratyövoiman verotusta koskeva uudistus 2007: tyypillisiä kysymyksiä vastauksineen Sisällysluettelo 1. Yleiset kysymykset 2. Enintään kuusi kuukautta Suomessa olevat 3. Yli kuusi kuukautta

Lisätiedot

Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2014

Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2014 Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2014 veroasiantuntija, OTK Minna Tanska Suomen lääkärilehti Finlands Läkartidning Finnish Medical Journal www.laakarilehti.fi Liite 10/2015 MAINOS TYÖSUHTEEN VAKAUS +YRITTÄJYYDEN

Lisätiedot

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto Maksuton palkanlaskentaohjelma Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto Palkka.fi on maksuton palvelu yrityksille ja kotitalouksille, jotka maksavat palkkaa. Palvelu laskee palkan sivukuluineen, muodostaa

Lisätiedot

Freelancer verottajan silmin

Freelancer verottajan silmin Sopimus olennainen: Työsopimus -> työsuhde -> palkka ja työlainsäädäntö Ei työsuhdetta -> työkorvaus (poikkeuksena tietyt henkilökohtaiset palkkiot) Työsuhteessa lait ja TES määrittelevät tarkkaan useita

Lisätiedot

Kuittien ja tositteiden säilyttäminen... 3. Jäännösverojen ja veronpalautusten korko... 4. Muista ennakon täydennysmaksu!... 4

Kuittien ja tositteiden säilyttäminen... 3. Jäännösverojen ja veronpalautusten korko... 4. Muista ennakon täydennysmaksu!... 4 Suomen Eläinlääkäriliiton opas Eläinlääkärin veroilmoitus vuodelta 2013 MINNA TANSKA, OTK, VEROASIANTUNTIJA Sisältö A. YLEISTÄ VEROILMOITUSMENETTELYSTÄ... 3 Kuittien ja tositteiden säilyttäminen... 3 Jäännösverojen

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Tuloverotuksen perusteet; ansiotuloverotus Apulaisprofessori Tomi Viitala Eriytetty tuloverojärjestelmä - Tulolajit Luonnollisilla henkilöillä kaksi tulolajia: ansiotulo ja pääomatulo

Lisätiedot

Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2016

Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2016 Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2016 Palkkatulot, jotka on saatu työsuhteessa, ovat jo valmiiksi erikseen esitäytetyllä veroilmoituslomakkeella. Lomakkeella 15 ilmoitetaan

Lisätiedot

1984 vp. - HE n:o 132

1984 vp. - HE n:o 132 1984 vp. - HE n:o 132 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi velkojen korkojen vähennysoikeuden rajoittamisesta verotuksessa annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan,

Lisätiedot

Mikä on kotitalousvähennys?

Mikä on kotitalousvähennys? Kotitalousvähennys Mikä on kotitalousvähennys? Verosta tehtävä vähennys pienentää maksettavan veron määrää on henkilökohtainen poikkeuksena puolisovähennys Saat vähentää kuluja, jotka ovat aiheutuneet

Lisätiedot

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN 4.12.2018 CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Miten ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? Jos joulukuun palkat maksetaan tammikuun alussa, ilmoitetaanko

Lisätiedot

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto Yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloverotus Verohallinto Sisältö Verotettava tulo lasketaan tulolähteittäin Tulolähteen merkitys verotuksessa Verotus perustuu kirjanpitoon Elinkeinotoiminnan tuloksen

Lisätiedot

TYÖMATKAT JA VEROTUS. Seija Karttunen Virpi Pasanen Eija Tannila

TYÖMATKAT JA VEROTUS. Seija Karttunen Virpi Pasanen Eija Tannila TYÖMATKAT JA VEROTUS Seija Karttunen Virpi Pasanen Eija Tannila TALENTUM Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja tekijät ISBN 978-952-14-2129-7 ISBN 978-952-14-2130-3 (sähkökirja) Taitto: NotePad

Lisätiedot

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Miksi käyttäisin verkkopalveluja? Verkkopalveluiden käyttö ei ole sidoksissa virka-aikaan. Palvelut ovat avoinna siihen aikaan, kun sinulle on parasta hoitaa veroasiasi.

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Kotitalousvähennys

Tervetuloa verkkoseminaariin: Kotitalousvähennys Tervetuloa verkkoseminaariin: Kotitalousvähennys Sisältö Mikä on kotitalousvähennys? Kotitalousvähennyksen edellytyksiä Milloin ei voi saada vähennystä? - esimerkkiluettelo Paljonko voi saada kotitalousvähennystä?

Lisätiedot

Laki. tuloverolain muuttamisesta

Laki. tuloverolain muuttamisesta Laki tuloverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan tuloverolain (1535/1992) 54 d :n 2 momentti, 80 :n 9 kohta, 92 :n 26 kohta, 95 :n 1 momentin 1 kohta, 96 a :n 1 momentti, 100 :n

Lisätiedot

Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2015

Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2015 Taiteilijan tulot ja kulut lomakkeen 15 täyttöohjeet, verovuosi 2015 Palkkatulot, jotka on saatu työsuhteessa, ovat jo valmiiksi erikseen esitäytetyllä veroilmoituslomakkeella. Lomakkeella 15 ilmoitetaan

Lisätiedot

alkaen. Salomonkatu 17 B, Helsinki.

alkaen. Salomonkatu 17 B, Helsinki. 1 Työeläkevakuuttajien suositus ammatilliseen kuntoutukseen liittyvien kustannusten korvaamisesta sekä työkyvyttömyyseläkeratkaisun tai kuntoutuksen vaatimista selvityksistä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta

Lisätiedot

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Skatteverket SKV 442, 5.painos Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Finska Ulkomailla asuvia

Lisätiedot

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014

Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Verotuksen ajankohtaista vuodelle 2014 Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Verolait - keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2014 - muutokset verokorteissa ja työnantajamenettelyssä

Lisätiedot

Taiteilija ja verotus. Taneli Lallukka 27.11.2009

Taiteilija ja verotus. Taneli Lallukka 27.11.2009 Taiteilija ja verotus Taneli Lallukka 27.11.2009 Taiteen harjoittamisen toimintamuodot Taiteilija voi harjoittaa toimintaansa erilaisissa muodoissa Työsuhteessa Freelancerina Yrittäjänä Taiteilijalla voi

Lisätiedot

Apurahojen verotuksesta

Apurahojen verotuksesta Apurahojen verotuksesta Jukka Puolakanaho Veroasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan verotoimisto Esityksen sisältö apurahoja koskeva verolainsäädäntö verovapaat ja veronalaiset apurahat / suoritukset vähennykset

Lisätiedot

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA verovuosi 2017 Liitä mukaan vain Verohallinnon liitelomakkeita Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/lomakkeet/5 SISÄLTÖ

Lisätiedot

RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS

RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 29.11.2002 TARKVES MUUTTOSOP (VM 4.3.2003) Päivitetty 1.3.2009 LIITE 4 1 ( 4 ) RAJAVARTIOLAITOKSEN MUUTTO- JA SIIRTOKUSTANNUSTEN KORVAAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 1 Soveltamisala 2 Yleistä Tämän sopimuksen määräyksiä

Lisätiedot

Apurahojen verotus. Fulbright Center 12.5.2015

Apurahojen verotus. Fulbright Center 12.5.2015 Apurahojen verotus Fulbright Center 12.5.2015 Apurahojen verotus - yleistä Seuraavat apurahat ovat tuloverolain mukaan verovapaita: Valtiolta, kunnalta muulta julkisyhteisöltä tai Pohjoismaiden neuvostolta

Lisätiedot

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Ajankohtaisia terveisiä Verohallinnosta Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Vero.fi/tilitoimistot 2 Palvelunumero tilitoimistoille 020 697 072 / suomeksi 020 697 073 / ruotsiksi Yksi

Lisätiedot

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Kotitalousvähennys remonttityöstä Vakituisen ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöiden

Lisätiedot

Päätös. Laki. tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta

Päätös. Laki. tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 205/2008 vp Hallituksen esitys eräiksi metsäverotusta koskeviksi muutoksiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä eräiksi metsäverotusta koskeviksi muutoksiksi (HE 206/2008

Lisätiedot

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle.

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle. Kela Hakemus Lasten kotihoidon tuki Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja www.kela.fi/lapsiperheet Voit

Lisätiedot

Vuokranantajan vähennykset Hoitovastike, pääomavastike, remontit ja muut kulut. Merja-Liisa Huolman-Lakari lakimies

Vuokranantajan vähennykset Hoitovastike, pääomavastike, remontit ja muut kulut. Merja-Liisa Huolman-Lakari lakimies Vuokranantajan vähennykset Hoitovastike, pääomavastike, remontit ja muut kulut Merja-Liisa Huolman-Lakari lakimies Vuokratulojen verotus Vuokratulot verotetaan pääomatuloina. Verovelvollisella on oikeus

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistöyhteisön veroilmoitus voimaan tulleet muutokset yhteisöjen tuloverotuksessa

Asunto- ja kiinteistöyhteisön veroilmoitus voimaan tulleet muutokset yhteisöjen tuloverotuksessa Ohjelma Asunto- ja kiinteistöyhteisön veroilmoitus 1.5.2018 voimaan tulleet muutokset yhteisöjen tuloverotuksessa Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme Esityksen aikana voit lähettää kysymyksiä chatin

Lisätiedot

Kotitalousvähennys ja päivähoitopalvelut Palveleva Helsinki -hanke 31.3.2010 Satu Grekin Veroasiantuntija Suomen Yrittäjät ry

Kotitalousvähennys ja päivähoitopalvelut Palveleva Helsinki -hanke 31.3.2010 Satu Grekin Veroasiantuntija Suomen Yrittäjät ry Kotitalousvähennys ja päivähoitopalvelut Palveleva Helsinki -hanke 31.3.2010 Satu Grekin Veroasiantuntija Suomen Yrittäjät ry 8.4.2010 1 Kotitalousvähennys pähkinänkuoressa 1. Kotona 2. Tavanomainen hoito-

Lisätiedot

SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN

SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN 1 SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN Yleistä korvauksen maksamisesta Kuntoutusetuudet saadakseen opiskelijan on toimitettava

Lisätiedot

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut

Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut Miksi käyttäisin verkkopalveluja? Verkkopalveluiden käyttö ei ole sidoksissa virka-aikaan. Palvelut ovat avoinna siihen aikaan, kun sinulle on parasta hoitaa veroasiasi.

Lisätiedot

VEROKORTTIHAKEMUS JA/TAI ENNAKKOVEROHAKEMUS

VEROKORTTIHAKEMUS JA/TAI ENNAKKOVEROHAKEMUS HAE VERKOSSA vero.fi/omavero Verohallinto PL 700 00052 VERO Hae tällä lomakkeella verokorttia ja/tai ennakkoveroa, jos olet yleisesti verovelvollinen henkilöasiakas, liikkeen- tai ammatinharjoittaja, maa-

Lisätiedot

SUOSITUS 21.3.2013 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2013 ALKAEN

SUOSITUS 21.3.2013 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2013 ALKAEN 1 SUOSITUS 21.3.2013 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2013 ALKAEN Yleistä korvauksen maksamisesta Kuntoutusetuudet saadakseen opiskelijan on toimitettava

Lisätiedot

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke Päivi Ylitalo: Poromiehen verotus -maatalouden veroilmoitus- Toukokuu 2010 Lapin ammattiopisto www.poroverkko.wikispaces.com Paliskuntain yhdistys

Lisätiedot

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA verovuosi 2016 Liitä mukaan vain Verohallinnon liitelomakkeita Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/veroilmoitus/5 SISÄLTÖ

Lisätiedot

SaiPa ry:n Matkalaskuohjeet

SaiPa ry:n Matkalaskuohjeet Matkalasku täytyy tehdä aina ja siitä on käytävä ilmi vähintään koko nimi, sotu, pankkitilinnumero, matkan tarkoitus ja kesto. Päivärahojen ja kilometrikorvausten maksamisessa noudatetaan verottajan ohjeita.

Lisätiedot

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain.

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVero OmaVero Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVerossa voit tällä hetkellä antaa yhteisöjen ja yhteisetuuksien tuloveroilmoituksen

Lisätiedot

Fulbright Finland Q&A on Grantee Taxation. Hannu Lignell Fondia Tax / Fiscales Oy

Fulbright Finland Q&A on Grantee Taxation. Hannu Lignell Fondia Tax / Fiscales Oy Fulbright Finland Q&A on Grantee Taxation Hannu Lignell Fondia Tax / Fiscales Oy 17.5.2017 Q&A on Grantee Taxation 1. Määräaikainen työsopimus (FIN yo) työskentely USA:ssa - missä tulo verotetaan? - mitä

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Osakeyhtiön veroilmoitus

Tervetuloa verkkoseminaariin: Osakeyhtiön veroilmoitus Tervetuloa verkkoseminaariin: Osakeyhtiön veroilmoitus 21.3.2018 Ohjelma Yleistä osakeyhtiöiden veroilmoituksista 6B-veroilmoituksen täyttäminen OmaVerossa Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme Esityksen

Lisätiedot

1. YLEISTÄ... 4 1.1. VUODEN 2010 VEROILMOITUS... 4 1.2. VEROVELVOLLISUUDESTA... 4 2. TYÖSUHTEISET... 5

1. YLEISTÄ... 4 1.1. VUODEN 2010 VEROILMOITUS... 4 1.2. VEROVELVOLLISUUDESTA... 4 2. TYÖSUHTEISET... 5 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 4 1.1. VUODEN 2010 VEROILMOITUS... 4 1.2. VEROVELVOLLISUUDESTA... 4 2. TYÖSUHTEISET... 5 2.1. VERONALAISET TULOT... 5 2.1.1. ANSIOTULOT... 5 2.1.2. LUONTOISEDUT... 6 2.1.3.

Lisätiedot

OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa

OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa OmaVero 13.10.2017 OmaVero OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain OmaVeroa kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa Kaikki toiminnallisuudet testataan

Lisätiedot

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomarin palkkioprosessin vaiheet 1. Erotuomari saa verohallinnolta sivutuloverokortin

Lisätiedot

Taiteilijan tulot ja kulut - lomakkeen 15 täyttöohjeet

Taiteilijan tulot ja kulut - lomakkeen 15 täyttöohjeet Taiteilijan tulot ja kulut - lomakkeen 15 täyttöohjeet Palkkatulot, jotka olet saanut työsuhteessa, ovat jo valmiiksi erikseen esitäytetyllä veroilmoituslomakkeella. Lomakkeella 15 ilmoitetaan ne taiteellisesta

Lisätiedot

Uusien ohjeiden vaikutus ja vinkit veroilmoitusten 2, 5 ja 6A:n täyttämiseen. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015

Uusien ohjeiden vaikutus ja vinkit veroilmoitusten 2, 5 ja 6A:n täyttämiseen. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015 Uusien ohjeiden vaikutus ja vinkit veroilmoitusten 2, 5 ja 6A:n täyttämiseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2015 Sisältö Yhtenäistämisohje vs. Vero.fi > Syventävät ohjeet Tulossa uusia ohjeita,

Lisätiedot

Kuvataiteilijan tuloverotus. Suomen Taiteilijaseura

Kuvataiteilijan tuloverotus. Suomen Taiteilijaseura Kuvataiteilijan tuloverotus Suomen Taiteilijaseura 27.3.2017 Ammattitaiteilijan vero-ohjeet http://artists.fi/taiteilijalle/verotus/ Mitä on vero? Verolla tarkoitetaan yksityisen julkiselle vallalle maksamaa,

Lisätiedot

ennakkoveroa/muutosta ennakkoveroon

ennakkoveroa/muutosta ennakkoveroon VEROKORTTIHAKEMUS JA ENNAKKOVEROHAKEMUS 2016 Henkilöasiakas, liikkeen- tai ammatinharjoittaja, maatalouden harjoittaja ja yhtymän osakas hakee verokorttia ja/tai ennakkoveroa tällä lomakkeella. Rajoitetusti

Lisätiedot

OmaVero - Hoida veroasiasi yhdessä osoitteessa

OmaVero - Hoida veroasiasi yhdessä osoitteessa OmaVero - Hoida veroasiasi yhdessä osoitteessa Mikä OmaVero? OmaVero on Verohallinnon verkkoasiointipalvelu, joka korvaa vaiheittain lähes kaikki Verohallinnon nykyiset verkkoasiointipalvelut OmaVero kokoaa

Lisätiedot

SUOSITUS 26.3.2009 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2009 ALKAEN

SUOSITUS 26.3.2009 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2009 ALKAEN 1 SUOSITUS 26.3.2009 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2009 ALKAEN Yleistä korvauksen maksamisesta Kuntoutusetuudet saadakseen opiskelijan on toimitettava

Lisätiedot

VerohallintoL (1557/95) 2 2 momentti 21.12.2007. Verovuosi 2007 1809/32/2007 Korvaa normin 1834/32/2006 Vastaanottaja Verovirastot

VerohallintoL (1557/95) 2 2 momentti 21.12.2007. Verovuosi 2007 1809/32/2007 Korvaa normin 1834/32/2006 Vastaanottaja Verovirastot VEROHALLITUKSEN OHJE Valtuutussäännös Päivämäärä VerohallintoL (1557/95) 2 2 momentti Voimassaolo Diaarinumero Verovuosi 2007 1809/32/2007 Korvaa normin 1834/32/2006 Vastaanottaja Verovirastot VEROHALLITUKSEN

Lisätiedot

Lisäksi esitys sisältää eräitä teknisiä korjauksia tuloverolain säännöksiin. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2019 alusta.

Lisäksi esitys sisältää eräitä teknisiä korjauksia tuloverolain säännöksiin. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2019 alusta. Luonnos 21.6.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vuoden 2019 tuloveroasteikosta ja laeiksi tuloverolain sekä perintö- ja lahjaverolain 7 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ [Esitystä

Lisätiedot

HE 16/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain ja vuoden 2000 veroasteikkolain 2 :n muuttamisesta

HE 16/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain ja vuoden 2000 veroasteikkolain 2 :n muuttamisesta HE 16/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain ja vuoden 2000 veroasteikkolain 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuloverolakia

Lisätiedot

VEROHALLINNON YHTENÄISTÄMISOHJEET VUODELTA 2013 TOIMITETTAVAA VEROTUSTA VARTEN

VEROHALLINNON YHTENÄISTÄMISOHJEET VUODELTA 2013 TOIMITETTAVAA VEROTUSTA VARTEN VEROHALLINNON YHTENÄISTÄMISOHJEET VUODELTA 2013 TOIMITETTAVAA VEROTUSTA VARTEN Dnro 164/200/2013 Verohallinto SISÄLLYS 1 VEROHALLINNON YHTENÄISTÄMISOHJEEN SITOVUUS... 5 2 HENKILÖKOHTAISEN TULON VEROTUS...

Lisätiedot

Muutoksia kiinteistöverotukseen Kevät 2020

Muutoksia kiinteistöverotukseen Kevät 2020 Muutoksia kiinteistöverotukseen Kevät 2020 Muutokset lyhyesti Korjaa tai täydennä kiinteistötiedot keväällä 2020 OmaVerossa Kiinteistötiedot verkossa -palvelu poistuu käytöstä Kiinteistöverotus päättyy

Lisätiedot

Ajankohtaista kirjanpitäjälle

Ajankohtaista kirjanpitäjälle Ajankohtaista kirjanpitäjälle Marjo Salin kirjanpidon asiantuntija, KTM Veronmaksajat Tilinpäätöksen antama oikea ja riittävä kuva Kirjanpitolain oikean ja riittävän kuvan vaatimusta koskevasta säännöksestä

Lisätiedot

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Sisältö Vuoden 2013 veroilmoituksesta Lakimuutokset vuodelle 2014 esim. osinkojen

Lisätiedot

TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys

TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys 28.1.2010 1 TES, tuloverolaki ja Verohallinnon kustannuspäätös TES määrittää, mitä työnantajan pitää maksaa TES ei määrittele maksettavien korvausten verokohtelua

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2019 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2019! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

HENKILÖASIAKKAAN VEROASIAT 2022: VEROTUS TEHDÄÄN SINULLE

HENKILÖASIAKKAAN VEROASIAT 2022: VEROTUS TEHDÄÄN SINULLE HENKILÖASIAKKAAN VEROASIAT 2022: VEROTUS TEHDÄÄN SINULLE Asiakas saa Verohallinnolta: veroprosentin esitäytetyn veroilmoituksen TARKASTA TIEDOT Tiedot ovat ok Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään Asiakas

Lisätiedot

OmaVero. Kaikki toiminnallisuudet testataan käyttäjien kanssa useita kertoja ennen niiden julkaisua

OmaVero. Kaikki toiminnallisuudet testataan käyttäjien kanssa useita kertoja ennen niiden julkaisua OmaVero 12.2.2018 OmaVero OmaVero (vero.fi/omavero) korvaa Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut vaiheittain. Henkilöasiakkaiden veroilmoitukseen ja verokorttiin liittyvät asiat siirtyvät OmaVeroon

Lisätiedot

OAJ:N TORNION PAIKALLISYHDISTYS TIEDOTTAA 29.4.2008

OAJ:N TORNION PAIKALLISYHDISTYS TIEDOTTAA 29.4.2008 TORNION OAY:N TIEDOTE 29.4.2008 1/14 TYÖPAIKKOJEN ILMOITUSTAULULLE OAJ:N TORNION PAIKALLISYHDISTYS TIEDOTTAA 29.4.2008 1. Liikunta- ja tilakorvaukset 2. Kevätretki Storforsenille 17.5.2008 3. 1.3.2008

Lisätiedot

ARVIO JÄRVENPÄÄN HSL-LIPPUTUEN KUSTANNUSVAIKUTUKSISTA

ARVIO JÄRVENPÄÄN HSL-LIPPUTUEN KUSTANNUSVAIKUTUKSISTA ARVIO JÄRVENPÄÄN HSL-LIPPUTUEN KUSTANNUSVAIKUTUKSISTA 13.2.2017 HSL-LIPUN TUKEMISEN TOIMINTAMEKANISMI Lipun hinnan alentamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia vain todellisen käytön (460 hlö/kk) mukaisesti

Lisätiedot

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Maksuton palkanlaskentaohjelma Johanna Puikkonen johanna.puikkonen@vero.fi verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Palkkoja lasketaan kuukausittain noin 55 000 kpl 88 milj. eurolla

Lisätiedot

Varusmies ja verot. Verohallinto vero.fi

Varusmies ja verot. Verohallinto vero.fi Varusmies ja verot Verohallinto vero.fi 2018 Verovaroilla kustannetaan Esimerkkejä käyttökohteista: terveydenhoito eli sairaalat, terveysasemat ja palvelutalot koulutus, opettajien palkat, kouluruoka ja

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle velkojen korkojen vähennysoikeutta verotuksessa koskeviksi muutoksiksi verolainsäädäntöön

Hallituksen esitys Eduskunnalle velkojen korkojen vähennysoikeutta verotuksessa koskeviksi muutoksiksi verolainsäädäntöön 1983 vp. - HE n:o 70 Hallituksen esitys Eduskunnalle velkojen korkojen vähennysoikeutta verotuksessa koskeviksi muutoksiksi verolainsäädäntöön ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että

Lisätiedot

Ammattitaiteiljan verotusohjeet

Ammattitaiteiljan verotusohjeet Ammattitaiteiljan verotusohjeet Sisällysluettelo Aluksi... 2 Taiteilijan verotus TVL:n nojalla... 2 Esitäytetty veroilmoitus... 3 Esitäytetyn veroilmoituksen palautuspäivä... 3 Taiteellisen toiminnan tulot...

Lisätiedot