(687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "(687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op"

Transkriptio

1 (687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op Korvaavuus: Aineopintojen lajiteoria 9.1. alkaen KE 8-10 HU 108 Kurssi esittelee spekulatiivisen fiktion alalajeja ja poetiikkaa. Miten kaunokirjallisuus spekuloi eli kartoittaa todellisuuden rajoja ja miten eri alalajien tavat spekuloida eroavat toisistaan? Kurssi tarjoaa myös ikkunan kauhun, tieteiskirjallisuuden ja fantasian historiaan, eikä unohda kotimaista spekulatiivista fiktiota, jonka ominaispiirteitä kurssilla myös etsitään. Suorittaminen ja laajuus: 7 luentoa ja kotiessee.

2 Kotiessee Suoritukseen kuuluu kotiessee (noin 8 sivua), jossa analysoidaan vapaavalintaista spekulatiivisen fiktion (kauhu, fantasia, SF jne) lajiin kuuluvaa teosta (romaania, yhtä tai montaa novellia tms.) luennoista tutuilla työkaluilla ja keinoilla. Viimeinen palautuspäivä on Esseen saa palauttaa aikaisintaan tomisirv@paju.oulu.fi

3 Luennot HU ke ke ke ke ke ke ke

4 Mikä on kirjallisuuden laji? Yksinkertaisesti ilmaistuna joukko teoksia, jotka on niputettu yhteen jonkin yhteisen ominaisuuden perusteella. Laji ei määräydy ainoastaan yhden ominaisuuden perusteella, vaan on monia lajille välttämättömiä ominaisuuksia ja toissijaisia piirteitä. (Lehtonen 1983, 71.)

5 Mikä on lajin tehtävä? Lajin tehtävä on kommunikoida. Koska kirjalliselta teokselta puuttuu täsmällisen vastaanoton viitekehys, kaunokirjallinen teos on yksisuuntainen viestin. Laji vähentää teoksen hälyjen ja epävarmuustekijöiden vaikutusta. Laji perustuu toistoon, joka lisää teoksesta saatavaa nautintoa, luettavuutta ja ymmärrettävyyttä. (Fowler 1982, )

6 Muutamia käsityksiä lajista (ks.brax 2001) Strukturalismi: Laji on yhtymäkohta teoksen ja muun kirjallisuuden välillä. Mihail Bahtin: Laji on ajattelun muoto. ---> Jotkut ideat ilmenevät ensi kerran kirjallisuudessa. Ja jotkut ainoastaan siinä. Lajit kantavat selässään vanhoja tapoja käsittää todellisuus. Lajeilla on muisti; teoksia on tulkittava lajihistorian valossa. Jälkistrukturalismi: Jokainen teos kuuluu johonkin lajiin mutta paradoksaalisesti haastaa joka kerta sen rajat (Derrida). Teoksen lajien välimaastoon sijoittuminen tai yhtäaikainen kuuluminen johonkin lajiin ja siitä poissa oleminen. Feministininen kirjallisuudentutkimus: lajit suhteessa sukupuoleen. Miten feminiinisyys tai maskuliinisuus ilmenevät tietyn lajin teosten kielessä, sisällössä, kirjallisten konventioiden käytössä? Naiskirjailijoiden asema eri lajien edustajina?

7 Konteksti kirjallisuutta ympäröivä todellisuus vaikuttaa lajien syntyyn. Esimerkkinä salapoliisikertomus, johon vaikutti poliisilaitoksen perustaminen ja valistuksen oppien juurtuminen yhteiskuntaan: enää epäillyiltä ei pyritty saamaan tunnustusta kiduttamalla vaan valistuksen ilmapiirin vallitessa kerättiin todisteita, johtolankoja ja kuultiin todistajia (Thompson 1993.)

8 Laji on erityisen keskeinen käsite ja työkalu populaarikirjallisuuden tutkimuksessa. Laji on tekstuaalinen ulottuvuus. Teoksen vastaanottoa säätelee voimakkaasti se, miten se sijoitetaan kuuluvaksi tiettyyn lajiin. Päätös populaarikirjallisuuteen kuuluvan teoksen kustantamisesta tehdään miltei aina sen perusteella, miten suosittu sen edustama laji on. (Jerry Palmer 1991.)

9 Spekulatiivinen fiktio Kattokäsite, jonka alle kuuluvat yliluonnollisia asioita sisältäviä genrejä, kuten fantasia (F) tieteiskirjallisuus (Science Fiction eli SF) ja kauhu. Näille lajeille on yhteistä se, että ne vaativat lukijalta ponnistuksia: lukijan on kuviteltava sellaista mitä hän ei koe reaalimaailmassaan (Chu 2010). Kaikissa näissä lajeissa spekuloidaan: mitä jos kuolleet palaisivat elämään? Mitä jos muilla planeetoilla olisi älykästä elämää? Minkälaista olisi elää maailmassa, jossa taikuus on todellista? Spekulaativinen fiktio voi kuulostaa paremmalta kuin fantasia tai scifi, jotka voivat karkottaa ennakkoluuloisia lukijoita (vrt. reaalifantasia).

10 F ja SF ovat molemmat saaneet alkunsa romantiikan aikana ja 1800-lukujen vaihteessa. Fantasia on vastareaktio valistukselle, sf selvittää mekanismeja joilla valistus (ja moderni tiede) rationalisoi todellisuutta jäljitellen fiktiivisesti tieteen toimintaa. (Kroeber). Fantasiamaailma poikkeaa radikaalisti omastamme, SF:n maailman poikkeavuudet ovat tieteellisesti tai näennäistieteellisesti selitettävissä (Koskimaa).

11 Tieteiskirjallisuuden perustava teoreetikko Darko Suvin mieltää scifin fantasiaa ja kauhua arvokkaammaksi, koska fantasia on vain sadun jatke, joka pyrkii laittamaan ihmisen takaisin ruotuunsa: köyhä voi naida prinsessan vain maailmassa jossa matot lentävät (mahdottomuusmetafora). Fantasia myös halveksii luonnonlakeja, joten se ei ole kognitiivisesti vieraannuttavaa kuten scifi vaan ainoastaan vieraannuttavaa. Kauhukin Suvinin mukaan vain näyttää "kaikki mahdolliset kuoleman horisontit", eikä vieraannuta vaan vain vahvistaa yhteiskunnan yksilölle laatimia sääntöjä. (Suvin 1979, 8-9.)

12 Kauhututkija Noel Carrolin mukaan kauhun hirviöt häiritsevät lukijan maailmankuvaa. Ne käyttäytyvät väkivaltaisesti paitsi muita henkilöhahmoja myös joitakin lukijan tietorakenteita eli skeemoja kohtaan ja haastavat kulttuurin perustavia ajattelutapoja. (Carrol 1990, 34.)

13 Carrol: Scifin olennot eivät haasta kulttuurin ajattelutapoja, sillä muut henkilöhahmot suhtautuvat Star Warsin karvaiseen olentoon (Chewbacca) kuin kehen tahansa arkipäivän tuttuun. Suvin: Star wars ei ole tieteiskirjallisuutta vaan lännentarina, jossa laser-aseet on korvattu kuudestilaukeavilla ja intiaanit avaruushirviöillä (Suvin 1979, 81-82).

14

15 Kauhu ja SF ovat kuitenkin peräisin samasta lähteestä: Tieteiskirjallisuus ponnistaa goottilaisesta romaanista, joka oli myös kauhuromaanin varhainen muoto. Horace Walpole ( ) The Castle of Otranto 1764 Ann Radcliffe ( ) The Mysteries of Udolpho 1794 Rappeutunut sukulinna rauniokirkot, salaiset käytävät, kielletty huone, vankityrmät, kierreportaat, synkkä metsä, veriset aaveet, katoamiset jne.

16 Päähenkilön kehittyivät ahdistuneista ja neuvokkaista neidoista moderneiksi figuureiksi, kuten salapoliiseiksi tai yksityisetsiviksi. Rooli haarautui ja muuttui tiedemieheksi, keksijäksi ja avaruusmatkaajaksi. (Aldis 1986.) Goottilaisen romaanin vahvin teema oli putoaminen "luonnollisesta maailmasta" infernoon tai vankeuteen jossa päähenkilö vapaaehtoisesti tai tahtomattaan alkaa etsiä salaisuutta, identiteettiä tai suhdetta. Jules Vernen hahmojen seikkailut maapallon sisuksiin, Tohtori Frankensteinin viettämät yöt hautakammioissa ja ruumishuoneilla, Dracula täyttää arkkunsa maalla ja lähtee Lontooseen etsimään kuolleen rakkaansa inkarnaatiota. (Aldis 1986.)

17 Myös tieteiskirjallisuudessa on tämä sama halu löytää identiteetti, salaisuus tai suhde. Charles Darwinin evoluutio-teoria vaikutti tieteiskirjallisuuden, goottilaisen romaanin, alalajin syntymiseen. Se oli avain valtavaan ja vaikuttavaan kysymykseen ihmisen identiteetistä: pelkkä vaatteisiin pukeutunut elukka, degeneroitunut apina, aikakausien pituisten kehitysten huippukohta, puolijumala? (Aldis 1986) Evoluutio-teoria ja suhteen etsiminen: onko muukalaista aina pelättävä? Pitäisikö meidän lopettaa toisten ihmisten tarkasteleminen muukalaisina? Tuleeko meistä Utopiassa eläviä ja elämmekö maailmanlaajuisessa rauhassa? (Aldis 1986)

18 Ensimmäinen tieteisromaani: Mary Shelley: Frankenstein, or, The modern Prometheus, 1818.

19 Nyt minä jouduin tutkimaan mätänemisen syitä ja edistymistä, ja minun oli pakko viettää kokonaisia päiviä hautakammioissa ja ruumishuoneissa. Huomioni kiinnittyi kohteisiin, jotka ovat kaikki vastenmielisimpiä herkimmille ihmistunteille. Näin miten jalo ihmishahmo menetti arvokkuutensa ja tuhoutui; näin elämän kukoistuksen vaihtuvan kuoleman pilkaksi; näin miten mato peri silmien ja aivojen ihmeet. Pohdin, tutkin, erittelin kaikkia syysuhteiden vähäisiä yksityiskohtia jotka ilmenivät elämän vaihtuessa kuolemaksi, kunnes tämän pimeyden keskeltä minulle äkkiä valkeni oivallus oli niin loistokas ja ihmeellinen ja kuitenkin niin yksinkertainen että hetkeksi sen avaamat valtavat näköalat huimasivat minua. Hämmästelin sitä että niistä monista nerokkaista miehistä jotka olivat kohdistaneet huomionsa samoihin ongelmiin vain minun oli sallittu keksiä niin mullistava salaisuus. (Shelley 1818/2005, 51.)

20 Otteen kauhu- ja tieteispiirteitä Kauhukirjallisuuden tabujen rikkomisen periaate (miltei nekrofiilinen kiinnostus kuolemaan). Toiseus: mato perii silmien ja aivojen ihmeet SF: modernin tieteen kaltainen erittely.

21 Gotiikka Scifi Kysymykset muuttuivat mutta tietyt elementit pysyivät samoina: valon kuvailu, ilmanala, eristyneet kulissit. Ei ehkä enää 1500-luvun Italiassa, kuten Ann Radcliffen päivinä, vaan kaukaisella syrjäisellä planeetalla. (Aldis.)

22 Spekulatiivinen fiktio 2000-luvun alussa fantasian ja tieteiskirjallisuuden lajit ovat sekoittuneet paitsi toisiinsa myös muihin medioihin ja lajeihin (Soikkeli). Ehkä tätä intertekstuaalista verkostoa voisi kutsua spekulatiiviseksi fiktioksi.

23 Lähteet Aldiss, Brian & Wingrove, David 1986: Trillion Years Spree. The History of Science Fiction. London: Gollancz Paperbacks. Brax, Klaus 2001: Imitaatiosta kommunikaatioon laji kirjallisuudentutkimuksessa. Kirjallisuudentutkimuksen peruskäsitteitä. Toim. Outi Alanko & Tiina Käkelä Puumala. SKS: Helsinki Carrol, Noël 1990: Philosophy of Horror or Paradoxes of the Heart. London & New York: Routledge Chu, Seo-Young 2010: Do Metaphors Dream of Literal Sleep. A Science-Fictional Theory of Representation. Cambridge, Massachusetts: Harvard University press. Fowler, Alastair 1992: Kinds of Literature. An Introduction to the Theory of Genre and Modes. Oxford: Clarendon. Koskimaa, Raine 1994: Kyberpunk, jälkimodernistista, uusromanttista tieteisfantasiaa. Katkelma ja kokonaisuus. Postromanttisia kirjoituksia. Toim. Keijo Virtanen. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Kroeber, Karl 1988: Romantic Fantasy and Science Fiction. New Haven and London: Yale University Press. Lehtonen, Maija 1983: Genre kirjallisuustieteen käsitteenä. Kirjallisuudentutkijain Seuran vuosikirja 35. Helsinki: SKS. Palmer, Jerry 1991: Potboilers. Methods, Concepts and Case Studies in Popular Fiction. London and New York: Routledge. Shelley Mary 1818/2005: Frankenstein. Suom. Paavo Lehtonen. Helsinki: Gummerus. Soikkeli, Markku 2002: Monikulttuurisuus 1990-luvun tieteisfiktiossa. Kurittomat kuvitelmat. Johdatus 1990-luvun kotimaiseen kirjallisuuteen. Toimittanut Markku Soikkeli. Turku: Turun yliopisto, Taiteiden tutkimuksen laitos. Suvin, Darko 1979: Metamorphoses of Science Fiction. On the Poetics and History of a Literary Genre. New Haven and London: Yale University Press. Thompson, Jon 1993: Fiction, Crime and Empire. Clues to Modernity and Postmodernism. Urbana and Chicago: University of Illinois.

Näkökulmia kirjallisuuteen, ensimmäinen tapaaminen. Cecilia Therman SULJETHAN MATKAPUHELIMESI!

Näkökulmia kirjallisuuteen, ensimmäinen tapaaminen. Cecilia Therman SULJETHAN MATKAPUHELIMESI! Näkökulmia kirjallisuuteen, ensimmäinen tapaaminen Cecilia Therman SULJETHAN MATKAPUHELIMESI! Päivän ohjelmasta Esittelykierros Kysely kurssiin liittyvistä toiveista Katsaus kirjallisuuskäsitysten historiaan

Lisätiedot

FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011

FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011 FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011 Esityksen rakenne Johdannoksi Tekstilajin eli genren määrittelyä Millaisin eri tavoin tekstilajia voidaan tutkia? Millaisista

Lisätiedot

Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö 23.1.2013

Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö 23.1.2013 Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö 23.1.2013 Pelkästään ekstrapoloiva SF on litteää ja määritteenä kestämätön, sopii paremminkin kuvaaman pientä tieteiskirjallisuuden periodia.

Lisätiedot

Gallup-analyysi seuraa joskus lähitulevaisuudessa.

Gallup-analyysi seuraa joskus lähitulevaisuudessa. Scifi-gallup 14.05.2008-00:15 No niin, nyt alkaa scifibuustaus, tosin hiukan varovaisesti. Lähitulevaisuudessa on luvassa muutama scifi (okei, spekulatiivinen fiktio) aiheinen postaus, koska olen vältellyt

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Kaunokirjallisuuden genret ja kirjailijat Lyseon 8C 23.3.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

Suomen kirjallisuus 2009 2010 1

Suomen kirjallisuus 2009 2010 1 Suomen kirjallisuus 2009 2010 1 Suomen kirjallisuus Suomen kirjallisuuden aineopinnot (35 opintopistettä) järjestetään yhteistyössä Vaasan yliopiston nykysuomen ja kääntämisen laitoksen ja Tampereen yliopiston

Lisätiedot

Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN. Paula Arvas & Voitto Ruohonen

Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN. Paula Arvas & Voitto Ruohonen Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN Paula Arvas & Voitto Ruohonen Suomen tietokirjailijat ry on tukenut teoksen kirjoittamista. Paula Arvas on kirjoittanut luvut 1, 2, 4 ja 6 ja Voitto

Lisätiedot

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Yksikössä voi suorittaa humanistisen alan tutkintoja: Humanististen tieteiden kandidaatti 180 op (alempi korkeakoulututkinto) Filosofian maisteri 120

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO. Maininnoista mosaiikiksi

TAMPEREEN YLIOPISTO. Maininnoista mosaiikiksi TAMPEREEN YLIOPISTO Essi Harju Maininnoista mosaiikiksi Fantasia- ja tieteiskirjallisuus Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla vuosina 1970, 1980, 1990, 2000 ja 2010 Journalistiikan pro gradu -tutkielma

Lisätiedot

Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö

Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 16.1.2013 Tieteiskirjallisuus Tieteiskirjallisuus on ihmisen määritelmän ja hänen maailmankaikkeudellisen statuksensa etsintää, joka nojaa edistykselliseen mutta hämmentyneeseen

Lisätiedot

Reaalifantasia fantastisen kirjallisuuden lajityyppinä

Reaalifantasia fantastisen kirjallisuuden lajityyppinä TAMPEREEN YLIOPISTO Mari Jämsén Reaalifantasia fantastisen kirjallisuuden lajityyppinä Suomen kirjallisuuden pro gradu -tutkielma Tampere 2010 Tampereen yliopisto Taideaineiden laitos JÄMSEN, Mari: REAALIFANTASIA

Lisätiedot

Johdanto: nopea viillos kauhuun

Johdanto: nopea viillos kauhuun (Tekijän luonnosversio; lopullinen versio julkaistu teoksessa Ulkomaisia kauhukirjailijoita, toim. Jukka Halme & Juri Nummelin. BTJ Kirjastopalvelu, 2005. Kirjassa on lisäksi julkaistu kirjailijaesittelyt

Lisätiedot

VALTIO-OPPI 2015-2017

VALTIO-OPPI 2015-2017 VALTIO-OPPI 2015-2017 1 HUOM! Tutkintovaatimukset 2015-2017 otetaan käyttöön 1.9.2015 alkaen. Kesätentissä 8.8.2015 ovat vielä voimassa 2012-2015 vaatimukset. Vanhojen vaatimusten mukaisia esseitä voi

Lisätiedot

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Puroja ja rapakoita Loviisa Viljamaa & Elina Viljamaa Varhaiskasvatuksen päivä 10.5.2012 Elina Viljamaa Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Kertominen on kaikilla ihmisillä olemassa oleva

Lisätiedot

Kirjoittamisen voima ja kuolintodistuksen performatiivisuus

Kirjoittamisen voima ja kuolintodistuksen performatiivisuus Kirjoittamisen voima ja kuolintodistuksen performatiivisuus Tekstien valta ihmistyössä -seminaari, Kotimaisten kielten keskus 10.4.2018 Jenni Viinikka kielenhuoltaja, jatko-opiskelija (HY) Kela, Tieto-ja

Lisätiedot

Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa

Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa Anne Tarvainen, FT Musiikintutkimus Tampereen yliopisto 14.3.2013, Suomen musiikintutkijoiden 17. symposium, Turku Ääni-ilmaisu Laulajan ilmaisu tuntuu kuuntelijan

Lisätiedot

Tampereen yliopisto Venäjän kieli ja kulttuuri Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Tampereen yliopisto Venäjän kieli ja kulttuuri Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 1990-2000-., 2012 Tampereen yliopisto Venäjän kieli ja kulttuuri Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö KIVISTÖ, SUVI: Kak literatura perestala opredelât russku kul turnu identi nost. Izmeneniâ

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

GOTIIKKA TYYLINÄ JA PERINTEENÄ

GOTIIKKA TYYLINÄ JA PERINTEENÄ Markku Soikkeli GOTIIKKA TYYLINÄ JA PERINTEENÄ [Lyhennetty versio Varjojen lumo -kokoelman esipuheena ilmestyneestä artikkelista.] "Goottilaisuus" tai "gotiikka" on kummajainen taiteen tyylinä, niin kirjallisuudessa

Lisätiedot

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen 9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha asenne

Lisätiedot

Yleinen kirjallisuustiede 2010 2011 1

Yleinen kirjallisuustiede 2010 2011 1 Yleinen kirjallisuustiede 2010 2011 1 Yleinen kirjallisuustiede Yleisen kirjallisuustieteen opinnot perehdyttävät opiskelijan kirjallisuuden, sen tutkimuksen ja kritiikin filosofisiin perusteisiin, teorioihin

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti

Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti Miten Kirjasampoa voi hyödyntää kaunokirjallisuuden etsimisessä ja lukemisessa Kun tarinoita ei kerrota, me olemme vaarassa eksyä. Valheisiin kompastuu,

Lisätiedot

Board Game Lab. 5 Pelimaailma. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi

Board Game Lab. 5 Pelimaailma. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Board Game Lab 5 Pelimaailma Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Sisältö Alustus 1. Pelimaailma ja sen merkitys 2. Miten pelimaailma rakennetaan? Työskentelyä Keskustelua oman pelin maailmasta Pelimaailman

Lisätiedot

Hanna Samola Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori (vs.) Osaamisperustaisuus kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelmassa

Hanna Samola Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori (vs.) Osaamisperustaisuus kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelmassa Hanna Samola Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori (vs.) hanna.samola@uta.fi Osaamisperustaisuus kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelmassa Opetussuunnitelmassa Kandidaattiohjelmasta valmistuva opiskelija

Lisätiedot

Kirkko ja tieteellinen maailmankuva. Arkkipiispa Tapio Luoma

Kirkko ja tieteellinen maailmankuva. Arkkipiispa Tapio Luoma Kirkko ja tieteellinen maailmankuva Arkkipiispa Tapio Luoma 15.3.2019 Maailmankuva Luontoa, ihmistä ja yhteiskuntaa koskevien oletusten tai tietojen systemaattista kokonaisuutta kutsutaan maailmankuvaksi.

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINE- JA SIVUAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma

Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma Jarmo Saarti Kaunokirjallisuuden sisällönkuvailupäivä 22.5.2013 Helsinki Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma Sisältö Kirjallisuuden hakustrategiat

Lisätiedot

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Kurssin tarkoituksesta ja tavoitteista Kurssilla avataan ja pohditaan keskeisimpiä oppimiseen liittyviä käsitteitä

Lisätiedot

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita Sisällys I 1 PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ 10 Psykologia tutkii ihmisen toimintaa 12 Mielen tapahtumat ja käyttäytyminen muodostavat ihmisen toiminnan Psykologian suuntaukset lähestyvät ihmistä

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski Taiteen ja sosiaalityön rajalla Aikuissosiaalityön i i päivät ä 18.-19.1.201119 1 Työryhmä 19.1.2011: Taiteen avaamat mahdollisuudet d sosiaalityössä Arja Honkakoski Mahdollisuus enemmän kuin todellisuus?

Lisätiedot

Kandiaikataulu ja -ohjeita

Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandin tavoitteet Opinto-opas LuK-tutkielma: kirjallinen työ, osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman kohteena olevaan aihepiiriin, kykyä tieteelliseen kirjoittamiseen ja tieteellisten

Lisätiedot

TYÖSKENTELYMENETELMÄT

TYÖSKENTELYMENETELMÄT Äidinkieli ÄIDINKIELI (ÄI) Oppiaineena äidinkieli ja kirjallisuus tarjoaa aineksia kielelliseen ja kulttuuriseen yleissivistykseen. Kaikilla äidinkielen kursseilla keskiössä ovat tekstit: tekstejä luetaan,

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat Luento 2. Kieli merkitys ja logiikka 2: Helpot ja monimutkaiset Helpot ja monimutkaiset ongelmat Tehtävä: etsi säkillinen rahaa talosta, jossa on monta huonetta. Ratkaisu: täydellinen haku käy huoneet

Lisätiedot

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri ÄIDINKIELI VANHA LO LO 2016 AKOLLINEN KOODI KOODI KURINIMI VANHA / Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI6 oveltavin osin; kieli kulttuuri

Lisätiedot

PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat

PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat Raija Sollamo 12. 11. 2008. Teologinen tiedekunta Yleisohjeet psalmianalyyseja varten Johdanto-opilliset tiedot Psalmin laji Psalmin ajoitus Tekstikritiikki Tärkeimmät

Lisätiedot

Verkkokeskustelulla tuettu massaluento

Verkkokeskustelulla tuettu massaluento Verkkokeskustelulla tuettu massaluento Jari Ojala Jyväskylän yliopisto, Historian laitos TieVie-koulutuksen seminaari 16.1.2003 Jyväskylä Lähtökohtia Johdatus historiatieteeseen - historian perusopintojen

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Kirjallisuuden perusopinnot (30 op)

Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Perusopintojen osaamistavoitteet Suoritettuaan perusopinnot opiskelija hahmottaa taiteen ja kulttuurin historiallisia yhteyksiä

Lisätiedot

SCIFIN ja FANTASIAN uudet virtaukset. mg.soikkeli@gmail.com

SCIFIN ja FANTASIAN uudet virtaukset. mg.soikkeli@gmail.com SCIFIN ja FANTASIAN uudet virtaukset mg.soikkeli@gmail.com Scifin trendejä 2000-luvulla - Dystopiat - Steampunk ja cli-fi - Uusi avaruusooppera DYSTOPIAT Taustalla mediakeskeisten dystopioiden perinne

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 1 Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 HUOM! Tutkintovaatimukset 2012-2015 on otettu käyttöön 1.9.2012 alkaen. Teoksia, jotka ovat poistuneet vaatimuksista ei voi tämän jälkeen enää tenttiä. Vanhojen

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Mikä on meidän aikamme romaani?

Mikä on meidän aikamme romaani? Postmoderni romaani Mikä on meidän aikamme romaani? Jos kirjallisuutta tarkastellaan historiallisesti on oman ajan kirjallisuuden tarkastelu erityisen ongelmallista Mitä on meidän aikamme? Mitä on meidän

Lisätiedot

Kuusi tapaa tunnistaa tieteiskirjallisuus

Kuusi tapaa tunnistaa tieteiskirjallisuus Markku Soikkeli: Johdanto. Teoksesta Tieteiskirjallisuuden käsikirja (2015, BTJ, Avain) JOHDANTO Kuusi tapaa tunnistaa tieteiskirjallisuus Tunnistaminen ja tutuksi tekeminen ovat luokittelua, määrittelyä

Lisätiedot

ENGLANNINKIELISEN FANTASIAKIRJALLISUUDEN KLASSIKOIDEN BIBLIOGRAFIA

ENGLANNINKIELISEN FANTASIAKIRJALLISUUDEN KLASSIKOIDEN BIBLIOGRAFIA Kati Suomalainen ENGLANNINKIELISEN FANTASIAKIRJALLISUUDEN KLASSIKOIDEN BIBLIOGRAFIA 75 keskeistä teosta 1900-luvulta ENGLANNINKIELISEN FANTASIAKIRJALLISUUDEN KLASSIKOIDEN BIBLIOGRAFIA 75 keskeistä teosta

Lisätiedot

Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ

Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ 1 Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit 3. - 4.5.2013 Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ REGGIO EMILIAN PÄIVÄKOTIEN KASVATUSAJATTELUN OMINAISPIIRTEITÄ: PÄIVÄKOTI

Lisätiedot

Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely

Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely 1 Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely Pekka Kohti tohtorin tutkintoa 19.4.2017 UniOGS 2 Ensimmäinen versio väitöskirjasta Käytä Acta -kirjoituspohjaa Aloita väitöskirjan / yhteenvedon tekeminen

Lisätiedot

Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä?

Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä? Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä? Esimerkkinä realistinen arviointi Vaikuttavuuden määritelmä Vaikuttavuus on saanut merkillisen paljon sananvaltaa yhteiskunnassa ottaen

Lisätiedot

Tutka ja julkaisufoorumien murros Mitä tapahtui historialle?

Tutka ja julkaisufoorumien murros Mitä tapahtui historialle? Tutka ja julkaisufoorumien murros Mitä tapahtui historialle? TUTKA 15.5.2014 Jari Ojala Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitos jari.ojala@jyu.fi Suomen yliopistojen julkaisut 2011-2012 Kaikki

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden vuosiluokaton opetussuunnitelma

Äidinkielen ja kirjallisuuden vuosiluokaton opetussuunnitelma Äidinkielen ja kirjallisuuden vuosiluokaton opetussuunnitelma YLEISTÄ Äidinkielen ja kirjallisuuden vuosiluokaton opetussuunnitelma koostuu 18 kurssista. Kurssien järjestys on vapaa, mutta koska oppiaineen

Lisätiedot

SUNNUNTAI 13.1.2013 sunnuntai 13.1.2013 12.00 12.20 TÄhTiTaiVas planetaariossa 12.00 14.00 MiKÄ on TalousKriisi ja KuinKa se VaiKuTTaa?

SUNNUNTAI 13.1.2013 sunnuntai 13.1.2013 12.00 12.20 TÄhTiTaiVas planetaariossa 12.00 14.00 MiKÄ on TalousKriisi ja KuinKa se VaiKuTTaa? 73 SUNNUNTAI 13.1.2013 12.00 12.20 TÄHTITAIVAS PLANETAARIOSSA 12.00 14.00 MIKÄ ON TALOUSKRIISI JA KUINKA SE VAIKUTTAA? Päärakennus, sali 1 (2. krs) Paneelikeskustelu Puheenjohtaja: akatemiaprofessori Anne

Lisätiedot

Opintojaksot Perusopinnot 25 op Aineopinnot 35 op Opintojaksot 687600P Johdatus taidehistoriaan (5op) Laajuus Opetuskieli Ajoitus Osaamistavoitteet

Opintojaksot Perusopinnot 25 op Aineopinnot 35 op Opintojaksot 687600P Johdatus taidehistoriaan (5op) Laajuus Opetuskieli Ajoitus Osaamistavoitteet Opintojaksot Perusopinnot 25 op 687600P Johdatus taidehistoriaan 5 op 687601P Taidehistorian peruskurssi 13 op 687602P Kotimaan ekskursio 3 op 687603P Valinnaiset opinnot 4 op Aineopinnot 35 op 687604A

Lisätiedot

Ruma merkitys. Tommi Nieminen. XLII Kielitieteen päivät. Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite. tommi.nieminen@uef.fi. Itä-Suomen yliopisto ...

Ruma merkitys. Tommi Nieminen. XLII Kielitieteen päivät. Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite. tommi.nieminen@uef.fi. Itä-Suomen yliopisto ... Ruma merkitys Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite Tommi Nieminen tomminieminen@ueffi Itä-Suomen yliopisto XLII Kielitieteen päivät 21 23 toukokuuta 2015, Vaasa Merkitys, subst lingvistisen merkityksen

Lisätiedot

Itseorganisoituvat hermoverkot: Viitekehys mielen ja kielen, aivokuoren ja käsitteiden tarkasteluun

Itseorganisoituvat hermoverkot: Viitekehys mielen ja kielen, aivokuoren ja käsitteiden tarkasteluun Itseorganisoituvat hermoverkot: Viitekehys mielen ja kielen, aivokuoren ja käsitteiden tarkasteluun Timo Honkela Kognitiivisten järjestelmien tutkimusryhmä Adaptiivisen informatiikan tutkimuskeskus Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman kurssit korvaavat vanhan opetussuunnitelman kurssit. Vanha ops. Kurssin nimi.

Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman kurssit korvaavat vanhan opetussuunnitelman kurssit. Vanha ops. Kurssin nimi. 1 Oletko aloittanut vanhan opetussuunnitelman aikaan (eli ennen syksyä 2016) ja tarvitset kursseja, joita ei tarjota enää vanhan opetussuunnitelman mukaan? Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman

Lisätiedot

Palvelumuotoilun perusteet. kurssi 2016

Palvelumuotoilun perusteet. kurssi 2016 Palvelumuotoilun perusteet kurssi 2016 Kurssin rakenne oppimistavoitteet: Opiskelija ymmärtää, mitä palvelumuotoilu tarkoittaa ja hän tuntee siihen liittyvät käsitteet. Hänellä on perustiedot palvelumuotoilun

Lisätiedot

RANS0002 P2. Phonetics and Pronunciation (Fonetiikka ja ääntäminen), O, 2 ECTS. RANS0010 P3. Translation Exercise (Käännösharjoitukset) s, O, 3 ECTS

RANS0002 P2. Phonetics and Pronunciation (Fonetiikka ja ääntäminen), O, 2 ECTS. RANS0010 P3. Translation Exercise (Käännösharjoitukset) s, O, 3 ECTS FRENCH Curriculum of the academic year 2013-2014 BASIC STUDIES (First year, French Studies and French Translation and Interpreting) 25 ECTS, O = Obligatory RANS0001 P1. French Grammar (Kielioppi), O, 4

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Kaksi maailmaa. J. R. R. Tolkienin ja David Lindsayn fantasiamaailmojen materiaalisuudesta. Tommi Nieminen Jyväskylän (> Turun) yliopisto

Kaksi maailmaa. J. R. R. Tolkienin ja David Lindsayn fantasiamaailmojen materiaalisuudesta. Tommi Nieminen Jyväskylän (> Turun) yliopisto Kaksi maailmaa J. R. R. Tolkienin ja David Lindsayn fantasiamaailmojen materiaalisuudesta Tommi Nieminen Jyväskylän (> Turun) yliopisto tommi.nieminen@utu.fi Kirjallisuudentutkijain Seuran vuosiseminaari

Lisätiedot

Digitaalisuus palvelumuotoilussa. Annemari Auvinen Digipolku

Digitaalisuus palvelumuotoilussa. Annemari Auvinen Digipolku Digitaalisuus palvelumuotoilussa Annemari Auvinen Digipolku Palvelumuotoilutyöpaja Keskustele parin kanssa: Millaisia hyviä kokemuksia sinulla on erilaisista palveluista, joissa digitaalisuus on ollut

Lisätiedot

Johdatus historiatieteeseen

Johdatus historiatieteeseen Johdatus historiatieteeseen Verkkokeskustelulla tuettu luentosarja Jari Ojala jaojala@campus.jyu.fi Lähtökohtia Historian perusopintojen massaluento Kurssin yleiset tavoitteet: Kehittää teoreettista ajattelua

Lisätiedot

Käsitteistä. Reliabiliteetti, validiteetti ja yleistäminen. Reliabiliteetti. Reliabiliteetti ja validiteetti

Käsitteistä. Reliabiliteetti, validiteetti ja yleistäminen. Reliabiliteetti. Reliabiliteetti ja validiteetti Käsitteistä Reliabiliteetti, validiteetti ja yleistäminen KE 62 Ilpo Koskinen 28.11.05 empiirisessä tutkimuksessa puhutaan peruskurssien jälkeen harvoin "todesta" ja "väärästä" tiedosta (tai näiden modernimmista

Lisätiedot

Kulttuurienvälinen viestintä

Kulttuurienvälinen viestintä Kulttuurienvälinen viestintä Maailma pienenee, viestintäteknologia otetaan käyttöön ja matkailu lisääntyy. Yritykset ja yhteisöt suuntaavat toimintaansa yhä globaalimmin. Suomi kansainvälistyy paitsi EU:n

Lisätiedot

Identiteetti identifikaatio - ja valinta

Identiteetti identifikaatio - ja valinta Heikki Mäki-Kulmala (Tay) Identiteetti identifikaatio - ja valinta Kenneth Burken mukaan Uuden retoriikan edustajia Stephen Toulmin 1922-2009 CHAIM PERELMAN (1912-1984) Kenneth Burke 1897-1993 Aristoteles

Lisätiedot

YRITTÄJÄN KOKEMUS GREEN CARE LUONTOVOIMA LAATUMERKKI, NATUREFULNESS-HYVINVOINTIPALVELUT. Nina Pyykkönen, Mind Dynamics Oy, Hyvinkää

YRITTÄJÄN KOKEMUS GREEN CARE LUONTOVOIMA LAATUMERKKI, NATUREFULNESS-HYVINVOINTIPALVELUT. Nina Pyykkönen, Mind Dynamics Oy, Hyvinkää YRITTÄJÄN KOKEMUS GREEN CARE LUONTOVOIMA LAATUMERKKI, NATUREFULNESS-HYVINVOINTIPALVELUT Nina Pyykkönen, Mind Dynamics Oy, Hyvinkää Meikäläinen Nina Pyykkönen, erikoispsykologi, psykologian lisensiaatti

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

Simon lukio Aikuisten lukiokoulutus

Simon lukio Aikuisten lukiokoulutus Simon lukio 18.12.2017 Aikuisten lukiokoulutus LOPS 2016 Nuorten lukiokoulutus ÄIDINKIELI LOPS2016 Vastaavat kurssit ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

Talousjohtaja strategiavaikuttajana: Kohti dialogista johtamista? Eero Vaara

Talousjohtaja strategiavaikuttajana: Kohti dialogista johtamista? Eero Vaara Talousjohtaja strategiavaikuttajana: Kohti dialogista johtamista? Eero Vaara http://www.hanken.fi/staff/vaara Strategisen johtamisen ongelmia» Toiminnallistamisen ( implementointi, jalkauttaminen ) vaikeudet»

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

Mitä kuva kertoo? Vastuullinen, osallistuva ja vaikuttava nuori

Mitä kuva kertoo? Vastuullinen, osallistuva ja vaikuttava nuori Mitä kuva kertoo? Luokat 5 9 Toinen aste Vastuullinen, osallistuva ja vaikuttava nuori 408 Tehtävä: Pohditaan, millaisia käsityksiä verkossa olevista kuvista saa tarkastelemalla muiden nuorten profiilikuvia.

Lisätiedot

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN Nykyinen kapitalistinen taloudellinen ja poliittinen järjestelmämme ei ole enää kestävällä pohjalla Se on ajamassa meidät kohti taloudellista ja sosiaalista kaaosta sekä ekologista

Lisätiedot

Puhutun ja kirjoitetun rajalla

Puhutun ja kirjoitetun rajalla Puhutun ja kirjoitetun rajalla Tommi Nieminen Jyväskylän yliopisto Laura Karttunen Tampereen yliopisto AFinLAn syyssymposiumi Helsingissä 14. 15.11.2008 Lähtökohtia 1: Anekdotaaliset Daniel Hirst Nordic

Lisätiedot

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen

Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen Päätöksenteko Uskalla tehdä toisin Ari & Mona Riabacke Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen Talentum Helsinki 2015 Ruotsinkielinen alkuperäisteos: Beslutspyramiden: stegen till klokare beslut

Lisätiedot

Konsultaatiotyö on sovellettua dramaturgiaa

Konsultaatiotyö on sovellettua dramaturgiaa Konsultaatiotyö on sovellettua dramaturgiaa Organisaatiodramaturgia (OD) tuomassa organisaatioon/konsultaatioon prosessien ymmärrystä -tragediassa siirtymä tapahtuu kriisin kautta, komediassa vastakohdat

Lisätiedot

Kurssilla on käytössä Canon 60D-kamerat. Kurssityön leikkaaminen tapahtuu Valokuvataiteen tiloissa kurssin aikana.

Kurssilla on käytössä Canon 60D-kamerat. Kurssityön leikkaaminen tapahtuu Valokuvataiteen tiloissa kurssin aikana. Kurssin nimi: Elokuvan ja valokuvan yhteydet Opettaja: Katri Lassila (TaM, tohtorikoulutettava) Ajankohta: 17. 21.10. 2016 2.5 4op Viikon mittainen työpajamuoto ja mahdollinen lisätehtävä Opetuskieli suomi

Lisätiedot

Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki?

Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki? Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki? Tommi Nieminen 40. Kielitieteen päivät, Tampere 2. 4.5.2013 Empiria (kielitieteessä)? lähtökohtaisesti hankala sana niin käsitteellisesti kuin käytöltään

Lisätiedot

Mitä sinuun jäi? Sukupuoli sosiaalipsykologiassa

Mitä sinuun jäi? Sukupuoli sosiaalipsykologiassa Mitä sinuun jäi? Sukupuoli sosiaalipsykologiassa 16.1-23.2.2012 Pohdinta Mitä ajattelit sukupuolesta kurssin alussa? Mitä ajattelet siitä nyt? ( Seuraako sukupuolesta ihmiselle jotain? Jos, niin mitä?)

Lisätiedot

ohjelman arkkitehtuurista.

ohjelman arkkitehtuurista. 1 Legacy-järjestelmällä tarkoitetaan (mahdollisesti) vanhaa, olemassa olevaa ja käyttökelpoista ohjelmistoa, joka on toteutettu käyttäen vanhoja menetelmiä ja/tai ohjelmointikieliä, joiden tuntemus yrityksessä

Lisätiedot

Narratologinen tutkimus Dean Koontzin, Stephen Kingin, R. L. Stinen ja Rick Riordanin romaaneista genrensä edustajina

Narratologinen tutkimus Dean Koontzin, Stephen Kingin, R. L. Stinen ja Rick Riordanin romaaneista genrensä edustajina Sami Koponen KAUHU JA JÄNNITYS KIRJALLISUUDEN LAJIVERKOSTOSSA Narratologinen tutkimus Dean Koontzin, Stephen Kingin, R. L. Stinen ja Rick Riordanin romaaneista genrensä edustajina Pro gradu -tutkielma

Lisätiedot

Filosofia ja systeemiajattelu. Luento 2: Rinnalla

Filosofia ja systeemiajattelu. Luento 2: Rinnalla Filosofia ja systeemiajattelu Luento 2: Rinnalla Filosofi Esa Saarinen Prof., Tuotantotalouden laitos, Perustieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto, Aalto-sali 24.1.2018 Työmenetelmät 1. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Tuntematonta lajia etsimässä

Tuntematonta lajia etsimässä Tuntematonta lajia etsimässä Milloin laji on laji vai onko se koskaan? Tommi Nieminen tommi.nieminen@uef.fi Itä-Suomen yliopisto Lajien rajoilla 14. toukokuuta 2014, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu Jäsennys

Lisätiedot

KORAANIN KEHITYS. Syntykertomuksia ja historiaa. Tuesday, December 9, 14

KORAANIN KEHITYS. Syntykertomuksia ja historiaa. Tuesday, December 9, 14 KORAANIN KEHITYS Syntykertomuksia ja historiaa Perinteinen uskonnollinen käsitys Taivaassa on Jumalalla taivaallinen Koraani, josta maallinen on kopio Koraani tuli joko kerralla tai monessa osassa profeetta

Lisätiedot

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN )

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN ) ÄIDINKIELI tunnus nimi kirjan nimi kustantaja ISBN-numero materiaali ISBN-numero tai muu tunnistetieto ÄI 1 Tekstit ja vuorovaikutus (OPS 2016) ÄI 2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti (OPS 2016) ÄI 3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

2 Opintojen kesto ja laajuus

2 Opintojen kesto ja laajuus Wienin yliopisto Fennistiikan BA- opintojen tutkintovaatimukset (epävirallinen, lyhennetty suomennos) Alkuperäiset saksankieliset tutkintovaatimukset on julkaistu Wienin yliopiston ilmoituslehdessä (Mitteilungsblatt

Lisätiedot

Kulttuuri ja alue: tilallinen käänne

Kulttuuri ja alue: tilallinen käänne Kulttuuri ja alue: tilallinen käänne Peter Stadius Maailmankulttuurien laitos Käänteet -käsitteestä Käänne kulttuurintutkimuksen käsitteinä: Linguistic turn (Richard Rorty 1967) Cultural turn Iconic/ visual

Lisätiedot

Johdatus tutkimustyöhön (811393A)

Johdatus tutkimustyöhön (811393A) Johdatus tutkimustyöhön (811393A) 5 op eli 128 h opiskelijan työtä 2. luento 12.9.2017 Tutkimuksen tekemisestä ja tutkimusaiheesta Johdatus tutkimustyöhön 5 op (811393A) Sisältö: Yleistä tutkimuksesta,

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 20.2.2013

Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 20.2.2013 Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 20.2.2013 Vielä fantasian kahden maailman rakenteesta Leena Krohn: Tainaron (1985) Hyönteisten kaupunki. "Kaupunki, jossa asuit, on ehkä kadonnut maan päältä?" " Voinko

Lisätiedot

Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly

Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly S ystems Analysis Laboratory Helsinki University of Technology Teknillinen korkeakoulu kevät 2007 luento VI 18.4.2007 Pohdintaesseen kirjoitusohjeet

Lisätiedot

Ihminen ja teknologia. Hyvän vuorovaikutuksen suunnittelu

Ihminen ja teknologia. Hyvän vuorovaikutuksen suunnittelu Ihminen ja teknologia Hyvän vuorovaikutuksen suunnittelu Pertti Saariluoma Tuomo Kujala Sari Kuuva Tiina Kymäläinen Jaana Leikas Lassi A. Liikkanen Antti Oulasvirta Eikö jokaisen esineen, elävän olennon

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

Filosofia ja systeemiajattelu. Luento 4: Systeemi 1 ja 2

Filosofia ja systeemiajattelu. Luento 4: Systeemi 1 ja 2 Filosofia ja systeemiajattelu Luento 4: Systeemi 1 ja 2 Filosofi Esa Saarinen Prof., Tuotantotalouden laitos, Perustieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto, Aalto-sali 7.2.2018 Tilanne Miamissa Neoclassical

Lisätiedot

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely Juha Herkman 10.1.008 Helsingin yliopisto, viestinnän laitos Sisällönanalyysi/sisällön erittely Sisällönanalyysi (SA), content analysis Veikko Pietilä: Sisällön

Lisätiedot

Kinnulan humanoidi 5.2.1971.

Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Peter Aliranta yritti saada kiinni metsään laskeutuneen aluksen humanoidin, mutta tämän saapas oli liian kuuma jotta siitä olisi saanut otteen. Hän hyökkäsi kohti ufoa moottorisahan

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO. Seppo Rautio

TAMPEREEN YLIOPISTO. Seppo Rautio TAMPEREEN YLIOPISTO Seppo Rautio KAMMOTTAVAA Henkilöhahmon tajunnan rakentuminen kauhun kohtaamisessa. Tarkastelussa Clive Barkerin, H.G. Wellsin ja H.P. Lovecraftin novellit Yleisen kirjallisuustieteen

Lisätiedot

Miltä tiede näyttää fiktiossa?

Miltä tiede näyttää fiktiossa? Miltä tiede näyttää fiktiossa? Fiktio tiedeviestinnän alustana Tiina Raevaara 2.3.2016 Tiedeviestinnän tehtävä: tiedonvälitys? Taiteen tehtävä: viihdyttäminen? Voiko tehtäviä vaihtaa? Lajityyppien sekoittuminen:

Lisätiedot

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely Juha Herkman 25.11.2010 Helsingin yliopisto, viestinnän laitos Sisällönanalyysi/sisällön erittely Sisällönanalyysi (SA), content analysis Veikko Pietilä: Sisällön

Lisätiedot