Opintomatka Saksaan Hunsrück:in ja Keski-Reinin alueille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opintomatka Saksaan Hunsrück:in ja Keski-Reinin alueille 22.04.-25.04.2012"

Transkriptio

1 Pirkanmaan maa- ja kotitalousnaiset Kirsti Järvensivu Opintomatka Saksaan Hunsrück:in ja Keski-Reinin alueille Sunnuntai Saavuimme Hahnin lentokentälle noin klo 16.30, josta jatkoimme bussilla matkaa läheiseen Sohrenin kylään ensimmäisen yön majapaikkaamme, matkailutila Gretenhof:iin. Matkalaukut vietiin huoneisiin ja lähtö ensimmäiseen tutustumiskohteeseen alkoi. Ajoimme bussilla Sohrenin kylän keskustaan ravintola Felsenkelleriin, jossa meidät vastaanotti talon isäntä Matthias Klein. Ravintola on paikallista lähiruokaa tarjoava perheravintola, jonka henkilökunta muodostui Matthiaksen omasta perheestä sekä hänen lähisukulaisistaan. Isännän toiveesta illallinen tarjoiltiin ensin. Herkullinen parsakeitto ja korinteilla maustettu leipä alkuruokana antoi hyvän lupauksen tulevasta. Pääruoaksi saimme paikallisesta naudanlihasta valmistetut pihvit sekä pitkään uunissa haudutettua, viipaloitua paistia. Pihvi oli kuorrutettu ihanalla yrttimassalla, jossa oli mm. tuoretta vihanneskrassia. Lihojen lisukkeeksi oli saksalaista perinneruokaa klösschen (perunamassasta tehtyjä palleroita). Palan painikkeeksi meille tarjoiltiin paikallisia viinejä punaista ja valkoista. Ruoka maistui ja saimme nauttia hyvästä huolenpidosta ja palvelusta.

2 Ennen jälkiruoan tarjoilua meille esitelmöi paikallisesta SooNahe - lähiruokamerkistä Mechthild Wigger, joka työskentelee vapaaehtoisena lähiruoan puolesta. Saksassa maanviljelijäksi luokitellaan n. 100ha viljelevä maanviljelijä muut luokitellaan harrastelijoiksi. Tilat ovat jakautuneet perintöjen mukaan ja siksi ovat johtaneet pieniin tiloihin, josta etuna ja vahvuutena on se, että viljellään useita lajeja ja on useita eläinlajeja. SooNahe ( niin läheltä on alueellinen ja rekisteröity tuotemerkki. Ajatuksena on sanonta: Wer weiter denkt kauft näher ein. asiaa pidemmälle ajatteleva ostaa lähempää. Merkin logossa on käytetty luovaa ajattelua merkin alareunasta löytyy pelto ja metsät, keskellä virtaa joki ja pienet vihreät silmut kuvaavat viljaa. Kyse on nimenomaan aluetuotteesta eli samalla alueella kasvatetaan vilja, jauhetaan jauhot ja leivotaan leipä. Maatiloilla pitää olla liittovaltion sertifiointi, jotta he voivat saada SooNahe merkin. SooNahe on kehittänyt tuotepaketin / yrityslahjapaketin, jota he nimittivät suhdelaatikoksi (liikelahja) laatikkoon on kerätty lähialueen tuottajien tuotteita. Organisoituja, säännöllisiä auditointeja yrityksiin ei tehdä, mutta jos saadaan palautetta, että merkkiä käyttävä yritys ei toimi kriteerien mukaisesti, niin silloin tilalle tehdään tarkastus. Logistiikka on myös Saksassa ongelma kuka maksaa ja mitä? Tällä hetkellä logistiikkayritykset ostavat maanviljelijöitä suoraan tuotteet ja toimittavat kauppoihin ja ottavat provision välistä. Keskustelimme myös marjojen poiminnasta Saksassa on mahdollista poimia metsästä marjoja vain omaan käyttöön. Esitelmän jälkeen nautimme ihanan jäätelöannoksen, jossa oli kotitekoista jäätelöä, joka oli maustettu paikallisella hunajalla. Lisänä oli mansikoita ja tuorejuustokastiketta. Maistuvan illallisen jälkeen matka jatkui täysin vatsoin takaisin majapaikkaan.

3 Maanantai Erittäin runsaan aamiaisen jälkeen tutustuimme majoittavaan tilaan Gretenhofiin, joka on toiminut samalla paikalla jo yli 40 vuotta. Tilalla on majoitus- ja ravintolatoiminnan lisäksi cateringtoimintaa, ratsastusta ja tilalla on myös oma biokaasulaitos, joka tuottaa energiaa myös valtakunnan verkkoon. Kaasulaitoksen materiaali tulee osaksi omalta tilalta sekä sopimustuottajilta. Aamukierroksen jälkeen lähdimme kohti Womrath:in kylää ja tutustuimme Engelmann:in perheen viehättävään kotipuutarhaan. Puutarha oli tyypillinen maatilan oleskelupuutarha, jossa oli myös luontotaidetta esillä. Puutarhassa oli ihastuttavasti sekä koriste- ja mausteyrttikasveja sekä kiinnostava hyönteishotelli. Oman puutarhan tuotteista meille oli valmistettu maistiaisiksi mm. omenamehua, nokkoskeksejä, kuivakakkua, joka oli maustettu sitruunaverbenalla, viinisuolalehdellä sekä hierakalla. Näiden herkkujen reseptit saimme myös mukaamme Seuraavaksi menimme lounaalle Woppenroth:in kylään Schabbach:in tilalle. Schabbachin tilalla kasvatetaan lihakarjaa ja tilalla toimii oma teurastamo ja maatilaravintola. Alkuruoaksi saimme lihalientä, jossa oli perunapalleroita, klees - klösschen -, joita voidaan verrata suomalaisiin klimppeihin. Lounas oli katettu seisovaan pöytään, jossa oli monenlaista herkkua tarjolla. Mieleen jäi spätzle, joka muistutti nauhapastaa. Ravintolan somistuksessa näkyi vielä pääsiäisen vietto.

4 Matkamme jatkui Rohrbach:in kylään, jossa tutustuimme Wies:in perheen puutarhaan. Kyseessä oli puutarha, missä oli yrttitarha, paljon kesäkukkia, paikallisesta liuskekivestä rakennettu lampi, hedelmäpuuniitty, oleskelualue ja talvipuutarha. Tarjoiluna oli paikallista kevätboolia, johon oli sekoitettu viiniä ja mehua, seljankukkamehua ja -hyytelöä. Saimme maistaa myös laventelilla maustettua kuivaa kakkua sekä mehevää minttusuklaakakkua. Seuraavaksi kiipesimme isolla bussilla pientä ja mutkikasta tietä Hunsrück:in ylängön yli Keski-Reinin laaksoon Hardthöhe :n matkailutilalle ( Majoituimme hirsimökkeihin ja pikaisen puunauksen jälkeen jatkoimme matkaa tilan emännän Rita Lanius-Heck:n veljen Jörg Laniuksen viinitilalle Oberwesel:iin. Tutustuimme viinitilan toimintaan ja viinikellariin, jonka jälkeen saimme maistella tilan viinejä ja nauttia illallisesta. Alkuruoaksi oli Ritan miehen valmistamaa gulassikeittoa ja sen jälkeen notkuva noutopöytä, jossa oli salaatteja, makkaroita ja juustoja. Jälkiruoaksi oli raparperi-mansikkakiisseliä ja kermavaahtoa. Viini virtasi ja laulu soi!

5 Tiiistai Aamiaisen jälkeen tutustuimme Hardthöhe-tilaan. Tilalla on majoituksen lisäksi tilakahvila, ratsastus-opetusta, tallipaikkoja sekä wellness & beauty- osasto, jota hoitaa ulkopuolinen yrittäjä. Tilalla yli 2000 neliötä lämmitettävää tilaa, jotka lämmitetään hakkeella ja tilalla käytettävä sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla. Aamupäivällä saavuimme Stahl:in tilalle Oberwesel-Dellhofeniin. Tutustuimme tilaan ja tilapuotiin. Stahl:in tilalla kasvatetaan hanhia, sikoja ja lihakarjaa, ja myymälässä on lihatuotteiden lisäksi tarjolla vapaan kanan munia, kotitekoista pastaa ja Stahl:in viinitilan viinejä ja rypälemehua. Matka jatkui Schönburg:in linnaan. Tutustuimme linnan ja raunioiden alueeseen sekä kiipesimme 120 askelta tornimuseoon. Nautimme kevyen lounaan; makkaroita ja juustoja, linnan ravintolassa. Matka jatkui Oberwesel:iin, jossa teimme kaupunkikävelykierroksen tutustuen tornitulleihin ja paikalliseen kirkkoon Liebfrauenkirche sekä sen puutarhaan ( Kierroksen jälkeen lähdimme jokilaivaristeilylle Reiniä pitkin St.Goar:iin,ohi kuuluisan Loreleyn jyrkänteen, joka on Unescon maailman perintökohde.

6 St.Goar:iin saavuttuamme jatkoimme turistijunalla kapeita kujia ylös Rheinfels:in linnahotelliin missä nautimme saksalaiseen tapaan iltapäivän kakkukahvit. Herkullisten kakkukahvien jälkeen matka jatkui Urbar:iin missä pysähdymme ihastelemaan Loreleyn maisemia Maria Ruh-näköalapaikalle. Paikallinen kyläpormestari otti meidät vastaan ja kertoi meille Loreleyn tarinan. Matka jatkuu Günderrodehaus-ravintolaan, jossa näimme Heimat elokuvan kulissit. Tämän näköalapysähdyksen jälkeen jatkoimme takaisin Oberweseliin St. Martin:in kirkolle, missä tutustuimme kirkkopuutarhaan ja kirkkoon pastori Jakobs:in opastuksella. Kirkkopuutarhassa oli erikoisuutena mm. laventelilabyrintti. Sisällä kirkossa naiset kajauttivat kiitokseksi suvivirren, joka kuulemma oli ensimmäinen suomalainen laulu, joka oli koskaan tuossa kirkossa laulettu. Kierroksen jälkeen palasimme takaisin majoituspaikkaamme Hardthöhe-tilalle. Tilan tilausravintolassa meitä odotti herkullinen illallinen paikallisten maa- ja kotitalousnaisten valmistamana. Illallinen oli ruhtinaallinen! Aluksi meille tarjoiltiin lihaliemi, jossa oli ohueksi leikattuja pannukakkusuikaleita ja tuoretta yrttiä. Noutopöydässä oli tarjolla raikasta vihreää salaattia, paikallista herkkua: keitettyä lihaa ja remouladekastiketta ( majoneesi + keitettyä kananmunaa), parsalla täytettyjä kinkkurullia, täytettyjä kananmunia, maksapasteijalla täytettyjä perunapalloja, pekonikastiketta, suolattua ja savustettua kassleria, paistettua bratwurstia (vrt. makkarakuppeja), lämmintä hapankaalia, paistettua pekonikiusausta ja kaaliraastetta. Illallisen kruunasi jälkiruokapöytä, jossa oli paikalliseen tapaan viittä erilaista vanukasta: suklaamoussea, vadelmavanukasta, viinivaahtoa, tiramisu-omenaherkkua ja kirsikkaherkkua.

7 Keskiviikko Aamiainen jälkeen ajoimme Seibersbach:iin Soonwald maitotilalle, jossa on yli 200 lypsävää lehmää. Maidon tuotannon lisäksi tilalla on oma meijeri. Meijerissä pastöroidaan tilan omaa maitoa ja valmistetaan jogurttia, 18 eri makua, joita maisteltiin uuden ison navetan suojissa. Tilan maito ja jugurtit toimitetaan suoraan kuluttajille kotiin noin 30 kilometrin alueella. Tilalla oli suunnitteilla uusi, isompi meijeri. Tilavierailun jälkeen suuntasimme Sohren:in kylään missä tutustuimme Porzellanhaus Käfer s:in toimintaan. Myymälästä löytyy laaja valikoima astioita, lasia ja koriste-esineitä. Teimme ostoksia ja saimme kaikki lahjaksi kristalliset suola ja pippurisirottimet. Matka kotiin alkoi. Kiitos!

Á lá region, Oberwesel 21.6.2013

Á lá region, Oberwesel 21.6.2013 Á lá region, Oberwesel 21.6.2013 Heinäkuussa 2012 á là region tiimi Saksasta vierailulla Mäntässä suunnittelemassa ja informoimassa kesän 2013 festivaalin tiimoilta. Mukana Mäntän Klubin yhteistyökumppaneita.

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014

Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014 Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014 4.7. perjantaiaamuna kello 8 noustiin Möllärin bussiin ja keula kohti etelää. Matkan varrelta poimittiin marttoja kyytiin Niskanperältä, Itäkoskelta,

Lisätiedot

KALAJOKILAAKSON LUKIJAMATKA: IDYLLINEN ALSACE, , 5 PÄIVÄÄ

KALAJOKILAAKSON LUKIJAMATKA: IDYLLINEN ALSACE, , 5 PÄIVÄÄ www.matkarasti.fi KALAJOKILAAKSON LUKIJAMATKA: IDYLLINEN ALSACE, Viehättävä ja satumaisen kaunis Alsace sijaitsee Ranskassa, Saksan ja Sveitsin rajalla. Alue tunnetaan keskiaikaisista kylistään, värikkäästä

Lisätiedot

Ukonkiven herkutteluhetkiin ruokalista Ravintola Ukonkivi

Ukonkiven herkutteluhetkiin ruokalista Ravintola Ukonkivi Ukonkiven herkutteluhetkiin ruokalista Ravintola Ukonkivi Ravintola Ukonkivi tarjoaa herkutteluhetkiä joissa yhdistyvät perinteinen ruoka ja modernit maut. Talon emäntä Tuula Kilpelänaho valmistaa ateriat

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Kultala. Wild Food Restaurant

Kultala. Wild Food Restaurant Kultala Wild Food Restaurant Tilausravintola Kultala palvelee Rukan Salongin vieraita tilauksesta. Nauti rento aamiainen tai kiireetön illallinen ravintolassa tai tee lomastasi vaivaton tilaamalla ateriat

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 1. Päivä: Lento (Kuopio) - Helsinki München: Willkommen in Deutschland! Ajamme Münchenistä Baijerin läpi, Innsbruckin ohi, henkeäsalpaavan

Lisätiedot

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä Aamiainen * älä lähde treeneihin ilman aamiaista * aamiainen vaikuttaa koko päivään Jos

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä AAMIAINEN * ÄLÄ LÄHDE TREENEIHIN ILMAN AAMIAISTA * AAMIAINEN

Lisätiedot

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Sunnuntai 5.10.2014 17:50 Suora lento Ryanair FR1922 Tampere Frankfurt-Hahn 19:25 19:45 Matka 120 km

Lisätiedot

kahvi, tee ja makeat kahvileivät 4,50 korvapuusti, marjapiirakka, kääretorttu, täytekakku

kahvi, tee ja makeat kahvileivät 4,50 korvapuusti, marjapiirakka, kääretorttu, täytekakku AAMUPALAT jätkän aamupala 6,50 (jääkaappiin toimitetttuna) kahvi, tee, tuoremehu, maitoa puuroainekset leivät ja levite leikkeleitä (juusto, lihaleikkele,kasviksia) Kympin aamupala 9,90 (noutopöytä) kahvi,

Lisätiedot

Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan?

Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan? Luomuelintarvikepäivä 18.10.2018 Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan? Antti Oksa Valikoimajohtaja Tuoretuotteet S-ryhmän Vähittäiskaupan ketjuohjaus Twitter: @AnttiOksa Kuinka kuluttajan ostoskori

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

Vuoden parhaat ruokalahjat. Ei kylmätuotteita!

Vuoden parhaat ruokalahjat. Ei kylmätuotteita! K A R I N I N R U O K A L A H J A T 2 0 1 5 Vuoden parhaat ruokalahjat Ei kylmätuotteita! WWW.MATGAVOR.SE ORDER@MATGAVOR.SE +46 42 32 26 10 1 Me tarjoamme teille maistuvan ratkaisun! Jo 25 vuoden ajan

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

Kiertomatka Pohjois-Espanjassa. to ma

Kiertomatka Pohjois-Espanjassa. to ma Kiertomatka Pohjois-Espanjassa to 26.04.2018 ma 30.04.2018 Lähde mukaamme virkistys- ja opintomatkalle, jossa tutustumme Navarran sekä La Riojan viinialueisiin. Molemmat alueet ovat merkittäviä viinialueita

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Lohi-katkaraputoast l 9,60 Limemarinoitua lohta, katkarapuja, avokadoa ja chili-ranskankermakastiketta rapeaksi paistetulla paahtoleivällä

Lohi-katkaraputoast l 9,60 Limemarinoitua lohta, katkarapuja, avokadoa ja chili-ranskankermakastiketta rapeaksi paistetulla paahtoleivällä ALKURUOAT Lohi-katkaraputoast l 9,60 Limemarinoitua lohta, katkarapuja, avokadoa ja chili-ranskankermakastiketta rapeaksi paistetulla paahtoleivällä Hedelmäinen broilerisalaatti l, g 11,00 Erilaisia salaatteja,

Lisätiedot

Luomu- ja lähiruoantuotanto ja markkinat

Luomu- ja lähiruoantuotanto ja markkinat Luomu- ja lähiruoantuotanto ja markkinat 1.8.2012 31.12.2014 Kehitetään paikallis- ja luomuelintarvikeketjun yhteistyötä, jotta asiakaslähtöisten tuotteiden määrä lisääntyy. Luomustatus ja paikallisen

Lisätiedot

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja -

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja - - Lähiruokatukku ja -myymälä LähiPuoti Remes - Paikallisia Herkkuja - Yrityksen toiminta: LähiPuoti Remes Oy perustetaan ja toiminta alkaa 2012-2013 vaihteessa, Puotipuksu Kimmo Remes. Lähi- ja luomuruokaa

Lisätiedot

SALAATIT. Talon vihreä salaatti -jogurttikastike -paahdettua talon leipää 5,50 / 10,50

SALAATIT. Talon vihreä salaatti -jogurttikastike -paahdettua talon leipää 5,50 / 10,50 SALAATIT alkuruoka / annos Talon vihreä salaatti -jogurttikastike -paahdettua talon leipää 5,50 / 10,50 Fetajuustosalaatti -vihreää salaattia -sipulia -oliiveja -fetajuustoa -öljy-yrtti-sitruunakastike

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Kainuun Country Food Oy

Kainuun Country Food Oy Kainuun Country Food Oy Tarina siitä kuinka kaikki alkoi vuonna 1996 Heikin kylästä ja kuinka on tultu tähän päivää, noin 20 vuoden aikana ja päädytty Kainuuseen. Luomumaitoa Aloitin tuorejuuston valmistamisen

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Meny 2015 Norrkullalandet. Illallismeny. Norrkullalandetin Saaristolaispöytä, - kalat kalastettu Sipoon saaristossa

Meny 2015 Norrkullalandet. Illallismeny. Norrkullalandetin Saaristolaispöytä, - kalat kalastettu Sipoon saaristossa Meny 2015 Norrkullalandet Illallismeny Norrkullalandetin Saaristolaispöytä, - kalat kalastettu Sipoon saaristossa Graavikala (siika/taimen) Silakkaa tai silliä eri kastikkeissa Savukalaa Paahtopaisti (riista/nauta)

Lisätiedot

Tunnelma on rento mutta tehokas!

Tunnelma on rento mutta tehokas! Kokoukset ja juhlat Kokoukset Tunnelma on rento mutta tehokas! Oli oikeastaan neronleimaus järjestää kokous muualla kuin omassa konttorissa. Ne silmiä häikäisevät loistoputket ja epämukavat tuolit eivät

Lisätiedot

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Vietä pitkä viikonloppu kesäisessä Krakovassa Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä! Krakovan värikäs historia ja eloisa nykypäivä, hyvin säilynyt UNESCO:n maailmanperintökohteisiin

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Tuulan ateriapalvelujen noutomyyntihinnasto 2017

Tuulan ateriapalvelujen noutomyyntihinnasto 2017 Tuulan ateriapalvelujen noutomyyntihinnasto 0 0 Tervehdys Aholafarmilta! Kiitos, kun olet kiinnostunut noutomyyntipalveluistamme :) Olemme Aholafarmilla ylpeitä voidessamme kertoa valmistavamme aitoa lähiruokaa.

Lisätiedot

Juustojen maailma. 13.02.2009 Tanja Halava (tanzu73@hotmail.com) Juustosoppi (www.juustosoppi.fi)

Juustojen maailma. 13.02.2009 Tanja Halava (tanzu73@hotmail.com) Juustosoppi (www.juustosoppi.fi) Juustojen maailma 13.02.2009 Tanja Halava (tanzu73@hotmail.com) Juustosoppi (www.juustosoppi.fi) Esityksen aiheita Johdanto Juutot: Yleistä juustoista Valmistus Säilytys Vinkkejä juustotarjottimen tekoon

Lisätiedot

RUUAN REITTI. Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä.

RUUAN REITTI. Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä. RUUAN REITTI Valitkaa ryhmässä jokin ruuan reiteistä. Vaihtoehtoina ovat: Kalan reitti Kananmunan reitti Kasvisten reitti Lihan reitti Maidon reitti Viljan reitti Tehkää reittiin liittyvät tehtävät. Tehtävät

Lisätiedot

L,G Marinoituja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, miedosti savustettuja kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja vadelmavinaigrettea

L,G Marinoituja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, miedosti savustettuja kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja vadelmavinaigrettea MENUT RAIKAS HERKKUHETKI-MENU 34,40 Talonpojan vihersalaattia Marinoituja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, miedosti savustettuja kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja vadelmavinaigrettea Merilohta

Lisätiedot

Ravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Ravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ruokapyramidi 2000 kcal:n energiataso Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet

Lisätiedot

L,G Haudutettuja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja herukkavinaigrettea

L,G Haudutettuja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja herukkavinaigrettea RUOKALISTA 3/ 2016 MENUT POHJOLA - MENU 38,20 Pohjalainen vihersalaatti Haudutettuja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja herukkavinaigrettea Paahdettua lohta

Lisätiedot

PITOPALVELUHINNASTO. voimassa 1.5.2011 31.5.2013

PITOPALVELUHINNASTO. voimassa 1.5.2011 31.5.2013 PITOPALVELUHINNASTO voimassa 1.5.2011 31.5.2013 Hinnat sis. alv 13 %. Hinnat vähintään 4 henkilölle. Hinnat sisältävät isojen, vähintään 11 henkilön ryhmien tarjoilun sekä kuljetuksen Kittilän kirkonkylän

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Kroatia

Kroatia Kroatia 4.-9.10.2018 Lennot Norwegian 4.10. Helsinki Split D8 480 kello 08:30-10:30 9.10 Split Helsinki D8 481 kello 11:15-15:10 Majoitus Hotel Globo Split**** Lovretska 18, 21000 Split, Croatia 4.10.

Lisätiedot

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 Olimme saaneet kutsun entiseltä Porvoon jalostamon johtajalta Miika Eerolalta mahdollisuuden tutustua MOL öljy yhtiön bratislavalaiseen jalostamoon.eerola oli

Lisätiedot

KOKOUSPAKETIT henkilön ryhmälle

KOKOUSPAKETIT henkilön ryhmälle KOKOUSPAKETIT 5-15 henkilön ryhmälle Vanhakelon yläkerta on tyylikäs, A-oikeuksin varustettu kelohonkainen kokous- ja juhlatila, johon mahtuu 80 henkeä tilaisuudesta riippuen. Kokoustilan yhteydessä on

Lisätiedot

BRASILIA / Antti Vauhkonen

BRASILIA / Antti Vauhkonen 1 BRASILIA / Antti Vauhkonen Lennot: ( huom. Pariisin menoaikataulu saattaa muuttua ) 27.11 AF1099 Helsinki- Pariisi klo 12.15 14.20 27.11 AF442 Pariisi Rio de Janeiro klo 23.20 07.35 06.12 AF443 Rio de

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Yritysten toiminta: LähiPuoti Remes Oy on perustettu 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais-Häme ja Pirkanmaa. Valikoimissa

Lisätiedot

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN 22. 25.04.2020 Kevään ryhmämatkamme suuntautuu Slovenian pääkaupunkiin, sympaattiseen Ljubljanaan. Lähde mukaan kokemaan uusi, upea ja raikas kaupunkikohde, sen historia

Lisätiedot

Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay

Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay Alla on kuvia, mitä kaikkea (mausteita, raaka-aineita, työvaiheita ja astioita) kuuluu intialaiseen ruuanlaittoon. Aivan aluksi joimme

Lisätiedot

The Royal Meetings & Events

The Royal Meetings & Events The Royal Meetings & Events Radisson Blu Royal on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva laadukas ja palkittu tapahtumahotelli. Meillä on 13 kabinettitilaa, joissa voi järjestää yhtä hyvin 6 hengen intiimin

Lisätiedot

Pagina 1 di 11 MATKATARJOUKSET: Antalya alk 145 Ibiza alk 150 Ibiza alk 165 Kirjaudu sisään Rekisteröidy ÄKKILÄHDÖT LENNOT HOTELLIT AUTOT LENTO + HOTELLI RISTEILYT TARJOUKSET BLOGIT KOHTEET Keltaisessa

Lisätiedot

RUOKAPALVELUT KORHOLASSA 2014

RUOKAPALVELUT KORHOLASSA 2014 RUOKAPALVELUT Sivu 1/8 KORHOLASSA 2014 Ruokailut voivat tapahtua: Korholan Lomapesän päärakennuksessa Korholan Juhlalavalla Saunan takkatuvalla Eräravintola Loimussa Jörri-Peikon majalla Maastoruokailuna

Lisätiedot

Snellmanin herkulliset ylikypsät sous vide -lihat

Snellmanin herkulliset ylikypsät sous vide -lihat Snellmanin herkulliset ylikypsät sous vide -lihat Hurmaa asiakkaasi Snellmanin ylikypsillä lihoilla! Snellmanin ylikypsät lihat ovat monikäyttöisiä, kustannustehokkaita ja ne myydään pakasteina Horeca

Lisätiedot

TERVETULOA MUKAAN! Karjatilallisten opintomatkalle Yhdysvaltoihin (10 pv)

TERVETULOA MUKAAN! Karjatilallisten opintomatkalle Yhdysvaltoihin (10 pv) TERVETULOA MUKAAN! Karjatilallisten opintomatkalle Yhdysvaltoihin 22. 31.10.2018 (10 pv) Yhdysvaltojen keskilännessä maisemaa hallitsevat lännenelokuvista tutut laajat preeriat, joilla karja laiduntaa.

Lisätiedot

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon 22.10.2018. Hotelli / lentomatkalaisten matkakertomus 20.- 27.10.2018. Adria Clubin jo historian kolmas tehdasvierailu Oivan vetämänä alkoi lauantaina

Lisätiedot

Luomuviinimatka Rheinin laaksoon

Luomuviinimatka Rheinin laaksoon Luomuviinimatka Rheinin laaksoon 19.05. 22.05.2017 Oletko aina jo halunnut romanttiselle matkalle Rheinin laaksoon? Nyt toiveesi toteutuu! Lähde mukaamme tälle kiehtovalle luomuviinimatkallemme! Saksassa

Lisätiedot

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Yrityksen toiminta: - LähiPuoti Remes Oy on perustettu tammikuussa 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. - Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais- ja Etelä-Suomi.

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

Tähtitie 1, 73310 Tahkovuori Tel. 017-369 9090 www. elmonte.fi ravintola@elmonte.fi

Tähtitie 1, 73310 Tahkovuori Tel. 017-369 9090 www. elmonte.fi ravintola@elmonte.fi Á la Carte Tähtitie 1, 73310 Tahkovuori Tel. 017-369 9090 www. elmonte.fi ravintola@elmonte.fi ALKURUOAT ESCARGOTS 11,00 - etanoita valkosipulivoilla tai gorgonzola-juustolla ja talon leipää SAVUSIMPUKKAPANNU

Lisätiedot

Porkkana-vuohenjuustokeitto L,(G pyydettäessä) 9,80 Samettista porkkanakeittoa, Juustoportin Vuohen Chevre-juustoa ja talon leipää

Porkkana-vuohenjuustokeitto L,(G pyydettäessä) 9,80 Samettista porkkanakeittoa, Juustoportin Vuohen Chevre-juustoa ja talon leipää ALKURUOAT Talonpojan vihersalaatti 6,20 Marinoituja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, puolikuivattua tomaattia, raikasta salaattia ja hunaja-tyrnivinaigrettea Porkkana-vuohenjuustokeitto L,(G pyydettäessä)

Lisätiedot

Laadunarvioinnissa maistellut tuotteet: Fazer Food Services Oy: 17 Buffet:

Laadunarvioinnissa maistellut tuotteet: Fazer Food Services Oy: 17 Buffet: Laadunarvioinnissa maistellut tuotteet: Fazer Food Services Oy: Välimerellistä salaattia Mustia oliiveja Salamiviipaleita Pecorino -juustoa ja mustapippurijuustoa Paprikahilloa Grissini -keksejä Yrttimaustettua

Lisätiedot

Kaksi pientä suolaista kahvileipää, pieni makea kahvileipä Kahvia ja haudutettua teetä. Pieni suolainen kahvileipä, kaksi pientä makeaa kahvileipää

Kaksi pientä suolaista kahvileipää, pieni makea kahvileipä Kahvia ja haudutettua teetä. Pieni suolainen kahvileipä, kaksi pientä makeaa kahvileipää COFFEE BREAKS minimitilausmäärä 10/hlö Aamupäivän kahvibuffet Kaksi pientä suolaista kahvileipää, pieni makea kahvileipä Kahvia ja haudutettua teetä 11,40 / Hlö Iltapäivän kahvibuffet Pieni suolainen kahvileipä,

Lisätiedot

Káfet Café & Bakery. www.kafet.fi Keskuskatu 5 99130 Sirkka +358 16 644 560 info@kafet.fi

Káfet Café & Bakery. www.kafet.fi Keskuskatu 5 99130 Sirkka +358 16 644 560 info@kafet.fi Káfet Café & Bakery ELÄMYSMATKAILU Tilaussaunojen hinnasto - Savusauna 310 + 30 / henkilö - Perinteinen sauna 270 + 30 / henkilö - Palju 170 + 25 / henkilö Kesto: noin 4 tuntia Ryhmän koko: 4-10 henkilöä

Lisätiedot

Talon vihreä salaatti -jogurttikastike -paahdettua talon leipää 5,50 / 10,50

Talon vihreä salaatti -jogurttikastike -paahdettua talon leipää 5,50 / 10,50 SALAATIT alkuruoka / annos Talon vihreä salaatti -jogurttikastike -paahdettua talon leipää 5,50 / 10,50 Fetajuustosalaatti -vihreää salaattia -sipulia -oliiveja -fetajuustoa -öljy-yrtti-sitruunakastike

Lisätiedot

Ravintola Maikrahvin ryhmämenut 2017

Ravintola Maikrahvin ryhmämenut 2017 Ravintola Maikrahvin ryhmämenut 2017 Maikrahvin syömingit eli juhlaillalliset Korkea-arvoisten raatimiesten muhkea pitopöytä Suurkillan juhla-ateria Toukokreivin erikoissyöminki (laktoositon ja gluteeniton)

Lisätiedot

VUOROPÄIVÄKOTI VETURITALLIN RUOKALISTA AJALLE: 7.12.2015-17.1.2016

VUOROPÄIVÄKOTI VETURITALLIN RUOKALISTA AJALLE: 7.12.2015-17.1.2016 Maanantai 7.12.2015 Tiistai 8.12.2015 Keskiviikko 9.12.2015 Torstai 10.12.2015 Perjantai 11.12.2015 Lauantai 12.12.2015 Sunnuntai 13.12.2015 aamupala aamupala aamupala aamupala aamupala aamupala aamupala

Lisätiedot

Ryhmämenut 2018 KAHDEN RUOKALAJIN MENUN HINTA 19 /HLÖ KOLMEN RUOKALAJIN MENUN HINTA 21 /HLÖ

Ryhmämenut 2018 KAHDEN RUOKALAJIN MENUN HINTA 19 /HLÖ KOLMEN RUOKALAJIN MENUN HINTA 21 /HLÖ Ryhmämenut 2018 Kermainen kukkakaalikeitto, savujuustoa ja yrttikrutonkeja Porsaanfileetä, peruna-porkkanapyreetä, haudutettua punakaalia ja sienikastiketta Marjakakkua ja kermavaahtoa Kermainen kukkakaalikeitto,

Lisätiedot

Ruokatuotteiten ja palvelun kehittäminen Viron maaseutumatkailussa

Ruokatuotteiten ja palvelun kehittäminen Viron maaseutumatkailussa 1 Ruokatuotteiten ja palvelun kehittäminen Viron maaseutumatkailussa, yrityskonsultti Ruoka Viron historiassa 2 vanhoina aikoina oli enemmistö ruuasta lähiruoka ja enemmistö aineksista peräisin omalta

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit...

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit... Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme viinin valmistukseen, maistelemme viinejä sisilialaisen

Lisätiedot

Hotel Kämp Banquet Häät Illallismenut 1.3. 31.8.2016

Hotel Kämp Banquet Häät Illallismenut 1.3. 31.8.2016 Hotel Kämp Banquet Häät Illallismenut 1.3. 31.8.2016 Illallismenut ovat saatavilla yli 8 hengen seurueille ja tilattava 2 arkipäivää ennen tilaisuutta. Edellytämme yhtenäistä menuvalintaa koko seurueelle.

Lisätiedot

RUOKAPALVELUT KORHOLASSA 2016

RUOKAPALVELUT KORHOLASSA 2016 RUOKAPALVELUT Sivu 1/8 KORHOLASSA 2016 Ruokailut voivat tapahtua: Korholan Lomapesän päärakennuksessa Korholan Juhlalavalla Saunan takkatuvalla Eräravintola Loimussa Jörri-Peikon majalla Maastoruokailuna

Lisätiedot

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit (Etusivu) Marinoi maistuvaksi! Marinadi mureuttaa grillattavan lihan sekä antaa täyteläisen maun ja värin myös kanalle, kalalle ja kasviksille. Touch of Taste - fondiperheen avulla loihdit helposti esimerkiksi

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Pohjois-Italian kauneimpiin paikkoihin

Kulinaarinen luomuviinimatka Pohjois-Italian kauneimpiin paikkoihin Kulinaarinen luomuviinimatka Pohjois-Italian kauneimpiin paikkoihin 16.09. - 22.09.2017 Bozen, Jenesien, Verona, Garda-järvi tarkoittaa mahtavia maisemia, hyvää ruokaa ja luomuviinejä sekä paljon kulttuuria

Lisätiedot

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista Jarlsberg kun haluat jotain ainutlaatuista Miksi Jarlsberg juuston täyteläinen maku on niin ainutlaatuinen? Miten juustoon syntyy sille tyypillinen rakenne? Jarlsberg juustoa on valmistettu salaisen ja

Lisätiedot

ALKURUOKIA SALAATIT. 1. VIHREÄ SALAATTI L, G 5,50 Kirsikkatomaattia, kurkkua, mehustettua salaattia ja yrttiöljyä.

ALKURUOKIA SALAATIT. 1. VIHREÄ SALAATTI L, G 5,50 Kirsikkatomaattia, kurkkua, mehustettua salaattia ja yrttiöljyä. ALKURUOKIA 1. VIHREÄ SALAATTI L, G 5,50 Kirsikkatomaattia, kurkkua, mehustettua salaattia ja yrttiöljyä. 2. VUOHENJUUSTOSALAATTI G 7,40 Grillattua vuohenjuustoa, kirsikkatomaattia, paprikahilloketta, mehustettua

Lisätiedot

Iki-ihana Sisilia, Välimeren helmi! !

Iki-ihana Sisilia, Välimeren helmi! ! Iki-ihana Sisilia, Välimeren helmi! 24.04. 28.04.2020! Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme luomuviinitiloilla, tutustumme viinin

Lisätiedot

Lapin maatalouden rakennetta

Lapin maatalouden rakennetta Lapin maatalouden rakennetta 30.11.2017 Levi Rauno Kuha Luonnonvarakeskus Lapin maatalouden tunnuslukuja Kaikki tilat 1514 kpl Keskipinta-ala peltoa 29,95 ha Keski-ikä 52,05 vuotta Lypsykarja 335 kpl Keskipinta-ala

Lisätiedot

(laktoositon, soijaton. SISÄLTÄÄ: kananmunaa, maitoproteiinia, gluteenia, sinapinsiementä)

(laktoositon, soijaton. SISÄLTÄÄ: kananmunaa, maitoproteiinia, gluteenia, sinapinsiementä) BURGER Lasten hampurilainen Täysjyvä hampurilaissämpylä, jonka välissä on naudanlihapihvi, salaattia, tomaattia, cheddarjuustoa, ketsuppia ja remoulade majoneesia. (laktoositon, soijaton. SISÄLTÄÄ: kananmunaa,

Lisätiedot

Maaseutuyrittäjyyttä Salzburgissa Huhtikuussa 2017 Itävaltaan tehdyn opintomatkan terveisiä

Maaseutuyrittäjyyttä Salzburgissa Huhtikuussa 2017 Itävaltaan tehdyn opintomatkan terveisiä Maaseutuyrittäjyyttä Salzburgissa Huhtikuussa 2017 Itävaltaan tehdyn opintomatkan terveisiä Anne Tuomivaara projektikoordinaattori Lapin yliopiston Arktinen keskus Lappari-hanke Esityksen aiheet: Salzburgin

Lisätiedot

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista 9.1.2013 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista Jussi Kaartinen Market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, Satakunnan Osuuskauppa Luomu vastaa useisiin kuluttajatrendeihin

Lisätiedot

L,G Haudutettuja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja herukkavinaigrettea

L,G Haudutettuja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja herukkavinaigrettea RUOKALISTA 1/2017 MENUT TALA-MENU 39,40 Pohjalainen vihersalaatti Haudutettuja pohjalaisia juureksia, kurkkurelissiä, kirsikkatomaatteja, raikasta salaattia ja herukkavinaigrettea Paahdettua lohta Paahdettua

Lisätiedot

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Suomalaista käsintehtyä suklaata Suomalaista käsintehtyä suklaata Tarjoiluun ja liikelahjaksi K Tuoretta suklaata herkutteluhetkiin Kultasuklaan herkullisen tuoreet

Lisätiedot

PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ!

PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ! PALVELU ON KÄYTETTÄVISSÄ, OLKAA HYVÄ! HENRI PIKKARAINEN p. 044 520 7709 & KIRSI HUOTARI p. 050 547 6566 Miksi Lähiruokadiili? Lähiruokadiili tarjoaa mahdollisuuden ostaa lähiruokaa suoraan tuottajalta.

Lisätiedot

NELJÄN MAAN VIINIMATKA

NELJÄN MAAN VIINIMATKA NELJÄN MAAN VIINIMATKA Tshekin, Itävallan, Unkarin ja Slovakian viininviljelys, kulttuuri ja herkut Uuden viikko-ohjelmamme kohteina ovat Tonavan laakson naapurusten pikkukaupungit ja viinitarhat. Tutustumme

Lisätiedot

Suomi À L A C A R T E

Suomi À L A C A R T E À LA CARTE Suomi ALKURUOAT KEITTIÖN TERVEHDYS Arvojemme lähtökohtana Santa Claus Holiday Villagessa on valmistaa hyvää ja maukasta ruokaa parhaista mahdollisista raaka-aineista. Käytämme kotimaista lihaa

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Luonnollisen läheltä

Luonnollisen läheltä Luonnollisen läheltä Se tulee läheltä. MAITOKOLMION MAITO ON AITOA LÄHIMAITOA Maitokolmion maito tuotetaan lähitiloilla melkein naapurissa. Se kerätään viikon jokaisena päivänä, pakataan ja lähetetään

Lisätiedot

- AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

- AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO MUU RAPORTTI - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA AGROLYMPICS 2018 Savonian opiskelijat Portugalissa TEKIJÄ/T: Jukka Leskinen Matti Hyrkäs 2 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 REISSUUN

Lisätiedot

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. maanantai Faktaa ruokahävikistä Suomessa Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin joka vuosi. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.

Lisätiedot

Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1

Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1 Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1 Ihania herkkuja broilerista! Monipuolinen broileri Broilerinlihaa syödään yhä enemmän. Se on terveellistä ja vähärasvaista, ja siinä on runsaasti proteiineja. Lihan mieto

Lisätiedot

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta)

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta) NUTRIDRINK RESEPTIT 1. Kermainen rakuunakana riisillä 2. Tilli-tomaattilohi 3. Marjainen mannapuuro 4. Riisipuuro 5. Suklaamousse 6. Mokka-suklaapalat 7. Ananas-banaanismoothie 8. Banaanipannukakku 9.

Lisätiedot

POHJOLAN PARASTA RUOKAA

POHJOLAN PARASTA RUOKAA POHJOLAN PARASTA RUOKAA Pohjolan makuelämykset oat nyt huudossa, ja ruokakilpailut oat tulleet jäädäkseen. Niitä käydään teleisiossa, lehdissä ja nyt myös merellä. Viking Line julkisti jokin aika sitten

Lisätiedot

Loma-asunnot Panzano in Chianti ja lähialueet

Loma-asunnot Panzano in Chianti ja lähialueet Loma-asunnot Panzano in Chianti ja lähialueet Panzano in Chianti, Toscana, Italia Viehättävä Toscanan kukkulakaupunki, joka sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, täsmälleen puolessa välissä Firenzestä

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

L,G Runsaassa voissa paistettua Lappajärven kuhaa, herkkusienipyreetä, kesäperunaa ja kauden parhaita kasviksia

L,G Runsaassa voissa paistettua Lappajärven kuhaa, herkkusienipyreetä, kesäperunaa ja kauden parhaita kasviksia RUOKALISTA 2/2017 MENUT AALTO-MENU 51,20 Härkää ja raparperia Riimisuolattua kotimaista härkää, raparperia, Juustoportin leipäjuustoa ja tuoreita yrttejä Lappajärven kuhaa Runsaassa voissa paistettua Lappajärven

Lisätiedot

Menu-Meny E

Menu-Meny E Menu-Meny 28.2.-4.6.2019 190205E Tervetuloa pöytään, Tämänkeväisen à la carte -menun suunnittelusta vastasi työryhmä, johon kuului viisi keittiömestaria ja yksi pastry chef. Ryhmän jäsenet keräsivät ideoita

Lisätiedot

KANSANHUOLTOMINISTERIÖN PÄÄTÖS

KANSANHUOLTOMINISTERIÖN PÄÄTÖS KANSANHUOLTOMINISTERIÖN PÄÄTÖS RAVITSEMISLIIKKEISSÄ TARJOILTAVAN RAVINNON JA VIRVOKKEIDEN SEKÄ NIIDEN HINTOJEN SÄÄNNÖSTELYSTÄ Annettu Helsingissä 12 päivänä elokuuta 1941. HELSINKI Kansanhuoltoministeriön

Lisätiedot

Ruokalista. Tuettu asuminen Stolpvreten, alentunut toimintakyky ja psyk. osasto. Kasvisruokien tilaukset edellisenä päivänä:

Ruokalista. Tuettu asuminen Stolpvreten, alentunut toimintakyky ja psyk. osasto. Kasvisruokien tilaukset edellisenä päivänä: Viikko 11 11. 17. maaliskuuta Maanantai Lounas Pyttipannu, punajuuret ja paistettu kananmuna Kasv. Juurespyttipannu, punajuuret ja paistettu kananmuna Päivällinen Talon erikoinen Tiistai Lounas Perunamykyt

Lisätiedot

SALAATTIA & LÄMPIMIÄ LEIPIÄ

SALAATTIA & LÄMPIMIÄ LEIPIÄ alkuruoat & keitot 1. Vihersalaatti (l,g) 2. Aurajuusto-valkosipulietanat 6 kpl (l) 6,70 10,50 SALAATTIA & LÄMPIMIÄ LEIPIÄ 6. Einon Broileripekonisalaatti Broilerin rintafileetä ja rapeaksi paistettua

Lisätiedot