Työpaja I: Mihin menet museoala? Tavoitteet ja toiminta puntariin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työpaja I: Mihin menet museoala? Tavoitteet ja toiminta puntariin"

Transkriptio

1 Työpaja I: Mihin menet museoala? Tavoitteet ja toiminta puntariin klo Museovirasto, Sturenkatu 4 (Alvar-auditorio, Elissa 1-2, Henrik) Työpaja avasi museoiden arviointimallin sisällön kehittämiseen tähtäävän keskustelun. Arviointimallin uudistus tarvitsee pohjakseen riittävästi yhteistä käsitystä siitä, minkälaisia mahdollisuuksia ja haasteita alan toimintaympäristö nyt ja tulevaisuudessa toimijoille asettaa. Ensimmäisen työpajan tarkoituksena olikin kohdistaa huomio museoiden toimintaympäristöstä kumpuaviin tarpeisiin ja tunnistaa museoiden muutossuuntia. 1 Aamupäivällä kuultiin taustoittavia puheenvuoroja arviointiin ja toimintaympäristöön liittyen ja iltapäivän työpajaosuudessa pureuduttiin aiheeseen seuraavien kysymysten kautta: Mihin toimintaympäristön muutoksista nouseviin tarpeisiin museoiden pitäisi jatkossa tarttua/vastata? Mitä olennaisia näkökulmia teemaan liittyy? o mitä ne tarkoittavat museoiden toiminnan kannalta? o minkälaiseen muutokseen ne haastavat? o minkälaisia kysymyksiä ne museoille asettavat? o mitä mahdollisuuksia muutoksista avautuu? Osallistujia työpajapäivässä oli 60 henkeä. Keskustelu oli vilkasta. Työpajatyöskentelyn materiaali on tässä yhteenvedossa purettu ja kevyesti kommentoitu. Aineistoa hyödynnetään museoiden arviointimallin sisällön rakentamisessa. Työpajan tulokset muodostavat lähtökohdan seuraavan työpajan keskusteluille. Mihin toimintaympäristön muutoksista nouseviin tarpeisiin museoiden pitäisi jatkossa tarttua/vastata? Työskentelyä varten jakauduttiin kolmeen ryhmään, joissa kysymykseen tartuttiin Me-We-Us -tyyppisellä työskentelytavalla. Jokainen osallistuja mietti kysymystä ensin hetken itse ja kirjasi ajatuksensa muistilapuille, minkä jälkeen keskustelu käynnistettiin pienissä, noin kolmen hengen ryhmissä. Jokainen pienryhmä valitsi keskenään kolme mielestään tärkeintä tarvetta/teemaa ja esitteli ne koko ryhmälle. Esittelyiden, tarpeiden/teemojen ryhmittelyn ja keskustelun jälkeen ryhmät äänestivät kaikista esitellyistä tarpeista/teemoista kolme tärkeintä.

2 Näin jatkotyöstettäväksi saatiin kustakin kolmesta ryhmästä kolme eli yhteensä yhdeksän tärkeintä tarvetta/teemaa. Seuraaviin yhdeksään toimintaympäristön muutoksista nousevaan tarpeeseen/teemaan museoiden pitäisi jatkossa tarttua Kestävä kehitys Demografiset muutokset Ajankuvana alakuloisuus Asiakkuuksien tunnistaminen Yleisöjen tarpeet ja ansaintalogiikan muutos Erilaiset yleisöt ja yhteisöt Museon identiteetin, roolin ja tehtävien kirkastaminen Joustavan toimintakulttuurin ja -mallien kehittäminen Resurssit ja talous 2 Kommentit: Keskusteluissa valikoituneiden yhdeksän teeman perusteella voidaan päätellä, että museoiden toiminnan kehittämisessä on tällä hetkellä kolme keskeistä näkökulmaa: 1. Vuorovaikutuksen ja yhdessä tekemisen lisääminen ja laajentaminen asiakkaiden, yleisöjen ja yhteisöjen kanssa, 2. resurssien hankintaan ja ansaintalogiikoihin liittyvät uudenlaiset mahdollisuudet sekä 3. museon oman profiilin kokonaisvaltainen haltuunotto ja joustavuuden lisääminen, jotta mahdollisuuksiin pystytään tarttumaan ketterämmin ja synnyttämään uudenlaista toimintaa. Kestävän kehityksen kysymykset, väestölliset muutokset sekä ajallemme ominainen alakulo puolestaan nostettiin toimintaympäristöstä keskusteluun. Teemojen välillä oli nähtävissä päällekkäisyyksiä, esimerkiksi ilmiöitä jotka liittyvät useampaan teemaan tai ilmiöitä, jotka itse asiassa sopisivat paremmin jonkin toisen teeman alle. Tarkempi tarkastelu teemoille tehdään tulevissa tapaamisissa ja työpajoissa. Mitä olennaisia näkökulmia teemaan liittyy? Valittujen teemojen/tarpeiden työstämistä jatkettiin World cafe -tyyppisellä työskentelytavalla. Jokaisella kolmella ryhmällä oli nyt kolme tarvetta/teemaa työstettävänään. Ryhmät jaettiin kolmeen pienempään ryhmään, joista kukin ryhtyi pohtimaan yhtä teemaa/tarvetta ja kirjaamaan ylös mielestään tärkeitä näkökulmia. Kukin pienryhmä valitsi joukostaan puheenjohtajan. Noin kymmenen minuutin keskustelun jälkeen ryhmät siirtyivät seuraavan tarpeen/teeman pariin, puheenjohtajat jäivät paikoilleen esittelemään ryhmän huomiot ja kirjaamaan seuraavan ryhmän näkökulmia. Lopulta jokainen pienryhmä oli työstänyt kolmea teemaa/tarvetta.

3 Museot ja yhteiskunta 3

4 Kestävä kehitys Kestävän kehityksen sisällyttäminen museostrategiaan, arvokeskustelun paikka Museoeettisten arvojen tarkistus Museot energiankäyttäjinä Museoiden hiilijalanjälki: museoiden otettava roolia edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä yhteiskunnassa Toimitilojen hallinnoiminen kestävän kehityksen näkökulmasta Kokoelmien säilyttämisen ekologisuus Museohenkilöstön asiantuntijuus valjastettava kestävän kehityksen palvelukseen Museoiden asiantuntijaroolin säilyttäminen Museot kestävän kehityksen lähettiläänä (näkökulma, tiedon jakaminen ja omaksuminen) Miten nykyisiä kokoelmia voidaan tulkita kestävän kehityksen näkökulmasta, tai mitä vastauksia kokoelmat antavat kestävän kehityksen kysymyksiin? Museot kulttuuriomaisuuden hallinnoijana ja vaalijana Kulttuuristen identiteettien vaaliminen kulttuuriperinnön säilyttämisen argumenttina Uudet etniset ryhmät Sosiaalinen pääoma Perinteen, arvojen, pysyvyyden ja juurien kaipuu ja tarve Rakennetun kulttuuriympäristön jatkuva käyttö, hoito ja suojelu Kulttuuriympäristö (museot pysyvyyden ja kestävyyden lähettiläinä ja osaajina) Aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön rajapinnat - lisäarvoa tiedontuotantoon Uudet kumppanuudet yli hallinto- ja muiden rajojen "Paikallisoriginellit" museotyössä 4 Kommentit: Keskustelun perusteella kestävä kehitys nähdään tärkeänä museotyöhön vaikuttavana tekijänä, jonka periaatteita museoiden tulee paitsi noudattaa, myös välittää eteenpäin. Kestävyyden teeman tulee siis näkyä yhtä lailla esimerkiksi museokiinteistöjen ja -kokoelmien ylläpidossa kuin sisällöntuotannossa ja museoiden toiminnan vaikuttavuudessa. Keskustelun perusteella museoiden pitää ottaa huomioon kestävän kehityksen kaikki ulottuvuudet taloudellinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja ekologinen kestävyys. Kestävä kehitys voidaan näin ollen nähdä ensisijaisesti kaikkeen museoiden toimintaan läpileikkaavasti vaikuttavana arvona.

5 Demografiset muutokset Väestön ikääntyminen vapaa-aika lisääntyy, tarpeita vastaavat palvelut. Myös vapaaehtoistyö mahdollista. Nuorten vaihtelevat tavat kuluttaa kulttuuria ja käyttää vapaa-aikaa (pop-up, kulttuurishoppailu) Mitä museot tekevät kun kanta-asiakkaat vanhenevat? Tuleeko uusi museokävijöiden sukupolvi? Kuinka museotyöntekijät saavat tietoa tulevien sukupolvien intresseistä? Osallistaminen! Voiko museo vanhentua yleisönsä mukana? Täytyykö museon muuttua ja kuinka paljon? Ovatko museot ikuisia vai kuolevatko nekin kuten muutkin ilmiöt? Kasvukeskukset vs. taantuma-alueet: ovatko museot siellä missä yleisöt? Paikallismuseoiden kunnallistamispaineet Hyvinvointipalvelujen järjestäminen Monikulttuurisuus ja maahanmuuttajien osuus yleisöstä, palvelujen sopeuttaminen niihin Monikulttuurisuudesta puhutaan aina paljon, mutta missä se näkyy konkreettisesti? Onko tai tarjotaanko vähemmistöille tarttumapintaa? 5 Kommentit: Demografisista muutoksista keskeisimpään asemaan keskustelussa nousi väestön ikääntyminen. Pidettiin tärkeänä, että museot pystyvät tarjoamaan vanheneville museokävijöille tarpeita vastaavia palveluja. Ikääntyminen yhdistettiin lisääntyneeseen vapaa-aikaan ja sitä myöten potentiaalisiin vapaaehtoistyön tekijöihin. Työryhmissä todettiin myös, että nykyinen museokenttä pohjaa vanhanaikaiseen näkemykseen museokävijästä keski-ikäisenä, korkeasti koulutettuna naisena. Museot ruokkivat tätä stereotypiaa omalla toiminnallaan, ja mikäli tästä ennakko-oletuksesta ei pyritä aktiivisesti eroon, eivät museot voi vastata muuttuvien ja moninaistuvien yleisöjen tarpeisiin. Ihmiset ovat kulutuskriittisiä myös museoiden tarjonnan suhteen.

6 Ajankuvana alakuloisuus Yhteiskunnassa vallitseva rohkeuden puute, näköalattomuus, eriarvoistuminen, syrjäytyminen museoiden historiatietoisuus, pitkä aikaperspektiivi ja kulttuurinen ymmärrys auttavat kääntämään alakuloisuuden positiivisuuteen Onko museo elitistinen? Tavoittaako syrjäytyneet? Kohderyhmien valinta ja näyttelysisältöjen suunnittelu? Etsivä museotyö Maaseudun tyhjenemisen haasteet Museot yhteiskunnallisina keskustelijoina: positiivista näkökulmaa ja mielekästä osallistamista, ideoiden keräämistä yleisöltä museon yhteiskunnallisen roolin vahvistaminen Missä määrin ja millaisella agendalla museon pitäisi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun? Miten löytää se tekemisen ilo jotta muutkin siitä iloa saavat? Monen museon arkea on selviytymistaistelu. Museoiden kantaaottavuus, rohkeus ilmaista mielipide ja näkökulma, positiivisuus? 6 Kommentit: Yhteiskunnan taloudellinen ja poliittinen tilanne ovat saaneet aikaan sen, että koko ajankuvaamme leimaa kaiken läpäisevä alakuloisuus. Työpajassa pohdittiin, että museokenttäkin on omaksunut tappioilmapiiriin, ja esimerkiksi mediassa on nostettu keskeiseksi puheenaiheeksi lähinnä kulttuuria koskeneet leikkaukset. Ryhmässä pohdittiin museoiden roolia alakuloisuutta poistavana instituutiona. Museoiden pitäisi muuttaa asenteitaan ja keskittyä aktiivisemmin siihen, miten alakuloa voidaan estää ja ennemmin tarjota hyvinvointia lisääviä palveluja kuin vaipua yhteiskunnan melankoliaan. Museoilla on mahdollisuus lisätä historiatietoisuutta ja kulttuurista ymmärrystä, mitkä puolestaan auttavat hahmottamaan myös laman ja levottomuudet yhtenä historiallisena vaiheena, osana pitempää ajallista jatkumoa. Pohdittiin voisiko hyvinvoinnin edistämisen yhdistää erilaiset kohderyhmät huomioivaan, kansalaisia osallistavaan, sisällöllisesti kantaaottavaan ja sitä kautta vaikuttavaan toimintaan? Museoiden strategioiden kautta olisi mahdollisuus vahvistaa museoiden asemaa yhteiskunnallisina keskustelijoina.

7 Asiakas- ja yleisönäkökulma 7

8 Erilaiset yleisöt ja yhteisöt Museoiden toiminnallisen profiloitumisen mahdollisuudet asiakkuuksien näkökulmista. Asiantuntijuuden jakaminen (osallistaminen, vapaaehtoistyön tukeminen ja eri tulkinnat kokoelmaan), asiantuntijuuden laajentaminen. Asiantuntijuuden vahvuus siinä pohja. Virastoajattelusta palveluajatteluun. Potentiaalin tunnistaminen positiivisuuden kautta! Rakennuksen tuomat mahdollisuudet, henkilökunnan osaaminen jne. Uudenlaiset osaamiset ja verkostot Hyvien, konkreettisten toimintamallien jakaminen museoiden kesken Osallistaminen esim. taiteilijoiden tehtäväksi, asiantuntijuuden jakaminen, tuottajuus. Oman yleisön ehdoilla ja osallistamalla Osallistumisen parantaminen koskee kaikkea museoiden toimintaa Yhteisöjen kanssa toimiminen ja sosiaalinen toimiminen moniarvoisesti ja avoimesti Yleisö haluaa osallistua ja tehdä itse Kulttuuriperintövietti, ihmisten tiedon ja elämysten halu sekä tarve asemoida itsensä yhteiskunnassa, ajassa ja paikassa. Yhteisöllisyys = johonkin kuulumisen tarve Harrastajien ja vapaaehtoisten hyödyntäminen kokoelmatyössä Vapaaehtoistyön tukeminen, harrastajien hyödyntäminen vaikkapa dokumentoinnissa Eri tulkinnat kokoelmaan sisäkkäiset näyttelyt Viihtyminen = vapaa-aika Elämyshakuisuus käyttäjäkokemus /kokemukset yleisö haluaa verkkoaineistoja ja jakaa/käyttää niitä itse Kulttuuriperintökasvatuksen haaste miten museopedagogia ymmärretään jatkossa. Museomatkailukohteena, myyvät palvelut, palvelevat kaikkia museoiden pitää pystyä tuottamaan laadukasta metadataa kilpailu palveluiden muotoilu ja joustavuus palveluajattelussa 8 Kommentit: Työpajassa tärkeään asemaan nousivat museoiden yleisöt ja asiakkaat. Keskeisenä tavoitteena korostui vuorovaikutuksen ja osallistumismahdollisuuksien lisääminen. Myös palveluajattelun vahvistaminen nähtiin tärkeänä ja pohdittiin, että museoiden tulisi päästä virastomaisesta toimintatavasta paremmin palveluajattelua tukevaan tapaan toimia. Asiantuntijuuden merkitys ja sen muutos nostettiin myös esiin tässä kontekstissa ja todettiin, että vahva asiantuntijuus luo pohjan sen jakamiselle ja laajentamiselle yhdessä asiakkaiden ja yleisöjen kanssa.

9 Asiakkuuksien tunnistaminen Sekä olemassa olevien että potentiaalisten asiakkaiden tunnistamisen tärkeys Asiakkuus kokonaisvaltaisena prosessina, johon sisältyy myös jälkihoito Kontakti, kommunikaatio ja luottamus Asiakkaat yhteisöinä! Palvelumuotoilu: tuotteistaminen, hinnoittelu ja markkinointi Notkeus reagoida erilaisten asiakkuuksien tarpeisiin Vastentahtoiset asiakkaat: samat periaatteet pätevät kuin asiakkaiden jatkuvassa tunnistamisessa Palveluiden muokkaaminen asiakkaan tarpeiden mukaan vaatii notkeutta organisaatiolta Museon asiantuntijuuden markkinointi Punainen meri vs. sininen meri erilaisina kilpailuympäristöinä (punaisessa meressä on paljon kilpailua (veristä), kun taas sinisessä meressä on paremmin tilaa kilpailla) Ei tapeta itseä kilpailussa Tulevaisuuden ihmisten tarpeiden huomioiminen ja sen vaikutus kokoelmatyöhön. Toisaalta tarvitseeko tulevaisuuden tarpeita huomioida, eikö riitä mikä meidän ajallemme on relevanttia? Omassa ajassa tehdyt rohkeat valinnat ovat niitä, jotka ovat tulevaisuudessa kiinnostavia. 9 Kommentit: Asiakkuuksista puhuttaessa korostui asiakaskunnan monimuotoisuus ja erilaiset tarpeet. Asiakasryhmät täytyy entistä paremmin tunnistaa ja niiden välillä on tehtävä valintoja. Palvelut räätälöidään entistä selkeämmin. Palvelumuotoilu, tuotteistaminen, hinnoittelu ja markkinointi ovat tärkeitä. Toisaalta kiinnitettiin huomiota museoiden keskinäiseen kilpailuun ei ole kannattavaa keskittyä vertaamaan itseä muihin, kun museokin voi olla rohkeasti yksilöllinen ja omaleimainen.

10 Yhteisöjen tarpeet ja ansaintalogiikan muutos Palvelumuotoilu ja sen markkinointi ja myynti (museon sisältö ja missio) Jos halutaan saada uusia asiakkaita/tulovirtoja, tarvitaan hyvä palvelumuoto (esim. työpaja) jossa olennaista saavutettavuus (esim. aukiolot, hinnoittelu) ja markkinointi. Museon täytyy tuntea oma identiteettinsä ja yleisönsä. Museon täytyy osata luoda palveluita, joita yleisö ei vielä tiedä tarvitsevansa. Voiko museo lähteä tuotteistamaan/puskemaan palvelujaan ihmisille jotka eivät tiedä museopalveluita tarvitsevansa? Museon päätöksentekoon vaikuttaminen. Erilaisia tarinoita ja loppuja Museon missio ei voi olla aina sama! Tarvitaan moniäänisyyttä mission päivittämiseen. Museon on tiedostettava resurssinsa ja sen asettamat rajat. Crowdsourcing ja sen tuomat mahdollisuudet? Uudenlainen mesenaatti? Ansaintalogiikan muutos edellyttää museon imagon muutosta: museo ei ole menneisyydessä elävä instituutio jossa mitään ei tapahdu. Museo ei ole instituutiona/palveluntarjoajana pölyttynyt, museoon pitää uskoa rohkeammin. Museolle aktiivisempaa roolia keskustelijana. Toisaalta jotkut museot haluavat olla keskustelijoina neutraaleja. Pelkästään asioiden suunnitteleminen ja asioista ääneen puhuminen tekee jo toteuttamisesta mahdollista! Tabut esille! 10 Kommentit: Keskustelussa korostettiin, ettei julkinen rahoitus tule jatkossa riittämään museoiden toimintojen turvaamiseen. Keskeiseen asemaan nostettiin museon imagon tietoinen kehittäminen yhteisöjen tarpeita paremmin vastaavaksi. Imagon päivittäminen voi edistää myös uudenlaisten ansaintamuotojen, kuten yhteisörahoituksen kokeilemista. Toisaalta esitettiin, että imagon rinnalla museon tulee miettiä myös identiteettiään jotta asennemuutos on mahdollinen, tulee kaikkien työntekijöiden sitoutua siihen.

11 Museoiden tehtävä, toimintakulttuuri ja talous 11

12 Museon tehtävän, roolin ja identiteetin kirkastaminen Jokaisen museon on kirkastettava oma tehtävänsä, asiantuntijuuden vahvuus on pidettävä ytimessä Yhtenäinen museokuva murtuu, seuraa profiloituminen ja erikoistuminen; museon rooli omien vahvuuksien määrittelemisessä. Strategiakeskustelun kautta Erikoistuminen ja foorumiajattelu auttavat löytämään uudet yleisöt ja yhteisöt Museoiden erikoistuminen korostaa verkostoitumisen merkitystä Profiloitumisen verrokit esim. ulkomailta? Kontrollikiiman kyseenalaistaminen! Museon ei aina tarvitse olla oikeassa. Virastoajattelusta palveluajatteluun. Vanhojen toimintatapojen kyseenalaistaminen, henkilökunnan identiteetti, henkilökunnan profiloituminen Henkilökunnan osaaminen ja asenne. Mikä on henkilöstön identiteetti? Museoiden osaaminen pirstaloituu Tarvetta erilaisille ammattilaisille Henkilökunnan profilointi Intohimo edellä Museo rikastamona ja mahdollistajana Uskallettava valtakulttuurista reunoille Kynttilä pois vakan alta 12 Kommentit: Työpajakeskusteluissa pohdittiin museoiden mahdollisuutta tarttua nykytoimintaympäristön mahdollisuuksiin ja todettiin että se vaatii erikoistumista ja valintojen tekemistä. Jokaisen museon täytyy kirkastaa vahvuutensa ja keskittyä niihin. Museoilta odotettiin omassa profiloitumisessaan rohkeampia linjanvetoja. Jotta tämä olisi mahdollista, museoiden täytyy tarkastella kriittisesti omia toimintatapojaan, asenteitaan ja osaamistaan. Täytyy myös pystyä päästämään irti liiallisesta kontrolloimisen tarpeesta kokeilla ja antaa muidenkin tehdä.

13 Joustavan toimintakulttuurin ja -mallien luominen Kirkas identiteetti ja terävä strategia edellytyksiä toiminnan joustavuudelle ja joustavuuden kehittämiselle. (Myös taloudellinen liikkumavara) Lisää luottamusta rahankäyttöön, suorat kontaktit kollegoiden välille ja suorat kontaktit sidosryhmiin ja asiakkaisiin, ilman byrokratiaa väliin Museoiden budjetit eivät ole joustavia Tukeeko museoiden raportointi joustavuutta ei! Joustavuutta ei voi määrätä, sen on lähdettävä perusarvoista. Joustavuuden määrittely: mitä joustavuus eri näkökulmista tarkoittaa? Lisää riskinottokykyä Toteutuuko kehitysmallien jalkauttaminen käytännössä? Tuki- ja ystäväyhteisöt jähmeitä vai ketteriä toimijoita? Tukiyhdistys ketterä toimija organisaatioiden välissä? Uusi työllistäjä? Yhteistyötä saman alan toimijoiden kanssa. Kehittävätkö arviointimallit joustavuutta? Eivät. Joustavuus edellyttää riskinottoa, museoilla tässä paljon opittavaa. Hierarkiasta ja byrokratiasta pois! Toimiiko organisaatio ilman? Best practice -listat valitse omat, lue virheet ja ota opiksi Onko museoala riskiala kuka uskaltaa? Riski, haavoittuvuus, raha kuka haluaa maksaa? Onko asiakkailla joustava ajattelu? Joustavuus tarpeita talon sisältä ja ulkoa palvelu, ei virasto. Tulospalkkauksella lisää tehoja Tehtäväkierto 13 Kommentit: Jotta toimintaympäristön muutokseen voidaan vastata, tarvitaan museoissa lisää joustavuutta ja ketteryyttä toimia. Joustavuuden vaatimus koskee toimintatapoja, toimintakulttuuria, budjettia sekä organisaatiota. Myös tässä keskustelussa peräänkuulutettiin riskinottokykyä ja uskallusta tehdä asioita uudella tavalla.

14 Resurssit ja talous Selviytymisstrategia: kirkas identiteetti vai jonkin hakeminen ulkopuolelta? Museon rahoitus- ja omistuspohja, esim. kunta/valtio, kiinteistö/toimitilat Onko lupa luopua vanhasta toimintatavasta jotta voidaan kehittää uusia? Liike-elämän keinot käyttöön: kilpailutukset? Tee itse, osta, lainaa, varasta, yhteistyö Voivatko kaikki tavoitella kasvua? Talous - julkisen talouden kestävyysvaje ja tehostamisvaatimukset - kokoelmatoiminta < resursoinninmukaisuus - tehokas hallinto ja taloudellisen vaikuttavuuden osoittaminen Avoimuus mietittäessä uusia rakenne-, toiminta- ja yhteistyömalleja Kokeileminen Perustehtävän kirkastaminen oman erityisalueensa puitteissa Tasapainoilu sisällön & viihteellisyyden välissä Henkilöstö - asiantuntijuuden nousu - yhteisöjen ja henkilöstön voimaantuminen, jaksaminen, kehittäminen Strategian valinta (uusi strategia): selviytymisstrategia kasvustrategia! Osaamisen monipuolistaminen - koulutus, yhteistyö, organisointimalli, työnkierto Kiinteistöasioiden ratkaisu - kiinteistövero ja omistajuus Toimintakulttuurin uusiminen - luova yhteistoiminta tiimeissä verkostoituminen - luotettavuus - lupa luopua vanhasta -> ratkaisuja Talous ei enää ylhäältä annettua - proaktiivisuus Resurssit muotoillaan kilpailutuksen kautta museoiden projektien kesken - ei halvin vaan taitavin - perustelut kentälle - yhteistyöhankkeet Osaaminen - ulkopuolelta palveluita - yhteistyönä verkostoituvaksi kun ei yksin osaa / ole varaa 14

15 Kommentit: Museoiden resursseihin ja talouteen liittyviä kysymyksiä voidaan lähestyä kahdesta näkökulmasta: yhtäältä niukkenevien resurssien, julkisen talouden kestävyysvajeen ja toiminnan tehostamisvaatimusten, sekä toisaalta museoiden proaktiivisuutta korostavan näkökulman kautta, jossa museotoiminnan taloudellisia reunaehtoja ei enää sanella ylhäältä annettuina vaan museot etsivät ketterämpiä tapoja rahoittaa toimintaansa. Molemmista näkökulmista katsottuna museon oman strategian valinta ja perustehtävän kirkastaminen on tärkeää. Uusitaanko toimintakulttuuria, luovutaanko vanhasta, kokeillaanko uutta? Osaamiseen ja sen monipuolistamiseen liittyvät ratkaisut avaavat paljon mahdollisuuksia mm. henkilöstön kouluttamisen, työnkierron, organisoinnin, ulkopuolisten palveluiden hankkimisen sekä museoiden välisen yhteistyön muodossa. 15 Muita esille tulleita näkökulmia: Avoimuuden lisääntyminen avoin toimintakulttuuri avoin tieto Digitalisoituminen, verkkopalvelut ja teknologia Verkkoaineistot kaksisuuntaisuus/some/joukkoistaminen uusien teknologioiden käyttöönotto, uudet digitaaliset palvelut viestintä haltuun (sähköinen, some) avoin data ja rahoitus teknologinen kehitys museo-it-saavutettavuus (=lue osaaminen) nopeutuva tietotekninen kehitys Miltä museo näyttää seinien ulkopuolella Kuinka asiakkaat voidaan osallistaa museon prosesseihin Yhteistyö ja verkostot lisää yhteistyötä museoiden välillä lisää yhteistyötä kumppaneiden kanssa uudenlaisia kumppanuuksia yhteistyöllä lisää/jaettuja resursseja mitä ulkomailla tehdään?

16 Kommentit: Työpajakeskusteluissa nousi esiin paljon mielenkiintoisia näkökulmia, joista kaikki eivät päätyneet jatkotyöstettäväksi. Työpajojen fasilitaattorit poimivat huomioita talteen työpajojen päätyttyä ja niistä nostettiin toistuvasti esiintyneitä näkökulmia tähän raporttiin ja samalla tulevien työpajojen aineistoksi. Avoimuuden lisääntymisen vaatimus on voimakas suunta erityisesti julkisella sektorilla tietoon, palveluihin ja toimintakulttuuriin liittyen. Museoillakin aineistojen avaaminen laajempaan käyttöön ja uusien kanavien tarjoaminen ihmisten osallistumiselle tarjoaa mahdollisuuden uudenlaisen vaikuttavuuteen. Tämä edellyttää museoilta nykyisten toimintamallien ja palveluiden kriittistä tarkastelua. Digitalisoituminen ja verkkomaailma ovat jatkuvassa muutoksessa, mikä edellyttää museoilta aktiivisuutta, halua ja kiinnostusta olla osallisena kehityksessä, ei vain sivustaseuraajana. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan hallita tai tehdä itse vaan yhteistyö kumppaneiden ja verkostojen kanssa on keino parantaa toimintamahdollisuuksia niukkenevista resursseista huolimatta. 16 Yhteenveto Toimintaympäristön muuttujia on paljon ja museoiden on pystyttävä tulkitsemaan ja analysoimaan niitä yksilöllisesti. Yhteiskunnan yleisistä muutostrendeistä on kuitenkin mahdollista löytää myös museoille yhteisiä teemoja. Museoiden kannalta keskeiseksi koettiin kestävyyden ja vastuullisuuden näkökulma. Nähtiin, että museoiden toiminnan ja valintojen tulee entistä vahvemmin perustua ekologisesti kestäviin arvoihin. Toisaalta museoiden aineistoilla ja toiminnalla on huomattava potentiaali kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan rakentamisessa. Tähän liittyy työpajassa tunnistettu alakuloisuus ajankuvanamme. Yleisilmapiiriä leimaa taloudellinen epävarmuus ja huoli tulevaisuudesta. Yhteiskunnassa vallitseva rohkeuden puute, näköalattomuus, eriarvoistuminen ja syrjäytyminen ovat ilmiöitä, joiden kääntämiseen positiivisempaan suuntaan museoiden toiminnalla parhaimmillaan voidaan merkittävästi vaikuttaa. Pitkä aikaperspektiivi ja tietoisuus menneisyydestä lisäävät kulttuurista ymmärrystä, mikä puolestaan tukee itsetuntoa ja identiteettien kehitystä. Toimintaympäristöstä työpajassa nostettiin keskeiseksi myös demografiset muutokset. Erityisesti väestön ikääntyminen ja toisaalta nuorten vanhemmasta ikäpolvesta selvästi poikkeava arvomaailma, uudenlaiset tavat kuluttaa ja käyttää vapaa-aikaa kiinnittivät huomiota. Keskusteltiin myös kaupungistumisesta ja maaseudun autioitumisesta, mikä asettaa haasteita kulttuuripalveluiden saatavuudelle ja saavutettavuudelle. Lisäksi demografisista tekijöistä merkittäväksi nostettiin monikulttuurisuus ja moninaisuus. Sama palvelu kaikille -ajattelu ei enää toimi. Jos sillä linjalla jatketaan, museoiden tarjoamat palvelut eivät kosketa enää ketään. Asiakas-/yleisönäkökulma olikin työpajan vahvin näkökulma. Asiakkaista puhuttaessa korostuivat asiakasryhmien ja niiden tarpeiden tunnistaminen. Jotta palveluita voidaan kehittää entistä paremmin vastaamaan asiakkaiden tarpeita, täytyy asiakasryhmien välillä tehdä valintoja. Asiakkaisiin ja yleisöihin liittyvissä keskusteluissa oli vahvasti esillä vuorovaikutuksen ja osallistumismahdollisuuksien lisääminen. Palveluiden kehittämisessä puhuttiin palvelumuotoilusta, tuotteistamisesta, hinnoittelusta ja markkinoinnista.

17 Työpajassa oli keskusteluita myös avoimuuden lisääntymisestä, vaikkei niitä nostettukaan yhdeksän jatkostyöstetyn teeman joukkoon. Avoimen tiedon ajassa museoiden rooli on muuttumassa oikean tiedon haltijasta mahdollistajaksi. Museoiden aineistojen avaamiselle laajempaan käyttöön on kokoajan kasvavaa painetta. Kulttuuriperintö on kaikkien yhteistä omaisuutta ja museoidenkin tehtävä on pyrkiä varmistamaan että aineistot ja tieto on saatavilla ja käytettävissä. Tähän liittyy myös digitalisoituminen ja verkkomaailma. Teknologisen kehityksen, avoimen datan ja sosiaalisen median aikakaudella vain mielikuvitus on rajana palveluiden kehittämisessä. Verkostoituminen ja uudenlaiset ennakkoluulottomat yhteistyökumppanuudet ovat avainasemassa museoiden menestymismahdollisuuksia luotaessa. Talouden osalta pohdittiin mahdollisuuksia löytää julkisen rahoituksen rinnalle ketterämpiä tapoja rahoittaa toimintaa ja laajentaa rahoituspohjaa. Toisaalta keskusteltiin uusien kohdistetumpien maksullisten palveluiden myötä syntyvistä tulovirroista. Julkisen rahoituksen osalta ideoitiin mahdollisuuksia toteuttaa jako kilpailutuksen kautta, jossa rahoitus kohdennettaisiin parhaille ja taitavimmille hankkeille sekä yhteistyöhankkeille. 17 Jotta pystyttäisiin tarttumaan toimintaympäristöstä kumpuaviin mahdollisuuksiin, todettiin että museoiden on pystyttävä kirkastamaan tehtävänsä, identiteettinsä ja roolina sekä onnistuttava luomaan joustavampaa toimintakulttuuria ja -malleja. Yhtenäinen museokuva on murtumassa. Profiloituminen ja erikoistuminen ovat edellytyksiä toimintakentän rajaamiseen ja valintojen tekemiseen. Näin voidaan tuottaa laadukkaampia, kohdennetumpia ja joustavampia palveluita. Toimintakulttuurilta uudenlainen tapa tehdä edellyttää avautumista, asennemuutosta, riskinottokykyä ja ketteryyttä. Työpajan keskustelujen perusteella tulevaisuuden museo on rohkea, ketterä, asiantunteva, keskusteleva, verkottunut ja houkutteleva. Millä keinoilla tähän päästään ja miten arvioinnilla voidaan tukea museoita tavoitteiden saavuttamisessa? Seuraavassa työpajassa jatketaan keskustelua tästä.

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin Päivän ohjelma: 10.00 Tervetuliaiskahvit 10.30 Tilannekatsaus: Missä mennään arviointimallin uudistuksessa

Lisätiedot

Tulevaisuuden Museo-Suomi. Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia

Tulevaisuuden Museo-Suomi. Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia Tulevaisuuden Museo-Suomi Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia 24.10.2010 Taiteen ja kulttuurin luova vaikutus säteilee elämän kaikille alueille. Hallitusohjelma Kattavin

Lisätiedot

Avaimet arviointiin. Museoiden arviointi- ja kehittämismalli. Avaimet arviointiin

Avaimet arviointiin. Museoiden arviointi- ja kehittämismalli. Avaimet arviointiin Museoiden arviointi- ja kehittämismalli Arviointitoiminta on kokenut viimeisten vuosien aikana muodonmuutoksen Vanha paradigma Lineaarinen selittäminen Top-down -arviointiprosessi Riippumaton arvioitsija

Lisätiedot

Museotyö muutoksessa!

Museotyö muutoksessa! Museotyö muutoksessa! Kohti vaikuttavampaa museotoimintaa Carina Jaatinen, Museovirasto Tampere 27.5.2015 Virittelyä ja herättelyä! Mitä on tulevaisuuden museotoiminta? Miksi sitä tehdään? Ketä se palvelee?

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA Kainuun Liikunta ry STRATEGIA 2018-2021 KAINUUN LIIKUNNAN VISIO Lapsena syntyvä liikunnallinen elämäntapa on terveyden ja hyvinvoinnin perustekijä sekä elämysten lähde, jota tuetaan mahdollistamalla liikunnan

Lisätiedot

Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma

Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma TAKO-kevätseminaari 8.2.2017 Mirva Mattila Museopoliittinen ohjelmatyö (1/3) Työryhmän toimikausi 1.8.2015 31.12.2016 Tehtävät laatia linjaukset ja painopisteet museotoiminnalle

Lisätiedot

Luovuus, innovatiivisuus ja julkinen sektori. Virpi Einola-Pekkinen VM 30.8.2011

Luovuus, innovatiivisuus ja julkinen sektori. Virpi Einola-Pekkinen VM 30.8.2011 Luovuus, innovatiivisuus ja julkinen sektori Virpi Einola-Pekkinen VM 30.8.2011 Miten luovuus ja innovatiivisuus liittyvät julkiseen sektoriin? Hallituksen tahtotila: Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea

Lisätiedot

ARVO. Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta

ARVO. Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta ARVO Lohja 25.11.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta Haasteet: asiakas & kumppanuus Asiakkuuden määrittäminen - segmentit Kasvatuskumppanuuden toteutuminen perheiden

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Alueen taidemuseoiden aseman vahvistaminen. Uudet taidemuseo- ja taidehankkeet luovat uutta ja tuovat muutoksia toimintakenttään. 2. Julkisen taiteen

Lisätiedot

Megatrendit ja kulttuurialan muutos Työpajan purku

Megatrendit ja kulttuurialan muutos Työpajan purku Megatrendit ja kulttuurialan muutos 3.6.2016 Työpajan purku Osallistujattila 2025 Ilmoittautuneita 175 kpl Ilmoittautuneet aloittain: Museoala Orkesterit Teatterit Muut Ryhmätöiden lm. 20+1 kpl ks. dokumentointi

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö tarvitsee strategian Maisemat ilmentävät eurooppalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön monimuotoisuutta. Niillä on tärkeä merkitys

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto

Lisätiedot

Serve-ohjelman panostus palvelututkimukseen

Serve-ohjelman panostus palvelututkimukseen Serve-ohjelman panostus palvelututkimukseen Jaana Auramo 1.2.2012 Miksi Serve panostaa palvelututkimukseen? Taataan riittävä osaamispohja yritysten kilpailukyvyn kasvattamiseen Tutkimusvolyymin ja laadun

Lisätiedot

Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa. Keskustelutilaisuus Rovaniemi

Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa. Keskustelutilaisuus Rovaniemi Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa Keskustelutilaisuus Rovaniemi 14.2.2017 Teemaryhmät Mikä on opetuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön tulevaisuuden kunnassa? Millaisia ovat haasteet? Mitä

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Varsinaissuomalaisen kuvataidekulttuurin tukeminen ja sen tunnettuuden lisääminen 2. Varsinais-Suomi on kuvataiteilijoiden näkökulmasta houkutteleva

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto 2016-2020 Iholiiton Kevätpäivät 19.3.2016 Tampere Ajattelulle annettava aikaa - strategia ei synny sattumalta, vaan riittävän vuorovaikutuksen tuloksena Miten

Lisätiedot

Lusto vahvistaa suhteita metsään

Lusto vahvistaa suhteita metsään Lusto vahvistaa suhteita metsään LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO STRATEGIA 2018 2022 LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO STRATEGIA 2018-2022 Suomen Metsämuseo Luston toimintaympäristössä on viime vuosien aikana tapahtunut

Lisätiedot

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen Päijät-Hämeessä SOS II hankkeen tavoitteet Asiakkaan osallisuutta edistävien käytäntöjen kehittäminen Aikuissosiaalityön raportoinnin ja arvioinnin mallien kehittäminen

Lisätiedot

Palvelujen esittely. Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012

Palvelujen esittely. Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012 Palvelujen esittely Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012 Tradella Oy Communicon Oy PL 248, 80101 Joensuu Puh. 050 5172 976 info@tradella.fi Puh. 044 271 8451 info@communicon.fi Y-tunnus 2342 155-3, kotipaikka

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetti ihminen edellä. Johanna Perälä

Henkilökohtainen budjetti ihminen edellä. Johanna Perälä Henkilökohtainen budjetti ihminen edellä Johanna Perälä 2.5.2019 Muutos sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä -> ajattelutavan muutos Ihminen edellä Hogeweyn dementiakylä 2 Minkälaisia muutostrendejä

Lisätiedot

Museopoliittinen ohjelma ja alueelliset ja valtakunnalliset vastuumuseot

Museopoliittinen ohjelma ja alueelliset ja valtakunnalliset vastuumuseot Museopoliittinen ohjelma ja alueelliset ja valtakunnalliset vastuumuseot Korotettua valtionosuutta saavien museoiden johtajien tapaaminen 22.3.2017 Päivi Salonen Toimintaympäristö muuttuu miten muuttuvat

Lisätiedot

Kestävä kehitys museoissa. 25.3.2010 Tekniikan museo

Kestävä kehitys museoissa. 25.3.2010 Tekniikan museo Kestävä kehitys museoissa 25.3.2010 Tekniikan museo Suomen museoliiton ydinarvot Sivistyksen kunnioittaminen Historian, kulttuurin ja luonnon arvostaminen Kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttäminen tuleville

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Kulttuurin rahoitusjärjestelmän uudistaminen ja museopoliittinen ohjelma

Kulttuurin rahoitusjärjestelmän uudistaminen ja museopoliittinen ohjelma Kulttuurin rahoitusjärjestelmän uudistaminen ja museopoliittinen ohjelma Valtakunnalliset museopäivät 9.5.2017 Päivi Salonen MUSEOALAN VISIO 2030 Suomessa on vuonna 2030 Euroopan ajankohtaisimmat museot

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetointi. Johanna Perälä

Henkilökohtainen budjetointi. Johanna Perälä Henkilökohtainen budjetointi Johanna Perälä 18.3.2019 Henkilökohtainen budjetointi ja sote-uudistus Tulevaisuudessa sote-palveluita tuotetaan ja käytetään hyvin erilaisessa toimintaympäristössä kuin nyt

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

Rajojen ylittäminen

Rajojen ylittäminen SUOMEN MUSEOLIITON STRATEGIA 2017 Perinteet velvoittavat. Yhdistäminen 1923 Kouluttaminen 1920 1950 Ammattimaistaminen 1960 1980 Yhteiskunnallistaminen 1990 2000 Rajojen ylittäminen 2010 2023 1 Suomen

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara MATKALLA TÖIHIN MITEN RAKENNAN OMAN POLKUNI? MISTÄ MOTIVAATIOTA? OSAANKO MINÄ? SUOMEN KIELEN TAITO JA VIESTINTÄ? VERKOSTOITUMINEN? MIHIN VOIN VAIKUTTAA? MIHIN KAIKKEEN KANNATTAA OSALLISTUA? OLENKO MINÄ

Lisätiedot

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Joustavasti ja avoimesti uuteen toimintakulttuuriin L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Marika Tammeaid Kehityspäällikkö, Valtion henkilöstöjohtamisen tuki, Valtiokonttori #Työ2.0 Klassikot uudessa valossa Kohti

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen Heli Leskinen, lehtori, TAMK heli.leskinen@tamk.fi Agenda Mitä on liiketoimintaosaaminen? Miten sote-uudistus haastaa liiketoimintaosaamista?

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden usto Suomen metsämuseo ainopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen

Lisätiedot

Yksityisen sosiaali- ja terveysalan osaamis- ja johtamishaasteet

Yksityisen sosiaali- ja terveysalan osaamis- ja johtamishaasteet Yksityisen sosiaali- ja terveysalan osaamis- ja johtamishaasteet Ennakointiselvityshanke 2 Tilaajan Uudenmaan ELY-keskus Kohteena yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan organisaatioiden 2010-luvun

Lisätiedot

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Nordia-ilta 26.4.2017 Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitto Tärkeimmät

Lisätiedot

Liite 2 Valtakunnallisten erikoismuseoiden Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä neuvottelut Tekniikanmuseo Dnro 124/005/2011

Liite 2 Valtakunnallisten erikoismuseoiden Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä neuvottelut Tekniikanmuseo Dnro 124/005/2011 Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. 2. Elämyksellinen oppimisympäristö 3. Osallistava ja verkottuva kulttuuriperintöalan toimija Valtakunnallinen vaikuttaminen omaan erikoisalaan

Lisätiedot

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa TAKO-strategia ja toimintavuosi 2018 TAKO-verkoston kevätseminaari 14.2.2018 / Johanna Jakomaa Ohjausryhmän esitys TAKO-strategiaksi 14.2.2018 Missio TAKO antaa museoille välineitä avata ja kehittää kokoelmiaan

Lisätiedot

ARVO. Järvenpää 2.12.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta

ARVO. Järvenpää 2.12.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta ARVO Järvenpää 2.12.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta Asiakas/ kumppanuus ja toimintaympäristö Ryhmä 1 ja 5 (opponoi) Kasvatuskumppanuuden toteutuminen vauvasta

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä?

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Työpaja 7.11.2017 Reijo Kauppila, Muutosvalmennus Reijo Kauppila Oy Työnohjaaja, johdon valmentaja, KM, Psykodraamakouluttaja TEP reijo.kauppila@muutosvalmennus.fi,

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op TAMK EDU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto tutkintoon johtavan

Lisätiedot

University of Joensuu Island in Second Life. Teemu Moilanen Telmus Noel Joensuun yliopisto/ Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus skk.joensuu.

University of Joensuu Island in Second Life. Teemu Moilanen Telmus Noel Joensuun yliopisto/ Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus skk.joensuu. University of Joensuu Island in Second Life Teemu Moilanen Telmus Noel Joensuun yliopisto/ Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskus skk.joensuu.fi 20 minuuttia Lähtökohdat Second Life - prosessi Second

Lisätiedot

Kulttuuriympäristö voimavarana maakunnissa ja alueilla -hankkeen tuloksia

Kulttuuriympäristö voimavarana maakunnissa ja alueilla -hankkeen tuloksia Kulttuuriympäristö voimavarana maakunnissa ja alueilla -hankkeen tuloksia, ympäristöministeriö 11.4.2018 Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivä, Helsinki Maakuntalaki HE 15/2017 2 luku

Lisätiedot

Aikakone 2.0. ja Hackathon VR-teknologiaa ja uusia yleisöjä museotyöhön

Aikakone 2.0. ja Hackathon VR-teknologiaa ja uusia yleisöjä museotyöhön 1 Hackathon VR-teknologiaa ja uusia yleisöjä museotyöhön Hankesuunnitelma 2 Tiivistelmä n hankkeessa Hackathon VR-teknologiaa ja uusia yleisöjä museotyöhön keskitytään uusien toimintamallien kehittämiseen

Lisätiedot

ETSIVÄN NUORISOTYÖN KÄSIKIRJA. Anna Vilen

ETSIVÄN NUORISOTYÖN KÄSIKIRJA. Anna Vilen ETSIVÄN NUORISOTYÖN KÄSIKIRJA Anna Vilen YHDESSÄ TEHTY! 125 kyselyvastausta 283 työpajaosallistujaa Kommenttikierroksia tammikuu2017 - helmikuu2018 ETSIVILLE NUORISOTYÖNTEKIJÖILLE Työn tueksi ja perehdytykseen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu

Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu VM/JulkICT JUHTA 10.05.2016 JulkICT-osasto Tausta: Vanhat strategiat ja hallitusohjelma Linjaukset julkisen

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016

Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016 Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016 Työelämän laatu ja johtaminen muutoksessa TOIMINTAYMPÄRISTÖN KAAOS RESURSSIEN NIUKKUUS JA KUNTALAISTEN RAJOTTOMAT TARPEET OVAT JO HAASTANEET

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on?

Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on? Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on? Vammaispalvelujen asiakasraati 18.9.2014 Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla HENKILÖKOHTAINEN BUDJETOINTI OMA

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa

Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa 18.6.2018 Strategia sisältää: Brändityyppisen vision (vakiinnuttamisaika 10-20 vuotta) Kunnan toimintatapoja koskevat linjaukset 2018-2021 Kuntatason

Lisätiedot

Vastuullisuussuunnitelma 2018

Vastuullisuussuunnitelma 2018 Vastuullisuussuunnitelma 2018 Kelan vastuullisuussuunnitelma perustuu Kelan yhteiskunnalliseen asemaan. Olemme kansallisesti merkittävä toimija, ja toimintamme heijastuu laajasti koko yhteiskuntaan. Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO

LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Metsäalan museoiden verkoston ja yhteistyömuotojen luominen metsäkulttuurin tunnettuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi.

Lisätiedot

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työryhmän kokous 3.6. klo 12.30-16.00 Kulttuuritalo

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työryhmän kokous 3.6. klo 12.30-16.00 Kulttuuritalo Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työryhmän kokous 3.6. klo 12.30-16.00 Kulttuuritalo Paikalla: Kalle Kallio Eija Liukkonen Mirva Mattila Riitta Ojanperä Juhani Ruohonen Tapani Sainio Timo

Lisätiedot

6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016. Info=laisuus 7.3.2016 Turku

6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016. Info=laisuus 7.3.2016 Turku 6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016 Info=laisuus 7.3.2016 Turku Ohjelma 6Aika- strategian esiiely ja kuutoskaupunkien odotukset ESR- pilonhankkeille Anna- Mari Sopenlehto,

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Nonprofit-organisaation markkinointi. Dosentti Pirjo Vuokko

Nonprofit-organisaation markkinointi. Dosentti Pirjo Vuokko Nonprofit-organisaation markkinointi Dosentti Pirjo Vuokko Markkinoinnin lähtökohdat Markkinoinnin lähtökohdat Peruskysymys: Mitä me haluamme olla ja kenelle? Miten tämä saavutetaan? Tärkeää: Kohderyhmälähtöisyys

Lisätiedot

Kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä ja aikuisen naisen voimapaikkana

Kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä ja aikuisen naisen voimapaikkana Kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä ja aikuisen naisen voimapaikkana Maritta Pohlsin (Suomalainen Naisliitto) ja Paula Syväniemen (Kalevalaisten Naisten Liitto) vetämässä teematyöpajassa Kulttuuri hyvinvoinnin

Lisätiedot

Yhteistyö lastensuojelun erityiskysymysten parissa

Yhteistyö lastensuojelun erityiskysymysten parissa Yhteistyö lastensuojelun erityiskysymysten parissa Ohjelmajohtaja L A S T E N S U O J E L U N K E S K U S L I I T T O Arm feltintie 1, 0015 0 Hels ink i Puh. (09) 329 6011 toim isto@lskl.fi Erityisestä

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kuvataidetta ja visuaalista kulttuuria koskevan tiedon saavutettavuutta, saatavuutta ja välittämistä edistetään laadukkailla ja monipuolisilla museopedagogisilla

Lisätiedot

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Omat kokemukset reilun 15 vuoden ajalta Olen toiminut käytännön myyntityön parissa ja hoitanut

Lisätiedot

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 TAVOITTEET 12.8.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Ammattimainen yhteistyö moniammatillisessa

Lisätiedot

Uusi Seelanti. katju.holkeri@vm.fi

Uusi Seelanti. katju.holkeri@vm.fi Uusi Seelanti katju.holkeri@vm.fi Tavoite 1 Haluttu työnantaja Varmistaa, että valtionhallinto on työnantajana houkutteleva hyville, sitoutuneille työntekijöille. Tavoite 2 Erinomaiset virkamiehet Luoda

Lisätiedot

MIKKELIN STRATEGIA Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin

MIKKELIN STRATEGIA Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin Kaupunginhallitus 8.1.2018 Liite 1 7 MIKKELIN STRATEGIA 2018-2021 Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin Strategisesta ajattelusta käytännön tekoihin Miten teemme yhteisestä visiosta totta? Arvokirjan

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto TEM/EIO nostaa keskusteluun yrityksille tärkeitä pullonkauloja ja luo edellytyksiä toimivalle toimintaympäristölle jossa yritykset voivat uudistua ja kasvaa. Tunnistamme

Lisätiedot

TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia. Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari

TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia. Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari 8.2.2017 Vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu aidosti kaikille Kulttuuriperinnön säilyttäminen on kaikkien asia

Lisätiedot

Anna Kuusala

Anna Kuusala Anna Kuusala Tarkoituksena oli selvittää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välisen yhteistyön nykyistä laajuutta tekniikan alan koulutuksessa sekä tulevia yhteistyösuunnitelmia korkeakouluissa. Korkeakoulujen

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia Hallitus hyväksynyt

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia Hallitus hyväksynyt Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia 2016 2020 Hallitus hyväksynyt 1.2.2016 Tutkimus-kehittämistoiminnan strategia kertoo 1) Toiminta-ajatuksemme (Miksi olemme olemassa?) 2) Arvomme (Mikä meille

Lisätiedot

Meriklusterin osaamispohjan kehittäminen

Meriklusterin osaamispohjan kehittäminen Meriklusterin osaamispohjan kehittäminen EMKR:n meripolitiikan rahoituksen painopisteet Havaintoja: Elinkeinopolitiikka ei näy kuvassa! Pitäisi olla keskeinen osa meripolitiikkaa. Tarve kansalliselle meripolitiikalle,

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista Opetushallitus Verkkokommentointi VASU2017 Opetushallituksen nettisivuilla oli kaikille kansalaisille avoin mahdollisuus osallistua perusteprosessiin

Lisätiedot

Voiko tapahtuma olla tuottava? Palveluinnovaatiot ja tuottavuus seminaari 17.5.2011 Tapahtumapalvelujohtaja Iiris Lehtonen

Voiko tapahtuma olla tuottava? Palveluinnovaatiot ja tuottavuus seminaari 17.5.2011 Tapahtumapalvelujohtaja Iiris Lehtonen Voiko tapahtuma olla tuottava? Palveluinnovaatiot ja tuottavuus seminaari Tapahtumapalvelujohtaja Iiris Lehtonen Tuottavuus ja verkostojohtaminen Kuntatalouden kehitys ja palvelutarpeen kasvu edellyttävät

Lisätiedot

SOSTE Suomen sosiaalija terveys ry

SOSTE Suomen sosiaalija terveys ry SOSTE Suomen sosiaalija terveys ry Vapaaehtoistoiminnan tulevaisuus Kiril Häyrinen, 6.11.2015 @kirilhayrinen SOSTEn rooli vapaaehtoistoiminnassa SOSTE Suomen sosiaalija terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö,

Lisätiedot

Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja

Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja Sami Köykkä Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja 26.2.2014 Agenda 10:00 Aloitus 10:20 Kertaus 10:45 Vieraileva puhuja 11:30 Lounas 12:15 Ratkaisun suunnittelu 13:20 Toteutussuunnitelma 13:50

Lisätiedot

Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021

Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021 Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021 Toimintaympäristön muutostekijät Muutostekijöiden vaikutus kirjastoihin Toiminta-ajatus Visio 2021 Toimintaa ohjaavat periaatteet Strategiset tavoitteet (BSC-malli)

Lisätiedot

Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista?

Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista? Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista? Kirjaston tehtävä Sivistys Innoitus Kirjaston tavoitteet Palvelu, jolla on merkitystä ja jota käytetään

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Globaalin ja lokaalin jännitteessä uudistuva diakonia. Diakonian tutkimuksen päivä 2007 Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@stakes.

Globaalin ja lokaalin jännitteessä uudistuva diakonia. Diakonian tutkimuksen päivä 2007 Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@stakes. Globaalin ja lokaalin jännitteessä uudistuva diakonia Diakonian tutkimuksen päivä 2007 Marjaana Seppänen marjaana.seppanen@stakes.fi 1 Esitys pohjautuu artikkeliin: Seppänen, Marjaana & Toikkanen, Tuulikki

Lisätiedot

24365 Palokuntamme parhaaksi -hanke. Toimintaohjelman painopisteet tarkastelussa

24365 Palokuntamme parhaaksi -hanke. Toimintaohjelman painopisteet tarkastelussa 24365 Palokuntamme parhaaksi -hanke Toimintaohjelman painopisteet tarkastelussa 1 Palokuntien toimintaohjelma tähtää elinvoimaisen, houkuttelevan ja laadukkaan palokuntatoiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen.

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran lausunto työryhmän ehdotuksesta museopoliittiseksi ohjelmaksi

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran lausunto työryhmän ehdotuksesta museopoliittiseksi ohjelmaksi Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran lausunto työryhmän ehdotuksesta museopoliittiseksi ohjelmaksi Opetus- ja kulttuuriministeriölle 30.6.2017 Viite: Lausuntopyyntö OKM/32/040/2015, 21.4.2017 Lyhyesti:

Lisätiedot

MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI

MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI CASE: SOCIAL HERO & MICROSOFT JAANA VUORI MICROSOFT OY SATU YRJÄNEN SEK LOYAL OY PÄIVÄN SISÄLTÖ 1 2 3 4 5 6 Markkinoinnin ja ostokäyttäytymisen muutos Sisältöohjautuva

Lisätiedot

SUOMEN ELINVOIMAN LÄHTEET -kehitysohjelma

SUOMEN ELINVOIMAN LÄHTEET -kehitysohjelma SUOMEN ELINVOIMAN LÄHTEET -kehitysohjelma Lähtökohdat Megatrendit Talouskriisi Globalisaation 2.vaihe Väestön ikääntyminen Ilmastomuutos Suomen menestysmalli on vakavasti uhattuna Perinteinen teollinen

Lisätiedot

MYR:n koulutusjaoston piknik-seminaari 11.12.2012

MYR:n koulutusjaoston piknik-seminaari 11.12.2012 MYR:n koulutusjaoston piknik-seminaari 11.12.2012 Strategisten verkostojen johtaminen ja organisaatioiden uudistuminen Helena Kuusisto-Ek Metropolia Ammattikorkeakoulu 1 Teemat: - Johtamisen haasteet muuttuvat

Lisätiedot

Suuntaamo Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT

Suuntaamo Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT Suuntaamo 2.5.2019 Ryhmätehtävän koonti Nelikenttäkartoitus SWOT Tehtävänä oli: Kartoitetaan pienryhmissä henkilökohtaisen budjetoinnin vahvuuksia ja heikkouksia sekä siihen liittyviä mahdollisuuksia ja

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta VIESTINTÄSTRATEGIA 2017 2020 Oulun yliopiston ylioppilaskunta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Nykytila 2.1. Kehittämiskohteiden toteutuminen 3. Perusviesti 4. Viestintä ylioppilaskunnan strategian toteuttajana

Lisätiedot

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous Ohjelman aihioita 2018-2021 26.4.2017 Kepan kevätkokous Järjestöjen kyky ja tila toimia Kepa vahvistaa kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Kansalaisyhteiskunta tarvitsee toimintavapauden ja mahdollisuuden

Lisätiedot

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut Pelvelukehityksen ekosysteemi julkisessa hallinnossa 3.12.2013 Mikael Vakkari JulkICT/YRO Palvelukehittämisen ekosysteemi Uusien palveluinnovaatioiden

Lisätiedot

Markkinointiautomaation haltuunotto toi lisää liidejä CASE DNA BUSINESS

Markkinointiautomaation haltuunotto toi lisää liidejä CASE DNA BUSINESS Markkinointiautomaation haltuunotto toi lisää liidejä CASE DNA BUSINESS + Toimiala: viestintä- ja asiakasverkkopalveluiden tarjoaminen Yritys: DNA "Markkinointiviestien tarkan kohdennuksen ansiosta voimme

Lisätiedot

Verkosto tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikkumisen käytäntöihin!

Verkosto tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikkumisen käytäntöihin! Verkosto tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikkumisen käytäntöihin! Verkosto tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikkumisen käytäntöihin! Miksi olemme koonneet verkoston? Olemme yhteisellä tutkimusmatkalla

Lisätiedot

VOS 10+ museot. Ajankohtaisia asioita

VOS 10+ museot. Ajankohtaisia asioita VOS 10+ museot Ajankohtaisia asioita Juhani Kostet Pääjohtaja Museovirasto 23.9.2015 Museovirasto 2016 Toiminnan painopisteet Kulttuuriympäristön suojelun ja hoidon tehostaminen pyrkimys mahdollistavaan

Lisätiedot

Mikä on hyvä käytäntö, miten sen tunnistaa ja miten se on hyödynnettävissä

Mikä on hyvä käytäntö, miten sen tunnistaa ja miten se on hyödynnettävissä Mikä on hyvä käytäntö, miten sen tunnistaa ja miten se on hyödynnettävissä Satu Korhonen erikoissuunnittelija, THL / MEKA 19.5.2010 TEM työpaja / Korhonen 1 Best practice traditio ja avoin innovaatio Hyvän

Lisätiedot

Sosten arviointifoorumi 4.6.2015. Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY

Sosten arviointifoorumi 4.6.2015. Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY Sosten arviointifoorumi 4.6.2015 Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY 1 Mistä on kysymys? Arviointi = tiedon tuottamista toiminnasta, siihen liittyvistä kehittämistarpeista sekä toiminnan vaikuttavuudesta

Lisätiedot

Arvioinnilla kohti vaikuttavampaa museotoimintaa

Arvioinnilla kohti vaikuttavampaa museotoimintaa Arvioinnilla kohti vaikuttavampaa museotoimintaa Luonnos museoiden arviointimallista 1 Museoiden arviointimallin sisällön uudistus on loppusuoralla. Muutamia arviointialueita on vielä kesken, mutta koko

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot