Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö 20.2.2013"

Transkriptio

1 Spekulatiivinen fiktio Tomi Sirviö

2 Vielä fantasian kahden maailman rakenteesta Leena Krohn: Tainaron (1985) Hyönteisten kaupunki. "Kaupunki, jossa asuit, on ehkä kadonnut maan päältä?" " Voinko luottaa Tainaronin postiin, kuka tietää missä takapihan tunkiolla minun kirjeeni lahoavat?" (T 39.) Ensisijaisesta maailmasta vain vihjataan. Kirjeet.

3 Maaginen realismi Tyyli ja kerrontatekniikka, jossa muuten realistiseen, objektiiviseen ja raportoivaan kerrontaan on yhdistetty tai rinnastettu fantastisia, surrealistisesti ym. vaikeasti selitettäviä aineksia. Vaikeasti rajattava käsite. Maalaustaiteesta kirjallisuuteen (vakiintui 1980-luvulla) Henkilöhahmoille annetut fantastiset kyvyt kuten levitaatio, lentäminen, telepatia tai lasin rikkominen korkealla äänellä voidaan ymmärtää keinoiksi, joilla on pyritty ylittämään 1900-luvun usein painajaismaiseksi koettu poliittis-yhteiskunnallinen todellisuus. (Hosiaisluoma 2003, 544.)

4 Kaksi maagisen realismin tyyppiä: 1) Teoreettinen kadottaa itsensä spekulatiivisen universumim konstruktoimiseen. (Enimmäkseen eurooppalaisia kirjailijoita) 2) Myytistä ja folkloresta ponnistava. (Latinalaisamerikkalaisia kirjailijoita) (Wendy B. Faris 1995.)

5 Epistemologinen: ihmeet johtuvat tarkkailijan näkökyvystä. Ontologinen: Amerikka on itsessään ihmeellinen (marvelous). Ongelma on, että on usein mahdotonta tehdä eroa näiden kahden tyypin kanssa. (Faris.)

6 Jorge Luis Borges, John Fowles, Italo Calvino, Leena Krohn, Salman Rushide, Gabriel Carcia Marquez, Gunter Grass

7 Maagisen realismin primaarit ominaisuudet 1. Magian pelkistymätön elementti : jotain jota ei voi selittää tietämillämme maailmankaikkeuden säännöillä. Nuoret Victor ja Andre todella muuttuvat altaassa uiviksi kaksossikiöiksi Carlos Fuentesin romaanissa Distant Relations. Eksistentiaalinen tuska surrealismin leikkisässä moodissa. Syyn ja seurauksen häiriö: Saleemin väittämä Keskiyön lapsissa että hän aiheuttaa sen tai tämän historiallisen tapahtuman laulamalla laulun, liikuttamalla pippuriripotinta. 100 vuoden yksinäisyys: käsikirjoitus onkin ennuste eikä pelkkä tapahtumien kirjaus jne. Tavalliset ihmiset käyttäytyvät yliampuvasti ihmeitä kohtaan, esim. repivät ihmeidentekijän palasiksi. (Satiiri, poliittinen kommentaari)

8 2) Kuvaukset tarkentavat ilmiömaailman vahvaa läsnäoloa: realismi maagisessa realismissa erottaa sen monesta fantasiasta ja allegoriasta. Realistiset kuvaukset rakentavat fiktiivisen maailman joka muistuttaa omaamme mittavalla detaljien käytöllä. Aistivoimaisuus uudistaa realismia.

9 Maagiset detaljit ovat vapautettu mimeettisestä tehtävästään: niiden tehtävä ei olekaan olla aidon merkitsijöitä; ne viestittävät että tapahtumat voivat olla kuvitteellisia. Detaljeilla on myös referentiaalinen tarkoitus: ne viittaavat sellaisiin tapahtumiin, jotka on jätetty pois virallisista historiankirjoituksista, kuten joukkomurhiin.

10 Ikuiset myyttiset totuudet ja historialliset tapahtumat ovat molemmat kollektiivisen muistimme perustavia rakenneosia. Historia laittaa magian ilmapallon liekaan. Leijuvat enkelit (Fuentes, Kundera) implikoivat historiattoman kepeyden vastuuttomuutta. Historia ankkuroituu: henkilöhahmo kokee historialliset voimat ruumiillisesti.

11 Objekti voi alkaa elää omaa elämäänsä ja muuttua sitä myöten maagiseksi. Tämä materiaalisuus laajentaa sana-objektit metaforiksi. Tekstuaalinen elämä toistaa niitä uudestaan ja uudestaan kunnes niiden verbaalinen todellisuus on enemmän kuin tasaveroinen referentiaalisen funktion kanssa. Äärimmäinen outouttaminen. Maaginen realismi eroaa surrealismista siinä että se paljastaa tarkoituksensa syynäyksen jälkeen. Esim. tarina herrasmiehestä joka muuttuu lapseksi, koska muut ihmiset ovat kohdelleet häntä sellaisena. Sisäiset tilat ulkoisina jne. Kafkan Gregor Samsa jne.

12 3) Lukija voi epäröidä kahden vastakkaisen tulkinnan kanssa ja siksi jää ratkaisemattoman epäilyksen tilaan. Moni maagisen realismin teos on kuin Todorovin fantastinen. Useimmiten hallusinaatio vs. ihme. Toni Morrisonin Beloved-romaanin lopussa: They forgot her like a bad dream. Lukija kysyy itseltään onko henkilöhahmo ollut alun alkaenkin vain unta. Lentävät matot Sadan vuoden yksinäisyydessä jne

13 4) Tekstissä on kahden maailman läsnäolo: kaksi maailmaa on sulautumassa toisiinsa. Tekstit luovat toisen rinnakkaisen maailman, johon ne läikähtävät: elämää haudan tuolla puolen. Erilliset kulttuurit eivät ole erotettuja vaan yhdistyvät unessa ja fantasiassa, joka on kansoitettu hengillä, jotka muotoilevat uudestaan nykyhetkeä.

14 Toinen sumea raja: fakta ja fiktio. McHale: Maaginen realismi keskeisenä postmodernismina. Perinteisen fantastisen tämän ja viereisen maailman suhde korvattu tekstin erilaisten ontologisten tasojen kohtaamiselle. Ei niinkään magia fiktiossa vaan fiktion magia.

15 5) Maaginen realismi kyseenalaistaa periaatteet ajasta, tilasta ja identiteetistä. Sadan vuoden yksinäisyys: sataa neljä vuotta, 11 kk, 2 päivää. Menneisyyden (ja sanojen merkitykset) pyyhkivä unettomuus-tauti, huone jossa on aina marraskuu ja aina maanantai. Jose Arcadio puolikuolleena ja puolielävänä vuosia banaanipuun alla talollaan jne. Tuhat keskiyön lasta puhuu Saleemin aivoissa, onko Saleem enää oma itsensä?

16 Maagisen realismin toissijaiset piirteet 1) Metafiktionaaliset ulottuvuudet: teksti tarjoaa kommentteja itsestään esim. mise-en-abymen (fiktion sisässä pienempi fiktio, joka on suuremman pienoismalli) avulla. Fiktion maaginen voima, mielen fiktion mahdolliseksi tekemät kapasiteetit, elementit joista se on tehty kuvat, merkit, metaforat, kertojat tuodaan etualalle. Maaginen realismi korostaa fiktion maagisia kykyjä positiivisessa valossa enemmän kuin muu postmoderni kirjallisuus.

17 2) Lukija voi kokea erityistä verbaalista magiaa: kuilu maailman ja sanojen välillä sulkeutuu. Tai kokemuksen kielellisyyden havainnollistaminen. Metaforan muuttuminen kirjaimelliseksi: Veri on vettä sakeampaa : Jose Arcadio Buendia ampuu itseään ja noro hänen vertaan valuu oven alta, menee pitkin katua ja alas portaita, kääntyy kulman taakse jne kunnes löytää tämän äidin keittiöön Sadan vuoden yksinäisyydessä.

18 Lukija voi itse tarjota kirjaimellistuvan sananparren tai teksti voi itse ehdottaa sitä: Vähän ennen kuin Remedio nousee tuulenpyörteen mukana taivaaseen kerrotaan: Kaunis Remedio ei ollut tästä maailmasta. Intertekstuaalinen magia: muiden fiktioiden hahmot vierailevat suhteellisen usein.

19 3) Kerronta näyttäytyy 1900-luvun lopun aikuislukijalle raikkaana, lapsekkaana, jopa primitiivisenä. Ihmeet ilman kommentteja, ilman kohtuutonta kyseenalaistamista ja pohdiskelua. Kuin lapsi hyväksyisi ne. Saavuttavat vieraannuttamisen joka tuntuu luonnolliselta tai koristelemattomalta. Myös tavallisten asioiden ensi kertaa näkeminen: jää Sadan vuoden yksinäisyydessä.

20 Tai magnetismi: Hän kulki talosta taloon raahaten perässään kahta rautaharkkoa, ja koko kylä kauhistui, kun nähtiin, miten padat, kattilat, hohtimet ja kaminat putosivat sijoiltaan, miten lankut taipuivat ja natisivat naulojen ja ruuvien yrittäessä epätoivoisesti vääntäytyä rei istään, ja jopa kauan sitten kadonneet esineet ilmestyivät sinne mistä niitä oli ankarimmin etsitty ja laahautuivat kilisten ja kolisten mukkelis makkelis Melquiadeen taikarautojen perässä (Marquez 1967/1983, 9.)

21 4) Toistaminen narratiivisena periaatteena, liittäminen peileihin tai niiden analogioihin. Käytetty symbolisesti tai rakenteellisesti. Sama tarina on kerrottu monien eri toisistaan heijastuvien persoonallisuuksien näkökulmasta. Tämä on suosittu keino kirjallisuudessa, mutta maagisessa realismissa se yhdistyy peitetyn historian palauttamiseen.

22 5)Metamorfoosi yleinen tapahtuma. Kahden maailman asukkaat.

23 6) Antibyrokraattinen positio: magia vastaan sosiaalinen järjestys, totalitaarinen järjestelmä. Gunter Grassin Peltirumpu. Latinalaisamerikkalaiset maagiset realistit kritisoivat USA:n hegemoniaa. Toni Morrisonin Belovedin suorana kommenttina orjuuden julmuudelle ja sen jälkivaikutuksille. Teksti on vastaanottavainen enemmän kuin yhdelle näkökulmalle, realistiselle ja maagiselle tavalle nähdä, ja aukaisee oven toiseen maailmaan; tämän voi nähdä irtiottona realismille, joka on eurooppalaista ja yhdistettävissä imperialismiin. Vastaan totalitaarista mimeettistä.

24 7) Kerronnassa muinaiset uskomusjärjestelmät ja paikallinen perimätieto ovat usein tekstin perustana. 8) Jungilainen perspektiivi: magia yhdistyy mysteeriseen tunteeseen kollektiivisuudesta ennemmin kuin yksilön muistoihin tai uniin tai visioihin. Yhteisöllinen tarinankerronnan magia. Magia ei ole selittävissä pois yksilöllisenä harhana - eikä edes joukkoharhana.

25 9) Karnevalistinen henki: kieltä käytetään yliampuvasti yli varojen, enemmän kuin referentiaalinen tarve vaatii. Juoni tai kieli tai molemmat ovat tuhlaavuudessaan antiteesejä länsimaiden kapitalismin käytännöllisille tavoitteille, joiden kielellinen talous on tarkkaa: yksi sana per asia. (Faris 1995, )

26 Seo Young Chu on määritellyt muut genret tieteiskirjallisuuden kautta, kun ne yleensä määritellään realistisen kirjallisuuden kautta. Surrealismi on tieteiskirjallisuudellista todellisuuden jäljittelemistä, jonka kognitiivisesti vieraannuttava viittauskohde on uneksimisen ilmiö. Utopia on tieteiskirjallisuudellista todellisuuden jäljittelemistä, jonka kognitiivisesti vieraannuttava viittauskohde on ideaali valtiomuoto. Salapoliisikirjallisuus on tieteiskirjallisuudellista todellisuuden jäljittelemistä, jonka kognitiivisesti vieraannuttava viittauskohde on järkeilyn mysteeri. Goottilainen romaani/ kauhu tieteiskirjallisuudellista todellisuuden jäljittelemistä, jonka kognitiivisesti vieraannuttava viittauskohde on okkulttinen, silti lannistumaton alitajunta.

27 Fantasia on tieteiskirjallisuudellista todellisuuden jäljittelemistä, jonka kognitiivisesti vieraannuttava viittauskohde on suunnattomasti työskentelevä ihmisen mielikuvitus. Maaginen realismi on tieteiskirjallisuudellista todellisuuden jäljittelemistä, jonka kognitiivisesti vieraannuttava viittauskohde on postkoloniaalisissa tiloissa kuten modernissa Intiassa ja Latinalaisessa Amerikassa elämisen hybridi luonne. Nuorten aikuisten yliluonnollinen fiktio (Harry Potter) tieteiskirjallisuudellista todellisuuden jäljittelemistä, jonka kognitiivisesti vieraannuttava viittauskohde on keskenkasvuinen subjektiivisuus.

28 Realismi on tieteiskirjallisuuden matalaintensiivinen variaatio. (Chu 2010.)

29 Suomalaisen spekulatiivisen fiktion ominaispiirteet? Suomalaisuutena on pidetty ainakin ujoutta, humalahakuista alkoholinkäyttöä, Karjalasta ponnistavaa, kalevalaista kansanperinnettä sekä metsäläisyyttä (Jokinen & Saaristo 2002, 45).

30 Varsinkin kotimaisessa kauhussa nämä piirteet yhdistyvät: henkilöhahmot vetäytyvät erämaahan ja nautitaan alkoholia, jonka seurauksena yliluonnolliset olennot murtautuvat arkiseen maailmaan (Pekka Virtanen: Katajanukke, Boris Hurtta: Elävien ja kuolleiden kesä, Lumen tuloa ei voi estää). Kalevalainen tai muu suomensukuinen kansanperinne yhdistyy muuhun okkulttiseen tietämykseen ja alkoholiin (Kari Nenonen: Se ken tulee viimeiseksi on kuolema, Ken kuolleita kutsuu, S.Albert Kivisen Cthulhu-novellit).

31 Lähteet Chu, Seo-Young 2010: Do Metaphors Dream of Literal Sleep. A Science-Fictional Theory of Representation. Cambridge, Massachusetts: Harvard University press. Faris, Wendy B. 1995: Scheherazade s Children: Magical Realism and Postmodern Fiction. Magical Realism. Theory, History, Community. Edited by Lois Parkinson Zamora & Wendy B. Faris. Durham: Duke University Press. Hosiaisluoma, Yrjö 2003: Kirjallisuuden sanakirja. Helsinki: Wsoy. Jokinen, Kimmo & Saaristo Kimmo 2002: Suomalainen yhteiskunta. Helsinki: WSOY

32 Jos et keksi esseesi kohdetta, voit valita näistä: Clive Barker: Veren kirjat 1-6 Robert E. Howard: Conan ja demonit, Conan taistelija. H.P. Lovecraft: Charles Dexter Wardin tapaus. Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi Leena Krohn: Sfinksi vai robotti. Stanislaw Lem: Konekansan satuja ja tarinoita Maarit Verronen: Älä maksa lautturille Kari Nenonen: Noitarovio Leena Laulajainen: Mustarastaan aika

Mikä on meidän aikamme romaani?

Mikä on meidän aikamme romaani? Postmoderni romaani Mikä on meidän aikamme romaani? Jos kirjallisuutta tarkastellaan historiallisesti on oman ajan kirjallisuuden tarkastelu erityisen ongelmallista Mitä on meidän aikamme? Mitä on meidän

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Tampereen yliopisto, Kieli, käännös ja kirjallisuustieteiden yksikkö. ParFin suomi venäjä rinnakkaistekstikorpuksen laajennus

Tampereen yliopisto, Kieli, käännös ja kirjallisuustieteiden yksikkö. ParFin suomi venäjä rinnakkaistekstikorpuksen laajennus Tampereen yliopisto, Kieli, käännös ja kirjallisuustieteiden yksikkö ParFin suomi venäjä rinnakkaistekstikorpuksen laajennus Aineiston sisältö ja koko ParFin on kaunokirjallisuuden suomi venäjä rinnakkaistekstikorpus,

Lisätiedot

Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN. Paula Arvas & Voitto Ruohonen

Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN. Paula Arvas & Voitto Ruohonen Alussa oli MURHA JOHTOLANKOJA RIKOS KIRJALLISUUTEEN Paula Arvas & Voitto Ruohonen Suomen tietokirjailijat ry on tukenut teoksen kirjoittamista. Paula Arvas on kirjoittanut luvut 1, 2, 4 ja 6 ja Voitto

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

Tampereen yliopisto Venäjän kieli ja kulttuuri Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Tampereen yliopisto Venäjän kieli ja kulttuuri Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 1990-2000-., 2012 Tampereen yliopisto Venäjän kieli ja kulttuuri Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö KIVISTÖ, SUVI: Kak literatura perestala opredelât russku kul turnu identi nost. Izmeneniâ

Lisätiedot

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen.

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen. AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI Mia Kohi, Olarin koulu (mia.kohi@espoo.fi) Tiina Salonen, Olarin koulu (tiina.salonen@espoo.fi) Sami Keijonen, Pohjois-Tapiolan lukio (sami.keijonen@pohjois-tapiola.com) NOVELLIANALYYSI

Lisätiedot

Montaasista Jean-Luc Godardin silmin Juha Oravala Aalto-yliopisto, kuvataidekasvatus, Miia Rinne

Montaasista Jean-Luc Godardin silmin Juha Oravala Aalto-yliopisto, kuvataidekasvatus, Miia Rinne Montaasista Jean-Luc Godardin silmin 16.3.2017 Juha Oravala Aalto-yliopisto, kuvataidekasvatus, Miia Rinne Jean-Luc Godard (1930-) - Ranskalainen uusi aalto, tekijänpolitiikka - elokuvakriitikko/elokuvantekijä

Lisätiedot

Katja Kontturi ALUSSA OLI PTAH, JA PTAH LOI TAIVAAN, MAAN JA MERET. Fantasian kirjoittamisesta mytologia-aineistoja hyödyntäen.

Katja Kontturi ALUSSA OLI PTAH, JA PTAH LOI TAIVAAN, MAAN JA MERET. Fantasian kirjoittamisesta mytologia-aineistoja hyödyntäen. Katja Kontturi ALUSSA OLI PTAH, JA PTAH LOI TAIVAAN, MAAN JA MERET. Fantasian kirjoittamisesta mytologia-aineistoja hyödyntäen. Jyväskylän yliopisto Taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos Kirjoittamisen

Lisätiedot

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Fakta- ja näytenäkökulmat Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mikä on faktanäkökulma? sosiaalitutkimuksen historia: väestötilastot, kuolleisuus- ja syntyvyystaulut. Myöhemmin kysyttiin ihmisiltä tietoa

Lisätiedot

Spekulatiivinen fiktio 5op Tomi Sirviö 13.2.2013

Spekulatiivinen fiktio 5op Tomi Sirviö 13.2.2013 Spekulatiivinen fiktio 5op Tomi Sirviö 13.2.2013 Tzvetan Todorov: The fantastic: A Structural Approach to a Literary Genre, 1970. Jako outoon, fantastiseen, ihmeelliseen Outo: yliluonnolliset tapahtuvat

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.2 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola Lataa Kirjailija: Tuomo Suntola ISBN: 9789526723686 Sivumäärä: 290 Formaatti: PDF Tiedoston koko:

Lisätiedot

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita Juhani Koponen 5/3/04 -mitä historia on, mihin sitä tarvitaan -historia, kehitysmaat ja kehitysmaatutkimus -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita - akateeminen historiankirjoitus

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku)

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) 1. Historia ja tulevaisuuden valmiudet Lähtökohtakysymyksiä: MIKSI historiaa opetetaan,

Lisätiedot

Kumppanuus, identiteettisuhteet ja kansalaisvaikuttaminen kunnassa

Kumppanuus, identiteettisuhteet ja kansalaisvaikuttaminen kunnassa Kumppanuus, identiteettisuhteet ja kansalaisvaikuttaminen kunnassa. Helsingin yliopisto, Kansalaisyhteiskunnan tutkimus- ja kehittämispäivät Mikkeli 15.2.2013 www.helsinki.fi/ruralia 15.2.2013 1 Sisältö

Lisätiedot

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Filosofia ja systeemiajattelu (3 op, L) Mat-2.1197/TU-53.1150 3.2. Noste 17.2. Mindset 24.2. Kasvu. Vieraana

Lisätiedot

Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista. mielikuvitus

Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista. mielikuvitus Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista mielikuvitus Romantiikka -1700-luvun loppu, 1800-luvun alku - jo 1700-luvulla muodissa olivat romanssit, eli

Lisätiedot

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Puroja ja rapakoita Loviisa Viljamaa & Elina Viljamaa Varhaiskasvatuksen päivä 10.5.2012 Elina Viljamaa Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Kertominen on kaikilla ihmisillä olemassa oleva

Lisätiedot

Gallup-analyysi seuraa joskus lähitulevaisuudessa.

Gallup-analyysi seuraa joskus lähitulevaisuudessa. Scifi-gallup 14.05.2008-00:15 No niin, nyt alkaa scifibuustaus, tosin hiukan varovaisesti. Lähitulevaisuudessa on luvassa muutama scifi (okei, spekulatiivinen fiktio) aiheinen postaus, koska olen vältellyt

Lisätiedot

Suomen kulttuurivähemmistöt

Suomen kulttuurivähemmistöt Suomen kulttuurivähemmistöt Toimittajat: Marja Hiltunen SUB Göttingen 211 698 288 2000 A 30295 Suomen Unesco-toimikunnan julkaisuja No 72 Helsinki 1997 Esipuhe 7 1. Suomi kulttuurialueena 11 1.1. Uralilainen

Lisätiedot

Simson, Jumalan vahva mies

Simson, Jumalan vahva mies Nettiraamattu lapsille Simson, Jumalan vahva mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Reaalifantasia fantastisen kirjallisuuden lajityyppinä

Reaalifantasia fantastisen kirjallisuuden lajityyppinä TAMPEREEN YLIOPISTO Mari Jämsén Reaalifantasia fantastisen kirjallisuuden lajityyppinä Suomen kirjallisuuden pro gradu -tutkielma Tampere 2010 Tampereen yliopisto Taideaineiden laitos JÄMSEN, Mari: REAALIFANTASIA

Lisätiedot

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa.

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. a j o n u R n a a m luke Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. Tarpeellisia käsitteitä N I N

Lisätiedot

Puhutun ja kirjoitetun rajalla

Puhutun ja kirjoitetun rajalla Puhutun ja kirjoitetun rajalla Tommi Nieminen Jyväskylän yliopisto Laura Karttunen Tampereen yliopisto AFinLAn syyssymposiumi Helsingissä 14. 15.11.2008 Lähtökohtia 1: Anekdotaaliset Daniel Hirst Nordic

Lisätiedot

PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat

PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat PAIMENPSALMI 23 Perusanalyysi ja metaforat Raija Sollamo 12. 11. 2008. Teologinen tiedekunta Yleisohjeet psalmianalyyseja varten Johdanto-opilliset tiedot Psalmin laji Psalmin ajoitus Tekstikritiikki Tärkeimmät

Lisätiedot

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan ja käytetään. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita

-mitä historia on, mihin sitä tarvitaan ja käytetään. -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita Juhani Koponen 1/11/04 -mitä historia on, mihin sitä tarvitaan ja käytetään -historia, kehitysmaat ja kehitysmaatutkimus -Tansanian kehityshistoria hanke: päälinjoja ja metodologisia haasteita - akateeminen

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat Luento 2. Kieli merkitys ja logiikka 2: Helpot ja monimutkaiset Helpot ja monimutkaiset ongelmat Tehtävä: etsi säkillinen rahaa talosta, jossa on monta huonetta. Ratkaisu: täydellinen haku käy huoneet

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

1. Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan. Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C

1. Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan. Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan Intro: C I Em7 I F I F I C I C I G I G C I E/G# I Am Am/G I F I C I F/G I C I C C E F G C Jälleen katsoa saan Jumalan Karitsaan C G C G Kuinka kauniisti kaiken teki

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

Kertojan epäluotettavuus

Kertojan epäluotettavuus Kertojan epäluotettavuus Johdanto 6.9.2018 Sari Salin Termit unreliable narrator= epäluotettava kertoja narrative unreliability= kerronnan epäluotettavuus unreliable narration=epäluotettava kerronta implied

Lisätiedot

Identiteetti identifikaatio - ja valinta

Identiteetti identifikaatio - ja valinta Heikki Mäki-Kulmala (Tay) Identiteetti identifikaatio - ja valinta Kenneth Burken mukaan Uuden retoriikan edustajia Stephen Toulmin 1922-2009 CHAIM PERELMAN (1912-1984) Kenneth Burke 1897-1993 Aristoteles

Lisätiedot

Monikulttuurisesta interkulttuuriseksi Pirjo Mikkola TNK 3c&englanti & monikulttuurisuusryhmä

Monikulttuurisesta interkulttuuriseksi Pirjo Mikkola TNK 3c&englanti & monikulttuurisuusryhmä Monikulttuurisesta interkulttuuriseksi Pirjo Mikkola TNK 3c&englanti & monikulttuurisuusryhmä Luokkatyön näkökulma 3c-luokka: L, M, S, B, I, L, S, E, A, E, J, L, M, J, L, K, S 17 oppijaa 11 suomalaistaustaista,

Lisätiedot

Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015

Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015 Mitä ihmettä on kertomuksentutkimus? MARI HATAVARA METODIFESTIVAALI 19.8.2015 Mitä on kertomus? Kognitiivinen lähestymistapa otapa ja väline ajatella ooletus toisen mielensisällöistä ja pyrkimyksistä Retorinen

Lisätiedot

Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö 23.1.2013

Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö 23.1.2013 Spekulatiivinen fiktio 5op: Tieteiskirjallisuus 2 Tomi Sirviö 23.1.2013 Pelkästään ekstrapoloiva SF on litteää ja määritteenä kestämätön, sopii paremminkin kuvaaman pientä tieteiskirjallisuuden periodia.

Lisätiedot

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Perustuu väitöskirjaan Sukupuoli ja syntyvyyden retoriikka Venäjällä ja Suomessa 1995 2010 Faculty of Social Sciences Näin se kirjoitetaan n Johdanto

Lisätiedot

Tuotteen oppiminen. Käytettävyyden psykologia syksy 2004. T-121.200 syksy 2004

Tuotteen oppiminen. Käytettävyyden psykologia syksy 2004. T-121.200 syksy 2004 Tuotteen oppiminen Käytettävyyden psykologia syksy 2004 Oppiminen Havainto Kognitiiviset muutokset yksilössä Oppiminen on uuden tiedon omaksumista, joka perustuu havaintoon Ärsyke Behavioristinen malli

Lisätiedot

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015 Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella Kuka 2 Veikko Huovinen 3 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Tietotyöllä on puolensa 4 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok,

Lisätiedot

Satuja. Melina Salmi 6c

Satuja. Melina Salmi 6c Satuja Melina Salmi 6c Peukaloliisan ja Viisaan keskustelu -Anteeksi! Kasvaako täällä lähellä ruusupensaita? -Oletpa sinä pieni, vielä lyhyempi kuin minä! No, kyllä täällä tietääkseni kasvaa ruusupensas

Lisätiedot

PRAEDOR. Fantasiaroolipeli Jaconian seikkailijoista

PRAEDOR. Fantasiaroolipeli Jaconian seikkailijoista Pöytäroolipelit ovat kaunokirjallisuuden korkein muoto. Niiden genret, teemat, metodit ja tehokeinot ovat samat. Ne vain tekevät kaiken paremmin. Pöytäroolipeleillä ei ole kirjallisuuden rajoja. Ne avaavat

Lisätiedot

Narratiivinen tutkimus

Narratiivinen tutkimus Narratiivinen tutkimus Outi Ylitapio-Mäntylä Lapin yliopisto Syksy 2011 Kertomus, Tarina narrative=kertomus, kerronnallinen, kertomuksellinen story=tarina kertomus=tarina tarinallinen tutkimus = kerronnallinen

Lisätiedot

Lataa Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat - Kari Enqvist. Lataa

Lataa Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat - Kari Enqvist. Lataa Lataa Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat - Kari Enqvist Lataa Kirjailija: Kari Enqvist ISBN: 9789510354438 Sivumäärä: 205 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.04 Mb Kosmologi Kari Enqvist on popularisoinut

Lisätiedot

Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti

Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti Miten Kirjasampoa voi hyödyntää kaunokirjallisuuden etsimisessä ja lukemisessa Kun tarinoita ei kerrota, me olemme vaarassa eksyä. Valheisiin kompastuu,

Lisätiedot

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Esiripun noustessa Sekä esiintyjillä että yleisöllä on aktiivinen rooli esitystapahtumassa -> vuorovaikutus Esitystilanteessa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella

Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella Länsimaisen kirjallisuuden aika- ja tyylikaudet antiikista postmodernismiin julkeaa yleistämistä ja yksinkertaistusta Antiikki (600 ekr. 400 jkr.) Kreikan ja Roman

Lisätiedot

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus

Sari Kuusela. Organisaatioelämää. Kulttuurin voima ja vaikutus Sari Kuusela Organisaatioelämää voima ja vaikutus Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja Sari Kuusela Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Janne Harju Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen,

Lisätiedot

IHMISTEN JOKI KOHTAAMISIA JA KYSYMYKSIÄ AURAJOELLA. Helena Ruotsala, Turun yliopisto, Kansatiede, helena.ruotsala@utu.fi

IHMISTEN JOKI KOHTAAMISIA JA KYSYMYKSIÄ AURAJOELLA. Helena Ruotsala, Turun yliopisto, Kansatiede, helena.ruotsala@utu.fi . IHMISTEN JOKI KOHTAAMISIA JA KYSYMYKSIÄ AURAJOELLA Helena Ruotsala, Turun yliopisto, Kansatiede, helena.ruotsala@utu.fi AURAJOEN MONET KASVOT AURAJOEN NYKYISYYDESTÄ JA TULEVAISUUDESTA Kerrottu koettu

Lisätiedot

Kohtaamisen kolme E:tä

Kohtaamisen kolme E:tä Kohtaamisen kolme E:tä Anita Malinen 1. marraskuuta 2013 Kohtaamisen kolme E:tä viittaa sivistysopettajan - episteemiseen vastuuseen, - eksistentiaaliseen vastuuseen ja - eettiseen vastuuseen I EPISTEEMINEN

Lisätiedot

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman Laadullinen tutkimus KTT Riku Oksman Kurssin tavoitteet oppia ymmärtämään laadullisen tutkimuksen yleisluonnetta oppia soveltamaan keskeisimpiä laadullisia aineiston hankinnan ja analysoinnin menetelmiä

Lisätiedot

RÖNTGENTUTKIMUSTEN ESITTELYKANSIO KOULUIKÄISILLE LAPSILLE

RÖNTGENTUTKIMUSTEN ESITTELYKANSIO KOULUIKÄISILLE LAPSILLE LIITE 1 39 SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRI Sairaanhoidollisten palveluiden tulosalue Kuvantamistoiminnan taseyksikkö RÖNTGENTUTKIMUSTEN ESITTELYKANSIO KOULUIKÄISILLE LAPSILLE HEI! 40 OLET TULLUT SATAKUNNAN

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTEN HENKILÖSTÖRESURSSIEN OHJAUS. Timo Malin

KANSAINVÄLISTEN HENKILÖSTÖRESURSSIEN OHJAUS. Timo Malin KANSAINVÄLISTEN HENKILÖSTÖRESURSSIEN OHJAUS Timo Malin Mitä on Kulttuuri? Mielen sivistämistä erityisesti kasvatuksen, taiteen tai kirjallisuuden kautta Elämän tavalliset asiat, kuten tervehtiminen, syöminen,

Lisätiedot

II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen taustaa

II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen taustaa Sisältö Alkusanat... 11 I Sattuma vai tarkoitus? Elämä on mutta mitä?... 17 Kirjan rakenne ja lukuohje.... 23 Kaksi uudistamisen ja itsekasvatuksen tapaa... 28 Sydämen ajattelu... 31 II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen

Lisätiedot

Ruma merkitys. Tommi Nieminen. XLII Kielitieteen päivät. Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite. tommi.nieminen@uef.fi. Itä-Suomen yliopisto ...

Ruma merkitys. Tommi Nieminen. XLII Kielitieteen päivät. Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite. tommi.nieminen@uef.fi. Itä-Suomen yliopisto ... Ruma merkitys Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite Tommi Nieminen tomminieminen@ueffi Itä-Suomen yliopisto XLII Kielitieteen päivät 21 23 toukokuuta 2015, Vaasa Merkitys, subst lingvistisen merkityksen

Lisätiedot

Mikä on mandala? Mandala on sanskritiä ja tarkoittaa pyhää kuvaa maailmankaikkeudesta.

Mikä on mandala? Mandala on sanskritiä ja tarkoittaa pyhää kuvaa maailmankaikkeudesta. Mikä on mandala? Mandala on sanskritiä ja tarkoittaa pyhää kuvaa maailmankaikkeudesta. Se käännetään usein keskuksena tai yhteytenä, sillä kuva on tehty aina ympyrän muotoon. Ympyrän symboli kuvastaa eheyttä,

Lisätiedot

Kaunokirjallisuuden tiedonjärjest. rjestäminen

Kaunokirjallisuuden tiedonjärjest. rjestäminen Kaunokirjallisuuden tiedonjärjest rjestäminen Jarmo Saarti jarmo.saarti@uku.fi Jyväskylä 19.3.2008 Esitelmän n sisält ltö tutustuttaa fiktiivisten aineistojen, erityisesti kaunokirjallisuuden, tiedonjärjestämisessä

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

(687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op

(687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op (687111A) Spekulatiivinen fiktio 5op Korvaavuus: Aineopintojen lajiteoria 9.1. alkaen KE 8-10 HU 108 Kurssi esittelee spekulatiivisen fiktion alalajeja ja poetiikkaa. Miten kaunokirjallisuus spekuloi eli

Lisätiedot

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski Taiteen ja sosiaalityön rajalla Aikuissosiaalityön i i päivät ä 18.-19.1.201119 1 Työryhmä 19.1.2011: Taiteen avaamat mahdollisuudet d sosiaalityössä Arja Honkakoski Mahdollisuus enemmän kuin todellisuus?

Lisätiedot

SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA

SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA SUURPÄÄNOMA BIBLIOGRAFIA MATTI SUURPÄÄN TUOTANNOSTA SEKÄ HÄNEN TUOTANTOAAN TAI HÄNTÄ ITSEÄÄN KÄSITTELEVISTÄ ARTIKKELEISTA Juhlajulkaisu Matti Suurpäälle hänen täyttäessään 60 vuotta 3. marraskuuta 1997

Lisätiedot

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää?

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää? Lasten marginalisoitumisen ehkäisy paikkalähtöisen osallistumisen keinoin (SA134949) Lasten ja nuorten marginalisaatioriskin hallinta varhaisen tunnistamisen avulla (SA264436) OSATUTKIMUS II: Lasten ja

Lisätiedot

Lataa Kalat - Aivo Blum. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Kalat Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Kalat - Aivo Blum. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Kalat Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Kalat - Aivo Blum Lataa Kirjailija: Aivo Blum ISBN: 9789527040287 Sivumäärä: 56 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 23.95 Mb Tavutettu eläinkirja on kuusiosainen kirjasarja. Sarjan kaikkien osien tietoiskumaiset

Lisätiedot

Yhdessä rakennettu leikki Leikki lasten toimintana. Mari Vuorisalo Kirkon lastenohjaajien valtakunnalliset neuvottelupäivät 16.9.

Yhdessä rakennettu leikki Leikki lasten toimintana. Mari Vuorisalo Kirkon lastenohjaajien valtakunnalliset neuvottelupäivät 16.9. Yhdessä rakennettu leikki Leikki lasten toimintana Mari Vuorisalo Kirkon lastenohjaajien valtakunnalliset neuvottelupäivät 16.9.2011, Lahti Sisältö Sosiologinen näkökulma leikin ja lapsuuden tutkimukseen

Lisätiedot

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY?

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS JOTAKIN, JONKA VOIMME SAAVUTTAA SAAMALLA ITSELLEMME SEN, MIKÄ TEKISI MEISTÄ ONNELLISIA? TUTKITTUANI ITSEÄNI JA ELÄMÄÄNI OLEN TULLUT TODISTANEEKSI ITSELLENI,

Lisätiedot

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN Nykyinen kapitalistinen taloudellinen ja poliittinen järjestelmämme ei ole enää kestävällä pohjalla Se on ajamassa meidät kohti taloudellista ja sosiaalista kaaosta sekä ekologista

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

VALTTERIN TARINA Millä tavalla 11-vuotias tummaihoinen suomalainen poika kohtaa ja käsittelee rasismia? Salla Saarinen Adoptioperheet ry

VALTTERIN TARINA Millä tavalla 11-vuotias tummaihoinen suomalainen poika kohtaa ja käsittelee rasismia? Salla Saarinen Adoptioperheet ry VALTTERIN TARINA Millä tavalla 11-vuotias tummaihoinen suomalainen poika kohtaa ja käsittelee rasismia? Salla Saarinen Adoptioperheet ry Vuonna 2015 Suomessa on kv-adoptoituja noin 4 500, joista 1 000

Lisätiedot

Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma

Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma Jarmo Saarti Kaunokirjallisuuden sisällönkuvailupäivä 22.5.2013 Helsinki Kirjoja vai kirjallisuutta etsimässä? Kaunokirjallisuuden haku Melindasta käyttäjän näkökulma Sisältö Kirjallisuuden hakustrategiat

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINE- JA SIVUAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

Ikääntyneiden lähiöasukkaiden suhde paikkaan. Kalle Puolakka, Ilkka Haapola, Marjaana Seppänen

Ikääntyneiden lähiöasukkaiden suhde paikkaan. Kalle Puolakka, Ilkka Haapola, Marjaana Seppänen Ikääntyneiden lähiöasukkaiden suhde paikkaan Kalle Puolakka, Ilkka Haapola, Marjaana Seppänen Paikka Paikan kaksi merkitystä: 1) Paikka fyysisenä kokonaisuutena, jossa ihminen toimii ja liikkuu. Erilaiset

Lisätiedot

ENGLANNINKIELISEN FANTASIAKIRJALLISUUDEN KLASSIKOIDEN BIBLIOGRAFIA

ENGLANNINKIELISEN FANTASIAKIRJALLISUUDEN KLASSIKOIDEN BIBLIOGRAFIA Kati Suomalainen ENGLANNINKIELISEN FANTASIAKIRJALLISUUDEN KLASSIKOIDEN BIBLIOGRAFIA 75 keskeistä teosta 1900-luvulta ENGLANNINKIELISEN FANTASIAKIRJALLISUUDEN KLASSIKOIDEN BIBLIOGRAFIA 75 keskeistä teosta

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

Lataa Sammakkoeläimet ja matelijat - Aivo Blum. Lataa

Lataa Sammakkoeläimet ja matelijat - Aivo Blum. Lataa Lataa Sammakkoeläimet ja matelijat - Aivo Blum Lataa Kirjailija: Aivo Blum ISBN: 9789527040317 Sivumäärä: 56 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 21.58 Mb Tavutettu eläinkirja on kuusiosainen kirjasarja. Sarjan

Lisätiedot

Lataa Niveljalkaiset ja nilviäiset - Aivo Blum. Lataa

Lataa Niveljalkaiset ja nilviäiset - Aivo Blum. Lataa Lataa Niveljalkaiset ja nilviäiset - Aivo Blum Lataa Kirjailija: Aivo Blum ISBN: 9789527040300 Sivumäärä: 56 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.51 Mb Tavutettu eläinkirja on kuusiosainen kirjasarja. Sarjan

Lisätiedot

Rikas mies, köyhä mies

Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Vaatiiko subjektius subjektin? Sosiaalinen konstruktionismi kielentutkimuksessa ja kielenhuollossa

Vaatiiko subjektius subjektin? Sosiaalinen konstruktionismi kielentutkimuksessa ja kielenhuollossa Vaatiiko subjektius subjektin? Sosiaalinen konstruktionismi kielentutkimuksessa ja kielenhuollossa Ulla Tiililä Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ulla.tiilila@kotus.fi Kielitieteen päivät Helsingissä

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI PUOLAN KIELEN OPETUSSUUNNITELMA

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI PUOLAN KIELEN OPETUSSUUNNITELMA MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI PUOLAN KIELEN OPETUSSUUNNITELMA Kopla 16.6.2005 1 Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun ja kielenkäyttötaitojen, itseilmaisun

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

11/10/2011 Satu Tallgren Arja Puska. Vanhempien innostaminen ehkäisevään päihdetyöhön

11/10/2011 Satu Tallgren Arja Puska. Vanhempien innostaminen ehkäisevään päihdetyöhön 11/10/2011 Satu Tallgren Arja Puska Vanhempien innostaminen ehkäisevään päihdetyöhön Sisältö Yhteisöllisyydestä ja sen muutoksesta Vanhemmat päihdekasvattajina Käytännön esimerkkejä Päihde- ja mielenterveyspäivät

Lisätiedot

JÄLJET. Aika, esineet, muisti

JÄLJET. Aika, esineet, muisti JÄLJET Aika, esineet, muisti JÄLJET - Aika, esineet, muisti Mitä jälkiä lääninmuseo on kerännyt tai jättänyt keräämättä? Mitä jälkiä olemme esitelleet ja mitä emme? Mitä jälkiä meidän pitäisi kerätä tänään

Lisätiedot

Sisällys Esipuhe 11 Johdanto 14 Tieteen arvovalta ja tieteellisen keskustelun vapaus 28 Myytti pyyteettömästä tieteentekijästä 36 Tieteen rajat ja rajojen vartijat 39 Kirjan perusjuoni 44 Aukkojen jumala

Lisätiedot

väkivaltakokemusten ja totaalisen turvattomuuden maisema Johanna Hurtig HY, YTT 7.10 2010

väkivaltakokemusten ja totaalisen turvattomuuden maisema Johanna Hurtig HY, YTT 7.10 2010 NUORI PERHEESSÄ - PERHE NUORESSA: väkivaltakokemusten ja totaalisen turvattomuuden maisema Johanna Hurtig HY, YTT 7.10 2010 Perhe, arki ja läheissuhteet Perheessä investoidaan lapseen ja nuoreen Kartutetaan

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 6.luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Urbaani syrjäytyminen Koskaan ei ole ollut näin paljon tietoa ja tarjontaa eri opiskeluvaihtoehdoista. Oppilashuollon palvelut ovat parantuneet

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Mitä suomen intonaatiosta tiedetään

Mitä suomen intonaatiosta tiedetään Mitä suomen intonaatiosta tiedetään ja mitä ehkä tulisi tietää? Tommi Nieminen Itä-Suomen yliopisto AFinLAn syyssymposium Helsinki 13. 14. 11. 2015 Johdanto Jäsennys 1 Johdanto 2 Mitä intonaatiosta tiedetään?

Lisätiedot

Talkshoppia ja workshowta

Talkshoppia ja workshowta Talkshoppia ja workshowta - projektin satoa Turusta ja muualta Se tarina muutti päiväni kirjasto kertoo ja kuuntelee Turun kaupunginkirjasto Ella Mustamo, Tarja Nikander, Leena Elenius 2 Keitä me olemme?

Lisätiedot

Semioottinen brändäys, ruoka esimerkkinä

Semioottinen brändäys, ruoka esimerkkinä Semioottinen brändäys, ruoka esimerkkinä Vaula Norrena/ 1 Kulutuksen symbolifunktio Merkkituote eli brändi kantaa mukanaan kokonaista maailmankuvaa, arvoja joita kulutamme yhtä lailla kuin kulutamme itse

Lisätiedot

FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011

FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011 FT Henna Makkonen-Craig Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi 2. 3.8.2011 Esityksen rakenne Johdannoksi Tekstilajin eli genren määrittelyä Millaisin eri tavoin tekstilajia voidaan tutkia? Millaisista

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot