Nuoren kemistin opas. Juha Siitonen Heinäkuussa 2007

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nuoren kemistin opas. Juha Siitonen Heinäkuussa 2007"

Transkriptio

1 Nuoren kemistin opas Juha Siitonen Heinäkuussa 2007

2 Sarjan sisältö Sarja sisältää seuraavat kemialliset yhdisteet, kiinnitäthän huomiota varoitusmerkintöihin. Nimi Kaava Väri Varoitusmerkinnät Ammoniumkloridi NH 4 Cl Valkoinen Haitallista Kaliumhydroksidi KOH Valkoinen Syövyttävää, Haitallista Kuparisulfaatti CuSO 4 5H 2 O Sininen Haitallista, Ympäristölle vaarallista Natriumvetysulfaatti NaHSO 4 Valkoinen Syövyttävää, Haitallista Rikki S 8 Keltainen Vaaratonta Etaanihappo CH 3 COOH Kirkas neste Syövyttävää Butanoli C 4 H 9 OH Kirkas neste Herkästi syttyvää Näiden kemiallisten yhdisteiden lisäksi tarvitset kokeiluja varten vettä, ruokasoodaa (natriumvetykarbonaattia, NaHCO 3 ), ruokasuolaa (natriumkloridia, NaCl), jääpaloja, sokeria sekä alumiinifolioa. Sarjaan sisältyvät seuraavat välineet. Nimi Koeputki Reikätulppa lasiputkella Kumitulppa Pyykkipoika Suppilo + suodatinpaperit Koeputkiharja ph-paperi Käyttötarkoitus Reaktioiden suorittaminen Muodostuvien kaasujen ohjaaminen Koeputkien sulkeminen sekoituksen yms. ajaksi Koeputken kiinnipitäminen kuumennuksen aikana Yhdisteiden suodatusta varten Koeputkien puhdistukseen Liuosten ph:n tarkasteluun Näiden lisäksi tarvitset juomalasin, jota käytetään usein kylmä- tai kuumahauteena. Jotkin kokeet voivat edellyttää myös muita tavanomaisia tarvikkeita. Tarvitset myös tulitikkuja tai muun sytyttimen. Lisäksi koeputkitelineeksi tarvitaan joko vanha hillopurkki tai erikseen puusta valmistettu teline.

3 Esipuhe Nuoren kemistin opas on uniikki, räätälöity kokonaisuus jonka tarkoitus on ohjata näkemään asiat kemistin kannalta. Tämä ensimmäinen julkaistu versio on kokoelma kemian alkutaipaleella tarpeelliseksi näkemiäni kokeiluja, jotka olen jokaisen yksitellen itse kokeillut. Toivon oppaan antavan uusia virikkeitä ja samanlaisia elämyksiä, joita itse olen kokenut kemiallisia kokeita suorittaessani. Toivon myös, että oppaan ohella luettaisiin jotakin epäorgaanisen kemian peruskirjaa, jotta kokeissa havaittavien ilmiöiden todellinen luonne paljastuisi. Tässä versiossa saattaa olla kirjoitus- sekä kielioppivirheitä, niitä pyritään korjaamaan ilmenemisen myötä , Parikkalassa Juha Siitonen Käytännön ohjeita kokeilujen turvalliseen suorittamiseen Kaikki tässä dokumentissa esitetyt kokeet ovat turvallisia suoritettavaksi, kunhan koekuvauksesta ei poiketa. Kokeet ovat esitetty pelkästään kokeina ja niiden tueksi on suositeltavaa lukea kemian perusteoksia, joita on usein kirjastosta saatavilla. Kaikki kokeissa tehdyt havainnot on kirjattava tarkasti ylös tarkoitusta varten varattuun vihkoon. Näin voidaan tarkastella ja yhdistellä ennen havaittuja ilmiöitä tuleviin. Kaikki kemikaalit, vaikkakin ne ovat jokseenkin vaarattomia, on pidettävä ehdottomasti suljetussa kaapissa. Käsittelyssä on oltava erittäin huolellinen, kemikaaleja ei saa joutua suuhun eikä silmiin. Silmien suojelu onkin erityisen tärkeää ja on tärkeää pitää suojalaseja kokeesta riippumatta päässä. Jos kemikaaleja kuitenkin roiskahtaa silmään siirrytään välittömästi huuhtomaan silmää juoksevalla vedellä. Pää kallistetaan altaaseen ja vesihana avataan, silmää pidetään auki sormin ja veden annetaan puhdistaa silmä. Jos vierasta kemikaalia joutuu suuhun, huuhdotaan suu välittömästi runsaalla määrällä vettä. Kaikkien tämänkaltaisten tapaturmien jälkeen on suositeltavaa käydä lääkärissä. On myös syytä kiinnittää huomiota spriipolttimen oikeaoppiseen käyttöön. Spriipoltinta ei saa sytytettynä kallistella, etteivät vapautuvat spriihöyryt syty tuleen. Spriipoltin on aina käytön jälkeen sammutettava puhaltamalla tai tukahduttamalla liekki. Jos polttimesta loppuu sprii (sydänlanka alkaa palaa nokeavalla liekillä) voidaan sitä lisätä avaamalla polttimen kansi ja kaatamalla denaturoitua etanolia, kuten sinolia polttimeen. Epähuomiossa aiheutuneet palovammat on hoidettava välittömästi: palanutta kohtaa huuhdellaan välittömästi kymmenen minuuttia kylmällä, juoksevalla vedellä. Ohjeita laboratoriovälineiden huoltoon Kokeen loputtua kaikki välineet pyritään pesemään välittömästi. Koeputket pestään kaatamalla ensin liuos viemäriin ja tämän jälkeen huuhtomalla koeputki kuumalla vedellä. Koeputki on vielä syytä puhdistaa käyttämällä pientä määrää pesuaineseosta (1:1 fairy-vesi) ja koeputkiharjaa. Putki huuhdotaan kunnolla ja asetetaan kuivumaan alassuin koeputkitelineeseen. Haihdutusmalja, juomalasi sekä suppilo pestään samaan tapaan.

4 On huomattavaa, ettei astioita puhdistaessa saa käyttää liikaa väkivaltaa. Tällöin lasiset astiat voivat herkästi hajota, kuumiin astioihin ei myöskään koskaan saa kaataa vettä. Tämä aiheuttaa lasin sekä posliinin välittömän halkeamisen. Oppaassa merkinnöistä ja sisällöstä Oppaassa käytetään tarpeen tullen reaktioyhtälöitä kuvaamaan tapahtumien kulkua. Nuolen vasemmalla puolella ovat reaktion lähtöaineet ja oikealla lopputuotteet. Ottakaamme esimerkiksi vetykloorikaasun valmistus: NaHSO 4 s NaCl s HCl g Na 2 SO 4 s Voimme nähdä, että reaktiossa natriumvetysulfaatti ja natriumkloridi reagoivat muodostaen vetykloridia ja natriumsulfaattia. Yhdisteiden nimeämiseen emme kiinnitä tarkemmin huomiota ja suosittelen nimeämissääntöjen lukemista kemian perusteoksista. Reaktioyhtälössa havaitsemme myös useita muita merkintöjä. Yhdisteen kaavan perässä on sulkeissa kyseisen yhdisteen olomuoto. Olomuoto on ilmoitettu yhden tai kahden kirjaimen mittaisella lyhenteellä, jonka tarkoitus voidaan johtaa englannista: s = solid, kiinteä l = liquid, neste aq = aqueous solution, vesiliuos g = gas, kaasu Oppaassa on myös osa laitteistoista piirrettynä, kuvat ovat vain viitteellisiä ja oikeat laitteistot eivät tule näyttämään täysin samalta. Opas on jaettu kuuteen kokeelliseen osioon, seuraavassa osioiden sisältö: 1. Kemiallisia erotusmenetelmiä Tutkitaan kahden kokeen avulla kuinka seos voidaan erotella komponentteihinsa. Puhdistetaan vettä sekä salmiakkia. 2. Ammoniakki NH 3 ja sen ominaisuudet Tutkitaan teollisuudelle tärkeän kemikaalin, ammoniakin ominaisuuksia. Valmistetaan ammoniakkiliuos, jota käytetään myöhemmin erinäisissä kokeissa. 3. Vetykloridi HCl ja sen ominaisuudet Tutkitaan syövyttävää vetykloridikaasua ja sen vesiliuosta, suolahappoa. Valmistetaan suolahappoliuos, jota käytetään myöhemmin erinäisissä kokeissa. 4. Rikki ja sen yhdisteet Tutkitaan epämetallin rikin, ominaisuuksia. Valmistetaan kuparisulfidia sekä rikkihapoketta. 5. Kupari ja sen yhdisteet Tutkitaan metallin kuparin, ominaisuuksia. Valmistetaan useita erilaisia kuparin yhdisteitä. 6. Erinäisten orgaanisten yhdisteiden reaktioita Tutkitaan orgaanisten kemiallisten yhdisteiden reaktioita. Valmistetaan banaaniesanssia ja tutkitaan taloussokeria. Osioissa voidaan edetä mielivaltaisesti, mutta erityisesti ammoniakkia ja vetykloridia koskevissa

5 tutkimuksissa olisi syytä edetä kokeiden numerojärjestyksessä. Kokeet 1: Kemiallisia erotusmenetelmiä Kemian eräs tärkeistä tehtävistä on saada seos jaettua komponentteihinsa. Tällaista jakamista varten on kehitetty vuosituhansien saatossa useita erilaisia menetelmiä. Ensimmäisissä kokeissa tutkitaan erilaisia tapoja erottaa ja puhdistaa seoksia. Koe 1.1 Veden tislaus Kaksi koeputkea, kumitulppa lasiputkella, juomalasi, spriipoltin, pyykkipoika Tussikynä, vettä, jääpaloja Koeputkeen kaadetaan neljäsosa kokonaistilavuudesta vettä, joka värjätään heiluttelemalla tussia vedessä. Putkeen kytketään lasiputkellinen kumitulppa ja kiinnitetään kuumennusta varten pyykkipoika. Juomalasi täytetään jäävedellä ja siihen asetetaan toinen koeputki. Lasiputken pää asetetaan jäähauteessa olevaan koeputkeen noin 3 cm korkeudelle pohjasta. Värjättyä vettä sisältävää koeputkea kuumennetaan spriipolttimella, Kuva 1: Tislauslaitteisto kunnes liuos alkaa kiehua. Muodostuvat vesihöyryt nousevat lasiputkeen ja ohjautuvat jäähauteessa olevaan koeputkeen, jossa ne tiivistyvät. Tislataan vettä vastaanottokoeputkeen muutaman sentin verran. Verrataan alkuperäisen liuoksen väriä vastaanottokoeputkeen keräytyneen tisleen väriin. Koe 1.2 Ammoniumkloridisavun muodostus Teelusikka, spriipoltin, koeputki Ammoniumkloridia, jäätä Vanhaan metalliseen teelusikkaan kaadetaan hiukan ammoniumkloridia ja sitä kuumennetaan vahvasti spriipolttimella. Tutkaillaan muodostuvaa savua ja sen käyttäytymistä, kun lähelle tuodaan jäämurskalla täytetty koeputki. Ammoniumkloridi on herkästi sublimoituva aine ja muuttuu kiinteästä kaasuksi ilman välivaihetta. Savu voidaan tiivistää kylmän koeputken pintaan takaisin kiinteäksi yhdisteeksi.

6 Kokeet 2: Ammoniakki NH 3 ja sen ominaisuudet Ammoniakki NH 3 on pistävänhajuinen väritön kaasu, joka liukenee hyvin veteen (1 paino-osa vettä liuottaa 100 paino-osaa ammoniakkia huoneenlämmössä). Ammoniakki on lannoite- sekä räjähdeteollisuuden tärkeä lähtöaine ja tästä syystä sitä valmistetaan teollisesti hyvin suuria määriä (EU:n alueella yli 10 miljoonaa tonnia vuodessa). Koe 2.1: Ammoniakin valmistaminen Koeputki, kumitulppa lasiputkella, juomalasi, spriipoltin, pyykkipoika Ammoniumkloridia, kaliumhydroksidia, kylmää vettä Rakennetaan kuvan kaksi mukainen laitteisto. Koeputkeen kaadetaan sentin vahvuudelta vettä. Veteen liuotetaan kolme kaliumhydroksidipellettiä ja teelusikallinen ammoniumkloridia. Juomalasi täytetään noin viidesosaltaan jääkylmällä vedellä. Koeputkea kuumennetaan vahvasti, jolloin muodostuu ammoniakkia. Voimakkaat emäkset voivat siis riistää ammoniakin sen suoloista. KOH aq NH 4 Cl aq NH 3 g KCl aq H 2 O l Ammoniakki ohjautuu lasiputkea, kumiletkua ja suppiloa pitkin juomalasissa olevaan veteen (suppilo EI saa koskea vettä, koska tällöin vettä imeytyisi kuumaan laitteistoon ja koeputki särähtäisi halki). Koe on syytä suorittaa hyvin tuuletetussa tilassa ammoniakkikaasun epämiellyttävän tuoksun takia. Kun liuosta on keitetty muutaman minuutin ajan on ammoniakkia imeytynyt juomalasissa olevaan veteen tarpeeksi kokeita varten. Säilötään juomalasiin muodostunut väkevä ammoniakkiliuos säilytyspulloon. Annetaan koeputken lasiputkellisine tulppineen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Koe 2.2: Ammoniakin liukeneminen veteen Jäähtynyt kaasunkehityslaitteisto kokeesta 2.1, juomalasi Vettä Kaadetaan juomalasi noin puolilleen vettä ja asetetaan kaasunkehityslaitteiston lasiputki nopeasti veteen. Havainnoidaan tapahtumaa. Koe 2.3: Ammoniakin happoemäsluonne Ammoniakkiliuosta, ph-paperia Kostutettu ph-paperi viedään ammoniakkiliuoksen ylle, havainnoidaan värimuutosta. ph-paperi muuttuu sinertäväksi emäksisessä ja punaiseksi happamassa liuoksessa. Ammoniakin emäksisyys johtuu sen esiintymismuodosta, liuetessaan veteen ammoniakki muodostaa ammoniumhydroksidia NH 4 OH. Samalla voidaan varovasti haistaa ammoniakkikaasun tuoksua. Koe 2.4: Ammoniakkikompleksit Koeputki, Pipetti Kuva 2: Ammoniakin valmistus

7 Ammoniakkiliuosta, kuparisulfaattia, vettä Koeputkeen annostellaan lusikankärjellinen kuparisulfaattia ja puolen sentin vahvuudelta vettä. Pipetoidaan ammoniakkiliuosta kuparisulfaattiliuokseen muutama pisara ja havainnoidaan muodostuvan saostuman väriä. Lisätään pipetillinen ammoniakkia kuparisulfaattiliuokseen ja havainnoidaan tapahtuvaa muutosta. Kokeet 3: Vetykloridi HCl ja sen vesiliuoksen ominaisuudet Vetykloridi on väritön, pistäväntuoksuinen kaasu. Liuetessaan veteen se muodostaa suolahappoa, jota käytetään varsin paljon teollisuudessa. Ensimmäisen kerran suolahappoa valmisti 800-luvulla alkemisti Jabir ibn Hayyan. Suolahapolla on useita käyttötarkoituksia suurien emäsmäärien neutraloinnissa, peittauksessa sekä epäorgaanisten yhdisteiden valmistuksessa. Koe 3.1: Suolahapon valmistaminen Koeputki, kumitulppa lasiputkella, juomalasi, spriipoltin, pyykkipoika Ruokasuolaa, natriumvetysulfaattia, vettä Laitteisto on identtinen ammoniakin valmistuksessa käytettyyn. Koeputkeen kaadetaan teelusikallinen ruokasuolaa ja teelusikallinen natriumvetysufaattia. Juomalasi täytetään noin viidesosaltaan vedellä. Kuumennus käynnistetään ja vetykloridi imeytyy veteen, muodostaen suolahappoa. NaHSO 4 s NaCl s HCl g Na 2 SO 4 s Lasiputken pää ei saa koskea veteen! Kun seos on kiehunut muutaman minuutin ajan on muodostunut tarpeeksi suolahappoa seuraaviin kokeisiin. Kaadetaan suolahappoliuos säilytyspulloon. Annetaan koeputken tulppineen jälleen jäähtyä muutamien minuuttien ajan. Kuva 3: Suolahapon valmistus Koe 3.2: Vetykloridin liukeneminen veteen Jäähtynyt kaasunkehityslaitteisto kokeesta 3.1, juomalasi Vettä Kaadetaan juomalasi noin puolilleen vettä ja asetetaan kaasunkehityslaitteiston lasiputki nopeasti veteen. Havainnoidaan tapahtumaa. Vertaa kokeeseen 2.2. Koe 3.3: Suolahapon happoemäsluenne Suolahappoa, ph-paperia Viedään pala ph-paperia suolahappoliuokseen. ph-paperi muuttuu sinertäväksi emäksisessä ja punaiseksi happamassa liuoksessa. Suolahapon happamuus johtuu sen protolyysistä oksoniumioneiksi, jotka aiheuttavat liuoksen happamuuden. Koe 3.4: Suolahapon ja ammoniakin välinen reaktio Suolahappoa, ammoniakkiliuosta

8 Viedään ammoniakin ja suolahapon säilytyspullojen suut lähekkäin, havainnoidaan tapahtumaa. Vertaa höyryjä havaintoihin kokeesta 1.2. Suolahappo ja ammoniakki muodostavat reagoidessaan ammoniumkloridia, joka näkyy vaaleana savuna suuaukkojen lähettyvillä. HCl g NH 3 g NH 4 Cl s Koe 3.5: Suolahapon ja alumiinin välinen reaktio Koeputki Suolahappoa, alumiinifoliopala, kuparisulfaattia Kaadetaan koeputkeen muutaman sentin kerros suolahappoa ja tipautetaan liuokseen pala alumiinifoliota. Havainnoidaan alumiinipalan pintaa. Lisätään koeputkeen pieni kuparisulfaattikide ja havainnoidaan kaasunkehitystä uudelleen. Epäjalot metallit reagoivat suolahapon kanssa vapauttaen vetykaasua. Kuparisulfaatin läsnäolo nopeuttaa reaktiota. 6 HCl aq 2 Al s 3 H 2 g 2 AlCl 3 aq Koe 3.6: Suolahapon neutralointi Kaksi koeputkea Suolahappoa, kaliumhydroksidia, vettä Liuotetaan yksi kaliumhydroksidipelletti puoleen koeputkelliseen vettä. Kaadetaan toiseen koeputkeen noin 2 cm korkeudelta suolahappoa. Otetaan suolahappokoeputkesta lyijykynällä pieni pisara näytettä pienelle ph-paperipalalle. Lisätään viisi pisaraa kaliumhydroksidiliuosta ja uusitaan näytteen otto. Jatketaan kunnes ph-paperin väri ei enää muutu. Suolahappo on nyt kokonaan neutraloitu. HCl aq KOH aq KCl aq H 2 O aq Kokeet 4: Rikki ja sen yhdisteet Rikki on vaaleankeltaista, haurasta alkuainetta. Rikkiä esiintyy luonnossa alkuaineena sekä yhdisteenä. Se muodostaa useita yhdisteitä, joista teollisesti tärkein on rikkihappo H 2 SO 4. Kun rikki yhtyy metalleihin muodostuu sulfideja. Koe 4.1: Rikkidioksidin valmistus Tuikkukynttilän alumiinikuppi, spriipoltin, lasipurkki jonka sisään tuikkukynttilän kuppi mahtuu, orvokkeja tai muita värillisiä kukkia Rikkiä, vettä Koe on suoritettava ulkoilmassa vapautuvien myrkyllisten kaasujen vuoksi Alumiinikuppiin laitetaan puoli teelusikallista rikkijauhoa ja sitä kuumennetaan suoraan spriipolttimen liekillä. Kun rikki on sulaa sytytetään se tulitikulla palamaan. Havainnoidaan liekin väriä. Asetetaan lasipurkkiin orvokkeja ja käännetään lasipurkki alassuin alumiinikupissa palavan rikin päälle. Tutkitaan rikin palaessa muodostuvan rikkidioksidin SO 2 vaikutusta orvokkien väriin. Kun rikkiliekki on sammunut nostetaan malja varovasti pois purkin alta. Kaadetaan purkkiin hiukan vettä. Tutkitaan ph-paperilla veden happoemäsluonnetta.

9 Koe 4.2: Rikkivedyn ja kuparisulfidin valmistus Kaksi koeputkea, kumitulppa lasiputkella, spriipoltin, pyykkipoika Rikkiä, steariinia kynttilästä, kuparisulfaattia, vettä Koe on suoritettava ulkoilmassa vapautuvien myrkyllisten kaasujen vuoksi Rakennetaan kuvan 1 mukainen laitteisto. Kaadetaan koeputkeen neljäsosa teelusikallista rikkiä ja sama määrä steariinijauhetta. Toiseen koeputkeen kaadetaan muutaman sentin vahvuudelta vettä, johon liuotetaan pieni määrä kuparisulfaattia. Kuumennetaan rikki-steariiniseosta spriipolttimella, tällöin muodostuu märäntyneen kanamunan tuoksuista rikkivetyä H 2 S. Annetaan rikkivedyn kuplia kuparisulfaattiliuoksen läpi hetken ajan. Tarkastellaan tapahtuvaa muutosta. Rikkivety muodostaa kuparisulfaatin kanssa uuden niukkaliukoisen yhdisteen, kuparisulfidin. CuSO 4 aq H 2 S g Cu S s H 2 SO 4 aq Koeputket on puhdistettaessa pestävä spriillä.

10 Kokeet 5: Kupari ja sen yhdisteet Kupari on oranssia, metallinkiiltoista alkuainetta. Sitä löytyy luonnosta suuria määriä yhdisteinä, joista se voidaan vapauttaa vaahdottamalla. Muiden kokeiden aikana olet tutustunut jo kuparisulfaattiin, seuraavassa tutkitaan muita kuparin yhdisteitä. Koe 5.1 Metallisen kuparin valmistus Koeputki Kuparisulfaattia, alumiinifoliopala, vettä Liuotetaan lusikankärjellinen kuparisulfaattia noin kahteen senttimetriin vettä. Tipautetaan siniseen kuparisulfaattiliuokseen alumiinifoliopala. Tutkitaan folion pintaa ja liuoksen väriä tunnin kuluttua. Epäjalot metallit, kuten alumiini pelkistävät kuparin sen yhdisteistä metallina, samalla epäjalo metalli korvaa kuparin paikan yhdisteessä. 2 Al s 3CuSO 4 aq Al 2 SO 4 3 aq 3Cu s Koe 5.2 Kuparimalmi malakiitin valmistus Koeputki, suppilo, suodatinpaperia Kuparisulfaatti, natriumvetykarbonaatti (ruokasooda), vesi Liuotetaan puoli teelusikallista kuparisulfaattia noin viiteen senttimetriin vettä. Kaadetaan liuokseen pieniä määriä natriumvetykarbonaattia, kunnes kupliminen lakkaa. Voimakkaan hiilidioksidinkehityksen myötä liuokseen havaitaan muodostuneen vihertävä saostuma. Tämä saostuma on malakiittia, Cu(CO) 3 Cu(OH) 2. Suodatetaan malakiitti ja asetetaan se lämpimään paikkaan kuivumaan. 2CuSO 4 aq 2 NaHCO 3 s CuCO 3 Cu OH 2 s Na 2 SO 4 aq CO2 g Koe 5.3 Malakiitin hajottaminen Malakiittia kokeesta 5.2, spriipoltin, pyykkipoika Kuumennetaan pientä määrää kokeesta 5.2 saatua malakiittia spriipolttimella. Havainnoidaan muutosta värissä. Malakiitti hajoaa kuumennettaessa vesihöyryksi, hiilidioksidiksi ja mustaksi kuparioksidiksi. Koe 5.4 Kupariasetaatin valmistus Koeputki Malakiittia kokeesta 5.2, vettä, etaanihappoa Kaadetaan loppu malakiitti koeputkeen ja kaadetaan päälle kaksi senttiä vettä ja yksi sentti etaanihappoa, havainnoidaan tapahtuvaa värimuutosta. Reaktiossa vapautuu hiilidioksidia ja liukenematon kuparikarbonaatti reagoi etaanihapon kanssa muodostaen hyvin veteen liukenevaa kupariasetaattia. CH 3 COOH aq CuCO 3 s CH 3 COOCu aq H 2 O l CO 2 g

11 Kokeet 6: Erinäisten orgaanisten yhdisteiden reaktioita Tähänastiset kokeet ovat panostaneet epäorgaaniseen kemiaan. Seuraavassa tutkaillaan muutamia orgaanisten (hiiltä sisältävien) kemiallisten yhdisteiden ominaisuuksia. Koe 6.1 Ruokosokerin hapetus Kaksi koeputkea, Juomalasi täynnä kuumaa vettä Kuparisulfaattia, kaliumhydroksidia, taloussokeria Koeputkeen annostellaan lusikankärjellinen taloussokeria. Tähän sokeriliuokseen lisätään lusikankärjellinen kuparisulfaattia, sekä sentin verran laimeaa kaliumhydroksidiliuosta (1 pelletti puoleen koeputkeen vettä). Valmistetaan toinen liuos, mutta ilman sokeria. Liuokset jätetään seisomaan kuumaan veteen, havainnoidaan tapahtunutta muutosta varttitunnin jälkeen. Jos reaktiossa on läsnä kuparia, muodostuu lämmitettäessa punainen kuparioksiduulisaostuma. Samalla ruokosokerin kemiallinen rakenne muutuu: Koe 6.2 Banaaniesanssin valmistus Koeputki, spriipoltin, pyykkipoika Etaanihappoa, butanolia, natriumvetysulfaattia Koeputkeen annostellaan noin sentti väkevää etaanihappoa ja sentti butanolia. Sekaan kaadetaan neljäsosateelusikkaa natriumvetysulfaattia ja seosta kuumennetaan spriipolttimella. Kun seos on kiehuvaa, siirretään se jäähtymään. Tarkastellaan muodostuneen esterin tuoksua. Hapon ja alkoholin reagoidessa muodostuu hyväntuoksuinen esteri. Tapahtumaa kutsutaan esteröitymiseksi, tapahtuma vaatii katalyytiksi vahvan hapon. Etaanihappo Butanoli Etaanihapon butyyliesteri

12

Stipendiaattityöt Jyväskylän yliopiston kemian laitos

Stipendiaattityöt Jyväskylän yliopiston kemian laitos Stipendiaattityöt Jyväskylän yliopiston kemian laitos Juha Siitonen 14. Elokuuta 2011 Alkuaineita jos tunne sä et Niiden kykyjä vähättelet minaisuudet peittelet Turha sun on koittaa Sieluja voittaa Goethe

Lisätiedot

Työn toteutus Lisää pullosta kolmeen koeputkeen 1 2 cm:n kerros suolahappoa. Pudota ensimmäiseen koeputkeen kuparinaula, toiseen sinkkirae ja kolmanteen magnesiumnauhan pala. Tulosten käsittely Mikä aine

Lisätiedot

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali Hapot ja emäkset 19 Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali happamuuden aiheuttavat oksoniumionit Monet marjat, hedelmät ja esimerkiksi piimä maistuvat happamilta. Happamuus seuraa siitä kun happo

Lisätiedot

Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto. Syntetiikan töitä

Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto. Syntetiikan töitä Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto Syntetiikan töitä Orgaanisen kemian työmenetelmistä Reuksointi Reuksointi käsittää reaktioseoksen keittämisen palautusjäähdyttimen alla niin, että höyrystyvät reagenssit

Lisätiedot

NIMI: Luokka: c) Atomin varaukseton hiukkanen on nimeltään i) protoni ii) neutroni iii) elektroni

NIMI: Luokka: c) Atomin varaukseton hiukkanen on nimeltään i) protoni ii) neutroni iii) elektroni Peruskoulun kemian valtakunnallinen koe 2010-2011 NIMI: Luokka: 1. Ympyröi oikea vaihtoehto. a) Ruokasuolan kemiallinen kaava on i) CaOH ii) NaCl iii) KCl b) Natriumhydroksidi on i) emäksinen aine, jonka

Lisätiedot

Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset

Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset Ensimmäinen sivu on työskentelyyn orientoiva johdatteluvaihe, jossa annetaan jotain tietoja ongelmista, joita happamat sateet aiheuttavat. Lisäksi esitetään

Lisätiedot

Kemiaa tekemällä välineitä ja työmenetelmiä

Kemiaa tekemällä välineitä ja työmenetelmiä Opiskelijalle 1/4 Kemiaa tekemällä välineitä ja työmenetelmiä Ennen työn aloittamista huomioi seuraavaa Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat aineet ja välineet. Kirjaa tulokset oikealla tarkkuudella

Lisätiedot

Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta.

Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta. Helsingin yliopiston kemian valintakoe 10.5.2019 Vastaukset ja selitykset Tehtävä 1. Avaruussukkulan kiihdytysvaiheen kiinteänä polttoaineena käytetään ammonium- perkloraatin ja alumiinin seosta. Reaktio

Lisätiedot

VÄRIKÄSTÄ KEMIAA. MOTIVAATIO: Mitä tapahtuu teelle kun lisäät siihen sitruunaa? Entä mitä havaitset kun peset mustikan värjäämiä sormia saippualla?

VÄRIKÄSTÄ KEMIAA. MOTIVAATIO: Mitä tapahtuu teelle kun lisäät siihen sitruunaa? Entä mitä havaitset kun peset mustikan värjäämiä sormia saippualla? VÄRIKÄSTÄ KEMIAA KOHDERYHMÄ: Työ voidaan suorittaa kaikenikäisten kanssa, jolloin teoria sovelletaan osaamistasoon. Parhaiten työ soveltuu alakouluun kurssille aineet ympärillämme tai yläkouluun kurssille

Lisätiedot

Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto. Nuoren kemistin opas

Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto. Nuoren kemistin opas Juha Siitonen Jyväskylän yliopisto Nuoren kemistin opas 1 Seosten erottaminen Vuonna 1896 nuori Puolalainen kemisti Marie Curie ja hänen Ranskalainen miehensä Pierre Curie ottivat tehtäväkseen selvittää

Lisätiedot

Luku 3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph

Luku 3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph Luku 3 Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph 1 MIKÄ ALKUAINE? Se ei ole metalli, kuten alkalimetallit, se ei ole jalokaasu, vaikka onkin kaasu. Kevein, väritön, mauton, hajuton, maailmankaikkeuden yleisin

Lisätiedot

Johdantoa. Kemia on elektronien liikkumista/siirtymistä. Miksi?

Johdantoa. Kemia on elektronien liikkumista/siirtymistä. Miksi? Mitä on kemia? Johdantoa REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Kemia on elektronien liikkumista/siirtymistä. Miksi? Kaikissa kemiallisissa reaktioissa tapahtuu energian muutoksia, jotka liittyvät vanhojen sidosten

Lisätiedot

TÄS ON PROTSKUU! PROTEIINIEN KEMIAA

TÄS ON PROTSKUU! PROTEIINIEN KEMIAA sivu 1/8 TÄS ON PROTSKUU! PROTEIINIEN KEMIAA LUOKKA-ASTE/KURSSI TAUSTA Työ soveltuu peruskoulun yläasteelle ja lukioon. Työn tavoite on tutustua proteiinien kokeellisiin tunnistusmenetelmiin. POHDITTAVAKSI

Lisätiedot

Kemiallisia reaktioita ympärillämme Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet

Kemiallisia reaktioita ympärillämme Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet Kemiallisia reaktioita ympärillämme Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet Kari Sormunen Syksy 2014 Kemiallinen reaktio Kemiallinen reaktio on prosessi, jossa aineet muuttuvat toisiksi aineiksi: atomien

Lisätiedot

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus

Kemian opetuksen keskus Helsingin yliopisto Veden kovuus Oppilaan ohje. Veden kovuus Huomaat, että vedenkeittimessäsi on valkoinen saostuma. Päättelet, että saostuma on peräisin vedestä. Haluat varmistaa, että vettä on turvallista juoda ja viet sitä tutkittavaksi laboratorioon. Laboratoriossa

Lisätiedot

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA Työskentelet metallinkierrätyslaitoksella. Asiakas tuo kierrätyslaitokselle 1200 kilogramman erän kellertävää metallimateriaalia, joka on löytynyt purettavasta

Lisätiedot

Kemia 7. luokka. Nimi

Kemia 7. luokka. Nimi Kemia 7. luokka Nimi 1. Turvallinen työskentely Varoitusmerkit Kaasupolttimen käyttö Turvallinen työskentely Turvallinen työskentely Kaasupolttimen käyttö 1. Varmista että ilma-aukot ovat kiinni. 2. Sytytä

Lisätiedot

POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ

POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ MUSTIKKATRIO KOHDERYHMÄ: Työ voidaan suorittaa kaikenikäisten kanssa, jolloin teoria sovelletaan osaamistasoon. KESTO: n. 1h MOTIVAATIO: Arkipäivän ruokakemian ilmiöiden tarkastelu uudessa kontekstissa.

Lisätiedot

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA

LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA LÄÄKETEHTAAN UUMENISSA KOHDERYHMÄ: Soveltuu lukion KE1- ja KE3-kurssille. KESTO: n. 1h MOTIVAATIO: Työskentelet lääketehtaan laadunvalvontalaboratoriossa. Tuotantolinjalta on juuri valmistunut erä aspiriinivalmistetta.

Lisätiedot

Neutraloituminen = suolan muodostus

Neutraloituminen = suolan muodostus REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Neutraloituminen = suolan muodostus Taustaa: Tähän asti ollaan tarkasteltu happojen ja emästen vesiliuoksia erikseen, mutta nyt tarkastellaan mitä tapahtuu, kun happo ja emäs

Lisätiedot

SIPSEISSÄKÖ RASVAA? KOKEELLINEN TYÖ: PERUNALASTUJA VAI JUUSTONAKSUJA? Tämän työn tavoite on vertailla eri sipsilaatuja ja erottaa sipsistä rasva.

SIPSEISSÄKÖ RASVAA? KOKEELLINEN TYÖ: PERUNALASTUJA VAI JUUSTONAKSUJA? Tämän työn tavoite on vertailla eri sipsilaatuja ja erottaa sipsistä rasva. SIPSEISSÄKÖ RASVAA? TAUSTAA Saamme rasvaa joka päivä ja monissa muodoissa. Osa rasvasta on välttämätöntä, koska elimistömme tarvitsee rasvaa elintoimintojemme ylläpitoon. Saamme hyvin paljon rasvaa piilossa

Lisätiedot

a) Puhdas aine ja seos b) Vahva happo Syövyttävä happo c) Emäs Emäksinen vesiliuos d) Amorfinen aine Kiteisen aineen

a) Puhdas aine ja seos b) Vahva happo Syövyttävä happo c) Emäs Emäksinen vesiliuos d) Amorfinen aine Kiteisen aineen 1. a) Puhdas aine ja seos Puhdas aine on joko alkuaine tai kemiallinen yhdiste, esim. O2, H2O. Useimmat aineet, joiden kanssa olemme tekemisissä, ovat seoksia. Mm. vesijohtovesi on liuos, ilma taas kaasuseos

Lisätiedot

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS

KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS sivu 1/6 Kohderyhmä: Työ on suunniteltu lukiolaisille Aika: n. 1h + laskut KALIUMPERMANGANAATIN KULUTUS TAUSTATIEDOT tarkoitaa veden sisältämien kemiallisesti hapettuvien orgaanisten aineiden määrää. Koeolosuhteissa

Lisätiedot

c) Mitkä alkuaineet ovat tärkeitä ravinteita kasveille?

c) Mitkä alkuaineet ovat tärkeitä ravinteita kasveille? ke1 kertaustehtäviä kurssin lopussa 1. Selitä Kerro lyhyesti, mitä sana tarkoittaa. a) kemikaali b) alkuaine c) molekyyli d) vesiliukoinen 2. Kemiaa kotona ja ympärillä a) Kerro yksi kemian keksintö, jota

Lisätiedot

Myös normaali sadevesi on hieman hapanta (ph n.5,6) johtuen ilman hiilidioksidista, joka liuetessaan veteen muodostaa hiilihappoa.

Myös normaali sadevesi on hieman hapanta (ph n.5,6) johtuen ilman hiilidioksidista, joka liuetessaan veteen muodostaa hiilihappoa. sivu 1/5 Kohderyhmä: Aika: Työ sopii sekä yläasteelle, että lukion biologiaan ja kemiaan käsiteltäessä ympäristön happamoitumista. Lukion kemiassa aihetta voi myös käsitellä typen ja rikin oksideista puhuttaessa.

Lisätiedot

7. luokan kemia. Nimi

7. luokan kemia. Nimi 7. luokan kemia Nimi Kurssin arviointi arvosana socrative 1: turvallinen työskentely hyväksytty/hylätty socrative 2: työvälineet 410 socrative 3: kemialliset merkit 410 socrative 4: alkuaine, yhdiste,

Lisätiedot

Kemian koe kurssi KE5 Reaktiot ja tasapaino koe

Kemian koe kurssi KE5 Reaktiot ja tasapaino koe Kemian koe kurssi KE5 Reaktiot ja tasapaino koe 1.4.017 Tee kuusi tehtävää. 1. Tämä tehtävä koostuu kuudesta monivalintaosiosta, joista jokaiseen on yksi oikea vastausvaihtoehto. Kirjaa vastaukseksi numero-kirjainyhdistelmä

Lisätiedot

SIPSEISSÄKÖ RASVAA? KOKEELLINEN TYÖ: PERUNALASTUJA VAI JUUSTONAKSUJA?

SIPSEISSÄKÖ RASVAA? KOKEELLINEN TYÖ: PERUNALASTUJA VAI JUUSTONAKSUJA? SIPSEISSÄKÖ RASVAA? TAUSTAA Saamme rasvaa joka päivä ja monissa muodoissa. Osa rasvasta on välttämätöntä, koska elimistömme tarvitsee rasvaa elintoimintojemme ylläpitoon. Saamme hyvin paljon rasvaa piilossa

Lisätiedot

HAPANTA HUNAJAA POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ

HAPANTA HUNAJAA POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ HAPANTA HUNAJAA POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ Mitä hunaja sisältää? Hunaja sisältää noin 200 yhdistettä, muun muassa erilaisia sokereita, vettä, happoja, vettä proteiineja, vitamiineja, hivenaineita, entsyymejä

Lisätiedot

Seokset ja liuokset. 1. Seostyypit 2. Aineen liukoisuus 3. Pitoisuuden yksiköt ja mittaaminen

Seokset ja liuokset. 1. Seostyypit 2. Aineen liukoisuus 3. Pitoisuuden yksiköt ja mittaaminen Seokset ja liuokset 1. Seostyypit 2. Aineen liukoisuus 3. Pitoisuuden yksiköt ja mittaaminen Hapot, emäkset ja ph 1. Hapot, emäkset ja ph-asteikko 2. ph -laskut 3. Neutralointi 4. Puskuriliuokset Seostyypit

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVIÄ Mitkä ruoka-aineet sisältävät valkuaisaineita eli proteiineja? Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine?

ENNAKKOTEHTÄVIÄ Mitkä ruoka-aineet sisältävät valkuaisaineita eli proteiineja? Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine? TÄS ON PROTSKUU! TAUSTAA Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin ja nautit päivittäin niitä sisältäviä ruokia. Mitkä ruoka-aineet sisältävät proteiineja ja mihin niitä oikein tarvitaan? ENNAKKOTEHTÄVIÄ

Lisätiedot

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu lukion kurssille KE4, jolla käsitellään teollisuuden tärkeitä raaka-aineita sekä hapetus-pelkitysreaktioita. Työtä voidaan käyttää

Lisätiedot

Reaktiosarjat

Reaktiosarjat Reaktiosarjat Usein haluttua tuotetta ei saada syntymään yhden kemiallisen reaktion lopputuotteena, vaan monen peräkkäisten reaktioiden kautta Tällöin edellisen reaktion lopputuote on seuraavan lähtöaine

Lisätiedot

Törmäysteoria. Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa

Törmäysteoria. Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa Törmäysteoria Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa tarpeeksi suurella voimalla ja oikeasta suunnasta. 1 Eksotermisen reaktion energiakaavio E

Lisätiedot

luku 1.notebook Luku 1 Mooli, ainemäärä ja konsentraatio

luku 1.notebook Luku 1 Mooli, ainemäärä ja konsentraatio Luku 1 Mooli, ainemäärä ja konsentraatio 1 Kemian kvantitatiivisuus = määrällinen t ieto Kemian kaavat ja reaktioyhtälöt sisältävät tietoa aineiden rakenteesta ja aineiden määristä esim. 2 H 2 + O 2 2

Lisätiedot

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA sivu 1/6 KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu lukion kurssille KE4, jolla käsitellään teollisuuden tärkeitä raaka-aineita sekä hapetus-pelkitysreaktioita. Työtä voidaan käyttää myös yläkoululaisille, kunhan

Lisätiedot

KUPARIASPIRINAATIN VALMISTUS

KUPARIASPIRINAATIN VALMISTUS TAUSTAA KUPARIASPIRINAATIN VALMISTUS Kupariaspirinaatti eli dikuparitetra-asetyylisalisylaatti on epäorgaaninen yhdiste, jonka käyttöä nivelreuman hoidossa ja toisen sukupolven lääkevalmistuksessa on tutkittu

Lisätiedot

joka voidaan määrittää esim. värinmuutosta seuraamalla tai lukemalla

joka voidaan määrittää esim. värinmuutosta seuraamalla tai lukemalla REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Happo-emästitraukset Määritelmä, titraus: Titraus on menetelmä, jossa tutkittavan liuoksen sisältämä ainemäärä määritetään lisäämällä siihen tarkkaan mitattu tilavuus titrausliuosta,

Lisätiedot

luku2 Kappale 2 Hapettumis pelkistymisreaktioiden ennustaminen ja tasapainottaminen

luku2 Kappale 2 Hapettumis pelkistymisreaktioiden ennustaminen ja tasapainottaminen Kappale 2 Hapettumis pelkistymisreaktioiden ennustaminen ja tasapainottaminen 1 Ennakkokysymyksiä 2 Metallien reaktioita ja jännitesarja Fe(s) + CuSO 4 (aq) Cu(s) + AgNO 3 (aq) taulukkokirja s.155 3 Metallien

Lisätiedot

HAPANTA HUNAJAA. KESTO: Työn teoriaosion, mahdollisten alkuvalmistelujen ja siivousten lisäksi työn suoritukseen menee noin 15 minuuttia aikaa.

HAPANTA HUNAJAA. KESTO: Työn teoriaosion, mahdollisten alkuvalmistelujen ja siivousten lisäksi työn suoritukseen menee noin 15 minuuttia aikaa. HAPANTA HUNAJAA KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu alakouluun, mutta sitä voi soveltaa muillekin luokka-asteille. Yläkouluissa ja lukiossa voidaan käyttää vahvoja happoja ja emäksiä ja laskea tarkemmin pitoisuudet

Lisätiedot

Työohjeet Jippo- polkuun

Työohjeet Jippo- polkuun Työohjeet Jippo- polkuun TUTKIMUSPISTE 1: Kelluuko? Tarvikkeet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. Tutkimus 1a: Tee hypoteesi

Lisätiedot

Seosten erotusmenetelmiä

Seosten erotusmenetelmiä Seosten erotusmenetelmiä KEMIAA KAIKKIALLA, KE1 Kemiassa on usein tarve erottaa niin puhtaita aineita kuin myös seoksia toisistaan. Seoksesta erotetaan sen komponentteja (eli seoksen muodostavia aineita)

Lisätiedot

KE4, KPL. 3 muistiinpanot. Keuruun yläkoulu, Joonas Soininen

KE4, KPL. 3 muistiinpanot. Keuruun yläkoulu, Joonas Soininen KE4, KPL. 3 muistiinpanot Keuruun yläkoulu, Joonas Soininen KPL 3: Ainemäärä 1. Pohtikaa, miksi ruokaohjeissa esim. kananmunien ja sipulien määrät on ilmoitettu kappalemäärinä, mutta makaronit on ilmoitettu

Lisätiedot

ROMUMETALLIA OSTAMASSA (OSA 1)

ROMUMETALLIA OSTAMASSA (OSA 1) ROMUMETALLIA OSTAMASSA (OSA 1) Johdanto Kupari on metalli, jota käytetään esimerkiksi sähköjohtojen, tietokoneiden ja putkiston valmistamisessa. Korkean kysynnän vuoksi kupari on melko kallista. Kuparipitoisen

Lisätiedot

Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa

Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa Tuotantomenetelmät Kasviöljyjen vaihtoesteröinti Kasviöljyjen hydrogenointi Fischer-Tropsch-synteesi Kasviöljyt Rasvan kemiallinen rakenne Lähde: Malkki, Rypsiöljyn

Lisätiedot

TKK, TTY, LTY, OY, TY, VY, ÅA / Insinööriosastot Valintakuulustelujen kemian koe 31.5.2006

TKK, TTY, LTY, OY, TY, VY, ÅA / Insinööriosastot Valintakuulustelujen kemian koe 31.5.2006 TKK, TTY, LTY, Y, TY, VY, ÅA / Insinööriosastot Valintakuulustelujen kemian koe 1.5.006 1. Uraanimetallin valmistus puhdistetusta uraanidioksidimalmista koostuu seuraavista reaktiovaiheista: (1) U (s)

Lisätiedot

Jaksollinen järjestelmä

Jaksollinen järjestelmä Jaksollinen järjestelmä (a) Mikä on hiilen järjestysluku? (b) Mikä alkuaine kuuluu 15:een ryhmään ja toiseen jaksoon? (c) Montako protonia on berylliumilla? (d) Montako elektronia on hapella? (e) Montako

Lisätiedot

Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille

Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailu lukiolaisille 28.1.2016 Kemian tehtävät Kirjoita nimesi, luokkasi ja lukiosi tähän tehtäväpaperiin. Kirjoita vastauksesi selkeällä käsialalla tehtäväpaperiin vastauksille

Lisätiedot

MOOLIMASSA. Vedyllä on yksi atomi, joten Vedyn moolimassa M(H) = 1* g/mol = g/mol. ATOMIMASSAT TAULUKKO

MOOLIMASSA. Vedyllä on yksi atomi, joten Vedyn moolimassa M(H) = 1* g/mol = g/mol. ATOMIMASSAT TAULUKKO MOOLIMASSA Moolimassan symboli on M ja yksikkö g/mol. Yksikkö ilmoittaa kuinka monta grammaa on yksi mooli. Moolimassa on yhden moolin massa, joka lasketaan suhteellisten atomimassojen avulla (ATOMIMASSAT

Lisätiedot

Liukeneminen 31.8.2016

Liukeneminen 31.8.2016 Liukeneminen KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Kertausta: Kun liukenevan aineen rakenneosasten väliset vuorovaikutukset ovat suunnilleen samanlaisia kuin liuottimen, niin liukenevan aineen rakenneosasten välisiä

Lisätiedot

Kaikenlaisia sidoksia yhdisteissä: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka

Kaikenlaisia sidoksia yhdisteissä: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kaikenlaisia sidoksia yhdisteissä: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012 Kertausta IONIEN MUODOSTUMISESTA Jos atomi luovuttaa tai

Lisätiedot

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ KOHDERYHMÄ: Soveltuu peruskoulun 9.luokan kemian osioon Orgaaninen kemia. KESTO: 45 60 min. Kemian opetuksen keskus MOTIVAATIO: Muovituotteet kerääntyvät helposti luontoon ja saastuttavat

Lisätiedot

Reaktioyhtälö. Sähköisen oppimisen edelläkävijä www.e-oppi.fi. Empiirinen kaava, molekyylikaava, rakennekaava, viivakaava

Reaktioyhtälö. Sähköisen oppimisen edelläkävijä www.e-oppi.fi. Empiirinen kaava, molekyylikaava, rakennekaava, viivakaava Reaktioyhtälö Sähköisen oppimisen edelläkävijä www.e-oppi.fi Empiirinen kaava, molekyylikaava, rakennekaava, viivakaava Empiirinen kaava (suhdekaava) ilmoittaa, missä suhteessa yhdiste sisältää eri alkuaineiden

Lisätiedot

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä.

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KESTO: 15min 1h riippuen työn laajuudesta ja ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Arkipäivän kemian ilmiöiden tarkastelu

Lisätiedot

KEMIA. Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista.

KEMIA. Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista. KEMIA Kemia on tiede joka tutkii aineen koostumuksia, ominaisuuksia ja muuttumista. Kemian työturvallisuudesta -Kemian tunneilla tutustutaan aineiden ominaisuuksiin Jotkin aineet syttyvät palamaan reagoidessaan

Lisätiedot

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja.

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. JIPPO-POLKU Jippo-polku sisältää kokeellisia tutkimustehtäviä toteutettavaksi perusopetuksessa, kerhossa tai kotona. Polun tehtävät on tarkoitettu suoritettavaksi luonnossa joko koulun tai kerhon lähimaastossa,

Lisätiedot

Osio 1. Laskutehtävät

Osio 1. Laskutehtävät Osio 1. Laskutehtävät Nämä palautetaan osion1 palautuslaatikkoon. Aihe 1 Alkuaineiden suhteelliset osuudet yhdisteessä Tehtävä 1 (Alkuaineiden suhteelliset osuudet yhdisteessä) Tarvitset tehtävään atomipainotaulukkoa,

Lisätiedot

Alumiinista alunaa TAUSTAA

Alumiinista alunaa TAUSTAA KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu yläkouluun tai lukion kursseille KE3 ja KE4. Teorian laajuus riippuu siitä mille kohderyhmälle työ vedetään. KESTO: Noin 1-1,5h. Kesto riippuu siitä, tehdäänkö tuotteelle imusuodatus

Lisätiedot

Seoksen pitoisuuslaskuja

Seoksen pitoisuuslaskuja Seoksen pitoisuuslaskuja KEMIAA KAIKKIALLA, KE1 Analyyttinen kemia tutkii aineiden määriä ja pitoisuuksia näytteissä. Pitoisuudet voidaan ilmoittaa: - massa- tai tilavuusprosentteina - promilleina tai

Lisätiedot

7. luokan kemia. Nimi

7. luokan kemia. Nimi 7. luokan kemia Nimi Tavoitteet ja arviointi Tässä on esitetty seitsemännen luokan kemian tavoitteet ja niihin liittyvät taitotasot. Voit näiden avulla seurata omaa oppimistasi ja pohtia omia tavoitteitasi.

Lisätiedot

REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot

REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot Kertausta: Alun perin hapot luokiteltiin aineiksi, jotka maistuvat happamilta. Toisaalta karvaalta maistuvat

Lisätiedot

MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE

MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE Riitta Latvasto 1 & Päivi Riikonen 1 1 Kemian opettajankoulutusyksikkö, Helsingin yliopisto Aihe: Tässä laboratoriotyössä tutustutaan

Lisätiedot

( ) Oppikirjan tehtävien ratkaisut. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph

( ) Oppikirjan tehtävien ratkaisut. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph Oppikirjan tehtävien ratkaisut Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph 45. Laske liuosten hydroksidi-ionikonsentraatio (5 C), kun liuosten oksoniumionikonsentraatiot ovat a) [H O + ] 1, 1 7 mol/dm b) [H

Lisätiedot

Puhtaat aineet ja seokset

Puhtaat aineet ja seokset Puhtaat aineet ja seokset KEMIAA KAIKKIALLA, KE1 Määritelmä: Puhdas aine sisältää vain yhtä alkuainetta tai yhdistettä. Esimerkiksi rautatanko sisältää vain Fe-atomeita ja ruokasuola vain NaCl-ioniyhdistettä

Lisätiedot

Paula Kajankari 2015. LUMA-kerho Kokeellista kemiaa. Kohderyhmä 5 6 luokkalaiset. Laajuus 90 minuuttia x 5 kerhokertaa

Paula Kajankari 2015. LUMA-kerho Kokeellista kemiaa. Kohderyhmä 5 6 luokkalaiset. Laajuus 90 minuuttia x 5 kerhokertaa LUMA-kerho Kokeellista kemiaa Kohderyhmä 5 6 luokkalaiset Laajuus 90 minuuttia x 5 kerhokertaa Tavoite Tavoitteena on osoittaa oppilaille, että luonnontieteiden opiskelu voi olla muutakin kuin kirjasta

Lisätiedot

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5 1/5 ASTE/KURSSI Yläasteelle ja lukioon elintarvikkeiden kemian yhteydessä. Sopii myös alaasteryhmille opettajan avustaessa poltossa, sekä laskuissa. AIKA n. ½ tuntia ENERGIAA! Vertaa vaahtokarkin ja cashewpähkinän

Lisätiedot

VÄRIKKÄÄT MAUSTEET TAUSTAA

VÄRIKKÄÄT MAUSTEET TAUSTAA VÄRIKKÄÄT MAUSTEET TAUSTAA Mausteet ovat kiehtoneet ihmisiä vuosituhansien ajan, niiden makujen ja värien vuoksi. Ruoanlaiton lisäksi mausteita on käytetty luonnonlääkeaineina erilaisten sairauksien hoidossa,

Lisätiedot

TAIKAA VAI TIEDETTÄ? Kokeellisia töitä kotona tehtäväksi

TAIKAA VAI TIEDETTÄ? Kokeellisia töitä kotona tehtäväksi TAIKAA VAI TIEDETTÄ? Kokeellisia töitä kotona tehtäväksi Opin ja osaan koko perheen tapahtuma 16.8.2015 Tiheyden tutkiminen - Korkea ja kapea lasiastia (juomalasi tai pilttipurkki) - Siirappia, ruokaöljyä

Lisätiedot

TÄS ON PROTSKUU! Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine?

TÄS ON PROTSKUU! Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine? TÄS ON PROTSKUU! KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu parhaiten yläkouluun kurssille elollinen luonto ja yhteiskunta, sekä lukioon kurssille KE1. KESTO: Työ koostuu kahdesta osasta: n. 30 min/osa. MOTIVAATIO: Mitä

Lisätiedot

Hapetus-pelkistymisreaktioiden tasapainottaminen

Hapetus-pelkistymisreaktioiden tasapainottaminen Hapetus-pelkistymisreaktioiden tasapainottaminen hapetuslukumenetelmällä MATERIAALIT JA TEKNO- LOGIA, KE4 Palataan hetkeksi 2.- ja 3.-kurssin asioihin ja tarkastellaan hapetus-pelkistymisreaktioiden tasapainottamista.

Lisätiedot

Vihreän kemian 12 pääperiaatetta:

Vihreän kemian 12 pääperiaatetta: Kemian opettajankoulutusyksikkö Helsingin yliopisto Vihreä laboratorio Opettajan ohje Topias Ikävalko, Oona Kiviluoto, Iines Kuosmanen ja Toni Silvennoinen Vihreä laboratorio KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu lukion

Lisätiedot

Arvioin omaa työskentelyäni ja pyydän apua, kun sitä tarvitsen. Asetan omia tavoitteita ja. työskentelyn. niiden saavuttamiseksi.

Arvioin omaa työskentelyäni ja pyydän apua, kun sitä tarvitsen. Asetan omia tavoitteita ja. työskentelyn. niiden saavuttamiseksi. Nimi Tavoitteet ja arviointi Tässä on esitetty seitsemännen luokan kemian tavoitteet ja niihin liittyvät taitotasot. Voit näiden avulla seurata omaa oppimistasi ja pohtia omia tavoitteitasi. 2 T2 Tiedän,

Lisätiedot

Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia. Leena Piiroinen Luento 2 2015

Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia. Leena Piiroinen Luento 2 2015 Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia Leena Piiroinen Luento 2 2015 Reaktioyhtälöön liittyviä laskuja 1. Reaktioyhtälön kertoimet ja tuotteiden määrä 2. Lähtöaineiden riittävyys 3. Reaktiosarjat 4. Seoslaskut

Lisätiedot

KOHDERYHMÄ KESTO: MOTIVAATIO: TAVOITE: AVAINSANAT: - TAUSTAA

KOHDERYHMÄ KESTO: MOTIVAATIO: TAVOITE: AVAINSANAT: - TAUSTAA ANTIBIOOTTISYNTEESI KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu ensisijaisesti lukiolaisille. Lukiossa työn voi toteuttaa kurssilla KE3 tai työkurssilla. KESTO: Työ kestää 90 min (refluksointi 60min) (120 min tislauksen

Lisätiedot

Jännittävät metallit

Jännittävät metallit Jännittävät metallit Tästä alkaa tutkimusmatkamme sähkön syntymiseen! Varmaan tiedätkin, että sähköä saadaan sekä pistorasioista että erilaisista paristoista. Pistorasioista saatava sähkö tuotetaan fysikaalisesti,

Lisätiedot

Väittämä Oikein Väärin. 1 Pelkistin ottaa vastaan elektroneja. x. 2 Tyydyttynyt yhdiste sisältää kaksoissidoksen. x

Väittämä Oikein Väärin. 1 Pelkistin ottaa vastaan elektroneja. x. 2 Tyydyttynyt yhdiste sisältää kaksoissidoksen. x KUPI YLIPIST FARMASEUTTISE TIEDEKUA KEMIA VALITAKE 27.05.2008 Tehtävä 1: Tehtävässä on esitetty 20 väittämää. Vastaa väittämiin merkitsemällä sarakkeisiin rasti sen mukaan, onko väittämä mielestäsi oikein

Lisätiedot

Heikot sidokset voimakkuusjärjestyksessä: -Sidos poolinen, kun el.neg.ero on 0,5-1,7. -Poolisuus merkitään osittaisvarauksilla

Heikot sidokset voimakkuusjärjestyksessä: -Sidos poolinen, kun el.neg.ero on 0,5-1,7. -Poolisuus merkitään osittaisvarauksilla Heikot sidokset voimakkuusjärjestyksessä: 1. Ioni-dipoli sidokset 2. Vetysidokset 3. 4. Dipoli-dipoli sidokset Dispersiovoimat -Sidos poolinen, kun el.neg.ero on 0,5-1,7 -Poolisuus merkitään osittaisvarauksilla

Lisätiedot

COLAJUOMAN HAPPAMUUS

COLAJUOMAN HAPPAMUUS COLAJUOMAN HAPPAMUUS KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu lukion viidennelle kurssille KE5. KESTO: 90 min MOTIVAATIO: Juot paljon kolajuomia, miten ne vaikuttavat hampaisiisi? TAVOITE: Opiskelija pääsee titraamaan.

Lisätiedot

3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph

3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph 3. Protolyysireaktiot ja vesiliuoksen ph Happo Happo on protonin (H+) luovuttaja Esim. suolahappo (tässä vesi on emäs) Happo luovuttaa vetyionin ja syntyy oksoniumioni H₃O+ Maistuu happamalta, esim. karboksyylihapot

Lisätiedot

ILOTULITUSRAKETTIEN KEMIAA TUTKIMUKSELLINEN OPPIMISKOKONAISUUS YLÄKOULUN KEMIAN OPETUKSEEN

ILOTULITUSRAKETTIEN KEMIAA TUTKIMUKSELLINEN OPPIMISKOKONAISUUS YLÄKOULUN KEMIAN OPETUKSEEN ILOTULITUSRAKETTIEN KEMIAA TUTKIMUKSELLINEN OPPIMISKOKONAISUUS YLÄKOULUN KEMIAN OPETUKSEEN Topias Ikävalko 1 & Roosa Pylvänen 1 1 Kemian opettajankoulutusyksikkö, Helsingin yliopisto Aihe: Metallien liekin

Lisätiedot

2.1.3 Pitoisuus. 4.2 Hengitys Tuotetta hengittänyt toimitetaan raittiiseen ilmaan. Tarvittaessa tekohengitystä, viedään lääkärin hoitoon.

2.1.3 Pitoisuus. 4.2 Hengitys Tuotetta hengittänyt toimitetaan raittiiseen ilmaan. Tarvittaessa tekohengitystä, viedään lääkärin hoitoon. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus

Lisätiedot

REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot

REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Vahvat&heikot protolyytit (vesiliuoksissa) ja protolyysireaktiot Kertausta: Alun perin hapot luokiteltiin aineiksi, jotka maistuvat happamilta. Toisaalta karvaalta maistuvat

Lisätiedot

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8.

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8. 9. 11. b Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 = Kulttuuri-identiteetti

Lisätiedot

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy)

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy) Pesukemian perusteet Veden pesuominaisuudet 1. kostuttaa 2. liuottaa (dipoli) 3. laimentaa 4. liikkuva vesi tekee mekaanista työtä 5. kuljettaa kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm.

Lisätiedot

Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko)

Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko) Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko) VINKKEJÄ OPETTAJALLE: Työ voidaan suorittaa 8 luokalla ionisidosten yhteydessä. Teoria ja kysymysosa osa voidaan suorittaa kotitehtävänä. Kirjallisuudesta etsimiseen

Lisätiedot

Kondensaatio ja hydrolyysi

Kondensaatio ja hydrolyysi Kondensaatio ja hydrolyysi REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Määritelmä, kondensaatioreaktio: Kondensaatioreaktiossa molekyylit liittyvät yhteen muodostaen uuden funktionaalisen ryhmän ja samalla molekyylien väliltä

Lisätiedot

COLAJUOMAN HAPPAMUUS

COLAJUOMAN HAPPAMUUS COLAJUOMAN HAPPAMUUS Juot paljon kolajuomia, miten ne vaikuttavat hampaisiisi? TAUSTA Cola-juomien voimakas happamuus johtuu pääosin niiden sisältämästä fosforihaposta. Happamuus saattaa laskea jopa ph

Lisätiedot

Kemia s10 Ratkaisut. b) Kloorin hapetusluvun muutos: +VII I, Hapen hapetusluvun muutos: II 0. c) n(liclo 4 ) = =

Kemia s10 Ratkaisut. b) Kloorin hapetusluvun muutos: +VII I, Hapen hapetusluvun muutos: II 0. c) n(liclo 4 ) = = 1. 2. a) Yhdisteen molekyylikaava on C 6 H 10 : A ja E b) Yhdisteessä on viisi CH 2 yksikköä : D ja F c) Yhdisteet ovat tyydyttyneitä ja syklisiä : D ja F d) Yhdisteet ovat keskenään isomeereja: A ja E

Lisätiedot

c) Tasapainota seuraava happamassa liuoksessa tapahtuva hapetus-pelkistysreaktio:

c) Tasapainota seuraava happamassa liuoksessa tapahtuva hapetus-pelkistysreaktio: HTKK, TTY, LTY, OY, ÅA / Insinööriosastot Valintakuulustelujen kemian koe 26.05.2004 1. a) Kun natriumfosfaatin (Na 3 PO 4 ) ja kalsiumkloridin (CaCl 2 ) vesiliuokset sekoitetaan keske- nään, muodostuu

Lisätiedot

Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan?

Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan? 2.1 Kolme olomuotoa Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan? pieni energia suuri energia lämpöä sitoutuu = endoterminen lämpöä vapautuu = eksoterminen (endothermic/exothermic)

Lisätiedot

ENERGIAA TÄRKKELYKSESTÄ! NELJÄ TUTKIMUSTA

ENERGIAA TÄRKKELYKSESTÄ! NELJÄ TUTKIMUSTA sivu 1/8 ENERGIAA TÄRKKELYKSESTÄ! NELJÄ TUTKIMUSTA TAUSTA Nautit päivittäin tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita. Oletko koskaan pohtinut mitä tärkkelykselle tapahtuu elimistössäsi? Mitkä ruoka-aineet

Lisätiedot

MITÄ IHMETTÄ JA KUMMAA? Kokeellisia töitä kotona tehtäväksi

MITÄ IHMETTÄ JA KUMMAA? Kokeellisia töitä kotona tehtäväksi MITÄ IHMETTÄ JA KUMMAA? Kokeellisia töitä kotona tehtäväksi Maaginen maito - kevytmaitoa - kulho/ syvä lautanen - nestemäisiä elintarvikevärejä - pipetti/ mehupilli - pumpulipuikko - astianpesuainetta

Lisätiedot

Määritelmät. Happo = luovuttaa protonin H + Emäs = vastaanottaa protonin

Määritelmät. Happo = luovuttaa protonin H + Emäs = vastaanottaa protonin Hapot ja emäkset Määritelmät Happo = luovuttaa protonin H + Emäs = vastaanottaa protonin Happo-emäsreaktioita kutsutaan tästä johtuen protoninsiirto eli protolyysi reaktioiksi Protolyysi Happo Emäs Emäs

Lisätiedot

Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot. CHEM-A1250 Luento

Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot. CHEM-A1250 Luento Hapettuminen ja pelkistyminen: RedOx -reaktiot CHEM-A1250 Luento 9 Sisältö ja oppimistavoitteet Johdanto sähkökemiaan Hapetusluvun ymmärtäminen Hapetus-pelkistys reaktioiden kirjoittaminen 2 Hapetusluku

Lisätiedot

Tiedelimsa. Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen?

Tiedelimsa. Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen? Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen? TAUSTAA Moni ihminen lapsista aikuisiin saakka on varmasti joskus pohtinut hiilidioksidiin liittyviä

Lisätiedot

2. Reaktioyhtälö 3) CH 3 CH 2 COCH 3 + O 2 CO 2 + H 2 O

2. Reaktioyhtälö 3) CH 3 CH 2 COCH 3 + O 2 CO 2 + H 2 O 2. Reaktioyhtälö 11. a) 1) CH 3 CH 2 OH + O 2 CO 2 + H 2 O Tasapainotetaan CH 3 CH 2 OH + O 2 CO 2 + H 2 O C, kpl 1+1 1 kerroin 2 CO 2 :lle CH 3 CH 2 OH + O 2 2 CO 2 + H 2 O H, kpl 3+2+1 2 kerroin 3 H

Lisätiedot

Ympäristöntutkimus 67301

Ympäristöntutkimus 67301 Ympäristöntutkimus 67301 Ympäristöntutkimussalkku 67301 Erinomainen uusi opetusmateriaali ympäristön tutkimiseen! Pohjautuu tutkivaan ja ongelmakeskeiseen lähestymistapaan, jossa lähtökohtana ovat lähiympäristöön

Lisätiedot

vi) Oheinen käyrä kuvaa reaktiosysteemin energian muutosta reaktion (1) etenemisen funktiona.

vi) Oheinen käyrä kuvaa reaktiosysteemin energian muutosta reaktion (1) etenemisen funktiona. 3 Tehtävä 1. (8 p) Seuraavissa valintatehtävissä on esitetty väittämiä, jotka ovat joko oikein tai väärin. Merkitse paikkansapitävät väittämät rastilla ruutuun. Kukin kohta voi sisältää yhden tai useamman

Lisätiedot

Tehtävä 2. Selvitä, ovatko seuraavat kovalenttiset sidokset poolisia vai poolittomia. Jos sidos on poolinen, merkitse osittaisvaraukset näkyviin.

Tehtävä 2. Selvitä, ovatko seuraavat kovalenttiset sidokset poolisia vai poolittomia. Jos sidos on poolinen, merkitse osittaisvaraukset näkyviin. KERTAUSKOE, KE1, SYKSY 2013, VIE Tehtävä 1. Kirjoita kemiallisia kaavoja ja olomuodon symboleja käyttäen seuraavat olomuodon muutokset a) etanolin CH 3 CH 2 OH höyrystyminen b) salmiakin NH 4 Cl sublimoituminen

Lisätiedot

Esimerkiksi ammoniakin valmistus typestä ja vedystä on tyypillinen teollinen tasapainoreaktio.

Esimerkiksi ammoniakin valmistus typestä ja vedystä on tyypillinen teollinen tasapainoreaktio. REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 REAKTIOTASAPAINO Johdantoa: Usein kemialliset reaktiot tapahtuvat vain yhteen suuntaan eli lähtöaineet reagoivat keskenään täydellisesti reaktiotuotteiksi, esimerkiksi palaminen

Lisätiedot