Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö 23.1.2013"

Transkriptio

1 Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö

2 Pelkästään ekstrapoloiva SF on litteää ja määritteenä kestämätön, sopii paremminkin kuvaaman pientä tieteiskirjallisuuden periodia. Ekstrapolaatio on yksiulotteinen, tieteellisen analogian rajatapaus, eikä humanistisiin ja yhteiskuntatieteellisiin kysymyksiin voi vastata matemaattisilla, ortodoksilla teorioilla, joita ekstrapolaatiokin edustaa ja jotka vastaavat vain laskettavissa olevat asiat mukaan ottaen. Puhdas ekstrapolaatio ei siis ota huomioon inhimillisiä asioita, kuten intentioita, intohimoja ja uskomuksia, jotka ovat tärkeitä, ennakoimattomia muuttujia kysymyksissä yhteiskuntien tulevaisuuksista. (Suvin 1979, 77.)

3 Ekstrapolatiivinen ja myös spekulatiivinen Sf ovat oikeastaan tieteiskirjallisuuden konventioita, jotka voivat olla läsnä samassa teoksessa yhtä aikaa. Esimerkiksi Arthur C. Clarken romaanissa Lapsuuden loppu, jossa on kahdenlaisia muukalaisia: ylivaltiaita jotka on ektsrapoloitu ihmisen älykkyydestä puhtaiksi rationionaalisuuden ruumiillistumiksi ja Hallitsijamieli, joka edustaa täydellistä toiseutta ja joka on lähestyttävissä vain spekulatiivisen sf:n keinoin (Malmgren 1991, 70.)

4 Vuori - hän piti sitä edelleenkin vuorena, sillä mikään muukaan sana ei olisi kelvannut näytti olevan elävä olento. Hän muisti museon pyöreässä huoneessa näkemänsä hirviömäisen silmän mutta ei, se ei voinut olla mahdollista. Se mitä hän näki ei ollut orgaanista elämää; hänestä tuntui ettei se ollut edes ainetta siinä mielessä kuin hän sen ymmärsi. (Clarke 1967/1973, 234.)

5 Koska siitä mitä ei voi sanoin ilmaista, ei voi kirjoittaa, Clarke keskittyykin ilmaisemaan olennon toiseutta näyttämällä, mitä se tekee meidän tutulle maailmallemme: Läntisen taivaanrannan takaa nousee suuri palava pylväs, kuin tulinen puu. Se on kaukana, maapallon toisella puolella. Minä tiedän mistä se tulee: he ovat lopultakin lähteneet matkaan tullakseen Hallitsijamielen osaksi. Heidän koeaikansa on lopussa: he jättävät parhaillaan viimeisiäkin aineellisen maailman jäänteitä taakseen. (Clarke 1967/1973, 253.)

6 Apuvälinetarina Apuvälinetarinan (gadget story) novum on pelkkä kerronnallinen elementti. Apuvälinetarina alistaa novumin kerronnalliseksi koristeeksi tai efektiksi ja sisältää vain pienen kognitiivisen aineksen: osoittaa lukijalle teknologian vaarat. (Malmgren 1991, 29.)

7 Kimmo Saneri: Laite (1992) Agentti lähetetään tutkimaan muukalaislaitetta, tiedemies antaa hänelle turvaksi sytkärin näköisen lasertykin. Lasertykki-novumia käsitellään ensin tieteellisesti: se ladataan kognitiivisuudella: havainnollistetaan aseen voimaa viittaamalla lukijalle tuttuun ilmiöön eli aurinkoon: "Ja usko tai älä, mutta auringon kaasukenttiin tuli sekunnin miljoonasosaksi samankokoinen reikä" (L 9). Lasertykki-novumin tieteellinen käsittely kuitenkin unohdetaan jatkossa ja sen ympärille kasataan agenttitarinan konventioita: eksyttämiset, salaliitot, tunnussanat, salaiset tukikohdat.

8 Laitteen sisässä on uusi maailma: kirkkoja ja maalauksia. Vihje spekulatiivisen SF:n kognitiosta: Davidin täytyisi lukea muukalaislaitteen viestiä intuitiivisesti ja muodostaa metafora, jossa kirkot ja maalaukset yhdistyisivät toiseuteen. Hänellä ei ole kuitenkaan aikaa taidenautintoon, sillä hänen on taisteltava vihollisvakoojan kanssa. Ihmisten keskinäiset nahistelut estävät muukalaissivilisaation ja Maapallon asukkaiden välisen kommunikaation. Ihmiskunta jää yksin kuten päähenkilö, joka jää odottamaan kuolemaansa mustan aukon läheisyyteen.

9 Vihollisagentti ottaa Davidilta lasertykin ja varoituksista huolimatta laukaisee sen muukalaislaitteen sisällä ja saa aikaan mustan aukon, joka imee kaiken itseensä. Lukija ei ehdi saada edes vihjeitä siitä, mikä muukalaislaitteen tarkoitus on tai minkälainen kulttuuri on sen rakentanut. Novumit kumoavat toisensa.

10 Tieteiskirjallisuus ja runous? Chu Seo-Youngin mukaan tieteiskirjallisuus on pohjimmiltaan runollista. SF:n maailmat/novumit perustuvat usein tai jopa miltei aina jollekin runouden troopille eli kielikuvalle. Chu mainitsee tieteiskirjallisuuden perusmotiiveista esimerkiksi telepatian, joka perustuu apostrofille eli poissaolevan puoleen kääntymiseen, ja robotin, joka on ihmisenmuotoisen esineen personifikaatio. (Chu 2010, 11.) Vertauskuvat on SF:ssa tulkittavissa kirjaimellisina. Kuitenkaan ne eivät menetä vertauskuvallista ulottuvuuttaan kirjaimellistumisen jälkeen. Jännite pysyy.

11 SF on yksinpuhelua kuten keskeislyyrinen runo. SF:ssa kertova henkilöhahmo on usein ajan ja paikan tuolla puolen, hänen äänensä pyrkii koskettamaan lukijaa "ihmiskokemuksen ulkopuolelta", kuten lyyrinen minä Tieteiskirjallisuus tapahtuu usein maailmassa, jossa kertoja tai päähenkilö on ainoa apokalyptisesta tuhosta selvinnyt tai hänen maailmansa voi olla robottien ja tietokoneiden kansoittama, ja hän on ympäristönsä ainoa täysin inhimillinen yksilö. Tieteiskirjallisuuden aika on lyyristä. SF:n "nyt" on yhtä ongelmallinen kuin runon. Tieteiskirjallisuuden arkkityyppiset hetket tapahtuvat virtuaalimaailmoissa, profetioissa, ruumiista irtaantumisten kaltaisten sieppausten yhteydessä. Silti kerronnan aikamuoto on useimmiten imperfekti. (Chu 2010, 16; 18; 23)

12 SF:n ja runouden sisältämät kuvaukset ovat verbaalisesti lennokkaita ja intensiivisiä. SF:ssä tämä johtuu siitä, että jokapäiväiseen elämäämme kuulumattomia asioita täytyy kuvata lukuisten retoristen keinojen ja strategioiden avulla. Kun realistisen tekstin kirjoittaja antaa lukijalle ohjeet miten kuvitella henkilöhahmon kasvot eli silmien värit jne. on tieteiskirjailijan annettava ohjeet miten kuvitella kokonaan uusi ilmiö, kuten "futuristinen rapu". (Chu 2010, )

13 Lisäksi SF on runouden tavoin musikaalista, mikä ilmenee esimerkiksi runsaana äänellisten ilmiöiden kuvaamisena ja onomatopoeettisuutena, kuten avaruusmuukalaisten puheen kuvaamisena sellaisena kuin se kuulostaa. Esim. Welssin Maailmojen Sodassa muukalaiset sanovat ullaullaulla kuollessaan. SF ja runous kohottavat henkilöhahmon / kertojan tietoisuutta, tieteiskirjallisuudessa empatia on venytetty äärimmilleen intersubjektivisuudeksi (telepatia jne). Runoudessa ja tieteiskirjallisuudessa voi tietoisuus voi vastakohtaisesti olla täysin omalaatuinen (esim hullu tiedemies jne) (Chu 2010, 55).

14 SF:n metaforat häiritsevät kognitiivista kartoituksen struktuuria, jossa jostain lukijalle tutusta asiasta siirretään ominaisuuksia hänelle tuntemattomaan asiaan. SF:n kognitiivisessa metaforassa lähde muuttuukin usein vähintään yhtä oudoksi kuin maali. SF:n metaforat voivat esimerkiksi härnätä sitä realistisen kirjallisuuden luuloa/konventiota, jonka mukaan luonto jäljittelee ihmisen tunteita. Tämä pateettinen harha käännetään ylösalaisin esimerkiksi William Gibsonin lauseessa, jossa taivas ja kuolleelle kanavalle viritetty kanava samaistetaan. Teknologia tarjoaakin ihmiselle rauhan ja luonto jää vieraaksi. (Stockwell 2000/2006, 201.)

15 monet kuolleet metaforat heräävät henkiin, kun ne käsitetään jonkin novumin läheisyydessä kirjaimellisina (Stockwell 2000/2006, ). Kari Nenosen Messiaassa puhutaan sopimattomasti käyttäytyvästä lapsesta: Peter on piru tai antikristus. Hyvin käyttäytyvästä pojasta puolestaan sanotaan, että se toinen on Messias tai Kristus tai Vapahtaja. (230.) Realistisessa kirjallisuudessa: pelkkiä väsyneiden vanhempien tuntemuksia. Sen sijaan Nenosen tieteiskauhuromaanissa, jossa lyyrinen aines kerääntyy novumina hallitsevan kloonauksen ympärille, ne ovat kirjaimellisesti totta; molemmat lapset on kloonattu Kristuksen käärinliinasta saadusta DNA:sta ja ovat romaanissa esitetyn dualistisen opin mukaan toistensa vastakohtia.

16 SF:n historiaa ja alalajeja 1900-luvun alkupuolisko: jako filosofisempaan scifiin (Welsistä lähtenyt linja) ja pulp-lehtien action ja seikkailu-painotteiseen scifiin (Vernestä lähtenyt linja, avaruusooppera) Pulp-scifille on ominaista eri genrejen seikoittuminen, uudissanat, sisällön ja otsikon täysi vastaavuus, kolmas persoona, valkoihoiset miehet päähenkilöinä, adverbit sanomista ilmaisevien verbien perässä, sekä sanoa-verbin erilaiset variaatiot. Asioita myös tehdään adverbin kera. Temaattinen toisto.

17 Uuden aallon SF: 1960-luvulla modernismin keinot tulivat osaksi tieteiskirjallisuutta, tyyli tuli korkeakirjalliseksi ja siitä tultiin tietoiseksi. Sisä-avaruus, hallusinaatiot, subjektiivisuus, alitajunta luvulla kun SF oli tullut ghetosta, se alkoi saada myös poliittisia ulottuvuuksia: mm. feministinen SF. (Stockwell.)

18 1980-luvulla esiintulo jatkui: haluttiin osoittaa, että SF on aikansa todellista kirjallisuutta. Cyberpunk tematisoi kontrastin lihan ja metallin välillä, koneen muistin ja ihmisen muistin suhteen luvun ihmisen arkielämää helpottamaan keksityt intiimit välineet, kuten matkapuhelimet, korvalappustereot ja piilolinssit vaikuttivat cyberpunkiin, jonka toistuva aihe oli jopa aivoihin tunkeutuva teknologia (Sterling 1986/1990, 7 10) ja jonka keskeisin kysymys oli: Viekö halumme muuttaa tietoisuutemme ja fyysiset olomuotomme kuviksi, sanoiksi ja tietokonesymboleiksi meitä lähemmäs kuolemattomuutta vai kohti säälittävää parodiaa, jossa ei ole tilaa paisi inhimillisille virheille myöskään tunteille. (McCaffery 1991/ ).

19 Kun aiemmin SF:ssä ihminen lähetettiin kauas tulevaisuuteen tai avaruuteen niin nyt hänet muutetaan dataksi (Koskimaa). Suvinin mukaan cyberpunkin novum, virtuaalitodellisuus, on 1980-luvun tietokonepelaajan todellisuus ekstrapoloituna tulevaisuuteen (Suvin 1991/1992, 355). Hakkeri vs. monikansallinen yhtiö

20 Hard/soft sf Jako kovaan (hard) ja pehmeään (soft) tieteiskirjallisuuteen. Hard sf keskittyy luonnontieteisiin. Usein kirjoittavat ovat itsekin tiedemiehiä. Ainoastaan teoriat, jotka on todennettu paikkansapitäviksi. Soft Sf humanistisiin (psykologia, antropologia, politiikka, sosiologia )

21 Tieteisfantasia Tieteisfantasia on tulosta siitä, että tieteellinen selitys selittää vai osaksi yliluonnollisia tapahtumia. Se sijaan tapahtumien pohjalla on tällöin yleensä varsinaisesti moraalinen allegoria, jota tieteellinen selitys vain peittää. (Suvin 1979, 69.) Tieteisfantasian lukijalle tarjoama tieteellisenkaltainen metodi pyrkii vahingoittamaan luonnonlakeja. (Novum vaikuttaa luonnonlakeihin.) Näin se yrittää mahdollistaa uskottavuutensa. Tieteisfantasia voi esimerkiksi selittää tieteen taikuuden ilmentymäksi. (Malmgren 1991, 141, 143.)

22 Tieteisfantasia on fantasian ja tieteiskirjallisuuden hybridi. Tieteisfantasia yrittää päästä tieteellisen todellisuuden taakse, jonka SF ottaa itsestäänselvyytenä. Tieteisfantasia näyttää, että ihminen ei ole tyytyväinen järkeen ja tieteeseen vaan janoaa myyttisyyttä ja maagisuutta ja jos ne eivät ole olemassa, hän käyttää tiedettä ja luo ne. Toisaalta myös SF:ssa esim. muukalaisteknologia edustaa niin vierasta ja yliinhimillistä toiseutta että se on ilmaistavissa vain myyttisin sanankääntein.

23 Aikakonetarinat, joissa on ns. time-loop; Henkilö matkaa ajassa taaksepäin ja päätyy omaksi äidikseen ja/tai isäkseen. Vahingoittavat syy-seuraus-suhdetta. Wellsin Aikakone välttyy tieteisfantasia-leimalta, koska siinä mennään niin kauas tulevaisuuteen ettei time loopin kaltaisia kompastuksia tule.

24 Aikakonetarinat yleensä? Kun Larry Nivenin novellissa aikamatkaajaa pyydetään tuomaan hevonen, hän tuo yksisarvisen. Kun häntä pyydetään tuomaan susi, hän tuo ihmissuden. Novellin sanoma : ajassa matkaaminen ei ole mahdollista, päähenkilö käy menneisyyden sijaan maailmassa, jota ei koskaan ollut, fantasiamaailmassa. Toisaalta on vaikeaa todistaa, että ajassa matkustaminen olisi mahdotonta.

25 Historiallisen faktan vastakohdan ekstrapolointi (vaihtoehtomaailmat) Teoksen maailman jokin piirre sotii tekijänaikakauden tieteellisiä faktoja vs. C.S Lewis ja Marsin kanavat. Epäluonnollisen entiteetin (lohikäärme) tuominen tieteelliseen diskurssiin ja tieteellisen välttämättömyyden piiriin. (Malmgren.)

26 Kimmo Saneri: Valon takana leveä matto Huomautan, että aivan samalla tavalla sinäkin lukijani, jossakin siellä tulevaisuudessa, voit hahmottaa minun aikani uudelleen, ajan, joka sinulle on särkynyt ruukku, aivan samoin kuin minulla selkäni takana olevat vuosisadat. Ja sinä voit olla tuo arkeologi, joka liimaa ruukun sirpaleet uudelleen yhteen syntisen kauniiksi kokonaisuudeksi. (VTLM )

27 Mikstekin teoria on vailla tieteellistä pohjaa ja perustuu abstraktin konkreettiseksi tekemiseen: Aika on särkynyt ruukku. Lisäksi opuksessa esiintyy jatkettu tieteellinen analogiaa muistuttava metafora, jossa viemärin ääni on menneisyys joten kalastaminen on menneisyyden palauttamista: [V]iemärin äänen takana voit selvästi havaita hahmoja ja vaunuja, kenties autoja, jotka renkaat kirskuen liikkuvat polttavapintaisen kadun päällä ja tunnet kuinka ihmiset puhuvat, mistä he puhuvat, kenties uusimmasta tieteiselokuvasta tai pizzasta, jonka olivat vuosi sitten ahmineet balilaisessa ravintoladiskoteekissä, niin niin, sinä havaitset ääriviivoja viemärin äänessä. Ne ovat tuota vanhaa aikaa, jos ne siellä kerran ovat, niin olisivatko ne sitten pelkkää ajatusleikkiä, eivät ne ole, ne ovat olleet siellä ja sinne ne ovat jääneet, viemärinääneen. Totuus on se, että sinä voit tuosta pahaisesta viemärin äänestä kalastaa koko hyörivän menneisyyden. (VTLM )

28 Päähenkilö pyytää Mikstekiä palauttamaan lapsuutensa viidakkokylän, jossa päähenkilö eli 200 vuotta sitten puolivuotiaaksi ennen kuin hänet syväjäädytettiin. Tämän jälkeen nähdään mm. lannevaatteisiin pukeutuneita miehiä, jotka eivät ole selvillä urbaanin tulevaisuuden konventioista.

29 Holomainos, Satelliittiyhtymän kolmiulotteinen holomainos. Ne oli suunniteltu siten, että jossakin asemalla oleva mikroskooppinen holoprojektori välitti kuvapätkän, joka tuli Satellit-holokeskuksesta. (VTLM ) Hän ajatteli että enää ei ole uskominen mihinkään, kun kilpailevat yhtiöt sijoittelivat holoprojektorejaan mitä yllättävimpiin paikkoihin. Kohta saattoi yleisen sähkökäymälän pöntöstä nousta minotaurushirviö, joka Shakespearen runokuvin ja Richard Burtonin äänellä mainosti juomavettä kerääviä kidekumipatjoja tai kesken kirkonmenojen alttarilta saattoi siivet havisten kohota lentoon siivettömien lyyralintujen parvi, jotka kirkumisen lomassa kehuivat pilipomin jalkoja itselleen kasvattamia suolasokeripastilleja (VTLM 36).

30 Tieteisfantasia: mieli ja materia ovat yhtä, myyttinen eläin Painajukki. Spekulatiivinen SF: mennään toiseuden nahkoihin eli tässä tapauksessa ihmisestä villiintyneen mainostamisen. Esim. hulluutta implikoiva onomatopoeettinen pilipom. Ekstrapolatiivinen SF: mitä tapahtuu jos kapitalismi jatkuu?

31 Cyberpunk: novelli opastaa lukijaa ymmärtämään, mikä on ylipäätään totta ja keitä me ihmiset oikeastaan olemme tänä aikana, jona teknologia määrittää meitä koko ajan muuttaen todellisuuttamme (ks. McCaffery 1991/1992, 16). Päähenkilö erottaa kapitalismin tieteestä. Heterotopia: novelli tapahtuu dystopian ja utopian sijaan heterotopiassa. Heterotopioissa etualalla on problematiikka, joka piilee ihanneyhteiskuntien muodostamisessa, mikä erottaa ne klassisista, staattisista utopioista, kuten myös se, että heterotopioiden perimmäinen voima on taistelu kohti ihanteellista yhteiskuntaa, ei siinä eläminen. (Stockwell 2000/2006, )

32 Chu, Seo-Young 2010: Do Metaphors Dream of Literal Sleep. A Science-Fictional Theory of Representation. Cambridge, Massachusetts: Harvard University press. Clarke, Arthur C. 1967/1973: Lapsuuden loppu. Suomentanut Matti Kannosto. Helsinki: Uusi kirjakerho. Koskimaa, Raine 1994: Kyberpunk, jälkimodernistista, uusromanttista tieteisfantasiaa. Katkelma ja kokonaisuus. Postromanttisia kirjoituksia. Toim. Keijo Virtanen. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Malmgren, Carl 1991: Worlds Apart. Indiana: Indiana University Press. McCaffery, Larry 1991/1992: Introduction: The Desert of the Real. Storming the Reality Studio. A Casebook of Cyberpunk and Postmodern Fiction. Edited by Larry McCaffery. Durham & London: Duke University Press. Nenonen, Kari 1989: Messias. Helsinki: Jalava. Saneri, Kimmo 1992: Laite. Valon takana. Karisto: Helsinki. Saneri, Kimmo 1992b: Valon takana leveä matto. Valon takana. Karisto: Helsinki Stockwell, Peter 2000/2006: The Poetics of Science Fiction. Essex: Pearson Education Limited. Suvin, Darko 1979: Metamorphoses of Science Fiction. On the Poetics and History of a Literary Genre. New Haven and London: Yale University Press. Suvin Darko 1991/1992: On gibson and Cyberpunk SF. Storming the Reality Studio. A Casebook of Cyberpunk and Postmodern Fiction. Edited by Larry McCaffery. Durham & London: Duke University Press.

(687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op

(687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op (687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op Korvaavuus: Aineopintojen lajiteoria 9.1. alkaen KE 8-10 HU 108 Kurssi esittelee spekulatiivisen fiktion alalajeja ja poetiikkaa. Miten kaunokirjallisuus spekuloi eli

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23 Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit duration ca. 23 Työskentelimme Henriikka Tavin kanssa löyhässä symbioosissa, keskustelimme ja

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

Aikamatkustus. Emma Beckingham ja Enni Pakarinen

Aikamatkustus. Emma Beckingham ja Enni Pakarinen Aikamatkustus Emma Beckingham ja Enni Pakarinen Aikamatkustuksen teoria Aikamatkustus on useita vuosisatoja kiinnostanut ihmiskuntaa. Nykyihminen useimmiten pitää aikamatkustusta vain kuvitteellisena konseptina,

Lisätiedot

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski Taiteen ja sosiaalityön rajalla Aikuissosiaalityön i i päivät ä 18.-19.1.201119 1 Työryhmä 19.1.2011: Taiteen avaamat mahdollisuudet d sosiaalityössä Arja Honkakoski Mahdollisuus enemmän kuin todellisuus?

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

Kirkko ja tieteellinen maailmankuva. Arkkipiispa Tapio Luoma

Kirkko ja tieteellinen maailmankuva. Arkkipiispa Tapio Luoma Kirkko ja tieteellinen maailmankuva Arkkipiispa Tapio Luoma 15.3.2019 Maailmankuva Luontoa, ihmistä ja yhteiskuntaa koskevien oletusten tai tietojen systemaattista kokonaisuutta kutsutaan maailmankuvaksi.

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Tiede ja usko KIRKKO JA KAUPUNKI 27.2.1980

Tiede ja usko KIRKKO JA KAUPUNKI 27.2.1980 Tiede ja usko Jokaisen kristityn samoin kuin jokaisen tiedemiehenkin velvollisuus on katsoa totuuteen ja pysyä siinä, julistaa professori Kaarle Kurki-Suonio. Tieteen ja uskon rajankäynti on ollut kahden

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN.

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. UUSI AIKA NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. Me voimme päästä irti nykyisestä kestämättömästä elämäntavastamme ja maailmastamme ja luoda uuden maailman, joka ei ole enää

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

08:00 Kohtasin Messiaani: Brian Robbins 08:10 Kulmakivi: Henkinen ja. hengellinen Sivu hyvinvointi 1/5

08:00 Kohtasin Messiaani: Brian Robbins 08:10 Kulmakivi: Henkinen ja. hengellinen Sivu hyvinvointi 1/5 Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 38 ohjelmat - www.tv7.fi 08:00 Ajankohtaista Lähi-idästä: Kovaa peliä Lähi-idässä 08:30 Raamattu puhuu sinulle: Psalmit 83-87 08:40 Armon kalliolla: Uskon vahvat perusteet

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MYYTIT Totta vai tarua?

MYYTIT Totta vai tarua? MYYTIT Totta vai tarua? MYYTTI ON TARINA Arkikielessä myytti merkitsee usein epätotta, satua, juttua vain. Tämä on myytin todellisen olemuksen sivuuttamista ja vähättelyä! Maailmassa on muitakin totuuksia

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Elämänkatsomustieto Satu Honkala, Antti Tukonen ja Ritva Tuominen Sisällys Opettajalle...4 Oppilaalle...5 Työtavoista...6 Elämänkatsomustieto oppiaineena...6 1. HYVÄ ELÄMÄ...8

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat Luento 2. Kieli merkitys ja logiikka 2: Helpot ja monimutkaiset Helpot ja monimutkaiset ongelmat Tehtävä: etsi säkillinen rahaa talosta, jossa on monta huonetta. Ratkaisu: täydellinen haku käy huoneet

Lisätiedot

Konsultaatiotyö on sovellettua dramaturgiaa

Konsultaatiotyö on sovellettua dramaturgiaa Konsultaatiotyö on sovellettua dramaturgiaa Organisaatiodramaturgia (OD) tuomassa organisaatioon/konsultaatioon prosessien ymmärrystä -tragediassa siirtymä tapahtuu kriisin kautta, komediassa vastakohdat

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Evoluutio ja luominen. Mian tekemä esitys Jannen esittämänä

Evoluutio ja luominen. Mian tekemä esitys Jannen esittämänä Evoluutio ja luominen Mian tekemä esitys Jannen esittämänä Väite: tiedemiehet ovat todistaneet evoluutioteorian todeksi Evoluutioteorialla tässä tarkoitan teoriaa, jonka mukaan kaikki elollinen on kehittynyt

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.2 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 20.2.2013

Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 20.2.2013 Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 20.2.2013 Vielä fantasian kahden maailman rakenteesta Leena Krohn: Tainaron (1985) Hyönteisten kaupunki. "Kaupunki, jossa asuit, on ehkä kadonnut maan päältä?" " Voinko

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Fakta- ja näytenäkökulmat Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mikä on faktanäkökulma? sosiaalitutkimuksen historia: väestötilastot, kuolleisuus- ja syntyvyystaulut. Myöhemmin kysyttiin ihmisiltä tietoa

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

IHMISTEN VÄLINEN VUOROVAIKUTUS

IHMISTEN VÄLINEN VUOROVAIKUTUS Lions Clubs International MD 107 Finland IHMISTEN VÄLINEN VUOROVAIKUTUS KOODIT, SIGNAALIT, JOTKA KUVAAVAT AIVOJEN SYNAPSIEN VÄLISET KYTKENNÄT 1 Lions Clubs International MD 107 Finland TUOTTEESI/PALVELUSI,

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA?

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA? ETIIKKA on oppiaine ja tutkimusala, josta käytetään myös nimitystä MORAALIFILOSOFIA. Siinä pohditaan hyvän elämän edellytyksiä ja ihmisen moraaliseen toimintaan liittyviä asioita. Tarkastelussa voidaan

Lisätiedot

Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö

Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 16.1.2013 Tieteiskirjallisuus Tieteiskirjallisuus on ihmisen määritelmän ja hänen maailmankaikkeudellisen statuksensa etsintää, joka nojaa edistykselliseen mutta hämmentyneeseen

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita Sisällys I 1 PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ 10 Psykologia tutkii ihmisen toimintaa 12 Mielen tapahtumat ja käyttäytyminen muodostavat ihmisen toiminnan Psykologian suuntaukset lähestyvät ihmistä

Lisätiedot

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa.

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. a j o n u R n a a m luke Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. Tarpeellisia käsitteitä N I N

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa

kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa Mitä historia on? historia on kreikkaa ja tarkoittaa kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä humanistinen aine, joka selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa eri aikakausina ja eri ilmiöissä tiedot

Lisätiedot

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Puroja ja rapakoita Loviisa Viljamaa & Elina Viljamaa Varhaiskasvatuksen päivä 10.5.2012 Elina Viljamaa Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Kertominen on kaikilla ihmisillä olemassa oleva

Lisätiedot

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Visuaalinen suunnittelu Ei ole koristelua Visuaalinen ilme vaikuttaa vastaanottokykyyn rauhallista jaksaa katsoa pitempään ja keskittyä

Lisätiedot

Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa. Peter Johnson

Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa. Peter Johnson Ajatuksia sivistyksen suunnasta Sivistyksen sivuhuoneessa Peter Johnson 29.1.2016 Sivistyksen aika Sivistys on parin vuosisadan aikana taipunut moneen muotoon. Se on tavattoman dynaaminen ja monimuotoinen

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Näkökulmia kirjallisuuteen, 5 tyylistä ja runoudesta

Näkökulmia kirjallisuuteen, 5 tyylistä ja runoudesta Näkökulmia kirjallisuuteen, 5 tyylistä ja runoudesta Cecilia Therman SULJETHAN MATKAPUHELIMESI! Jättäkää myöhästyville paikkoja oven lähelle. Ohjelma 1. Keskustelua tyylistä 2. Ohjeita runojen analysoimiseen

Lisätiedot

MIKSI OLET SELLAINEN KUIN OLET?

MIKSI OLET SELLAINEN KUIN OLET? Karl-Magnus Spiik Ky Itseluottamus / sivu 1 MIKSI OLET SELLAINEN KUIN OLET? Itseluottamus on ihmisen sisäinen mielikuva (uskomus) itsestään. Ihminen on sellainen kuin uskoo olevansa. Itseluottamus ei siis

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ

DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ Surukonferenssi 27.4.2017 klo 13.00 14.30 28.4.2017 klo 12.30 14.00 Varpu Lipponen TtT, FM, yliopettaja, psykoterapeutti Dialoginen kohtaaminen

Lisätiedot

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta tärkeänä ja haluaa osallistua sen tuottamiseen ja ylläpitää

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Tietoteoria. Tiedon käsite ja logiikan perusteita. Monday, January 12, 15

Tietoteoria. Tiedon käsite ja logiikan perusteita. Monday, January 12, 15 Tietoteoria Tiedon käsite ja logiikan perusteita Tietoteoria etsii vastauksia kysymyksiin Mitä tieto on? Miten tietoa hankitaan? Mitä on totuus? Minkälaiseen tietoon voi luottaa? Mitä voi tietää? Tieto?

Lisätiedot

Suhteellisuusteorian vajavuudesta

Suhteellisuusteorian vajavuudesta Suhteellisuusteorian vajavuudesta Isa-Av ain Totuuden talosta House of Truth http://www.houseoftruth.education Sisältö 1 Newtonin lait 2 2 Supermassiiviset mustat aukot 2 3 Suhteellisuusteorian perusta

Lisätiedot

2. Teologia ja tiede. Tiede ja uskonto

2. Teologia ja tiede. Tiede ja uskonto 2. Teologia ja tiede akateeminen ja kirkollinen teologia perinteinen teologia esim. Augustinus, Luther yliopistot kristillisten hallitsijoiden palveluksessa 13 Tiede ja uskonto uskonto tieteen näkökulmasta

Lisätiedot

Kertojan epäluotettavuus

Kertojan epäluotettavuus Kertojan epäluotettavuus Johdanto 6.9.2018 Sari Salin Termit unreliable narrator= epäluotettava kertoja narrative unreliability= kerronnan epäluotettavuus unreliable narration=epäluotettava kerronta implied

Lisätiedot

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY Yhteiskuntafilosofia - alueet ja päämäärät Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY 1 Yhteiskunnan tutkimuksen ja ajattelun alueet (A) yhteiskuntatiede (political science') (B) yhteiskuntafilosofia

Lisätiedot

Kristuksen kaksiluonto-oppi

Kristuksen kaksiluonto-oppi Kristuksen kaksiluonto-oppi Katolinen kirkko muotoili kolminaisuusopin 300- ja 400-luvuilla ja täydensi sitä Kristuksen kaksiluonto-opilla Khalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451. Kirkolla on ollut

Lisätiedot

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME Evankeliumi Matteuksen mukaan (Matt.12:33-37) Jeesus sanoi: Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono.

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA KEVÄT 2015

TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA KEVÄT 2015 TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA ULLA PIIRONEN-MALMI METROPOLIA KEVÄT 2015 KIELELLINEN SAMAUTTAMINEN IHMISELLÄ ON SOSIAALISISSA TILANTEISSA MUUNTUMISEN TARVE HÄN HALUAA MUOKATA JA SOVITTAA OMAA

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet

Tule sellaisena kuin olet Tule sellaisena kuin olet 4. Totuus? 28.9.2014 Aiemmin tässä sarjassa 7.9. Suvaitsevaisuus ja armo Jokainen tarvitsee armoa Suvaitsevaisuus on heppoinen korvike armolle Hyväksyntä tekee armosta näkyvän

Lisätiedot

Kinnulan humanoidi 5.2.1971.

Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Peter Aliranta yritti saada kiinni metsään laskeutuneen aluksen humanoidin, mutta tämän saapas oli liian kuuma jotta siitä olisi saanut otteen. Hän hyökkäsi kohti ufoa moottorisahan

Lisätiedot

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta 1. Uskon puolustus Jyväskylän Vapaaseurakunta 2. Sisältö Klo 12-13.30 Timo K: 1) Katsaus ateismiin ja uusateismiin 2) Mitä meiltä kysytään? Mitä vastamme kysymyksiin? *Miksi on kärsimystä, jos Jumala on

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n. 6 000 vuotta sitten.

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n. 6 000 vuotta sitten. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) LUOMINEN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n.

Lisätiedot

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia!

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Suojeluyhdistyksen valokuvauskilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran. Kilpailuaika oli 13.2.-5.6.2011. Yhdistyksen hallitus oli antanut kilpailun

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

Eettisten teorioiden tasot

Eettisten teorioiden tasot Eettisten teorioiden tasot ETENE 7.12.2010 Olli Loukola Käytännöllinen filosofia, Politiikan & talouden tutkimuksen laitos, Helsingin yliopisto 1 MORAALIN OSA-ALUEET eli moraali sosiaalisena instituutiona

Lisätiedot

Gallup-analyysi seuraa joskus lähitulevaisuudessa.

Gallup-analyysi seuraa joskus lähitulevaisuudessa. Scifi-gallup 14.05.2008-00:15 No niin, nyt alkaa scifibuustaus, tosin hiukan varovaisesti. Lähitulevaisuudessa on luvassa muutama scifi (okei, spekulatiivinen fiktio) aiheinen postaus, koska olen vältellyt

Lisätiedot

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? To be or Wellbe 11.2.2010 Oulu Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM Nuoret työntekijät muuttavat työelämää: MEGATRENDIT

Lisätiedot

LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt:

LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt: 1 LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä?

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä? Ilmestys (kr. Αποκαλυψις) tarkoittaa verhon pois ottamista. Emme näe verhottuja asioita ennen niiden paljastumista, ilmoittamista. Jumala on aina paljastanut omilleen sen, mikä on tarpeen tietää tulevaisuudesta.

Lisätiedot

Luento 3: Volitionismi ja yrittämisteoriat

Luento 3: Volitionismi ja yrittämisteoriat Luento 3: Volitionismi ja yrittämisteoriat Tässä käsiteltäviä teorioita yhdistää ajatus siitä, että intentionaalisia tekoja luonnehtii yhteys nk. volitioon (volition) tai yrittämiseen (trying), joka ei

Lisätiedot

Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015

Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015 Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015 Mitä on kertomus? Kognitiivinen lähestymistapa otapa ja väline ajatella ooletus toisen mielensisällöistä ja pyrkimyksistä Retorinen

Lisätiedot

Struktuurista vuorovaikutukseen. Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti

Struktuurista vuorovaikutukseen. Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti Struktuurista vuorovaikutukseen Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti Termeistä Ihminen, jolla on puhevamma = ei pärjää arjessa puhuen, tarvitsee kommunikoinnissa puhetta

Lisätiedot

Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena

Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena KTT, KM Arja Rankinen Suomen Liikemiesten Kauppaopisto 4.6.2010 Kulttuurinen näkökulma Kulttuurin perusta Kulttuuri Sosiaalinen käyttäytyminen

Lisätiedot