Kirjastot.fi-toimintakatsaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kirjastot.fi-toimintakatsaus 26.5.2015"

Transkriptio

1 Kirjastot.fi-toimintakatsaus /7 Kirjastot.fi-toimintakatsaus Kirjastot.fi on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Helsingin kaupunginkirjaston Yleisten kirjastojen keskuskirjaston tuottama kaikille avoin kirjastoverkkopalveluiden kokonaisuus, joka on suunnattu kaikille kirjastosektoreille ja niiden asiakkaille. Palveluita tuotetaan ja kehitetään yhdessä kirjastojen, käyttäjien ja yhteistyökumppaneiden kanssa Kirjastot.fi-ohjausryhmän hyväksymien kehittämislinjojen mukaan. 1 Toimintaresurssit OKM-rahoitus 2015 Kirjastot.fi-perustoiminta Kirjastot.fi-kehittäminen Kirjastot.fi-viestintä Kirjastokaista Mediakasvatus ja pelit Yleisten kirjastojen digitointi Tilastot ja vaikuttavuus Työntekijät 2015 Päätoimittaja, johtava suunnittelija Matti Sarmela Kifi-vakanssi Kirjastohakemisto, emosivusto, käyttäjähallinta, muu toimittaminen, päivystys ja tuki Kysy kirjastonhoitajalta, Makupalat, emosivusto, muu toimittaminen, päivystys ja tuki Biblioteken.fi ja Libraries.fi, muu toimittaminen, päivystys ja tuki Mia Nikula Nina Granlund Anna-Maria Malm Kifi-vakanssi Kifi-vakanssi Viestintä, markkinointi, verkostoyhteistyö Plp Kirjastokaista Kirjasampo/Boksampo + nuorten osio ja Okariino.fi Mediakasvatus, tiedonhaku ja pelit -kokonaisuus Riitta Taarasti Mikko Helander Panu Somerma Tuomas Aitonurmi Katja Kyllönen Pirjo Sallmen Heikki Marjomaa Yleisten kirjastojen digitointi, Ekirjasto Aija Laine Turku Virkavapaa Turku Virkavapaa 20% Kifissä Käyttöliittymäsuunnittelu Harri Oksanen Virkavapaa

2 Sovellusten ylläpito ja kehittäminen, palvelimet Tilastot, Hankerekisteri Kirjastot.fi-toimintakatsaus /7 Antti Salminen Samu Juvonen Jaakko Lindvall Eke Sivari Musiikkipalvelut Tuomas Pelttari 20% Kifissä, Turku Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta on hyväksynyt kaupunginkirjaston talousarvioehdotuksen vuodelle Ehdotus sisältää Kirjastot.fi-tehtävien vakinaistamisen vuoden 2016 alusta. 2 Palveluiden kehittäminen 2.1 Keskeiset tavoitteet 2015 Kirjastot.fi-palvelut kirjastojen verkkopalveluiden peruselementeiksi, yhteisten palveluiden parempi hyödyntäminen. Kehittämistavoitteiden ja kehittämisresurssien tasapainottaminen. Kirjastot.fi-kokonaisuuden tiivistäminen: visuaalisesti yhtenäiset käyttöliittymät, taustajärjestelmien järkeistäminen, yhteisen haun kehittäminen, metatiedot, yhteinen viestintä: asiakeskeinen tarjonta. Kirjastojen tuki paikallisesti yhteisten palveluiden hyödyntämisessä, viestinnässä, kouluyhteistyössä, Yle-yhteistyössä. Kirjastoalan tärkein ammattiverkkomedia. Täydennyskoulutuksen tuki yhdessä AVI:en kanssa. Panostaminen kaunokirjallisuuteen ja lukemiseen edistämiseen. Kirjastojen pelitoiminnan tuki. Yleisten kirjastojen digitoinnin tuki. Raportointipalvelun avaaminen ja jalkauttaminen. Yksi toimintajakson keskeisin projekti on Vaski-Finna-Kifi-pilotointi, ks. liite. Kirjastot.fi osallistuu KDK-kokonaisarkkitehtuurin uudistamiseen ja perustettavan kirjastosektorin arkkitehtuurityöryhmän työhön, kuvailutiedon uudistamishankkeeseen, Helsingin kaupunginkirjaston tavoitearkkitehtuurin 2018 laadintaan, Finna-strategia strategiatyöhön, yleisten kirjastojen strategian uudistamiseen sekä Finnamarkkinointiin ja Kansallinen palveluarkkitehtuuri -yhteistyöhön. YLE-yhteistyö jatkuu edelleen monella osa-alueella.

3 Kirjastot.fi-toimintakatsaus /7 Kirjastot.fi-aineistoja on tarjottu kansalliseen Finnaan. Makupalojen linkkien indeksointia on pilotoitu, Digi-sivuston indeksointi on meneillään ja Kirjasammon datan indeksointi- ja tuontitapoja selvitetään. Lisäksi Kirjastot.fi osallistuu kulttuuritapahtumien tuottajien yhteisen tapahtumatietopalvelun (KulttuuriSuomi) pilotointiin. Sisältöpalvelut ja tiedonhakupalvelut Keskeisiä kehittämiskohteita 2015 Kirjastot.fi-emosivuston jatkokehitys, vanhaan julkaisujärjestelmään jääneiden palveluiden siirto uuteen. Metatiedot sisältöjen sisäisen yhteiskäytön pohjaksi. Kirjasammon käyttöliittymän, julkaisujärjestelmän ja taustajärjestelmän uudistaminen ja rajapinnan tuotteistaminen. Sivupiiri-palvelun integrointi Kirjasampoon. Kirjastohakemiston tietokannan, rajapinnan ja upokkeiden uudistaminen. Okariino.fi:n uudistaminen tai sulkeminen. Mediapuisto-pelin jatkokehitys yhteistyökumppaneiden kanssa. Frankin, Makupalat.fi:n, Fono.fi:n, Tilastot.kirjastot.fi:n, Verkko- YKL:n käyttöliittymien uudistaminen. Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun uudistus. Ammattipalvelut Viestintäpalvelut Mediakasvatus-sivuston kehittäminen erityisesti pelien osalta. Raportointipalvelun ensimmäisen vaiheen käyttöönotto, toisen vaiheen kehitystyöt. Tilastojen visualisointi, taustajärjestelmän uudistamisen suunnittelu. Kirjastojen verkkopalveluihin Kirjastot.fi-sisältöjä (kouluttaminen, rajapinnat, upokkeet, syötteet, logot ym. elementit). Kirjastokaista: lukemisen edistäminen: kirjallisuus- ja kulttuuriohjelmat kirjaston palveluiden markkinointi sekä kirjaston roolista ja tehtävistä viestiminen täydennyskoulutus ja alan viestintä: luentotaltioinnit ja haastattelut. Some-viestintästrategian päivittäminen.

4 Kirjastot.fi-toimintakatsaus /7 Tapahtuma- ja materiaalipankki. YKN:n, Yleisten kirjastojen konsortion ja Ekirjaston viestintä- ja markkinointituki. E-aineisto ja digitointi Biblioteken.fi Libraries.fi Ekirjastot.kirjastot.fi:n jatkokehitys ja markkinointi Digi.kirjastot.fi:n jatkokehitys; digitointi myös koulujen tarpeisiin Jatkokehitys Uuteen julkaisujärjestelmään 2.2 Tilannekatsaus palveluiden kehittämiseen Libraries.fi-sivusto uusitaan kesän jälkeen uuden Kirjastot.fi-emosivuston ulkoasun mukaiseksi ja siirretään Drupal-julkaisujärjestelmään. Samalla pyritään siirtämään Buildings-sivuston sisältö Libraries.fi:hin. KirjastoWiki suljetaan, Kaukopalvelun käsikirja ja Erikoiskirjastojen neuvoston sivut on siirretty ja päivitetty KirjastoPro:hon. Myös Ssyk.kirjastot.fi suljetaan. Projektin dokumentit on siirretty KirjastoPro:hon. Mediakasvatus.kirjastot.fi on suljettu, sisällöt on siirretty KirjastoPro:hon sekä Tiedonhakuosioon. Makupalat.fi:n käyttöliittymäuudistus on työn alla. Sen jälkeen uusitaan Frank-monihaun ja Fono.fi:n käyttöliittymät emosivuston mukaiseksi. Kirjastohakemiston tietokannasta ja rajapinnasta julkaistaan uusi versio kesäkuun lopussa. Sivupiiri.fi on suljettu ja siirretty Kirjasampoon. Kirjasammossa on otettu käyttöön Leikin kehittämä suosittelutekniikka (personoiva ja kontekstipohjainen suosittelu). Kirjasampoon saadaan Maanmittaulaitoksen Paikaninimet. Kirjasammon hakumoottorin uudistaminen aloitetaan syksyllä. Uuden Kysy kirjastonhoitaja -vastaussovelluksen kehittäminen alkaa syksyllä. Tilastot.kirjastot.fi korvataan Kansalliskirjaston kehittämällä Kitt2-sovelluksella. Siitä on oma versio parhaillaan testattavana. Tavoitteena on saada vuoden 2015 tilastot kerättyä uuteen tietokantaan. Tilastojen visualisointinäkymä integroidaan Kitt2-tilastotietokannan uuteen käyttöliittymään. Kirjastotoimen raportointipalvelun kehittäminen jatkuu. Tausta dataa on tulossa Tilastokeskuksen Ruututietokannan aineistosta. Palvelu voidaan julkaista, kun Axiellilta saadaan lainausdataa eri kirjastojärjestelmistä. Koha-järjestelmän datan automaattista siirtoa testataan alkusyksyllä. Okariino.fi-palvelun sisältöjä karsitaan ja käyttöliittymä uudistetaan, jos palvelun ylläpitoa jatketaan. Kirjastot.fi on mukana kehittämässä Mediataikuri-projektin kanssa Kirjatin uutta versiota. Se valmistuu syksyllä ja sitä markkinoidaan yhdessä Okariino-pelin kanssa.

5 Kirjastot.fi-toimintakatsaus /7 E-kirjastoon on tulossa Ellibs-aineiston saatavuustieto näkyviin, kun on valinnut kirjaston. E-kirjaston kehittäminen odottaa periaatteessa päätöstä yleisten kirjastojen yhteisen e- aineiston perustamisesta. Digitointi yleisissä kirjastoissa Ajankohtaista tällä hetkellä: Digi-palvelun kehittäminen o Rajapintaa Finnaan on jo testattu, ja Digin puolelta asian pitäisi olla kunnossa. (Metatiedon kenttien mappauksia räätälöidään ehkä vielä hieman rajapinnassa, jos halutaan haravoida vielä enemmän tietoa Digistä Finnaan). o uusien ominaisuuksien l. lisäosien käyttöönottoa ja testausta sitä mukaa, kun niitä on saatavilla esimerkiksi csv-tuontiin uusia ominaisuuksia, jotka helpottavat ja nopeuttavat aineiston massakäsittelyä o räätälöintiä käytettävyystutkimuksen palautteen mukaan esim. haun parantaminen hienosäätöä käyttöliittymässä palvelun tekstien hiomista o Yhtenäistetty digitaalisen aineiston kuvailukäytäntöjä o Laadittu ohjeistus palvelun käyttöön ja kuvailukäytäntöihin, joita on päivitetty/päivitetään aina kun muutoksia tulee o valmistaudutaan Omeka S-version käyttöönottoon, josta koeversio tulossa syksyllä Käyttöliittymä ja toiminnallisuus muuttuvat sen mukana kokonaan ja samalla siirrytään täysin koneluettavaan dataan. Uusia kirjastoja on liittynyt pikku hiljaa Digi-palvelun käyttäjiksi Valtakunnallisen koulutusten ja kokousten järjestäminen o Valtakunnallinen Omeka-kirjastojen kokous 16.4 Aktiivisen yhteistyön ja keskitetyn tiedotuksen toivottiin jatkuvan. Mietitään tähän parhaiten toimivia ratkaisuja, jotta saadaan tietoa jaettua kaikille käyttäjille, myös niille, jotka eivät käytä Digi-palvelua. Tavoitteena toimiva yhteistyöverkosto, jonka toiminta olisi jatkuvaa. o Yleiset kirjastot ja aineistojen digitointi: Selvitystyö yleisten kirjastojen roolista aineistojen digitoinnissa valmistuu syksyyn mennessä.

6 Kirjastot.fi-toimintakatsaus /7 Mediakasvatus Kirjaston pedagogiset palvelut järjestetyn Kirjastopedagogiikkaa etsimässä -seminaarin (järjestetty yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston kanssa) jatkona jatketaan kartoitustyötä ja kehittämistä kirjastojen pedagogisista palveluista. Jatkoseminaari järjestetään syksyllä Asiasta sanottua: Kirjaston kuolema, Rebekka Pilppula, s.45 Suhtautuminen mediakasvatukseen on kuitenkin kirjastoissa usein kaksinaista, toisaalta sanotaan, että mediakasvatus on aina kuulunut kirjastojen arkityöhön, mutta toisaalta henkilökunnan tehtäviin sitä ei ole kirjattu eikä kirjaston mediakasvatustyölle ole asetettu selkeitä tavoitteita ja mittareita. Strateginen linjaaminen puuttuu usein paikallistason toiminnasta. Tavoitteena yhteistyössä kaikkien kirjastojen kanssa kehittää yhteneväisiä toimintamalleja, ja sitä varten tarvitsemme ryhmän: jonka tehtävänä on vastata mediakasvatuksen/pedagogisten palvelujen kehittämisestä, suunnitella yhteisiä toimintamalleja, seurata alan koulutustarpeita ja viestiä niistä eteenpäin koulutusasioista vastaaville mediakasvatus/pedagogiset palvelut osaksi toimenkuvaa ja kirjaston toimintasuunnitelmaa yhteisen valtakunnallisen toimintasuunnitelman laatiminen ja sen painopistealueet ryhmän jäsenet toimivat omilla alueillaan kouluttajina ja pedagogisten palvelujen/mediakasvatuksen kehittäjinä yhteisesti toteutettavia mediakasvatukseen/pedagogisiin palveluihin liittyviä hankkeita Verkkosivut Lukuinto.fi:n siirtyminen osaksi Kirjastot.fi kokonaisuutta. Hanke päättyy kesäkuussa. Toivottu omaa osiota etusivun yläpalkkiin. Kirjastot.fi:n mediakasvatus otsikoidaan uudelleen: Kirjastojen pedagogiset palvelut (alustava työnimi). Sen alle tulevat mediakasvatus, pelikasvatus, tiedonhaun ohjaus, kirjaston ja koulun yhteistyö ja toimintamalleja, uudet OPSit, monilukutaito, materiaaleja eri kohderyhmien opastuksiin. Mediakasvatuksen ei tarvitse olla päälle liimattua vaan on luontevana osana kirjastojen pedagogisia palveluita.

7 Muuta Kirjastot.fi-toimintakatsaus /7 Osallistuminen alan koulutusten/seminaarien suunnitteluun ja kouluttajana toimiminen Esim. Ison Pajan seminaari Yhteistyö kirjastoalan oppilaitosten kanssa. Osallistuminen Educa- messuille tammikuussa Valtakunnallisen kirjastonäkökulmaisen pelikasvatusverkoston luominen. Viestintä Ajankohtaiset viestintäasiat kuullaan kokouksessa. Kirjastokaista.fi Kirjastokaista tekee Ylen Suomi 100 kirjallisuusohjelmasarjaan lukukokemusvideoita kirjastosta. Ensimmäiset on jo kuvattu. Näin saamme kirjaston miljöönä ja kumppanina mukaan tuohon monikanavaiseen suursarjaan. Muut pohjoismaat ovat innostuneita tulemaan mukaan Kirjastokaistalle. Teemme pilottia Norjan kanssa, jolla on oma rahoitus hankkeeseen. Kirjastokaistaa ehdotetaan Laatupalkinto-kilpailuun ehdokkaaksi. Kirjastokaista tekee kirjastopäivillä ohjelman kirjastolain uudistuksesta. Ehdotuksia käsittelytavaksi otetaan mielellään vastaan! Kirjastopäivillä julkaistaan myös uusi dokumentti (Edward street librarian).

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela Valtakunnallinen kehittämistehtävä 10.11.2017 Matti Sarmela Johdanto Lain yleisistä kirjastoista mukaan (29.12.2016/1492) Yleisten kirjastojen toiminnan tasapuoliseksi tukemiseksi valtakunnallisella kehittämistehtävällä

Lisätiedot

Kirjastohakemisto Frank-monihaun uudistaminen Kirjastot.fi-uudistus Muita ajankohtaisia Kirjastot.fi-asioita

Kirjastohakemisto Frank-monihaun uudistaminen Kirjastot.fi-uudistus Muita ajankohtaisia Kirjastot.fi-asioita Kirjastohakemisto Frank-monihaun uudistaminen Kirjastot.fi-uudistus Muita ajankohtaisia Kirjastot.fi-asioita YKN 11.4.2013 - matti.sarmela@kirjastot.fi Kirjastohakemisto Kirjastot.fi:n yleisten kirjastojen

Lisätiedot

25.11.2013 Matti Sarmela KIRJASTOT.FI-PALVELUT 2014

25.11.2013 Matti Sarmela KIRJASTOT.FI-PALVELUT 2014 25.11.2013 Matti Sarmela KIRJASTOT.FI-PALVELUT 2014 Kirjastot.fi = kirjastojen yhteiset palvelut Kirjastolan tietoa Ammattipalveluita Osallistumiskanavia Työvälineitä Verkostoitumisen tuki Libraries.fi

Lisätiedot

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela Valtakunnallinen kehittämistehtävä 22.2.2018 Matti Sarmela PERUSTA Lain yleisistä kirjastoista mukaan (29.12.2016/1492) Yleisten kirjastojen toiminnan tasapuoliseksi tukemiseksi valtakunnallisella kehittämistehtävällä

Lisätiedot

Kirjastot.fi-palvelut Matti Sarmela

Kirjastot.fi-palvelut Matti Sarmela Kirjastot.fi-palvelut 2017 24.3.2017 Matti Sarmela TILASTOJA Vuonna 2016 4,8 miljoonaa käyntiä (istuntoa) Google Analyticsin mukaan. Suosituimmat palvelut 2016: Kirjasampo.fi Kysy kirjastonhoitajalta Emosivusto

Lisätiedot

YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU

YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU Marraskuu 2016 Päivi Litmanen-Peitsala Viestinnänsuunnittelija, Yleisten kirjastojen keskuskirjasto - Kirjastot.fi YKN:n viestintäryhmä Mukana:

Lisätiedot

KEHITTÄMISTEHTÄVIIN LIITTYVÄ VIESTINTÄ JA YHTEISTYÖN EDISTÄMINEN Tampere Päiv i Litmanen-Peitsala

KEHITTÄMISTEHTÄVIIN LIITTYVÄ VIESTINTÄ JA YHTEISTYÖN EDISTÄMINEN Tampere Päiv i Litmanen-Peitsala KEHITTÄMISTEHTÄVIIN LIITTYVÄ VIESTINTÄ JA YHTEISTYÖN EDISTÄMINEN 22.2. Tampere Päiv i Litmanen-Peitsala Viestintätehtävästä LAKI: Yleisten kirjastojen toiminnan tasapuoliseksi tukemiseksi valtakunnallisella

Lisätiedot

BTJ:N METADATAN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS KIRJASAMPO.FI-PALVELUSSA

BTJ:N METADATAN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS KIRJASAMPO.FI-PALVELUSSA BTJ:N METADATAN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS KIRJASAMPO.FI-PALVELUSSA Uusi BTJ-Kirjasampo sopimus astui voimaan 1.10.2013. Sen myötä saadaan rajapinnan kautta (BTJ SAHA) uutuusaineiston kuvailutiedot, kansikuvat

Lisätiedot

Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2016

Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2016 Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2016 Palvelukokonaisuuden kehittäminen Tiedonhaku- ja sisältöpalvelut Viestintäpalvelut Ammattipalvelut Toimintaympäristön muutos Arkkitehtuuri Kansallinen palveluarkkitehtuuri

Lisätiedot

Digitointi yleisissä kirjastoissa - hanke. YKN Matti Sarmela

Digitointi yleisissä kirjastoissa - hanke. YKN Matti Sarmela Digitointi yleisissä kirjastoissa - hanke YKN 6.11.2015 Matti Sarmela Toteutettu vuoden 2015 aikana mm. seuraavia asioita Digitointiselvitys yleisille kirjastoille: http:// www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/digitointiselvitys300915.pdf

Lisätiedot

Kirjastot.fi-palvelut Matti Sarmela

Kirjastot.fi-palvelut Matti Sarmela Kirjastot.fi-palvelut 2017 7.12.2016 Matti Sarmela TILASTOJA Vuonna 2015 4,5 miljoonaa käyntiä (GA-istuntoa). 4.11.2015-4.12.2016: 4 995 579 käyntiä. Viimeisen 12 kuukauden aikana suosituimmat palvelut:

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISTEHTÄVÄ - VIESTINTÄ

VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISTEHTÄVÄ - VIESTINTÄ VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISTEHTÄVÄ - VIESTINTÄ Vuoden 2018 eteneminen Päiv i Litmanen-Peitsala plp@kirjastot.fi Viestinnänsuunnittelija Helsingin kaupunginkirjasto Valtakunnallinen kehittämisyksikkö /

Lisätiedot

Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2015

Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2015 Kirjastot.fi-hakemus 2015: liite 1/25 Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2015 Kirjastot.fi on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Helsingin kaupunginkirjaston Yleisten kirjastojen keskuskirjaston

Lisätiedot

11.10.2011 MS. Kirjastot.fi 2012

11.10.2011 MS. Kirjastot.fi 2012 11.10.2011 MS Kirjastot.fi 2012 2012 painopisteet 1. Nykyisten palveluiden kehittämisprosessien viimeistely, kehitteillä olevien palveluiden julkistaminen, panostus markkinointiin sekä tiiviimpään yhteistyöhön

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri. YKN Matti Sarmela

Kokonaisarkkitehtuuri. YKN Matti Sarmela Kokonaisarkkitehtuuri YKN 6.11.2015 Matti Sarmela Kokonaisarkkitehtuuri: strategian toimeenpanoa monimutkaisuuden hallintaa johtamisen työväline Julkinen sektori periaatteessa yhtä kokonaisarkkitehtuuria

Lisätiedot

Metatietovaranto Melinda Hankkeen tilanne Minna Olkinuora-Tauru

Metatietovaranto Melinda Hankkeen tilanne Minna Olkinuora-Tauru Metatietovaranto Melinda Hankkeen tilanne 13.11.2012 Minna Olkinuora-Tauru Tavoite : Yhteinen metatietovaranto Suomen kirjastoille tarjoaa kirjastojen metatiedon tuotannolle uuden työskentely- ja toimintaympäristön

Lisätiedot

Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto

Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto 040-1682636 aija.laine@turku.fi Yleisten kirjastojen neuvosto

Lisätiedot

Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009. Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos

Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009. Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009 Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos AGENDA Mikä KDK:n asiakasliittymä? Mitä asiakkaat siitä saavat? tiedonhaku Palvelut Europeana ja muut ulkoiset järjestelmät

Lisätiedot

Laurea ammattikorkeakoulu, Ratatie 22, 01300 Tikkurila tila A306

Laurea ammattikorkeakoulu, Ratatie 22, 01300 Tikkurila tila A306 AMKIT-KONSORTIO MUISTIO Viestintäryhmä ja Kreodin toimituskunta 14.2.14 Aika 4.2.2014 klo 10.30 15.30 Paikka Laurea ammattikorkeakoulu, Ratatie 22, 01300 Tikkurila tila A306 Osallistujat Laakkonen, Anna,

Lisätiedot

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi>

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi> Kysy kirjastonhoitajalta Linkkikirjasto Tiedonhaun portti Frank-monihaku kirjastot.fi> : Tiedonhaku-kanava Kaikki hakupalvelut ja hakutavat { www.kirjastot.fi/tiedonhaku Tiedonhaku-kanava kokoaa yhteen

Lisätiedot

UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT. Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet

UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT. Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet 11.4.2008 Ari Rouvari SISÄLLYS Taustaa Digitaalisen kirjaston määritelmä 2007 Tietohallintostrategia 2007-2008 Tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet

Lisätiedot

Kirjastotoimen raportointipalvelu Matti Sarmela

Kirjastotoimen raportointipalvelu Matti Sarmela Kirjastotoimen raportointipalvelu 24.3.2017 Matti Sarmela TILANNEKUVA ENNAKOINTI VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI DATALÄHTÖINEN KEHITTÄMINEN DATASTRATEGIA JA MASTERDATAN HALLINTA Päätöksenteko ja analytiikka Päämäärät

Lisätiedot

ASIAKASLIITTYMÄ. Erikoiskirjastokokous 21.10.2009. Ari Rouvari Kansalliskirjasto

ASIAKASLIITTYMÄ. Erikoiskirjastokokous 21.10.2009. Ari Rouvari Kansalliskirjasto ASIAKASLIITTYMÄ Erikoiskirjastokokous 21.10.2009 Ari Rouvari Kansalliskirjasto AGENDA Mikä asiakasliittymä? Mitä asiakkaille? Mitä kirjastoille, museoille ja arkistoille? Miten? Asiakasliittymän ja yhteisluettelon

Lisätiedot

Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma Nina Hyvönen

Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma Nina Hyvönen Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma 2011 19.4.2011 Nina Hyvönen Agenda Taustaa Ajankohtaista Metadatan omistusoikeus Sopimukset Jatkosuunnitelmat Toimintakonsepti ja sisällöt

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee?

Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee? Kuva: KDK-asiakasliittymän käyttäjätesti 23.5.2012 Kuvaaja: Carita Sirkeä 2012 Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee? OKM:n kirjastopäivät 12.12.2012 Heli Kautonen, Kansalliskirjasto

Lisätiedot

Kirjastot.fi-toimintakertomus 2015

Kirjastot.fi-toimintakertomus 2015 Kirjastot.fi-toimintakertomus 2015 1/55 Kirjastot.fi-toimintakertomus 2015 1 Toiminta 1.1 Toimintakertomuksen tiivistelmä 1.2 Rahoitus ja tilinpäätös 1.3 Palveluiden kehittäminen Keskeiset tavoitteet 2015

Lisätiedot

KDK kokonaisarkkitehtuuriuudistus ja kirjastot + Kansallinen palveluväylä + Helsingin kaupunginkirjaston tavoitearkkitehtuuri

KDK kokonaisarkkitehtuuriuudistus ja kirjastot + Kansallinen palveluväylä + Helsingin kaupunginkirjaston tavoitearkkitehtuuri KDK kokonaisarkkitehtuuriuudistus ja kirjastot + Kansallinen palveluväylä + Helsingin kaupunginkirjaston tavoitearkkitehtuuri 26.5.2015 Matti Sarmela Keskeisiä muutostekijöitä KDK-kokonaisarkkitehtuurin

Lisätiedot

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela Kirjastot.fi-koordinaatioryhmä

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela Kirjastot.fi-koordinaatioryhmä Valtakunnallinen kehittämistehtävä 2019 Matti Sarmela Kirjastot.fi-koordinaatioryhmä 12.11.2018 VAKE:n tehtävät Valtakunnallinen kehittämistehtävä/valtakunnallinen kehittämisyksikkö: A. Tuottaa kirjastojen

Lisätiedot

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot Oulussa muodostavat asiantuntijaryhmän Vastaava informaatikko 5 informaatikkoa 1 pääkirjastossa 2 aluekirjastoissa 2 kombikirjastoissa Koulukirjaston

Lisätiedot

UKJ 2014 -> Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö Asiantuntijaseminaari 13.2.2014. KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut

UKJ 2014 -> Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö Asiantuntijaseminaari 13.2.2014. KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ 2014 -> Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö Asiantuntijaseminaari 13.2.2014 Rahoitushakemus OKM:lle Kansalliskirjasto haki uuden kirjastojärjestelmän (UKJ) toteutushankkeen vaiheen 1 rahoittamiseksi vuosittaista

Lisätiedot

Kirjastot.fi: tiedonhaku Nina Granlund Kirjastot.fi-toimitus

Kirjastot.fi: tiedonhaku Nina Granlund Kirjastot.fi-toimitus Kirjastot.fi: tiedonhaku 2013 Nina Granlund Kirjastot.fi-toimitus Kirjastot.fi Tekijät: Kirjastot.fi-toimitus ja kirjastot. Toimitukseen kuuluu suunnittelijoita, koodareita, kuvaajia, viestintävastaava,

Lisätiedot

Kansallisen metatietovarannon (yhteisluettelo) tilannekatsaus. Nina Hyvönen 22.11.2011 Linnea2-konsortio

Kansallisen metatietovarannon (yhteisluettelo) tilannekatsaus. Nina Hyvönen 22.11.2011 Linnea2-konsortio Kansallisen metatietovarannon (yhteisluettelo) tilannekatsaus Nina Hyvönen 22.11.2011 Linnea2-konsortio Tavoiteltavat hyödyt Luo edellytyksiä kirjastojärjestelmäarkkitehtuurin muutokselle. Tehostaa kirjastojen

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela Suomi.fi-palvelut ja kirjastot Matti Sarmela 12.4.2019 Suomi.fi-palvelut Lakihallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 571/2016 5 Tukipalvelujen käyttö julkisessa tehtävässä Seuraavat julkisen

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

Hankeprosessi ajankohtaiset asiat. Kirjastojen hankepäivä , Kuopio

Hankeprosessi ajankohtaiset asiat. Kirjastojen hankepäivä , Kuopio Hankeprosessi ajankohtaiset asiat Kirjastojen hankepäivä 7.10.2016, Kuopio 1 Valtionavustukset, hanke ja hankerekisteri Valtionavustukset: hakeminen ja käytettävissä olevat määrärahat Rahoitustoiminnan

Lisätiedot

Finna, UKJ YKN Matti Sarmela, Kirjastot.fi-toimitus

Finna, UKJ YKN Matti Sarmela, Kirjastot.fi-toimitus Finna, UKJ 4.4.2014 YKN Matti Sarmela, Kirjastot.fi-toimitus Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aarteet samalla haulla Finna ja yleiset kirjastot Aurora-kirjastojärjestelmän rajapinnat (indeksointi,

Lisätiedot

Suomessa KIRJASTO. on jokaisen maksuton peruspalvelu

Suomessa KIRJASTO. on jokaisen maksuton peruspalvelu Suomessa KIRJASTO on jokaisen maksuton peruspalvelu 1 Suomi arvostaa koulutusta Suomessa on 5,5 miljoonaa asukasta. Kirjasto on kaikille avoin ja maksuton Asiakas Yli 100 000 asukkaan kaupunkeja on yhdeksän.

Lisätiedot

E-KIRJASTO JA E. GRAAFINEN OHJEISTO Kirjastojen e-aineistotunnuksen ja ekirjasto-logon ohjeistus

E-KIRJASTO JA E. GRAAFINEN OHJEISTO Kirjastojen e-aineistotunnuksen ja ekirjasto-logon ohjeistus E-KIRJASTO JA E GRAAFINEN OHJEISTO Kirjastojen e-aineistotunnuksen ja ekirjasto-logon ohjeistus 1 Sisällys Tunnukset ja niiden käyttö 3 Terminologiasta asiakasviestinnässä 4 Tunnukset ja suoja-alueet 5

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto missä mennään? Kristiina Hormia-Poutanen

Kansallinen digitaalinen kirjasto missä mennään? Kristiina Hormia-Poutanen Kansallinen digitaalinen kirjasto missä mennään? 3.4.2009 Kristiina Hormia-Poutanen Kansallinen digitaalinen kirjasto 2008 2011 Opetusministeriön kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston sekä

Lisätiedot

Finna-konsortion toimintaperiaatteet

Finna-konsortion toimintaperiaatteet 1 (6) Finna-konsortion Finna-konsortion jäsenet ja Kansalliskirjasto noudattavat yhteistyössään näitä toimintaperiaatteita. Tarkemmin Finnan käyttöön, ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvistä tehtävistä

Lisätiedot

Yhteenveto siitä, millaisia asioita halutaan kehittää

Yhteenveto siitä, millaisia asioita halutaan kehittää Yhteenveto siitä, millaisia asioita halutaan kehittää Yleistä Toisaalta halutaan paljon ulkopuolista tietoa ja toisaalta vain kirjaston ydinpalvelut (asiakaskunta jakautuu kahtia tarpeiden osalta) o FInna-palvelun

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet. Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012

Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet. Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012 Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012 KDK-Asiakasliittymä Konsortion toiminnan kehittäminen OS-ohjelmistoratkaisujen kartoitus,

Lisätiedot

KDK-asiakasliittymä - tilannekatsaus. OKM kirjastopäivät Kristiina Hormia-Poutanen

KDK-asiakasliittymä - tilannekatsaus. OKM kirjastopäivät Kristiina Hormia-Poutanen KDK-asiakasliittymä - tilannekatsaus OKM kirjastopäivät 15.11.2011 Kristiina Hormia-Poutanen KDK-asiakasliittymä tavoitteita Kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteistyö Yhteinen asiakasliittymä kansallinen,

Lisätiedot

Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous Joensuu 20.4.2017 Leena Aaltonen Valtionavustukset yleisille kirjastoille 2017 keskuskirjastotoiminta 244 000 euroa

Lisätiedot

Finna paras verkkokirjasto ikinä! Ulla-Maija Maunu Porin kaupunginkirjasto

Finna paras verkkokirjasto ikinä! Ulla-Maija Maunu Porin kaupunginkirjasto Finna paras verkkokirjasto ikinä! Ulla-Maija Maunu 15.11.2016 Porin kaupunginkirjasto Historian havinaa KDK-projektimme alkoi vuonna 2009 Käännekohtia: Primosta luopuminen, Auroran ja Finnan välisten rajapintojen

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalveluiden yhteistyömuotoja

Kirjastoverkkopalveluiden yhteistyömuotoja Kirjastoverkkopalveluiden yhteistyömuotoja Minna-Liisa Kivinen suunnittelupäällikkö Yhteistyö KAM sektorin kanssa Määrämuotoiset ja edustukselliset yhteistyöelimet Yhteistyö sektoreiden päättävien elinten

Lisätiedot

Kansalliset kehittämishankkeet: Etenemissuunnitelmat

Kansalliset kehittämishankkeet: Etenemissuunnitelmat Kansalliset kehittämishankkeet: Etenemissuunnitelmat Sektorikokous 6.11.2014 Finna: painopisteet 2014-2015 Metatietovaranto Versio 1.2 1.8.2013 2008-2011 2012 2013 2014 2015-2016 Ø Palvelun tuen nykytilan

Lisätiedot

Kansallinen metatietovarantohankkeen. Nina Hyvönen 24.4.2012

Kansallinen metatietovarantohankkeen. Nina Hyvönen 24.4.2012 Kansallinen metatietovarantohankkeen tilannekatsaus Nina Hyvönen 24.4.2012 Hankkeen tilanne nyt 3. vaihe 2011-2015 katteen laajentaminen yleisten kirjastojen projekti alkoi syksyllä 2011 ammattikorkeakoulukirjastojen

Lisätiedot

Tiekkö-kirjastojen uusi palvelukulttuuri suunnitelma Tiekön toiminnan kehittämiseksi Pirjo Tuomimäki

Tiekkö-kirjastojen uusi palvelukulttuuri suunnitelma Tiekön toiminnan kehittämiseksi Pirjo Tuomimäki Tiekkö-kirjastojen uusi palvelukulttuuri suunnitelma Tiekön toiminnan kehittämiseksi 6.10.2015 Pirjo Tuomimäki Nivalan kaupunginkirjaston hallinnoima hanke Yhteistyökumppaneina muut Tiekkö-kirjastot Vuoden

Lisätiedot

Finna 2020 - Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä

Finna 2020 - Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Finna 2020 - Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Johtaja, Kirjastoverkkopalvelut Finna-päivä 10.11.2015 Kansallismuseo Abrahan Ortelius 1574, Kansalliskirjasto

Lisätiedot

SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN. Virva Nousiainen-Hiiri

SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN. Virva Nousiainen-Hiiri SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN Virva Nousiainen-Hiiri TAUSTAA YKN päätti kokouksessa 15.4.2011 perustaa valtakunnallisen hankkeen, joka keskittyy kirjastojen e-aineistoihin ja niiden lainaamiseen

Lisätiedot

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Aija Laine Suunnittelija Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto / Helsingin kaupunginkirjasto 040 168 2636 aija.laine@turku.fi Taustaa

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelut. Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista

Kirjastoverkkopalvelut. Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista Kirjastoverkkopalvelut Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista 2008 ASIAKASKYSELY KANSALLISISTA KIRJASTOVERKKOPALVELUISTA 1. Kirjastosektori ( Mitä kirjastosektoria edustat ) 2. Työtehtävä

Lisätiedot

labs.kirjastot.fi Antti Pakarinen Timo Tuominen

labs.kirjastot.fi Antti Pakarinen Timo Tuominen labs.kirjastot.fi Antti Pakarinen Timo Tuominen 31.5.2010 labs.kirjastot.fi-projekti Projekti alkoi keväällä 2009 ja jatkuu vuoden 2011 keväälle. Opetusministeriön rahoittama Yhteistyössä kirjastot.fi

Lisätiedot

MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN

MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN JULKISTUS TURUN KIRJAMESSUJENYHTEYDESSÄ30.9.2011 OMA STÄNDI, PALVELUN ESITTELY, PINELLA-LAVA MIKÄ KIRJASAMPO? semanttisilla tekniikoilla

Lisätiedot

Yleiset kirjastot Melindaan

Yleiset kirjastot Melindaan Yleiset kirjastot Melindaan 30.10.2013 Minna Olkinuora-Tauru Kansallinen metatietovaranto Melindaan liittyminen ja työskentely Melindaan liittyminen Tehdään kirjastokohtaisessa käyttöönottoprojektissa

Lisätiedot

Asiakasliittymän tilannekatsaus Ari Rouvari Kirjastopäivät. Kansallinen digitaalinen kirjasto 1/26

Asiakasliittymän tilannekatsaus Ari Rouvari Kirjastopäivät. Kansallinen digitaalinen kirjasto 1/26 Asiakasliittymän tilannekatsaus 9.6. 2011 Ari Rouvari Kirjastopäivät Kansallinen digitaalinen kirjasto 1/26 Agenda Tavoitteet Haasteet ja niiden ratkaisut Rajapinnat yleiselle sektorille Turku/VASKI tilanne

Lisätiedot

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen educa-esite-fi.indd 1 13.1.2017 8:54:49 Suomalaiset kirjastot, museot ja arkistot ovat tuoneet verkkoon vapaasti käytettäviä tekstejä, kuvia, tietoja ja videoita.

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen metatietovaranto KDK 2012 seminaari 30.5.2012. Terhi Mikkola, Kansalliskirjasto

Kirjastojen kansallinen metatietovaranto KDK 2012 seminaari 30.5.2012. Terhi Mikkola, Kansalliskirjasto Kirjastojen kansallinen metatietovaranto KDK 2012 seminaari 30.5.2012 Terhi Mikkola, Kansalliskirjasto Tavoite : Yhteinen metatietovaranto kaikille Suomen kirjastoille tarjoaa kirjastojen metatiedon tuotannolle

Lisätiedot

Finnan metatiedon avaaminen CC0-lisenssillä

Finnan metatiedon avaaminen CC0-lisenssillä Finnan metatiedon avaaminen CC0-lisenssillä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 9.11.2013 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto Finnan metatieto On tekstimuotoista kuvailutietoa arkistojen, kirjastojen ja

Lisätiedot

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012 Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 11.12.2012 Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: kansallista perustaa Hallitusohjelman kirjaukset: kirjastojen kehittäminen

Lisätiedot

Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen. Annu Jauhiainen

Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen. Annu Jauhiainen Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen Annu Jauhiainen Kirjastojen yhteiset palvelut Kansalliskirjasto Kirjastoverkkopalvelut Johtaminen Talous Viestintä Koulutus Tieteellisten kirjastojen yhteistilasto

Lisätiedot

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Uusi Kirjastolaki ja asetus 1.1.2017 OKM 2014 kirjastopäivät / Maija Berndtsonin esiselvitys on hänen näkemys,

Lisätiedot

Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma Nina Hyvönen

Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma Nina Hyvönen Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma 2011 9.6.2011 Nina Hyvönen Agenda Mikä yhteisluettelo? toimintakonsepti ja sisällöt Ajankohtaista YKN:n yhteisluettelotyöryhmä Sopimukset

Lisätiedot

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Suomalaiset kirjastot, museot ja arkistot ovat tuoneet verkkoon vapaasti käytettäviä tekstejä, kuvia, tietoja ja videoita. Niiden hyödyntäminen vaikkapa ilmiöitä

Lisätiedot

KYSY KIRJASTONHOITAJALTA VASTAAJAVERKOSTO. Nina Granlund Kirjastot.fi

KYSY KIRJASTONHOITAJALTA VASTAAJAVERKOSTO. Nina Granlund Kirjastot.fi KYSY KIRJASTONHOITAJALTA VASTAAJAVERKOSTO Nina Granlund Kirjastot.fi Kirjastot.fi Kaikille avoin tiedonhaun ja kirjastopalveluiden kokonaisuus. Kolmikielinen palvelu: Kirjastot.fi, Biblioteken.fi, Libraries.fi.

Lisätiedot

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kirjastosta juuret elämään projektit Ulla-Maija Maunu 10.11.2016 Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kolme projektia 1. Kirjastosta juuret elämään - AVI:n rahoittama - Rahoitus 85.000-1.8.2012-31.1.2014

Lisätiedot

Nykytilanne 20.4.2012 *

Nykytilanne 20.4.2012 * Avoin kirjasto 2013 Nykytilanne Kolme järjestelmää: PallasPro, Origo, Libra Kolme kirjastoryhmää ja Valtimo yksinään Palvelimet: PTTK/Joensuu, PTTK/Nurmes, Kirkas/Axiell, Valtimo/Axiell Kustannukset Axiellille

Lisätiedot

Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2011

Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2011 Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2011 1/11 Kirjastot.fi-toimintasuunnitelma 2011 Luonnos 12.10.2010 MS 1 Kirjastot.fi-palvelukokonaisuuden kehittäminen 2011 Kirjastot.fi-palvelukokonaisuus on suunnattu

Lisätiedot

Kirjastojen tietojärjestelmien uudistaminen AMKIT johtoryhmän ja Linnea2 ohjausryhmän työkokous

Kirjastojen tietojärjestelmien uudistaminen AMKIT johtoryhmän ja Linnea2 ohjausryhmän työkokous Kirjastojen tietojärjestelmien uudistaminen AMKIT johtoryhmän ja Linnea2 ohjausryhmän työkokous 25.11.2015 Linnea2 ohjausryhmän ja AMKIT johtoryhmän työkokous 25.11.2015 Osallistujien esittely Lyhyt johdanto

Lisätiedot

MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO

MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO 24.1.2007 MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA KIRJASTOSTRATEGIASSA 2006-2012 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjaston

Lisätiedot

Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021

Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021 Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021 Toimintaympäristön muutostekijät Muutostekijöiden vaikutus kirjastoihin Toiminta-ajatus Visio 2021 Toimintaa ohjaavat periaatteet Strategiset tavoitteet (BSC-malli)

Lisätiedot

Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut. 2008 Kristiina Hormia-Poutanen

Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut. 2008 Kristiina Hormia-Poutanen Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut 2008 Kristiina Hormia-Poutanen Tausta Kansalliskirjasto 2002 seurantaryhmän muistio (2006) Kansalliskirjastosta kirjastoverkon palvelukeskus 1.8.2006

Lisätiedot

Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke

Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke 2008 Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen hanke Hankkeen tehtävänä on 1. hahmotella korkeakoulukirjastojen organisoituminen uudistuvassa korkeakoululaitoksessa

Lisätiedot

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Dia 1 Yleensä ajatellaan, että kirjastojen mediakasvatuksen kohteena ovat lapset ja nuoret ja heidän opettajansa.

Lisätiedot

Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät Elina Kauppila

Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät Elina Kauppila Työn kehittäminen vertaisryhmässä Informaatikkotiimi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastopäivät 30.11.2016 Elina Kauppila Tiimin lähtötilanne toimeksianto kirjaston johdolta tavoitteena luoda pohja systemaattiseen

Lisätiedot

KDK ja asiakasliittymä - tilannekatsaus. Tampereen kaupungnkirjasto, maakuntakirjastokokous 22.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto

KDK ja asiakasliittymä - tilannekatsaus. Tampereen kaupungnkirjasto, maakuntakirjastokokous 22.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto KDK ja asiakasliittymä - tilannekatsaus Tampereen kaupungnkirjasto, maakuntakirjastokokous 22.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto KDK-hankkeen painopistealueet Kirjastojen, arkistojen ja museoiden

Lisätiedot

Kirjastot.fi-toimintakatsaus

Kirjastot.fi-toimintakatsaus Kirjastot.fi-toimintakatsaus 6.6.2014 1/10 Kirjastot.fi-toimintakatsaus 6.6.2014 1 Keskeiset tavoitteet 2014 Palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa pyritään entistä tarkemmin huomioimaan kirjastotyön

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen

Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen Yhdessä enemmän innovatiivisuutta uudella konserniajattelulla 14.12.2011 Harri Skog Kansliapäällikkö Uudistuksen päämäärä ja tavoitteet Päämääränä

Lisätiedot

Virva Nousiainen- Hiiri

Virva Nousiainen- Hiiri Metatiedon uudistamisprosessi Virva Nousiainen- Hiiri 2015-10-20 Helsingin kaupunginkirjasto Yleisten kirjastojen keskuskirjasto Kuvailutiedon tuottamisessa uudelleenarvioinnin tarve Ympäristö muuttuu,

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto

Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto 23.9.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite: OKM120:00/2014 Asia: Lausuntopyyntö opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemasta hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Kirjastojen uuden taustajärjestelmän hankinta Mitä Voyagerin jälkeen? Päivikki Karhula Eduskunnan kirjasto

Kirjastojen uuden taustajärjestelmän hankinta Mitä Voyagerin jälkeen? Päivikki Karhula Eduskunnan kirjasto Kirjastojen uuden taustajärjestelmän hankinta Mitä Voyagerin jälkeen? Päivikki Karhula Eduskunnan kirjasto 10.5.2017 Hankinnan tavoite Yhteishankinta - Voayger-järjestelmän korvaavan uuden kirjastojen

Lisätiedot

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Merja Kummala-Mustonen 15.9.2016 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri

Lisätiedot

Vastausten määrä: 597 Tulostettu 16.4.2010 12:11:33

Vastausten määrä: 597 Tulostettu 16.4.2010 12:11:33 Vastausten määrä: 597 Tulostettu 16.4.2010 12:11:33 Poiminta kaikki vastaukset ovat mukana Taustasi Mitä kirjastosektoria edustat? yliopistokirjasto (ml. Kansalliskirjasto) 160 27% ammattikorkeakoulukirjasto

Lisätiedot

Käyttöönottosuunnitelma, versio Asiakaskäyttöönotto

Käyttöönottosuunnitelma, versio Asiakaskäyttöönotto Ulla, Anu, Anita, Arja Käyttöönottosuunnitelma, versio 0.5 - Asiakaskäyttöönotto Kehittämisjaoksen kokous 11.6.2012 Sisällölliset tavoitteet ottaa toteutettava palvelukokonaisuus käyttöön vaiheittain ja

Lisätiedot

Keskustelun pohjaksi: yleisten kirjastojen sektorin näkemys kansallisen kirjastoverkon ja digitaalisen kirjaston kokonaisarkkitehtuurista

Keskustelun pohjaksi: yleisten kirjastojen sektorin näkemys kansallisen kirjastoverkon ja digitaalisen kirjaston kokonaisarkkitehtuurista Keskustelun pohjaksi: yleisten kirjastojen sektorin näkemys kansallisen kirjastoverkon ja digitaalisen kirjaston kokonaisarkkitehtuurista 20.4.2012 Matti Sarmela Kansallinen digitaalinen kirjasto Kansalaisten

Lisätiedot

Keski-Suomen kirjastojen ekstranet. Maakuntakirjastokokous 19.3.2008/HM

Keski-Suomen kirjastojen ekstranet. Maakuntakirjastokokous 19.3.2008/HM Keski-Suomen kirjastojen ekstranet Maakuntakirjastokokous 19.3.2008/HM Taustaa Maakuntakirjastotoiminnan kehittämistyöryhmässä syntyi idea kirjastojen asiantuntijapankista jo vuonna 2002 Maakuntakirjastokokousten

Lisätiedot

KIRJASTON SUUNTA

KIRJASTON SUUNTA KIRJASTON SUUNTA 2015 2018 Rakennamme samaa kirjastoa KIRJASTON SUUNTA 2015-2018 VISIO: Kirjasto on ideoiden ja ajatusten rikastamo, jossa tietoja, taitoja ja tarinoita jakamalla luomme yhdessä uutta kansalaisyhteiskuntaa.

Lisätiedot

KANSALLINEN KOKOELMAKARTTA SUOMEN PROJEKTIN TAUSTOITUS JA YLEISESITTELY. Helsinki, 29.11.2005 Vuokko Palonen

KANSALLINEN KOKOELMAKARTTA SUOMEN PROJEKTIN TAUSTOITUS JA YLEISESITTELY. Helsinki, 29.11.2005 Vuokko Palonen KANSALLINEN KOKOELMAKARTTA SUOMEN PROJEKTIN TAUSTOITUS JA YLEISESITTELY Helsinki, 29.11.2005 Vuokko Palonen Kokoelmakartta yliopistokirjastojen verkoston strategiassa n Strategian (2002-) keskeisiä tavoitteita

Lisätiedot

MichaelPlus. Hankkeen esittely 30.11.2006. http://www.michael-culture.org/index.html. Mikael Vakkari Suunnittelija MichaelPlus hanke

MichaelPlus. Hankkeen esittely 30.11.2006. http://www.michael-culture.org/index.html. Mikael Vakkari Suunnittelija MichaelPlus hanke MichaelPlus Hankkeen esittely 30.11.2006 http://www.michael-culture.org/index.html Mikael Vakkari Suunnittelija MichaelPlus hanke MICHAEL (3 maata): 36 kuukautta (kesäkuu 2007) Kaksi hanketta Italia (koordinaattori),

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen ja Celian yhteistyö

Yleisten kirjastojen ja Celian yhteistyö 12.11.2016 Yleisten kirjastojen ja Celian yhteistyö Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 2/2016 11.11.2016 Minna von Zansen, asiakkuusjohtaja, Celia 1 Esityksen sisältö Miksi yhteistyötä? Miten tähän

Lisätiedot

Kilda-projektin tulokset. Kildan ohjausryhmä Marja-Liisa Seppälä

Kilda-projektin tulokset. Kildan ohjausryhmä Marja-Liisa Seppälä Kilda-projektin 2014-2016 tulokset Kildan ohjausryhmä 21.12.2016 Marja-Liisa Seppälä Kildan tavoitteet 2014-2016 Tukea kirjastometatiedon muokkaamista linkitetyn dataksi Vahvistaa Kansalliskirjaston roolia

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelujen palvelukysely 2012

Kirjastoverkkopalvelujen palvelukysely 2012 Kirjastoverkkopalvelujen palvelukysely 2012 Asiantuntijaseminaari 25.4.2012 Anna Niemelä Esityksen kulku Palvelukyselyn tarkoitus ja toteuttaminen Keskeiset tulokset Jatkotoimenpiteet Silmäys vuoden 2010

Lisätiedot

Kirjastot ja digituki

Kirjastot ja digituki Kirjastot ja digituki Jos digi kuuluu kaikille, on tuen saatavuus varmistettava. Kehittämistehtävän saaneiden kirjastojen kokous 23.5.2018 Anna Melgin (VRK) ja Minna Karvonen (OKM) Digitukihankkeen tavoitteet

Lisätiedot

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut Pelvelukehityksen ekosysteemi julkisessa hallinnossa 3.12.2013 Mikael Vakkari JulkICT/YRO Palvelukehittämisen ekosysteemi Uusien palveluinnovaatioiden

Lisätiedot

Ratkaisuja omissa organisaatioissa muutoksiin tieto-, neuvonta- ja ohjausjärjestelyihin

Ratkaisuja omissa organisaatioissa muutoksiin tieto-, neuvonta- ja ohjausjärjestelyihin Ratkaisuja omissa organisaatioissa muutoksiin tieto-, neuvonta- ja ohjausjärjestelyihin ELO-tavoitteiden saavuttamiseksi Digitaaliset palvelut ja kopase.fi Etelä- Savossa lyhyt tilannekuva Marjaana Kivelä,

Lisätiedot

Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö

Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö Sanna Jokela Paikkatietoyhteistyön koordinaattori LOUNAISPAIKKA Lounais-Suomen alueellinen paikkatietokeskus ja yhteistyöverkosto. Ajatuksena syntyi jo vuonna

Lisätiedot

Kilda-projektin tilannekatsaus: tulokset ja tavoitteet 2015. Kilda-projektin ohjausryhmän kokous 8.9.2015 Marja-Liisa Seppälä

Kilda-projektin tilannekatsaus: tulokset ja tavoitteet 2015. Kilda-projektin ohjausryhmän kokous 8.9.2015 Marja-Liisa Seppälä Kilda-projektin tilannekatsaus: tulokset ja tavoitteet 2015 Kilda-projektin ohjausryhmän kokous 8.9.2015 Marja-Liisa Seppälä RDA-käyttöönotto Käännös kopioitu RDA toolkitin julkaisualustalle -> julkaiseminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunginkirjasto, pääkirjasto, kokoushuone 1, klo 10.15-14.15.

Helsingin kaupunginkirjasto, pääkirjasto, kokoushuone 1, klo 10.15-14.15. Kirjastot.fi:n ohjausryhmän kokous 11.10.2007 Helsingin kaupunginkirjasto, pääkirjasto, kokoushuone 1, klo 10.15-14.15. Läsnä: Erkki Lounasvuori, puheenjohtaja Ulla Ikäheimo Janne Ranta Ari Rouvari Anni

Lisätiedot

Kriittinen menestystekijä Tavoite 2015 Mittari Vastuu Aikataulu ja raportointi

Kriittinen menestystekijä Tavoite 2015 Mittari Vastuu Aikataulu ja raportointi 1 Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2015 Missio: Neuvoston tehtävä on tukea ja kehittää yliopistokirjastoja tutkimusta ja opetusta edistävinä asiantuntijaorganisaatioina. Neuvosto on

Lisätiedot