Sisäasiainministeriö id (7) SMDno/2010/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisäasiainministeriö id6161987 1 (7) 03.05 SMDno/2010/1966 15.11.2010"

Transkriptio

1 Sisäasiainministeriö id (7) Eduskunnan hallintovaliokunnalle Selvitys poliisihallinnon uudistamisen toimeenpanosta 1. JOHDANTO Poliisin hallintorakennetta on viime vuosina uudistettu sekä paikallispoliisin että poliisin ylijohdon osalta. Paikallispoliisia koskenut hallintorakenneuudistus (HaVM 24/2006 vp - HE 72/2006 vp) tuli voimaan ja kaksiportaisen johtamis- ja ohjausmallin luonut hallintorakenneuudistus (HaVM 7/2009 vp - HE 58/2009 vp) Poliisin hallintorakenteen kehittämistä on käsitelty myös hallintovaliokunnan lausunnossa (HaVL 13/2008 vp), joka liittyi sisäasiainministeriön antamaan selvitykseen (MINS 4/2008 vp). Hallintovaliokunnan mietinnön HaVM 7/2009 vp perusteluissa lausuttuun viitaten ja hallintovaliokunnan HAO 3/2010 vp pyyntöön viitaten sisäasiainministeriö antaa perustuslain 47 :n 2 momentin nojalla kirjallisen selvityksen poliisin hallinnon uudistamiskokonaisuuden toimeenpanosta mukaan lukien palvelujen saatavuuden turvaaminen, poliisin toimipisteiden määrässä tapahtuneet muutokset sekä poliisin resurssitarpeet ja henkilökunnan jaksaminen. Sisäasiainministeriön selvityksen tiedoissa ja johtopäätöksissä on huomioitu Poliisiammattikorkeakoulussa tehty arviointitutkimuksen tiivistelmäraportti.

2 Sisäasiainministeriö id (7) 2. POLIISIN HALLINTORAKENNEUUDISTUKSEN ENSIMMÄISEN VAIHEEN ARVIOINTI Poliisin hallintorakenneuudistuksen ensimmäisessä vaiheessa lukien poliisin paikallishallintoa uudistettiin siten, että paikallispoliisitoimintaa hoitaa 24 poliisilaitosta aikaisempien 90 poliisilaitoksen sijasta. Samalla yhdenmukaistettiin poliisilaitosten organisaatio- ja johtorakennetta. Poliisin toimipaikkaverkostossa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Toimipaikkojen määrässä ei tapahtunut muutoksia harvaan asutuilla alueilla. Muutoin toimipaikkaverkosto on pienentynyt jonkin verran lupapalvelupisteiden osalta ja selkeimmin lupapalveluiden tuottamisessa. Näihin ratkaisuihin ovat vaikuttaneet hallintorakenneuudistuksen tavoitteisiin liittyvien tiettyjen toimintojen keskittämien pääpoliisiasemille. Samalla palvelutuotannon turvaaminen on varmistettu huomioimalla toiminnallisia ja alueellisia lähtökohtia. A) Asiakaspalvelun näkökulma Valvonta- ja hälytystoiminta Valvonta- ja hälytystoiminnan sujuvuutta tuettiin luomalla poliisilaitosten yleisjohtajajärjestelmä sekä uudistamalla poliisin kenttäjohtojärjestelmä. Poliisin hälytystoiminnan palvelukyky on uudistuksessa turvattu. Joitakin paikallisia ja alueellisia eroja on kuitenkin olemassa. Poliisin hälytystoiminnan kysyntä on vähentynyt, mutta hälytystehtävät ovat muuttuneet entistä vaativimmiksi, mikä näkyy pidentyneinä suoritus- ja tehtävien sidonnaisuusaikoina. Uudistuksella varmistettiin, että poliisin paikalletuloaika on edelleen hyvällä tasolla pitkän aikavälin vertailussa. Uudistuksella on luotu hyvät edellytykset tehostaa poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan yhteisten resurssien käyttöä. Poliisin oma-aloitteisten hälytystehtävien sidonnaisuus- ja suoritusajat ovat lyhentyneet ja poliisin näkyvyys on parantunut. Uudistuksella on luotu edellytykset valvonta- ja hälytystoiminnan jatkuvalle kehittämiselle, johon kuuluu muun muassa poliisin johtokeskusten perustaminen sekä hätäkeskusyhteistyö. Rikostorjunta Rikostutkinnan palvelukyky on uudistuksessa turvattu. Rikostorjunnan toiminnalliset tulokset ovat parantuneet merkittävästi, mutta alueellisia eroja on eri rikoslajien selvitysprosenteissa.

3 Sisäasiainministeriö id (7) Poliisin hallintorakenneuudistuksessa on keskitetty vaativan rikostutkinnan erityisosaamista edellyttäviä tehtäviä sekä samalla säilytetty tutkinnan paikallistuntemus ja edellytykset selvittää rikoksia paikallisesti. Tämä on tehostanut myös poliisin omalla toiminnalla paljastettujen rikosten ilmituloa. Uudistuksella on parannettu rikostorjunnan tuloksia, mutta jatkossa tulee kiinnittää huomiota huumausainerikosten ja väkivaltarikosten tutkintaaikoihin. Lupahallinto Poliisin lupapalveluverkosto on uudistuksessa säilynyt kattavana, muun muassa harvaan asutuilla alueilla toimipaikat säilyivät. Lupapalveluita on saatavilla kaikista poliisin toimipaikoista. Palvelukokonaisuus muodostuu kiinteästä palveluverkostosta, yhteispalvelusta, liikkuvista palveluista sekä sähköisistä palveluista. Lupapalveluiden suuri kysyntä on säilynyt ennallaan ja kysyntä tulee lisääntymään lupien määräaikaistumisen johdosta. Lupapalveluiden kysynnässä on alueellisia eroja. Uudistuksessa lupien käsittelyaika on säilynyt hyvänä. Kansalaisten arvio poliisin lupapalvelujen laadusta on erittäin hyvä. Kielellisten oikeuksien turvaaminen Ruotsinkielisiä palveluita on voitava tuottaa kansalaisille koko maassa. Ruotsinkielisten palvelujen turvaamiseksi poliisilaitoksiin perustettiin kielilain (423/2003) 6 :n 2 momentin mukaisia alueellisia yksiköitä. Alueelliset yksiköt ovat tukeneet tarvittaessa ruotsin kielen käyttöä ja ruotsinkielistä asiakaspalvelua asianomaisten poliisilaitosten toimialueilla. Uudistuksessa palvelujen saatavuudessa suomen kielen lisäksi muilla kotimaisilla kielillä (ruotsi, saame) ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. B) Tuottavuus- ja tuloksellisuusnäkökulma Poliisin toiminnan tuottavuuden kehitys on vaihdellut tulosalueittain ja tulosaluekohtaisesti tarkastellen myös alueellisesti. Eniten henkilötyövuosia on kohdentunut valvonta- ja hälytystoimintaan ja rikostorjuntaan. Hälytystoiminnan tuottavuus on noussut ja valvontatoiminnan tuottavuus alentunut uudistuksen jälkeen. Valvontatoiminnan tuottavuus on laskenut samassa suhteessa kuin hälytystoiminnan tuottavuus on noussut. Tuottavuuden vaihtelut kuvaavat poliisilaitosten palvelulinjan yhteisten resurssien kohdentumista hälytys- ja valvontatoiminnan tulosalueen sisällä. Rikostutkinnan tuottavuus kokonaisuutena on säilynyt aikaisemmalla tasolla. Talousrikostutkinnan tuottavuus sen sijaan on laskenut hieman aiempiin vuosiin verrattuna. Tuottavuuden osalta työmäärä suhteessa tulosalueille

4 Sisäasiainministeriö id (7) kohdennettuihin henkilötyövuosiin on hyvin samankaltaista laitoksen koosta riippumatta. Poliisin lupapalvelujen vertailukelpoinen tuottavuus on parantunut uudistusta edeltävään aikaan verrattuna. Poliisin lupapalveluilla on yleistä järjestystä ja turvallisuutta ylläpitäviä ja rikostorjuntaa tehostavia vaikutuksia, jotka on huomioitava tuottavuus- ja tuloksellisuustarkastelussa. Sähköisten palvelujärjestelmien kehittäminen tulee edelleen parantamaan poliisin lupapalveluiden tuottavuutta. Poliisityön tuottavuutta pitää tarkastella osana poliisin kokonaistuloksellisuutta. Erityisesti ennalta estävään toimintaan suunnatun työpanoksen kustannuksia ja aikaansaatuja hyötyjä tulee arvioida tuottavuuden nykyistä mittaustapaa monipuolisemmin. Poliisityön tuottavuutta arvioitaessa ja vertailtaessa on huomioitava alueellinen vaihtelu poliisipalvelujen kysynnässä ja tähän kysyntään suhteutettu poliisilaitosten koko vastata muuttuviin palvelutarpeisiin. Poliisin operatiivisen toimintavalmiuden ylläpito ja sen vaatima resurssitaso on paremmin arvioitavissa toiminnan vaikuttavuuden, tuottavuuden ja taloudellisuuden yhteistuloksen kautta kuin tarkastelemalla poliisin tuottavuutta erillisenä tuloksellisuuden osatekijänä. C) Johtamisen näkökulma Kokonaisuutena poliisin johtamisjärjestelmä on selkeytynyt. Poliisilaitosten määrä laski 90:stä 24:ään. Samalla johtohenkilöstön määrä väheni ja tulee edelleen vähenemään. Johtorakenteissa on tapahtunut yhdentymistä ja paikallisille ratkaisuille on jäänyt mahdollisuuksia. Johtamisjärjestelmän selkeyttäminen on luonut edellytyksiä uuden rakenteen ja järjestelmän hyödyntämiselle. D) Sidosryhmänäkökulma Poliisin ja syyttäjätoimen välinen yhteistyö on turvattu hallintorakenneuudistuksessa huomioimalla syyttäjien alueellinen sijoittuminen. Paikallista ja alueellista turvallisuussuunnittelua on aktiivisesti edistetty uudistuksessa ja luotu edellytykset strategiseen turvallisuusyhteistyöhön aluehallintoviranomaisten ja muiden alueellisten toimijoiden kanssa. Aikaisempaa suurempien poliisilaitosten puitteissa tapahtunut turvallisuussuunnittelu on yhdenvertaistanut alueellisia toimenpiteitä.

5 Sisäasiainministeriö id (7) E) Henkilöstönäkökulma Henkilöstörakenneuudistukset ovat toteutumassa tavoitteen mukaisesti. Päälliköiden määrä on vähentynyt ja vastaavasti operatiivisen poliisihenkilöstön määrä on lisääntynyt. Uudistuksella on luotu edellytyksiä tuottavuusvähennysten toteuttamiselle. Koko henkilöstön jaksaminen ja työkyky ovat hyvää tasoa. Jaksaminen ja työkyky ovat pysyneet viime vuosien tasolla. Poliisien kokonaismäärä oli viime vuonna 7735 henkilötyövuotta, jossa on lisäystä edelliseen vuoteen 200 henkilötyövuotta. Kokonaismäärän kasvuun on vaikuttanut niin sanottujen työttömien poliisimiesten lisääntyneen rekrytoinnin ohella hallintouudistuksessa suunnitellut uudet henkilöstörakenteet. 3. POLIISIN HALLINTORAKENNEUUDISTUKSEN TOISEN VAIHEEN ARVIOINTI Poliisin kaksiportainen johtamis- ja ohjausmalli toteutettiin hallintorakenneuudistuksen toisessa vaiheessa, joka tuli voimaan Vuoden 2010 alusta lukien sisäasiainministeriö on vastannut poliisin toimialan strategisesta ja poliittisesta ohjauksesta. Poliisin operatiivisen toiminnan johtaminen ja poliisilaitosten sekä valtakunnallisten yksiköiden tulosohjaus kuuluu uudelle keskushallintoviranomaiselle Poliisihallitukselle, joka toimii poliisin ylijohtona. Poliisin lääninjohdot on lakkautettu. Poliisitoiminnan operatiivinen johtovastuu on poliisilaitoksilla ja toimialoittain valtakunnallisilla yksiköillä. Toiminnallisesti Poliisihallitukseen kuuluvat myös valtion aluehallintovirastojen poliisin vastuualueet. Valtakunnallisissa yksiköissä sekä Helsingin poliisilaitoksessa toteutettiin samanaikaisesti organisaatiomuutoksia. Poliisiosasto toimi aikaisemmin sekä poliisin ylijohtona että sisäasiainministeriön osastona. Hallintorakenneuudistus loi selkeän kaksiportaisen ohjaus- ja johtamismallin poliisihallintoon, jossa sisäasiainministeriö vastaa poliisin toimialan ohjauksesta ja valvonnasta sekä erikseen ministeriölle säädettävistä poliisin toimialan tehtävistä ja Poliisihallitus toimii operatiivisen poliisitoiminnan johtajana ja ohjaajana.

6 Sisäasiainministeriö id (7) Poliisihallituksen tehtävä poliisin toiminnallisena ohjaajana on korostunut uudistuksessa. Poliisihallituksen perustaminen selkeytti poliisikonsernin tulosohjausta ja uudistuksella luotiin edellytykset tehostaa tulosohjauksen vaikuttavuutta. Valtakunnallisten yksiköiden palveluverkostoa muutettiin muun muassa karsimalla päällekkäisiä tehtäviä paikallispoliisin kanssa ja muodostamalla operatiiviset toiminnot valtakunnallisesti. Helsingin poliisilaitoksessa kehitettiin hallintorakennetta muiden poliisilaitosten suuntaisesti ja hallintotehtäviä keskitettiin. Sisäasiainministeriön poliisiosaston ja Poliisihallituksen välinen yhteistyö on käynnistynyt hyvin. 4. YHTEENVETO Poliisiorganisaatio muodostaa turvallisuusviranomaiskokonaisuuden, jonka toiminnassa korostuu selkeät ohjaus- ja vastuusuhteet kaikilla hallinnon tasoilla ja poliisin eri yksiköiden välillä. Poliisin hallintorakenteen kokonaisuudistuksen keskeisenä tavoitteena on ollut poliisin ohjaus- ja johtamisjärjestelmän terävöittäminen ja kehittäminen. Kokonaisuutena poliisin johtamisjärjestelmä on selkiytynyt. Poliisin hallintorakenneuudistuksessa on luotu edellytykset poliisin tulosohjausjärjestelmän kokonaisvaltaiselle kehittämiselle, missä korostuu sisäasiainministeriön ja perustetun Poliisihallituksen välinen tulosohjaussuhde ja edelleen Poliisihallituksen ja poliisiyksiköiden tulosohjaussuhde. Tavoitteena on luoda mahdollisimman yhtenäinen ja luonteva poliisin tulosohjausketju ministeriötasolta aina poliisin operatiiviselle käytännön tasolle saakka. Tällainen kokonaisvaltainen tulosohjausjärjestelmä mahdollistaa aidon vuorovaikutuksen poliisin strategisen ja operatiivisen johtamisen välillä. Uudistuksen onnistumisen keskeisenä arviointikriteerinä on poliisin tulosohjausjärjestelmän toimivuus ja sisällöllinen kehittäminen. Hallintorakenneuudistuksella on luotu suuntaviivat poliisin tulosohjausjärjestelmän kehittämiselle. Koko poliisin hallintorakenneuudistuksen päätavoitteena on ollut asiakaspalvelun näkökulmasta poliisin peruspalvelujen tuottaminen kansalaisille koko maassa asuinpaikasta riippumatta. Kansalaisten kokemusten mukaan poliisin valvonta-, hälytys- ja rikostutkintapalveluiden sekä lupapalveluiden saatavuus ja palveluiden taso on säilynyt, mitä poliisin hyvät toiminnalliset tulokset tukevat. Hälytystoiminnan ja rikostutkinnan

7 Sisäasiainministeriö id (7) palvelukyky on valtakunnallisesti turvattu, mutta kysynnässä on alueellisia ja paikallisia eroja. Toimintavalmiusajassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Valvontatoimi tehostui. Harvaan asuttujen alueiden ja kielipalvelujen palvelutuotannossa ei ollut merkittäviä muutoksia. Poliisin hallintorakenneuudistuksella luotiin edellytyksiä toiminnan jatkokehittämiselle. Poliisin hallintorakenneuudistuksen toisen vaiheen vaikutuksia voidaan arvioida tarkemmin vasta kun uudet rakenteet ovat olleet toiminnassa niin kauan, että toiminnot ovat vakiintuneet. Sisäasiainministeri Anne Holmlund Osastopäällikkö Kauko Aaltomaa

Sisäasiainministeriölle

Sisäasiainministeriölle HALLINTOVALIOKUNNAN LAUSUNTO 51/2010 vp Poliisihallinnon uudistamisen toimeenpano Sisäasiainministeriölle JOHDANTO Vireilletulo Hallintovaliokunta on mietintöönsä HaVM 7/2009 vp viitaten pyytänyt 9 päivänä

Lisätiedot

LIIKKUVA POLIISI. SKAL viranomaispäivä 13.11.2012. Kari Rantala Liikkuva poliisi

LIIKKUVA POLIISI. SKAL viranomaispäivä 13.11.2012. Kari Rantala Liikkuva poliisi LIIKKUVA POLIISI SKAL viranomaispäivä 13.11.2012 Kari Rantala Poliisin hallintorakenteen (Pora III) kehittämistä koskevat linjaukset 1. Poliisihallituksen rakenteiden keventäminen 2. Aluehallintovirastojen

Lisätiedot

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 7/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 7/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 7/2009 vp Hallituksen esitys laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 28 päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

Poliisihallitus. Sisäasianministeriön poliisiosasto. 24 poliisilaitosta KRP LP SUPO PTK POLAMK

Poliisihallitus. Sisäasianministeriön poliisiosasto. 24 poliisilaitosta KRP LP SUPO PTK POLAMK Lapin poliisilaitos Poliisihallinto Poliisihallitus - Poliisiylijohtaja Sisäasianministeriön poliisiosasto 24 poliisilaitosta KRP LP SUPO PTK POLAMK 24 poliisilaitosta Lapin poliisilaitos 1/5 poliisin

Lisätiedot

UUdistUva poliisi 2014

UUdistUva poliisi 2014 Uudistuva poliisi 2014 Sisällys Tausta ja tavoitteet Organisaatio Paikallispoliisi Poliisitoiminta Sisäasiainministeriön julkaisu Graafinen suunnittelu: Abstract Design Oy Paino: Kopijyvä Oy Lokakuu 2012

Lisätiedot

SISÄASIAINMINISTERIÖ PÄÄTÖS SM022:00/2012 POLIISIN HALLINTORAKENTEEN (PORA III) KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET

SISÄASIAINMINISTERIÖ PÄÄTÖS SM022:00/2012 POLIISIN HALLINTORAKENTEEN (PORA III) KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET SISÄASIAINMINISTERIÖ PÄÄTÖS SM022:00/2012 2.10.2012 POLIISIN HALLINTORAKENTEEN (PORA III) KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET Tausta Pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelman mukaisesti: Hallitus hyväksyy

Lisätiedot

Poliisin kehitysnäkymät ja rikollisuus Suomessa. Poliisijohtaja Robin Lardot

Poliisin kehitysnäkymät ja rikollisuus Suomessa. Poliisijohtaja Robin Lardot Poliisin kehitysnäkymät ja rikollisuus Suomessa Poliisijohtaja Robin Lardot Poliisin tehtävä Poliisilaki, 1 Poliisin tehtävä. Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen

Lisätiedot

poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta

poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 77/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Laki poliisin hallinnosta 14.2.1992/110

Laki poliisin hallinnosta 14.2.1992/110 Laki poliisin hallinnosta 14.2.1992/110 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Yleiset säännökset 1 (9.8.2002/679) Poliisihallinto ja poliisiyksiköt Poliisitointa johtaa sisäasiainministeriö. Ministeriön

Lisätiedot

Menettely poliisin hallinnonrakenteen uudistamisessa

Menettely poliisin hallinnonrakenteen uudistamisessa PÄÄTÖS 19.03.2014 Dnro OKV/32/1/2013 Kantelijan tiedot poistettu 1/9 ASIA Menettely poliisin hallinnonrakenteen uudistamisessa KANTELU A arvostelee oikeuskanslerille 4.1.2013 osoittamassaan kantelussa

Lisätiedot

Poliisin hallintorakenneuudistus

Poliisin hallintorakenneuudistus Poliisin hallintorakenneuudistus Pora III -päälinjaukset Hanketyöryhmän esitys Sisäinen turvallisuus SISÄASIAINMINISTERIÖN JULKAISU 34/2012 SISÄASIAINMINISTERIÖ Sisäinen turvallisuus Poliisin hallintorakenneuudistus

Lisätiedot

POLIISIN OPISKELIJA- REKRYTOINTI- STRATEGIA 2017

POLIISIN OPISKELIJA- REKRYTOINTI- STRATEGIA 2017 POLIISIN OPISKELIJA- REKRYTOINTI- STRATEGIA 2017 TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOSTEKIJÄT Keskeisiä muutostekijöitä poliisin toimintaympäristössä ja niiden vaikutuksia opiskelijarekrytointiin ovat: Pienenevät

Lisätiedot

Eduskunnan hallintovaliokunnan kannanotto tietohallintolain vaikutuksiin. JUHTA Sami Kivivasara

Eduskunnan hallintovaliokunnan kannanotto tietohallintolain vaikutuksiin. JUHTA Sami Kivivasara Eduskunnan hallintovaliokunnan kannanotto tietohallintolain vaikutuksiin JUHTA 14.4.2015 Sami Kivivasara VM:n Selvitys tietohallintolain toimeenpanosta Hyväksyessään tietohallintolain eduskunta edellytti

Lisätiedot

HE 74/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion paikallishallinnon kehittämisen perusteista. lääninhallituksilta sisäasiainministeriölle.

HE 74/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion paikallishallinnon kehittämisen perusteista. lääninhallituksilta sisäasiainministeriölle. HE 74/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion paikallishallinnon kehittämisen perusteista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Luonnos Pora III työryhmälle paikallispoliisin palveluverkoston muutoksista - palveluverkostokartat poliisilaitosalueittain

Luonnos Pora III työryhmälle paikallispoliisin palveluverkoston muutoksista - palveluverkostokartat poliisilaitosalueittain Osastopäällikkö Kauko Aaltomaa 23..22 Luonnos Pora III työryhmälle paikallispoliisin palveluverkoston muutoksista - palveluverkostokartat poliisilaitosalueittain - sisäistä valmistelua ja hanketyöryhmän

Lisätiedot

HE 76/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 76/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 76/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain 4 ja 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi poliisin hallinnosta

Lisätiedot

SISÄASIAINMINISTERIÖ. Jakelussa mainitut JÄSENEN NIMEÄMINEN ALUEELLISEN SISÄISEN TURVALLISUUDEN TOIMINTAMALLIA LAATIVAAN TYÖRYHMÄÄN

SISÄASIAINMINISTERIÖ. Jakelussa mainitut JÄSENEN NIMEÄMINEN ALUEELLISEN SISÄISEN TURVALLISUUDEN TOIMINTAMALLIA LAATIVAAN TYÖRYHMÄÄN SISÄASIAINMINISTERIÖ 25.10.2010 SM050:00/2010 Jakelussa mainitut JÄSENEN NIMEÄMINEN ALUEELLISEN SISÄISEN TURVALLISUUDEN TOIMINTAMALLIA LAATIVAAN TYÖRYHMÄÄN Saatekirje jäsenen nimeäminen 26.10.2010 Sisäasiainministeriö

Lisätiedot

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 7/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 7/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 7/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 21

Lisätiedot

Talousarvioesitys Poliisitoimi

Talousarvioesitys Poliisitoimi 10. Poliisitoimi S e l v i t y s o s a : Poliisi turvaa oikeus- ja yhteiskuntajärjestystä, ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä estää ennalta rikoksia, selvittää niitä ja saattaa ne syyteharkintaan.

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-17258569 1 (5) 16.10.2017 POL-2017-27380 Eduskunnan hallintovaliokunta HaV@eduskunta.fi Lausuntopyyntö HE 106/2017 Lausunto harva-alueen poliisipalvelujen turvaamisesta 1. Lausuntopyynnöstä

Lisätiedot

Sisäasiainministeriölle

Sisäasiainministeriölle HALLINTOVALIOKUNNAN LAUSUNTO 14/2007 vp Ministeriön selvitys poliisin paikallishallinnon kehittämisestä Sisäasiainministeriölle JOHDANTO Vireilletulo Hallintovaliokunta on 5 päivänä kesäkuuta 2007 pyytänyt

Lisätiedot

Pohjanmaan Poliisilaitos

Pohjanmaan Poliisilaitos Pohjanmaan Poliisilaitos Turvallisuuskatsaus 218 Kari Puolitaival Poliisipäällikkö Pohjanmaan Poliisilaitos Noin 445 asukasta Kolme maakuntaa 4 kaupunkia/kuntaa Pääpoliisiasema + 11 poliisiasemaa Henkilöstö

Lisätiedot

POLIISIN ORGANISAATIO JA TEHTÄVÄT

POLIISIN ORGANISAATIO JA TEHTÄVÄT POLIISIN ORGANISAATIO JA TEHTÄVÄT Poliisin täytyy olla puolueeton ja asiallinen, kun hän valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Poliisi myös haluaa estää rikokset, häiriöt ja onnettomuudet etukäteen.

Lisätiedot

itsenäisenä valtakunnallisena yksikkönä lakkautettaisiin ja siirrettäisiin osaksi poliisikoulua.

itsenäisenä valtakunnallisena yksikkönä lakkautettaisiin ja siirrettäisiin osaksi poliisikoulua. 1993 vp - HE 315 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN P ÅÅASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan poliisin hallinnosta annettua lakia muutettavaksi

Lisätiedot

Palvelustrategioilla vauhtia hyvinvointialan elinkeinopoliittiseen kehittämiseen

Palvelustrategioilla vauhtia hyvinvointialan elinkeinopoliittiseen kehittämiseen Palvelustrategioilla vauhtia hyvinvointialan elinkeinopoliittiseen kehittämiseen Ulla-Maija Laiho Työ- ja elinkeinoministeriö, HYVÄ hanke Helsinki 26.11.2009 Miksi TEM:n linjauksia hyvinvointialalle? Sosiaali-

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (1/20) Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (2/20) Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet

Lisätiedot

Lääninhallituksen kuulumisia

Lääninhallituksen kuulumisia Lääninhallituksen kuulumisia Terveyskeskusten johtavien viranhaltijoiden ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteistyöseminaari 8.10.2009 Heli Kajava Ylitarkastaja Aluehallintouudistus (Alku-hanke)

Lisätiedot

Turvallisuuden varmistaminen. Rikollisuuden torjuminen ennakolta. Palvelujen tehokas tuottaminen

Turvallisuuden varmistaminen. Rikollisuuden torjuminen ennakolta. Palvelujen tehokas tuottaminen POLIISIYLIJOHTAJALTA Suomalainen poliisi on kansainvälisessä vertailussa arvostettu toimija. Poliisin toimintaympäristö muuttuu, ja julkinen talous on suurten haasteiden edessä. Tämä edellyttää poliisia

Lisätiedot

Pohjanmaan Poliisilaitos

Pohjanmaan Poliisilaitos 27.1.217 Pohjanmaan Poliisilaitos Turvallisuuskatsaus 216 Risto Lammi Poliisipäällikkö Pohjanmaan Poliisilaitos 443 297 asukasta Kolme maakuntaa 4 kaupunkia/kuntaa Pääpoliisiasema + 11 poliisiasemaa Henkilöstö

Lisätiedot

10. Poliisitoimi Valvonta toteutuma arvio tavoite

10. Poliisitoimi Valvonta toteutuma arvio tavoite 10. Poliisitoimi S e l v i t y s o s a : Poliisi turvaa oikeus- ja yhteiskuntajärjestystä, ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä estää ennalta rikoksia, selvittää niitä ja saattaa ne syyteharkintaan.

Lisätiedot

Aluehallintovirastot ja kuntien varautuminen

Aluehallintovirastot ja kuntien varautuminen Aluehallintovirastot ja kuntien varautuminen SPEK Varautumisseminaari 1.12.2010 Anneli Taina, ylijohtaja Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1 Uudet viranomaiset Lääninhallitukset (6) TE-keskukset (15) Alueelliset

Lisätiedot

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Hyvinvoiva Päijät-Häme ja sote-uudistus 8.9.14 Vertti Kiukas, pääsihteeri 18.8.2014 AK Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä

Lisätiedot

10. (26.07, osa ja 26.75) Poliisitoimi

10. (26.07, osa ja 26.75) Poliisitoimi 10. (26.07, osa ja 26.75) Poliisitoimi S e l v i t y s o s a : Poliisi turvaa oikeus- ja yhteiskuntajärjestystä, ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä estää ennalta rikoksia, selvittää niitä

Lisätiedot

Uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto

Uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto Uusi Valtion lupa ja valvontavirasto Terveyskeskusten johtavien viranhaltijoiden ja PohjoisPohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteistyöseminaari 30.3.2017 Margit Päätalo Johtaja, PohjoisSuomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Virastoselvityshankkeen johtopäätökset ja ehdotukset. Esitys tulosohjausverkoston tapaamisessa Timo Moilanen (VM/KAO/ROY)

Virastoselvityshankkeen johtopäätökset ja ehdotukset. Esitys tulosohjausverkoston tapaamisessa Timo Moilanen (VM/KAO/ROY) Virastoselvityshankkeen johtopäätökset ja ehdotukset Esitys tulosohjausverkoston tapaamisessa Timo Moilanen (VM/KAO/ROY) Esityksen sisältö VIRSU-hankkeen tausta ja tavoitteet Keskushallintoa koskevat kehittämisperiaatteet

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Lausunto ID (9)

Lausunto ID (9) Lausunto ID-1564664326 1 (9) 01.06.2016 POL-2016-5644 SM:n poliisiosasto, suunnitteluyksikön virkaposti Viite SMDno-2016-733 Poliisihallituksen lausunto kielilainsäädännön soveltamisesta 2016 Sisäminiteriön

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 184/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kansaneläkelaitoksesta annettua

Lisätiedot

Perustuslain 47 :n 2 momentin mukainen selvitys Eduskunnalle poliisin hallintorakenneuudistuksesta

Perustuslain 47 :n 2 momentin mukainen selvitys Eduskunnalle poliisin hallintorakenneuudistuksesta Selvitys SM022:00/2012 19.12.2014 Perustuslain 47 :n 2 momentin mukainen selvitys Eduskunnalle poliisin hallintorakenneuudistuksesta (Pora III) Hyväksyessään hallituksen esityksen eduskunnalle laiksi poliisin

Lisätiedot

Sakari Karjalainen Opetusministeriön toiminnan kehittäminen ja organisaation uudistaminen. OPM:n ja korkeakoulujen rehtorien kokous 1.3.

Sakari Karjalainen Opetusministeriön toiminnan kehittäminen ja organisaation uudistaminen. OPM:n ja korkeakoulujen rehtorien kokous 1.3. Sakari Karjalainen Opetusministeriön toiminnan kehittäminen ja organisaation uudistaminen OPM:n ja korkeakoulujen rehtorien kokous 1.3.2007 Opetusministeriön kehittämisohjelman tausta Ministeriön kehittämistyö

Lisätiedot

'f5;i)jcqj Robin Lardot. Poliisihallitus Hallintoyksikkö 1 (1) /2011/2368. Sisäasiainministeriö Poliisiosasto

'f5;i)jcqj Robin Lardot. Poliisihallitus Hallintoyksikkö 1 (1) /2011/2368. Sisäasiainministeriö Poliisiosasto Poliisihallitus Hallintoyksikkö 1 (1) 26.7.2011 2020/2011/2368 Sisäasiainministeriö Poliisiosasto Lausuntopyyntö 20.6.2011 SM046:00/2011 LAUSUNTO POLIISIN HALLINNOSTA ANNETUN ASETUKSEN 16 :N MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI POLIISIN HALLINNOSTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI POLIISIN HALLINNOSTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Sisäasiainministeriö Poliisiosasto/lainsäädäntöyksikkö HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI POLIISIN HALLINNOSTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Esityksen pääasiallinen

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

40. Valtion alue- ja paikallishallinto

40. Valtion alue- ja paikallishallinto Talousarvio 40. Valtion alue- ja paikallishallinto S e l v i t y s o s a : Aluehallintovirasto toteuttaa alueellista yhdenvertaisuutta edistämällä oikeusturvaa, hyvinvointia ja turvallisuutta yhteistyössä

Lisätiedot

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Työryhmä VM asetti työryhmän tekemään esityksen Kieku-järjestelmän elinkaaren hallinnasta

Lisätiedot

POLIISIN NEUVOTTELUKUNTA Poliisin tulostavoitteet ja poliisilaitoksen tulossuunnitelma 2016, katsaus ulkomaalaistutkintaan

POLIISIN NEUVOTTELUKUNTA Poliisin tulostavoitteet ja poliisilaitoksen tulossuunnitelma 2016, katsaus ulkomaalaistutkintaan POLIISIN NEUVOTTELUKUNTA Poliisin tulostavoitteet ja poliisilaitoksen tulossuunnitelma 2016, katsaus ulkomaalaistutkintaan Erityisrikostorjuntasektorin johtaja, rikosylikomisario Antero Aulakoski 1 Hälytystehtävien

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta (HE 188/2016)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta (HE 188/2016) Hallintovaliokunta 9.2.2017 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta (HE 188/2016) VM, Kunta- ja aluehallinto-osasto Hallitusneuvos Ilkka Turunen

Lisätiedot

Peruspalvelujen tila 2013 Arvioinnista nousevat yhteisen tekemisen haasteet

Peruspalvelujen tila 2013 Arvioinnista nousevat yhteisen tekemisen haasteet Peruspalvelujen tila 2013 Arvioinnista nousevat yhteisen tekemisen haasteet Sirkka Jakonen, johtaja, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Aluehallintovirasto edistää

Lisätiedot

Sote-uudistus ja Kuntaliiton tuki kuntien tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamisessa

Sote-uudistus ja Kuntaliiton tuki kuntien tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamisessa Sote-uudistus ja Kuntaliiton tuki kuntien tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamisessa DRG-käyttäjäpäivät 2015 Lahti 4.12.2015 toimitusjohtaja Kuntaliitto Sote palvelurakenneuudistuksen tavoitteet Luoda

Lisätiedot

Maakuntauudistus muuttaa hallinnon rakenteet

Maakuntauudistus muuttaa hallinnon rakenteet Maakuntauudistus muuttaa hallinnon rakenteet Julkisen hallinnon rakenne ja työnjako muuttuu olennaisesti. Valtionhallinnon jako keskus, alue ja paikallishallintoon päättyy. Lapin aluehallintovirasto, johtaja

Lisätiedot

Kieku-hanke osana valtion talousja henkilöstöhallinnon uudistamista. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö

Kieku-hanke osana valtion talousja henkilöstöhallinnon uudistamista. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Kieku-hanke osana valtion talousja henkilöstöhallinnon uudistamista Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Kieku numeroina Yhteinen Kieku-tietojärjestelmä korvaa vanhat (yli 100 kpl) talousja henkilöstöhallinnon

Lisätiedot

Yhteispalvelusopimuksen hyväksyminen/poliisin tarjoamien palvelujen päivittäminen

Yhteispalvelusopimuksen hyväksyminen/poliisin tarjoamien palvelujen päivittäminen Kunnanhallitus 47 02.02.2015 Yhteispalvelusopimuksen hyväksyminen/poliisin tarjoamien palvelujen päivittäminen Khall 167 Pohjois-Savon poliisilaitos on aloittanut toimintansa vuoden 2009 alusta. Muutos

Lisätiedot

Oulun poliisilaitoksen neuvottelukunta Kunnallisen turvallisuussuunnittelun tavoitteet ja toteutus

Oulun poliisilaitoksen neuvottelukunta Kunnallisen turvallisuussuunnittelun tavoitteet ja toteutus Oulun poliisilaitoksen neuvottelukunta Kunnallisen turvallisuussuunnittelun tavoitteet ja toteutus Erityisrikostorjuntasektorin johtaja, rikosylikomisario Antero Aulakoski 1 Turvallisuus on osa hyvinvointia

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta.

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Helsinki 27.1.2016 Dn:o 187/12/2015 SISÄMINISTERIÖ Asia: Viite: Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Sisäministeriön

Lisätiedot

Tiivistelmä Dno: 407/54/01 VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTON TOIMINTA

Tiivistelmä Dno: 407/54/01 VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTON TOIMINTA Tiivistelmä Dno: 407/54/01 VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTON TOIMINTA Syyttäjäntoimeen ja syyttäjälaitokseen on kohdistunut 1990-luvulla monia sekä organisatorisia että toiminnan sisältöä koskevia uudistuksia.

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 86/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan poliisin hallinnosta annettua lakia muutettavaksi

Lisätiedot

PL 26, VALTIONEUVOSTO) sflhkiipostiosoitteisiin

PL 26, VALTIONEUVOSTO) sflhkiipostiosoitteisiin Sisfiasiainministeri6n poliisiosasto pyy6il jakelussa mainituilta tahoilta lausuntoa luonnoksesta poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen yhteistoiminnasta annetun valtioneuvoston asetuksen 2 $:n muuttamisesta.

Lisätiedot

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu 2017-18 Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Regina Saari ohjelmajohtaja Tampereen kaupunki Taustaa Tampereen kaupunkiseutu hakeutui

Lisätiedot

VARAUTUMISSEMINAARI VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA

VARAUTUMISSEMINAARI VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA VARAUTUMISSEMINAARI 4.12.2008 VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA Pelastusylijohtaja Pentti Partanen VARAUTUMINEN Tarkoitetaan kaikkia niitä hallinnon ja elinkeinoelämän, tai jopa yksittäisen

Lisätiedot

Peruspalveluiden arvioinnista , Helsinki Kirsi Kaunisharju

Peruspalveluiden arvioinnista , Helsinki Kirsi Kaunisharju Peruspalveluiden arvioinnista Vauhtia kulttuuriin! 12.1.2012, Helsinki Kirsi Kaunisharju Peruspalveluiden arviointi Peruspalveluiden arviointi on aluehallintovirastoista annetun lain (896/2009) 4 :n 2

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi poliisin

Lisätiedot

Poliisin hallintorakenteen kehittämishanke PORA-hanke

Poliisin hallintorakenteen kehittämishanke PORA-hanke Poliisin hallintorakenteen kehittämishanke PORA-hanke 2008 POLIISIN YLIJOHTO KUVAILULEHTI Julkaisun päivämäärä 12.3.2008 Tekijät (toimielimestä, toimielimen nimi, puheenjohtaja, sihteeri) Julkaisun laji

Lisätiedot

IBM Cognos Performance Case Poliisi: Tulosohjaus ja johdon raportointi poliisihallinnossa. Kristiina Haraholma, arvioija/polamk

IBM Cognos Performance Case Poliisi: Tulosohjaus ja johdon raportointi poliisihallinnossa. Kristiina Haraholma, arvioija/polamk IBM Cognos Performance 2009 Case Poliisi: Tulosohjaus ja johdon raportointi poliisihallinnossa Kristiina Haraholma, arvioija/polamk 3.11.2009 Esitys Tulosohjaus poliisissa Järjestelmät Järjestelmän arkkitehtuurista

Lisätiedot

Poliisihallituksen perustamisen vaikutus poliisin tulosohjaukseen Tampereen yliopisto, johtamiskorkeakoulu pro gradu, kl 2013 Riku Jäderholm

Poliisihallituksen perustamisen vaikutus poliisin tulosohjaukseen Tampereen yliopisto, johtamiskorkeakoulu pro gradu, kl 2013 Riku Jäderholm pro gradu Poliisihallituksen perustamisen vaikutus poliisin tulosohjaukseen Tampereen yliopisto, johtamiskorkeakoulu pro gradu, kl 2013 Riku Jäderholm TIIVISTELMÄ Tampereen Yliopisto Tekijä: Tutkielman

Lisätiedot

Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain 5 :n muuttamisesta

Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain 5 :n muuttamisesta Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kielilakia. Esityksen mukaan yksikielinen kunta voitaisiin

Lisätiedot

Oulun poliisilaitos Road Show seminaari Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi. Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta

Oulun poliisilaitos Road Show seminaari Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi. Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta Oulun poliisilaitos Road Show seminaari 25.- Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta 1 Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 Lappi 11 poliisilaitosaluetta

Lisätiedot

Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa. Taina Mäntyranta

Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa. Taina Mäntyranta Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa Taina Mäntyranta 12.3.2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto

Asiantuntijalausunto Sosiaali- ja terveysvaliokunta: HE 15/2017 edellyttämien ICT-ratkaisujen, tiedolla johtamisen, laaturekistereiden sekä SoteDigi Oy:n nykytilanne sekä uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu

Lisätiedot

Päätösehdotus HaVM/2006 vp HE 72/2006 vp (3 mom. kuten HE:n 4 mom.) 15b. (Poist. 15 c. (Poist. Voimaantulosäännös

Päätösehdotus HaVM/2006 vp HE 72/2006 vp (3 mom. kuten HE:n 4 mom.) 15b. (Poist. 15 c. (Poist. Voimaantulosäännös 1 Päätösehdotus HaVM/2006 HE 72/2006 (3 mom. kuten HE:n 4 mom.) 15b (Poist. ) 15 c (Poist. ) Voimaantulosäännös (1 ja 2 mom. kuten HE) (3 mom. Poist.) Tämän lain 12 :n tullessa voimaan nykyinen Poliisiammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Läsnä pj. Pirkko Mattila /ps vpj. Maarit Feldt-Ranta /sd (1 12, 13 osittain) jäs. Heikki Autto /kok. 15 ) Risto Kalliorinne /vas

Läsnä pj. Pirkko Mattila /ps vpj. Maarit Feldt-Ranta /sd (1 12, 13 osittain) jäs. Heikki Autto /kok. 15 ) Risto Kalliorinne /vas HALLINTOVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 46/2013 vp Perjantai 31.5.2013 kello 11.15-11.35 ja 11.45-12.50 Läsnä pj. Pirkko Mattila /ps vpj. Maarit Feldt-Ranta /sd jäs. Heikki Autto /kok Jussi Halla-aho /ps Rakel Hiltunen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 195/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi poliisin hallinnostaannetunlain6ja8 :nmuuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Poliisitoimen voimavarojen käytön tehostamiseksi sekä poliisipalvelujen

Lisätiedot

CAF arvioinnin arviointi Vantaalla

CAF arvioinnin arviointi Vantaalla CAF arvioinnin arviointi Vantaalla - Mitä hyötyä arvioinnista on ollut? Laatua yhteistyöllä aluekierros 24.10.2012 Eija Säilä Taloussuunnittelu/strategia Vastauksien koonti Kysely lähetettiin neljälle

Lisätiedot

ELYT ja alueelliset ELO-ryhmät -tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen (TNO) kehittäminen

ELYT ja alueelliset ELO-ryhmät -tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen (TNO) kehittäminen ELYT ja alueelliset ELO-ryhmät -tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen (TNO) kehittäminen Jukka Peltokoski, Pirkanmaan ELY-keskus Sivistystoimen johdon foorumi 11.3.2014 Koulutuksen ja työelämän ulkopuolella

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO PRO GRADU TUTKIELMA

TAMPEREEN YLIOPISTO PRO GRADU TUTKIELMA TAMPEREEN YLIOPISTO PRO GRADU TUTKIELMA POLIISIN ENNALTA ESTÄVÄN TOIMINNAN VALTAKUNNALLINEN OHJAUSRYHMÄ - Ennalta estävän työn vaikuttavuutta käytäntöön Virpi Nättiaho Turvallisuushallinnon maisteriohjelma

Lisätiedot

Hallituksen esitys uudeksi laiksi Syyttäjälaitoksesta. Lausunnonantajan lausunto. Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto lausunto

Hallituksen esitys uudeksi laiksi Syyttäjälaitoksesta. Lausunnonantajan lausunto. Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto lausunto Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto Lausunto 30.08.2017 Asia: 1/66/2016 Hallituksen esitys uudeksi laiksi Syyttäjälaitoksesta Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne alla olevaan tekstikenttään

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO FILOSOFINEN TIEDEKUNTA

VAASAN YLIOPISTO FILOSOFINEN TIEDEKUNTA VAASAN YLIOPISTO FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Lasse Loimukoski JULKISEN PALVELUN MOTIVAATIO POLIISIHALLINNOSSA Päällystön sisäinen motivaatio Julkisjohtamisen pro gradu -tutkielma VAASA 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Nuorisolaki uudistuu. Alueelliset nuorisotyöpäivät Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisolaki uudistuu. Alueelliset nuorisotyöpäivät Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisolaki uudistuu Alueelliset nuorisotyöpäivät 17.-18.2.2016 Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 0-29-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä vuosina 1994-2024 1994

Lisätiedot

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä JUHTA 12.12.2013 Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara LAIN KÄSITTELYN TILANNE (HE 150/2013 vp) Hallintovaliokunta antoi mietintönsä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006 Varhaiskasvatuksen strategia Opla 48 10.05.2006 Visio 2013 Lohjan varhaiskasvatus tarjoaa 2800 lapselle perheen tarpeisiin vastaavat alueelliset ja laadukkaat peruspalvelut. Palvelutoimintaa toteuttaa

Lisätiedot

KAINUUN PELASTUSLAITOS

KAINUUN PELASTUSLAITOS KAINUUN PELASTUSLAITOS MUUTOSINFOT ke 22.3. Suomussalmi ke 29.3. Ristijärvi ti 4.4. Paltamo ti 25.4. Puolanka ke 3.5. Sotkamo ke 10.5. Kajaani ke 17.5. Kuhmo to 18.5. Hyrynsalmi KAINUUN PELASTUSLAITOS

Lisätiedot

Kohti Suomi strategiaa. Pääjohtaja, OTT/Tuomas Pöysti

Kohti Suomi strategiaa. Pääjohtaja, OTT/Tuomas Pöysti Kohti Suomi 2030 -strategiaa Pääjohtaja, OTT/Tuomas Pöysti 15.9.2010 Suomen pirulliset haasteet Valtiontalouden tasapainottaminen ja kestävyys vaatii pidemmän ohjelman Kilpailukyvystä ja osaamisesta huolen

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Ajankohtaista yhteisestä asiakaspalvelusta

Ajankohtaista yhteisestä asiakaspalvelusta Ajankohtaista yhteisestä asiakaspalvelusta - HE-luonnoksen keskeinen sisältö ja yhteisten asiakaspalvelupisteiden toimintamalli Kunta- ja aluehallinto-osasto Yhteiset asiakaspalvelupisteet Kokonaismäärä

Lisätiedot

Valtionhallinnon rakenteiden uudistaminen hallituksen ohjelman ja kärkihankkeiden mukaisesti

Valtionhallinnon rakenteiden uudistaminen hallituksen ohjelman ja kärkihankkeiden mukaisesti Valtionhallinnon rakenteiden uudistaminen hallituksen ohjelman ja kärkihankkeiden mukaisesti Kuntamarkkinat 9.9.2015 Hallitusneuvos, yksikön päällikkö Tarja Hyvönen, valtiovarainministeriö Kunta- ja aluehallinto-osasto

Lisätiedot

Palvelustrategia Helsingissä

Palvelustrategia Helsingissä Palvelustrategia Helsingissä Strategiapäällikkö Marko Karvinen Talous- ja suunnittelukeskus 13.9.2011 13.9.2011 Marko Karvinen 1 Strategiaohjelma 2009-2012 13.9.2011 Marko Karvinen 2 Helsingin kaupunkikonsernin

Lisätiedot

Poliisihallitus Ohje ID-1551993091 1 (8) 17.12.2013 2020/2013/4590. Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkinta. 1. Yleistä

Poliisihallitus Ohje ID-1551993091 1 (8) 17.12.2013 2020/2013/4590. Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkinta. 1. Yleistä Poliisihallitus Ohje ID-1551993091 1 (8) 17.12.2013 2020/2013/4590 Voimassaoloaika 1.1.2014-31.12.2018 Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta 4 Muuttaa/Kumoaa Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen esitutkinta,

Lisätiedot

6.9.2013 Marina Palace. aluehallintovirastosta

6.9.2013 Marina Palace. aluehallintovirastosta 6.9.2013 Marina Palace Ajankohtaista Lounais-Suomen aluehallintovirastosta Johtaja Mikael Luukanen 6.9.2013 1 Valtion aluehallinto Aluehallintovirastot 6 kpl Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset

Lisätiedot

Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden käsitteet. Versio

Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden käsitteet. Versio Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden käsitteet Versio 6.7.2012 Johdantoa kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden käsitteisiin Käsitemäärittelyssä tavoitteena selkeys, johdonmukaisuus ja käytettävyys, ei

Lisätiedot

hallintolakiin Päätös Laki uhkasakkolain 22 :n muuttamisesta

hallintolakiin Päätös Laki uhkasakkolain 22 :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2003 vp Hallituksen esitys eräiden oikeusministeriön ja sisäasiainministeriön hallinnonalan lakien viittaussäännösten muuttamisesta viittauksiksi hallintolakiin Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

LAUSUNTO Asia: Valtioneuvoston selonteko Eduskunnalle aluehallintouudistuksen toimeenpanosta ja toteutumisesta VNS 1/2013 vp

LAUSUNTO Asia: Valtioneuvoston selonteko Eduskunnalle aluehallintouudistuksen toimeenpanosta ja toteutumisesta VNS 1/2013 vp LAUSUNTO 13.3.2013 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Viite: Kutsu kuulemistilaisuuteen Asia: Valtioneuvoston selonteko Eduskunnalle aluehallintouudistuksen toimeenpanosta ja toteutumisesta VNS 1/2013 vp SOSTE

Lisätiedot

Poliisi Itä-Suomessa. Itä-Suomen poliisilaitos

Poliisi Itä-Suomessa. Itä-Suomen poliisilaitos Poliisi Itä-Suomessa Itä-Suomen poliisilaitos Itä-Suomen poliisi Toiminta-alue Organisaatio Palvelut Hallinto- ja esikuntapalvelut, Poliisipalvelut, Lupapalvelut Oikeusyksikkö Road Policing Ulkomaalaispoliisi

Lisätiedot

Valtio Expo 20.5.2014. Hallitusneuvos Tarja Hyvönen

Valtio Expo 20.5.2014. Hallitusneuvos Tarja Hyvönen Valtio Expo 20.5.2014 Hallitusneuvos Tarja Hyvönen 2 Velvollisuus käyntiasioinnin turvaamiseen Perustuslain hyvän hallinnon periaate Pääsy hallinnon palveluihin turvattava myös niille, jotka eivät voi,

Lisätiedot

ICT/SOTE Palvelukeskus Valmistelun tilanne ja näkymät

ICT/SOTE Palvelukeskus Valmistelun tilanne ja näkymät ICT/SOTE Palvelukeskus Valmistelun tilanne ja näkymät Sosiaali ja terveydenhuollon atkpäivät Urpo Karjalainen 1 Sisältö: Palvelukeskusvalmistelun lähtökohdat Valmistelun tilanne projektiryhmän ehdotus

Lisätiedot

Aluehallintovirastot ovat monialaisia valtion asiantuntijavirastoja alueillaan.

Aluehallintovirastot ovat monialaisia valtion asiantuntijavirastoja alueillaan. Aluehallintovirastot ovat monialaisia valtion asiantuntijavirastoja alueillaan. Aluehallintovirastot edistävät keskushallinnon valtakunnallisten ja alueellisten tavoitteiden toteutumista sekä alueellista

Lisätiedot

Aluehallinto uudistuu 2010. Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto

Aluehallinto uudistuu 2010. Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Aluehallinto uudistuu 2010 Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Uudistuksen tavoitteet: Selkeämpi viranomaisten työnjako ilman päällekkäisyyksiä Asiakaslähtöisyys

Lisätiedot

Poliisin palvelu- ja toimipisteverkon kehittäminen

Poliisin palvelu- ja toimipisteverkon kehittäminen Poliisin palvelu- ja toimipisteverkon kehittäminen Yhteenveto poliisilaitosten ja poliisin valtakunnallisten yksiköiden esityksistä POL-2015-12069 Materiaalihallintopäällikkö Jouni Jantunen Poliisilaitokset

Lisätiedot

Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta. 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015

Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta. 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015 Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015 Tuottavuustyön historiaa valtio kunta -yhteistyössä Peruspalveluohjelmassa

Lisätiedot

HO sotehy palvelutuotannon ja uudistumisen näkökulmasta. alustavia pohdintoja

HO sotehy palvelutuotannon ja uudistumisen näkökulmasta. alustavia pohdintoja HO sotehy palvelutuotannon ja uudistumisen näkökulmasta alustavia pohdintoja 17.6.2019 Mikko Martikainen Yleisiä lähtökohtia Talouskasvua, kestävyyttä, tuottavuutta ja innovaatioita korostava ohjelma Nämä

Lisätiedot

Sote ja THL. Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Kehittämispäällikkö Nina Knape

Sote ja THL. Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Kehittämispäällikkö Nina Knape Sote ja THL Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari 10.-11.11.2016 Kehittämispäällikkö Nina Knape 10.11.2016 Sote ja THL / Nina Knape 1 THL tukenut aktiivisesti sote-uudistuksen

Lisätiedot