KUUKAUSITIEDOTE JOULUKUU 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "15.12.2011 KUUKAUSITIEDOTE JOULUKUU 2011"

Transkriptio

1 KUUKAUSITIEDOTE JOULUKUU 2011 Tiedote välittää ajankohtaista tietoa nuoriso ja kulttuurialan kansainvälisistä mahdollisuuksista, koulutuksista, tapahtumista ja avustuksista sekä muista kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen liittyvistä asioista. Materiaalien toimitus samoin kuin tieto listalle liittymisestä tai pois jäämisestä Sirja Salmiselle SISÄLTÖ Ajankohtaista Kansainvälisten asioiden toimikunta kokoontuu Tanssi, teatteri ja kansainvälisen toiminnan tiedotteet Toiminta ulkomailla Koulutus: Youth in Action ohjelman Euroopan kansalaisuus nuorisotyössä koulutus Italiassa Koulutus: Youth in Action ohjelman ryhmätapaamisten perusoppeja Tšekin tasavallassa Koulutus: Partnership building Activity: Work in progress Tanskassa Tapahtuma: Kansanmusiikki ja tanssifestivaali Georgiassa Toiminta Suomessa Eurooppalainen vapaaehtoistyöntekijä nuorisoseuraasi? EVS koulutus uusille tulokkaille Helsingissä Kiinnostaako kansainvälisen vapaaehtoistyöleirin järjestäminen? Kumppanihaut Belgialainen taho etsii ympäristöteemasta kiinnostuneita nuoria Åmalin kunta Ruotsta etsii kumppania demokratiahankkeelle Belgialainen taho etsii kumppania ryhmätapaamiselle Yhteistyökumppanin löytäminen netistä Avustukset Youth in Action seuraava hakuaika päättyy 1.2. ELY keskusten avustukset Muuta Ensi vuonna demokratiapalkinto lasten oikeuksien edistäjälle Youth in Action osaksi Erasmus for all ohjelmaa Rauhallista joulunaikaa AJANKOHTAISTA Kansainvälisten asioiden toimikunta kokoontuu Kansainvälisten asioiden toimikunta kokoontuu Vantaalla Toimikunnalle voi välittää ideoita, kehittämisehdotuksia ja kysymyksiä kansainväliseen toimintaan liittyen. Toimikunnan tehtävä on tukea KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTE JOULUKUU (6)

2 seuroja kansainvälistymisessä, joten otathan yhteyttä, jos tarvitset apua kansainvälisen toiminnan järjestämiseen. Yhteydenotot toimikunnan sihteerille Sirja Salmiselle, ja TANSSI, TEATTERI JA KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTTEET Joulukuun toimialatiedotteissa mm. Tanssitiedotteessa ajankohtaisista tapahtumista ja kursseista sekä festivaalien hakuaikoja. Teatteritiedotteessa ajankohtaisista tapahtumista ja kursseista sekä festivaalien hakuaikoja. Kansainvälisen toiminnan tiedotteessa tietoa koulutuksista, avustuksista ja kumppaninhakuilmoituksia. Kaikki tiedotteet löytyvät myös nettisivuiltamme Jos haluat liittyä jonkin tiedotteen postituslistalle, niin ilmoita sähköpostiosoitteesi: - tanssitiedote: Hannu Nipuli, etunimi.sukunimi@nuorisoseurat.fi - teatteritiedote: Fanny Vilmilä, etunimi.sukunimi@nuorisoseurat.fi - kansainvälisen toiminnan tiedote: Sirja Salminen, etunimi.sukunimi@nuorisoseurat.fi TOIMINTA ULKOMAILLA Huom! Olethan huomannut, että suurin osa koulutukseen osallistujien kuluista (lentoliput, ohjelma ja täysiylläpito) katetaan! Osallistujien tulee usein huolehtia mahdollisesta matkavakuutuksesta. Varmista kulut koulutuskohtaisesti. Koulutukset sopivat hyvin mm. nuorisoseurojen ohjaajille, nuorisotoimikunnan vetäjille ja kv toiminnasta kiinnostuneille. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan ulkomailla järjestettäviin seminaareihin tai koulutuksiin, otathan ensisijaisesti yhteyttä sirja.salminen at kalevannuoret.fi tai Koulutus: Youth in Action ohjelman Euroopan kansalaisuus nuorisotyössä koulutus Italiassa Kansainvälinen koulutus nuorten parissa toimiville. Koulutuksen tarkoituksena on tukea nuorten parissa toimivien ammatillista kehitystä avaamalla Euroopan kansalaisuuden käsitettä ja auttamalla sen tuomista osaksi jokapäiväistä nuorisotyötä. Lisätietoja ja hakeminen mennessä: Koulutus: Youth in Action ohjelman ryhmätapaamisten perusoppeja Tšekin tasavallassa Miten ryhmätapaaminen järjestetään? Jos kansainvälisyys kiinnostaa nuoriasi, osallistu BiTriMultikoulutukseen Tšekeissä ja ymmärrä kuinka suunnitellaan laadukas ryhmätapaaminen hyvässä yhteistyössä Koulutukseen haetaan nuorten parissa toimivia aikuisia, joilla on innostunut nuorisoryhmä takanaan. Lisätietoja ja hakeminen mennessä: Koulutus: Partnership building Activity: Work in progress Tanskassa On kaksi eurooppalaista asiaa, jotka ovat suuria: Euroopassa tehdään vuosittain tuhatkunta ryhmätapaamista, yli 5000 koko Youth in Action ohjelman alusta! Niihin on osallistunut yli nuorta viiden vuoden aikana. Toinen suuri asia on surullisempi. Se on nuorisotyöttömyys. Tänä syksynä Euroopassa arvioidaan olevan noin 5,5 miljoonaa alle 25 vuotiasta työtöntä. KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTE JOULUKUU (6)

3 Työllisyys ja yrittäjyys eivät kuitenkaan usein ole ryhmätapaamishankkeiden teemoina. Miten niitä voisi käsitellä nuorten aikuisten kanssa? Jos kysymys kiinnostaa sinua, työskentelet nuorten parissa ja haluat saada kumppaneita työllisyyttä, luovuutta ja yrittäjyyttä käsitteleviin ryhmätapaamisiin, tämä kumppaninhakuseminaari on sinulle tarkoitettu! Youth in Action ohjelman kautta nuoret oppivat taitoja, tietoja ja uusia asenteita elämään. Hankkeet eivät ole vain hauskanpitoa, vaan niiden avulla opitaan avaintaitoja, jotka ovat hyvä apu työllistymisessä. Osaamista arvostetaan työmarkkinoilla. Kielitaitoiset, sosiaalisesti taitavat, aloitekykyiset nuoret ovat muita kysytympiä. Lisätietoja ja hakeminen mennessä: youth.net/tools/european trainingcalendar/training/partnership building activity work in progress.2338/ Tapahtuma: Kansanmusiikki ja tanssifestivaali Georgiassa Georgian Batumissa järjestetään ensi kesänä kansainvälinen kansanmusiikki ja tanssifestivaali. Tapahtumaan voi ilmoittautua nyt. Lisätietoja ja ilmoittautuminen kn.com. TOIMINTA SUOMESSA Eurooppalainen vapaaehtoistyöntekijä nuorisoseuraasi? Nuorisoseurat voivat vastaanottaa eurooppalaisen vuotiaan nuoren 2 12 kk:ksi tekemään vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyö voi olla esimerkiksi iltapäiväkerhotoiminnassa avustamista, ohjaustyötä kerhoissa, toimistotyötä, tapahtumien järjestämistä tai vaikkapa uuden kulttuurikerhon ohjausta. Tarkemmat työtehtävät voidaan sopia sopivan vapaaehtoistyöntekijän löydyttyä. Vapaaehtoisen kulut (lennot, vakuutus, ylläpito) katetaan EU:n nuorisotoimintaohjelman kautta, joten toiminnasta ei aiheudu nuorisoseuralle kuluja. Nuorisoseura voi vastaanottaa vapaaehtoisen myös yhteistyössä piirijärjestön, muiden nuorisoseurojen tai vaikkapa kunnan nuorisotoimen kanssa. Jos suunnittelet vapaaehtoisen vastaanottamista kesäksi tai syksyksi, hakuaika on parhaillaan käynnissä. Kiinnostuitko? Kalevan Nuorten Liitto antaa ohjausta ja tukea toiminnasta kiinnostuneille sekä toimii koordinoivana tahona hankkeessa. Ota yhteyttä sirja.salminen at kalevannuoret.fi tai Lisätietoja: EVS koulutus uusille tulokkaille Helsingissä EVS uusille tulokkaille koulutus Youth in Action ohjelman Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun (EVS) akkreditointia suunnitteleville tahoille järjestetään klo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMOn tiloissa osoitteessa Hakaniemenranta 6, Helsinki. Tilaisuus on osallistujille maksuton ja sen aikana tarjotaan lounas. Koulutuksen tavoitteena on tarjota osallistuville organisaatiolle välineitä hankkeiden käytännön suunnitteluun ja hallinnointiin sekä mahdollisuuden verkostoitua muiden osallistujien kanssa ja kuulla kokemuksia EVS:n toteutuksesta. Koulutuksen aikana käydään läpi EVS hakuprosessia suunnittelusta KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTE JOULUKUU (6)

4 arviointiin, kumppanuutta, oppimista vapaaehtoispalvelussa (YOUTHPASS) sekä osallistujien esiintuomia aiheita. Ilmoittautumisaika koulutukseen päättyy Lisätiedot koulutuksesta ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen CIMOn verkkosivuilla Lisätietoja koulutuksesta CIMOssa antaa Terhi Liintola (puhelin , sähköposti muodossa Kiinnostaako kansainvälisen vapaaehtoistyöleirin järjestäminen? Vapaaehtoistyöleirillä kansainvälisten vapaaehtoisten ryhmä työskentelee parin viikon ajan käytännön tehtävissä esimerkiksi maalaus ja tai korjaustöissä, ympäristön siistimisessä, tapahtuman järjestämisessä tai missä tahansa työssä, mikä ei vaadi erityisosaamista. Leirin järjestäjänä voi toimia esimerkiksi nuorisotoimi, työpaja, yhdistys, kylä tai joku muu yleishyödyllinen projekti. Leiri tarjoaa mahdollisuuden kulttuurienväliseen oppimiseen yhteisen tekemisen kautta ja antaa myös suomalaisnuorille mahdollisuuden kotikansainvälisyyteen. Tänä vuonna leiriläiset ovat esimerkiksi korjannet pärekattoa Vaalassa, järjestäneet kansainvälisyystapahtuman Rautavaarassa, toimineet avustajina lastenleirillä Partaharjulla ja olleet mukana monenlaisten tapahtumien järjestämisessä eri puolella Suomea. Allianssin nuorisovaihto etsii työleiriisäntiä vuodelle Mikäli leirin järjestäminen kiinnostaa niin otathan yhteyttä joko sähköpostitse tiina.hokkanen(at)alli.fi tai puh Lisätietoja: KUMPPANIHAUT Belgialainen taho etsii ympäristöteemasta kiinnostuneita nuoria Belgialainen Coala ympäristöjärjestö etsii kumppania Belgiassa järjestettävälle kestävää kehitystä käsittelevälle projektille. Tarkoituksena on koota joukko vuotiaita nuoria käsittelmään kestävän kehityksen teemaa erilaisin menetelmin, kuten pelien, keskusteluiden, teatterin ja monipuolisen toiminnan avulla. Projektissa on mukana belgialaisen järjestön lisäksi kumppani Bulgariasta ja Turkista. Nyt järjestö etsii kumppania Suomesta mukaan toteuttamaan projektia. Kiinnostuitko? Lisätietoja suoraan järjestöstä: puh. 0032/ ja Åmalin kunta Ruotsta etsii kumppania demokratiahankkeelle The aim of the project is to give citizens the opportunity to interact and participate actively in their and in other community s life. It will help to develop the sense of European identity. Within this programme you can easily build a relation with local communities, exchange experiences, opinions and values, to learn from history and about common values and culture. A network of twinned town s means for us a thematic and long lasting cooperation between towns. In order to achieve these goals, we want to develop the public dialogue from the part of local governments, to KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTE JOULUKUU (6)

5 provide more opportunities for citizens to discuss with representatives of the local government. We will organize frequent personal meetings. We would like to develop digital methods and availability of technologies in order to create a better communication channel with citizens, which is more accessible, more open towards of society. We would like to develop the e administration system to make easier to solve problems, to get direct feedbacks from citizens, to develop the e services of the municipality and we would like to enhance the ability of staff to manage social media to communicate and reach better, above all, youth. All of that within the framework of twin town network, because we could be more effective if we will develop our strategies and plan what we have to do to reach our goals together. We should strengthen the European identity in peoples mind to foster cooperating and mutual understanding between communities and citizens. Developing the communicational and technological tools, we could strengthen the dialogue between cultures and it will make easier to reach the youth target group also. Kiinnostuneiden toivotaan ottavan yhteyttä mennessä: Adrienn Malik EU Assistant Municipality of Åmål Kungsgatan 26 SE Åmål Phone: Mail: adrienn.malik@amal.se Belgialainen taho etsii kumppania ryhmätapaamiselle We are a playground in Belgium, Groene Zone, and in the month of July 2012, we want to participate in a youth Exchange for our oldest teenagers, having the age of 16. We do a lot of activities on our playground to give the young people a nice and enjoyable time. We are offering different activities including games, sports, cultural activities,... For next summer we want to be a partner in a youth exchange (1.1.). We are looking for a partner abroad to host the youth exchange and to organise with us a summer youth exchange full of enjoyable and fun actvities. If necessary, we want to write the application form in cooperation with you. In cooperation with our partner(s) we want to offer the participants (16year old teenagers) a nice week with different kind of activities. F.e. outdoor activities, sports, intercultural exchange,games. Lisätietoja suoraan järjestöstä: Janne Theuwissen, janne_theuwissen@hotmail.com. Yhteistyökumppanin löytäminen netistä Yhteistyökumppaneita voi hakea myös netistä: youth.net/tools/otlas partner finding/ AVUSTUKSET Youth in Action seuraava hakuaika päättyy 1.2. Ohjelmassa järjestetään vuodesta 2012 lähtien vuosittain kolme hakukierrosta. Vain hakuajan päättymiseen mennessä jätetyt hakemukset käsitellään. Hakuaika päättyy Hankkeen aloittamisajankohta KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTE JOULUKUU (6)

6 välillä alkavat hankkeet välillä alkavat hankkeet välillä alkavat hankkeet Huom! Vuonna 2012 siirrytään uusiin, sähköisiin hakulomakkeisiin. Uusi hakuopas ja uudet lomakkeet julkaistaan CIMOn verkkosivuilla puolivälissä joulukuuta Kuten tähänkin asti, hakemus muodostuu hakulomakkeesta ja sen mahdollisista liitteistä. Hakulomakkeen voi jatkossakin täyttää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hakemukset arvioi ohjausryhmä, joka kokoontuu 6 8 viikon sisällä hakuajan päättymisestä. Päätökset tuen myöntämisestä tekee kansallinen toimisto, eli Suomessa CIMO, ohjausryhmän suositusten perusteella. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Lista tuetuista hankkeista julkaistaan CIMOn verkkosivuilla. ELY keskusten avustukset Alkuvuodesta 2012 tulevat haettavaksi Elinkeino, liikenne ja ympäristökeskusten avustukset lapsi ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman alueellisiin ja paikallisiin kehittämishankkeisiin sekä lasten ja nuorten paikalliseen harrastustoimintaan. Lisätiedot ja hakulomakkeet ELY keskusten sivuilta keskus.fi MUUTA Ensi vuonna demokratiapalkinto lasten oikeuksien edistäjälle Tänä vuonna jaettiin ensimmäisen kerran oikeusministeriön demokratiapalkinto. Vapaaehtoistoiminnan vuoden juhlistamiseksi palkinto myönnettiin vapaaehtoistoimijoille. Vuonna 2012 palkinnon teemana on demokratiakasvatus ja lasten oikeudet. Lue lisää oikeusministeriön sivuilta. Youth in Action osaksi Erasmus for all ohjelmaa Euroopan komissio julkaisi ehdotuksen koulutus, nuoriso ja urheilualan uudeksi rahoitusohjelmaksi "Erasmus for All". Ehdotetulla ohjelmalla on tarkoitus korvata nykyiset Elinikäisen oppimisen ohjelma ja Nuoriso ohjelma (Youth in Action) samoin kuin koulutussekrotin ulkosuhdeohjelmat, kuten Erasmus Mundus, Tempus ja Alfa. Komission ehdotuksen käsittely käynnistyy EU:n neuvoston työryhmissä joulukuussa Tavoitteena on, että ohjelma käynnistyisi vuoden 2014 alusta lähtien. Opetus ja kulttuuriministeriö vastaa ohjelmaehdotusta koskevista Suomen kantojen valmistelusta. Rauhallista joulunaikaa Kalevan Nuorten Liitto ja Suomen Nuorisoseurojen Liitto eivät tänäkään vuonna lähetä joulukortteja. Molemmat liitot ovat lahjoittaneet korttirahat Hyvä Joulumieli keräykseen vähävaraisten suomalaisten lapsiperheiden auttamiseksi. Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta jäsenistölle ja yhteistyötahoille. Rauhallista joulun aikaa ja menestystä vuodelle 2012! KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTE JOULUKUU (6)

AJANKOHTAISTA... 1. Sirja Salminen aloittaa Kalevan Nuorten Liiton suunnittelijana

AJANKOHTAISTA... 1. Sirja Salminen aloittaa Kalevan Nuorten Liiton suunnittelijana 17.11.2011 Tiedote välittää ajankohtaista tietoa nuoriso ja kulttuurialan kansainvälisistä mahdollisuuksista, koulutuksista, tapahtumista ja avustuksista sekä muista kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen

Lisätiedot

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Ideasta projektiksi - kumppanuushankkeen suunnittelun lähtökohdat Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Erasmus+ -ohjelman hakuneuvonta ammatillisen koulutuksen kumppanuushanketta

Lisätiedot

VUOSI 2015 / YEAR 2015

VUOSI 2015 / YEAR 2015 VUOSI 2015 / YEAR 2015 Kansainvälisen opetuksen ja tutkimustoiminnan kehittäminen Developing international teaching and research activities Rehtorin strateginen rahoitus vuosille 2014-2016 / Strategic

Lisätiedot

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO 2/2009 Mikä on Erasmus-peruskirja? Erasmus-peruskirja (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) säilyy korkeakoulun

Lisätiedot

Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle. Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija

Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle. Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija Erasmus+ tarjoaa Mahdollisuuden pienimuotoisiin kansainvälisiin hankkeisiin, joissa opitaan liikunnasta ja urheilusta nuorisotyön

Lisätiedot

Yhdessä tunnistettuun ongelmaan tarttuminen nuoren hyvinvoinnin edistämiseksi

Yhdessä tunnistettuun ongelmaan tarttuminen nuoren hyvinvoinnin edistämiseksi Yhdessä tunnistettuun ongelmaan tarttuminen nuoren hyvinvoinnin edistämiseksi Valtakunnallinen tapaturmien ehkäisyn seminaari Seinäjoki OKM/KUPO/NY GH Wrede Hyviä käytäntöjä rakentamassa Nuorisolain uudistus

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä Elisa Männistö 14.2.2016 Taustaa Nuorisolaki: 1 Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

Capacity Utilization

Capacity Utilization Capacity Utilization Tim Schöneberg 28th November Agenda Introduction Fixed and variable input ressources Technical capacity utilization Price based capacity utilization measure Long run and short run

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

ATLAS-kartan esittely - Peli palveluiden yhteiskehittämisen menetelmistä Päivi Pöyry-Lassila, Aalto-yliopisto

ATLAS-kartan esittely - Peli palveluiden yhteiskehittämisen menetelmistä Päivi Pöyry-Lassila, Aalto-yliopisto ATLAS-kartan esittely - Peli palveluiden yhteiskehittämisen menetelmistä Päivi Pöyry-Lassila, Aalto-yliopisto Serve Research Brunch 24.10.2013 Esityksen sisältö ATLAS-hanke lyhyesti ATLAS-kartan kehittäminen:

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

16.1.2012 KUUKAUSITIEDOTE TAMMIKUU 2012

16.1.2012 KUUKAUSITIEDOTE TAMMIKUU 2012 16.1.2012 KUUKAUSITIEDOTE TAMMIKUU 2012 Tiedote välittää ajankohtaista tietoa nuoriso ja kulttuurialan kansainvälisistä mahdollisuuksista, koulutuksista, tapahtumista ja avustuksista sekä muista kansainvälisyyteen

Lisätiedot

Co-Design Yhteissuunnittelu

Co-Design Yhteissuunnittelu Co-Design Yhteissuunnittelu Tuuli Mattelmäki DA, associate professor Aalto University School of Arts, Design and Architecture School of Arts, Design and Architecture design with and for people Codesign

Lisätiedot

Erasmus+ -peruskirjat Mitä ovat PIC ja URF? Erasmus-yhdyshenkilöiden tapaaminen Anne Siltala, CIMO

Erasmus+ -peruskirjat Mitä ovat PIC ja URF? Erasmus-yhdyshenkilöiden tapaaminen Anne Siltala, CIMO Erasmus+ -peruskirjat Mitä ovat PIC ja URF? Erasmus-yhdyshenkilöiden tapaaminen 30.1.2014 Anne Siltala, CIMO 2/2009 Korkeakoulujen Erasmus-peruskirja Erasmus Charter for Higher Education, ECHE Korkeakoulun

Lisätiedot

Mikä ihmeen Erasmus+ 2/2009

Mikä ihmeen Erasmus+ 2/2009 Mikä ihmeen Erasmus+ 2/2009 Historiallinen perspektiivi: Pienistä ohjelmista suuriin kokonaisuuksiin 1986-1995 2000 2007 2014 Erasmus Comett Socrates Socrates Force + Comenius + Grundtvig LLP Erasmus+

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus. EU-rahoitus. 25. marraskuuta 2009 1 Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus EU-rahoitus 25. marraskuuta 2009 1 Rahoituksen pääryhmät EU-rahoitus Kansallisten viranomaisten hallinnoima Suoraan Euroopan komissiolta haettava 2 Kansallisten viranomaisten

Lisätiedot

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Koordinaattorin valinta ja rooli Selection and role of the coordinator Painopiste: tiede hallinto

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014

Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014 Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014 Seuraavaksi aiheena: Mikä? Puiteohjelmien kunniakas historia Miksi? Kenelle Horisontti 2020 sopii? Mitä? Horisontin hankerahoituksen filosofia ja

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Tukea eurooppalaiselle kulttuuriyhteistyölle EU:N KULTTUURI-OHJELMA

Tukea eurooppalaiselle kulttuuriyhteistyölle EU:N KULTTUURI-OHJELMA Tukea eurooppalaiselle kulttuuriyhteistyölle EU:N KULTTUURI-OHJELMA 2007 2013 Euroopan unioni tukee eurooppalaista kulttuuriyhteistyötä alan oman Kulttuuri-ohjelman (Culture Programme 2007 2013) kautta.

Lisätiedot

Tampereen kansainvälinen koulu, FISTA

Tampereen kansainvälinen koulu, FISTA HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Tampereen kansainvälinen koulu, FISTA lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1. - 10.5.2019.

Lisätiedot

Norpe Winning Culture

Norpe Winning Culture Norpe Winning Culture TEKES Ideat vaihtoon 2.4.2014 Mona Hokkanen Smarter retailing Elämykselliset ostokokemukset Yksilölliset myymäläkonseptit Alhaisimmat kokonaiselinkaarikustannukset Seite 2 Miksi?

Lisätiedot

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig Senior Volunteering project Tarkoituksena: Tarjota senioreille uusia vaihtoehtoja aktiiviseen elämään ja yhteiskunnalliseen

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 1 TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 Oulun Yliopisto / Tieteen päivät 2015 2 TIETEEN PÄIVÄT Järjestetään Oulussa osana yliopiston avajaisviikon ohjelmaa Tieteen päivät järjestetään saman konseptin mukaisesti

Lisätiedot

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE #1 Aloitettu: 6. marraskuuta 2015 9:03:38 Muokattu viimeksi: 6. marraskuuta 2015 9:05:26 Käytetty aika: 00:01:47 IP-osoite: 83.245.241.86 K1: Nationality Finnish K2: The program of the week has been very

Lisätiedot

Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action

Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action Erasmus+ Youth in Action koulutukselle Kansainvälinen nuorisotyö on kiinnostusta maailman moninaisiin kysymyksiin. Se herättää uteliaisuuden uusia asioita

Lisätiedot

Kokemuksia Erasmus+ KA107 vaihtojen sisältöjen toteutuksesta Diakonia-ammattikorkeakoulussa

Kokemuksia Erasmus+ KA107 vaihtojen sisältöjen toteutuksesta Diakonia-ammattikorkeakoulussa Kokemuksia Erasmus+ KA107 vaihtojen sisältöjen toteutuksesta Diakonia-ammattikorkeakoulussa Sami Kivelä Lehtori, kansainväliset asiat Diakonia-ammattikorkeakoulu Koordinaattoritapaaminen, CIMO 30.11.2016

Lisätiedot

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO GRUNDTVIG EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010 Eija Wilen, CIMO Ohjelman tavoitteet kehittää aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot

Voice Over LTE (VoLTE) By Miikka Poikselkä;Harri Holma;Jukka Hongisto

Voice Over LTE (VoLTE) By Miikka Poikselkä;Harri Holma;Jukka Hongisto Voice Over LTE (VoLTE) By Miikka Poikselkä;Harri Holma;Jukka Hongisto If you are searched for a book by Miikka Poikselkä;Harri Holma;Jukka Hongisto Voice over LTE (VoLTE) in pdf form, then you have come

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen

Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen HAKUTIEDOTE 1 (5) Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001) Valtion talousarvioesitys 2019 Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta

Lisätiedot

Kansainvälinen toiminta ja ERASMUS + Rieska Leader ry:ssä

Kansainvälinen toiminta ja ERASMUS + Rieska Leader ry:ssä Kansainvälinen toiminta ja ERASMUS + Rieska Leader ry:ssä Kansainvälinen yhteistyö Rieska Leaderillä on kumppaneita Unkarissa, Romaniassa, Itävallassa, Latviassa, Luxemburgissa, Ranskassa, Espanjassa ja

Lisätiedot

EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille. www.kehys.fi

EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille. www.kehys.fi EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille www.kehys.fi EU:n budjetti 2007-2013 Viisi päälohkoa: Yhteensä 974,7 miljardia 1. Kestävä kasvu 433,0 miljardia 2. Luonnonvarojen kestävä kehitys ja suojelu

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ***************************************************************************

AJANKOHTAISTA *************************************************************************** 15.3.2011 Tiedote välittää ajankohtaista tietoa nuoriso- ja kulttuurialan kansainvälisistä mahdollisuuksista, koulutuksista, tapahtumista ja avustuksista sekä muista kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen 27.4.2015 Torniossa Nina Eskola, CIMO Mikä

Lisätiedot

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien uusi sukupolvi 15.11.2012 Mikko Nupponen CIMO 2/2009 EU-ohjelmat ja Suomi 3/2010 Tilastoja 2011 Elinikäisen oppimisen ohjelma: 14 000 liikkuvuusjaksoa rahoitettiin Nuorisotoimintaohjelma

Lisätiedot

Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS

Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS Järjestöjen rahoituslähteitä Yleiskatsaus Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry PÄHKINÖITÄ PUSSIIN KOULUTUS 13.2.2014 Rahoituslähteitä kehittämishankkeisiin ja toiminnan toteuttamiseen Kansalliset

Lisätiedot

EARLY LEARNING PLAN / ENGLANTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

EARLY LEARNING PLAN / ENGLANTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA EARLY LEARNING PLAN / ENGLANTI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Dear Family, Home and the family are the most important growth environment and community for the child. Alongside with home,

Lisätiedot

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Anne Mari Juppo, Nina Katajavuori University of Helsinki Faculty of Pharmacy 23.7.2012 1 Background Pedagogic research

Lisätiedot

Erasmus+ Youth in Action Kansainvälisyyttä tekemällä oppien

Erasmus+ Youth in Action Kansainvälisyyttä tekemällä oppien Erasmus+ Youth in Action Kansainvälisyyttä tekemällä oppien Yhteistä kaikille hankkeille Nuoret aktiivisina toimijoina Tapahtuvat koulun ulkopuolella, nuorten vapaaajalla tai nivelvaiheissa Nonformaali

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

NUORISOVAIHTO, KLUBI JA KLUBIPRESIDENTTI

NUORISOVAIHTO, KLUBI JA KLUBIPRESIDENTTI NUORISOVAIHTO, KLUBI JA KLUBIPRESIDENTTI PETS 21.3.2015 OULU Matti Antikainen & Rauno Logrén 15.5.2015 www.ryefinland.com 1 Esityksen aiheet Nuorisovaihdon organisaatio ja volyymi Vaihtomuodot Suomessa

Lisätiedot

Matka eurooppalaisuuteen - 20v eurooppalaista vapaaehtoispalvelua. Neulepuikot esiin, esitys alkaa!

Matka eurooppalaisuuteen - 20v eurooppalaista vapaaehtoispalvelua. Neulepuikot esiin, esitys alkaa! Matka eurooppalaisuuteen - 20v eurooppalaista vapaaehtoispalvelua Neulepuikot esiin, esitys alkaa! BUDJETTI HANKEMUODOITTAIN 2014-2017 2014 2015 2016 2017 1 400 000 1 200 000 1 000 000 800 000 600 000

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 2008/0101(CNS) 2.9.2008 TARKISTUKSET 9-12 Mietintöluonnos Luca Romagnoli (PE409.790v01-00) ehdotuksesta neuvoston

Lisätiedot

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma BOARD PROGRAM Hallitusohjelma Henrikki Soininen AYYH VPJ PROJEKTIT PROJECTS 1.2 Tilaohjelma opiskelijakeskukselle/student center 3.3 Tutoroinnin arvostus/valuation of tutoring 5.1 Kuntavaalitavoitteet/Municipal

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Windows Phone. Module Descriptions. Opiframe Oy puh. +358 44 7220800 eero.huusko@opiframe.com. 02600 Espoo

Windows Phone. Module Descriptions. Opiframe Oy puh. +358 44 7220800 eero.huusko@opiframe.com. 02600 Espoo Windows Phone Module Descriptions Mikä on RekryKoulutus? Harvassa ovat ne työnantajat, jotka löytävät juuri heidän alansa hallitsevat ammatti-ihmiset valmiina. Fiksuinta on tunnustaa tosiasiat ja hankkia

Lisätiedot

A new model of regional development work in habilitation of children - Good habilitation in functional networks

A new model of regional development work in habilitation of children - Good habilitation in functional networks A new model of regional development work in habilitation of children - Good habilitation in functional networks Salla Sipari, PhD, Principal Lecturer Helena Launiainen, M.Ed, Manager Helsinki Metropolia

Lisätiedot

Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta

Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta Liikkujapalaute & korkeakoulujen palaute sopimuskaudelta 2017-2018 Sofia Lähdeniemi, Opetushallitus Erasmus+ koordinaattoritapaaminen 4.4.2019 10/04/2019 Opetushallitus 1 2017-2018 loppuraporttien käsittely

Lisätiedot

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle 4.12. Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle CIMO Ammatillinen koulutus 12/ Erasmus+ -ohjelman rakenne Nykyiset ohjelmat Yhdeksi kokonaisuudeksi Lifelong Learning Programme Grundtvig Erasmus Leonardo

Lisätiedot

Havaintoja suomalaisista ja pohjoismaisista peruskirjahakemuksista Irma Garam CIMO 28.5.2015

Havaintoja suomalaisista ja pohjoismaisista peruskirjahakemuksista Irma Garam CIMO 28.5.2015 Erasmus Charter for Higher Education (ECHE) Havaintoja suomalaisista ja pohjoismaisista peruskirjahakemuksista Irma Garam CIMO 28.5.2015 Pohjoismainen ECHE-hanke ECHE-dokumenttien tarkastelu ja vertailu

Lisätiedot

The role of 3dr sector in rural -community based- tourism - potentials, challenges

The role of 3dr sector in rural -community based- tourism - potentials, challenges The role of 3dr sector in rural -community based- tourism - potentials, challenges Lappeenranta, 5th September 2014 Contents of the presentation 1. SEPRA what is it and why does it exist? 2. Experiences

Lisätiedot

Perusoikeusbarometri. Panu Artemjeff Erityisasiantuntija

Perusoikeusbarometri. Panu Artemjeff Erityisasiantuntija Perusoikeusbarometri Panu Artemjeff Erityisasiantuntija Taustaa FRA toteuttaa vuoden aikana 2018 Fundamental Rights Survey-tutkimuksen Kansallisessa perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmassa valmisteltiin

Lisätiedot

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku 24.8.2017 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve terve!

Lisätiedot

1 in Avril Cutler, Development Officer, Lanarkshire Recovery Network Rosie Line, Support Officer, Lanarkshire Movement for Change

1 in Avril Cutler, Development Officer, Lanarkshire Recovery Network Rosie Line, Support Officer, Lanarkshire Movement for Change Avril Cutler, Development Officer, Lanarkshire Recovery Network Rosie Line, Support Officer, Lanarkshire Movement for Change March 2017 1 in 4 1 background Period of listening (kuultiin yli 200 henkilöä,

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

Youth in Action Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelma selkokielellä

Youth in Action Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelma selkokielellä Youth in Action Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelma selkokielellä Youth in Action Euroopan unionin Youth in Action yhteistä toimintaa nuorille Haluatko matkustaa tapaamaan muita nuoria toiseen maahan?

Lisätiedot

Cross-sectoral cooperation Yhteistyötä ja synergiaa - Eurooppalaiset hankeyhteistyömahdollisuudet Erasmus+ -ohjelmassa

Cross-sectoral cooperation Yhteistyötä ja synergiaa - Eurooppalaiset hankeyhteistyömahdollisuudet Erasmus+ -ohjelmassa Cross-sectoral cooperation Yhteistyötä ja synergiaa - Eurooppalaiset hankeyhteistyömahdollisuudet Erasmus+ -ohjelmassa Korkeakoulujen kv-kevätpäivät toukokuu 2014 Tampere Sari Höylä Lehtori, kansainväliset

Lisätiedot

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua ERASMUS KOULUISSA Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kouluun? Erasmus kouluissa Erasmus

Lisätiedot

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana Taustaa KAO mukana FINECVET-hankeessa, jossa pilotoimme ECVETiä

Lisätiedot

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020 Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 19.5.2014 Erasmus+ panostaa koulutukseen, nuorisoon sekä urheiluun ja liikuntaan Erasmus+ -ohjelmabudjetti

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

JA CHALLENGE 18.-19.4.2013. Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence

JA CHALLENGE 18.-19.4.2013. Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence JA CHALLENGE 18.-19.4.2013 Anna-Mari Sopenlehto Central Administration The City Development Group Business Developement and Competence 12.11.2014 Challenges of the City of Turku What kind of city you would

Lisätiedot

Strategiset kumppanuushankkeet

Strategiset kumppanuushankkeet Strategiset kumppanuushankkeet Tavoitteet, toiminnot & tuotokset KA2 työpaja 13.1.2016 E. Description of the Project Pyri konkretiaan Jäsentele tekstiä Kerro oma tarinasi älä anna hakulomakkeen viedä 1

Lisätiedot

The BaltCICA Project Climate Change: Impacts, Costs and Adaptation in the Baltic Sea Region

The BaltCICA Project Climate Change: Impacts, Costs and Adaptation in the Baltic Sea Region The BaltCICA Project Climate Change: Impacts, Costs and Adaptation in the Baltic Sea Region The BaltCICA Project is designed to focus on the most imminent problems that climate change is likely to cause

Lisätiedot

ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION

ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION Lapsen nimi / Name of the child Lapsen ikä / Age of the child yrs months HYVINKÄÄN KAUPUNKI Varhaiskasvatuspalvelut Lapsen päivähoito daycare center / esiopetusyksikkö

Lisätiedot

Eeva-Liisa Markkanen

Eeva-Liisa Markkanen 11.11.2016 Eeva-Liisa Markkanen Agenda 1. Perspectives on involving pupils in the anti-bullying work at school 2. Case-examples from schools: 1. Sydän-Laukaan koulu 2. Viherlaakson koulu 3. Experiences

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN TOIMINNANTIEDOTE TAMMIKUU 2013 1

KANSAINVÄLISEN TOIMINNANTIEDOTE TAMMIKUU 2013 1 KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTE 15.1.2013 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA... 2 Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun (EVS) koulutus 25. 27.1. Helsingissä... 2 Ohjaajien olohuone: Ohjaajapäivät Mikkelissä siirtyy keväämmälle...

Lisätiedot

Youth in Action Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelma selkokielellä

Youth in Action Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelma selkokielellä Youth in Action Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelma selkokielellä Youth in Action Euroopan unionin Youth in Action yhteistä toimintaa nuorille Haluatko matkustaa tapaamaan muita nuoria toiseen maahan?

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia osallistumisesta EU projekteihin. 7. puiteohjelman uusien hakujen infopäivät 2011

Käytännön kokemuksia osallistumisesta EU projekteihin. 7. puiteohjelman uusien hakujen infopäivät 2011 Käytännön kokemuksia osallistumisesta EU projekteihin 7. puiteohjelman uusien hakujen infopäivät 2011 15.3.2010 07.09.2011 Markku Timo Ture Nikkilä T&K yritys, 8 henkilöä Elastopoli Oy PK-yritys, omistajina

Lisätiedot

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Click here if your download doesn"t start automatically Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition) Tommi Uschanov Miksi Suomi on Suomi (Finnish Edition)

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. Vaasan yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusryhmä / The Equality Working Group of the University of Vaasa Työryhmän/Working

Lisätiedot

15.3.2012 SISÄLTÖ. Ajankohtaista Vieraile nettisivuilla ja lue lisää

15.3.2012 SISÄLTÖ. Ajankohtaista Vieraile nettisivuilla ja lue lisää 15.3.2012 KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN TIEDOTE MAALISKUU 2012 Tiedote välittää ajankohtaista tietoa nuoriso ja kulttuurialan kansainvälisistä mahdollisuuksista, koulutuksista, tapahtumista ja avustuksista

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine 4.1.2018 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve

Lisätiedot

aikataulut, hakulomake

aikataulut, hakulomake HAKEMINEN aikataulut, hakulomake Kumppanuushanketyöpaja 26.11.2010 TIEDONLÄHTEITÄ JA MATERIAALIA HAKIJOILLE Päätös LLP ohjelmasta Ehdotuspyyntö 2011 2013 LLP Guide 2011 Hakulomakkeet www.cimo.fi/leonardo

Lisätiedot

Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle. Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija

Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle. Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle Terhi Liintola Ohjelma-asiantuntija Erasmus+ Sport 2014-2020 Torjuu urheilun integriteettiin kohdistuvia rajat ylittäviä uhkia, kuten dopingia, urheilutulosten manipulointia

Lisätiedot

Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi. Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi. Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Aamun ohjelma EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelman esittely Ideasta hankkeeksi Kysymykset ja jatkokeskustelut Kansalaisten

Lisätiedot

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Research is focused on Students Experiences of Workplace learning (WPL) 09/2014 2 Content Background of the research Theoretical

Lisätiedot

Mitä uutta hakukierroksella 2018

Mitä uutta hakukierroksella 2018 Mitä uutta hakukierroksella 2018 New Mitä uutta vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen kumppanuushankkeiden haussa? Kansalliset painopisteet Budjettivaraus: 30 % (Hyvien käytäntöjen vaihtaminen) Osa Erasmus+

Lisätiedot

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ Webinaari liikkuvuushanketta suunnittelevalle Ideasta projektiksi osa I 24.11.2015 Erasmus+ ohjelman päätoiminnot (Key Actions)

Lisätiedot

EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet. Sirpa Pietikäinen 2017

EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet. Sirpa Pietikäinen 2017 EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet Sirpa Pietikäinen 2017 Euroopan unionin kansalaisuus Unionin kansalaisuus luotiin Maastrichtin sopimuksessa vuonna 1992 Unionin kansalainen on jokainen, jolla on jonkin

Lisätiedot

CIMO Osallisuus-työpaja

CIMO Osallisuus-työpaja This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for anyuse which may be made

Lisätiedot

Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action

Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action Kaiken maailman nuorille Erasmus+ Youth in Action EU:n Erasmus+ -ohjelman Youth in Action -osio on suunnattu 13 30-vuotiaille nuorille ja nuorisotyöntekijöille.

Lisätiedot

Haettavana euroa ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukemiseen

Haettavana euroa ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukemiseen Jos luet viestin mielummin selaimella, klikkaa tästä $timestamp-j.n.y$ Tämä on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteinen uutiskirje, joka kokoaa yhteen ajankohtaisimmat ja tärkeimmät

Lisätiedot

ECORoad. Improving education for sustainable development through development of school culture. Seppo Saloranta Hönttämäen koulu/ Koordinaattori

ECORoad. Improving education for sustainable development through development of school culture. Seppo Saloranta Hönttämäen koulu/ Koordinaattori ECORoad Improving education for sustainable development through development of school culture Seppo Saloranta Hönttämäen koulu/ Koordinaattori Neljä koulua + neljä asiantuntijaorganisaatiota Agenda 2030

Lisätiedot

KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College Welcome - Tervetuloa!

KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College Welcome - Tervetuloa! KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College 2012-2013 Welcome - Tervetuloa! CONTENTS: Education system and adult education in Finland Kuopio Community College I I I I I I I I basic information main

Lisätiedot

Nuoret nuorten palveluiden kehittäjinä Osallisuutta vai asiakaslähtöisyyttä

Nuoret nuorten palveluiden kehittäjinä Osallisuutta vai asiakaslähtöisyyttä Nuoret nuorten palveluiden kehittäjinä Osallisuutta vai asiakaslähtöisyyttä Tapio Kuure Valtio-opin dosentti Tutkija, Nuorisotutkimusverkosto 38. Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Marina Congress Centre,

Lisätiedot

Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä. public-procurement

Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä.   public-procurement Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä https://ec.europa.eu/futurium/en/ public-procurement Julkiset hankinnat liittyvät moneen Konsortio Lähtökohdat ja tavoitteet Every

Lisätiedot

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed Online Meeting Guest Online Meeting for Guest Participant Lync Attendee Installation Online kokous vierailevalle osallistujalle Lync Attendee Asennus www.ruukki.com Overview Before you can join to Ruukki

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

Opintovierailun järjestäminen Suomessa Tiedotustilaisuus Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO

Opintovierailun järjestäminen Suomessa Tiedotustilaisuus Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO Opintovierailun järjestäminen Suomessa 2012-2013 Tiedotustilaisuus Helsinki 1.9.2011 Paula Tyrväinen/CIMO Miksi järjestää opintovierailu? Vierailu mahdollistaa verkostoitumisen eurooppalaisten kollegojen

Lisätiedot